Prime Minister's Office
Acceptance Speech of the Prime Minister on being conferred the 'Order of the Republic of Trinidad and Tobago'
04 JUL 2025 10:45PM by PIB Delhi
Namaskar,
Good morning to everybody,
President Christine Kangaloo ji,
Prime Minister Kamla Persad-Bissessar ji,
Distinguished guests,
I express my heartfelt gratitude to you, your government, and your people for conferring upon me the highest national honour, the ‘Order of the Republic of Trinidad & Tobago’.
This honour symbolizes the eternal and deep friendship between our two nations. I accept it as a shared pride on behalf of 140 crore Indians.
Friends,
That this honour is being awarded to a foreign leader for the first time reflects the depth of our special relationship. This bond is rooted in our shared history and cultural heritage.
Those who came here from Bharat 180 years ago laid the foundation of our friendship. Though they came empty-handed, their minds were enriched with Indian civilization, culture, and diversity. The seeds of harmony and goodwill they sowed are now blooming in the form of Trinidad and Tobago’s progress and prosperity.
It is a matter of great pride that the Indian community has preserved our shared traditions, culture, and customs to this day. President Kangaloo ji and Prime Minister Kamla ji are the greatest brand ambassadors of this community. Cultural exchange between the two nations is visible at every step.
Friends,
President Kangaloo’s ancestors hailed from Tamil Nadu, the land of Saint Thiruvalluvar. Thousands of years ago, Saint Thiruvalluvar said:
पडई कुडी कूळ् अमईच्चु नट्परन् आरुम्
उडैयान् अरसरुळ् एरु
Which means — a strong nation should possess six things: a valiant army, patriotic citizens, resources, good representatives, a strong defence... and friendly nations that always stand by. Trinidad and Tobago is such a friendly nation for Bharat.
Our relationship includes the thrill of cricket and the spice of Trinidadian pepper. When the rhythm of calypso meets the beat of the tabla, our ties become even more melodious. The deep harmony between our two cultures is a great strength of our relationship.
Friends,
I also view this honour as a responsibility towards our relationship. As a close and trusted partner, we have always emphasized skill development and capacity building for the people of Trinidad and Tobago. For Bharat, Trinidad and Tobago is not only a key partner in CARICOM but also an important partner globally.
Our cooperation is crucial for the entire Global South. As two vibrant democracies, we will continue working together for the well-being of both our peoples and of all humanity.
Excellency,
Once again, on behalf of 140 crore Indians, I express my deepest gratitude for this honour. This recognition will continue to inspire us to achieve greater heights in every field.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତ୍ରିନିଦାଦ ଓ ଟୋବାଗୋ ଗଣରାଜ୍ୟର ‘ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ଦ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଅଫ୍ ତ୍ରିଦିଦାଦ ଏଣ୍ଡ ଟୋବାଗୋ’ ସମ୍ମାନ ଗ୍ରହଣ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଅଭିଭାଷଣ
04 JUL 2025 10:45PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କ୍ରିଷ୍ଟିନା କଙ୍ଗାଲୁଜୀ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କମଳା ପ୍ରସାଦ ବିଶେଶରଜୀ,
ଉପସ୍ଥିତ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିବୃନ୍ଦ,
ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସମ୍ମାନ ‘ଅର୍ଡ଼ର ଅଫ୍ ଦ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଅଫ୍ ତ୍ରିନିଦାଦ ଏଣ୍ଡ୍ ଟୋବାଗୋ’ରେ ସମ୍ମାନିତ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ, ଆପଣଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ଏହି ସମ୍ମାନ ଆମ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଚିରସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଗଭୀର ବନ୍ଧୁତାର ପ୍ରତୀକ । ମୁଁ ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ତରଫରୁ ଏହି ସମ୍ମାନକୁ ଏକ ମିଳିତ ସମ୍ମାନ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୌଣସି ଜଣେ ବିଦେଶର ନେତାଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଆମର ବିଶେଷ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତାକୁ ହିଁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି । ଏହି ସମ୍ପର୍କ ଆମର ମିଳିତ ଇତିହାସ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ।
ଆଜକୁ ପ୍ରାୟ ୧୦୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ଲୋକମାନେ ଆମ ବନ୍ଧୁତାର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ହାତ ଶୂନ୍ୟ ଥିଲେ ସୁଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବିବିଧତାର ଭରପୂର ଥିଲା । ପାରସ୍ପରିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ସଦ୍ଭାବନାର ଯେଉଁ ବୀଜ ସେମାନେ ଏଠାରେ ସେତେବେଳେ ବପନ କରିଥିଲେ, ତାହା ଆଜି ତ୍ରିନିଦାଦ ଏବଂ ଟୋବାଗୋର ପ୍ରଗତି ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଉପଲବଧି କରୁଛି ।
ଏହା ଗୌରବର କଥା ଯେ ଆମର ସାଧାରଣ ପରମ୍ପରା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ରାଜନୀତିକୁ ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇ ଆସିଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କଙ୍ଗାଲୁଜୀ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କମଳାଜୀ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଆମ୍ବାସାଡ଼ର ଭାବରେ ବିଦ୍ୟମାନ । ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଆସୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କଙ୍ଗାଲୁଜୀଙ୍କ ପୂର୍ବଜମାନେ ସେଣ୍ଟ ଥିରୁଭଲ୍ଲୁଭରଙ୍କ ଭୂମି ତାମିଲନାଡ଼ୁରୁ ଏଠାକୁ ଆଗମନ କରିଥିଲେ । ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସନ୍ଥ ଥିରୁବଲ୍ଲୁଭର କହିଥିଲେ,
ପଡ଼ାଇ କୁଡ଼ି କୁଲା ଆମାଇଚୁ ନାଟପାରାନ ଆରୁମ
ଉଡାଇୟାନ, ଅରାସଲୁରା ଏରୁ
ଅର୍ଥାତ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଛଅଗୋଟି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିବା ଜରୁରି । ଏକ ବୀର ସେନା, ଦେଶପ୍ରେମୀ ନାଗରିକ, ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ, ଉତ୍ତମ ଜନ ପ୍ରତିନିଧି, ସୁଦୃଢ଼ ପ୍ରତିରକ୍ଷା.. ଏବଂ ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଯେଉଁମାନେ ସଦାସର୍ବଦା ଏକତ୍ର ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହୋଇଥାଆନ୍ତି । ତ୍ରିନିଦାଦ ଏବଂ ଟୋବାଗୋ ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଠିକ୍ ସେହି ଏକ ବନ୍ଧୁରାଷ୍ଟ୍ରର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ ।
ଆମ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ କ୍ରିକେଟ ଖେଳର ରୋମାଞ୍ଚରେ ମଧ୍ୟ ବିଦ୍ୟମାନ ଏବଂ ତ୍ରିନିଦାଦ ଗୋଲମରିଚର ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ‘କାଲିପ୍ପୋ’ର ମେଲୋଡି ତବଲାର ତାଳ ସହିତ ଲୟ ମିଳାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମ ସମ୍ପର୍କ ଆହୁର ମଧୁର ଓ ନିବିଡ଼ ହୋଇଯାଏ । ଆମ ଦୁଇ ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟ ହେଉଛି ଆମ ସମ୍ପର୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାମର୍ଥ୍ୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମାନକୁ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ନିବିଡ଼ତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ବିରାଟ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ । ଏକ ଘନିଷ୍ଠ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ, ଆମେ ତ୍ରିନିଦାଦ ଏବଂ ଟୋବାଗୋର ଲୋକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛୁ । ତ୍ରିନିଦାନ ଏବଂ ଟୋବାଗୋ କେବଳ କାରି-କମ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବାରତ ନିମନ୍ତେ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ।
ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧ ନିମନ୍ତେ ବେଶ୍ ମହତ୍ତ୍ୱୂ ରଖେ । ଦୁଇଟି ଜୀବନ୍ତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶ ଭାବରେ ଆମେ ଦୁଇ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ତଥା ସାରା ମାନବସମାଜର ଉନ୍ନତି ନିମନ୍ତେ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ ।
ମହାମହୀମ,
ମୁଁ ଆଉ ଥରେ ଏହି ସମ୍ମାନ ନିମନ୍ତେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଆପଣଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ଆମକୁ ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।