Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Centenary Celebrations of Acharya Shri Vidyanand Ji Maharaj
India is the world's most ancient living civilization: PM
India is a service-oriented country, a humanity-oriented country: PM
Our government has granted Prakrit the status of a 'classical language': PM
We are running a campaign to digitize India's ancient manuscripts: PM
To further enrich our cultural heritage, more such big works need to be done: PM
All our efforts will be in the spirit of ‘Jan Bhagidhari’, with the mantra of ‘Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Prayas’: PM
28 JUN 2025 1:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Centenary Celebrations of Acharya Shri Vidyanand Ji Maharaj in Vigyan Bhawan, New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister remarked that the nation is witnessing a momentous occasion in India's spiritual tradition, highlighting the sanctity of the centenary celebrations of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj. He stated that this event, imbued with the immortal inspiration of the revered Acharya, is creating an extraordinary and uplifting atmosphere. The Prime Minister extended his greetings to all attendees and expressed gratitude for the opportunity to be present at the event.
Noting that today holds special significance for another reason, Shri Modi recalled that on 28 June 1987, Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj was formally conferred the title of ‘Acharya’. He emphasised that this was not merely a title, but the beginning of a sacred stream that connected Jain tradition with thought, discipline, and compassion. The Prime Minister remarked that as the nation celebrates the centenary of Acharya Vidyanand Ji Muniraj, the date serves as a reminder of that historic moment. Paying respects to Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj, Shri Modi wished that may everyone be showered with Acharya’s blessings.
“The centenary celebration of Shri Vidyanand Ji Muniraj is not an ordinary event, it carries the memory of an era and echoes the life of a great ascetic”, remarked the Prime Minister, highlighting that to commemorate this historic occasion, special commemorative coins and postage stamps have been released. Shri Modi specially acknowledged and saluted Acharya Shri Pragya Sagar Ji, noting that under his guidance, millions of followers are walking the path shown by the revered Guru. Shri Modi mentioned that on this occasion, he has been conferred the title of 'Dharm Chakravarti' and humbly expressed that the Indian tradition teaches one to accept whatever is received from saints as a blessing. He therefore accepted the title with humility and dedicated it at the feet of Mother India.
Reflecting on the profound emotional connection shared with the divine soul whose words have served as guiding principles throughout life, the Prime Minister noted that speaking about such a revered figure naturally stirs deep emotions. He expressed that rather than speaking about Shri Vidyanand Ji Muniraj, he wished they could have had the privilege to listen to him once more. Shri Modi remarked that encapsulating the journey of such a great personality in words is no easy task. He stated that Acharya Vidyanand Ji Muniraj was born on 22 April 1925, on the sacred land of Karnataka, and was given the spiritual name 'Vidyanand'. He highlighted that Acharya's life was a unique confluence of knowledge and bliss. His speech carried profound wisdom, yet his words were so simple that anyone could understand them. Mentioning that Acharya Vidyanand Ji authored over 150 texts, undertook thousands of kilometres of barefoot journeys, and connected millions of youths with discipline and cultural values through his tireless efforts, the Prime Minister described Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj as a ‘visionary of the era’. He expressed his fortune in having the opportunity to personally experience the spiritual aura of the Acharya and receive his guidance and blessings over time. He stated that at this centenary celebration, he could still feel the same affection and closeness from the revered Acharya.
“India is the world's most ancient living civilization, our country has endured for thousands of years because its ideas, philosophical thought, and worldview are eternal”, stated Shri Modi. He noted that this enduring vision is rooted in the wisdom of sages, seers, saints, and Acharyas. He highlighted that Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj stood as a modern beacon of this timeless tradition. The Prime Minister observed that the Acharya possessed deep expertise in numerous subjects and demonstrated excellence in many domains. He praised the Acharya’s spiritual intensity, extensive knowledge, and command over languages such as Kannada, Marathi, Sanskrit, and Prakrit. Highlighting Acharya’s contributions to literature and religion, his devotion to classical music, and his steadfast commitment to national service, the Prime Minister said that there was no dimension of life in which the Acharya did not set exemplary standards. He underscored that Acharya Vidyanand Ji was not only a great musician but also a fierce patriot and freedom fighter, and a steadfast Digambar Muni who embodied complete detachment. He described him as both a reservoir of knowledge and a source of spiritual bliss. Shri Modi emphasised that the journey from Surendra Upadhyay to Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj was a transformation from an ordinary man to a transcendent soul. He called it an inspiration that the future is not bound by the limitations of the present life, but rather shaped by one’s direction, purpose, and resolve.
Remarking that Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj did not limit his life to spiritual practice alone but he transformed his life into a medium for social and cultural reconstruction, the Prime Minister underlined that through the establishment of the Prakrit Bhavan and several research institutions, the Acharya carried the flame of knowledge to newer generations. He stated that the Acharya also gave rightful recognition to Jain history. By authoring seminal texts such as 'Jain Darshan' and 'Anekantvad', he deepened philosophical thought and promoted inclusivity and breadth of understanding. The Prime Minister noted that from temple restoration to the education of underprivileged children and broader social welfare, every endeavour of the Acharya reflected a synthesis of self-realisation and public good.
Recalling that Acharya Vidyanand Ji Maharaj once said that life becomes truly spiritual only when it becomes a means of selfless service, Shri Modi said that this thought is deeply rooted in the essence of Jain philosophy, and intrinsically linked to the spirit of India. “India is a nation defined by service and guided by humanity”, exclaimed the Prime Minister, noting that while the world tried for centuries to quell violence with violence, India introduced the world to the power of non-violence. He emphasised that the Indian ethos has always prioritised the spirit of service to humanity above all.
“India's spirit of service is unconditional—beyond self-interest and inspired by selflessness”, remarked Shri Modi, emphasising that this principle guides the nation’s governance today. He cited initiatives like the PM Awas Yojana, Jal Jeevan Mission, Ayushman Bharat Yojana, and free food grain distribution for the underprivileged as reflections of this ethos, aimed at uplifting those at the last rung of society. He highlighted that the government is committed to achieving saturation in all schemes, ensuring that no one is left behind and that progress is truly inclusive. The Prime Minister affirmed that this resolve is inspired by Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj’s ideals and remains a shared national commitment.
“The teachings and words of the Tirthankaras, monks, and Acharyas remain timeless and relevant in every era. Today, the principles of Jainism—such as the five Mahavratas, Anuvrat, Triratnas, and the Six Essentials—are more important than ever before”, stated the Prime Minister. He noted that eternal teachings, too, must be made accessible to the common person according to the needs of the time. Shri Modi highlighted that Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj dedicated his life and work to this cause. “Acharya ji launched the 'Vachanamrit' movement to present Jain scriptures in colloquial language, he also used devotional music to convey profound spiritual concepts in a simple and accessible manner for the masses”, said Shri Modi. Quoting from one of Acharya’s bhajans, the Prime Minister remarked that such compositions are spiritual garlands made from the pearls of wisdom. He added that this effortless faith in immortality and the courage to gaze toward the infinite are what make Indian spirituality and culture truly exceptional.
Highlighting that the centenary year of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj is a year of continuous inspiration, Shri Modi emphasised the responsibility to not only imbibe the spiritual teachings of the Acharya in personal life but also to carry forward his work for the welfare of society and the nation. He highlighted Acharya Vidyanand Ji’s pivotal role in reviving the ancient Prakrit language through his literary works and devotional compositions. The Prime Minister noted that Prakrit is one of India's oldest languages and the original medium of Bhagwan Mahavir's teachings, in which the Jain Agamas were composed. He remarked that due to cultural neglect, the language had started fading from common use. Shri Modi further stated that the efforts of saints like Acharya Vidyanand Ji have now become national efforts. He recalled that in October 2024, the government granted Prakrit the status of a classical language. He mentioned the digitisation drive launched to preserve India’s ancient manuscripts, which includes a significant number of Jain scriptures and texts related to Acharyas. The Prime Minister further noted that the government is promoting the use of mother tongues in higher education. Reaffirming his address from the Red Fort, he reiterated the resolve to free the nation from the mindset of colonialism and to advance with both development and heritage in tandem. Shri Modi stated that this commitment guides the ongoing development of India’s cultural and pilgrimage sites. He recalled that in 2024, the government organised large-scale celebrations to mark the 2,550th Nirvana Mahotsav of Bhagwan Mahavir, which was inspired by Acharya Vidyanand Ji Muniraj and blessed by saints like Acharya Shri Pragya Sagar Ji. Remarking that in the times ahead, the nation must undertake more such large-scale efforts to enrich its cultural heritage, the Prime Minister affirmed that, like the current programme, all such initiatives will be guided by the spirit of Jan Bhagidari with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Prayas.
Shri Modi stated that his presence on the occasion naturally evoked the memory of Navkar Mantra Diwas, during which nine resolutions were also shared. He expressed happiness that a large number of citizens are earnestly working to fulfil these pledges and added that the teachings of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj strengthen these commitments. Reiterating the nine resolutions, the Prime Minister stated the first resolution is to conserve water. He urged everyone to recognise the value of every drop, calling it both a responsibility and a duty towards Mother Earth. The second resolution is ‘Ek Ped Maa ke naam’, to plant a tree in the name of one's mother and nurture it just as mothers nurture us, making each tree a living blessing from the mother. The third resolution emphasises that cleanliness is not for display—it reflects inner non-violence. He added that every street, neighbourhood, and city must be kept clean with collective participation. ‘Vocal for Local’ being the fourth resolution, Shri Modi urged citizens to choose and promote products made by fellow Indians, rich with the sweat and soil of the country. The fifth resolution is to explore and understand India, while it is good to see the world, one must also deeply know, experience, and cherish India. The Prime Minister outlined the sixth resolution to adopt natural farming, stating the need to free Mother Earth from harmful chemicals and promote organic farming across villages. Maintaining a healthy lifestyle being the seventh resolution, the Prime Minister advised mindful eating, inclusion of millets in traditional Indian meals, and reducing oil consumption by at least ten percent to combat obesity and boost vitality. The eighth resolution is to embrace yoga and sports as part of daily life. Shri Modi stated the ninth resolution as to help the poor, underlining that holding the hand of the underprivileged and aiding them in overcoming poverty is the truest form of service. The Prime Minister expressed confidence that by working on these nine resolutions, citizens would also reinforce the teachings of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj.
“India’s vision for the Amrit Kaal is deeply rooted in the nation’s consciousness and enriched by the wisdom of its saints”, stated Shri Modi, highlighting that 140 crore citizens are actively working to realise the Amrit resolutions and build a developed India. He remarked that the dream of a developed India means fulfilling the aspirations of every Indian. The Prime Minister noted that this vision draws inspiration from Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj, and that walking the path shown by him, internalising his teachings, and making nation-building the foremost duty of life is a collective responsibility. Shri Modi concluded by expressing confidence that the sanctity of the occasion would further strengthen these commitments and paid his respectful tribute to Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj.
Union Minister for Culture and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekawat and revered Saints were present among other dignitaries at the event.
Background
The Centenary Celebrations of Acharya Vidyanand Ji Maharaj marks the formal commencement of a year-long national tribute, being organised by Government of India, in collaboration with Bhagwan Mahaveer Ahimsa Bharti Trust to honour the 100th birth anniversary of Acharya Vidyanand Ji Maharaj, a revered Jain spiritual leader and social reformer. The year-long celebration will include cultural, literary, educational, and spiritual initiatives across the country, aimed at celebrating his life and legacy and spreading his message.
Acharya Vidyanand Ji Maharaj authored more than 50 works on Jain philosophy and ethics. He played an instrumental role in the restoration and revival of ancient Jain temples across India and worked for education, especially in Prakrit, Jain philosophy, and classical languages.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জি মহাৰাজৰ জন্ম শতবৰ্ষ উদযাপনত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ প্ৰাচীন জীৱন্ত সভ্যতাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত এখন সেৱামুখী দেশ, মানৱতামুখী দেশঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে প্ৰাকৃতক ‘ধ্ৰুপদী ভাষা’ৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ভাৰতৰ প্ৰাচীন পাণ্ডুলিপিসমূহ ডিজিটেলাইজ কৰাৰ অভিযান চলাই আছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক আৰু অধিক সমৃদ্ধ কৰিবলৈ এনেধৰণৰ আৰু ডাঙৰ কাম কৰিব লাগিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সকলো প্ৰচেষ্টা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা প্ৰয়াস’ মন্ত্ৰৰে ‘জন ভাগীধাৰী’ৰ মনোভাৱেৰে হ’বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
28 JUN 2025 1:18PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত আজি আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মহাৰাজৰ জন্ম শতবৰ্ষ উদযাপনৰ অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়। এই উপলক্ষে সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ পবিত্ৰতাক উজ্জ্বল কৰি তুলি ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানৰ সাক্ষী হৈ থকা বুলি মন্তব্য কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূজনীয় আচাৰ্যৰ অমৰ প্ৰেৰণাৰে ৰঞ্জিত এই অনুষ্ঠানে এক অসাধাৰণ আৰু উত্থানশীল পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উপস্থিত সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।
আজিৰ দিনটো আন এটা কাৰণত বিশেষ তাৎপৰ্য থকা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে ১৯৮৭ চনৰ ২৮ জুনত আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জি মুনিৰাজক আনুষ্ঠানিকভাৱে ‘আচাৰ্য’ উপাধি প্ৰদান কৰা হৈছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এইটো কেৱল এটা উপাধি নহয়, বৰঞ্চ জৈন পৰম্পৰাক চিন্তা, অনুশাসন আৰু মমতাৰ সৈতে সংযোগ কৰা এক পবিত্ৰ ধাৰাৰ আৰম্ভণিহে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিহেতু দেশে আচাৰ্য বিদ্যানন্দ জি মুনিৰাজৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিছে, সেই তাৰিখে সেই ঐতিহাসিক মুহূৰ্তৰ সোঁৱৰণী হিচাপে কাম কৰে। আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জি মুনিৰাজক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই শ্ৰী মোদীয়ে কামনা কৰে যে সকলোৱেই আচাৰ্যৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰক।
“শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কোনো সাধাৰণ ঘটনা নহয়, ই এটা যুগৰ স্মৃতি কঢ়িয়াই লৈ ফুৰে আৰু ই এজন মহান তপস্বীৰ জীৱনৰ প্ৰতিধ্বনি দিয়ে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানৰ স্মৃতিত বিশেষ স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট মুকলি কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দৰে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে আচাৰ্য শ্ৰী প্ৰজ্ঞাসাগৰ জীক বিশেষভাৱে স্বীকৃতি কৰাৰ লগতে প্ৰণাম জনাই কয় যে তেওঁৰ নিৰ্দেশনাত লাখ লাখ অনুগামীয়ে পূজনীয় গুৰুজনে দেখুওৱা পথত আগবাঢ়িছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই উপলক্ষে তেওঁক ‘ধৰ্ম চক্ৰৱৰ্তী’ উপাধি প্ৰদান কৰা বুলি উল্লেখ কৰি বিনম্ৰভাৱে প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতীয় পৰম্পৰাই সন্তসকলৰ পৰা যি লাভ কৰে তাক আশীৰ্বাদ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিবলৈ শিকাইছে। সেয়েহে তেওঁ এই উপাধি বিনম্ৰতাৰে গ্ৰহণ কৰি ভাৰত মাতৃৰ চৰণত উৎসৰ্গা কৰিছিল।
যাৰ কথাই গোটেই জীৱন পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হিচাপে কাম কৰি অহা ঐশ্বৰিক আত্মাৰ সৈতে মিলিত গভীৰ আৱেগিক সংযোগৰ বিষয়ে চিন্তা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এনে এজন শ্ৰদ্ধাৰ ব্যক্তিৰ বিষয়ে কোৱাটোৱে স্বাভাৱিকতে গভীৰ আৱেগক উত্তেজিত কৰে। তেওঁ প্ৰকাশ কৰে যে শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজৰ কথা কোৱাতকৈ তেওঁলোকে আৰু এবাৰ তেওঁৰ কথা শুনাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিলেহেঁতেন বুলি কামনা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ইমান মহান ব্যক্তিত্বৰ যাত্ৰাক শব্দৰে সামৰি লোৱাটো কোনো সহজ কাম নহয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আচাৰ্য বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজৰ জন্ম ১৯২৫ চনৰ ২২ এপ্ৰিলত, কৰ্ণাটকৰ পবিত্ৰ ভূমিত হৈছিল আৰু তেওঁক ‘বিদ্যানন্দ’ আধ্যাত্মিক নাম দিয়া হৈছিল। তেওঁ আচাৰ্যৰ জীৱন জ্ঞান আৰু আনন্দৰ এক অনন্য সংগম বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁৰ ভাষণত গভীৰ জ্ঞান আছিল, তথাপিও তেওঁৰ কথাবোৰ ইমানেই সহজ আছিল যে যিকোনো ব্যক্তিয়ে বুজিব পাৰিছিল। আচাৰ্য বিদ্যানন্দ জীয়ে ১৫০ খনতকৈও অধিক গ্ৰন্থ ৰচনা কৰা, হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ খালী ভৰিৰে যাত্ৰা হাতত লোৱা, নিজৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক অনুশাসন আৰু সাংস্কৃতিক মূল্যবোধৰ সৈতে সংযোগ কৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজক ‘যুগৰ দূৰদৰ্শী’ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ আচাৰ্যৰ আধ্যাত্মিক আভা ব্যক্তিগতভাৱে অনুভৱ কৰাৰ সুযোগ পোৱাৰ লগতে সময়ৰ লগে লগে তেওঁৰ পথ প্ৰদৰ্শন আৰু আশীৰ্বাদ লাভ কৰাৰ সৌভাগ্য প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই শতবাৰ্ষিকী উদযাপনত তেওঁ এতিয়াও শ্ৰদ্ধাৰ আচাৰ্যৰ পৰা একে মৰম আৰু ঘনিষ্ঠতা অনুভৱ কৰিব পাৰিছিল।
“ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকৈ প্ৰাচীন জীৱন্ত সভ্যতা, আমাৰ দেশখনে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি টিকি আহিছে কাৰণ ইয়াৰ ধাৰণা, দাৰ্শনিক চিন্তা আৰু বিশ্বদৃষ্টিভংগী চিৰন্তন”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে এই চিৰস্থায়ী দৰ্শন ঋষি, দ্ৰষ্টা, সন্ত আৰু আচাৰ্যৰ প্ৰজ্ঞাৰ মাজত শিপাই আছে। তেওঁ আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজে এই কালজয়ী পৰম্পৰাৰ আধুনিক বিকন হিচাপে থিয় দিছিল বুলি আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্য কৰিছিল যে আচাৰ্যৰ অসংখ্য বিষয়ত গভীৰ জ্ঞান আছিল আৰু বহু ক্ষেত্ৰত উৎকৃষ্টতা প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। তেওঁ আচাৰ্যৰ আধ্যাত্মিক তীব্ৰতা, বিস্তৃত জ্ঞান, কানাড়া, মাৰাঠী, সংস্কৃত, প্ৰাকৃত আদি ভাষাৰ ওপৰত আধিপত্যৰ প্ৰশংসা কৰে। সাহিত্য আৰু ধৰ্মৰ প্ৰতি আচাৰ্যৰ অৱদান, শাস্ত্ৰীয় সংগীতৰ প্ৰতি তেওঁৰ নিষ্ঠা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱাৰ প্ৰতি তেওঁৰ অটল দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জীৱনৰ এনে কোনো মাত্ৰা নাই য’ত আচাৰ্যই আদৰ্শগত মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰা নাছিল। তেওঁ আচাৰ্য বিদ্যানন্দ জী কেৱল এজন মহান সংগীতজ্ঞই নহয়, এজন উগ্ৰ দেশপ্ৰেমিক আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আৰু সম্পূৰ্ণ বিচ্ছিন্নতাক মূৰ্ত অটল দিগম্বৰ মুনি বুলিও আলোকপাত কৰে। তেওঁ তেওঁক জ্ঞানৰ ভঁৰাল আৰু আধ্যাত্মিক আনন্দৰ উৎস দুয়োটা বুলি বৰ্ণনা কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে সুৰেন্দ্ৰ উপাধ্যায়ৰ পৰা আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জি মুনিৰাজলৈ হোৱা যাত্ৰা সাধাৰণ মানুহৰ পৰা অতিক্ৰমণীয় আত্মালৈ ৰূপান্তৰ আছিল। তেওঁ ইয়াক প্ৰেৰণা বুলি কয় যে ভৱিষ্যত বৰ্তমান জীৱনৰ সীমাবদ্ধতাৰ দ্বাৰা বান্ধ খাই থকা নহয়, বৰঞ্চ নিজৰ দিশ, উদ্দেশ্য আৰু সংকল্পৰ দ্বাৰা গঢ় লৈ উঠে।
আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজে নিজৰ জীৱনটো কেৱল আধ্যাত্মিক অনুশীলনত সীমাবদ্ধ নাৰাখি তেওঁ নিজৰ জীৱনক সামাজিক আৰু সাংস্কৃতিক পুনৰ গঠনৰ মাধ্যমলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰি কয় যে প্ৰাকৃত ভৱন আৰু কেইবাটাও গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ জৰিয়তে আচাৰ্যই জ্ঞানৰ শিখাক নতুন প্ৰজন্মলৈ কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আচাৰ্যই জৈন ইতিহাসকো উচিত স্বীকৃতি দিছিল। ‘জৈন দৰ্শন’ আৰু ‘অনেকান্তবাদ’ৰ দৰে মৌলিক গ্ৰন্থৰ ৰচনা কৰি তেওঁ দাৰ্শনিক চিন্তাধাৰাক গভীৰ কৰি তুলিছিল আৰু সৰ্বাংগীনতা আৰু বুজাবুজিৰ বিস্তৃতিৰ প্ৰসাৰ ঘটাইছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মন্দিৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অভাৱগ্ৰস্ত শিশুৰ শিক্ষা আৰু বহল সমাজ কল্যাণলৈকে আচাৰ্যৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাই স্ব-বাস্তৱায়ন আৰু জনহিতকৰ সংশ্লেষণ প্ৰতিফলিত কৰে।
আচাৰ্য বিদ্যানন্দ জী মহাৰাজে এবাৰ কৈছিল যে জীৱনটো নিস্বাৰ্থ সেৱাৰ মাধ্যম হৈ পৰিলেহে প্ৰকৃততে আধ্যাত্মিক হয় বুলি স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই চিন্তা জৈন দৰ্শনৰ সাৰমৰ্মত গভীৰভাৱে শিপাই আছে আৰু ভাৰতৰ আত্মাৰ সৈতে অন্তৰ্নিহিতভাৱে জড়িত। “ভাৰত হৈছে সেৱাৰ দ্বাৰা সংজ্ঞায়িত আৰু মানৱতাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত জাতি”, বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বই শতিকাজুৰি হিংসাক দমন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল যদিও ভাৰতে বিশ্বক অহিংসাৰ শক্তিৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিছিল। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতীয় নীতি-নিয়মে সদায় সৰ্বোপৰি মানৱতাৰ সেৱাৰ মনোভাৱক অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে।
“ভাৰতৰ সেৱাৰ মনোভাৱ নিঃচৰ্ত—ই স্বাৰ্থৰ ঊৰ্ধ্বত আৰু নিস্বাৰ্থতাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত”, এই নীতিয়ে আজি দেশৰ শাসন ব্যৱস্থাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰে বুলি দৃঢ়তাৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা, জল জীৱন মিছন, আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা আৰু অভাৱগ্ৰস্তসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া খাদ্য শস্য বিতৰণৰ দৰে পদক্ষেপক এই নীতি-নিয়মৰ প্ৰতিফলন হিচাপে উল্লেখ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সমাজৰ প্ৰান্তীয় লোকসকলক উন্নীত কৰা। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে সকলো আঁচনিতে ১০০ শতাংশ লাভ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যাতে কোনো লোক পিছ পৰি নাথাকে আৰু অগ্ৰগতি সঁচাকৈয়ে সমাৱেশী হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই সংকল্প আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জি মুনিৰাজৰ আদৰ্শৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত আৰু এক মিলিত জাতীয় প্ৰতিশ্ৰুতি হৈয়েই আছে।
“তীৰ্থংকৰ, সন্ন্যাসী আৰু আচাৰ্যসকলৰ শিক্ষা আৰু বাক্য প্ৰতিটো যুগত কালজয়ী আৰু প্ৰাসংগিক হৈয়েই আছে। আজি জৈন ধৰ্মৰ নীতি—যেনে পাঁচ মহাব্ৰত, অনুভ্ৰাত, ত্ৰিৰত্ন আৰু ছয় অত্যাৱশ্যকীয়—পূৰ্বতকৈ অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চিৰন্তন শিক্ষাকো সেই সময়ৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি সাধাৰণ মানুহৰ বাবে সুলভ কৰি তুলিব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জি মুনিৰাজে নিজৰ জীৱন আৰু কৰ্ম এই কামত উৎসৰ্গা কৰা বুলি আলোকপাত কৰে। “আচাৰ্য জীয়ে জৈন শাস্ত্ৰসমূহ কথিত ভাষাত উপস্থাপন কৰিবলৈ ‘বচনামৃত’ আন্দোলন আৰম্ভ কৰিছিল, তেওঁ ভক্তি সংগীতৰ ব্যৱহাৰ কৰি গভীৰ আধ্যাত্মিক ধাৰণাসমূহ জনসাধাৰণৰ বাবে সহজ আৰু সুলভ ৰূপত প্ৰকাশ কৰিছিল”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। আচাৰ্যৰ এটা ভজনৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এনে ৰচনাসমূহ প্ৰজ্ঞাৰ মুকুতাৰ পৰা তৈয়াৰী আধ্যাত্মিক মালা। তেওঁ লগতে কয় যে অমৰত্বৰ প্ৰতি এই অনায়াসে বিশ্বাস আৰু অসীমৰ ফালে চোৱাৰ সাহসেই ভাৰতীয় আধ্যাত্মিকতা আৰু সংস্কৃতিক সঁচাকৈয়ে ব্যতিক্ৰমী কৰি তুলিছে।
আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জি মুনিৰাজৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী বৰ্ষটো নিৰন্তৰ প্ৰেৰণাৰ বছৰ বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আচাৰ্যৰ আধ্যাত্মিক শিক্ষাক ব্যক্তিগত জীৱনত গ্ৰহণ কৰাই নহয়, সমাজ আৰু জাতিৰ কল্যাণৰ বাবে তেওঁৰ কামক আগুৱাই নিয়াৰ দায়িত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ সাহিত্যিক ৰচনা আৰু ভক্তিমূলক ৰচনাৰ জৰিয়তে প্ৰাচীন প্ৰাকৃত ভাষাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আচাৰ্য বিদ্যানন্দ জীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰাকৃত ভাৰতৰ অন্যতম পুৰণি ভাষা আৰু ভগৱান মহাবীৰৰ শিক্ষাৰ মূল মাধ্যম, য’ত জৈন আগম ৰচনা কৰা হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে সাংস্কৃতিক অৱহেলাৰ বাবে ভাষাটো সাধাৰণ ব্যৱহাৰৰ পৰা ম্লান হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে আচাৰ্য বিদ্যানন্দ জীৰ দৰে সন্তসকলৰ প্ৰচেষ্টা এতিয়া জাতীয় প্ৰচেষ্টাত পৰিণত হৈছে। তেওঁ কয় যে ২০২৪ চনৰ অক্টোবৰ মাহত চৰকাৰে প্ৰাকৃতক ধ্ৰুপদী ভাষাৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰাচীন পাণ্ডুলিপি সংৰক্ষণৰ বাবে আৰম্ভ কৰা ডিজিটেলাইজেচন অভিযানৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত উল্লেখযোগ্য সংখ্যক জৈন শাস্ত্ৰ আৰু আচাৰ্যৰ সৈতে জড়িত গ্ৰন্থ সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে উচ্চ শিক্ষাত মাতৃভাষাৰ ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিত কৰিছে। লালকিল্লাৰ পৰা দিয়া ভাষণটো পুনৰ দৃঢ়তাৰে তেওঁ দেশক ঔপনিৱেশিকতাৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ আৰু উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য দুয়োটাকে একেলগে লৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ সংকল্প পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু তীৰ্থস্থানসমূহৰ চলিত উন্নয়নৰ পথ প্ৰদৰ্শক। তেওঁ স্মৰণ কৰি কয় যে ২০২৪ চনত আচাৰ্য বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত আৰু আচাৰ্য শ্ৰী প্ৰজ্ঞাসাগৰ জীৰ দৰে সাধুৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰা ভগৱান মহাবীৰৰ ২৫৫০ সংখ্যক নিৰ্বাণ মহোৎসৱ উপলক্ষে চৰকাৰে বৃহৎ পৰিসৰৰ উদযাপনৰ আয়োজন কৰিছিল। আগন্তুক সময়ত জাতিটোৱে নিজৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে অধিক এনে বৃহৎ পৰিসৰৰ প্ৰচেষ্টা হাতত ল’ব লাগিব বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বৰ্তমানৰ কাৰ্যসূচীৰ দৰেই এনে সকলো পদক্ষেপ সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা প্ৰয়াসৰ মন্ত্ৰৰে জন ভাগীদাৰীৰ মনোভাৱেৰে পৰিচালিত হ’ব।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই উপলক্ষে তেওঁৰ উপস্থিতিয়ে স্বাভাৱিকতে নৱকাৰ মন্ত্ৰ দিৱসৰ স্মৃতিৰ সৃষ্টি কৰে, য’ত ৯টা সংকল্পও শ্বেয়াৰ কৰা হৈছে। তেওঁ এই প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ পূৰণৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক নাগৰিকে আন্তৰিকতাৰে কাম কৰি থকাত সুখ প্ৰকাশ কৰি লগতে কয় যে আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজৰ শিক্ষাই এই প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ শক্তিশালী কৰে। ৯টা প্ৰস্তাৱ দোঁহাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰথমটো প্ৰস্তাৱ হৈছে পানী সংৰক্ষণ। তেওঁ প্ৰতিটো টোপালৰ মূল্য চিনি পাবলৈ সকলোকে আহ্বান জনায়, ইয়াক ধৰিত্ৰী মাৰ প্ৰতি দায়িত্ব আৰু কৰ্তব্য দুয়োটা আখ্যা দিয়ে।
দ্বিতীয় সংকল্প হ’ল ‘এক পেড় মা কে নাম’, মাতৃৰ নামত এজোপা গছ ৰোপণ কৰি তাক যত্ন লোৱা, যেনেকৈ মাতৃয়ে আমাক লালন-পালন কৰে, প্ৰতিটো গছক মাতৃৰ পৰা জীয়া আশীৰ্বাদ কৰি তোলা। তৃতীয় সংকল্পটোৱে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে নহয়—ই আভ্যন্তৰীণ অহিংসাক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰতিটো ৰাস্তা, চুবুৰী, চহৰক সামূহিক অংশগ্ৰহণেৰে পৰিষ্কাৰ কৰি ৰাখিব লাগিব। ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ চতুৰ্থটো প্ৰস্তাৱ হোৱাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে নাগৰিকসকলক দেশৰ ঘাম আৰু মাটিৰে চহকী সহভাৰতীয়সকলে নিৰ্মাণ কৰা সামগ্ৰী বাছি উলিয়াবলৈ আৰু প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। পঞ্চম সংকল্প হ’ল ভাৰতক অন্বেষণ আৰু বুজা, পৃথিৱীখন চাবলৈ ভাল হ’লেও ভাৰতক গভীৰভাৱে জানিব লাগিব, অনুভৱ কৰিব লাগিব আৰু যত্ন ল’ব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষি গ্ৰহণৰ ষষ্ঠ প্ৰস্তাৱৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে, ধৰিত্ৰী মাক ক্ষতিকাৰক ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু গাঁৱে-ভূঞে জৈৱিক কৃষিক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা উল্লেখ কৰে। সুস্থ জীৱনশৈলী বজাই ৰখা সপ্তম সংকল্প হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেদবহুলতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আৰু সজীৱতা বৃদ্ধিৰ বাবে মননশীল খাদ্য গ্ৰহণ, পৰম্পৰাগত ভাৰতীয় খাদ্যত বাজৰা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা আৰু তেলৰ ব্যৱহাৰ কমেও দহ শতাংশ হ্ৰাস কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। অষ্টম সংকল্প হৈছে যোগ আৰু ক্ৰীড়াক দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ হিচাপে আকোৱালি লোৱা। শ্ৰী মোদীয়ে দৰিদ্ৰসকলক সহায় কৰাৰ দৰে নৱম প্ৰস্তাৱটো উল্লেখ কৰি এই কথা আলোকপাত কৰি কয় যে দৰিদ্ৰ লোকৰ হাতত ধৰি দৰিদ্ৰতা অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰাটোৱেই হৈছে সেৱাৰ প্ৰকৃত ৰূপ। এই নটা প্ৰস্তাৱৰ ওপৰত কাম কৰি নাগৰিকে আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজৰ শিক্ষাকো শক্তিশালী কৰিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
“অমৃত কালৰ বাবে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী দেশৰ চেতনাত গভীৰভাৱে শিপাই আছে আৰু ইয়াৰ সন্তসকলৰ জ্ঞানেৰে সমৃদ্ধ হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে এই কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ১৪০ কোটি নাগৰিকে অমৃত সংকল্পসমূহ বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আছে আৰু এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে উন্নত ভাৰতৰ সপোন মানে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই দৃষ্টিভংগীয়ে আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জি মুনিৰাজৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰে আৰু তেওঁ দেখুৱাই দিয়া পথত খোজ দিয়া, তেওঁৰ শিক্ষাক আভ্যন্তৰীণ কৰি ৰখা আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণক জীৱনৰ অগ্ৰণী কৰ্তব্য হিচাপে গঢ়ি তোলাটো এক সামূহিক দায়িত্ব। অনুষ্ঠানৰ পবিত্ৰতাই এই প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ভাষণ সামৰাৰ লগতে আচাৰ্য শ্ৰী বিদ্যানন্দ জী মুনিৰাজৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেকাৱট আৰু শ্ৰদ্ধাৰ সন্তসকল উপস্থিত থাকে।