Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with Group Captain Shubhanshu Shukla aboard the International Space Station
I extend my heartiest congratulations and best wishes to you for hoisting the flag of India in space: PM
Science and Spirituality, both are our Nation’s strength: PM
With the success of Chandrayaan mission there is renewed interest in science among the children and youth of the country, There is passion to explore space, Now your historic journey is giving more power to this resolve: PM
We have to take Mission Gaganyaan forward, we have to build our own space station and also land Indian astronauts on the Moon: PM
Today I can say with confidence that this is the first chapter of success of India's Gaganyaan mission, your historic journey is not just limited to space, it will give speed and new vigour to our journey of Viksit Bharat: PM
India is going to open doors of new possibilities of space for the world: PM
28 JUN 2025 8:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with Group Captain Shubhanshu Shukla, the Indian Astronaut, who became the first Indian to go to the International Space Station, via videoconferencing today. The Prime Minister remarked that although Shubhanshu Shukla is presently the farthest from the Indian motherland, he remains closest to the hearts of all Indians. He noted that Shubhanshu’s name itself carries auspiciousness, and his journey marks the beginning of a new era. Shri Modi stated that while it was a conversation between two individuals, it embodied the emotions and enthusiasm of 140 crore Indians. He said that the voice speaking to Shubhanshu carried the collective zeal and pride of the entire nation and extended his heartfelt congratulations and best wishes to Shubhanshu for hoisting India’s flag in space. Shri Modi enquired about Shubhanshu’s well-being and whether all was fine aboard the space station.
Responding to the Prime Minister, astronaut Shubhanshu Shukla thanked for best wishes on behalf of 140 crore Indians and stated that he is in good health and deeply moved by the love and blessings he has received. He described his time in orbit as a profound and novel experience, one that reflects not just his personal journey but also the direction in which India is advancing. The astronaut noted that his 400-kilometre journey from Earth to orbit is symbolic of the aspirations of countless Indians. Recalling his childhood, he shared that he never imagined becoming an astronaut, but under the Prime Minister’s leadership, today’s India enables the realisation of such dreams. Shubhanshu called it a great achievement and said he felt immense pride in representing his country in space.
The Prime Minister remarked, with a touch of humour, that although Shubhanshu is in space where gravity is nearly absent, every Indian can see how grounded he remains. He asked whether the carrot halwa that Shubhanshu carried from India had been shared with his fellow astronauts. Shubhanshu Shukla shared that he brought along several traditional Indian delicacies to the space station, including carrot halwa, moong dal halwa, and aam ras. He expressed his intent to offer his international colleagues a taste of India’s rich culinary heritage. He informed the Prime Minister that they all sat together and enjoyed the dishes, which were very well received. He noted that his fellow astronauts appreciated the flavours so much that some even expressed a desire to visit India in the future to experience these dishes on Indian soil.
Stating that circumambulation, or parikrama, has been a revered Indian tradition for centuries, the Prime Minister said that Shubhanshu now had the rare honour of performing parikrama of Mother Earth herself. He inquired which part of the Earth Shubhanshu might be orbiting over at that moment. Responding to that, the astronaut said while he did not have the exact location at that instant, just a short while earlier, he had seen through the window that they were passing over Hawaii. He shared that they complete 16 orbits a day—witnessing 16 sunrises and 16 sunsets from space—an experience that continues to amaze him. He informed that although they are currently travelling at a speed of nearly 28,000 kilometres per hour, that velocity isn’t perceptible inside the spacecraft. However, he reflected that this great momentum symbolically mirrors the pace at which India is advancing today.
Shubhanshu Shukla, responding to the Prime Minister, shared that the first thought which struck him upon entering orbit and witnessing the vastness of space was the view of Earth itself. He said that from space, one cannot see borders—there are no visible boundaries between nations and what stood out most was the sheer unity of the planet. He noted that when we look at maps, we compare the sizes of countries, including India, and often see a distorted picture because we’re flattening a three-dimensional world onto paper. But from space, Shubhanshu said, India appears truly grand—majestic in scale and spirit. He further described the overwhelming sense of oneness he experienced—a powerful realisation that aligns perfectly with India’s civilisational motto of “unity in diversity.” He shared that from above, Earth looks like a single home shared by all, reminding humanity of the harmony and connection we inherently share.
Highlighting that Shubhanshu Shukla was the first Indian to be on board the International Space Station, the Prime Minister enquired him about the contrast between his rigorous preparation on Earth and the actual conditions aboard the space station. The Astronaut shared that despite knowing about zero gravity and the nature of experiments in advance, the reality in orbit was entirely different. He remarked that the human body becomes so accustomed to gravity that even the smallest tasks in microgravity become unexpectedly complex. He humorously noted that during the conversation, he had to strap his feet down—otherwise, he’d just float away. Simple acts like drinking water or sleeping become significant challenges in space, he added. Shubhanshu explained that one can sleep on the ceiling, on the walls, or wherever—since orientation becomes fluid. Adjusting to this altered environment takes a day or two, but he described the experience as a beautiful harmony of science and wonder.
On being asked whether meditation and mindfulness had benefited him, Shubhanshu Shukla wholeheartedly agreed with the Prime Minister’s reflection that ‘science and spirituality are twin pillars of India’s strength’. He affirmed that India is already progressing rapidly, and his mission represents only the first step in a much larger national journey. Looking ahead, he envisioned many more Indians reaching space, including establishing India’s own space stations. Shubhanshu emphasised the vital role of mindfulness in such an environment. Whether during rigorous training or the high-pressure moments of launch, mindfulness helps in maintaining inner calm and clarity. He shared that staying mentally centered is crucial for making sound decisions in space. Quoting a profound Indian adage, he said, one cannot eat while running—underscoring that the calmer one is, the better choices one makes. Shubhanshu added that when science and mindfulness are practiced together, they greatly aid adaptation to such challenging environments, physically and mentally.
The Prime Minister asked whether any of the space experiments being conducted would benefit the agriculture or health sector in the future. Shubhanshu Shukla shared that, for the first time, Indian scientists have designed seven unique experiments which he has taken to the space station. He informed that the first experiment, scheduled for that day, focuses on stem cells and explained that in the absence of gravity, the body experiences muscle loss, and the experiment seeks to test whether specific supplements can prevent or delay this loss. He highlighted that the outcome of this study could directly help elderly people on Earth who face age-related muscle degeneration. Shubhanshu further stated that another experiment focuses on the growth of microalgae. He remarked that though microalgae are small in size, they are highly nutritious. He noted that if methods can be developed to grow them in larger quantities based on the findings in space, it could significantly aid food security on Earth. He underlined that one major advantage of conducting experiments in space is the accelerated pace of biological processes, enabling researchers to obtain results much faster than on Earth.
The Prime Minister observed that following the success of Chandrayaan, a renewed interest in science and a growing passion for space exploration has emerged among India’s children and youth. He remarked that Shubhanshu Shukla’s historic journey is further strengthening that resolve. Shri Modi stated that today’s children no longer just look at the sky—they now believe they too can reach it. He emphasised that this mindset and aspiration form the true foundation of India’s future space missions. The Prime Minister asked Shubhanshu Shukla what message he would like to convey to the youth of India.
Shubhanshu Shukla, responding to the PM, addressed the youth of India and acknowledged the bold and ambitious direction in which the country is headed. He emphasised that achieving these dreams requires the participation and commitment of every young Indian. He remarked that there is no single path to success—each individual may walk a different road—but the common factor is perseverance. He urged the youth to never stop trying, stating that no matter where one is or which route one chooses, refusing to give up ensures that success will come—sooner or later.
The Prime Minister stated that he was confident Shubhanshu Shukla’s words would greatly inspire the youth of India. He remarked that, as always, he never ends a conversation without assigning some “homework.” He emphasised that India must move forward with Mission Gaganyaan, build its own space station, and achieve the landing of an Indian astronaut on the Moon. He asserted that Shubhanshu’s experiences in space would be immensely valuable for these future missions. Shri Modi expressed trust that Shubhanshu was diligently recording his observations and learnings during the mission.
Shubhanshu Shukla affirmed that throughout his training and current mission, he has absorbed every learning like a sponge. He stated that the lessons gained during this experience will prove to be highly valuable and important for India’s upcoming space missions. He expressed confidence that upon returning, he will apply these insights with full dedication to accelerate mission execution. He shared that his international colleagues on the mission had inquired about their chances of participating in Gaganyaan, which he found encouraging, to which he responded to them with optimism, saying, "Very soon." Shubhanshu reiterated that this dream would be realised in the near future, and he is fully committed to applying his learnings 100 percent towards achieving it swiftly.
Expressing confidence that Shubhanshu Shukla’s message would inspire the youth of India, Shri Modi fondly recalled meeting Shubhanshu and his family before the mission, and observed that they, too, were filled with emotion and enthusiasm. He conveyed his joy in speaking with Shubhanshu and acknowledged the demanding responsibilities he carries—especially while working at a speed of 28,000 kilometres per hour. The Prime Minister affirmed that this marked the first chapter in the success of India’s Gaganyaan mission. He remarked that Shubhanshu’s historic journey was not limited to space alone, but would accelerate and strengthen India’s progress toward becoming a developed nation. “India is opening new frontiers in space for the world and that the country will now not just soar, but also build launchpads for future flights”, stated Shri Modi. He invited Shubhanshu to speak freely from the heart—not as a response to a question, but as an expression of whatever sentiments he wished to share, adding that he—and the entire nation—were eager to listen.
Shubhanshu Shukla thanked the Prime Minister and reflected on the depth of learning throughout his training and journey to space. He acknowledged his personal sense of accomplishment, but emphasised that this mission represents a much larger collective achievement for the country. He addressed every child and youth watching, encouraging them to believe that building a better future for themselves contributes to building a better future for India. He remarked that “the sky has never been the limit”—not for him, not for them, and not for India. He urged young people to hold onto this belief, as it would guide them forward in illuminating their own and the nation’s future. Shubhanshu expressed heartfelt emotion and joy at having had the opportunity to speak with the Prime Minister—and through him, with 140 crore citizens. He shared a moving detail: the Indian national flag visible behind him had not been present at the International Space Station before. It was hoisted only after his arrival, making the moment profoundly meaningful. He said it gave him immense pride to see India now present aboard the International Space Station.
Shri Modi extended his heartfelt wishes to Shubhanshu Shukla and all his fellow astronauts for the success of their mission. He conveyed that the entire nation awaits Shubhanshu’s return and urged him to take care of himself. He encouraged Shubhanshu to continue upholding the honour of Maa Bharati and offered countless good wishes on behalf of 140 crore citizens. The Prime Minister concluded by expressing deep gratitude for the immense effort and dedication that brought Shubhanshu to such heights.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্তরনেসনেল স্পেস স্তেসন্দা লৈরিবা গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লাগা ৱারি শানখ্রে
ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং স্পেসতা ভারতকী ফিরাল পাইহনবগীদমক অদোমগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি: প্রধান মন্ত্রী
সাইন্স অমসুং অধ্যতিক, অনিমক ঐখোয়গী লৈবাক্কী মপাঙ্গলনি: প্রধান মন্ত্রী
চন্দ্রয়ান মিসন মাইপাকপদগী লৈবাক অসিগী অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংগী মরক্ত সাইন্সতা নৌহৌননা থৱায় য়াওরে, স্পেস থিজিন্নবা পামজবা লৈরে, হৌজিক অদোমগী পুৱারি ওইরবা খোঙচৎ অসিনা ৱারেপ অসিদা অহেনবা থৌনা হাপ্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না মিসন গগনয়ান মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি, ঐখোয়গী ইশাগী স্পেস স্তেসন শাগদবনি অমসুং থাদা ভারতকী এষ্ট্রোনোতশিংশু তাহনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি ঐনা থাজবগা লোয়ননা হায়রি মদুদি মসি ভারতকী গগয়ান মিসনগী মাইপাকপগী অহানবা পন্দুবনি, অদোমগী পুৱারি ওইরবা খোঙচৎ অসি স্পেস খক্তদা নত্তে, মসিনা বিকসিত ভারতকী ঐখোয়গী খোঙচত্ত অনৌবা খোঙজেল অমসুং অনৌবা থৌনা পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা মালেমগীদমক স্পেসকী অনৌবা থবকশিংগী থোংশিং হাংদোক্লগনি: প্রধান মন্ত্রী
28 JUN 2025 8:22PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ইন্তরনেসনেল স্পেস স্তেসন্দা চৎপা অহানবা ভারতকী এষ্ট্রোনোত গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লাগা ৱারি শানখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সুভান্সু সুক্লানা ইমা লৈবাক ভারত্তগী য়াম্না লাপ্না হৌজিক লৈরবসু, ভারতমচা খুদিংমক্কী থম্মোয়দা মহাক্না য়াম্না নক্না লৈরি। সুভান্সুগী মিং অসিমক অশেংবা হায়বনি অমসুং মহাক্কী খোঙচৎ অসিনা অনৌবা যুগ অমা হৌদোক্লে। মসি লনাই মীওই অনিগী মরক্ত ৱারি শানবা ওইরবসু, মসিদা ভারতমচা করোর ১৪০ গী ইহুল অমসুং হরাওবা য়াওরি। সুভান্সুদা ঙাংলিবা খোঞ্জেল অসিদা লৈবাক শীনবা থুংবগী হরাওবা অমসুং চাউথোকচবা য়াওরবনি অমসুং মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং স্পেসতা ভারতকী ফিরাল পাইহনবগীদমক সুভান্সুদা য়াইফ পাউজেল পীখি। সুভান্সগী হকচাংগী ফিবম অমসুং স্পেস স্তেন্দা নুংঙাইরিবরা হায়না শ্রী মোদীনা সুভান্সুদা হংখি।
প্রধান মন্ত্রীগী পাউখুম পীরদুনা, ভারতমচা করোর ১৪০ গী মহুৎশীন্দুনা য়াইফ পাউজেল পীরকপগীদমক এষ্ট্রোনোত সুভান্সু সুক্লানা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মহাক হকচাং ফনা লৈরি অমসুং মহাক্না মীয়ামগী মীনুংশি অমসুং থৌজাল ফংবদা অপেনবা পোক্লে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না ওর্বিত্ত লৈরিবা মতম অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমসুং অনৌবা অমনি, মসিদা মহাক্কী মশাগী খোঙচৎকী মমি তাবদা নত্তনা ভারতনা মাঙলোমদা চঙশিনবগী মাইকৈদা চৎপনি। সুভান্সু সুক্লানা হায়খি মদুদি পৃথিবীদগী ওর্বিত ফাওবগী কিলোমিতর ৪০০ গী মহাক্কী খোঙচৎ অসি মশিং থিঙমদ্রবা ভারতমচাশিং অপাম্বশিংগী খুদম অমনি। মহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী মতম নিংশিংলদুনা, মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক এষ্ট্রোনোত অমা ওইগনি হায়না কৈদৌঙৈদা খনখিদে, অদুবু প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা, ঙসি ভারতনা অসিগুম্বা মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্লে। মসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি অমসুং স্পেসতা মহাক্কী লৈবাক্কী মহুৎশীনবদা মহাক চাউথোকচবা ফাওহল্লে।
ফাগী তৌরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গ্রেভিতি লৈতবা স্পেসতা সুভান্সু লৈরবসু, মহাক লেংদনা লৈবা ভারতমচা খুদিংমক্না উরে। ভারত্তগী পুখিবা গজর হলৱা অদু মহাক মরুপ এষ্ট্রোনোতশিং চামিন্নরবরা হায়না প্রধান মন্ত্রীনা সুভান্সুদা হংখি। সুভান্সু সুক্লানা হায়খি গজর হলৱা, মুং দাল হলৱা অমসুং আম রাস য়াওনা ভারতকী মমাংঙৈগী অচা-অথক কয়া মহাক্না স্পেসতা পুখি। ভারতকী ইনাকখুল্লবা মথেলশিং মহাও অমা মহাক্কী মালেমগী লৈবাকশিংগী মরুপশিংদা তংহন্নবা মহাক্না খল্লি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীদা হায়খি মদুদি মখোয় পুন্না ফম্মিন্নরে অমসুং মথেলশিং চামিন্নরে, মখোয় য়াম্না পাম্না চাখি। মহাক্কী মরুপ এষ্ট্রোনোতশিং মহাওশিং য়াম্না পামখি, হায়রিবা মথেলশিং অসি ভারতকী লৈমায়দা চানবা ভারত্ত চৎনিংবগী অপাম্বা মখোয় খরনা ফোঙদোকখি।
পরিক্রমা অসি চহি লিশিং কয়াগী ভারতকী শেংলবা চৎনবী অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম ইমা মশাদা পরিক্রমা পাংথোকপগী য়াম্না তাংলবা ইকায়খুম্নবা অমা হৌজিক সুভান্সুনা ফংলে। হৌজিক মালেমগী করম্বা শরুক্ত সুভান্সু কোইনা পাইরিবগে হায়না মহাক্না হংখি। মদুগী পাউখুমদা, সুভান্সুনা হায়খি হৌজিক মহাক চপ চাবা মফম খঙদে, ঙাইহাক্কী মমাঙা মহাক্না থোংনাউদগী উবদা মখোয় হৱাই মথক লানখ্রে।
মহাক্না হায়খি মখোয়না নোংমদা ১৬ রক কোইনা পাইখি-নুমিৎ থোকপা ১৬ রক অমসুং নুমিৎ তাবা ১৬ রক স্পেসতগী উবা ফংখি অমসুং মসি অঙকপা অমনি। হৌজিক মখোয় পুং অমদা কিলোমিতর ২৮,০০০ গী ময়াগী খোঙজেল অমদা পাইরবসু, স্পেক্রাফ মনুংদা খোঙজেল অসি ফাওদে। অদুবু মসিগী অয়াংবা খোঙজেল অসিনা ঙসি ভারতনা চাউখৎলকপগী খোঙজেল অদুগী খুদম ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীগী পাউখুম পীরদুনা, সুভান্সু সুক্লানা মহাক্না অহানবা ওর্বিত্ত চংলকপা খনখিবা অমসুং পৃথিবী অসি উখিবা পাক-চাউরবা স্পেস অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি স্পেসতগী কনা অমতনা ঙমখৈশিং উবা ফংলোই-লৈবাকশিংগী মরক্ত ঙমখৈশিং অমতা উবা ফংদে অমসুং উরিবা অসি গ্রহ অসিগী অপুনবা শক্তম অদুনি। ঐখোয়না মেপশিং য়েংবা মতমদা ভারত য়াওনা ঐখোয়না লৈবাকশিংগী পাক-চাউবা চাংদম্নৈ অমসুং দাইমেন্সন অহুম লৈবা মালেম অসি চেদা পাকথোক্না য়েকপদগী ঐখোয়না ফিবম কাইরবা শক্তম অমা তোইনা উখি। স্পেসতগী ভারত তশেংনা য়াম্না চাউই অমসুং ফজৈ। “খেন্নবগী মরক্ত অপুনবা শক্তম’ হায়বা ভারতকী সভেত্যগী পান্দম অদুগা চুনবা শক্তি অমা মহাক্না উবা ফংখি। মথক্তগী উবদা পৃথিবী অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী য়ুম অমা খক ওইনা উখি, পুন্না নুংশিন্না হিংমিন্নবা অমসুং মরী লৈনবগী মীওইবা খুন্নাই নিংশিংহল্লি।
সুভান্সু সুক্লা ইন্তরনেসনেল স্পেস স্তেসন্দা চৎপা অহানবা ভারতমচানি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, পৃথিবী অসিদা মহাক্না য়াম্না কন্না হোৎনখিবা অমসুং স্পেস স্তেসন অদুদা তশেংনা ওইরম্লিবা ফিবমশিংগী মরক্ত খেন্নবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মফমদা হংখি। সুভান্সু সুক্লা পাউখুম পীরদুনা হায়খি মাংজৌননা জিরো গ্রেভিতি অমসুং চাংয়েংশিংগী মরমদা খঙলবসু, ওর্বিত্ত ওইরম্লিবা ফিবম অদুগা য়াম্না তোঙাল্লি। মীওইবগী হকচাংনা গ্রেভিতিদা চুশিন্নখি অমসুং মাইক্রোগ্রেভিতিদা খ্বাইদগী পীকপা থবকশিং ফাওবা ইথা থাজদনা য়াম্না লুবা ওইখি। ৱারি শানবদা ফাগি ওইনা মহাক্না হায়খি, মহাক্না মহাক্কী খোং মখাদা পুনখি-অদু নত্ত্রবদি মহাক পাইথোকখিবা য়াই। ঈশিং থকপা নত্ত্রগা তুম্বগুম্বা অচম্বা থবকশিং স্পেসদা অচৌবা খুদোংচাদবনি। কনাগুম্বা অমা সিলিংদা, ফক্লাংদা নত্ত্রগা মফম অমদা হেক্ত তুম্বা য়াই- মসি মাইকৈ লৈতবদগী ওইবনি। অহোংবা ফিবম অসিদা চুশিন্ননবা হোৎনবদা নোংমা নত্ত্রগা নুমিৎ নিনি চংই, অদুবু মসি সাইন্স অমসুং অঙকপগী ফজরবা অপুনবা অমনি।
ধ্যান তৌবা অমসুং ৱাখল খনবা অসি কান্নবরা হায়না হংবদা, সুভান্সু সুক্লানা হায়খি মসিগী কান্নবা ফংখি অমসুং সাইন্স অমসুং অধ্যাতিক অসি ভারতকী মপাঙ্গলগী য়ুম্বীশিংনি। ভারত মাঙজৌননা য়াংনা চাউখৎলি অমসুং মহাক্কী খোঙচৎ অসিদি লৈবাক্কী অচৌবা খোঙচৎ অমগী অহানবা খোংথাংনি। ভারতকী মশাগী স্পেস স্তেসন শাবা য়াওনা ভারতমচা মশিং য়াম্না স্পেসতা চৎকনি হায়বগী থাজবা থম্লি। অসিগুম্বা ফিবম অমদা ৱাখল চোইদবা অসি য়াম্না মরুওই। অকনবা ত্রেনিং মনুংদা নত্ত্রগা থাগৎপগী অকনবা প্রেসর মনুংদা ৱাখল ফাদবদা মিকুপ-নাহুম শিংবা অসি কান্নবরা হায়না হংখি। মহাক্না হায়খি স্পেসতা অচুম্বা ৱারেপ লৌবদা ৱাখল চোইদবা অসি য়াম্না মরুওই। কনাগুম্বা চারিঙৈদা চেনবা য়ারোই- ইংতপ্না থবক তৌবনা হেন্না অফবা ওইগনি। সাইন্স অমসুং ৱাখল চনিং তানা খনবা অসি পুন্না থবক তৌমিন্নবা মতমদা, খুদোংচাদবা ফিবমশিং, হকচাং অমসুং পুক্নিং-ৱাখল চুশিন্নবদা মখোয়না চাউনা মতেং পাংই।
স্পেসতা পাংথোক্কদৌরিবা চাংয়েংশিং অসিনা তুংদা লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা হকশেলগী লমদা কান্নবা ফংগদরা হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। মদুগী পাউখুম পীরদুনা সুভান্সু সুক্লানা হায়খি অহানবা ওইনা, স্পেস স্তেসন্দা পাংথোক্নবা অঙকপা চাংয়েং তরেৎ ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা দিজাইন তৌরে। অহানবা চাংয়েং অদু স্তেম সেলশিংদা ওইগনি অমসুং গ্রেভিতি লৈতবা মফমদা হকচাংনা শাদোং মাঙশিল্লকপদা থেংনবা অমসুং শাদোং মাঙশিল্লকপা থিংনবা অকক্নবা চীঞ্জাকশিং চাবগী মতাংদা চাংয়েংশিং পাংথোক্কনি। থিজিনবা অসিনা চহিনা মরম ওইদুনা শাদোং ময়েং তারকপদগী পৃথিবীদা লৈরিবা অহলশিংনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং কোকহনবদা মতেং পাংগনি। অতোপ্পা চাংয়েং অমনা মাইক্রোঅলগি হৌবগী মতাংনি। মাইক্রোঅলগি পীকচরবসু, মখোয় য়াম্না মচি ওইবা ঙাক্তনি। স্পেসতগী ফংলকপা অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা করিগুম্বা মখোয় য়াম্না পুথোকপা ঙম্লবদি মসিনা মালেমদা চীঞ্জাক ৱাৎহন্দবদা মতেং পাংগনি। স্পেসতা চাংয়েংশিং পাংথোকপদা অচৌবা খুদোংচাবদি বাইওলোজিগী থবকশিং য়াংশিনবা, থিজিল্লোয়শিংনা পৃথিবীদগী হেন্না য়াংনা ফলশিং ফংবা ঙম্বা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চন্দ্রয়ান মিসন মাইপাকপদগী লৈবাক অসিগী অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংগী মরক্ত সাইন্সতা নৌহৌননা থৱায় য়াওরে, স্পেস থিজিন্নবা পামজবা লৈরে, হৌজিক অদোমগী পুৱারি ওইরবা খোঙচৎ অসিনা ৱারেপ অসিদা অহেনবা থৌনা হাপ্লে। ঙসিগী অঙাংশিং মখা তানা শুন্দ্রংদা য়েংদ্রে-হৌজিক মখোয়সু স্পেসতা য়ৌবা ঙম্লগনি হায়বগী থাজবা লৈরে। মসিগী ৱাখল অমসুং অপাম্বা অসি ভারতকী তুংগী স্পেস মিসনশিংঘী অশেংবা য়ুম্ফমনি। মহাক্না ভারতকী নহারোলশিংদা করি পাউজেল পীনিংবগে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা সুভান্সু সুক্লাদা হংখি।
প্রধান মন্ত্রীগী পাউখুম পীরদুনা সুভান্সু সুক্লা হায়খি, লৈবাক অসিনা থাজবগা লোয়ন্না চংশিল্লিবা মাইকৈ অসি ভারতকী নহারোলশিংনা খঙলে। হায়রিবা মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা ভারতকী নহারোল খুদিংমক শরুক য়াবা দরকার ওই। মাইপাক্নবগী লম্বী অমা লৈতে- মীওই অমমমনা তোঙান তোঙানবা লম্বীদা চৎপা য়াই-অদুবু মান্নবা অমদি মফম খুদিংমক্ত লৈরি। নহারোলশিং হোৎনবা লেপ্লোইদবনি, খন্নিংবা লম্বী খল্লবসু, য়াম্না য়াংনা নত্ত্রগা তপ্না মাইপাকপা ফংগনি, কৈদৌঙৈদা হোৎনবা লেপলোইদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সুভান্সু সুক্লাগী ৱাহৈশিংনা ভারতকী নহারোলশিং ইথিল পীগনি হায়না মহাক্না থাজৈ। “হোমৱার্ক” খর পীদনা মহাক্না কৈদৌঙৈদা ৱারি শানবা অমা লোইশিন্দে। ঐখোয়না মিসন গগনয়ান মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি, ঐখোয়গী ইশাগী স্পেস স্তেসন শাগদবনি অমসুং থাদা ভারতকী এষ্ট্রোনোতশিংশু তাহনগদবনি। সুভান্সু সুক্লানা স্পেসতা পাংথোক্লিবা চাংয়েংশিং অসিনা হায়রিবা তুংগী পান্দমশিং অসি ফংবদা য়াম্না কানগনি। সুভান্সু সুক্লানা মহাক্না উবশিং অমসুং মিসন মনুংদা তম্লকপশিং ফজনা রেকোর্দ তৌশিল্লে।
সুভান্সু সুক্লানা হায়খি মদুদি মহাক্কী ত্রেনিং মনুং অমসুং মিসন অসিদা মহাক্না স্পোঞ্জ অমগুম চুপশিনবা য়াবা চুপশিল্লে। চাংয়েং মনুংদা ফংলকপশিং অদু ভারতকী তুংগী স্পেস মিসনশিংদা য়াম্না কানগনি। হল্লকপদা মহাক্না হায়রিবা লৌশিং অসি শীজিন্নদুনা স্পেস মিসন য়াংশিন্নবা হোৎনগনি। মিসন্দা শরুক য়ারিবা মহাক্কী মালেমগী মরুপশিংনা মখোয় গগনয়াদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংগদরা হায়না হংখি, মসিদা মহাক পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং য়াগনি হায়না পাউখুম পীখি। তুংদা মহাক্কী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্লগনি অমসুং মসি ফংনবা মহাক্না খঙলিবশিং চাদা ১০০ য়াংনা শীজিন্নরগনি।
সুভান্সু সুক্লাগী পাউজেলনা ভারতকী নহারোলশিং ইথিল পীগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মিসন মমাঙদা মহাক্না সুভান্সু সুক্লা অমসুং মহাক্কী ইমুংগী মীওইশিংগা উনখ্রে অমসুং মখোয় হরাওবনা থনখি। সুভান্সু সুক্লাগা ৱারি শানবদা মহাক্না হরাওবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি অমসুং পুংদা কিলোমিতর ২৮,০০০ গী খোঙজেল অমদা থবক তৌরিঙৈদা মহাক্না পাংথোক্লিবা থৌদাংশিং অদু থাগৎপা ফোঙদোকখি। মসি ভারতকী গগনয়ান মিসনগী মাইপাকপগী অহানবা পন্দুব অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পুৱারি ওইরবা সুভান্সু সুক্লাগী খোঙচৎ অসি স্পেস খক্তদা নত্তে, মসিনা বিকসিত ভারতকী ঐখোয়গী খোঙচত্ত অনৌবা খোঙজেল অমসুং অনৌবা থৌনা পীগনি। মালেমগীদমক ভারতনা স্পেসতা অনৌবা মফমশিং হাংদোক্লে অমসুং লৈবাক অসিনা তুংগী ফ্লাইতশিংগীদমক লঞ্চপেদশিংসু শারগনি। ৱাহং অমগী পাউখুম খক পীবা নত্তনা থম্মোয়দগী অপনবা লৈতনা ৱা ঙাংনবা প্রধান মন্ত্রীনা সুভান্সু সুক্লাদা হায়খি, অদুবু মহাক অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা তানবা খৌরাংনা ঙাইরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মহাক্কী ত্রেনিং অমসুং স্পেস খোঙচৎকী মরমদা ফজনা খঙবগীদমক সুভান্সু সুক্লানা প্রধান মন্ত্রী থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মিসন অসি লৈবাক অসিগী অচৌবা মাইপাকপা অমনি। অঙাং অমসুং নহারোল খুদিংমক য়েংলি, ভারতকী হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা মখোয় মশামক অফবা ওইনবা মহাক্না মখোয়গী পুক্নিং থৌগৎখি।
মহাক্না হায়খি “অতিয়াগী পনখৈ লৈতে” – মসি মহাক্কী নত্তে, মখোয়গী নত্তে, অমসুং ভারতকী নত্তে। নহারোলশিংনা মসিদা থাজবা লৈগদবনি অমসুং ভারতকী তুংগী অমসুং মখোয় মশা ফগৎনবা মসিনা লমজিংগদবনি। প্রধান মন্ত্রীগা ৱারি শানবা অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী খুৎথাংদা ভারতমচা করোর ১৪০ গা ৱারি শানবদা সুভান্সু সুক্লানা হরাওবা ফোঙদোকখি। নুংঙাইরবা মিকুপ অমা মহাক্না উহনখি- ইন্তরনেসনেল স্পেস স্তেসন্দা পীদ্রিবা ভারত জাতিগী ফিরাল মহাক্কী তুংদা লৈবা উখি। মহাক্না হায়খি হৌজিক ভারতনা ইন্তরনেসনেল স্পেস স্তেসন্দা য়ৌবা ঙম্বদা মহাক য়াম্না চাউথোকচৈ।
মিসন অসি মাইপাকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা সুভান্সু সুক্লা অমসুং মহাক্কী মরুপ এষ্ট্রোনোতশিংদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক শীনবা থুংনা সুভান্সু সুক্লাগী হল্লকপা ঙাইরি অমসুং মহাক মশা য়াম্না চেকশিনগদবনি। সুভান্সু সুক্লানা মখা তানা ইমা ভারতকী ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং ভারতকী মীয়াম করোর ১৪০গী মহুৎশীন্দুনা মশিং থিঙমদ্রবা য়াইফ পাউজেলশিং পীখি। সুভান্সু সুক্লা অসিগুম্বা থাকশিং য়ৌনবা কন্না হোৎনখিবা অমসুং কৎথোকপা অদু তৌবীমল খঙবা উৎতুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারি শানবা অদু লোইশিনখি।
I had a wonderful conversation with Group Captain Shubhanshu Shukla as he shared his experiences from the International Space Station. Watch the special interaction! https://t.co/MoMR5ozRRA
— Narendra Modi (@narendramodi) June 28, 2025