Ministry of Development of North-East Region
Healthy India through Yoga: MDoNER Celebrates International Yoga Day 2025 with Great Enthusiasm
21 JUN 2025 5:37PM by PIB Delhi
The Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER), today celebrated the 11th International Day of Yoga (IDY) with the theme "Yoga for One Earth, One Health" at its premises, marking a significant occasion for promoting wellness and spiritual unity. The grand event saw active participation from officers and staff members, led by Shri Chanchal Kumar, Secretary (MDoNER), and senior officials from the ministry.
"Yoga for One Earth, One Health":
In his Mann Ki Baat radio broadcast, Prime Minister Shri Narendra Modi announced the theme of this year’s celebration as "Yoga for One Earth, One Health." The 2025 theme encourages global participation in yoga as a means of fostering environmental sustainability and promoting collective health.
In his address, the PM stated, "Yoga Day has evolved into a grand global festival. It is a priceless gift from India to the world, one that will benefit future generations."
Global Acceptance of Yoga:
The idea to celebrate International Day of Yoga was first proposed by PM Shri Narendra Modi at the United Nations General Assembly in 2014. Recognizing its universal appeal, the United Nations proclaimed June 21 as the International Day of Yoga on December 11, 2014. Over the years, IDY has gained immense global traction, growing into a monumental movement with millions practicing yoga worldwide, transcending cultural and geographical boundaries. This global interest highlights yoga's role as a diplomatic and cultural bridge, beyond personal health practice.
Yoga comes from the Sanskrit word “yuj” and means to “join” or to “yoke”. As per Yogic scriptures the practice of Yoga leads to the union of individual consciousness with that of the Universal Consciousness, indicating a perfect harmony between the mind and body, Man & Nature.
With this year’s theme, India is reaffirming its position as a spiritual wellness hub, inspiring individuals to reconnect with themselves, others, and the Earth.
India’s contribution to global wellness, as shared by Prime Minister Shri Narendra Modi, continues to inspire individuals globally to embrace yoga for physical, mental, and emotional well-being.
The International Day of Yoga continues to serve as a platform for raising awareness about the benefits of yoga. The acceptance of yoga as a global practice is evident in the widespread participation of countries worldwide. As millions continue to embrace yoga, India remains at the forefront of this global movement, helping shape a healthier and more peaceful world.
MDoNER remains committed to promoting wellness through initiatives like International Yoga Day, which has reinforced India's position as a global leader in yoga and wellness.

ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ : ବିପୁଳ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ ପାଳନ କରିଛି ଏମଡୋନଇଆର
21 JUN 2025 5:37PM by PIB Bhubaneswar
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଡୋନ୍ଇଆର) ଆଜି ଏହାର ପରିସରରେ "ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ" ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଧାରିତ ୧୧ତମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିଓ୍ୱାଇ) ପାଳନ କରିଛି, ଯାହା ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର । ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଚିବ (ଏମ୍ଡୋନ୍ଇଆର) ଶ୍ରୀ ଚଞ୍ଚଲ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
"ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ " :
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ମନ କୀ ବାତ ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ "ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ" ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ୨୦୨୫ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ସାମୂହିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଯୋଗରେ ବିଶ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଯୋଗ ଦିବସ ଏକ ମହାନ ବିଶ୍ୱ ମହୋତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହା ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ଉପହାର, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।"
ଯୋଗର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ :
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାର ଧାରଣା ପ୍ରଥମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ସଭାରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ଏହାର ସାର୍ବଜନୀନ ଉପକାରିତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଡିସେମ୍ବର ୧୧, ୨୦୧୪ ରେ ଜୁନ୍ ମାସ ୨୧ ତାରିଖକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରିଛି, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିବା ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଗ୍ରହ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ବାହାରେ ଏକ କୂଟନୈତିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସେତୁ ଭାବରେ ଯୋଗର ଭୂମିକାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥାଏ ।
ଯୋଗ ସଂସ୍କୃତ ଶବ୍ଦ "ୟୁଜ" ରୁ ଆସିଛି ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥ "ଯୋଗ" କିମ୍ବା "ଯୁକ୍ତ"। ଯୋଗ ଶାସ୍ତ୍ର ଅନୁସାରେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଚେତନାକୁ ବିଶ୍ୱ ଚେତନା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିଥାଏ, ଯାହା ମନ ଏବଂ ଶରୀର, ମଣିଷ ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୂଚିତ କରେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ, ଭାରତ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସୁସ୍ଥତା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ନିଜର ସ୍ଥିତିକୁ ପୁନଃଗଠନ କରୁଛି, ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ନିଜ ସହିତ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ସହିତ ପୁନଃ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାଗିଦାରୀ ବିଶ୍ୱ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଭାରତର ଅବଦାନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଶାରୀରିକ, ମାନସିକ ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଯୋଗ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଆସୁଛି ।
ଯୋଗର ଲାଭ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଏକ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣରେ ଯୋଗକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସ୍ପଷ୍ଟ । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଜାରି ରଖିଥିବାରୁ, ଭାରତ ଏହି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନର ଆଗରେ ରହିଛି, ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ଗଠନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଏମଡୋନଇଆର (MDoNER) ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ଯୋଗ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନେତୃତ୍ୱ ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ।