Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the programme marking completion of one year of state government of Odisha
20 JUN 2025 7:48PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Baba Lingaraj!
Greetings and Johar to my beloved people of Odisha!
Governor of Odisha Shri Hari Babu ji, our popular Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Jual Oram ji, Shri Dharmendra Pradhan ji and Shri Ashwini Vaishnaw ji, Deputy Chief Ministers of Odisha Shri Kanak Vardhan Singh Deo ji and Smt. Pravati Parida ji, other ministers of the state government, Members of Parliament and Members of the Legislative Assembly, and all my brothers and sisters of Odisha!
Today, i.e., 20th June, is a very special day. Today, the first BJP government in Odisha has successfully completed one year. This anniversary is not just of a government — it is the anniversary of establishing good governance. This one year has been dedicated to public service and public trust. It has been a remarkable year of sincere efforts to live up to the trust of crores of voters in Odisha. I extend heartfelt congratulations to the people of Odisha and to all of you. I also convey my best wishes to Chief Minister Shri Mohan Majhi ji and his entire team. All of you have done commendable work and given new momentum to Odisha’s development.
Friends,
Odisha is not just a state — Odisha is a divine star in the heritage of Bharat. For hundreds of years, Odisha has enriched Indian civilization and our culture. That’s why today, when the mantra of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage) has become the foundation of Bharat’s progress, Odisha’s role has become even greater. In the past year, Odisha has truly embraced this mantra of ‘Vikas bhi, Virasat bhi’ — both development and heritage — and has moved forward swiftly on this mantra.
Friends,
It is a pleasant coincidence that as the BJP government in Odisha completes one year, all of you are immersed in preparations for the Rath Yatra of Lord Jagannath. Mahaprabhu (the great Lord) is not only a deity for us, He is our source of inspiration as well. And with His blessings, matters related to the Shri Mandir have also been resolved. I congratulate Mohan ji and his government for honouring the wishes of millions and millions of devotees. As soon as the government was formed, all four gates of the Shri Mandir were opened, and even the Shri Mandir’s Ratna Bhandar (treasure vault) has been opened. And let me clarify — this is not a matter of political gain or victory. This is an act of honouring the deep faith of crores of devotees.
Friends,
Just two days ago, I was in Canada for the G7 Summit, and President Trump of the United States called me. He said, "Since you're already in Canada, why not stop by Washington? We’ll have dinner and talk." He extended a warm invitation. I thanked the President of the USA and said: “Thank you for the invitation, but it is essential for me to go to the land of Mahaprabhu.” So, I respectfully declined his invitation, and your love, along with the devotion to Mahaprabhu, has drawn me to this sacred land.
Brothers and sisters,
For decades after independence, the country witnessed the Congress model. The Congress model neither delivered good governance nor made people’s lives easier. Delaying, stalling, and derailing development projects — combined with rampant corruption — became the hallmark of the Congress development model. Now, for the past few years, the country has widely experienced the BJP’s development model. In the past decade, there have been several states where the BJP formed the government for the first time. And in these states, it wasn’t just a change in government — it marked the beginning of a new era of social and economic transformation. Let me explain this with examples from eastern Bharat. Take the case of Assam. Just a decade ago, the situation in Assam was dire — instability, separatism, and violence were rampant. But today, Assam is racing ahead on a new path of development. Decades-long insurgent activities have come to an end. On many fronts, Assam is now outperforming other states in the country. Similarly, I would like to talk about another state i.e., Tripura. After decades of Left rule, the people gave the BJP a chance for the first time. Tripura was also far behind in terms of development. The infrastructure was in a terrible state, people’s voices weren’t heard by the government machinery, and everyone was troubled by violence and corruption. But ever since the BJP got the opportunity to serve, Tripura is now becoming a symbol of peace and progress.
Friends,
Our Odisha too had been struggling with many problems for decades. The poor, the farmers — they couldn’t get their rightful share. Corruption and red tape were dominant. Odisha’s infrastructure was in bad shape. Several regions of Odisha were continuously being left behind in the race for development. These challenges had become a part of Odisha’s unfortunate reality. The BJP government has worked with full strength and commitment in the past one year to overcome these challenges.
Friends,
The double-engine model of development that is working here is clearly showing its benefits. Even today, the inauguration and foundation laying of projects worth thousands of crores of rupees bears the mark of this double engine. The double engine has delivered double benefits to the people in Odisha. Let me give you an example. As you know, millions of poor families in Odisha were left out of the Ayushman Bharat scheme for a long time. Today, both the Ayushman Bharat Jan Arogya Yojana and the Gopabandhu Jan Arogya Yojana are running together. As a result, around 3 crore people in Odisha are now assured of free medical treatment. And not just in hospitals within Odisha — even if someone from Odisha goes to work in another state, they are now getting free medical treatment there too, when needed. Let me share something I’ve noticed — I was born in Gujarat, and in Surat, you walk just a few steps and you’ll meet someone from Odisha — so many Odia people live there. Now, Odia brothers and sisters living in Surat will also benefit from this scheme. So far, 2 lakh people from Odisha have received treatment under this scheme, and many of them have availed free medical care in more than a dozen states across the country. A year ago, such a facility was unimaginable for so many people. Thanks to this double-engine model, we’ve achieved something even greater than expected — a golden opportunity, made even more special.
Here in Odisha, there are more than 23 lakh senior citizens above the age of 70. Through the PM Vaya Vandana Yojana, they are now eligible for free treatment up to 5 lakh rupees. That means our government has addressed one of the biggest worries of ordinary families. Similarly, earlier, farmers in Odisha were not receiving the full benefits of the PM-Kisan Samman Nidhi. Now, farmers in Odisha are getting dual benefits — from both central and state schemes. The guarantee we gave to increase the minimum support price for paddy has also benefited lakhs of paddy farmers.
Friends,
There were many central government schemes whose full benefits never reached Odisha earlier. But now, people are receiving the benefits of both central and state government schemes. And not just that — the guarantees we gave during the elections to mothers and sisters, farmers, and youth — those guarantees are being swiftly implemented on the ground.
Friends,
One of the biggest achievements of our government has been the empowerment of the underprivileged. In Odisha, a large section of the population belongs to our tribal communities. Unfortunately, these communities have been consistently neglected in the past. They have suffered from backwardness, poverty, and deprivation. The party that ruled the country for decades used the tribal population merely as a tool for political gains. These people neither gave the tribal communities development nor participation. Instead, they pushed vast regions of the country into the fire of Naxalism, violence, and oppression.
Friends,
The situation before 2014 was such that more than 125 tribal-dominated districts in the country were under the grip of Naxal violence. Tribal regions were stigmatized under the label of the “Red Corridor.” Most of these districts were simply declared “backward,” and the governments washed their hands of them.
Brothers and sisters,
In recent years, we have worked to bring the tribal communities out of the atmosphere of violence and place them on a new path of development. The BJP government, on one hand, took strict action against those spreading violence, and on the other hand, brought a wave of development to tribal areas. As a result, the spread of Naxal violence has shrunk to fewer than 20 districts in the entire country today. And with the speed at which action is being taken, very soon, our tribal brothers and sisters will be completely free from violence. Naxalism will be eliminated from the country — and this is Modi’s guarantee.
Friends,
Fulfilling the dreams of our tribal brothers and sisters, providing them with new opportunities, and reducing the hardships in their lives are top priorities of our government. That’s why, two major national schemes have been launched specifically for tribal development for the first time. More than 1 lakh crore rupees is being spent on these two schemes. The first scheme is the ‘Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan’, named after Birsa Munda ji. Under this initiative, development work is being carried out in more than 60,000 tribal villages across the country. Here in Odisha too, houses are being built for tribal families, roads are being constructed, and access to electricity and clean water is being provided. In 11 districts of Odisha, 40 residential schools are also being built. The central government is investing hundreds of crores of rupees in this effort.
Friends,
The second scheme is the PM-JANMAN Yojana. The inspiration for this scheme came from the land of Odisha. The first tribal woman President of the country, Odisha’s very own daughter, Respected Droupadi Murmu ji, has guided us in the creation of this initiative. Under this scheme, efforts are being made to uplift the most marginalized tribal communities. In many of their small tribal hamlets, development works worth hundreds of crores are underway.
Friends,
A large number of fisherfolk live in Odisha. For them too, for the first time, a major nationwide scheme — the PM Matsya Sampada Yojana — has been launched. For the first time ever, fishermen are also being given access to Kisan Credit Cards. The central government is preparing to create a special fund of 25,000 crore rupees. This will greatly benefit our coastal communities in Odisha and our youth.
Friends,
The development of 21st-century Bharat will gain momentum from Eastern Bharat. This is the era of “Purvodaya” — the rise of the East. With this spirit, we are dedicated to the development of Odisha and the entire eastern region of the country. The formation of the BJP government in Odisha one year ago has further accelerated this mission. From Paradeep to Jharsuguda, industrial zones are expanding. This is strengthening Odisha’s mineral and port-led economy. The central government is investing thousands of crores of rupees in road, rail, and air connectivity in the state. Whether it’s the establishment of the Mega Dual-Feed Cracker and Downstream Units in Paradeep, the Crude Oil Storage Facility in Chandikhol, or the construction of an LNG Terminal in Gopalpur — all these steps are working to establish Odisha as a major industrial state. Industries related to petroleum, petrochemicals, textiles, and plastics will get a major boost here. This will create a vast network of small and medium enterprises (SMEs) and bring lakhs of new employment opportunities for the youth. In recent years, the petroleum and petrochemical sector in Odisha alone has seen an investment of around 1.5 lakh crore rupees. Odisha is rapidly advancing toward becoming Bharat’s petrochemical hub.
Friends,
To achieve big goals, we must look far ahead — we need vision. Our BJP government here is not limited to just celebrating one year of achievements or thinking only five years ahead. It is working on the long-term roadmap for the development of Odisha for the coming decades. The Odisha government has prepared a special plan for the year 2036, when the state will celebrate 100 years of its formation. The BJP government in Odisha also has a vision for 2047, when Bharat will celebrate 100 years of independence. I was reviewing the Odisha Vision 2036, and it includes some very ambitious goals. I am fully confident that with the talent and hard work of Odisha’s youth, you will achieve every single target. Together, we will take Odisha to new heights of development. With this promise, I once again extend my heartfelt best wishes to all of you.
Warm greetings once again to everyone! Johar!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ওড়িশাৰ ৰাজ্য চৰকাৰৰ এবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে্য অনুষ্ঠিত কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পূৰ্ণপাঠ
20 JUN 2025 7:48PM by PIB Guwahati
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
জয় বাবা লিংগৰাজ!
মোৰ মৰমৰ ওড়িশাৰ বাসিন্দাসকল, নমস্কাৰ!
ওড়িশাৰ ৰাজ্যপাল হৰি বাবু ডাঙৰীয়া , আমাৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন চৰণ মাঝি ডাঙৰীয়া , কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী জুৱাল ওৰাম ডাঙৰীয়া , ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান ডাঙৰীয়া , অশ্বিনী বৈষ্ণৱ ডাঙৰীয়া, ওড়িশাৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী কনক বৰ্ধন সিং দেৱ ডাঙৰীয়া, প্ৰৱতী পৰিদা ডাঙৰীয়া, ৰাজ্য চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰী, সাংসদ আৰু বিধায়ক আৰু ওড়িশাৰ মোৰ সকলো ভাই-ভনী!
আজি ২০ জুন তাৰিখটো অতি বিশেষ দিন। আজি ওড়িশাৰ প্ৰথমখন বিজেপি চৰকাৰে সফলতাৰে এবছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলে। এই বৰ্ষপূৰ্তি কেৱল চৰকাৰৰ নহয়, সুশাসন প্ৰতিষ্ঠাৰ বাৰ্ষিকী। এই এবছৰ জনসেৱা আৰু জনবিশ্বাসৰ বাবে উৎসৰ্গিত। এই বছৰটো ওড়িশাৰ কোটি কোটি ভোটাৰৰ আস্থাৰ সৈতে খাপ খুৱাই চলিবলৈ সৎ প্ৰচেষ্টাৰ এক বৃহৎ বছৰ। ওড়িশাৰ জনসাধাৰণ, আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো। লগতে মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান মোহন মাঝি ডাঙৰীয়া আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোক সকলোৱে প্ৰশংসনীয় কাম কৰি ওড়িশাৰ উন্নয়নত এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ওড়িশা কেৱল এখন ৰাজ্য নহয়, ই ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ ঐশ্বৰিক নক্ষত্ৰ। শ শ বছৰ ধৰি ভাৰতীয় সভ্যতাক, আমাৰ সংস্কৃতিক সমৃদ্ধ কৰি আহিছে ওড়িশাই। গতিকে আজি যেতিয়া উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্যৰ মন্ত্ৰ ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ আধাৰ হৈ পৰিছে, তেতিয়া ওড়িশাৰ ভূমিকা আৰু ডাঙৰ হৈ পৰিছে। যোৱা এবছৰত ওড়িশাই উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য দুয়োটাৰে এই মন্ত্ৰটোক আত্মসাৎ কৰি দেখুৱাইছে যে এই মন্ত্ৰটোৰ ওপৰত ই দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
এটা সুখৰ কথা যে যেতিয়া ওড়িশাৰ বিজেপি চৰকাৰে এবছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে তেতিয়া আপোনালোক সকলোৱে ভগৱান জগন্নাথ জীৰ ৰথ যাত্ৰাৰ প্ৰস্তুতিত ব্যস্ত। মহাপ্ৰভু আমাৰ মূৰ্তিৰ লগতে প্ৰেৰণাও। মহাপ্ৰভুৰ আশীৰ্বাদত শ্ৰীমন্দিৰ সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰৰো সমাধান হৈছে। কোটি কোটি ভক্তৰ অনুৰোধক সন্মান জনোৱাৰ বাবে মোহন ডাঙৰীয়া আৰু তেওঁৰ চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো। ইয়াত চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে শ্ৰীমন্দিৰৰ চাৰিওটা দুৱাৰ খোল খালে, শ্ৰীমন্দিৰৰ ৰত্ন ভাণ্ডাৰো খোল খাইছে। আৰু এয়া ৰাজনৈতিক জয় বা পৰাজয়ৰ কথা নহয়। কোটি কোটি ভক্তৰ বিশ্বাসক সন্মান জনোৱাৰ এক কাৰ্য্য।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ দুদিন আগতে মই জি৭ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বাবে কানাডাত আছিলো, আৰু আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পে মোক ফোন কৰিছিল, তেওঁ কৈছিল যে যিহেতু আপুনি কানাডালৈ আহিছে, অনুগ্ৰহ কৰি ৱাশ্বিংটন হৈ আহক , আমি একেলগে খাদ্য গ্ৰহণ কৰিম , কথা পাতিম, তেওঁ মোক অতি জোৰ দি নিমন্ত্ৰণ জনাইছিল, মই আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক ক’লোঁ যে আমন্ত্ৰণৰ বাবে ধন্যবাদ, মহাপ্ৰভুৰ দেশলৈ যোৱাটো মোৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু সেইবাবেই মই বিনম্ৰতাৰে তেওঁৰ নিমন্ত্ৰণ নাকচ কৰিলোঁ । সেয়ে আপোনালোকৰ মৰম, মহাপ্ৰভুৰ প্ৰতি থকা ভক্তিয়ে মোক এই ভূমিলৈ টানি আনিছে।
ভাই-ভনীসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত দশক দশক ধৰি দেশৰ মানুহে কংগ্ৰেছৰ শাসনৰ আৰ্হি দেখিলে । কংগ্ৰেছৰ আৰ্হিত সুশাসন নাছিল, জনজীৱনো সহজ নাছিল। স্থবিৰ হৈ থকা, ওলমি থকা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প, অবাধ দুৰ্নীতি, এয়াই আছিল কংগ্ৰেছৰ উন্নয়নৰ আৰ্হিৰ পৰিচয়। এতিয়া যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা দেশত ব্যাপকভাৱে দেখা গৈছে বিজেপিৰ উন্নয়নৰ আৰ্হি। যোৱা দশকত দেশৰ বহু ৰাজ্যত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিজেপি চৰকাৰ গঠন হৈছে। কেৱল এই ৰাজ্যসমূহত চৰকাৰৰ পৰিৱৰ্তন হোৱাই নহয়, সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনৰ এক নতুন যুগৰো আৰম্ভনি হৈছে। পূৰ্বৰ ভাৰতৰ উদাহৰণ দি আপোনালোকক বুজাব বিচাৰিছো। এটা উদাহৰণ দিম, সেয়া হৈছে অসম। এদশক আগলৈকে অসমৰ পৰিস্থিতি অতি বেয়া আছিল। অস্থিৰতা, হিংসা, এই সকলোবোৰ অসমত দেখা গৈছিল। কিন্তু আজি অসম উন্নয়নৰ নতুন পথত আগবাঢ়িছে। বহু দশক ধৰি চলি থকা উগ্ৰপন্থী কাৰ্যকলাপ বন্ধ হৈ গৈছে। আজি অসম দেশৰ আন ৰাজ্যতকৈ আগবাঢ়ি আছে। একেদৰে আন এখন ৰাজ্য ত্ৰিপুৰাৰ কথা উল্লেখ কৰিম। ত্ৰিপুৰাতো দশক দশক ধৰি বাওঁপন্থী শাসনৰ অন্তত ৰাইজে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিজেপিক সুযোগ দিছে । উন্নয়নৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপতে পিছ পৰি আছিল ত্ৰিপুৰা। আন্তঃগাঁথনিৰ অৱস্থা বেয়া আছিল, চৰকাৰী ব্যৱস্থাত মানুহৰ শুনা নাছিল। হিংসা আৰু দুৰ্নীতিয়ে সকলোকে অশান্তি দিছিল। আৰু যিহেতু বিজেপিয়ে সেৱা কৰাৰ সুযোগ পালে, আজি ত্ৰিপুৰা শান্তি আৰু প্ৰগতিৰ নিদৰ্শন হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ওড়িশাই দশক দশক ধৰি বহু সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি আছিল। দুখীয়া আৰু কৃষকসকলে সম্পূৰ্ণ অধিকাৰ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম নহ’ল। দুৰ্নীতি আৰু ৰেড টেপ প্ৰচলিত আছিল। ওড়িশাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ অৱস্থা বেয়া আছিল। ওড়িশাৰ বহু অঞ্চল উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি আছিল। এনে বহু প্ৰত্যাহ্বান ওড়িশাৰ দুৰ্ভাগ্য হিচাবে পৰিগণিত হৈছিল। বিগত এবছৰত বিজেপি চৰকাৰে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধানৰ বাবে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াত চলি অহা উন্নয়নৰ ডাবল ইঞ্জিনটোৱেও সুফল দেখুৱাইছে। আজি ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনী কাৰ্য্যই ডাবল ইঞ্জিনৰ সফলতাৰ কথাই প্ৰমাণ কৰিছে। ওড়িশাৰ ডাবল ইঞ্জিনৰ ফলত ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সুবিধা দুগুণলৈ বৃদ্ধি হৈছে । এটা উদাহৰণ দিম। আপুনি এয়াও জানে যে বহুদিনলৈ ওড়িশাৰ লাখ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়াল আয়ুষ্মান যোজনাৰ বাহিৰত আছিল। আজি ইয়াত আয়ুষ্মান ভাৰত জন আৰোগ্য যোজনা আৰু গোপাবন্ধু জন আৰোগ্য যোজনা দুয়োটা ইঞ্জিন চলি আছে। ইয়াৰ ফলত ওড়িশাৰ প্ৰায় ৩ কোটি লোকে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিব। আৰু কেৱল ওড়িশাৰ চিকিৎসালয়তেই নহয়, যদি কোনোবাই দেশৰ আন ৰাজ্যত কাম কৰিবলৈ গৈছে, তেন্তে তাতো প্ৰয়োজন হ’লে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। দেখিছোঁ, মোৰ জন্ম গুজৰাটত, চুৰাটৰ সৈতে মোৰ সম্পৰ্ক মধুৰ। মই ক’ম যে দুখোজ খোজ কাঢ়িলে কোনোবা ওডিয়া মানুহ পাব, গতিকে ওড়িশাৰ বহু মানুহ চুৰাটত থাকে। এতিয়া চুৰাটত বাস কৰা মোৰ ওড়িশাৰ ভাই-ভনীসকলেও এই আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিব। এতিয়ালৈকে এই আঁচনিৰ অধীনত চিকিৎসা কৰা ওড়িশাৰ ২ লাখ লোকে দেশৰ এক ডজনৰো অধিক ৰাজ্যত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে। এবছৰ আগলৈকে ইমানবোৰ মানুহৰ বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ এনে সুবিধা সম্ভৱ হোৱা নাছিল। আমাৰ ডাবল ইঞ্জিনে সকলো সম্ভৱ কৰি তুলিছে। ওড়িশাত ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ ২৩ লাখতকৈ অধিক বৃদ্ধ লোক আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী বায়া বন্দন যোজনাৰ জৰিয়তে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ আশ্বাস দিয়া হৈছে। অৰ্থাৎ সাধাৰণ পৰিয়ালৰ এটা ডাঙৰ চিন্তা হ্ৰাস কৰাৰ কাম আমাৰ চৰকাৰে কৰিছে। একেদৰে আগতে ওড়িশাৰ কৃষকসকলে কিষাণ সন্মান নিধিৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাছিল। এতিয়া ওড়িশাৰ কৃষকসকলে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক দুয়োটা আঁচনিৰ দুগুণ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আমি কৃষকক ধানৰ বিনিময়ত অধিক মূল্য দিবলৈ যি নিশ্চয়তা দিছিলোঁ, সেই পদক্ষেপে লাখ লাখ ধান খেতিয়কক উপকৃত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰৰ এনে বহু আঁচনি আছে, যাৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা আগতে ওড়িশাৰ জনতাই লাভ কৰা নাছিল। আজি ৰাইজে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ উভয়ৰে আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। কেৱল এয়াই নহয়, নিৰ্বাচনৰ সময়ত আমি মাতৃ, ভগ্নী, কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক যি নিশ্চয়তা দিছিলোঁ, সেইবোৰ দ্ৰুত গতিত কাৰ্যকৰী হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ এটা ডাঙৰ সাফল্য হৈছে বঞ্চিতসকলৰ সবলীকৰণ। আমাৰ জনজাতীয় সমাজৰ এক অতি বৃহৎ সংখ্যক লোক ওড়িশাত বাস কৰে। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আগতে জনজাতীয় সমাজখন অহৰহ অৱহেলিত হৈ আছিল, তেওঁলোকে পিছপৰা, দৰিদ্ৰতা, অভাৱৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। যি দলে দীৰ্ঘদিন দেশত শাসন কৰিছিল, সেই দলে জনজাতীয লোক সকলক নিজৰ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিছিল। এই লোকসকলে জনজাতীয় সমাজখনক উন্নয়নৰ অংশীদাৰ কৰা নাছিল। এই লোকসকলে দেশৰ এক বৃহৎ অংশক নক্সালবাদ, হিংসা আৰু অত্যাচাৰৰ জুইৰ মাজলৈ ঠেলি দিছিল।
বন্ধুসকল,
পৰিস্থিতি এনে আছিল যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে দেশৰ ১২৫ খনতকৈও অধিক জনজাতীয় অধীনৰ জিলা নক্সাল হিংসাৰ কবলত পৰিছিল। ৰেড কৰিডৰৰ নামত জনজাতীয় অঞ্চলক বদনাম কৰা হ’ল। এই জিলাসমূহৰ অধিকাংশই পিছপৰা ঘোষণা কৰি দায়িত্ব উটুৱাই লৈ গ’ল।
ভাই-ভনীসকল,
বিগত বছৰবোৰত আমি জনজাতীয় সমাজখনক হিংসাৰ পৰিবেশৰ পৰা মুক্ত কৰি উন্নয়নৰ নতুন পথত আগুৱাই নিয়াৰ কাম কৰি আহিছো। এফালে হিংসা বিয়পোৱাসকলৰ বিৰুদ্ধে বিজেপি চৰকাৰে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিলে, আনফালে জনজাতীয় অঞ্চলত উন্নয়নৰ নতুন জোৱাৰ আনিলে। ইয়াৰ ফলত আজি নক্সাল হিংসাৰ পৰিসৰ দেশৰ ২০ খনতকৈও কম জিলালৈ হ্ৰাস পাইছে। আৰু যি বেগেৰে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে, অতি সোনকালে জনজাতীয় সমাজে হিংসাৰ পৰা মুক্তি পাব। দেশত নক্সালবাদৰ অন্ত পৰিব, আৰু এয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা।
বন্ধুসকল,
জনজাতীয় বন্ধুৰ সপোন পূৰণ কৰা, তেওঁলোকক নতুন সুযোগ দিয়া, তেওঁলোকৰ জীৱনৰ পৰা অসুবিধা হ্ৰাস কৰা, আমাৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। সেয়েহে প্ৰথমবাৰৰ বাবে জনজাতীয় উন্নয়নৰ বাবে দেশত দুখন অতি ডাঙৰ জাতীয় আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এই আঁচনি দুখনৰ বাবে এক লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰা হৈছে। প্ৰথম আঁচনি হৈছে ধৰ্তি আবা জনজাতি গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান, ইয়াৰ নাম বীৰছা মুণ্ডা জীৰ নামেৰে ৰখা হৈছে, ইয়াৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ ৬০ হাজাৰৰো অধিক জনজাতীয় গাঁৱত উন্নয়নমূলক কাম চলি আছে। ইয়াত ওড়িশাতো জনজাতীয় লোকৰ বাবে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ সুবিধা কৰা হৈছে। ইয়াত ওড়িশাৰ ১১খন জিলাত ৪০খন আৱাসিক বিদ্যালয়ো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও শ শ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দ্বিতীয়খন আঁচনিৰ নাম পি এম জনমান যোজনা, এই আঁচনিৰ প্ৰেৰণা আহিছে ওড়িশাৰ ভূমিৰ পৰা। দেশৰ প্ৰথম জনজাতীয় মহিলা ৰাষ্ট্ৰপতি, ওড়িশাৰ কন্যা, সন্মানীয় দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জীয়ে এই আঁচনিৰ বাবে আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত আদিবাসীসকলৰ ভিতৰত অতি পিছপৰা জনজাতীয় জাতিসমূহক সহায়ৰ বাবে কাম কৰা হৈছে। তেওঁলোকৰ বহু সৰু সৰু জনজাতীয় বসতিস্থলত শ শ কোটি টকাৰ কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বৃহৎ সংখ্যক মাছমৰীয়া ওড়িশাত থাকে। তেওঁলোকৰ বাবেও প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পাদ যোজনা, অতি ডাঙৰ আঁচনি, দেশজোৰা আঁচনি তৈয়াৰ কৰা হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাও লাভ কৰিছে মাছমৰীয়াসকলে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ২৫ হাজাৰ কোটিৰ বিশেষ পুঁজি সৃষ্টি কৰিবলৈ ওলাইছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ওড়িশাৰ সাগৰৰ পাৰত বাস কৰা বন্ধুসকল, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলো যথেষ্ট উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ বিকাশে গতি লাভ কৰিব কেৱল পূব ভাৰতৰ পৰা। এই সময়ছোৱা পূৰ্বোদয়। এই অনুভূতিৰে আমি ওড়িশাকে ধৰি সমগ্ৰ পূব ভাৰতৰ উন্নয়নত নিয়োজিত হৈ আছো। এবছৰ পূৰ্বে ইয়াত বিজেপি চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত এই অভিযানে অধিক গতি লাভ কৰিছে। পাৰাদীপৰ পৰা ওড়িশাৰ ঝাৰছুগুডালৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে এই ঔদ্যোগিক এলেকা। ইয়াৰ ফলত ওড়িশাৰ খনিজ আৰু বন্দৰ নেতৃত্বাধীন অৰ্থনীতিক শক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। কেন্দ্রীয় চৰকাৰে ওড়িশাৰ পথ, ৰে’ল আৰু বিমান সংযোগৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে৷ পাৰাদীপত মেগা ডুৱেল ফিড ক্ৰেকাৰ আৰু ডাউন-ষ্ট্ৰিম ইউনিট স্থাপন, চণ্ডীখোলত খাৰুৱা তেল সংৰক্ষণ সুবিধা, গোপালপুৰত এল এন জি টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণ, এনে বহু পদক্ষেপে ওড়িশাক এখন বৃহৎ উদ্যোগিক ৰাজ্য হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিব। পেট্ৰলিয়াম, পেট্ৰ’-কেমিকেল, বস্ত্ৰ আৰু প্লাষ্টিকৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগসমূহে ইয়াত উত্থান লাভ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়াত ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ এক বিশাল নেটৱৰ্ক সৃষ্টি হ’ব, ই যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে লাখ লাখ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ কঢ়িয়াই আনিব। বিগত বছৰবোৰত ওড়িশাৰ পেট্ৰলিয়াম আৰু পেট্ৰ’-কেমিকেল খণ্ডত প্ৰায় ডেৰ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ পেট্ৰ’-কেমিকেলৰ হাব হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে ওড়িশা। বন্ধুসকল,
ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ হ’লে আমি বহু আগলৈ চাব লাগিব, দৃষ্টিভংগী থাকিব লাগিব। আমাৰ ইয়াত বিজেপি চৰকাৰ কেৱল এবছৰৰ সাফল্য আৰু পাঁচ বছৰৰ পাছত কি হ’ব তাতেই সীমাবদ্ধ নহয়। আগন্তুক দশকসমূহৰ বাবে ওড়িশাৰ উন্নয়নৰ বাবে কি ৰোডমেপ হ’ব সেই বিষয়ে কাম কৰি আছে। ২০৩৬ চনৰ বাবে ওড়িশা চৰকাৰে এক বিশেষ পৰিকল্পনা কৰিছে। ২০৪৭ চনৰ বাবেও ওড়িশাত বিজেপি চৰকাৰৰ ৰোডমেপ আছে, য’ত দেশখনে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। মই অডিছা ভিজন-২০৩৬ চাইছো, ইয়াত অতি অভিলাষী সংকল্প গ্ৰহণ কৰা হৈছে। মই নিশ্চিত যে ওড়িশাৰ প্ৰতিভাৱান আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমী যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিৰে আপুনি নিশ্চিতভাৱে প্ৰতিটো লক্ষ্যত উপনীত হ’ব। আমি একেলগে ওড়িশাক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাম। এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ বহু শুভেচ্ছা জনালো।
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ