Ministry of Power
Union Minister Shri Manohar Lal chairs Regional Power Conference with Eastern States/ UTs
Power for All, at All Times : Shri Manohar Lal
States to tie up power generation capacities to reliably meet upcoming peak demands : Shri Manohar Lal
States to develop Intra-State Transmission through Tariff based competitive bidding : Shri Manohar Lal
State should avail facility of 50 years interest free loan announced by Centre for power infrastructure development : Shri Manohar Lal
States should optimise power purchase costs through power portfolio management : Shri Manohar Lal
States to reduce distribution losses as it increases cost of power for consumers : Shri Manohar Lal
24 JUN 2025 5:39PM by PIB Delhi
The Regional Conference for the Eastern Region States/ UTs was held on 24th June at Patna under the Chairmanship of Shri Manohar Lal, Union Minister of Power and Housing & Urban Affairs.
The meeting was attended by Shripad Yesso Naik, Hon’ble Minister of State for Power and Renewable Energy, Shri Kanak Vardhan Singh Deo, Hon’ble Deputy Chief Minister, Odisha, Shri Bijendra Prasad Yadav, Hon’ble Energy Minister, Bihar, Shri Sudivya Kumar, Hon’ble Urban Development and Housing Minister, Jharkhand. The meeting was also attended by the Union Power Secretary, Secretaries (Power/ Energy) of participating States/ UTs, CMD/MDs of Central and State Power Sector Entities, and senior officers from the Ministry of Power.
Union Minister Shri Manohar Lal , in his address, mentioned that India’s power system has evolved into a unified national grid, fulfilling the vision of ‘One Nation-One Grid’ and underlined the importance of a future-ready, modern, and financially viable power sector to fuel the country's growth. He noted that India successfully met a peak power demand of 250 GW in May 2024 and 242 GW thus far in 2025. The peak demand is projected to rise further, reaching approximately 270 GW later this year. This reflects India’s transformation from a power-deficit to a power-sufficient nation. He outlined the importance of continuous cooperation and coordination between Central and the State Governments in achieving the vision of Viksit Bharat by 2047.
Hon’ble Minister laid emphasis on ensuring Resource Adequacy and necessary power generation capacity tie-ups. While formulating their Resource Adequacy Plans, States should also ensure a balanced and diversified power generation mix. This should include the addition of nuclear generation capacity, with an aim to establish at least one nuclear power project in each State. India’s peak electricity demand is projected to reach 446 GW by 2034–35 and meeting this sustainably requires proactive planning and continued coordination between the Centre, States, and other stakeholders.
Hon’ble Minister emphasized that the States should work towards resolving the issues faced in development of Intra-State transmission projects, including RoW issues. States should explore diverse options for financing, including listing of transmission utilities and from multilateral institutions. Hon’ble Minister informed that in the Union Budget 2025-26, allocation of ₹1.5 lakh crore in 50-year interest-free loans to support states’ capital expenditures has been done, which can aid in strengthening the transmission infrastructure.
Union Minister remarked that States should promote renewable energy coupled with energy storage systems in order to ensure reliability of supply of power. He mentioned India is moving towards having increased share of renewable energy and the same has increased from 32% in 2014 to 49% in April 2025. He also highlighted the national ambition to achieve 100 GW of nuclear energy by 2047. He urged the States for reinforced implementation of Renewable Purchase Obligation (RPO) mandates and urged States to form dedicated teams for these critical planning.
Union Minister underscored the importance of cybersecurity in the power sector and spoke about Islanding Schemes as the effective measures to prevent power outages owing to cyber incidents and enable resilience of grid.
Hon’ble Minister mentioned that the distribution sector is the most critical link in the power sector value chain, noting that the power sector requires an estimated ₹ 42 lakh crore by 2032.
However, it faces challenges due to poor tariff structures, sub-optimal billing and collection, and delayed payments of Government department dues and subsidies. He emphasized on the importance of reducing the AT&C losses and the gap between Average Cost of Supply (ACS) and Average Revenue Realized (ARR). He requested the States to engage with the Electricity Regulatory Commissions for ensuring cost-reflective tariffs and timely issuance of tariff and true-up orders. He noted that losses of utilities today add to the cost of power for consumers and also deteriorate delivery of services to consumers.
The Union Minister of Power emphasized that distribution utilities should further strive to improve efficiency through expediting infrastructure and smart metering works under RDSS. Smart meters have huge potential in transforming the way consumers interact with Utilities using the data analytics based on AI/ML tools.
States were urged to expedite the process of installation of smart meters. He emphasised that the pre-paid smart meters is a way to ensure timely release of Government department dues. He asked States to saturate installation of prepaid smart meters in all Government establishments including Government colonies by August 2025 and to complete installation of smart meters for Commercial and Industrial consumers and high load consumers by November 2025.
Union Minister assured States for continuous support of the Central Government to further strengthen the power sector and mentioned that collectively we should strive for “Power for All, at All Times.
Union Minister Shri Manohar Lal also requested to consider one nuclear plant in the state. Union Minister Shri Manohar Lal also discussed the forest clearance related issues in transmission projects.
Hon’ble Minister of State for Power and Renewable Energy, in his address, discussed about the execution of the PM KUSUM scheme and requested the states to complete the projects by December, 2025. He also emphasized on the need for accelerated implementation of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana.
Secretary (Power), Government of India (GoI) extended a warm welcome to the distinguished participants of the Conference and urged for collective deliberation on specific challenges being faced in the power sector and to explore potential solutions.
He noted that it is crucial to ensure necessary power generation capacities are tied-up as per the resource adequacy plans for up to FY2035 in order to meet future power demand. It is also imperative to make necessary arrangements for development of Inter- and Intra-State transmission capacities through various available financing models including Tariff Based Competitive Bidding (TBCB), Regulated Tariff Mechanism (RTM), leveraging the support for infrastructure provided under Budget 2025-2026 or through monetization of existing assets. Further, States were advised to take all necessary measures to safeguard power sector infrastructure, particularly transmission grids and distribution networks against cybersecurity threats. This includes the implementation of appropriate cybersecurity protocols and adoption of Power Islanding Schemes. Additionally, States and UTs should actively work towards ensuring the financial sustainability of distribution utilities.

ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଶକ୍ତି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁବେଳେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ : ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
ଭବିଷ୍ୟତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ: ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ତାରିଫ୍‌ ଆଧାରିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବିଡିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଆନ୍ତଃ-ରାଜ୍ୟ ପରିବହନ ବିକଶିତ କରିବେ: ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
ରାଜ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା 50 ବର୍ଷ ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣର ସୁବିଧା ପାଇବା ଉଚିତ: ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବା ଉଚିତ: ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମୂଲ୍ୟ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ବଣ୍ଟନଜନିତ କ୍ଷତିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ: ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
24 JUN 2025 5:39PM by PIB Bhubaneswar
ପାଟନା ଠାରେ ଜୁନ୍ 24 ରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ତଥା ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
ଏହି ବୈଠକରେ ମାନ୍ୟବର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ୟେସୋ ନାୟକ, ମାନ୍ୟବର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓଡିଶା ଶ୍ରୀ କନକ ବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହ ଦେଓ, ମାନ୍ୟବର ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାର ଶ୍ରୀ ବିଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ ଯାଦବ, ମାନ୍ୟବର ନଗର ବିକାଶ ଏବଂ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଶ୍ରୀ ସୁଦିବ୍ୟ କୁମାର ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ସଚିବ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ସଚିବ (ଶକ୍ତି/ଏନର୍ଜି), କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ର ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସିଏମଡି/ଏମଡି ଏବଂ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ଏକୀକୃତ ଜାତୀୟ ଗ୍ରୀଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ ଗ୍ରୀଡ୍'ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୂରଣ କରୁଛି ଏବଂ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଇନ୍ଧନ ଦେବା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହା ସହିତ ସେ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମେ 2024 ରେ 250 ଜିଡବ୍ଲୁ ର ସର୍ବାଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦାକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ 2025 ରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 242 ଜିଡବ୍ଲୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିଛି। ଏହି ସର୍ବାଧିକ ଚାହିଦା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ 270 ଜିଡବ୍ଲୁ ରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏକ ଶକ୍ତି ଅଭାବରୁ ଏକ ଶକ୍ତି-ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସେ 2047 ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ହାସଲ କରିବାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବଳ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ବଳ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତତା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସମୟରେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ବିବିଧ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶ୍ରଣ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ। ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆଣବିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଯୋଡିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବା ଉଚିତ। ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା 2034-35 ସୁଦ୍ଧା 446 ଜିଡବ୍ଲୁ ରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସମନ୍ୱୟ ଆବଶ୍ୟକ।
ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଆନ୍ତଃ-ରାଜ୍ୟ ପରିବହନ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକାଶରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା, ଆରଓଡବ୍ଲୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପରିବହନ ଉପଯୋଗୀତା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇଁ ବିବିଧ ବିକଳ୍ପ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଉଚିତ। ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ 2025-26 କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ 50 ବର୍ଷ ପାଇଁ ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣରେ ଟ.1.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣର ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ସହିତ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅଂଶ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା 2014 ରେ 32% ରୁ ଏପ୍ରିଲ 2025 ରେ 49% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ 2047 ସୁଦ୍ଧା 100 ଜିଡବ୍ଲୁ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ହାସଲ କରିବାର ଜାତୀୟ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ନବୀକରଣୀୟ କ୍ରୟ ଦାୟିତ୍ୱ (ଆରପିଓ) ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଦଳ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାଇବର ଘଟଣା ଯୋଗୁଁ ବିଦ୍ୟୁତ ବିଭ୍ରାଟକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଗ୍ରୀଡର ସ୍ଥିରତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଆଇଲ୍ୟାଣ୍ଡିଂ ସ୍କିମ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବଣ୍ଟନ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ 2032 ସୁଦ୍ଧା ଆନୁମାନିକ ଟ.42 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି।
ତଥାପି, ଦୁର୍ବଳ ଶୁଳ୍କ ଗଠନ, ଅନୁପଯୁକ୍ତ ବିଲିଂ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହ ତଥା ସରକାରୀ ବିଭାଗର ଦେୟ ଏବଂ ସବସିଡିର ବିଳମ୍ବିତ ଦେୟ ଯୋଗୁଁ ଏହା ଆହ୍ବାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ସେ ଏଟି ଆଣ୍ଡ ସି କ୍ଷତି ଏବଂ ଯୋଗାଣର ହାରାହାରି ଖର୍ଚ୍ଚ (ଏସିଏସ) ତଥା ହାରାହାରି ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରାପ୍ତ (ଏଆରଆର) ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ହ୍ରାସ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଖର୍ଚ୍ଚ-ପ୍ରତିଫଳିତ ଶୁଳ୍କ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଶୁଳ୍କ ତଥା ଟ୍ରୁ ଅପ୍-ଅର୍ଡର ସମୟସୀମା ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ ନିୟାମକ କମିଶନ ସହିତ ଜଡିତ ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଉପଯୋଗୀତା କ୍ଷତି ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ ମୂଲ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ଖରାପ କରୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବଣ୍ଟନ ଉପଯୋଗୀତାଗୁଡ଼ିକ ଆରଡିଏସଏସ ଅଧୀନରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟରିଂ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆହୁରି ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ। ଏଆଇ/ଏମଏଲ୍‌ ଉପକରଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଡାଟା ବିଶ୍ଳେଷଣ ବ୍ୟବହାର କରି ଗ୍ରାହକମାନେ ୟୁଟିଲିଟି ସହିତ କିପରି ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ ତାହା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟରଗୁଡ଼ିକର ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟର ସ୍ଥାପନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରି-ପେଡ୍ ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟର ହେଉଛି ସରକାରୀ ବିଭାଗର ଦେୟ ସମୟସୀମାରେ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଏକ ଉପାୟ। ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅଗଷ୍ଟ 2025 ସୁଦ୍ଧା ସରକାରୀ କଲୋନୀ ସମେତ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରିପେଡ୍ ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ନଭେମ୍ବର 2025 ସୁଦ୍ଧା ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଅଧିକ ଲୋଡ୍ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟର ସ୍ଥାପନ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆମେ "ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ସର୍ବଦା" ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ରାଜ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ଆଣବିକ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବିଚାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ପରିବହନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଜଙ୍ଗଲ ମଞ୍ଜୁରୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର ଶକ୍ତି ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୁସୁମ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର, 2025 ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାର ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଚିବ (ଶକ୍ତି) ସମ୍ମିଳନୀର ବିଶିଷ୍ଟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସାମୂହିକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସମାଧାନ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2035 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବଳ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତତା ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। 2025-2026 ବଜେଟ୍ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସହାୟତା କିମ୍ବା ବିଦ୍ୟମାନ ସମ୍ପତ୍ତିର ମନେଟାଇଜେସନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧ ଆର୍ଥିକ ମଡେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଆନ୍ତଃ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ରାଜ୍ୟ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହା ସହିତ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ବିପଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବିଶେଷକରି ପରିବହନ ଗ୍ରୀଡ୍ ଏବଂ ବଣ୍ଟନ ନେଟୱାର୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୋଟୋକଲର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ପାୱାର ଆଇଲ୍ୟାଣ୍ଡିଂ ଯୋଜନା ଗ୍ରହଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ସହିତ, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବଣ୍ଟନ ଉପଯୋଗୀତାଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ।