Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 7,000 Crore in Motihari, Bihar
In India, this is the era of our eastern states: PM
Our resolve is to completely free the country from Naxalism: PM
Those who are backward are our priority, the Cabinet has approved the Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana under which 100 most backward districts in terms of agriculture will be identified: PM
18 JUL 2025 2:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation development projects worth over Rs 7,000 crore in Motihari, Bihar today. Offering his salutations at the feet of Baba Someshwarnath during the sacred month of Sawan, the Prime Minister sought blessings, expressing his wish for happiness and prosperity in the lives of all residents of Bihar. Addressing the gathering, Shri Modi said this is the land of Champaran, a land that has shaped history. During the freedom movement, this land gave Mahatma Gandhi a new direction. He emphasized that the inspiration from this very land will now shape Bihar’s new future. He extended congratulations to all present and to the people of Bihar for these development initiatives.
Shri Modi remarked that the 21st century is witnessing rapid global progress, noting that the dominance once held solely by Western nations is now increasingly shared by Eastern countries, whose participation and influence are growing. He emphasized that Eastern nations are now gaining new momentum in development. Drawing a parallel, the Prime Minister stated that just as Eastern countries are advancing globally, in India, it is the era of the eastern states. He affirmed the government’s resolve to ensure that, in the coming times, Motihari in the East becomes as prominent as Mumbai in the West. Shri Modi envisioned equal opportunities in Gaya as in Gurugram, industrial growth in Patna akin to Pune, and development in Santhal Pargana comparable to Surat. He expressed hope that tourism in Jalpaiguri and Jajpur would set new records like Jaipur, and that the people of Birbhum would progress like those in Bengaluru.
“To advance Eastern India, Bihar must be transformed into a developed state”, emphasised Shri Modi, stating that rapid progress in Bihar is possible today because both the Centre and the State have governments committed to Bihar’s development. He cited data to illustrate the contrast in support: during the 10 years of the previous governments when they were in power at the Centre, Bihar received only around ₹2 lakh crore, remarking that this was a form of political retaliation against the government led by Shri Nitish Kumar. The Prime Minister asserted that after coming to power in 2014, his government ended this politics of vendetta against Bihar, stressing that under their rule over the past 10 years, nearly ₹9 lakh crore has been allocated for Bihar’s development. He pointed out that this is four times more than what was provided under previous dispensation, affirming that this funding is being utilized for public welfare and development projects across Bihar.
Underscoring the importance of today’s generation in understanding the despair Bihar faced two decades ago, Shri Modi stated that under the rule of previous governments, development was stalled and it was nearly impossible for funds meant for the poor to reach them. He criticized the then leadership for being focused solely on looting money meant for the poor. The Prime Minister praised the resilience of Bihar’s people, calling it a land where the impossible is made possible. He commended the public for liberating Bihar from the shackles of previous dispensation, enabling direct delivery of welfare schemes to the poor. Shri Modi also highlighted that over the past 11 years, more than 4 crore houses have been built under the PM Awas Yojana across the country, with nearly 60 lakh constructed in Bihar alone. He noted that this figure surpasses the total population of countries like Norway, New Zealand, and Singapore. “In Motihari district alone, around 3 lakh families have received pucca houses, and the count continues to grow rapidly. Over 12,000 families in the region have received the keys to their new homes today”, said Shri Modi. Additionally, more than 40,000 poor families have received funds in their bank accounts to build pucca houses, with the majority belonging to Dalit, Mahadalit, and backward communities. The Prime Minister remarked that under previous government rule, it was unimaginable for the poor to receive such housing. He recalled that during their tenure, people feared even painting their homes, worried that landlords would be targeted. He asserted that leaders from the erstwhile ruling party could never have provided pucca houses to the people.
Crediting Bihar’s progress to the strength and determination of its mothers and sisters, Shri Modi stated that women in Bihar clearly understand the significance of every step taken by their government. He acknowledged the large presence of women at the event and recalled the days when they had to hide even ₹10, lacking access to bank accounts, and were denied entry into banks. The Prime Minister affirmed his understanding of the dignity of the poor and recounted how he questioned banks on why their doors were closed to the underprivileged. He highlighted the massive campaign launched to open Jan Dhan accounts, which greatly benefited women, with approximately 3.5 crore women in Bihar now having Jan Dhan accounts. Shri Modi emphasized that government scheme funds are now being transferred directly into these accounts. He further mentioned that the Bihar government, under Shri Nitish Kumar, recently increased the monthly pension for the elderly, differently-abled, and widowed mothers from ₹400 to ₹1,100. The Prime Minister pointed out that this money is being deposited directly into beneficiaries’ bank accounts. He further stated that in the past one and a half months alone, over 24,000 self-help groups in Bihar have received more than ₹1,000 crore in assistance, attributing this success to the financial empowerment provided by Jan Dhan accounts held by mothers and sisters.
Underlining the powerful outcomes of women empowerment initiatives, noting the rising number of ‘Lakhpati Didis’ across the country and in Bihar, the Prime Minister stated that the national goal is to create 3 crore Lakhpati Didis, and so far, 1.5 crore women have achieved this milestone. He emphasized that over 20 lakh women in Bihar have become Lakhpati Didis, with more than 80,000 women in Champaran alone joining self-help groups to reach this status. Shri Modi announced the release of ₹400 crore as a Community Investment Fund, aimed at strengthening the power of Nari Shakti. He praised the “Jeevika Didi” scheme launched by Shri Nitish Kumar, which has paved the way for lakhs of women in Bihar to become self-reliant.
Reiterating their party’s vision: ‘Bihar’s progress is essential for India’s progress’, Shri Modi emphasized that Bihar will advance only when its youth move forward. He reaffirmed the government’s commitment to a prosperous Bihar and employment for every youth. The Prime Minister stated that significant efforts have been made in recent years to create employment opportunities within Bihar itself, commending Shri Nitish Kumar’s government for appointing lakhs of youth in government roles with full transparency. He noted that new resolutions have been taken by Bihar Chief Minister to further employment for Bihar’s youth, and assured that the Central Government is fully supporting these efforts shoulder to shoulder.
The Prime Minister announced that the Central Government has recently approved a major scheme aimed at supporting first-time job seekers in the private sector. Under this scheme, youth receiving their first appointment in a private company will be granted ₹15,000 by the Central Government. He stated that the scheme will be implemented starting August 1 and will involve an expenditure of ₹1 lakh crore by the Centre, emphasising that this initiative will significantly benefit the youth of Bihar. Shri Modi also highlighted efforts to promote self-employment in Bihar through schemes like the Mudra Yojana. He noted that in the past two months alone, lakhs of loans have been disbursed under the Mudra Yojana in Bihar, adding that in Champaran specifically, 60,000 youth have received Mudra loans to support their self-employment ventures.
Asserting that leaders from other parties can never provide employment, especially those who, under the guise of offering jobs, seize people’s land, Shri Modi urged the public to remember the contrast between the era of lanterns and today’s Bihar, illuminated by new hopes. He credited this transformation to Bihar’s journey with their coalition government, affirming that Bihar’s resolve remains firm and unwavering in its support for the coalition.
The Prime Minister highlighted the decisive action taken against Naxalism in recent years, which has greatly benefited the youth of Bihar. He stated that districts like Champaran, Aurangabad, Gaya, and Jamui—once held back by Maoist influence—are now witnessing the decline of extremism. He emphasized that in areas once overshadowed by Maoist violence, youth are now dreaming big, and reaffirmed the government’s commitment to completely freeing India from the grip of Naxalism.
“This is a new India—an India that spares no effort in punishing the enemies, mobilizing forces from both land and sky”, declared Shri Modi, recalling that it was from the soil of Bihar that he had resolved to launch Operation Sindoor. He affirmed that today, the success of that operation is being witnessed by the entire world.
The Prime Minister affirmed that Bihar lacks neither capability nor resources and today, Bihar’s resources are becoming instruments of its progress. He highlighted the rise in makhana prices following efforts by their government, attributing it to the integration of makhana farmers with larger markets. He also mentioned the formation of a Makhana Board to further support this sector. Shri Modi listed several key products—banana, litchi, Mircha rice, Katarni rice, Zardalu mango, and Maghai paan—as examples of Bihar’s agricultural richness. He emphasized that these and many other products will connect Bihar’s farmers and youth to global markets.
Stating that increasing farmers’ produce and income is a top priority for the government, Shri Modi highlighted that under the PM-Kisan Samman Nidhi Yojana, approximately ₹3.5 lakh crore has been disbursed to farmers across the country. He noted that in Motihari alone, over 5 lakh farmers have received more than ₹1,500 crore through this scheme.
The Prime Minister affirmed that the government does not stop at slogans or promises,it delivers through action. He emphasized that when their Government says it works for the backward and extremely backward communities, this commitment is reflected in its policies and decisions. He stated that their mission is clear: priority to every backward individual, whether it is backward regions or backward classes, they remain central to the government’s priorities. Shri Modi pointed out that for decades, over 110 districts were labeled as backward and neglected and their government prioritized these districts by designating them as aspirational districts and driving their development. The Prime Minister noted that even India’s border villages were long considered “last villages” and left behind, but the government redefined them as “first villages” and prioritized their development. He highlighted that the OBC community had long demanded constitutional status for the OBC Commission—a demand fulfilled by their coalition government. Shri Modi mentioned the launch of the Janman Yojana for the most marginalized among tribal communities, with ₹25,000 crore being allocated for their development. The Prime Minister announced a new major initiative aligned with this vision: the Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana, recently approved by the Union Cabinet. Under this scheme, 100 districts,agriculturally rich in potential but lagging in productivity and farmer income will be identified and prioritized. He stated that farmers in these districts will receive targeted support under the scheme. He emphasized that this will directly benefit nearly 1.75 crore farmers across the country, with a significant share belonging to Bihar.
Highlighting the inauguration and foundation laying of railway and road projects worth thousands of crores, Shri Modi stated that these projects will significantly enhance convenience for the people of Bihar. He also flagged off the Amrit Bharat Express on four different routes across the country. The Prime Minister also highlighted that the Amrit Bharat Express will now run directly from Motihari-Bapudham to Anand Vihar, Delhi, mentioning that the Motihari railway station is being redeveloped with modern facilities and a new look. He added that the doubling of the Darbhanga-Narkatiaganj rail line will greatly improve travel convenience on this route.
Emphasizing Champaran’s deep connection with India’s faith and cultural heritage, Shri Modi stated that the Ram-Janaki Path will pass through Motihari’s Sattarghat, Kesariya, Chakia, and Madhuban. He highlighted that the new railway line being developed from Sitamarhi to Ayodhya will enable devotees from Champaran to travel to Ayodhya for darshan. He remarked that these initiatives will significantly enhance connectivity in Bihar and generate new employment opportunities in the region.
The Prime Minister criticised the previous governments for having long engaged in politics in the name of the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities and that they not only deny equal rights but also fail to show respect to those outside their own families. He asserted that Bihar is witnessing their arrogance clearly today. Calling out for protecting Bihar from their malicious intent, Shri Modi praised the dedicated efforts of the current Bihar Government and urged everyone to collectively accelerate Bihar’s development and move toward a brighter future. He concluded by calling for a shared resolve to build a new Bihar and congratulated the people for the development projects inaugurated today.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Ramnath Thakur, Shri Nityanand Rai, Shri Satish Chandra Dubey, Dr. Raj Bhushan Choudhary were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation development projects catering to Rail, Road, Rural Development, Fisheries, Electronics and Information Technology sectors.
In line with his commitment to boost connectivity and infrastructure, Prime Minister dedicated to the nation multiple rail projects. It includes automatic signalling between Samastipur-Bachhwara rail line that will enable efficient train operations in this section. Doubling of Darbhanga-Thalwara and Samastipur-Rambhadrapur rail line part of Darbhanga-Samastipur doubling project worth over Rs 580 crore that will enhance the capacity of train operations and reduce delays.
Prime Minister also laid the foundation stone for multiple rail projects. Rail projects include development of infrastructure for maintenance of Vande Bharat trains at Patliputra. Automatic signalling on Bhatni-Chhapra Gramin rail line (114 km) to enable streamlined train operations. Upgradation of traction system in Bhatni-Chhapra Gramin section to enable higher train speeds by strengthening the traction system infrastructure and optimising energy efficiency. Darbhanga-Narkatiaganj rail line doubling project worth around Rs 4,080 crore to increase sectional capacity, enable operation of more passenger and freight trains, strengthen connectivity between North Bihar and the rest of the country.
In a major boost to road infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for 4-laning of Ara bypass of NH-319 that connects Ara-Mohania NH-319 and Patna-Buxar NH-922 providing seamless connectivity and reducing travel time.
Prime Minister also inaugurated the 4-lane Parariya to Mohania section of NH-319, worth over Rs 820 crore, part of NH-319 which connects Ara Town to NH-02 (Golden Quadrilateral) that will improve freight and passenger movement. Among others, a 2-lane with paved shoulder from Sarwan to Chakai of NH-333C which will facilitate the movement of goods and people and act as a key link between Bihar and Jharkhand.
Prime Minister inaugurated New Software Technology Parks of India (STPI) facility at Darbhanga and State of the art Incubation Facility of STPI at Patna for promoting IT/ITES/ESDM Industry and Startups. These facilities will help in boosting IT software and service exports. It will also nurture the tech startup ecosystem for budding entrepreneurs, encourage innovation, IPR and product development.
In a major step towards strengthening the fisheries and aquaculture sector in Bihar, Prime Minister inaugurated a series of fisheries development projects sanctioned under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). This will mark the launch of modern fisheries infrastructure including new fish hatcheries, biofloc units, ornamental fish farming, integrated aquaculture units, and fish feed mills across various districts in Bihar. Aquaculture projects will help in generating employment opportunities, enhance fish production, promote entrepreneurship, and accelerate socio-economic development in rural areas of Bihar.
In line with his vision of a future-ready railway network, Prime Minister
flagged off four new Amrit Bharat trains between Rajendra Nagar Terminal (Patna) to New Delhi, Bapudham Motihari to Delhi (Anand Vihar Terminal), Darbhanga to Lucknow (Gomti Nagar) and Malda Town to Lucknow (Gomti Nagar) via Bhagalpur improving connectivity in the region.
Prime Minister also released Rs 400 crore to around 61,500 Self-Help Groups in Bihar under Deendayal Antyodaya Yojna-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). With a special focus on women-led development, over 10 crore women have been connected to Self-Help Groups (SHGs).
Prime Minister also handed over keys to some beneficiaries as a part of Griha Pravesh of 12,000 beneficiaries and released over Rs 160 crore to 40,000 beneficiaries of Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিহাৰৰ মোতিহাৰীত ৭,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰে
ভাৰতত এয়া আমাৰ পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ যুগঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সংকল্প হৈছে দেশক নক্সালবাদৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত কৰাটোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যিসকল পিছপৰা তেওঁলোক আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ, কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন-ধান্য কৃষি যোজনাত অনুমোদন জনাইছে যাৰ অধীনত কৃষি ক্ষেত্ৰত ১০০ খন আটাইতকৈ পিছপৰা জিলা চিনাক্ত কৰা হ'বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
18 JUL 2025 2:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিহাৰৰ মোতিহাৰীত ৭,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ ৰাষ্ট্ৰ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু উৎসৰ্গা কৰে। পবিত্ৰ শাওন মাহত বাবা সোমেশ্বৰনাথৰ ওচৰত সেৱা জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশীৰ্বাদ বিচাৰে আৰু বিহাৰৰ জনসাধাৰণৰ জীৱনত সুখ আৰু সমৃদ্ধিৰ কামনা কৰে। সমাৱেশত ভাষণ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এইখন হৈছে চম্পাৰণৰ ভূমি, যিয়ে ইতিহাস গঢ় দিছে। স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত এই ভূমিয়ে মহাত্মা গান্ধীক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই ভূমিৰ পৰা পোৱা অনুপ্ৰেৰণাই এতিয়া বিহাৰৰ নতুন ভৱিষ্যতক গঢ় দিব। এই উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ বাবে তেওঁ উপস্থিত সকলোকে আৰু বিহাৰৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে একবিংশ শতিকাত দ্ৰুত গোলকীয় প্ৰগতি দেখা গৈছে বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে এসময়ত কেৱল পশ্চিমীয়া ৰাষ্ট্ৰসমূহে দখল কৰা আধিপত্য এতিয়া পূবৰ দেশসমূহে ক্ৰমান্বয়ে ভাগ কৰি লৈছে, যাৰ অংশগ্ৰহণ আৰু প্ৰভাৱ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে পূবৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহে এতিয়া উন্নয়নত নতুন গতি লাভ কৰিছে। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পূবৰ দেশসমূহে যেনেকৈ বিশ্বব্যাপী অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, ভাৰততো তেনেকৈ পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ যুগ আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ আগন্তুক সময়ত পূবৰ মোতিহাৰী পশ্চিমৰ মুম্বাইৰ দৰে বিশেষ হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ সংকল্পক দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুগ্ৰামৰ দৰে গয়াতো সমান সুযোগ, পুনেৰ দৰে পাটনাত ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু চুৰাটৰ দৰে সান্থাল পাৰাগণাত উন্নয়নৰ কল্পনা কৰে। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে জলপাইগুৰি আৰু জাজপুৰৰ পৰ্যটনে জয়পুৰৰ দৰে নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিব, আৰু বীৰভূমৰ জনসাধাৰণে বেংগালুৰুৰ দৰে প্ৰগতি লাভ কৰিব।
"পূব ভাৰতক আগুৱাই নিবৰ বাবে বিহাৰক এখন উন্নত ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব", শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বিহাৰত আজি দ্ৰুত প্ৰগতি সম্ভৱ, কিয়নো কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য দুয়োখন চৰকাৰেই বিহাৰৰ উন্নয়নৰ বাবে দায়বদ্ধ। এইক্ষেত্ৰত তেওঁ সমৰ্থনৰ পাৰ্থক্যটো স্পষ্ট কৰিবলৈ তথ্যৰ উদ্ধৃতি দিয়েঃ পূৰ্বতে কেন্দ্ৰত থকা চৰকাৰসমূহৰ কাৰ্যকালৰ ১০ বছৰত বিহাৰে প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকাহে লাভ কৰিছিল আৰু এয়া আছিল শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ নেতৃত্বাধীন চৰকাৰৰ বিৰুদ্ধে এক প্ৰকাৰৰ ৰাজনৈতিক প্ৰতিশোধ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ২০১৪ চনত ক্ষমতালৈ অহাৰ পাছত তেওঁৰ চৰকাৰে বিহাৰৰ বিৰুদ্ধে এই প্ৰতিশোধমূলক ৰাজনীতিৰ অন্ত পেলাইছিল আৰু বিগত ১০ বছৰ ধৰি তেওঁলোকৰ শাসনকালত বিহাৰৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰায় ৯ লাখ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বৰ তুলনাত ই চাৰিগুণ বেছি আৰু নিশ্চিত কৰি কয় যে এই পুঁজি সমগ্ৰ বিহাৰত জনকল্যাণ আৰু উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
দুই দশক পূৰ্বে বিহাৰে সন্মুখীন হোৱা হতাশা বুজিবলৈ আজিৰ প্ৰজন্মৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ শাসনকালত উন্নয়ন স্থবিৰ হৈ পৰিছিল আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে থকা পুঁজি তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যোৱাটো প্ৰায় অসম্ভৱ আছিল। তেওঁ তেতিয়াৰ নেতৃত্বক কেৱল দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ধন লুট কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ বাবে সমালোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ জনসাধাৰণৰ স্থিতিস্থাপকতাক প্ৰশংসা কৰি ইয়াক এনে এখন ৰাজ্য বুলি অভিহিত কৰে, য'ত অসম্ভৱক সম্ভৱ কৰি তোলা হৈছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ বন্ধনৰ পৰা মুক্ত কৰি দৰিদ্ৰ লোকসকলক কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহ পোনপটীয়াকৈ প্ৰদান কৰাৰ বাবে তেওঁ বিহাৰক প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে বিগত ১১ বছৰত সমগ্ৰ দেশতে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ৪ কোটিৰো অধিক গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত কেৱল বিহাৰত প্ৰায় ৬০ লাখ গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই সংখ্যাই নৰৱে, নিউজিলেণ্ড আৰু ছিংগাপুৰৰ দৰে দেশৰ মুঠ জনসংখ্যাক অতিক্ৰম কৰিছে। "কেৱল মোতিহাৰী জিলাত, প্ৰায় ৩ লাখ পৰিয়ালে পকী গৃহ লাভ কৰিছে, আৰু এই সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাই আছে। অঞ্চলটোৰ ১২,০০০ৰো অধিক পৰিয়ালে আজি তেওঁলোকৰ নতুন গৃহৰ চাবি লাভ কৰিছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। ইয়াৰ উপৰি ৪০,০০০ৰো অধিক দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত পকী ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে পুঁজি লাভ কৰিছে, যাৰ অধিকাংশই দলিত, মহাদলিত আৰু পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ শাসনকালত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে এনে আৱাসগৃহ লাভ কৰাটো অকল্পনীয় আছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে তেওঁলোকৰ কাৰ্যকালত জমিদাৰসকলে লক্ষ্য কৰি লোৱাৰ ভয়ত বিহাৰৰ জনসাধাৰণে আনকি তেওঁলোকৰ ঘৰবোৰ ৰং কৰিবলৈও ভয় কৰিছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে পূৰ্বৰ শাসক দলৰ নেতাসকলে কেতিয়াও জনসাধাৰণক পকী ঘৰ প্ৰদান কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন।
বিহাৰৰ প্ৰগতিৰ কৃতিত্ব ইয়াৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ শক্তি আৰু সংকল্পক দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিহাৰৰ মহিলাসকলে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰতিটো পদক্ষেপৰ গুৰুত্ব স্পষ্টভাৱে বুজি পায়। তেওঁ অনুষ্ঠানত মহিলাসকলৰ বৃহৎ উপস্থিতিৰ কথা স্বীকাৰ কৰে আৰু সেই দিনবোৰ স্মৰণ কৰে। যেতিয়া তেওঁলোকে আনকি ১০ টকাও লুকুৱাই ৰাখিব লগা হৈছিল আৰু বেংক একাউণ্টত প্ৰৱেশাধিকাৰ নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ মৰ্য্যাদা সম্পৰ্কে তেওঁৰ বোধগম্যতাৰ কথা দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰে আৰু বেংকসমূহৰ দুৱাৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে কিয় বন্ধ কৰি দিয়া হৈছিল বুলি প্ৰশ্ন কৰে। তেওঁ জন ধন একাউণ্ট খোলাৰ বাবে আৰম্ভ কৰা ব্যাপক অভিযানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যি মহিলাসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। বিহাৰৰ প্ৰায় ৩.৫ কোটি মহিলাৰ এতিয়া জন ধন একাউণ্ট আছে। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে চৰকাৰী আঁচনিৰ পুঁজি এতিয়া এই একাউণ্টসমূহত পোনপটীয়াকৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ অধীনত বিহাৰ চৰকাৰে শেহতীয়াকৈ বৃদ্ধ, বিশেষভাৱে সক্ষম আৰু বিধৱা মাতৃসকলৰ বাবে মাহিলী পেন্সন ৪০০ টকাৰ পৰা ১,১০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই ধন পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীসকলৰ বেংক একাউণ্টত জমা কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে কেৱল যোৱা ডেৰ মাহত, বিহাৰৰ ২৪,০০০ৰো অধিক আত্মসহায়ক দলে ১,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক সাহায্য লাভ কৰিছে। মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে ৰখা জন ধন একাউণ্টসমূহে প্ৰদান কৰা বিত্তীয় সবলীকৰণৰ বাবে এই সফলতা অৰ্জন কৰিব পৰা হৈছে বুলি তেওঁ কয়।
মহিলা সবলীকৰণ পদক্ষেপৰ শক্তিশালী ফলাফলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, সমগ্ৰ দেশৰ লগতে বিহাৰতো 'লাখপতি দিদি' ৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰৰ লক্ষ্য হৈছে ৩ কোটি লাখপতি দিদি সৃষ্টি কৰা আৰু এতিয়ালৈকে ডেৰ কোটি মহিলাই এই মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বিহাৰত ২০ লাখৰো অধিক মহিলা লাখপতি দিদি হৈ পৰিছে, কেৱল চম্পাৰণত ৮০,০০০ৰো অধিক মহিলাই এই মৰ্য্যাদা লাভ কৰিবলৈ আত্মসহায়ক গোটত যোগদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে নাৰী শক্তিক মজবুত কৰাৰ লক্ষ্যৰে সামূহিক বিনিয়োগ পুঁজি হিচাপে ৪০০ কোটি টকা মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ শ্ৰী নীতিশ কুমাৰে আৰম্ভ কৰা "জীৱিকা দিদি" আঁচনিখনৰ প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে বিহাৰৰ লাখ লাখ মহিলাক আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে।
তেওঁলোকৰ দলৰ দৃষ্টিভংগীৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিঃ 'ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ বাবে বিহাৰৰ প্ৰগতি অপৰিহাৰ্য', শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিহাৰ কেৱল তেতিয়াহে আগবাঢ়ি যাব যেতিয়া ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকল আগবাঢ়ি যাব। তেওঁ এক সমৃদ্ধিশালী বিহাৰ আৰু প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নিযুক্তিৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে। সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰে চৰকাৰী ভূমিকাত লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি দিয়াৰ বাবে শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শেহতীয়া বছৰবোৰত বিহাৰৰ ভিতৰতে নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অধিক নিযুক্তিৰ বাবে নতুন প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই প্ৰচেষ্টাবোৰক কান্ধত কান্ধ মিলাই সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়াই আছে বুলি তেওঁ আশ্বাস দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে শেহতীয়াকৈ ব্যক্তিগত খণ্ডত প্ৰথমবাৰৰ বাবে চাকৰি বিচৰা লোকসকলক সহায় কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনি অনুমোদন কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত, ব্যক্তিগত কোম্পানীত প্ৰথম নিযুক্তি লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ১৫,০০০ টকা প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয় যে এই আঁচনিখন ১ আগষ্টৰ পৰা কাৰ্যকৰী কৰা হ'ব আৰু কেন্দ্ৰই ১ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিব। এই পদক্ষেপে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব বুলি তেওঁ কয়। শ্ৰী মোদীয়ে মুদ্ৰা যোজনাৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে বিহাৰত আত্ম-নিযুক্তিৰ প্ৰসাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেৱল যোৱা দুমাহতে বিহাৰত মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত লাখ লাখ ঋণ বিতৰণ কৰা হৈছে। বিশেষকৈ চম্পাৰণত ৬০,০০০ যুৱক-যুৱতীয়ে তেওঁলোকৰ আত্ম-নিযুক্তি উদ্যোগক সমৰ্থন কৰিবলৈ মুদ্ৰা ঋণ লাভ কৰিছে বুলি তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে।
আন দলৰ নেতাসকলে কেতিয়াও নিযুক্তি প্ৰদান কৰিব নোৱাৰে, বিশেষকৈ যিসকলে চাকৰি প্ৰদানৰ আশা দি জনসাধাৰণৰ ভূমি দখল কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে জনসাধাৰণক নতুন আশাৰে আলোকিত হোৱা লণ্ঠনৰ যুগ আৰু আজিৰ বিহাৰৰ মাজৰ পাৰ্থক্য মনত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ এই পৰিবৰ্তনৰ কৃতিত্ব তেওঁলোকৰ মিত্ৰশক্তি চৰকাৰৰ সৈতে বিহাৰৰ যাত্ৰাক দিয়ে আৰু দৃঢ়তাৰে কয় যে মিত্ৰশক্তিৰ সমৰ্থনেৰে বিহাৰৰ সংকল্প দৃঢ় আৰু অটল হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়া বছৰবোৰত নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰহণ কৰা নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যি বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। তেওঁ কয় যে চম্পাৰণ, ঔৰংগাবাদ, গয়া আৰু জামুইৰ দৰে জিলাসমূহ-যি এসময়ত মাওবাদীৰ প্ৰভাৱৰ দ্বাৰা পিছ পৰি আছিল-এতিয়া সেই অঞ্চলসমূহত উগ্ৰবাদ হ্ৰাস হোৱা দেখা গৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এসময়ত মাওবাদীৰ হিংসাৰে প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহত যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া ডাঙৰ সপোন দেখিছে। তেওঁ ভাৰতক নক্সালবাদৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
"এয়া এক নতুন ভাৰত-এনে এক ভাৰত যি শত্ৰুক শাস্তি দিবলৈ ভূমি আৰু আকাশ- এই দুয়োটা বাহিনী একত্ৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো প্ৰচেষ্টা এৰি নিদিয়ে", শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে বিহাৰৰ মাটিৰ পৰাই তেওঁ অপাৰেচন সিন্দুৰ আৰম্ভ কৰাৰ সংকল্প লৈছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে আজি সেই অভিযানৰ সফলতা সমগ্ৰ বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বিহাৰত কোনো সামৰ্থ্য বা সম্পদৰ অভাৱ নাই আৰু আজি বিহাৰৰ সম্পদ ইয়াৰ প্ৰগতিৰ সঁজুলি হৈ পৰিছে। তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ পাছত মখানাৰ মূল্য বৃদ্ধিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, মখানা কৃষকসকলৰ বৃহৎ বজাৰৰ সৈতে একত্ৰীকৰণৰ ফলতেই এয়া সম্ভৱ হৈছে বুলি তেওঁ কয়। তেওঁ এই খণ্ডটোক আৰু অধিক সমৰ্থন আগবঢ়াবলৈ এখন মখানা ব’ৰ্ড গঠনৰ কথাও উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে বিহাৰৰ কৃষি সমৃদ্ধিৰ উদাহৰণ হিচাপে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰী-কল, লিচু, মিৰ্চা চাউল, কাটাৰ্ণী চাউল, জাৰদালু আম আৰু মাঘাই পান তালিকাভুক্ত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এইবোৰৰ লগতে আন বহুতো সামগ্ৰীয়ে বিহাৰৰ কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বৰ বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিব।
কৃষকসকলৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী আৰু উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰাটো চৰকাৰৰ বাবে এক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে পিএম-কিষাণ সন্মান নিধি যোজনাৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলক প্ৰায় ৩.৫ লাখ কোটি টকা বিতৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেৱল মোতিহাৰীত ৫ লাখৰো অধিক কৃষকে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ১,৫০০ কোটিতকৈও অধিক টকা লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে শ্লোগান বা প্ৰতিশ্ৰুতিত থমকি ৰোৱা নাই, ই কাৰ্য্যৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়া তেওঁলোকৰ চৰকাৰে কয় যে ই পিছপৰা আৰু অত্যন্ত পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ বাবে কাম কৰে, তেতিয়া এই প্ৰতিশ্ৰুতি ইয়াৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তসমূহত প্ৰতিফলিত হয়। তেওঁ কয় যে তেওঁলোকৰ লক্ষ্য স্পষ্টঃ প্ৰতিজন পিছপৰা ব্যক্তিৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ, সেয়া পিছপৰা অঞ্চল হওক বা পিছপৰা শ্ৰেণী, তেওঁলোক চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ থাকে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেইবা দশক ধৰি ১১০খনৰো অধিক জিলাক পিছপৰা আৰু অৱহেলিত হিচাপে চিহ্নিত কৰা হৈছিল আৰু তেওঁলোকৰ চৰকাৰে এই জিলাসমূহক উচ্চাকাংক্ষী জিলা হিচাপে মনোনীত কৰি তেওঁলোকৰ উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আনকি ভাৰতৰ সীমান্তৰ গাঁওসমূহকো দীৰ্ঘদিন ধৰি "অন্তিম গাঁও" বুলি গণ্য কৰা হৈছিল আৰু পিছত ৰখা হৈছিল, কিন্তু চৰকাৰে সেইবোৰক "প্ৰথম গাঁও" হিচাপে পুনৰ্নিৰ্ধাৰণ কৰে আৰু তেওঁলোকৰ উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অ’বিচি সম্প্ৰদায়ে দীৰ্ঘদিন ধৰি অ’বিচি আয়োগৰ বাবে সাংবিধানিক মৰ্যাদা দাবী কৰি আহিছে-এই দাবী তেওঁলোকৰ মিত্ৰশক্তি চৰকাৰে পূৰণ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ ভিতৰত আটাইতকৈ প্রান্তীয় লোকসকলৰ বাবে জনমান যোজনা আৰম্ভ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত তেওঁলোকৰ উন্নয়নৰ বাবে ২৫,০০০ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এটা নতুন গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ কথা ঘোষণা কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন-ধান্য কৃষি যোজনা, যিটো শেহতীয়াকৈ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই অনুমোদন জনাইছে। এই আঁচনিৰ অধীনত, কৃষিগতভাৱে সম্ভাৱনাৰে সমৃদ্ধ কিন্তু উৎপাদনশীলতা আৰু কৃষকৰ উপাৰ্জনত পিছ পৰি থকা ১০০ খন জিলাক চিনাক্ত আৰু অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব। তেওঁ কয় যে এই জিলাসমূহৰ কৃষকসকলে এই আঁচনিৰ অধীনত সহায় লাভ কৰিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ই সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ১.৭৫ কোটি কৃষকক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিব, যাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈছে বিহাৰ।
হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ ৰে’ল আৰু পথ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে বিহাৰৰ জনসাধাৰণৰ সুবিধা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব। তেওঁ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ চাৰিটা ভিন্ন পথত অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ শুভাৰম্ভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ এতিয়া মোতিহাৰী-বাপুধামৰ পৰা দিল্লীৰ আনন্দ বিহাৰলৈ পোনপটীয়াকৈ চলিব। মোতিহাৰী ৰেল ষ্টেচনটো আধুনিক সুবিধা আৰু এক নতুন ৰূপৰ সৈতে পুনৰ বিকশিত কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ লগতে কয় যে দাৰভাংগা-নৰকাতিয়াগঞ্জ ৰে’লপথ দ্বৈত ৰে’লপথলৈ উন্নত কৰাৰ ফলত এই পথত ভ্ৰমণৰ সুবিধা যথেষ্ট উন্নত হ’ব।
ভাৰতৰ বিশ্বাস আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৈতে চম্পাৰণৰ গভীৰ সম্পৰ্কৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাম-জানকী পথ মোতিহাৰীৰ সত্তৰঘাট, কেশৰিয়া, চাকিয়া আৰু মধুবনৰ মাজেৰে পাৰ হ'ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সীতামড়ীৰ পৰা অযোধ্যালৈ নিৰ্মাণ কৰা নতুন ৰে'ল লাইনে চম্পাৰণৰ ভক্তসকলৰ অযোধ্যা যাত্ৰা সূচল কৰিব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই পদক্ষেপসমূহে বিহাৰত সংযোগ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব আৰু অঞ্চলটোত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহক দীৰ্ঘদিন ধৰি দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ নামত ৰাজনীতিত জড়িত হৈ থকাৰ বাবে সমালোচনা কৰে আৰু কয় যে তেওঁলোকে কেৱল সমান অধিকাৰ অস্বীকাৰ কৰাই নহয় বৰঞ্চ নিজৰ পৰিয়ালৰ বাহিৰৰ লোকসকলক সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰাত ব্যৰ্থ হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বিহাৰে আজি তেওঁলোকৰ অহংকাৰ স্পষ্টভাৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। বিহাৰক তেওঁলোকৰ বিদ্বেষপূৰ্ণ অভিপ্ৰায়ৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰাৰ আহ্বান জনাই শ্ৰী মোদীয়ে বৰ্তমানৰ বিহাৰ চৰকাৰৰ সমৰ্পিত প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে আৰু সকলোকে সামূহিকভাৱে বিহাৰৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আৰু এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশে আগবাঢ়িবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ নতুন বিহাৰ নিৰ্মাণৰ বাবে এক অংশীদাৰী সংকল্পৰ আহ্বান জনাই আৰু আজি উদ্বোধন কৰা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাই তেওঁৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰিফ মহম্মদ খান, বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জিতন ৰাম মাঝি, শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং, শ্ৰী চিৰাগ পাছোৱান, শ্ৰী ৰামনাথ ঠাকুৰ, শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়, শ্ৰী সতীশ চন্দ্ৰ ডুবে, ড ৰাজভূষণ চৌধুৰী আদি বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰে’ল, পথ, গ্ৰাম্য উন্নয়ন, মীনপালন, ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু উৎসৰ্গা কৰে।
সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একাধিক ৰে’ল প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। ইয়াত সমস্তিপুৰ-বাচৱাৰা ৰে’ল লাইনৰ মাজত স্বয়ংক্ৰিয় সংকেত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে যিয়ে এই খণ্ডত দক্ষ ৰে’ল পৰিচালনা সক্ষম কৰিব। ৫৮০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ দাৰভাংগা-সমস্তিপুৰ দ্বৈতকৰণ প্ৰকল্পৰ অংশ হিচাপে দাৰভাংগা-থালৱাৰা আৰু সমস্তিপুৰ-ৰামভদ্ৰপুৰ ৰে’ল লাইন দ্বৈতকৰণৰ ফলত ৰে’ল চলাচলৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব আৰু বিলম্ব হ্ৰাস হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একাধিক ৰে’ল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত পাটলিপুত্রত বন্দে ভাৰত ৰে’লৰ ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ভাটনি-চাপ্ৰা গ্ৰামীণ ৰে’ল লাইনত (১১৪ কিলোমিটাৰ) স্বয়ংক্ৰিয় সংকেত প্ৰদান কৰি সুচল ৰে'ল চলাচল সম্ভৱ কৰা হ'ব। ট্ৰেকশ্যন ব্যৱস্থাৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰি আৰু শক্তি দক্ষতা অনুকূল কৰি উচ্চ ৰে’লৰ গতি সক্ষম কৰিবলৈ ভাটনী-চাপ্ৰা গ্ৰামিন খণ্ডত ট্ৰেকশ্যন ব্যৱস্থাৰ উন্নয়ন। দাৰভাংগা-নৰকাতিয়াগঞ্জ ৰে’ল লাইন দ্বৈতকৰণৰ বাবে প্ৰায় ৪,০৮০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে বিভাগীয় ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা হ’ব, অধিক যাত্ৰী আৰু মালবাহী ৰে’লৰ চলাচল সম্ভৱ হ’ব, উত্তৰ বিহাৰ আৰু দেশৰ বাকী অংশৰ মাজত সংযোগ শক্তিশালী হ’ব।
অঞ্চলটোত পথ আন্তঃগাঁথনিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিকাশত, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰা-মোহনিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩১৯ আৰু পাটনা-বক্সাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৯২২ক সংযোগ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩১৯ৰ আৰা বাইপাছৰ ৪ লেনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যি নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ প্ৰদান কৰে আৰু ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰা চহৰক ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-০২ (সোণালী চতুৰ্ভুজ)ৰ সৈতে সংযোগ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩১৯ৰ অংশ ৮২০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩১৯ৰ ৪ লেনৰ পাৰাৰিয়াৰ পৰা মোহনিয়া অংশ উদ্বোধন কৰে যিয়ে মালবাহী আৰু যাত্ৰীৰ চলাচল উন্নত কৰিব। আনবোৰৰ ভিতৰত ৩৩৩ চি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সৰৱনৰ পৰা চাকাইলৈ চলাচল সহজ কৰি তুলিব আৰু বিহাৰ তথা ঝাৰখণ্ডৰ মাজত এক মূল সংযোগ হিচাপে কাম কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আই টি/আই টি ই এছ/ই এছ ডি এম উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ প্ৰচাৰৰ বাবে দাৰভাংগাত ভাৰতৰ নতুন ছফ্টৱেৰ প্ৰযুক্তি উদ্যান (এছ টি পি আই) সুবিধা আৰু পাটনাত এছ টি পি আইৰ অত্যাধুনিক ইনকিউবেচন সুবিধা উদ্বোধন কৰে। এই সুবিধাসমূহে তথ্য প্ৰযুক্তি ছফ্টৱেৰ আৰু সেৱা ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব। ই উদীয়মান উদ্যোগীসকলৰ বাবে প্ৰযুক্তিগত ষ্টাৰ্টআপ পৰিবেশতন্ত্ৰৰ প্ৰতিপালন কৰিব, উদ্ভাৱন, আই পি আৰ আৰু সামগ্ৰীৰ বিকাশক উৎসাহিত কৰিব।
বিহাৰত মীনপালন আৰু জলজ পালন খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা (পি এম এম এছ ৱাই)ৰ অধীনত অনুমোদিত কেইবাটাও মীনপালন উন্নয়ন প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ বিভিন্ন জিলাত নতুন মাছ পালন কেন্দ্ৰ, জৈৱ ফ্ল'ক গোট, অলংকাৰিক মাছ পালন, সংহত জলজ পালন গোট, আৰু মাছৰ খাদ্য কলকে ধৰি আধুনিক মীন আন্তঃগাঁথনিৰ শুভাৰম্ভ কৰা হ'ব। জলজ পালন প্ৰকল্পসমূহে বিহাৰৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলত নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি, মাছ উৎপাদন বৃদ্ধি, উদ্যোগশীলতা বৃদ্ধি আৰু আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাত সহায় কৰিব।
ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰাজেন্দ্ৰ নগৰ টাৰ্মিনেল (পাটনা)ৰ পৰা নতুন দিল্লীলৈ, বাপুধাম মোতিহাৰীৰ পৰা দিল্লীলৈ (আনন্দ বিহাৰ টাৰ্মিনেল), দাৰভাংগাৰ পৰা লক্ষ্ণৌলৈ (গোমতী নগৰ) আৰু মালদা চহৰৰ পৰা লক্ষ্ণৌলৈ (গোমতী নগৰ) ভাগলপুৰৰ মাজেৰে চাৰিখন নতুন অমৃত ভাৰত ৰে’লৰ শুভাৰম্ভ কৰি অঞ্চলটোত সংযোগ উন্নত কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দীনদয়াল অন্ত্যোদয়া যোজনা-ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য জীৱিকা মিছন (ডি এ ৱাই-এন আৰ এল এম)ৰ অধীনত বিহাৰৰ প্ৰায় ৬১,৫০০ টা আত্মসহায়ক গোটলৈ ৪০০ কোটি টকা মুকলি কৰে। মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি ১০ কোটিৰো অধিক মহিলাক আত্মসহায়ক গোটৰ (এছ এইচ জি) সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১২ হাজাৰ হিতাধিকাৰীৰ গৃহ প্ৰৱেশৰ অংশ হিচাপে কিছুসংখ্যক হিতাধিকাৰীৰ হাতত চাবি হস্তান্তৰ কৰে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা-গ্ৰামীণৰ ৪০,০০০ হিতাধিকাৰীৰ বাবে ১৬০ কোটিৰো অধিক টকা মুকলি কৰে।