Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the “50 years of Emergency” programme in New Delhi today
Modi ji decided to commemorate 'Samvidhan Hatya Diwas' so that the country remembers how the country has to suffer terrible consequences when a government becomes dictatorial, that was not an emergency, but the 'Anyayakaal' of the then ruling party
‘Emergency’ is not a product of circumstances and compulsion but a product of dictatorial mentality and hunger for power
'Emergency' was the beginning of the conspiracy to convert multiparty democracy into one-party dictatorship
When the dictatorial nature hidden inside a person comes out, then only emergency is imposed, it is important for our young generation to know this history
The night before the Emergency was the longest night after independence, because its morning came 21 months later, when the country's democracy was revived again
The foundation of India's democracy is so deep, that if any dictator tries to shake this foundation, he will achieve nothing except ruining his future
Emergency - when thoughts, pen and opposition were put in prison
During the Emergency, so many amendments were made in the Constitution that it was called a 'mini version' of the Constitution
Emergency declared journalists as antisocial, students as instigators, even social workers became a threat to the country and the public became slave to the dictator
Today those who are lament for the Constitution belong to that party which instead of becoming the protector of democracy, worked to become the destroyer of democracy
The main reason for the emergency was hunger for power, there was no external threat to the country, nor was there any internal crisis, the threat was only to the chair of the then Prime Minister
If the society's memory is blurred about an incident like the Emergency that shook the foundation of democracy, then there is a huge threat for a democratic country
During the Emergency, the Constitution was misused in a way that Indian democracy will always remember it like a nightmare
24 JUN 2025 9:42PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the “50 Years of Emergency” programme organized by Shyama Prasad Mukherjee Trust in New Delhi today. Many dignitaries were present on the occasion.
Addressing the program organized on the eve of the 50th anniversary of the Emergency, Union Home Minister Shri Amit Shah said that when Prime Minister Shri Narendra Modi decided on 11 July 2024 that every year 25 June will be commemorated as 'SamvidhanHatya Diwas', then the question arose that what will be achieved today by talking about an incident that happened 50 years ago. Shri Shah said, Modi Ji decided to commemorate ‘'SamvidhanHatya Diwas' so that the country can always remember how the country has to suffer terrible consequences when a government becomes dictatorial. He said that when 50 years of any good or bad national event are completed, its memory becomes blurred in social life and if the memory of the society is blurred about an incident like Emergency which shook the foundation of democracy, then it is a big danger for any democratic country, because democracy and dictatorship are two emotions of the mind, which need not be associated with any person. He said that the emotions of the mind are actually the emotions of human nature, which can emerge again and come as a challenge in front of the country and society.
Shri Amit Shah said that India is considered the mother of democracy in the world. Democracy in India is not just the spirit of the Constitution, rather the Constitution makers have interpreted the spirit of the people in the form of words contained in the Constitution and this is our national character.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that he is sure that any sensible citizen who lived during the Emergency would not have liked it. He said that those who were illusioned that no one can challenge them, were defeated in the elections held after the Emergency and a non-Congress government was formed for the first time after independence. He said that even though it has been 50 years since the Emergency, but even today the wound in the hearts of crores of Indians is as fresh as it was during the Emergency. He said that said that it was not an emergency but the 'ananykal’ of the then ruling party.
Shri Amit Shah said that it took 2 years 11 years and 18 days to make our constitution, 13 committees were formed, 11 sessions were held in 165 days. Various provisions of the constitution were discussed at length. There was a discussion of 1100 hours and 32 minutes. The drafting committee of seven members gave it its final shape. He said that the constitution which was made with more discussions, sacrifices and penance than the constitutions of all the democracies in the world, was rejected in a minute by the order of the kitchen cabinet. Shri Shah said that the night of 24 June 1975 was the longest night in the history of independent India because its morning came after 21 months and it was also the shortest night, because that night the exercise of 2 years 11 months and 18 days was cancelled in a moment.
Union Home Minister said that Emergency is the name of the conspiracy to convert the multi-party democracy of a democratic country into dictatorship of one person, which was strongly opposed by many people at that time even at the cost of personal loss. He said that 'emergency' is not a result of circumstances and compulsion but is a product of dictatorial mentality and hunger for power.
Shri Amit Shah said during emergency the governments formed on the basis of people's mandate were toppled overnight by trampling the spirit of the constitution. The people of the country and especially the young generation should never forget what happens when the dictatorial qualities of a person come to the fore. He said that today I ask those who invoke the constitution whether the consent of the Parliament was taken before declaring the emergency, whether a cabinet meeting was called, whether the countrymen and the opposition were taken into confidence. He said that these are the people associated with the same party who instead of playing the role of protector of democracy, acted as destroyers of democracy.
Union Home Minister said that the emergency was imposed citing the security of the nation, but its main reason was to ensuring protection of power. He said that the then Prime Minister murdered the Constitution by using the different sections of the Constitution and threw the country into a long Emergency. He said that a number of incidents and protests and movements had shaken the chairs and foundations of the government elected by majority. There was neither any external nor any internal threat to the security of the country. In fact, the public had become aware.
Shri Amit Shah said that the then Prime Minister misused Article 352 to impose emergency and put 1 lakh 10 thousand opposition political leaders in jail. Activists, independent editors, reporters, dissatisfied student leaders and people engaged in various creative works were also put in jail. The legislature, executive, judiciary, press and media, artists and the general public watched this incident in shock and the whole country turned into a prison. He said that the Constitution was misused in such a way that Indian democracy will always remember like a nightmare.
Union Home Minister said that during the Emergency, thoughts, pen and opposition were put in prison. So many amendments were made in the Constitution during the Emergency that it was called a 'mini version' of the Constitution. The preamble was changed, Article 14 was changed, 7 schedules were changed and changes were made in 40 different clauses. New articles were added, new sections were inserted, the 42nd Constitutional Amendment even changed the basic structure of the Constitution, the judiciary was upset because those who gave justice in the judiciary had earlier made it favorable to them. Shri Shah said that the 69th section of the Constitutional Amendment also took away the powers of the Supreme Court. Democratic rights were abolished and agencies were misused in such a way that Indian society, this country and the people of this country can never forget. He said that this is why the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has decided to commemorated Constitution Hatya Diwas. He said that it should remain in the memory of the whole country that when a person elected democratically becomes a dictator, then how the country has to suffer adverse consequences.
Shri Amit Shah said that more than one crore sterilizations were done during the Emergency. The voice of popular singer Kishore Kumar was stopped from being broadcast on All India Radio. He said that this is a lesson for all the political parties of the country that the existence of different ideologies is the basis of democracy. Whatever the ideology, whatever the path, ultimately our aim should be to make the country great. Shri Shah said that the country can never be created in such a way that everyone will work on the basis of the same ideology, will work under the leadership of the same leader and I am the only one right and no one has the right to even vote. Such a mentality does not match the basic spirit of our Constitution.
Union Home Minister said that the Constitution has sharpened the spirit of democracy, expressed it and established it legally. The Constitution has established the spirit of democracy in the minds of our people and expressed it in legal language. The people of India are democratic minded by nature. We are people who respect different ideas, different ideologies and different opinions. This is our culture of thousands of years, that is why we consider India as the mother of democracy. If we look at it from the perspective of history, democracy was first born in our country and the idea of Sarpanch came from this country.
Shri Amit Shah said that the foundation of our democracy is so deep that if any dictator tries to shake this foundation, he will be able to do nothing but ruin his future. He said that today is the day to condemn the heinous act of imposing emergency and for the youth to take up the torch of protecting democracy for the future. He said that the youth of the country must read the report of the Shah Commission. If in the future dictatorial thoughts come to anyone's mind, then this will create an enthusiasm to become a leader like Jai Prakash Narayan and that report will also show a path. He said that it is the responsibility of the public to protect the spirit of the Constitution. It is also the responsibility of the public to punish those who play with this spirit.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ “ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ୫୦ ବର୍ଷ” କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଲେ ଉଦବୋଧନ
ଯେତେବେଳେ ଏକ ସରକାର ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶକୁ କିପରି ଭୟଙ୍କର ପରିଣାମ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ତାହା ଦେଶକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେବା ପାଇଁ ମୋଦୀଜୀ ସମ୍ବିଧାନ ହତ୍ୟା ଦିବସ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ; ତାହା ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ନଥିଲା, ବରଂ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ଦଳର ‘ଅନ୍ୟାୟ କାଳ’ ଥିଲା
‘ଜରୁରୀକାଳୀନ ସ୍ଥିତି’ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ବାଧ୍ୟବାଧକତାର ଫଳ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ମାନସିକତା ଏବଂ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଭୋକର ପରିଣାମ ଥିଲା
‘ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି’ ବହୁଦଳୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଏକଦଳୀୟ ଏକଛତ୍ରବାଦରେ ପରିଣତ କରିବାର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ଆରମ୍ଭ ଥିଲା
ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଭିତରେ ଲୁଚି ରହିଥିବା ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ପ୍ରକୃତି ବାହାରକୁ ଆସେ, ସେତେବେଳେ କେବଳ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ ହୁଏ, ଆମ ଯୁବ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏହି ଇତିହାସ ଜାଣିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ପୂର୍ବ ରାତି ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ରାତି ଥିଲା, କାରଣ ଏହାର ୨୧ ମାସ ପରେ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଯାଇ ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପୁନର୍ଜୀବିତ ହୋଇଥିଲା
ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆ ଏତେ ଗଭୀର ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ଏହି ମୂଳଦୁଆକୁ ଦୋହଲାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି ହାସଲ କରିପାରିବେ ନାହିଁ
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥି
24 JUN 2025 9:42PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ‘ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ୫୦ ବର୍ଷ’ ପୂର୍ତ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପୂର୍ବ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨୫ ଜୁନକୁ 'ସମ୍ବିଧାନ ହତ୍ୟା ଦିବସ' ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯିବ। ସେତେବେଳେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥିଲା ଯେ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଘଟିଥିବା ଏକ ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ଆଜି କ’ଣ ହାସଲ ହେବ। ମୋଦୀଜୀ ‘ସମ୍ବିଧାନ ହତ୍ୟା ଦିବସ’ ପାଳନ କରିବାକୁ ଏଥିପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିପାରିବ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ସରକାର ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ହୋଇଯାଏ ସେତେବେଳେ ଦେଶକୁ କିପରି ଭୟଙ୍କର ପରିଣାମ ଭୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଭଲ କିମ୍ବା ଖରାପ ଜାତୀୟ ଘଟଣାର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୁଏ, ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ଏହାର ସ୍ମୃତି ମଳିନ ହୋଇଯାଏ। ଯଦି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆକୁ ହଲାଇ ଦେଇଥିବା ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଭଳି ଘଟଣା ବିଷୟରେ ସମାଜର ସ୍ମୃତି ଝାପ୍ସା ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଯେକୌଣସି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବିପଦ, କାରଣ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ମନର ଦୁଇଟି ଭାବନା, ଯାହାକୁ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ। ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ ଯେ ମନର ଭାବନା ପ୍ରକୃତରେ ମାନବ ପ୍ରକୃତିର ଭାବନା, ଯାହା ପୁଣି ଥରେ ଉଭା ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଦେଶ ଓ ସମାଜ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଭାବରେ ଆସିପାରେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମା ନୁହେଁ, ବରଂ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣେତାମାନେ ସମ୍ବିଧାନରେ ଥିବା ଶବ୍ଦ ଆକାରରେ ଲୋକଙ୍କ ଭାବନାକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଆମର ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ର।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ବଞ୍ଚିଥିବା ଯେକୌଣସି ବୁଦ୍ଧିମାନ ନାଗରିକ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରିନଥିବେ ବୋଲି ସେ ନିଶ୍ଚିତ। ଯେଉଁମାନେ ଭ୍ରମରେ ଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ କେହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ସେମାନେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ପରେ ହୋଇଥିବା ନିର୍ବାଚନରେ ପରାସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ଅଣ-କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଥିଲା। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ୫୦ ବର୍ଷ ବିତିଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ମଧ୍ୟ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ହୃଦୟରେ କ୍ଷତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଯେପରି ସତେଜ ଥିଲା, ସେହିପରି ରହିଛି। ଏହା ଏକ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ନୁହେଁ ବରଂ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ଦଳର 'ଅନ୍ୟାୟ କାଳ' ଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ତିଆରି କରିବାକୁ ୨ ବର୍ଷ ୧୧ ମାସ ୧୮ ଦିନ ଲାଗିଥିଲା। ୧୩ଟି କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ୧୬୫ ଦିନରେ ୧୧ଟି ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ସମ୍ବିଧାନର ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଦୀର୍ଘ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ୧୧୦୦ ଘଣ୍ଟା ୩୨ ମିନିଟ୍ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ସାତ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଡ୍ରାଫ୍ଟ କମିଟି ଏହାକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେଇଥିଲା। ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସମ୍ବିଧାନ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଆଲୋଚନା, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ତପସ୍ୟା ସହିତ ଗଠିତ ସମ୍ବିଧାନକୁ କିଚେନ୍‌ (ରୋଷେଇ ଘର) କ୍ୟାବିନେଟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ରଦ୍ଦ କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ୧୯୭୫ ଜୁନ୍ ୨୪ ତାରିଖ ରାତି ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ରାତି ଥିଲା କାରଣ ଏହାର ସକାଳ ୨୧ ମାସ ପରେ ଆସିଥିଲା। ଏହା ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ରାତି ମଧ୍ୟ ଥିଲା, କାରଣ ସେହି ରାତିରେ ୨ ବର୍ଷ ୧୧ ମାସ ୧୮ ଦିନର ଅଭ୍ୟାସ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ବାତିଲ ହୋଇଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ହେଉଛି ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶର ବହୁଦଳୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଏକଛତ୍ରବାଦରେ ପରିଣତ କରିବାର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ନାମ। ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଲୋକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କ୍ଷତିର ମୂଲ୍ୟ ଦେଇ ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ‘ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି’ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ବାଧ୍ୟବାଧକତାର ପରିଣାମ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ମାନସିକତା ଏବଂ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଭୋକର ଏକ ଫଳ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମାକୁ ପଦଦଳିତ କରି ଲୋକଙ୍କ ଜନାଦେଶ ଆଧାରରେ ଗଠିତ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ରାତାରାତି ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଯୁବ ପିଢ଼ି କେବେ ଭୁଲିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ପ୍ରବୃତ୍ତି ସାମ୍ନାକୁ ଆସେ ସେତେବେଳେ କ’ଣ ହୁଏ। ଆଜିର ସମ୍ବିଧାନର ଆବାହକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ଘୋଷଣା କରିବା ପୂର୍ବରୁ ସଂସଦର ସମ୍ମତି ନିଆଯାଇଥିଲା କି? କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକ ଡକାଯାଇଥିଲା କି? ଦେଶବାସୀ ଏବଂ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା କି? ଆଜି ସମ୍ବିଧାନ କଥା କହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ସେହି ଦଳ ସହ ଜଡିତ, ଯେଉଁମାନେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ରକ୍ଷକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଧ୍ୱଂସକାରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହାର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଥିଲା କ୍ଷମତାର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବିଧାନର ବିଭିନ୍ନ ଧାରା ବ୍ୟବହାର କରି ସମ୍ବିଧାନକୁ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଏକ ଲମ୍ବା ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଅନେକ ଘଟଣା ଓ ପ୍ରତିବାଦ ଏବଂ ଆନ୍ଦୋଳନ ବହୁମତ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ବାଚିତ ସରକାରଙ୍କ ପଦବୀ ଏବଂ ମୂଳଦୁଆକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲା। ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କୌଣସି ବାହ୍ୟ କିମ୍ବା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବିପଦ ନଥିଲା। ବରଂ ଜନସାଧାରଣ ପ୍ରକୃତରେ ସଚେତନ ହୋଇସାରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ଧାରା ୩୫୨ର ଅପବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ୧ ଲକ୍ଷ ୧୦ ହଜାର ବିରୋଧୀ ରାଜନେତାଙ୍କୁ ଜେଲରେ ବନ୍ଦୀ କରିଦେଇଥିଲେ। ସାମାଜିକ କର୍ମୀ, ସ୍ୱାଧୀନ ସମ୍ପାଦକ, ଖବରଦାତା, ବିଦ୍ରୋହୀ ଛାତ୍ର ନେତା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସୃଜନଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କାରାଗାରରେ ଫିଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ବିଧାନସଭା, କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା, ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ପ୍ରେସ୍ ଓ ଗଣମାଧ୍ୟମ, କଳାକାର ଓ ସାଧାରଣ ଜନତା ଏହି ଘଟଣାକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଚକିତ ହୋଇ ଦେଖିଥିଲେ। ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକ ଜେଲରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ସମ୍ବିଧାନର ଏପରି ଅପବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାକୁ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସର୍ବଦା ଏକ ଦୁଃସ୍ୱପ୍ନ ପରି ମନେ ରଖିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଚିନ୍ତାଧାରା, କଲମ ଏବଂ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ଜେଲରେ ବନ୍ଦୀ କରାଯାଇଥିଲା। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ସମ୍ବିଧାନରେ ଏତେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହାକୁ ସମ୍ବିଧାନର ‘ମିନି ସଂସ୍କରଣ’ କୁହାଯାଉଥିଲା। ପ୍ରସ୍ତାବନା ବଦଳାଯାଇଥିଲା, ଧାରା ୧୪ ବଦଳାଯାଇଥିଲା, ୭ଟି ଅନୁସୂଚୀ ବଦଳାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୪୦ଟି ଭିନ୍ନ ଧାରା ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଥିଲା। ନୂତନ ଅନୁଚ୍ଛେଦ ଯୋଡାଯାଇଥିଲା, ନୂତନ ଧାରା ଯୋଡାଯାଇଥିଲା। ୪୨ତମ ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନ ସମ୍ବିଧାନର ମୌଳିକ ଗଠନକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲା। ନ୍ୟାୟପାଳିକା ବିରକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ କାରଣ ନ୍ୟାୟପାଳିକାରେ ନ୍ୟାୟ ଦେଉଥିବା ଲୋକମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ ଅନୁକୂଳ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନର ୬୯ତମ ଧାରା ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ଛଡ଼ାଇ ନେଇଥିଲା। ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଧିକାରକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ଏପରି ଅପବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାକୁ ଭାରତୀୟ ସମାଜ, ଦେଶ ଏବଂ ଦେଶବାସୀ କେବେ ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହି କାରଣରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ସମ୍ବିଧାନ ହତ୍ୟା ଦିବସ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବରେ ନିର୍ବାଚିତ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶକୁ କିପରି ପ୍ରତିକୂଳ ପରିଣାମ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ତାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଧ୍ୟାକରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଲୋକପ୍ରିୟ ଗାୟକ କିଶୋର କୁମାରଙ୍କ କଣ୍ଠସ୍ୱରକୁ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓରେ ପ୍ରସାରଣ କରିବା ବନ୍ଦ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା। ବିଭିନ୍ନ ବିଚାରଧାରାର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆ ବୋଲି ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିବା ଉଚିତ୍। ବିଚାରଧାରା ଯାହା ହେଉ, ପଥ ଯାହା ହେଉ, ଶେଷରେ ଦେଶକୁ ମହାନ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ସମସ୍ତେ ସମାନ ବିଚାରଧାରା ଆଧାରରେ କାମ କରିବେ ଏବଂ ସମାନ ନେତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କାମ କରିବେ, ଏହାକୁ ଆଧାର କରି କେବେବି ଦେଶ ଗଠନ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ମୁଁ ହିଁ ଏକମାତ୍ର ହକଦାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ କାହାରି ଭୋଟ ଦେବାର ଅଧିକାର ନାହିଁ, ଏପରି ମାନସିକତା ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ମୌଳିକ ଆତ୍ମା ସହିତ ମେଳ ଖାଉ ନାହିଁ।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସମ୍ବିଧାନ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରଖର କରିଛି, ଏହାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଏବଂ ଆଇନଗତ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି। ସମ୍ବିଧାନ ଆମ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଇନଗତ ଭାଷାରେ ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ଭାରତର ଲୋକମାନେ ସ୍ୱଭାବତଃ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମାନସିକତା ସମ୍ପନ୍ନ। ଆମେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଭିନ୍ନ ବିଚାର ଏବଂ ଭିନ୍ନ ମତକୁ ସମ୍ମାନ କରୁଥିବା ଲୋକ। ଏହା ଆମର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ସଂସ୍କୃତି, ତେଣୁ ଆମେ ଭାରତକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ବୋଲି ମାନିଥାଉ। ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ଇତିହାସର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ଆମ ଦେଶରେ ହିଁ ପ୍ରଥମେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଜନ୍ମ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସରପଞ୍ଚର ବିଚାର ଏହି ଦେଶରୁ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆ ଏତେ ଗଭୀର ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ଏହି ମୂଳଦୁଆକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ, ତେବେ ସେ କେବଳ ନିଜ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଆଜି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରିବାର ଘୃଣ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିନ୍ଦା କରିବାର ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଲାଗି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ମଶାଲ ଧରାଇବାର ଦିନ। ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଶାହା କମିଶନଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ପଢ଼ିବା ଉଚିତ। ଯଦି ଭବିଷ୍ୟତରେ କାହା ମନରେ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ବିଚାର ଆସେ, ତେବେ ଏହା ଜୟ ପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣଙ୍କ ପରି ନେତା ହେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେହି ରିପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଏକ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇବ। ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ। ଏହି ଆତ୍ମା ସହିତ ଖେଳୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦୃଢ଼ ଭାବେ କହିଥିଲେ।