Prime Minister's Office
Prime Minister pays tribute to defenders of Democracy on Samvidhan Hatya Diwas
Anti-Emergency movement reaffirmed the vitality of preserving our democratic framework: PM
25 JUN 2025 9:32AM by PIB Delhi
On the solemn occasion marking fifty years since the imposition of the Emergency, Prime Minister Shri Narendra Modi today paid heartfelt tributes to the countless Indians who stood tall in defence of democracy during one of the darkest chapters in the nation’s history.
Recalling the grave assault on constitutional values, the Prime Minister said that June 25th is observed as Samvidhan Hatya Diwas — a day when fundamental rights were suspended, press freedom extinguished, and countless political leaders, social workers, students, and ordinary citizens were imprisoned.
Shri Modi also reiterated the commitment to strengthen the principles in our Constitution and working together to realise our vision of a Viksit Bharat.
He further remarked that the anti-Emergency movement was a learning experience, which reaffirmed the vitality of preserving our democratic framework.
Shri Modi called upon all those who remember those dark days of the Emergency or those whose families suffered during that time to share their experiences on social media to create awareness among the youth of the shameful time from 1975 to 1977.
In a series of posts on X, he wrote:
“Today marks fifty years since one of the darkest chapters in India’s democratic history, the imposition of the Emergency. The people of India mark this day as Samvidhan Hatya Diwas. On this day, the values enshrined in the Indian Constitution were set aside, fundamental rights were suspended, press freedom was extinguished and several political leaders, social workers, students and ordinary citizens were jailed. It was as if the Congress Government in power at that time placed democracy under arrest! #SamvidhanHatyaDiwas”
“No Indian will ever forget the manner in which the spirit of our Constitution was violated, the voice of Parliament muzzled and attempts were made to control the courts. The 42nd Amendment is a prime example of their shenanigans. The poor, marginalised and downtrodden were particularly targeted, including their dignity insulted. #SamvidhanHatyaDiwas”
“We salute every person who stood firm in the fight against the Emergency! These were the people from all over India, from all walks of life, from diverse ideologies who worked closely with each other with one aim: to protect India’s democratic fabric and to preserve the ideals for which our freedom fighters devoted their lives. It was their collective struggle that ensured that the then Congress Government had to restore democracy and call for fresh elections, which they badly lost. #SamvidhanHatyaDiwas”
“We also reiterate our commitment to strengthening the principles in our Constitution and working together to realise our vision of a Viksit Bharat. May we scale new heights of progress and fulfil the dreams of the poor and downtrodden. #SamvidhanHatyaDiwas”
“When the Emergency was imposed, I was a young RSS Pracharak. The anti-Emergency movement was a learning experience for me. It reaffirmed the vitality of preserving our democratic framework. At the same time, I got to learn so much from people across the political spectrum. I am glad that BlueKraft Digital Foundation has compiled some of those experiences in the form of a book, whose foreword has been penned by Shri HD Deve Gowda Ji, himself a stalwart of the anti-Emergency movement.
@BlueKraft
@H_D_Devegowda
#SamvidhanHatyaDiwas”
“‘The Emergency Diaries’ chronicles my journey during the Emergency years. It brought back many memories from that time.
I call upon all those who remember those dark days of the Emergency or those whose families suffered during that time to share their experiences on social media. It will create awareness among the youth of the shameful time from 1975 to 1977.
#SamvidhanHatyaDiwas”

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সংবিধান হত্যা দিৱসত গণতন্ত্ৰৰ ৰক্ষকসকললৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
জৰুৰীকালীন বিৰোধী আন্দোলনে আমাৰ গণতান্ত্ৰিক পৰিকাঠামোক সংৰক্ষণৰ গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ় কৰিলেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
25 JUN 2025 9:32AM by PIB Guwahati
জৰুৰীকালীন অৱস্থা ঘোষণা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পঞ্চাশ সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দেশৰ ইতিহাসৰ অন্যতম ক’লা অধ্যায়ৰ সময়ত গণতন্ত্ৰ ৰক্ষাৰ বাবে থিয় দিয়া অগণন ভাৰতীয়ক আৱেগিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
সাংবিধানিক মূল্যবোধৰ ওপৰত হোৱা ভয়াৱহ আক্ৰমণৰ কথা সোঁৱৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২৫ জুন তাৰিখটো সংবিধান হত্যা দিৱস হিচাপে পালন কৰা হয়, যিটো দিনত মৌলিক অধিকাৰ খৰ্ব কৰা হৈছিল, সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতা কৰ্তন কৰা হৈছিল আৰু অগণন ৰাজনৈতিক নেতা, সমাজ কৰ্মী, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু সাধাৰণ নাগৰিকক কাৰাগাৰলৈ নিক্ষেপ কৰা হৈছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে সংবিধানত সন্নিৱিষ্ট নীতিসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
তেওঁ কয় যে জৰুৰীকালীন বিৰোধী আন্দোলন এক শিক্ষণ অভিজ্ঞতা যিয়ে আমাৰ গণতান্ত্ৰিক গাঁথনি ৰক্ষাৰ গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ় কৰি তুলিছে।
জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ অন্ধকাৰ দিনবোৰ মনত পেলোৱা বা ইয়াৰ সময়ত পৰিয়ালে ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা সকলোকে ছ’চিয়েল মিডিয়াত নিজৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰি ১৯৭৫ চনৰ পৰা ১৯৭৭ চনলৈকে যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
এক্সত লিখা এলানি ধাৰাবাহিক পোষ্টত তেওঁ লিখে-
"ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক ইতিহাসৰ অন্যতম ক'লা অধ্যায় জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়াৰ আজি ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ'ল। ভাৰতৰ জনসাধাৰণে এই দিনটোক সংবিধান হত্যা দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰে। আজিৰ দিনটোতে ভাৰতীয় সংবিধানত সন্নিৱিষ্ট মূল্যবোধক একাষৰীয়া কৰি দিয়া হ'ল, মৌলিক অধিকাৰ খৰ্ব কৰা হৈছিল, সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতা দমন কৰা হ'ল আৰু বহু ৰাজনৈতিক নেতা, সমাজকৰ্মী, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু সাধাৰণ নাগৰিকে উদযাপন কৰে।" কাৰাগাৰত ভৰ্তি হৈছিল যেন সেই সময়ত ক্ষমতাত থকা কংগ্ৰেছ চৰকাৰে গণতন্ত্ৰক কাৰাৰুদ্ধ কৰিছিল! #SamvidhanHatyaDiwas”
"কোনো ভাৰতীয়ই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে যে কেনেকৈ আমাৰ সংবিধানৰ আত্মাক উলংঘা কৰা হ'ল, সংসদৰ কণ্ঠ দমন কৰা হ'ল আৰু আদালত নিয়ন্ত্ৰণৰ চেষ্টা কৰা হ'ল। ৪২নং সংশোধনী তেওঁলোকৰ প্ৰতাৰণাৰ এক প্ৰধান উদাহৰণ। দুখীয়া, প্ৰান্তীয় আৰু দলিতসকলক বিশেষভাৱে লক্ষ্য কৰি লোৱা হৈছিল, তেওঁলোকৰ মৰ্যাদাক অপমান কৰা হৈছিল। ##SamvidhanHatyaDiwas”
"আমি জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ থিয় দিয়া সকলোকে প্ৰণাম জনাইছো! ইয়াৰ ভিতৰত আছিল সমগ্ৰ ভাৰতৰ লোকসকল জীৱনৰ সকলো স্তৰৰ, বিভিন্ন মতাদৰ্শৰ লোক আছিল, যিয়ে ইজনে সিজনৰ লগত একেলগে কাম কৰিছিল এটা উদ্দেশ্যত: ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক গাঁথনি ৰক্ষা কৰা আৰু যিবোৰ আদৰ্শৰ বাবে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল, সেইবোৰক ৰক্ষা কৰা। তেওঁলোকৰ সামূহিক সংগ্ৰামেই নিশ্চিত কৰিছিল যে তেতিয়াৰ কংগ্ৰেছ চৰকাৰে গণতন্ত্ৰ পুনৰুদ্ধাৰ কৰি সতেজ কৰি ৰাখিব লাগিব, য’ত নিৰ্বাচনত তেওঁলোকে দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে পৰাস্ত হৈছিল। #SamvidhanHatyaDiwas”
“আমি আমাৰ সংবিধানত সন্নিৱিষ্ট নীতিসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছো।আমি প্ৰগতিৰ নতুন উচ্চতাৰ মাত্ৰাৰে দৰিদ্ৰ আৰু অভাৱগ্ৰস্ত লোকসকলৰ সপোন পূৰণ কৰোঁ। #SamvidhanHatYawas”
"জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়াৰ সময়ত মই এজন যুৱক, আৰএছএছৰ প্ৰচাৰক আছিলো। জৰুৰীকালীন বিৰোধী আন্দোলন মোৰ বাবে আছিল এক শিক্ষণ অভিজ্ঞতা। ই আমাৰ গণতান্ত্ৰিক গাঁথনি সংৰক্ষণৰ গুৰুত্বক পুনৰ দৃঢ় কৰি তুলিছিল। লগতে, ৰাজনৈতিক বৰ্ণালীৰ বিভিন্ন ঠাইৰ মানুহৰ পৰা বহু কথা শিকিবলৈ পাইছিলো। মই আনন্দিত যে ব্লুক্ৰাফ্ট ডিজিটেল ফাউণ্ডেচনে সেই অভিজ্ঞতাবোৰৰ কিছুমানক এখন কিতাপৰ ৰূপত সংকলন কৰিছে, শ্ৰী এইচ ডি ডেভৰ প্ৰস্তাৱনাৰে গৌড়া, নিজেই জৰুৰীকালীন বিৰোধী আন্দোলনৰ এজন অন্যতম হোতা আছিল।
@BlueKraft
@H_D_Devegowda
#SamvidhanHatyaDiwas”
“‘দ্য ইমাৰ্জেন্সি ডায়েৰীছ’ত জৰুৰীকালীন বছৰবোৰৰ মোৰ যাত্ৰাৰ বুৰঞ্জী লিখা হৈছে।ইয়াত সেই সময়ৰ বহু স্মৃতি ৰোমন্থন কৰা হৈছে।
যিসকলে জৰুৰীকালীন অন্ধকাৰ দিনবোৰ মনত পেলাইছে বা যিসকলৰ পৰিয়ালে সেই সময়ত ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল, তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাসমূহ ছ’চিয়েল মিডিয়াত শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। ইয়াৰ ফলত ১৯৭৫ চনৰ পৰা ১৯৭৭ চনলৈকে লজ্জাজনক সময়ছোৱাৰ বিষয়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি হ’ব।
#SamvidhanHatyaDiwas”