Ministry of Housing & Urban Affairs
President Confers Swachh Survekshan 2024-25 Awards
Indore, Surat, Navi Mumbai enter the premier Super Swachh League
Ahmedabad, Bhopal, and Lucknow emerge as India’s New Clean Cities
Promising Clean Cities Awards to 34 cities of States/UTs
Government Launches Swachh City Partnership: Top Cities to Mentor Underperforming Ones
Accelerated Dumpsite Remediation Program to Boost Urban Waste Management: Union Minister
17 JUL 2025 2:18PM by PIB Delhi
The results are out! Hon'ble President of India, Smt. Droupadi Murmu conferred Swachh Survekshan 2024-25 Awards at Vigyan Bhagwan, New Delhi hosted by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). 23 Super Swachh League Cities received felicitations in the presence of Union Minister, Shri Manohar Lal and MoS, MoHUA, Shri Tokhan Sahu. The new generation of clean cities of India have arrived with Ahmedabad, Bhopal and Lucknow emerging as top Swachh Shehar. 43 National awards have been announced, with a special recognition for Mahakumbh.
At the prestigious Swachh Survekshan 2024-25 Awards Ceremony, Union Minister Shri Manohar Lal presented the award for Best Ganga Town to Prayagraj, while Secunderabad Cantonment was honoured as the Best Cantonment Board for its exemplary sanitation efforts. GVMC Visakhapatnam, Jabalpur, and Gorakhpur were declared Best SaifaiMitra Surakshit Shehar for their outstanding commitment to the safety and dignity of sanitation workers. A special recognition was accorded to State Govt. of UP, Prayagraj Mela Adhikari and Prayagraj Municipal Corporation, for its exceptional urban waste management during the Mahakumbh, the world’s largest congregation, which witnessed an estimated footfall of 66 crore people.
This year’s Swachh Survekshan not only refined and streamlined the framework for big cities, but also simplified it for small cities, encouraging them to compete and climb the ladder of swachhata. The smaller cities found a level playing ground with big cities in the survey. Following the ‘One City, One Award’ principle, the top-performing cities from each State were recognized as Promising Swachh Shehars. A total of 34 cities across various States and Union Territories earned this distinction, showcasing their notable progress in urban cleanliness and sanitation excellence.
Speaking at the event, the Hon’ble President of India complimented the Ministry for promoting the Reduce, Reuse, Recycle (3R) approach and commended the waste to wealth memento presented to her. “Waste is best” is the mantra and it gives strength to circularity in economy”, she added. She highlighted its role in empowering youth, generating green jobs, and creating entrepreneurial opportunities, engaging SHGs. “I am heartened to see that cities have embraced the principles of a circular economy and swachhata as part of our swabhav and sanskaar. Hon’ble President commended the cities below 1 lakh population who have established excellent standards of swachhata. She praised how the school interventions, initiatives for source segregation startups, zero waste colonies are making the resolve for Swachh Bharat stronger. She concluded,” the Viksit Bharat of 2047 will be exemplary for the world”.
Launching the Swachh City Partnership initiative, Union Minister Shri Manohar Lal emphasized the significance of peer learning. He stated that all 78 top performing cities will across all population categories will adopt & mentor 1 poor performing city each from the respective States. “Zaroorat hai Sub ko saath lekar chalne ki”, he added. Following the mantra of Each one clean one, he said, “the winning cities will guide, handhold and lead the way for the others. It is time to bring the low-performing cities on top.” Announcing the Accelerated Dumpsite Remediation program, Union Minister said, “this 1-year special program starting from Aug 15, 2025, will not only help fast-track legacy waste remediation and unlock massive urban space, but will also push the scientific waste processing capacity.”
Welcoming the delegates, Shri Srinivas Katikithala, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), reflected on the transformative journey of the Swachh Bharat Mission over the past decade. He noted how sanitation and hygiene have taken centre stage, becoming an intrinsic part of citizens' values and daily lives - deeply embedded in their swabhav and sanskaar. Shri Katikithala also highlighted the role of Swachh Survekshan as a powerful competitive tool that has driven cities to perform better. He further emphasized that the revamped framework - featuring 10 new parameters and five distinct population categories - has enabled smaller cities to compete on an equal footing with larger ones, fostering inclusive and widespread progress. “Having successfully completed 10 years of Swachh Bharat Mission, it is the time, where we need to plan, not just for the next decade, but also need to set the roadmap for Viksit Bharat by 2047”, he concluded.
As the Hon’ble President graced the occasion, she was presented with an elegant sarangi by the Union Minister as a token of appreciation. The memento exemplifies the ‘waste to wealth’ ethos by transforming discarded materials into meaningful, artistic creations - blending sustainability with craftsmanship.
The Swachh Survekshan 2024-25 Results Dashboard was digitally launched on the occasion, offering an interactive overview of the rankings and achievements. The key highlights of Swachh Survekshan 2024-25 and the accomplishments of the Super Swachh League Cities were showcased through engaging audio-visual presentations, capturing the spirit and scale of the nationwide cleanliness movement.
Check out the winners list, GFC & ODF results dashboard here.
Click here for complete speech of Hon’ble President Smt Droupadi Murmu
Click here for complete list of Awardees

आवास तथा शहरी मामिला मन्त्रालय
राष्ट्रपतिले स्वच्छ सर्वेक्षण 2024-25 पुरस्कार प्रदान गरिन्
इन्दोर, सुरत, नवी मुम्बईले प्रिमियर सुपर स्वच्छ लीगमा प्रवेश गरे
अहमदाबाद, भोपाल र लखनऊ भारतको नयाँ स्वच्छ शहरको रूपमा देखा परे
राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशका 34 शहरहरूलाई आशाजनक स्वच्छ शहर पुरस्कार
सरकारले स्वच्छ शहर साझेदारी शुरु गर्यो: शीर्ष शहरहरूलाई खराब प्रदर्शन गर्ने शहरहरूबाट मार्गदर्शन मिल्नेछ
शहरी फोहोर प्रबन्धनलाई बढावा दिनका लागि त्वरित डम्पसाइट उपचार कार्यक्रम: केन्द्रीय मन्त्री
17 JUL 2025 2:18PM by PIB Gangtok
परिणाम घोषित! भारतकी माननीय राष्ट्रपति श्रीमती द्रौपदी मुर्मूले आवास तथा शहरी मामिला मन्त्रालय (एमओएचयूए) द्वारा आयोजित विज्ञान भवन, नयाँ दिल्लीमा स्वच्छ सर्वेक्षण 2024-25 पुरस्कार प्रदान गरिन्। केन्द्रीय मन्त्री श्री मनोहर लाल र गृह मन्त्रालयका राज्य मन्त्री श्री तोखन साहूको उपस्थितिमा 23 सुपर स्वच्छ लीग शहरहरूलाई सम्मानित गरिएको छ। भारतका स्वच्छ शहरहरूको नयाँ पुस्ताको अनुगमन भइसकेको छ अनि अहमदाबाद, भोपाल र लखनऊ शीर्ष स्वच्छ शहरको रूपमा देखा परेका छन्। 43 राष्ट्रिय पुरस्कारको घोषणा गरिएको छ, जसमा महाकुम्भलाई विशेष सम्मान दिइएको छ।
प्रतिष्ठित स्वच्छ सर्वेक्षण 2024-25 पुरस्कार समारोहमा केन्द्रीय मन्त्री श्री मनोहर लालले प्रयागराजलाई सर्वश्रेष्ठ गङ्गा शहरको पुरस्कार प्रदान गरे, जबकि सिकन्दराबाद छावनीलाई यसका अनुकरणीय स्वच्छता प्रयासहरूको लागि सर्वश्रेष्ठ छावनी बोर्डको पुरस्कार दिइएको छ। जीभीएमसी विशाखापट्टनम, जबलपुर र गोरखपुरलाई सफाइ कर्मचारीहरूको सुरक्षा र सम्मानप्रति उनीहरूको उत्कृष्ट प्रतिबद्धताका लागि सर्वश्रेष्ठ सफाइ मित्र सुरक्षित शहर घोषित गरियो। अनुमानित 66 करोड़ मानिसहरूले भाग लिएको विश्वको सबैभन्दा ठूलो महाकुम्भको समयमा यसको असाधारण शहरी फोहोर प्रबन्धनको लागि उत्तर प्रदेश राज्य सरकार, प्रयागराज मेला अधिकारी र प्रयागराज नगर निगमलाई विशेष सम्मान दिइएको थियो।
यस वर्षको स्वच्छ सर्वेक्षणले ठूला शहरहरूको लागि रूपरेखालाई परिष्कृत र सुव्यवस्थित मात्र गरेन, तर साना शहरहरूको लागि यसलाई सरलीकृत पनि बनाइयो, जसले गर्दा उनीहरूलाई प्रतिस्पर्धा गर्न र स्वच्छताको सिँढ़ी चढ्न प्रोत्साहित गर्यो। सर्वेक्षणमा साना शहरहरूलाई ठूला शहरहरू समान दर्जा प्रदान गरियो। ‘एक शहर, एक पुरस्कार’ सिद्धान्तको पालन गर्दै प्रत्येक राज्यका उत्कृष्ट प्रदर्शन गर्ने शहरहरूलाई होनहार स्वच्छ शहरको रूपमा मान्यता दिइयो। विभिन्न राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा कुल 34 शहरहरूले स्वच्छता तथा सफाइ उत्कृष्टतामा आफ्नो उल्लेखनीय प्रगतिको प्रदर्शन गर्दै यो सम्मान अर्जित गरे।
यस कार्यक्रममा बोल्दै भारतकी माननीय राष्ट्रपतिले रिड्युस, रियुज रिसाइकल (3 आर) दृष्टिकोणलाई बढ़ावा दिनका लागि मन्त्रालयको सराहना गरिन् तथा उनलाई प्रदान गरिएको फोहोरबाट धन स्मृति चिह्नको प्रशंसा गरिन्। “फोहोर नै सर्वोत्तम हो भन्ने मन्त्र हो र यसले अर्थतन्त्रमा चक्रीयतालाई बल दिन्छ”, उनले थपिन्। उनले युवाहरूलाई सशक्त बनाउने, हरित रोजगारी सिर्जना गर्ने र उद्यमशीलताका अवसरहरू पैदा गर्ने तथा स्वयं सहायता समूहहरूलाई जोड्नमा यसको भूमिकामाथि प्रकाश पारिन्। उनले भनिन्, “शहरहरूले हाम्रो स्वभाव र संस्कारको एक हिस्साको रूपमा चक्रीय अर्थतन्त्र र स्वच्छताका सिद्धान्तहरूलाई अँगालेको देख्दा मलाई खुशी लाग्यो।” माननीय राष्ट्रपतिले एक लाखभन्दा कम आबादी भएका ती शहरहरूको प्रशंसा गरिन्, जसले स्वच्छताको उत्कृष्ट मानक स्थापित गरेका छन्। उनले विद्यालयमा हस्तक्षेप, स्रोत पृथकीकरण स्टार्टअपहरूको लागि पहल र शून्य फोहोर कलोनीहरूले स्वच्छ भारतको सङ्कल्पलाई कसरी मजबुत बनाइरहेका छन् भन्ने कुराको प्रशंसा गरिन्। उनले अन्तमा भनिन्, “2047 को विकसित भारत विश्वको लागि अनुकरणीय हुनेछ।”
स्वच्छ शहर साझेदारी पहलको शुभारम्भ गर्दै केन्द्रीय मन्त्री श्री मनोहर लालले सहकर्मी शिक्षाको महत्त्वमाथि बल दिए। उनले भने कि सबै 78 शीर्ष प्रदर्शन गर्ने शहरहरूले सबै जनसङ्ख्या श्रेणीहरूमा सम्बन्धित राज्यहरूबाट एक-एक खराब प्रदर्शन गर्ने शहरलाई अपनाउनेछन् र तिनलाई मार्गदर्शन गर्नेछन्। उनले भने, “सबैलाई साथमा लिएर अघि बढ्न आवश्यक छ।” हरेक एक स्वच्छ शहरको मन्त्रको पालन गर्दै उनले भने, “विजेता शहरहरूले अरूको मार्गदर्शन गर्नेछन्, उनीहरूलाई सहारा दिनेछ र उनीहरूको नेतृत्व गर्नेछन्। कम प्रदर्शन गर्ने शहरहरूलाई शीर्षमा ल्याउने अब समय आएको छ।” त्वरित डम्पसाइट उपचार कार्यक्रमको घोषणा गर्दै केन्द्रीय मन्त्रीले भने, “15 अगस्त, 2025 बाट शुरु हुने यो एक वर्षीय विशेष कार्यक्रमले पुराना फोहोर उपचारलाई तेज गर्न र विशाल शहरी स्थानलाई मुक्त गर्नमा मद्दत गर्नेछ, तर वैज्ञानिक फोहोर प्रशोधन क्षमतालाई पनि अगाडि बढाउनेछ।”
प्रतिनिधिहरूलाई स्वागत जनाउँदै आवास तथा शहरी मामिला मन्त्रालय (एमओएचयूए) का सचिव श्री श्रीनिवास काटिकिथलाले पछिल्लो एक दशकमा स्वच्छ भारत मिशनको परिवर्तनकारी यात्रामाथि विचार व्यक्त गरे। उनले उल्लेख गरे अनुसार सफाइ र स्वच्छताले कसरी केन्द्रीय भऊमिका निर्वाह गरेका छन् र नागरिकहरूको मूल्य र दैनिक जीवनको एक अभिन्न अङ्ग बनेको छ - जुन उनीहरूको स्वभाव र संस्कारमा गहिरो रूपमा समाहित छ। श्री काटिकिथलाले स्वच्छ सर्वेक्षणको भूमिकालाई एक शक्तिशाली प्रतिस्पर्धी उपकरणको रूपमा पनि रेखाङ्कित गरे, जसले शहरहरूलाई राम्रो प्रदर्शनका लागि प्रेरित गरेको छ। उनले थप जोड दिँदै भने कि 10 नयाँ मानदण्ड र पाँच विशिष्ट जनसङ्ख्या श्रेणी भएको यस नयाँ ढाँचाले साना शहरहरूलाई ठूला शहरहरूसँग समान रूपमा प्रतिस्पर्धा गर्नमा सक्षम बनाएको छ, जसले समावेशी र व्यापक प्रगतिलाई बढावा दिएको छ। “स्वच्छ भारत अभियानको 10 वर्ष सफलतापूर्वक पूरा गरेपछि, अब समय आएको छ, जहाँ हामीले अर्को दशकको लागि मात्र होइन, तर 2047 सम्ममा विकसित भारतको लागि रोडम्याप पनि तयार गर्न आवश्यक छ”, उनले निष्कर्ष निकाले।
यस अवसरमा माननीय राष्ट्रपतिको आगमनमा केन्द्रीय मन्त्रीले उनलाई सराहनाको प्रतीकको रूपमा एक सुन्दर सारङ्गी भेंट चढ़ाए। यो स्मृति चिह्नले बेकार रहेका सामग्रीहरूको सार्थक, कलात्मक कृतिहरूमा रूपान्तरण गरेर - शिल्प कौशलका साथ स्थायित्वको सम्मिश्रण गरेर ‘फोहोरबाट धन’ को भावनाको प्रतीक हो।
यस अवसरमा स्वच्छ सर्वेक्षण 2024-25 को परिणाम ड्यासबोर्डलाई डिजिटल रूपमा लञ्च गरिएको थियो, जसमा श्रेणीकरण र उपलब्धिहरूको एक अन्तरक्रियात्मक अवलोकन प्रस्तुत गरियो। स्वच्छ सर्वेक्षण 2024-25 का मुख्य आकर्षणहरू र सुपर स्वच्छ लीग शहरका उपलब्धिहरूलाई आकर्षक अडियो-भिजुअल प्रस्तुतीकरणहरूको माध्यमद्वारा प्रदर्शित गरिएको थियो, जसमा राष्ट्रव्यापी स्वच्छता आन्दोलनको भावना र व्यापकतालाई दर्शाइएको थियो। (पीआईबी)
विजेताहरूको सूची, जीएफसी र ओडीएफ परिणाम ड्यासबोर्ड यहाँ हेर्नुहोस्।
माननीय राष्ट्रपति श्रीमती द्रौपदी मुर्मूको सम्पूर्ण भाषणको लागि यहाँ क्लिक गर्नुहोस्।
पुरस्कार विजेताहरूको पूर्ण सूचीको लागि यहाँ क्लिक गर्नुहोस्