Ministry of Housing & Urban Affairs
President of India, Smt. Droupadi Murmu to confer the prestigious Swachh Survekshan 2024-25 awards on 17 July, 2025
A total of 78 Awards across 4 categories will be presented this year
14 crore citizens participated in the assessment
Swachh Survekshan 2024-25 adopted a smart, structured approach to assess urban cleanliness and service delivery, using 10 well-defined parameters
15 JUL 2025 12:50PM by PIB Delhi
President of India, Smt. Droupadi Murmu, will confer the prestigious Swachh Survekshan 2024-25 Awards at a national ceremony organized by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) at Vigyan Bhawan, New Delhi, on 17 July, 2025, in the presence of Union Minister, Sh. Manohar Lal and the MoS, MoHUA, Sh. Tokhan Sahu.
Swachh Survekshan 2024-25 marks the 9th edition of the world's largest urban cleanliness survey. This landmark event will unveil the cleanest cities of urban India, recognizing the tireless efforts of cities driving the Swachh Bharat Mission-Urban (SBM-U) forward. The This year, the prestigious awards will be presented across 4 categories – a) Super Swachh League Cities b) Top 3 clean cities in 5 population categories c) Special Category: Ganga Towns, Cantonment Boards, SafaiMitra Suraksha, Mahakumbh d) State Level Awards – Promising clean city of State/UT. A total of 78 Awards will be presented this year.
Swachh Survekshan (SS), a landmark initiative under the SBM-U, has become a defining force in urban India’s journey toward cleanliness—capturing hearts, shaping mindsets, and inspiring action for the past nine years. Starting with 73 ULBs in 2016, the latest edition now encompasses 4,500+ cities. This year, the awards not only celebrate the top Swachh Shehar but also recognize and encourage small cities showing strong promise and progress
SS 2024-25 awards spotlight the theme of Reduce, Reuse, Recycle. Over 3,000 assessors conducted thorough inspections in every ward across the country over a period of 45 days. With an unwavering commitment to inclusivity and transparency, the initiative encompassed the assessment of over 11 lakh households - reflecting a comprehensive and far-reaching approach to understanding urban living and sanitation on a national scale.
The Assessment conducted in the year 2024 marked a landmark moment in public engagement, successfully reaching and involving a 14 crore citizens who participated through face-to-face interactions, the Swachhata App, MyGov, and social media platforms.
Swachh Survekshan 2024-25 adopted a smart, structured approach to assess urban cleanliness and service delivery, using 10 well-defined parameters with 54 indicators—offering a complete view of sanitation and waste management in cities.
SS 2024-25 unfolds a very special league, Super Swachh League (SSL) - a separate league of cities excelling in cleanliness. The introduction of the SSL serves a dual purpose: it inspires top-performing cities to reach even higher standards of cleanliness, while also motivating other cities to improve their performance and compete for top rankings. The SSL features cities that have ranked in the top three at least once in the last three years and remain in the top 20% of their respective population category in the current year.
For the first time ever, cities have been classified into five population-based categories: (1) Very Small Cities: < 20,000 population, (2) Small Cities: 20,000 – 50,000 population, (3) Medium Cities: 50,000 – 3 Lakh population, (4) Big Cities: 3 – 10 Lakh population and (5) Million-Plus Cities: > 10 Lakh population. Each category has been evaluated using parameters specifically tailored to its size and unique needs. Cleanest cities have been recognized and will be awarded within each category. This approach ensures that even smaller cities have the opportunity to shine and compete on a level playing field with the usual frontrunners.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুরমুনা জুলাই ১৭, ২০২৫ দা লেমজনিংঙাই ওইরবা স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ মনা লান্থোক্কদৌরি।
চহি অসিগী ওইনা কাঙলুপ ৪ দা পুন্না মনা ৭৮ লান্থোক্কনি
এসেসমেন্ত অসিদা মীয়াম করোর ১৪না শরুক য়াখি
স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ না নীংথিনা শেম শারবা পেরিমিতর ১০ শীজিন্নদুনা অর্বান ক্লীনলিনেস অমসুং সর্ভিস দেলিবরী এসেস তৌনবা স্মার্ত ওইবা অমদি মওং মরিল নাইবা পাম্বৈ শীজিন্নখি
15 JUL 2025 12:50PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুরমুনা জুলাই ১৭, ২০২৭ দা নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবন্দা হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্স মন্ত্রালয়না শিন্দুনা MoHUA গী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মনোহর লাল অমসুং রাজ্য মন্ত্রী শ্রী তোখন সাহুনা শরুক য়াগদবা লৈবাক্কী থাক্কী মনা লান্থোকপগী থৌরম অমদা লেমজনিংঙাই ওইরবা স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ মনাশিং লান্থোক্কনি।
স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ না মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা লু-নানবগী সর্ভেগী ৯শুবা ইদিসন ওইগদৌরিবনি। মশক নাইবা থৌরম অসিদা ভারতকী অর্বান মফমশিংগী খ্বায়দগী লু-নানবা ময়োল্লমশিং লাউথোক্তুনা স্বছ্চ ভারত মিসন-অর্বান (SBM-U) বু মাঙদা পুখৎনবা ময়োল্লমশিংনা লৌরিবা চোকথবা নাইদ্রবা থৌরাংশিংবু শকখঙগনি। চহি অসিদা, লেমজনিংঙাই ওইরবা মনা অসি কাঙলুপ ৪ – ক) সুপর স্বছ্চ লীগ সিতিজ, খ) পোপুলেসন কেতগরী ৫ দা লৈবা খ্বায়দগী হেন্না লু-নানবা ময়োল্লম ৩, গ) অখন্নবা কাঙলুপ: গঙ্গা তাউন, কান্তোনমেন্ত বোর্দ, সফাইমিত্র সুরক্সা, মহাকুম্ভ, ঘ) স্তেত থাক্কী মনাশিং – প্রোমিজিং ক্লীন সিতী ওফ স্তেত/য়ু.তি.। চহি অসিদা পুন্না মনা ৭৮ লান্থোক্কনি।
স্বছ্চ সর্ভেক্সন (SS), হায়রিবা SBM-U মখাদা পায়খৎবা মশক নাইবা থৌশিল অসি অর্বান ইন্দিয়াগী লু-নানবগী মায়কৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচৎকী মশক তাক্লিবা শাফু অমা ওইরক্তুনা – হৌখিবা চহি ৯ অসিদা পুক্নিং কয়া খুদুম চল্লি, ৱাখল্লোন কয়া শেমগৎলি, অমদি থবক কয়া তৌরক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। ২০১৬দা ULBs ৭৩ খক্তদগী হৌদোরক্তুনা খ্বায়দগী ইকোক কোনবা ইদিসন অসিদা ময়োল্লম ৪,৫০০+ কোনশিল্লি। চহি অসিগী মনা অসি মকোক থোংবা লু-নানবা ময়োল্লমশিংবু শকখঙবখক নত্তনা, তুংগী খোঙফম চেৎনা লৈবা অমদি খোঙজেল লৈবা অপীকপা ময়োল্লমশিংবুসু শকখঙদুনা পুক্নিং থৌগৎলি।
স্বছ্চ সর্ভেক্সনন ২০২৪-২৫ মনাশিং অসিনা রিদ্যুস, রিয়ুজ, রিসাইকল হায়রিবা থীমশিং অসিদা মীৎয়েঙ থম্লি। এসেসর ৩০০ হেনবনা নুমিৎ ৪৫ নি চুপ্না লৈবাকসিগী ৱার্দ খুদিংদা চেকশিন্না য়েংশিনখি। পুম্নমক কোনশিনবা অমদি অরোন অথুপ লৈতবা হায়বা খোঙফমদা চেৎনা লেপ্তুনা, থৌশিল অসিনা য়ুমথোং লাখ ১১ হেন্না কোনশিন্দুনা লৈবাক্কী থাক্তা ময়োল্লমশিংদা লৈরিবা মহিং অমদি সেনিতেসনগী মরমদা মমুৎ তানা খঙনবা মপুং ফানা চঙশিনবা থৌওং অমগী মমি চাউনা তারি।
ইং ২০২৪ দা পাঙথোকখিবা এসেসমেন্ত অসিনা মীয়ামগা লোয়ননা চৎমিন্নবগী মশক নাইরবা মীৎকুপ অমা ওইদুনা, হকথেংননা ৱারী শানদুনা, স্বছ্চতা এপ, মাইগোব, অমদি সোসিএল মিদিয়া প্লেতফোর্মশিংগী খুত্থাঙদা মীওই করোর ১৪না শরুক য়াদুনা মায় পাক্না পাঙথোকখি।
স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ না নীংথিনা মশক তাক্লবা পেরামিতর ১০ গা লোয়ননা ইন্দিকেতর ৫৪ শীজিন্নদুনা অর্বান ক্লীনলিনেস অমদি সর্ভিস দেলিবরী এসেস তৌননবা স্মার্ত ওইবা অমদি মওং মরিল নাইবা পাম্বৈ শীজিন্নদুনা, ময়োল্লমশিংদা লৈরিবা সেনিতেসন অমসুং ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী মপুং ফাবা শক্তম অমা উৎলি।
স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ না সুপর স্বছ্চ লীগ (SSL) কৌবা লু-নানবগী লমবা থোইদোক হেন্দোক্না থবক পায়খৎলকপা ময়োল্লমশিংগী ওইবা তোঙানবা লীগ অমা ওইনা অখন্নবা সুপর লীগ অমা হৌদোক্লি। হৌদোক্লিবা SSL অসিনা পান্দম অনিদা কান্নবা পীরি: মসিনা মকোক থোংবা ময়োল্লমশিংবু হেন্না ৱাংবা পান্দম থম্নবা পুক্নিং থৌগৎলি, অদুগা অতোপ্পা ময়োল্লমশিংবুনা মখোয়গী পর্ফোর্মেন্স হেনগৎহন্নবা অমদি মকোক থংবা রেঙ্কিংগীদমক হিদান্ননবা পক্নিং থৌগৎলি। SSL অসিদা হৌখিবা চহি অহুমদা য়ামদ্রবদা অমুরক মকোক থোংবা রেঙ্ক ৩ ফাওবগী মনুংদা য়াওবা ঙম্বা অদুগা চৎলিবা চহিগী ওইনা মখোয়গী পোপুলেসন কেতগরী মনুংদা মকোক থোংবা ২০% গী মনুংদা লৈবা ময়োল্লমশিং য়াওগনি।
ইহান হানবা ওইনা, ময়োল্লমশিংবু পোপুলেসন-বেজ কেতগরী মঙা থোক্না খায়দোক্লি। মখোয়শিং অদুদি: (১) য়াম্না পীকপা ময়োল্লমশিং: মীশিং < ২০,০০০, (২) অপীকপা ময়োল্লমশিং: মীশিং ২০,০০০ – ৫০,০০০, (৩) ময়ায় ওইনা চাউবা ময়োল্লমশিং: মীশিং ৫০,০০০ – লাখ ৩, (৪) অচৌবা ময়োল্লমশিং: মীশিং লাখ ৩ – ১০, অমদি (৫) মিলিয়ন-প্লস ময়োল্লমশিং: মীশিং লাখ > ১০. কাঙলুপ খুদিংমক মখোয় মখোয়গী মীশিং য়াম্বা অমদি তোপ তোপ্না মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না অকক্ননা লেপথোক্লবা পেরামিতরশিং শীজিন্নদুনা নৈনবনি। কাঙলুপ খুদিংদা খ্বায়দগী হেন্না লু-নানবা ময়োল্লমশিং মশক খঙদোক্তুনা মনা পীগদবনি। থৌওং অসিনা অপীকপা ময়োল্লমশিংসু মশেক লৈনা ঙালহন্দুনা মহৌশানা মাঙ থংবা ময়োল্লমশিংগা থোং মান্নবা থাক অমদা অথোই অহেন তান্নবা ঙমহল্লি।