Prime Minister's Office
Rio de Janeiro Declaration- Strengthening Global South Cooperation for a More Inclusive and Sustainable Governance
07 JUL 2025 6:00AM by PIB Delhi
We, the Leaders of BRICS countries, met in Rio de Janeiro, Brazil, from 6 to 7 July 2025 for the XVII BRICS Summit held under the theme: "Strengthening Global South Cooperation for a More Inclusive and Sustainable Governance”.
We reaffirm our commitment to the BRICS spirit of mutual respect and understanding, sovereign equality, solidarity, democracy, openness, inclusiveness, collaboration and consensus. As we build upon 17 years of BRICS Summits, we further commit ourselves to strengthening cooperation in the expanded BRICS under the three pillars of political and security, economic and financial, cultural and people-to-people cooperation, and to enhancing our strategic partnership for the benefit of our people through the promotion of peace, a more representative, fairer international order, a reinvigorated and reformed multilateral system, sustainable development and inclusive growth.
We welcome the Republic of Indonesia as a BRICS member, as well as the Republicof Belarus, the Plurinational State of Bolivia, the Republic of Kazakhstan, the Republic of Cuba, the Federal Republic of Nigeria, Malaysia, the Kingdom of Thailand, the Socialist Republic of Vietnam, the Republic of Uganda, and the Republic of Uzbekistan as BRICS partner countries.
We underline the significance of the adoption of the BRICS Leaders’ FrameworkDeclaration on Climate Finance and of the BRICS Leaders’ Statement on the Global Governance of Artificial Intelligence, as well as endorse the launch of the BRICS Partnership for the Elimination of Socially Determined Diseases. These initiatives reflect our joint efforts to foster inclusive and sustainable solutions to pressing global issues.
Strengthening Multilateralism and Reforming Global Governance
We reiterate our commitment to reforming and improving global governance bypromoting a more just, equitable, agile, effective, efficient, responsive, representative, legitimate, democratic and accountable international and multilateral system in the spirit of extensive consultation, joint contribution and shared benefits. In this regard, we take note of the adoption of the Pact of the Future at the Summit of the Future, including its two annexes, the Global Digital Compact and the Declaration of Future Generations. Bearing in mind the need to adapt the current architecture of international relations to better reflect the contemporary realities, we reaffirm our commitment to multilateralism and upholding the international law, including the Purposes and Principles enshrined in the Charter of the United Nations (UN), in their entirety and interconnectedness as its indispensable cornerstone, and the central role of the UN in the international system, in which sovereign states cooperate to maintain international peace and security, advance sustainable development, ensure the promotion and protection of democracy, human rights and fundamental freedoms for all as well as cooperation based on solidarity, mutual respect, justice and equality. We also reiterate our commitment to ensuring greater and more meaningful participation and representation of Emerging Markets and Developing Countries (EMDCs), as well as Least Developed Countries (LDCs), especially from Africa and Latin America and the Caribbean, in global decision-making processes and structures and making them better attuned to contemporary realities. We also call for achieving equitable geographical representation in the Secretariat of the United Nations and other international organizations in a timely manner, as well as increasing the role and share of women, especially from EMDCs, at all levels of leadership and responsibilities in these organizations. We stress the need for the selection and appointment process of UN executive heads and senior positions to be guided by the principles of transparency and inclusiveness, and carried out in accordance with all the provisions of Article 101 of the UN Charter, with due regard for recruiting staff on a geographical basis as wide as possible and the increased participation of women, and adhere to the general rule that there should be no monopoly on senior posts in the UN system by nationals of any State or group of States.
Recognizing the 2023 Johannesburg-II Leaders’ Declaration, we reiterate our supportfor a comprehensive reform of the United Nations, including its Security Council, with a view to making it more democratic, representative, effective and efficient, and to increase the representation of developing countries in the Council’s memberships so that it can adequately respond to prevailing global challenges and support the legitimate aspirations of emerging and developing countries from Africa, Asia and Latin America, including BRICS countries, to play a greater role in international affairs, in particular in the United Nations, including its Security Council. We recognize the legitimate aspirations of African countries, as reflected in the Ezulwini Consensus and Sirte Declaration. We stress that the United Nations Security Council reform is to lead to the amplified voice of the Global South. Recalling the 2022 Beijing and 2023 Johannesburg-II Leaders’ Declarations, China and Russia, as permanent members of the United Nations Security Council, reiterate their support to the aspirations of Brazil and India to play a greater role in the United Nations, including its Security Council.
In light of the 80th Anniversary of the United Nations, we recall UNGA Resolutions75/1, 77/335 and other relevant resolutions, and reiterate our commitment to provide the United Nations with all the required support it needs to discharge its mandate. We emphasize the strong call for reforms of the principal organs of the United Nations with a view to achieving concrete progress. We recommit to instill new life in the discussions on reform of the UN Security Council and continue the work to revitalize the General Assembly and strengthen the Economic and Social Council. We look forward to the successful conclusion of the 2025 Review of the Peacebuilding architecture.
We agree that, in the context of the contemporary realities of the multipolar world, it is crucial that developing countries strengthen their efforts to promote dialogue and consultations for more just and equitable global governance and mutually beneficial relations among nations. We acknowledge that multipolarity can expand opportunities for EMDCs to develop their constructive potential and enjoy universally beneficial, inclusive and equitable economic globalization and cooperation. We highlight the importance of the Global South as a driver for positive change, especially in the face of significant international challenges, including deepening geopolitical tensions, rapid economic downturns and technological changes, protectionist measures and migratory challenges. We believe BRICS countries continue to play a pivotal role in voicing the concerns and priorities of the Global South, as well as in promoting a more just, sustainable, inclusive, representative and stable international order based on international law.
Recalling that 2025 marks the eightieth anniversary of the end of the Second World War,a war which brought untold sorrow to humankind, particularly in Europe, Asia, Africa, the Pacific and other parts of the world, we render our full support to the UNGA Resolution 79/272 on the Eightieth anniversary of the end of the Second World War, on this historic event, which established the conditions for the creation of the United Nations, designed to save succeeding generations from the scourge of war.
On the 80th anniversary, we reiterate the urgent need to reform the Bretton Woods Institutions (BWI) to make them more agile, effective, credible, inclusive, fit for purpose, unbiased, accountable, and representative, enhancing their legitimacy. First and foremost, they must reform their governance structure to reflect the transformation of the global economy since their establishment. The voice and representation of EMDEs in the BWI must reflect their increasing weight in the global economy. Moreover, we call for improved management procedures, including through a merit-based and inclusive selection process that would increase regional diversity and representation of EMDEs in the leadership of the IMF and the WBG, as well as the role and share of women at the managerial level.
In the current context of uncertainty and volatility, the International Monetary Fund (IMF) must remain adequately resourced and agile, at the center of the global financial safety net (GFSN), to effectively support its members, particularly the most vulnerable countries. Despite the absence of quota realignment, we have provided consent to the proposed quota increase under the 16th General Review of Quotas (GRQ) and urge IMF members that have not yet done so to provide their consent and give effect to the quota increases under the 16th GRQ with no further delay. We urge the IMF Executive Board to fulfil the mandate set by the Board of Governors to develop approaches to quota share realignment, including through a new quota formula, under the 17th GRQ at the earliest possible time. We support the efforts of the IMF Executive Board and International Monetary and Financial Committee (IMFC) Deputies in developing general principles to guide future discussions and help foster convergence of views around the pressing quota and governance reforms. We reiterate that further quota realignment in the IMF should not come at the expense of developing countries, reflecting countries’ relative positions in the global economy, and increasing the shares of EMDEs. In line with the BRICS Rio de Janeiro Vision for IMF Quota and Governance Reform, we stand ready to engage constructively with other IMF members to guarantee that meaningful quota share realignment and governance reforms are included in the 17th GRQ.
We reaffirm that the 2025 World Bank Shareholding Review, co-chaired by Brazil,is a critical tool to strengthen multilateralism and enhance the legitimacy of the World Bank Group, as a better, bigger, and more effective development finance institution. In line with the Lima principles, we continue to advocate for the increased voice and representation of developing countries, underpinned by a shareholding realignment that corrects their historic underrepresentation. We will endeavor to ensure that tackling poverty and inequality, including through job creation, in the challenging context of climate change and digitalization, remains central to the World Bank Group’s mission.
The multilateral trading system has long been at a crossroads. The proliferation of trade-restrictive actions, whether in the form of indiscriminate rising of tariffs and non[1]tariff measures, or protectionism under the guise of environmental objectives, threatens to further reduce global trade, disrupt global supply chains, and introduce uncertainty into international economic and trade activities, potentially exacerbating existing economic disparities and affecting prospects for global economic development. We voice serious concerns about the rise of unilateral tariff and non-tariff measures which distort trade and are inconsistent with WTO rules. In this context, we reiterate our support for the rules[1]based, open, transparent, fair, inclusive, equitable, non-discriminatory, consensus-based multilateral trading system with the World Trade Organization (WTO) at its core, with special and differential treatment (S&DT) for its developing members. We emphasize that the WTO, at its 30th anniversary, remains the only multilateral institution with the necessary mandate, expertise, universal reach and capacity to lead on the multiple dimensions of international trade discussions, including the negotiation of new trade rules. We recall the commitment made at the 12th WTO Ministerial Conference and reaffirmed at the 13th WTO Ministerial Conference to work towards a necessary reform of the Organization to ensure its relevance and restore the credibility of the multilateral trading system. We remain committed to the urgent restoration of an accessible, effective, fully-functioning, two-tier binding WTO dispute settlement system. We strongly support Ethiopia and Iran’s bid for accession to the WTO. We welcome the BRICS Declaration on WTO Reform and Strengthening of the Multilateral Trading System adopted by the Ministers of Trade.
We condemn the imposition of unilateral coercive measures that are contrary to international law, and reiterate that such measures, inter alia in the form of unilateral economic sanctions and secondary sanctions, have far-reaching negative implications for the human rights, including the rights to development, health and food security, of the general population of targeted states, disproportionally affecting the poor and people in vulnerable situations, deepening the digital divide and exacerbating environmental challenges. We call for the elimination of such unlawful measures, which undermine international law and the principles and purposes of the UN Charter. We reaffirm that BRICS member states do not impose or support non-UN Security Council authorized sanctions that are contrary to international law.
Recognizing the interconnected nature of global health challenges and their transboundary implications, we reaffirm our commitment to strengthening global health governance by enhancing international cooperation and solidarity. We underscore the role of the World Health Organization as the directing and coordinating authority on international health work within the UN System, particularly in times of crises and emergencies, and emphasize the necessity of bolstering its mandate, capabilities, and financing mechanisms. A robust and adequately funded WHO is essential to effectively address current and future public health challenges, mitigate inequalities, and ensure equitable access to healthcare services, including medicines, and vaccines for all, particularly in developing countries. We commit to actively supporting efforts to strengthen the global health architecture, fostering equality, inclusivity, transparency, and responsiveness, ensuring no country is left behind in achieving health-related Sustainable Development Goals. We acknowledge the adoption of the WHO Pandemic Agreement by the 78th World Health Assembly. The Agreement will solidify the foundation for a safer and more equitable world against future pandemics. We stand ready to carry this momentum forward to ensure a timely conclusion of Member States-led and -driven negotiations for the Agreement’s Annex on Pathogen Access and Benefit-Sharing.
We recognize that Artificial Intelligence (AI) represents a milestone opportunity to boost development towards a more prosperous future. To achieve that goal, we underscore that global governance of AI should mitigate potential risks and address the needs of all countries, including those of the Global South. A collective global effort is needed to establish an AI governance that upholds our shared values, addresses risks, builds trust, and ensures broad and inclusive international collaboration and access, in accordance with sovereign laws, including capacity building for developing countries, with the United Nations at its core. To support a constructive debate towards a more balanced approach, we agreed on the BRICS Leaders’ Statement on the Global Governance of Artificial Intelligence, which aims to foster responsible development, deployment, and use of AI technologies for sustainable development and inclusive growth, in compliance with national regulatory frameworks, the UN Charter and respecting the sovereignty of States.
Promoting Peace, Security and International Stability
We express concern about ongoing conflicts in many parts of the world and the current state of polarization and fragmentation in the international order. We express alarm at the current trend that has seen a critical increase in global military spending, to the detriment of the provision of adequate financing for development to developing countries. We advocate for a multilateral approach that respects diverse national viewpoints and positions on crucial global issues, including sustainable development, the eradication of hunger and poverty and contributing to the global response to climate change, while expressing deep concern over attempts to link security with the climate change agenda.
We note the current global context of polarization and distrust and encourage global action to strengthen international peace and security. We call on the international community to respond to these challenges and associated security threats through politico-diplomatic measures to lower conflict potential and stress the need to engage in conflict prevention efforts, including through addressing their root causes. We underscore that security among all countries is indivisible and reiterate our commitment to the peaceful resolution of international disputes through dialogue, consultation and diplomacy. We encourage the active role of regional organizations in conflict prevention and resolution and support all efforts conducive to the peaceful settlement of crises. We highlight the importance of mediation and preventive diplomacy as essential tools to avoid crises and prevent their escalation, in accordance with the Purposes and Principles of the UN Charter. In this regard, we agree to explore avenues for cooperation on the prevention of armed conflicts, UN peacekeeping missions, African Union peace support operations, and mediation and peace processes.
We reaffirm our strong commitment to strengthening multilateral cooperation toaddress humanitarian crises worldwide and express concern at the dwindling of international responses, which were already insufficient, fragmented and often politicized. We strongly condemn all violations of international humanitarian law, including deliberate attacks against civilians and civilian objects, including civilian infrastructure, as well as the denial or obstruction of humanitarian access and the targeting of humanitarian personnel. We underline the need to address accountability for all violations of international humanitarian law. Such breaches of international law not only intensify immediate suffering but also undermine prospects for lasting peace by destroying the material and social foundations necessary for post-conflict reconstruction. We recognize international efforts undertaken by BRICS members to promote respect for, adherence to, and effective implementation of International Humanitarian Law.
We reiterate our commitment to the full implementation and advancement of the Women, Peace and Security (WPS) agenda, especially in light of the 25th anniversary of United Nations Security Council Resolution 1325 (2000). We further reiterate the importance of ensuring the full, equal, safe, and meaningful participation of women in decision-making at all levels of peace and security processes, including conflict prevention and resolution, humanitarian relief, mediation, peace operations, peacebuilding, and post-conflict reconstruction and development.
We condemn the military strikes against the Islamic Republic of Iran since 13 June 2025, which constitute a violation of international law and the Charter of the United Nations, and express grave concern over the subsequent escalation of the security situation in the Middle East. We further express serious concern over deliberate attacks on civilian infrastructure and peaceful nuclear facilities under full safeguards of the International Atomic Energy Agency (IAEA), in violation of international law and relevant resolutions of the IAEA. Nuclear safeguards, safety, and security must always be upheld, including in armed conflicts, to protect people and the environment from harm. In this context, we reiterate our support for diplomatic initiatives aimed at addressing regional challenges. We call upon the United Nations Security Council to be seized of this matter.
We recall our national positions concerning the conflict in Ukraine as expressed in the appropriate fora, including the UN Security Council and the UN General Assembly. We note with appreciation relevant proposals of mediation and good offices, including the creation of the African Peace Initiative and the Group of Friends for Peace, aimed at peaceful resolution of the conflict through dialogue and diplomacy. We expect that current efforts will lead to a sustainable peace settlement.
We are deeply concerned over continued conflicts and instability in the Middle East and North Africa (MENA) region. In this regard, we endorse the Joint Statement by BRICS Deputy Foreign Ministers and Special Envoys at their meeting of 28 March 2025.
We reiterate our grave concern about the situation in the Occupied Palestinian Territory, with the resumption of continuous Israeli attacks against Gaza and obstruction of the entry of humanitarian aid into the territory. We call for adherence to international law, in particular to international humanitarian law and international human rights law, and condemn all violations of IHL, including the use of starvation as a method of warfare. We also condemn attempts to politicize or militarize humanitarian assistance. We exhort the parties to engage in good faith in further negotiations to achieve an immediate, permanent and unconditional ceasefire, the full withdrawal of Israeli forces from the Gaza Strip and all other parts of the Occupied Palestinian Territory, the release of all hostages and detainees held in violation of international law, and sustained and unhindered access and delivery of humanitarian aid. We reassert our steadfast support for UNRWA and stress the need to fully respect the mandate, bestowed on it by the UNGA, for the provision of basic services to Palestine refugees in its five fields of operations. We call on all relevant parties to respect their obligations under international law and act with utmost restraint and to avoid escalatory actions and provocative declarations. We note, in this regard, the provisional measures of the International Court of Justice in the legal proceedings instituted by South Africa against Israel, which, inter alia, reaffirmed Israel’s legal obligation to ensure the provision of humanitarian aid in Gaza.
We recall that the Gaza Strip is an inseparable part of the Occupied Palestinian Territory. We underline, in this regard, the importance of unifying the West Bank and the Gaza Strip under the Palestinian Authority, and reaffirm the right of the Palestinian people to self-determination, including the right to their independent State of Palestine.
We call on the international community to support the Palestinian Authority in undergoing reforms to fulfill the Palestinians’ legitimate aspirations for independence and statehood, as well as the expeditious reconstruction of the civil infrastructure of the territory, with a central role by the Palestinians, as agreed in the Emergency Arab Summit on Palestine of 4 March 2025, and we note with appreciation the initiative to convene an upcoming pledging conference to be held in Cairo. We underscore that efforts to stabilize and rebuild Gaza must go hand in hand with a just and lasting political resolution of the protracted conflict. We express our firm opposition to the forced displacement, temporary or permanent, under any pretext, of any of the Palestinian population from the Occupied Palestinian Territory, as well as any geographic or demographic changes to the territory of the Gaza Strip. We reiterate that international law and international judicial bodies demand the end of the illegal occupation and the immediate cessation of all practices that undermine legal norms and obstruct a just and lasting peace.
We reaffirm that a just and lasting solution to the Israeli-Palestinian conflict can only be achieved by peaceful means and depends on the fulfillment of the legitimate rights of the Palestinian people, including the rights to self-determination and return. We reaffirm our support for the State of Palestine’s full membership in the United Nations in the context of the unwavering commitment to the two-state solution, in accordance with international law, including relevant UN Security Council and General Assembly resolutions, and the Arab Peace Initiative, that includes the establishment of a sovereign, independent and viable State of Palestine within the internationally recognized 1967 borders, which includes the Gaza Strip and the West Bank, with East Jerusalem as its capital, in order to achieve the vision of two States living side by side, in peace and security. We affirm the need for adequate representation of Palestine in all relevant international organizations, including multilateral financial institutions, and access to their resources. We welcome the continued efforts by BRICS members towards an urgent ceasefire, to accelerate the delivery of humanitarian aid and to achieve a lasting and sustainable peace in the region.
We welcome the ceasefire in Lebanon and call on all parties to strictly adhere to its terms and to fully implement UNSC Resolution 1701. We condemn the continued violations of the ceasefire and of the sovereignty and territorial integrity of Lebanon. We call on Israel to respect the terms agreed with the Lebanese government and to withdraw its occupying forces from all of the Lebanese territory, including the five sites in Southern Lebanon in which they remain.
We reaffirm our commitment to the sovereignty, independence, unity, and territorial integrity of Syria and call for a peaceful and inclusive Syrian-led and Syrian-owned, UN[1]facilitated political process, based on the principles of Security Council Resolution 2254 (2015), in a manner that ensures the security and well-being of the civilian population, without discrimination. We condemn the violence perpetrated in various Syria’s provinces among the country’s communities, the continuation of terrorist activities by ISIL (Da’esh) and Al-Qaeda affiliates in Syria, including the recent bombing at Mar Elias Church and Rif Dimashq, and express sincere condolences and sympathy to the families of the victims of these terrorist attacks. We also condemn the threat posed by foreign terrorist fighters’ presence in Syrian territory as well as the risk of spreading of terrorists from Syria to regional countries. Syria should firmly oppose all forms of terrorism and extremism and take concrete actions to respond to concerns of the international community about terrorism. We welcome the lifting of unilateral sanctions on Syria and hope that this will support efforts to revive the Syrian economy and launch the reconstruction phase in a way that fosters development and stability. While condemning strongly the occupation of parts of Syria, in blatant violation of international law and the 1974 disengagement, we urge Israel to withdraw its forces from the Syrian territory without delay.
We reiterate that the principle "African solutions to African problems” should continue to serve as the basis for conflict resolution on the African continent. We recognize the critical role played by the African Union in conflict prevention, management and resolution and reaffirm our support for African peace efforts on the continent, including those undertaken by the African Union, and African sub-regional organizations. In this sense, we commit to consider new ways to support African Union peace support operations, mediation efforts, peace processes and broader peacebuilding initiatives in the African continent.
We commend efforts and achievements by African countries and organizations in their pursuit of lasting peace and sustainable development, while expressing serious concern over the severe humanitarian crises resulting from new and protracted armed conflicts in some regions of Africa, particularly the devastating effects of conflicts in Sudan, the Great Lakes region, and the Horn of Africa. We reaffirm our support for efforts aimed at finding political solutions to these crises, reiterate the call for an end to hostilities, and emphasize the need for the peaceful resolution of conflicts.
We are deeply concerned over the situation in Sudan resulted in a humanitarian crisis and the growing risk of proliferation of extremism and terrorism. We reiterate our positions in this regard and call for an immediate, permanent, and unconditional ceasefire and for a peaceful resolution of the conflict. We also stress the need for sustained, urgent and unhindered access to humanitarian assistance for the Sudanese population, and for the scaling up of humanitarian aid to Sudan and neighboring countries
We remain seriously concerned with the ongoing deterioration of the security, humanitarian, and economic situation in Haiti. We reaffirm that security and development go hand in hand. The current crisis requires a Haitian-led solution that encompasses national dialogue and consensus building among local political forces, institutions and the society and we call on the international community to support the Haitian endeavors to dismantle the gangs, enhance the security situation and put in place the foundations for long-lasting social and economic development in the country. We support the role of the United Nations and highlight the need for international cooperation to address Haiti’s multifaceted crises effectively.
We express strong condemnation of any acts of terrorism as criminal and unjustifiable, regardless of their motivation, whenever, wherever and by whomsoever committed. We condemn in the strongest terms the terrorist attack in Jammu and Kashmir on 22 April 2025, during which 26 people were killed and many more injured. We reaffirm our commitment to combating terrorism in all its forms and manifestations, including the cross-border movement of terrorists, terrorism financing and safe havens. We reiterate that terrorism should not be associated with any religion, nationality, civilization or ethnic group and that all those involved in terrorist activities and their support must be held accountable and brought to justice in accordance with relevant national and international law. We urge to ensure zero tolerance for terrorism and reject double standards in countering terrorism. We emphasize the primary responsibility of States in combating terrorism and that global efforts to prevent and counter terrorist threats must fully comply with their obligations under international law, including the Charter of the United Nations, in particular the purposes and principles thereof, and relevant international conventions and protocols, in particular international human rights law, international refugee law and international humanitarian law, as applicable. We welcome the activities of the BRICS Counter-Terrorism Working Group (CTWG) and its five Subgroups based upon the BRICS Counter-Terrorism Strategy, the BRICS Counter-Terrorism Action Plan and the CTWG position paper. We look forward to further deepening counter-terrorism cooperation. We call for an expeditious finalization and adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism in the UN framework. We call for concerted actions against all UN designated terrorists and terrorist entities.
We condemn in the strongest terms the attacks against bridges and railways infrastructure deliberately targeting civilians in Bryansk, Kursk and Voronezh regions of the Russian Federation on 31 May, 1 and 5 June 2025, resulting in multiple civilian casualties, including children.
We reiterate our commitment to preventing and combating illicit financial flows, including money laundering and the financing of terrorism, extremism and proliferation, as well as other forms of transnational organized crime, such as drug trafficking, cybercrimes, crimes that affect the environment, illicit trafficking of firearms, trafficking in persons, corruption and the use of new technologies, including cryptocurrencies, for illegal, in particular terrorist, purposes. In this regard, we underscore the importance of enhancing capacity-building and technical assistance, particularly for developing countries, to support the implementation of relevant international obligations. We reaffirm our commitment to the principles of technical and non-politicized nature of international anti-criminal cooperation, including for the purpose of prevention and of financial investigations. We note the need to further strengthen such cooperation, including through relevant existing BRICS working groups, meetings of the BRICS countries competent authorities and other forms of cooperation based on the documents adopted in BRICS, as well as the relevant international legal instruments to which BRICS countries are parties. We emphasize the importance of creating conditions for the safe development of the younger generation, reducing the risk of their involvement in illegal activities, and welcomed the development of relevant international projects with the participation of young people.
We are resolute to promote BRICS cooperation in the prevention of and fight against corruption, in line with relevant international agreements in this regard, in particular the United Nations Convention against Corruption, and strengthen our coordination on major issues on the international anti-corruption agenda. We attach importance to meeting the BRICS anti-corruption commitments and to enhancing anti-corruption cooperation and recovery and return of assets and proceeds of corruption. We welcome the work of the BRICS Anti-Corruption Working Group to foster collaboration on anti-corruption matters, in particular for sharing anti-corruption knowledge and expertise among practitioners, including the formulation of the BRICS Common Vision and Joint Action on Enhanced Anti-Corruption Cooperation and Recovery and Return of Assets and Proceeds of Corruption, promotion of denial of safe haven and strengthening capacity[1]building among the member countries.
We express concern about the growing risks of nuclear danger and conflict. We reiterate the need for invigorating the system of disarmament, arms control and non[1]proliferation and for preserving its integrity and effectiveness to achieve global stability and international peace and security. We stress the significant contribution of nuclear[1]weapon-free zones to the strengthening of the nuclear non-proliferation regime, reaffirm our support for and respect towards all existing nuclear-weapons free-zones and their associated assurances against the use or threat of use of nuclear weapons, and acknowledge the paramount importance of the efforts aiming at accelerating the implementation of the resolutions on the Establishment of a Zone Free of Nuclear Weapons and other Weapons of Mass Destruction in the Middle East, including the Conference convened pursuant to UN General Assembly Decision 73/546. We call on all invited parties to participate in this conference in good faith and engage with this effort constructively. We welcome the adoption of the UNGA Resolution 79/241 "Comprehensive study of the question of nuclear-weapon-free zones in all its aspects”.
We recognize the need to ensure the use of space systems, as well as the achievements of space science and technologies, for peaceful purposes. We also reassert our support for ensuring the long-term sustainability of outer space activities and prevention of an arms race in outer space (PAROS) and of its weaponization, as well as the threats or use of force against outer space objects, including through negotiations to adopt a relevant legal multilateral instrument to ensure global security. We recognize the submission of the updated Draft Treaty on the Prevention of the Placement of Weapons in Outer Space, the Threat or Use of Force against Outer Space Objects (PPWT) to the Conference on Disarmament in 2014 as an important step towards this goal. We stress that practical and non-binding commitments such as Transparency and Confidence-Building Measures (TCBMs), and universally agreed norms, rules, and principles may also contribute to PAROS. We note the initiative of some BRICS Members at the General Assembly to create a single Open-Ended Working Group to enable coherent, inclusive and effective discussions that serves such purpose and undertake to engage constructively in the process, on the basis of existing achievements, including on substantial elements on a legally binding instrument on PAROS
While emphasizing the potential of Information and Communication Technologies(ICTs) to bridge the growing digital divides within and between countries, we acknowledge challenges and threats stemming from and within the digital realm. We reaffirm our commitment to the promotion of an open, secure, stable, accessible, peaceful, and interoperable ICT environment. We underscore the leading role of the United Nations in fostering constructive dialogue to forge common understandings on security in the use of ICTs and discussions on developing a universal legal framework in this realm and the further development and implementation of universally agreed norms, rules and principles for responsible behavior of States in the use of ICTs. We call for a comprehensive, balanced, objective approach to the development and security of ICT products and systems as well as for the development and implementation of globally interoperable common rules and standards for supply chain security. We commend the ongoing work of the UN Open-ended Working Group on the Security of and in the Use of ICTs 2021-2025 as the sole global and inclusive mechanism on this matter, and we underline our common purpose to a successful finalization of its work this July. We reaffirm our commitment to the establishment, by consensus, of a single-track, state-led, permanent mechanism on this issue under the auspices of the United Nations, reporting to the First Committee of the UNGA, recognizing the importance of the principle of consensus regarding both the establishment of the future mechanism itself as well as the decision-making processes of the mechanism. We also acknowledge the progress made through the BRICS Working Group on Security in the Use of ICTs in areas such as policy exchanges, cooperation between Computer Emergency Response Teams (CERTs), law enforcement cooperation and joint research and development. In this regard, we welcome the negotiation of the BRICS memoranda of understanding on law enforcement cooperation and on multilateral cooperation among CERTs. We underscore the importance of strengthening academic cooperation and sharing information on opportunities for exchange programs, in line with the Roadmap of Practical Cooperation on Ensuring Security in the Use of ICTs and its progress report.
We commend the adoption by the General Assembly of the United Nations Convention against Cybercrime, a landmark multilateral achievement which will constitute an effective tool and the necessary legal framework for international cooperation in preventing and combating cybercrime and in ensuring the timely and lawful collection and sharing of evidence in electronic form of any serious crimes that may be committed through the use of ICT systems. We highlight the important contribution of BRICS countries to its adoption since it was first proposed. We call upon all States to sign it at the earliest opportunity, in Hanoi in 2025, and ratify it, in accordance with domestic laws, processes and procedures, as soon as possible in order to ensure its rapid entry into force, as well as to continue their engagement in the ad Hoc Committee, in accordance with General Assembly resolutions 74/247 and 75/282, with a view to negotiating a draft protocol supplementary to the Convention, addressing, inter alia, additional criminal offences as appropriate.
Deepening International Economic, Trade and Financial Cooperation
We welcome the results of the "Strategy for BRICS Economic Partnership 2025”. The Strategy provided guidance and set the framework for the BRICS cooperation and collaboration on sectoral developments, strategies, programs and roadmaps by members. We look forward to the conclusion and implementation of the Strategy for BRICS Economic Partnership 2030, which will aim at consolidating mandates and guiding principles for the cooperation of the BRICS on issues relating to Multilateral Trading System, Digital Economy, International Trade, Financial Cooperation and Trade and Sustainable Development.
As we commend the adoption of the BRICS Trade and Sustainable Development Framework, we reaffirm our commitment to strengthen cooperation in trade with a view to promoting inclusive growth and sustainable development. We reiterate the importance of ensuring that trade and sustainable development policies are mutually supportive, and aligned with WTO rules.
We welcome the discussions of the BRICS Task Force on PPPs and Infrastructure regarding the mitigation of exchange rate risk and the preparation of projects for climate[1]resilient infrastructure, aiming to improve project readiness and increase private investment. Additionally, we welcome ongoing discussions on an information hub for infrastructure projects that can foster collaboration and enhance information sharing, and we encourage the Task Force to further explore this initiative.
As the New Development Bank is set to embark on its second golden decade of high[1]quality development, we recognize and support its growing role as a robust and strategic agent of development and modernization in the Global South. We welcome the Bank’s steady expansion of its capacity to mobilize resources, foster innovation, expand local currency financing, diversify funding sources, and support impactful projects that advance sustainable development, reduce inequality, and promote infrastructure investments and economic integration. We also acknowledge and encourage the ongoing expansion of its membership and the strengthening of its governance framework, which enhance the Bank’s institutional resilience and operational effectiveness, to continue executing its purpose and functions in a fair and non-discriminatory manner. We strongly support the further expansion of NDB membership and expedited consideration of applications of interested BRICS countries, in line with the NDB General Strategy and related policies. We fully support the leadership of President Dilma Rousseff, whose reappointment received strong backing from all members, and we welcome the Bank’s firm progress toward its consolidation as a global institution for development and stability. This trajectory reflects our shared commitment to strengthening financial mechanisms that promote inclusive and sustainable development in the Global South.
We welcome the valuable contribution of the BRICS Think Tank Network for Finance (BTTNF) to foster collaboration among academia, policymakers, and leading researchers and welcome the work program and the priorities defined within the group.
We welcome the constructive discussions held in the first semester of 2025 on the concept of the New Investment Platform (NIP) and acknowledge the progress achieved under the Brazilian Chairship. We look forward to the continuation of technical-level efforts throughout the second semester of 2025, involving Finance Ministries and Central Banks, to further discuss and build consensus on the Platform, with the aim that these ongoing deliberations will pave the way for more consistent and meaningful progress.
We have commenced the discussions to establish a BRICS Multilateral Guarantees (BMG) initiative, in response to our emphasis on strengthening financial resilience and mobilizing private investment for infrastructure and sustainable development. The BMG aims to offer tailored guarantee instruments to de-risk strategic investment and improve creditworthiness in the BRICS and the Global South. Building on the lessons of international experiences, we agreed on the guidelines to incubate the BMG within the NDB as a pilot initiative, starting with its members, without additional capital contributions. We look forward to developing this pilot initiative throughout 2025 with a view to reporting on progress at the 2026 BRICS Summit.
We welcome the BRICS Interbank Cooperation Mechanism (ICM) focus on facilitating and expanding innovative financial practices and approaches for projects and programmes, including finding acceptable mechanisms of financing in local currencies. We welcome a continued dialogue between the ICM and the NDB.
We task our ministers of finance and central bank governors, as appropriate, to continue the discussion on the BRICS Cross-Border Payments Initiative, and acknowledge the progress made by the BRICS Payment Task Force (BPTF) in identifying possible pathways to support the continuation of discussions on the potential for greater interoperability of BRICS payment systems. In this regard, we welcome the "Technical Report: BRICS Cross-border Payments System”, which reflects members’ revealed preferences, and should play a pivotal role in our efforts to facilitate fast, low-cost, more accessible, efficient, transparent, and safe cross-border payments among BRICS countries and other nations and which can support greater trade and investment flows.
We welcome discussions to enhance BRICS members’ (re)insurance capacity, with the voluntary participation of relevant stakeholders, comprising regulators, reinsurance companies from BRICS countries and the BRICS Business Council through the task force endorsed by our Finance Ministers. We also encourage discussions to explore appropriate formats for further technical dialogue on settlement and depositary infrastructure among relevant stakeholders.
We acknowledge the continued collaboration under the BRICS Rapid Information Security Channel (BRISC) on common priorities in information security and financial technology. We also recognize the BRICS Fintech Innovation Hub’s role in advancing cooperation on financial innovation and the responsible use of emerging technologies.
We welcome the progress on the Contingent Reserve Arrangement (CRA), including the consensus reached by the Technical Team on the proposal for the revised Treaty and regulations. We support efforts to enhance the CRA’s flexibility and effectiveness, notably through the inclusion of eligible payment currencies and improved risk management. We also value the participation of new BRICS members who have expressed interest in joining the CRA and we are committed to onboarding them on a voluntary basis and according to country-specific circumstances.
We commit to ensuring supply chain resilience, with particular attention to the needs of developing countries, guided by the principles of efficiency, transparency, modernization, inclusivity, and sustainability, in line with our respective national sustainable development strategies. We recall the relevance of further promoting the active engagement of the private sector, supporting the development and promotion of micro, small and medium enterprises (MSMEs) and fostering a more resilient and dynamic global trade ecosystem. We intend to further exchange best practices of supporting MSMEs, including through digital services and platforms aimed at simplifying business operations.55. We welcome the initiative of the Brazilian Chairship to launch the BRICS Seminar on Sustainable Government Procurement as a platform for knowledge exchange and South-South cooperation. We acknowledge the strategic role of government procurement in facilitating economic and trade cooperation, promoting sustainable development, supporting industrial policy, and promoting inclusive growth. We note with appreciation the engagement of BRICS and partner countries in sharing national experiences, policy innovations, and challenges related to the use of procurement as a development tool. We encourage the continuity of this regular dialogue under future Chairships.
We reaffirm our support of the Kimberley Process (KP) as the sole global intergovernmental certification scheme, regulating trade in rough diamonds, and emphasize our commitment to preventing conflict diamonds from entering the markets. We welcome the UAE’s efforts as custodian chair of the Kimberley Process in 2025 and commend ongoing efforts to promote sustainable development of the global diamond industry. We will continue to examine viable mechanisms to promote trade in diamond and precious metals within BRICS and in the global market.
We acknowledge that the Partnership on the New Industrial Revolution (PartNIR) serves as a guiding platform to identify interests, challenges, and opportunities in the rapidly evolving industrial landscape and capacity building in the field of industry while supporting the continuity of BRICS industrial cooperation through a structured framework for sustained collaboration. In this regard, we commend the approval of the Terms of Reference for the Intelligent Manufacturing and Robotics Working Group, the Digital Transformation of Industry Working Group and the Small and Medium Enterprises Working Group. We also commend the approval of the first BRICS SME Working Group Plan of Action (2025–2030), which represents a significant milestone in advancing structured cooperation in the SME sector among BRICS countries. We welcome the launch of the BRICS Center for Industrial Competences (BCIC) in cooperation with United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) to jointly support the development of Industry 4.0 skills among the BRICS countries and to promote partnerships and increased productivity in the New Industrial Revolution. We encourage members to join the BCIC to participate in the BCIC’s activities, including the registration of companies on its electronic platform for further BRICS partnerships. We also welcome the establishment of the China Centre for BRICS Industrial Competences (CCBIC). We appreciate the efforts of the BRICS PartNIR Innovation Center (BPIC) in organizing events including BRICS Forum on PartNIR, BRICS Industrial Innovation Contest, BRICS Exhibition on New Industrial Revolution, and the BPIC Training Programmes over the past 5 years, and welcome the establishment of the scholarship of BPIC Training Programmes. We acknowledge that under the Brazilian Chairship, the BRICS Artificial Intelligence High-Level Forum, co-hosted by China and organized by China-BRICS Artificial Intelligence Development and Cooperation Center, has been held in Brasilia during the 9th BRICS Industry Ministers Meeting. We recognize the progress achieved in the implementation of the BRICS Action Plan for Innovation 2021-2024, which included the launching of the BRICS Startup Forum in January 2025, under the leadership of India, and appreciate the launch of its BRICS Startup Knowledge Hub, to foster collaboration and deeper engagement among the startup ecosystems of the BRICS countries.
Recognising the importance of creating an enabling, inclusive, and secure digitaleconomy and that digital connectivity is an essential prerequisite for digital transformation as well as social and economic growth, we emphasize the need to strengthen cooperation among BRICS countries. We acknowledge that resilient, safe, inclusive and interoperable digital public infrastructure has the potential to deliver services at scale and increase social and economic opportunities for all.
We encourage BRICS members to explore the possibility for joint action in the field of digital infrastructure to ensure the integrity, stability of the functioning and security of national segments of Internet while avoiding Internet fragmentation and respecting national legislative frameworks regarding any aspects of Internet use, including security ones.
We appreciate the efforts by the Brazilian Chairship in organizing the Webinar on Digital Transformation and Meaningful Connectivity, and encourage continued knowledge sharing and policy exchange to facilitate the adoption of ICTs to ensure inclusive, accessible and scalable digital services, across different sectors such as agriculture, manufacturing, transportation, health, education and financing, tailored to different needs of each country. We appreciate the efforts made by India for organizing the Capacity Building Sessions on Digital Transformation in BRICS as a side-event and encourage BRICS members to continue promoting side events.
We acknowledge the holding of the BRICS Forum on Future Networks Innovation in 2025, hosted by China and Brazil. We welcome the adoption of the Terms of Reference of the Study Groups on AI, Next Generation Communications, Internet Application in Industry 4.0 and EMF Exposure by the Council of the BRICS Institute of Future Networks as well as the nomination of their chairs and vice-chairs. We look forward to the concrete outcomes by these BIFN Study Groups. We also acknowledge the progress made on the issue of Child Online Protection, including the development of new mechanisms to enhance cooperation in this field through the exchange of knowledge and best practice among member states. We appreciate the efforts by the Brazilian Chairship in organizing the panel discussion on digital public goods and digital public infrastructure, during the Digital BRICS Forum, and encourage continued knowledge sharing and policy exchange. We also note the holding of meeting of the Focus Group on Digital Public Infrastructure, and welcome the adoption of its Terms of Reference.
We reaffirm our commitment to make joint efforts to achieve the rational, efficient, equitable, fair, effective and economical use of spectrum and associated satellite orbits, we encourage further cooperation among BRICS members to facilitate cooperation on space sustainability. We note with satisfaction that the Brazilian chairship will produce a report with proposals on future BRICS work on Sustainable Space Connectivity Resources for consideration and future actions. We affirm that the technical reach of space telecommunications systems should not bypass state sovereignty in any case, and the provision of satellite services within the territory of a state should be carried out only if authorized by that state. We welcome the development of the BRICS White Paper on Sustainable Space Connectivity Resources.
We recognize the importance of international cooperation for the peaceful exploration and uses of outer space and reiterate our commitment to reducing existing asymmetries in space capabilities among BRICS countries. We recognize that strengthening the exchange of data, expertise and best practices in space activities constitutes an important element in advancing ongoing cooperation between our space agencies and fostering sustainable progress. We welcome the proposal for a collaborative newsletter as a mechanism to facilitate information exchange and promote capacity building initiatives. We agree, in principle, to establish the BRICS Space Council and to continue working on its Terms of Reference to facilitate further cooperation in the field of space activities within the group. We note that agencies have agreed to advance discussions on a joint observation exercise to support UNFCCC COP30.
We underscore the key role of the G20 as the premier global forum for international economic cooperation that provides a platform for dialogue of both developed and emerging economies on an equal and mutually beneficial footing for jointly seeking shared solutions to global challenges and fostering multipolar world. We recognize the importance of the continued and productive functioning of the G20, based on consensus and with a focus on result-oriented outcomes. We reiterate our strong support to the South African presidency and look forward to the successful hosting of the G20 Leaders’ Summit in Johannesburg in November 2025 under the South African Presidency and reaffirm our willingness to coordinate positions in order to enhance inclusiveness and amplify the voice of the Global South in the global economic governance system so it adequately reflects EMDEs’ rising weight in the global economy and further integrate their priorities in the G20 agenda through the consecutive G20 presidencies of BRICS member states – Indonesia, India, Brazil and South Africa – during 2022-2025 and beyond. We salute strengthening of the EMDEs’ voice in the G20 through the accession of the African Union during India’s presidency of G20 in 2023 and the invitation of the NDB during Brazilian and South African presidencies including by their closer interaction and alignment.
We note that high debt levels in some countries reduce the fiscal space needed to address ongoing development challenges aggravated by spillover effects from external shocks, particularly from fluctuations in financial and monetary policies in some advanced economies as well as the inherent problems with the international financial architecture. High interest rates and tighter financing conditions worsen debt vulnerabilities in many countries. We believe it is necessary to address the international debt properly and in a holistic manner to support economic recovery and sustainable development, taking into account each nation’s laws and internal procedures, accompanied by sustainable external debt and fiscal prudence. We recognise the need to address in an effective, comprehensive and systematic manner the debt vulnerabilities of both low and middle income countries. One of the instruments, amongst others, to collectively address debt vulnerabilities is through predictable, orderly, timely and coordinated implementation of the G20 Common Framework for Debt Treatment with the participation of official bilateral creditors, private creditors and Multilateral Development Banks (MDBs) in line with the principle of joint action and fair burden[1]sharing. We remain engaged in enhancing coordination between debtors and official bilateral, multilateral and private creditors to help Emerging Markets and Developing Economies (EMDEs) address debt issues in a fair and constructive way from a development perspective.
Recognizing the central role of data to modern life as a catalyst for innovation-driven development and the formulation of informed and inclusive public policies, we reaffirm the need for a common and principle-based interoperable framework on data governance, including respect for national data sovereignty, efficient, convenient, safe and mutually agreed cross-border data flows and ethical use of data, to address the principles of collection, recording, storage, organization, processing and transfer of data; protect personal information rights and interests, including individual privacy; promote the interoperability of national data policy regulations; and distribute the monetary and non[1]monetary benefits of data among developing countries and their citizens. In this regard, we welcome the conclusion of the "BRICS Data Economy Governance Understanding” as a roadmap to leverage the data economy across BRICS in order to promote safe access to technology, safeguard individual and national interests, promote the digitalization of industry and services, expansion of intra-BRICS trade.
We emphasize that e-commerce has become an important driver of global economic growth, fostering international trade in goods and services, ensuring foreign investment flows and facilitating innovation. We are resolved to further increase trust in e-commerce and ensure full-fledged protection of the rights of e-commerce parties, by intensifying cooperation in the realms of utilizing digital technologies for consumer rights protection, exploring online dispute resolution tools and creating enabling environment for businesses to enter global markets, exchanging views on the issue of small value product trade through the cross-border e-commerce.
We continue to recognise the effectiveness of Special Economic Zones (SEZs) of the BRICS countries as a well-established mechanism for trade and industrial cooperation and the facilitation of manufacturing, including those but not limited to high-tech sectors of the economy, IT and IT enabled services, tourism, port and transport infrastructure, development and commercialization of technologies as well as for the production of new types of value-added products. We also acknowledge that Special Economic Zones provide immense opportunities for encouraging additional investment in priority areas of economic development and recognize the potential of SEZs as a tool to stimulate economic growth and create new job opportunities, specially, but not limited to, in high tech and infrastructure sectors.
We recognize that BRICS countries are key players in world food production and, as such, have a critical role in enhancing agricultural productivity and sustainability, and ensuring global food security and nutrition. We also recognize that family farmers, including smallholders, pastoralists, artisanal and small-scale fishers and aquaculture producers, indigenous peoples and local communities, women and youth, are essential stakeholders of agriculture and food systems. We welcome ongoing efforts to promote sustainability, inclusivity, and equitable market access in the global sustainable vegetable oils sector. We call for continued collaboration among BRICS countries and partners to support smallholder farmers, ensure fair pricing, and foster resilient and sustainable agricultural value chains. We recognize that mechanization and technological innovation in small-scale agriculture, including information and digital innovations, are strategic opportunities for reducing the drudgery of work, increasing productivity and income, enhancing resilience, and accelerating the sustainable transition.
We emphasize the importance of ensuring food security and nutrition and mitigating the impacts of acute food price volatility, as well as abrupt supply crises, including fertilizers shortage. In this regard, we acknowledge the importance of continued elaboration of the initiative to establish a grain trading platform within BRICS (the BRICS Grain Exchange) and its subsequent development, and expanding into other agricultural products and commodities. We support further discussions on national policies and on international coordination that enhance food availability, accessibility, utilization, stability and affordability, as well as relevant agricultural and food production inputs in BRICS and other developing countries – including those that strengthen national capacities to respond to supply disruptions, such as national food reserve systems. Under exceptional circumstances of supply shortages or acute food price spikes affecting a BRICS member, we recognize that cooperation initiatives can facilitate emergency responses and natural disaster management, guided by national priorities and consistent with the World Trade Organization rules. None of these measures should lead to unfair trade practices or violations of international trade norms, as their sole purpose is to support food security and nutrition, including through international solidarity. We recognize the importance of reducing food loss and waste, and ensuring animal and plant health through joint prevention and control of dangerous diseases and pests, including by increasing transparency in the movement of food and feed, with an unified electronic certification system for animal and plant products as an important tool.
We call for further cooperation in agriculture, fisheries and aquaculture in order to end hunger and eliminate all forms of malnutrition and eradicate poverty, promote sustainable agriculture and rural development, through implement technologies and innovation, and ensure food security, incentivize investments in the local production of machinery and equipment that is tailored to the specific needs and affordable for small[1]scale and family farmers as well as fisheries and aquaculture workers. Building on the Deccan High-Level Principles on Food Security and Nutrition, we also recognize the Global Alliance Against Hunger and Poverty as an important initiative to promote international cooperation. We also look forward to advance discussions on facilitating intra-BRICS trade of agricultural products, agricultural and food production inputs, and improve value chains and sustainable agricultural practices. We reaffirm the need to develop a fair agricultural trading system and implement resilient and sustainable agriculture. We commit to minimize disruptions and promote rules-based trade in agriculture and fertilizers with the view to ensure a continuous flow of food and essential inputs for agricultural production which should be exempted from undue restrictive economic measures, inconsistent with WTO rules, including those affecting producers and exporters of agricultural products as well as business services with regard to international shipments. We welcome the launch of the BRICS Partnership for Land Restoration, in line with the framework of the UNCCD, and the first BRICS AWG Report on the Contributions to Implementing the Global Alliance against Hunger and Poverty.
We reaffirm our commitment to further advance and develop cooperation in the field of competition law and policy among BRICS countries with a view to contribute to sustainable development of markets, effective combatting anticompetitive crossborder practices, promoting healthy market environment. We acknowledge the role of the BRICS International Competition Law and Policy Center activities in knowledge creation and knowledge sharing amongst BRICS competition authorities and the importance to ensure the most favorable conditions for the competition law development of BRICS economies and work towards the elimination of monopoly barriers in socially important markets. We welcome holding of the IX BRICS International Competition Conference in 2025 in South Africa.
We welcome the adoption of the Brasilia Declaration of the Meeting of Heads of BRICS National standardization bodies, which acknowledges the significant benefits of cooperation in this field, including the facilitation of economic relations and trade, the advancement of consumer safety, and the promotion of sustainable development. We encourage the timely conclusion of the negotiations of the Memorandum of Understanding on Cooperation in the Field of Standardization, as the next milestone towards fostering standardization and metrology as effective tools to help eliminate barriers to trade and facilitate the cross-border movement of goods and services.
We commend the continuous exchange of best practices between the Supreme Audit Institutions of the BRICS countries. Taking into account the role of SAIs in promoting good governance and effectiveness of public policies, we recognize the importance of SAIs’ taking full advantage of the opportunities offered by the digital technologies, including the AI, in their work, while minimizing the risks created by these technologies.
Recognizing the importance of official statistics for effective decision-making, we express our support to enhance the statistical cooperation within BRICS, including the annual release of the BRICS Joint Statistical Publication and the BRICS Joint Statistical Publication Snapshot, as well as exchange of best practices in the areas of official statistics in the BRICS countries.
We will continue to cooperate to promote a fair, more inclusive, stable, and efficient international tax system fit for the 21st century. We restate our commitment to tax transparency and to fostering global dialogue on effective and fair taxation, enhancing progressivity and contributing to the efforts to reduce inequality. We aim to deepen global coordination between tax authorities, improve domestic revenue mobilization, provide fair allocation of taxing rights and combat tax evasion and tax-related illicit financial flows. In this regard, we welcome the BRICS Joint Statement in support of the United Nations Framework Convention on International Tax Cooperation and will continue to engage constructively in the negotiations of the UN Convention and its protocols. We welcome the progress in customs cooperation, notably the initiatives for implementing the Joint Action Plan towards Mutual Recognition of the Authorized Economic Operator programs, subject to such exceptions, modifications or adaptations as agreed on bilaterally. A key development in customs cooperation is the establishment of BRICS Customs Centers of Excellence and the development of Smart Customs, which we will continue to encourage.
We highlight the fruitful cooperation carried out under IP BRICS by Intellectual Property (IP) Offices. We support achieving more practical outcomes under 8 cooperation streams such as promotion of IP awareness and examiners’ training guided by the Operational Guideline Framework, seeking a strong contribution for IP to economic and social development. We welcome the adoption of the WIPO Treaty on Intellectual Property, Genetic Resources and Associated Traditional Knowledge and the Riyadh Design Law Treaty on which BRICS countries have considerable interest and commit to enhanced collaboration among BRICS countries. We recognize the importance of collaborating on promoting respect for the intellectual property rights used in the digital environment, including for artificial intelligence training purposes, as well as fair remuneration to right holders, while respecting the needs and priorities of developing countries. With the rise of application of AI, we recognize risks relating to misappropriation and misrepresentation of knowledge, heritage, and cultural values that are insufficiently represented in data sets and AI models.
We celebrate the ten-year milestone of cooperation in Science, Technology and Innovation (STI) within BRICS, acknowledging the significant achievements made since the signing of the Memorandum of Understanding on Cooperation in STI, in 2015, by the STI Ministers of Brazil, Russia, India, China and South Africa. We welcome the ongoing process of incorporation of new members to the Memorandum through its Accession Protocol. We reaffirm that the ultimate purpose of BRICS cooperation in STI is to forge new productive forces for development of BRICS countries and advance sustainable development in its three dimensions, through a partnership rooted in collaboration, contributing to the strengthening of friendship, mutual understanding, and peaceful relations among BRICS nations.
We commend the work of the BRICS STI Working Groups. We appreciate the Brazilian proposal to consider artificial intelligence, quantum technologies and innovation in industry as priorities in 2025, in a novel context of rapid advancement of emerging technologies and national reindustrialization processes. We welcome the BRICS Action Plan for Innovation 2025–2030, as well as the launching of the seventh Joint Call for Research Projects and the first Joint Call for Innovation Projects. We welcome the Brazilian proposal to discuss the undertaking, in 2025, of a "Technical and Economic Feasibility Study” for establishing a high-speed communication network though submarine cables between BRICS countries. We encourage all BRICS members to promote the participation of young scientists and startups through initiatives such as the Young Scientists Forum, which comes to its 10th edition this year, and the Young Innovators Prize. We welcome advancing the cooperative agenda of deep-sea joint research, including the elaboration of the terms of reference that will complete the establishment of the BRICS Deep-Sea Resource International Research Center. We reaffirm commitment to develop cooperation in the field of humanities and welcome the holding of the Forum on social sciences and humanities research in Russia in 2025.
Acknowledging that the BRICS countries have immense potential in the tourism sector and offer promising possibilities for the growth and development of sustainable and resilient tourism, including ecotourism – further enhanced by membership expansion in 2024, which provided new opportunities for collaboration and for boosting intra[1]BRICS travel –, we welcome the results of the Tourism Working Group, notably: the promotion of Regional Tourism strategies to strengthen synergies and complementarities among member states; the advancement of Sustainable, Resilient and Regenerative Tourism as a means to tackle shared challenges; and the formulation of strategic guidelines to harness the potential of Digital Nomads as agents of local development and cultural exchange. We reaffirm our commitment to expanding BRICS cooperation, fostering innovation, and ensuring that tourism contributes meaningfully to the achievement of the Sustainable Development Goals.
Combating Climate Change and Promoting Sustainable, Fair and Inclusive Development
We stress our commitment to uphold multilateralism as necessary to address challenges threatening our shared planet and future such as climate change. We resolve to remain united in the pursuit of the purpose and goals of the Paris Agreement and the objectives of the UNFCCC and call on all countries to uphold their existing commitment as Parties to the UNFCCC and its Paris Agreement and to maintain and scale up their effort to combat climate change. We further reaffirm our steadfast commitment, in pursuit of the objective of UNFCCC, to tackle climate change by strengthening the full and effective implementation of the Paris Agreement, including its provisions related tomitigation, adaptation and the provision of means of implementation to developing countries, reflecting equity and the principle of common but differentiated responsibilities and respective capabilities, in light of different national circumstances. In this regard, we express our full support to the Presidency of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) COP-30, which will take place in the city of Belem, in Brazil, highlighting the importance of action and cooperation on all pillars of the UNFCCC as applicable considering each country’s membership and commitments thereunder. We also underscore our full commitment to a successful COP30 that will catalize progress in implementing the UNFCCC and its Paris Agreement. We welcome India’s Candidacy to host COP 33 in 2028.
We call for a strengthened global response to climate change, in the context of sustainable development and poverty eradication. Understanding the urgency of climate change, we endorse the BRICS Climate Leadership Agenda as a statement of our resolve to exercise collective leadership through mutual empowerment, by advancing solutions that support BRICS development needs and priorities, while accelerating action and enhancing cooperation towards the full implementation of the UNFCCC and its Paris Agreement. We underscore that this outcome demonstrates that multilateralism and Global South cooperation can shape a more inclusive and sustainable governance for a better future.
We emphasize that ensuring accessible, timely and affordable climate finance for developing countries is critical for enabling just transitions pathways that combine climate action with sustainable development. We underscore that the provision and mobilization of resources under the UNFCCC and its Paris Agreement is a responsibility of developed countries towards developing countries. Committed to multilateralism and international cooperation and determined to lead a global mobilization for a fairer and more sustainable International Monetary and Financial System, we have adopted the Leaders’ Framework Declaration on Climate Finance, leveraging our economic strength and innovation capacity to demonstrate that ambitious climate action can advance prosperity and a better future for everyone. We further reiterate that the objectives, principles and provisions of the UNFCCC, its Kyoto Protocol and Paris Agreement, including its principles of equity and common but differentiated responsibilities and respective capabilities in the light of different national circumstances, must be honoured.
We encourage, as appropriate, the use of mutually recognized methodologies and standards for assessing greenhouse gas emissions. We appreciate the adoption of the BRICS Principles for Fair, Inclusive and Transparent Carbon Accounting in Product and Facility Footprints Principles as an important BRICS contribution towards a more balanced international approach to guide the design of carbon accounting-based systems, standards and methodologies and underscored the value of identifying knowledge gaps that could be addressed through further work, such as the contextualization of these principles within specific sectors and for all greenhouse gases and their potential for supporting policy frameworks involving carbon accounting. We note the adoption of the BRICS Report on Intellectual Property Options to Enhance Climate Change Related Technology Cooperation as a promising mapping of climate change related cooperative arrangements with potential for future consideration by BRICS member countries, with the aim of supporting and accelerating the development and transfer of technology as a critical enabler of climate action.
We strongly call for broad cooperation to promote a supportive and open internationaleconomic system that would lead to sustainable economic growth and development in all countries, particularly developing countries, thus enabling them better to address the problems of climate change, and stress that measures taken to combat climate change, including unilateral ones, should not constitute a means of arbitrary or unjustifiable discrimination or a disguised restriction on international trade. Recognizing the opportunities and challenges presented by measures of a hybrid legal nature combining trade and environmental dimensions, they expressed strong concern and opposed the increasing use of unilateral trade measures introduced in the context of environmental objectives and welcomed the establishment of the BRICS Laboratory for Trade, Climate Change and Sustainable Development as a platform for facilitating collaboration on mutually supportive approaches to trade and environmental policy, ensuring that BRICS members can better harness the benefits of trade, jointly respond to unilateral measures and contribute to global efforts against climate change.
We welcome the adoption of the Terms of Reference for the BRICS Climate Research Platform and recognize it as a meaningful contribution to enhance the scientific and expert exchange of views, knowledge and best practices among BRICS member countries.
We acknowledge Article 6 of the Paris Agreement, as an important instrument for fostering higher ambition in mitigation actions and to promote sustainable development and environmental integrity, by offering pathways to steer private and public investment towards climate efforts. By strengthening these mechanisms, we can catalyze private sector engagement, encourage technology transfer, and complement public finance flows. We note the provisions of the Memorandum of Understanding on the BRICS Carbon Markets Partnership and its value for promoting cooperation in the field of carbon markets, with a specific focus on capacity building and exchange of experiences. We look forward to its implementation as a cooperative approach to support members in their climate strategies, including in complementing mitigation efforts and mobilizing needed resources.
We reject unilateral, punitive and discriminatory protectionist measures, that are not in line with international law, under the pretext of environmental concerns, such as unilateral and discriminatory carbon border adjustment mechanisms (CBAMs), deforestation regulation, due diligence requirements, taxes and other measures and reconfirm our full support for the call in COP28 related to avoidance of unilateral trade measures based on climate or environment. We also oppose unilateral protectionist measures, which deliberately disrupt the global supply and production chains and distort competition.
Acknowledging our shared responsibility as both major producers and consumers of energy, we reaffirm our commitment to ensure just and inclusive energy transitions, in line with national circumstances, and universal access to affordable, reliable, sustainable, and modern energy for all, as outlined in Sustainable Development Goal 7 (SDG7). In this regard, we call for strengthened cooperation among BRICS countries to accelerate progress towards that goal. With this in mind, we welcome the fruitful work of the BRICS Committee of Senior Energy Officials and the BRICS Energy Research Cooperation Platform, and take note of the updated Roadmap for BRICS Energy Cooperation 2025– 2030 and of the ongoing elaboration of the Reports on Access to Energy Services and New and Sustainable Fuels. We also take note of the 7th BRICS Youth Energy Summit, held on the 9 and 10 June in Brasília.
We recognize that energy security is a crucial foundation for social and economicdevelopment, national security and the welfare of all nations. We highlight the need to enhance energy security by ensuring energy market stability and maintaining undisrupted flows of energy from diverse sources, strengthening value chains, ensuring resilience and protection of critical energy infrastructure, including cross-border infrastructure. We acknowledge fossil fuels will still play an important role in the world’s energy mix, particularly for emerging markets and developing economies, and we recognize the need to promote just, orderly, equitable and inclusive energy transitions and reduce GHG emissions in line with our climate goals and observing SDG7, and the principles of technological neutrality and common but differentiated responsibilities and respective capabilities taking into account national circumstances, needs and priorities. Recognizing the interconnection between addressing climate change and promoting energy transitions, we reiterate our shared commitment to fostering economic development in a sustainable way in line with the UNFCCC, its Paris Agreement, and national circumstances.
We underscore the need to catalyse the cooperation in access to finance and scale up investment for bridging the funding gap for energy transitions and call for allocating adequate, predictable and accessible low-cost and concessional finance from developed to developing countries for just and inclusive energy transitions in line with the Paris Agreement and its principles, while considering the concept of transitional financing. We stress that non-discriminatory access to markets, technologies and low-interest finance is essential for sustainable development.
We recognize the key role of critical minerals for the development of zero- and low[1]emission energy technologies, energy security, and resilience of energy supply chains. We affirm the need to promote reliable, responsible, diversified, resilient, fair, sustainable, and just supply chains of such minerals to guarantee benefit sharing, value addition and economic diversification in resource-rich countries, while fully preserving sovereign rights over their mineral resources, as well as their right to adopt, maintain and enforce measures necessary to pursue legitimate public policy objectives.
We affirm that cooperation within and through BRICS is fundamental to contributing to the global effort towards a sustainable future and equitable and just transitions for all. We underscore the importance of the conservation and sustainable use of biodiversity, of the fair, equitable sharing of benefits arising from the utilization of genetic resources and of the effective implementation of the Convention on Biological Diversity, its Protocols, and its Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. We appreciated the establishment of the Kunming Biodiversity Fund and the contribution made by the Government of China and recognized its significant role in supporting developing countries for their biodiversity conservation and the great contribution to the implementation of the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. We recognize the active role of BRICS countries in the COP16 negotiations, particularly in advancing resource mobilization. We urge developed countries to ensure the provision of adequate, effective, predictable, timely and accessible financial resources to developing countries, as well as to improve capacity building, development and transfer of technology to developing countries for the conservation, sustainable use and fair and equitable sharing of benefits arising from the use of biodiversity. We underscore the critical role of all types of forests, including tropical forests, for conserving biodiversity, preserving water basins and soils and providing timber and non-timber forest products of high value for economic sectors, regulating hydrological cycles, as well as combatting desertification and serving as vital carbon sinks. We also take note of the "United for Our Forests” initiative, which promotes the conservation, sustainable management, and restoration of these essential tropical ecosystems. While appreciating the efforts of our countries to preserve rare species and noting the high vulnerability of big cats, we take note of the Republic of India’s initiative to create an international Big Cats Alliance and encourage BRICS countries to work together to the conservation of big cats.
We welcome the plans to launch the Tropical Forest Forever Facility in Belém, at COP30, and recognize it as an innovative mechanism designed to mobilize long-term, results-based financing for tropical forest conservation. We encouraged potential donor countries to announce ambitious contributions, in order to ensure the Facility’s capitalization and timely operationalization.
We reaffirm that BRICS countries have considerable expertise in sustainable forest management and governance, making use of scientific research and advanced technology, as well as good experience in successfully addressing forest-related challenges and goals, and encourage enhancing BRICS cooperation in sharing experience and conducting research related to forestry and other forest-related issues.
We highlight the importance of advancing environmental cooperation under the Memorandum of Understanding on Environmental Cooperation and other cooperation mechanisms developed on the BRICS environmental track, including the BRICS Environmentally Sound Technology Platform (BEST) "BRICS Clean Rivers" and "BRICS Partnership for Urban Environmental Sustainability". As we realize the importance of involving various segments of society in solving environmental problems, we intend to further explore the possibility of creating a "BRICS Youth Environmental Network".
We recognize that desertification, land degradation, and drought, as well as sand and dust storms, are posing serious threats to the well-being and livelihoods of peoples, in particular people in vulnerable situations, including indigenous peoples and local communities. We urge developed countries to increase financial resources to adequately implement the United Nations Convention to Combat Desertification in Those Countries Experiencing Serious Drought and/or Desertification, Particularly in Africa (UNCCD), and to bolster support for developing countries in the pursuit of Land Degradation Neutrality (LDN), a key target 15.3, under Sustainable Development Goal 15.
We recognize BRICS countries can play a key role in fostering environmental resilience by addressing plastic pollution. We will continue engaging, in the spirit of collaboration and consensus-building, and with a sense of urgency and solidarity, in the ongoing negotiation for a fair, effective, and balanced international legally binding instrument on plastic pollution, including in the marine environment, taking into consideration the needs and priorities of the developing countries, as per the United Nations Environment Assembly resolution 5/14, without losing sight of the need for adequate means of implementation. The international instrument takes into account each country's national circumstances, capacities, and commitments, while aligning with the focus on sound plastic waste management through capacity building and the transfer of knowledge and technology and ensuring that it does not negatively impact national economies, particularly those of developing countries.
We reiterate our commitment to strengthening collaboration in environmentalprotection and sustainable development within the framework of BRICS, upholding multilateralism and strengthening global environmental governance. All measures taken to tackle climate change, biodiversity loss and pollution, including unilateral ones, must be designed, adopted and implemented in conformity with the principles and provisions of relevant multilateral environmental and trade-related agreements and must not constitute a means of arbitrary or unjustifiable discrimination or a disguised restriction on international trade.
We note the urgent need to reform the governance of the Global Environment Facility (GEF) to ensure a more balanced and equitable representation for developing countries and in line with the value of natural capital these countries uphold. We also support the simplification of procedures and the facilitation of access to resources, and the participation of those directly involved in the conservation and sustainable use of ecosystems, such as indigenous peoples and local communities, including through improved voice and vote mechanisms and equitable access to decision-making by developing countries.
We welcome the outcomes of the Second BRICS Transport Ministers’ Meeting in Brasilia on 14 May 2025 and look forward to further promoting transport dialogue to meet demands of all stakeholders and to enhance the BRICS countries transport potential while also respecting the sovereignty and territorial integrity of all member states while carrying out transport cooperation. We reaffirm our commitment to develop sustainable and resilient transport infrastructure, recognizing its critical role in economic growth, connectivity, and environmental sustainability. We emphasize the importance of further development of urban public transport systems and the promotion of active mobility to create a more equitable, livable, healthy, conducive, and less congested urban environment. We also recognize the need to encourage the use of zero and low emission vehicles in urban mobility. We emphasize the importance of cooperation among BRICS members in the context of reducing carbon emissions in aviation and maritime transport. We recognize the importance of Sustainable Aviation Fuels (SAF), Lower Carbon Aviation Fuels (LCAF), and other Aviation Cleaner Energies as a pathway for reducing carbon emissions from international aviation. We encourage technological cooperation among BRICS countries, considering their national realities, in the development and deployment of cleaner aviation energies and associated technologies. We also emphasize cooperation to enhance air and maritime connectivity and promote decarbonization of maritime transport, as well as to strengthen initiatives in logistics integration and innovation.
Partnerships for the Promotion of Human, Social and Cultural Development
We remain committed to strengthening BRICS cooperation on population matters, because the dynamics of population age structure change, and pose challenges as well as opportunities to socio-economic development, particularly with regard to the rights and benefits of women and persons with disabilities, youth development, employment and the future of work, urbanization, migration and ageing.
We reaffirm the need for all countries to cooperate in promoting and protecting human rights and fundamental freedoms under the principles of equality and mutual respect and to fight all forms of discrimination. We agree to continue to treat all human rights including the right to development in a fair and equal manner, on the same footing and with the same emphasis. In this context, we agree to strengthen cooperation on issues of common interests, both within BRICS and in multilateral fora, taking into account the necessity to promote, protect and fulfil human rights in a non-selective, non-politicized and constructive manner and without double standards, constructive dialogue and cooperation. We call for the respect of democracy and human rights. In this regard, we underline that they should be implemented on the level of global governance as well as at national level. We reaffirm our commitment to ensuring the promotion and protection of democracy, human rights and fundamental freedoms for all with the aim to build a brighter shared future for the international community based on mutually beneficial cooperation.
We reiterate the need to intensify the fight against racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance as well as discrimination based on religion, faith or belief, and all their contemporary forms around the world, including the alarming trends of rising hate speech, disinformation and misinformation. We welcome the proclamation of a Second International Decade for People of African Descent (2025 – 2034), by the UN General Assembly. We welcome of the decision of the African Union to designate 2025 as the year for "Justice for Africans and People of African Descent Through Reparations” and recognize the efforts of the African Union to tackle the destructive legacy of colonialism and the slave trade.
In the context of the 30th anniversary of the Beijing Declaration and Platform for Action, we reaffirm our commitment to advancing women’s rights and leadership across all sectors. We underline the importance of women's empowerment and of ensuring their full, equal and meaningful participation in all spheres of society, including access to education and trading, and their active participation in decision-making processes, which are fundamental for the achievement of equality, development and peace. We emphasize the role of women and girls in sustainable development, climate action and entrepreneurship, especially in the Global South. We acknowledge discussions promoted under the Brazilian Chairship related to the impacts over women of online misogyny and disinformation and we underscore the need to ensure women’s safety, voice and active participation in bridging the digital divide, including the gender digital gap. We commit to advancing women’s full and equal participation in the economy through policy measures such as expanding access to affordable childcare, promoting women’s leadership in STEM sectors, and strengthening legal protections for women against discrimination and all forms of violence in the workplace.
We take note with appreciation of the progress achieved during the XV BRICS Health Ministers’ Meeting, held in Brasília on June 17, 2025, and the commitments made to strengthen health cooperation. We welcome fostering closer ties among BRICS health institutions and support the initiatives of the BRICS R&D Vaccine Center, including the Electronic R&D Stock, the operations of the BRICS TB Research Network, as well as initiatives to ensure the ethical and effective use of artificial intelligence and robust data governance in health systems. We reiterate the importance of these actions in promoting resilient, equitable, and inclusive health systems, aiming to achieve universal health coverage and ensuring fair and timely access to essential health goods and health care services, including medicines, vaccines, and diagnostics. We acknowledge that BRICS cooperation on countering TB and AMR as well as strengthening capacities in preventing communicable and noncommunicable diseases and other health issues experience sharing including on traditional medicine systems, digital health greatly contributes to relevant international efforts. We recognize the BRICS Network of Reseach in Public Health Systems is a vital forum for collaboration among high-level public health organizations of the BRICS countries. We acknowledge the need for cooperation in the area of nuclear medicine and radio pharmacy, within the BRICS Nuclear Medicine Working Group. We also stress the importance of advancing voluntary regulatory convergence through the BRICS Medical Products Regulatory Authorities initiative.
We commend the efforts undertaken towards the development of the Partnership for the Elimination of Socially Determined Diseases. We launch this initiative recognizing it as a milestone that reflects our shared commitment to advancing health equity and strengthening the global health architecture. By prioritizing integrated, multisectoral responses, we aim to tackle the root causes of health disparities, such as poverty and social exclusion, enhancing cooperation, mobilizing resources, and fostering innovation to ensure a healthier future for all.
We recognize the fundamental role of primary health care as a key foundation for Universal Health Coverage and health system resilience, as well as on prevention and response to public health emergencies. We look forward to the successful holding of the 4th High-Level of the UN General Assembly on the Prevention and Control of Non[1]Communicable Diseases and the Promotion of Mental Health Wellbeing, which should discuss important aspects of the prevention, detection and treatment of these diseases.
We welcome the adoption of the BRICS Technical and Vocational Education and Training (TVET) Cooperation Alliance Charter at the Meeting of BRICS Ministers of Education. The Charter reaffirms our collective commitment to enhancing technical and vocational education and training, which remains a strategic priority in advancing sustainable development and promoting social inclusion across our nations. We further acknowledge with satisfaction the significant institutional strengthening of the BRICS Network University (BRICS-NU), which celebrates its 10th anniversary with improvements over the number of participating institutions per country, the involvement of new member states, and the diversification of thematic areas for cooperation. We recognize the important contributions of the BRICS-NU in fostering direct dialogue between our academic institutions and look forward to further strengthening these exchanges in the years ahead. We reaffirm our commitment to further explore comprehensive quality evaluation system for BRICS universities and ensure quality education for its recognition within BRICS.
We welcome the establishment of a BRICS platform on cultural and creative industries and creative economy within the BRICS Working Group on Culture; and encourage members, their respective cultural entities and financial institutions, to formulate programs to support and foster the cultural and creative economies of BRICS member countries, recognizing the growing economic weight and contribution of the cultural and creative sectors to the overall economy.
We stress the importance of the return of cultural property and heritage to their countries of origin and its potential for rebuilding international relations in a non[1]hierarchical, cooperative basis, and we recognise the need for a more robust international framework on the matter; as a path for promoting social cohesion, cultural and historical justice, reconciliation, and collective memory.
We stress our commitment to enhancing international cooperation in education,science, culture, communication and information in view of the complexity of contemporary challenges and transformations and in this regard note the relevance of the principles set forth in the UNESCO Constitution and its mandate to foster cooperation and peace through international collaboration that should be based on equality, dialogue, mandated programmatic activities and the spirit of consensus. We underscore the importance for the BRICS cooperation in the fields of preserving cultural heritage and culture. Recalling the UNESCO World Conference on Cultural Policies and Sustainable Development, and both the G20 New Delhi and Rio de Janeiro Leaders’ Declarations, we recognize culture’s power as a catalyst for sustainable development including creativity, innovation and inclusive economic growth, as well as its intrinsic value in nurturing solidarity, dialogue, collaboration and cooperation, in all dimensions and from all perspectives.
We emphasize that all BRICS countries have rich traditional sport culture and agree to support each other in the promotion of traditional, local and indigenous sports among BRICS countries and around the world. We also emphasize the importance of enhancing cooperation in various areas of sports, including the development of national, traditional and non-Olympic Sports, the encouragement of athletes to participate in international sporting events held on the territory of BRICS countries, and the exchange of views on issues of common concern in the field of physical culture and sports. We welcome the adoption of the Memorandum of Understanding on cooperation in the field of physical culture and sport during the BRICS Sports Ministers Meeting and acknowledge the requirement of a BRICS States Sport Cooperation Framework for supporting its implementation.
We commend the progress made by BRICS countries in promoting high-quality, full and productive employment through sustainable development and inclusive, human[1]centered labor markets. We recognize that Artificial Intelligence is transforming labor relations, creating new employment opportunities but also posing challenges such as job displacement and inequality. As women, youth, older workers, people with disabilities and other people in vulnerable situations are especially at risk from the adverse impacts of digital transitions, we commit to inclusive policies that harness technology responsibly to ensure AI for good and for all, taking into account national policies, regulations, and applicable international agreements, and to improve life-long learning to build digital skills, while strengthening social protection, protecting workers’ rights and preserving the centrality of the human being. We recognize the critical importance of actively engaging key partners to promote social dialogue and create decent work in the context of addressing the impacts of climate change and achieving a just transition in all sectors, including the informal economy.
We reaffirm the importance of BRICS people-to-people exchanges in enhancing mutual understanding, friendship and cooperation. We acknowledge that people-to[1]people exchanges play an essential role in enriching our societies and developing our economies and appreciate the progress made under Brazil’s Chairship in 2025, including the Parliamentary Forum, the Business Council, the Women’s Business Alliance, the Youth Council, the Trade Union Forum, the Think Tank Council, the Academic Forum, the Deans Forum, the Civil Council, the Small and Medium Enterprises Forum, the Association of Cities and Municipalities, the Supreme Audit Institutions, the Legal Forum, the BRICS Supreme Court Presidents Meeting and the Meeting of Heads of BRICS Prosecution Services.
We call for more efforts to respect diversity of cultures, highly value inheritance, innovation and creativity, jointly advocate robust international people-to-people exchanges and cooperation and recognize the adoption of the UNGA resolution A/res/78/286 entitled "International Day for Dialogue among Civilizations”.
We commend the successful holding of the XI BRICS Parliamentary Forum, including the Meeting of Women Parliamentarians and the Meeting of International Affairs Committee Chairpersons, in Brasilia from 3 to 5 June 2025. Parliamentary diplomacy and inter-parliamentary cooperation are key pillars of our collective efforts, serving as a unique channel to foster mutual understanding, build trust among nations, and support the peaceful resolution of conflicts, in order to promote inclusiveness, solidarity, and sustainable development.
We reaffirm the need to strengthen youth public policies in our countries, supported by structured funding at national and international levels, reliable data, and the exchange of best practices. We recognize the added value of youth-led fora, dialogues and programs in comprehensive areas of cooperation, and we will promote inclusive youth employment policies that support school-to-work transitions and expand access to vocational training. We call on BRICS to jointly engage youth in the BRICS agenda, produce knowledge about their youth and ensure that BRICS initiatives reflect young people’s interests. In this context, we welcome the 11th BRICS Youth Summit, held in June 2025 in Brasília, which adopted a new Memorandum of Understanding on Youth Cooperation.
We appreciate the progress made by BRICS countries in affordable housing and advancing in mitigation and adaptation policies on the way to promote a just and resilient urban transition including all urban services, with a focus on reducing inequality and commend the work of the BRICS Urbanization Forum to further strengthen collaboration between government and societies at all levels, in all BRICS countries in implementing the 2030 Agenda for Sustainable Development and promoting the localization of the SDGs.
We commend the BRICS Business Council (BBC) for its contributions to the BRICS 2025 agenda through policy recommendations, especially to boost intra-BRICS trade via digitalization and regulatory cooperation, expand innovative financing instruments, enhance logistics connectivity and increase air traffic routes among BRICS, support the energy transition, foster smart agricultural technologies to advance food security and improved nutrition, and develop skills for fair participation in the sustainable and digital economy. We equally appreciate the BBC action-driven initiatives that leverage government action in these areas, as well as the successful conduction of the BRICS Business Forum and the BRICS Solutions Awards.
We recognize the vital role of women’s economic participation in driving sustainable growth and commend the Women Business Alliance (WBA)’s policy recommendations to tackle structural, barriers—especially in access to credit, education and healthcare. We acknowledge women’s contribution in advancing climate-smart agriculture, and the need to assure fair opportunities to thrive in the sustainable and digital economy. We commend WBA initiatives to support women-led businesses, including continued efforts such as business promotion meetings, the Startup Contest and the BRICS Women’s Development Report. We also commit to promoting and enhancing support and budgeting for women, expanding digital and financial literacy for women in the informal economy, including through formalization and social protection measures.
We reaffirm our commitment to increasing financing and to strengthening governance, solidarity and building resilience in disaster risk reduction. We celebrate the advancements of cooperation reached since 2015 through key declarations and the creation of the Joint Task Force. We acknowledge the growing complexity of disaster risks, including those related to climate change, especially for the Global South. Infrastructure systems worldwide have more often been severely affected by extreme weather events and disasters, leading to economic disruptions and negative impacts on people's lives. Therefore, we will cooperate to improve national disaster risk reduction systems and capacities to reduce disaster-related damage and protect infrastructure, human lives and livelihoods as well as to mobilize sufficient funding and increase private investment for comprehensive infrastructure development. We endorse the 2025–2028 Working Plan, focused on addressing inequalities to reduce vulnerabilities, robust early warning systems, anticipatory response capability, resilient infrastructure, and integrating diverse knowledge systems, reaffirming our commitment to equity and resilience. We support the enhanced dialogue on the development of systems for risk monitoring, forecasting disasters, and their possible consequences.
We welcome the presentation of the reports from the BRICS Business Council, the Women’s Business Alliance, and, for the first time, from the BRICS Civil Council at the Rio Summit. We stress the importance of expanded dialogue between BRICS governments and civil society, welcoming the Brazilian Chairship’s initiative to strengthen the direct engagement between BRICS Sherpas and representatives of BRICS people-to-people mechanisms.
Given the BRICS expansion process according to the BRICS Membership Expansion Guiding Principles, Standards, Criteria and Procedures, adopted at the BRICS Summit at Johannesburg, South Africa, we reaffirm our commitment to consolidate and strengthen BRICS in line with the group’s spirit of mutual respect and understanding, sovereign equality, solidarity, democracy, openness, inclusiveness, collaboration, continuity, full consultation and consensus. We emphasize the importance of partner countries contributing to BRICS cooperation in accordance with the Modalities of BRICS Partner Country Category, adopted at the BRICS Summit at Kazan, Russia, and welcome their participation in various ministerial and technical-level meetings under Brazilian Chairship. We acknowledge that BRICS growing membership and thematic agenda require adjustments of the group’s working methods. In this regard, we acknowledge the ongoing efforts to update the BRICS Terms of Reference and encourage that this process is carried forward. We support the refinement of existing practices to ensure that BRICS remains effective, efficient, responsive, inclusive and consensus-based. We reaffirm that institutional development is a continuous and dynamic process that should reflect the group’s needs and priorities. We underscore our strong belief that extending the BRICS dialogue and partnership with EMDCs will further contribute to strengthening the spirit of solidarity and true international cooperation for the benefit of all. We recognize the need to establish a common BRICS database to facilitate access to relevant documents and background information.
We commend Brazil’s BRICS Chairship in 2025 and express our gratitude to thegovernment and people of Brazil for holding the XVII BRICS Summit in the city of Rio de Janeiro.
We extend full support to India for its BRICS Chairship in 2026 and the holding of the XVIII BRICS Summit in India.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰিঅ' ডি জেনেৰিঅ' ঘোষণা- অধিক অন্তৰ্ভুক্ত আৰু বহনক্ষম শাসন ব্যৱস্থাৰ বাবে গ্ল’বেল ছাউথৰ সহযোগিতাক সুদৃঢ়কৰণ
07 JUL 2025 6:00AM by PIB Guwahati
আমি ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ নেতাসকল ৬-৭ জুলাই, ২০২৫-ত ব্ৰাজিলৰ ৰিঅ' ডি জেনেৰিঅ'-ত XVII ব্ৰিকছ সন্মিলনৰ বাবে সমবেত হওঁ। এই সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে "অধিক অন্তৰ্ভুক্ত আৰু বহনক্ষম শাসন ব্যৱস্থাৰ বাবে গ্ল’বেল ছাউথৰ সহযোগিতাক সুদৃঢ়কৰণ"।
আমি ব্ৰিকছৰ পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু বুজাবুজি, সাৰ্বভৌম সমতা, সংহতি, গণতন্ত্ৰ, মুকলি মনোভাৱ, সৰ্বাংগীনতা, সহযোগিতা আৰু সহমতৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা দোহাৰিছোঁ। ব্ৰিকছ সন্মিলনৰ ১৭ বছৰ পূৰ্তিৰ লগে-লগে আমি ৰাজনৈতিক আৰু নিৰাপত্তা, অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয়, সাংস্কৃতিক আৰু জনসাধাৰণৰ সহযোগিতাৰ তিনি স্তম্ভৰ অধীনত সম্প্ৰসাৰিত ব্ৰিকছত সহযোগিতাক সুদৃঢ়কৰণৰ লগতে শান্তি, অধিক প্ৰতিনিধিত্বমূলক, ন্যায্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা, পুনৰ প্ৰাণ পাই উঠা আৰু সংস্কাৰ-সাধিত বহুপক্ষীয় ব্যৱস্থাৰ প্ৰসাৰৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ সুবিধাৰ বাবে আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক গভীৰকৰণৰ অংগীকাৰ কৰিছোঁ।
আমি ইণ্ডোনেছিয়া ৰিপাব্লিকক ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশ হিচাপে আদৰণি জনাইছোঁ, লগতে ৰিপাব্লিক অফ বেলাৰুছ, বলিভিয়া, কাজাখাস্তান ৰিপাব্লিক, কিউবা ৰিপাব্লিক, ফেডাৰেল ৰিপাব্লিক অৱ নাইজেৰিয়া, মালয়েছিয়া, থাইলেণ্ড, ছ’চিয়েলিষ্ট ৰিপাব্লিক অৱ ভিয়েটনাম, ৰিপাব্লিক অৱ উগাণ্ডা আৰু উজবেকিস্তান ৰিপাব্লিকক ব্ৰিকছৰ অংশীদাৰ দেশ হিচাপে আদৰণি জনাইছোঁ।
আমি জলবায়ু বিত্ত (Climate Finance) সন্দৰ্ভত ব্ৰিকছৰ নেতাসকলৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক ডিক্লাৰেচন আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বিশ্ব শাসন সন্দৰ্ভত ব্ৰিকছৰ নেতাসকলৰ বিবৃতিৰ অভিযোজনাৰ তাৎপৰ্য্যত আলোকপাতৰ লগতে সামাজিকভাৱে নিৰ্ধাৰিত ব্যাধি নিৰ্মূলৰ বাবে ব্ৰিকছ অংশীদাৰিত্ব আৰম্ভ কৰা কাৰ্য্যক সমৰ্থন জনাইছোঁ। এই পদক্ষেপসমূহে বৈশ্বিক জৰুৰী সমস্যাসমূহৰ সৰ্বাংগীন আৰু বহনক্ষম সমাধানৰ বাবে আমাৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাকে প্ৰতিফলিত কৰে।
বহুপক্ষীয়তাবাদক সুদৃঢ়কৰণ আৰু বিশ্ব শাসন ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ সাধন
আমি ব্যাপক পৰামৰ্শ, যৌথ অৱদান আৰু সহভাজিত লাভৰ মনোভাৱেৰে অধিক ন্যায়সংগত, সমতাপূৰ্ণ, ফলপ্ৰসূ, দক্ষ, সঁহাৰিজনক, প্ৰতিনিধিত্বমূলক, বৈধ, গণতান্ত্ৰিক আৰু দায়িত্বপূৰ্ণ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বহুপক্ষীয় ব্যৱস্থাক প্ৰসাৰিতকৰণেৰে বিশ্ব শাসন ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ আৰু অগ্ৰগতিৰ অৰ্থে আমাৰ অংগীকাৰৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছোঁ। এই সন্দৰ্ভত আমি ভৱিষ্যতৰ সন্মিলনত ভৱিষ্যতৰ চুক্তি অভিযোজনাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ। ইয়াৰ দুই পৰিশিষ্ট গ্ল’বেল ডিজিটেল কম্পেক্ট আৰু ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ ঘোষণাও অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। সমসাময়িক বাস্তৱতাক স্পষ্টভাৱে প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্কৰ বৰ্তমানৰ ব্যৱস্থাৰে সংপৃক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুধাৱনেৰে আমি বহুপক্ষীয়তাবাদৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদত সন্নিৱিষ্ট উদ্দেশ্য আৰু নীতিসমূহকে প্ৰমুখ্য কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনক সম্পূৰ্ণৰূপে আৰু ইয়াৰ অপৰিহাৰ্য্য মূল আধাৰ হিচাপে আন্তঃসংযোগ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ কেন্দ্ৰীয় ভূমিকা অক্ষুণ্ণ ৰখাৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি আৰু নিৰাপত্তা অক্ষুণ্ণ ৰখা, বহনক্ষম উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সহযোগিতা, সকলোৰে বাবে গণতন্ত্ৰ, মানৱ অধিকাৰ আৰু মৌলিক স্বাধীনতাৰ প্ৰসাৰ আৰু সুৰক্ষা নিশ্চিতকৰণৰ লগতে সংহতি, পাৰস্পৰিক সন্মান, ন্যায় আৰু সমতাৰ ভিত্তিত সহযোগিতাক সুদৃঢ় কৰা হ’ব। আমি বৈশ্বিক সিদ্ধান্ত-গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া আৰু গাঁথনিত উদীয়মান বজাৰ আৰু উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ (EMDC) লগতে বিশেষকৈ আফ্ৰিকা আৰু লেটিন আমেৰিকা তথা কেৰিবিয়ানৰ কম উন্নত দেশসমূহৰ (LDC) অধিক আৰু বেছি অৰ্থপূৰ্ণ অংশগ্ৰহণ আৰু প্ৰতিনিধিত্ব নিশ্চিতকৰণৰ লগতে সমসাময়িক বাস্তৱতাৰ সৈতে সংগতিৰ অংগীকাৰৰ কথাও দোহাৰিছোঁ। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু আন-আন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ সচিবালয়ত সময়মতে ন্যায্য ভৌগোলিক প্ৰতিনিধিত্ব লাভৰ লগতে এই সংগঠনসমূহৰ নেতৃত্ব আৰু দায়িত্বৰ সকলো স্তৰতে বিশেষকৈ ইএমডিচি-ৰ পৰা মহিলাসকলৰ ভূমিকা আৰু অংশ বৃদ্ধিৰো আহ্বান জনাইছোঁ। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ কাৰ্য্যবাহী মুৰব্বী আৰু জ্যেষ্ঠ পদসমূহৰ নিৰ্বাচন আৰু নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াটো স্বচ্ছতা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ ১০১ নং অনুচ্ছেদৰ সকলো বিধান অনুসৰি সম্পন্ন কৰা, ভৌগোলিক ভিত্তিত যিমান পাৰি ব্যাপকভাৱে কৰ্মচাৰী নিযুক্তি আৰু মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰখা আৰু সাধাৰণ নিয়ম মানি চলাত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰোঁ।
২০২৩-ৰ জোহান্সবাৰ্গ-II নেতা ঘোষণাক স্বীকৃতি জনাই আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদকে প্ৰমুখ্য কৰি ইয়াৰ এক ব্যাপক সংস্কাৰ সাধনৰ বাবে আমাৰ সমৰ্থনৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছোঁ। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ইয়াক অধিক গণতান্ত্ৰিক, প্ৰতিনিধিত্বমূলক, ফলপ্ৰসূ আৰু কাৰ্য্যক্ষম কৰি তোলা। লগতে পৰিষদৰ সদস্যপদত উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ প্ৰতিনিধিত্ব বৃদ্ধিৰে ইয়াক প্ৰচলিত বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি পৰ্য্যাপ্তভাৱে সঁহাৰি জনাবলৈ সক্ষম কৰি তোলাৰ পোষকতা কৰা হৈছে। ইয়াৰোপৰি ইয়াক উদীয়মানসকলৰ বৈধ আকাংক্ষাসমূহক সমৰ্থন কৰিব পৰা আৰু ব্ৰিকছ দেশসমূহকে প্ৰমুখ্য কৰি আফ্ৰিকা, এছিয়া আৰু লেটিন আমেৰিকাৰ উন্নয়নশীল দেশসমূহক নিৰাপত্তা পৰিষদকে প্ৰমুখ্য কৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়ত অধিক ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ সাজু কৰি তোলাৰ পোষকতা কৰা হৈছে। আমি আফ্ৰিকান দেশসমূহৰ বৈধ আকাংক্ষাক স্বীকৃতি জনাইছোঁ, যি এজুলৱিনী ঐকমত্য আৰু ছিৰ্ট ঘোষণাপত্ৰত প্ৰতিফলিত হৈছে। আমি কওঁ যে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰ সাধনে গ্ল’বেল ছাউথৰ কণ্ঠ বৃদ্ধি কৰিব। ২০২২-ৰ বেইজিং আৰু ২০২৩-ৰ জোহান্সবাৰ্গ-II নেতা ঘোষণাক স্মৰণেৰে চীন আৰু ৰাছিয়াই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ স্থায়ী সদস্য হিচাপে ব্ৰাজিল আৰু ভাৰতৰ নিৰাপত্তা পৰিষদকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘত অধিক ভূমিকা গ্ৰহণৰ আকাংক্ষাক পুনৰবাৰ সমৰ্থন আগবঢ়াইছে।
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ৮০ বছৰীয়া জয়ন্তীৰ শুভলগনত আমি ইউএনজিএ-ৰ প্ৰস্তাৱ ৭৫/১, ৭৭/৩৩৫ আৰু আন-আন প্ৰাসংগিক প্ৰস্তাৱসমূহ স্মৰণ কৰিছোঁ। লগতে, ৰাষ্ট্ৰসংঘক ইয়াৰ কাৰ্য্যভাৰ পালন কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় সকলো সহায় আগবঢ়োৱাৰ অংগীকাৰৰ কথা দোহাৰিছোঁ। আমি সুনিৰ্দিষ্ট অগ্ৰগতি লাভৰ লক্ষ্যৰে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰধান অংগসমূহৰ সংস্কাৰ সাধনৰ প্ৰবল আহ্বানত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰ সাধনৰ আলোচনাত ইয়াক নতুন প্ৰাণ প্ৰদানৰ লগতে সাধাৰণ পৰিষদক পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ তথা অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক পৰিষদক সুদৃঢ়কৰণৰ কাম অব্যাহত ৰাখিবলৈ আমি পুনৰ অংগীকাৰ কৰোঁ। ২০২৫-ৰ শান্তি গঢ়া ব্যৱস্থাৰ পৰ্য্যালোচনাৰ সফল সমাপ্তিৰ বাবে আমি আগ্ৰহী হৈ উঠিছোঁ।
আমি এই কথাত ঐক্যমত পোষণ কৰোঁ যে এখনি বহুমেৰু বিশ্বৰ সমসাময়িক বাস্তৱ পৰিস্থিতিৰ প্ৰেক্ষাপটত উন্নয়নশীল দেশসমূহে অধিক ন্যায়সংগত আৰু ন্যায্য বিশ্ব শাসন তথা ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজৰ পাৰস্পৰিকভাৱে উপযোগী সম্পৰ্কৰ বাবে আলোচনা কৰা কাৰ্য্য তথা পৰামৰ্শক প্ৰসাৰিতকৰণৰ প্ৰচেষ্টা গভীৰ কৰাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি স্বীকাৰ কৰোঁ যে বহুমেৰুতাই ইএমডিচি-সমূহৰ বাবে নিজ-নিজ গঠনমূলক সম্ভাৱনা বিকাশৰ সুযোগৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰে আৰু সৰ্বজনীনভাৱে উপকাৰী, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু সমতাপূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক বিশ্বায়ন আৰু সহযোগিতাৰ লাভা-লাভ উপভোগ কৰিব পাৰে। বিশেষকৈ ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনা, দ্ৰুত অৰ্থনৈতিক মন্দাৱস্থা আৰু প্ৰযুক্তিগত পৰিৱৰ্তন, সুৰক্ষাবাদী ব্যৱস্থা আৰু প্ৰব্ৰজনৰ প্ৰত্যাহ্বানকে প্ৰমুখ্য কৰি উল্লেখযোগ্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰে মোকাবিলাৰে আমি ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনৰ চালক হিচাপে গ্ল’বেল ছাউথৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰোঁ। আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহে গ্ল’বেল ছাউথৰ উদ্বেগ আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ কথা কোৱাৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি অধিক ন্যায়সংগত, বহনক্ষম, সৰ্বাংগীন, প্ৰতিনিধিত্বমূলক আৰু সুস্থিৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাক প্ৰসাৰিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।
২০২৫-ত দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ অন্তৰ আশী বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ল, যি যুদ্ধই মানৱ জাতিৰ বাবে বিশেষকৈ ইউৰোপ, এছিয়া, আফ্ৰিকা, প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল আৰু বিশ্বৰ আন-আন অংশত বিভীষিকাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। সেই কথা স্মৰণেৰে আমি দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ অন্তৰ আশীতম বৰ্ষপূৰ্তিত, এই ঐতিহাসিক পৰিঘটনাটো সন্দৰ্ভত ইউএনজিএ-ৰ প্ৰস্তাৱ ৭৯/২৭২-লৈ আমাৰ পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়াইছোঁ, যি প্ৰস্তাৱে ৰাষ্ট্ৰসংঘ প্ৰতিষ্ঠাৰ চৰ্তসমূহ আগবঢ়াইছিল, যুদ্ধৰ পৰা পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মক ৰক্ষা কৰিবলৈ এই প্ৰস্তাৱ আগবঢ়োৱা হৈছিল।
৮০ বছৰীয়া জয়ন্তীত আমি ব্ৰেটন উডছ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক (BWI) অধিক প্ৰাণোচ্ছল, ফলপ্ৰসূ, বিশ্বাসযোগ্য, অন্তৰ্ভুক্ত, উদ্দেশ্যৰ বাবে উপযুক্ত, নিৰপেক্ষ, দায়িত্বশীল আৰু প্ৰতিনিধিত্বমূলক কৰি তুলিবলৈ সংস্কাৰ সাধনৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছোঁ। ইয়াৰ জৰিয়তে এইসমূহৰ আস্থা বৃদ্ধি সম্ভৱ হৈ উঠিব। প্ৰথম আৰু প্ৰধান কথাটো হ’ল এইসমূহৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ পৰাই বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ ৰূপান্তৰৰ যাত্ৰাক প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ নিজ-নিজ শাসন গাঁথনিৰ সংস্কাৰ সাধন কৰিব লাগিব। বিডব্লিউআই-ত ইএমডিই-ৰ কণ্ঠ আৰু প্ৰতিনিধিত্বই বিশ্ব অৰ্থনীতিত এইসমূহৰ ক্ৰম-বৰ্ধমান গুৰুত্বক প্ৰতিফলিত কৰিব লাগিব। তদুপৰি, আমি উন্নত পৰিচালনা পদ্ধতিৰ আহ্বান জনাইছোঁ। ইয়াৰ ভিতৰত আছে দক্ষতা-ভিত্তিক আৰু অন্তৰ্ভুক্ত নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়া, যিয়ে আইএমএফ আৰু ডব্লিউবিজি-ৰ নেতৃত্বত ইএমডিই-সমূহৰ আঞ্চলিক বৈচিত্ৰ্য আৰু প্ৰতিনিধিত্ব বৃদ্ধি কৰিব, লগতে পৰিচালনা পৰ্য্যায়ত মহিলাৰ ভূমিকা আৰু অংশও বৃদ্ধি কৰিব।
বৰ্তমানৰ অনিশ্চয়তা আৰু অস্থিৰতাৰ প্ৰেক্ষাপটত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা নিধি (IMF)-এ ইয়াৰ সদস্য দেশসমূহক, বিশেষকৈ অতি দুৰ্বল দেশসমূহক ফলপ্ৰসূভাৱে সহায় কৰিবলৈ, বিশ্বব্যাপী বিত্তীয় সুৰক্ষা নেটৱৰ্ক (GFSN)-ৰ কেন্দ্ৰত পৰ্য্যাপ্তভাৱে সম্পদপূৰ্ণ আৰু প্ৰাণোচ্ছল হৈ থাকিব লাগিব। কোটা পুনৰ সংহতি অবিহনেও আমি ১৬ সংখ্যক কোটা সাধাৰণ পৰ্য্যালোচনা (GRQ)-ৰ অধীনত প্ৰস্তাৱিত কোটা বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মতি প্ৰদান কৰিছোঁ আৰু এতিয়াও বাকী থকা আইএমএফ-ৰ সদস্য দেশসমূহক আহ্বান জনাইছোঁ যে তেওঁলোকে এই ক্ষেত্ৰত নিজৰ সন্মতি প্ৰদান কৰক আৰু ১৬ নং জিআৰকিউ-ৰ অধীনত কোটা বৃদ্ধিক কোনো পলম নকৰাকৈ কাৰ্য্যকৰী কৰক। আমি আইএমএফ-ৰ কাৰ্য্যবাহী পৰিষদক আহ্বান জনাইছোঁ যে ১৭ নং জিআৰকিউ-ৰ অধীনত নতুন কোটা সূত্ৰৰ জৰিয়তে কোটা শ্বেয়াৰ পুনৰ সংহতিৰ পদ্ধতি বিকশিত কৰিবলৈ গভৰ্ণৰ ব’ৰ্ডে নিৰ্ধাৰণ কৰা আদেশ পূৰণ কৰক। আমি আইএমএফ-ৰ কাৰ্য্যবাহী পৰিষদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা আৰু বিত্তীয় কমিটিৰ (IMFC) ডেপুটিসকলৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰোঁ। এইসমূহ প্ৰচেষ্টাই ভৱিষ্যতৰ আলোচনাক পথ-প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু জৰুৰী কোটা তথা শাসন সংস্কাৰ সন্দৰ্ভত ঐক্যমত গঢ়াত সহায় কৰিব। আমি পুনৰ কওঁ যে আইএমএফ-ত অধিক কোটা পুনৰ সংহতি উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ ক্ষেত্ৰতে প্ৰযোজ্য হ’ব নালাগে, এনে হ’লেহে বিশ্ব অৰ্থনীতিত দেশসমূহৰ আপেক্ষিক অৱস্থান প্ৰতিফলিত হ’ব আৰু ইএমডিই-সমূহৰ অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি পাব। আইএমএফ-ৰ কোটা আৰু শাসন সংস্কাৰৰ বাবে ব্ৰিকছৰ ৰিঅ’ ডি জেনেৰিঅ’ দৃষ্টিভংগীৰে সংগতি ৰাখি আমি আইএমএফ-ৰ আন-আন সদস্য দেশসমূহৰ সৈতে গঠনমূলকভাৱে জড়িত হ’বলৈ সাজু হৈ আছোঁ যাতে অৰ্থপূৰ্ণ কোটা অংশীদাৰিত্ব পুনৰ সংহতি আৰু শাসন সংস্কাৰ ১৭ সংখ্যক জিআৰকিউ-ত অন্তৰ্ভুক্ত হয়।
আমি পুনৰ দৃঢ়তাৰে কওঁ যে ব্ৰাজিলৰ সহ-অধ্যক্ষতাত ২০২৫-ৰ বিশ্ব বেংকৰ শ্বেয়াৰ হ’ল্ডিং পৰ্য্যালোচনা বহুপক্ষীয়তাবাদক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে আৰু বিশ্ব বেংক গ্ৰুপৰ বৈধতা বৃদ্ধিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম। এই পৰ্য্যালোচনাই উন্নত, বৃহৎ আৰু অধিক ফলপ্ৰসূ উন্নয়ন বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে ইয়াৰ মৰ্য্যাদা বৃদ্ধি কৰিব। লিমা (Lima) নীতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আমি উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ কণ্ঠ আৰু প্ৰতিনিধিত্ব বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছোঁ, ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে তেওঁলোকৰ ঐতিহাসিক অপ্ৰতিনিধিত্বক সংশোধন কৰা শ্বেয়াৰ হ’ল্ডিঙৰ পুনৰ সংহতি। জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু ডিজিটেলাইজেচনৰ প্ৰত্যাহ্বানমূলক প্ৰেক্ষাপটত নিয়োগ সৃষ্টিকে প্ৰমুখ্য কৰি দৰিদ্ৰতা আৰু বৈষম্যৰে মোকাবিলাকৰণ বিশ্ব বেংক গ্ৰুপৰ অভিযানৰ কেন্দ্ৰীয় বিষয় হৈ থকাটো আমি নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিম।
বহুপক্ষীয় বাণিজ্য ব্যৱস্থাটো ভালেমান দিন ধৰি এক সংযোগস্থলত (crossroads) আছে। বাণিজ্য-নিষেধাজ্ঞামূলক কাৰ্য্যৰ প্ৰসাৰে, সেয়া শুল্ক আৰু অ-শুল্ক ব্যৱস্থাৰ নিৰ্বিচাৰ বৃদ্ধিৰ ৰূপতেই হওঁক বা পাৰিপাৰ্শ্বিক লক্ষ্যৰ প্ৰেক্ষাপটত সুৰক্ষাবাদৰ ৰূপতেই হওঁক, বিশ্ব বাণিজ্যক অধিক হ্ৰাসৰ ভাবুকি প্ৰদান কৰিছে, বিশ্বৰ যোগান শৃংখলত ব্যাঘাত জন্মাইছে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক তথা বাণিজ্যিক কাৰ্য্যকলাপত অনিশ্চয়তাৰ সৃষ্টি কৰিছে। যিয়ে বৰ্তমানৰ অৰ্থনৈতিক বৈষম্যক তীব্ৰতৰ কৰি তুলিছে আৰু বিশ্ব অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ সম্ভাৱনাক প্ৰভাৱিত কৰিছে। আমি একপক্ষীয় শুল্ক আৰু অ-শুল্ক ব্যৱস্থাৰ বৃদ্ধিৰ বিষয়ে গুৰুতৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছোঁ, যিয়ে বাণিজ্যক বিকৃত কৰে আৰু ই বিশ্ব ব্যৱসায় সংস্থাৰ নিয়মৰ সৈতে অসঙ্গতিপূৰ্ণ। এই প্ৰসংগত আমি নিয়ম-ভিত্তিক, মুকলি, স্বচ্ছ, ন্যায্য, অন্তৰ্ভুক্ত, সমতাপূৰ্ণ, বৈষম্যহীন, সহমত ভিত্তিক বহুপক্ষীয় বাণিজ্য ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থনৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছোঁ, ইয়াৰ মূলতে আছে বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থা (WTO), ইয়াৰ উন্নয়নশীল সদস্য দেশসমূহৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ আৰু পাৰ্থক্যমূলক ব্যৱহাৰো (S&DT) অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। আমি দৃঢ়তাৰে কওঁ যে বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থা ইয়াৰ ৩০ বছৰীয়া জয়ন্তীত নতুন বাণিজ্য নিয়মৰ আলোচনাকে প্ৰমুখ্য কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য আলোচনাৰ একাধিক মাত্ৰাত নেতৃত্ব প্ৰদানৰ প্ৰয়োজনীয় কাৰ্য্যভাৰ, বিশেষজ্ঞতা সম্পন্ন, সৰ্বজনীন প্ৰসাৰ আৰু ক্ষমতা থকা একমাত্ৰ বহুপক্ষীয় প্ৰতিষ্ঠান হৈয়েই আছে। আমি দ্বাদশ বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ মন্ত্ৰী সন্মিলনত গ্ৰহণ কৰা অংগীকাৰৰ কথা স্মৰণ কৰিছোঁ আৰু ত্ৰয়োদশ বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ মন্ত্ৰী সন্মিলনত সংস্থাটোৰ প্ৰাসংগিকতা নিশ্চিতকৰণৰ অৰ্থে আৰু বহুপক্ষীয় বাণিজ্য ব্যৱস্থাৰ বিশ্বাসযোগ্যতা পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে সংস্থাটোৰ প্ৰয়োজনীয় সংস্কাৰ সাধনৰ দিশত কাম কৰাৰ অংগীকাৰৰ কথা দোহাৰিছোঁ। আমি এক সুলভ, ফলপ্ৰসূ, সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্য্যক্ষম, দুটা স্তৰৰ বাধ্যতামূলক বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ বিবাদ-নিষ্পত্তি ব্যৱস্থাৰ জৰুৰী পুনৰুদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত অংগীকাৰবদ্ধ হৈ আছোঁ। ইথিঅ’পিয়া আৰু ইৰানৰ বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাত যোগদানৰ বাবে আমি পূৰ্ণ সমৰ্থন জনাইছোঁ। বাণিজ্য মন্ত্ৰীসকলে পোষকতা কৰা বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থা সংস্কাৰ সাধন আৰু বহুপক্ষীয় বাণিজ্য ব্যৱস্থাক সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছৰ ঘোষণাক আমি আদৰণি জনাইছোঁ।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ বিপৰীতে একপক্ষীয় জোৰ-জবৰদস্তিমূলক ব্যৱস্থা জাপি দিয়া কাৰ্য্যক আমি গৰিহণা জনাইছোঁ আৰু পুনৰ কওঁ যে একপক্ষীয় অৰ্থনৈতিক নিষেধাজ্ঞা আৰু গৌণ নিষেধাজ্ঞাৰ ৰূপত এনে ব্যৱস্থাই লক্ষ্য ৰাষ্ট্ৰৰ সাধাৰণ জনসংখ্যাৰ উন্নয়ন, স্বাস্থ্য আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ অধিকাৰৰাজিকে প্ৰমুখ্য কৰি মানৱ অধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত সুদূৰপ্ৰসাৰী নেতিবাচক প্ৰভাৱ পেলায়, যিয়ে দৰিদ্ৰ আৰু দুৰ্বল পৰিস্থিতিত থকা লোকসকলক অসমতাপূৰ্ণভাৱে প্ৰভাৱিত কৰে, ডিজিটেল বিভাজন গভীৰ কৰে আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক প্ৰত্যাহ্বানৰাজিক অধিক ভয়াৱহ কৰি তোলে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ নীতি আৰু উদ্দেশ্যক প্ৰভাৱিত কৰা এনে অবৈধ ব্যৱস্থাসমূহ নিৰ্মূল কৰিবলৈ আমি আহ্বান জনাইছোঁ। আমি পুনৰ দৃঢ়তাৰে কওঁ যে ব্ৰিকছৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ বিপৰীত অ-ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ অনুমোদিত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ বা সমৰ্থন নকৰে।
বিশ্ব স্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ আন্তঃসংলগ্ন প্ৰকৃতি আৰু ইয়াৰ সীমান্ত অতিক্ৰমি প্ৰভাৱক স্বীকাৰেৰে আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু সংহতি বৃদ্ধিৰে বিশ্ব স্বাস্থ্য শাসন কাৰ্য্যক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে আমাৰ অংগীকাৰৰ কথা দোহাৰিছোঁ। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ব্যৱস্থাৰ ভিতৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য কাৰ্য্যৰ নিৰ্দেশনা আৰু সমন্বয় কৰ্তৃপক্ষ হিচাপে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ ভূমিকাত আলোকপাত কৰোঁ। বিশেষকৈ সংকট আৰু জৰুৰীকালীন সময়ত ইয়াৰ কাৰ্য্যভাৰ, সামৰ্থ্য আৰু বিত্তীয় ব্যৱস্থাক সুদৃঢ়কৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ। বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ জনস্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ, বৈষম্যসমূহ হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু বিশেষকৈ উন্নয়নশীল দেশসমূহত সকলোৰে বাবে মেডিচিন আৰু ভেকচিনকে প্ৰমুখ্য কৰি স্বাস্থ্য সেৱাসমূহৰ ন্যায্য প্ৰৱেশ নিশ্চিত কৰিবলৈ এটা শক্তিশালী আৰু পৰ্য্যাপ্ত পুঁজিৰে সহায় কৰা বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। আমি বিশ্ব স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাক সুদৃঢ়কৰণৰ প্ৰচেষ্টাসমূহক সক্ৰিয়ভাৱে সমৰ্থন কৰিবলৈ অংগীকাৰবদ্ধ। সমতা, অন্তৰ্ভুক্তি, স্বচ্ছতা আৰু সঁহাৰি জনোৱা কাৰ্য্যক লালন-পালনেৰে স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো দেশ পিছ পৰি থাকিব নালাগে। ৭৮ সংখ্যক বিশ্ব স্বাস্থ্য সন্মিলনে ডব্লিউএইচঅ’-ৰ মহামাৰী চুক্তি অভিযোজনা কাৰ্য্যৰ আমি শলাগ লৈছোঁ। এই চুক্তিয়ে ভৱিষ্যতৰ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে এখনি সুৰক্ষিত আৰু সমতাপূৰ্ণ বিশ্বৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰিব। আমি এই গতিক ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ সাজু হৈ আছোঁ যাতে সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ নেতৃত্বত আৰু সদস্য ৰাষ্ট্ৰই চালিত কৰা আলোচনাৰ সময়োপযোগী সমাপ্তি নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
আমি স্বীকাৰ কৰোঁ যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই (AI) এটি অধিক সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যতৰ দিশত উন্নয়নক ত্বৰান্বিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। সেই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আমি আঙুলিয়াই দিওঁ যে এআই-ৰ বৈশ্বিক শাসনৰ ক্ষেত্ৰত সম্ভাৱ্য বিপদাশংকাৰাজি হ্ৰাস কৰিব লাগে আৰু গ্ল’বেল ছাউথকে প্ৰমুখ্য কৰি সকলো দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণ কৰিব লাগে। উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে সামৰ্থ্য বিকাশকে প্ৰমুখ্য কৰি সাৰ্বভৌম আইন অনুসৰি, ৰাষ্ট্ৰসংঘক ইয়াৰ মূল হিচাপে লৈ, আমাৰ সহভাজিত প্ৰমূল্যবোধসমূহক ৰক্ষা কৰা, বিপদসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰা, বিশ্বাস গঢ়ি তোলা আৰু বিস্তৃত তথা অন্তৰ্ভুক্ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু প্ৰৱেশ নিশ্চিত কৰা এক সামূহিক বৈশ্বিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কাৰ্য্যৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে। অধিক সুষম পন্থাৰ দিশত গঠনমূলক বিতৰ্কক সমৰ্থনৰ অৰ্থে আমি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বৈশ্বিক শাসনৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছৰ নেতাসকলৰ বিবৃতিক লৈ ঐক্যমত পোষণ কৰোঁ, ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় নিয়ন্ত্ৰণ কাঠামো, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ অনুপালন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্বক সন্মান জনাই বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু সৰ্বাংগীন বিকাশৰ বাবে এআই প্ৰযুক্তিৰ দায়িত্বশীল বিকাশ, নিয়োগ আৰু ব্যৱহাৰক ত্বৰান্বিত কৰা।
শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সুস্থিৰতাক প্ৰসাৰিতকৰণ
বিশ্বৰ একাধিক স্থানত অব্যাহত সংঘাত আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাত মেৰুকৰণ আৰু খণ্ডিতকৰণৰ সাম্প্ৰতিক অৱস্থা সম্পৰ্কে আমি উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছোঁ। আমি বৰ্তমানৰ ধাৰাটোক লৈ শংকা প্ৰকাশ কৰিছোঁ যিয়ে বিশ্বৰ সামৰিক ব্যয়ৰ ব্যাপক বৃদ্ধি ঘটাইছে, ইয়াৰ পৰিণতিত উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে পৰ্য্যাপ্ত বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান ব্যৱস্থা ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। আমি বহুপক্ষীয় দৃষ্টিভংগীৰ পোষকতা কৰোঁ যিয়ে বহনক্ষম উন্নয়ন, ক্ষুধা আৰু দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি বৈশ্বিক সঁহাৰি জনোৱা কাৰ্য্যত অৰিহণা যোগোৱাকে প্ৰমুখ্য কৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশ্বজনীন বিষয়সমূহত বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগী আৰু স্থিতিক সন্মান কৰে, একে সময়তে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে নিৰাপত্তাক সংযোগকৰণৰ প্ৰচেষ্টাক লৈ গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰোঁ।
আমি মেৰুকৰণ আৰু অবিশ্বাসৰ বৰ্তমানৰ বৈশ্বিক প্ৰেক্ষাপটক লক্ষ্য কৰিছোঁ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি তথা নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ অৰ্থে বিশ্বজুৰি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কাৰ্য্যক উৎসাহিত কৰিছোঁ। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজক আহ্বান জনাওঁ যে সংঘাতৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰিবলৈ ৰাজনৈতিক-কূটনৈতিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে এই প্ৰত্যাহ্বান আৰু ইয়াৰে সম্পৰ্কীয় নিৰাপত্তাজনিত ভাবুকিৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাব লাগে আৰু সংঘাত প্ৰতিৰোধৰ প্ৰচেষ্টাত জড়িত হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ, ইয়াত ইয়াৰ মূল কাৰণসমূহৰ সমাধানো অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। আমি কওঁ যে সকলো দেশৰ মাজত নিৰাপত্তা অবিভাজনীয় (indivisible) আৰু আলোচনা, পৰামৰ্শ আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছোঁ। আমি সংঘাত প্ৰতিৰোধ আৰু সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত আঞ্চলিক সংগঠনসমূহৰ সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কাৰ্য্যক উৎসাহিত কৰোঁ আৰু সংকটৰ শান্তিপূৰ্ণ নিষ্পত্তিৰ বাবে অনুকূল সকলো প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰোঁ। আমি সংকটৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ আৰু ইয়াৰ তীব্ৰতা বৃদ্ধি ৰোধ কৰিবলৈ মধ্যস্থতা আৰু প্ৰতিৰোধমূলক কূটনীতিৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰোঁ। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ উদ্দেশ্য আৰু নীতি অনুসৰি এই পন্থাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। এই সন্দৰ্ভত আমি সশস্ত্ৰ সংঘাত প্ৰতিৰোধ, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰক্ষা অভিযান, আফ্ৰিকান ইউনিয়নৰ শান্তি সমৰ্থন অভিযান আৰু মধ্যস্থতা তথা শান্তি প্ৰক্ৰিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ পথ অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হওঁ।
আমি বিশ্বজুৰি মানৱীয় সংকটৰ সৈতে মোকাবিলাৰ অৰ্থে বহুপক্ষীয় সহযোগিতাক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে আমাৰ দৃঢ় অংগীকাৰৰ কথা দোহাৰোঁ আৰু ইতিমধ্যে অপৰ্য্যাপ্ত, খণ্ডিত আৰু প্ৰায়ে ৰাজনীতিকৰণ কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সঁহাৰি হ্ৰাসৰ বাবে উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছোঁ। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৱীয় আইন উলংঘা কাৰ্য্যক তীব্ৰ গৰিহণা জনাওঁ। অসামৰিক আন্তঃগাঁথনিকে প্ৰমুখ্য কৰি সাধাৰণ নাগৰিক আৰু অসামৰিক আন্তঃগাঁথনিত ইচ্ছাকৃতভাৱে আক্ৰমণৰ লগতে মানৱীয় প্ৰৱেশৰ পৰা বঞ্চিত কৰা বা বাধা দিয়া আৰু মানৱীয় কৰ্মীক লক্ষ্য কৰি লোৱা আদিও ইয়াৰ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৱীয় আইন উলংঘাৰ সকলো জবাবদিহিতাৰে মোকাবিলাকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত আলোকপাত কৰোঁ। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ এনে উলংঘা কাৰ্য্যই কেৱল তাৎক্ষণিক দুখ-কষ্ট তীব্ৰতৰ কৰি তোলাই নহয়, বৰঞ্চ সংঘাতৰ পিছৰ পুনৰ্গঠনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বস্তুগত আৰু সামাজিক ভেটিসমূহ ধ্বংসৰে স্থায়ী শান্তিৰ সম্ভাৱনাকো প্ৰভাৱিত কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৱীয় আইনৰ প্ৰতি সন্মান, আনুগত্য আৰু ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশসমূহে গ্ৰহণ কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাৰাজিক আমি স্বীকৃতি জনাওঁ।
বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ১৩২৫ (২০০০) প্ৰস্তাৱৰ ২৫ বছৰ পূৰ্তিত মহিলা, শান্তি আৰু নিৰাপত্তা (WPS) কাৰ্য্যসূচীক সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপায়ণ কৰা আৰু অগ্ৰগতি সাধনৰ বাবে আমি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছোঁ। আমি লগতে কওঁ যে সংঘাত প্ৰতিৰোধ আৰু সমাধান, মানৱীয় সাহায্য, মধ্যস্থতা, শান্তি অভিযান, শান্তি স্থাপন আৰু সংঘাতৰ পিছৰ পুনৰ্গঠন আৰু উন্নয়নকে প্ৰমুখ্য কৰি শান্তি আৰু নিৰাপত্তা প্ৰক্ৰিয়াৰ বেলিকা সকলো স্তৰতে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ সম্পূৰ্ণ, সম, নিৰাপদ আৰু অৰ্থপূৰ্ণ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিতকৰণৰ গুৰুত্ব আছে।
২০২৫-ৰ ১৩ জুনৰ পৰা ইৰান ইছলামিক ৰিপাব্লিকৰ বিৰুদ্ধে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ উলংঘা কৰা সামৰিক আক্ৰমণ কাৰ্য্যক আমি গৰিহণা প্ৰদান কৰিছোঁ আৰু মধ্যপ্ৰাচ্যৰ নিৰাপত্তা পৰিস্থিতি পৰৱৰ্তী সময়ত তীব্ৰতৰ হৈ পৰাক লৈ গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছোঁ। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু আইএইএ-ৰ প্ৰাসংগিক প্ৰস্তাৱ উলংঘা কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পাৰমাণৱিক শক্তি সংস্থাৰ (IAEA) সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষাৰ অধীনত অসামৰিক আন্তঃগাঁথনি আৰু শান্তিপূৰ্ণ পাৰমাণৱিক ব্যৱস্থা সমূহৰ ওপৰত ইচ্ছাকৃতভাৱে আক্ৰমণ চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত আমি গুৰুতৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছোঁ। জনসাধাৰণ আৰু পৰিবেশক ক্ষতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ সশস্ত্ৰ সংঘাতকে প্ৰমুখ্য কৰি পাৰমাণৱিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সদায় অক্ষুণ্ণ ৰাখিব লাগিব। এনে প্ৰেক্ষাপটত আমি আঞ্চলিক প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰে মোকাবিলা কৰাৰ লক্ষ্যৰে কূটনৈতিক পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থনৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছোঁ। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদক এই বিষয়টোত হস্তক্ষেপ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ।
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদ আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদকে প্ৰমুখ্য কৰি যথোপযুক্ত মঞ্চ সমূহত স্থান লাভ কৰা ইউক্ৰেইনৰ সংঘাত সম্পৰ্কে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় স্থিতিসমূহৰ কথা আমি স্মৰণ কৰোঁ। আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে সংঘাতৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ লক্ষ্যৰে আফ্ৰিকান শান্তি পদক্ষেপ আৰু শান্তিৰ বাবে বন্ধু গোট সৃষ্টিকে প্ৰমুখ্য কৰি “মেডিয়েচন আৰু গুড অফিচ”-ৰ প্ৰাসংগিক প্ৰস্তাৱসমূহক আমি প্ৰশংসা কৰোঁ। আমি আশা কৰোঁ যে বৰ্তমানৰ প্ৰচেষ্টাই এটি বহনক্ষম শান্তি ব্যৱস্থাৰ সূচনা কৰিব।
মধ্যপ্ৰাচ্য আৰু উত্তৰ আফ্ৰিকা (MENA) অঞ্চলত অব্যাহত থকা সংঘাত আৰু অস্থিৰতাৰ পৰিস্থিতিক লৈ আমি গভীৰভাৱে চিন্তিত। এই সন্দৰ্ভত ২০২৫-ৰ ২৮ মাৰ্চত ব্ৰিকছৰ উপ-বিদেশ মন্ত্ৰী আৰু বিশেষ দূতসকলৰ বৈঠকৰ যৌথ বিবৃতিক আমি সমৰ্থন জনাইছোঁ।
আমি দখলীকৃত পেলেষ্টাইন ভূখণ্ডৰ পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি আমাৰ গুৰুতৰ উদ্বেগৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছোঁ, গাজাৰ বিৰুদ্ধে ইজৰাইলে পুনৰ অবিৰত আক্ৰমণ আৰম্ভ কৰা কাৰ্য্য আৰু ভূখণ্ডত মানৱীয় সাহায্যৰ প্ৰৱেশত বাধাৰ সৃষ্টি কৰা কাৰ্য্যক লৈ গভীৰ চিন্তা ব্যক্ত কৰিছোঁ। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, বিশেষকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৱীয় আইন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৱ অধিকাৰ আইনৰ অনুপালনৰ আহ্বান জনাইছোঁ আৰু যুদ্ধৰ পদ্ধতি হিচাপে অনাহাৰক (starvation) বাছি লোৱাকে প্ৰমুখ্য কৰি আইএইচএল-ৰ সকলো নীতি-নিয়ম উলংঘা কাৰ্য্যক গৰিহণা জনাইছোঁ। মানৱীয় সাহায্যক ৰাজনীতিকৰণ বা সামৰিককৰণৰ প্ৰচেষ্টাকো আমি গৰিহণা দিছোঁ। আমি পক্ষসমূহক আহ্বান জনাইছোঁ যে তাৎক্ষণিক, স্থায়ী আৰু নিঃচৰ্ত যুদ্ধবিৰতিৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব লাগে, গাজা ষ্ট্ৰীপ আৰু দখল কৰা পেলেষ্টাইন ভূখণ্ডৰ আন সকলো অংশৰ পৰা ইজৰাইলী বাহিনী সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰত্যাহাৰ কৰিব লাগে, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন উলংঘা কৰি ৰখা সকলো পণবন্দী আৰু বন্দীক মুকলি কৰি দিব লাগে আৰু মানৱীয় সাহায্যৰ স্থায়ী তথা বাধাহীন প্ৰৱেশ আৰু প্ৰদানৰ বাবে অধিক আলোচনাত সদ্ভাৱে জড়িত হ’ব লাগে। আমি ইউএনআৰডব্লিউএ (UNRWA)-ৰ প্ৰতি আমাৰ অটল সমৰ্থনৰ মনোভাৱৰ কথা দোহাৰিছোঁ আৰু ইউএনজিএ-এ ইয়াৰ পাঁচটা কাৰ্য্যকলাপৰ ক্ষেত্ৰত পেলেষ্টাইনৰ শৰণাৰ্থীসকলক মৌলিক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰদান কৰা আদেশক সম্পূৰ্ণৰূপে সন্মান কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। আমি সকলো সংশ্লিষ্ট পক্ষকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ অধীনত নিজৰ বাধ্যবাধকতাক সন্মান কৰিবলৈ আৰু পৰম সংযম সহকাৰে কাম কৰিবলৈ তথা কঠোৰ পদক্ষেপ আৰু উত্তেজনাপূৰ্ণ ঘোষণাৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ।
আমি কওঁ যে গাজা ষ্ট্ৰীপ দখল কৰা পেলেষ্টাইন ভূখণ্ডৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ। আমি এই সন্দৰ্ভত পেলেষ্টাইন কৰ্তৃপক্ষৰ অধীনত পশ্চিম পাৰ আৰু গাজা ষ্ট্ৰীপক একত্ৰিত কৰাৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰোঁ আৰু পেলেষ্টাইনৰ জনসাধাৰণৰ আত্মনিয়ন্ত্ৰণৰ অধিকাৰ, তেওঁলোকৰ স্বাধীন পেলেষ্টাইন ৰাষ্ট্ৰৰ অধিকাৰৰ কথা পুনৰ দৃঢ়তাৰে কওঁ।
আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজক আহ্বান জনাই কওঁ যে পেলেষ্টাইনী কৰ্তৃপক্ষই পেলেষ্টাইনীসকলৰ স্বাধীনতা আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ বৈধ আকাংক্ষাৰাজি পৰি-পূৰণৰ বাবে সংস্কাৰ সাধনৰ দিশত অগ্ৰসৰ হোৱাৰ লগতে পেলেষ্টাইনীসকলৰ কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাৰে ভূখণ্ডৰ নাগৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষীপ্ৰতাৰে পুনৰ্গঠন কৰাটো আৱশ্যকীয়। ২০২৫-ৰ ৪ মাৰ্চত পেলেষ্টাইন সন্দৰ্ভত জৰুৰীকালীন আৰৱ সন্মিলনত এই সন্দৰ্ভত সহমতত উপনীত হোৱা গৈছিল। আমি কায়ৰোত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া আগন্তুক সংকল্প সন্মিলন আহ্বানৰ পদক্ষেপক আদৰণি জনাওঁ। আমি আঙুলিয়াই দিওঁ যে গাজাক সুস্থিৰ আৰু পুনৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰচেষ্টা দীৰ্ঘদিনীয়া সংঘাতৰ ন্যায্য আৰু স্থায়ী ৰাজনৈতিক সমাধানৰ সৈতে একেলগে ৰূপায়ণ হ’ব লাগিব। আমি দখল কৰা পেলেষ্টাইন ভূখণ্ডৰ পৰা যিকোনো অজুহাতত পেলেষ্টাইনী জনসংখ্যাৰ যিকোনো এজনক বলপূৰ্বকভাৱে স্থানান্তৰিত কৰাৰ লগতে গাজা ষ্ট্ৰীপৰ ভূখণ্ডৰ যিকোনো ভৌগোলিক বা জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি আমাৰ দৃঢ় বিৰোধিতা প্ৰকাশ কৰিছোঁ। আমি পুনৰ কওঁ যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ন্যায়িক সংস্থাসমূহে অবৈধ দখলৰ অন্ত পেলোৱা আৰু আইনী নীতি-নিয়মসমূহক ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰা তথা ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তিৰ ক্ষেত্ৰত বাধাৰ সৃষ্টি কৰা সকলো প্ৰথাক তৎকালীনভাৱে বন্ধ কৰিব লাগে।
আমি পুনৰ দৃঢ়তাৰে কওঁ যে ইজৰাইল-পেলেষ্টাইন সংঘাতৰ ন্যায্য আৰু স্থায়ী সমাধান শান্তিপূৰ্ণ উপায়েৰেহে সম্ভৱ আৰু ই আত্মনিয়ন্ত্ৰণকে প্ৰমুখ্য কৰি পেলেষ্টাইনৰ জনসাধাৰণৰ বৈধ অধিকাৰৰাজি পৰিপূৰণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ প্ৰাসংগিক আৰু সাধাৰণ পৰিষদৰ প্ৰস্তাৱসমূহকে প্ৰমুখ্য কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি দুখন ৰাষ্ট্ৰৰ সমাধানৰ প্ৰতি অটল অংগীকাৰৰ প্ৰেক্ষাপটত আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘত পেলেষ্টাইন ৰাষ্ট্ৰৰ সম্পূৰ্ণ সদস্যপদৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থন পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ আৰু আৰৱ শান্তি পদক্ষেপে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ১৯৬৭ সীমান্তৰ ভিতৰত এখন সাৰ্বভৌম, স্বাধীন আৰু কাৰ্য্যক্ষম পেলেষ্টাইন ৰাষ্ট্ৰ স্থাপন কাৰ্য্যক সামৰি লৈছে, য’ত অন্তৰ্ভুক্ত গাজা ষ্ট্ৰীপ আৰু পশ্চিম পাৰ। ইয়াৰ জৰিয়তে পূব জেৰুজালেমক ৰাজধানী হিচাপে লৈ শান্তিপূৰ্ণভাৱে আৰু নিৰাপত্তা সহকাৰে কাষে-কাষে বাস কৰা দুখন ৰাষ্ট্ৰৰ দৃষ্টিভংগীত উপনীত হোৱা যাব। আমি বহুপক্ষীয় বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানকে প্ৰমুখ্য কৰি সকলো প্ৰাসংগিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাত পেলেষ্টাইনৰ পৰ্য্যাপ্ত প্ৰতিনিধিত্ব আৰু তেওঁলোকৰ সম্পদৰ সুবিধাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দৃঢ়তাৰে জনাইছোঁ। ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশসমূহে জৰুৰী যুদ্ধবিৰতিৰ দিশত, মানৱীয় সাহায্য প্ৰদানৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে আৰু অঞ্চলটোত স্থায়ী তথা বহনক্ষম শান্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ দিশত অবিৰত প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কাৰ্য্যক আমি আদৰণি জনাইছোঁ।
আমি লেবাননত যুদ্ধবিৰতিৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কাৰ্য্যক আদৰণি জনাইছোঁ আৰু সকলো পক্ষকে ইয়াৰ চৰ্তসমূহ কঠোৰভাৱে মানি চলিবলৈ তথা ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ১৭০১ নং প্ৰস্তাৱক সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্য্যকৰী কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। আমি ইজৰাইলক আহ্বান জনাওঁ যে লেবানন চৰকাৰৰ সৈতে ধাৰ্য্য কৰা চৰ্তসমূহক সন্মান কৰিব লাাগে আৰু দক্ষিণ লেবাননৰ পাঁচটা স্থানকে প্ৰমুখ্য কৰি লেবাননৰ সকলো ভূখণ্ডৰ পৰা নিজৰ দখলদাৰী বাহিনী প্ৰত্যাহাৰ কৰিব লাগে।
আমি ছিৰিয়াৰ সাৰ্বভৌমত্ব, স্বাধীনতা, ঐক্য আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা দোহাৰিছোঁ আৰু ছিৰিয়াৰ নেতৃত্বত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সুবিধাজনক ৰাজনৈতিক প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে আহ্বান জনাইছোঁ। নিৰাপত্তা পৰিষদৰ প্ৰস্তাৱ ২২৫৪ (২০১৫)-ৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এয়া সমাপন হোৱাটো কামনা কৰোঁ। ইয়াৰ জৰিয়তে কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নোহোৱাকৈ অসামৰিক জনসাধাৰণৰ নিৰাপত্তা আৰু মংগল নিশ্চিত কৰাটো বাঞ্ছনীয়। ছিৰিয়াৰ ভিন্ন প্ৰদেশত দেশখনৰ জনগোষ্ঠীসমূহৰ মাজত সংঘটিত হোৱা হিংসাত্মক পৰিস্থিতি, ছিৰিয়াত শেহতীয়াকৈ মাৰ ইলিয়াছ চাৰ্চ আৰু ৰিফ ডিমাছকত সংঘটিত বোমা বিস্ফোৰণকে প্ৰমুখ্য কৰি আইছিল (Da’esh) আৰু আল কায়দাৰ সংযুক্ত সংস্থাসমূহে সন্ত্ৰাসবাদৰ কাৰ্য্যকলাপ অব্যাহত ৰখা কাৰ্য্যক গৰিহণা দিছোঁ আৰু এই সন্ত্ৰাসবাদীয়ে কৰা আক্ৰমণৰ বলি হোৱা লোকসকলৰ পৰিয়াল-বৰ্গৰ প্ৰতি আন্তৰিক সমবেদনা আৰু সহানুভূতি প্ৰকাশ কৰিছোঁ। ছিৰিয়াৰ ভূখণ্ডত বিদেশী সন্ত্ৰাসবাদীয়ে সৃষ্টি কৰা ভাবুকিৰ লগতে ছিৰিয়াৰ পৰা আঞ্চলিক দেশসমূহলৈ সন্ত্ৰাসবাদী বিয়পি পৰাৰ আশংকাকো আমি গৰিহণা দিছোঁ। ছিৰিয়াই সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদ আৰু উগ্ৰবাদৰ দৃঢ় বিৰোধিতা কৰা উচিত আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিষয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজৰ উদ্বেগৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা উচিত। আমি ছিৰিয়াৰ ওপৰত একপক্ষীয় নিষেধাজ্ঞা প্ৰত্যাহাৰ কৰা কাৰ্য্যক আদৰণি জনাইছোঁ আৰু আশা কৰিছোঁ যে ইয়াৰ দ্বাৰা ছিৰিয়াৰ অৰ্থনীতি পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাত সহায়ক হ’ব আৰু উন্নয়ন তথা সুস্থিৰতা ত্বৰান্বিত হোৱা ধৰণেৰে পুনৰ্গঠন প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হ’ব। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু ১৯৭৪-ৰ বিচ্ছিন্নতাক স্পষ্টভাৱে উলংঘা কৰি ছিৰিয়াৰ কিছু অংশ দখল কৰা কাৰ্য্যক কঠোৰভাৱে গৰিহণা দিয়াৰ লগতে আমি ইজৰাইলক ছিৰিয়াৰ ভূখণ্ডৰ পৰা নিজৰ বাহিনীক অনতিপলমে প্ৰত্যাহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ।
আমি পুনৰ কওঁ যে "আফ্ৰিকান সমস্যাৰ আফ্ৰিকান সমাধান" নীতিয়ে আফ্ৰিকা মহাদেশত সংঘাত সমাধানৰ ভিত্তি হিচাপে কাম কৰি যাব লাগে। আমি সংঘাত প্ৰতিৰোধ, পৰিচালনা আৰু সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত আফ্ৰিকান ইউনিয়নে গ্ৰহণ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰিছোঁ আৰু আফ্ৰিকান ইউনিয়ন তথা আফ্ৰিকান উপ-আঞ্চলিক সংস্থাসমূহে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহকে প্ৰমুখ্য কৰি মহাদেশখনত আফ্ৰিকান শান্তিৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থনৰ কথা দোহাৰিছোঁ। এক অৰ্থত আমি আফ্ৰিকান ইউনিয়নৰ শান্তি সমৰ্থন অভিযান, মধ্যস্থতা প্ৰচেষ্টা, শান্তি প্ৰক্ৰিয়া আৰু আফ্ৰিকা মহাদেশত ব্যাপক শান্তি স্থাপন পদক্ষেপক সমৰ্থন কৰাৰ নতুন উপায় বিবেচনা কৰিবলৈ অংগীকাৰ বদ্ধ হৈছোঁ।
আফ্ৰিকাৰ কেতবোৰ অঞ্চলত নতুন আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া সশস্ত্ৰ সংঘাতৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা ভয়াৱহ মানৱীয় সংকট, বিশেষকৈ চুডান, গ্ৰেট লেক অঞ্চল আৰু আফ্ৰিকাৰ শিংৰ সংঘাতৰ বিধ্বংসী প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুতৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে আমি আফ্ৰিকান দেশ আৰু সংগঠনসমূহে স্থায়ী শান্তি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ অন্বেষণত গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টা আৰু কৃতিত্বক প্ৰশংসা কৰিছোঁ। আমি এই সংকটসমূহৰ ৰাজনৈতিক সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ লক্ষ্যৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থনৰ কথা দোহাৰিছোঁ। শত্ৰুতা বন্ধ কৰাৰ আহ্বানৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছোঁ আৰু সংঘাতৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ।
চুডানৰ পৰিস্থিতিৰ পৰিণতিত দেখা দিয়া মানৱীয় সংকট আৰু উগ্ৰবাদ তথা সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰসাৰৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আশংকাক লৈ আমি গভীৰভাৱে চিন্তিত হৈছোঁ। আমি এই ক্ষেত্ৰত আমাৰ স্থিতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছোঁ আৰু তাৎক্ষণিক, স্থায়ী তথা নিঃচৰ্ত যুদ্ধবিৰতি আৰু সংঘাতৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ আহ্বান জনাইছোঁ। আমি চুডানৰ জনসাধাৰণৰ বাবে মানৱীয় সাহায্যৰ স্থায়ী, জৰুৰী আৰু বাধাহীন প্ৰৱেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ আৰু চুডান তথা চুবুৰীয়া দেশসমূহলৈ মানৱীয় সাহায্য বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ।
হাইটিৰ নিৰাপত্তা, মানৱীয় আৰু অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতিৰ অব্যাহত অৱনতি কাৰ্য্যৰ বাবে আমি গুৰুতৰভাৱে চিন্তিত হৈ আছোঁ। আমি পুনৰ দৃঢ়তাৰে কওঁ যে নিৰাপত্তা আৰু উন্নয়ন একেলগে আগবাঢ়িব লাগিব। বৰ্তমানৰ সংকটৰ বাবে হাইটি নেতৃত্বাধীন সমাধানৰ প্ৰয়োজন, যিয়ে স্থানীয় ৰাজনৈতিক শক্তি, প্ৰতিষ্ঠান আৰু সমাজৰ মাজত ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা আৰু ঐক্যমত গঢ়ি তোলা কাৰ্য্যক সামৰি লয় আৰু আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজক আহ্বান জনাইছোঁ যে হাইটিয়ে গেংসমূহ ভাঙি পেলোৱা, নিৰাপত্তা পৰিস্থিতি বৃদ্ধি কৰা আৰু দেশখনৰ দীৰ্ঘস্থায়ী সামাজিক তথা অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপনৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰক। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ভূমিকাক সমৰ্থন কৰোঁ আৰু হাইটিৰ বহুমুখী সংকটসমূহেৰে ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰোঁ।
আমি যিকোনো সন্ত্ৰাসবাদ কাৰ্য্যক অপৰাধমূলক আৰু অযুক্তিকৰ বুলি তীব্ৰ নিন্দা কৰিছোঁ। ইয়াৰ প্ৰেৰণা যিয়েই নহওঁক কিয়, যেতিয়াই, য’তেই আৰু যি ৰূপতেই নহওঁক কিয়। ২০২৫-ৰ ২২ এপ্ৰিলত জম্মু-কাশ্মীৰত সংঘটিত হোৱা সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ কাৰ্য্যক আমি কঠোৰ ভাষাৰে গৰিহণা দিছোঁ। এই আক্ৰমণত ২৬ জন নিৰীহ লোকৰ মৃত্যু হৈছিল আৰু বহু লোক আহত হৈছিল। সন্ত্ৰাসবাদীৰ সীমান্ত অতিক্ৰমি আহ-যাহ, সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য আৰু নিৰাপদ আশ্ৰয়কে প্ৰমুখ্য কৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশৰ বিৰুদ্ধে আমি আমাৰ অংগীকাৰ পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ। আমি পুনৰ কওঁ যে সন্ত্ৰাসবাদ কোনো ধৰ্ম, ৰাষ্ট্ৰ, সভ্যতা বা জনগোষ্ঠীৰ সৈতে জড়িত হ’ব নালাগে আৰু সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য্যকলাপৰ সৈতে জড়িত সকলোকে তথা সিহঁতৰ সমৰ্থনক প্ৰাসংগিক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি জবাবদিহি কৰি ন্যায়ৰ কাষ চাপিব লাগিব। আমি সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ আৰু সন্ত্ৰাসবাদ প্ৰতিহত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দ্বৈত মানদণ্ড নাকচ কৰিব লাগে। আমি সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ প্ৰাথমিক দায়িত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ ভাবুকি প্ৰতিৰোধ আৰু ইয়াক প্ৰতিহত কৰাৰ বাবে বৈশ্বিক প্ৰচেষ্টাসমূহে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ, বিশেষকৈ ইয়াৰ উদ্দেশ্য আৰু নীতি তথা প্ৰাসংগিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুক্তি আৰু প্ৰট’কল, বিশেষকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৱ অধিকাৰ আইন, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শৰণাৰ্থী আইন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৱীয় আইনকে প্ৰমুখ্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ অধীনত তেওঁলোকৰ বাধ্যবাধকতাসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে মানি চলিব লাগিব। ব্ৰিকছ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী কৌশল, ব্ৰিকছ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী কাৰ্য্য পৰিকল্পনা আৰু চিটিডব্লিউজি-ৰ স্থিতিপত্ৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ব্ৰিকছৰ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী কাৰ্য্যগোষ্ঠী (CTWG) আৰু ইয়াৰ পাঁচটা উপগোটৰ কাৰ্য্যকলাপক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সহযোগিতাক অধিক গভীৰ কৰাৰ বাবে আমি আগ্ৰহী হৈ উঠিছোঁ। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ কাঠামোত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদ সন্দৰ্ভত বিস্তৃত সন্ধিখন ক্ষীপ্ৰতাৰে চূড়ান্তকৰণ আৰু ইয়াৰ অভিযোজনাৰ আহ্বান জনাইছোঁ।
২০২৫-ৰ ৩১ মে’, ১ আৰু ৫ জুনত ৰাছিয়ান ফেডাৰেচনৰ ব্ৰাইয়ানস্ক, কুৰ্স্ক আৰু ভ’ৰ’নেজ অঞ্চলত ইচ্ছাকৃতভাৱে সাধাৰণ নাগৰিকক লক্ষ্য কৰি তথা দলং আৰু ৰেলৱে আন্তঃগাঁথনিত সংগঠিত আক্ৰমণ কাৰ্য্যক আমি কঠোৰ ভাষাৰে গৰিহণা জনাইছোঁ, ইয়াৰ পৰিণতিত শিশুকে ধৰি একাধিক সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যু হৈছিল।
আমি ধন সৰবৰাহ আৰু সন্ত্ৰাসবাদ, উগ্ৰবাদ আৰু প্ৰসাৰণৰ বিত্তীয় সাহায্যকে প্ৰমুখ্য কৰি অবৈধ বিত্তীয় প্ৰবাহ প্ৰতিৰোধ আৰু প্ৰতিহত কৰাৰ লগতে আন ধৰণৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধ, যেনেঃ ড্ৰাগছ সৰবৰাহ, চাইবাৰ অপৰাধ, পৰিবেশক প্ৰভাৱিত কৰা অপৰাধ, আগ্নেয়াস্ত্ৰৰ অবৈধ সৰবৰাহ, ব্যক্তিৰ সৰবৰাহ, দুৰ্নীতি আৰু নতুন প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰকে প্ৰমুখ্য কৰি অবৈধ, বিশেষকৈ সন্ত্ৰাসবাদী উদ্দেশ্যৰ বাবে ক্ৰিপ্ট’কাৰেন্সী ৰোধ কৰিব লাগিব। এই ক্ষেত্ৰত আমি প্ৰাসংগিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাধ্যবাধকতাসমূহ ৰূপায়ণত সহায় কৰিবলৈ বিশেষকৈ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে সামৰ্থ্য গঠন আৰু কাৰিকৰী সহায় বৃদ্ধিৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰোঁ। প্ৰতিৰোধ আৰু বিত্তীয় তদন্তৰ উদ্দেশ্যকে প্ৰমুখ্য কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধ বিৰোধী সহযোগিতাৰ কাৰিকৰী আৰু অৰাজনৈতিক প্ৰকৃতিৰ নীতিৰ প্ৰতি আমি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা দোহাৰোঁ। আমি এনে সহযোগিতাক অধিক গভীৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা লক্ষ্য কৰিছোঁ। আমি নৱ প্ৰজন্মৰ নিৰাপদ উন্নয়নৰ বাবে পৰিবেশ সৃষ্টি কৰাৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰোঁ, তেওঁলোকৰ অবৈধ কাম-কাজত জড়িত হোৱাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ অংশগ্ৰহণেৰে প্ৰাসংগিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰকল্পৰ বিকাশক আদৰণি জনাইছোঁ।
এই ক্ষেত্ৰত প্ৰাসংগিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুক্তিসমূহৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ দুৰ্নীতি বিৰোধী চুক্তিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি দুৰ্নীতি প্ৰতিৰোধ আৰু ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছৰ সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আমি দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্নীতি বিৰোধী কাৰ্য্যসূচীৰ মুখ্য বিষয়সমূহৰ ওপৰত আমাৰ সমন্বয়ক সুদৃঢ় কৰিবলৈ সংকল্পবদ্ধ। আমি ব্ৰিকছৰ দুৰ্নীতি বিৰোধী অংগীকাৰ পৰিপূৰণৰ লগতে দুৰ্নীতি বিৰোধী সহযোগিতা আৰু দুৰ্নীতিৰে গঢ়া সম্পত্তি তথা উপাৰ্জনৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু ঘূৰাই অনাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। বিশেষকৈ দুৰ্নীতি বিৰোধী বিষয়সমূহত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে ব্ৰিকছৰ দুৰ্নীতি বিৰোধী কাৰ্য্যগোষ্ঠীৰ কাম-কাজক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। লগতে ব্ৰিকছৰ সাধাৰণ দৃষ্টিভংগী আৰু দুৰ্নীতি বিৰোধী সহযোগিতা তথা বৰ্ধিত দুৰ্নীতি বিৰোধী সহযোগিতা আৰু সম্পত্তি তথা দুৰ্নীতিৰ পৰা ধনৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু ঘূৰাই অনাকে প্ৰমুখ্য কৰি দুৰ্নীতি বিৰোধী জ্ঞান আৰু বিশেষজ্ঞতা বিনিময়ৰ বাবে আৰু সদস্য দেশসমূহৰ মাজত সামৰ্থ্য গঠন কাৰ্য্যক সুদৃঢ়কৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ।
পাৰমাণৱিক বিপদ আৰু সংঘাতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বিপদাশংকা সম্পৰ্কে আমি উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছোঁ। আমি নিৰস্ত্ৰকৰণ, অস্ত্ৰ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু অপ্ৰসাৰণ ব্যৱস্থাক সজীৱ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু বিশ্বৰ সুস্থিৰতা তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি আৰু নিৰাপত্তা লাভৰ বাবে ইয়াৰ অখণ্ডতা আৰু ফলপ্ৰসূতা ৰক্ষা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছোঁ। আমি পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰমুক্ত অঞ্চলৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ, বৰ্তমানৰ সকলো পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰ মুক্ত অঞ্চল আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত আশ্বাসৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থন আৰু সন্মান পুনৰ দৃঢ় কৰোঁ। লগতে পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰৰ ব্যৱহাৰ বা ব্যৱহাৰৰ ভাবুকিৰ বিৰুদ্ধে জড়িত আশ্বাসৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থন আৰু সন্মান পুনৰ দৃঢ় কৰোঁ। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদৰ সিদ্ধান্ত ৭৩/৫৪৬ অনুসৰি আহ্বান কৰা সন্মিলনকে প্ৰমুখ্য কৰি মধ্যপ্ৰাচ্যত পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰ আৰু আন-আন গণধ্বংসী অস্ত্ৰমুক্ত অঞ্চল স্থাপনৰ সিদ্ধান্তক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। আমি সকলো আমন্ত্ৰিত পক্ষকে সদিচ্ছাৰে এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু এই প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে গঠনমূলকভাৱে জড়িত হ’বলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। ইউএনজিএ-ৰ ৭৯/২৪১ নং প্ৰস্তাৱ "পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰমুক্ত অঞ্চলৰ প্ৰশ্নটোৰ সকলো দিশতে বিস্তৃত অধ্যয়ন"-ৰ অভিযোজনাক আমি আদৰণি জনাইছোঁ।
আমি মহাকাশ ব্যৱস্থাৰ ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰাৰ লগতে মহাকাশ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ কৃতিত্বসমূহ শান্তিপূৰ্ণ উদ্দেশ্যৰ বাবে নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰোঁ। আমি মহাকাশৰ কাৰ্য্যকলাপৰ দীৰ্ঘম্যাদী বহনক্ষমতা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে মহাকাশত অস্ত্ৰৰ দৌৰ (PAROS) আৰু ইয়াৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰকৰণৰ প্ৰতিৰোধৰ লগতে মহাকাশৰ বস্তুৰ বিৰুদ্ধে ভাবুকি বা বল প্ৰয়োগৰ বাবেও আমাৰ সমৰ্থন পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ, য’ত বিশ্বৰ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে এটা প্ৰাসংগিক আইনী বহুপক্ষীয় আহিলা গ্ৰহণৰ আলোচনাও অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। এই লক্ষ্যৰ দিশত ২০১৪-ত নিৰস্ত্ৰকৰণ সন্মিলনত বহিঃ মহাকাশত অস্ত্ৰ স্থাপন প্ৰতিৰোধ, বহিঃ মহাকাশৰ বস্তুৰ বিৰুদ্ধে বল প্ৰয়োগৰ ভাবুকি বা ব্যৱহাৰৰ ওপৰত নবীকৃত খচৰা সন্ধি (PPWT) দাখিল কৰা কাৰ্য্যক আমি এই লক্ষ্যৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে স্বীকৃতি দিছোঁ। আমি কওঁ যে স্বচ্ছতা আৰু আত্মবিশ্বাস-নিৰ্মাণৰ ব্যৱস্থা (TCBM) তথা সৰ্বজনীনভাৱে সহমতত উপনীত হোৱা নীতি-নিয়ম, নিয়ম আৰু নীতিৰ দৰে ব্যৱহাৰিক আৰু অবাধ্যতামূলক প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহেও পেৰ'ছত অৰিহণা যোগাব পাৰে। আমি সাধাৰণ পৰিষদত ব্ৰিকছৰ কিছুমান সদস্যই এনে উদ্দেশ্য পূৰণ কৰা সুসংহত, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু ফলপ্ৰসূ আলোচনা প্ৰশস্ত কৰিবলৈ একক মুক্ত-সমাপ্ত (Open-Ended) কৰ্মগোট গঠন কৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ আৰু পেৰ’ছৰ ওপৰত আইনীভাৱে বাধ্যতামূলক যন্ত্ৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদানসমূহকে প্ৰমুখ্য কৰি বৰ্তমানৰ কৃতিত্বৰ ভিত্তিত প্ৰক্ৰিয়াটোত গঠনমূলকভাৱে জড়িত হ’বলৈ অংগীকাৰবদ্ধ হৈছোঁ।
দেশৰ ভিতৰত আৰু দেশৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান ডিজিটেল বিভাজন দূৰ কৰিবলৈ তথ্য আৰু যোগাযোগ প্ৰযুক্তি (ICT)-ৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিও আমি ডিজিটেল ক্ষেত্ৰখনৰ পৰা আৰু ইয়াৰ ভিতৰত উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বান আৰু ভাবুকিসমূহ স্বীকাৰ কৰোঁ। আমি মুকলি, সুৰক্ষিত, সুস্থিৰ, সুলভ, শান্তিপূৰ্ণ আৰু আন্তঃকাৰ্য্যকৰী আইচিটি বাতাবৰণৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আমাৰ অংগীকাৰ পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ। আইচিটি-ৰ ব্যৱহাৰত নিৰাপত্তাৰ ওপৰত সাধাৰণ বুজাবুজি গঢ়ি তুলিবলৈ গঠনমূলক আলোচনা আৰু এই ক্ষেত্ৰত এক সৰ্বজনীন আইনী কাঠামো গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত আলোচনা আৰু আইচিটি-ৰ ব্যৱহাৰত ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ দায়িত্বশীল আচৰণৰ বাবে সৰ্বজনীনভাৱে সহমতত উপনীত হোৱা নীতি-নিয়ম, নিয়ম আৰু নীতিসমূহৰ অধিক বিকাশ আৰু ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ অগ্ৰণী ভূমিকাত আলোকপাত কৰোঁ। আমি আইচিটি-ৰ সামগ্ৰী আৰু ব্যৱস্থাৰ বিকাশ আৰু সুৰক্ষাৰ লগতে যোগান শৃংখল সুৰক্ষাৰ বাবে বিশ্বজুৰি আন্তঃকাৰ্য্যকৰী সাধাৰণ নিয়ম আৰু মানদণ্ডৰ বিকাশ আৰু ৰূপায়ণৰ বাবে এক ব্যাপক, সুষম, বস্তুনিষ্ঠ পদ্ধতি অৱলম্বনৰ আহ্বান জনাইছোঁ। আমি এই বিষয়ত একমাত্ৰ বৈশ্বিক আৰু সৰ্বাংগীন ব্যৱস্থা হিচাপে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ আইচিটি-ৰ সুৰক্ষা আৰু ব্যৱহাৰৰ ওপৰত ২০২১-২০২৫ ৰ মুক্ত অন্তিম কৰ্মগোটৰ অব্যাহত কাম-কাজক প্ৰশংসা কৰিছোঁ আৰু আমি এই জুলাইত ইয়াৰ কাম সফলতাৰে চূড়ান্ত কৰাৰ বাবে আমাৰ উমৈহতীয়া উদ্দেশ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছোঁ। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ তত্বাৱধানত এই বিষয়টোৰ ওপৰত একক ট্ৰেক, ৰাষ্ট্ৰ নেতৃত্বাধীন, স্থায়ী ব্যৱস্থা স্থাপনৰ প্ৰতি আমাৰ অংগীকাৰ পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ, ইউএনজিএ-ৰ প্ৰথম সমিতিখনক প্ৰতিবেদন দাখিল, ভৱিষ্যতৰ ব্যৱস্থাটো স্থাপনৰ লগতে ব্যৱস্থাটোৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া উভয়ৰে সন্দৰ্ভত সহমতৰ নীতিৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰোঁ। নীতি বিনিময়, কম্পিউটাৰ জৰুৰীকালীন সঁহাৰি দল (CERT)-ৰ মাজত সহযোগিতা, আইন প্ৰয়োগকাৰী সহযোগিতা আৰু যৌথ গৱেষণা তথা উন্নয়ন আদি ক্ষেত্ৰত আইচিটি-ৰ ব্যৱহাৰত নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় ব্ৰিকছৰ কৰ্মগোটৰ জৰিয়তে আমি স্বীকাৰ কৰোঁ। এই সন্দৰ্ভত আমি আইন প্ৰয়োগকাৰী সহযোগিতা আৰু চিইআৰটি-সমূহৰ মাজত বহুপক্ষীয় সহযোগিতাৰ ওপৰত ব্ৰিকছৰ বুজাবুজিৰ স্মাৰকপত্ৰৰ আলোচনাক আদৰণি জনাইছোঁ। আইচিটি-ৰ ব্যৱহাৰত নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ ব্যৱহাৰিক সহযোগিতাৰ ৰোডমেপ আৰু ইয়াৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰতিবেদনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আমি শৈক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা আৰু বিনিময় কাৰ্য্যসূচীৰ সুযোগৰ তথ্য আদান-প্ৰদান কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰোঁ।
আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চাইবাৰ অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে চুক্তিখন সাধাৰণ পৰিষদে গ্ৰহণ কৰা কাৰ্য্যক প্ৰশংসা কৰোঁ। এয়া এক উল্লেখযোগ্য বহুপক্ষীয় কৃতিত্ব যিয়ে চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ আৰু প্ৰতিহত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তথা আইচিটি ব্যৱস্থাৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে সংঘটিত হ’ব পৰা যিকোনো গুৰুতৰ অপৰাধৰ সময়মতে আৰু বৈধভাৱে ইলেক্ট্ৰনিক ৰূপত প্ৰমাণ সংগ্ৰহ আৰু আদান-প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ বাবে এক ফলপ্ৰসূ আহিলা আৰু প্ৰয়োজনীয় আইনী কাঠামো গঠন কৰিব। প্ৰথম প্ৰস্তাৱ লোৱাৰ পৰাই ইয়াক গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছৰ দেশসমূহৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানৰ ওপৰত আমি আলোকপাত কৰোঁ। আমি সকলো ৰাষ্ট্ৰকে আহ্বান জনাইছোঁ যে ২০২৫-ত হানয়ত অতি সোনকালে ইয়াক স্বাক্ষৰ কৰিব লাগে আৰু ঘৰুৱা আইন, প্ৰক্ৰিয়া আৰু পদ্ধতি অনুসৰি ইয়াক যিমান সোনকালে পাৰি অনুমোদন কৰিব লাগে যাতে ইয়াৰ দ্ৰুত বলবৎ নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়, লগতে সাধাৰণ পৰিষদৰ ৭৪/২৪৭ আৰু ৭৭৫/২৮২ নং প্ৰস্তাৱ অনুসৰি, তদৰ্থ সমিতিত তেওঁলোকৰ যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিবলৈ চুক্তিখনৰ পৰিপূৰক হিচাপে খচৰা প্ৰট'কলৰ আলোচনা কৰা, আন-আন বিষয়ৰ লগতে উপযুক্তভাৱে অতিৰিক্ত অপৰাধমূলক অপৰাধসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিব লাগে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক, বাণিজ্য আৰু বিত্তীয় সহযোগিতাক গভীৰ কৰা
আমি "ব্ৰিকছ অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব, ২০২৫-ৰ বাবে কৌশল"-ৰ ফলাফলক আদৰণি জনাইছোঁ। এই কৌশলে সদস্য দেশসমূহৰ দ্বাৰা খণ্ডগত উন্নয়ন, কৌশল, কাৰ্য্যসূচী আৰু ৰোডমেপ সন্দৰ্ভত ব্ৰিকছৰ সহযোগিতা আৰু সহযোগিতাৰ বাবে নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিছে আৰু কাঠামো নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। বহুপক্ষীয় বাণিজ্য ব্যৱস্থা, ডিজিটেল অৰ্থনীতি, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য, বিত্তীয় সহযোগিতা আৰু বাণিজ্য তথা বহনক্ষম উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহত ব্ৰিকছৰ সহযোগিতাৰ বাবে আদেশ আৰু পথ প্ৰদৰ্শক নীতিসমূহ একত্ৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ব্ৰিকছ অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব, ২০৩০-ৰ কৌশলৰ সামৰণি আৰু কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ বাবে আমি আগ্ৰহী হৈ উঠিছোঁ।
ব্ৰিকছৰ বাণিজ্য আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন কাঠামোৰ অভিযোজনা কাৰ্য্যক প্ৰশংসা কৰাৰ সময়তে আমি সৰ্বাংগীন বিকাশ আৰু বহনক্ষম উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ অংগীকাৰ পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ। আমি বাণিজ্য আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন নীতিসমূহ যাতে পাৰস্পৰিকভাৱে সহায়ক হয় আৰু বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ নিয়মৰ সৈতে মিল থকাটো নিশ্চিত কৰাৰ গুৰুত্ব পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছোঁ।
বিনিময় হাৰৰ বিপদ প্ৰশমন আৰু জলবায়ু স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে প্ৰকল্প প্ৰস্তুত কৰা সন্দৰ্ভত পিপিপি আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত ব্ৰিকছৰ টাস্ক ফ’ৰ্চৰ আলোচনাক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰকল্পৰ প্ৰস্তুতি উন্নত কৰা আৰু ব্যক্তিগত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰা। ইয়াৰ উপৰিও আমি আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ বাবে তথ্য কেন্দ্ৰৰ ওপৰত চলি থকা আলোচনাক আদৰণি জনাইছোঁ, যিয়ে সহযোগিতাক লাভান্বিত কৰিব পাৰে আৰু তথ্যৰ বিনিময় বৃদ্ধি কৰিব পাৰে আৰু আমি টাস্ক ফ’ৰ্চক এই পদক্ষেপক অধিক অন্বেষণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছোঁ।
নিউ ডেভেলপমেন্ট বেংকে উচ্চমানৰ উন্নয়নৰ দ্বিতীয়টো সোণালী দশকত অগ্ৰসৰ হ’বলৈ সাজু হোৱাৰ লগে-লগে আমি গ্ল’বেল ছাউথত উন্নয়ন আৰু আধুনিকীকৰণৰ এক শক্তিশালী আৰু কৌশলগত এজেন্ট হিচাপে ইয়াৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাক স্বীকৃতি জনাইছোঁ আৰু সমৰ্থন কৰিছোঁ। আমি বেংকৰ সম্পদ সংগঠিত, উদ্ভাৱনক লালন-পালন, স্থানীয় মুদ্ৰাৰ বিত্তীয় সাহায্য সম্প্ৰসাৰণ, পুঁজিৰ উৎসৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু বহনক্ষম উন্নয়নক আগুৱাই নিয়া, বৈষম্য হ্ৰাস কৰা আৰু আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগ তথা অৰ্থনৈতিক সংহতিক প্ৰসাৰিত কৰা প্ৰভাৱশালী প্ৰকল্পসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ ক্ষমতাৰ অবিৰত সম্প্ৰসাৰণক আদৰণি জনাইছোঁ। আমি ইয়াৰ সদস্যপদৰ চলি থকা সম্প্ৰসাৰণ আৰু ইয়াৰ শাসন কাঠামো শক্তিশালী কৰা কাৰ্য্যকো স্বীকাৰ কৰোঁ আৰু উৎসাহিত কৰোঁ। যিয়ে বেংকৰ প্ৰতিষ্ঠানিক স্থিতিস্থাপকতা আৰু কাৰ্য্যকৰী ফলপ্ৰসূতা বৃদ্ধি কৰে, যাতে ইয়াৰ উদ্দেশ্য আৰু কাৰ্য্যসমূহ ন্যায্য আৰু বৈষম্যহীনভাৱে সম্পন্ন কৰি যাব পাৰে। এনডিবি-ৰ সাধাৰণ কৌশল আৰু আনুষংগিক নীতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আমি এনডিবি-ৰ সদস্যপদৰ অধিক সম্প্ৰসাৰণ আৰু আগ্ৰহী ব্ৰিকছৰ দেশসমূহৰ আবেদনৰ ক্ষিপ্ৰ বিবেচনাক গভীৰ সমৰ্থন কৰোঁ। আমি ৰাষ্ট্ৰপতি ডিলমা ৰুছেফৰ নেতৃত্বক সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্থন কৰোঁ, যাৰ পুনৰ নিযুক্তি কাৰ্য্যক সকলো সদস্য দেশে ব্যাপকভাৱে সমৰ্থন জনাইছে আৰু উন্নয়ন তথা সুস্থিৰতাৰ বাবে বিশ্ব প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে ইয়াক একত্ৰিত কৰাৰ দিশত বেংকটোৰ দৃঢ় অগ্ৰগতি কাৰ্য্যক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। এই পৰিক্ৰমাই গ্ল’বেল ছাউথত অন্তৰ্ভুক্ত আৰু বহনক্ষম উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰা বিত্তীয় ব্যৱস্থাসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমাৰ সহভাজিত দায়বদ্ধতাকে প্ৰতিফলিত কৰে।
আমি শৈক্ষিক মহল, নীতি নিৰ্ধাৰক আৰু আগশাৰীৰ গৱেষকসকলৰ মাজত সহযোগিতা গঢ়ি তোলাৰ বাবে ব্ৰিকছ থিংক টেংক নেটৱৰ্ক ফৰ ফাইনেন্স (BTTNF)-ৰ মূল্যৱান অৱদানক আদৰণি জনাইছোঁ আৰু কৰ্ম কাৰ্য্যসূচী তথা গোটৰ ভিতৰত সংজ্ঞায়িত অগ্ৰাধিকাৰসমূহক আদৰণি জনাইছোঁ।
২০২৫-ৰ প্ৰথম ষান্মাসিকত নতুন বিনিয়োগ মঞ্চ (NIP)-ৰ ধাৰণাটোৰ ওপৰত অনুষ্ঠিত হোৱা গঠনমূলক আলোচনাক আমি আদৰণি জনাইছোঁ আৰু ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত লাভ কৰা অগ্ৰগতি কাৰ্য্যক স্বীকাৰ কৰিছোঁ। আমি ২০২৫-ৰ দ্বিতীয় ষান্মাসিকৰ ভিতৰত বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকসমূহৰ সহযোগিতাৰে কাৰিকৰী পৰ্য্যায়ৰ প্ৰচেষ্টাসমূহ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে আগ্ৰহী হৈ উঠিছোঁ যাতে প্লেটফৰ্মটোৰ ওপৰত অধিক আলোচনা হয় আৰু সহমত গঢ় লৈ উঠে। এই লক্ষ্যই চলি থকা আলোচনাসমূহক অধিক সামঞ্জস্যপূৰ্ণ কৰি তুলিব আৰু ইয়াৰ অৰ্থপূৰ্ণ অগ্ৰগতিৰ পথ মুকলি কৰিব।
আন্তঃগাঁথনি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে বিত্তীয় স্থিতিস্থাপকতাক সুদৃঢ় কৰা আৰু ব্যক্তিগত বিনিয়োগক সংগঠিত কৰাৰ ওপৰত আমাৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই আমি ব্ৰিকছ বহুপক্ষীয় নিশ্চয়তা (BMG) পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাবে আলোচনা আৰম্ভ কৰিছোঁ। বিএমজি-ৰ লক্ষ্য হৈছে কৌশলগত বিনিয়োগক বিপদমুক্ত কৰিবলৈ আৰু ব্ৰিকছ তথা গ্ল’বেল ছাউথত ঋণযোগ্যতাৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰিবলৈ নিৰ্দিষ্ট নিশ্চয়তা ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত কৰা। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অভিজ্ঞতাৰ পাঠৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আমি অতিৰিক্ত মূলধনী অৱদান অবিহনে ইয়াৰ সদস্য দেশসমূহৰপৰা আৰম্ভ কৰি পাইলট পদক্ষেপ হিচাপে এনডিবি-ৰ ভিতৰত বিএমজি-ক ইনকিউবেট কৰাৰ নিৰ্দেশনাত একমত হওঁ। ২০২৬-ৰ ব্ৰিকছ সন্মিলনত অগ্ৰগতিৰ প্ৰতিবেদন দাখিলৰ লক্ষ্যৰে আমি সমগ্ৰ ২০২৫-ত পাইলট পদক্ষেপটো বিকশিত কৰিবলৈ আগ্ৰহী হৈ উঠিছোঁ।
স্থানীয় মুদ্ৰাত বিত্তীয় সাহায্যৰ গ্ৰহণযোগ্য ব্যৱস্থা অন্বেষণকে প্ৰমুখ্য কৰি প্ৰকল্প আৰু কাৰ্য্যসূচীৰ বাবে উদ্ভাৱনীমূলক বিত্তীয় পদ্ধতি আৰু পদ্ধতিৰ সুবিধা তথা সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত ব্ৰিকছৰ আন্তঃবেংক সহযোগিতা ব্যৱস্থা (ICM)-ক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। আইচিএম আৰু এনডিবি-ৰ মাজত অব্যাহত থকা আলোচনাক আমি আদৰণি জনাইছোঁ।
আমি আমাৰ বিত্ত মন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ গৱৰ্ণৰসকলক উপযুক্তভাৱে ব্ৰিকছ সীমান্ত-অতিক্ৰমি পেমেন্টছ ইনিচিয়েটিভৰ ওপৰত আলোচনা অব্যাহত ৰাখিবলৈ দায়িত্ব প্ৰদান কৰিছোঁ আৰু ব্ৰিকছ পেমেন্ট ব্যৱস্থাৰ অধিক আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতাৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোচনা অব্যাহত ৰখাৰ সমৰ্থনত সম্ভাৱ্য পথ চিনাক্তকৰণৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ পেমেন্ট টাস্ক ফ’ৰ্চে (BPTF) লাভ কৰা অগ্ৰগতি কাৰ্য্যক স্বীকাৰ কৰিছোঁ। এই সন্দৰ্ভত আমি "কাৰিকৰী প্ৰতিবেদনঃ ব্ৰিকছ সীমান্ত-অতিক্ৰমি পেমেন্ট ব্যৱস্থা"-ক আদৰণি জনাইছোঁ, যিয়ে সদস্য দেশসমূহৰ পছন্দসমূহ প্ৰতিফলিত কৰে আৰু ব্ৰিকছ দেশ তথা আন-আন দেশসমূহৰ মাজত দ্ৰুত, কম খৰচী, অধিক সুলভ, কাৰ্য্যক্ষম, স্বচ্ছ আৰু নিৰাপদ সীমান্ত-অতিক্ৰমি পেমেন্টৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ আমাৰ প্ৰচেষ্টাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব লাগে। লগতে এই ব্যৱস্থাই অধিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰবাহক সমৰ্থন কৰিব পাৰে।
আমি ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশসমূহৰ (পুনৰ) বীমা ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে আলোচনা কাৰ্য্যক আদৰণি জনাইছোঁ, প্ৰাসংগিক অংশীদাৰসকলৰ স্বেচ্ছামূলক অংশগ্ৰহণেৰে নিয়ন্ত্ৰক, ব্ৰিকছ দেশৰ পুনৰ্বীমা কোম্পানী আৰু ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক পৰিষদক আমাৰ বিত্তমন্ত্ৰীসকলে সমৰ্থন কৰা টাস্ক ফ’ৰ্চৰ জৰিয়তে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আমি সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰসকলৰ মাজত ছেটেলমেন্ট আৰু ডিপজিটেৰী আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত অধিক কাৰিকৰী আলোচনাৰ বাবে উপযুক্ত ফৰ্মেট অন্বেষণ কৰিবলৈয়ো আলোচনাৰ মাধ্যমক উৎসাহিত কৰোঁ।
তথ্য সুৰক্ষা আৰু বিত্তীয় প্ৰযুক্তিৰ সাধাৰণ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত ব্ৰিকছ ৰেপিড ইনফৰ্মেচন ছিকিউৰিটি চেনেল (BRISC)-ৰ অধীনত অব্যাহত থকা সহযোগিতা কাৰ্য্যক আমি স্বীকাৰ কৰিছোঁ। বিত্তীয় উদ্ভাৱন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ দায়িত্বশীল ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আমি ব্ৰিকছ ফিনটেক ইন’ভেচন হাবৰ ভূমিকাকো স্বীকৃতি জনাইছোঁ।
সংশোধিত সন্ধি আৰু নিয়মৰ প্ৰস্তাৱৰ ওপৰত কাৰিকৰী দলটো উপনীত হোৱা ঐক্যমতকে প্ৰমুখ্য কৰি আকস্মিক সংৰক্ষিত ব্যৱস্থা (CRA)-ৰ অগ্ৰগতিক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। আমি চিআৰএ-ৰ নমনীয়তা আৰু ফলপ্ৰসূতা বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰোঁ, বিশেষকৈ যোগ্য পেমেন্ট মুদ্ৰা আৰু উন্নত বিপদাশংকা ব্যৱস্থাপনা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা কাৰ্য্যক স্বীকাৰ কৰিছোঁ। আমি চিআৰএ-ত যোগদানৰ বাবে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰা নতুন ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশসমূহৰ অংশগ্ৰহণকো গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ আৰু আমি তেওঁলোকক স্বেচ্ছামূলক ভিত্তিত তথা দেশ নিৰ্দিষ্ট পৰিস্থিতি অনুসৰি অনবৰ্ড কৰিবলৈ অংগীকাৰবদ্ধ।
আমি আমাৰ নিজ-নিজ ৰাষ্ট্ৰীয় বহনক্ষম উন্নয়ন কৌশলৰ সৈতে সংগতি ৰাখি দক্ষতা, স্বচ্ছতা, আধুনিকীকৰণ, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু বহনক্ষমতাৰ নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপেৰে যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা নিশ্চিত কৰাৰ অংগীকাৰ কৰিছোঁ। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ কাৰ্য্যক অধিক প্ৰসাৰিত কৰা, ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ (MSME)-ৰ বিকাশ আৰু প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰা আৰু অধিক প্ৰাণোচ্ছল তথা গতিশীল বিশ্ব বাণিজ্য বাতাবৰণক উজ্জীৱিতকৰণৰ প্ৰাসংগিকতাক আমি স্মৰণ কৰোঁ। ডিজিটেল সেৱা আৰু ব্যৱসায়িক কাৰ্য্যকলাপক সৰল কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্লেটফৰ্মসমূহৰ অংশগ্ৰহণকে প্ৰমুখ্য কৰি এমএছএমই-সমূহক সমৰ্থন কৰাৰ উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ অধিক আদান-প্ৰদানৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ। জ্ঞান-বিনিময় আৰু দক্ষিণ-দক্ষিণ সহযোগিতাৰ মঞ্চ হিচাপে বহনক্ষম চৰকাৰী ক্ৰয়ৰ ওপৰত ব্ৰিকছ আলোচনা চক্ৰ আৰম্ভ কৰাৰ বাবে ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাৰ পদক্ষেপক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্যিক সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদান, বহনক্ষম উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰা, ঔদ্যোগিক নীতিক সমৰ্থন কৰা আৰু সৰ্বাংগীন বিকাশৰ প্ৰসাৰত চৰকাৰী ক্ৰয়ৰ কৌশলগত ভূমিকাক আমি স্বীকাৰ কৰোঁ। ৰাষ্ট্ৰীয় অভিজ্ঞতা, নীতিগত উদ্ভাৱন আৰু ক্ৰয়ক উন্নয়নৰ আহিলা হিচাপে ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত জড়িত প্ৰত্যাহ্বানসমূহেৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ আৰু অংশীদাৰ দেশসমূহৰ অংশগ্ৰহণ কাৰ্য্যক আমি প্ৰশংসা কৰোঁ। আমি ভৱিষ্যতৰ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত এই নিয়মীয়া আলোচনাৰ ধাৰাবাহিকতাক উৎসাহিত কৰোঁ।
আমি কিম্বাৰ্লি প্ৰক্ৰিয়া (KP)-ক একমাত্ৰ বৈশ্বিক আন্তঃচৰকাৰী প্ৰমাণীকৰণ আঁচনি হিচাপে আমাৰ সমৰ্থনৰ কথা দোহাৰিছোঁ, যিয়ে ৰাফ হীৰাৰ ব্যৱসায় নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু সংঘাতপূৰ্ণ হীৰা বজাৰত প্ৰৱেশ ৰোধ কৰাৰ বাবে আমাৰ অংগীকাৰকে প্ৰতিফলিত কৰে। ২০২৫-ত কিম্বাৰ্লি প্ৰক্ৰিয়াৰ ৰক্ষক হিচাপে ইউএই-ৰ প্ৰচেষ্টাক আমি আদৰণি জনাইছোঁ আৰু বিশ্ব হীৰা উদ্যোগৰ বহনক্ষম উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে অব্যাহত প্ৰচেষ্টাৰাজিক প্ৰশংসা কৰিছোঁ। আমি ব্ৰিকছৰ ভিতৰত আৰু বিশ্ব বজাৰত হীৰা আৰু বহুমূলীয়া ধাতুৰ বাণিজ্যক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে কাৰ্য্যকৰী ব্যৱস্থাসমূহ পৰীক্ষা কৰি যাম।
আমি স্বীকাৰ কৰোঁ যে নতুন ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ অংশীদাৰিত্বই (PartNIR) উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা ঔদ্যোগিক পৰিবেশ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ আগ্ৰহ, প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগ চিনাক্ত কৰাৰ বাবে এক পথ প্ৰদৰ্শক মঞ্চ হিচাপে কাম কৰে আৰু লগতে স্থায়ী সহযোগিতাৰ বাবে এক গাঁথনিগত কাঠামোৰ জৰিয়তে ব্ৰিকছ ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ ধাৰাবাহিকতাক সমৰ্থন কৰে। এই সন্দৰ্ভত আমি বুদ্ধিমত্তাসম্পন্ন উৎপাদন আৰু ৰবটিক্স কৰ্মগোট, ডিজিটেল ট্ৰেন্সফৰ্মেচন অৱ ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৱৰ্কিং গ্ৰুপ তথা ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ বাবে টাৰ্মছ অৱ ৰেফাৰেন্সৰ অনুমোদন কাৰ্য্যক প্ৰশংসা কৰিছোঁ। ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ খণ্ডত গাঁথনিগত সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কাৰ্য্যক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা প্ৰথম ব্ৰিকছ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ কৰ্মগোটৰ কাৰ্য্য পৰিকল্পনা (২০২৫–২০৩০)-ৰ অনুমোদন কাৰ্য্যকো আমি প্ৰশংসা কৰোঁ। ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত উদ্যোগ ৪.০ দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত যৌথভাৱে সহায় কৰিবলৈ আৰু নতুন ঔদ্যোগিক বিপ্লৱত অংশীদাৰিত্ব তথা উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ঔদ্যোগিক উন্নয়ন সংস্থা (UNIDO)-ৰ সহযোগত ব্ৰিকছ চেন্টাৰ ফৰ ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল কম্পিটেন্স (BCIC) আৰম্ভ কৰা কাৰ্য্যক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। আমি সদস্য দেশসমূহক বিচিআইচি-ৰ কাৰ্য্যকলাপত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ বিচিআইচি-ত যোগদান কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰোঁ, য’ত অধিক ব্ৰিকছ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে ইয়াৰ ইলেক্ট্ৰনিক প্লেটফৰ্মত কোম্পানীসমূহৰ পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত আছে। চীন চেন্টাৰ ফৰ ব্ৰিকছ ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল কম্পিটেন্স (CCBIC) স্থাপন কাৰ্য্যকো আমি আদৰণি জনাইছোঁ। বিগত ৫ বছৰত ব্ৰিকছ PartNIR উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ (BPIC)-ৰ ব্ৰিকছ ফৰাম অন PartNIR, ব্ৰিকছ ঔদ্যোগিক উদ্ভাৱন প্ৰতিযোগিতা, ব্ৰিকছৰ নতুন ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ প্ৰদৰ্শনী আৰু বিপিআইচি প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচীকে প্ৰমুখ্য কৰি অনুষ্ঠানৰ আয়োজনৰ প্ৰচেষ্টাক আমি শলাগ লৈছোঁ আৰু বিপিআইচি প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচীৰ বৃত্তি প্ৰৱৰ্তন কাৰ্য্যক আদৰণি জনাইছোঁ। ভাৰতৰ নেতৃত্বত ২০২৫-ৰ জানুৱাৰীত ব্ৰিকছ ষ্টাৰ্টআপ ফৰাম আৰম্ভ কৰা কাৰ্য্যক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা ব্ৰিকছ একচন প্লেন ফৰ ইন’ভেচন, ২০২১-২০২৪ ৰূপায়ণক আমি স্বীকৃতি জনাইছোঁ আৰু ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেমৰ মাজত সহযোগিতা তথা গভীৰ সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে ইয়াৰ ব্ৰিকছ ষ্টাৰ্টআপ ন’লেজ হাব মুকলি কৰাৰ বাবে আমি শলাগ লৈছোঁ।
এক সক্ষম, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু সুৰক্ষিত ডিজিটেল অৰ্থনীতি সৃষ্টিৰ গুৰুত্ব আৰু ডিজিটেল সংযোগ ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ লগতে সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ বাবে এক অপৰিহাৰ্য্য পূৰ্বচৰ্ত বুলি স্বীকাৰ কৰি আমি ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ। আমি স্বীকাৰ কৰোঁ যে স্থিতিস্থাপক, নিৰাপদ, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু আন্তঃকাৰ্য্যকৰী ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিয়ে একাধিক সেৱা প্ৰদান কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু সকলোৰে বাবে সামাজিক তথা অৰ্থনৈতিক সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
আমি ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশসমূহক ইন্টাৰনেটৰ খণ্ডিতকৰণ কাৰ্য্য এৰাই চলি আৰু নিৰাপত্তাকে প্ৰমুখ্য কৰি ইন্টাৰনেট ব্যৱহাৰৰ যিকোনো দিশ সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰীয় আইনগত কাঠামোক সন্মান জনাই ইন্টাৰনেটৰ ৰাষ্ট্ৰীয় খণ্ডসমূহৰ অখণ্ডতা, কাৰ্য্যকলাপ আৰু সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ ব্যৱস্থাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰোঁ।
ডিজিটেল ৰূপান্তৰ আৰু অৰ্থপূৰ্ণ সংযোগৰ ওপৰত ৱেবিনাৰ আয়োজন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাই গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ আমি শলাগ লৈছোঁ। প্ৰতিখন দেশৰ ভিন্ন প্ৰয়োজনীয়তাৰ অনুকূলে কৃষি, উৎপাদন, পৰিবহণ, স্বাস্থ্য, শিক্ষা আৰু বিত্তীয় সাহায্যৰ দৰে ভিন্ন খণ্ডত অন্তৰ্ভুক্ত, সুলভ আৰু স্কেলেবল ডিজিটেল সেৱা নিশ্চিত কৰিবলৈ আইচিটি গ্ৰহণৰ সুবিধাৰ বাবে জ্ঞান-বিনিময় আৰু নীতি-বিনিময় কাৰ্য্যক অব্যাহত ৰাখিবলৈ উৎসাহিত কৰোঁ। ব্ৰিকছত ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ ওপৰত সামৰ্থ্য বিকাশৰ অধিবেশনক পাৰ্শ্ব-ইভেন্ট হিচাপে আয়োজন কৰাৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ আমি শলাগ লৈছোঁ আৰু ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশসমূহক পাৰ্শ্ব-ইভেন্টৰ প্ৰচাৰ অব্যাহত ৰাখিবলৈ উৎসাহিত কৰিছোঁ।
চীন আৰু ব্ৰাজিলে ২০২৫-ত আয়োজন কৰা ব্ৰিকছ ফৰাম অন ফিউচাৰ নেটৱৰ্কছ ইন’ভেচনক আমি স্বীকাৰ কৰিছোঁ। ব্ৰিকছ ইনষ্টিটিউট অৱ ফিউচাৰ নেটৱৰ্কৰ পৰিষদে এআই, পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ যোগাযোগ, উদ্যোগ ৪.০-ত ইন্টাৰনেটৰ প্ৰয়োগ আৰু ইএমএফ এক্সপ’জাৰৰ ওপৰত অধ্যয়ন গোটসমূহৰ টাৰ্মছ অৱ ৰেফাৰেন্স গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে অধ্যক্ষ আৰু উপাধ্যক্ষসকলৰ মনোনীতকৰণক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। এই বিআইএফএন অধ্যয়ন গোটসমূহৰ দ্বাৰা সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফলৰ বাবে আমি আগ্ৰহী হৈ উঠিছোঁ। সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত জ্ঞান আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন ব্যৱস্থাৰ বিকাশকে প্ৰমুখ্য কৰি শিশু অনলাইন সুৰক্ষাৰ বিষয়টোত হোৱা অগ্ৰগতি কাৰ্য্যকো আমি স্বীকাৰ কৰোঁ। ডিজিটেল ব্ৰিকছ মঞ্চৰ সময়ত ডিজিটেল ৰাজহুৱা সামগ্ৰী আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত পেনেল আলোচনা আয়োজন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাই গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ আমি শলাগ লৈছোঁ আৰু জ্ঞান বিনিময় আৰু নীতি বিনিময় অব্যাহত ৰাখিবলৈ উৎসাহিত কৰিছোঁ। ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত ফ’কাচ গ্ৰুপৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা কাৰ্য্যকো আমি লক্ষ্য কৰিছোঁ আৰু ইয়াৰ টাৰ্মছ অৱ ৰেফাৰেন্সৰ অভিযোজনা কাৰ্য্যক আদৰণি জনাইছোঁ।
আমি স্পেকট্ৰাম আৰু সংশ্লিষ্ট উপগ্ৰহৰ কক্ষপথৰ যুক্তিসংগত, দক্ষ, ন্যায্য, ফলপ্ৰসূ আৰু অৰ্থনৈতিক ব্যৱহাৰৰ বাবে যৌথ প্ৰচেষ্টা চলোৱাৰ অংগীকাৰ পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ, মহাকাশ বহনক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সুবিধাৰ বাবে ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশসমূহৰ মাজত অধিক সহযোগিতাৰ বাবে আমি উৎসাহিত কৰিছোঁ। আমি সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰিছোঁ যে ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাই বিবেচনাৰে ভৱিষ্যতৰ কাৰ্য্যৰ বাবে বহনক্ষম মহাকাশ সংযোগ সম্পদৰ ওপৰত ভৱিষ্যতৰ ব্ৰিকছৰ কামৰ প্ৰস্তাৱৰ সৈতে এখনি প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰিব। আমি দৃঢ়তাৰে কওঁ যে মহাকাশ দূৰসংযোগ ব্যৱস্থাৰ কাৰিকৰী প্ৰসাৰে কোনো ক্ষেত্ৰতে ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্বক অতিক্ৰম কৰিব নালাগে আৰু কোনো ৰাষ্ট্ৰৰ ভূখণ্ডৰ ভিতৰত উপগ্ৰহ সেৱাৰ ব্যৱস্থা সেই ৰাষ্ট্ৰই অনুমোদন দিলেহে কৰিব লাগে। বহনক্ষম মহাকাশ সংযোগ সম্পদৰ ওপৰত ব্ৰিকছৰ শ্বেতপত্ৰৰ বিকাশক আমি আদৰণি জনাইছোঁ।
আমি মহাকাশৰ শান্তিপূৰ্ণ অন্বেষণ আৰু ব্যৱহাৰৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰিছোঁ আৰু ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত মহাকাশ সামৰ্থ্যৰ বিদ্যমান বিষমতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে আমাৰ অংগীকাৰৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছোঁ। আমি স্বীকাৰ কৰোঁ যে মহাকাশ কাৰ্য্যকলাপত তথ্য, বিশেষজ্ঞতা আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ বিনিময় গভীৰ কৰাটো আমাৰ মহাকাশ সংস্থাসমূহৰ মাজত চলি থকা সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়া আৰু বহনক্ষম অগ্ৰগতিৰ পোষকতা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান। তথ্য বিনিময়ৰ সুবিধা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ পদক্ষেপক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ব্যৱস্থা হিচাপে সহযোগিতামূলক নিউজলেটাৰৰ প্ৰস্তাৱক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। আমি নীতিগতভাৱে ব্ৰিকছ মহাকাশ পৰিষদ গঠন কৰিবলৈ আৰু গোটটোৰ ভিতৰত মহাকাশ কাৰ্য্যকলাপৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সহযোগিতাৰ সুবিধাৰ বাবে ইয়াৰ কাৰ্য্যক্ৰমৰ ওপৰত কাম কৰি যাবলৈ সন্মত হৈছোঁ। মন কৰিবলগীয়া যে সংস্থাসমূহ ইউএনএফচিচিচি চিঅ’পি ৩০-ক সমৰ্থন কৰিবলৈ যৌথ পৰ্য্যবেক্ষণ অনুশীলনৰ ওপৰত আলোচনা আগবঢ়াই নিবলৈ সন্মত হৈছে।
আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ বাবে প্ৰধান বিশ্ব মঞ্চ হিচাপে জি-২০ ৰ মূল ভূমিকাত আলোকপাত কৰোঁ, যিয়ে বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ যৌথভাৱে সহভাজিত সমাধানৰ অন্বেষণ আৰু বহুমেৰু বিশ্বক লালন-পালন কৰাৰ বাবে উন্নত আৰু উদীয়মান অৰ্থনীতি উভয়ৰে সমান আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী ভিত্তিত আলোচনাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰে। আমি জি-২০ ৰ অবিৰত আৰু উৎপাদনশীল কাৰ্য্যকলাপৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰোঁ, সহমতৰ ভিত্তিত আৰু ফলাফলমুখী ফলাফলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ। আমি দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ অধ্যক্ষতালৈ আমাৰ গভীৰ সমৰ্থন পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছোঁ আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত ২০২৫-ৰ নৱেম্বৰত জোহান্সবাৰ্গত জি-২০ নেতা সন্মিলনৰ সফল আয়োজনৰ বাবে আগ্ৰহী আৰু বিশ্ব অৰ্থনৈতিক শাসন ব্যৱস্থাত অন্তৰ্ভুক্তি বৃদ্ধি আৰু গ্ল’বেল ছাউথৰ কণ্ঠ বৃদ্ধিৰ বাবে স্থিতিসমূহৰ সমন্বয়ৰ বাবে আমাৰ ইচ্ছা পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ, যাতে ই ইএমডিই-ৰ কণ্ঠক পৰ্য্যাপ্তভাৱে প্ৰতিফলিত কৰে। ব্ৰিকছৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰ – ইণ্ডোনেছিয়া, ভাৰত, ব্ৰাজিল আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ একেৰাহে জি-২০ ৰ অধ্যক্ষতাৰ জৰিয়তে ২০২২-২০২৫ আৰু তাৰ পিছৰ সময়ছোৱাত জি-২০ কাৰ্য্যসূচীত অগ্ৰাধিকাৰসমূহক অধিক একত্ৰিত কৰা হৈছে। ২০২৩-ত ভাৰতৰ জি-২০ ৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত আফ্ৰিকান ইউনিয়নত যোগদানৰ জৰিয়তে জি-২০ ত ইএমডিই-ৰ কণ্ঠ শক্তিশালী কৰাটো আৰু ব্ৰাজিল তথা দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত এনডিবি-ৰ আমন্ত্ৰণকে প্ৰমুখ্য কৰি ঘনিষ্ঠ পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ আৰু সংহতিৰ আমি শলাগ লৈছোঁ।
মন কৰিবলগীয়া যে একাংশ দেশত উচ্চ ঋণৰ মাত্ৰাই বাহ্যিক জোকাৰণিৰ পৰা হোৱা স্পিলঅ’ভাৰ ইফেক্টৰ দ্বাৰা গুৰুতৰ হৈ পৰা উন্নয়নমূলক প্ৰত্যাহ্বানসমূহেৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় বিত্তীয় স্থান হ্ৰাস কৰে, বিশেষকৈ কিছুমান উন্নত অৰ্থনীতিৰ বিত্তীয় আৰু মুদ্ৰা নীতিৰ উঠা-নমাৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় স্থাপত্যৰ অন্তৰ্নিহিত সমস্যাৰ পৰা ইয়াৰ উদ্ভৱ হয়। উচ্চ সুতৰ হাৰ আৰু কটকটীয়া বিত্তীয় পৰিস্থিতিয়ে বহু দেশত ঋণৰ দুৰ্বলতাক অধিক বেয়া কৰি তোলে। আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে বহনক্ষম বাহ্যিক ঋণ আৰু বিত্তীয় বিচক্ষণতাৰ সৈতে প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰৰ আইন আৰু অভ্যন্তৰীণ পদ্ধতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰ আৰু বহনক্ষম উন্নয়নক সমৰ্থন কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ঋণেৰে সঠিক আৰু সামগ্ৰিকভাৱে মোকাবিলা কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। আমি কম আৰু মধ্যম আয়ৰ দেশ উভয়ৰে ঋণৰ দুৰ্বলতাক ফলপ্ৰসূ, ব্যাপক আৰু পদ্ধতিগতভাৱে মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰিছোঁ। ঋণৰ দুৰ্বলতাসমূহ সামূহিকভাৱে মোকাবিলা কৰাৰ অন্যতম আহিলা হ'ল যৌথ কাৰ্য্য আৰু ন্যায্য বোজা-ভাগৰ নীতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি চৰকাৰী দ্বিপাক্ষিক ঋণদাতা, ব্যক্তিগত ঋণদাতা আৰু বহুপক্ষীয় উন্নয়ন বেংক (MDB)-ৰ অংশগ্ৰহণেৰে ঋণেৰে মোকাবিলাৰ বাবে জি-২০ সাধাৰণ কাঠামোৰ ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্য, শৃংখলাবদ্ধ, সময়োপযোগী আৰু সমন্বিত ৰূপায়ণ কাৰ্য্য। আমি ঋণী আৰু চৰকাৰী দ্বিপাক্ষিক, বহুপক্ষীয় আৰু ব্যক্তিগত পাওনাদাৰৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি কৰাত নিয়োজিত হৈ আছোঁ যাতে উদীয়মান বজাৰ আৰু উন্নয়নশীল অৰ্থনীতিসমূহক (EMDE) উন্নয়নৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা ঋণৰ সমস্যাসমূহ ন্যায্য আৰু গঠনমূলকভাৱে সমাধান কৰাত সহায় কৰিব পাৰি।
উদ্ভাৱন-চালিত উন্নয়ন আৰু জ্ঞাত তথা অন্তৰ্ভুক্ত ৰাজহুৱা নীতি প্ৰণয়নৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে আধুনিক জীৱনলৈ তথ্যৰ কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাক স্বীকৃতি দি আমি ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্যৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ প্ৰতি সন্মান, দক্ষ, সুবিধাজনক, নিৰাপদ আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে সহমতত উপনীত হোৱা সীমান্ত অতিক্ৰমি তথ্যৰ প্ৰবাহ আৰু তথ্যৰ নৈতিক ব্যৱহাৰকে প্ৰমুখ্য কৰি তথ্য শাসনৰ ওপৰত এক উমৈহতীয়া আৰু নীতিভিত্তিক আন্তঃকাৰ্য্যকৰী কাঠামোৰ প্ৰয়োজনীয়তাক পুনৰ দৃঢ় কৰিছোঁ। তথ্য সংগ্ৰহ, ৰেকৰ্ডিং, সংৰক্ষণ, সংগঠন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু স্থানান্তৰ; ব্যক্তিগত তথ্যৰ অধিকাৰ আৰু স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰা, ব্যক্তিগত গোপনীয়তাকত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ। ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্য নীতি-নিয়মৰ আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতাক প্ৰসাৰ কৰা আৰু উন্নয়নশীল দেশসমূহ তথা ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ মাজত তথ্যৰ আৰ্থিক আৰু অ-আৰ্থিক সুবিধাসমূহৰ বিতৰণৰ পোষকতা কৰোঁ। এই সন্দৰ্ভত আমি প্ৰযুক্তিৰ নিৰাপদ প্ৰৱেশৰ প্ৰসাৰ, ব্যক্তিগত আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থ সুৰক্ষিতকৰণ, উদ্যোগ আৰু সেৱাৰ ডিজিটাইজেচন, ব্ৰিকছৰ ভিতৰৰ বাণিজ্যৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সমগ্ৰ ব্ৰিকছৰ তথ্য অৰ্থনীতিৰ ব্যৱহাৰৰ অৰ্থে ৰোডমেপ হিচাপে "ব্ৰিকছ ডাটা ইকনমি গভৰ্নেন্স বুজাবুজি"-ৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনাইছোঁ।
আমি কওঁ যে ই-কমাৰ্চ বিশ্ব অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চালিকা শক্তি হৈ পৰিছে, সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যক লাভান্বিত কৰিছে, বৈদেশিক বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ নিশ্চিত কৰিছে আৰু উদ্ভাৱনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। উপভোক্তাৰ অধিকাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ডিজিটেল প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতা তীব্ৰতৰ কৰি, অনলাইন বিবাদ নিষ্পত্তিৰ মাধ্যমসমূহৰ অন্বেষণ কৰি আৰু ব্যৱসায়ীসকলক বিশ্ব বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ সক্ষম কৰা পৰিবেশ সৃষ্টি কৰি, সীমান্ত অতিক্ৰমি ই-কমাৰ্চৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ মূল্যৰ সামগ্ৰীৰ ব্যৱসায়ৰ বিষয়টোৰ ওপৰত মতামত বিনিময় কৰি আমি ই-কমাৰ্চৰ ওপৰত আস্থা অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ সংকল্প লৈছোঁ।
আমি ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বিশেষ অৰ্থনৈতিক মণ্ডলসমূহৰ (SEZ) ফলপ্ৰসূতাক বাণিজ্য আৰু উদ্যোগিক সহযোগিতা আৰু উৎপাদনৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে এক সুপ্ৰতিষ্ঠিত ব্যৱস্থা হিচাপে স্বীকৃতি জনাই আহিছোঁ, য’ত অৰ্থনীতিৰ উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ খণ্ডসমূহ, আইটি আৰু আইটি নিৰ্ভৰ সেৱা, পৰ্যটন, বন্দৰ আৰু পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনি, প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ আৰু বাণিজ্যিকীকৰণৰ লগতে নতুন ধৰণৰ মূল্যবৃদ্ধি পোৱা সামগ্ৰীৰ উৎপাদনো অন্তৰ্ভুক্ত। আমি এইটোও স্বীকাৰ কৰোঁ যে বিশেষ অৰ্থনৈতিক মণ্ডলসমূহে অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰসমূহত অতিৰিক্ত বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে অপৰিসীম সুযোগ প্ৰদান কৰে আৰু বিশেষকৈ উচ্চ প্ৰযুক্তি তথা আন্তঃগাঁথনি খণ্ডত অৰ্থনৈতিক বিকাশক উদ্দীপিত আৰু নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ আহিলা হিচাপে এছইজেড-সমূহৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি জনাওঁ।
ব্ৰিকছ দেশসমূহে বিশ্বৰ খাদ্য উৎপাদনত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে আৰু সেয়েহে, কৃষি উৎপাদনশীলতা আৰু বহনক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে বিশ্বৰ খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টি নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে বুলি আমি স্বীকৃতি দিছো। আমি এইটোও স্বীকৃতি দিছো যে ক্ষুদ্ৰ কৃষক, পশুপালক, কাৰিকৰী আৰু ক্ষুদ্ৰ মাছমৰীয়া আৰু জলজ উৎপাদনকাৰী, থলুৱা লোক আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায়, মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীকে ধৰি পৰিয়ালৰ কৃষকসকল কৃষি আৰু খাদ্য ব্যৱস্থাৰ অত্যাৱশ্যকীয় অংশীদাৰ। আমি বিশ্বব্যাপী বহনক্ষম বনস্পতি তেল খণ্ডত বহনক্ষমতা, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু ন্যায়সংগত বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনাইছো। আমি ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক সমৰ্থন কৰিবলৈ, ন্যায্য মূল্য নিৰ্ধাৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু সমৰ্ক আৰু বহনক্ষম কৃষি মূল্য শৃংখল গঢ়ি তুলিবলৈ ব্ৰিকছ দেশসমূহ আৰু অংশীদাৰসকলৰ মাজত অব্যাহত সহযোগিতাৰ আহ্বান জনাইছো। আমি স্বীকাৰ কৰো যে তথ্য আৰু ডিজিটেল উদ্ভাৱনকে ধৰি ক্ষুদ্ৰ কৃষিক্ষেত্ৰত যান্ত্ৰিকীকৰণ আৰু প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন হৈছে কামৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম হ্ৰাস কৰা, উৎপাদনশীলতা আৰু উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰা, সামৰ্থ বৃদ্ধি কৰা, আৰু বহনক্ষম পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে কৌশলগত সুযোগ।
আমি খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টি নিশ্চিত কৰা আৰু খাদ্যৰ মূল্যৰ মাত্ৰাধিক উঠা-নমাৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰাৰ লগতে সাৰৰ অভাৱকে ধৰি আকস্মিক যোগান সংকটৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। এই ক্ষেত্ৰত, আমি ব্ৰিকছ (ব্ৰিকছ শস্য বিনিময়) ৰ ভিতৰত এক শস্য বাণিজ্য মঞ্চ স্থাপন আৰু ইয়াৰ পৰৱৰ্তী বিকাশ, আৰু অন্যান্য কৃষিজাত সামগ্ৰী আৰু সামগ্ৰীলৈ সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপৰ নিৰন্তৰ বিস্তাৰৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰো। আমি ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমন্বয়ৰ ওপৰত অধিক আলোচনাক সমৰ্থন কৰো যি খাদ্যৰ উপলব্ধতা, ঢুকি পাব পৰা ব্যৱহাৰ, স্থিৰতা আৰু সুলভতা বৃদ্ধি কৰে, লগতে ব্ৰিকছ আৰু অন্যান্য উন্নয়নশীল দেশসমূহত প্ৰাসংগিক কৃষি আৰু খাদ্য উৎপাদন ইনপুট-যাৰ ভিতৰত ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সংৰক্ষণ ব্যৱস্থাৰ দৰে যোগান ব্যাহত হোৱাৰ দৰে বিষয়ৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰে।
যোগানৰ অভাৱ বা ব্ৰিকছৰ সদস্যসকলক প্ৰভাৱিত কৰা খাদ্যৰ তীব্ৰ দাম বৃদ্ধিৰ দৰে প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিত, আমি স্বীকাৰ কৰোঁ যে সহযোগিতাৰ পদক্ষেপসমূহে জৰুৰীকালীন সঁহাৰি আৰু প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাত সহায় কৰিব পাৰে, ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত আৰু বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ নিয়মৰ সৈতে সংগতি ৰাখিব পাৰে। এই পদক্ষেপসমূহৰ কোনোটোৱেই অন্যায় বাণিজ্যিক অনুশীলন কৰিব নালাগে বা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য নিয়মৰ উলংঘনৰ সৃষ্টি কৰিব নালাগে, কিয়নো ইয়াৰ একমাত্ৰ উদ্দেশ্য হৈছে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংহতিৰ জৰিয়তে খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টি সমৰ্থন কৰা। আমি খাদ্যৰ অপচয় আৰু লোকচান হ্ৰাস কৰা গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰো, তথা মানুহৰ খাদ্য আৰু পশু খাদ্যৰ চলাচলত স্বচ্ছতা বৃদ্ধি কৰাকে ধৰি বিপজ্জনক ৰোগ আৰু কীট-পতংগৰ যৌথ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ জৰিয়তে পশু আৰু উদ্ভিদজাত সামগ্ৰীৰ বাবে এক একত্ৰিত ইলেক্ট্ৰনিক প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰণালীৰ সৈতে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সঁজুলি হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি পশু আৰু উদ্ভিদৰ স্বাস্থ্য নিশ্চিত কৰাটো বিচাৰো।
আমি ক্ষুধা নিৰ্মূল কৰিবলৈ আৰু সকলো ধৰণৰ অপুষ্টি নিৰ্মূল কৰিবলৈ তথা দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কৰিবলৈ প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে বহনক্ষম কৃষি আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ, খাদ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ, স্থানীয় উৎপাদনত বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিবলৈ কৃষি, মীন পালন আৰু জলজ পালনৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সহযোগিতাৰ আহ্বান জনাইছো। খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টিৰ ওপৰত দক্ষিণৰ উচ্চ-পৰ্যায়ৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, আমি ক্ষুধা আৰু দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে গোলকীয় মিত্ৰতাক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে স্বীকৃতি জনাইছো। আমি কৃষিজাত সামগ্ৰী, কৃষি আৰু খাদ্য উৎপাদনৰ ইনপুটৰ আন্তঃ-ব্ৰিকছ বাণিজ্যৰ সুবিধা প্ৰদান, আৰু মূল্য শৃংখল আৰু বহনক্ষম কৃষি পদ্ধতি উন্নত কৰাৰ ওপৰত অগ্ৰৱৰ্তী আলোচনাৰ বাবেও আগ্ৰহী। আমি এক ন্যায্য কৃষি বাণিজ্য ব্যৱস্থা বিকশিত কৰা তথা সক্ষম আৰু বহনক্ষম কৃষি ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি কৃষি উৎপাদনৰ বাবে খাদ্য আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ নিৰন্তৰ সৰবৰাহ নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে কৃষি আৰু সাৰৰ ক্ষেত্ৰত বাধা হ্ৰাস আৰু নিয়ম-ভিত্তিক বাণিজ্যৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যাক ডব্লিউ টি অ'-ৰ নিয়মৰ সৈতে অসামঞ্জস্যপূৰ্ণ, অযথা প্ৰতিৰোধমূলক অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ পৰা ৰেহাই দিব লাগে, যাৰ ভিতৰত আছে কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ উৎপাদক আৰু ৰপ্তানিকাৰীৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৰবৰাহৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱসায়িক সেৱা। আমি ইউ এন চি চি ডি-ৰ পৰিকাঠামোৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ভূমি পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে ব্ৰিকছ অংশীদাৰিত্ব আৰু ক্ষুধা আৰু দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে বিশ্ব মিত্ৰতা ৰূপায়ণত অৰিহণা সম্পৰ্কীয় প্ৰথম ব্ৰিকছ এ ডব্লিউ জি প্ৰতিবেদনৰ শুভাৰম্ভক আদৰণি জনাইছো।
আমি বজাৰৰ বহনক্ষম বিকাশ, প্ৰতিযোগিতা বিৰোধী আন্তঃসীমান্ত অনুশীলনৰ কাৰ্যকৰী প্ৰতিৰোধ, সুস্থ বজাৰ পৰিৱেশৰ প্ৰচাৰত অৰিহণা যোগোৱাৰ লক্ষ্যৰে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত প্ৰতিযোগিতা আইন আৰু নীতিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক অগ্ৰগতি আৰু সহযোগিতা বিকাশৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি ব্ৰিকছ প্ৰতিযোগিতা কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত জ্ঞান সৃষ্টি আৰু জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা আইন আৰু নীতি কেন্দ্ৰৰ কাৰ্যকলাপৰ ভূমিকা আৰু ব্ৰিকছ অৰ্থনীতিৰ প্ৰতিযোগিতা আইন বিকাশৰ বাবে আটাইতকৈ অনুকূল পৰিস্থিতি নিশ্চিত কৰা আৰু সামাজিকভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ বজাৰত একচেটিয়া বাধা দূৰ কৰাৰ দিশত কাম কৰাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰো। ২০২৫ চনত দক্ষিণ আফ্ৰিকাত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া নৱম ব্ৰিকছ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা সন্মিলনৰ আমি আদৰণি জনাইছো।
আমি ব্ৰিকছ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰমাণীকৰণ সংস্থাৰ মুৰব্বীসকলৰ বৈঠকৰ ব্ৰাছিলিয়া ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণক আদৰণি জনাইছো, যিয়ে অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক আৰু বাণিজ্যৰ সুবিধা, গ্ৰাহক সুৰক্ষাৰ অগ্ৰগতি, আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰচাৰকে ধৰি এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ লাভালাভসমূহক স্বীকৃতি দিছে। আমি বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত থকা বাধা দূৰ কৰাত সহায় কৰিবলৈ আৰু সামগ্ৰী আৰু সেৱা সীমান্ত অতিক্ৰমী চলাচল সহজতৰ কৰি তুলিবলৈ কাৰ্যকৰী সঁজুলি হিচাপে প্ৰমাণীকৰণ আৰু জোখ-মাপক প্ৰসাৰিত কৰাৰ দিশত পৰৱৰ্তী মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিৰ আলোচনা সময়মতে সমাপ্ত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰোঁ।
আমি ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ উচ্চতম হিচাপ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত শ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ নিৰন্তৰ আদান-প্ৰদানক প্ৰশংসা কৰো। সুশাসন আৰু ৰাজহুৱা নীতিৰ ফলপ্ৰসূতাৰ প্ৰচাৰত এছ এ আই-ৰ ভূমিকা বিবেচনা কৰি, আমি এই প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰাৰ লগতে এআইকে ধৰি ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা আগবঢ়োৱা সুযোগসমূহৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লোৱাৰ ক্ষেত্ৰত এছ এ আই-ৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰো।
ফলপ্ৰসূ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ বাবে চৰকাৰী পৰিসংখ্যাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি আমি ব্ৰিকছৰ ভিতৰত পাৰিসাংখ্যিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰিছো, যাৰ ভিতৰত আছে ব্ৰিকছ যুটীয়া পাৰিসাংখ্যিক প্ৰকাশন আৰু ব্ৰিকছ যুটীয়া পাৰিসাংখ্যিক প্ৰকাশন স্নেপশ্বটৰ বাৰ্ষিক উন্মোচন, লগতে ব্ৰিকছ দেশসমূহত চৰকাৰী পাৰিসাংখ্যিক ক্ষেত্ৰত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ বিনিময়।
আমি একবিংশ শতিকাৰ বাবে উপযুক্ত এক নিৰপেক্ষ, অধিক অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, সুস্থিৰ আৰু দক্ষ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৰ ব্যৱস্থাৰ হকে সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিম। আমি কৰ স্বচ্ছতাৰ প্ৰতি আৰু ফলপ্ৰসূ তথা নিৰপেক্ষ কৰ ব্যৱস্থা, প্ৰগতিশীলতা বৃদ্ধি আৰু অসমতা হ্ৰাসৰ প্ৰচেষ্টাত অৰিহণা যোগোৱাৰ ওপৰত বিশ্বব্যাপী আলোচনা বৃদ্ধিৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰিছো। আমি কৰ কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত বিশ্বব্যাপী সমন্বয় গভীৰ কৰা, ঘৰুৱা ৰাজহ সংগ্ৰহ উন্নত কৰা, কৰ অধিকাৰৰ ন্যায্য আবণ্টন প্ৰদান কৰা আৰু কৰ ফাঁকি আৰু কৰ সম্পৰ্কীয় অবৈধ বিত্তীয় প্ৰবাহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ লক্ষ্য লৈছো। এই ক্ষেত্ৰত, আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৰ সহযোগিতাৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক সন্মিলনৰ সমৰ্থনত ব্ৰিকছ যুটীয়া বিবৃতিক আদৰণি জনাইছো আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সন্মিলন আৰু ইয়াৰ প্ৰট’কলসমূহৰ আলোচনাত গঠনমূলকভাৱে জড়িত হৈ থাকিম। আমি শুল্ক সহযোগিতাৰ অগ্ৰগতি, বিশেষকৈ অনুমোদিত অৰ্থনৈতিক অপাৰেটৰ কাৰ্যসূচীসমূহৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতিৰ দিশত যুটীয়া কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ৰূপায়ণৰ পদক্ষেপসমূহক যিবোৰ ব্যতিক্ৰম, পৰিৱৰ্তন বা অভিযোজন সাপেক্ষে যি দ্বিপাক্ষিকভাৱে সন্মত হৈছে সেইবোৰক আদৰণি জনাইছো। শুল্ক সহযোগিতাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিকাশ হৈছে ব্ৰিকছ শুল্ক উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপন আৰু স্মার্ট শুল্কৰ বিকাশ, যাক আমি উৎসাহিত কৰি যাম।
আমি বৌদ্ধিক সম্পত্তি (আই পি) কাৰ্যালয়সমূহৰ দ্বাৰা আই পি ব্ৰিকছৰ অধীনত সম্পন্ন কৰা ফলপ্ৰসূ সহযোগিতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছো। আমি অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক উন্নয়নত আই পি-ৰ বাবে এক শক্তিশালী অৱদান বিচাৰি অপাৰেচনেল গাইডলাইন ফ্ৰেমৱৰ্কৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত আই পি সজাগতাৰ প্ৰচাৰ আৰু পৰীক্ষকসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ দৰে ৮টা সহযোগিতা ধাৰাৰ অধীনত অধিক ব্যৱহাৰিক ফলাফল লাভ কৰাটোক সমৰ্থন কৰো। আমি বৌদ্ধিক সম্পত্তি, আনুবংশিক সম্পদ আৰু সহযোগী পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ ওপৰত ডব্লিউ আইপিঅ’ চুক্তি আৰু ৰিয়াধ ডিজাইন আইন চুক্তি গ্ৰহণক আদৰণি জনাইছো যাৰ ওপৰত ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ যথেষ্ট আগ্ৰহ আছে আৰু যিয়ে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহক সন্মান জনাই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰশিক্ষণৰ উদ্দেশ্যৰ লগতে অধিকাৰ থকা সকলক ন্যায্য পাৰিশ্রমিককে ধৰি ডিজিটেল পৰিৱেশত ব্যৱহৃত বৌদ্ধিক সম্পত্তি অধিকাৰৰ প্ৰতি সন্মান বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰো। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ প্ৰয়োগ বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে আমি জ্ঞান, ঐতিহ্য, আৰু সাংস্কৃতিক মূল্যবোধৰ অপব্যৱহাৰ আৰু ভুল উপস্থাপন সম্পৰ্কীয় বিপদাশংকা চিনাক্ত কৰোঁ, যিবোৰ তথ্য সংহতি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰ্হিত ভুল ভাবে উপস্থাপন হয়।
আমি ব্ৰিকছৰ ভিতৰত বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন (এছ টি আই) ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ দহ বছৰ উদযাপন কৰিছো, ২০১৫ চনত ব্ৰাজিল, ৰাছিয়া, ভাৰত, চীন আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ এছ টি আই মন্ত্ৰীসকলে এছ টি আই-ত সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰাৰ পিছত লাভ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্যক স্বীকৃতি জনাইছো। আমি ইয়াৰ সংযোজন প্ৰট’কলৰ জৰিয়তে স্মাৰক পত্ৰখনত নতুন সদস্যসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ বাবে চলি থকা প্ৰক্ৰিয়াক আদৰণি জনাইছো। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে এছ টি আই-ত ব্ৰিকছ সহযোগিতাৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে নতুন উৎপাদনশীল শক্তি গঠন কৰা আৰু সহযোগিতাৰ ওপৰত আধাৰিত অংশীদাৰিত্ব, ব্ৰিকছ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত বন্ধুত্ব, পাৰস্পৰিক বুজাবুজি আৰু শান্তিপূৰ্ণ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাত অৰিহণা যোগোৱাৰ জৰিয়তে ইয়াৰ ত্ৰিমাত্রাত বহনক্ষম উন্নয়নৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰা।
আমি ব্ৰিকছ এছ টি আই. ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ কামক প্ৰশংসা কৰো। উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পুনৰ উদ্যোগীকৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ এক নতুন প্ৰসংগত ২০২৫ চনত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, কোৱাণ্টাম প্ৰযুক্তি আৰু উদ্যোগত উদ্ভাৱনক অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে বিবেচনা কৰাৰ ব্ৰাজিলৰ প্ৰস্তাৱক আমি প্ৰশংসা কৰোঁ। আমি উদ্ভাৱনৰ বাবে ব্ৰিকছ কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ২০২৫-২০৩০ক আদৰণি জনাইছো, লগতে গৱেষণা প্ৰকল্পৰ বাবে সপ্তম যুটীয়া আহ্বান আৰু উদ্ভাৱন প্ৰকল্পৰ বাবে প্ৰথম যুটীয়া আহ্বানৰ শুভাৰম্ভ কৰিছো। ২০২৫ চনত ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত ছাবমেৰিন কেবলৰ জৰিয়তে উচ্চ গতিৰ যোগাযোগ নেটৱৰ্ক স্থাপনৰ বাবে ‘কাৰিকৰী আৰু অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনীয়তা অধ্যয়ন’ৰ প্ৰস্তাৱ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰাৰ ব্ৰাজিলৰ প্ৰস্তাৱক আমি আদৰণি জনাইছো। আমি সকলো ব্ৰিকছ সদস্যক এই বছৰ ইয়াৰ দশম সংস্কৰণলৈ অহা যুৱ বিজ্ঞানী মঞ্চ আৰু যুৱ উদ্ভাৱক বঁটাৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে যুৱ বিজ্ঞানী আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ অংশগ্ৰহণৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছো। আমি গভীৰ সাগৰীয় যুটীয়া গৱেষণাৰ সহযোগিতামূলক কার্যসূচীৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে স্বাগতম জনাইছো, যাৰ ভিতৰত আছে ব্ৰিকছ গভীৰ সাগৰীয় সম্পদ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ প্ৰতিষ্ঠা সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰা প্ৰসংগৰ চৰ্তসমূহৰ বিস্তাৰ। আমি মানৱবিদ্যাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো আৰু ২০২৫চনত ৰাছিয়াত সমাজ বিজ্ঞান আৰু মানৱবিদ্যা গৱেষণাৰ ওপৰত অনুষ্ঠিত হোৱা মঞ্চক আদৰণি জনাইছো।
ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ পৰ্যটন খণ্ডত অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে বুলি স্বীকাৰ কৰি আৰু পৰিৱেশ পৰ্যটনকে ধৰি বহনক্ষম আৰু সক্ষম পৰ্যটনৰ বিকাশ আৰু বিকাশৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ সম্ভাৱনা প্ৰদান কৰি, যিটো ২০২৪ চনত সদস্যপদ সম্প্ৰসাৰণৰ দ্বাৰা আৰু অধিক বৃদ্ধি পায়, ইয়ে সহযোগিতাৰ বাবে আৰু আন্তঃ [১] ব্ৰিকছ ভ্ৰমণ বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। আমি পৰ্যটন ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ ফলাফলসমূহক আদৰণি জনাইছো, বিশেষকৈ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত সমন্বয় আৰু পৰিপূৰকতা শক্তিশালী কৰিবলৈ আঞ্চলিক পৰ্যটন কৌশলৰ প্ৰচাৰ; অংশীদাৰী প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ এক উপায় হিচাপে বহনক্ষম, স্থিতিস্থাপক আৰু পুনৰ উৎপাদনশীল পৰ্যটনৰ অগ্ৰগতি; আৰু স্থানীয় উন্নয়ন আৰু সাংস্কৃতিক বিনিময়ৰ এজেণ্ট হিচাপে ডিজিটেল যাযাবৰসকলৰ সম্ভাৱনাৰ সদ্ব্যৱহাৰৰ বাবে কৌশলগত নিৰ্দেশনা প্ৰস্তুত কৰা। আমি ব্ৰিকছ সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ, উদ্ভাৱন বৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হ 'বলৈ পৰ্যটনৰ অৰ্থপূৰ্ণ অৱদান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া আৰু বহনক্ষম, নিৰপেক্ষ আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক উন্নয়নৰ প্ৰচাৰ
আমি আমাৰ গ্ৰহটোৰ প্ৰতি আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ দৰে ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় বহুপক্ষীয়তাক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো। আমি পেৰিছ চুক্তিৰ উদ্দেশ্য আৰু লক্ষ্য আৰু ইউ এন এফ চি চি চি-ৰ উদ্দেশ্য অনুসৰণৰ ক্ষেত্ৰত ঐক্যবদ্ধ হৈ থকাৰ সংকল্প লৈছো আৰু সকলো দেশক ইউ এন এফ চি চি চি আৰু ইয়াৰ পেৰিছ চুক্তিৰ পক্ষ হিচাপে তেওঁলোকৰ বৰ্তমানৰ প্ৰতিশ্ৰুতি বৰ্তাই ৰাখিবলৈ আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা অব্য়াহত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনাইছো। বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সমতা আৰু সাধাৰণ কিন্তু পৃথক দায়িত্ব আৰু নিজ নিজ সামৰ্থ্যৰ নীতি প্ৰতিফলিত কৰি আমি পেৰিছ চুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ আৰু ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণক শক্তিশালী কৰি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ইউ এন এফ চি চি চি-ৰ উদ্দেশ্য অনুসৰি আমাৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰিছো। এই ক্ষেত্ৰত, আমি ব্ৰাজিলৰ বেলেম চহৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক কনভেনচন (ইউ এন এফ চি চি চি) চি অ’ পি-৩০-ৰ সভাপতিত্বৰ প্ৰতি আমাৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰিছো, য’ত প্ৰতিখন দেশৰ সদস্যপদ আৰু ইয়াৰ অধীনত প্ৰতিশ্ৰুতি বিবেচনা কৰি প্ৰযোজ্য হোৱাকৈ ইউ এন এফ চি চি চি-ৰ সকলো দিশৰ ওপৰত পদক্ষেপ আৰু সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে। আমি এক সফল চি অ’ পি-৩০-ৰ প্ৰতি আমাৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰো যিয়ে ইউ এন এফ চি চি চি আৰু ইয়াৰ পেৰিছ চুক্তি ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিব। আমি ২০২৮ চনত চি অ’ পি-৩৩ আয়োজন কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰাৰ্থিত্বক আদৰণি জনাইছো।
আমি বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ সন্দৰ্ভত জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি এক শক্তিশালী বিশ্বব্যাপী সঁহাৰিৰ বাবে আহ্বান জনাইছো। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়টোৰ গুৰুত্ব বুজি পাই, আমি ব্ৰিকছ জলবায়ু নেতৃত্বৰ কার্যসূচীক পাৰস্পৰিক সবলীকৰণৰ জৰিয়তে সামূহিক নেতৃত্বৰ সংকল্পৰ বিবৃতি হিচাপে সমৰ্থন কৰো, ব্ৰিকছৰ উন্নয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহক সমৰ্থন কৰা সমাধানসমূহক আগুৱাই নি কাম-কাজ ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে ইউ এন এফ চি চি চি আৰু ইয়াৰ পেৰিছ চুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপায়ণৰ দিশত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰো। আমি গুৰুত্ব আৰোপ কৰো যে এই ফলাফলে বহুপাক্ষিকতা আৰু গোলকীয় দক্ষিণ সহযোগিতাই এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে অধিক অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু বহনক্ষম প্ৰশাসন গঠন কৰিব পাৰে বুলি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
আমি গুৰুত্ব আৰোপ কৰো যে উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে সুলভ, সময়োপযোগী আৰু সুলভ জলবায়ু বিত্ত নিশ্চিত কৰাটো জলবায়ু কাৰ্য্যক্ৰম বহনক্ষম উন্নয়নৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা ন্যায়সংগত পৰিৱৰ্তন পথ সক্ষম কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি গুৰুত্ব আৰোপ কৰো যে ইউ এন এফ চি চি চি আৰু ইয়াৰ পেৰিছ চুক্তিৰ অধীনত সম্পদৰ ব্যৱস্থা আৰু একত্ৰীকৰণ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ প্ৰতি উন্নত দেশসমূহৰ এক দায়িত্ব। বহুপাক্ষিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ আৰু এক নিৰপেক্ষ আৰু অধিক বহনক্ষম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা আৰু বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী একত্ৰীকৰণৰ নেতৃত্ব দিবলৈ সংকল্পবদ্ধ, আমি জলবায়ু বিত্তৰ ওপৰত নেতাসকলৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক ঘোষণা গ্ৰহণ কৰিছো, আমাৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি আৰু উদ্ভাৱন ক্ষমতাক প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰি যে উচ্চাকাংক্ষী জলবায়ু কাৰ্য্যই সমৃদ্ধি আৰু সকলোৰে বাবে এক উন্নত ভৱিষ্যত আগবঢ়াই নিব পাৰে। আমি পুনৰ দোহাৰো যে ইউ এন এফ চি চি চি, ইয়াৰ কিয়োটো প্ৰট’কল আৰু পেৰিছ চুক্তিৰ উদ্দেশ্য, নীতি আৰু ব্যৱস্থাসমূহত বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আছে সমতাৰ নীতি কিন্তু পৃথক দায়িত্ব আৰু নিজ নিজ সামৰ্থ্যবোৰক সন্মান কৰিব লাগিব।
আমি গ্ৰীণহাউছ গেছ নিৰ্গমনৰ মূল্যায়নৰ বাবে পাৰস্পৰিকভাৱে স্বীকৃত পদ্ধতি আৰু মানদণ্ডৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰোঁ। আমি কাৰ্বন একাউণ্টিং-আধাৰিত প্ৰণালী, মান আৰু পদ্ধতিৰ আৰ্হিক পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে অধিক সন্তুলিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ দিশত নিৰপেক্ষ, অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু স্বচ্ছ কাৰ্বন একাউণ্টিংৰ বাবে ব্ৰিকছ নীতি গ্ৰহণক প্ৰশংসা কৰোঁ আৰু পৰৱৰ্তী কামৰ জৰিয়তে সমাধান কৰিব পৰা জ্ঞানৰ ব্যৱধান চিনাক্ত কৰাৰ মূল্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ, যেনে নিৰ্দিষ্ট খণ্ডৰ ভিতৰত আৰু সকলো গ্ৰীণহাউছৰ গেছৰ বাবে এই নীতিবোৰৰ প্ৰাসংগিকীকৰণ আৰু কাৰ্বন একাউণ্টিঙৰ সৈতে জড়িত নীতিৰ পৰিকাঠামোক সমৰ্থন কৰা। আমি জলবায়ু পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় প্ৰযুক্তি সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে বৌদ্ধিক সম্পত্তি বিকল্পৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ প্ৰতিবেদন গ্ৰহণক ব্ৰিকছ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহে ভৱিষ্যতৰ বিবেচনাৰ সম্ভাৱনাৰ সৈতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় সহযোগিতামূলক ব্যৱস্থাৰ এক প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ মেপিং হিচাপে গ্ৰহণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰিছো, যাৰ লক্ষ্য হৈছে জলবায়ু সম্পৰ্কীয় কাম -কাযৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সহায়ক হিচাপে প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ আৰু হস্তান্তৰক সমৰ্থন আৰু ত্বৰান্বিত কৰা।
আমি সকলো দেশ, বিশেষকৈ উন্নয়নশীল দেশসমূহত বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু উন্নয়নৰ দিশে লৈ যোৱা এক সমৰ্থনমূলক আৰু মুকলি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ব্যাপক সহযোগিতাৰ বাবে দৃঢ়তাৰে আহ্বান জনাইছো, যাৰ ফলত তেওঁলোকে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সমস্যাবোৰ ভালদৰে সমাধান কৰিব পাৰিব, একপক্ষীয় ব্যৱস্থাকে ধৰি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাবোৰে স্বেচ্ছাচাৰী বা অন্যায় বৈষম্য তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ ওপৰত ছদ্মবেশী সীমাবদ্ধতাৰ উপায় হ'ব নালাগে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। বাণিজ্য আৰু পৰিৱেশৰ মাত্ৰা একত্ৰিত কৰি হাইব্ৰিড আইনী প্ৰকৃতিৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ দ্বাৰা উপস্থাপন কৰা সুযোগ আৰু প্ৰত্যাহ্বানসমূহক স্বীকাৰ কৰি, তেওঁলোকে পৰিৱেশগত উদ্দেশ্যসমূহৰ সন্দৰ্ভত প্ৰৱৰ্তন কৰা একপক্ষীয় বাণিজ্যিক ব্যৱস্থাসমূহৰ বৰ্ধিত ব্যৱহাৰৰ তীব্ৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছো আৰু বাণিজ্য, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে ব্ৰিকছ পৰীক্ষাগাৰ স্থাপনক বাণিজ্য আৰু পৰিৱেশ নীতিৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক সমৰ্থনমূলক দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত সহযোগিতা সহজ কৰি তোলাৰ বাবে এক মঞ্চ হিচাপে আদৰণি জনাইছো যাতে ব্ৰিকছ সদস্যসকলে বাণিজ্যৰ লাভালাভসমূহ ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে, একপক্ষীয় ব্যৱস্থাৰ যুটীয়াভাৱ প্ৰত্যুত্তৰ দিব পাৰে আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বব্যাপী প্ৰচেষ্টালৈ অৰিহণা যোগাব পাৰে।
আমি ব্ৰিকছ জলবায়ু গৱেষণা মঞ্চৰ বাবে সংশ্লিষ্ট চৰ্তসমূহ গ্ৰহণক আদৰণি জনাইছো আৰু ব্ৰিকছৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত মতামত, জ্ঞান আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ বৈজ্ঞানিক আৰু বিশেষজ্ঞৰ বিনিময় বৃদ্ধিৰ বাবে ইয়াক এক অৰ্থপূৰ্ণ অৱদান হিচাপে স্বীকৃতি জনাইছো।
আমি পেৰিছ চুক্তিৰ ৬ নং অনুচ্ছেদক জলবায়ু প্ৰচেষ্টাৰ দিশত ব্যক্তিগত আৰু ৰাজহুৱা বিনিয়োগৰ পথ প্ৰদান কৰি প্রশমন কাৰ্য্যত উচ্চাকাংক্ষা বৃদ্ধি কৰা আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশগত অখণ্ডতাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সঁজুলি হিচাপে স্বীকাৰ কৰো। এই প্ৰণালীবোৰ শক্তিশালী কৰি আমি ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সম্পৰ্কক অনুঘটক হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰোঁ, প্ৰযুক্তি স্থানান্তৰক উৎসাহিত কৰিব পাৰোঁ, আৰু ৰাজহুৱা বিত্তীয় প্ৰবাহৰ পৰিপূৰক হ'ব পাৰোঁ। আমি ব্ৰিকছ কাৰ্বন বজাৰ অংশীদাৰিত্বৰ বুজাবুজি চুক্তিৰ ব্যৱস্থাসমূহ আৰু কাৰ্বন বজাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে ইয়াৰ মূল্য, ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদানৰ ওপৰত এক নিৰ্দিষ্ট গুৰুত্ব দি লক্ষ্য কৰিছো। আমি সদস্যসকলক তেওঁলোকৰ জলবায়ু কৌশলত সমৰ্থন কৰাৰ বাবে এক সহযোগিতামূলক দৃষ্টিভংগী হিচাপে ইয়াৰ ৰূপায়ণৰ বাবে আগ্ৰহী, যাৰ ভিতৰত আছে প্রশমন প্ৰচেষ্টাৰ পৰিপূৰক আৰু প্ৰয়োজনীয় সম্পদ একত্ৰিত কৰা।
আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সৈতে সামঞ্জস্য নথকা একপক্ষীয়, শাস্তিমূলক আৰু বৈষম্যমূলক সুৰক্ষাবাদী ব্যৱস্থাসমূহ প্ৰত্যাখ্যান কৰোঁ, যেনে একপক্ষীয় আৰু বৈষম্যমূলক কাৰ্বন সীমান্ত সমন্বয় ব্যৱস্থা (চি বি এ এম), বনাঞ্চল ধ্বংস নিয়ন্ত্ৰণ, যথাযথ অধ্যৱসায়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা, কৰ আৰু অন্যান্য ব্যৱস্থাসমূহ আৰু জলবায়ু বা পৰিৱেশৰ ওপৰত আধাৰিত একপক্ষীয় বাণিজ্যিক ব্যৱস্থাসমূহ পৰিহাৰ কৰাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত চি অ’ পি ২৮-ৰ আহ্বানৰ বাবে আমাৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ। আমি একপক্ষীয় সুৰক্ষাবাদী পদক্ষেপৰো বিৰোধিতা কৰো, যিয়ে ইচ্ছাকৃতভাৱে বিশ্বৰ যোগান আৰু উৎপাদন শৃংখলাত ব্যাঘাত জন্মাই আৰু প্ৰতিযোগিতাক বিকৃত কৰে।
শক্তিৰ মুখ্য উৎপাদক আৰু গ্ৰাহক উভয় হিচাপে আমাৰ অংশীদাৰী দায়িত্ব স্বীকাৰ কৰি আমি ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ন্যায়সংগত আৰু সামগ্ৰিক শক্তি পৰিৱৰ্তন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য ৭ (এছডিজি ৭) ত উল্লেখ কৰা অনুসৰি সকলোৰে বাবে সুলভ, নিৰ্ভৰযোগ্য, বহনক্ষম আৰু আধুনিক শক্তিৰ সাৰ্বজনীন প্ৰৱেশাধিকাৰ নিশ্চিত কৰোঁ। এই ক্ষেত্ৰত আমি সেই লক্ষ্যৰ দিশত অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ আহ্বান জনাইছো। এই কথা মনত ৰাখি আমি জ্যেষ্ঠ শক্তি বিষয়াসকলৰ ব্ৰিকছ সমিতি আৰু ব্ৰিকছ শক্তি গৱেষণা সহযোগিতা মঞ্চৰ ফলপ্ৰসূ কামক আদৰণি জনাইছো আৰু ব্ৰিকছ শক্তি সহযোগিতা ২০২৫-২০৩০ৰ বাবে উন্নীত কৰা ৰূপৰেখা আৰু শক্তি সেৱা আৰু নতুন আৰু বহনক্ষম ইন্ধনৰ উপলব্ধতা সম্পৰ্কীয় প্ৰতিবেদনৰ বৰ্তমানৰ বিস্তাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো। আমি ব্ৰাছিলিয়াত ৯ আৰু ১০ জুনত অনুষ্ঠিত হোৱা সপ্তম ব্ৰিকছ যুৱ শক্তি সন্মিলনৰ কথাও উল্লেখ কৰিছো।
আমি স্বীকাৰ কৰো যে শক্তি সুৰক্ষা হৈছে সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা আৰু সকলো ৰাষ্ট্ৰৰ কল্যাণৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভেঁটি। আমি শক্তি বজাৰৰ স্থিৰতা নিশ্চিত কৰি আৰু বিভিন্ন উৎসৰ পৰা শক্তিৰ নিৰবচ্ছিন্ন প্ৰবাহ বৰ্তাই ৰাখি মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰি সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনিকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ শক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ সুস্থিৰতা আৰু সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰি শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছো। আমি স্বীকাৰ কৰো যে জীৱাশ্ম ইন্ধনে এতিয়াও বিশ্বৰ শক্তি মিশ্ৰণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব, বিশেষকৈ উদীয়মান বজাৰ আৰু উন্নয়নশীল অৰ্থনীতিৰ বাবে আৰু আমি ন্যায়সংগত, সুশৃঙ্খল, ন্যায়সংগত আৰু সামগ্ৰিক শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰচাৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰো আৰু আমাৰ জলবায়ু লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আৰু এছডিজি ৭পালন কৰি তথা প্ৰযুক্তিগত নিৰপেক্ষতাৰ নীতি আৰু সাধাৰণ কিন্তু পৃথক দায়িত্ব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতি, প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহ বিবেচনা কৰি নিজ নিজ সামৰ্থ্য হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰো। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ মোকাবিলা কৰা আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰচাৰৰ মাজৰ আন্তঃসংযোগক স্বীকাৰ কৰি আমি ইউ এন এফ চি চি চি ইয়াৰ পেৰিছ চুক্তি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বহনক্ষম উপায়েৰে অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আমাৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰাবৃত্তি কৰোঁ।
আমি শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ বাবে পুঁজিৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাৰ বাবে বিত্ত লাভৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আৰু বিনিয়োগৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো আৰু পৰিৱৰ্তনশীল বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ ধাৰণাটো বিবেচনা কৰি পেৰিছ চুক্তি আৰু ইয়াৰ নীতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ন্যায়সংগত আৰু সামগ্ৰিক শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ বাবে উন্নত দেশসমূহৰ পৰা উন্নয়নশীল দেশসমূহলৈ পৰ্যাপ্ত, অনুমানযোগ্য আৰু সুলভ আৰু ৰেহাই হাৰত বিত্ত আৱণ্টন কৰাৰ আহ্বান জনাইছো। আমি গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো যে বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে বজাৰ, প্ৰযুক্তি আৰু কম সুতৰ বিত্তলৈ বৈষম্যহীন প্ৰৱেশাধিকাৰ অত্যাৱশ্যকীয়।
আমি শূন্য-আৰু নিম্ন [১] নিৰ্গমন শক্তি প্ৰযুক্তি, শক্তি সুৰক্ষা, আৰু শক্তি যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ বিকাশৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ মূল ভূমিকাক স্বীকৃতি জনাইছো। আমি সম্পদ সমৃদ্ধ দেশসমূহত লাভৰ ভাগ-বাটোৱাৰা, মূল্য সংযোজন আৰু অৰ্থনৈতিক বৈচিত্ৰতাৰ নিশ্চয়তাৰ বাবে এনে খনিজ পদাৰ্থৰ নিৰ্ভৰযোগ্য, দায়িত্বশীল, বৈচিত্ৰ্যময়, সুস্থিৰ, নিৰপেক্ষ, বহনক্ষম আৰু ন্যায়সংগত যোগান শৃংখলৰ প্ৰচাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰিছো, লগতে তেওঁলোকৰ খনিজ সম্পদৰ ওপৰত সাৰ্বভৌম অধিকাৰ সম্পূৰ্ণৰূপে ৰক্ষা কৰাৰ লগতে বৈধ ৰাজহুৱা নীতিৰ উদ্দেশ্য অনুসৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ, ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু বলৱৎ কৰাৰ অধিকাৰ।
আমি দৃঢ়তাৰে কওঁ যে ব্ৰিকছৰ ভিতৰত আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে সহযোগিতা এক বহনক্ষম ভৱিষ্যত আৰু সকলোৰে বাবে ন্যায়সংগত আৰু গ্ৰহণযোগ্য পৰিৱৰ্তনৰ দিশত বিশ্বব্যাপী প্ৰচেষ্টাত অৰিহণা যোগোৱাৰ মূল। আমি জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ গুৰুত্ব, আনুবংশিক সম্পদৰ ব্যৱহাৰৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা লাভালাভৰ ন্যায্য, ন্যায়সংগত ভাগ-বাটোৱাৰা আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ওপৰত সন্মিলন, ইয়াৰ প্ৰট’কল, আৰু ইয়াৰ কুনমিং-মণ্ট্ৰিয়েল গোলকীয় জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ফ্ৰেমৱৰ্কৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো। আমি কুনমিং জৈৱ বৈচিত্ৰ্য পুঁজিৰ প্ৰতিষ্ঠা আৰু চীন চৰকাৰৰ অৱদানক প্ৰশংসা কৰিছো আৰু উন্নয়নশীল দেশসমূহক তেওঁলোকৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণৰ বাবে সমৰ্থন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি জনাইছো আৰু কুনমিং-মণ্ট্ৰিয়েল গোলকীয় জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ফ্ৰেমৱৰ্ক ৰূপায়ণত ইয়াৰ বৃহৎ অৱদানক স্বীকৃতি জনাইছো। আমি চি অ’ পি ১৬ আলোচনাত ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ সক্ৰিয় ভূমিকাক স্বীকৃতি জনাইছো, বিশেষকৈ সম্পদ একত্ৰীকৰণৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত। আমি উন্নত দেশসমূহক উন্নয়নশীল দেশসমূহলৈ পৰ্যাপ্ত, ফলপ্ৰসূ, পূৰ্বানুমানযোগ্য, সময়োপযোগী আৰু সুলভ বিত্তীয় সম্পদৰ ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ব্যৱহাৰৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা লাভালাভৰ সংৰক্ষণ, বহনক্ষম ব্যৱহাৰ আৰু নিৰপেক্ষ আৰু ন্যায়সংগত ভাগ-বাটোৱাৰাৰ বাবে উন্নয়নশীল দেশসমূহলৈ ক্ষমতা নিৰ্মাণ, বিকাশ আৰু প্ৰযুক্তিৰ হস্তান্তৰ উন্নত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ, জল অৱবাহিকা আৰু মাটি সংৰক্ষণ আৰু অৰ্থনৈতিক খণ্ডৰ বাবে উচ্চ মূল্যৰ কাঠ আৰু কাঠবিহীন বনজাত সামগ্ৰী প্ৰদান কৰা, জলবিদ্যুৎ চক্ৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ লগতে মৰুভূমিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ বাবে ক্ৰান্তীয় বনাঞ্চলকে ধৰি সকলো ধৰণৰ বনাঞ্চলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমি "ইউনাইটেড ফৰ আৱাৰ ফৰেষ্ট" পদক্ষেপৰ কথাও মনত ৰাখিছো, যিয়ে এই অত্যাৱশ্যকীয় ক্ৰান্তীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সংৰক্ষণ, বহনক্ষম ব্যৱস্থাপনা আৰু পুনৰুদ্ধাৰৰ প্ৰচাৰ কৰে। বিৰল প্ৰজাতিৰ সংৰক্ষণৰ বাবে আমাৰ দেশসমূহৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰি আৰু ডাঙৰ প্ৰজাতিৰ মেকুৰীৰ অধিক বিপদৰ কথা উল্লেখ কৰি আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট এলায়েন্স সৃষ্টি কৰাৰ বাবে ভাৰত গণৰাজ্যৰ পদক্ষেপৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিছো আৰু ব্ৰিকছ দেশসমূহক ডাঙৰ প্ৰজাতিৰ মেকুৰীৰ সংৰক্ষণৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছো।
আমি চি অ’ পি ৩০ত বেলেমত ট্ৰপিকেল ফৰেষ্ট ফৰেভাৰ সুবিধা আৰম্ভ কৰাৰ পৰিকল্পনাক আদৰণি জনাইছো আৰু ইয়াক গ্ৰীষ্ম প্ৰধান অঞ্চলৰ বন সংৰক্ষণৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী, ফলাফল-আধাৰিত বিত্তীয় যোগান ধৰাৰ বাবে আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা এক উদ্ভাৱনীমূলক প্ৰণালী হিচাপে স্বীকৃতি জনাইছো। আমি সম্ভাৱ্য দাতা দেশসমূহক উচ্চাকাংক্ষী অৱদান ঘোষণা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিলো,যাতে সুবিধাটোৰ মূলধন আৰু সময়মতে কাৰ্য্যকৰীকৰণ নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে তথা অভিজ্ঞতা ভাগ বাটোৱাৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
আমি পৰিৱেশ সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ আৰু ব্ৰিকছ পৰিৱেশগত পথত বিকশিত অন্যান্য সহযোগিতা প্ৰণালীৰ অধীনত পৰিৱেশ সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছো, যাৰ ভিতৰত আছে ব্ৰিকছ পৰিৱেশগতভাৱে সুস্থিৰ প্ৰযুক্তি মঞ্চ (বিইএছটি) "ব্ৰিকছ পৰিষ্কাৰ নদী" আৰু "নগৰীয়া পৰিৱেশগত বহনক্ষমতাৰ বাবে ব্ৰিকছ অংশীদাৰিত্ব"। যিহেতু আমি পৰিৱেশগত সমস্যা সমাধানত সমাজৰ বিভিন্ন শ্ৰেণীক জড়িত কৰাৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰিছো, আমি "ব্ৰিকছ যুৱ পৰিৱেশগত নেটৱৰ্ক" সৃষ্টি কৰাৰ সম্ভাৱনাৰ অধিক অন্বেষণ কৰিব বিচাৰো।
আমি স্বীকাৰ কৰো যে মৰুভূমিকৰণ, ভূমি অৱক্ষয় আৰু খৰাঙৰ লগতে বালি আৰু ধূলিৰ ধুমুহাৰ ফলত জনসাধাৰণৰ কল্যাণ আৰু জীৱিকাৰ বাবে গুৰুতৰ ভাবুকিৰ সৃষ্টি হৈছে, বিশেষকৈ থলুৱা লোক আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায়কে ধৰি দুৰ্বল পৰিস্থিতিত থকা লোকসকলৰ বাবে। আমি উন্নত দেশসমূহক বিশেষকৈ আফ্ৰিকাত (ইউ এন চি চি ডি) গুৰুতৰ খৰাং আৰু/বা মৰুভূমিৰ সন্মুখীন হোৱা দেশসমূহত মৰুভূমিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰচেষ্টা পৰ্যাপ্তভাৱে ৰূপায়ণ কৰিবলৈ আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য ১৫ৰ অধীনত এক মূল লক্ষ্য অৱক্ষয় নিৰপেক্ষতা (এল ডি এন) অনুসৰণত উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে সমৰ্থন শক্তিশালী কৰিবলৈ বিত্তীয় সম্পদ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো।
আমি স্বীকাৰ কৰো যে ব্ৰিকছ দেশসমূহে প্লাষ্টিক প্ৰদূষণৰ মোকাবিলা কৰি পৰিৱেশৰ সুস্থিৰতা বৃদ্ধি কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ পৰিৱেশ পৰিষদৰ প্ৰস্তাৱ ৫/১৪ অনুসৰি উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহ বিবেচনা কৰি সামুদ্ৰিক পৰিৱেশকে ধৰি প্লাষ্টিক প্ৰদূষণৰ ওপৰত এক নিৰপেক্ষ, ফলপ্ৰসূ আৰু সন্তুলিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনীভাৱে বাধ্যতামূলক ব্যৱস্থাৰ বাবে চলি থকা আলোচনাত আমি সহযোগিতা আৰু ঐক্যমত্য-নিৰ্মাণৰ মনোভাৱেৰে, আৰু জৰুৰী আৰু সংহতিৰ ভাৱনাৰে জড়িত হৈ থাকিম। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাই প্ৰতিখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতি, সামৰ্থ্য আৰু দায়বদ্ধতাক বিবেচনা কৰে লগতে ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু জ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে সুস্থ প্লাষ্টিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু নিশ্চিত কৰে যে ই ৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনীতিত বিশেষকৈ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ ওপৰত নেতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব নোৱাৰে।
আমি ব্ৰিকছৰ পৰিকাঠামোৰ ভিতৰত পৰিৱেশ সুৰক্ষা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা, বিভিন্ন দিশ বৰ্তাই ৰখা আৰু বিশ্ব পৰিৱেশ প্ৰশাসন শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰো। জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ক্ষতি আৰু প্ৰদূষণৰ মোকাবিলাৰ বাবে একপক্ষীয় ব্যৱস্থাকে ধৰি গ্ৰহণ কৰা সকলো ব্যৱস্থা প্ৰাসংগিক বহুপাক্ষিক পৰিৱেশ আৰু বাণিজ্য সম্পৰ্কীয় চুক্তিৰ নীতি আৰু ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব, গ্ৰহণ কৰিব লাগিব আৰু ৰূপায়ণ কৰিব লাগিব আৰু স্বেচ্ছাচাৰী বা অন্যায় বৈষম্য তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ ওপৰত ছদ্মবেশী সীমাবদ্ধতা উপায় হ 'ব নালাগে।
আমি উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে অধিক সন্তুলিত আৰু ন্যায়সংগত প্ৰতিনিধিত্ব নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু এই দেশসমূহে সমৰ্থন কৰা প্ৰাকৃতিক মূলধনৰ মূল্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বিশ্ব পৰিৱেশ সুবিধা (জিইএফ)ৰ প্ৰশাসনৰ সংস্কাৰৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰিছো। আমি প্ৰক্ৰিয়াৰ সৰলীকৰণ আৰু সম্পদসমূহৰ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সুবিধা আৰু পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত লোকসকলৰ অংশগ্ৰহণ, যেনে থলুৱা লোক আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায়, উন্নীত অংশগ্ৰহণ আৰু ভোট ব্যৱস্থা আৰু উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ দ্বাৰা সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ বাবে ন্যায়সংগত প্ৰৱেশাধিকাৰৰ জৰিয়তে সমৰ্থন কৰো।
আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট দক্ষতা আছে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে বন-সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু লক্ষ্যসমূহ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু বন আৰু অন্যান্য বন-সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
আমি ২০২৫চনৰ ১৪মে’ত ব্ৰাছিলিয়াত অনুষ্ঠিত দ্বিতীয় ব্ৰিকছ পৰিবহণ মন্ত্ৰীৰ বৈঠকৰ ফলাফলসমূহক আদৰণি জনাইছো আৰু সকলো অংশীদাৰৰ দাবী পূৰণ কৰিবলৈ আৰু ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ পৰিবহণ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে সকলো সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাক সন্মান জনাই পৰিবহণ সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে পৰিবহণ আলোচনাৰ অধিক প্ৰসাৰৰ বাবে আগ্ৰহী। আমি অৰ্থনৈতিক বিকাশ, সংযোগ আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক সুস্থিৰতাত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি বহনক্ষম আৰু সুস্থিৰ পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি নগৰীয়া ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ অধিক বিকাশৰ গুৰুত্ব আৰু অধিক ন্যায়সংগত, বাসযোগ্য, স্বাস্থ্যকৰ, অনুকূল আৰু কম জনবহুল নগৰীয়া পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ৰিয় গতিশীলতাৰ প্ৰচাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো।
আমি নগৰীয়া পৰিবহনত শূন্য আৰু নিম্ন নিৰ্গমনৰ বাহনৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথাও স্বীকাৰ কৰিছো। আমি বিমান পৰিবহণ আৰু সামুদ্ৰিক পৰিবহণত কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাৰ সন্দৰ্ভত ব্ৰিকছৰ সদস্যসকলৰ মাজত সহযোগিতাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান পৰিবহণৰ পৰা কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাৰ পথ হিচাপে বহনক্ষম বিমান পৰিবহণ ইন্ধন (এছ এ এফ), নিম্ন কাৰ্বন বিমান পৰিবহণ ইন্ধন (এল চি এ এফ) আৰু অন্যান্য বিমান পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰো। আমি ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত তেওঁলোকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বাস্তৱতাক বিবেচনা কৰি পৰিষ্কাৰ বিমান পৰিবহণ শক্তি আৰু আনুষংগিক প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ আৰু নিয়োজনত প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতাক উৎসাহিত কৰো। আমি বায়ু আৰু সামুদ্ৰিক সংযোগ বৃদ্ধি আৰু সামুদ্ৰিক পৰিবহণৰ ডিকাৰ্বনাইজেচনৰ প্ৰচাৰৰ লগতে লজিষ্টিক একত্ৰীকৰণ আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত পদক্ষেপ শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
মানৱ, সামাজিক আৰু সাংস্কৃতিক বিকাশৰ প্ৰচাৰৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব
আমি জনসংখ্যাৰ বিষয়ত ব্ৰিকছ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, কিয়নো জনসংখ্যাৰ বয়সৰ গাঁথনিৰ গতিশীলতা সলনি হয় আৰু সামাজিক-অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে প্ৰত্যাহ্বানৰ লগতে সুযোগৰ সৃষ্টি কৰে, বিশেষকৈ মহিলা আৰু অক্ষমতা থকা ব্যক্তিৰ অধিকাৰ আৰু লাভালাভ, যুৱ বিকাশ, নিযুক্তি আৰু কৰ্ম, নগৰীকৰণ, প্ৰব্ৰজন আৰু বয়স বৃদ্ধিৰ ভৱিষ্যতৰ ক্ষেত্ৰত।
আমি সমতা আৰু পাৰস্পৰিক সন্মানৰ নীতিৰ অধীনত মানৱ অধিকাৰ আৰু মৌলিক স্বাধীনতাৰ প্ৰচাৰ আৰু সুৰক্ষা আৰু সকলো ধৰণৰ বৈষম্যৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সকলো দেশে সহযোগিতা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি উন্নয়নৰ অধিকাৰকে ধৰি সকলো মানৱ অধিকাৰক নিৰপেক্ষ আৰু সমানভাৱে, একে ভিত্তিত আৰু একে গুৰুত্বৰে ব্যৱহাৰ কৰাটো অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হৈছো। এই সন্দৰ্ভত আমি দ্বৈত মান, গঠনমূলক আলোচনা আৰু সহযোগিতা অবিহনে অ-নিৰ্বাচিত, অ-ৰাজনৈতিক আৰু গঠনমূলক পদ্ধতিৰে মানৱ অধিকাৰৰ প্ৰচাৰ, সুৰক্ষা আৰু পূৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা বিবেচনা কৰি ব্ৰিকছৰ ভিতৰত আৰু বহুপাক্ষিক মঞ্চ দুয়োটাতে উমৈহতীয়া স্বাৰ্থৰ বিষয়সমূহত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হৈছো।
আমি গণতন্ত্ৰ আৰু মানৱ অধিকাৰক সন্মান জনোৱাৰ আহ্বান জনাইছো। এই ক্ষেত্ৰত আমি এই কথাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো যে সেইবোৰ বিশ্ব প্ৰশাসনৰ স্তৰৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়তো ৰূপায়ণ কৰা উচিত। আমি পাৰস্পৰিক লাভজনক সহযোগিতাৰ ভিত্তিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবে এক উজ্জ্বল অংশীদাৰী ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে সকলোৰে বাবে গণতন্ত্ৰ, মানৱ অধিকাৰ আৰু মৌলিক স্বাধীনতাৰ প্ৰচাৰ আৰু সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো।
আমি বৰ্ণবৈষম্য, জাতি বিদ্বেষ আৰু এই সম্পৰ্কীয় অসহিষ্ণুতাৰ লগতে ধৰ্ম বা বিশ্বাসৰ ওপৰত আধাৰিত বৈষম্য আৰু বিশ্বজুৰি এইবোৰৰ সকলো সমসাময়িক ৰূপৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ তীব্ৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ দোহাৰো, যাৰ ভিতৰত আছে বৰ্ধিত ঘৃণাৰ ভাষণ, অপপ্ৰচাৰ আৰু ভুল তথ্যৰ উদ্বেগজনক প্ৰৱণতা। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদৰ দ্বাৰা আফ্ৰিকান বংশোদ্ভৱ লোকসকলৰ বাবে দ্বিতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দশকৰ (২০২৫-২০৩৪) ঘোষণাক আদৰণি জনাইছো। আমি আফ্ৰিকান ইউনিয়নৰ ২০২৫ বৰ্ষক "আফ্ৰিকান আৰু আফ্ৰিকান বংশোদ্ভৱ লোকসকলৰ বাবে প্ৰতিশোধৰ জৰিয়তে ন্যায়"ৰ বছৰ হিচাপে মনোনীত কৰাৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনাইছো আৰু ঔপনিৱেশিকতাবাদ আৰু দাস ব্যৱসায়ৰ ধ্বংসাত্মক উত্তৰাধিকাৰৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে আফ্ৰিকান ইউনিয়নৰ প্ৰচেষ্টাক স্বীকৃতি জনাইছো।
বেইজিং ঘোষণা আৰু প্লেটফৰ্ম ফৰ একচনৰ ৩০ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উপলক্ষে আমি সকলো ক্ষেত্ৰতে মহিলাৰ অধিকাৰ আৰু নেতৃত্বৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি মহিলা সবলীকৰণৰ গুৰুত্ব আৰু শিক্ষা আৰু বাণিজ্যৰ প্ৰৱেশাধিকাৰকে ধৰি সমাজৰ সকলো ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ, সমান আৰু অৰ্থপূৰ্ণ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত তেওঁলোকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ, যি সমতা, উন্নয়ন আৰু শান্তিৰ বাবে মৌলিক। আমি বহনক্ষম উন্নয়ন, জলবায়ু পদক্ষেপ আৰু উদ্যোগশীলতা, বিশেষকৈ গোলকীয় দক্ষিণত মহিলা আৰু কন্যাৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো। আমি ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাত অনুস্থিত মহিলা বিদ্বেষ আৰু অপপ্ৰচাৰৰ মহিলাসকলৰ ওপৰত প্ৰভাৱৰ সৈতে সম্পৰ্কিত অনলাইন আলোচনাক স্বীকাৰ কৰো আৰু আমি লিংগভিত্তিক ডিজিটেল ব্যৱধানকে ধৰি ডিজিটেল বিভাজন দূৰ কৰাত মহিলাৰ সুৰক্ষা, কণ্ঠস্বৰ আৰু সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো। আমি সাশ্ৰয়ী মূল্যৰ শিশু যত্নৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰণ, এছ টি ই এম খণ্ডত মহিলাৰ নেতৃত্বৰ প্ৰচাৰ, আৰু কৰ্মক্ষেত্ৰত বৈষম্য আৰু সকলো ধৰণৰ হিংসাৰ বিৰুদ্ধে মহিলাৰ বাবে আইনী সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ দৰে নীতিগত ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে অৰ্থনীতিত মহিলাৰ সম্পূৰ্ণ আৰু সমান অংশগ্ৰহণ আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
আমি ২০২৫চনৰ ১৭ জুনত ব্ৰাছিলিয়াত অনুষ্ঠিত পঞ্চদশ ব্ৰিকছ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীৰ বৈঠকত লাভ কৰা অগ্ৰগতি আৰু স্বাস্থ্য সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰশংসাৰে লক্ষ্য ৰাখিছো। আমি ব্ৰিকছ স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাক আদৰণি জনাইছো আৰু ব্ৰিকছ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন ভেকচিন কেন্দ্ৰৰ পদক্ষেপসমূহক সমৰ্থন জনাইছো, যাৰ ভিতৰত আছে ইলেক্ট্ৰনিক গৱেষণা আৰু উন্নয়ন ষ্টক, ব্ৰিকছ যক্ষ্মা গৱেষণা নেটৱৰ্কৰ কাম-কাজৰ লগতে স্বাস্থ্য প্ৰণালীত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু শক্তিশালী তথ্য প্ৰশাসনৰ নৈতিক আৰু ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰাৰ পদক্ষেপ। আমি সুস্থিৰ, ন্যায়সংগত আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এই পদক্ষেপসমূহৰ গুৰুত্বৰ কথা পুনৰ দোহাৰো, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য সেৱা লাভ কৰা আৰু ঔষধ, ভেকচিন আৰু ৰোগ নিৰ্ণয়কে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় স্বাস্থ্য সামগ্ৰী আৰু স্বাস্থ্য সেৱাসমূহৰ নিকা আৰু সময়োপযোগী প্ৰৱেশাধিকাৰ নিশ্চিত কৰা।
আমি স্বীকাৰ কৰো যে যক্ষ্মা আৰু এ এম আৰ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছৰ সহযোগিতাৰ লগতে সংক্ৰামক আৰু অসংক্ৰামক ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষমতা শক্তিশালী কৰা আৰু পৰম্পৰাগত ঔষধ প্ৰণালী, ডিজিটেল স্বাস্থ্যকে ধৰি অন্যান্য স্বাস্থ্য সমস্যাৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বাটোৱাৰা কৰাটোৱে প্ৰাসংগিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগায়। আমি স্বীকাৰ কৰো যে ব্ৰিকছ নেটৱৰ্ক অৱ ৰিছাৰ্চ ইন পাব্লিক হেলথ চিষ্টেম হৈছে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ উচ্চ পৰ্যায়ৰ জনস্বাস্থ্য সংগঠনসমূহৰ মাজত সহযোগিতাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ। আমি ব্ৰিকছ নিউক্লিয়াৰ মেডিচিন ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ ভিতৰত পাৰমাণৱিক ঔষধ আৰু ৰেডিঅ "ফাৰ্মাচীৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰিছো। আমি ব্ৰিকছ চিকিৎসা সামগ্ৰী নিয়ন্ত্ৰক কৰ্তৃপক্ষৰ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে স্বেচ্ছাসেৱী নিয়ন্ত্ৰক একত্ৰীকৰণৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
সামাজিকভাৱে নিৰ্ধাৰিত ৰোগসমূহ নিৰ্মূলৰ বাবে অংশীদাৰিত্বৰ বিকাশৰ দিশত গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাক আমি প্ৰশংসা কৰোঁ। আমি ইয়াক এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে স্বীকাৰ কৰি এই পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছো, যিয়ে স্বাস্থ্য সমতাৰ অগ্ৰগতি আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য গাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ অংশীদাৰী দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে। সংহত, বহুক্ষেত্ৰীয় সঁহাৰিক অগ্ৰাধিকাৰ দি, আমি দৰিদ্ৰতা আৰু সামাজিক বৰ্জন, সহযোগিতা বৃদ্ধি, সম্পদ একত্ৰিত কৰা, আৰু সকলোৰে বাবে এক সুস্থ ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰাৰ বাবে উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰাৰ দৰে স্বাস্থ্য বৈষম্যৰ মূল কাৰণবোৰ মোকাবিলা কৰাৰ লক্ষ্য লৈছো।
আমি সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য পৰিসীমা আৰু স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ লগতে জনস্বাস্থ্যৰ জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ প্ৰতি প্ৰতিৰোধ আৰু সঁহাৰিৰ বাবে এক মূল ভেটি হিচাপে প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য সেৱাৰ মৌলিক ভূমিকাক স্বীকৃতি জনাইছো। আমি অ-সংক্ৰামক ৰোগৰ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ তথা মানসিক স্বাস্থ্য কল্যাণৰ প্ৰচাৰৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদৰ চতুৰ্থ উচ্চ-পৰ্যায়ৰ সফলতাৰ বাবে অপেক্ষা কৰিছো, য 'ত এই ৰোগসমূহৰ প্ৰতিৰোধ, চিনাক্তকৰণ আৰু চিকিৎসাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা উচিত।
আমি ব্ৰিকছৰ শিক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকত ব্ৰিকছ কাৰিকৰী আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণ (টিভিইটি) সহযোগিতা মিত্ৰতা চনদ গ্ৰহণক আদৰণি জনাইছো। চনদখনে কাৰিকৰী আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণ বৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ সামূহিক দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে, যি আমাৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহত বহনক্ষম উন্নয়নৰ অগ্ৰগতি আৰু সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক কৌশলগত অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আছে। তদুপৰি আমি ব্ৰিকছ নেটৱৰ্ক বিশ্ববিদ্যালয় (ব্ৰিকছ-এনইউ)ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰাতিষ্ঠানিক শক্তিশালীকৰণক সন্তুষ্টিৰে স্বীকাৰ কৰো, যিয়ে প্ৰতিখন দেশৰ অংশগ্ৰহণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানৰ সংখ্যাৰ উন্নতি, নতুন সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ অংশগ্ৰহণ, আৰু সহযোগিতাৰ বাবে বিষয়গত ক্ষেত্ৰৰ বৈচিত্ৰ্যৰ সৈতে ইয়াৰ দশম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰে। আমি আমাৰ শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ আলোচনা গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ-এনইউৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানক স্বীকৃতি জনাইছো আৰু আগন্তুক বছৰবোৰত এই বিনিময়সমূহ অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আশা কৰিছো। আমি ব্ৰিকছ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ বাবে ব্যাপক মানদণ্ড মূল্যায়ন প্ৰণালী অধিক অন্বেষণ কৰা আৰু ব্ৰিকছৰ ভিতৰত ইয়াৰ স্বীকৃতিৰ বাবে মানদণ্ডৰ শিক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো।
আমি সংস্কৃতিৰ ওপৰত ব্ৰিকছ কৰ্মগোটৰ ভিতৰত সাংস্কৃতিক আৰু সৃষ্টিশীল উদ্যোগ আৰু সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতিৰ ওপৰত ব্ৰিকছ মঞ্চ স্থাপনক আদৰণি জনাইছো; আৰু সামগ্ৰিক অৰ্থনীতিত বৰ্ধিত অৰ্থনৈতিক গুৰুত্ব আৰু সাংস্কৃতিক আৰু সৃষ্টিশীল খণ্ডৰ অৱদানক স্বীকৃতি জনাই ব্ৰিকছ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সাংস্কৃতিক আৰু সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতিক সমৰ্থন আৰু প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে কাৰ্যসূচী প্ৰস্তুত কৰিবলৈ সদস্য, তেওঁলোকৰ নিজ নিজ সাংস্কৃতিক সংস্থা আৰু বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক উৎসাহিত কৰিছো।
আমি তেওঁলোকৰ মূল দেশসমূহলৈ সাংস্কৃতিক সম্পত্তি আৰু ঐতিহ্য ঘূৰাই দিয়াৰ গুৰুত্ব আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্ক পুনৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ইয়াৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো আৰু আমি সামাজিক সংহতি, সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহাসিক ন্যায়, পুনর্মিলন আৰু সামূহিক স্মৃতিৰ প্ৰচাৰৰ পথ হিচাপে এই বিষয়ত অধিক শক্তিশালী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰিকাঠামোৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰো।
আমি সমসাময়িক প্ৰত্যাহ্বান আৰু পৰিৱৰ্তনৰ জটিলতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি শিক্ষা, বিজ্ঞান, সংস্কৃতি, যোগাযোগ আৰু তথ্যৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো আৰু এই সন্দৰ্ভত ইউনেস্কোৰ সংবিধানত নিৰ্ধাৰিত নীতিৰ প্ৰাসংগিকতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সহযোগিতা আৰু শান্তি গঢ়ি তোলাৰ বাবে ইয়াৰ আদেশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো যি সমতা, আলোচনা, বাধ্যতামূলক কাৰ্যসূচীমূলক কাৰ্যকলাপ আৰু ঐক্যমতৰ মনোভাৱৰ ওপৰত আধাৰিত হ'ব লাগে। আমি সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু সংস্কৃতি সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। সাংস্কৃতিক নীতি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ ওপৰত ইউনেস্কোৰ বিশ্ব সন্মিলন, আৰু জি-২০ নতুন দিল্লী আৰু ৰিঅ' ডি জেনেইৰো নেতাসকলৰ ঘোষণাসমূহক স্মৰণ কৰি, আমি সৃষ্টিশীলতা, উদ্ভাৱন আৰু সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক বিকাশকে ধৰি বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে এক অনুঘটক হিচাপে সংস্কৃতিৰ শক্তিক স্বীকৃতি জনাইছো, লগতে সকলো দিশৰ পৰা আৰু সকলো দিশৰ পৰা সংহতি, আলোচনা, সহযোগিতা আৰু সহযোগিতা গঢ়ি তোলাত ইয়াৰ অন্তৰ্নিহিত মূল্যক স্বীকৃতি জনাইছো।
আমি গুৰুত্ব দিওঁ যে সকলো ব্ৰিকছ দেশৰ সমৃদ্ধ পৰম্পৰাগত ক্ৰীড়া সংস্কৃতি আছে আৰু ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত আৰু বিশ্বজুৰি পৰম্পৰাগত, স্থানীয় আৰু থলুৱা ক্ৰীড়াৰ প্ৰচাৰত ইজনে সিজনক সমৰ্থন কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। আমি ৰাষ্ট্ৰীয়, পৰম্পৰাগত আৰু নন-অলিম্পিক ক্ৰীড়াৰ বিকাশ, ব্ৰিকছ দেশসমূহত অনুষ্ঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ খেলুৱৈসকলক উৎসাহিত কৰা, আৰু শাৰীৰিক সংস্কৃতি আৰু ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত উমৈহতীয়া চিন্তাৰ বিষয়সমূহৰ ওপৰত মতামত বিনিময়কে ধৰি ক্ৰীড়াৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰো। আমি ব্ৰিকছ ক্ৰীড়া মন্ত্ৰীৰ বৈঠকত শাৰীৰিক সংস্কৃতি আৰু ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ গ্ৰহণক আদৰণি জনাইছো আৰু ইয়াৰ ৰূপায়ণত সহায় কৰাৰ বাবে ব্ৰিকছ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ক্ৰীড়া সহযোগিতা ফ্ৰেমৱৰ্কৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰিছো।
আমি বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, মানৱ কেন্দ্ৰিক শ্ৰমিক বজাৰৰ জৰিয়তে উচ্চ মানদণ্ডৰ, সম্পূৰ্ণ আৰু উৎপাদনশীল নিযুক্তিৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছ দেশসমূহে কৰা অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰোঁ। আমি স্বীকাৰ কৰো যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই শ্ৰমিক সম্পৰ্কৰ ৰূপান্তৰ ঘটাইছে, নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে কিন্তু চাকৰিৰ স্থানচ্যুতি আৰু বৈষম্যৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছে। যিহেতু মহিলা, যুৱক-যুৱতী, বৃদ্ধ শ্ৰমিক, অক্ষমতা থকা লোক আৰু দুৰ্বল পৰিস্থিতিত থকা অন্যান্য লোকসকল ডিজিটেল পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতিকূল প্ৰভাৱৰ পৰা বিশেষভাৱে বিপদাপন্ন, আমি অন্তৰ্ভুক্তিমূলক নীতিৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ যি ভাল আৰু সকলোৰে বাবে এআই নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰযুক্তিৰ দায়িত্বশীলভাৱে ব্যৱহাৰ কৰে, ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি, নিয়মাৱলী আৰু প্ৰযোজ্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুক্তিবোৰ বিবেচনা কৰি, আৰু সামাজিক সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰি, শ্ৰমিকৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰি আৰু মানুহৰ কেন্দ্ৰীয়তা ৰক্ষা কৰি, ডিজিটেল দক্ষতা গঢ়ি তুলিবলৈ জীৱনজোৰা শিক্ষা উন্নত কৰে। আমি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱসমূহক সম্বোধন কৰা আৰু অনানুষ্ঠানিক অৰ্থনীতিকে ধৰি সকলো খণ্ডত এক ন্যায়সংগত পৰিৱৰ্তন প্ৰাপ্ত কৰাৰ সন্দৰ্ভত সামাজিক আলোচনাৰ প্ৰচাৰ আৰু পৰিশীলিত কাম সৃষ্টিৰ বাবে মুখ্য অংশীদাৰসকলক সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত কৰাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰো।
আমি পাৰস্পৰিক বুজাবুজি, বন্ধুত্ব আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছৰ জনসাধাৰণৰ মাজত আদান-প্ৰদানৰ গুৰুত্ব পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি স্বীকাৰ কৰো যে জনসাধাৰণৰ মাজত হোৱা আদান-প্ৰদানে আমাৰ সমাজক সমৃদ্ধ কৰা আৰু আমাৰ অৰ্থনীতিৰ বিকাশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে আৰু ২০২৫ চনত ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে সংসদীয় মঞ্চ, ব্যৱসায়িক পৰিষদ, মহিলা ব্যৱসায়িক মিত্ৰতা, যুৱ পৰিষদ, ট্ৰেড ইউনিয়ন মঞ্চ, থিংক টেংক পৰিষদ, শৈক্ষিক মঞ্চ, ডিনছ ফৰাম, অসামৰিক পৰিষদ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মঞ্চ, চহৰ আৰু পৌৰসভাৰ সংগঠন, উচ্চতম গাণনিক প্ৰতিষ্ঠান, আইনী মঞ্চ, ব্ৰিকছ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ অধ্যক্ষসকলৰ বৈঠক আৰু ব্ৰিকছ অভিযোজন সেৱাৰ মুৰব্বীসকলৰ বৈঠক।
আমি সংস্কৃতিৰ বৈচিত্ৰ্য, উচ্চ মূল্যৰ উত্তৰাধিকাৰ, উদ্ভাৱন আৰু সৃষ্টিশীলতাক সন্মান জনোৱাৰ বাবে অধিক প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনাইছো, যুটীয়াভাৱে শক্তিশালী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জনসাধাৰণৰ মাজত বিনিময় আৰু সহযোগিতাৰ পোষকতা কৰিছো আৰু "সভ্যতাৰ মাজত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা দিৱস" শীৰ্ষক ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদৰ প্ৰস্তাৱ এ/আৰইএছ/৭৮/২৮৬ গ্ৰহণক স্বীকৃতি জনাইছো।
২০২৫ চনৰ ৩ৰ পৰা ৫ জুনলৈকে ব্ৰাজিলিয়াত মহিলা সাংসদসকলৰ বৈঠক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰিক্ৰমা সমিতিৰ অধ্যক্ষসকলৰ বৈঠককে ধৰি একাদশ ব্ৰিকছ সংসদীয় মঞ্চৰ সফল আয়োজনক আমি প্ৰশংসা কৰোঁ। সংসদীয় কূটনীতি আৰু আন্তঃসংসদীয় সহযোগিতা হৈছে আমাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ মূল স্তম্ভ, যিয়ে পাৰস্পৰিক বুজাবুজি বৃদ্ধি কৰা, ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত বিশ্বাস গঢ়ি তোলা, আৰু অন্তৰ্ভুক্তি, সংহতি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰসাৰৰ বাবে সংঘাতৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানক সমৰ্থন কৰাৰ এক অনন্য মাধ্যম হিচাপে কাম কৰে।
আমি আমাৰ দেশসমূহত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত গঠনমূলক পুঁজি, নিৰ্ভৰযোগ্য তথ্য আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ বিনিময়ৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত যুৱ ৰাজহুৱা নীতিবোৰ শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি সহযোগিতাৰ ব্যাপক ক্ষেত্ৰত যুৱ-নেতৃত্বাধীন মঞ্চ, আলোচনা আৰু কাৰ্যসূচীৰ অতিৰিক্ত মূল্যক স্বীকৃতি জনাইছো, আৰু আমি অন্তৰ্ভুক্তিমূলক যুৱ নিযুক্তি নীতিৰ প্ৰচাৰ কৰিম যিয়ে বিদ্যালয়ৰ পৰা কৰ্মক্ষেত্ৰলৈ পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰে আৰু বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণলৈ প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰে। আমি ব্ৰিকছক ব্ৰিকছৰ কার্যসূচীত যুৱক-যুৱতীসকলক যুটীয়াভাৱে জড়িত কৰিবলৈ, তেওঁলোকৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বিষয়ে জ্ঞান সৃষ্টি কৰিবলৈ আৰু ব্ৰিকছ উদ্যোগসমূহে যুৱক-যুৱতীসকলৰ স্বাৰ্থক প্ৰতিফলিত কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। এই সন্দৰ্ভত, আমি ২০২৫ চনৰ জুন মাহত ব্ৰাজিলিয়াত অনুষ্ঠিত একাদশ ব্ৰিকছ যুৱ সন্মিলনক আদৰণি জনাইছো, য"ত যুৱ সহযোগিতাৰ ওপৰত এক নতুন বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।
অসমতা হ্ৰাস কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সকলো নগৰ সেৱাকে ধৰি এক ন্যায়সংগত আৰু স্থিতিস্থাপক নগৰ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰচাৰৰ পথত ব্ৰিকছ দেশসমূহে সুলভ গৃহ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতি আৰু প্রশমন আৰু অভিযোজন নীতিত অগ্ৰসৰ হোৱাৰ বাবে আমি প্ৰশংসা কৰো আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে ২০৩০ চনৰ কার্যসূচী ৰূপায়ণ আৰু এছডিজিৰ স্থানীয়কৰণৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত সকলো ব্ৰিকছ দেশসমূহত সকলো পৰ্যায়ত চৰকাৰ আৰু সমাজৰ মাজত সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ব্ৰিকছ নগৰীকৰণ মঞ্চৰ কামক প্ৰশংসা কৰো।
আমি নীতিগত পৰামৰ্শৰ জৰিয়তে ব্ৰিকছ ২০২৫ কার্যসূচীলৈ আগবঢ়োৱা অৱদানৰ বাবে ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক পৰিষদক (বি. বি. চি.) প্ৰশংসা কৰো, বিশেষকৈ ডিজিটেলাইজেচন আৰু নিয়ামক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে আন্তঃব্ৰিকছ বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰা, উদ্ভাৱনীমূলক বিত্তীয় সঁজুলি সম্প্ৰসাৰণ কৰা, লজিষ্টিক সংযোগ বৃদ্ধি কৰা আৰু ব্ৰিকছৰ মাজত বিমান চলাচলৰ পথ বৃদ্ধি কৰা, শক্তি পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰা, খাদ্য সুৰক্ষা আৰু উন্নত পুষ্টিৰ বাবে স্মাৰ্ট কৃষি প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰ কৰা, আৰু বহনক্ষম তথা ডিজিটেল অৰ্থনীতিত ন্যায্য অংশগ্ৰহণৰ বাবে দক্ষতা বিকাশ কৰা। আমি এই ক্ষেত্ৰসমূহত চৰকাৰী পদক্ষেপৰ সুবিধা লোৱা বি. বি. চি.ৰ কাৰ্য্য-চালিত পদক্ষেপসমূহৰ লগতে ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক মঞ্চ আৰু ব্ৰিকছ সমাধান বঁটাৰ সফল পৰিচালনাক সমানেই প্ৰশংসা কৰোঁ।
আমি বহনক্ষম বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক অংশগ্ৰহণৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰো আৰু বিশেষকৈ ঋণ, শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত গাঁথনিগত, বাধাসমূহৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে মহিলা ব্যৱসায়িক মিত্ৰতা (ডব্লিউবিএ)ৰ নীতিগত পৰামৰ্শসমূহৰ প্ৰশংসা কৰো। আমি জলবায়ু-স্মাৰ্ট কৃষিৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ অৱদান আৰু বহনক্ষম আৰু ডিজিটেল অৰ্থনীতিত উন্নতিৰ বাবে ন্যায্য সুযোগ নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা স্বীকাৰ কৰো। আমি মহিলা নেতৃত্বাধীন ব্যৱসায়সমূহক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে ডব্লিউ. বি. এ.-ৰ পদক্ষেপসমূহক প্ৰশংসা কৰো, যাৰ ভিতৰত আছে ব্যৱসায়িক প্ৰচাৰ সভা, ষ্টাৰ্টআপ প্ৰতিযোগিতা আৰু ব্ৰিকছ মহিলা উন্নয়ন প্ৰতিবেদনৰ দৰে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা। আমি মহিলাসকলৰ বাবে সমৰ্থন আৰু বাজেটৰ প্ৰচাৰ আৰু বৃদ্ধি, অনানুষ্ঠানিক অৰ্থনীতিত মহিলাসকলৰ বাবে ডিজিটেল আৰু বিত্তীয় সাক্ষৰতা সম্প্ৰসাৰণ, আনুষ্ঠানিককৰণ আৰু সামাজিক সুৰক্ষা ব্যৱস্থাসমূহৰ বাবেও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
আমি বিত্তীয় সাহায্য বৃদ্ধি কৰা আৰু প্ৰশাসন, সংহতি শক্তিশালী কৰা তথা দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাসত স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তোলাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি ২০১৫ চনৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণা আৰু যুটীয়া টাস্ক ফ"ৰ্চ গঠনৰ জৰিয়তে উপনীত হোৱা সহযোগিতাৰ অগ্ৰগতি উদযাপন কৰোঁ। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বিষয়সমূহকে ধৰি বিশেষকৈ গোলকীয় দক্ষিণৰ বাবে দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকাৰ বৰ্ধিত জটিলতাক আমি স্বীকাৰ কৰো। বিশ্বজুৰি আন্তঃগাঁথনি প্ৰণালীবোৰ প্ৰায়ে অত্যাধিক বতৰৰ বিসংগতি আৰু দুৰ্যোগৰ দ্বাৰা গুৰুতৰভাৱে প্ৰভাৱিত হৈছে, যাৰ ফলত অৰ্থনৈতিক ব্যাঘাত আৰু মানুহৰ জীৱনত নেতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিছে। সেয়েহে, আমি ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ বিপদাশংকা হ্ৰাস প্ৰণালী আৰু দুৰ্যোগ-সম্পৰ্কীয় ক্ষতি হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু আন্তঃগাঁথনি, মানৱ জীৱন তথা জীৱিকা সুৰক্ষিত কৰাৰ লগতে পৰ্যাপ্ত পুঁজি সংগ্ৰহ কৰিবলৈ আৰু ব্যাপক আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে ব্যক্তিগত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ সহযোগিতা কৰিম। আমি দুর্বলতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে অসমতা দূৰ কৰা, শক্তিশালী আগতীয়া সতৰ্কবাণী প্ৰণালী, আগতীয়া সঁহাৰি ক্ষমতা, স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি, আৰু বিভিন্ন জ্ঞান প্ৰণালী একত্ৰিত কৰা, সমতা আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া ২০২৫-২০২৮ চনৰ কাৰ্যকৰী পৰিকল্পনাক সমৰ্থন কৰো। আমি বিপদাশংকা নিৰীক্ষণ, দুৰ্যোগৰ পূৰ্বানুমান আৰু ইয়াৰ সম্ভাৱ্য পৰিণামৰ বাবে ব্যৱস্থাসমূহৰ বিকাশৰ ওপৰত বর্ধিত আলোচনাক সমৰ্থন কৰো।
আমি ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক পৰিষদ, মহিলা ব্যৱসায়িক মিত্ৰতা আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰিঅ" শীৰ্ষ সন্মিলনত ব্ৰিকছ অসামৰিক পৰিষদৰ প্ৰতিবেদনসমূহ উপস্থাপনক আদৰণি জনাইছো। আমি ব্ৰিকছ চৰকাৰ আৰু নাগৰিক সমাজৰ মাজত সম্প্ৰসাৰিত আলোচনাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, ব্ৰিকছ শ্বেৰ্পা আৰু ব্ৰিকছৰ জনসাধাৰণৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাৰ পদক্ষেপক আদৰণি জনাইছো।
দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ জোহান্সবাৰ্গত অনুষ্ঠিত ব্ৰিকছ সন্মিলনত গ্ৰহণ কৰা ব্ৰিকছৰ সদস্যপদ সম্প্ৰসাৰণ নিৰ্দেশনা নীতি, মানদণ্ড, মাপকাঠী আৰু পদ্ধতি অনুসৰি ব্ৰিকছৰ সম্প্ৰসাৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আমি এই গোটৰ পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু বুজাবুজি, সাৰ্বভৌম সমতা, সংহতি, গণতন্ত্ৰ, মুকলি মনোভাৱ, সৰ্বাংগীণতা, সহযোগিতা, ধাৰাবাহিকতা, সম্পূৰ্ণ পৰামৰ্শ আৰু ঐক্যমত্যৰ ভাৱধাৰাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ব্ৰিকছক একত্ৰিত আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিছো। আমি ৰাছিয়াৰ কাজানত অনুষ্ঠিত ব্ৰিকছ সন্মিলনত গ্ৰহণ কৰা ব্ৰিকছ অংশীদাৰ দেশ শ্ৰেণীৰ পদ্ধতি অনুসৰি ব্ৰিকছ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰ দেশসমূহে আগবঢ়োৱা অৱদানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো আৰু ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত বিভিন্ন মন্ত্ৰী আৰু কাৰিকৰী পৰ্যায়ৰ বৈঠকত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণক আদৰণি জনাইছো। আমি স্বীকাৰ কৰো যে ব্ৰিকছৰ বৰ্ধিত সদস্যপদ আৰু বিষয়ভিত্তিক কার্যসূচীৰ বাবে গোটটোৰ কাৰ্যকৰী পদ্ধতিৰ সালসলনিৰ প্ৰয়োজন। এই ক্ষেত্ৰত, আমি ব্ৰিকছ চৰ্তসমূহ আপডেট কৰাৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাক স্বীকাৰ কৰো আৰু এই প্ৰক্ৰিয়াটো আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে উৎসাহিত কৰো। ব্ৰিকছ যাতে ফলপ্ৰসূ, দক্ষ, প্ৰতিক্ৰিয়াশীল, অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু সহমত-আধাৰিত হৈ থাকে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ বিদ্যমান পদ্ধতিসমূহৰ সংশোধনক আমি সমৰ্থন কৰো। আমি পুনৰ দৃঢ়তাৰে কওঁ যে প্ৰাতিষ্ঠানিক উন্নয়ন হৈছে এক অবিৰত আৰু গতিশীল প্ৰক্ৰিয়া, যিয়ে গোটটোৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহ প্ৰতিফলিত কৰিব লাগে। আমি আমাৰ দৃঢ় বিশ্বাসৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো যে ই. এম. ডি. চি.বোৰৰ সৈতে ব্ৰিকছ আলোচনা আৰু অংশীদাৰিত্বৰ সম্প্ৰসাৰণে সকলোৰে লাভৰ বাবে সংহতি আৰু প্ৰকৃত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ মনোভাৱ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাত অৰিহণা যোগাব। আমি প্ৰাসঙ্গিক নথিপত্ৰ আৰু পটভূমিৰ তথ্য লাভৰ সুবিধাৰ বাবে এক সাধাৰণ ব্ৰিকছ ডাটাবেছ স্থাপনৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰিছো।
আমি ২০২৫ চনত ব্ৰাজিলৰ ব্ৰিকছৰ অধ্যক্ষতাক প্ৰশংসা কৰো আৰু ৰিঅ 'ডি জেনেইৰো চহৰত সপ্তদশ ব্ৰিকছ সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে ব্ৰাজিলৰ চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰো।
২০২৬ চনত ভাৰতৰ ব্ৰিকছৰ অধ্যক্ষতা আৰু ভাৰতত অষ্টাদশ ব্ৰিকছ সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে আমি ভাৰতক সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন জনাইছো।