Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs the 27th meeting of the Eastern Zonal Council in Ranchi, Jharkhand
The entire Eastern India has been a land of devotion, knowledge, music, scientific research and revolution, Eastern India has contributed a lot in establishing the basic principles of education
In the Modi government, zonal councils have now become an engine of cooperation instead of a forum of discussion – Shri Shah
Under Modi ji's vision of TEAM BHARAT, everyone should move ahead together to develop India through the development of states and to make India a developed country by 2047
The resolution of 83 per cent of issues in the meetings of zonal councils in the Modi government shows the significance of these meetings
Between 2004 and 2014, a total of 25 zonal council meetings were held, while between 2014 and 2025 this number reached 63, more than double
In the meeting, issues related to Masanjore Dam, Taiyabpur Barrage and Indrapuri Reservoir and issues related to division between Bihar and Jharkhand of assets and liabilities of several PSUs, pending since the time of division of Bihar, were discussed in detail
Eastern states should make more efforts towards early implementation of three new criminal laws
Due to the unity of all the states and the bravery of the security forces, we have achieved unprecedented success against Naxalism, We will make the country free from Naxalism by March 31, 2026
10 JUL 2025 7:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired the 27th meeting of the Eastern Zonal Council in Ranchi, Jharkhand today. The meeting was attended by Jharkhand Chief Minister Shri Hemant Soren, Odisha Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi, Bihar Deputy Chief Minister Shri Samrat Choudhary and Smt. Chandrima Bhattacharya, West Bengal Finance Minister, Chief Secretaries and other senior officials of the member states and senior officials of the Central Government. The Eastern Zonal Council comprises the states of Bihar, Jharkhand, Odisha and West Bengal. The meeting was organized by the Inter State Council Secretariat under the Ministry of Home Affairs, Government of India in collaboration with the Government of Jharkhand.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that in Operation Sindoor, our forces have made the whole world experience their valor, precision and bravery and for their courage and valor, the Eastern Zonal Council unanimously passes a thanksgiving resolution for the bravery of the forces. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi Ji has displayed strong willpower and presented India's strong intention to fight against terrorism to the whole world.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister said that the land of Jharkhand has contributed a lot in the freedom struggle of the country and many great freedom fighters including Bhagwan Birsa Munda have led the freedom movements of the country from this land. He said that the entire eastern India has been a land of devotion, knowledge, music, scientific research and revolution. He said that Bihar and eastern India have contributed a lot in establishing the basic ideals of education. Shri Shah said that many great personalities including Swami Vivekananda, Birsa Munda Ji, Netaji Subhash Chandra Bose, Dr. Rajendra Prasad, Babu Jagjivan Ram have led the country in many fields from this land. He said that in a way, the confluence of cultural consciousness, devotional consciousness and revolution has happened on this land.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has presented the vision of TEAM BHARAT to the country on the basis of cooperative federalism. He said that under the vision of TEAM BHARAT, we should all move forward together to achieve the goal of development of India through the development of states and making India a fully developed nation by 2047. Union Home Minister said that to strengthen our federal structure, the Inter-State Council and Zonal Council have been given a base in the Constitution and meetings of zonal councils are held under the same. He said that during 2014 to 2025, the pace of organizing these meetings has increased and they have become more productive.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the Zonal Councils were conceived with the objective of making them a strong foundation of cooperative federalism. He said that the Zonal Councils have now become an actionable platform from an advisory one and through these we have been successful in resolving issues between the Centre and the States and among the States to a large extent. He said that the Zonal Councils have now become an Engine of Cooperation instead of a Forum of Discussion. Shri Shah said between 2004 and 2014, a total of 25 zonal council meetings were held, while between 2014 and 2025 this number reached 63, more than double. He said that we have moved forward from an average of 2 to 3 meetings per year to holding on average 6 meetings per year. Shri Shah said that a total of 1580 issues were discussed in these meetings out of which 1287, i.e. 83 per cent, issues have been resolved, which is a matter of great satisfaction for all of us. He said, the resolution of 83 per cent of issues in the meetings of zonal councils in the Modi government shows the significance of these meetings.
In today's meeting, long pending complex issues related to Masanjore Dam, Taiyabpur Barrage and Indrapuri Reservoir were discussed in detail. Along with this, issues related to division of assets and liabilities of many Public Sector Undertakings (PSUs) between Bihar and Jharkhand states, which were pending since the time of division of Bihar, were also discussed in detail and decisive steps were taken with mutual consent towards their resolution.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said Eastern states should make more efforts towards early implementation of three new criminal laws. He said that more work also needs to be done in the matter of narcotics in these states, for which district level NCORD meetings should be held regularly. Shri Shah also said that the four states of the eastern region should go beyond the traditional and structural framework in the field of skill training and prepare courses as per the need.
Shri Amit Shah said due to the unity of all the states and the bravery of the security forces, we have achieved unprecedented success against Naxalism, We will make the country free from Naxalism by March 31, 2026. He said that Bihar, Jharkhand and Odisha have become free from Naxalism to a large extent while West Bengal has already been freed from this problem.
The 27th meeting of the Eastern Zonal Council also discussed a wide range of issues of national importance. These include implementation of Fast Track Special Courts (FTSC) for speedy trial and speedy disposal of rape cases against women and children, brick-and-mortar banking facility within the designated radius of each village, implementation of Emergency Response Support System (ERSS-112) and various issues of common interest at the regional level including nutrition, education, health, power, urban planning and strengthening of cooperative systems.
Five Zonal Councils were established under Sections 15 to 22 of the States Reorganisation Act, 1956. Union Home Minister is the Chairman of the five Zonal Councils and the Chief Ministers/Lieutenant Governors/Administrators of the Member States/Union Territories are its members, of whom the Chief Minister of one State from the Member States is the Vice-Chairman by rotation every year. Two Ministers from each Member State are nominated by the Governor as members of the Council. Each Zonal Council has also constituted a Standing Committee at the level of Chief Secretaries. The issues proposed by the States are first placed for discussion before the Standing Committee of the respective Zonal Council. After consideration in the Standing Committee, the remaining issues are placed for consideration in the meeting of the Zonal Council.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଞ୍ଚିରେ ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦର ୨୭ତମ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସମଗ୍ର ପୂର୍ବ ଭାରତ ଭକ୍ତି, ଜ୍ଞାନ, ସଙ୍ଗୀତ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିପ୍ଳବର ଭୂମି; ପୂର୍ବ ଭାରତ ଶିକ୍ଷାର ମୌଳିକ ନୀତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ବହୁତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି
ମୋଦୀ ସରକାରରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଆଲୋଚନାର ମଞ୍ଚ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସହଯୋଗର ଇଞ୍ଜିନ ପାଲଟିଛନ୍ତି-ଶ୍ରୀ ଶାହ
ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ 'ଟିମ୍ ଭାରତ "ର ପରିକଳ୍ପନା ଅଧୀନରେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ
ମୋଦୀ ସରକାରରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକର ବୈଠକରେ ୮୩ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ ଏହି ବୈଠକଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଉଛି
୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୨୫ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୬୩ରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ଯାହାକି ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ଥିଲା
ଏହି ବୈଠକରେ, ମସାନଜୋର ଡ୍ୟାମ, ତାଇୟାବପୁର ବ୍ୟାରେଜ ଏବଂ ଇନ୍ଦ୍ରପୁରୀ ଜଳଭଣ୍ଡାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ବିହାର ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବିହାର ବିଭାଜନ ସମୟରୁ ବିଚାରାଧୀନ ଥିବା ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ବଣ୍ଟନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା
ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ଶୀ
10 JUL 2025 7:24PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଞ୍ଚିରେ ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦର ୨୭ତମ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବୈଠକରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହେମନ୍ତ ସୋରେନ, ଓଡ଼ିଶା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ, ବିହାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ଚାନ୍ଦ୍ରିମା ଭଟ୍ଟାଚାର୍ଯ୍ୟ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦ ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟକୁ ନେଇ ଗଠିତ। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପରିଷଦ ସଚିବାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରରେ ଆମ ସେନା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ନିଜର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ସାହସିକତାର ଅନୁଭବ କରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସାହସ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱ ପାଇଁ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଏକ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାରିତ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଭୂମି ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ବହୁତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି ଏବଂ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏହି ଭୂମିରୁ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବ ଭାରତ ଭକ୍ତି, ଜ୍ଞାନ, ସଙ୍ଗୀତ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିପ୍ଳବର ଭୂମି ହୋଇ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାର ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତ ଶିକ୍ଷାର ମୌଳିକ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ଅନେକ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ, ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଜୀ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ, ଡ. ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ, ବାବୁ ଜଗଜୀବନ ରାମଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଏହି ଭୂମିରୁ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହି ମାଟିରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନା, ଭକ୍ତି ଚେତନା ଏବଂ ବିପ୍ଳବର ସଙ୍ଗମ ଘଟିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମବାୟ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଧାରରେ ଟିମ୍ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଟିମ୍ ଭାରତ ପରିକଳ୍ପନା ଅଧୀନରେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିତ ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସଂଘୀୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପରିଷଦ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦକୁ ସମ୍ବିଧାନରେ ଏକ ଆଧାର ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକର ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବୈଠକଗୁଡ଼ିକର ଆୟୋଜନ କରିବାର ଗତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇପାରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକର ପରିକଳ୍ପନା ସମବାୟ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ପରାମର୍ଶଦାତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଉଥିବା ଏକ ମଞ୍ଚରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ତଥା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବାରେ ଅନେକାଂଶରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଆଲୋଚନା ମଞ୍ଚ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସହଯୋଗର ଇଞ୍ଜିନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୨୫ଟି କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୬୩ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହାକି ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ବର୍ଷକୁ ହାରାହାରି ୨ରୁ ୩ଟି ବୈଠକରୁ ବର୍ଷକୁ ହାରାହାରି ୬ଟି ବୈଠକ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବୈଠକଗୁଡ଼ିକରେ ମୋଟ ୧୫୮୦ଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରୁ ୧୨୮୭ଟି, ଅର୍ଥାତ୍ ୮୩ ପ୍ରତିଶତ, ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷଜନକ ବିଷୟ। ସେ କହିଥିଲେ, ମୋଦୀ ସରକାରରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକର ବୈଠକରେ ୮୩ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ ଏହି ବୈଠକଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ଆଜିର ବୈଠକରେ ମସଞ୍ଜୋର ଡ୍ୟାମ, ତାଇୟାବପୁର ବ୍ୟାରେଜ ଏବଂ ଇନ୍ଦ୍ରପୁରୀ ଜଳଭଣ୍ଡାର ସହ ଜଡ଼ିତ ଦୀର୍ଘ ଦିନରୁ ଲାଗି ରହିଥିବା ଜଟିଳ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ, ବିହାର ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ (ପିଏସୟୁ) ର ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱର ବିଭାଜନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଯାହା ବିହାର ବିଭାଜନ ସମୟରୁ ବିଚାରାଧୀନ ଥିଲା, ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହମତିରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଦିଗରେ ଅଧିକ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ୍। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ କାରବାର ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ନିୟମିତ ଭାବେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ଏନସିଓଆରଡି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ଚାରୋଟି ରାଜ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଢାଞ୍ଚାଗତ ଢାଞ୍ଚାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଏକତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ସାହସିକତା କାରଣରୁ ଆମେ ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛୁ, ୨୦୨୬ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଦେଶକୁ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିଦେବୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇସାରିଛି।
ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦର ୨୭ତମ ବୈଠକରେ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୱରିତ ଶୁଣାଣି ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋର୍ଟ (ଏଫ୍.ଟି.ଏସ୍.ସି.) ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟାସାର୍ଦ୍ଧ ମଧ୍ୟରେ ନିଜସ୍ବ ଶାଖା ଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସୁବିଧା, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଇଆରଏସଏସ୍.-୧୧୨) ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ପୋଷଣ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶକ୍ତି, ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସମେତ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ତରରେ ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ରାଜ୍ୟ ପୁନର୍ଗଠନ ଅଧିନିୟମ, ୧୯୫୬ ର ଧାରା ୧୫ ରୁ ୨୨ ଅନୁଯାୟୀ ପାଞ୍ଚଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପାଞ୍ଚଟି କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ/ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗଭର୍ଣ୍ଣର/ପ୍ରଶାସକ ଏହାର ସଦସ୍ୟ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ହୋଇଥାନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ଦୁଇ ଜଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଷଦର ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ମନୋନୀତ ହୋଇଥାନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ସ୍ତରରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ କମିଟି ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଥମେ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦର ସ୍ଥାୟୀ ସମିତି ସମ୍ମୁଖରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ରଖାଯାଏ। ସ୍ଥାୟୀ କମିଟିରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପରେ, ଅବଶିଷ୍ଟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦର ବୈଠକରେ ବିଚାର ପାଇଁ ରଖାଯାଏ।