Ministry of Housing & Urban Affairs
President Confers Swachh Survekshan 2024-25 Awards
Indore, Surat, Navi Mumbai enter the premier Super Swachh League
Ahmedabad, Bhopal, and Lucknow emerge as India’s New Clean Cities
Promising Clean Cities Awards to 34 cities of States/UTs
Government Launches Swachh City Partnership: Top Cities to Mentor Underperforming Ones
Accelerated Dumpsite Remediation Program to Boost Urban Waste Management: Union Minister
17 JUL 2025 2:18PM by PIB Delhi
The results are out! Hon'ble President of India, Smt. Droupadi Murmu conferred Swachh Survekshan 2024-25 Awards at Vigyan Bhagwan, New Delhi hosted by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). 23 Super Swachh League Cities received felicitations in the presence of Union Minister, Shri Manohar Lal and MoS, MoHUA, Shri Tokhan Sahu. The new generation of clean cities of India have arrived with Ahmedabad, Bhopal and Lucknow emerging as top Swachh Shehar. 43 National awards have been announced, with a special recognition for Mahakumbh.
At the prestigious Swachh Survekshan 2024-25 Awards Ceremony, Union Minister Shri Manohar Lal presented the award for Best Ganga Town to Prayagraj, while Secunderabad Cantonment was honoured as the Best Cantonment Board for its exemplary sanitation efforts. GVMC Visakhapatnam, Jabalpur, and Gorakhpur were declared Best SaifaiMitra Surakshit Shehar for their outstanding commitment to the safety and dignity of sanitation workers. A special recognition was accorded to State Govt. of UP, Prayagraj Mela Adhikari and Prayagraj Municipal Corporation, for its exceptional urban waste management during the Mahakumbh, the world’s largest congregation, which witnessed an estimated footfall of 66 crore people.
This year’s Swachh Survekshan not only refined and streamlined the framework for big cities, but also simplified it for small cities, encouraging them to compete and climb the ladder of swachhata. The smaller cities found a level playing ground with big cities in the survey. Following the ‘One City, One Award’ principle, the top-performing cities from each State were recognized as Promising Swachh Shehars. A total of 34 cities across various States and Union Territories earned this distinction, showcasing their notable progress in urban cleanliness and sanitation excellence.
Speaking at the event, the Hon’ble President of India complimented the Ministry for promoting the Reduce, Reuse, Recycle (3R) approach and commended the waste to wealth memento presented to her. “Waste is best” is the mantra and it gives strength to circularity in economy”, she added. She highlighted its role in empowering youth, generating green jobs, and creating entrepreneurial opportunities, engaging SHGs. “I am heartened to see that cities have embraced the principles of a circular economy and swachhata as part of our swabhav and sanskaar. Hon’ble President commended the cities below 1 lakh population who have established excellent standards of swachhata. She praised how the school interventions, initiatives for source segregation startups, zero waste colonies are making the resolve for Swachh Bharat stronger. She concluded,” the Viksit Bharat of 2047 will be exemplary for the world”.
Launching the Swachh City Partnership initiative, Union Minister Shri Manohar Lal emphasized the significance of peer learning. He stated that all 78 top performing cities will across all population categories will adopt & mentor 1 poor performing city each from the respective States. “Zaroorat hai Sub ko saath lekar chalne ki”, he added. Following the mantra of Each one clean one, he said, “the winning cities will guide, handhold and lead the way for the others. It is time to bring the low-performing cities on top.” Announcing the Accelerated Dumpsite Remediation program, Union Minister said, “this 1-year special program starting from Aug 15, 2025, will not only help fast-track legacy waste remediation and unlock massive urban space, but will also push the scientific waste processing capacity.”
Welcoming the delegates, Shri Srinivas Katikithala, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), reflected on the transformative journey of the Swachh Bharat Mission over the past decade. He noted how sanitation and hygiene have taken centre stage, becoming an intrinsic part of citizens' values and daily lives - deeply embedded in their swabhav and sanskaar. Shri Katikithala also highlighted the role of Swachh Survekshan as a powerful competitive tool that has driven cities to perform better. He further emphasized that the revamped framework - featuring 10 new parameters and five distinct population categories - has enabled smaller cities to compete on an equal footing with larger ones, fostering inclusive and widespread progress. “Having successfully completed 10 years of Swachh Bharat Mission, it is the time, where we need to plan, not just for the next decade, but also need to set the roadmap for Viksit Bharat by 2047”, he concluded.
As the Hon’ble President graced the occasion, she was presented with an elegant sarangi by the Union Minister as a token of appreciation. The memento exemplifies the ‘waste to wealth’ ethos by transforming discarded materials into meaningful, artistic creations - blending sustainability with craftsmanship.
The Swachh Survekshan 2024-25 Results Dashboard was digitally launched on the occasion, offering an interactive overview of the rankings and achievements. The key highlights of Swachh Survekshan 2024-25 and the accomplishments of the Super Swachh League Cities were showcased through engaging audio-visual presentations, capturing the spirit and scale of the nationwide cleanliness movement.
Check out the winners list, GFC & ODF results dashboard here.
Click here for complete speech of Hon’ble President Smt Droupadi Murmu
Click here for complete list of Awardees

হাউছিং আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
স্বচ্ছ সুৰক্ষা ২০২৪-২৫ বঁটা প্ৰদান ৰাষ্ট্ৰপতিৰ
ইন্দোৰ, ছুৰাট, নৱী মুম্বাইত যোগদান প্ৰিমিয়াৰ ছুপাৰ স্বচ্ছ লীগত
আহমেদাবাদ, ভূপাল আৰু লক্ষ্ণৌ ভাৰতৰ নতুন স্বচ্ছ চহৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰা ৩৪খন চহৰক ভৱিষ্যতে উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰাৰ সম্ভাৱনা থকা বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে
চৰকাৰে আৰম্ভ কৰিলে স্বচ্ছ চহৰ অংশীদাৰিত্ব: নিম্ন প্ৰদৰ্শনকাৰী চহৰসমূহক নিৰীক্ষণ কৰিব শীৰ্ষ স্বচ্ছ চহৰসমূহে
নগৰীয়া আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা উন্নত কৰাৰ বাবে জাবৰ পৰিষ্কাৰ কৰা কাৰ্যসূচী ত্বৰান্বিত কৰাঃ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী
17 JUL 2025 2:18PM by PIB Guwahati
ঘোষণা হস্বচ্ছ সুৰক্ষাৰ ফলাফল! নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত গৃহ নিৰ্মাণ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে আয়োজন কৰা স্বচ্ছ সুৰক্ষা ২০২৪-২৫ বঁটা প্ৰদান কৰে ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লাল আৰু গৃহ নিৰ্মাণ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী টোখান সাহুৰ উপস্থিতিত ২৩খন ছুপাৰ স্বচ্ছ লীগ চহৰক বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। আহমেদাবাদ, ভূপাল আৰু লক্ষ্ণৌ ভাৰতৰ নতুন শীৰ্ষ স্বচ্ছ চহৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। স্বচ্ছ সুৰক্ষা বঁটাত মহাকুম্ভক বিশেষ স্বীকৃতিকে ধৰি ৪৩টা ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা ঘোষণা কৰা হয়।
স্বচ্ছ সুৰক্ষা ২০২৪-২৫ বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লালে প্ৰয়াগৰাজক শ্ৰেষ্ঠ গংগা চহৰৰ বঁটা প্ৰদান কৰাৰ বিপৰীতে স্বচ্ছতাৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ছেকেণ্ডৰাবাদ ছাউনীক শ্ৰেষ্ঠ ছাউনী ব’ৰ্ড হিচাপে সন্মানিত কৰা হয়। বৃহত্তৰ বিশাখাপট্টনম পৌৰ নিগম (জিভিএমচি), বিশাখাপট্টনম, জবালপুৰ আৰু গোৰখপুৰক ছাফাই কৰ্মচাৰীসকলক সুৰক্ষা আৰু মৰ্যাদা প্ৰদানৰ বাবে অসাধাৰণ দায়বদ্ধতাৰ বাবে শ্ৰেষ্ঠ চাফাই মিত্ৰ নিৰাপদ চহৰ হিচাপে ঘোষণা কৰা হয়। আনুমানিক ৬৬ কোটি লোকে অংশগ্ৰহণ কৰা বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ মহাকুম্ভৰ সময়ত উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰ, প্ৰয়াগৰাজ মেলা বিষয়া আৰু প্ৰয়াগৰাজ পৌৰ নিগমে শ্ৰেষ্ঠ নগৰীয়া আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে বিশেষ বঁটা প্ৰদান কৰে।
এইবাৰৰ স্বচ্ছ সুৰক্ষাই বৃহৎ নগৰ গাঁথনি পৰিশোধন আৰু সুশৃংখলিত কৰাৰ লগতে সৰু চহৰসমূহৰ বাবে সহজ মানদণ্ড তৈয়াৰ কৰি প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ আৰু উন্নত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা লাভ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। সৰু চহৰবোৰেও এই সমীক্ষাত ডাঙৰ চহৰৰ সৈতে সমান সুযোগ লাভ কৰিছিল। ‘এখন চহৰ, এক বঁটা’ নীতি অনুসৰি প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ শীৰ্ষ প্ৰদৰ্শন কৰা চহৰসমূহক ভৱিষ্যতে উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰাৰ সম্ভাৱনা থকা চহৰ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হয়। বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুঠ ৩৪খন চহৰে নগৰীয়া অনাময় আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ উৎকৃষ্টতাৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিৰ বাবে এই সন্মান লাভ কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ দি ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে হ্ৰাস, পুনৰ ব্যৱহাৰ, পুনঃব্যৱহাৰ (৩আৰ) পদ্ধতিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ক প্ৰশংসা কৰে আৰু তেওঁক উপহাৰ দিয়া আৱৰ্জনা ধনৰ স্মৃতিচিহ্নৰ প্ৰশংসা কৰে। “আৱৰ্জনা সৰ্বোত্তম” মন্ত্ৰ আৰু ই অৰ্থনীতিত বৃত্তাকাৰতাক শক্তি প্ৰদান কৰে”, তেওঁ লগতে কয়। যুৱক-যুৱতীসকলক সবলীকৰণ, সেউজ চাকৰি সৃষ্টি কৰা, আৰু উদ্যোগীকৰণৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা, আত্ম সহায়ক গোটসমূহক জড়িত কৰাত ইয়াৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে। স্বচ্ছতাৰ উৎকৃষ্ট মানদণ্ড প্ৰতিষ্ঠা কৰা ১ লাখ জনসংখ্যাৰ তলৰ চহৰসমূহক প্ৰশংসা কৰে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে। বিদ্যালয়ৰ হস্তক্ষেপ, উৎস পৃথকীকৰণ ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে পদক্ষেপ, শূন্য আৱৰ্জনা উপনিবেশে স্বচ্ছ ভাৰতৰ সংকল্প কেনেকৈ শক্তিশালী কৰি তুলিছে সেই বিষয়ে তেওঁ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয়,” ২০৪৭ চনৰ বিকশিত ভাৰত বিশ্বৰ বাবে আদৰ্শ হৈ ৰ’ব”।
স্বচ্ছ নগৰ অংশীদাৰিত্বৰ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লালে সম্পূৰ্ণ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা থকা চহৰসমূহৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যিয়ে আন চহৰসমূহক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ কয় যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ পৰিমাপত শীৰ্ষ প্ৰদৰ্শন কৰা সকলো ৭৮খন চহৰে, সকলো জনসংখ্যা শ্ৰেণীৰ মাজেৰে, নিজ নিজ ৰাজ্যৰ পৰা প্ৰতিখনকৈ কম প্ৰদৰ্শন কৰা চহৰ গ্ৰহণ আৰু পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। সকলোকে লগত লৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজন বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে "প্ৰতিখন চহৰ পৰিষ্কাৰ কৰক" মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি স্বচ্ছ সুৰক্ষা বিজয়ী চহৰসমূহে আনক পথ প্ৰদৰ্শন আৰু নেতৃত্ব দিব কাৰণ নিম্ন প্ৰদৰ্শনকাৰী চহৰসমূহক শীৰ্ষলৈ অনাৰ সময় আহি পৰিছে। ৰেপিড ডাম্পচাইট ট্ৰিটমেণ্ট প্ৰগ্ৰেমৰ কথা ঘোষণা কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ১৫ আগষ্ট, ২০২৫ৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই এবছৰীয়া বিশেষ কাৰ্যসূচীয়ে লিগেচি আৱৰ্জনাসমূহ দ্ৰুত নিষ্কাশন আৰু বহল নগৰ অঞ্চলক জাবৰমুক্ত কৰি তোলাত সহায় কৰিব, লগতে বৈজ্ঞানিক আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষমতাক প্ৰসাৰিত কৰিব।
প্ৰতিনিধিসকলক আদৰণি জনাই গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা সম্পাদক শ্ৰী শ্ৰীনিবাস কাটিকিথালাই বিগত দশকত স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ পৰিৱৰ্তনশীল যাত্ৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে অনাময় আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা এতিয়া নাগৰিক জীৱনৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে আৰু মানুহৰ নীতি-নিয়ম আৰু মূল্যবোধৰ মাজত গভীৰভাৱে শিপাই গৈছে, তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ হৈ পৰিছে। শ্ৰী কাটিকিথালাই স্বচ্ছ সুৰক্ষাক এক শক্তিশালী প্ৰতিযোগিতামূলক ব্যৱস্থা বুলি অভিহিত কৰে যিয়ে চহৰসমূহক উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ উদগনি যোগাইছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ ১০টা নতুন পৰিমাপ আৰু পাঁচটা ভিন্ন জনসংখ্যা শ্ৰেণীৰ বাবে সংস্কাৰ কৰা কাঠামোই সৰু চহৰসমূহক বৃহৎ চহৰসমূহৰ সৈতে সমানে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ সক্ষম কৰিছে, যাৰ ফলত সৰ্বাংগীন আৰু সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ ঘটিছে। তেওঁ কয় যে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ ১০টা সফল বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত এতিয়া আমি আগন্তুক দশকৰ পৰিকল্পনা কৰিব লাগিব আৰু লগতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই উপলক্ষে সন্মানৰ চিন স্বৰূপে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক এটি সুন্দৰ সাৰংগী প্ৰদান কৰে। স্মৃতিচিহ্নটোৱে ‘ৱাষ্ট টু ৱেল্থ’ৰ মনোভাৱৰ প্ৰতীক, য’ত পেলনীয়া সামগ্ৰীসমূহক কাৰুকাৰ্য্য আৰু বহনক্ষমতাৰ মিশ্ৰণেৰে অৰ্থপূৰ্ণ, কলাত্মক সৃষ্টিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হয়।
এই উপলক্ষে ৰেংকিং আৰু কৃতিত্ব প্ৰদৰ্শন কৰি ডিজিটেল ফৰ্মেটত স্বচ্ছ সুৰক্ষা ২০২৪-২৫ ৰিজাল্ট ডেচব’ৰ্ড মুকলি কৰা হয়। স্বচ্ছ সুৰক্ষা ২০২৪-২৫ৰ মূল আলোকপাত আৰু ছুপাৰ স্বচ্ছ লীগ চহৰসমূহৰ কৃতিত্বসমূহ আকৰ্ষণীয় দৃশ্য-শ্ৰাব্য উপস্থাপনৰ জৰিয়তে প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল, যিয়ে দেশজোৰা স্বচ্ছতা আন্দোলনৰ মনোভাৱ আৰু পৰিসৰক প্ৰতিফলিত কৰিছিল।
Check out the winners list, GFC & ODF results dashboard here.
Click here for complete speech of Hon’ble President Smt Droupadi Murmu
Click here for complete list of Awardees