Prime Minister's Office
Prime Minister addresses 17th BRICS Summit - Session on Environment, COP-30 and Global Health
07 JUL 2025 11:38PM by PIB Delhi
Prime Minister addressed today a session on "Environment, COP-30 and Global Health”. The session saw participation by BRICS members, Partner countries and invited nations. He thanked Brazil for organizing the session on issues of such high importance for the future of the world. Prime Minister noted that for India, climate change was not just about dealing with energy issues, but one which impacts balance between life and nature. He underlined that India approached climate justice as a moral responsibility which it must fulfil. Reiterating India’s deep commitment to environmental action, he elaborated on the initiatives taken by it to promote pro-people and pro-planet growth and development, such as International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Global Biofuels Alliance, International Big Cat Alliance, Mission Life, Ek Pedh Maa Ke Naam [ Plant for Mother ] among others.
Prime Minister noted that India was pursuing a sustainable path to growth. While it was the fastest growing major economy, it met its Paris Commitments ahead of time. He called for transfer of technology and affordable financing for developing countries to be able to undertake climate change action. In this regard, he noted that the Framework Declaration on Climate Finance adopted by the group was an important step forward.
Elaborating on India’s commitment to green development, Prime Minister noted that India has adopted the mantra of "One Earth, One Health” in providing support to countries, including during the covid pandemic. He highlighted that India had successfully implemented digital health schemes and was ready to share them with the global south countries. In this context, he welcomed the adoption of the declaration - BRICS Partnership for Elimination of Socially Determined Diseases.
India would be taking over the Chair of BRICS next year. In this context, Prime Minister stated that India would give priority to the global south in its agenda and focus on people-centric and "humanity first” approach. Prime Minister further stated that under India’s presidency, it would endeavor to present BRICS in a new form and the acronym would stand for - Building Resilience and Innovation for Cooperation and Sustainability. He congratulated President Lula for successfully organizing the Summit and thanked him for his warm hospitality.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী 17শুবা BRICS সম্মিৎ - এনভাইর্নমেন্ত, COP-30 অমসুং গ্লোবেল হেল্থকী সেসনদা ৱা ঙাংখ্রে
07 JUL 2025 11:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি "এনভাইর্নমেন্ত, COP-30 অমসুং গ্লোবেল হেল্থ"গী সেসন অমদা ৱা ঙাংখি। সেসন অসিদা BRICS মেম্বরশিং, পার্তনর লৈবাকশিং অমসুং বর্তন তৌখিবা লৈবাকশিংনা শরুক য়াখি। মালেমগী তুংলমচৎকীদমক অসিগুম্বা মরুওইবা হীরমশিংদা সেসন অসি শীনবগীদমক মহাক্না ব্রাজিলদা থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারতকী ওইনা, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অসি ইনর্জীগী ইসুগা মরী লৈনবা খক্তা নত্তে, অদুবু মসিনা পুন্সি অমসুং মহৌশাগী মরক্তা লৈরিবা খল অদুদা ইথিল পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা ক্লাইমেৎ জস্তিস অসি মোরেলগী ওইবা থৌদাং অমা ওইনা লৌই অমসুং মসি মহাক্না মপুং ফাহনগদবনি। ভারতনা অকোয়বগী ফিভমদা অকনবা থৌদাং লৌনবগীদমক মহাক্না অমুক হন্না থাজবা থমখি। মহাক্না মীয়ামগী অমসুং গ্রহ অসিগীদমক গ্রোথ অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা ভারতনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং হায়বদি ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স, কোলিজন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, গ্লোবেল বাইওফ্যুএলস এলাইন্স, ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেৎ এলাইন্স, মিসন লাইফ, এক পের মা কে নাম [প্লান্ত ফোর মাদর] অসিনচিংবগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল অমা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা তুং কোইগদবা চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি। মানা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমী অমা ওইরবসু, মানা মতমগী মমাংদা পেরিস কম্মিৎমেন্তশিং ফংখি। মহাক্না চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌনবা অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ এক্সন লৌখৎনবা এফোর্দেবল ফাইনান্সিং পীনবা হায়খি। মতাং অসিদা মহাক্না পনখি মদুদি গ্রুপ অসিনা এদোপ্ত তৌখিবা ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিংগী ফ্রেমৱার্ক দিক্লারেসন অসি মরু ওইবা খোঙথাং অমনি।
গ্রীন দিবেলপমেন্তকীদমক ভারতনা লৌরিবা অচেৎপা ফিরেপ অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা য়াওনা লৈবাকশিংদা তেংবাং পীনবা "ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ"গী মন্ত্র অসি লৌখৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা দিজিতেল হেল্থ স্কিমশিং মায় পাক্না পায়খৎলে অমসুং মখোয়শিং অসি গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগা শরুক য়ামিন্নবা শেম-শারি। মসিগী মতাংদা মহাক্না দিক্লারেসন - BRICS পার্তনরশিপ ফোর ইলিমিনেসন ওফ সোসিএল্লী দিতর্মাইন্দ দিজিজকী এদোপ্সনবু তরাম্না ওকখি।
ভারতনা মথং চহিদা BRICSকী চেয়র লৌরগনি। মতাং অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা গ্লোবেল সাউথতা মহাক্কী এজেন্দাদা অহেনবা মীৎয়েং থমগনি অমসুং মীয়ামদা মীৎয়েং চঙবা অমসুং "হ্যুমেনিতী ফার্স্ত" এপ্রোচতা মীৎয়েং থমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভারতনা প্রসিদেন্সীগী মখাদা BRICSপু অনৌবা মওং অমদা পুথোক্নবা হোৎনগনি। মসিগী এক্রোনিম অসি – বিল্দিং রেসিলিয়েন্স এন্দ ইনোবেসন ফোর কোওপরেসন এন্দ সস্তেনেবিলিতী হায়বনি। মহাক্না মীফম অসি মায় পাক্না পাংথোকপগীদমক রাস্ত্রপতি লুলাবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মহাক্কী মীয়োক মীচান ফবা মতৌগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।