Prime Minister's Office
Prime Minister meets with the President of Namibia
09 JUL 2025 7:55PM by PIB Delhi
On the occasion of his State Visit to Namibia, Prime Minister Shri Narendra Modi met today with the President of Namibia, H.E. Dr. Netumbo Nandi-Ndaitwah at the State House in Windhoek. On arrival at the State House, Prime Minister was warmly welcomed by President Nandi-Ndaitwah and accorded a ceremonial reception. This visit from India to Namibia at the level of Prime Minister took place after 27 years. This was also the first bilateral State Visit that President Nandi-Ndaitwah hosted after taking over office in March this year.
Prime Minister congratulated President Nandi-Ndaitwah on being elected the Head of State of Namibia. The two leaders recalled the proud history that underpins bilateral ties. Prime Minister conveyed condolences on the passing away this year of the Founding Father of Namibia, Dr. Sam Nujoma. The two leaders held discussions on further strengthening bilateral ties, including in the areas of defence, maritime security, digital technology & UPI, agriculture, health and pharma, energy and critical minerals.
Expressing satisfaction with the growth in bilateral trade, the leaders noted that full potential on this account was still to be tapped. In this regard, they called for discussions on India-SACU PTA to be expedited. Prime Minister noted that India would be scaling up development cooperation efforts through capacity building programs for Namibian experts and exploring partnerships in setting up manufacturing facilities in Namibia. Prime Minister offered India’s support for Quick Impact development projects in the areas of agriculture, Information Technology, cyber security, healthcare, education, women empowerment and child welfare. Prime Minister shared the experience of India in using drones for agricultural purposes, a project which could bring value to Namibia.
​Prime Minister thanked President Nandi-Ndaitwah for Namibia’s support in the Cheetah conservation project in India. He also invited Namibia to join the International Big Cat Alliance.
The two leaders discussed global issues of mutual interests. Prime Minister thanked Namibia for its strong support and solidarity extended to the people of India in the wake of the Pahalgam terror attack. They agreed to strengthen the global fight against terrorism. They also committed to work together to amplify the voice of the Global South.
Following the talks, the two leaders witnessed the exchange of two MoUs in the fields of health and entrepreneurship. In addition, it was announced that Namibia has joined the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure and Global Biofuels Alliance, and it is the first country to enter into a licensing agreement to adopt UPI technology.
President Nandi-Ndaitwah hosted a banquet in honour of Prime Minister. Prime Minister invited her to visit India at a mutually convenient time.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନାମିବ୍ୟାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଭେଟିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
09 JUL 2025 7:55PM by PIB Bhubaneswar
ନାମିବ୍ୟାକୁ ତାଙ୍କର ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ୱିଣ୍ଡହୋକସ୍ଥିତ ଷ୍ଟେଟ୍ ହାଉସରେ ନାମିବ୍ୟାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଡ. ନେତୁମ୍ବୋ ନନ୍ଦୀ-ନଦୈତୱାଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ ଭବନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନନ୍ଦୀ-ନଦୈତୱା ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରରେ ଭାରତରୁ ନାବିବ୍ୟାକୁଏହି ଗସ୍ତ ୨୭ବର୍ଷ ପରେ ହୋଇଥିଲା। ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନନ୍ଦୀ-ନଦାୟତୱାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହା ପ୍ରଥମ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ଥିଲା।
ନାମିବ୍ୟାର ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟ ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନନ୍ଦୀ-ନଦୈତୱାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଥିବା ଗୌରବମୟ ଇତିହାସକୁ ଦୁଇ ନେତା ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ନାମିବ୍ୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଡକ୍ଟର ସାମ ନୁଜୋମାଙ୍କ ବିୟୋଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୋକ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ନେତା ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ୟୁପିଆଇ, କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଫାର୍ମା, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ସମେତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଏବେବି ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାର ଉପଯୋଗ କରାଯିବାର ବାକି ରହିଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଭାରତ-ଏସ୍ଏସିୟୁ ପିଟିଏ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ସେମାନେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନାମିବ୍ୟାର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ବିକାଶମୂଳକ ସହଯୋଗ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ନାମିବ୍ୟାରେ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗୀତା ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତ୍ୱରିତ ପ୍ରଭାବ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭାରତର ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ, ଯାହା ନାମିବିଆ ପାଇଁ ସଫଳତା ଆଣିପାରିବ।
ଭାରତରେ ଚିତା ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନାମିବିୟାର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନନ୍ଦୀ-ନଦୈତୱାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ ନାମିବ୍ୟାକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ମଞ୍ଚରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବଳିତ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଏକତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାମିବ୍ୟାକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଲଢ଼େଇକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ବର ସ୍ୱରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ।
ଆଲୋଚନା ପରେ ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଟି ବୁଝାମଣା ପତ୍ରର ଆଦାନପ୍ରଦାନର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ନାମିବ୍ୟା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନକାରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ମିଳିତ ମଞ୍ଚରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି ଏବଂ ୟୁପିଆଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ଲାଇସେନ୍ସ ଚୁକ୍ତି କରିବାରେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଦେଶ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନନ୍ଦୀ-ନଦୈତୱା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଏକ ଭୋଜିର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ପାରସ୍ପରିକ ସୁବିଧାଜନକ ସମୟରେ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।