Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of multiple development projects worth over Rs 18,600 crore commemorating the completion of one year of the Government of Odisha
Odisha has been enriching Indian civilization, our culture for hundreds of years: PM
Today when the mantra of development and heritage has become the basis of India's progress, the role of Odisha has become even bigger: PM
In the past years, we have worked to take the tribal society out of violence and put it on a new path of development: PM
Development of 21st century India will gain momentum from Eastern India: PM
20 JUN 2025 7:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the State-level function to commemorate the completion of one year of the Government of Odisha at Bhubaneswar today. In line with his commitment to holistic development of Odisha, PM also inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 18,600 crore covering critical sectors including drinking water, irrigation, agricultural infrastructure, health infrastructure, rural roads and bridges, sections of national highways, and a new railway line.
Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that June 20 is a very special day, marking the completion of one year of Odisha’s first BJP government. “This anniversary is not merely that of a government, but of the establishment of good governance devoted to public service and public trust”, said the Prime Minister, underlining that the government has made sincere efforts to live up to the expectations of crores of voters in Odisha. Shri Modi extended his heartfelt greetings to the people of Odisha, acknowledging their support and trust. He congratulated Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi and his entire team for their commendable work, noting that their efforts have given fresh momentum to the development of Odisha.
“Odisha is not merely a state, but a shining star of India's rich heritage”, exclaimed Shri Modi, highlighting that for centuries, Odisha has enriched Indian civilization and culture. He noted that in today's time, when the mantra of development and heritage has become the foundation of India's progress, the role of Odisha has grown even more significant. The Prime Minister stated that in the past year, Odisha has wholeheartedly embraced the mantra of development alongside preserving its legacy, stressing that the state has advanced rapidly on this path.
Noting the auspicious coincidence that as their government in Odisha completes its first year, the people are also engaged in preparations for the grand Rath Yatra of Lord Jagannath, Shri Modi stated that Lord Jagannath is not only an object of worship but also a source of immense inspiration. He affirmed that with the blessings of the Lord, issues related to the Shree Mandir have also been resolved. The Prime Minister congratulated Shri Mohan Majhi and his government for honouring the sentiments of crores of devotees. He underlined that immediately after the formation of the government, all four gates of the Shree Mandir were opened. Shri Modi further stated that the Ratna Bhandar of the temple has also been opened, clarifying that this is not a matter of political triumph but a respectful act acknowledging the faith of crores of devotees. Shri Modi added that he politely declined the invitation of US President to visit USA after the completion of the G7 summit in Canada, as he had already planned to visit the holy land of Lord Jagannatha today.
The Prime Minister stated that for decades after independence, the people of the country witnessed the previous regime’s model of governance, which lacked good governance and did not make people's lives easier. Criticizing the previous regime’s model for delaying, obstructing, and derailing development projects, and for widespread corruption, calling it the hallmark of their development model, Shri Modi noted that in recent years, the country has broadly experienced our development model. He observed that in the past decade, several states witnessed the formation of BJP governments for the first time. The Prime Minister emphasized that these states did not just see a change in government, but entered a new era of social and economic transformation. Citing the example of Eastern India, the Prime Minister pointed out that a decade ago, Assam was plagued with instability, separatism, and violence. He remarked that today, Assam is progressing on a new development path. Shri Modi stated that insurgent activities ongoing for decades have now ceased and asserted that Assam is now surpassing many other states of the country on several parameters. Referring to Tripura, the Prime Minister mentioned that after decades of Leftist rule, the people gave their party a chance. He highlighted that Tripura lagged behind on every development indicator, with infrastructure in disrepair and the government system unresponsive to public concerns. Pointing out that people were troubled by violence and corruption, he remarked that today, Tripura is emerging as a symbol of peace and progress.
Mentioning that Odisha too had been grappling with numerous challenges for decades, the Prime Minister noted that neither the poor nor the farmers received their due rights. He highlighted that corruption and red-tapism were dominant, and infrastructure across the state was in a dire condition. He also observed that many regions of Odisha were increasingly left behind in the development process. Shri Modi remarked that such challenges had become the unfortunate reality of Odisha, asserting that over the past year, their government has worked with full resolve to address these issues. He emphasized that the combination of the Union and State Government model of development has started to show visible results. The Prime Minister pointed out that thousands of crores worth of projects inaugurated and launched today reflect the impact of the combination of Union and State Government approach. He stated that this model has brought double benefits to the people of Odisha. Citing an example, Shri Modi reminded that for a long time, lakhs of poor families in Odisha remained outside the coverage of the Ayushman Bharat scheme. He stated that today, both the Ayushman Bharat Jan Arogya Yojana and the Gopabandhu Jan Arogya Yojana are working in tandem. This, he said, has ensured free medical treatment for nearly 3 crore people in Odisha. The Prime Minister added that this benefit is available not only in hospitals within Odisha but also for those working in other states across the country. He noted that of the 2 lakh people in Odisha who have received treatment under this scheme so far, many have availed free care in more than a dozen other states. He emphasized that such medical access was unimaginable just a year ago. Shri Modi stated that this combination of Union and State Government model has brought further value through initiatives like the Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana. He highlighted that over 23 lakh senior citizens above 70 years of age in Odisha are now eligible for free treatment up to ₹5 lakh under this scheme which has significantly reduced the healthcare burden on ordinary families. Similarly, the Prime Minister stated that earlier, farmers in Odisha did not receive the full benefit of the PM-KISAN scheme. He noted that now, farmers are receiving double benefits from both central and state government schemes. He affirmed that the government had promised higher procurement prices for paddy, which has benefited lakhs of paddy farmers in Odisha.
Noting that there were several central government schemes from which Odisha could not previously derive full benefits, the Prime Minister emphasized that today, people are receiving the benefits of both central and state government schemes. He further stated that all guarantees made during the elections to women, farmers, and the youth have been implemented swiftly on the ground.
Underlining that a major achievement of the government has been the empowerment of the underprivileged, Shri Modi highlighted that a significant tribal population resides in Odisha. He expressed regret that in the past, the tribal community faced consistent neglect by being subjected to backwardness, poverty, and deprivation. The Prime Minister remarked that the party which ruled the country for a long time exploited the tribal population for political gains, as this group neither offered development nor ensured the participation of tribal communities. He added that they pushed vast regions of the country into the flames of Naxalism, violence, and oppression.
Shri Modi stated that prior to 2014, over 125 tribal-majority districts across the country were affected by Naxalite violence. He remarked that these tribal regions were unfairly stigmatized under the label of the “Red Corridor.” The Prime Minister noted that most of these districts were declared backward and subsequently abandoned by previous regimes. He affirmed that in recent years, his government has worked to bring the tribal society out of an environment of violence and onto a new path of development. The Prime Minister emphasized that their government has taken strict action against those spreading violence. At the same time, he said, a new wave of development has been ushered into tribal regions, as a result, the reach of Naxalite violence has now shrunk to fewer than 20 districts in the country. Shri Modi expressed confidence that with the pace of ongoing action, tribal communities will soon be free from the shadow of violence, assuring that Naxalism will be eradicated from the country.
“Fulfilling the dreams of tribal communities, providing them new opportunities, and reducing the difficulties in their lives is a top priority for the government”, stated Shri Modi. He highlighted that for the first time, two major national schemes have been launched specifically for tribal development. The Prime Minister noted that more than ₹1 lakh crore is being spent on these two initiatives. He outlined the first scheme as the Dharati Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Under this scheme, the Prime Minister said, development work is being carried out in over 60,000 tribal villages across the country. In Odisha as well, he mentioned, houses are being built for tribal families, roads are being constructed, and electricity and water facilities are being established. Shri Modi informed that 40 residential schools are also being built across 11 districts of Odisha. He noted that the central government is spending hundreds of crores of rupees on these initiatives.
Discussing the second major scheme, PM Janman Yojana, Shri Modi stated that the inspiration for this scheme emerged from the land of Odisha. He acknowledged the guidance of the nation’s first tribal woman President, and Odisha’s daughter, Smt. Droupadi Murmu, in shaping this initiative. The Prime Minister highlighted that the scheme focuses on supporting particularly vulnerable tribal groups (PVTGs) within the broader tribal community. He noted that development work worth hundreds of crores is being carried out across many small tribal hamlets under this scheme.
Highlighting that a large number of fishermen reside in Odisha, the Prime Minister noted that for the first time, a major nationwide scheme—PM Matsya Sampada Yojana—has been formulated for their welfare. He stated that fishermen are now receiving the benefit of the Kisan Credit Card facility as well. The Prime Minister announced that the central government is setting up a special fund of ₹25,000 crore, which will greatly benefit those living along Odisha’s coastline and generate opportunities for the youth.
“The growth of 21st-century India will be powered by Eastern India. This is the era of Purvoday,” declared Shri Modi, stating that with this spirit, the government is focused on the development of Odisha along with the entire eastern region. The Prime Minister observed that after the formation of their government a year ago, this campaign has gained further momentum. Noting the expansion of industrial zones from Paradip to Jharsuguda, he highlighted that this is strengthening Odisha’s mineral and port-led economy. The Prime Minister stated that the central government is investing thousands of crores of rupees in enhancing road, rail, and air connectivity in Odisha. He added that projects such as the establishment of a mega dual-feed cracker and downstream unit in Paradip, a crude oil storage facility in Chandikhole, and an LNG terminal in Gopalpur will position Odisha as a major industrial state. Shri Modi remarked that these developments will boost industries related to petroleum, petrochemicals, textiles, and plastics. He stated that this will lead to the creation of a vast network of small and medium enterprises. He emphasized that it will generate lakhs of new employment opportunities for the youth. The Prime Minister highlighted that in recent years, nearly ₹1.5 lakh crore has already been invested in Odisha’s petroleum and petrochemical sectors. “Odisha is rapidly advancing towards becoming India’s petrochemicals hub”, he added.
The Prime Minister stated that achieving great goals requires far-sightedness and long-term vision. “Our government is not limited to one-year achievements or five-year targets. We are building a roadmap for the coming decades,” stated Shri Modi, noting that the Odisha government has drafted a special plan for 2036, the centenary year of the state. He added that the Odisha BJP government also has a roadmap in place for 2047, marking 100 years of India’s independence. Having reviewed Vision 2036, he described it as highly ambitious and expressed full faith in the talent and dedication of Odisha’s youth to achieve every objective. “Together, we will take Odisha to new heights of development,” he affirmed, concluding with warm wishes.
The Governor of Odisha, Dr. Hari Babu Kambhampati, Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Majhi, Union Ministers Shri Jual Oram & Shri Dharmendra Pradhan were present among other dignitaries at the event.
Background
Marking a historic moment for the district’s integration with the national railway network, Prime Minister flagged off new train services extending rail connectivity to Boudh district for the first time.
In a major boost to clean energy and sustainable transport, Prime Minister flagged off 100 electric buses under the Capital Region Urban Transport (CRUT) system, supporting a modern, eco-friendly urban mobility network.
Prime Minister released the Odisha Vision Document. Anchored around the landmark years of 2036 (when Odisha completes 100 years as India’s first linguistic State) and 2047 (when India celebrates 100 years of independence), the Vision will outline an ambitious and future-ready roadmap for inclusive growth.
As a tribute to the contribution of eminent Odias, Prime Minister launched the ‘Baraputra Aitihya Gram Yojana’ initiative. It aims to transform their birthplaces into living memorials through museums, interpretation centers, statues, libraries, and public spaces honouring Odisha’s heritage while promoting cultural tourism.
Celebrating more than 16.50 lakh Lakhpati Didis as symbols of prosperity and self-reliance in the state, Prime Minister felicitated women achievers from across the State.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওরিশাগী সকরারনা চহি অমা মপুং ফারকপবু পালন তৌরদুনা লুপা করোর 18,600 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাখ্রে, উরেপ উয়ুং তমখ্রে
ওরিশানা ভারতকী সব্যাতা, ঐখোয়গী নাৎপু চহি চা কয়াদগী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা লাকখি: পি.এম.
ঙসি চাউখৎ থৌরাং অমসুং হেরিতেজকী মন্ত্রনা ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎকী য়ুম্ফম ওইরকপা মতম অসিদা ওরিশাগী থৌদাং অসি হেন্না মরু ওইরক্লি: পি.এম.
হৌখিবা চহিশিংদা ঐখোয়না ত্রাইবেল খুন্নাইবা হিংসাদগী লৌথোক্নবা অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা লম্বীদা পুরক্নবা থবক পায়খৎখি: পি.এম.
21শুবা চহিচাগী ভারতকী চাউখৎ থৌরাংনা নোংপোক থংবা ভারত্তগী শাহৌ ফংলগনি: পি.এম.
20 JUN 2025 7:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভুবনেশ্বরদা ওরিশা সরকারগী চহি অমা মপুং ফারকপগী থৌরমদা রাজ্যগী থাক্তা পাংথোকপা থৌরমদা সভাপতি ওইখ্রে। ওরিশাগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না, পি.এম.না থক্নবা ঈশিং, ইরিগেসন, লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, খুঙ্গংগী লম্বী অমসুং থোংশিং, নেস্নেল হায়ৱেগী শরুকশিং অমসুং অনৌবা রেলৱে লাইন য়াওনা মরুওইবা সেক্তরশিংদা লুপা করোর 18,600 হেনবগী মখল কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি জুন 20 অসি য়াম্না অখন্নবা নুমিৎ অমনি। মসিনা ওরিশাগী অহানবা বিজেপি সরকারগী চহি অমা মপুং ফারকপা উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "হৌজিক্কী কুমওন অসি সরকার অমগী কুমওন খক্তা নত্তে, মীয়ামগী সেবা অমসুং মীয়ামগী থাজবা ফংনবা হোৎনরিবা অফবা লৈঙাক্কী কুমওননি।" মহাক্না হায়খি, ওরিশাদা লৈরিবা ভোতর করোর কয়াগী অপাম্বা মপুং ফাহন্নবা সরকারনা কন্না হোৎনরি। শ্রী মোদীনা ওরিশাগী মীয়ামদা মহাক্কী থম্মোয়দগী নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মোহন চরন মাঝি অমসুং মহাক্কী তীম পুম্নমকপু মখোয়গী শীংথানিংঙাই ওইবা থবকশিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়গী হোৎনবনা ওরিশাগী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা থৌনা অমা পীরক্লি হায়না মহাক্না পনখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, "ওরিশা অসি রাজ্য অমা খক্তা নত্তে, ভারতকী শীংথানিংঙাই ওইরবা হেরিতেজকী থৱানমিচাক অমনি।" মহাক্না হায়খি মদুদি চহি চা কয়াদগী ওরিশানা ভারতকী সিভিলাইজেসন অমসুং কলচরবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঙসিগী মতম অসিদা, চাউখৎপা অমসুং হেরিতেজকী মন্ত্র অসি ভারতকী চাউখৎপগী য়ুম্ফম ওইরকপা অসিদা, ওরিশাগী থৌদাং অসি হেন্না মরু ওইরক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহিদা ওরিশানা চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্র অসি মপুং ফানা লৌশিনখি অমসুং মসিগী লেগেসী অসি ঙাক-শেন্দুনা থমখি। রাজ্য অসিনা মসিগী লম্বী অসিদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ওরিশাদা মহাক্কী সরকারনা চহি অমা মপুং ফারকপগা লোয়ননা মীয়াম্নসু ভগবান জগন্নাথকী রথ যাত্রাগী শেম-শারি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভগবান জগন্নাথ অসি লাইনিং লাইশোলগী পোৎশক অমা ওইবতা নত্তনা অচৌবা ইথিলগী সোর্স অমসুনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঈশ্বরগী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা শ্রী মন্দিরগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং লোইশিনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী মোহন মাঝি অমসুং মহাক্কী সরকারবু ভক্ত করোর কয়াগী পুক্নিংবু ইকায় খুম্নবা উৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। সরকার শেম্লবা মতুংদা শ্রী মন্দিরগী থোঙ মরিমক হাংদোক্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি মদুদি লাইশং অসিগী রত্ন ভান্দরসু হাংদোক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি রাজনিতীগী মায় পাকপগী ৱাফম নত্তে অদুবু মসি ভক্ত করোর কয়াগী থাজববু ইকাই খুম্নবা উৎপগী থৌওং অমনি। শ্রী মোদীনা মখা তাখি মদুদি মহাক্না কনাদাদা G 7 সম্মিৎ লোইরবা মতুংদা USAদা চৎনবা US প্রসিদেন্তনা কৌরকপদা মহাক্না য়াখিদে। মরমদি মহাক্না ঙসিদি ভগবান জগন্নাথকী অশেংবা লমদমদা চৎনবা থৌরাং তৌরম্মি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নীংতম্লবা মতুং দিকেদ কয়াগী মতুংদগী, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মমাংঙৈগী লৈঙাক্কী মওং-মতৌ, অফবা লৈঙাক লৈতবা অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা লাইথোকহন্দবা অদু উবা ফংখি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং থিন্থহনবা, থিংজিনবগী অমসুং শাংথহনবগী মমাংগী সরকারগী মোদেল অমসুং পাক-শন্না চৎনরিবা শেঞ্জা-থুমজাগী মতাংদা য়ানীংদব ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসি মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেলগী মশক অমনি। হৌখিবা চহিশিংদা লৈবাক অসিনা ঐখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেল অসি পাক-শন্না থেংনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা, রাজ্য কয়াদা অহানবা ওইনা বিজেপিগী সরকারশিং শেমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা সরকারদা অহোংবা লাকপা খক্তা নত্তনা, খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনদা অহোংবা পুরকপগী অনৌবা মতম অমদা চংশিল্লি। নোংপোক থংবা ভারতকী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি তরাগী মমাংদা আসাম অসি তংদু লৈতাবা লৈতবা, সেপরেতিজম অমসুং হিংসাগী খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি আসাম অসি চাউখৎপগী অনৌবা লম্বী অমদা চংশিল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি দিকেদ কয়াদগী চত্থরক্লিবা ইনসর্জেন্তগী এক্তিবিতীশিং অদু হৌজিক্তি লেপখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি আসামনা হৌজিক্তি লৈবাক অসিগী অতৈ রাজ্য কয়াদগী হেনগৎলক্লি। ত্রিপুরাগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি কয়াগী লেফতিস্তকী লৈঙাক্কী মতুংদা মীয়াম্না মখোয়গী পার্তীদা খুদোংচাবা অমা পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রিপুরা অসি মাগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফত্তবা অমসুং মীয়ামগী অৱাবা অদুদা সরকারনা উবীদবা অসিগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী ইন্দিকেতর খুদিংমক্তা শোত্থনা লৈখি। মীয়াম্বু হিংসা অমসুং শেঞ্জা থুমজানা অৱাবা পীখি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি ত্রিপুরা অসি শান্তি অমসুং চাউখৎপগী খুদম অমা ওইনা থোক্লক্লি।
ওরিশাসু চহি কয়াদগী অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা লাক্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লায়রবশিং অমসুং লৌমীশিংনা মখোয়গী হক ফংদে। মহাক্না হায়খি মদুদি শেঞ্জা থুমজা অমসুং রেদ-তেপিজমনা মপুং ফানা লৈরি, অমসুং রাজ্য অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়াম্না ফত্তবা ফীভমদা লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওরিশাগী মফম কয়া অমা চাউখৎ থৌরাংগী থৌওং অসিদা শোত্থনা লৈরি। অসিগুম্বা শিংনবশিং অসি ওরিশাগী নুংঙাইতবা তশেংবশিং ওইরক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি অমদা, মখোয়গী সরকারনা হায়রিবা ৱাফমশিং অসি কোকহন্নবা মপুং ফানা হোৎনখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারগী পুনশিনবা চাউখৎপগী মোদেলনা উবা ফংবা মহৈশিং উৎপা হৌরে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি শঙ্গাখিবা অমসুং হৌদোকখিবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং অসিনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী থৌওং পুনশিনবগী ইথিল অদু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদেল অসিনা ওরিশাগী মীয়ামদা কান্নবা অনি ফংহল্লে। খুদম অমা পীরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম শাংনা ওরিশাগী লায়রবা ইমুং লাখ কয়ানা আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী কভরেজ ফংদনা লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি আয়ুশ্মান ভারত জন আরোগ্য য়োজনা অমসুং গোপবন্ধু জন আরোগ্য য়োজনা অনিমক পুন্না থবক তৌরি। মসিনা ওরিশাগী মীওই করোর অহুমরোমগীদমক লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি মসিগী কান্নবা অসি ওরিশাগী হোস্পিতালশিংদা ফংবতা নত্তনা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা রাজ্যশিংদা থবক তৌরিবশিংদসু ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওরিশাদা হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা লায়েংখিবা মীওই লাখ 2গী মনুংদা, মীওই কয়া অমনা অতোপ্পা রাজ্য দজন অমা হেনবদা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মেদিকেল এক্সেস অসি চহি অমা মমাংদা ফীভম চারমদে। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী মোদেলগী অপুনবা অসিনা প্রধান মন্ত্রী ভায়া ভন্দনা য়োজনাগুম্বা থৌরাংশিংগী খুত্থাংদা অহেনবা ভেল্যু পুরক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওরিশাদা চহি 70গী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজেন লাখ 23 হেনবনা স্কিম অসিগী মখাদা লুপা লাখ 5 ফাওবগী ওইবা লেম্না লায়েংবগীদমক ইলিজিবল ওইরে। মসিনা মীচম প্রজাগী ইমুংশিংগী হকশেলগী পোৎলুম অসি য়াম্না হন্থহল্লে। মতৌ অসুম্না, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাংদা ওরিশাগী লৌমীশিংনা পি.এম.-কিসান স্কিমগী মপুং ফানা কান্নবা ফংখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্তি লৌমীশিংনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী স্কিমশিংদগী শরুক অনিগী কান্নবা ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা ফৌ পোত্থোক পুথোকপগী মমল হেনগৎহনগনি হায়না থাজবা পীরম্মি, মসিনা ওরিশাগী ফৌ থারিবা লৌমী লাখ কয়াদা কান্নবা ফংহল্লে।
কেন্দ্র সরকারগী স্কিম কয়া অমা লৈরম্মি মদুগী কান্নবা ওরিশাদা হান্ননা ফংখিদে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা মীয়ামদা ফংহল্লে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মীখলগী মতমদা নুপীশিং, লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিংদা পীখিবা গেরেন্তী খুদিংমক মফম অদুদা থুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে।
লৈঙাক্না পায়খৎলিবা থবকশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী শোত্থরবা মীওইশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিসু অমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ওরিশাদা ত্রাইবেলশিংগী মশীং য়াম্না লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী অসি শোত্থবা, লায়রবা অমসুং অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা লেপ্তনা নাথৈবীবগী খুদোংচাদবা মায়োক্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিবু মতম শাংনা লৈঙাকখিবা পার্তী অসিনা ত্রাইবেল মীয়াম্বু রাজনিতীগীদমক শীজিন্নখি। মসিগী গ্রুপ অসিনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংব চাউখৎপা অমসুং শরুক য়াবা ফংহনখিদে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মখোয়না লৈবাক অসিগী অচৌবা মফম কয়া অমা নক্সেলিজম, হিংসা অমসুং ওৎনৈবগী মৈনুংদা লংশিনখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 2014গী মমাংদা, লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল মেজোরিতী দিস্ত্রিক্ত 125 হেনবনা নক্সালাইৎকী হিংসাদা শোকহল্লম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রাইবেলগী লমশিং অসি রেদ কোরিদোরগী লেবেলগী মখাদা অরানবা মওংদা ফত্তবা মওংদা ফোংদোক্নরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা জিলাশিং অসি অয়াম্বনা শোত্থরবা জিলাশিংনি হায়না লাউথোকখি অমসুং মসিগী মতুং তারকপদা মমাংগী লৈঙাকশিংনা হন্না য়েংবীখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহিশিংদা মহাক্কী সরকারনা ত্রাইবেল খুন্নাইবু হিংসাগী ফিভমদগী পুথোরক্নবা অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা লম্বী অমদা পুরক্নবা হোৎনখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মখোয়গী সরকারনা হিংসা শন্দোক্লিবা মীওইশিংগী মায়োক্তা অকনবা থবক লৌখৎলি। মসিগা লোয়ননা মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রাইবেল লমদমশিংদা চাউখৎপগী অনৌবা খোঙজং অমা হৌরে। মসিগী মহৈ ওইনা, লৈবাক অসিদা নক্সালাইৎকী হিংসাগী মফম অসি হৌজিক জিলা 20দগী হন্থরে। শ্রী মোদীনা থাজবা থমখি মদুদি হৌজিক চত্থরিবা থবকশিং অসিগী খোঙজেলনা, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং অথুবা মতমদা হিংসাগী মমিদগী লাপথোক্লগনি। মহাক্না থাজবা পীখি মদুদি লৈবাক অসিদগী নক্সেলিজম মুত্থৎলগনি।
ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবা, মখোয়দা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা থেংনরিবা অৱাবা হন্থহন্নবা অসি সরকারগী খ্বাইদগী মরুওইবা থবক অমনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা ত্রাইবেল দিবেলপমেন্তকীদমক্তা মরুওইবা নেস্নেল স্কিম অনি হৌদোক্লে। প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি লুপা করোর লাখ 1 হেনবা হায়রিবা খোঙথাং অনি অসিদা শিজিন্নরি। মহাক্না অহানবা স্কিম অসি ধারাতি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকারশ অভিয়ান হায়না শন্দোক্না তাকখি। স্কিম অসিগী মখাদা লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল খুঙ্গং 60,000 হেনবদা চাউখৎ থৌরাংগী থবক পায়খৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ওরিশাদসু ত্রাইবেল ইমুংশিংগীদমক্তা য়ুমশিং শাগৎলি, লম্বীশিং শেমগৎলি, অমসুং মৈ অমসুং ঈশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ওরিশাগী জিলা 11দা রেসিদেন্সিয়েল স্কুল 40সু শাগৎলি। সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা মসিগী খোঙথাংশিংদা লুপা করোর চাম্মরোম চাদিং তৌরি হায়না মহাক্না পনখি।
অনিশুবা অচৌবা স্কিম পি.এম. জনমান য়োজনাগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি স্কিম অসিগী ইন্সপিরেশন অসি ওরিশাগী লমদমদগী লাকপনি। মহাক্না লৈবাক অসিগী অহানবা ত্রাইবেল নুপী রাস্ত্রপতি অমসুং ওরিশাগী মচানুপী শ্রীমতী দ্রুপাদি মুর্মুনা মসিগী খোঙথাং অসি শেমগৎপদা. লমজিং-লমতাকপীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্কিম অসিনা পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপস (PVTGশিং) মতেং পাংবদা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কিম অসিগী মখাদা অপীকপা ত্রাইবেল খুঙ্গং কয়াদা লুপা করোর চাম্মগী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলি।
ওরিশাদা ঙামী মশিং য়াম্না লৈরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা লৈবাক শীনবা থুংনা পি.এম. মতস্যা সামপাদা য়োজনা অসি মখোয়গী য়াইফনবা শেমখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙামীশিংনা হৌজিক কিসান ক্রেদিৎ কার্দ ফেসিলিতীগী কান্নবা ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর 25,000গী অখন্নবা ফন্দ অমা লিংখৎলি হায়না লাউথোকখি। মসিনা ওরিশাগী সমুদ্র তোর্বানগী মনুং চন্না লৈবা মীওইশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি অমসুং নহারোলশিংদা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি।
“21শুবা চহি চাগী ভারতকী চাউখৎপা অসি নোংপোক থংবা ভারতনা পাৱর তৌগনি। অসি পুরভোদাইগী মতমনি" শ্রী মোদীনা হায়খি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা সরকারনা ওরিশা অমসুং নোংপোক লমদম পুম্নমক্কী চাউখৎ থৌরাংদা মীৎয়েং থম্লি। চহি অমগী মমাংদা মখোয়গী সরকার শেম্লবা মতুংদা, মসিগী কেম্পেন অসিনা মখা তানা খোঙজেল য়াংখৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। পেরাদীপতগী ঝারসুগুদা ফাওবদা ইন্দস্ত্রীএল জোনশিং পাকথোক চাউথোকহনবগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা ওরিশাগী মিনরেল অমসুং পোর্ত-লেদ ইকোনোমী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা ওরিশাদা লম্বী, রেল অমসুং এয়র কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহন্নবা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি পেরাদীপতা মেগা দ্যুএল-ফিদ ক্রেকর অমসুং দাউস্ত্রিম য়ুনিৎ অমা লিংখৎপা, চান্দিকহোলদা ক্রুদ ওইল স্তোরেজ ফেসিলিতী অমা অমসুং গোপালপুরদা LPG তর্মিনেল লংখৎপা অসিনা ওরিশাবু মরু ওইবা ইন্দস্ত্রিএল সাইৎ অমা ওইহল্লগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংশিং অসিনা পেত্রোলিয়ম, পেত্রো কেমিকেলস, তেক্সতাইলস অমসুং প্লাস্তিকশিংগা মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিংদা পুক্নিং থৌগৎকনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা অপীকপা অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেসকী অচৌবা নেৎৱার্ক অমা শেমগৎলকপা ঙমগনি। মসিনা নহারোল লাখ কয়াদা অনৌবা থবক ফংহল্লগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। হৌখিবা চহিশিংদা ওরিশাগী পেত্রোলিয়ম অমসুং পেত্রোকেমিকেল সেক্তরশিংদা লুপা করোর লাখ 1.5 রোম ইনভেস্ত তৌখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "ওরিশা অসি ভারতকী পেত্রোকেমিকেল হব ওইনবা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি।"
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অচৌবা পান্দমশিং ফংনবগীদমক্তা মীৎয়েং শানবা অমসুং অশাংবা মতমগী মীৎয়েং মথৌ তাই। ঐখোয়গী সরকার অসি চহি অমগী মায়পাকপশিং নৎত্রগা চহি মঙাগী পান্দমশিংদতা লোইবা নত্তে লাক্কদৌরিবা চহি কয়াগীদমক ঐখোয়না রোদমেপ অমা শেমগৎল" হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওরিশা সরকারনা রাজ্য অসিগী চহি 100 শুবা চহি 2036কীদমক অখন্নবা থৌরাং অমা শেমখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ওরিশাগী বিজেপি সরকারনা 2047 ফাওবগী রোদমেপ অমসু শেম্লে। মসি ভারতকী নীংতম্বা চহি 100 মপুং ফারকপনি। ভিজন 2036 অসি য়েংশিল্লদুনা মহাক্না মসি য়াম্না এম্বিসিওস ওই হায়না ফোংদোকখি অমসুং পান্দম খুদিংমক ফংনবগীদমক ওরিশাগী নহারোলশিংগী তেলেন্ত অমসুং থৌনা অদুদা থাজবা থমখি। "ঐখোয় পুন্না পুন্না, ঐখোয়না ওরিশাবু চাউখৎপগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি" হায়না মহাক্না ফোংদোক্লদুনা য়াইফ পাউজেলগা লোয়ননা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
থৌরম অদুদা ওরিশাগী রাজ্যপাল, দা. হরি বাবু কামভামপতি, ওরিশাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী মোহন চরন মাঝি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, শ্রী জোল ওরাম, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান অমসুং শ্রী অশ্বিনি ভৈশ্নোসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ওরিশাগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 18,600 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া অমসু শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুংসু তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা থক্নবা ঈশিং, ইরিগেসন, লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, খুঙ্গংগী লম্বীশিং অমসুং থোংশিং, নেস্নেল হায়ৱেগী সেক্সনশিং অমসুং অনৌবা রেলৱে লাইন য়াওনা মরুওইবা সেক্তরশিং কোনশিনগনি।
জিলা অসি নেস্নেল রেলৱেজ নেৎৱার্ক্কা পুনশিনবগী পুৱারী ওইরবা তাঙ্কক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা বৌধ জিলাদা অহানবা ওইনা রেল কন্নেক্তিবিতী শন্দোক্লিবা অনৌবা ত্রেন সর্ভিসশিং লমথাখ্রে।
ক্লিন ইনর্জী অমসুং সস্তেনেবল ত্রান্সপোর্তকী মায়কৈদা অচৌবা খোংথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা কেপিতেল রিজন অর্বান ত্রান্সপোর্ত (CRUT) সিস্তেমগী মখাদা ইলেক্ত্রিক বস 100 লমথাগনি, মসিনা মোদর্ন, ইকো-ফ্রেন্দলী অর্বান মোবিলিতী নেৎৱার্ক অমা সপ্পোর্ত তৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ওরুশা ভিজন দোকুমেন্ত ফোংখ্রে। 2036 (ওরিশা অসি ভারতকী অহানবা লিংগ্যুস্তিক রাজ্য ওইরকপা চহি 100 মপুং ফারকপা) অমসুং 2047 (ভারতনা নীংখা তম্বগী চহি 100 মপুং ফারকপা) গী মরু ওইবা চহিশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ভিজন অসিনা ইনক্লুসিব গ্রোথকীদমক এম্বিসিয়স ওইবা অমসুং তুংলমচৎকীদমক শেম-শাবা রোদমেপ অমা পুথোক্কনি।
শক্নাইরবা ওরিয়াশিংগী থৌদাংবু ইকায় খুম্নবা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা 'বরপুত্র আইতিহ্য গ্রাম য়োজনা' হৌদোকখ্রে। মসিগী পান্দমদি ওরিশাগী হেরিতেজবু ইকাই খুম্নবা উৎনবা ম্যুজিয়মশিং, ইন্তর্প্রিতেসন সেন্তরশিং, মীতমশিং, লাইব্রেরীশিং অমসুং পব্লিক স্পেসশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গী পোক্নফম মফমশিংবু হিংলিবা মেমোরিয়েলশিংদা ওন্থোকপা অদুগা কলচরেল তুরিজম প্রমোৎ তৌবা অসিনি।
রাজ্য অসিগী চাউখৎপা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবগী খুদম অমা ওইনা লাখ 16.50 হেন্না লাখপতি দিদি ওইবগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী মায়পাক্লবা নুপীশিংদা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে।