Cabinet
Cabinet Approves Employment Linked Incentive (ELI) Scheme
Scheme to Enhance Job Creation, Employability and Social Security in all Sectors
Focus on Manufacturing Sector and Incentives for First Timers
First Timers to get one month’s wage up to Rs 15,000/- in two installments
Scheme to Support Employment Generation of more than 3.5 Crore Jobs in two Years with an Outlay of Rs one lakh Crore
01 JUL 2025 3:04PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved the Employment Linked Incentive (ELI) Scheme to support employment generation, enhance employability and social security across all sectors, with special focus on the manufacturing sector. Under the Scheme, while the first-time employees will get one month’s wage (up to Rs 15,000/-), the employers will be given incentives for a period to two years for generating additional employment, with extended benefits for another two years for the manufacturing sector. The ELI Scheme was announced in the Union Budget 2024-25 as part of PM’s package of five schemes to facilitate employment, skilling and other opportunities for 4.1 Crore youth with a total budget outlay of Rs 2 Lakh Crore.
With an outlay of Rs 99,446 Crore, the ELI Scheme aims to incentivize the creation of more than 3.5 Crore jobs in the country, over a period of 2 years. Out of these, 1.92 Crore beneficiaries will be first timers, entering the workforce. The benefits of the Scheme would be applicable to jobs created between 01st August 2025 and 31st July, 2027.
The Scheme consists of two parts with Par A focused on first timers and Part B focused on employers:
Part A: Incentive to First Time Employees:
Targeting first-time employees registered with EPFO, this Part will offer one-month EPF wage up to Rs 15,000 in two installments. Employees with salaries up to Rs 1 lakh will be eligible. The 1st installment will be payable after 6 months of service and the 2nd installment will be payable after 12 months of service and completion of a financial literacy programme by the employee. To encourage the habit of saving, a portion of the incentive will be kept in a savings instrument of deposit account for a fixed period and can be withdrawn by the employee at a later date.
The Part A will benefit around 1.92 crore first time employees.
Part B: Support to Employers:
This part will cover generation of additional employment in all sectors, with a special focus on the manufacturing sector. The employers will get incentives in respect of employees with salaries up to Rs 1 lakh. The Government will incentivize employers, up to Rs 3000 per month, for two years, for each additional employee with sustained employment for at least six months. For the manufacturing sector, incentives will be extended to the 3rd and 4th years as well.
Establishments, which are registered with EPFO, will be required to hire at least two additional employees (for employers with less than 50 employees) or five additional employees (for employers with 50 or more employees), on a sustained basis for at least six months.
The incentive structure will be as under:
EPF Wage Slabs of Additional Employee (in
Benefit to the Employer (per additional employment per month)
Up to Rs 10,000*
Upto Rs 1,000
More than Rs 10,000 and up to Rs 20,000
Rs 2,000
More than Rs 20,000 (upto salary of Rs 1 Lakh/month)
Rs 3,000
*Employees with EPF wages up to Rs. 10,000 will get a proportional incentive.
This part is expected to incentivize employers for the creation of additional employment of nearly 2.60 crore persons.
Incentive Payment Mechanism:
All payments to the First Time Employees under Part A of the Scheme will be made through DBT (Direct Benefit Transfer) mode using Aadhar Bridge Payment System (ABPS). Payments to the Employers under Part B will be made directly into their PAN-linked Accounts.
With ELI Scheme, the government intends to catalyse job creation in all sectors, particularly in manufacturing sector, besides incentivizing youth joining the workforce for the first time. An important outcome of the Scheme will also be formalization of the country’s workforce by extending social security coverage for crores of young men and women.

মন্ত্রীমন্দল
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা এমপ্লোইমেন্ত লিঙ্ক ইনসেন্তিব (ELI) স্কিম অয়াবা পীখ্রে
স্কিম অসিনা সেক্তর পুম্নমক্তা থবক পীবা, এমপ্লোইএবিলিতী অমসুং সোসিএল সেক্যুরিতী হেনগৎহনগনি
ফার্স্ত তাইমরশিংগীদমক মেন্যুফেকচরিং সেক্তর অমসুং ইনসেন্তিবশিংদা মীৎয়েং চংগনি
ফার্স্ত তাইমরশিংগীদমক ইনস্তোলমেন্ত অনিদা লুপা 15,000/- ফাওবগী থা অমগী খুৎশুমল ফংগনি
স্কিম অসিনা লুপা করোর লাখ অমগী আউৎলে অমগা লোয়ননা চহি অনিদা থবক করোর 3.5 হেনবগী এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন সপ্পোর্ত তৌগনি
01 JUL 2025 3:04PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা সেক্তর পুম্নমক্তা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন, এমপ্লোইএবিলিতী অমসুং সোসিএল সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা এমপ্লোইমেন্ত লিঙ্ক ইনসেন্তিব (ELI) অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা, অহানবা ওইনা থবক শুবা মীওইশিংনা থা অমগী খুৎশুমল ( লুপা 15,000/- ফাওবা) ফংলগনি। এমপ্লোয়রশিংদা অহেনবা থবক ফংহন্নবা চহি অনিগী ওইনা ইনসেন্তিবশিং পীগনি লোয়ননা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগীদমক অতোপ্পা চহি অনি শাংদোক্লবা কান্নবশিং ফংহনগনি। ELI স্কিম অসি কেন্দ্রগী বজেৎ 2024-25দা লুপা করোর লাখ 2গী অপুনবা বজেৎ থাদদুনা নহারোল করোর 4.1দা থবক ফংহন্নবা, স্কিলিং অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী স্কিম মঙাগী পেকেজকী শরুক অমা ওইনা লাউথোকখি।
লুপা করোর 99,446গী শেনফমগা লোয়ননা, ELI স্কিম অসিনা চহি অনিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা থবক করোর 3.5 হেন্না ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিগী মনুংদা, কান্নবা ফংলবা মীওই করোর 1.92দি অহানবা ওইনা থবক শুবা মীওইশিং ওইগনি। স্কিম অসিগী কান্নবশিং অসি ওগস্ত 1, 2025 অমসুং জুলাই 31, 2027গী মরক্তা পীখিবা থবকশিংদা ফংহনগনি।
স্কিম অসিদা পার্ত অনি য়াওগনি লোয়ননা পার্ত Aনা অহানবা ওইনা থবক শুবা মীওইশিংদা মীৎয়েং থম্মি অমসুং পার্ত Bনা এমপ্লোয়রশিংদা মীৎয়েং থম্মি:
পার্ত A: অহানবা ওইনা থবক শুবা মীওইশীংদা পীবা ইনসেন্তিব:
EPFOদা অহানবা ওইনা রেজিস্তর তৌরবা এমপ্লোয়ীশিংদা পান্দম থমদুনা, মসিগী শরুক অসিনা EPF লুপা লাখ 1 ফাওবগী চাংদা থবক শুবা মীওইশিং অসি ইলিজিবল ওইগনি। অহানবা ইনস্তোলমেন্ত অদু থা তরুক্কী সর্ভিসকী মতুংদা পীগনি অমসুং অনিশুবা ইনস্তোলমেন্ত অদু থা তরুক্কী সর্ভিসকী অমসুং এমপ্লোয়ী অদুনা ফাইনান্সিএল লিতরেসী প্রোগ্রাম অমা লোইশিল্লবা মতুংদা পীগনি। শেল তুংশিনবগী হৈনবী পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা, ইনসেন্তিব অদুগী শরুক অমা দিপোজিৎ একাউন্তগী সেভিং ইন্সত্রুমেন্ত অমদা অকক্নবা মতমগী ওইনা থমগনি অমসুং এমপ্লোয়ী অদুনা তুংদা লৌথোকপা য়াই।
পার্ত Aনা অহানবা ওইনা থবক তৌবা মীওই করোর 1.92রোমদা কান্নবা পীরগনি।
পার্ত B: এমপ্লোয়রশিংদা পীবা সপ্পোর্ত:
মসিগী পার্ত অসিনা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা সেক্তর খুদিংমক্তা অহেনবা থবক ফংহন্নবা থবক পায়খৎকনি। এমপ্লোয়রশিংনা লুপা লাখ 1 ফাওবগী তোলোপ ফংলিবা এমপ্লোয়ীশিংগী ইনসেন্তিব ফংলগনি। সরকারনা য়ামদ্রবদা থা তরুক্কী ওইনা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরিবা অহেনবা এমপ্লোয়ী অমমমগীদমক এমপ্লোয়রশিংদা থা অমদা লুপা 3000 ফাওবা চহি অনিগী ওইনা ইনসেন্তিব পীগনি। মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগী ওইনা, ইনসেন্তিবশিং অসি অহুমশুবা অমসুং মরিশুবা চহিদসু শাংদোক্লগনি।
EPFOদা রেজিস্তর তৌরবা ইস্তব্লিসমেন্তশিংনা য়ামদ্রবদা অহেনবা এমপ্লোয়ী অনি (এমপ্লোয়ী 50দগী হন্থনা লৈবা এমপ্লোয়রশিংগীদমক) নৎত্রগা অহেনবা এমপ্লোয়ী মঙা (এমপ্লোয়ী 50 নৎত্রগা মসিগী মথক্তা লৈবা এমপ্লোয়রশিংগীদমক) য়ামদ্রবদা থা তরুক্কী ওইনা লেপ্পা লৈতনা থবক পীবা মথৌ তাই।
ইনসেন্তিব স্ত্রকচর অসি মখাদা পীরিবা অসি ওইগনি:
অহেনবা এমপ্লোইয়ীগী EPF খুৎশুমলগী স্লেব
এমপ্লোয়রগী কান্নবা (থা অমদা অহেনবা এমপ্লোইমেন্ত অমদা)
লুপা 10,000* ফাওবা
লুপা 1,000 ফাওবা
লুপা 10,000দগী হেনবা অমসুং লুপা 20,000 ফাওবা
লুপা 2,000
লুপা 20,000দগী হেনবা (থা অমদা লুপা লাখ 1 ফাওবগী তোলোপ)
লুপা 3,000
* লুপা 10,000 ফাওবগী EPFকী খুৎশুমল ফংবা এমপ্লোইয়ীশিংনা প্রোপোর্স্নেল ইনসেন্তিব অমা ফংগনি।
মসিগী শরুক অসিনা মীওই করোর 2.60 রোমগী অহেনবা থবক পীনবগীদমক্তা এমপ্লোয়রশিংবু ইনসেন্তিভাইজ তৌগনি হায়না পানরি।
‌ইনসেন্তিব পীবগী মেকানিজম:
স্কিম অসিগী পার্ত Aগী মখাদা অহানবা ওইনা থবক শুবা মীওইশিংদা পীগদবা শেনফম পুম্নমক আধার ব্রিজ পেমেন্ত সিস্তেম (ABPS) শীজিন্নদুনা DBT (দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর)গী খুত্থাংদা পীগনি। পার্ত Bগী মখাদা ইমপ্লোয়রশিংদা পীরিবা শেনফমশিং অসি মখোয়গী পেন-লিঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা পীগনি।
ELI স্কিমগী খুত্থাংদা, সরকারনা সেক্তর খুদিংমক্তা, মরুওইনা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা, অহানবা ওইনা থবক ফংলবা নহাশিংবু পুক্নিং থৌগৎপদা নত্তনা থবক ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। স্কিম অসিগী মরুওইবা আউৎকম অমা হায়রগদি, নহা ওইরিবা নুপা অমসুং নুপী করোর কয়াগীদমক সোসিএল সেক্যুরিতী কভরেজ পাকথোক চাউথোকহন্দুনা লৈবাক অসিগী ৱার্কফোর্সপু ফোর্মেলাইজেসন তৌবা হায়বসিনি।