Prime Minister's Office
Prime Minister pays tribute to defenders of Democracy on Samvidhan Hatya Diwas
Anti-Emergency movement reaffirmed the vitality of preserving our democratic framework: PM
25 JUN 2025 9:32AM by PIB Delhi
On the solemn occasion marking fifty years since the imposition of the Emergency, Prime Minister Shri Narendra Modi today paid heartfelt tributes to the countless Indians who stood tall in defence of democracy during one of the darkest chapters in the nation’s history.
Recalling the grave assault on constitutional values, the Prime Minister said that June 25th is observed as Samvidhan Hatya Diwas — a day when fundamental rights were suspended, press freedom extinguished, and countless political leaders, social workers, students, and ordinary citizens were imprisoned.
Shri Modi also reiterated the commitment to strengthen the principles in our Constitution and working together to realise our vision of a Viksit Bharat.
He further remarked that the anti-Emergency movement was a learning experience, which reaffirmed the vitality of preserving our democratic framework.
Shri Modi called upon all those who remember those dark days of the Emergency or those whose families suffered during that time to share their experiences on social media to create awareness among the youth of the shameful time from 1975 to 1977.
In a series of posts on X, he wrote:
“Today marks fifty years since one of the darkest chapters in India’s democratic history, the imposition of the Emergency. The people of India mark this day as Samvidhan Hatya Diwas. On this day, the values enshrined in the Indian Constitution were set aside, fundamental rights were suspended, press freedom was extinguished and several political leaders, social workers, students and ordinary citizens were jailed. It was as if the Congress Government in power at that time placed democracy under arrest! #SamvidhanHatyaDiwas”
“No Indian will ever forget the manner in which the spirit of our Constitution was violated, the voice of Parliament muzzled and attempts were made to control the courts. The 42nd Amendment is a prime example of their shenanigans. The poor, marginalised and downtrodden were particularly targeted, including their dignity insulted. #SamvidhanHatyaDiwas”
“We salute every person who stood firm in the fight against the Emergency! These were the people from all over India, from all walks of life, from diverse ideologies who worked closely with each other with one aim: to protect India’s democratic fabric and to preserve the ideals for which our freedom fighters devoted their lives. It was their collective struggle that ensured that the then Congress Government had to restore democracy and call for fresh elections, which they badly lost. #SamvidhanHatyaDiwas”
“We also reiterate our commitment to strengthening the principles in our Constitution and working together to realise our vision of a Viksit Bharat. May we scale new heights of progress and fulfil the dreams of the poor and downtrodden. #SamvidhanHatyaDiwas”
“When the Emergency was imposed, I was a young RSS Pracharak. The anti-Emergency movement was a learning experience for me. It reaffirmed the vitality of preserving our democratic framework. At the same time, I got to learn so much from people across the political spectrum. I am glad that BlueKraft Digital Foundation has compiled some of those experiences in the form of a book, whose foreword has been penned by Shri HD Deve Gowda Ji, himself a stalwart of the anti-Emergency movement.
@BlueKraft
@H_D_Devegowda
#SamvidhanHatyaDiwas”
“‘The Emergency Diaries’ chronicles my journey during the Emergency years. It brought back many memories from that time.
I call upon all those who remember those dark days of the Emergency or those whose families suffered during that time to share their experiences on social media. It will create awareness among the youth of the shameful time from 1975 to 1977.
#SamvidhanHatyaDiwas”

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা সম্বিধান হত্যা দিবসনা লাকপদা দেমোক্রেসীবু ঙাকশেনখিবশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
এন্তি-ইমর্জেন্সীগী ইহৌনা ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক ফ্রেমৱার্ক ঙাকশেন্দুনা থম্বগী মরু ওইবা অদু অমুক হন্না চেৎশিনহনখি: পি.এম.
25 JUN 2025 9:32AM by PIB Imphal
ইমর্জেন্সী থমখিবগী থৌদোক্না চহি য়াংখৈ মপুং ফাবগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিগী পুৱারীগী অমম্বা তাঙ্ককশিংগী মনুংদা অমা ওইখিবা দেমোক্রেসী ঙাকশেন্নবা থৌনা ফনা থোরকখিবা মশিং লাকঙমদ্রবা ভারত মচাশিংদা ঙসি থমোয় শেংনা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে।
কন্সতিত্যুস্নেল ভেল্যুশিংদা চাউনা শীংনরকখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জুন 25 অসি ফন্দামেন্তেল রাইতশিং সস্পেন্দ তৌখিবা, প্রেসকী নীংতম্বা মুত্থৎখিবা, অমসুং মশিং লাকঙমদ্রবা রাজনিতীগী লুচিংবশিং, সোসিএল ৱার্করশিং, মহৈরোইশিং অমসুং মীচম প্রজাশিং জেলদা থমখিবা নুমিৎ অমা ওইনা - সম্বিধান হত্যা দিবস পাংথোক্লি।
শ্রী মোদীনা ঐখোয়গী সম্বিধানদা য়াওরিবা ৱাখল্লোনশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ভিক্সিৎ ভারতকী ঐখোয়গী মঙলানবু মপুং ফাহন্নবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নবগী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি এন্তি-ইমর্জেন্সীগী ইহৌনা অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক ফ্রেমৱার্ক ঙাক শেন্নবা মরুওইবা অদু অমুক্কা হন্না ফোংদোক্লিবা লর্নিং এক্সপরিয়েন্স অমা ওইখি।
শ্রী মোদীনা ইমর্জেন্সীগী অমম্বা নুমিৎশিং অদু নীংশিংলিবা মীওই খুদিংমক্তা নৎত্রগা মতম অদুদা মখোয়গী ইমুং-মনুংনা অৱা-অনা কয়া নংখিবা মীওই খুদিংমক্তা 1975দগী 1977 ফাওবগী অৱাবগী মতম অদুগী মতাংদা নহাশিংগী মরক্তা এৱেরনেস অমা পীনবা সোসিএল মীদিয়াদা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শেয়র তৌনবা হায়খি।
Xতা পোস্ত কয়া অমা তৌরদুনা মহাক্না ইখি:
ঙসিদি ভারতকী দেমোক্রেসীগী পুৱারীগী খ্বাইদগী অমম্বা তাঙ্কক অমা ওইরিবা ইমর্জেন্সী চৎনহনখিবগী চহি 50 মপুং ফারক্লে। ভারতকী মীয়াম্না নুমিৎ অসিবু সম্বিধান হত্যা দিবস ওইনা পাংথোক্লি। ঙসিগী নুমিত্তা, ভারতকী সম্বিধানদা য়াওরিবা ভেল্যুশিং খোঙ্গোইনখি, ফন্দামেন্তেল রাইতশিং অসি সস্পেন্দ তৌখি প্রেসকী নীংতম্বা অসি মুত্থৎখি অমসুং রাজনিতীগী লুচিংবা কয়া, সোসিএল ৱার্করশিং, মহৈরোইশিং অমসুং মীচম প্রজাশিং জেলদা থমখি। মতম অদুদা লৈঙাক পায়রম্বা কংগ্রেস গবর্নমেন্তনা দেমোক্রেসীবু নমশিন্দুনা থমখি! #SamvidhanHatyaDiwas”
ঐখোয়গী সম্বিধানগী স্পিরিৎ অসি মাংহনখিবা, পার্লিয়ামেন্তকী ভোইস থিংখি অমসুং কোর্তশিংবু লাকশিন্নবা হোৎনখিবশিংগী মওং-মতৌ অদু ভারত মচা অমত্তনা কৈদৌঙৈদা কাওবা ঙমলোই। 42শুবা এমেন্দমেন্ত অসি মখোয়গী শেনানিগান্সকী অচৌবা খুদম অমনি। লাইরবশিং, শোত্থরবশিং অমসুং তুহৎপীরবশিংবু মখোয়গী ইকাই খুম্নববু মাংহনবা য়াওনা অখন্ননা তার্গেৎ তৌখি। #SamvidhanHatyaDiwas”
ইমর্জেন্সীগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা খোঙফম চেৎনা লেপখিবা মীওই খুদিংমকপু ঐখোয়না ইকায় খুম্নবা উৎচরি! মখোয়শিং অসি ভারত শিনবা থুংবদগী, লম খুদিংমক্তগী, তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোনশিংদগী লাকপা মীওইশিংনি। মখোয়শিং অসি পান্দম অমগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌমিন্নখি: ভারতকী দেমোক্রেসী ফেব্রিকপু ঙাক-শেন্নবা অমসুং ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংনা মখোয়গী পুন্সি কত্থোকখিবা ৱাখল্লোনশিং ঙাক-শেন্নবা। মতমদুগী কংগ্রেস সরকারনা দেমোক্রেসী অমুক হন্না শেমগৎপা অসি মখোয়গী পুন্না হোৎনখিবা অদুনা ঙমহনখি, অমসুং অনৌবা মীখল পাংথোকহনখি অদুবু মখোয়না য়াম্না চাউনা মায়থীবা নংখি। #SamvidhanHatyaDiwas”
ঐখোয়না ঐখোয়গী সম্বিধানদা য়াওরিবা প্রিন্সিপলশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ভিক্সিৎ ভারতকী মঙলান অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা খোংজেল য়াংশিনবগা লোয়ননা লায়রবশিং অমসুং তুহৎপীরবশিংগী মঙলানশিং মপুং ফাহল্লকপা ওইরসনু। #SamvidhanHatyaDiwas”
ইমর্জেন্সী চৎনবা হৌরকপা মতমদা, ঐহাক নহা ওইরিবা RSS প্রচার্ক অমা ওইরম্মি। ঐহাক্কীদমক্তা এন্তি-ইমর্জেন্সী মুবমেন্ত অসি তম্বগী এক্সপরিয়েন্স অমা ওইখি। মসিনা ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক ফ্রেমৱার্ক ঙাক্তুনা থম্বগী মরুওইবা অদু অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি। মসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না পোলিতিকেল স্পেক্ত্রমগী মীওইশিংদগী কয়া অমা তমখি। ব্লু ক্রাফ্ত দিজিতেল ফাউন্দেসন্না অসিগুম্বা এক্সপরিয়েন্স খরবু লাইরিক অমগী মওংদা পুনশিনবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। লাইরিক অসিগী হৌদোক ৱারোল অসি ইমর্জেন্সীগী মায়োক্তা চংশিল্লিবা খোঙজং অসিগী শক্নাইরবা মীওই অমা ওইরিবা শ্রী ঐচ.দি. দেব গোরাজী মশামক্না ইখি।
@BlueKraft
@H_D_Devegowda
#SamvidhanHatyaDiwas”
“‘ইমর্জেন্সী দাইরীস’ অসিনা ইমর্জেন্সীগী মতমদা ঐগী খোঙচৎকী ৱারী লীরি। মতম অদুগী থৌদোক কয়া ঐঙোন্দা অমুক হন্না নীংশিংহনখি।
ইমর্জেন্সীগী অমম্বা নুমিৎশিং অদু নীংশিংলিবা মীওইশিং নত্রগা মতম অদুদা ইমুং মনুংনা অৱা-অনা কয়া মায়োক্নখিবা মীওইশিংবু সোসিএল মীদিয়াদা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শেয়র তৌনবা ঐনা হায়জরি। মসিনা 1975দগী 1977 ফাওবগী অৱাবগী মতম অদুগী মতাংদা নহাশিংগী মরক্তা ৱাখল তাহল্লগনি।
#SamvidhanHatyaDiwas”