Prime Minister's Office
List of Outcomes: Prime Minister's State Visit to Trinidad & Tobago
04 JUL 2025 11:41PM by PIB Delhi
A) MoUs / Agreement signed:
i. MoU on Indian Pharmacopoeia
ii. Agreement on Indian Grant Assistance for Implementation of Quick Impact Projects (QIPs)
iii. Programme of Cultural Exchanges for the period 2025-2028
iv. MoU on Cooperation in Sports
v. MoU on Co-operation in Diplomatic Training
vi. MoU on the re-establishment of two ICCR Chairs of Hindi and Indian Studies at the University of West Indies (UWI), Trinidad and Tobago.
B) Announcements made by Hon’ble PM:
i. Extension of OCI card facility upto 6th generation of Indian Diaspora members in Trinidad and Tobago (T&T): Earlier, this facility was available upto 4th generation of Indian Diaspora members in T&T
ii. Gifting of 2000 laptops to school students in T&T
iii. Formal handing over of agro-processing machinery (USD 1 million) to NAMDEVCO
iv. Holding of Artificial Limb Fitment Camp (poster-launch) in T&T for 50 days for 800 people
v. Under ‘Heal in India’ program specialized medical treatment will be offered in India
vi. Gift of twenty (20) Hemodialysis Units and two (02) Sea ambulances to T&T to assist in the provision of healthcare
vii. Solarisation of the headquarters of T&T’s Ministry of Foreign and Caricom Affairs by providing rooftop photovoltaic solar panels
viii. Celebration of Geeta Mahotsav at Mahatma Gandhi Institute for Cultural Cooperation in Port of Spain, coinciding with the Geeta Mahotsav celebrations in India
ix. Training of Pandits of T&T and Caribbean region in India
C) Other Outcomes:
T&T announced that it is joining India’s global initiatives: the Coalition of Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and Global Biofuel Alliance (GBA).

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫଳାଫଳ ତାଲିକା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ତ୍ରିନିଦାଦ ଏବଂ ଟୋବାଗୋ ଗସ୍ତ
04 JUL 2025 11:41PM by PIB Bhubaneswar
କ) ବୁଝାମଣାପତ୍ର / ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଚୁକ୍ତିନାମା:
୧. ଭାରତୀୟ ଫାର୍ମାକୋପିଆ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୨. ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଭାବ ପ୍ରକଳ୍ପ (କ୍ୟୁଆଇପିଏସ୍) କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଅନୁଦାନ ସହାୟତା ଉପରେ ଚୁକ୍ତିନାମା
୩. ୨୦୨୫-୨୦୨୮ ଅବଧି ପାଇଁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
୪. କ୍ରୀଡାରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୫. କୂଟନୈତିକ ତାଲିମରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୬.ତ୍ରିନିଦାନ ଏବଂ ଟୋବାଗୋର ୱେଷ୍ଟଇଣ୍ଡିଜ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ୟୁଡବ୍ଲ୍ୟୁଆଇ)ରେ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅଧ୍ୟୟନର ଦୁଇଟି ଆଇସିସିଆର୍ ଚେୟାର ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ।
ଖ) ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷଣା:
୧. ତ୍ରିନିଦାନ ଏବଂ ଟୋବାଗୋ (ଟିଆଣ୍ଡଟି)ର ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଷଷ୍ଠ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଓସିଆଇ କାର୍ଡ ସୁବିଧାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ: ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ସୁବିଧା ଟିଆଣ୍ଡଟିରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସଦସଙ୍କ ଚତୁର୍ଥ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା।
୨. ଟିଆଣ୍ଡଟିରେ ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ୨୦୦୦ ଲାପଟପ ଉପହାର
୩.ଏନ୍ଏଏମ୍ଡିଇଭିସିଓ କୁ କୃଷି-ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଯନ୍ତ୍ରପାତି (୧ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ହସ୍ତାନ୍ତର
୪. ଟିଆଣ୍ଡଟିରେ ୮୦୦ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୫୦ ଦିନ ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ଅଙ୍ଗ ଫିଟ୍ମେଣ୍ଟ ଶିବିର (ପୋଷ୍ଟର ଲଞ୍ଚ) ଆୟୋଜନ
୫. ‘ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
୬. ସ୍ୱାସ୍ଥସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ସହାୟତା ପାଇଁ ଟିଆଣ୍ଡଟିକୁ କୋଡିଏ (୨୦) ହୋମ ଡାୟଲିସିସ ୟୁନିଟ ଏବଂ ଦୁଇଟି (୦୨) ସମୁଦ୍ର ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଉପହାର
୭. ଛାତ ଉପରେ ଫଟୋଭୋଲଟିକ୍ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ଟିଆଣ୍ଡଟି ବୈଦେଶିକ ଏବଂ କାରିକମ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମୁଖ୍ୟାଳୟର ସୌରୀକରଣ
୮. ଭାରତୀୟ ଗୀତା ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ପୋର୍ଟ ଅଫ ସ୍ପେନ୍ର ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଗୀତା ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ
୯. ଭାରତରେ ଟିଆଣ୍ଡଟି ଏବଂ କାରିବିଆନ ଅଞ୍ଚଳର ପଣ୍ଡିତଙ୍କ ତାଲିମ
ଗ) ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫଳାଫଳ:
ଟିଆଣ୍ଡଟି ଘୋଷଣା କରିଛି ସେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ସାମିଲ ହେଉଛି: ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆର୍ଆଇ) ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ବାୟୋ ଫୁଏଲ୍ ଆଲାଏନ୍ସ (ଜିବିଏ)ରେ ଯୋଗ ଦେଉଛି ।