Ministry of Youth Affairs and Sports
Dr. Mansukh Mandaviya leads Fit India Sundays on Cycle in Palitana; Events organised in 6,000 locations nationwide with ‘Swacchata Senanis’
“We have to make cycling the trend in this modern generation,” said Dr. Mandaviya
29 JUN 2025 3:37PM by PIB Delhi
Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment Dr. Mansukh Mandaviya led a diverse group, especially the ‘Swachhta Senanis’, our frontline cleanliness warriors, in a special edition of Fit India Sundays on Cycle this morning in Palitana, Gujarat. Held across 6,000 locations nationwide simultaneously, the cycling drives saw various staff and associated workers from the Ministry of Housing and Urban Affairs, sanitation workers, Nagar Palika Nigam staff as well as state and district municipal corporations taking centre stage.
This was the 29th edition of the cycling movement that started nationwide in December 2024. The Fit India Sundays on Cycle event has also seen a special mention from Prime Minister Shri Narendra Modi in his radio program Mann Ki Baat, solidifying its place as one of India’s flagship health and wellness campaigns.
In Palitana, various cycling clubs across the Bhavnagar district joined in. In his hometown of Palitana, Dr. Mandaviya reaffirmed that the campaign has turned into a movement now. “Our Prime Minister Shri Narendra Modi’s Fit India movement launched in 2019 is being taken forward in the best way possible through the Sundays on Cycle. This is no longer just a campaign – it is a movement,” Dr. Mandaviya said. “With the ‘Swachhata Senanis’ leading the way, we’re sending a strong signal that fitness and cleanliness go hand in hand. Everyone, big or small, must do their bit for Viksit Bharat and we have to make cycling the trend in this modern generation.”
From urban locations to small towns, citizens took to the street early morning in a show of unity and commitment toward a healthier lifestyle. Besides the Swachhata Senanis, Member of Legislative Assembly (MLAs), local police, MYBharat volunteers from NYKS, NSS, etc. also joined in.
In the national capital Delhi, a crowd of nearly 1,000 cyclists gathered at the iconic Connaught Place for the event, co-hosted by the Raahgiri Foundation and New Delhi Municipal Council (NDMC). Chief guest Babita Phogat, Padma Shri awardee and former Commonwealth Games gold medalist, praised the initiative for creating a movement that goes beyond physical fitness.
“When our Prime Minister started this campaign, we were thrilled to be a part of it. Events like these give us mental satisfaction and encouraging our youth to embrace active lifestyles. Today morning, everyone present in CP were just talking about Fit India and Sundays on Cycle. The spirit was full, and I’m sure many who cycled for the first time in years will continue doing so as well as inspire others,” said Phogat.
The other key attractions that took place on the sidelines of the cycling included Zumba, rope skipping, folk dance, nukkad natak, yoga sessions, open mic, etc. The rope skipping activity was organised by a team led by Dr. Shikha Gupta.
Started by Minister of Youth Affairs & Sports Dr Mansukh Mandaviya in December 2024, the ‘FIT India Sundays on Cycle’ movement, organised by the Ministry of Youth Affairs and Sports (MYAS), in collaboration with the Cycling Federation of India (CFI), MY Bharat and Yogasana Bharat, has been held in more than 11,000 locations across the country so far with participation of more than 4 lakh individuals. More than 2,000 Cycling Clubs are part of the movement and actively participate every Sunday. These cycling drives are conducted by several Khelo India Centres (KICs), Khelo India State Centres of Excellence (KISCEs), SAI Training Centres (STCs), Khelo India Accredited Academies (KIAAs), Regional Centres (RCs), as well as various National Centres of Excellence (NCOEs) across the country.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାଲିଟାଣାରେ ‘ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସଣ୍ଡେ ଅନ୍ ସାଇକେଲ’ର ନେତୃତ୍ୱ ନେଲେ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ; 'ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସେନାନୀ'ଙ୍କ ସହିତ ଦେଶର ୬,୦୦୦ ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ
‘ସାଇକେଲ ଚାଳନାକୁ ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ’ ବୋଲି
ଆଧୁନିକ ପିଢିକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଲେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ
29 JUN 2025 3:37PM by PIB Bhubaneshwar
ଯୁବ ବ୍ୟାପାର, କ୍ରୀଡା ଓ ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଜି ସକାଳେ ଗୁଜରାଟର ପାଲିଟାଣାରେ ବିଶେଷକରି ଆମର ଆଗଧାଡ଼ିର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଯୋଦ୍ଧା 'ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସେନାନୀ' ସହିତ ‘ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସଣ୍ଡେ ଅନ୍ ସାଇକେଲ’ର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଂସ୍କରଣର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ଏହି ସାଇକେଲ ଅଭିଯାନ ଦେଶର ୬,୦୦୦ ସ୍ଥାନରେ ଏକକାଳୀନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଗୃହ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଭିନ୍ନ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ପଦାଧିକାରୀ, ପରିମଳ କର୍ମଚାରୀ, ନଗର ନିଗମ କର୍ମଚାରୀ, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ନଗର ନିଗମ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏହା ଥିଲା ୨୦୨୪ ମସହା ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସାଇକେଲ ଚାଳନା ଅଭିଯାନର ୨୯ତମ ସଂସ୍କରଣ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ରେଡିଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 'ମନ କି ବାତ' ରେ ‘ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସଣ୍ଡେ ଅନ୍ ସାଇକେଲ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଏହାର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ।
ପାଲିଟାଣାରେ, ଭାବନଗର ଜିଲ୍ଲାର ବିଭିନ୍ନ ସାଇକେଲିଂ କ୍ଲବ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ପାଲିଟାଣାରେ, ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଏବେ ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସଣ୍ଡେ ଅନ୍ ସାଇକେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଉଛି । ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଥିଲେ, ଏହା କେବଳ ଏକ ଅଭିଯାନ ହୋଇ ରହିନାହିଁ ବରଂ ଏହା ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସେନାନୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆମେ ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାର କରୁଛୁ ଯେ ଫିଟନେସ୍ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପରସ୍ପର ସହିତ ନିବିଡ଼ ଭାବରେ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ । ‘ଛୋଟ ହେଉ କି ବଡ଼, ସମସ୍ତେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଅବଦାନ ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମକୁ ଏହି ଆଧୁନିକ ପିଢ଼ିରେ ସାଇକେଲିଂକୁ ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ।‘
ସହରାଞ୍ଚଳରୁ ଛୋଟ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନାଗରିକମାନେ ସକାଳୁ ସକାଳୁ ରାସ୍ତାକୁ ବାହାରି ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଏକତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସେନାନୀଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ, ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟ (ବିଧାୟକ), ସ୍ଥାନୀୟ ପୋଲିସ ଏବଂ ଏନ୍ଏସ୍ଏସ୍ ଏବଂ ଏନ୍ଓ୍ୱାଇକେଏସ୍ର ମାଇଁ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ, ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କନ୍ନଡ ପ୍ଲେସ୍ରେ ପାଖାପାଖି ୧,୦୦୦ ସାଇକେଲ ଆରୋହୀଙ୍କ ଭିଡ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲା । ରାହଗିରି ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ମ୍ୟୁନିସିପାଲ୍ କାଉନସିଲ୍ (ଏନ୍ଡିଏମ୍ସି) ଏହାର ମିଳିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡା ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ବିଜୟିନୀ ବବିତା ଫୋଗାଟ୍ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଶାରୀରିକ ସୁସ୍ଥତା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ।
ସୁଶ୍ରୀ ଫୋଗାଟ କହିଥିଲେ, "ଯେତେବେଳେ ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଆମେ ଏହାର ଅଂଶ ହେବାକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇଥିଲୁ । ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମକୁ ମାନସିକ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଆଜି ସକାଳେ, ସିପିରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତେ କେବଳ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସଣ୍ଡେ ଅନ୍ ସାଇକେଲ୍ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଥିଲେ। ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଇକେଲ ଚଲାଇଥିବା ଅନେକ ଲୋକ ଏପରି କରି ଚାଲିବେ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେବେ ।‘’
ସାଇକେଲ ଚାଳନା ବ୍ୟତୀତ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା । ଏଥିରେ ଜୁମ୍ବା, ଦଉଡିଡିଆଁ, ଲୋକନୃତ୍ୟ, ପଥପ୍ରାନ୍ତ ନାଟକ, ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ଓପନ୍ ମାଇକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା । ଡକ୍ଟର ଶିଖା ଗୁପ୍ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ଦଳ ଦଉଡ଼ିଡିଆଁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୪ ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା 'ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସଣ୍ଡେ ଅନ୍ ସାଇକେଲ୍' ଆନ୍ଦୋଳନ, ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଓ୍ୱାଇଏଏସ୍) ଦ୍ୱାରା ସାଇକେଲିଂ ଫେଡେରେସନ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ସିଏଫ୍ଆଇ), ମାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଯୋଗାସନ ଭାରତ ସହଯୋଗରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ୧୧,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇସାରିଛି । ଯେଉଁଥିରେ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ୨,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସାଇକେଲିଂ କ୍ଲବ୍ ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ଏବଂ ପ୍ରତି ରବିବାର ଏଥିରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ଏହି ସାଇକେଲିଂ ଡ୍ରାଇଭ୍ ବିଭିନ୍ନ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ସେଣ୍ଟର (କେଆଇସି), ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟେଟ୍ସ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ (କେଆଇଏସ୍ସିଇ), ସାଇ ଟ୍ରେନିଂ ସେଣ୍ଟରର୍ସ (ଏସ୍ଟିସି), ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆକ୍ରେଡିଟେଡ୍ ଏକାଡେମିଆ (କେଆଇଏଏ), କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଆର୍ସି) ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନ୍ସିଓଇ) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ ।