Ministry of Communications
Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia Charts Vision for Grassroots-Driven Growth at the India Post Business Meet 2025–26 in New Delhi
15 JUL 2025 6:21PM by PIB Delhi
The Department of Posts convened its Annual Business Meet 2025–26 in New Delhi under the leadership of the Union Minister of Communications and DoNER Shri Jyotiraditya M. Scindia. This strategic gathering brought together Heads of Circles from across the country to deliberate on the roadmap for India Post’s business transformation and its evolving role as a premium logistics and citizen-centric service provider.
Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia addressing the Business Meet 2025-26
Ms. Vandita Kaul, Secretary (Posts), inaugurated the event with a warm and insightful address, highlighting the Department’s key achievements over the past year. She emphasized strategic priorities for the future, including innovation, inclusivity, and the continued evolution of India Post into a modern, service-driven organisation.
In a significant step toward enhancing internal communication and knowledge sharing, Shri Scindia launched a new monthly e-newsletter, Dak Samvaad. This platform will spotlight innovations, business insights, and field success stories bringing to light stories of transformation, the quiet resilience of India Post employees, and the unwavering trust of the citizens they serve. Dak Samvaad aims to inspire, educate, and connect stakeholders across the vast India Post network.
Launch of monthly e-newsletter by Union Minister Shri Jyotiraditya M.Scindia
& Secretary (Posts) Ms. Vandita Kaul
During the meet, all Circle Heads presented their business performance, regional initiatives, challenges, and strategies to accelerate growth. These presentations underscored the vibrant, grassroots efforts underway to align with national priorities and enhance India Post’s capabilities in logistics, banking, e-commerce, and public service delivery.
Shri Scindia engaged deeply with the delegates, listening intently to the developments, hurdles, and aspirations of each region. In his address, he reiterated India Post’s vital role in bridging the rural-urban divide and strengthening inclusive growth through robust logistics, financial inclusion, and digital connectivity.
“India Post isn’t just a service but a lifeline connecting the remotest corners of our nation. Proud to see the energy, commitment, and ideas from every corner of the country,” said Shri Scindia.
Commending the organisation's forward momentum, the Minister praised India Post for embracing a corporate-style structure that prioritizes performance metrics, innovation, and accountability. He emphasized the importance of cultivating a professional, service-oriented culture to enable India Post to compete vigorously in logistics and financial services while upholding its public service mandate.
Further, the Hon’ble Minister set an ambitious growth target of 20% to 30% for FY 2025–26 across different Circles, tailored to their potential in specific verticals. This goal is part of a broader mission to transform India Post into a sustainable profit center for the Government of India, without compromising its social responsibility.
The discussions also focused on infrastructure development, process simplification, capacity-building, and digital enablement and all essential components in positioning India Post as a future-ready, last-mile logistics and service powerhouse.
The Annual Business Meet concluded with a strong collective resolve to drive business growth, leverage technology, and foster a culture of service, innovation, and excellence throughout the organization.
Business Meet 2025-26

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୨୦୨୫-୨୬ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ବ୍ୟବସାୟିକ ବୈଠକ
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍. ସିନ୍ଧିଆ
15 JUL 2025 6:21PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍. ସିନ୍ଧିଆଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଡାକ ବିଭାଗ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏହାର ବାର୍ଷିକ ବ୍ୟବସାୟିକ ବୈଠକ ୨୦୨୫-୨୬ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଏହି ରଣନୈତିକ ସମାବେଶରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ମଣ୍ଡଳ ମୁଖ୍ୟମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟର ବ୍ୟବସାୟିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରିମିୟମ୍ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବରେ ଏହାର ବିକଶିତ ଭୂମିକା ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ବିଚାର ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଡାକ ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ବନିତା କାଉଲ ଏକ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଭାଷଣ ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଗତ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ନବସୃଜନ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ, ସେବା-ଚାଳିତ ସଂଗଠନରେ ନିରନ୍ତର ବିବର୍ତ୍ତନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ଏକ ନୂତନ ମାସିକ -ନ୍ୟୁଜଲେଟର, ଡାକ ସମ୍ବାଦ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନବସୃଜନ, ବ୍ୟବସାୟିକ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ସଫଳତା କାହାଣୀକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ ଯାହା ପରିବର୍ତ୍ତନର କାହାଣୀ, ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ନିରବ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସେମାନେ ସେବା କରୁଥିବା ନାଗରିକଙ୍କ ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ। ଡାକ ସମ୍ବାଦର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶାଳ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ନେଟୱାର୍କରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା, ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଂଯୋଗ କରିବା।
ଏହି ସାକ୍ଷାତ ସମୟରେ, ସମସ୍ତ ସର୍କଲ୍ ମୁଖ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଆଞ୍ଚଳିକ ପଦକ୍ଷେପ, ଆହ୍ବାନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ରଣନୀତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଉପସ୍ଥାପନାଗୁଡ଼ିକ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, -କମର୍ସ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପ୍ରୟାସକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଧ୍ୟାନର ସହିତ ଶୁଣିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ, ସେ ଗ୍ରାମୀଣ-ସହର ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ।
"ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ କେବଳ ଏକ ସେବା ନୁହେଁ ବରଂ ଆମ ଦେଶର ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ କୋଣକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ଜୀବନରେଖା। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଶକ୍ତି, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଖି ଗର୍ବିତ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ କହିଥିଲେ।
ସଂଗଠନର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟକୁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ମାପଦଣ୍ଡ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଥିବା ଏକ କର୍ପୋରେଟ୍-ଶୈଳୀ ଗଠନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟକୁ ଏହାର ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ଆଦେଶକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବାରେ ଜୋରଦାର ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବୃତ୍ତିଗତ, ସେବା-ଅଭିମୁଖୀ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏହା ସହିତ, ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ସର୍କଲରେ ୨୦୨୫-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୨୦% ରୁ ୩୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟକୁ ଏହାର ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ ସହ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଆପତ୍ତି ନକରି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଲାଭ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ମିଶନର ଅଂଶ।
ଆଲୋଚନାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ପ୍ରକ୍ରିୟା ସରଳୀକରଣ, କ୍ଷତା-ନିର୍ମାଣ, ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସକ୍ଷମକରଣ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଶେଷ ମାଇଲ୍ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ସେବା ପାୱାରହାଉସ୍ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଜରୁରୀ ଉପାଦାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ବାର୍ଷିକ ବ୍ୟବସାୟିକ ବୈଠକ ବ୍ୟବସାୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ସଂଗଠନରେ ସେବା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା।