Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 7,000 Crore in Motihari, Bihar
In India, this is the era of our eastern states: PM
Our resolve is to completely free the country from Naxalism: PM
Those who are backward are our priority, the Cabinet has approved the Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana under which 100 most backward districts in terms of agriculture will be identified: PM
18 JUL 2025 2:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation development projects worth over Rs 7,000 crore in Motihari, Bihar today. Offering his salutations at the feet of Baba Someshwarnath during the sacred month of Sawan, the Prime Minister sought blessings, expressing his wish for happiness and prosperity in the lives of all residents of Bihar. Addressing the gathering, Shri Modi said this is the land of Champaran, a land that has shaped history. During the freedom movement, this land gave Mahatma Gandhi a new direction. He emphasized that the inspiration from this very land will now shape Bihar’s new future. He extended congratulations to all present and to the people of Bihar for these development initiatives.
Shri Modi remarked that the 21st century is witnessing rapid global progress, noting that the dominance once held solely by Western nations is now increasingly shared by Eastern countries, whose participation and influence are growing. He emphasized that Eastern nations are now gaining new momentum in development. Drawing a parallel, the Prime Minister stated that just as Eastern countries are advancing globally, in India, it is the era of the eastern states. He affirmed the government’s resolve to ensure that, in the coming times, Motihari in the East becomes as prominent as Mumbai in the West. Shri Modi envisioned equal opportunities in Gaya as in Gurugram, industrial growth in Patna akin to Pune, and development in Santhal Pargana comparable to Surat. He expressed hope that tourism in Jalpaiguri and Jajpur would set new records like Jaipur, and that the people of Birbhum would progress like those in Bengaluru.
“To advance Eastern India, Bihar must be transformed into a developed state”, emphasised Shri Modi, stating that rapid progress in Bihar is possible today because both the Centre and the State have governments committed to Bihar’s development. He cited data to illustrate the contrast in support: during the 10 years of the previous governments when they were in power at the Centre, Bihar received only around ₹2 lakh crore, remarking that this was a form of political retaliation against the government led by Shri Nitish Kumar. The Prime Minister asserted that after coming to power in 2014, his government ended this politics of vendetta against Bihar, stressing that under their rule over the past 10 years, nearly ₹9 lakh crore has been allocated for Bihar’s development. He pointed out that this is four times more than what was provided under previous dispensation, affirming that this funding is being utilized for public welfare and development projects across Bihar.
Underscoring the importance of today’s generation in understanding the despair Bihar faced two decades ago, Shri Modi stated that under the rule of previous governments, development was stalled and it was nearly impossible for funds meant for the poor to reach them. He criticized the then leadership for being focused solely on looting money meant for the poor. The Prime Minister praised the resilience of Bihar’s people, calling it a land where the impossible is made possible. He commended the public for liberating Bihar from the shackles of previous dispensation, enabling direct delivery of welfare schemes to the poor. Shri Modi also highlighted that over the past 11 years, more than 4 crore houses have been built under the PM Awas Yojana across the country, with nearly 60 lakh constructed in Bihar alone. He noted that this figure surpasses the total population of countries like Norway, New Zealand, and Singapore. “In Motihari district alone, around 3 lakh families have received pucca houses, and the count continues to grow rapidly. Over 12,000 families in the region have received the keys to their new homes today”, said Shri Modi. Additionally, more than 40,000 poor families have received funds in their bank accounts to build pucca houses, with the majority belonging to Dalit, Mahadalit, and backward communities. The Prime Minister remarked that under previous government rule, it was unimaginable for the poor to receive such housing. He recalled that during their tenure, people feared even painting their homes, worried that landlords would be targeted. He asserted that leaders from the erstwhile ruling party could never have provided pucca houses to the people.
Crediting Bihar’s progress to the strength and determination of its mothers and sisters, Shri Modi stated that women in Bihar clearly understand the significance of every step taken by their government. He acknowledged the large presence of women at the event and recalled the days when they had to hide even ₹10, lacking access to bank accounts, and were denied entry into banks. The Prime Minister affirmed his understanding of the dignity of the poor and recounted how he questioned banks on why their doors were closed to the underprivileged. He highlighted the massive campaign launched to open Jan Dhan accounts, which greatly benefited women, with approximately 3.5 crore women in Bihar now having Jan Dhan accounts. Shri Modi emphasized that government scheme funds are now being transferred directly into these accounts. He further mentioned that the Bihar government, under Shri Nitish Kumar, recently increased the monthly pension for the elderly, differently-abled, and widowed mothers from ₹400 to ₹1,100. The Prime Minister pointed out that this money is being deposited directly into beneficiaries’ bank accounts. He further stated that in the past one and a half months alone, over 24,000 self-help groups in Bihar have received more than ₹1,000 crore in assistance, attributing this success to the financial empowerment provided by Jan Dhan accounts held by mothers and sisters.
Underlining the powerful outcomes of women empowerment initiatives, noting the rising number of ‘Lakhpati Didis’ across the country and in Bihar, the Prime Minister stated that the national goal is to create 3 crore Lakhpati Didis, and so far, 1.5 crore women have achieved this milestone. He emphasized that over 20 lakh women in Bihar have become Lakhpati Didis, with more than 80,000 women in Champaran alone joining self-help groups to reach this status. Shri Modi announced the release of ₹400 crore as a Community Investment Fund, aimed at strengthening the power of Nari Shakti. He praised the “Jeevika Didi” scheme launched by Shri Nitish Kumar, which has paved the way for lakhs of women in Bihar to become self-reliant.
Reiterating their party’s vision: ‘Bihar’s progress is essential for India’s progress’, Shri Modi emphasized that Bihar will advance only when its youth move forward. He reaffirmed the government’s commitment to a prosperous Bihar and employment for every youth. The Prime Minister stated that significant efforts have been made in recent years to create employment opportunities within Bihar itself, commending Shri Nitish Kumar’s government for appointing lakhs of youth in government roles with full transparency. He noted that new resolutions have been taken by Bihar Chief Minister to further employment for Bihar’s youth, and assured that the Central Government is fully supporting these efforts shoulder to shoulder.
The Prime Minister announced that the Central Government has recently approved a major scheme aimed at supporting first-time job seekers in the private sector. Under this scheme, youth receiving their first appointment in a private company will be granted ₹15,000 by the Central Government. He stated that the scheme will be implemented starting August 1 and will involve an expenditure of ₹1 lakh crore by the Centre, emphasising that this initiative will significantly benefit the youth of Bihar. Shri Modi also highlighted efforts to promote self-employment in Bihar through schemes like the Mudra Yojana. He noted that in the past two months alone, lakhs of loans have been disbursed under the Mudra Yojana in Bihar, adding that in Champaran specifically, 60,000 youth have received Mudra loans to support their self-employment ventures.
Asserting that leaders from other parties can never provide employment, especially those who, under the guise of offering jobs, seize people’s land, Shri Modi urged the public to remember the contrast between the era of lanterns and today’s Bihar, illuminated by new hopes. He credited this transformation to Bihar’s journey with their coalition government, affirming that Bihar’s resolve remains firm and unwavering in its support for the coalition.
The Prime Minister highlighted the decisive action taken against Naxalism in recent years, which has greatly benefited the youth of Bihar. He stated that districts like Champaran, Aurangabad, Gaya, and Jamui—once held back by Maoist influence—are now witnessing the decline of extremism. He emphasized that in areas once overshadowed by Maoist violence, youth are now dreaming big, and reaffirmed the government’s commitment to completely freeing India from the grip of Naxalism.
“This is a new India—an India that spares no effort in punishing the enemies, mobilizing forces from both land and sky”, declared Shri Modi, recalling that it was from the soil of Bihar that he had resolved to launch Operation Sindoor. He affirmed that today, the success of that operation is being witnessed by the entire world.
The Prime Minister affirmed that Bihar lacks neither capability nor resources and today, Bihar’s resources are becoming instruments of its progress. He highlighted the rise in makhana prices following efforts by their government, attributing it to the integration of makhana farmers with larger markets. He also mentioned the formation of a Makhana Board to further support this sector. Shri Modi listed several key products—banana, litchi, Mircha rice, Katarni rice, Zardalu mango, and Maghai paan—as examples of Bihar’s agricultural richness. He emphasized that these and many other products will connect Bihar’s farmers and youth to global markets.
Stating that increasing farmers’ produce and income is a top priority for the government, Shri Modi highlighted that under the PM-Kisan Samman Nidhi Yojana, approximately ₹3.5 lakh crore has been disbursed to farmers across the country. He noted that in Motihari alone, over 5 lakh farmers have received more than ₹1,500 crore through this scheme.
The Prime Minister affirmed that the government does not stop at slogans or promises,it delivers through action. He emphasized that when their Government says it works for the backward and extremely backward communities, this commitment is reflected in its policies and decisions. He stated that their mission is clear: priority to every backward individual, whether it is backward regions or backward classes, they remain central to the government’s priorities. Shri Modi pointed out that for decades, over 110 districts were labeled as backward and neglected and their government prioritized these districts by designating them as aspirational districts and driving their development. The Prime Minister noted that even India’s border villages were long considered “last villages” and left behind, but the government redefined them as “first villages” and prioritized their development. He highlighted that the OBC community had long demanded constitutional status for the OBC Commission—a demand fulfilled by their coalition government. Shri Modi mentioned the launch of the Janman Yojana for the most marginalized among tribal communities, with ₹25,000 crore being allocated for their development. The Prime Minister announced a new major initiative aligned with this vision: the Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana, recently approved by the Union Cabinet. Under this scheme, 100 districts,agriculturally rich in potential but lagging in productivity and farmer income will be identified and prioritized. He stated that farmers in these districts will receive targeted support under the scheme. He emphasized that this will directly benefit nearly 1.75 crore farmers across the country, with a significant share belonging to Bihar.
Highlighting the inauguration and foundation laying of railway and road projects worth thousands of crores, Shri Modi stated that these projects will significantly enhance convenience for the people of Bihar. He also flagged off the Amrit Bharat Express on four different routes across the country. The Prime Minister also highlighted that the Amrit Bharat Express will now run directly from Motihari-Bapudham to Anand Vihar, Delhi, mentioning that the Motihari railway station is being redeveloped with modern facilities and a new look. He added that the doubling of the Darbhanga-Narkatiaganj rail line will greatly improve travel convenience on this route.
Emphasizing Champaran’s deep connection with India’s faith and cultural heritage, Shri Modi stated that the Ram-Janaki Path will pass through Motihari’s Sattarghat, Kesariya, Chakia, and Madhuban. He highlighted that the new railway line being developed from Sitamarhi to Ayodhya will enable devotees from Champaran to travel to Ayodhya for darshan. He remarked that these initiatives will significantly enhance connectivity in Bihar and generate new employment opportunities in the region.
The Prime Minister criticised the previous governments for having long engaged in politics in the name of the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities and that they not only deny equal rights but also fail to show respect to those outside their own families. He asserted that Bihar is witnessing their arrogance clearly today. Calling out for protecting Bihar from their malicious intent, Shri Modi praised the dedicated efforts of the current Bihar Government and urged everyone to collectively accelerate Bihar’s development and move toward a brighter future. He concluded by calling for a shared resolve to build a new Bihar and congratulated the people for the development projects inaugurated today.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Ramnath Thakur, Shri Nityanand Rai, Shri Satish Chandra Dubey, Dr. Raj Bhushan Choudhary were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation development projects catering to Rail, Road, Rural Development, Fisheries, Electronics and Information Technology sectors.
In line with his commitment to boost connectivity and infrastructure, Prime Minister dedicated to the nation multiple rail projects. It includes automatic signalling between Samastipur-Bachhwara rail line that will enable efficient train operations in this section. Doubling of Darbhanga-Thalwara and Samastipur-Rambhadrapur rail line part of Darbhanga-Samastipur doubling project worth over Rs 580 crore that will enhance the capacity of train operations and reduce delays.
Prime Minister also laid the foundation stone for multiple rail projects. Rail projects include development of infrastructure for maintenance of Vande Bharat trains at Patliputra. Automatic signalling on Bhatni-Chhapra Gramin rail line (114 km) to enable streamlined train operations. Upgradation of traction system in Bhatni-Chhapra Gramin section to enable higher train speeds by strengthening the traction system infrastructure and optimising energy efficiency. Darbhanga-Narkatiaganj rail line doubling project worth around Rs 4,080 crore to increase sectional capacity, enable operation of more passenger and freight trains, strengthen connectivity between North Bihar and the rest of the country.
In a major boost to road infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for 4-laning of Ara bypass of NH-319 that connects Ara-Mohania NH-319 and Patna-Buxar NH-922 providing seamless connectivity and reducing travel time.
Prime Minister also inaugurated the 4-lane Parariya to Mohania section of NH-319, worth over Rs 820 crore, part of NH-319 which connects Ara Town to NH-02 (Golden Quadrilateral) that will improve freight and passenger movement. Among others, a 2-lane with paved shoulder from Sarwan to Chakai of NH-333C which will facilitate the movement of goods and people and act as a key link between Bihar and Jharkhand.
Prime Minister inaugurated New Software Technology Parks of India (STPI) facility at Darbhanga and State of the art Incubation Facility of STPI at Patna for promoting IT/ITES/ESDM Industry and Startups. These facilities will help in boosting IT software and service exports. It will also nurture the tech startup ecosystem for budding entrepreneurs, encourage innovation, IPR and product development.
In a major step towards strengthening the fisheries and aquaculture sector in Bihar, Prime Minister inaugurated a series of fisheries development projects sanctioned under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). This will mark the launch of modern fisheries infrastructure including new fish hatcheries, biofloc units, ornamental fish farming, integrated aquaculture units, and fish feed mills across various districts in Bihar. Aquaculture projects will help in generating employment opportunities, enhance fish production, promote entrepreneurship, and accelerate socio-economic development in rural areas of Bihar.
In line with his vision of a future-ready railway network, Prime Minister
flagged off four new Amrit Bharat trains between Rajendra Nagar Terminal (Patna) to New Delhi, Bapudham Motihari to Delhi (Anand Vihar Terminal), Darbhanga to Lucknow (Gomti Nagar) and Malda Town to Lucknow (Gomti Nagar) via Bhagalpur improving connectivity in the region.
Prime Minister also released Rs 400 crore to around 61,500 Self-Help Groups in Bihar under Deendayal Antyodaya Yojna-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). With a special focus on women-led development, over 10 crore women have been connected to Self-Help Groups (SHGs).
Prime Minister also handed over keys to some beneficiaries as a part of Griha Pravesh of 12,000 beneficiaries and released over Rs 160 crore to 40,000 beneficiaries of Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରକୁ ୭୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭେଟି ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତରେ ଏହା ହେଉଛି ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଯୁଗ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନକ୍ସଲମୁକ୍ତ କରିବା ଆମର ଅଙ୍ଗୀକାର : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେଉଁମାନେ ପଛୁଆ ସେମାନେ ହିଁ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା, କ୍ୟାବିନେଟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି ଯାହା ଅଧୀନରେ କୃଷି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ୧୦୦ଟି ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
18 JUL 2025 2:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିହାରର ମୋତିହାରୀରେ ୭୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ପବିତ୍ର ଶ୍ରାବଣ ମାସରେ ବାବା ସୋମେଶ୍ୱର ନାଥଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ସମସ୍ତ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୁଖ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲୋଡ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଚମ୍ପାରଣ ଭୂମି, ଏକ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ଭୂମି। ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଏହି ଭୂମି ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭୂମିରୁ ପ୍ରେରଣା ଏବେ ବିହାରର ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବ। ଏହି ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଏବଂ ବିହାରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଦ୍ରୁତ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଗତି ଦେଖୁଛି, ପୂର୍ବରୁ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କର ଆଧିପତ୍ୟ ଥିବାବେଳେ ଏବେ ପ୍ରାଚ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ଅଧିପତ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ପ୍ରଭାବ ବି ବଢୁଛି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାଚ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବିକାଶରେ ନୂତନ ଗତି ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେପରି ପ୍ରାଚ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି, ସେହିପରି ଭାରତରେ ଏବେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଯୁଗ ଆସିଛି। ସେ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ପୂର୍ବରେ ମୋତିହାରୀ ପଶ୍ଚିମରେ ମୁମ୍ବାଇ ପରି ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ହାସଲ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁଗ୍ରାମ ପରି ଗୟା, ପୁନେ ପରି ପାଟନା ଏବଂ ସୁରଟ ପରି ସନ୍ଥଳ ପରଗନାରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି ଏବଂ ଯାଜପୁରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଜୟପୁର ପରି ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ବୀରଭୂମିର ଲୋକମାନେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଲୋକଙ୍କ ପରି ପ୍ରଗତି କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, "ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ, ବିହାରକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି ବିହାରରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ସମ୍ଭବ କାରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ଉଭୟ ସରକାର ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବିହାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।" ସେ ଏହାର ସମର୍ଥନରେ କେତେକ ତୁନଳାତ୍ମକ ତଥ୍ୟ ରଖିଥିଲେ : ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ କେନ୍ଦ୍ରରେ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲେ, ବିହାରକୁ କେବଳ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାରଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିଶୋଧର ଏକ ପ୍ରକାର ଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ବିହାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏହି ପ୍ରତିଶୋଧର ରାଜନୀତିର ଅନ୍ତ ଘଟାଇଛି, ତାଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିହାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟିତ ହୋଇଛି। ଏହା ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପରିମାଣର ଚାରି ଗୁଣ , ଯାହାକି ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଥିବା ବିହାରର ହତାଶାକୁ ଆଜିର ପିଢ଼ି ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରନ୍ତୁ ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ବିକାଶ ଅଟକି ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପ୍ରାୟ ଅସମ୍ଭବ ଥିଲା। ତତ୍କାଳୀନ ନେତୃତ୍ୱକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଧ୍ୟାନ କେବଳ ଗରିବଙ୍କଠାରୁ ଟଙ୍କା ଲୁଟିବା ଉପରେ ଥିଲା। ସେ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏପରି ଏକ ଭୂମି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଅସମ୍ଭବକୁ ସମ୍ଭବ କରାଯାଇପାରିବ। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଶୃଙ୍ଖଳରୁ ବିହାରକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ସିଧାସଳଖ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସେ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସାରା ଦେଶରେ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ପ୍ରାୟ ୬୦ ଲକ୍ଷ ଘର କେବଳ ବିହାରରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ନରୱେ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର ଭଳି ଦେଶର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଅଧିକ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "କେବଳ ମୋତିହାରୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରାୟ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ପକ୍କା ଘର ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଜି ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ୧୨୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ଘରର ଚାବି ପାଇଛନ୍ତି।" ଏହା ସହିତ, ୪୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାର, ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକାଂଶ ଦଳିତ, ମହାଦଳିତ ଏବଂ ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର, ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପାଣ୍ଠି ପାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ଶାସନ କାଳରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏପରି ଘର ପାଇବା କଳ୍ପନାତୀତ ଥିଲା। ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଲୋକମାନେ ଘରମାଲିକମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିବେ ବୋଲି ଭୟ କରି ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ରଙ୍ଗ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଭୟ କରୁଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ଶାସକ ଦଳର ନେତାମାନେ କେବେବି ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ପାରି ନଥିଲେ।
ବିହାରର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏହାର ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାରର ମହିଳାମାନେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବୁଝନ୍ତି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ୧୦ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଲୁଚାଇବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ତାଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ନଥିଲା ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ନଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବଙ୍କ ସମ୍ମାନ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ବୁଝାମଣାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଏବଂ କିପରି ସେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱାର କାହିଁକି ବନ୍ଦ ଥିଲା। ସେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭ ଦେଇଛି। ବିହାରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ . କୋଟି ମହିଳାଙ୍କର ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଅଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ପାଣ୍ଠି ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଧାସଳଖ ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉଛି। ସେ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିହାର ସରକାର ସମ୍ପ୍ରତି ବୃଦ୍ଧ, ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଏବଂ ବିଧବା ମାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାସିକ ପେନସନ ୪୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ରୁ ୧୧୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାଶି ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରାଯାଉଛି। ଗତ ଦେଢ଼ ମାସରେ, ବିହାରରେ ୨୪୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ସାରା ଦେଶ ଏବଂ ବିହାରରେ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି'ଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ . କୋଟି ମହିଳା ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ବିହାରରେ ୨୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଲଖପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ଚମ୍ପାରଣରେ ୮୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସାମୁଦାୟିକ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ଭାବରେ ଜାରି କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା "ଜୀବିକା ଦିଦି" ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାର ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି।
ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ବିହାରର ପ୍ରଗତି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ବୋଲି ତାଙ୍କ ଦଳର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୋହରାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାର କେବଳ ସେତେବେଳେ ପ୍ରଗତି କରିବ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ି ପ୍ରଗତି କରିବେ। ସେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ବିହାର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବିହାରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ସରକାରୀ ପଦବୀରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନିଆଯାଇଛି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପ୍ରତି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଚାକିରି ଖୋଜୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଏକ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀରେ ପ୍ରଥମ ଚାକିରି ପାଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଗଷ୍ଟ ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପରୁ ବିହାରର ଯୁବକମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭବାନ ହେବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଭଳି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରରେ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଗତ ଦୁଇ ମାସରେ ବିହାରରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଋଣ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଚମ୍ପାରଣରେ ୬୦,୦୦୦ ଯୁବକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱରୋଜଗାର ଉଦ୍ୟମକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ମିଳିଛି।
ଅନ୍ୟ ଦଳର ନେତାମାନେ କେବେବି ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ବିଶେଷକରି ଯେଉଁମାନେ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିବା ନାଁରେ ଲୋକଙ୍କ ଜମି ହଡ଼ପ କରନ୍ତି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲଣ୍ଠନ ଯୁଗ ଏବଂ ଆଜିର ବିହାର ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ମନେ ରଖିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ନୂତନ ଆଶା ସହିତ ପ୍ରଜ୍ବଳିତ ହେଉଛି। ସେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମିଳିତ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ବିହାରର ଯାତ୍ରାକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ମେଣ୍ଟ ପ୍ରତି ବିହାରର ସଂକଳ୍ପ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ଥିର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭ ଦେଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଚମ୍ପାରଣ, ଔରଙ୍ଗାବାଦ, ଗୟା ଏବଂ ଜାମୁଇ ଭଳି ଜିଲ୍ଲା, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ମାଓ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଥିଲେ, ଏବେ ସେଥିରେ ହ୍ରାସ ଆସିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକଦା ମାଓ ହିଂସା ଦ୍ୱାରା କବଳିତ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନେ ଏବେ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦର କବଳରୁ ଭାରତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ନୂତନ ଭାରତ - ଏକ ଏପରି ଭାରତ ଯାହା ସ୍ଥଳ ଏବଂ ଆକାଶ ଉଭୟରୁ ସାମରିକ ଆକ୍ରମଣ କରି ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବାରେ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡ଼ି ନଥାଏ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ମାଟିରୁ ହିଁ ସେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସେହି ଅପରେସନର ସଫଳତା ଦେଖୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର କ୍ଷମତା କିମ୍ବା ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ନାହିଁ ଏବଂ ଆଜି ବିହାରର ସମ୍ବଳ ଏହାର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି। ସେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପରେ ମାଖାନାର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ମାଖାନା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ବଜାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ମାଖାନା ବୋର୍ଡ ଗଠନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିହାରର କୃଷି ସମୃଦ୍ଧିର ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦ - କଦଳୀ, ଲିଚୁ, ଲଙ୍କା, ଚାଉଳ, କଟାର୍ଣ୍ଣି ଚାଉଳ, ଜରଡାଲୁ ଆମ୍ବ ଏବଂ ମାଘାଇ ପାନ - ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ବିହାରର ଚାଷୀ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ।
କୃଷକଙ୍କ ଅମଳ ଏବଂ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ . ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ମୋତିହାରୀରେ, ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର କେବଳ ସ୍ଲୋଗାନ କିମ୍ବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିରେ ସୀମିତ ରହିନଥାଏ, ବରଂ କରି ଦେଖାଏ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ସରକାର ପଛୁଆ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ କାମ କରିବା କଥା କୁହନ୍ତି, ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏହାର ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କର ମିଶନ ସ୍ପଷ୍ଟ: ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଛୁଆ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା, ସେ ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉ କିମ୍ବା ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ୧୧୦ ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ପଛୁଆ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାର ମାନ୍ୟତା ଦେଇ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି "ଶେଷ ଗ୍ରାମ" ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସରକାର ସେଗୁଡ଼ିକୁ "ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ" ଭାବରେ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଓବିସି କମିଶନ ପାଇଁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦାବି କରିଆସୁଥିଲେ - ଏହି ଦାବି ତାଙ୍କ ମିଳିତ ସରକାର ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ଅବହେଳିତଙ୍କ ପାଇଁ ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା, ଯାହା କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପ୍ରତି ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୃଦ୍ଧ କିନ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ କୃଷକ ଆୟରେ ପଛୁଆ ଥିବା ୧୦୦ ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଚାଷୀମାନେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ସହାୟତା ପାଇବେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବିହାରର ଏକ ବଡ଼ ବର୍ଗ ସମେତ ସାରା ଦେଶର ପ୍ରାୟ .୭୫ କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଧିକ ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ସେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଚାରୋଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରୁଟରେ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବେ ମୋତିହାରୀ-ବାପୁଧାମରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଆନନ୍ଦ ବିହାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଧାସଳଖ ଚାଲିବ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମୋତିହାରୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ରୂପ ସହିତ ପୁନଃବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦରଭଙ୍ଗା-ନରକଟୀୟଗଞ୍ଜ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ଏହି ରୁଟରେ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧାକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଉନ୍ନତ କରିବ।
ଭାରତର ଆସ୍ଥା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଚମ୍ପାରଣର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାମ-ଜାନକୀ ପଥ ମୋତିହାରୀର ସତ୍ତରଘାଟ, କେଶରିଆ, ଚକିଆ ଏବଂ ମଧୁବନ ଦେଇ ଗତି କରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସୀତାମାଢ଼ିରୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଚମ୍ପାରଣରୁ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଆସିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବିହାରରେ ସଂଯୋଗକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷ ଧରି ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ନାମରେ ରାଜନୀତି କରି ଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ କେବଳ ସମାନ ଅଧିକାରକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରିନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ବାହାରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦେଖାଇ ନାହାଁନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିହାର ସେମାନଙ୍କର ଅହଂକାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି। ବିହାରକୁ ସେମାନଙ୍କର ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିହାର ସରକାରଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ବିହାରର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଏକ ନୂତନ ବିହାର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ବିହାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖା, ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତନ ରାମ ମାଂଝି, ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ଚିରାଗ ପାସୱାନ, ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ ଠାକୁର, ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, ଶ୍ରୀ ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦୁବେ, ଡକ୍ଟର ରାଜ ଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳ, ସଡ଼କ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି।
ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରିବା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶକୁ ଅନେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ସମସ୍ତିପୁର-ବାଛୱାରା ରେଳ ଲାଇନ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସିଗନାଲିଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଏହି ସେକ୍ସନରେ ଦକ୍ଷ ରେଳ ପରିଚାଳନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ୫୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଦରଭଙ୍ଗା-ସମସ୍ତିପୁର ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଂଶ, ଦରଭଙ୍ଗା-ଥାଲୱାରା ଏବଂ ସମସ୍ତିପୁର-ରାମଭଦ୍ରପୁର ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ରେଳ ପରିଚାଳନାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ବିଳମ୍ବ ହ୍ରାସ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେତେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପାଟଳିପୁତ୍ରରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଭଟନି-ଛାପରା ଗ୍ରାମୀଣ ରେଳ ଲାଇନ (୧୧୪ କିଲୋମିଟର) ଉପରେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସିଗନାଲିଂ ସୁଗମ ରେଳ ପରିଚାଳନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଭଟନି-ଛପ୍ରା ଗ୍ରାମୀଣ ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରାକ୍ସନ ସିଷ୍ଟମକୁ ଉନ୍ନତ କରି, ଟ୍ରାକ୍ସନ ସିଷ୍ଟମ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ପ୍ରାୟ ୪୦୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଦରଭଙ୍ଗା-ନରକଟିଆଗଞ୍ଜ ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଭାଗଗତ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ ପରିଚାଳନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ଏବଂ ଉତ୍ତର ବିହାର ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ-୩୧୯ ଆରା ବାଇପାସର ଚାରି ଲେନ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆରା-ମୋହନିଆ ଏନଏଚ-୩୧୯ ଏବଂ ପାଟନା-ବକ୍ସର ଏନଏଚ-୯୨୨କୁ ସଂଯୋଗ କରିବ, ନିର୍ବିଘ୍ନ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୮୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଏନଏଚ-୩୧୯ର ପାରାରିଆରୁ ମୋହନିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରି ଲେନ ସେକ୍ସନକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହା ଏନଏଚ-୩୧୯ର ସେହି ଅଂଶ ଯାହା ଆରା ସହରକୁ ଏନଏଚ-୦୨ (ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଚତୁର୍ଭୁଜ) ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ। ଏହା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏନଏଚ-୩୩୩ସିରେ ସରୱାନରୁ ଚକାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଦୁଇ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ପକ୍କା ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ବିହାର ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦରଭଙ୍ଗାରେ ନୂତନ ସଫ୍ଟୱେର୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍କ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏସଟିପିଆଇ) ଏବଂ ଆଇଟି /ଆଇଟିଇଏସ /ଇଏସଡିଏମ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପାଟନାରେ ଏସଟିପିଆଇର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଆଇଟି ସଫ୍ଟୱେର୍ ଏବଂ ସେବା ରପ୍ତାନିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ଉଦୀୟମାନ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଟେକ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଧ୍ୟ ପୋଷଣ କରିବ ଏବଂ ନବସୃଜନ, ଆଇପିଆର ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ବିହାରରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଏବଂ ଜଳପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଏସଓ୍ବାଇ) ଅଧୀନରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ମତ୍ସ୍ୟ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ, ବିହାରର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ନୂତନ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ହ୍ୟାଚେରୀ, ବାୟୋଫ୍ଲକ୍ ୟୁନିଟ୍, ଅଳଙ୍କାରିକ ମାଛ ଚାଷ, ସମନ୍ୱିତ ଜଳପାଳନ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ମାଛ ଖାଦ୍ୟ ମିଲ୍ ସମେତ ଆଧୁନିକ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହି ଜଳକୃଷି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିହାରର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି, ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ନଗର ଟର୍ମିନାଲ (ପାଟନା) ରୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ବାପୁଧାମ ମୋତିହାରୀରୁ ଦିଲ୍ଲୀ (ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ), ଦରଭଙ୍ଗା ରୁ ଲକ୍ଷ୍ନୌ (ଗୋମତୀ ନଗର) ଏବଂ ମାଲଦା ଟାଉନରୁ ଲକ୍ଷ୍ନୌ (ଗୋମତୀ ନଗର) ଭାୟା ଭାଗଲପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରୋଟି ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୀନଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା-ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଡିଏଓ୍ବାଇ-ଏନଆରଏଲଏମ) ଅଧୀନରେ ବିହାରର ପ୍ରାୟ ୬୧,୫୦୦ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣ କରିଛନ୍ତି। ମହିଳା-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ବିକାଶ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠ ସହିତ ଯୋଡାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ଅଧୀନରେ ୧୨,୦୦୦ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚାବି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ୪୦,୦୦୦ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୧୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରାଶି ପ୍ରେରଣ କରିଥିଲେ।