Prime Minister's Office
Rio de Janeiro Declaration- Strengthening Global South Cooperation for a More Inclusive and Sustainable Governance
07 JUL 2025 6:00AM by PIB Delhi
We, the Leaders of BRICS countries, met in Rio de Janeiro, Brazil, from 6 to 7 July 2025 for the XVII BRICS Summit held under the theme: "Strengthening Global South Cooperation for a More Inclusive and Sustainable Governance”.
We reaffirm our commitment to the BRICS spirit of mutual respect and understanding, sovereign equality, solidarity, democracy, openness, inclusiveness, collaboration and consensus. As we build upon 17 years of BRICS Summits, we further commit ourselves to strengthening cooperation in the expanded BRICS under the three pillars of political and security, economic and financial, cultural and people-to-people cooperation, and to enhancing our strategic partnership for the benefit of our people through the promotion of peace, a more representative, fairer international order, a reinvigorated and reformed multilateral system, sustainable development and inclusive growth.
We welcome the Republic of Indonesia as a BRICS member, as well as the Republicof Belarus, the Plurinational State of Bolivia, the Republic of Kazakhstan, the Republic of Cuba, the Federal Republic of Nigeria, Malaysia, the Kingdom of Thailand, the Socialist Republic of Vietnam, the Republic of Uganda, and the Republic of Uzbekistan as BRICS partner countries.
We underline the significance of the adoption of the BRICS Leaders’ FrameworkDeclaration on Climate Finance and of the BRICS Leaders’ Statement on the Global Governance of Artificial Intelligence, as well as endorse the launch of the BRICS Partnership for the Elimination of Socially Determined Diseases. These initiatives reflect our joint efforts to foster inclusive and sustainable solutions to pressing global issues.
Strengthening Multilateralism and Reforming Global Governance
We reiterate our commitment to reforming and improving global governance bypromoting a more just, equitable, agile, effective, efficient, responsive, representative, legitimate, democratic and accountable international and multilateral system in the spirit of extensive consultation, joint contribution and shared benefits. In this regard, we take note of the adoption of the Pact of the Future at the Summit of the Future, including its two annexes, the Global Digital Compact and the Declaration of Future Generations. Bearing in mind the need to adapt the current architecture of international relations to better reflect the contemporary realities, we reaffirm our commitment to multilateralism and upholding the international law, including the Purposes and Principles enshrined in the Charter of the United Nations (UN), in their entirety and interconnectedness as its indispensable cornerstone, and the central role of the UN in the international system, in which sovereign states cooperate to maintain international peace and security, advance sustainable development, ensure the promotion and protection of democracy, human rights and fundamental freedoms for all as well as cooperation based on solidarity, mutual respect, justice and equality. We also reiterate our commitment to ensuring greater and more meaningful participation and representation of Emerging Markets and Developing Countries (EMDCs), as well as Least Developed Countries (LDCs), especially from Africa and Latin America and the Caribbean, in global decision-making processes and structures and making them better attuned to contemporary realities. We also call for achieving equitable geographical representation in the Secretariat of the United Nations and other international organizations in a timely manner, as well as increasing the role and share of women, especially from EMDCs, at all levels of leadership and responsibilities in these organizations. We stress the need for the selection and appointment process of UN executive heads and senior positions to be guided by the principles of transparency and inclusiveness, and carried out in accordance with all the provisions of Article 101 of the UN Charter, with due regard for recruiting staff on a geographical basis as wide as possible and the increased participation of women, and adhere to the general rule that there should be no monopoly on senior posts in the UN system by nationals of any State or group of States.
Recognizing the 2023 Johannesburg-II Leaders’ Declaration, we reiterate our supportfor a comprehensive reform of the United Nations, including its Security Council, with a view to making it more democratic, representative, effective and efficient, and to increase the representation of developing countries in the Council’s memberships so that it can adequately respond to prevailing global challenges and support the legitimate aspirations of emerging and developing countries from Africa, Asia and Latin America, including BRICS countries, to play a greater role in international affairs, in particular in the United Nations, including its Security Council. We recognize the legitimate aspirations of African countries, as reflected in the Ezulwini Consensus and Sirte Declaration. We stress that the United Nations Security Council reform is to lead to the amplified voice of the Global South. Recalling the 2022 Beijing and 2023 Johannesburg-II Leaders’ Declarations, China and Russia, as permanent members of the United Nations Security Council, reiterate their support to the aspirations of Brazil and India to play a greater role in the United Nations, including its Security Council.
In light of the 80th Anniversary of the United Nations, we recall UNGA Resolutions75/1, 77/335 and other relevant resolutions, and reiterate our commitment to provide the United Nations with all the required support it needs to discharge its mandate. We emphasize the strong call for reforms of the principal organs of the United Nations with a view to achieving concrete progress. We recommit to instill new life in the discussions on reform of the UN Security Council and continue the work to revitalize the General Assembly and strengthen the Economic and Social Council. We look forward to the successful conclusion of the 2025 Review of the Peacebuilding architecture.
We agree that, in the context of the contemporary realities of the multipolar world, it is crucial that developing countries strengthen their efforts to promote dialogue and consultations for more just and equitable global governance and mutually beneficial relations among nations. We acknowledge that multipolarity can expand opportunities for EMDCs to develop their constructive potential and enjoy universally beneficial, inclusive and equitable economic globalization and cooperation. We highlight the importance of the Global South as a driver for positive change, especially in the face of significant international challenges, including deepening geopolitical tensions, rapid economic downturns and technological changes, protectionist measures and migratory challenges. We believe BRICS countries continue to play a pivotal role in voicing the concerns and priorities of the Global South, as well as in promoting a more just, sustainable, inclusive, representative and stable international order based on international law.
Recalling that 2025 marks the eightieth anniversary of the end of the Second World War,a war which brought untold sorrow to humankind, particularly in Europe, Asia, Africa, the Pacific and other parts of the world, we render our full support to the UNGA Resolution 79/272 on the Eightieth anniversary of the end of the Second World War, on this historic event, which established the conditions for the creation of the United Nations, designed to save succeeding generations from the scourge of war.
On the 80th anniversary, we reiterate the urgent need to reform the Bretton Woods Institutions (BWI) to make them more agile, effective, credible, inclusive, fit for purpose, unbiased, accountable, and representative, enhancing their legitimacy. First and foremost, they must reform their governance structure to reflect the transformation of the global economy since their establishment. The voice and representation of EMDEs in the BWI must reflect their increasing weight in the global economy. Moreover, we call for improved management procedures, including through a merit-based and inclusive selection process that would increase regional diversity and representation of EMDEs in the leadership of the IMF and the WBG, as well as the role and share of women at the managerial level.
In the current context of uncertainty and volatility, the International Monetary Fund (IMF) must remain adequately resourced and agile, at the center of the global financial safety net (GFSN), to effectively support its members, particularly the most vulnerable countries. Despite the absence of quota realignment, we have provided consent to the proposed quota increase under the 16th General Review of Quotas (GRQ) and urge IMF members that have not yet done so to provide their consent and give effect to the quota increases under the 16th GRQ with no further delay. We urge the IMF Executive Board to fulfil the mandate set by the Board of Governors to develop approaches to quota share realignment, including through a new quota formula, under the 17th GRQ at the earliest possible time. We support the efforts of the IMF Executive Board and International Monetary and Financial Committee (IMFC) Deputies in developing general principles to guide future discussions and help foster convergence of views around the pressing quota and governance reforms. We reiterate that further quota realignment in the IMF should not come at the expense of developing countries, reflecting countries’ relative positions in the global economy, and increasing the shares of EMDEs. In line with the BRICS Rio de Janeiro Vision for IMF Quota and Governance Reform, we stand ready to engage constructively with other IMF members to guarantee that meaningful quota share realignment and governance reforms are included in the 17th GRQ.
We reaffirm that the 2025 World Bank Shareholding Review, co-chaired by Brazil,is a critical tool to strengthen multilateralism and enhance the legitimacy of the World Bank Group, as a better, bigger, and more effective development finance institution. In line with the Lima principles, we continue to advocate for the increased voice and representation of developing countries, underpinned by a shareholding realignment that corrects their historic underrepresentation. We will endeavor to ensure that tackling poverty and inequality, including through job creation, in the challenging context of climate change and digitalization, remains central to the World Bank Group’s mission.
The multilateral trading system has long been at a crossroads. The proliferation of trade-restrictive actions, whether in the form of indiscriminate rising of tariffs and non[1]tariff measures, or protectionism under the guise of environmental objectives, threatens to further reduce global trade, disrupt global supply chains, and introduce uncertainty into international economic and trade activities, potentially exacerbating existing economic disparities and affecting prospects for global economic development. We voice serious concerns about the rise of unilateral tariff and non-tariff measures which distort trade and are inconsistent with WTO rules. In this context, we reiterate our support for the rules[1]based, open, transparent, fair, inclusive, equitable, non-discriminatory, consensus-based multilateral trading system with the World Trade Organization (WTO) at its core, with special and differential treatment (S&DT) for its developing members. We emphasize that the WTO, at its 30th anniversary, remains the only multilateral institution with the necessary mandate, expertise, universal reach and capacity to lead on the multiple dimensions of international trade discussions, including the negotiation of new trade rules. We recall the commitment made at the 12th WTO Ministerial Conference and reaffirmed at the 13th WTO Ministerial Conference to work towards a necessary reform of the Organization to ensure its relevance and restore the credibility of the multilateral trading system. We remain committed to the urgent restoration of an accessible, effective, fully-functioning, two-tier binding WTO dispute settlement system. We strongly support Ethiopia and Iran’s bid for accession to the WTO. We welcome the BRICS Declaration on WTO Reform and Strengthening of the Multilateral Trading System adopted by the Ministers of Trade.
We condemn the imposition of unilateral coercive measures that are contrary to international law, and reiterate that such measures, inter alia in the form of unilateral economic sanctions and secondary sanctions, have far-reaching negative implications for the human rights, including the rights to development, health and food security, of the general population of targeted states, disproportionally affecting the poor and people in vulnerable situations, deepening the digital divide and exacerbating environmental challenges. We call for the elimination of such unlawful measures, which undermine international law and the principles and purposes of the UN Charter. We reaffirm that BRICS member states do not impose or support non-UN Security Council authorized sanctions that are contrary to international law.
Recognizing the interconnected nature of global health challenges and their transboundary implications, we reaffirm our commitment to strengthening global health governance by enhancing international cooperation and solidarity. We underscore the role of the World Health Organization as the directing and coordinating authority on international health work within the UN System, particularly in times of crises and emergencies, and emphasize the necessity of bolstering its mandate, capabilities, and financing mechanisms. A robust and adequately funded WHO is essential to effectively address current and future public health challenges, mitigate inequalities, and ensure equitable access to healthcare services, including medicines, and vaccines for all, particularly in developing countries. We commit to actively supporting efforts to strengthen the global health architecture, fostering equality, inclusivity, transparency, and responsiveness, ensuring no country is left behind in achieving health-related Sustainable Development Goals. We acknowledge the adoption of the WHO Pandemic Agreement by the 78th World Health Assembly. The Agreement will solidify the foundation for a safer and more equitable world against future pandemics. We stand ready to carry this momentum forward to ensure a timely conclusion of Member States-led and -driven negotiations for the Agreement’s Annex on Pathogen Access and Benefit-Sharing.
We recognize that Artificial Intelligence (AI) represents a milestone opportunity to boost development towards a more prosperous future. To achieve that goal, we underscore that global governance of AI should mitigate potential risks and address the needs of all countries, including those of the Global South. A collective global effort is needed to establish an AI governance that upholds our shared values, addresses risks, builds trust, and ensures broad and inclusive international collaboration and access, in accordance with sovereign laws, including capacity building for developing countries, with the United Nations at its core. To support a constructive debate towards a more balanced approach, we agreed on the BRICS Leaders’ Statement on the Global Governance of Artificial Intelligence, which aims to foster responsible development, deployment, and use of AI technologies for sustainable development and inclusive growth, in compliance with national regulatory frameworks, the UN Charter and respecting the sovereignty of States.
Promoting Peace, Security and International Stability
We express concern about ongoing conflicts in many parts of the world and the current state of polarization and fragmentation in the international order. We express alarm at the current trend that has seen a critical increase in global military spending, to the detriment of the provision of adequate financing for development to developing countries. We advocate for a multilateral approach that respects diverse national viewpoints and positions on crucial global issues, including sustainable development, the eradication of hunger and poverty and contributing to the global response to climate change, while expressing deep concern over attempts to link security with the climate change agenda.
We note the current global context of polarization and distrust and encourage global action to strengthen international peace and security. We call on the international community to respond to these challenges and associated security threats through politico-diplomatic measures to lower conflict potential and stress the need to engage in conflict prevention efforts, including through addressing their root causes. We underscore that security among all countries is indivisible and reiterate our commitment to the peaceful resolution of international disputes through dialogue, consultation and diplomacy. We encourage the active role of regional organizations in conflict prevention and resolution and support all efforts conducive to the peaceful settlement of crises. We highlight the importance of mediation and preventive diplomacy as essential tools to avoid crises and prevent their escalation, in accordance with the Purposes and Principles of the UN Charter. In this regard, we agree to explore avenues for cooperation on the prevention of armed conflicts, UN peacekeeping missions, African Union peace support operations, and mediation and peace processes.
We reaffirm our strong commitment to strengthening multilateral cooperation toaddress humanitarian crises worldwide and express concern at the dwindling of international responses, which were already insufficient, fragmented and often politicized. We strongly condemn all violations of international humanitarian law, including deliberate attacks against civilians and civilian objects, including civilian infrastructure, as well as the denial or obstruction of humanitarian access and the targeting of humanitarian personnel. We underline the need to address accountability for all violations of international humanitarian law. Such breaches of international law not only intensify immediate suffering but also undermine prospects for lasting peace by destroying the material and social foundations necessary for post-conflict reconstruction. We recognize international efforts undertaken by BRICS members to promote respect for, adherence to, and effective implementation of International Humanitarian Law.
We reiterate our commitment to the full implementation and advancement of the Women, Peace and Security (WPS) agenda, especially in light of the 25th anniversary of United Nations Security Council Resolution 1325 (2000). We further reiterate the importance of ensuring the full, equal, safe, and meaningful participation of women in decision-making at all levels of peace and security processes, including conflict prevention and resolution, humanitarian relief, mediation, peace operations, peacebuilding, and post-conflict reconstruction and development.
We condemn the military strikes against the Islamic Republic of Iran since 13 June 2025, which constitute a violation of international law and the Charter of the United Nations, and express grave concern over the subsequent escalation of the security situation in the Middle East. We further express serious concern over deliberate attacks on civilian infrastructure and peaceful nuclear facilities under full safeguards of the International Atomic Energy Agency (IAEA), in violation of international law and relevant resolutions of the IAEA. Nuclear safeguards, safety, and security must always be upheld, including in armed conflicts, to protect people and the environment from harm. In this context, we reiterate our support for diplomatic initiatives aimed at addressing regional challenges. We call upon the United Nations Security Council to be seized of this matter.
We recall our national positions concerning the conflict in Ukraine as expressed in the appropriate fora, including the UN Security Council and the UN General Assembly. We note with appreciation relevant proposals of mediation and good offices, including the creation of the African Peace Initiative and the Group of Friends for Peace, aimed at peaceful resolution of the conflict through dialogue and diplomacy. We expect that current efforts will lead to a sustainable peace settlement.
We are deeply concerned over continued conflicts and instability in the Middle East and North Africa (MENA) region. In this regard, we endorse the Joint Statement by BRICS Deputy Foreign Ministers and Special Envoys at their meeting of 28 March 2025.
We reiterate our grave concern about the situation in the Occupied Palestinian Territory, with the resumption of continuous Israeli attacks against Gaza and obstruction of the entry of humanitarian aid into the territory. We call for adherence to international law, in particular to international humanitarian law and international human rights law, and condemn all violations of IHL, including the use of starvation as a method of warfare. We also condemn attempts to politicize or militarize humanitarian assistance. We exhort the parties to engage in good faith in further negotiations to achieve an immediate, permanent and unconditional ceasefire, the full withdrawal of Israeli forces from the Gaza Strip and all other parts of the Occupied Palestinian Territory, the release of all hostages and detainees held in violation of international law, and sustained and unhindered access and delivery of humanitarian aid. We reassert our steadfast support for UNRWA and stress the need to fully respect the mandate, bestowed on it by the UNGA, for the provision of basic services to Palestine refugees in its five fields of operations. We call on all relevant parties to respect their obligations under international law and act with utmost restraint and to avoid escalatory actions and provocative declarations. We note, in this regard, the provisional measures of the International Court of Justice in the legal proceedings instituted by South Africa against Israel, which, inter alia, reaffirmed Israel’s legal obligation to ensure the provision of humanitarian aid in Gaza.
We recall that the Gaza Strip is an inseparable part of the Occupied Palestinian Territory. We underline, in this regard, the importance of unifying the West Bank and the Gaza Strip under the Palestinian Authority, and reaffirm the right of the Palestinian people to self-determination, including the right to their independent State of Palestine.
We call on the international community to support the Palestinian Authority in undergoing reforms to fulfill the Palestinians’ legitimate aspirations for independence and statehood, as well as the expeditious reconstruction of the civil infrastructure of the territory, with a central role by the Palestinians, as agreed in the Emergency Arab Summit on Palestine of 4 March 2025, and we note with appreciation the initiative to convene an upcoming pledging conference to be held in Cairo. We underscore that efforts to stabilize and rebuild Gaza must go hand in hand with a just and lasting political resolution of the protracted conflict. We express our firm opposition to the forced displacement, temporary or permanent, under any pretext, of any of the Palestinian population from the Occupied Palestinian Territory, as well as any geographic or demographic changes to the territory of the Gaza Strip. We reiterate that international law and international judicial bodies demand the end of the illegal occupation and the immediate cessation of all practices that undermine legal norms and obstruct a just and lasting peace.
We reaffirm that a just and lasting solution to the Israeli-Palestinian conflict can only be achieved by peaceful means and depends on the fulfillment of the legitimate rights of the Palestinian people, including the rights to self-determination and return. We reaffirm our support for the State of Palestine’s full membership in the United Nations in the context of the unwavering commitment to the two-state solution, in accordance with international law, including relevant UN Security Council and General Assembly resolutions, and the Arab Peace Initiative, that includes the establishment of a sovereign, independent and viable State of Palestine within the internationally recognized 1967 borders, which includes the Gaza Strip and the West Bank, with East Jerusalem as its capital, in order to achieve the vision of two States living side by side, in peace and security. We affirm the need for adequate representation of Palestine in all relevant international organizations, including multilateral financial institutions, and access to their resources. We welcome the continued efforts by BRICS members towards an urgent ceasefire, to accelerate the delivery of humanitarian aid and to achieve a lasting and sustainable peace in the region.
We welcome the ceasefire in Lebanon and call on all parties to strictly adhere to its terms and to fully implement UNSC Resolution 1701. We condemn the continued violations of the ceasefire and of the sovereignty and territorial integrity of Lebanon. We call on Israel to respect the terms agreed with the Lebanese government and to withdraw its occupying forces from all of the Lebanese territory, including the five sites in Southern Lebanon in which they remain.
We reaffirm our commitment to the sovereignty, independence, unity, and territorial integrity of Syria and call for a peaceful and inclusive Syrian-led and Syrian-owned, UN[1]facilitated political process, based on the principles of Security Council Resolution 2254 (2015), in a manner that ensures the security and well-being of the civilian population, without discrimination. We condemn the violence perpetrated in various Syria’s provinces among the country’s communities, the continuation of terrorist activities by ISIL (Da’esh) and Al-Qaeda affiliates in Syria, including the recent bombing at Mar Elias Church and Rif Dimashq, and express sincere condolences and sympathy to the families of the victims of these terrorist attacks. We also condemn the threat posed by foreign terrorist fighters’ presence in Syrian territory as well as the risk of spreading of terrorists from Syria to regional countries. Syria should firmly oppose all forms of terrorism and extremism and take concrete actions to respond to concerns of the international community about terrorism. We welcome the lifting of unilateral sanctions on Syria and hope that this will support efforts to revive the Syrian economy and launch the reconstruction phase in a way that fosters development and stability. While condemning strongly the occupation of parts of Syria, in blatant violation of international law and the 1974 disengagement, we urge Israel to withdraw its forces from the Syrian territory without delay.
We reiterate that the principle "African solutions to African problems” should continue to serve as the basis for conflict resolution on the African continent. We recognize the critical role played by the African Union in conflict prevention, management and resolution and reaffirm our support for African peace efforts on the continent, including those undertaken by the African Union, and African sub-regional organizations. In this sense, we commit to consider new ways to support African Union peace support operations, mediation efforts, peace processes and broader peacebuilding initiatives in the African continent.
We commend efforts and achievements by African countries and organizations in their pursuit of lasting peace and sustainable development, while expressing serious concern over the severe humanitarian crises resulting from new and protracted armed conflicts in some regions of Africa, particularly the devastating effects of conflicts in Sudan, the Great Lakes region, and the Horn of Africa. We reaffirm our support for efforts aimed at finding political solutions to these crises, reiterate the call for an end to hostilities, and emphasize the need for the peaceful resolution of conflicts.
We are deeply concerned over the situation in Sudan resulted in a humanitarian crisis and the growing risk of proliferation of extremism and terrorism. We reiterate our positions in this regard and call for an immediate, permanent, and unconditional ceasefire and for a peaceful resolution of the conflict. We also stress the need for sustained, urgent and unhindered access to humanitarian assistance for the Sudanese population, and for the scaling up of humanitarian aid to Sudan and neighboring countries
We remain seriously concerned with the ongoing deterioration of the security, humanitarian, and economic situation in Haiti. We reaffirm that security and development go hand in hand. The current crisis requires a Haitian-led solution that encompasses national dialogue and consensus building among local political forces, institutions and the society and we call on the international community to support the Haitian endeavors to dismantle the gangs, enhance the security situation and put in place the foundations for long-lasting social and economic development in the country. We support the role of the United Nations and highlight the need for international cooperation to address Haiti’s multifaceted crises effectively.
We express strong condemnation of any acts of terrorism as criminal and unjustifiable, regardless of their motivation, whenever, wherever and by whomsoever committed. We condemn in the strongest terms the terrorist attack in Jammu and Kashmir on 22 April 2025, during which 26 people were killed and many more injured. We reaffirm our commitment to combating terrorism in all its forms and manifestations, including the cross-border movement of terrorists, terrorism financing and safe havens. We reiterate that terrorism should not be associated with any religion, nationality, civilization or ethnic group and that all those involved in terrorist activities and their support must be held accountable and brought to justice in accordance with relevant national and international law. We urge to ensure zero tolerance for terrorism and reject double standards in countering terrorism. We emphasize the primary responsibility of States in combating terrorism and that global efforts to prevent and counter terrorist threats must fully comply with their obligations under international law, including the Charter of the United Nations, in particular the purposes and principles thereof, and relevant international conventions and protocols, in particular international human rights law, international refugee law and international humanitarian law, as applicable. We welcome the activities of the BRICS Counter-Terrorism Working Group (CTWG) and its five Subgroups based upon the BRICS Counter-Terrorism Strategy, the BRICS Counter-Terrorism Action Plan and the CTWG position paper. We look forward to further deepening counter-terrorism cooperation. We call for an expeditious finalization and adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism in the UN framework. We call for concerted actions against all UN designated terrorists and terrorist entities.
We condemn in the strongest terms the attacks against bridges and railways infrastructure deliberately targeting civilians in Bryansk, Kursk and Voronezh regions of the Russian Federation on 31 May, 1 and 5 June 2025, resulting in multiple civilian casualties, including children.
We reiterate our commitment to preventing and combating illicit financial flows, including money laundering and the financing of terrorism, extremism and proliferation, as well as other forms of transnational organized crime, such as drug trafficking, cybercrimes, crimes that affect the environment, illicit trafficking of firearms, trafficking in persons, corruption and the use of new technologies, including cryptocurrencies, for illegal, in particular terrorist, purposes. In this regard, we underscore the importance of enhancing capacity-building and technical assistance, particularly for developing countries, to support the implementation of relevant international obligations. We reaffirm our commitment to the principles of technical and non-politicized nature of international anti-criminal cooperation, including for the purpose of prevention and of financial investigations. We note the need to further strengthen such cooperation, including through relevant existing BRICS working groups, meetings of the BRICS countries competent authorities and other forms of cooperation based on the documents adopted in BRICS, as well as the relevant international legal instruments to which BRICS countries are parties. We emphasize the importance of creating conditions for the safe development of the younger generation, reducing the risk of their involvement in illegal activities, and welcomed the development of relevant international projects with the participation of young people.
We are resolute to promote BRICS cooperation in the prevention of and fight against corruption, in line with relevant international agreements in this regard, in particular the United Nations Convention against Corruption, and strengthen our coordination on major issues on the international anti-corruption agenda. We attach importance to meeting the BRICS anti-corruption commitments and to enhancing anti-corruption cooperation and recovery and return of assets and proceeds of corruption. We welcome the work of the BRICS Anti-Corruption Working Group to foster collaboration on anti-corruption matters, in particular for sharing anti-corruption knowledge and expertise among practitioners, including the formulation of the BRICS Common Vision and Joint Action on Enhanced Anti-Corruption Cooperation and Recovery and Return of Assets and Proceeds of Corruption, promotion of denial of safe haven and strengthening capacity[1]building among the member countries.
We express concern about the growing risks of nuclear danger and conflict. We reiterate the need for invigorating the system of disarmament, arms control and non[1]proliferation and for preserving its integrity and effectiveness to achieve global stability and international peace and security. We stress the significant contribution of nuclear[1]weapon-free zones to the strengthening of the nuclear non-proliferation regime, reaffirm our support for and respect towards all existing nuclear-weapons free-zones and their associated assurances against the use or threat of use of nuclear weapons, and acknowledge the paramount importance of the efforts aiming at accelerating the implementation of the resolutions on the Establishment of a Zone Free of Nuclear Weapons and other Weapons of Mass Destruction in the Middle East, including the Conference convened pursuant to UN General Assembly Decision 73/546. We call on all invited parties to participate in this conference in good faith and engage with this effort constructively. We welcome the adoption of the UNGA Resolution 79/241 "Comprehensive study of the question of nuclear-weapon-free zones in all its aspects”.
We recognize the need to ensure the use of space systems, as well as the achievements of space science and technologies, for peaceful purposes. We also reassert our support for ensuring the long-term sustainability of outer space activities and prevention of an arms race in outer space (PAROS) and of its weaponization, as well as the threats or use of force against outer space objects, including through negotiations to adopt a relevant legal multilateral instrument to ensure global security. We recognize the submission of the updated Draft Treaty on the Prevention of the Placement of Weapons in Outer Space, the Threat or Use of Force against Outer Space Objects (PPWT) to the Conference on Disarmament in 2014 as an important step towards this goal. We stress that practical and non-binding commitments such as Transparency and Confidence-Building Measures (TCBMs), and universally agreed norms, rules, and principles may also contribute to PAROS. We note the initiative of some BRICS Members at the General Assembly to create a single Open-Ended Working Group to enable coherent, inclusive and effective discussions that serves such purpose and undertake to engage constructively in the process, on the basis of existing achievements, including on substantial elements on a legally binding instrument on PAROS
While emphasizing the potential of Information and Communication Technologies(ICTs) to bridge the growing digital divides within and between countries, we acknowledge challenges and threats stemming from and within the digital realm. We reaffirm our commitment to the promotion of an open, secure, stable, accessible, peaceful, and interoperable ICT environment. We underscore the leading role of the United Nations in fostering constructive dialogue to forge common understandings on security in the use of ICTs and discussions on developing a universal legal framework in this realm and the further development and implementation of universally agreed norms, rules and principles for responsible behavior of States in the use of ICTs. We call for a comprehensive, balanced, objective approach to the development and security of ICT products and systems as well as for the development and implementation of globally interoperable common rules and standards for supply chain security. We commend the ongoing work of the UN Open-ended Working Group on the Security of and in the Use of ICTs 2021-2025 as the sole global and inclusive mechanism on this matter, and we underline our common purpose to a successful finalization of its work this July. We reaffirm our commitment to the establishment, by consensus, of a single-track, state-led, permanent mechanism on this issue under the auspices of the United Nations, reporting to the First Committee of the UNGA, recognizing the importance of the principle of consensus regarding both the establishment of the future mechanism itself as well as the decision-making processes of the mechanism. We also acknowledge the progress made through the BRICS Working Group on Security in the Use of ICTs in areas such as policy exchanges, cooperation between Computer Emergency Response Teams (CERTs), law enforcement cooperation and joint research and development. In this regard, we welcome the negotiation of the BRICS memoranda of understanding on law enforcement cooperation and on multilateral cooperation among CERTs. We underscore the importance of strengthening academic cooperation and sharing information on opportunities for exchange programs, in line with the Roadmap of Practical Cooperation on Ensuring Security in the Use of ICTs and its progress report.
We commend the adoption by the General Assembly of the United Nations Convention against Cybercrime, a landmark multilateral achievement which will constitute an effective tool and the necessary legal framework for international cooperation in preventing and combating cybercrime and in ensuring the timely and lawful collection and sharing of evidence in electronic form of any serious crimes that may be committed through the use of ICT systems. We highlight the important contribution of BRICS countries to its adoption since it was first proposed. We call upon all States to sign it at the earliest opportunity, in Hanoi in 2025, and ratify it, in accordance with domestic laws, processes and procedures, as soon as possible in order to ensure its rapid entry into force, as well as to continue their engagement in the ad Hoc Committee, in accordance with General Assembly resolutions 74/247 and 75/282, with a view to negotiating a draft protocol supplementary to the Convention, addressing, inter alia, additional criminal offences as appropriate.
Deepening International Economic, Trade and Financial Cooperation
We welcome the results of the "Strategy for BRICS Economic Partnership 2025”. The Strategy provided guidance and set the framework for the BRICS cooperation and collaboration on sectoral developments, strategies, programs and roadmaps by members. We look forward to the conclusion and implementation of the Strategy for BRICS Economic Partnership 2030, which will aim at consolidating mandates and guiding principles for the cooperation of the BRICS on issues relating to Multilateral Trading System, Digital Economy, International Trade, Financial Cooperation and Trade and Sustainable Development.
As we commend the adoption of the BRICS Trade and Sustainable Development Framework, we reaffirm our commitment to strengthen cooperation in trade with a view to promoting inclusive growth and sustainable development. We reiterate the importance of ensuring that trade and sustainable development policies are mutually supportive, and aligned with WTO rules.
We welcome the discussions of the BRICS Task Force on PPPs and Infrastructure regarding the mitigation of exchange rate risk and the preparation of projects for climate[1]resilient infrastructure, aiming to improve project readiness and increase private investment. Additionally, we welcome ongoing discussions on an information hub for infrastructure projects that can foster collaboration and enhance information sharing, and we encourage the Task Force to further explore this initiative.
As the New Development Bank is set to embark on its second golden decade of high[1]quality development, we recognize and support its growing role as a robust and strategic agent of development and modernization in the Global South. We welcome the Bank’s steady expansion of its capacity to mobilize resources, foster innovation, expand local currency financing, diversify funding sources, and support impactful projects that advance sustainable development, reduce inequality, and promote infrastructure investments and economic integration. We also acknowledge and encourage the ongoing expansion of its membership and the strengthening of its governance framework, which enhance the Bank’s institutional resilience and operational effectiveness, to continue executing its purpose and functions in a fair and non-discriminatory manner. We strongly support the further expansion of NDB membership and expedited consideration of applications of interested BRICS countries, in line with the NDB General Strategy and related policies. We fully support the leadership of President Dilma Rousseff, whose reappointment received strong backing from all members, and we welcome the Bank’s firm progress toward its consolidation as a global institution for development and stability. This trajectory reflects our shared commitment to strengthening financial mechanisms that promote inclusive and sustainable development in the Global South.
We welcome the valuable contribution of the BRICS Think Tank Network for Finance (BTTNF) to foster collaboration among academia, policymakers, and leading researchers and welcome the work program and the priorities defined within the group.
We welcome the constructive discussions held in the first semester of 2025 on the concept of the New Investment Platform (NIP) and acknowledge the progress achieved under the Brazilian Chairship. We look forward to the continuation of technical-level efforts throughout the second semester of 2025, involving Finance Ministries and Central Banks, to further discuss and build consensus on the Platform, with the aim that these ongoing deliberations will pave the way for more consistent and meaningful progress.
We have commenced the discussions to establish a BRICS Multilateral Guarantees (BMG) initiative, in response to our emphasis on strengthening financial resilience and mobilizing private investment for infrastructure and sustainable development. The BMG aims to offer tailored guarantee instruments to de-risk strategic investment and improve creditworthiness in the BRICS and the Global South. Building on the lessons of international experiences, we agreed on the guidelines to incubate the BMG within the NDB as a pilot initiative, starting with its members, without additional capital contributions. We look forward to developing this pilot initiative throughout 2025 with a view to reporting on progress at the 2026 BRICS Summit.
We welcome the BRICS Interbank Cooperation Mechanism (ICM) focus on facilitating and expanding innovative financial practices and approaches for projects and programmes, including finding acceptable mechanisms of financing in local currencies. We welcome a continued dialogue between the ICM and the NDB.
We task our ministers of finance and central bank governors, as appropriate, to continue the discussion on the BRICS Cross-Border Payments Initiative, and acknowledge the progress made by the BRICS Payment Task Force (BPTF) in identifying possible pathways to support the continuation of discussions on the potential for greater interoperability of BRICS payment systems. In this regard, we welcome the "Technical Report: BRICS Cross-border Payments System”, which reflects members’ revealed preferences, and should play a pivotal role in our efforts to facilitate fast, low-cost, more accessible, efficient, transparent, and safe cross-border payments among BRICS countries and other nations and which can support greater trade and investment flows.
We welcome discussions to enhance BRICS members’ (re)insurance capacity, with the voluntary participation of relevant stakeholders, comprising regulators, reinsurance companies from BRICS countries and the BRICS Business Council through the task force endorsed by our Finance Ministers. We also encourage discussions to explore appropriate formats for further technical dialogue on settlement and depositary infrastructure among relevant stakeholders.
We acknowledge the continued collaboration under the BRICS Rapid Information Security Channel (BRISC) on common priorities in information security and financial technology. We also recognize the BRICS Fintech Innovation Hub’s role in advancing cooperation on financial innovation and the responsible use of emerging technologies.
We welcome the progress on the Contingent Reserve Arrangement (CRA), including the consensus reached by the Technical Team on the proposal for the revised Treaty and regulations. We support efforts to enhance the CRA’s flexibility and effectiveness, notably through the inclusion of eligible payment currencies and improved risk management. We also value the participation of new BRICS members who have expressed interest in joining the CRA and we are committed to onboarding them on a voluntary basis and according to country-specific circumstances.
We commit to ensuring supply chain resilience, with particular attention to the needs of developing countries, guided by the principles of efficiency, transparency, modernization, inclusivity, and sustainability, in line with our respective national sustainable development strategies. We recall the relevance of further promoting the active engagement of the private sector, supporting the development and promotion of micro, small and medium enterprises (MSMEs) and fostering a more resilient and dynamic global trade ecosystem. We intend to further exchange best practices of supporting MSMEs, including through digital services and platforms aimed at simplifying business operations.55. We welcome the initiative of the Brazilian Chairship to launch the BRICS Seminar on Sustainable Government Procurement as a platform for knowledge exchange and South-South cooperation. We acknowledge the strategic role of government procurement in facilitating economic and trade cooperation, promoting sustainable development, supporting industrial policy, and promoting inclusive growth. We note with appreciation the engagement of BRICS and partner countries in sharing national experiences, policy innovations, and challenges related to the use of procurement as a development tool. We encourage the continuity of this regular dialogue under future Chairships.
We reaffirm our support of the Kimberley Process (KP) as the sole global intergovernmental certification scheme, regulating trade in rough diamonds, and emphasize our commitment to preventing conflict diamonds from entering the markets. We welcome the UAE’s efforts as custodian chair of the Kimberley Process in 2025 and commend ongoing efforts to promote sustainable development of the global diamond industry. We will continue to examine viable mechanisms to promote trade in diamond and precious metals within BRICS and in the global market.
We acknowledge that the Partnership on the New Industrial Revolution (PartNIR) serves as a guiding platform to identify interests, challenges, and opportunities in the rapidly evolving industrial landscape and capacity building in the field of industry while supporting the continuity of BRICS industrial cooperation through a structured framework for sustained collaboration. In this regard, we commend the approval of the Terms of Reference for the Intelligent Manufacturing and Robotics Working Group, the Digital Transformation of Industry Working Group and the Small and Medium Enterprises Working Group. We also commend the approval of the first BRICS SME Working Group Plan of Action (2025–2030), which represents a significant milestone in advancing structured cooperation in the SME sector among BRICS countries. We welcome the launch of the BRICS Center for Industrial Competences (BCIC) in cooperation with United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) to jointly support the development of Industry 4.0 skills among the BRICS countries and to promote partnerships and increased productivity in the New Industrial Revolution. We encourage members to join the BCIC to participate in the BCIC’s activities, including the registration of companies on its electronic platform for further BRICS partnerships. We also welcome the establishment of the China Centre for BRICS Industrial Competences (CCBIC). We appreciate the efforts of the BRICS PartNIR Innovation Center (BPIC) in organizing events including BRICS Forum on PartNIR, BRICS Industrial Innovation Contest, BRICS Exhibition on New Industrial Revolution, and the BPIC Training Programmes over the past 5 years, and welcome the establishment of the scholarship of BPIC Training Programmes. We acknowledge that under the Brazilian Chairship, the BRICS Artificial Intelligence High-Level Forum, co-hosted by China and organized by China-BRICS Artificial Intelligence Development and Cooperation Center, has been held in Brasilia during the 9th BRICS Industry Ministers Meeting. We recognize the progress achieved in the implementation of the BRICS Action Plan for Innovation 2021-2024, which included the launching of the BRICS Startup Forum in January 2025, under the leadership of India, and appreciate the launch of its BRICS Startup Knowledge Hub, to foster collaboration and deeper engagement among the startup ecosystems of the BRICS countries.
Recognising the importance of creating an enabling, inclusive, and secure digitaleconomy and that digital connectivity is an essential prerequisite for digital transformation as well as social and economic growth, we emphasize the need to strengthen cooperation among BRICS countries. We acknowledge that resilient, safe, inclusive and interoperable digital public infrastructure has the potential to deliver services at scale and increase social and economic opportunities for all.
We encourage BRICS members to explore the possibility for joint action in the field of digital infrastructure to ensure the integrity, stability of the functioning and security of national segments of Internet while avoiding Internet fragmentation and respecting national legislative frameworks regarding any aspects of Internet use, including security ones.
We appreciate the efforts by the Brazilian Chairship in organizing the Webinar on Digital Transformation and Meaningful Connectivity, and encourage continued knowledge sharing and policy exchange to facilitate the adoption of ICTs to ensure inclusive, accessible and scalable digital services, across different sectors such as agriculture, manufacturing, transportation, health, education and financing, tailored to different needs of each country. We appreciate the efforts made by India for organizing the Capacity Building Sessions on Digital Transformation in BRICS as a side-event and encourage BRICS members to continue promoting side events.
We acknowledge the holding of the BRICS Forum on Future Networks Innovation in 2025, hosted by China and Brazil. We welcome the adoption of the Terms of Reference of the Study Groups on AI, Next Generation Communications, Internet Application in Industry 4.0 and EMF Exposure by the Council of the BRICS Institute of Future Networks as well as the nomination of their chairs and vice-chairs. We look forward to the concrete outcomes by these BIFN Study Groups. We also acknowledge the progress made on the issue of Child Online Protection, including the development of new mechanisms to enhance cooperation in this field through the exchange of knowledge and best practice among member states. We appreciate the efforts by the Brazilian Chairship in organizing the panel discussion on digital public goods and digital public infrastructure, during the Digital BRICS Forum, and encourage continued knowledge sharing and policy exchange. We also note the holding of meeting of the Focus Group on Digital Public Infrastructure, and welcome the adoption of its Terms of Reference.
We reaffirm our commitment to make joint efforts to achieve the rational, efficient, equitable, fair, effective and economical use of spectrum and associated satellite orbits, we encourage further cooperation among BRICS members to facilitate cooperation on space sustainability. We note with satisfaction that the Brazilian chairship will produce a report with proposals on future BRICS work on Sustainable Space Connectivity Resources for consideration and future actions. We affirm that the technical reach of space telecommunications systems should not bypass state sovereignty in any case, and the provision of satellite services within the territory of a state should be carried out only if authorized by that state. We welcome the development of the BRICS White Paper on Sustainable Space Connectivity Resources.
We recognize the importance of international cooperation for the peaceful exploration and uses of outer space and reiterate our commitment to reducing existing asymmetries in space capabilities among BRICS countries. We recognize that strengthening the exchange of data, expertise and best practices in space activities constitutes an important element in advancing ongoing cooperation between our space agencies and fostering sustainable progress. We welcome the proposal for a collaborative newsletter as a mechanism to facilitate information exchange and promote capacity building initiatives. We agree, in principle, to establish the BRICS Space Council and to continue working on its Terms of Reference to facilitate further cooperation in the field of space activities within the group. We note that agencies have agreed to advance discussions on a joint observation exercise to support UNFCCC COP30.
We underscore the key role of the G20 as the premier global forum for international economic cooperation that provides a platform for dialogue of both developed and emerging economies on an equal and mutually beneficial footing for jointly seeking shared solutions to global challenges and fostering multipolar world. We recognize the importance of the continued and productive functioning of the G20, based on consensus and with a focus on result-oriented outcomes. We reiterate our strong support to the South African presidency and look forward to the successful hosting of the G20 Leaders’ Summit in Johannesburg in November 2025 under the South African Presidency and reaffirm our willingness to coordinate positions in order to enhance inclusiveness and amplify the voice of the Global South in the global economic governance system so it adequately reflects EMDEs’ rising weight in the global economy and further integrate their priorities in the G20 agenda through the consecutive G20 presidencies of BRICS member states – Indonesia, India, Brazil and South Africa – during 2022-2025 and beyond. We salute strengthening of the EMDEs’ voice in the G20 through the accession of the African Union during India’s presidency of G20 in 2023 and the invitation of the NDB during Brazilian and South African presidencies including by their closer interaction and alignment.
We note that high debt levels in some countries reduce the fiscal space needed to address ongoing development challenges aggravated by spillover effects from external shocks, particularly from fluctuations in financial and monetary policies in some advanced economies as well as the inherent problems with the international financial architecture. High interest rates and tighter financing conditions worsen debt vulnerabilities in many countries. We believe it is necessary to address the international debt properly and in a holistic manner to support economic recovery and sustainable development, taking into account each nation’s laws and internal procedures, accompanied by sustainable external debt and fiscal prudence. We recognise the need to address in an effective, comprehensive and systematic manner the debt vulnerabilities of both low and middle income countries. One of the instruments, amongst others, to collectively address debt vulnerabilities is through predictable, orderly, timely and coordinated implementation of the G20 Common Framework for Debt Treatment with the participation of official bilateral creditors, private creditors and Multilateral Development Banks (MDBs) in line with the principle of joint action and fair burden[1]sharing. We remain engaged in enhancing coordination between debtors and official bilateral, multilateral and private creditors to help Emerging Markets and Developing Economies (EMDEs) address debt issues in a fair and constructive way from a development perspective.
Recognizing the central role of data to modern life as a catalyst for innovation-driven development and the formulation of informed and inclusive public policies, we reaffirm the need for a common and principle-based interoperable framework on data governance, including respect for national data sovereignty, efficient, convenient, safe and mutually agreed cross-border data flows and ethical use of data, to address the principles of collection, recording, storage, organization, processing and transfer of data; protect personal information rights and interests, including individual privacy; promote the interoperability of national data policy regulations; and distribute the monetary and non[1]monetary benefits of data among developing countries and their citizens. In this regard, we welcome the conclusion of the "BRICS Data Economy Governance Understanding” as a roadmap to leverage the data economy across BRICS in order to promote safe access to technology, safeguard individual and national interests, promote the digitalization of industry and services, expansion of intra-BRICS trade.
We emphasize that e-commerce has become an important driver of global economic growth, fostering international trade in goods and services, ensuring foreign investment flows and facilitating innovation. We are resolved to further increase trust in e-commerce and ensure full-fledged protection of the rights of e-commerce parties, by intensifying cooperation in the realms of utilizing digital technologies for consumer rights protection, exploring online dispute resolution tools and creating enabling environment for businesses to enter global markets, exchanging views on the issue of small value product trade through the cross-border e-commerce.
We continue to recognise the effectiveness of Special Economic Zones (SEZs) of the BRICS countries as a well-established mechanism for trade and industrial cooperation and the facilitation of manufacturing, including those but not limited to high-tech sectors of the economy, IT and IT enabled services, tourism, port and transport infrastructure, development and commercialization of technologies as well as for the production of new types of value-added products. We also acknowledge that Special Economic Zones provide immense opportunities for encouraging additional investment in priority areas of economic development and recognize the potential of SEZs as a tool to stimulate economic growth and create new job opportunities, specially, but not limited to, in high tech and infrastructure sectors.
We recognize that BRICS countries are key players in world food production and, as such, have a critical role in enhancing agricultural productivity and sustainability, and ensuring global food security and nutrition. We also recognize that family farmers, including smallholders, pastoralists, artisanal and small-scale fishers and aquaculture producers, indigenous peoples and local communities, women and youth, are essential stakeholders of agriculture and food systems. We welcome ongoing efforts to promote sustainability, inclusivity, and equitable market access in the global sustainable vegetable oils sector. We call for continued collaboration among BRICS countries and partners to support smallholder farmers, ensure fair pricing, and foster resilient and sustainable agricultural value chains. We recognize that mechanization and technological innovation in small-scale agriculture, including information and digital innovations, are strategic opportunities for reducing the drudgery of work, increasing productivity and income, enhancing resilience, and accelerating the sustainable transition.
We emphasize the importance of ensuring food security and nutrition and mitigating the impacts of acute food price volatility, as well as abrupt supply crises, including fertilizers shortage. In this regard, we acknowledge the importance of continued elaboration of the initiative to establish a grain trading platform within BRICS (the BRICS Grain Exchange) and its subsequent development, and expanding into other agricultural products and commodities. We support further discussions on national policies and on international coordination that enhance food availability, accessibility, utilization, stability and affordability, as well as relevant agricultural and food production inputs in BRICS and other developing countries – including those that strengthen national capacities to respond to supply disruptions, such as national food reserve systems. Under exceptional circumstances of supply shortages or acute food price spikes affecting a BRICS member, we recognize that cooperation initiatives can facilitate emergency responses and natural disaster management, guided by national priorities and consistent with the World Trade Organization rules. None of these measures should lead to unfair trade practices or violations of international trade norms, as their sole purpose is to support food security and nutrition, including through international solidarity. We recognize the importance of reducing food loss and waste, and ensuring animal and plant health through joint prevention and control of dangerous diseases and pests, including by increasing transparency in the movement of food and feed, with an unified electronic certification system for animal and plant products as an important tool.
We call for further cooperation in agriculture, fisheries and aquaculture in order to end hunger and eliminate all forms of malnutrition and eradicate poverty, promote sustainable agriculture and rural development, through implement technologies and innovation, and ensure food security, incentivize investments in the local production of machinery and equipment that is tailored to the specific needs and affordable for small[1]scale and family farmers as well as fisheries and aquaculture workers. Building on the Deccan High-Level Principles on Food Security and Nutrition, we also recognize the Global Alliance Against Hunger and Poverty as an important initiative to promote international cooperation. We also look forward to advance discussions on facilitating intra-BRICS trade of agricultural products, agricultural and food production inputs, and improve value chains and sustainable agricultural practices. We reaffirm the need to develop a fair agricultural trading system and implement resilient and sustainable agriculture. We commit to minimize disruptions and promote rules-based trade in agriculture and fertilizers with the view to ensure a continuous flow of food and essential inputs for agricultural production which should be exempted from undue restrictive economic measures, inconsistent with WTO rules, including those affecting producers and exporters of agricultural products as well as business services with regard to international shipments. We welcome the launch of the BRICS Partnership for Land Restoration, in line with the framework of the UNCCD, and the first BRICS AWG Report on the Contributions to Implementing the Global Alliance against Hunger and Poverty.
We reaffirm our commitment to further advance and develop cooperation in the field of competition law and policy among BRICS countries with a view to contribute to sustainable development of markets, effective combatting anticompetitive crossborder practices, promoting healthy market environment. We acknowledge the role of the BRICS International Competition Law and Policy Center activities in knowledge creation and knowledge sharing amongst BRICS competition authorities and the importance to ensure the most favorable conditions for the competition law development of BRICS economies and work towards the elimination of monopoly barriers in socially important markets. We welcome holding of the IX BRICS International Competition Conference in 2025 in South Africa.
We welcome the adoption of the Brasilia Declaration of the Meeting of Heads of BRICS National standardization bodies, which acknowledges the significant benefits of cooperation in this field, including the facilitation of economic relations and trade, the advancement of consumer safety, and the promotion of sustainable development. We encourage the timely conclusion of the negotiations of the Memorandum of Understanding on Cooperation in the Field of Standardization, as the next milestone towards fostering standardization and metrology as effective tools to help eliminate barriers to trade and facilitate the cross-border movement of goods and services.
We commend the continuous exchange of best practices between the Supreme Audit Institutions of the BRICS countries. Taking into account the role of SAIs in promoting good governance and effectiveness of public policies, we recognize the importance of SAIs’ taking full advantage of the opportunities offered by the digital technologies, including the AI, in their work, while minimizing the risks created by these technologies.
Recognizing the importance of official statistics for effective decision-making, we express our support to enhance the statistical cooperation within BRICS, including the annual release of the BRICS Joint Statistical Publication and the BRICS Joint Statistical Publication Snapshot, as well as exchange of best practices in the areas of official statistics in the BRICS countries.
We will continue to cooperate to promote a fair, more inclusive, stable, and efficient international tax system fit for the 21st century. We restate our commitment to tax transparency and to fostering global dialogue on effective and fair taxation, enhancing progressivity and contributing to the efforts to reduce inequality. We aim to deepen global coordination between tax authorities, improve domestic revenue mobilization, provide fair allocation of taxing rights and combat tax evasion and tax-related illicit financial flows. In this regard, we welcome the BRICS Joint Statement in support of the United Nations Framework Convention on International Tax Cooperation and will continue to engage constructively in the negotiations of the UN Convention and its protocols. We welcome the progress in customs cooperation, notably the initiatives for implementing the Joint Action Plan towards Mutual Recognition of the Authorized Economic Operator programs, subject to such exceptions, modifications or adaptations as agreed on bilaterally. A key development in customs cooperation is the establishment of BRICS Customs Centers of Excellence and the development of Smart Customs, which we will continue to encourage.
We highlight the fruitful cooperation carried out under IP BRICS by Intellectual Property (IP) Offices. We support achieving more practical outcomes under 8 cooperation streams such as promotion of IP awareness and examiners’ training guided by the Operational Guideline Framework, seeking a strong contribution for IP to economic and social development. We welcome the adoption of the WIPO Treaty on Intellectual Property, Genetic Resources and Associated Traditional Knowledge and the Riyadh Design Law Treaty on which BRICS countries have considerable interest and commit to enhanced collaboration among BRICS countries. We recognize the importance of collaborating on promoting respect for the intellectual property rights used in the digital environment, including for artificial intelligence training purposes, as well as fair remuneration to right holders, while respecting the needs and priorities of developing countries. With the rise of application of AI, we recognize risks relating to misappropriation and misrepresentation of knowledge, heritage, and cultural values that are insufficiently represented in data sets and AI models.
We celebrate the ten-year milestone of cooperation in Science, Technology and Innovation (STI) within BRICS, acknowledging the significant achievements made since the signing of the Memorandum of Understanding on Cooperation in STI, in 2015, by the STI Ministers of Brazil, Russia, India, China and South Africa. We welcome the ongoing process of incorporation of new members to the Memorandum through its Accession Protocol. We reaffirm that the ultimate purpose of BRICS cooperation in STI is to forge new productive forces for development of BRICS countries and advance sustainable development in its three dimensions, through a partnership rooted in collaboration, contributing to the strengthening of friendship, mutual understanding, and peaceful relations among BRICS nations.
We commend the work of the BRICS STI Working Groups. We appreciate the Brazilian proposal to consider artificial intelligence, quantum technologies and innovation in industry as priorities in 2025, in a novel context of rapid advancement of emerging technologies and national reindustrialization processes. We welcome the BRICS Action Plan for Innovation 2025–2030, as well as the launching of the seventh Joint Call for Research Projects and the first Joint Call for Innovation Projects. We welcome the Brazilian proposal to discuss the undertaking, in 2025, of a "Technical and Economic Feasibility Study” for establishing a high-speed communication network though submarine cables between BRICS countries. We encourage all BRICS members to promote the participation of young scientists and startups through initiatives such as the Young Scientists Forum, which comes to its 10th edition this year, and the Young Innovators Prize. We welcome advancing the cooperative agenda of deep-sea joint research, including the elaboration of the terms of reference that will complete the establishment of the BRICS Deep-Sea Resource International Research Center. We reaffirm commitment to develop cooperation in the field of humanities and welcome the holding of the Forum on social sciences and humanities research in Russia in 2025.
Acknowledging that the BRICS countries have immense potential in the tourism sector and offer promising possibilities for the growth and development of sustainable and resilient tourism, including ecotourism – further enhanced by membership expansion in 2024, which provided new opportunities for collaboration and for boosting intra[1]BRICS travel –, we welcome the results of the Tourism Working Group, notably: the promotion of Regional Tourism strategies to strengthen synergies and complementarities among member states; the advancement of Sustainable, Resilient and Regenerative Tourism as a means to tackle shared challenges; and the formulation of strategic guidelines to harness the potential of Digital Nomads as agents of local development and cultural exchange. We reaffirm our commitment to expanding BRICS cooperation, fostering innovation, and ensuring that tourism contributes meaningfully to the achievement of the Sustainable Development Goals.
Combating Climate Change and Promoting Sustainable, Fair and Inclusive Development
We stress our commitment to uphold multilateralism as necessary to address challenges threatening our shared planet and future such as climate change. We resolve to remain united in the pursuit of the purpose and goals of the Paris Agreement and the objectives of the UNFCCC and call on all countries to uphold their existing commitment as Parties to the UNFCCC and its Paris Agreement and to maintain and scale up their effort to combat climate change. We further reaffirm our steadfast commitment, in pursuit of the objective of UNFCCC, to tackle climate change by strengthening the full and effective implementation of the Paris Agreement, including its provisions related tomitigation, adaptation and the provision of means of implementation to developing countries, reflecting equity and the principle of common but differentiated responsibilities and respective capabilities, in light of different national circumstances. In this regard, we express our full support to the Presidency of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) COP-30, which will take place in the city of Belem, in Brazil, highlighting the importance of action and cooperation on all pillars of the UNFCCC as applicable considering each country’s membership and commitments thereunder. We also underscore our full commitment to a successful COP30 that will catalize progress in implementing the UNFCCC and its Paris Agreement. We welcome India’s Candidacy to host COP 33 in 2028.
We call for a strengthened global response to climate change, in the context of sustainable development and poverty eradication. Understanding the urgency of climate change, we endorse the BRICS Climate Leadership Agenda as a statement of our resolve to exercise collective leadership through mutual empowerment, by advancing solutions that support BRICS development needs and priorities, while accelerating action and enhancing cooperation towards the full implementation of the UNFCCC and its Paris Agreement. We underscore that this outcome demonstrates that multilateralism and Global South cooperation can shape a more inclusive and sustainable governance for a better future.
We emphasize that ensuring accessible, timely and affordable climate finance for developing countries is critical for enabling just transitions pathways that combine climate action with sustainable development. We underscore that the provision and mobilization of resources under the UNFCCC and its Paris Agreement is a responsibility of developed countries towards developing countries. Committed to multilateralism and international cooperation and determined to lead a global mobilization for a fairer and more sustainable International Monetary and Financial System, we have adopted the Leaders’ Framework Declaration on Climate Finance, leveraging our economic strength and innovation capacity to demonstrate that ambitious climate action can advance prosperity and a better future for everyone. We further reiterate that the objectives, principles and provisions of the UNFCCC, its Kyoto Protocol and Paris Agreement, including its principles of equity and common but differentiated responsibilities and respective capabilities in the light of different national circumstances, must be honoured.
We encourage, as appropriate, the use of mutually recognized methodologies and standards for assessing greenhouse gas emissions. We appreciate the adoption of the BRICS Principles for Fair, Inclusive and Transparent Carbon Accounting in Product and Facility Footprints Principles as an important BRICS contribution towards a more balanced international approach to guide the design of carbon accounting-based systems, standards and methodologies and underscored the value of identifying knowledge gaps that could be addressed through further work, such as the contextualization of these principles within specific sectors and for all greenhouse gases and their potential for supporting policy frameworks involving carbon accounting. We note the adoption of the BRICS Report on Intellectual Property Options to Enhance Climate Change Related Technology Cooperation as a promising mapping of climate change related cooperative arrangements with potential for future consideration by BRICS member countries, with the aim of supporting and accelerating the development and transfer of technology as a critical enabler of climate action.
We strongly call for broad cooperation to promote a supportive and open internationaleconomic system that would lead to sustainable economic growth and development in all countries, particularly developing countries, thus enabling them better to address the problems of climate change, and stress that measures taken to combat climate change, including unilateral ones, should not constitute a means of arbitrary or unjustifiable discrimination or a disguised restriction on international trade. Recognizing the opportunities and challenges presented by measures of a hybrid legal nature combining trade and environmental dimensions, they expressed strong concern and opposed the increasing use of unilateral trade measures introduced in the context of environmental objectives and welcomed the establishment of the BRICS Laboratory for Trade, Climate Change and Sustainable Development as a platform for facilitating collaboration on mutually supportive approaches to trade and environmental policy, ensuring that BRICS members can better harness the benefits of trade, jointly respond to unilateral measures and contribute to global efforts against climate change.
We welcome the adoption of the Terms of Reference for the BRICS Climate Research Platform and recognize it as a meaningful contribution to enhance the scientific and expert exchange of views, knowledge and best practices among BRICS member countries.
We acknowledge Article 6 of the Paris Agreement, as an important instrument for fostering higher ambition in mitigation actions and to promote sustainable development and environmental integrity, by offering pathways to steer private and public investment towards climate efforts. By strengthening these mechanisms, we can catalyze private sector engagement, encourage technology transfer, and complement public finance flows. We note the provisions of the Memorandum of Understanding on the BRICS Carbon Markets Partnership and its value for promoting cooperation in the field of carbon markets, with a specific focus on capacity building and exchange of experiences. We look forward to its implementation as a cooperative approach to support members in their climate strategies, including in complementing mitigation efforts and mobilizing needed resources.
We reject unilateral, punitive and discriminatory protectionist measures, that are not in line with international law, under the pretext of environmental concerns, such as unilateral and discriminatory carbon border adjustment mechanisms (CBAMs), deforestation regulation, due diligence requirements, taxes and other measures and reconfirm our full support for the call in COP28 related to avoidance of unilateral trade measures based on climate or environment. We also oppose unilateral protectionist measures, which deliberately disrupt the global supply and production chains and distort competition.
Acknowledging our shared responsibility as both major producers and consumers of energy, we reaffirm our commitment to ensure just and inclusive energy transitions, in line with national circumstances, and universal access to affordable, reliable, sustainable, and modern energy for all, as outlined in Sustainable Development Goal 7 (SDG7). In this regard, we call for strengthened cooperation among BRICS countries to accelerate progress towards that goal. With this in mind, we welcome the fruitful work of the BRICS Committee of Senior Energy Officials and the BRICS Energy Research Cooperation Platform, and take note of the updated Roadmap for BRICS Energy Cooperation 2025– 2030 and of the ongoing elaboration of the Reports on Access to Energy Services and New and Sustainable Fuels. We also take note of the 7th BRICS Youth Energy Summit, held on the 9 and 10 June in Brasília.
We recognize that energy security is a crucial foundation for social and economicdevelopment, national security and the welfare of all nations. We highlight the need to enhance energy security by ensuring energy market stability and maintaining undisrupted flows of energy from diverse sources, strengthening value chains, ensuring resilience and protection of critical energy infrastructure, including cross-border infrastructure. We acknowledge fossil fuels will still play an important role in the world’s energy mix, particularly for emerging markets and developing economies, and we recognize the need to promote just, orderly, equitable and inclusive energy transitions and reduce GHG emissions in line with our climate goals and observing SDG7, and the principles of technological neutrality and common but differentiated responsibilities and respective capabilities taking into account national circumstances, needs and priorities. Recognizing the interconnection between addressing climate change and promoting energy transitions, we reiterate our shared commitment to fostering economic development in a sustainable way in line with the UNFCCC, its Paris Agreement, and national circumstances.
We underscore the need to catalyse the cooperation in access to finance and scale up investment for bridging the funding gap for energy transitions and call for allocating adequate, predictable and accessible low-cost and concessional finance from developed to developing countries for just and inclusive energy transitions in line with the Paris Agreement and its principles, while considering the concept of transitional financing. We stress that non-discriminatory access to markets, technologies and low-interest finance is essential for sustainable development.
We recognize the key role of critical minerals for the development of zero- and low[1]emission energy technologies, energy security, and resilience of energy supply chains. We affirm the need to promote reliable, responsible, diversified, resilient, fair, sustainable, and just supply chains of such minerals to guarantee benefit sharing, value addition and economic diversification in resource-rich countries, while fully preserving sovereign rights over their mineral resources, as well as their right to adopt, maintain and enforce measures necessary to pursue legitimate public policy objectives.
We affirm that cooperation within and through BRICS is fundamental to contributing to the global effort towards a sustainable future and equitable and just transitions for all. We underscore the importance of the conservation and sustainable use of biodiversity, of the fair, equitable sharing of benefits arising from the utilization of genetic resources and of the effective implementation of the Convention on Biological Diversity, its Protocols, and its Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. We appreciated the establishment of the Kunming Biodiversity Fund and the contribution made by the Government of China and recognized its significant role in supporting developing countries for their biodiversity conservation and the great contribution to the implementation of the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. We recognize the active role of BRICS countries in the COP16 negotiations, particularly in advancing resource mobilization. We urge developed countries to ensure the provision of adequate, effective, predictable, timely and accessible financial resources to developing countries, as well as to improve capacity building, development and transfer of technology to developing countries for the conservation, sustainable use and fair and equitable sharing of benefits arising from the use of biodiversity. We underscore the critical role of all types of forests, including tropical forests, for conserving biodiversity, preserving water basins and soils and providing timber and non-timber forest products of high value for economic sectors, regulating hydrological cycles, as well as combatting desertification and serving as vital carbon sinks. We also take note of the "United for Our Forests” initiative, which promotes the conservation, sustainable management, and restoration of these essential tropical ecosystems. While appreciating the efforts of our countries to preserve rare species and noting the high vulnerability of big cats, we take note of the Republic of India’s initiative to create an international Big Cats Alliance and encourage BRICS countries to work together to the conservation of big cats.
We welcome the plans to launch the Tropical Forest Forever Facility in Belém, at COP30, and recognize it as an innovative mechanism designed to mobilize long-term, results-based financing for tropical forest conservation. We encouraged potential donor countries to announce ambitious contributions, in order to ensure the Facility’s capitalization and timely operationalization.
We reaffirm that BRICS countries have considerable expertise in sustainable forest management and governance, making use of scientific research and advanced technology, as well as good experience in successfully addressing forest-related challenges and goals, and encourage enhancing BRICS cooperation in sharing experience and conducting research related to forestry and other forest-related issues.
We highlight the importance of advancing environmental cooperation under the Memorandum of Understanding on Environmental Cooperation and other cooperation mechanisms developed on the BRICS environmental track, including the BRICS Environmentally Sound Technology Platform (BEST) "BRICS Clean Rivers" and "BRICS Partnership for Urban Environmental Sustainability". As we realize the importance of involving various segments of society in solving environmental problems, we intend to further explore the possibility of creating a "BRICS Youth Environmental Network".
We recognize that desertification, land degradation, and drought, as well as sand and dust storms, are posing serious threats to the well-being and livelihoods of peoples, in particular people in vulnerable situations, including indigenous peoples and local communities. We urge developed countries to increase financial resources to adequately implement the United Nations Convention to Combat Desertification in Those Countries Experiencing Serious Drought and/or Desertification, Particularly in Africa (UNCCD), and to bolster support for developing countries in the pursuit of Land Degradation Neutrality (LDN), a key target 15.3, under Sustainable Development Goal 15.
We recognize BRICS countries can play a key role in fostering environmental resilience by addressing plastic pollution. We will continue engaging, in the spirit of collaboration and consensus-building, and with a sense of urgency and solidarity, in the ongoing negotiation for a fair, effective, and balanced international legally binding instrument on plastic pollution, including in the marine environment, taking into consideration the needs and priorities of the developing countries, as per the United Nations Environment Assembly resolution 5/14, without losing sight of the need for adequate means of implementation. The international instrument takes into account each country's national circumstances, capacities, and commitments, while aligning with the focus on sound plastic waste management through capacity building and the transfer of knowledge and technology and ensuring that it does not negatively impact national economies, particularly those of developing countries.
We reiterate our commitment to strengthening collaboration in environmentalprotection and sustainable development within the framework of BRICS, upholding multilateralism and strengthening global environmental governance. All measures taken to tackle climate change, biodiversity loss and pollution, including unilateral ones, must be designed, adopted and implemented in conformity with the principles and provisions of relevant multilateral environmental and trade-related agreements and must not constitute a means of arbitrary or unjustifiable discrimination or a disguised restriction on international trade.
We note the urgent need to reform the governance of the Global Environment Facility (GEF) to ensure a more balanced and equitable representation for developing countries and in line with the value of natural capital these countries uphold. We also support the simplification of procedures and the facilitation of access to resources, and the participation of those directly involved in the conservation and sustainable use of ecosystems, such as indigenous peoples and local communities, including through improved voice and vote mechanisms and equitable access to decision-making by developing countries.
We welcome the outcomes of the Second BRICS Transport Ministers’ Meeting in Brasilia on 14 May 2025 and look forward to further promoting transport dialogue to meet demands of all stakeholders and to enhance the BRICS countries transport potential while also respecting the sovereignty and territorial integrity of all member states while carrying out transport cooperation. We reaffirm our commitment to develop sustainable and resilient transport infrastructure, recognizing its critical role in economic growth, connectivity, and environmental sustainability. We emphasize the importance of further development of urban public transport systems and the promotion of active mobility to create a more equitable, livable, healthy, conducive, and less congested urban environment. We also recognize the need to encourage the use of zero and low emission vehicles in urban mobility. We emphasize the importance of cooperation among BRICS members in the context of reducing carbon emissions in aviation and maritime transport. We recognize the importance of Sustainable Aviation Fuels (SAF), Lower Carbon Aviation Fuels (LCAF), and other Aviation Cleaner Energies as a pathway for reducing carbon emissions from international aviation. We encourage technological cooperation among BRICS countries, considering their national realities, in the development and deployment of cleaner aviation energies and associated technologies. We also emphasize cooperation to enhance air and maritime connectivity and promote decarbonization of maritime transport, as well as to strengthen initiatives in logistics integration and innovation.
Partnerships for the Promotion of Human, Social and Cultural Development
We remain committed to strengthening BRICS cooperation on population matters, because the dynamics of population age structure change, and pose challenges as well as opportunities to socio-economic development, particularly with regard to the rights and benefits of women and persons with disabilities, youth development, employment and the future of work, urbanization, migration and ageing.
We reaffirm the need for all countries to cooperate in promoting and protecting human rights and fundamental freedoms under the principles of equality and mutual respect and to fight all forms of discrimination. We agree to continue to treat all human rights including the right to development in a fair and equal manner, on the same footing and with the same emphasis. In this context, we agree to strengthen cooperation on issues of common interests, both within BRICS and in multilateral fora, taking into account the necessity to promote, protect and fulfil human rights in a non-selective, non-politicized and constructive manner and without double standards, constructive dialogue and cooperation. We call for the respect of democracy and human rights. In this regard, we underline that they should be implemented on the level of global governance as well as at national level. We reaffirm our commitment to ensuring the promotion and protection of democracy, human rights and fundamental freedoms for all with the aim to build a brighter shared future for the international community based on mutually beneficial cooperation.
We reiterate the need to intensify the fight against racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance as well as discrimination based on religion, faith or belief, and all their contemporary forms around the world, including the alarming trends of rising hate speech, disinformation and misinformation. We welcome the proclamation of a Second International Decade for People of African Descent (2025 – 2034), by the UN General Assembly. We welcome of the decision of the African Union to designate 2025 as the year for "Justice for Africans and People of African Descent Through Reparations” and recognize the efforts of the African Union to tackle the destructive legacy of colonialism and the slave trade.
In the context of the 30th anniversary of the Beijing Declaration and Platform for Action, we reaffirm our commitment to advancing women’s rights and leadership across all sectors. We underline the importance of women's empowerment and of ensuring their full, equal and meaningful participation in all spheres of society, including access to education and trading, and their active participation in decision-making processes, which are fundamental for the achievement of equality, development and peace. We emphasize the role of women and girls in sustainable development, climate action and entrepreneurship, especially in the Global South. We acknowledge discussions promoted under the Brazilian Chairship related to the impacts over women of online misogyny and disinformation and we underscore the need to ensure women’s safety, voice and active participation in bridging the digital divide, including the gender digital gap. We commit to advancing women’s full and equal participation in the economy through policy measures such as expanding access to affordable childcare, promoting women’s leadership in STEM sectors, and strengthening legal protections for women against discrimination and all forms of violence in the workplace.
We take note with appreciation of the progress achieved during the XV BRICS Health Ministers’ Meeting, held in Brasília on June 17, 2025, and the commitments made to strengthen health cooperation. We welcome fostering closer ties among BRICS health institutions and support the initiatives of the BRICS R&D Vaccine Center, including the Electronic R&D Stock, the operations of the BRICS TB Research Network, as well as initiatives to ensure the ethical and effective use of artificial intelligence and robust data governance in health systems. We reiterate the importance of these actions in promoting resilient, equitable, and inclusive health systems, aiming to achieve universal health coverage and ensuring fair and timely access to essential health goods and health care services, including medicines, vaccines, and diagnostics. We acknowledge that BRICS cooperation on countering TB and AMR as well as strengthening capacities in preventing communicable and noncommunicable diseases and other health issues experience sharing including on traditional medicine systems, digital health greatly contributes to relevant international efforts. We recognize the BRICS Network of Reseach in Public Health Systems is a vital forum for collaboration among high-level public health organizations of the BRICS countries. We acknowledge the need for cooperation in the area of nuclear medicine and radio pharmacy, within the BRICS Nuclear Medicine Working Group. We also stress the importance of advancing voluntary regulatory convergence through the BRICS Medical Products Regulatory Authorities initiative.
We commend the efforts undertaken towards the development of the Partnership for the Elimination of Socially Determined Diseases. We launch this initiative recognizing it as a milestone that reflects our shared commitment to advancing health equity and strengthening the global health architecture. By prioritizing integrated, multisectoral responses, we aim to tackle the root causes of health disparities, such as poverty and social exclusion, enhancing cooperation, mobilizing resources, and fostering innovation to ensure a healthier future for all.
We recognize the fundamental role of primary health care as a key foundation for Universal Health Coverage and health system resilience, as well as on prevention and response to public health emergencies. We look forward to the successful holding of the 4th High-Level of the UN General Assembly on the Prevention and Control of Non[1]Communicable Diseases and the Promotion of Mental Health Wellbeing, which should discuss important aspects of the prevention, detection and treatment of these diseases.
We welcome the adoption of the BRICS Technical and Vocational Education and Training (TVET) Cooperation Alliance Charter at the Meeting of BRICS Ministers of Education. The Charter reaffirms our collective commitment to enhancing technical and vocational education and training, which remains a strategic priority in advancing sustainable development and promoting social inclusion across our nations. We further acknowledge with satisfaction the significant institutional strengthening of the BRICS Network University (BRICS-NU), which celebrates its 10th anniversary with improvements over the number of participating institutions per country, the involvement of new member states, and the diversification of thematic areas for cooperation. We recognize the important contributions of the BRICS-NU in fostering direct dialogue between our academic institutions and look forward to further strengthening these exchanges in the years ahead. We reaffirm our commitment to further explore comprehensive quality evaluation system for BRICS universities and ensure quality education for its recognition within BRICS.
We welcome the establishment of a BRICS platform on cultural and creative industries and creative economy within the BRICS Working Group on Culture; and encourage members, their respective cultural entities and financial institutions, to formulate programs to support and foster the cultural and creative economies of BRICS member countries, recognizing the growing economic weight and contribution of the cultural and creative sectors to the overall economy.
We stress the importance of the return of cultural property and heritage to their countries of origin and its potential for rebuilding international relations in a non[1]hierarchical, cooperative basis, and we recognise the need for a more robust international framework on the matter; as a path for promoting social cohesion, cultural and historical justice, reconciliation, and collective memory.
We stress our commitment to enhancing international cooperation in education,science, culture, communication and information in view of the complexity of contemporary challenges and transformations and in this regard note the relevance of the principles set forth in the UNESCO Constitution and its mandate to foster cooperation and peace through international collaboration that should be based on equality, dialogue, mandated programmatic activities and the spirit of consensus. We underscore the importance for the BRICS cooperation in the fields of preserving cultural heritage and culture. Recalling the UNESCO World Conference on Cultural Policies and Sustainable Development, and both the G20 New Delhi and Rio de Janeiro Leaders’ Declarations, we recognize culture’s power as a catalyst for sustainable development including creativity, innovation and inclusive economic growth, as well as its intrinsic value in nurturing solidarity, dialogue, collaboration and cooperation, in all dimensions and from all perspectives.
We emphasize that all BRICS countries have rich traditional sport culture and agree to support each other in the promotion of traditional, local and indigenous sports among BRICS countries and around the world. We also emphasize the importance of enhancing cooperation in various areas of sports, including the development of national, traditional and non-Olympic Sports, the encouragement of athletes to participate in international sporting events held on the territory of BRICS countries, and the exchange of views on issues of common concern in the field of physical culture and sports. We welcome the adoption of the Memorandum of Understanding on cooperation in the field of physical culture and sport during the BRICS Sports Ministers Meeting and acknowledge the requirement of a BRICS States Sport Cooperation Framework for supporting its implementation.
We commend the progress made by BRICS countries in promoting high-quality, full and productive employment through sustainable development and inclusive, human[1]centered labor markets. We recognize that Artificial Intelligence is transforming labor relations, creating new employment opportunities but also posing challenges such as job displacement and inequality. As women, youth, older workers, people with disabilities and other people in vulnerable situations are especially at risk from the adverse impacts of digital transitions, we commit to inclusive policies that harness technology responsibly to ensure AI for good and for all, taking into account national policies, regulations, and applicable international agreements, and to improve life-long learning to build digital skills, while strengthening social protection, protecting workers’ rights and preserving the centrality of the human being. We recognize the critical importance of actively engaging key partners to promote social dialogue and create decent work in the context of addressing the impacts of climate change and achieving a just transition in all sectors, including the informal economy.
We reaffirm the importance of BRICS people-to-people exchanges in enhancing mutual understanding, friendship and cooperation. We acknowledge that people-to[1]people exchanges play an essential role in enriching our societies and developing our economies and appreciate the progress made under Brazil’s Chairship in 2025, including the Parliamentary Forum, the Business Council, the Women’s Business Alliance, the Youth Council, the Trade Union Forum, the Think Tank Council, the Academic Forum, the Deans Forum, the Civil Council, the Small and Medium Enterprises Forum, the Association of Cities and Municipalities, the Supreme Audit Institutions, the Legal Forum, the BRICS Supreme Court Presidents Meeting and the Meeting of Heads of BRICS Prosecution Services.
We call for more efforts to respect diversity of cultures, highly value inheritance, innovation and creativity, jointly advocate robust international people-to-people exchanges and cooperation and recognize the adoption of the UNGA resolution A/res/78/286 entitled "International Day for Dialogue among Civilizations”.
We commend the successful holding of the XI BRICS Parliamentary Forum, including the Meeting of Women Parliamentarians and the Meeting of International Affairs Committee Chairpersons, in Brasilia from 3 to 5 June 2025. Parliamentary diplomacy and inter-parliamentary cooperation are key pillars of our collective efforts, serving as a unique channel to foster mutual understanding, build trust among nations, and support the peaceful resolution of conflicts, in order to promote inclusiveness, solidarity, and sustainable development.
We reaffirm the need to strengthen youth public policies in our countries, supported by structured funding at national and international levels, reliable data, and the exchange of best practices. We recognize the added value of youth-led fora, dialogues and programs in comprehensive areas of cooperation, and we will promote inclusive youth employment policies that support school-to-work transitions and expand access to vocational training. We call on BRICS to jointly engage youth in the BRICS agenda, produce knowledge about their youth and ensure that BRICS initiatives reflect young people’s interests. In this context, we welcome the 11th BRICS Youth Summit, held in June 2025 in Brasília, which adopted a new Memorandum of Understanding on Youth Cooperation.
We appreciate the progress made by BRICS countries in affordable housing and advancing in mitigation and adaptation policies on the way to promote a just and resilient urban transition including all urban services, with a focus on reducing inequality and commend the work of the BRICS Urbanization Forum to further strengthen collaboration between government and societies at all levels, in all BRICS countries in implementing the 2030 Agenda for Sustainable Development and promoting the localization of the SDGs.
We commend the BRICS Business Council (BBC) for its contributions to the BRICS 2025 agenda through policy recommendations, especially to boost intra-BRICS trade via digitalization and regulatory cooperation, expand innovative financing instruments, enhance logistics connectivity and increase air traffic routes among BRICS, support the energy transition, foster smart agricultural technologies to advance food security and improved nutrition, and develop skills for fair participation in the sustainable and digital economy. We equally appreciate the BBC action-driven initiatives that leverage government action in these areas, as well as the successful conduction of the BRICS Business Forum and the BRICS Solutions Awards.
We recognize the vital role of women’s economic participation in driving sustainable growth and commend the Women Business Alliance (WBA)’s policy recommendations to tackle structural, barriers—especially in access to credit, education and healthcare. We acknowledge women’s contribution in advancing climate-smart agriculture, and the need to assure fair opportunities to thrive in the sustainable and digital economy. We commend WBA initiatives to support women-led businesses, including continued efforts such as business promotion meetings, the Startup Contest and the BRICS Women’s Development Report. We also commit to promoting and enhancing support and budgeting for women, expanding digital and financial literacy for women in the informal economy, including through formalization and social protection measures.
We reaffirm our commitment to increasing financing and to strengthening governance, solidarity and building resilience in disaster risk reduction. We celebrate the advancements of cooperation reached since 2015 through key declarations and the creation of the Joint Task Force. We acknowledge the growing complexity of disaster risks, including those related to climate change, especially for the Global South. Infrastructure systems worldwide have more often been severely affected by extreme weather events and disasters, leading to economic disruptions and negative impacts on people's lives. Therefore, we will cooperate to improve national disaster risk reduction systems and capacities to reduce disaster-related damage and protect infrastructure, human lives and livelihoods as well as to mobilize sufficient funding and increase private investment for comprehensive infrastructure development. We endorse the 2025–2028 Working Plan, focused on addressing inequalities to reduce vulnerabilities, robust early warning systems, anticipatory response capability, resilient infrastructure, and integrating diverse knowledge systems, reaffirming our commitment to equity and resilience. We support the enhanced dialogue on the development of systems for risk monitoring, forecasting disasters, and their possible consequences.
We welcome the presentation of the reports from the BRICS Business Council, the Women’s Business Alliance, and, for the first time, from the BRICS Civil Council at the Rio Summit. We stress the importance of expanded dialogue between BRICS governments and civil society, welcoming the Brazilian Chairship’s initiative to strengthen the direct engagement between BRICS Sherpas and representatives of BRICS people-to-people mechanisms.
Given the BRICS expansion process according to the BRICS Membership Expansion Guiding Principles, Standards, Criteria and Procedures, adopted at the BRICS Summit at Johannesburg, South Africa, we reaffirm our commitment to consolidate and strengthen BRICS in line with the group’s spirit of mutual respect and understanding, sovereign equality, solidarity, democracy, openness, inclusiveness, collaboration, continuity, full consultation and consensus. We emphasize the importance of partner countries contributing to BRICS cooperation in accordance with the Modalities of BRICS Partner Country Category, adopted at the BRICS Summit at Kazan, Russia, and welcome their participation in various ministerial and technical-level meetings under Brazilian Chairship. We acknowledge that BRICS growing membership and thematic agenda require adjustments of the group’s working methods. In this regard, we acknowledge the ongoing efforts to update the BRICS Terms of Reference and encourage that this process is carried forward. We support the refinement of existing practices to ensure that BRICS remains effective, efficient, responsive, inclusive and consensus-based. We reaffirm that institutional development is a continuous and dynamic process that should reflect the group’s needs and priorities. We underscore our strong belief that extending the BRICS dialogue and partnership with EMDCs will further contribute to strengthening the spirit of solidarity and true international cooperation for the benefit of all. We recognize the need to establish a common BRICS database to facilitate access to relevant documents and background information.
We commend Brazil’s BRICS Chairship in 2025 and express our gratitude to thegovernment and people of Brazil for holding the XVII BRICS Summit in the city of Rio de Janeiro.
We extend full support to India for its BRICS Chairship in 2026 and the holding of the XVIII BRICS Summit in India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং সস্তেনেবল গভর্নান্স অমগীদমক গ্লোবেল সাউথ কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি – রিও দি জেনেরো দিক্লেরেসন
07 JUL 2025 6:00AM by PIB Imphal
ঐখোয়না, BRICS লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংনা, ব্রাজিলগী রিও দি জেনেরোদা ২০২৫গী জুলাই ৬-৭তা "হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং সস্তেনেবল গভর্নান্স অমগীদমক গ্লোবেল সাউথ কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা" হায়বা থিমগী মখাদা পাংথোকপা ১৭শুবা BRICS সম্মিৎকীদমক উন্নখি।
ঐখোয়না অমগা অমগা ইকায় খুম্নবা অমসুং অন্দরস্তেন্দিং তৌবা, সোভরেন ইক্বেলিতী, সোলিদরিতী, দেমোক্রেসী, ওপননেস, ইনক্লুসিবনেস, কোলাবোরেসন অমসুং কন্সেন্সসকী BRICS স্পিরিৎ অদুদা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না চহি ১৭গী BRICS সম্মিৎশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঐখোয়না রাজনিতী অমসুং সেক্যুরিতী, ইকোনোমিক অমসুং ফাইনান্সিএল, কলচরেল অমসুং পিপল-তু-পিপল কোওপরেসনগী য়ুম্ফম ওইদুনা BRICS এক্সপান্দ তৌবদা মতেং পীনবা হেনগৎনবা অমসুং শান্তি, হেন্না রিপ্রজেন্তিব ওইবা, হেন্না ফেয়র ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দর, অনৌবা অমসুং রিফোর্ম তৌরবা মল্তিলেতরেল সিস্তেম, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথকী প্রমোসনগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী মীয়ামগী কান্ননবগীদমক ঐখোয়গী স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ হেনগৎনবা মখা তানা থৌদাং লৌরি।
ঐখোয়না BRICSকী মেম্বর অমা ওইনা রিপব্লিক ওফ ইন্দোনেসিয়া অমসুং BRICSকী পার্তনর লৈবাকশিং ওইনা রিপব্লিক ওফ বেলারুস, প্লুরিনেস্ননেল স্তেত ওফ বোলিভিয়া, রিপব্লিক ওফ কাজাখস্তান, রিপব্লিক ওফ ক্যুবা, ফেদরেল রিপব্লিক ওফ নাইজেরিয়া, মালয়েসিয়া, কিংদম ওফ থাইলেন্দ, সোসিএলিস্ত রিপব্লিক ওফ ভিয়েতনাম, রিপব্লিক ওফ উগান্দা অমসুং রিপব্লিক ওফ উজবেকিস্তানবু তরাম্না ওকচরি।
ঐখোয়না BRICS লুচিংবশিংগী ফ্রেমৱার্ক দিক্লারেসন ওন ক্লাইমেৎ ফাইনান্স অমসুং BRICS লুচিংবশিংগী স্তেতমেন্ত ওন গ্লোবেল গবর্নান্স ওফ আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স এদোপ্ত তৌবগী মরুওইবা অদু পনখি। লোয়ননা সোসিএল্লী দির্তনমাইন্দ দিজিজশিং মুত্থৎনবা BRICS পার্তনরশিপ হৌদোকপদা ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোকখি। হায়রিবা খোঙথাংশিং অসিনা মালেমগী মরু ওইবা হীরমশিংদা ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল ওইবা সোলুসনশিং পুথোক্নবা ঐখোয়গী পুন্না হোৎনরিবা অদু উৎলি।
মল্তিলেতরেলিজম মপাঙ্গল কনখৎহনবা অঞসুং গ্লোবেল গভর্নান্স রিফোর্ম তৌবা
পাক-চাউবা খন্ন-নৈনবগী ৱাখল্লোন, পুন্না তেংবাং পীনবা অমসুং অপুনবগী কান্নবগী ৱাখল্লোনদা হেন্না অচুম্বা, থোং মান্নবা, খোংজেল য়াংবা, ইফেক্তিব, ইফিসিএন্ত, রেস্পোন্সিব, রিপ্রজেন্তেতিব, লেজিতিমেৎ, দেমোক্রেতিক অমসুং একাউন্তেবল ওইবা ইন্তর্নেস্নেল অমসুং মল্তিলেতরেল সিস্তেম অমা প্রমোৎ তৌদুনা গ্লোবেল গভর্নান্সকী রিফোর্ম অমসুং ফগৎহন্নবা ঐখোয়না ঐখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোক্লি। মতাং অসিদা ঐখোয়না গ্লোবেল দিজিতেল কমপেক্ত অমসুং দিক্লেরেসন ওফ ফ্যুচর জেনরেসন, অনিনেক্স অনি য়াওনা ফ্যুচরগী সম্মিৎতা ফ্যুচরগী পেক এদোপ্ত তৌখিবা অদু খঙলে। হৌজিক লৈরিবা ইন্তর্নেস্নেল রিলেসনশিংগী আর্কিতেকচর অসি মতমগা চুনবা ফিবমদা হেন্না মওং চুম্না উৎনবগী তঙাই ফদবা অদু খংদুনা, ঐখোয়না মল্তিলেতরেলিজম অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লোবু ঙাক্না চৎপগী ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। মসিগী মনুংদা য়ুনাইতেদ নেসন্স (UN) গী চার্তরদা য়াওরিবা পান্দম অমসুং প্রিন্সিপলশিং অসি মসিগী তঙাই ফদবা য়ুম্বীনি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল সিস্তেমদা UNগী মরুওইবা থৌদাং অদুসু য়াওরি। মসিদা সোভরেন স্তেতশিংনা ইন্তর্নেস্নেল শান্তি অমসুং সেক্যুরিতী ঙাক্না থম্নবা, তুং কোইবা চাউখৎপা পুরক্নবা, মীপুম খুদিংমক্কী দেমোক্রেসী, মীওইবগী হকশিং অমসুং ফন্দামেন্তেল ফ্রিদরশিং প্রমোসন তৌবা অমসুং ঙাকপা, অমসুং অমত্তা ওইবা, অমনা অমবু ইকায়খুম্নবা, অচুম্বা অমসুং মান্নবদা য়ুম্ফম ওইদুনা তেংবাং পীনগদবনি। মালেমগী ৱারেপ লৌবগী থৌওং অমসুং স্ত্রকচরশিংদা ইমর্জিং মার্কেৎস এন্দ দিবেলপিং কন্ত্রীস (EMDCশিং), অমসুং লিস দিবেলপ কন্ত্রীস (LDCশিং), মরুওইনা আফ্রিকা অমসুং লেতিন অমেরিকা অমসুং কেরিবিয়নদগী, হেন্না চাউনা অমসুং মগুন লৈনা শরুক য়াবা অমসুং মখোয়গী মীহুৎ ওইহনবা অমসুং মখোয়বু মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা ঐখোয়না ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্সকী সেক্রেতরিয়েৎ অমসুং অতোপ্পা ইন্তর্নেস্নেল ওর্গানাইজেসনশিংদা মতম চানা চপ মান্নবা জিওগ্রাফিক রিপ্রজেন্তেসন ফংহন্নবা অমসুং ওর্গানাইজেসনশিং অসিদা লুচিংবা অমসুং থৌদাং লৌবগী থাক পুম্নমক্তা নুপীশিংগী থৌদাং অমসুং শরুক হেনগৎহন্নবা হায়রি। UNগী একজিক্যুতিব হেদশিং অমসুং মকোক থোংবা পোজিসনশিংগী সেলেক্সন অমসুং এপোইন্তমেন্ত প্রোসেস অসি ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ইনক্লুসিবনেসকী প্রিন্সিপলশিংনা লমজিংগদবনি অমসুং UN চার্তরগী আর্তিকল ১০১গী প্রোভিজন পুম্নমক্কী মতুং ইন্না পাংথোক্কদবনি, য়ারিবমখৈ পাক-চাউবা জিওগ্রাফিক বেসিস অমদা স্তাফ রিক্রুত তৌনবা অমসুং নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা মতিক চাবা মীৎয়েং থমগদবনি, অমসুং UN সিস্তেমদা মকোক থোংবা পোজিসনশিংদা লৈবাক অমহেক্তগী নত্ত্রগা লৈবাকশিংগী কাঙলুপ অমহেক্তগী নেস্নেলশিংনা মোনোপোলী তৌরোইদবনি হায়বা জেনরেল রুল অদু ঙাক্না চৎকদবনি হায়না ঐখোয়না অকনবা ৱাফম থম্লি।
২০২৩দা জোহান্সবর্গ-IIগী লুচিংবশিংগী দিক্লেরেসনবু শকখঙলদুনা, ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্সকী মাগী সেক্যুরিতী কাউন্সিল য়াওনা, হেন্না দেমোক্রেতিক ওইবা, রিপ্রজেন্তেতিব ওইবা, ইফেক্তিব ওইবা অমসুং ইফিসিএন্ত ওইহন্নবা অমসুং কাউন্সিল অসিদা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মীহুৎ মশিং হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্সকী মপুংফাবা রিফোর্ম তৌবগীদমক ঐখোয়গী সপোর্ত অমুক্কা হন্না ফোংদোক্লি। মসিনা মালেমগী ওইবা শীংনবশিংদা মতিক চানা পাউখুম পীবা ঙমগনি অমসুং BRICS লৈবাকশিং য়াওনা, অফ্রিকা, এসিয়া অমসুং লেতিন অমেরিকাগী হৌরক্লিবা অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা, অখন্ননা য়ুনাইতেদ নেসন্স, মাগী সেক্যুরিতী কাউন্সিল য়াওনা, মালেমগী ওইবা থবকশিংদা হেন্না চাউখৎপা থৌদাং অমা লৌনবা লেজিতিমেৎ ওইবা এস্পিরেসনশিংদা মতেং পাংগনি। ইজুলৱিনি কন্সেন্সস অমসুং সর্তে দিক্লেরেসনদা ফোংদোক্লিবা মতুং ইন্না ঐখোয়না অফ্রিকাগী লৈবাকশিংগী লেজিতিমেৎ এস্পিরেসনশিং খঙই। য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী রিফোর্ম অসিনা গ্লোবেল সাউথকী ভোইস হেনগৎহনগনি হায়না ঐখোয়না অকনবা ৱাফম থম্লি। ২০২২গী বৈজিং অমসুং ২০২৩গী জোহান্সবর্গ-IIগী লুচিংবশিংগী দিক্লেরেসনশিং নিংশিংলদুনা, য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী পর্মিনেন্ত মেম্বরশিং ওইনা, চাইনা অমসুং রসিয়ানা ব্রাজিল অমসুং ভারতনা মাগী সেক্যুরিতী কাউন্সিল য়াওনা য়ুনাইতেদ নেসন্সতা হেন্না চাউবা থৌদাং লৌনবা হোৎনরিবা অসিদা মখোয়গী মতেং অমুক হন্না পীরি।
য়ুনাইতেদ নেসন্সকী চহি ৮০শুবা মপোক কুমওন লাকপদা, ঐখোয়না UNGA রিজোলুসন ৭৫/১, ৭৭/৩৩৫ অমসুং অতৈ মরী লৈনবা রিজোলুসনশিং নিংশিংলি অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্সপু মাগী মেন্দেৎ অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা মথৌ তাবা তেংবাং পুম্নমক পীনবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্সকী মরুওইবা ওর্গানশিংবু ময়েক শেংনা খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনদুনা রিফোর্ম তৌনবা অকনবা মওংদা হায়জরি। UN সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী রিফোর্মগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা অনৌবা পুন্সি অমা পীনবা অমসুং জেনরেল এসেমব্লীবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা অমসুং ইকোনোমিক অমসুং সোসিএল কাউন্সিলবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক মখা চত্থনবা ঐখোয়না অমুক্কা হন্না অচেৎপা ৱাফম থম্লি। ঐখোয়না ২০২৫কী রিভিয়ু ওফ পিস বিল্দিং আর্কিতেকচর মায় পাক্না লোইশিনবা পাম্মি।
মলতিপোলার ৱার্ল্দগী হৌজিক্কী ওইরিবা ফীভম অসিগী মতাংদা ঐখোয়না য়ানখি মদুদি চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা হেন্না অচুম্বা অমসুং চপ মান্নবা গভর্নান্স অমসুং লৈবাকশিংগী মরক্তা অমনা অমবু কান্নবা পীবা মরী লৈনবগীদমক দাইলোগ অমসুং কন্সল্তেসনশিং প্রমোৎ তৌনবা মখোয়গী হোৎনরিবশিং অদু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। মলতিপোলরিতীনা EMDCশিংদা মখোয়গী কন্সত্রক্তিব পোতেন্সিএল চাউখৎহন্নবা অমসুং য়ুনিভর্সেল ওইনা কান্নবা, ইনক্লুসিব অমসুং ইক্বিতেবল ইকোনোমিক গ্লোবেলাইজেসন অমসুং কোওপরেসন ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা ঙম্মি হায়বা ঐখোয়না খঙই। ঐখোয়না গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবা অদু মরুওইনা মরুওইবা জিওপোলিতিকেল তেন্সনশিং, খোঙজেল য়াংনা শোত্থরক্লিবা ইকোনোমিশিং অমসুং তেক্নোলোজিকেলগী অহোংবশিং, প্রোতেক্সনিস্তকী খোঙথাংশিং অমসুং মাইগ্রেসনগী শীংনবশিং য়াওনা মরুওইবা ইন্তর্নেস্নেল চেলেঞ্জশিংগী মায়োক্তা পোজিতিব ওইবা অহোংবা পুরক্নবা দ্রাইভর অমা ওইনা মরুওইনা পনখি। ঐখোয়না থাজৈ মদুদি BRICS লৈবাকশিংনা গ্লোবেল সাউথকী শীংনবশিং অমসুং মরুওইবশিং ফোংদোকপদা, অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লোদা য়ুম্ফম ওইবা হেন্না অচুম্বা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা, ইনক্লুসিব, রিপ্রজেন্তেতিব অমসুং স্তেবল ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দর অমা প্রমোৎ তৌবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
২০২৫না অনিশুবা মালেমগী লাঞ্জাও লোইখিবগী চহি ৮০শুবা থৌরম পাংথোক্কদৌরিবা অদু নীংশিংলদুনা, মরুওইনা য়ুরোপ, এসিয়া, অফ্রিকা, পসিফিক অমসুং মালেমগী অতৈ মফমশিংদা মীওইবা খুন্নাইগী মফমদা অৱাবা কয়া পীখিবা লান অমা, ঐখোয়না অনিশুবা মালেমগী লাঞ্জাও লোইখিবগী চহি ৮০শুবা থৌরমদা UNGA রিজোলুসন ৭৯/২৭২বু মপুং ফানা শৌগৎলি, মসিনা য়ুনাইতেদ নেসন্স শেমগৎপগী তঙাইফদবা লৈহনখি অমসুং মসিনা লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনশিংবু লানগী অৱাবা অসিদগী কনবা ঙমহনখি।
চহি ৮০শুবা মপোক কুমওন্দা, ঐখোয়না ব্রেত্তন ৱুদস ইন্সতিত্যুসনশিং (BWI) অসিবু হেন্না এজিল, ইফেক্তিব, ক্রেদিবল, ইনক্লুসিব, মথৌ তাবা, খেন্নবা লৈতবা, পাউখুম পীবা ঙম্বা অমসুং মীহুৎ ওইহনবা, মখোয়গী লেজিতিমেসী হেনগৎহন্নবা শেমদোকপগী তঙাই ফদবা অদু অমুক্কা হন্না ফোংদোক্লি। অহানবদা অমসুং খ্বাইদগী মরুওইবদা, মখোয়না লিংখৎলকপদগী মালেমগী শেন্মিৎলোনদা অহোংবা লাক্লিবা অসি উৎনবা মখোয়গী গভর্নান্স স্ত্রকচর শেমদোক্কদবনি। BWIদা EMDCশিংগী ৱা ঙাংবা অমসুং মখোয়গী মীহুৎ ওইবগী মওং অসি মালেমগী শেন্মিৎলোনদা মখোয়গী হেনগৎলক্লিবা মরুওইবা অদু উৎপীগদবনি। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না মেদিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং ইনক্লুসিব সেলেক্সন প্রোসেসকী খুত্থাংদা মেনেজমেন্ত প্রোসিদ্যুওরশিং ফগৎহন্নবা হায়রি। মসিনা রিজনেল দিভর্সিতী অমসুং EMDEশিংবু IMF অমসুং WBGগী লুচিংবদা শরুক য়াবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং মেনেজমেন্তকী থাক্তা নুপীশিংগী থৌদাং অমসুং শরুকসু হেনগৎহল্লগনি।
হৌজিক ওইরিবা তম্বা ঙমদবা অমসুং ভোলেতিলিতীগী ফীভম অসিদা, ইন্তর্নেস্নেল মোনেতরী ফন্দ (IMF) না মাগী মেম্বরশিং, মরুওইনা খ্বাইদগী শোত্থরবা লৈবাকশিংবু ইফেক্তিব ওইনা মতেং পাংনবা, গ্লোবেল ফাইনান্সিএল সেফতী নেৎ (GFSN) গী ময়াইদা, মতিক চাবা রিসোর্স অমসুং এজিলিতী লৈহনগদবনি। কোতা রিএলাইনমেন্ত তৌদবা তারবসু, ঐখোয়না কোতাগী ১৬শুবা জেনরেল রিভিয়ু ওফ কোতা (GRQ) গী মখাদা কোতা হেনগৎহন্নবা প্রপোজ তৌবদা অয়াবা পীখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা অয়াবা পীদ্রিবা IMFগী মেম্বরশিংদা মখোয়গী অয়াবা পীবীনবা অমসুং কোতা হেনগৎহন্নবা থবকশিং ১৬শুবা GRQগী মখাদা মখা তানা অথুবা মতমদা পায়খৎনবা হায়রি। ঐখোয়না IMF একজিক্যুতিব বোর্দতা ১৭শুবা GRQগী মখাদা কোতা শেয়র রিএলাইনমেন্ত, অনৌবা কোতা ফোর্মুলাগী খুত্থাংদা, অথুবা মতমদা শেমগৎনবা গভর্নর বোর্দনা পীখিবা মেন্দেত অদু মপুং ফাহনবা হায়রি। তুংগী খন্ন-নৈনবদা লমজিংনবা অমসুং তঙাই ফদবা কোতা অমসুং গভর্নান্স রিফোর্মশিংগী মতাংদা মীৎয়েং পুনশিনবদা মতেং পাংনবা জেনরেল প্রিন্সিপলশিং শেমগৎনবা IMFগী একজিক্যুতিব বোর্দ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল মোনিতরী অমসুং ফাইনান্সিএল কম্মিতী (IMFC) গী দিপুতিশিংনা হোৎনরিবা অদু ঐখোয়না শৌগৎলি। ঐখোয়না অমুক্কা হন্না হায়রি মদুদি IMFতা মখা তানা কোতা হোংদোকপা অসি মালেমগী শেন্মিৎলোনদা লৈবাকশিংগী রিলেতিব পোজিসনশিং উৎতুনা অমসুং EMDCশিংগী শেন্থং হেনগৎহন্দুনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংবু মাংহল্লোইদবনি। BRICS রিও দি জেনেরো ভিজন ফোর IMF কোতা অমসুং গvর্নান্স রিফোর্মগী মতুং ইন্না, ঐখোয়না ১৭শুবা GRQদা অতোপ্পা IMFমেম্বরশিংবু কনস্ত্রিক্তিবোইনা এঙ্গেজ তৌদুনা অফবা কোতা সিয়র রিএলাইনমেন্ত অমসুং গভর্নান্স রিরোর্মশিং পুরক্নবা লেপ্পী।
ব্রাজিলনা কো-প্রসিদেন্ত ওইদুনা পাংথোক্কদৌরিবা ২০২৫ ৱার্ল্দ বেঙ্ক শেয়রহোল্দিং রিভিয়ু অসি মল্তিলেতরেলিজম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হেন্না ফবা, হেন্না চাউবা অমসুং হেন্না ইফেক্তিব ওইবা দিবেলপমেন্ত ফাইনান্সিং ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা ৱার্ল্দ বেঙ্ক গ্রুপকী লেজিতিমেসী হেনগৎহন্নবা মরুওইবা খুৎলাই অমনি হায়না ঐখোয়না অমুক হন্না থাজবা পীরি। লিমা প্রিন্সিপলশিংগী মতুং ইন্না, ঐখোয়না চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী ভোইস অমসুং মখোয়গী রিপ্রজেন্তেসন হেনগৎহন্নবগীদমক লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। মসিদা মখোয়গী পুৱারীগী ওইবা অৱাংবা থাক্কী রিপ্রজেন্তেসন অদু চুমথোক্নবা শেয়রহোল্দিং রিএলাইনমেন্ত অমনা মতেং পাংলি। ঐখোয়না ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং দিজিতেলাইজেসনগী শিংননিংঙাই ওইবা ফীভম অসিদা, থবক ফংহন্দুনা লায়রবা অমসুং মান্নদবা অসি থেংননবা হোৎনগনি। মসি ৱার্ল্দ বেঙ্ক গ্রুপকী মিসনগী মরুওইবা থৌদাং ওইগনি।
মল্তিলেতরেল ত্রেদ সিস্তেম অসি মতম কয়াগী মমাংদগী ক্রোসরোদ অমদা লৈরক্লি। ত্রেদ-রিস্ত্রিক্তিব এক্সনশিং, তারিফ অমসুং নন-তারিফকী থবকশিং, নৎত্রগা অকোইবগী ফীভমগী পান্দমশিংগী মখাদা প্রোতেক্সনিজমগী মওংদা হেনগৎলকপা অসিনা মালেমগী ত্রেদ মখা তানা হন্থহল্লগনি, মালেমগী সপ্লাই চেনশিং থিংহল্লগনি, অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদকী থবকশিংদা তংদু লৈতাদবা পোকহল্লগনি, মসিনা হৌজিক লৈরিবা ইকোনোমিক দিসপেরিতীশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং মালেমগী ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তকী ওইথোকপশিং শোকহল্লগনি। ঐখোয়না ললোন-ইতিকপু লান্না তাক্লিবা অমসুং WTOগী কাংলোনশিংগা চুনদবা অমখক ওইবা তারিফ অমসুং নন-তারিফকী থৌওংশিং হেনগৎলকপগী মতাংদা নুংনাংবা ফোঙদোক্লি। মতাং অসিদা ঐখোয়না ৱার্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসন (WTO) গী মরুওইবা শরুক ওইরিবা, মসিগী চাউখৎলক্লিবা মেম্বরশিংগীদমক্তা অখন্নবা অমসুং খেন্নবা লায়েং (S&DT) য়াওরিবা, রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা, ওপন, ত্রান্সপরেন্ত, ফেয়র, ইনক্লুসিব, ইক্বিতেবল, নন-দিস্ক্রিমিনেতরী, কন্সেনসসতা য়ুম্ফম ওইবা মল্তিলেতরেল ত্রেদ সিস্তেমগীদমক ঐখোয়গী সপোর্ত অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না হায়জরি মদুদি ৱার্ল্দ ত্রেদ ওর্গানাইজেসন, মসিগী ৩০শুবা চহি মপুং ফারকপদা, অনৌবা ত্রেদ রুলশিংগী ৱারী শানবগী থবক য়াওনা, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ দিস্কসনগী মল্তিপল দাইমেন্সনশিংদা লুচিংবা ওইবগী মথৌ তাবা মেন্দেৎ, এক্সপর্তিস, য়ুনিভর্সেল রিচ অমসুং কেপাসিতী লৈবা অমত্তা ঙাইরবা মল্তিলেতরেল ইন্সতিত্যুসন ওইদুনা লৈরি। ১২শুবা WTOগী মিনিস্তরেল কনফরেন্সতা পীখিবা অমসুং ১৩শুবা WTOগী মিনিস্তরেল কনফরেন্সতা অমুক হন্না ফোংদোকখিবা ওর্গানাইজেসন অসিগী মথৌ তাবা রিফোর্ম অমগী মায়কৈদা থবক তৌনবা ঐখোয়না নিংশিংলি। মসিনা মল্তিলেতরেল ত্রেদ সিস্তেমগী রিলেভেন্স অমসুং ক্রেদিতিবিতী অমুক হন্না লৈহল্লগনি। ঐখোয়না এক্সেসিবল, ইফেক্তিব, মপুং ফানা মথৌ তৌবা, তু-তায়র বাইন্দিং WTO দিসপ্যুত সোলুসন সিস্তেম অমা অথুবা মতমদা অমুক হন্না শেমগৎনবা লেপ্লি। ঐখোয়না ইথিওপিয়া অমসুং ইরানগী WTOদা য়াওনবা হায়জরকপশিংবু অকনবা মওংদা শৌগৎলি। ৱার্ল্দ ত্রেদ রিফোর্ম অমসুং মল্তিলেতরেল ত্রেদ সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা BRICS দিক্লেরেসন ৱার্ল্দ ত্রেদ মিনিস্তরশিংনা এদোপ্ত তৌখিবা অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল লোগা চুনদবা য়ুনিলেতরেল কোর্সিব ওইবা পাম্বৈশিং থম্লিবা অসি য়ানিংদবা ফোংদোক্লি অমসুং অসিগুম্বা পাম্বৈশিং অসি, য়ুনিলেতরেল ইকোনোমিক সেঙ্কসনশিং অমসুং সেকেন্দরী সেঙ্কসনশিংগী মওংদা, পান্দম থম্লিবা লৈবাকশিংগী মীয়ামগী চাউখৎপা, হকশেল অমসুং চিঞ্জাক্কী ঙাকশেল য়াওনা মীওইবগী হকশিংদা শাথীবা নেগেতিব ইম্প্লিকেসনশিং লৈরি হায়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি। মসিনা লায়রবশিং অমসুং খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা মীওইশিংদা অকায়বা পীরক্লি। মসিনা দিজিতেল দিভাইদ হেনগৎহল্লি অমসুং অকোয়বগী ফীভমদা থেংনরিবা শীংনবশিং হেনগৎহল্লি। ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স চার্তরগী প্রিন্সিপলশিং অমসুং পান্দমশিংবু শোকহল্লিবা অসিগুম্বা আইনগী মায়োক্তা চৎনবা য়াদবা থৌরাংশিং অসি লৌথোক্নবা হায়রি। ঐখোয়না অমুক হন্না BRICS মেম্বর স্তেৎশিংনা ইন্তর্নেস্নেল লোগা চুনদবা UN সেক্যুরিতী কাউন্সিলনা অয়াবা পীদবা সেঙ্কসনশিং থম্বা নৎত্রগা শৌগৎপা য়াদে হায়না ফোংদোক্লি।
মালেমগী ওইবা হকশেলগী শীংনবশিং অমসুং মখোয়গী ত্রান্সবাউন্দরী ইম্প্লিকেসনশিং অসিগী ইন্তরকন্নেক্তেদ ওইবা মওং-মতৌ অদু খঙমিন্নদুনা, ঐখোয়না মালেমগী ওইবা মতেং পাংনবা অমসুং অমত্তা ওইনা লৈমিন্নবা হেনগৎহন্দুনা মালেমগী হকশেলগী লমদা লৈঙাক্লোনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী থৌদাংবু UN সিস্তেমগী মনুংদা, মরুওইনা অৱাবা অমসুং ইমর্জেন্সীগী মতমশিংদা, ইন্তর্নেস্নেল হেল্থ ৱার্ক্কী লমজিং-লমতাকপা অমসুং কোওর্দিনেৎ তৌরিবা ওথোরিতী ওইনা ফোংদোক্লি অমসুং মাগী মেন্দেৎ, কেপাসিতী অমসুং ফাইনান্সিং মেকানিজমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থম্লি। হৌজিক অমসুং তুংগী মীয়ামগী হকশেলগী শীংনবশিং ইফেক্তিব ওইনা থেংননবা, খেন্নবা লৈহন্দনবা, অমসুং মরুওইনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা মীওই খুদিংমক্কী ওইনা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং ভেক্সিনশিং য়াওনা হকশেলগী সর্ভিসশিংদা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা, মপাঙ্গল কনবা অমসুং মতিক চানা শেল থাদবা WHO অমা মথৌ তাই। ঐখোয়না মালেমগী ওইবা হকশেলগী আর্কিতেকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনবদা, মান্নবা, ইনক্লুসিবিতী, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং রেস্পোন্সিবিলিতী হেনগৎহন্নবা, লৈবাক অমত্তনা হকশেলগা মরী লৈনবা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংবদা শোত্থনা লৈহন্দনবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা থৌরাং তৌরি। ঐখোয়না ৭৮শুবা ৱার্ল্দ হেল্থ এসেমব্লীনা এদোপ্ত তৌখিবা WHO পেন্দেমিক এগ্রীমেন্ত অদু খঙজিল্লি। এগ্রীমেন্ত অসিনা লাক্কদৌরিবা লাইচৎশিং অসিদগী ঙাকথোক্নবা হেন্না সেফ ওইবা অমসুং হেন্না চপ মান্নবা মালেম অমগী য়ুম্ফম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। পেথোজেন এক্সেস অমসুং বেনিফিৎ-শেয়রিংগী মতাংদা এগ্রীমেন্তকী এনেক্সনগীদমক মেম্বর স্তেতশিংনা লুচিংবা অমসুং নেগোসিএসনশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা মতম চানা লোইশিনবা ঙম্নবা ঐখোয়না শাহৌ অসি মখা তানা চৎথনবা শেম-শারি।
আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI) না হেন্না চাউখৎপা তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা চাউখৎপা হেনগৎহন্নবা মাইলস্তোনগী খুদোংচাবা অমা পীরি হায়বসি ঐখোয়না খঙই। পান্দম অসি ফংনবগীদমক, ঐখোয়না হায়রি মদুদি AI গী মালেমগী লৈঙাক্না ওইথোকপা য়াবা রিস্কশিং হন্থহনগদবনি অমসুং গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং য়াওনা লৈবাক পুম্নমক্কী মথৌ তাবশিং কোকহনগদবনি। ঐখোয়গী মান্নবা ভেল্যুশিং ঙাকপা, রিস্কশিং কোকহনবা, থাজবা শেমগৎপা, অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্সনা মরুওইবা ওইরিবা দিবেলপমেন্ত লৈবাকশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং য়াওনা সোভরেন লোশিংগা চুনবা মওংদা পাক-শন্না অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা ইন্তর্নেস্নেল কোলাবোরেসন অমসুং এক্সেস লৈহনবা ঙম্বা AI গভর্নান্স অমা লিংখৎনবা পুন্না হোৎনমিন্নবা মালেমগী ওইবা হোৎনবা অমা মথৌ তাই। হেন্না চুনবা থৌওং অমগী মায়কৈদা কন্সত্রক্তিব দিবেৎ অমা শৌগৎনবগীদমক, ঐখোয়না আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী গ্লোবেল গভর্নান্সকী মতাংদা BRICS লুচিংবশিংগী স্তেতমেন্তদা য়ানখি। মসিগী পান্দমদি নেস্নেল রেগুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিং, UN চার্তর অমসুং লৈবাকশিংগী সোভরেন্তী ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা মসিগী পরিং মখাদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথকীদমক AI তেক্নোলোজীশিংগী রেস্পোন্সিবল দিবেলপমেন্ত, দিপ্লোইমেন্ত অমসুং শীজিন্নবা অসি য়োকখৎপনি।
শান্তি, ঙাকশেল অমসুং মালেমদা তুংদু লৈতাবা পুরকপবু থৌগৎপা
মালেমগী শরুক কয়াদা হৌজিক চত্থরিবা লানগী মতাংদা অমসুং হৌজিক মালেমগী ওইবা কাংলোনদা পোলারাইজেসন অমসুং ফ্রেগমেন্ত তৌবগী ফীভম অসি ঐখোয়না নুংনাংবা ফোংদোক্লি। মালেমগী লানগী শেন থাদবা অসিনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং চাউখৎহন্নবা মতিক চানা শেন থাদবা ঙমহন্দনবা য়াম্না চাউনা হেনগৎলক্লিবা হৌজিক্কী ত্রেন্দ অসিদা ঐখোয়না নুংনাংবা ফোঙদোক্লি। ঐখোয়না তুংকোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎ-থৌরাং, চরা হেনবা অমসুং লায়রবা কোকহন্নবা অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জদা মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা য়াওনা মরুওইবা মালেমগী ওইবা হীরমশিংদা তোঙান তোঙানবা নেস্নেল মীৎয়েং অমসুং থাকশিংবু ইকায় খুম্নবা মরী লৈনবা মল্তিলেতরেল এপ্রোচ অমা শৌগৎলি।
ঐখোয়না হৌজিক মালেমগী থাক্তা থোক্লিবা পোলারাইজেসন অমসুং থাজনদবা অসি খঙলে অমসুং মালেমগী শান্তি অমসুং সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মালেমগী থাক্তা থবক পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল কম্ম্যুনিতীবু কনফ্লিক্ত পোতেন্সিএল হন্থহন্নবা পোলিতিকেল-দিপ্লোমেতিক ওইবা পাম্বৈশিং শিজিন্নদুনা শীংনবশিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা সেক্যুরিতীগী ওইবা খুদোংচাদবশিংদা পাউখুম পীনবা হায়রি অমসুং কনফ্লিক্তশিং থিংনবা হোৎনবা, মখোয়গী মরুওইবা মরমশিং কোকহন্দুনা হোৎনবগী তঙাই ফদবা অদুদা পুক্নিং চিংশিল্লি। লৈবাক পুম্নমক্কী মরক্তা সেক্যুরিতী অসি ইনদিভাইসিবল ওইবা অমনি হায়না ঐখোয়না পনখি অমসুং দাইলোগ, কন্সল্তেসন অমসুং দিপ্লোমেসীগী খুত্থাংদা মালেমগী ওইবা ৱাথোকশিং শান্তি ওইনা লোইশিন্নবগীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। ঐখোয়না রিজনেল ওর্গনাইজেসনশিংবু কনফ্লিক্তশিং থীংনবা অমসুং কোকহন্নবা থৌদাং লৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং অৱাবা কয়া অসি শান্তি ওইনা কোকহন্নবা হোৎনরিবা পুম্নমকপু শৌগৎলি। য়ুনাইতেদ নেসন্স চার্তরগী পান্দম অমসুং প্রিন্সিপলশিংগী মতুং ইন্না ক্রাইসিসশিং থিংনবা অমসুং মখোয়বু হেন্না শাথীনা থোকহন্দনবা মরুওইবা খুৎলাই অমা ওইনা ঐখোয়না মেদিএসন অমসুং প্রিভেন্তিব দিপ্লোমেসীগী মরুওইবা অদু ফোংদোক্লি। মসিগা মরী লৈননা, ঐখোয়না আর্মদ কনফ্লিক্তশিং, UN পিসকীপিং মিসনশিং, অফ্রিকান য়ুনিয়নগী পিস সপোর্ত ওপরেসনশিং, অমসুং মেদিএসন অমসুং শান্তিগী থৌওংশিংদা তেংবাং পীনবগী লম্বীশিং থিজিনবদা য়ানরে।
মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা হ্যুমেনিতরিয়ন ক্রাইসিসশিং থেংননবা মল্তিলেতরেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি অমসুং হান্নদগী মতীক চাদবা, মচেৎ মচেৎ ওইবা অমসুং অয়াম্বা মতমদা পোলিতিসাইজ তৌরবা ইন্তর্নেস্নেল রেস্পোন্সশিং অদু হন্থরকপগী মতাংদা ঐখোয়না নুংনাংবা ফোংদোক্লি। সিভিলয় ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা সিভিলিয়নশিং অমসুং সিভিলিয়নগী পোৎলমশিংদা থৌওইনা লান্দারকপা য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল হ্যুমেনিতরিয়ন লো থুগাউবা লোয়ননা হ্যুমেনিতরিয়ন এক্সেস ফংহনদবা অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ন পর্সনেলদা লান্দারকপদা নুংনাংবা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না ইন্তরনেস্নেল হ্যুমেনিতরিয়ন লো থুগাইবা পুম্নমক্কীদমক পাউখুম পীরকপগী তঙাইফদবা অদু পনখি। অসিগুম্বা ইন্তর্নেস্নেল লো থুগাইবা অসিনা খুদক্কী ওইবা অৱাবা হেনগৎহনবতা নত্তনা কনফ্লিক্ত মতুংদা অমুক হন্না শেমগৎপদা তঙাই ফদবা পোৎলম অমসুং খুন্নাইগী ওইবা য়ুম্ফমশিং মাংহন্দুনা তুং কোইনা চৎনবা য়াবা শান্তিগী ওইথোকপা য়াবগী ওইথোকপা অদুসু হন্থহল্লি। ঐখোয়না BRICS মেম্বরশিংনা ইন্তর্নেস্নেল হ্যুমেনিতরিয়ন লোবু ইকায় খুম্নবা, ঙাক্না চৎপা অমসুং ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পাংনবা হোৎনরিবশিংবু মশক খঙই।
ঐখোয়না ৱুমেন, পিস অমসুং সেক্যুরিতী (WPS) এজেন্দা মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা অমসুং খুমাং চাউশিলহন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না থম্লি। ঐখোয়না শান্তি অমসুং সেক্যুরিতীগী প্রোসেসকী থাক খুদিংমক্তা ৱারেপ লৌবদা নুপীশিংগী মপুং ফানা, চপ মান্নবা, সেফ অমসুং মগুন লৈবা শরুক য়াবা, মসিগী মনুংদা কনফ্লিক্তকী প্রিভেন্সন অমসুং রিজোলুসন, হ্যুমেনিতরিয়ান রিলিফ, মেদিএসন, শান্তিগী থবকশিং, শান্তি শেমগৎপা, অমসুং কনফ্লিক্তকী মতুংদা অমুক হন্না শেমগৎপা অমসুং চাউখৎপা অসিসু য়াওরি।
ঐখোয়না ২০২৫গী জুন ১৩দগী ইস্লামিক রিপব্লিক ওফ ইরানগী মায়োক্তা মিলিতরী স্ত্রাইক চত্থখিবা অদু য়ানিংদবা ফোংদোক্লি। মসিনা ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্সকী চার্তরবু ঙাক্তে। অমসুং মসিনা মিদল ইস্তকী সেক্যুরিতীগী ফীভমদা অৱাবা হেনগৎলকপদা ঐখোয়না অৱাবা ফোংদোক্লি। ইন্তর্নেস্নেল এতোমিক ইনর্জী এজেন্সী (IAEA) গী মপুং ফানা ঙাক-শেনবগী মখাদা, ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং IAEAগী মরী লৈনবা রিজোলুসনশিং লান্থোক্তুনা, সিভিল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং শান্তি লৈবা ন্যুক্লিয়র ফেসিলিতীশিংদা খঙনা লান্দারকপদা ঐখোয়না অৱাবা ফোংদোক্লি। মীওইশিং অমসুং অকোয়বগী ফীভমদা শোকহন্দনবা, খুৎলায় পায়দুনা চত্থবা লানগী মতমদা য়াওনা, ন্যুক্লিয়র সেফগার্দশিং, সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী অসি মতম পুম্নমক্তা ঙাক্না চৎকদবনি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না রিজনেলগী ওইবা শীংনবশিং থেংননবা হোৎনরিবা দিপ্লোমেতিক ইনিসিয়েতিবশিং অসিদা ঐখোয়গী সপোর্ত তৌরি। ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা ৱাফম অসি খন্ননবা হায়জরি।
য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিল অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লী য়াওনা মরী লৈনবা ফোরমশিংদা ফোংদোকখিবা য়ুক্রেনগী কনফ্লিক্তকী মতাংদা ঐখোয়গী নেস্নেল পোজিসনশিং ঐখোয়না নিংশিংলি। ৱারী শানবগী অমসুং দিপ্লোমেতিক্কী খুত্থাংদা ৱাথোক অসি শান্তি ওইনা লোইশিন্নবা অফ্রিকান পিস ইনিসিএতিব অমসুং গ্রুপ ওফ ফ্রেন্দস ফোর পিস শেম্বা য়াওনা মেদিএসন অমসুং গুদ ওফিসেসকী মরী লৈনবা প্রোপোজেলশিং ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোকচরি। হৌজিক হোৎনরিবা অসিনা তুং কোইনা চৎনবা য়াবা শান্তিগী ৱারোইশিন অমা পুরক্লগনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ।
মিদল ইস্ত অমসুং নোর্থ অফ্রিকা (MENA) লমদমদা লেপ্তনা চত্থরক্লিবা চয়েৎনবা অমসুং তংদু লৈতদবগী মতাংদা ঐখোয়না য়াম্না খন্থরি। মসিগা মরী লৈননা, ঐখোয়না BRICSকী দিপুতী ফোরেন মিনিস্তরশিং অমসুং স্পিসিএল এনভোইশিংনা ২০২৫গী মার্চ ২৮দা পাংথোকখিবা মখোয়গী মীফমদা পীখিবা জোইন্ত স্তেতমেন্ত অদু য়াখি।
গাজাগী মায়োক্তা ইজরেলনা লেপ্পা লৈতনা লান্দারকপা অমসুং লমদম অসিদা হ্যুমেনিতরিয়ান এদকী চঙলকপদা অথিংবা থম্বগা লোয়ননা ওকুপাইদ পেলেস্তেনিয়ন তেরিতোরীদা ওইরিবা ফীভম অসিগী মতাংদা ঐখোয়না অমুক্কা হন্না অৱাবা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল লো, মরুওইনা ইন্তর্নেস্নেল হ্যুমেনিতরিয়ন লো অমসুং ইন্তর্নেস্নেল হ্যুমেন রাইৎস লো ঙাক্না চৎনবা হায়জরি অমসুং লানগী পাম্বৈ অমা ওইনা চরা হেলহনবা অসিবু শিজিন্নবা য়াওনা IHL থুগাইবগী থৌওং পুম্নমকপু য়ানিংদবা ফোংদোক্লি। মীওইবগী ওইবা তেংবাংবু রাজনিতী তৌনবা নৎত্রগা লানগী মওংদা ওন্থোক্নবা হোৎনবা কয়াসু ঐখোয়না য়ানিংদবা ফোংদোক্লি। গাজা স্ত্রিপ অমসুং ওকুপাইদ পেলেস্তিনিয়ন তেরিতোরীগী অতোপ্পা শরুক পুম্নমক্তগী ইজরেলগী লান্মীশিং মপুং ফানা লৌথোকপা, ইন্তর্নেস্নেল লো থুগাইদুনা থম্লিবা হোস্তেজ অমসুং দিতেন তৌরবা মীওই পুম্নমক থাদোকপা, অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ান এদকী লেপ্পা লৈতনা অমসুং অথিংবা লৈতনা এক্সেস অমসুং দেলিভরী ফংহন্নবা তঙাইফদবা, পর্মিনেন্ত অমসুং কন্দিসন লৈতনা সিজফায়র তৌবদা শরুক য়াননবা ঐখোয়না শরুক য়ারিবা পার্তীশিংদা তকশিনখি। ঐখোয়না UNRWAদা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলি হায়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি অমসুং মসিগী থবক থৌরমগী লম মঙাদা পেলেস্তাইন রিফিউজিশিংদা তঙাই ফদবা সর্ভিসশিং পীনবা UNGAনা পীবা মেন্দেৎ অদু মপুং ফানা ইকায় খুম্নবা মথৌ তাই হায়না পনখি। ঐখোয়না মরী লৈনবা পার্তী পুম্নমকপু ইন্তর্নেস্নেল লোগী মখাদা মখোয়গী ওইবা থৌদাংশিং অদু ইকাই খুম্নবা অমসুং খ্বাইদগী ৱাংনা চেকশিন্না থবক তৌনবা অমসুং ইস্কেলেতরী ওইবা থবকশিং অমসুং প্রোভোকেতিব দিক্লেরেসনশিং তৌবদগী থিংনবা হায়জরি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না ইজরেলগী মায়োক্তা খা অফ্রিকানা হৌদোকখিবা ৱায়েল-পথাপকী মতাংদা ইন্তর্নেস্নেল কোর্ত ওফ জস্তিসনা লৌখৎখিবা প্রোভিজনশিং অদু খঙলে। প্রোভিজনশিং অসিনা গাজাদা হ্যুমেনিতরিয়ানগী তেংবাং পীনবা ইজরেলগী আইনগী ওইবা থৌদাং অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
গাজা স্ত্রিপ অসি ওকুপাইদ পেলেস্তিনিয়ন তেরিতোরিগী শরুক অমনি হায়না ঐখোয়না নিংশিংলি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না ৱেস্ত বেঙ্ক অমসুং গাজা স্ত্রিপপু পেলেস্তাইন ওথোরিতিগী মখাদা পুনশিনবগী মরুওইবা অদু পনখি অমসুং পেলেস্তাইনগী মীয়ামগী মশাগী মশানা মশাবু লেপচবগী হক, মখোয়গী নীংতম্বা পেলেস্তাইন স্তেতকী হক য়াওনা অমুক হন্না ফোংদোকখি।
২০২৫গী মার্চ ৪দা পাংথোকখিবা পলেস্তাইনগী মতাংদা ইমর্জেন্সী আরব সম্মিৎতা য়ানখিবা অদুগী মতুং ইন্না ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল কম্ম্যুনিতীবু পেলেস্তাইনগী নীংতম্বা অমসুং স্তেৎহুদকীদমক পেলেস্তাইনগী চৎনবা য়াবা এস্পিরেসনশিং অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক রিফোর্মশিং পাংথোকপদা মতেং পাংনবা অমসুং পেলেস্তাইনগী মরুওইবা থৌদাংগা লোয়ননা তেরিতোরী অদুগী সিভিল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অথুবা মতমদা অমুক হন্না শেমগৎপদা মতেং পাংনবা হায়রি অমসুং কাইরোদা পাংথোক্কদবা প্লেজিং কনফরেন্স অমদা কনভিন তৌনবগী ইনিসিএতিব অদুবু থাগৎলি। গাজা স্তেবিলাইজ তৌনবা অমসুং অমুক হন্না শাগৎনবা হোৎনরিবশিং অসি মতম শাংনা চত্থরক্লিবা ৱাথোক অসিগী অচুম্বা অমসুং মতম শাংনা চৎথগদবা রাজনিতীগী ওইবা ৱারোইশিন অমগা লোয়ননা চৎমিন্নগদবনি হায়না ঐখোয়না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না গাজা স্ত্রিপকী লমদমদা জিওগ্রাফী নৎত্রগা দেমোগ্রাফীগী অহোংবা অমহেক্তগা লোয়ননা ওকুপাইদ পেলেস্তিনিয়ন তেরিরোতীগী পেলেস্তাইনগী মীশিংবু মতম খরগী ওইনা নৎত্রগা মতম পুম্নমক্কী ওইনা, মরম অমা হেক্তগী মখাদা নমথবগী থৌওংগী মায়োক্তা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ লৈরি হায়না ফোঙদোক্লি। ঐখোয়না অমুক হন্না হায়জরি মদুদি ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং ইন্তর্নেস্নেল জুদিসিএল ওর্গানশিংনা ইলিগেল ওক্যুপেন্সী লোইশিনবা অমসুং আইনগী চৎনবীশিং কাইথহন্দবা অমসুং অচুম্বা অমসুং অচেৎপা শান্তি অমা পুরকপদা অথিংবা থম্লিবা থবক থৌরম পুম্নমক অথুবা মতমদা লেপহন্নবা হায়রি।
ঐখোয়না অমুক হন্না হায়রি মদুদি ইজরেল অমসুং পেলেস্তাইনগী মরক্তা লৈরিবা চয়েৎনবগী অচুম্বা অমসুং মতম শাংনা ফংগদবা সোলুসন অসি শান্তিগী ওইবা পাম্বৈ খক্তনা ফংহনবা ঙমগনি অমসুং মসিনা পেলেস্তাইনগী মীয়ামগী মশাগী মশানা মশাবু মশক খঙবা অমসুং হল্লকপগী হক য়াওনা মখোয়গী আইনগী ওইবা হকশিং ফংহনবদা মখা পোল্লি। মরী লৈনবা UN সেক্যুরিতী কাউন্সিল অমসুং জেনরেল এসেমব্লীগী রিজোলুসনশিং য়াওনা, অমসুং আরব পিস ইনিসিয়েতিবকী মতুং ইন্না, ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইন্না, লৈবাক অনিগী মরক্তা শান্তি অমসুং সেক্যুরিতীদা অমগা অমগা হিংমিন্নবা, লৈবাক অনিগী ভিজন ফংনবগীদমক্তা, গাজা স্ত্রিপ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্ক য়াওনা, ইস্তর্ন জেরুসালেমবু কোনুং ওইনা লৈদুনা, ইন্তর্নেস্নেল ওইনা শকখঙনরবা ১৯৬৭গী ঙমখৈগী মনুংদা, সোভরেন, ইন্দিপেন্দেন্ত অমসুং ভাইএবল ওইবা পেলেস্তাইন স্তেৎ অমা লিংখৎনবা য়াওরিবা, পেলেস্তাইন স্তেৎপু য়ুনাইতেদ নেসন্সতা মপুং ফানা মেম্বর ওইহনবগীদমক ঐখোয়না ঐখোয়গী সপোর্ত অমুক হন্না ফোংদোক্লি। মল্তিলেতরেল ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং য়াওনা মরী লৈনবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসন পুম্নমক্তা পেলেস্তাইনবু মতিক চাবা মীহুৎ ওইহনবা অমসুং মখোয়গী রিসোর্সশিং ফংহনবগী তঙাই ফদবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি। BRICS মেম্বরশিংনা অথুবা মতমদা সিসফায়র তৌনবা, হ্যুমেনিতরিয়ান এদ পীনবা অমসুং লমদম অসিদা মতম চুপ্পগী ওইবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা শান্তি অমা পুরক্নবা হোৎনরিবা অসি ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
ঐখোয়না লেবানন্দা সিসফায়র তৌবগী ৱারেপ অদু তরাম্না ওক্লি অমসুং নাকল পুম্নমকপু মসিগী ৱাফমশিং অদু কুপ্না ঙাক্নবা অমসুং UNSC রিজোলুসন ১৭০১ মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা হায়জরি। ঐখোয়না লিবাননগী সিসফায়র অমসুং সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতীগী মখা তানা ভাইওলেসন তৌরক্লিবা অসি কন্দেম তৌই। ঐখোয়না ইজরেলবু লেবানন সরকারগা লোয়ননা য়ানখিবা ৱাফমশিং অদু ইকাই খুম্নবা অমসুং লেবাননগী খা থংবা লেবাননদা লৈরিবা মফম মঙা য়াওনা লেবাননগী লম পুম্নমক্তগী মখোয়গী লান্মীশিং অদু লৌথোক্নবা হায়রি।
ঐখোয়না সিরিয়াগী সোভরেন্তী, নীংতম্বা, অপুনবা অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতীগীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি অমসুং সিরিয়ানা লুচিংবা অমসুং সিরিয়াগী মপু ওইবা, সেক্যুরিতী কাউন্সিল রিজোলুসন ২২৫৪ (২০১৫) গী কাংলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা, সিভিল পোপুলেসনগী সেক্যুরিতী অমসুং য়াইফ-থৌরাংবু খেৎনবা লৈতনা লৈহন্নবা সিভিলিয়নশিংনা লুচিংবা অমসুং সিভিলিয়নশিংনা মপু ওইবা, UN [১]না লায়থোকহনবা শান্তি লৈবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা পোলিতিকেল প্রোসেস অমগীদমক হায়জরি। সিরিয়াগী তোঙান তোঙানবা প্রোভিন্সশিংদা লৈবাক্কী কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা চত্থরিবা হিংসা, সিরিয়াদা ISIL (দা'ইশ) অমসুং অল-কায়েদাগী মরী লৈনবশিংনা লেপ্তনা চত্থরিবা তেরোরিস্তকী থবক থৌরমশিং, হন্দক্তা মার ইলিয়াস চর্চ অমসুং রিফ দিমাস্কতা বোম পোখাইহনখিবা য়াওনা ঐখোয়না য়ানীংদবা ফোংদোক্লি অমসুং তেরোরিস্তকী থৌদোকশিং অসিদা শিখিবা মীওইশিংগী ইমুং মনুংশিংদা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইতবা ফোংদোক্লি। সিরিয়াগী লমদা মপান লমগী তেরোরিস্ত ফাইতরশিংনা পীরিবা থ্রেদ অদুগা সিরিয়াদগী লমদমসিগী লৈবাকশিংদা তেরোরিস্তশিং শন্দোকপগী খুদোংচাদবশিং অদুসু ঐখোয়না য়ানিংদবা ফোংদোক্লি। সিরিয়ানা তেরোরিজম অমসুং এক্সত্রিমিজমগী মওং পুম্নমক থিংগদবনি অমসুং তেরোরিজমগী মতাংদা ইন্তর্নেস্নেল কম্ম্যুনিতীনা খল্লিবশিং অদুগী পাউখুম পীনবগীদমক্তা অকনবা থবক পায়খৎকদবনি। সিরিয়াদা থম্লিবা য়ুনিলেতরেল সেঙ্কসনশিং লৌথোকপবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি অমসুং মসিনা সিরিয়াগী শেন্মিৎলোনবু অমুক হন্না হৌগৎনবা হোৎনরিবশিং অমসুং চাউখৎপা অমসুং তংদু লৈতাবা হেনগৎহনগদবা মওংদা অমুক হন্না শেমগৎপগী তাঙ্কক হৌদোকপদা মতেং ওইরগনি হায়না ঐখোয়না আশা তৌই। ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং ১৯৭৪গী দিসএঙ্গেজমেন্তবু থুগাইদুনা সিরিয়াগী শরুক খরদা লৈবা অসি অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোক্লদুনা, ঐখোয়না ইজরেলবু অথুবা মতমদা সিরিয়াগী লমদমদগী মাগী লান্মীশিং লৌথোক্নবা হায়রি।
ঐখোয়না অমুক হন্না হায়রি মদুদি "অফ্রিকান প্রোব্লেমশিংদা অফ্রিকান সোলুসনশিং" হায়বা প্রিন্সিপল অসিনা অফ্রিকান কন্তিনেন্ততা কনফ্লিক্ত সোলুসনগীদমক মখা তানা য়ুম্ফম ওইগদবনি। ঐখোয়না কনফ্লিক্তশিং থীংনবা, মেনেজমেন্ত তৌনবা অমসুং ৱারোইশিন পুরকপদা অফ্রিকান য়ুনিয়ননা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু খঙই অমসুং অফ্রিকান য়ুনিয়ন অমসুং অফ্রিকান সব-রিজনেল ওর্গনাইজেসনশিংনা লৌরিবা থৌদাংশিং য়াওনা মহাদেশ অসিদা অফ্রিকানগী শান্তি থম্নবা হোৎনরিবশিং অসিদা ঐখোয়গী সপোর্ত তৌরি হায়না অমুক্কা হন্না থাজবা পীরি। মসিগী ৱাখল্লোন্দা, ঐখোয়না অফ্রিকান য়ুনিয়নগী শান্তি শৌগৎপগী থবকশিং, মেদিএসনগী থবকশিং, শান্তিগী থৌওংশিং অমসুং অফ্রিকান কন্তিনেন্ততা শান্তি শাগৎপগী ইনিসিয়েতিবশিংবু মতেং পীনবগী অনৌবা পাম্বৈশিং খন্ননবা হোৎনরি।
ঐখোয়না অফ্রিকাগী লৈবাকশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংনা মতম শাংনা শান্তি অমসুং তুং কোইনা চৎথবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক হোৎনরিবশিং অমসুং মাইপাকপশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লি। অদুম ওইনমক, অফ্রিকাগী মফম খরদা অনৌবা অমসুং মতম শাংনা চত্থরক্লিবা খুৎলায় শিজিন্নদুনা লান শোক্নবশিং, মরু ওইনা সুদান, গ্রেত লেকস রিজন অমসুং হোর্ন ওফ অফ্রিকাদা লান শোক্নবনা মরম ওইদুনা থোক্লিবা শাথীবা মীওইবগী ওইবা অৱাবা অদুগী মতাংদা ঐখোয়না অৱাবা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না অৱাবা অসিগী রাজনিতীগী ওইবা ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনবা অসিদা ঐখোয়গী মতেং পাংলি হায়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না লানগী থৌওংশিং লোইশিন্নবা অমুক হন্না হায়জরি অমসুং য়ানিংদবশিং অসি শান্তি ওইনা লোইশিন্নবগী তঙাই ফদবা অদুদা মীৎয়েং থম্লি।
সুদানদা ওইরক্লিবা ফীভম অসিনা হ্যুমেনিতরিয়ন ক্রাইসিস অমা থোকহল্লিবা অমসুং এক্সত্রিমিজম অমসুং তেরোরিজম শন্দোকপগী রিস্ক হেনগৎলক্লিবা অসিদা ঐখোয়না অৱাবা ফোংদোকচরি। ঐখোয়না হীরম অসিগী মতাংদা ঐখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোক্লি অমসুং অথুবা মতমদা, মতম চুপ্পগী ওইনা অমসুং কন্দিসন থমদনা সিসফায়র তৌবা অমসুং ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা হায়রি। সুদানগী মীয়ামদা হ্যুমেনিতরিয়ান এসিস্তেন্স লেপ্পা লৈতনা, অথুবা মতমদা অমসুং অথিংবা লৈতনা ফংহনবা অমসুং সুদান অমসুং য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংদা হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্স হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা অদুসু ঐখোয়না ফোংদোক্লি।
ঐখোয়না হাইতিদা লেপ্তনা থোক্লিবা সেক্যুরিতী, হ্যুমেনিতরিয়ন অমসুং ইকোনোমিক্কী ফীভমদা শোকচল্লক্লিবা অসিদা নুংনাংবা পোকই। সেক্যুরিতী অমসুং দিবেলপমেন্ত অসি অমত্তা ওইনা চৎমিন্নৈ হায়না ঐখোয়না অমুক্কা হন্না থাজবা পীরি। হৌজিক ওইরিবা অৱাবা অসি হাইতিগী লমজিংবা সোলুসন অমা মথৌ তাই। মসিগী মনুংদা নেস্নেল দাইলোগ অমসুং লোকেল পোলিতিকেল ফোর্সশিং, ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং খুন্নাইগী মরক্তা কন্সেন্সস শেম্বা য়াওরি। অমসুং ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল কম্ম্যুনিতীবু হাইতিগী গেংশিং মুত্থৎনবা, সেক্যুরিতীগী ফীভম ফগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা মতম শাংনা চৎথগদবা সোসিএল অমসুং ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তকী য়ুম্ফম থম্বদা মতেং পাংনবা হায়রি। ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্সকী থৌদাংবু শৌগৎলি অমসুং হাইতিগী মখল কয়াগী অৱাবা মায়োক্নবদা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী তঙাইফদবা থৌদাং অদু পুক্নিং থৌগৎলি।
ঐখোয়না তেরোরিজমগী থৌওং খুদিংমক, মখোয়গী মোতিবেসন, মতম, মফম অমসুং কনাগুম্বা অমনা পাংথোক্লবসু, ক্রিমিনেল ওই অমসুং অচুম্বনি হায়না লৌরোই হায়বা ৱাফমগা লোয়ননা অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না এপ্রিল ২২, ২০২৫দা জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা মীওই ২৬ শিখিবা অমসুং মীওই কয়া অমা অশোক অপন নংখিবা তেরোরিস্ত এতেক অদু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না তেরোরিজমগী মওং মতৌ খুদিংমক্তা, তেরোরিস্তশিংগী ঙমখৈ লান্না চত্থোক চৎশিন তৌবা, তেরোরিজম শেল থাদবা অমসুং সেফ হেভনশিং য়াওনা তেরোরিজম থেংননবা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না অমুক হন্না হায়রি মদুদি তেরোরিজম অসি ধর্ম, নেসনেলিতি, সিভিলাইজেসন নত্ত্রগা ইথনিক গ্রুপ অমত্তগা মরী লৈনহনগদবনি অমসুং তেরোরিস্তকী থবক থৌরমশিংদা শরুক য়াবা অমসুং মখোয়বু মতেং পাংবশিংবু মরী লৈনবা নেসনেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইন্না পাউখুম পীরকপা অমসুং ৱায়েলগী মায়কৈদা পুখৎকদবনি। ঐখোয়না তেরোরিজমদা জিরো তোলরেন্স লৈহন্নবা অমসুং তেরোরিজম থেংনবদা দবল স্তেন্দর্দশিং থাদোক্নবা হায়রি। ঐখোয়না তেরোরিজমগা লান্থেংনবদা লৈবাকশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি অমসুং তেরোরিজমগী খুদোংচাদবশিং থীংনবা অমসুং থেংননবা মালেমগী থাক্তা হোৎনরিবশিং অসি য়ুনাইতেদ নেসন্সকী চার্তর, মরুওইনা মসিগী পান্দম অমসুং কাংলোনশিং, অমসুং মরী লৈনবা ইন্তর্নেস্নেল কনভেন্সনশিং অমসুং প্রোতোকোলশিং, মরুওইনা মীওইবগী হকশিংগী ইন্তর্নেস্নেল লো, রিফিউজিশিংগী ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং ইন্তর্নেস্নেল হ্যুমেনিতরিয়ন লো, চৎনবা য়াবা মতুং ইন্না ইন্তর্নেস্নেল লোগী মখাদা লৈবা মখোয়গী থৌদাংশিং অদু মপুং ফানা ঙাক্না চৎকদবনি হায়না ঐখোয়না অকনবা ৱাফম থম্লি। BRICS কাউন্তর তেরোরিজম ৱার্কিং গ্রুপ (CTWG) অমসুং মসিগী সবগ্রুপ মঙাগী BRICS কাউন্তর তেরোরিজম স্ত্রেতেজী, BRICS কাউন্তর তেরোরিজম এক্সন প্লান অমসুং CTWGগী পোজিসন পেপরদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাংথোক্লিবা থবকশিং ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না তেরোরিজম থেংনবদা মতেং পীনবা মখা তানা হেন্না চেৎশিলহন্নবা থাজবা থম্লি। ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্সকী ফ্রেমৱার্কতা ইন্তর্নেস্নেল তেরোরিজমগী মতাংদা কম্প্রিহেন্সিব কনভেন্সন অথুবা মতমদা লোইশিনবা অমসুং এদোপ্ত তৌনবা হায়জরি। য়ুনাইতেদ নেসন্সনা তেরোরিস্ত অমসুং তেরোরিস্ত এন্তিতীশিংনি হায়না মশক তাকপা পুম্নমক্কী মায়োক্তা পুন্না থবক পায়খৎনবা ঐখোয়না হায়জরি।
২০২৫গী মে ৩১, জুন ১ অমসুং জুন ৫দা রসিয়া ফেদরেসনগী ব্রিয়ান্সক, কুরস্ক অমসুং ভোরোনেজ লমদমশিংদা সিবিলিয়নশিংবু তার্গেৎ তৌদুনা থোংশিং অমসুং রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চত্থখিবা অমসুং অঙাংশিং য়াওনা সিবিলিয়ন কয়া অমা শিহনখিবা এতেকশিং অদু ঐখোয়না অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোক্লি।
শেন-থুম লান্না শীজিন্নবা অমসুং তেরোরিজম, এক্সত্রিমিজম অমসুং প্রোলিফরেসনবু শেল থাদবা অমসুং অতৈ মখলগী ত্রান্সনেস্নেল ওর্গানাইজ ক্রাইম, খুদম ওইনা দ্রগ ত্রাফিকিং, সাইবর ক্রাইম, অকোয়বগী ফীভমদা শোকহল্লিবা ক্রাইম, মশাগী খুৎলাইশিং লান্না শীজিন্নবা, মীওইশিং লল্লোনবা, ক্রিপ্তোকুরেন্সী য়াওনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংবু লানগী, মরুওইনা তেরোরিস্তকী, পান্দমদা শীজিন্নবা অসিনচিংবা লানগী লম্বীশিং থিংনবা অমসুং লান্থেংননবা ঐখোয়না ঐখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোক্লি। হীরম অসিগী মতাংদা, ঐখোয়না মরুওইনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা, মরী লৈনবা ইন্তর্নেস্নেল ওবজেক্তিবশিং থবক ওইনা পাংথোকপদা মতেং পাংনবা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং তেক্নিকেল এসিস্তেন্স হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু পনখি। প্রিভেন্সন অমসুং ফাইনান্সিএল ইনভেস্তিগেসনগী পান্দম য়াওনা, ইন্তর্নেস্নেল এন্তি-ক্রিমিনেল কোওপরেসনগী তেক্নিকেল অমসুং পোলিতিসাইজ তৌদবা মওংগী প্রিন্সিপলশিংদা ঐখোয়না অমুক্কা হন্না থাজবা থম্লি। মরি লৈনবা BRICS ৱার্কিং গ্রুপশিং, BRICS লৈবাকশিংগী কম্পিতিতেন্ত ওথোরিতীশিংগী মীফমশিং অমসুং BRICSতা এদোপ্ত তৌখিবা দোকুমেন্তশিংদা য়ুম্ফম ওইবা অতোপ্পা মওংশিংগী কোওপরেসনগা লোয়ননা BRICS লৈবাকশিংনা পার্তী ওইরিবা মরী লৈনবা ইন্তর্নেস্নেল লিগেল ইন্সত্রুমেন্তশিংদা য়ুম্ফম ওইবা অসিগুম্বা কোওপরেসন অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবগী তঙাইফদবা অদু ঐখোয়না খঙলে। নহা ওইরিবা জেনেরেসনগী সেফ দিভেলপমেন্তকীদমক ফীভম শেমগৎপগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি, মখোয়গী আইন্না য়াদবা থবকশিংদা য়াওরকপগী রিস্ক হন্থহল্লি, অমসুং নহাশিংনা শরুক য়াদুনা মরী লৈনবা ইন্তর্নেস্নেল প্রোজেক্তশিং শেমগৎপবু তরাম্না ওক্লি।
মরি লৈনবা ইন্তর্নেস্নেল এগ্রীমেন্তশিং, মরুওইনা য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেন্সন ওন এন্তি করপ্সনগী মতুং ইন্না BRICS কোওপরেসনবু ইন্তর্নেস্নেল এন্তি করপ্সন এজেন্দাগী মরুওইবা ইসুশিংদা ঐখোয়গী কোওর্দিনেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে । ঐখোয়না BRICS এন্তি করপ্সন কম্মিতমেন্তশিং মপুং ফাহন্নবদা অমসুং এন্তি করপ্সন কোওপরেসন হেনগৎহনবদা অমসুং করপ্সনদগী ফংলকপা এসেতশিং অমসুং শেনফমশিং রিকোভরী তৌবা অমসুং রিতর্ন তৌবদা মরুওইবা পীরি। ঐখোয়না BRICS এন্তি-করপ্সন ৱার্কিং গ্রুপকী থবকশিংবু তরাম্না ওক্লি। BRICS কম্মন ভিজন অমসুং জোইন্ত এক্সন ওন এনহেন্স এন্তি-করপ্সন কোওপরেসন অমসুং করপ্সনদগী ফংলকপা এসেতশিং অমসুং শেনফমশিং রিকোভরী তৌবা অমসুং রিতর্ন তৌবদা, সেফ হেভনগী অয়াবা পীদনবা অমসুং মেম্বর লৈবাকশিংগী মরক্তা কেপাসিতী বিল্দিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা [১] য়াওনা, এন্তি-করপ্সনগী হিরমশিংদা তেংবাং পীনবা, মরু ওইনা প্রাক্তিসনরশিংগী মরক্তা এন্তি-করপ্সনগী লৌশিং অমসুং এক্সপর্তিশিং শেয়র তৌমিন্ননবা থবকশিং পাংথোক্লি।
ন্যুক্লিয়রগী খুদোংথীবা অমসুং লানগী রিস্ক হেনগৎলকপগী মতাংদা ঐখোয়না নুংনাংবা ফোংদোক্লি। মালেমগী ওইবা তংদু লৈতাবা অমসুং মালেমগী ওইবা শান্তি অমসুং ঙাকশেল ফংনবগীদমক্তা ঐখোয়না দিসআর্মমেন্দ, আর্মস কন্ত্রোল অমসুং নোন[১]প্রোলিফরেসনগী সিস্তেম অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মসিগী ইন্তিগ্রিতী অমসুং ইফেক্তিবিতী ঙাক্তুনা থম্নবগী তঙাইফদবা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না ন্যুক্লিয়র ৱিপন ফ্রী জোনশিং ওইহনবদগী ন্যুক্লিয়র নোন-প্রোলিফরেসন রিজিম মপাঙ্গল কনখৎহনবদা কান্নবা পীরিবা অদুদা মীৎয়েং থম্লি। হৌজিক লৈরিবা ন্যুক্লিয়র ৱিপন ফ্রী জোনশিং অমসুং ন্যুক্লিয়র ৱিপন শিজিন্নবা নত্ত্রগা শিজিন্নবগী থিংনবা মখোয়গা মরী লৈনবা এশুরেন্স পুম্নমকপু ঐখোয়না শৌগৎপা অমসুং ইকায় খুম্নবা অমুক হন্না ফোংদোক্লি। অমসুং UN জেনরেল এসেমব্লীগী ৱারেপ ৭৩/৫৪৬গী মতুং ইন্না কৌখিবা কনফরেন্স য়াওনা, মিদল ইস্ততা ন্যুক্লিয়র ইপেন অমসুং অতৈ মাস দেসত্রক্সন ৱিপন য়াওদবা জোন অমা লিংখৎনবা ৱারেপশিং অথুবদা থবক পায়খৎনবা হোৎনরিবা অসিগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না খঙমিন্নরি। কনফরেন্স অসিদা নিংথিনা শরুক য়ানবা অমসুং কন্সত্রক্তিব ওইবা মওংদা হোৎনরিবা অসিদা শরুক য়ানবা ঐখোয়না কৌরিবা পার্তী পুম্নমক্তা হায়জরি। UNGA রিজোলুসন ৭৯/২৪১ "ন্যুক্লিয়র-ৱিপন ফ্রী জোনশিংগী হীরম পুম্নমক্তা মপুং ফানা নৈননবা" অসি এদোপ্ত তৌখিববু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
ঐখোয়না স্পেস সিস্তেমশিং, অমসুং স্পেস সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মাইপাকপশিং অসি শান্তিগী ওইবা পান্দমদা শীজিন্নবগী তঙাইফদবা অদু খঙই। ঐখোয়না আউতর স্পেসকী থবক থৌরমশিং মতম শাংনা চৎনহনবদা মতেং পাংনবা অমসুং প্রিভেন্সন ওফ আর্মস রেস ইন আউতর স্পেস (PAROS) অমসুং মাগী ৱিপনাইজেসনগী থৌওংশিং, অমসুং আউতর স্পেস ওবজেক্তশিংগী মায়োক্তা থ্রেদ পীবা নত্ত্রগা খুৎলায় শীজিন্নবা থিংনবা অমুক্কা হন্না থাজবা পীরি। মসিদা মালেমগী সেক্যুরিতী লৈহন্নবগীদমক মরী লৈনবা লিগেল মল্তিলেতরেল ইন্সত্রুমেন্ত অমা এদোপ্ত তৌনবা খন্ন-নৈনবশিং য়াওরি। ঐখোয়না অপুনবা খোঙথাং অসিগী মায়কৈদা মরুওইবা খোঙথাং অমা ওইনা ২০১৪দা কনফরেন্স ওন দিসআর্মমেন্তদা আউতর স্পেস ওবজেক্তশিংগী মায়োক্তা খুৎলায় থাদোকপা, খুৎলায় শীজিন্নবা থিংনবা অপদেৎ তৌরবা দ্রাফ ত্রীতী পীশিনখিবা অদু খঙই। ত্রান্সপরেন্সী অমসুং কনফিদেন্স-বিল্দিং মিজরশিং (TCBMs) অমসুং য়ুনিভর্সেল ওইনা য়ানরবা নোর্মশিং, রুলশিং অমসুং প্রিন্সিপলশিং অসিগুম্বা প্রাক্তিকেল অমসুং নন-বাইন্দিং কমিৎমেন্তশিংনা PAROSতা মতেং পাংবা য়াই হায়না ঐখোয়না অকনবা ৱাফম থম্লি। ঐখোয়না BRICS মেম্বর খরনা জেনরেল এসেমব্লীদা PAROS কী মতাংদা লিগেল্লী বাইন্দিং ইন্সত্রুমেন্ত অমগী মচাক ওইবা ইলিমেন্তশিং য়াওনা, হৌজিক লৈরিবা এচিবমেন্তশিংগী য়ুম্ফমদা, মরী লৈনবা, ইনক্লুসিব অমসুং ইফেক্তিব ওইবা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোক্নবা অমসুং প্রোসেস অসিদা কন্সত্রক্তিব ওইনা শরুক য়াবা য়াহন্নবা অপুনবা ওপন-এন্দেদ ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা খোঙথাং লৌখৎনবা পুক্নিং চিংশিনখি।
ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজীশিং (ICTশিং) না লৈবাকশিংগী মনুং অমসুং লৈবাকশিংগী মরক্তা হেনগৎলক্লিবা দিজিতেল দিভাইদশিং কোকহন্নবগী ওইথোকপা য়াবা অদুদা ঐখোয়না মীৎয়েং থম্লগা, দিজিতেলগী লমদগী অমসুং মসিগী মনুংদগী লাকপা শীংনবশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং ঐখোয়না খঙই। ঐখোয়না ওপন, সেক্যুর, স্তেবল, এক্সেসিবল, শান্তি লৈবা, অমসুং ইন্তরওপরেবল ওইবা ICTগী অকোয়বগী ফীভম অমা প্রমোৎ তৌবগীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ICTশিং শীজিন্নবদা সেক্যুরিতীগী মতাংদা কমন ওইবা ৱাখল্লোনশিং শেমগৎনবা অমসুং হিরম অসিদা য়ুনিভর্সেল লিগেল ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎনবা অমসুং ICTশিং শীজিন্নবদা স্তেৎশিংনা থৌদাং লৌবগীদমক্তা য়ুনিভর্সেল ওইনা য়ানরবা চৎন-কাঙলোনশিং, কাংলোনশিং অমসুং প্রিন্সিপলশিং মখা তানা শেমগৎনবা অমসুং চৎনহন্নবগীদমক্তা কন্সত্রক্তিব দাইলোগ অমা শেমগৎপদা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা লুচিংবা থৌদাং লৌরি হায়না ঐখোয়না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না ICTগী প্রদক্তশিং অমসুং সিস্তেমশিংগী দিবেলপমেন্ত অমসুং সেক্যুরিতীগীদমক মপুং ফাবা, চাং মান্নরবা, ওবজেক্তিব এপ্রোচ অমা অমসুং সপ্লাই চেনগী সেক্যুরিতীগীদমক মালেমগী থাক্তা ইন্তরওপরেবল ওইবা কম্মন রুলশিং অমসুং স্তেন্দর্দশিং দিবেলপ তৌনবা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা হায়জরি। ICTশিংগী সেক্যুরিতী অমসুং শীজিন্নবদা ২০২১-২০২৫ ফাওবগী ওইনা অমত্তা ঙাইরবা মালেমগী অমসুং ইনক্লুসিব মেকানিজম অমা ওইনা UN ওপন-এন্দেদ ৱার্কিং গ্রুপকী হৌজিক চত্থরিবা থবকশিং ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং মসিগী থবকশিং অসি জুলাই থা অসিদা মাই পাক্না লোইশিনবা ঙম্নবা ঐখোয়গী অপুনবা পান্দম অদু ঐখোয়না পনখি। য়ুনাইতেদ নেসন্সকী মীৎয়েং মখাদা, UNGAগী অহানবা কমিতীদা পাউতাক পীদুনা, য়ানচে অসিগী মতাংদা য়ানচে অমগী মতুং ইন্না, স্তেৎনা লুচিংবা, লেপ্পা মেকানিজম অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না অমুক্কা হন্না থাজবা থম্লি। ঐখোয়না তুংগী মেকানিজম অসি শেমগৎপগা লোয়ননা মেকানিজম অসিগী ৱারেপ লৌবগী থৌওংশিংগা মরী লৈননা য়ানচেগী কাংলোনগী মরুওইবা অদু খঙলে। ঐখোয়না BRICS ৱার্কিং গ্রুপ ওন সেক্যুরিতী ইন য়ুজ ওফ ICTগী খুত্থাংদা পোলিসী এক্সচেঞ্জশিং, কম্প্যুতর ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স তীম(CERT)শিংগী মরক্তা তাংবাং পীনবা, লো এনফোর্সমেন্ত কোওপরেসন অমসুং জোইন্ত রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তগী লমশিংদা খুমাং চাউশিনবা অদুসু খঙলে। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না BRICS মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং ওন লো এনফোর্সমেন্ত কোওপরেসন অমসুং CERTশিংগী মরক্তা মল্তিলেতরেল কোওপরেসনগী মতাংদা ৱারী শানবগী থৌওংবু তরাম্না ওক্লি। ICTশিং শিজিন্নবদা সেক্যুরিতী লৈহন্নবা প্রাক্তিকেল কোওপরেসনগী রোদমেপ অমসুং মসিগী প্রোগ্রেস রিপোর্তকী মতুং ইন্না একাদেমিক কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রামশিংগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি।
সাইবর ক্রাইম থীংনবা অমসুং মসিগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা অমসুং ICT সিস্তেমশিং শিজিন্নদুনা পাংথোকপা য়াবা শাথীবা ক্রাইম খুদিংমক্কী ইলেক্ত্রোনিক মওংদা মতম চানা অমসুং আইনগী মতুং ইন্না প্রমান খোমজিনবা অমসুং শরুক য়ামিন্নবগীদমক্তা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগীদমক্তা মথৌ তাবা লিগেল ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগদবা, য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লীনা ইফেক্তিব ওইবা খুৎলাই অমা ওইগদবা মল্তিলেতরেল এচিবমেন্ত অমা ওইরিবা সাইবর ক্রাইমগী মায়োক্তা কনভেন্সন অসি এদোপ্ত তৌরকপদা ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংনা অহানবা ওইনা ৱাফম অসি পুখৎলকপদগী হৌরগা মসিগী এদোপ্ত তৌবদা মরুওইবা থৌদাং লৌখিবা অদু হায়লাইৎ তৌখি। ঐখোয়না লৈবাক পুম্নমকপু মসিগী অথুবা মতমদা, ২০২৫দা হান্নোইদা খুদোংচাবা ফংবগা লোয়ননা খুৎয়েক পীনবা অমসুং মসিগী অথুবা মতমদা চৎনবা হৌনবা, লৈবাক মনুংগী আইনশিং, থৌওংশিং অমসুং থৌওংশিং অসিগী মতুং ইন্না অথুবা মতমদা মসিবু রেতিফাই তৌনবা, অমসুং অতোপ্পা মথৌ তাবশিংগী মরক্তা, অহেনবা ক্রিমিনেল ওফেন্সশিংগা মরী লৈনবা, কনভেন্সন অসিগী সপ্লিমেন্তরী প্রোতোকোল অমগী দ্রাফ অমা খন্ন-নৈনবগীদমক, জেনরেল এসেমব্লীগী রিজোলুসন ৭৪/২৪৭ অমসুং ৭৫/২৮২গী মতুং ইন্না এদ-হোক কমিতীদা মখোয়গী থৌদাং মখা চত্থনবা হায়রি।
ইন্তর্নেস্নেল ইকোনোমিক, ত্রেদ অমসুং ফাইনান্সিএল কোওপরেসন চেৎশিনহনবা
ঐখোয়না BRICS ইকোনোমিক পার্তনরশিপ ২০২৫গী স্ত্রেতেজীগী ফলশিং তরাম্না ওক্লি। স্ত্রেতেজী অসিনা BRICS কোওপরেসন অমসুং সেক্তোরেল দিবেলপমেন্ত, স্ত্রেতেজী, প্রোগ্রাম অমসুং মেম্বরশিংনা চৎনগদবা লম্বীগী মেপশিংদা কোওপরেসন অমসুং কোওপরেসনগী ফ্রেমৱার্ক অদু পীখি। ঐখোয়না BRICS ইকোনোমিক পার্তনরশিপ ২০৩০গী স্ত্রেতেজীগী ৱারোইশিন পুরকপা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগীদমক থাজবা থম্লি। মসিগী পান্দমদি মল্তিলেতরেল ত্রেদিং সিস্তেম, দিজিতেল ইকোনোমী, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ, ফাইনান্সিএল কোওপরেসন অমসুং ত্রেদ অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা BRICSকী কোওপরেসনগীদমক মেন্দেৎশিং অমসুং গাইদলাইন প্রিন্সিপলশিং কনসোলিদেৎ তৌবনি।
ঐখোয়না BRICS ত্রেদ অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত ফ্রেমৱার্ক এদোপ্ত তৌবদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না ইনক্লুসিব গ্রোথ অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবগী পান্দমদা ত্রেদকী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ত্রেদ অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকী পোলিসীশিং অসি অমগা অমগা মতেং পাংনবা অমসুং WTOগী চৎন-কাঙলোনশিংগা চুনবা ওইহন্নবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি।
PPPশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা BRICS তাস্ক ফোর্সনা এক্সচেঞ্জ রেৎ রিস্ক হন্থহন্নবা অমসুং প্রোজেক্ত রেদিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক প্রোজেক্তশিং শেম-শাবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। মসিগী পান্দমদি প্রোজেক্ত শেম-শাবগী চাং হেনগৎহনবা অমসুং প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনবনি। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী ইনফোর্মেসন হব অমা লৈবগী মতাংদা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিংবু তরাম্না ওক্লি। মসিনা কোলাবোরেসন অমসুং ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা হেনগৎহনগনি।
অনৌবা দিবেলপমেন্ত বেঙ্কনা হায় ক্বালিতী দিবেলপমেন্তকী অনীশুবা গোল্দন দেকেদ হৌগদৌরিবা অসিদা, ঐখোয়না গ্লোবেল সাউথকী দিবেলপমেন্ত অমসুং মোদর্নাইজেসনগী মপাঙ্গল কনবা অমসুং স্ত্রেতেজিক এজেন্ত অমা ওইনা মাগী হেনগৎলক্লিবা থৌদাং অদু খঙলি অমসুং শৌগৎলি। রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌবা, ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎপা, লোকেল করেনসী ফাইনান্সিং হেনগৎহনবা, ফাইনান্সিং সোর্সশিং দিভর্সিফাই তৌবা, অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত খুমাং চাউশিলহনবা, থোং মান্নদবা হন্থহনবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইকোনোমিক ইন্তিগ্রেসনবু প্রোমোৎ তৌরিবা ইম্পেক্তফুল প্রোজেক্তশিং শৌগৎপদা বেঙ্ক অসিগী কেপাসিতী লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লিবা অসিদা ঐখোয়না হরাওবা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না বেঙ্ক অসিগী ইন্সতিত্যুস্নেল রেসিলিয়েন্স অমসুং ওপরেস্নেল ইফেক্তিবিতী হেনগৎহল্লিবা, মসিগী মেম্বরশিপকী লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবা অমসুং মসিগী গভর্নান্স ফ্রেমৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎলক্লিবা অদুসু খঙজিনলি অমসুং পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা বেঙ্ক অসিনা মাগী পান্দম অমসুং মথৌশিং অসি অচুম্বা অমসুং খেৎনবা লৈতবা মওংদা মখা তানা পাংথোকপা ঙমহনগনি। ঐখোয়না NDB গী মেম্বরশিপ মখা তানা পাকথোক চাউথোকহনবদা অমসুং NDB গী জেনরেল স্ত্রেতেজী অমসুং মরী লৈনবা পোলিসীশিংগা চুনবা মওংদা BRICS লৈবাকশিংগী এপ্লিকেসনশিং অথুবা মতমদা খন্নবদা অকনবা মতেং পাংলি। ঐখোয়না প্রসিদেন্ত দিলমা রুসেফকী লুচিংবদা মপুং ফানা মতেং পাংলি। মহাক্কী অমুক হন্না খল্লকপদা মেম্বর পুম্নমক্না চাউনা মতেং পাংখি। ঐখোয়না বেঙ্ক অসি চাউখৎপা অমসুং অরেপ্পা লৈনবা মালেমগী ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা মপাঙ্গল কনখৎনবগী মায়কৈদা অচেৎপা খোঙথাং লৌখৎপবু তরাম্না ওক্লি। মসিগী ত্রেজেক্তরী অসিনা গ্লোবেল সাউথতা ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌবা ফাইনান্সিএল মেকানিজমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নবগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
BRICS থিংক তেঙ্ক নেতৱার্ক ফোর ফাইনান্স (BTTNF) না একাদেমিক, পোলিসী মেকরশিং অমসুং মকোক থোংবা রিসর্চ তৌবশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অমসুং গ্রুপ অসিগী মনুংদা মশক তাকপা থবক থৌরম অমসুং মরুওইবশিংবু ঐখোয়না তরাম্না ওকচরি।
ন্যু ইনভেস্তমেন্ত প্লেৎফোর্ম (NIP) গী ৱাখল্লোনগী মতাংদা ২০২৫গী অহানবা সেমস্তরদা পাঙথোকখিবা কন্সত্রক্তিব দিসকশন্দা ঐখোয়না হরাওবা ফোংদোক্লি অমসুং ব্রাজিলগী প্রসিদেন্সীগী মখাদা ফংখিবা খুমাং চাউশিল্লকপশিং অদু ঐখোয়না খঙমিন্নরি। ঐখোয়না ২০২৫গী অনিশুবা সেমস্তরদা ফাইনান্স মিনিস্ত্রীশিং অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্কশিং য়াওনা প্লেৎফোর্ম অসিগী মতাংদা মখা তানা খন্ন-নৈননবা অমসুং কন্সেন্সস শেমগৎনবা তেক্নিকেল লেবেলগী থবকশিং মখা তানা চত্থনবা আশা তৌরি। পান্দমদি হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিং অসিনা হেন্না কন্সস্তেন্ত অমসুং আর্থ লৈরবা খুমাং চাউশিলহন্নবা লম্বী য়াৎকনি।
শেন-থুমগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তুংকোইনা চৎথগদবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ত মোবিলাইজ তৌবদা ঐখোয়না মরুওইবা পীরদুনা ঐখোয়না BRICS মল্তিলেতরেল গেরেন্তীজ (BMG) ইনিসিয়েতিব অমা লিংখৎনবা খন্ন-নৈনবা হৌখ্রে। BRICS অমসুং গ্লোবেল সাউথতা স্ত্রেতেজিক ইনভেস্তমেন্তগী রিস্ক হন্থহন্নবা অমসুং ক্রেদিৎকী থাক ফগৎহন্নবা BMGনা মওং চুম্বা গেরেন্তী ইন্সত্রুমেন্তশিং পীবা পান্দম থম্লি। ইন্তর্নেস্নেল এক্সপরিয়েন্সশিংদগী লৌরকপা মহৈশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঐখোয়না NDBগী মনুং চন্না BMGবু পাইলোৎ ইনিসিয়েতিব অমা ওইনা অহেনবা কেপিতেল কন্ত্রিব্যুসন য়াওদনা মেম্বরশিংদগী হৌদুনা ইনক্যুবেৎ তৌনবা গাইদলাইনশিংদা য়ানখি। ২০২৬গী BRICS সমিত্তা প্রোগ্রেসকী মতাংদা পাউদম পীনবগীদমক ঐখোয়না ২০২৫ ফাওবদা পাইলোত ইনিসিয়েতিব অসি চাউখৎহন্নবা থাজবা থম্লি।
ঐখোয়না BRICS ইন্তরবেঙ্ক কোওপরেসন মেকানিজম (ICM) না প্রোজেক্তশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংগীদমক অনৌবা শেন-থুমগী চৎনবীশিং অমসুং এপ্রোচশিংবু লায়থোকহন্নবা অমসুং পাকথোক-চাউথোকহন্নবা মীৎয়েং থম্লিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ICM অমসুং NDBগী মরক্তা মখা তানা ৱারী শানবগী ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোক্লি।
ঐখোয়না ঐখোয়গী শেল-থুম মন্ত্রীশিং অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ক গভর্নরশিংদা, মতিক চাবা মওংদা, BRICS ক্রোস-বোর্দর পেমেন্ত ইনিসিয়েতিবকী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী থবক মখা চত্থনবা তকশিনখি। অমসুং BRICS পেমেন্ত তাস্ক ফোর্স (BPTF) না BRICS পেমেন্ত সিস্তেমশিংগী হেন্না ফবা ইন্তরওপরেবিলিতীগী ওইথোকপা য়াবশিং অদুগী মতাংদা মখা চত্থরিবা খন্ন-নৈনবগী থবকশিংদা মতেং পাংনবা ওইথোকপা য়াবা লম্বীশিং মশক খঙদোকপদা খন্ন-নৈনবগী থবকশিং পায়খৎপগীদমক ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না "তেক্নিকেল রিপোর্ত: BRICS ক্রোস-বোর্দর পেমেন্ত সিস্তেম"বু তরাম্না ওক্লি। মসিনা মেম্বরশিংনা পীরকপা অপাম্বশিং অদু উৎলি। BRICS লৈবাকশিং অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মরক্তা অথুবা, মমল হোংবা, হেন্না এক্সেসিবল ওইবা, মতিক চাবা, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং সেফ ক্রোস-বোর্দর পেমেন্তশিংবু লায়থোকহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিদা মসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগদবনি। মসিনা ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্ত ফ্লোশিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
ঐখোয়গী শেল-থুম মন্ত্রীশিংনা অয়াবা পীরবা তাস্ক ফোর্সকী খুত্থাংদা BRICS লৈবাকশিংগী রেগ্যুলেতরশিং, রি-ইন্সুরেন্স কম্পনীশিং অমসুং BRICS বিজিনেস কাউন্সিল য়াওনা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিং, রেগ্যুলেতরশিং, রি-ইন্সুরেন্স কম্পনীশিং য়াওনা BRICS মেম্বরশিংগী (রি) ইন্সুরেন্স কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা খন্ন-নৈনবশিংবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। সেতলমেন্ত অমসুং দিপোজিতেরী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা মখা তানা তেক্নিকেল দাইলোগ তৌনবগীদমক মতিক চাবা ফোর্মেৎশিং নৈননবা ঐখোয়না খন্ন-নৈনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
ইনফোর্মেসন সেক্যুরিতী অমসুং ফাইনান্সিএল তেক্নোলোজীগী লমদা কমন প্রাইওরিতীশিংদা BRICS রেপিদ ইনফোর্মেসন সেক্যুরিতী চেনেল (BRISC) গী মখাদা মখা তানা মতেং পাংমিন্নরিবা অদু ঐখোয়না খংলে। BRICS ফিনতেক ইন্নোভেসন হবনা ফাইনান্সিএল ইন্নোভেসন অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংবু থৌদাং য়াবা মওংদা শিজিন্নবদা মতেং পাংনবা ঐখোয়না খঙলি।
কন্তিজেন্ত রিজর্ব এরেঞ্জমেন্ত (CRA) গী মতাংদা খুমাং চাউশিল্লকপবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। মসিগী মনুংদা তেক্নিকেল তীমনা রিভিয়ু তৌরবা ত্রীতি অমসুং রেগুলেসনশিংগী প্রোপোজেলদা য়ানবা পুরকপসু য়াওরি। মরুওইনা ইলিজিবল ওইবা পেমেন্ত করেনসীশিং য়াওহন্দুনা অমসুং রিস্ক মেনেজমেন্ত ফগৎহন্দুনা ঐখোয়না CRAগী ফ্লেক্সিবিলিতী অমসুং ইফেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবশিংবু শৌগৎলি। CRA দা শরুক য়ানবা অপাম্বা ফোংদোকখিবা অনৌবা BRICS মেম্বরশিংগী শরুক য়াবদা ঐখোয়না চাউথোকচরি অমসুং লৈবাক অমগী অখন্নবা ফীভমগী মতুং ইন্না মখোয়বু ভোলুন্তরী বেসিসতা শরুক য়াহন্নবা ঐখোয়না ফিরেপ লৌরি।
ঐখোয়গী নেস্নেল সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত স্ত্রেতেজীশিংগা চুনবা মওংদা, ইফিসিএন্সী, ত্রান্সপরেন্সী, মোদর্নাইজেসন, ইনক্লুসিবিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী কাংলোনশিংনা লমজিংদুনা, দিবেলপমেন্ত লৈবাকশিংগী তঙাই ফদবশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, সপ্লাই চেনগী রেসিলিয়েন্স লৈহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়না প্রাইবেৎ সেক্তরগী এক্তিব এঙ্গেজমেন্ত মখা তানা প্রমোৎ তৌবগী, মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজশিং (MSMEs) গী দিবেলপমেন্ত অমসুং প্রমোসনদা মতেং পীনবগী অমসুং হেন্না রেসিলিয়েন্ত অমসুং দাইনামিক গ্লোবেল ত্রেদ ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপগী মরুওইবা অদু নীংশিংলি। ঐখোয়না MSMEশিংবু মতেং পীনবগী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং, দিজিতেল সর্ভিসশিং অমসুং বিজিনেস ওপরেসনশিং লাইথোকহন্নবা পান্দম থম্লিবা প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা মখা তানা এক্সচেঞ্জ তৌনবা থৌরাং তৌরি। ঐখোয়না ব্রাজিলগী চেয়রশিপনা লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং সাউথ-সাউথ কোওপরেসনগী প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা সস্তেনেবল গবর্নমেন্ত প্রোক্যুরমেন্তকী মতাংদা BRICS সেমিনার হৌদোকপগী খোঙথাং অদু তরাম্না ওকচরি। ঐখোয়না ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ কোওপরেসন, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌবা, ইন্দস্ত্রীএল পোলিসী সপোর্ত তৌবা অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথ প্রমোৎ তৌবদা গবর্নমেন্ত প্রোক্যুরমেন্তকী স্ত্রেতেজিক ওইবা থৌদাং অদু খঙলে। ঐখোয়না BRICS অমসুং পার্তনর লৈবাকশিংনা নেস্নেল এক্সপরিয়েন্সশিং, পোলিসী ইনোভেসনশিং অমসুং দিবেলপমেন্তকী খুৎলাই অমা ওইনা প্রোক্যুরমেন্ত শীজিন্নবদা থেংনরিবা শীংনবশিং শিয়র তৌবদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না মথংগী প্রসিদেন্সীশিংগী মখাদা চাং নাইনা পাংথোকপা ৱারী শানবগী থৌওং অসিবু মখা তানা চৎথনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
ঐখোয়না কিমবর্লী প্রোসেস (KP) দা থাজবা থম্লি মদুদি মসি রফ দাইমন্দশিং ললোন-ইতিক তৌনবা মালেমগী ইন্তরগবর্নমেন্তেল সর্তিফিকেসন স্কিম অমনি। ঐখোয়না কনফ্লিক‌ত দাইমন্দশিং কৈথেলদা চংহন্দনবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না ২০২৫দা কিমবর্লী প্রোসেসকী কস্তদিয়ন চেয়র ওইনা UAEগী হোৎনরিবশিংবু তরাম্না ওক্লি অমসুং মালেমগী দাইমন্দ ইন্দস্ত্রীগী তুংকোইনা চৎকদবা চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনরিবশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না BRICSকী মনুং অমসুং মালেমগী কৈথেলদা দাইমন্দ অমসুং মমল য়াম্লবা ধাতুশিং ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা চৎনবা য়াবা মেকানিজমশিং য়েংশিনবা মখা চত্থখিগনি।
পার্তনরশিপ ওন ন্যু ইন্দস্ত্রীএল রিভোলুসন (PartNIR) অসিনা স্ত্রকচর তৌরবা ফ্রেমৱার্ক অমগী খুত্থাংদা BRICS ইন্দস্ত্রীএল কোওপরেসন মখা তানা লৈহন্নবা মতেং পাংদুনা, ইন্দস্ত্রীএল লেন্দস্কেপ অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লমদা কেপাসিতী বিল্দিংদা য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা ইন্তরেস্তশিং, শীংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং মশক খঙদোক্নবা লমজিং-লমতাক পীবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌরি হায়বসি ঐখোয়না খঙমিন্নরি। মতাং অসিদা, ইন্তেলিজেন্ত মেন্যুফেকচরিং অমসুং রোবোতিক্স ৱার্কিং গ্রুপ, ইন্দস্ত্রীগী দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন ৱার্কিং গ্রুপ অমসুং স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজ ৱার্কিং গ্রুপকী তর্মস ওফ রেফরেন্স অয়াবা পীবদা ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোক্লি। অহানবা BRICS SME ৱার্কিং গ্রুপকী এক্সন প্লান (২০২৫-২০৩০) গী অয়াবা পীরকপবু ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোকচরি। মসিনা BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা SME সেক্তরদা স্ত্রকচর তৌরবা কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইরি। ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা ইন্দস্ত্রী ৪.০গী হৈশিংবা পুথোকপদা পুন্না মতেং পাংনবা অমসুং অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল রিভোলুসন অসিদা পার্তনরশিপ অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা য়ুনাইতেদ নেসন্স ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন (UNIDO) গা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা BRICS সেন্তর ফোর ইন্দস্ত্রিএল কম্পিতেন্সেস (BCIC) লোঞ্চ তৌবদা তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না মেম্বরশিংবু BCICগী থবক থৌরমশিংদা শরুক য়ানবা, মখা তানা BRICS পার্তনরশিপকীদমক মসিগী ইলেক্ত্রোনিক প্লেৎফোর্মদা কম্পনীশিং রেজিস্তর তৌবা য়াওনা, BCICদা য়াওনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়না BRICS ইন্দস্ত্রীএল কম্পেনেন্সকী চাইনা সেন্তর (CCBIC) হৌখিবা চহি ৫ অসিদা BRICS ফোরম ওন পার্তনির, BRICS ইন্দস্ত্রীএল ইন্নোভেসন কম্পিতিতিব, অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল রিভোলুসনগী BRICS একজিবিসন অমসুং BPIC ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং য়াওনা থৌরমশিং পাংথোকপদা BRICS পার্তনির ইন্নোভেসন সেন্তর (BPIC) না হোৎনরিবশিং অদু ঐখোয়না থাগৎলি অমসুং BPIC ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংগী স্কোলরশিপ লিংখৎপদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ব্রাজিলগী প্রসিদেন্সীগী মখাদা, BRICS ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রীশিংগী ৯শুবা মীফমগী মনুংদা ব্রাসিলিয়াদা BRICS আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স হাই-লেবেল ফোরম পাংথোকখ্রে হায়না ঐখোয়না খঙবা উৎলি । মসিগী থৌরম অসি চাইনানা পুন্না য়ুম্বু ওইদুনা অমসুং চাইনা-BRICS আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স দিবেলপমেন্ত অমসুং কোওপরেসন সেন্তরনা শীন-লাংদুনা পাংথোক্লি। ভারতকী লুচিং মখাদা জনুৱারী ২০২৫দা BRICS স্তার্ত-অপ ফোরম হৌদোকপা য়াওনা BRICS এক্সন প্লান ফোর ইন্নোভেসন ২০২১-২০২৪গী থবক পায়খৎপদা মাই পাকপা অদু ঐখোয়না খঙলে। BRICS লৈবাকশিংগী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী মরক্তা মতেং পীনবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা BRICS স্তার্ত-অপ নোলেজ হব হৌদোকপদা ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
দিজিতেল ইকোনোমী অমা শেমগৎপগী মরুওইবা অমসুং দিজিতেল কনেক্তিবিতী অসি দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং সোসিএল অমসুং ইকোনোমিক গ্রোথকী মরুওইবা মথৌ তাবনি হায়বা খঙলদুনা ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা মতেং পীনবা হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থম্লি। রেসিলিয়েন্ত, সেফ, ইনক্লুসিব অমসুং ইন্তরওপরেবল ওইবা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা পাক-শন্না সর্ভিসশিং পীবা ঙম্বা অমসুং মীপুম খুদিংমক্কীদমক সোসিএল অমসুং ইকোনোমিক ওপর্চুনিতীশিং হেনগৎহনবগী পোতেন্সিএল লৈ হায়বা ঐখোয়না খঙই।
ঐখোয়না BRICS মেম্বরশিংবু দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা নেস্নেল সেগমেন্তশিংগী ইন্তর্নেতকী ইন্তিগ্রিতি, ফঙ্কসন্নিংগী স্তেবিলিতী অমসুং সেক্যুরিতী লৈহন্নবা অমসুং ইন্তর্নেতকী শরুক য়ামদবা অমসুং সেক্যুরিতী য়াওনা ইন্তর্নেত শিজিন্নবগী হীরমশিংগা মরী লৈনবা নেস্নেল লেজিস্লেতিব ফ্রেমৱার্কশিং ইকাই খুম্নদুনা পুন্না থবক পায়খৎপগী ওইথোকপা থিজিনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
ঐখোয়না দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং আর্থ লৈরবা কনেক্তিবিতীগী মতাংদা ৱেবিনার অসি শীনবগীদমক ব্রাজিলিয়ন প্রসিদেন্সীগী হোৎনরিবশিং অদু থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং লৈবাক খুদিংমক্কী তোঙান তোঙানবা মথৌ তাবশিং অদুগী মতুং ইন্না লৌউ-শিংউ, মেন্যুফেকচরিং, ত্রান্সপোর্ত, হকশেল, এজুকেসন অমসুং ফাইনান্সিংগুম্বা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা ইনক্লুসিব, এক্সেসিবল অমসুং স্কেলেবল দিজিতেল সর্বিসশিং ফংহন্নবা ICTশিং এদোপ্ত তৌনবা লৌশিং অমসুং পোলিসী মখা তানা এক্সচেঞ্জ তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়না BRICSতা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসনগী মতাংদা কেপাসিতী বিল্দিং সেসনশিং সাইদ-ইভেন্ত অমা ওইনা পাংথোক্নবা ভারতনা হোৎনরিবশিং অদু থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং BRICS মেম্বরশিংবু সাইদ-ইভেন্তশিং অসিবু মখা তানা প্রমোৎ তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
ঐখোয়না ২০২৫দা BRICS ফোরম ওন ফ্যুচর নেৎৱার্ক ইন্নোভেসন, চাইনা অমসুং ব্রাজিলনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোক্কদৌরিবা অদু খঙবা উৎচরি। ঐখোয়না BRICS ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফ্যুচর নেৎৱার্কসকী কাউন্সিলনা AI, নক্স জেনরেসন কম্ম্যুনিকেসন, ইন্দস্ত্রী ৪.০দা ইন্তরনেত এপ্লিকেসন অমসুং EMF এক্সপোজরগী স্তদী গ্রুপশিংগী তর্মস ওফ রিফরেন্সকী এদোপ্ত তৌখিবা অদুগা মখোয়গী চেয়র অমসুং ভাইস চেয়রশিংগী নোমিনেসন তৌখিববু তরাম্না ওক্লি। BIFN স্তদী গ্রুপশিং অসিনা পুথোক্কদৌরিবা কান্নরবা মহৈশিং অদু ঐখোয়না ঙাইরি। মেম্বর স্তেৎশিংগী মরক্তা লৌশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং একচেঞ্জ তৌনবগী খুত্থাংদা হিরম অসিদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা অনৌবা মেকানিজমশিং শেমগৎপা য়াওনা চাইল্দ ওনলাইন প্রোতেক্সনগী ইসুদা খুমাং চাউশিল্লকপা অদু ঐখোয়না খঙলে। দিজিতেল BRICS ফোরমগী মনুংদা দিজিতেল পব্লিক গুদস অমসুং দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা পেনেল দিস্কসন পাংথোকপদা ব্রাজিলগী প্রসিদেন্সীনা হোৎনরিবশিং অদু ঐখোয়না থাগৎলি অমসুং মখা তানা লৌশিং য়েন্থোক্নবা অমসুং পোলিসী এক্সচেঞ্জ তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফোকস গ্রুপকী মীফম পাংথোকখিবা অদু ঐখোয়না খঙলে অমসুং মসিগী তর্মস রিফরেন্সকী এদোপ্ত তৌখিবা অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
স্পেক্ত্রম অমসুং মসিগা মরী লৈনবা সেতলাইৎ ওর্বিৎশিংবু মরম চানা, ইফিসিএন্ত, ইক্বিতেবল, ফেয়র, ইফেক্তিব অমসুং ইকোনোমিক ওইনা শীজিন্ননবা পুন্না হোৎনমিন্ননবা ঐখোয়না ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না BRICS মেম্বরশিংগী মরক্তা মখা তানা মতেং পাংনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ব্রাজিলগী প্রসিদেন্সীনা BRICSকী তুংগী থবকশিংদা সস্তেনেবল স্পেস কনেক্তিবিতী রিসোর্সশিংগী মতাংদা খন্ননবা অমসুং তুংগী থবকশিং লৌখৎনবগীদমক প্রোপোজেলশিং য়াওবা রিপোর্ত অমা পুথোক্কনি হায়না ঐখোয়না নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। স্পেস তেলিকম্ম্যুনিকেসন সিস্তেমশিংগী তেক্নিকেল রাইৎনা স্তেৎ সোভরেনতীবু করিগুম্বা ফীভম অমত্তদা বাই পাস তৌরোইদবনি, অমসুং স্তেৎ অমগী তেরিতোরীগী মনুংদা সেতলাইত সর্বিসশিং অসি স্তেৎ অদুনা অয়াবা পীরবা খক্তদা পায়খৎকদবনি হায়না ঐখোয়না ফোংদোক্লি। স্তেনেবল স্পেস কনেক্তিবিতী রিসোর্সশিংগী মতাংদা BRICS ৱাইত পেপর শেমগৎলকপবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
ঐখোয়না মপান থংবা স্পেসকী শান্তি ওইবা এক্সপ্লোরেসন অমসুং শীজিন্নবগীদমক ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী মরুওইবা অদু খঙই অমসুং BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা স্পেস কেপাবিলিতীশিংদা লৈরিবা এসিমেত্রিশিং হন্থহন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। স্পেস এক্তিবিতীশিংদা দেতা, এক্সপর্সিতী অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং একচেঞ্জ তৌবা হেনগৎহনবা অসিনা ঐখোয়গী স্পেস এজেন্সীশিংগী মরক্তা হৌজিক চত্থরিবা কোওপরেসনবু খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং তুং কোইনা চৎথগদবা খোংজেলদা খুমাং চাউশিলহন্নবা মরুওইবা ইলিমেন্ত অমনি হায়না ঐখোয়না খঙলে। ইনফোর্মেসন একচেঞ্জ লাইথোক্নবা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং ইনিসিএতিবশিং প্রমোৎ তৌনবা মেকানিজম অমা ওইনা কোলাবোরেতিব ন্যুজলেতর অমগী প্রোপোজেল অসি ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না BRICS স্পেস কাউন্সিল লিংখৎনবা অমসুং গ্রুপ অসিগী মনুংদা স্পেস এক্তিবিতীশিংগী লমদা মখা তানা তেংবাং পীনবগীদমক মসিগী তর্মস রিফরেন্সতা মখা তানা থবক তৌনবা য়ানরে। এজেন্সীশিংনা UNFCCC COP ৩০দা মতেং পাংনবা জোইন্ত ওবজর্বেসন এক্সরসাইজ অমগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা অওনবা পুরক্নবা য়ানখিবা অদু ঐখোয়না খংলে।
মালেমগী ওইবা শীংনবশিংদা পুন্না ৱারোইশিন পুরক্নবা অমসুং মলতিপোলর ৱার্ল্দ অমা শেমগৎনবা পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং অমগা অমগা কান্নবা পীনবগীদমক চাউখৎলবা অমসুং অনৌবা ইকোনোমী অনিমক্না মান্নবা অমসুং অমগা অমগা কান্নবা পীনবগীদমক খন্ন-নৈনবগীদমক প্লেৎফোর্ম অমা পীরিবা মালেমগী ওইবা ইকোনোমিক কোওপরেসনগী মরুওইবা ফোরম অমা ওইনা জি.২০গী মরুওইবা থৌদাং অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না জি.২০গী কন্সেন্সস অমসুং রিজল্ত-রিয়েন্তেদ আউৎকমশিংদা মীৎয়েং থম্বগী মরুওইবা অদু খঙই। মসি য়ানবা পুরকপা অমসুং মহৈ-মরোংদা য়ুম্ফম ওইবা মওংদা থবক তৌবদা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না খা অফ্রিকাগী প্রসিদেন্সীদা ঐখোয়গী অকনবা মতেং পাংলি হায়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি অমসুং খা অফ্রিকাগী প্রসিদেন্সীগী মখাদা ২০২৫গী নবেম্বরদা জোহান্সবর্গতা জি-২০ লিদর্স সম্মিৎ মাই পাক্না পাংথোক্নবা ঙাইরি। ২০২২-২০২৫ অমসুং মসিগী মতুংদসু BRICS মেম্বর স্তেৎশিংগী মথং-মনাও নাইনা জি-২০ প্রসিদেন্সীগী খুত্থাংদা মালেমগী শেন্মিৎলোনদা EMDEগী হেনগৎলক্লিবা ভেল্যু অদু মতিক চানা উৎহন্নবা অমসুং গ্লোবেল ইকোনোমিক গবর্নান্স সিস্তেমদা গ্লোবেল ইথৎকী ৱা ঙাংনবা অমসুং মখোয়গী প্রাইওরিতিশিং অদু জি.২০ এজেন্দা মখা তানা পুনশিন্নবা ঐখোয়না ঐখোয়গী অপাম্বা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ২০২৩দা ভারতনা জি.২০গী প্রসিদেন্সী ওইরিঙৈদা অফ্রিকান য়ুনিয়ননা জি.২০দা শরুক য়াবা অমসুং ব্রাজিল অমসুং খা অফ্রিকাগী প্রসিদেন্সীগী মতমদা NDBগী বর্তন তৌদুনা মখোয়গী ইন্তরেক্সন অমসুং এলাইনমেন্ত নকশিনহনবা য়াওনা EMDEগী ভোইস মপাঙ্গল কনখৎহনবা অদুবু ঐখোয়না থাগৎলি।
লৈবাক খরদা অৱাংবা দেব লেভেলনা হৌজিক চত্থরিবা চাউখৎ-থৌরাংগী শীংনবশিং থেংনবদা মথৌ তাবা ফিক্সেল স্পেস হন্থহল্লি হায়না ঐখোয়না পনখি। মপান্থোংগী শীংনবশিং, মরুওইনা চাউখৎলবা শেন্মিৎলোন খরদা শেল-থুমগী অমসুং মোনিতরী পোলিসীশিংদা অহোংবা লাকপদগী অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ফাইনান্সিএল আর্কিতেকচরদা য়াওরিবা প্রোব্লেমশিং অসিনা হেন্না শোকহল্লি। অৱাংবা শেন্দোইগী চাং অমসুং শেন্থং পীবগী ফীভম চেৎশিল্লকপনা লৈবাক কয়াদা লোনগী অৱাবা হেনগৎহল্লি। ইন্তর্নেস্নেল দেব অসি ইকোনোমিক রিকোভরী অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংনবা, লৈবাক খুদিংমক্কী আইনশিং অমসুং ইন্তর্নেল প্রোসিদ্যুরশিং য়েংদুনা, সস্তেনেবল এক্সতর্নেল দেব অমসুং ফিক্সেল প্রুদেন্সীগা লোয়ননা মওং চুম্বা অমসুং হোলিস্তিক ওইবা মওংদা য়েংশিনবা মথৌ তাই হায়না ঐখোয়না থাজৈ। ঐখোয়না লায়রবা অমসুং ময়াই ওইবা ইনকম লৈবা লৈবাক অনিমক্কী শেন-থুমগী অৱাবা অসি ইফেক্তিব, কম্প্রিহেন্সিব অমসুং সিস্তেমেতিক ওইবা মওংদা কোকহন্নবগী তঙাইফদবা অদু খঙলে। অতোপ্পা খরা য়াওনা, জোইন্ত এক্সন অমসুং ফিয়র বর্দন শিয়রিংগী প্রিন্সিপলগী মতুং ইন্না ওফিসিএল বাইলেতরেল ক্রেদিতরশিং, প্রাইভেৎ ক্রেদিতরশিং অমসুং মল্তিলেতরেল দিভেলপমেন্ত বেঙ্কশিং (MDBশিং) গী শরুক য়াদুনা, দেব ত্রীৎমেন্তকীদমক জি.২০ কম্মন ফ্রেমৱার্ক্কী প্রিদেক্তিব ওইবা, ওর্দর লৈরবা, মতম চানা অমসুং কোওর্দিনেৎ তৌরবা ইমপ্লিমেন্তেসনগী খুত্থাংদা জোইন্ত এক্সন লৌনবা খুৎলাইশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। ঐখোয়না দিবতরশিং অমসুং ওফিসিএল বাইলেতরেল, মল্তিলেতরেল অমসুং প্রাইবেৎ ক্রেদিতরশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেসন হেনগৎহনবদা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। মসিনা দিবেলপমেন্তকী মীৎয়েংদগী ইমর্জিং মার্কেৎশিং এন্দ দিবেলপমেন্ত ইকোনোমিশিং (EMDE)দা দিবেলপমেন্ত পর্সপেক্তিব অমা শেম্নবা ফিয়র অমসুং কনস্ত্রক্তিব ওইবা লম্বী পীগনি।
মোদর্ন লাইফকীদমক দেতাগী মরুওইবা থৌদাং অসি ইন্নোভেসন-দিভেলপমেন্ত অমসুং ইনফোর্মেতেদ অমসুং ইনক্লুসিব পব্লিক পোলিসীশিং শেমগৎপদা কেতালাইজর অমা ওইনা শকখঙলদুনা, ঐখোয়না দেতা গবর্নান্সকী মতাংদা কম্মন অমসুং প্রিন্সিপলদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তরওপরেবল ফ্রেমৱার্ক অমগী তঙাই ফদবা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। মসিগী মনুংদা নেস্নেল দেতা সোভরনেতিগী ইকাই খুম্নবা, ইফিসিএন্ত, কান্নবা, সেফ অমসুং অমগা অমগা য়ানরবা ক্রোস-বোর্দর দেতা ফ্লোশিং অমসুং দেতাগী ইথিক ওইবা শিজিন্নবা য়াওরি। মসিনা দেতা খোমজিনবা, রেকোর্দ তৌবা, স্তোরেজ তৌবা, ওর্গনাইজেসন তৌবা, প্রোসেস তৌবা অমসুং ত্রান্সফর তৌবগী প্রিন্সিপলশিং ঙাকথোক্কনি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না "BRICS দেতা ইকোনোমী গভর্নান্স অন্দর্স্তেন্দিং" অসি BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা দেতা ইকোনোমী অসি তেক্নোলোজীগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা, ইন্দিভিজুএল অমসুং নেস্নেল ইন্তরেস্তশিং ঙাক্নবা, ইন্দস্ত্রী অমসুং সর্ভিসশিংগী দিজিতেলাইজেসন প্রমোৎ তৌনবা, BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা রোদমেপ অমা ওইনা লোইশিনখিববু তরাম্না ওকচরি।
ই-কমর্স অসি মালেমগী শেন্মিৎলোন চাউখৎপগী মরুওইবা মচাক অমা ওইরক্লি, গুদস অমসুং সর্ভিসশিংদা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ হেনগৎহল্লি, ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত ফ্লো লৈহল্লি অমসুং ইন্নোভেসনবু লায়থোকহল্লি হায়না ঐখোয়না অকনবা ৱাফম থম্লি। ঐখোয়না ই-কমর্সকী থাজবা মখা তানা হেনগৎহন্নবা অমসুং ই-কমর্স পার্তীশিংগী হকশিং মপুং ফানা ঙাক-শেনবা, কঞ্জ্যুমরশিংগী হক ঙাক-শেনবগীদমক দিজিতেল তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নবগী লমদা তেংবাং পীনবা, ওনলাইন দিসপ্যুত সোলুসনগী খুৎলাইশিং থিজিনবা অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা থুংনবা বিজিনেসশিংগীদমক খুদোংচাবা পীনবা অকোয়রোন অমা শেমগৎপা, ক্রোস-বর্দর ই-কমর্সকী খুত্থাংদা অপীকপা ভেল্যুগী পোত্থোকশিং ললোন-ইতিক তৌবগী মতাংদা ৱাখল্লোনশিং লান্থোক্নবগী ৱারেপ লৌরে।
BRICS লৈবাকশিংগী স্পিসিএল ইকোনোমিক জোনশিং (SEZশিং) অসি ললোন-ইতিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল কোওপরেসন অমসুং মেনুফেকচরিংগী ফীসিলিতেসনগীদমক্তা ফজনা লিংখৎলবা মেকানিজম অমা ওইনা, মসিদা হাই-তেক ইকোনোমীগী সেক্তরশিং, IT অমসুং ITগী মতেং পাংবা সর্ভিসশিং, তুরিজম, পোর্ত অমসুং ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, দিবেলপমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজীগী কমর্সিয়েলাইজেসন অমসুং অনৌবা মখলগী ভেল্যু এদেদ প্রদক্তশিং পুথোকপদা য়াওরি। স্পিসিএল ইকোনোমিক জোনশিংনা ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তকী মরুওইবা লমশিংদা অহেনবা ইনভেস্তমেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা অচৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরি হায়বা ঐখোয়না খঙই অমসুং ইকোনোমিক গ্রোথ পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং অনৌবা থবক ফংহন্নবা খুৎলাই অমা ওইনা SEZশিংগী ওইথোকপা য়াবশিং খঙই, অখন্ননা হায় তেক্নোলোজী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরশিংদা, অদুবু মসিদা অকক্নবা লৈতে।
ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিং অসি মালেমগী ওইবা চিঞ্জাক পুথোকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌরিবা লৈবাকশিংনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহনবা অমসুং তুং কোইনা চৎনহনবদা অমসুং মালেমগী ওইবা চিঞ্জাক্কী সেক্যুরিতী অমসুং ন্যুত্রিসন ফংহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। অপীকপা লৌমীশিং, শা-ষন য়োকপা মীওইশিং, খুৎশা হৈবা অমসুং স্মোল-স্কেল ফিসরশিং অমসুং এক্বাকলচর পুথোকপা মীওইশিং য়াওনা ইমুং মনুংগী লৌমীশিং, লমদমসিগী মীওইশিং অমসুং লোকেল কম্ম্যুনিতীশিং, নুপীশিং অমসুং নহাশিং অসি লৌউ-শিংউ অমসুং চিঞ্জাক্কী পথাপশিংগী মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিংনি হায়বা ঐখোয়না খঙই। মালেমগী ওইবা সস্তেনেবল ভেজিতেবল ওইল সেক্তরদা সস্তেনেবিলিতী, ইনক্লুসিবিতী অমসুং মার্কেত এক্সেসকীদমক চত্থরিবা থবকশিং ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। BRICS লৈবাকশিং অমসুং পার্তনরশিংগী মরক্তা অপীকপা লৌমীশিংদা মতেং পাংনবা, অচুম্বা মমল লেপহন্নবা, অমসুং রেসিলিয়েন্ত অমসুং সস্তেনেবল এগ্রিকলচর ভেল্যু চেনশিং ফগৎহন্নবা মখা তানা মতেং পাংনবা ঐখোয়না হায়জরি। ইনফোর্মেসন অমসুং দিজিতেল ইন্নোভেসনশিং য়াওনা অপীকপা এগ্রিকলচরদা মেকানিজেসন অমসুং তেক্নোলোজিকেল ইন্নোভেসন অসি থবক শুবগী অৱাবা হন্থহন্নবা, প্রদক্তিবিতী অমসুং ইনকম হেনগৎহন্নবা, রেসিলিয়েন্স হেনগৎহন্নবা অমসুং সস্তেনেবল ত্রাঞ্জিসন য়াংখৎহন্নবা স্ত্রেতেজিক ওইবা খুদোংচাবশিংনি হায়না ঐখোয়না খঙলে।
ঐখোয়না চিঞ্জাক্কী সেক্যুরিতী অমসুং ন্যুত্রিসন ফংহন্নবা অমসুং চিঞ্জাক্কী মমলদা অচৌবা অহোংবা লাকপা অমসুং ফর্তিলাইজরগী অৱাৎপা য়াওনা সপ্লাইগী অৱাৎপা লাকপদগী থোকপা শাফু হন্থহন্নবা মরুওইবা পীরি। মরী অসিদা, ঐখোয়না BRICSকী মনুংদা শঙ্গোমগী ললোন-ইতিক্কী প্লেৎফোর্ম (BRICS গ্রেন এক্সচেঞ্জ) অমা লিংখৎনবগী খোঙথাং অমসুং মসিগী তুংগী দিবেলপমেন্ত, অমসুং অতোপ্পা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অমসুং কম্মোদিতীশিংদা পাকথোক চাউথোকহনবগী মরুওইবা অদু খঙলে। ঐখোয়না BRICS অমসুং অতোপ্পা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা চানবা চিঞ্জাক ফংহনবা, এক্সেসিবল ওইহনবা, শিজিন্নবা, লেপচবা অমসুং শেল চঙবা হেনগৎহনগদবা নেস্নেল পোলিসীশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোওর্দিনেসনগী মতাংদা মখা তানা খন্ন-নৈনবদা মতেং পাংই। মসিদা নেস্নেল ফুদ রিজর্ব সিস্তেমশিংগুম্বা সপ্লাইগী অৱাবা মায়োক্ননবা নেস্নেল কেপাসিতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়াওরি। BRICS মেম্বর অমদা সপ্লাইগী অৱাৎপা লৈরকপা নত্ত্রগা চিঞ্জাক্কী মমল কা হেন্না ৱাংখৎলকপা অখন্নবা ফীভম অমদা ঐখোয়না খঙলে মদুদি কোওপরেসন ইনিসিএটিভশিংনা নেসনেল প্রাইওরিতীশিংগী লমজিং মখাদা অমসুং ৱার্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসনগী কাংলোনগা চুনবা মওংদা ইমর্জেন্সি রেস্পোন্স অমসুং মহৌশাগী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত লাইথোকপা ঙম্মি। মসিগী খোঙথাংশিং অসিদগী অনফিয়র ওইবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং নৎত্রগা ইন্তর্নেস্নেল ললোন-ইতিক্কী চৎন-কাঙলোনশিং থুগাইবা ওইহল্লোইদবনি, মরমদি মখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা পান্দমদি, ইন্তর্নেস্নেল সোলিদরিতী য়াওনা, চিঞ্জাক্কী সেক্যুরিতী অমসুং ন্যুত্রিসনবু শৌগৎপনি। শা-ষন অমসুং পাম্বীগী পোত্থোকশিংগী য়ুনিফাইদ ইলেক্ত্রোনিক সর্তিফিকেসন সিস্তেম অমা মরুওইবা খুৎলাই অমা ওইনা শিজিন্নদুনা, চিঞ্জাক অমসুং ফীদরশিং পুথোক পুশিন তৌবদা ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহনবা য়াওনা, শা-ষন মাংহনবা অমসুং মাং-তাকহনবা হন্থহনবা অমসুং শা-ষন অমসুং পাম্বীগী হকশেলবু পুন্না ঙাকথোকপা অমসুং লাকশিন্নবা ঐখোয়না খঙমিন্নরি।
ঐখোয়না লৌউ-শিংউ, ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকলচরদা মখা তানা মতেং পাংনবা হায়রি। মসিনা লায়না অসি লোইশিন্নবা অমসুং মখল খুদিংমক্কী মচি ওইবা চিঞ্জাক্কী অৱাবা কোকহন্নবা অমসুং লাইরবা কোকহন্নবা, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা সস্তেনেবল এগ্রিকলচর অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা, অমসুং ফুদ সেক্যুরিতী লৈহন্নবা, অপীকপা[১] অমসুং ইমুং মনুংগী লৌমীশিং অমসুং ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকলচরগী শিন্মীশিংগীদমক্তা অখন্নবা মথৌ তাবশিংদা চান্নবা অমসুং শেল চঙবা মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্তকী লোকেল প্রদক্সন্দা ইনভেস্তমেন্তশিং পুক্নিং থৌগৎনবা হায়রি। ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং ন্যুত্রিসনগী মতাংদা দেক্কান হাই-লেবেল প্রিন্সিপলশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঐখোয়না গ্লোবেল এলাইন্স এন্তী হঙ্গর এন্দ পোভর্তীবু ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন প্রমোৎ তৌনবা মরুওইবা ইনিসিএতিব অমা ওইনা শকখঙলি। ঐখোয়না লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং, লৌউ-শিংউ অমসুং চিঞ্জাক পুথোকপগী ইনপুতশিংগী ইন্ত্রা-BRICS ত্রেদ লাইথোকহন্নবা অমসুং ভেল্যু চেনশিং অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং ফগৎহন্নবা খন্ন-নৈনবশিংবু খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনরি। অচুম্বা লৌউ-শিংউগী ললোন-ইতিক্কী পথাপ অমা শেমগৎপা অমসুং রেসিলিয়েন্ত অমসুং সস্তেনেবল এগ্রিকলচর চৎনহন্নবগী তঙাইফদবা অদু ঐখোয়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না লৌউ-শিংউ অমসুং ফর্তিলাইজরশিংদা অথিংবা হন্থহন্নবা অমসুং নিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা ললোন-ইতিক্কী থৌওংশিং প্রমোৎ তৌনবা ৱারেপ লৌরে। মসিনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অমসুং মরুওইবা ইনপুতশিংগী লেপ্পা লৈতবা ফ্লো অমা লৈহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিদা WTOগী কাংলোনশিংগা চুনদবা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক পুথোক্তুনা পুথোক্লিবশিং অমসুং এক্সপোর্তরশিং অমসুং ইন্তরনেস্নেল শিপমেন্তশিংদা শীজিন্নরিবা বিজিনেস সর্ভিসশিং য়াওনা, মরম চাদনা অথিংবা থম্লিবা ইকোনোমিক মেজরশিংদগী লৌথোক্কদবনি। UNCCD গী ফ্রেমৱার্ক্কী মতুং ইন্না BRICS পার্তনরশিপ ফোর লেন্দ রিস্তোরেসন হৌদোকপা অমসুং গ্লোবেল এলাইন্স অগেনস্ত হঙ্গর অমসুং পোভর্তী ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা শরুক তম্মিবশিংগী অহানবা BRICS AWG রিপোর্ত লোঞ্চ তৌবা অসি তরাম্না ওক্লি।
ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা মার্কেৎশিং তুং কোইনা চাউখৎহনবদা মতেং পাংনবা, ঙমখৈ লান্না চাংয়েং তৌনবগী থবকশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, হকচাং ফনা লৈবা মার্কেৎকী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক ্কম্পিতিসন লো অমসুং পোলিসীগী লমদা মতেং পাংনবা মখা তানা খুমাং চাউশিলহন্নবা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না BRICS ইন্তর্নেস্নেল কম্পিতিসন লো এন্দ পোলিসী সেন্তরগী থৌওংশিংনা BRICS কম্পিতিসন ওথোরিতীশিংগী মরক্তা লৌশিং শেম্বদা অমসুং লৌশিং শেম্বদা লৌরিবা থৌদাং অমসুং BRICS ইকোনোমীশিংগী কম্পিতিসন লো দিবেলপমেন্তকীদমক্তা খ্বাইদগী ফবা ফীভমশিং লৈহন্নবা অমসুং খুন্নাইগী ওইনা মরু ওইবা মার্কেতশিংদা মোনোপোলিগী ওইবা অথিংবশিং লৌথোক্নবা হোৎনবগী মরুওইবা অদু খঙলে। ২০২৫দা খা অফ্রিকাদা পাংথোক্কদৌরিবা ৯শুবা BRICS ইন্তর্নেস্নেল কম্পিতিসন কনফরেন্সপু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
ঐখোয়না BRICS নেস্নেল স্তেন্দার্দাইজেসন বোদীশিংগী মকোক থোংবশিংগী মীফমগী ব্রাসিলিয়া দিক্লারেসনগী এদোপ্ত তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসিদা ইকোনোমিক রিলেসনশিং অমসুং ললোন-ইতিক, কঞ্জ্যুমর সেফতী হেনগৎহনবা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত প্রমোসন য়াওনা হীরম অসিদা তেংবাং পীনবগী মরুওইবা কান্নবশিং খঙলে। স্তেন্দার্দাইজেসন অমসুং মেত্রোলোজীবু ললোন-ইতিক্কী অথিংবা লৌথোকপদা অমসুং পোৎলমশিং অমসুং সর্বিসশিংগী ঙমখৈ লান্না চৎথোক-চৎশিন তৌবদা মতেং পাংনবা ইফেক্তিব ওইবা খুৎলাই অমা ওইনা খুমাং চাউশিলহন্নবা মথংগী মাইলস্তোন অমা ওইনা স্তেন্দার্দাইজেসনগী লমদা তেংবাং পীননবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দস্তেন্দিংগী ৱারী শানবশিং মতম চানা লোইশিনবদা ঐখোয়না পুক্নিং থৌগৎলি।
ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংগী সুপ্রিম ওদিৎ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং লেপ্তনা এক্সচেঞ্জ তৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি। অফবা গভর্নান্স অমসুং পব্লিক পোলিসীশিংগী ইফেক্তিবিতী প্রমোৎ তৌবদা SAIশিংনা লৌরিবা থৌদাং অসি য়েংলগা, ঐখোয়না SAIশিংনা মখোয়গী থবকশিংদা দিজিতেল তেক্নোলোজীশিং, AI য়াওনা, পীরিবা খুদোংচাবশিং অদু মপুং ফানা শিজিন্নবা অমসুং তেক্নোলোজীশিং অসিনা থোকহনবা রিস্কশিং অদু হন্থহনবগী মরুওইবা অদু খঙলে।
অফবা ৱারেপ লৌবদা ওফিসিএল স্তেতিস্তিক্সকী মরুওইবা অদু খঙলদুনা, ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা স্তেতিস্তিক্সকী লমদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবদা ঐখোয়গী মতেং পাংলি। মসিগী মনুংদা BRICS জোইন্ত স্তেতিস্তিক্স পব্লিকেসন অমসুং BRICS জোইন্ত স্তেতিস্তিক্স পব্লিকেসন স্নেপশোৎকী চহিগী ওইবা রিলিজ য়াওরি।
ঐখোয়না ২১শুবা চহিচাগী মতুং ইন্না অচুম্বা, হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা, স্তেবল ওইবা অমসুং ইফিসিএন্ত ওইবা ইন্তর্নেস্নেল তেক্স সিস্তেম অমা প্রমোৎ তৌনবা মখা তানা মতেং পাংগনি। ঐখোয়না তেক্স ত্রান্সপরেন্সীগীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি অমসুং ইফেক্তিব অমসুং ফেয়র তেক্সেসনগী মতাংদা গ্লোবেল দাইলোগ অমা পুক্নিং থৌগৎলি, প্রোগ্রেসিভিতী হেনগৎহল্লি অমসুং ইনেক্বেলেন্স হন্থহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংলি। ঐখোয়না তেক্স ওথোরিতীশিংগী মরক্তা মালেমগী থাক্তা কোওর্দিনেসন হেনগৎহনবা, দোমেস্তিক রেভেন্যু মোবিলাইজেসন ফগৎহনবা, তেক্সেসন রাইতশিং অচুম্বা মওংদা য়েন্থোকপা অমসুং তেক্স এভান্দেসন অমসুং তেক্সকা মরী লৈনবা ইলিসিতেৎ ফাইনান্সিএল ফ্লোশিং থেংননবা পান্দম থম্লি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱার্ক কনভেন্সন ওন ইন্তরনেস্নেল তেক্স কোওপরেসনগী মতাংদা BRICS জোইন্ত স্তেতমেন্তকী থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেন্সন অমসুং মসিগী প্রোতোকোলশিংগী ৱারী শানবদা কন্সত্রক্তিব ওইবা মওংদা মখা তানা শরুক য়াগনি। ঐখোয়না কস্তমস কোওপরেসনদা খুমাং চাউশিল্লকপবু তরাম্না ওক্লি, মরুওইনা বাইলেতরেল ওইনা য়ানখিবা এক্সপেন্দিসনশিং, মোদিফিকেসনশিং নৎত্রগা এদাপ্তেসনশিং য়াওদনা, ওথোরাইজ ইকোনোমিক ওপরেতর প্রোগ্রামশিংগী ম্যুচেল রিকোগনিসনগী মায়কৈদা জোইন্ত এক্সন প্লান ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী ইনিসিয়েতিবশিংবু তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না মখা তানা পুক্নিং থৌগৎকদবা BRICS কস্তমস সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অমসুং স্মার্ত কস্তমসকী চাউখৎলকপা অসি কস্তমস কোওপরেসনদা মরুওইবা চাউখৎলোন অমনি।
ঐখোয়না ইন্তেলেকচ্যুএল প্রোপর্তী (IP) ওফিসশিংনা IP BRICSকী মখাদা পাংথোক্লিবা মহৈ য়াল্লবা কোওপরেসন অদু হায়লাইৎ তৌজরি। ওপরেস্নেল গাইদলাইন ফ্রেমৱার্কনা লমজিংদুনা IPগী মরমদা খঙহন্নবা অমসুং একজামিনরশিংবু ত্রেনিং পীবা অসিনচিংবা কোওপরেসন স্ত্রিম ৮গী মখাদা IPগী ইকোনোমিক অমসুং সোসিএল দিবেলপমেন্তদা মপাঙ্গল কনবা কন্ত্রিব্যুসন অমা ফংনবা ঐখোয়না মতেং পাংই। ঐখোয়না WIPOগী ইন্তলেকচুএল প্রোপর্তী, জীনেতিক রিসোর্সশিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ত্রেদিস্নেল নোলেজ অমসুং রিয়াধ দিজাইন লো ত্রেতি এদোপ্ত তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসিগী মতাংদা BRICS লৈবাকশিংনা চাউনা পুক্নিং চিংশিল্লি অমসুং BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থম্লি। দিজিতেল এনভাইরনমেন্তদা শীজিন্নরিবা ইন্তলেকচুএল প্রোপর্তী রাইৎশিংবু ইকাই খুম্নবা হেনগৎহন্নবা, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স ত্রেনিংগী পান্দমশিং য়াওনা, অমসুং দিবেলপমেন্ত লৈবাকশিংগী মথৌ তাবশিং অমসুং মরুওইবশিংবু ইকাই খুম্নদুনা রাইৎ হোল্দরশিংদা অচুম্বা শেনফম পীবদা মতেং পাংমিন্নবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না খঙলে। AIগী এপ্লিকেসন হেনগৎলকপগা লোইননা, ঐখোয়না দেতা সেৎ অমসুং AI মোদেলশিংদা মতীক চাদনা রিপ্রজেন্ত তৌদবা লৌশিং, হেরিতেজ অমসুং কলচরেল ভেল্যুশিংবু লান্না শিজিন্নবা অমসুং লান্না তাকপগা মরী লৈনবা রিস্কশিং খঙলে।
ঐখোয়না BRICSকী মনুংদা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন (STI) গী লমদা তেংবাং পীনবগী চহি তরাগী মাইলস্তোন অসি পাংথোক্লি। ২০১৫দা ব্রাজিল, রসিয়া, ভারত, চাইনা অমসুং খা অফ্রিকাগী STI মন্ত্রীশিংনা STIগী লমদা তেংবাং পীনবগী য়ানা ৱারোলদা খুৎয়েক পীনখিবা মতমদগী লৌখৎলিবা মরুওইবা থবকশিং ঐখোয়না খঙমিন্নরি। মেমোরেন্দম অসিদা য়াওশিনবগী প্রোতোকোলগী খুত্থাংদা অনৌবা মেম্বরশিং য়াওশিনবগী হৌজিক চত্থরিবা থৌওংবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। BRICS লৈবাকশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক অনৌবা পোত্থোক পুথোকপা ঙম্বা শক্তিশিং শেমগৎপা অমসুং BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী, অমনা অমবু খঙনবা অমসুং শান্তি লৈবা মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংদুনা, মতেং পাংদুনা পার্তনরশিপকী মওং মতৌদা মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, মসিগী দাইমেন্সন অহুম অসিদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তবু খুমাং চাউশিনহনবা অসি BRICS কোওপরেসনগী অরোইবা পান্দমনি হায়না ঐখোয়না অমুক হন্না থাজবা পীরি।
ঐখোয়না BRICS STI ৱার্কিং গ্রুপশিংগী থবকশিং থাগৎলি। অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং নেস্নেল রি-ইন্দস্ত্রিএলাইজেসনগী থৌওংশিংদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অনৌবা ফীভম অসিদা ২০২৫দা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ক্বান্তম তেক্নোলোজীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীদা ইন্নোভেসনবু মরুওইবা ৱাফমশিং ওইনা লৌনবা ব্রাজিলগী প্রপোজেল অদু ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না BRICS এক্সন প্লান ফোর ইন্নোভেসন ২০২৫-২০৩০, রিসর্স প্রোজেক্তশিংগীদমক তরেৎশুবা জোইন্ত কোল অমসুং ইন্নোভেসন প্রোজেক্তশিংগীদমক অহানবা জোইন্ত কোল হৌদোকপবু তরাম্না ওক্লি। BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা সবমেরিন কেবলশিংগী খুত্থাংদা হাই-স্পিদ কম্ম্যুনিকেসন নেৎৱার্ক অমা শেমগৎনবা ২০২৫দা "তেক্নিকল অমসুং ইকোনোমিক ফেসিবিলিতী স্তদি" অমা পাংথোক্নবা ব্রাজিলগী প্রোপোজেলবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না BRICS মেম্বর পুম্নমকপু চহি অসিগী ১০শুবা এদিসনদা লাক্লিবা য়ং সাইন্তিস্ত ফোরম অমসুং য়ং ইন্নোবেতর্স প্রাইজগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিং অমসুং স্তার্তঅপশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। BRICS দিপ-সী রিসোর্স ইন্তর্নেস্নেল রিসর্চ সেন্তর লিংখৎনবা তর্মস ওফ রেফরেন্স শেম্বা য়াওনা অথাপ্পা সমুদ্রদা পুন্না থিজিন হুমজিনবগী কোওপরেতিব এজেন্দা পুখৎলকপবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। হ্যুমেনিতীজকী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না অমুক হন্না থাজবা থম্লি অমসুং ২০২৫দা রসিয়াদা সোসিএল সাইন্স অমসুং হ্যুমেনিতীজ রিসর্চকী ফোরম পাংথোকপদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফোংদোক্লি।
BRICS লৈবাকশিংনা তুরিজম সেক্তরদা অচৌবা পোতেন্সিএল লৈরি অমসুং ২০২৪দা মেম্বরশিপ পাকথোক চাউথোকহনবগা লোয়ননা ইকোতুরিজম য়াওনা সস্তেনেবল অমসুং রেসিলিয়েন্ত তুরিজমগী গ্রোথ অমসুং দিবেলপমেন্তকীদমক থাজবা পীনবা ওইথোকপা লৈ হায়বা খঙলদুনা, মসিনা কোলাবোরেসনগী অনৌবা খুদোংচাবশিং অমসুং ইন্ত্রা [১] BRICS ত্রাভেলগীদমক পুক্নিং থৌগৎপগী খুদোংচাবশিং পীরি। ঐখোয়না তুরিজম ৱার্কিং গ্রুপকী মহৈশিং, মরুওইনা: মেম্বর স্তেৎশিংগী মরক্তা সিনর্জি অমসুং কম্প্লিমেন্তরিতী হেনগৎহন্নবা রিজনেল তুরিজম স্ত্রেতেজীশিং প্রমোৎ তৌবা; মান্নবা শীংনবশিং মায়োক্ননবগী পাম্বৈ অমা ওইনা সস্তেনেবল, রেসিলেন্ত অমসুং রিজেনেরেতিব তুরিজম চাউখৎহনবা; অমসুং লোকেল দিবেলপমেন্ত অমসুং কলচরেল একচেঞ্জকী এজেন্তশিং ওইনা দিজিতেল নোমেদশিংগী পোতেন্সিএল শীজিন্নদুনা স্ত্রেতেজিক গাইদলাইনশিং শেম্বা। ঐখোয়না BRICS কোওপরেসন পাকথোক চাউথোকহন্নবা, ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং তুরিজমনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংবদা মরুওইবা থৌদাং লৌবা ঙমহন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি।
ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংনবা অমসুং সস্তেনেবল, ফিয়র অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌবা
ক্লাইমেৎ চেঞ্জগুম্বা ঐখোয়গী অপুনবা গ্রহ অমসুং তুংলমচৎকীদমক খুদোংচাদবা ওইহল্লক্লিবা শীংনবশিং অসি থেংনবদা তঙাইফদবা মল্তিলেতরেলিজম ঙাক্না চৎনবগী ঐখোয়গী ফিরেপ অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না পেরিস এগ্রীমেন্ত অমসুং UNFCCCগী পান্দমশিং অমসুং পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা অমত্তা ওইনা লেপচনবা ৱারেপ লৌরে অমসুং লৈবাক পুম্নমকপু UNFCCC অমসুং মাগী পেরিস এগ্রীমেন্তগী পার্তীশিং ওইনা মখোয়গী হৌজিক লৈরিবা কমিৎমেন্ত অদু ঙাক্নবা অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংননবা মখোয়গী হোৎনবা অদু মখা তানা হেনগৎহন্নবা হায়রি। UNFCCCগী পান্দম ফংনবগীদমক ঐখোয়না পেরিস এগ্রীমেন্তগী মপুং ফানা অমসুং ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হেনগৎহন্দুনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংননবা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। মসিগী মনুংদা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা ইক্বিতী অমসুং তোঙান তোঙানবা নেস্নেল সর্কমতেন্সশিং য়েংলগা কম্মন অদুবু দিফরেন্সিএৎ তৌরবা রেস্পোন্সিবিলিতিশিং অমসুং মরী লৈনবা কেপাসিতীশিংগী প্রিন্সিপল অদু উৎতুনা, মিতিগেসন, এদাপ্তেসন অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী পাম্বৈশিং পীনবা মাগী প্রোভিজনশিং য়াওরি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না ব্রাজিলগী বেলম শহরদা পাংথোক্কদৌরিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱার্ক কনভেন্সন ওন ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (UNFCCC) গী কোপ ৩০গী প্রসিদেন্সীদা ঐখোয়গী মপুং ফানা মতেং পাংলি। লৈবাক খুদিংমক্না মেম্বর ওইরিবা অমসুং মসিগী মখাদা লৌরিবা থৌদাংশিং য়েংলগা UNFCCCগী য়ুম্বী পুম্নমক্তা লৌখৎলিবা এক্সনশিং অমসুং কোওপরেসন অদু হায়লাইৎ তৌরি। UNFCCC অমসুং মাগী পেরিস এগ্রীমেন্ত ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা খুমাং চাউশিলহল্লগদবা কোপ৩০ মায় পাক্না পাংথোক্নবা ঐখোয়না ঐখোয়গী মপুং ফানা থাজবা থম্লি। ২০২৮দা কোপ ৩৩ পাংথোক্নবা ভারতকী কেন্দিদেসী অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
ঐখোয়না তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লায়রবা মুত্থৎপগী মতাংদা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মতাংদা মালেমগী ওইনা পাউখুম পীনবা হায়জরি। ঐখোয়না ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী তঙাই ফদবা অদু খঙলদুনা, UNFCCC অমসুং মাগী পেরিস এগ্রীমেন্ত মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী মায়কৈদা মতেং পাংলিবা ৱারোইশিনশিং পুথোক্তুনা, অমগা অমগা শক্তি পীনদুনা, পুন্না লুচিংবা ওইনবা ঐখোয়গী ৱারেপ অদুগী স্তেৎমেন্ত অমা ওইনা ঐখোয়না BRICS ক্লাইমেৎ লিদরশিপ এজেন্দা অদু য়ানখি। মল্তিলেতরেলিজম অমসুং গ্লোবেল সাউথকী মতেং পীনবা অসিনা হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগীদমক হেন্না ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল গভর্নান্স অমা শেম্বা ঙম্মি হায়বসি মসিগী মহৈ অসিনা উৎলি হায়না ঐখোয়না ফোংদোক্লি।
ঐখোয়না চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা এক্সেসিবল ওইবা, মতম চানা অমসুং শেল চংদবা ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিং ফংহনবা অসি ক্লাইমেৎ এক্সনগা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকা পুনশিন্নবা অচুম্বা ত্রাঞ্জিসনগী লম্বীশিং ওইহন্নবগীদমক য়াম্না মরু ওই হায়না ঐখোয়না অকনবা ৱাফম থম্লি। UNFCCC অমসুং মাগী পেরিস এগ্রীমেন্তকী মখাদা রিসোর্সশিং পীবা অমসুং মোবিলাইজেসন তৌবা অসি চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মায়কৈদা লৌরিবা থৌদাং অমনি হায়না ঐখোয়না ফোংদোক্লি। মল্তিলেতরেলিজম অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনদা মতিং থমদুনা অমসুং হেন্না অচুম্বা অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা ইন্তর্নেস্নেল মোনিতরী অমসুং ফাইনান্সিএল সিস্তেম অমগীদমক মালেমগী ওইবা মোবিলাইজেসন অমা লুচিংনবা ঐখোয়না লেপ্লি। ঐখোয়না ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিংগী মতাংদা লুচিংবশিংগী ফ্রেমৱার্ক দিক্লেরেসন অসি এদোপ্ত তৌখ্রে। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইকোনোমিক শক্তি অমসুং ইন্নোভেসন কেপাসিতীবু শীজিন্নদুনা উৎলি মদুদি এম্বিসিয়স ওইবা ক্লাইমেৎ এক্সননা চাউখৎপা অমসুং মীপুম খুদিংমক্কীদমক হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা পুরকপা ঙমগনি। UNFCCCগী পান্দমশিং, প্রিন্সিপলশিং অমসুং প্রোভিজনশিং, মসিগী ক্যোতো প্রোতোকোল অমসুং পেরিস এগ্রীমেন্ত, মসিগী ইক্বিতি অমসুং কম্মন অদুবু দিফরেন্সিএৎ তৌরবা রেস্পোন্সিবিলিতিশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা নেস্নেল সর্কমতেন্সশিং য়েংলগা মরী লৈনবা কেপাসিতীশিংগী প্রিন্সিপলশিং য়াওনা ইকায় খুম্নবা মথৌ তাই হায়না ঐখোয়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি।
মতিক চানা, ঐখোয়না গ্রীন হাউস গ্যাস থাদোকপশিং য়েংশিন্নবা ম্যুচেল ওইনা য়ানরবা মেথোদোলোজীশিং অমসুং স্তেন্দর্দশিং শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়না BRICS প্রিন্সিপলস ফোর ফেয়র, ইনক্লুসিব এন্দ ত্রান্সপরেন্ত কার্বোন একাউন্তিং ইন প্রদক্ত এন্দ ফেসিলিতী ফৎটপ্রিন্স প্রিন্সিপলশিং অসি কার্বোন একাউন্তিংদা য়ুম্ফম ওইবা সিস্তেমশিং, স্তেন্দর্দশিং অমসুং মেথোদোলোজীশিং দিজাইন তৌবদা লমজিংনবা হেন্না বেলেন্স তৌরবা ইন্তর্নেস্নেল এপ্রোচ অমগী মায়কৈদা BRICSকী মরুওইবা কন্ত্রিব্যুসন অমা ওইনা এদোপ্ত তৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং মখা তানা থবক পায়খৎতুনা কান্নবা ফংগদবা লৌশিং লৈতবশিং মশক খঙদোকপগী মরুওইবা অদু পনখি। ঐখোয়না BRICS রিপোর্ত ওন ইন্তলেকচুএল প্রোপর্তী ওপ্সনস তু এনহান্স ক্লাইমেৎ চেঞ্জ রিলেতেদ তেক্নোলোজী কোওপরেসন অসি BRICS মেম্বর লৈবাকশিংনা তুংগী ওইনা খন্ন-নৈনবা য়াবা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগা মরী লৈনবা কোওপরেতিব এরেঞ্জমেন্তশিংগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা মেপিং অমা ওইনা ক্লাইমেৎ এক্সনগী মরুওইবা থৌওং অমা ওইনা তেক্নোলোজীগী দিবেলপমেন্ত অমসুং ত্রান্সফরদা মতেং পীনবা অমসুং খোঙজেল য়াংশিনহন্নবগী পান্দমগা লোয়ননা এদোপ্ত তৌখিবদু খঙজিল্লি।
ঐখোয়না লৈবাক পুম্নমক্তা, মরুওইনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা তুংকোইনা চৎনগদবা শেন্মিৎলোনগী গ্রোথ অমসুং দিবেলপমেন্ত পুরকপা ঙম্নবা সপোর্তিব অমসুং ওপন ইন্তর্নেস্নেল ইকোনোমিক সিস্তেম অমা প্রমোৎ তৌনবা পাক চাউবা কোওপরেসন অমা পুক্নিং চিংশিন্না হায়রি। মসিনা মখোয়বু ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী প্রোব্লেমশিং থেংনবদা হেন্না ফবা মওংদা মতেং পাংগনি। অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংননবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং, অমখায় ওইবা খোঙথাংশিং য়াওনা, আর্বিত্রেরী নৎত্রগা জস্তিফাইএবল ওইদবা দিস্ক্রিমিনেসনগী পাম্বৈশিং নত্ত্রগা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদতা অরোনবা অথিংবা অমা থম্বা য়াওদনবা ঐখোয়না অকনবা ৱাফম থম্লি। ললোন-ইতিক অমসুং অকোয়বগী ফীভমগা পুনশিন্নবা হাইব্রিদ লিগেল ওইবা মওংদা লৌখৎপা খোঙথাংশিংনা পীরিবা খুদোংচাবশিং অমসুং শীংনবশিং অদু খঙলদুনা, মখোয়না অকোয়বগী ফীভমগী পান্দমশিংগী মতাংদা লৌখৎলিবা য়ুনিলেতরেল ত্রেদকী খোঙথাংশিংবু হেন্না শীজিন্নরকপদা খন্ন-নৈনখি অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখি। ললোন-ইতিক অমসুং অকোয়বগী ফীভমদা অহোংবা লাকপদা য়ুনিলেতরেল ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎপদা BRICS মেম্বরশিংনা পুন্না মতেং পাংনবা, BRICS মেম্বরশিংনা ললোন-ইতিক্কী কান্নবশিং হেন্না ফজনা শীজিন্নবা, য়ুনিলেতরেল ওইবা খোঙথাংশিংদা পুন্না থবক তৌনবা অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংননবা মালেমগী হোৎনবা অসিদা মতেং পাংনবা ললোন-ইতিক, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী BRICS লেবোরেতরি লিংখৎপা অসিবু তরাম্না ওক্লি।
ঐখোয়না BRICS ক্লাইমেৎ রিসর্চ প্লেৎফোর্মগী তর্মস রিফরেন্স এদোপ্ত তৌবদা হরাওবা ফোংদোক্লি অমসুং মসি BRICS মেম্বর লৈবাকশিংগী মরক্তা সাইন্তিফিক অমসুং এক্সপর্ত এক্সচেঞ্জ, ৱাখল্লোন, লৌশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং হেনগৎহনবদা মশক থোকপা থৌদাং অমনি হায়বা খঙই।
ঐখোয়না পেরিস এগ্রীমেন্তকী আর্তিকল ৬বু, ক্লাইমেৎ ইন্সতোলমেন্তকী মায়কৈদা প্রাইবেৎ অমসুং পব্লিক ইনভেস্তমেন্ত লমজিংনবা লম্বীশিং পীদুনা, মিতিগেসন এক্সনশিংদা হেন্না এম্বিসন লৈবা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং এনভাইরনমেন্ত ইন্তিগ্রিতী প্রমোৎ তৌনবা মরুওইবা খুৎলাই অমা ওইনা খঙই। মেকানিজমশিং অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, ঐখোয়না প্রাইবেৎ সেক্তরগী থৌদাং লৌবা, তেক্নোলোজী ত্রান্সফর পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং পব্লিক ফাইনান্সিং ফ্লোশিং মপুং ফাহনবা ঙমগনি। ঐখোয়না BRICS কার্বোন মার্কেৎ পার্তনরশিপকী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী প্রোভিজনশিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং এক্সপরিয়েন্স একচেঞ্জদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা কার্বোন মার্কেৎকী লমদা মতেং পীনবগীদমক মসিগী ভেল্যু অদু খঙলে। ঐখোয়না ক্লাইমেৎ স্ত্রেতিজীশিং অসিদা মেম্বরশিংবু মতেং পীনবা অমসুং মথৌ তাবা রিসোর্সশিং পুথোকপদা য়াওনা মিতীগেসনগী থবকশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক কোওপরেতিব এপ্রোচ অমা ওইনা মসিগী ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ঙাইরি।
ঐখোয়না অকোয়বগী ফীভমগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগীদমক্তা ইন্তর্নেস্নেল লোগা চুনদবা য়ুনিলেতরেল, প্যুনিতিব অমসুং দিস্ক্রিমিনেতরী প্রোতেক্সনিস্তকী খোঙথাংশিং, হায়বদি য়ুনিলেতরেল অমসুং দিস্ক্রিমিনেতিব কার্বোন বোর্দর এদজস্তমেন্ত মেকানিজমশিং (CBAMs), দিফোরেস্তেসন রেগুলেসন, দ্যুদিলিজেন্স মথৌ তাবশিং, তেক্স অমসুং অতোপ্পা খোঙথাংশিং য়াদে অমসুং ক্লাইমেৎ নৎত্রগা অকোয়বগী ফীভমদা য়ুম্ফম ওইবা য়ুনিলেতরেল ত্রেদকী খোঙথাংশিং লৌহন্দনবা কোপ২৮দা পাউতাক পীরকপা অদুদা ঐখোয়না মপুং ফানা মতেং পাংলি হায়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না মালেমগী সপ্লাই অমসুং প্রদক্সন চেনশিংবু খংহৌনা থিংজিল্লিবা অমসুং কম্পিতিতিবতা অশোয়বা পীরক্লিবা য়ুনিসাইতেদ প্রোতেক্সনিস্তকী খোঙথাংশিংসু য়ানীংদবা ফোংদোক্লি।
মরুওইবা ইনর্জী পুথোকপা অমসুং শীজিন্নরিবা অনিমক ওইনা ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নরিবা থৌদাং অদু খঙলদুনা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী ফীভমগা চুনবা মওংদা অচুম্বা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল ৭ (SDG ৭) দা পনখ্রিবা মতুং ইন্না মীপুম খুদিংমক্কীদমক শেল চঙদবা, থাজবা য়াবা, সস্তেনেবল অমসুং মোদর্ন ইনর্জী ফংহন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা হায়রি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না BRICS সেনিয়র ইনর্জী ওফিসিএলশিংগী কমিতী অমসুং BRICS ইনর্জী রিসর্চ কোওপরেসন প্লেৎফোর্মগী কান্নরবা থবকশিং তরাম্না ওক্লি অমসুং BRICS ইনর্জী কোওপরেসন ২০২৫-২০৩০গীদমক অপদেৎ তৌরবা রোদমেপ অমসুং ইনর্জী সর্ভিসশিং অমসুং অনৌবা অমসুং সস্তেনেবল ফ্যুএলশিং ফংহন্নবা রিপোর্তশিং শেমগৎপগী থবকশিং য়েংশিল্লি। জুন ৯ অমসুং ১০দা ব্রাসিলিয়াদা পাংথোকখিবা BRICS য়ুথ ইনর্জী সম্মিৎকী ৭শুবা মীফমসু ঐখোয়না খঙলে।
ইনর্জী সেক্যুরিতী অসি খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎপা, নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং লৈবাক পুম্নমক্কী য়াইফনবা মরুওইবা য়ুম্ফম অমনি হায়না ঐখোয়না খঙলে। ঐখোয়না ইনর্জী কৈথেলগী অরেপ্পা লৈহন্দুনা অমসুং তোঙান-তোঙানবা সোর্সশিংদগী ইনর্জীগী লেপ্পা লৈতনা ফ্লো লৈহন্দুনা, ভেল্যু চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, ঙমখৈ লান্না ইনর্জী ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা মরুওইবা ইনর্জী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী রেসিলিয়েন্স অমসুং প্রোতেক্সন লৈহন্দুনা ইনর্জী সেক্যুরিতী হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা অদু পনখি। ঐখোয়না খঙলে মদুদি ফোসিল ফ্যুলশিং অসি মালেমগী ইনর্জী মিক্সতা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখিগনি, মরুওইনা হৌগৎলক্লিবা কৈথেলশিং অমসুং চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমিশিংগীদমক্তা, অমসুং ঐখোয়না অচুম্বা, ওর্দর লৈরবা, চপ মান্নবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনশিং প্রমোৎ তৌবগী তঙাইফদবা অদু খঙলে অমসুং ঐখোয়গী ক্লাইমেৎকী পান্দমশিংগা চুনবা অমসুং SDG ৭ ঙাক্না চৎপা অমসুং তেক্নোলোজিকেল ন্যুত্রেলিতীগী প্রিন্সিপলশিং অমসুং নেস্নেল সর্কমতেন্সশিং, মথৌ তাবশিং অমসুং প্রাইওরিতিশিং য়েংলগা কম্মন অদুবু দিফরেন্সিয়েৎ তৌরবা রেস্পোন্সিবিলিতিশিং অমসুং মরী লৈনবা কেপাসিতীশিং হন্থহনবগী তঙাইফদবা অদু খঙলে। ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংন্নবা অমসুং ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনশিং প্রমোৎ তৌনবগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি ঐখোয়না খঙলদুনা, UNFCCC গী মখাদা, মসগী পেরিস এগ্রীমেন্ত অমসুং নেস্নেল সর্কমতেন্সশিংগী মতুং ইন্না সস্তেনেবল ওইবা মওংদা ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নরিবা অদু ঐখোয়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি।
ঐখোয়না ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগীদমক ফন্দিং গেপ অদু লৈহনদনবগীদমক ফন্দিংগী খুদোংচাবদা মতেং পীনবা অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পাকথোক চাউথোকহন্নবগী তঙাই ফদবা অদুদা পুক্নিং চিংশিল্লি অমসুং পেরিস এগ্রীমেন্ত অমসুং মাগী প্রিন্সিপলশিংগী মতুং ইন্না ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী অচুম্বা অমসুং ইনক্লুসিব ওইহন্নবগীদমক চাউখৎলবা লৈবাকশিংদগী চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা মতিক চাবা, মাংজৌননা উবা য়াবা অমসুং য়ৌগদবা মমল হন্থবা অমসুং কন্সেস্নেল ফন্দিং য়েন্থোক্নবা হায়রি। কৈথেলশিং, তেক্নোলোজীশিং অমসুং মমল হোংবা শেল-থুমগী লমদা খেৎনবা লৈতনা এক্সেস তৌবা অসি তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক তঙাইফদবা অমনি হায়না ঐখোয়না অকনবা ৱাফম থম্লি।
ঐখোয়না জিরো- অমসুং লো-ইমিসন[১] ইনর্জী তেক্নোলোজীশিং, ইনর্জী সেক্যুরিতী, অমসুং ইনর্জী সপ্লাই চেনশিংগী রেসিলিয়েন্স শেমগৎপদা ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী মরুওইবা থৌদাং অদু খঙই। ঐখোয়না রিসোর্স মরাং কায়না লৈবা লৈবাকশিংদা কান্নবা য়েন্থোকপা, ভেল্যু এদিসন অমসুং শেন্মিৎলোনগী তোঙান-তোঙানবা মখলশিং ফংহন্নবা, মখোয়গী মেনরেল রিসোর্সশিংদা সোভরেন ওইবা হকশিং মপুং ফানা ঙাক্লগা, অমসুং মখোয়গী পোলিসীগী পান্দমশিং ফংনবগীদমক মথৌ তাবা থৌরাংশিং লৌখৎপা, ঙাক্লৌ পীবা অমসুং চৎনহনবগী তঙাই ফদবা অদুসু পনখি।
BRICSকী মনুংদা অমসুং মসিগী খুত্থাংদা মতেং পীনবা অসি তুং কোইনা চৎকদবা তুংলমচৎ অমসুং মীপুম খুদিংমক্কীদমক চপ মান্নবা অমসুং অচুম্বা ত্রাঞ্জিসনগী মায়কৈদা মালেমগী ওইনা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংনবা য়াম্নমক মরু ওই হায়না ঐখোয়না ফোংদোক্লি। বাইওদাইভর্সিতী ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অমসুং তুং কোইনা শিজিন্নবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি। জীনেতিক রিসোর্সশিং শীজিন্নবদগী ফংলকপা কান্নবশিং অদু অচুম্বা অমসুং চপ মান্ননা য়েন্থোকপা অমসুং কনভেন্সন ওন বাইওদাইবর্সিতী, মসিগী প্রোতোকোলশিং অমসুং মসিগী কুনমিং-মোন্ত্রিয়েল গ্লোবেল বাইওদাইবর্সিতী ফ্রেমৱার্কপু মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না কুনমিং বাইওদাইবর্সিতী ফন্দ লিংখৎপা অমসুং চাইনাগী সরকারনা শরুক য়াবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা মখোয়গী বাইওদাইবর্সিতী কঞ্জার্বেসনগীদমক মতেং পাংবদা অমসুং কুনমিং-মোন্ত্রিয়েল গ্লোবেল বাইওদাইভর্সিতী ফ্রেমৱার্ক ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা অচৌবা মতেং পাংবদা মসিগী মরুওইবা থৌদাং অদু শকখঙখি। কোপ-১৬ ৱারী শানবদা BRICS লৈবাকশিংনা মরুওইনা রিসোর্স মোবিলাইজেসনদা অওনবা পুরকপদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাং অদু ঐখোয়না মশক খঙলে। ঐখোয়না চাউখৎলবা লৈবাকশিংদা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা মতিক চাবা, ইফেক্তিব, প্রিদিক্তেবল, মতম চানা ফংহনবা য়াবা শেন-থুমগী রিসোর্সশিং ফংহন্নবা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং, দিবেলপমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌবা হেনগৎহন্নবা হায়রি। মসিনা বাইওদাইভর্সিতী কঞ্জার্বেসন, তুং কোইনা শিজিন্নবা অমসুং কান্নবশিংবু অচুম্বা অমসুং চপ মান্নবা মওংদা শরুক য়ামিন্নবগীদমক চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌগনি।ঐখোয়না ত্রোপিকল ফোরেস্তশিং য়াওনা মখল খুদিংমক্কী ফোরেস্তশিংনা বাইওদাইভর্সিতী কঞ্জার্ব তৌবদা, ৱাতর বেসিনশিং অমসুং লৈহাউশিং কঞ্জার্ব তৌবদা অমসুং ইকোনোমিক সেক্তরশিংগীদমক ৱাংবা ভেল্যু লৈবা উ অমসুং নন-তিমবর ফোরেস্ত প্রদক্তশিং ফংহনবদা, হায়দ্রোলোজিকেল সাইকলশিং রিগুলেৎ তৌবদা, অমসুং দিজর্তিফিকেসন থেংনবদা অমসুং মরু ওইবা কার্বোন সিঙ্কশিং ওইনা মথৌ পাংথোকপদা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু পুক্নিং চিংশিল্লি। মরুওইবা ত্রোপিকেল ইকোসিস্তেমশিং অসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা, তুং কোইনা চৎনবা য়াবা মেনেজমেন্ত অমসুং নৌনা শেমগৎনবা হোৎনরিবা "য়ুনাইতেদ ফোর অৱর ফোরেস্তস" ইনিসিয়েতিব অদুসু ঐখোয়না খঙলে। ঐখোয়গী লৈবাকশিংনা অতাংবা স্পেসিসশিং ঙাক্তুনা থম্নবা হোৎনরিবশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা অমসুং অচৌবা কেৎশিংগী ভলনরেবিলিতী ৱাংই হায়বা খঙলদুনা, ঐখোয়না রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়ানা ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেৎস এলাইন্স অমা শেম্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাং অমসুং অচৌবা কেৎশিং ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক পুন্না থবক তৌনবা BRICS লৈবাকশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি।
কোপ ৩০দা বেলেমদা ত্রোপিকেল ফোরেস্ত ফোরএভর ফেসিলিতী হৌদোক্নবা থৌরাংশিং অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি অমসুং মসি ত্রোপিকেল ফোরেস্ত কঞ্জার্বেসনগীদমক মতম শাংনা, রিজল্ততা য়ুম্ফম ওইবা ফাইনান্সিং পুথোক্নবা শেমখিবা অনৌবা মেকানিজম অমনি হায়না ঐখোয়না খঙলে। ফেসিলিতী অসিগী কেপিতেলাইজেসন অমসুং মতম চানা ওপরেস্নেলাইজেসন তৌনবগীদমক ঐখোয়না পোতেন্সিএল দোনর লৈবাকশিংদা এম্বিসিয়স ওইবা কন্ত্রিব্যুসনশিং লাউথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
BRICS লৈবাকশিংনা সাইন্তিফিক রিসর্চ অমসুং এদভান্স তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা তুং কোইনা চৎনগদবা ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং গভর্নান্সকী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী এক্সপর্তীস লৈরে হায়না ঐখোয়না অমুক হন্না থাজবা পীরি। মখোয়না ফোরেস্তকা মরী লৈনবা শীংনবশিং অমসুং পান্দমশিং মায় পাক্না মায়োক্নবদা অফবা এক্সপরিয়েন্স লৈরে। ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা এক্সপরিয়েন্স শেয়র তৌনবা অমসুং ফোরেস্তরী অমসুং ফোরেস্তরীগা মরী লৈনবা অতোপ্পা হিরমশিংদা রিসর্চ তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
ঐখোয়না BRICS এনভাইর্নমেন্তেল ত্রেকদা শেমগৎখিবা BRICS এনভাইর্নমেন্তেল সাউন্দ তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্ম (বেস্ত) "BRICS ক্লিন রিভর্স" অমসুং "অর্বান এনভাইর্নমেন্তেল সস্তেনেবিলিতীগীদমক BRICS পার্তনরশিপ" য়াওনা এনভাইর্নমেন্তেল কোওপরেসনগী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং অমসুং অতোপ্পা কোওপরেসন মেকানিজমশিংগী মখাদা এনভাইর্নমেন্তেল কোওপরেসনগী মতাংদা খুমাং চাউশিলহন্নবগী মরুওইবা অদু পনখি। ঐখোয়না খুন্নাইগী তোঙান তোঙানবা সেগমেন্তশিংবু অকোইবগী ফীভমগী প্রোব্লেমশিং কোকহন্নবগী মরুওইবা অদু খঙবগা লোয়ননা ঐখোয়না "BRICS য়ুথ এনভাইর্নমেন্তেল নেৎৱার্ক" অমা শেমগৎপগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু মখা তানা থিজিনবা পাম্মি।
ঐখোয়না খঙমিন্নরি মদুদি দেজর্তিফিকেসন, লেন্দ দিগ্রেদেসন অমসুং ঈকং, অমসুং সেন্দ অমসুং দস্তকী নোংলৈ নুংশিৎনা মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং হিংনবগী লম্বীদা, মরুওইনা খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা মীওইশিং, মপান্দা লৈরবা মীওইশিং অমসুং লোকেল কম্ম্যুনিতীশিং য়াওনা, শাথীনা খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈহল্লি।
ঐখোয়না খঙই মদুদি BRICS লৈবাকশিংনা প্লাস্তিক পোলুসন থেংনদুনা অকোয়বগী ফীভম ফগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌবা য়াই। য়ুনাইতেদ নেসন্স এনভাইর্নমেন্ত এসেমব্লীগী রিজোলুসন ৫/১৪গী মতুং ইন্না, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মথৌ তাবশিং অমসুং মরু ওইবশিং য়েংলগা, মেরিন এনভাইর্নমেন্ত য়াওনা প্লাস্তিক পোলুসনগী মতাংদা অচুম্বা, ইফেক্তিব অমসুং বেলেন্স তৌরবা, লিগেল্লি বাইন্দিং ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ইন্সত্রুমেন্ত অমগীদমক হৌজিক চত্থরিবা ৱারী শানবদা ঐখোয়না কোলাবোরেসন অমসুং কন্সেনসস বিল্দিংগী ৱাখল্লোন্দা, অমসুং অথুবা মতমদা অমসুং অমত্তা ওইনা লেপ্নবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা শরুক য়াগনি। ইন্তর্নেস্নেল ইন্সত্রুমেন্ত অসিনা লৈবাক খুদিংমক্কী নেস্নেল সর্তিফিকেসনশিং, কেপাসিতীশিং, অমসুং অচেৎপা থৌদাংশিং অদু য়েংদুনা, কেপাসিতী শেমগৎপা অমসুং লৌশিং অমসুং তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌদুনা প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্তদা মীৎয়েং চংদুনা অমসুং মসিনা নেস্নেল ইকোনোমীশিংদা, মরুওইনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী ইকোনোমীশিংদা নেগেতিব ইথিল পীদনবা য়েংশিল্লি।
ঐখোয়না BRICSকী ফ্রেমৱার্ক মনুংদা অকোয়বগী ঙাক-শেনবা অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা, মল্তিলেতরেলিজম ঙাকপা অমসুং মালেমগী অকোয়বগী লমদা লৈঙাক-শাসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, বাইওদাইভর্সিতী মাংহনবা অমসুং পোলুসন থেংননবা লৌখৎলিবা খোঙথাং পুম্নমক, অমত্তা ঙাইরবা খোঙথাংশিং য়াওনা, মরী লৈনবা মল্তিলেতরেল ইনভাইরনমেন্ত অমসুং ললোন-ইতিকগা মরী লৈনবা এগ্রীমেন্তশিংগী প্রিন্সিপলশিং অমসুং প্রোভিজনশিং অদুগী মতুং ইন্না দিজাইন তৌগদবনি, এদোপ্ত তৌগদবনি অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবনি অমসুং মখোয়না অর্বিত্রেরী নৎত্রগা জাইতিফাই তৌবা য়াদবা দিস্ক্রিমিনেসনগী পাম্বৈ অমা নৎত্রগা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদতা অরানবা মওংদা অথিংবা থম্বগী খুৎলাই অমা ওইরোইদবনি।
চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগীদমক হেন্না চাং বেলেন্স অমসুং ইক্বিতেবল ওইবা মীহুৎশিং লৈহন্নবা অমসুং লৈবাকশিং অসিনা ঙাক্লিবা নেচরেল কেপিতেলগী ভেল্যু অদুগা চুনবা ওইনা গ্লোবেল এনভাইর্নমেন্ত ফেসিলিতী (GEF) গী গভর্নান্স শেমগৎপগী তঙাই ফদবা অদু ঐখোয়না খঙলে। ঐখোয়না থৌওংশিং অসি লাইথোকহনবদা অমসুং রিসোর্সশিং ফংহনবদা মতেং পাংবদা, অমসুং ইকোসিস্তেমশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অমসুং তুং কোইনা শিজিন্নবদা হকথেংননা শরুক য়াবা মীওইশিং, খুদম ওইনা য়েলহৌমীশিং অমসুং লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংদা, ৱা ঙাংনবা অমসুং ভোৎ থাদনবগী মেকানিজম ফগৎহনবা অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা ৱারেপ লৌবদা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংহনবা য়াওনা মতেং পাংলি।
২০২৫গী মে ১৪দা ব্রাসিলিয়াদা পাংথোক্কদৌরিবা BRICS ত্রান্সপোর্ত মিনিস্তরশিংগী অনিশুবা মীফমগী আউৎকমশিং অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী দিমান্দশিং ফংহন্নবা অমসুং BRICS লৈবাকশিংগী ত্রান্সপোর্ত পোতেন্সিএল হেনগৎহন্নবা ত্রান্সপোর্ত দাইলোগ মখা তানা প্রমোৎ তৌনবা অমসুং ত্রান্সপোর্ত কোওপরেসন পাংথোকপদা মেম্বর স্তেত পুম্নমক্কী সোভরনেতি অমসুং তেরিতোরিয়েল ইন্তিগ্রিতিবু ইকায় খুম্নবা উৎলি। শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা, কনেক্তিবিতী অমসুং অকোয়বগী ফীভম লেংদনা লৈহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরিবা অসি খঙলদুনা ঐখোয়না তুংকোইনা চৎনগদবা অমসুং রেসিলেন্ত ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না শহরগী মীয়ামগী ত্রান্সপোর্ত সিস্তেমশিং মখা তানা চাউখৎহন্নবা অমসুং এক্তিব মোবিলিতী প্রমোৎ তৌবগী মরুওইবা অদুদা পুক্নিং চিংশিল্লি। মসিনা হেন্না চপ মান্নবা, হিংবদা নুংঙাইবা, হকচাং ফবা, কান্নগদবা অমসুং কঞ্জেস্তেদ ওইবা হন্থবা অর্বান এনভাইর্নমেন্ত অমা শেমগৎলগনি। ঐখোয়না শহরগী মোবিলিতীদা জিরো অমসুং লো ইমিসন ভেহিকলশিং শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎপগী তঙাইফদবা অদুসু খঙই। এভিএসন অমসুং সমুদ্রগী ত্রান্সপোর্ত্তা কার্বোন থাদোকপা হন্থহন্নবা BRICS মেম্বরশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না সস্তেনেবল এভিএসন ফ্যুলস (SAF), লোয়ার কার্বন এভিএসন ফ্যুলস (LCAF), অমসুং অতোপ্পা এভিএসন ক্লিনর ইনর্জীশিং অসি ইন্তর্নেস্নেল এভিএসনদগী কার্বোন থাদোকপা হন্থহন্নবা লম্বী অমা ওইনা মরুওইবা অদু খঙলে। মখোয়গী নেস্নেল রিয়েলিতিশিং য়েংলগা, ক্লিনর এভিএসন ইনর্জী অমসুং মসিগা মরী লৈনবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপা অমসুং শিজিন্নবদা ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংগী মরক্তা তেক্নোলোজিকেল কোওপরেসন পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়না এয়র অমসুং মেরিতাইম কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং মেরিতাইম ত্রান্সপোর্তকী দেকার্বোনেসন প্রমোৎ তৌনবা অমসুং লোজিস্তিক ইন্তিগ্রেসন অমসুং ইন্নোভেসনদা ইনিসিয়েতিবশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মতেং পাংনবদা মরুওইবা পীরি।
হ্যুমেন, সোসিএল অমসুং কলচরেল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা পার্তনরশিপ
ঐখোয়না পোপুলেসনগী হীরমদা BRICS কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লেপ্লি, মরমদি পোপুলেসনগী চহিগী মওং-মতৌ অসি হোংলক্লি অমসুং মরু ওইনা নুপী অমসুং দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগী হকশিং অমসুং কান্নবশিং, নহাশিংগী দিবেলপমেন্ত, এমপ্লোইমেন্ত অমসুং থবক্কী তুংলমচৎ, অর্বানাইজেসন, মাইগ্রেসন অমসুং এজিংগী মতাংদা মসিনা সোসিও-ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তদা শীংনবশিংগা লোয়ননা খুদোংচাবশিংসু পীরি।
ঐখোয়না লৈবাক পুম্নমক্না মান্নবা অমসুং অমগা অমগা ইকায়খুম্নবা ইথিলগী মখাদা মীওইবগী হকশিং অমসুং ফন্দামেন্তেল ফ্রীদমেন্তশিং প্রমোৎ অমসুং ঙাক-শেনবদা তেংবাং পীনবা অমসুং খেন্নবা মীৎয়েংগী মওং খুদিংমক থেংননবা হোৎনবগী তঙাই ফদবা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না চাউখৎপগী হক য়াওনা মীওইবগী হক পুম্নমকপু অচুম্বা অমসুং চপ মান্নবা মওংদা, চপ মান্নবা য়ুম্ফমদা অমসুং চপ মান্নবা মীৎয়েংগা লোয়ননা য়েংশিনবা মখা চত্থনবা য়ানরে। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না BRICSকী মনুংদা অমসুং মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা মান্নবা ইন্তরেস্তকী হীরমশিংদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবদা য়ানরে। মসিদা মীওইবগী হকশিংবু সেলেক্তিব ওইদবা, পোলিতিসাইজ তৌদবা অমসুং কন্সত্রক্তিব ওইবা মওংদা প্রমোৎ তৌবা, ঙাক-শেনবা অমসুং মপুং ফাহন্নবগী তঙাই ফদবা অদু য়েংদুনা অমসুং দবল স্তেন্দর্দ, কন্সত্রক্তিব দাইলোগ অমসুং তেংবাং য়াওদনা তৌগনি। ঐখোয়না দেমোক্রেসী অমসুং মীওইবগী হকশিংবু ইকাই খুম্ননবা হায়জরি। মতাং অসিদা ঐখোয়না হায়নিংই মদুদি মখোয় অসি মালেমগী লৈঙাক্কী থাক্তা অমসুং লৈবাকশিংগী থাক্তা পায়খৎকদবনি। অমগা অমগা কান্নবা ফংনবগী মওংদা তেংবাং পীনবা য়ুম্ফম ওইদুনা মালেমগী মীয়ামগীদমক হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা পান্দম থমদুনা মীপুম খুদিংমক্কী দেমোক্রেসী, হ্যুমেন রাইৎশিং অমসুং ফন্দামেন্তেল ফ্রীদমশিং প্রমোসন অমসুং প্রোতেক্সন তৌনবা ঐখোয়না ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি।
ঐখোয়না রেসিজম, রেসিএল দিস্ক্রিমিনেসন, জেনোফোবিয়া অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ইন্তোলরেন্সগা লোয়ননা ধর্ম, লাইনীং নত্ত্রগা থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা দিস্ক্রিমিনেসন অমসুং মালেম শিনবা থুংনা মখোয়গী হৌজিক্কী মতমগী মওং পুম্নমক, হেত স্পিচ, দিসইনফোর্মেসন অমসুং মিসইনফোর্মেসনগী হেনগৎলক্লিবা শীংননিংঙাই ওইবা চৎনবী য়াওনা মসিগী মায়োক্তা লান্থেংনবগী তঙাইফদবা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না য়ু.এন. জেনরেল এসেমব্লীনা অফ্রিকান দিসেন্তকী মীওইশিংগী অনিশুবা ইন্তর্নেস্নেল দেকেদ (২০২৫ - ২০৩৪) লাউথোকপবু তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না আফ্রিকান য়ুনিয়ননা ২০২৫ অসি "অফ্রিকানশিং অমসুং অফ্রিকান দিসেন্তকী মীওইশিংগীদমক রিপেরেসনগী খুত্থাংদা জস্তিস"কী চহি ওইনা লাউথোকপগী ৱারেপ লৌখিববু তরাম্না ওক্লি অমসুং কোলোনিএলিজম অমসুং স্লেব ত্রেদকী মাং-তাক্নিংঙাই ওইবা লিগেসি থেংননবা অফ্রিকান য়ুনিয়ননা হোৎনরিবশিং অদু খঙবা উৎলি।
বৈজিং দিক্লেরেসন অমসুং প্লেৎফোর্ম ফোর এক্সনগী ৩০শুবা চহি মপুং ফারকপগী মতাংদা, ঐখোয়না সেক্তর খুদিংমক্তা নুপীশিংগী হকশিং অমসুং লুচিংবা ওইবগী থৌনা অসি হেন্না কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না নুপীশিংগী শক্তি হেনগৎহনবা অমসুং খুন্নাইগী হিরম খুদিংমক্তা মখোয়গী মপুং ফানা, চপ মান্ননা অমসুং মগুন লৈনা শরুক য়াবা, এজুকেসন অমসুং ললোন-ইতিক ফংহনবা অমসুং ৱারেপ লৌবগী থৌওংশিংদা মখোয়গী থৌনা লৈনা শরুক য়াবা, মসি মান্নবা, চাউখৎপা অমসুং শান্তি ফংনবগীদমক্তা মরুওইবা অমনি হায়না ঐখোয়না ফোংদোক্লি। স্তেনেবল দিবেলপমেন্ত, ক্লাইমেৎ এক্সন অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিপতা, মরু ওইনা গ্লোবেল সাউথতা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংগী থৌদাং অদু ঐখোয়না মরুওইনা থম্লি। ঐখোয়না ব্রাজিলগী প্রসিদেন্সীগী মখাদা নুপীশিংদা ওনলাইন মিসোগাইনী অমসুং দিসইনফোর্মেসনগী শাফুগা মরী লৈননা খন্ন-নৈনখিবা অদু খঙজিনখি। অমসুং ঐখোয়না জেন্দর দিজিতেল গেপ য়াওনা দিজিতেল দিভাইদ কোকহন্নবগীদমক নুপীশিংগী সেফতী, ভোইস অমসুং এক্তিব পার্তিসিপেসনগী মথৌ তাবা অদু পনখি। অহোংবা চাইল কেয়র ফংহনবদা মতেং পাংনবা, STEM সেক্তরশিংদা নুপীশিংগী লুচিংবশিং পুক্নিং থৌগৎপা, অমসুং থবক মফমদা খেৎনবা অমসুং হিংসাগী মওং খুদিংমক্কী মায়োক্তা নুপীশিংগীদমক লিগেল প্রোতেক্সন মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনচিংবা পোলিসীগী খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা শেন্মিৎলোনদা নুপীশিংগী মপুংফাবা অমসুং মান্নবা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি।
ঐখোয়না ব্রাসিলিয়াদা জুন ১৭, ২০২৫দা পাংথোকখিবা BRICS হেল্থ মিনিস্তরশিংগী মীফমদা ফংখিবা খুমাং চাউশিনবা অদু অমসুং হকশেলগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা অচেৎপা ৱাফমশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐখোয়না BRICS হেল্থ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা হেন্না নকশিন্নবা মরীশিং ফগৎলকপদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি অমসুং BRICS R&D ভেক্সিন সেন্তরগী ইনিসিয়েতিবশিং, ইলেক্ত্রোনিক R&D স্তোক, BRICS তি.বি. রিসর্চ নেৎৱার্ক্কী থবকশিং, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং হকশেলগী পথাপশিংদা মপাঙ্গল লৈরবা দেতা গভর্নান্সকী ইথিকেল অমসুং ইফেক্তিব ওইবা শিজিন্নবা ফংহন্নবা ইনিসিয়েতিবশিংসু শৌগৎলি। য়ুনিভর্সেল হেল্থ কভরেজ ফংহন্নবা অমসুং হিদাক-লাংথকশিং, ভেক্সিনশিং অমসুং দাইগ্নোস্তিক্স য়াওনা তঙাইফদবা হেল্থ গুদশিং অমসুং হেল্থ কেয়র সর্ভিসশিংদা চুম্না অমসুং মতম চানা ফংহন্নবা পান্দম থমদুনা রেসিলিয়েন্ত, ইক্বিতেবল অমসুং ইনক্লুসিব হেল্থ সিস্তেমশিং প্রমোৎ তৌবদা ঐখোয়না থবকশিং অসিগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। তি.বি. অমসুং AMR থেংনবদা BRICS কোওপরেসন অমসুং শন্দোকপা য়াবা অমসুং শন্দোকপা য়াদবা লায়নাশিং অমসুং অতোপ্পা হকশেলগী হিরমশিংদা এক্সপরিয়েন্স শেয়রিং য়াওনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সিস্তেমশিং, দিজিতেল হেল্থনা মরী লৈনবা ইন্তর্নেস্নেলগী খোঙথাংশিংদা চাউনা মতেং পাংলি হায়বা ঐখোয়না খঙলে। পব্লিক হেল্থ সিস্তেমশিংদা BRICS নেৎৱার্ক ওফ রিসর্চ অসি BRICS লৈবাকশিংগী অৱাংবা থাক্কী পব্লিক হেল্থ ওর্গনাইজেসনশিংগী মরক্তা তেংবাং পীননবা মরুওইবা ফোরম অমনি হায়না ঐখোয়না খঙই। BRICS ন্যুক্লিয়র মেদিসিন ৱার্কিং গ্রুপকী মনুংদা ন্যুক্লিয়র মেদিসিন অমসুং রেদিও ফার্মাসিগী লমদা মতেং পীনবগী তঙাইফদবা অদু ঐখোয়না খঙলে। ঐখোয়না BRICS মেদিকেল প্রদক্ত রেগুলেতরী ওথোরিতীজ ইনিসিয়েতিবকী খুত্থাংদা ভোলুন্তরী রেগুলেতরী কনভর্জেন্সকী মরুওইবা অদুসু পনখি।
সোসিএল্লি দিতর্মাইন্দ দিজিজশিং মুত্থৎনবা পার্তনরশিপ শেমগৎনবা হোৎনরিবা অসিদা ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না মসিগী খোঙথাং অসি হেল্থ ইক্বিতী খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং মালেমগী হেল্থ আর্কিতেকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নবগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলিবা মাইলস্তোন অমা ওইনা শকখঙলি। ইন্তিগ্রেতেদ, মল্তি-সেক্তর রেস্পোন্সশিংদা প্রাইওরিতী পীদুনা, ঐখোয়না হকশেলগী মান্নদবা, খুদম ওইনা লাইরবা অমসুং খুন্নাইদগী তোখায়বা, মতেং পীনবা হেনগৎহনবা, রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌবা, অমসুং পুম্নমক্কীদমক্তা হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা লৈহন্নবগীদমক ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎপা অসিনচিংবগী মরুওইবা মরমশিং কোকহন্নবা পান্দম থম্লি।
য়ুনিভর্সেল হেল্থ কোভরেজ অমসুং হেল্থ সিস্তেম রেসিলিয়েন্সকী মরুওইবা য়ুম্ফম অমা ওইনা, মীয়ামগী হকশেলগী ইমর্জেন্সীশিং ঙাকথোক্নবা অমসুং থেংননবা প্রাইমারি হেল্থ কেয়রগী মরুওইবা থৌদাং ঐখোয়না খঙই। ঐখোয়না য়ু.এন. জেনরেল এসেমব্লীগী নন-কম্ম্যুনিকেতিব দিজিজশিং ঙাকথোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবা অমসুং মেন্তেল হেলথ ৱেলবিং প্রমোৎ তৌনবা ৪শুবা অৱাংবা থাক্কী মীফম মাইপাক্না পাংথোকপদা অপেনবা ফাওই। মীফম অসিদা হায়রিবা লায়নাশিং অসি ঙাকথোক্নবা, খঙদোকপা অমসুং লায়েংবগী মরুওইবা হিরমশিং খন্নগদবনি।
ঐখোয়না BRICS তেক্নিকেল অমসুং ভোকেসনেল এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং (TVET) চার্তর অসিনা তেক্নিকেল অমসুং ভোকেসনেল এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী অপুনবা ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। মসি ঐখোয়গী লৈবাকশিংদা তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎপা অমসুং খুন্নাইগী ওইবা ইনক্লুজন হেনগৎহনবদা স্ত্রেতেজিক প্রাইওরিতি অমা ওইরি। লৈবাক খুদিংগী শরুক য়াবা ইন্সতিত্যুসন মশিং হেনগৎলকপা, অনৌবা মেম্বর স্তেৎশিং শরুক য়াবা, অমসুং তেমেতিক এরিয়াশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা BRICS নেৎৱার্ক য়ুনিভর্সিতী (BRICS-NU) অসি ইন্সতিত্যুসনগী থাক্তা চাউনা মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অপেনবা পোকই। ঐখোয়গী একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা হকথেংননা ৱারী শানবদা BRICS-UNগী মরুওইবা থৌদাং অদু ঐখোয়না খঙই অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মসিগী এক্সচেঞ্জশিং অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না BRICS য়ুনিভর্সিতীশিংগীদমক ক্বালিতী ইভালুএসন সিস্তেম অমা হেন্না মপুং ফাহনবা অমসুং BRICSকী মনুংদা মগুন লৈবা এজুকেসন ফংহন্নবা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি।
ঐখোয়না BRICS ৱার্কিং গ্রুপ ওন কলচরগী মনুংদা কলচরেল অমসুং ক্রিয়েতিব ইন্দস্ত্রীজ অমসুং ক্রিয়েতিব ইকোনোমীদা BRICS প্লেৎফোর্ম অমা লিংখৎলকপবু তরাম্না ওক্লি। অমসুং BRICS মেম্বর লৈবাকশিংগী কলচরেল অমসুং ক্রিয়েতিব ইকোনোমীদা কলচরেল অমসুং ক্রিয়েতিব সেক্তরশিংগী হেনগৎলক্লিবা শেন্মিৎলোনগী ভেল্যু অমসুং কন্ত্রিব্যুসনবু মশক খঙলদুনা মখোয়গী মরী লৈনবা কলচরেল এন্তিতীশিং অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংবু BRICS মেম্বর লৈবাকশিংগী কলচরেল অমসুং ক্রিয়েতিব ইকোনোমীদা মতেং পীনবা অমসুং ফগৎহন্নবা প্রোগ্রামশিং শেম্নবা পুক্নিং থৌগৎলি।
ঐখোয়না কলচরেল প্রোপর্তী অমসুং হেরিতেজবু মখোয়গী হৌরকফম লৈবাকশিংদা হল্লকপদা মরুওইবা পীরি অমসুং মসিদা হাইরার্কি ওইদবা, কোওপরেতিব ওইবা য়ুম্ফম অমদা মালেমগী ওইবা মরীশিং অমুক হন্না শেমগৎনবা পোতেন্সিএল লৈরি। ঐখোয়না হীরম অসিগী মতাংদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎপা মালেমগী ওইবা ফ্রেমৱার্ক অমগী তঙাই ফদববু খঙই। মসিনা খুন্নাইগী ওইবা কোহেজন, কলচরেল অমসুং হিস্তোরিকেল জস্তিস, রিকনসিলিএসন, অমসুং কলেক্তিব মেমোরি প্রমোৎ তৌনবগী লম্বী অমা ওইরি।
ঐখোয়না এজুকেসন, সাইন্স, কলচর, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসনদা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী অচেৎপা ৱাফম থম্লি। হৌজিক মতমগী অরুবা শীংনবশিং অমসুং অহোংবশিং অসি য়েংলগা অমসুং মসিগী মতাংদা UNESCO গী কন্সতিত্যুসনদা থম্লিবা প্রিন্সিপলশিং অমসুং ইকায়খুম্নবা, ৱা খন্ন-নৈনবা, থৌরাংগী থবক থৌরমশিং অমসুং কন্সেন্সসকী ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী খুত্থাংদা কোওপরেসন অমসুং শান্তি ফগৎহন্নবা মসিগী মেন্দেৎ অসি মরী লৈনৈ। কলচরেল হেরিতেজ অমসুং কলচর ঙাক্তুনা থম্বগী লমদা BRICS কোওপরেসনগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি। কলচরেল পোলিসী অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকী মতাংদা UNESCOগী ৱার্ল্দ কনফরেন্স অমসুং ন্যু দিল্লী অমসুং রিও দি জেনেরোদা পাংথোকখিবা জি.২০ লুচিংবশিংগী দিক্লেরেসনশিং নিংশিংলদুনা, ঐখোয়না কলচরগী শক্তি অসি ক্রিএতিবিতী, ইন্নোভেসন অমসুং ইনক্লুসিব ইকোনোমিক গ্রোথ য়াওনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক কেতালাইজর অমা ওইনা খঙই।
BRICS লৈবাক পুম্নমক্না শান্ন-খোৎনবগী চৎনবী লৈ হায়না ঐখোয়না পনখি। ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিং অমসুং মালেমগী মফম কয়াদা চৎনবীগী ওইবা, লোকেল অমসুং ইন্দিজিনস ওইবা শান্ন-খোৎনবশিং শৌগৎপদা অমনা অমবু মতেং পাংননবা য়ানখি। ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবগী তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদুসু পনখি। মসিদা নেস্নেল, ত্রেদিস্নেল অমসুং নন-ওলিম্পিক স্পোর্তশিং চাউখৎহনবা, BRICS লৈবাকশিংগী লমদা পাংথোকপা ইন্তর্নেস্নেল স্পোর্তকী থৌরমশিংদা শরুক য়ানবা শান্নরোইশিং পুক্নিং থৌগৎপা, অমসুং ফিজিকেল কলচর অমসুং স্পোর্তকী লমদা কমন ওইবা ইসুশিংদা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নবা য়াওরি। BRICS স্পোর্তস মিনিস্তরশিংগী মীফম মনুংদা ফিজিকেল কলচর অমসুং স্পোর্তসকী লমদা মতেং পীননবা য়ানা ৱারোল অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি অমসুং মসিগী থবক পায়খৎপদা মতেং পাংনবা BRICS স্তেতস স্পোর্তস কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক অমগী মথৌ তাবা অদু ঐখোয়না খঙলে।
ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনক্লুসিব, হ্যুমেন সেন্তর লেবর মার্কেৎকী খুত্থাংদা অৱাংবা থাক্কী, মপুং ফানা অমসুং প্রদক্তিব ওইবা থবক পীবা হেনগৎহনবদা খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সনা লেবর রিলেসনশিং শেমদোক্লি, অনৌবা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলি অদুবু থবক ফংহন্দবা অমসুং মান্নদবা লৈহন্দবা অসিনচিংবা শীংনবশিংসু পুথোরক্লি হায়বা ঐখোয়না খঙই। নুপীশিং, নহারোলশিং, চহি য়াম্লবা শিন্মীশিং, দিসএবল ওইরবা মীওইশিং অমসুং খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা অতোপ্পা মীওইশিংনা দিজিতেল ত্রাঞ্জিসনগী অশোইবা শাফুশিংদগী অখন্ননা খুদোংথীবা ফংলিবা মরম্না, ঐখোয়না নেস্নেল পোলিসীশিং, রেগুলেসনশিং অমসুং চৎনবা য়াবা ইন্তর্নেস্নেল এগ্রীমেন্তশিং য়েংলগা, অফবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্কীদমক AIবু শোয়দনা ফংহন্নবা তেক্নোলোজীবু থৌদাং য়াবা মওংদা শীজিন্নবা অমসুং দিজিতেল স্কিলশিং শেমগৎনবা লাইফ লোং লর্নিং ফগৎহন্নবা, সোসিএল প্রোতেক্সনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, শিন্মীশিংগী হকশিং ঙাক্নবা অমসুং মীওইবগী মরুওইবা মফমদু ঙাক্নবা ইনক্লুসিব পোলিসীশিংদা ঐখোয়না অচেৎপা ৱাফম থম্লি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী ইম্পেক্তশিং থেংননবা অমসুং ইনফোর্মেল ইকোনোমী য়াওনা সেক্তর পুম্নমক্তা অচুম্বা ত্রাঞ্জিসন অমা ফংনবগী মতাংদা সোসিএল দাইলোগ প্রমোৎ তৌনবা অমসুং অফবা থবক ফংহন্নবগীদমক মরুওইবা পার্তনরশিংবু এক্তিব ওইনা শরুক য়াহনবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না খঙলে।
অমগা অমগা খঙমিন্নবা, মরুপ ওইবগী মরী অমসুং মতেং পীনবা হেনগৎহনবদা BRICSকী মীগা মীগা পাউ ফাওনবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়গী খুন্নাইশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনশিং চাউখৎহন্নবগীদমক্তা মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি হায়বা ঐখোয়না খঙই। ২০২৫দা ব্রাজিলনা চেয়রশিপ তৌরগনি। মসিগী মনুংদা পার্লিয়ামেন্তরী ফোরম, বিজিনেস কাউন্সিল, ৱিমেন বিজিনেস এলাইন্স, য়ুথ কাউন্সিল, ত্রেদ য়ুনিয়ন ফোরম, থিঙ্ক তেঙ্ক কাউন্সিল, একাদমিক ফোরম, দিন্স ফোরম, সিভিল কাউন্সিল, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজ ফোরম, সিতিশিং অমসুং ম্যুনিসিপালিতীশিংগী এসোসিয়েসন, সুপ্রিম ওদিৎ ইন্সতিত্যুসনশিং, লিগেল ফোরম, BRICS সুপ্রিম কোর্তকী প্রসিদেন্তশিংগী মীফম অমসুং BRICS প্রোসিক্যুসন সর্ভিসশিংগী হেদশিংগী মীফম য়াওরি।
ঐখোয়না কলচরশিংগী মখল-মখা কয়াবু ইকায় খুম্নবা, হেরিতেজ, ইন্নোভেসন অমসুং ক্রিএতিবিতীবু য়াম্না শিংথানবগীদমক হেন্না কন্না হোৎননবা হায়রি। ঐখোয়না পুন্না মীয়ামগী মরক্তা মপাঙ্গল কনবা ইন্তর্নেস্নেল একচেঞ্জ অমসুং কোওপরেসনগীদমক থৌদাং লৌগনি অমসুং "ইন্তর্নেস্নেল দে ফোর দাইলোগ ওন সিভিলাইজেসনস" হায়না মিংথোনবা UNGA রিজোলুসন এ/রেস/৭৮/২৮৬গী অয়াবা লৌগনি।
২০২৫গী জুন ৩দগী ৫ ফাওবা ব্রাসিলিয়াদা নুপী পার্লিয়ামেন্তরীশিংগী মীফম অমসুং ইন্তর্নেস্নেল এফিয়র্স কমিতীগী মকোক থোংবশিংগী মীফম য়াওনা ১১শুবা BRICS পার্লিয়ামেন্তরী ফোরম মাইপাক্না পাংথোকপগী ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোক্লি। পার্লিয়ামেন্তরী দিপ্লোমেসী অমসুং ইন্তর-পার্লিয়ামেন্তরী কোওপরেসন অসি ঐখোয়গী অপুনবা খোঙথাংশিংগী মরুওইবা য়ুম্বীনি। মখোয়না অমগা অমগা খঙমিন্নবা হেনগৎহন্নবা, লৈবাকশিংগী মরক্তা থাজবা হেনগৎহন্নবা, অমসুং খুদোংচাদবশিংবু শান্তি ওইনা কোকহন্নবা মতেং পাংনবা, ইনক্লুসিবনেস, সোলিদরিতী অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবগীদমক অখন্নবা চেনেল অমা ওইনা মথৌ তৌরি।
ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাকশিংদা নহারোলশিংগীদমক পব্লিক পোলিসীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী তঙাইফদবা অদু অমুক্কা হন্না ফোংদোক্লি। মসিদা নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেলগী থাক্তা স্ত্রকচর তৌরবা ফন্দিং, থাজবা য়াবা দেতা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবক-থৌরমশিং এক্সচেঞ্জ তৌদুনা মতেং পাংগনি। ঐখোয়না অপুনবা কোওপরেসনগী লমশিংদা নহাশিংনা লুচিংবা ফোরমশিং, দাইলোগশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংগী অহেনবা ভেল্যু অদু খঙই। ঐখোয়না স্কুলদগী থবক শুবদা ত্রান্সিসন পীবা অমসুং ভোকেসনেল ত্রেনিংগী খুদোংচাবা হেঙ্গৎহনবা য়াবা ইনক্লুসিব নহাশিংগী এমপ্লোয়মেন্ত পোলিসীশিং প্রমোৎ তৌগনি। ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংদা অপুনবা ওইনা BRICS এজেন্দাদা নহারোলশিং শরুক য়াহন্নবা, মখোয়গী নহারোলশিংগী মরমদা খঙহন্নবা অমসুং BRICSকী থৌরাংশিং অসিনা নহারোলশিংগী অপাম্বশিং অদু উৎপীনবা হায়রি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়না ব্রাসিলিয়াদা ২০২৫গী জুনদা পাংথোকখিবা ১১শুবা BRICS য়ুথ সমিৎপু তরাম্না ওক্লি। মসিদা য়ুথ কোওপরেসনগী মতাংদা অনৌবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দস্তেন্দিং অমা এদোপ্ত তৌখি।
ঐখোয়না BRICS লৈবাকশিংনা এফোর্দেবল হাউসিংগী লমদা খুমাং চাউশিল্লকপা অমসুং শহরগী সর্ভিস পুম্নমক য়াওনা অচুম্বা অমসুং রেসিলিয়েন্ত অর্বান ত্রাঞ্জিসন অমা প্রমোৎ তৌনবগী লম্বীদা মিতিগেসন অমসুং এদাপ্তেসন পোলিসীশিংদা খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না BRICS অর্বানাইজেসন ফোরমনা BRICS লৈবাক পুম্নমক্তা স্তেৎ পুম্নমক্তা সরকার অমসুং খুন্নাইগী মরক্তা ২০৩০গী সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী এজেন্দা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং SDGশিং লোকেলাইজেসন তৌবা প্রমোৎ তৌনবা কোলাবোরেসন হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
ঐখোয়না BRICS বিজিনেস কাউন্সিল (BBC) গী থৌশিল-থৌরাংগীদমক মরুওইনা দিজিতেলাইজেসন অমসুং রেগ্যুলেতরী কোওপরেসনগী খুত্থাংদা BRICSকী মনুং চন্না ললোন-ইতিক হেনগৎহনবা, ইনোবেতিব ফাইনান্সিং ইন্সত্রুমেন্তশিং পাকথোক চাউথোকহনবা, লোজিতিক্স কনেক্তিবিতী হেনগৎহনবা অমসুং BRICSকী মরক্তা এয়র ত্রাফিক রুতশিং হেনগৎহনবা, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনদা মতেং পীবা, ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং ফগৎলবা ন্যুত্রিসন হেনগৎহন্নবা স্মার্ত এগ্রিকলচরেল তেক্নোলোজীশিং পুক্নিং থৌগৎপা, অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা অমসুং দিজিতেল ইকোনোমীদা অচুম্বা শরুক য়াবগীদমক স্কিলশিং শেমগৎপা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐখোয়না BBCগী থবক-থৌরমশিংদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মসিনা হিরমশিং অসিদা সরকারগী থবকশিংদা মতেং পাংলি। BRICS বিজিনেস ফোরম অমসুং BRICS সোলুসন এৱার্দশিং মায় পাক্না পাংথোকপসু ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
স্ত্রকচরেল ওইবা, মরুওইনা ক্রেদিৎ, এজুকেসন অমসুং হেল্থকেয়র ফংবদা লৈরিবা অথিংবাশিং কোকহন্নবা ৱিমেন বিজিনেস এল্লাইন্স (WBA) গী পোলিসীগী রিকমেন্দেসনশিং ঐখোয়না শকখঙখি। ঐখোয়না ক্লাইমেৎ-স্মার্ট এগ্রিকলচরদা নুপীশিংগী থৌদাং অমসুং সস্তেনেবল অমসুং দিজিতেল ইকোনোমীদা চাউখৎনবা অচুম্বা খুদোংচাবশিং ফংহনবগী তঙাইফদবা অদু খঙলে। ৱুমেন লিদর্স বিজিনেসশিংদা মতেং পাংনবা WBAনা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং ঐখোয়না থাগৎপা ফোংদোক্লি। মসিগী মনুংদা বিজিনেস প্রমোসন মীফমশিং, স্তার্ত-অপ কম্পিতিসন অমসুং BRICS ৱুমেন দিবেলপমেন্ত রিপোর্ত অসিনচিংবা য়াওরি। ঐখোয়না নুপীশিংগীদমক তেংবাং অমসুং বজেৎ শেম্বা হেনগৎহন্নবা, ফোর্মেলাইজেসন অমসুং সোসিএল প্রোতেক্সনগী খোঙথাংশিং য়াওনা ইনফোর্মেল ইকোনোমীদা নুপীশিংগীদমক দিজিতেল অমসুং ফাইনান্সিএল লিটরেসী পাকথোক চাউথোকহন্নবা হোৎনগনি।
ঐখোয়না ফাইনান্সিং হেনগৎহন্নবা অমসুং গভর্নান্স, সোলদরিতি অমসুং দিজাস্তর রিস্ক হন্থহনবদা রেসিলিয়েন্স শেমগৎনবা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না মরুওইবা দিক্লারেসনশিং অমসুং জোইন্ত তাস্ক ফোর্স শেমখিবগী থোংদা ২০১৫দগী কোওপরেসনগী অওনবা পুরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐখোয়না অখন্ননা গ্লোবেল সাউথকীদমক্তা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগা মরী লৈনবা য়াওনা, দিজাস্তরগী রিস্কশিং হেনগৎলক্লিবা অসি খঙমিন্নরি। মালেম শিনবা থুংনা ইনফ্রাস্ত্রকচর সিস্তেমশিং অসি এক্সত্রিম ৱেদর ইভেন্তশিং অমসুং দিজাস্তরশিংনা শাথীনা শোকহল্লি, মসিনা শেন্মিৎলোনদা অশোয়বা থোকহল্লি অমসুং মীওইবগী পুন্সিদা নেগেতিব ইম্পেক্ত লৈহল্লি। মরম অদুনা, ঐখোয়না নেস্নেল দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন সিস্তেম অমসুং দিজাস্তরগা মরী লৈনবা অশোকপা হন্থহন্নবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, মীওইবগী পুন্সি অমসুং হিংনবগী লম্বীশিং ঙাকথোক্নবা কেপাসিতী ফগৎহন্নবা অমসুং কম্প্রিহেন্সিব ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকীদমক মতিক চাবা ফন্দিং মোবিলাইজ তৌনবা অমসুং প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহন্নবা মতেং পাংগনি। ঐখোয়না ২০২৫-২০২৮গী ৱার্কিং প্লানবু শৌগৎলি মসিনা ভলনরেবিলুতীশিং হন্থহন্নবা, অঙনবা মতমদা খঙহন্নবা মপাঙ্গল লৈরবা সিস্তেমশিং, মাংজৌননা পাউখুম পীনবগী তৌবা ঙম্বশিং, রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তোঙান তোঙানবা লৌশিংগী পথাপশিং পুনশিন্নবা, ইক্বিতী অমসুং রেসিলিয়েন্তকীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। ঐখোয়না রিস্ক মোনিতরিং, দিজাস্তরশিং অমসুং মখোয়গী ওইথোকপা য়াবা ফলশিং মাংজৌননা খংদোক্নবা সিস্তেমশিং শেমগৎপদা হেন্না চেৎশিল্লবা দাইলোগবু শৌগৎলি।
BRICS বিজিনেস কাউন্সিল, ৱুমেন্স বিজিনেস এলাইন্স অমসুং অহানবা ওইনা BRICS সিভিল কাউন্সিলনা রিও সম্মিৎতা রিপোর্তশিং পুথোকপবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। BRICS সরকারশিং অমসুং সিভিল সোসাইতীগী মরক্তা হেন্না পাকথোক চাউথোকহনবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি। BRICS শেরপাশিং অমসুং BRICSকী পিপল-তু-পিপল মেকানিজমশিংগী মীহুৎশিংগী মরক্তা হকথেংননা থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা ব্রাজিলগী প্রসিদেন্সীগী খোঙথাংবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
BRICS মেম্বরশিপ এক্সপান্সন গাইদিং প্রিন্সিপলস, স্তেন্দর্দস, ক্রাইতেরিয়া অমসুং প্রোসিজরশিংগী মতুং ইন্না BRICS এক্সপান্সন প্রোসেস অসি য়েংলগা, জোহান্সবর্গ, সাউথ অফ্রিকাদা BRICS সম্মিৎতা এদোপ্ত তৌখি। ঐখোয়না ম্যুচুএল রেস্পেক্ত অমসুং অন্দরস্তেন্দিং, সোভরেন ইক্বেলিতী, সোলিদরিতী, দেমোক্রেসী, ওপননেস, ইনক্লুসিবিতী, কোলাবোরেসন, কন্তিন্যুতী, মপুং ফানা কন্সল্তেসন অমসুং কন্সেন্সসকী গ্রুপকী স্পিরিৎকী মতুং ইন্না BRICSপু কনসোলিদেৎ তৌনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী অচেৎপা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। রাসিয়াগী কাজানদা BRICS সম্মিৎতা এদোপ্ত তৌখিবা BRICS পার্তনর কন্ত্রী কেতেগোরীগী মোদেলিতীশিংগী মতুং ইন্না BRICS কোওপরেসনদা পার্তনর লৈবাকশিংনা শরুক য়াবগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি অমসুং ব্রাজিলগী প্রসিদেন্সীগী মখাদা তোঙান তোঙানবা মিনিস্ত্রেল অমসুং তেক্নিকেল লেবেলগী মীফমশিংদা মখোয়না শরুক য়াবদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। BRICSকী মেম্বরশিং হেনগৎলকপা অমসুং থীমেতিক এজেন্দা অসিনা গ্রুপ অসিগী থবক তৌবগী থৌওংশিংদা শেমদোক-শাদোকপশিং মথৌ তাই হায়বা ঐখোয়না খঙলে। মসিগী মতাংদা, ঐখোয়না BRICS তর্মস ওফ রেফরেন্স অপদেৎ তৌনবা হোৎনরিবা অদু খঙলে অমসুং হায়রিবা থৌওং অসি মখা তানা চত্থনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়না BRICS অসি ইফেক্তিব, ইফিসিএন্ত, রেস্পোন্সিব, ইনক্লুসিব অমসুং কন্সেনসসতা য়ুম্ফম ওইবা ওইহন্নবগীদমক হৌজিক লৈরিবা থবক থৌরমশিং অসি ফগৎহনবদা মতেং পাংলি। ইন্সতিত্যুস্নেল দিবেলপমেন্ত অসি গ্রুপকী মথৌ তাবশিং অমসুং প্রাইওরিতিশিং অদু উৎকদবা লেপ্তবা অমসুং দাইনামিক ওইবা থৌওং অমনি হায়না ঐখোয়না অমুক হন্না ফোংদোক্লি। BRICS দাইলোগ অমসুং EMDCশিংগা লোয়ননা পার্তনরশিপ পাকথোক চাউথোকহনবনা পুম্নমক্কী কান্ননবগীদমক্তা সোলিদরিতী অমসুং অশেংবা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী ইথিলবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মখা তানা মতেং পাংগনি হায়না ঐখোয়না মপুং ফানা থাজবা থম্লি। মরি লৈনবা দোক্যুমেন্তশিং অমসুং বেকগ্রাউন্দ ইনফোর্মেসন ফংহনবদা মতেং পাংনবা BRICS কম্মন দেতাবেজ অমা শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদু ঐখোয়না খঙলে।
ঐখোয়না ব্রাজিলনা ২০২৫দা BRICSকী চেয়র লৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং রিও দি জেনেরো শহরদা XVII শুবা BRICS সম্মিৎ পাংথোকপগীদমক ব্রাজিলগী সরকার অমসুং মীয়ামদা ঐখোয়গী থাগৎপা ফোংদোক্লি।
২০২৬তা ভারতনা BRICSকী চেয়রশিপ লৌনবগীদমক অমসুং ভারত্তা XVIII শুবা BRICS সম্মিৎ পাংথোক্নবা ঐখোয়না মপুং ফানা মতেং পাংলি।