Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 7,000 Crore in Motihari, Bihar
In India, this is the era of our eastern states: PM
Our resolve is to completely free the country from Naxalism: PM
Those who are backward are our priority, the Cabinet has approved the Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana under which 100 most backward districts in terms of agriculture will be identified: PM
18 JUL 2025 2:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation development projects worth over Rs 7,000 crore in Motihari, Bihar today. Offering his salutations at the feet of Baba Someshwarnath during the sacred month of Sawan, the Prime Minister sought blessings, expressing his wish for happiness and prosperity in the lives of all residents of Bihar. Addressing the gathering, Shri Modi said this is the land of Champaran, a land that has shaped history. During the freedom movement, this land gave Mahatma Gandhi a new direction. He emphasized that the inspiration from this very land will now shape Bihar’s new future. He extended congratulations to all present and to the people of Bihar for these development initiatives.
Shri Modi remarked that the 21st century is witnessing rapid global progress, noting that the dominance once held solely by Western nations is now increasingly shared by Eastern countries, whose participation and influence are growing. He emphasized that Eastern nations are now gaining new momentum in development. Drawing a parallel, the Prime Minister stated that just as Eastern countries are advancing globally, in India, it is the era of the eastern states. He affirmed the government’s resolve to ensure that, in the coming times, Motihari in the East becomes as prominent as Mumbai in the West. Shri Modi envisioned equal opportunities in Gaya as in Gurugram, industrial growth in Patna akin to Pune, and development in Santhal Pargana comparable to Surat. He expressed hope that tourism in Jalpaiguri and Jajpur would set new records like Jaipur, and that the people of Birbhum would progress like those in Bengaluru.
“To advance Eastern India, Bihar must be transformed into a developed state”, emphasised Shri Modi, stating that rapid progress in Bihar is possible today because both the Centre and the State have governments committed to Bihar’s development. He cited data to illustrate the contrast in support: during the 10 years of the previous governments when they were in power at the Centre, Bihar received only around ₹2 lakh crore, remarking that this was a form of political retaliation against the government led by Shri Nitish Kumar. The Prime Minister asserted that after coming to power in 2014, his government ended this politics of vendetta against Bihar, stressing that under their rule over the past 10 years, nearly ₹9 lakh crore has been allocated for Bihar’s development. He pointed out that this is four times more than what was provided under previous dispensation, affirming that this funding is being utilized for public welfare and development projects across Bihar.
Underscoring the importance of today’s generation in understanding the despair Bihar faced two decades ago, Shri Modi stated that under the rule of previous governments, development was stalled and it was nearly impossible for funds meant for the poor to reach them. He criticized the then leadership for being focused solely on looting money meant for the poor. The Prime Minister praised the resilience of Bihar’s people, calling it a land where the impossible is made possible. He commended the public for liberating Bihar from the shackles of previous dispensation, enabling direct delivery of welfare schemes to the poor. Shri Modi also highlighted that over the past 11 years, more than 4 crore houses have been built under the PM Awas Yojana across the country, with nearly 60 lakh constructed in Bihar alone. He noted that this figure surpasses the total population of countries like Norway, New Zealand, and Singapore. “In Motihari district alone, around 3 lakh families have received pucca houses, and the count continues to grow rapidly. Over 12,000 families in the region have received the keys to their new homes today”, said Shri Modi. Additionally, more than 40,000 poor families have received funds in their bank accounts to build pucca houses, with the majority belonging to Dalit, Mahadalit, and backward communities. The Prime Minister remarked that under previous government rule, it was unimaginable for the poor to receive such housing. He recalled that during their tenure, people feared even painting their homes, worried that landlords would be targeted. He asserted that leaders from the erstwhile ruling party could never have provided pucca houses to the people.
Crediting Bihar’s progress to the strength and determination of its mothers and sisters, Shri Modi stated that women in Bihar clearly understand the significance of every step taken by their government. He acknowledged the large presence of women at the event and recalled the days when they had to hide even ₹10, lacking access to bank accounts, and were denied entry into banks. The Prime Minister affirmed his understanding of the dignity of the poor and recounted how he questioned banks on why their doors were closed to the underprivileged. He highlighted the massive campaign launched to open Jan Dhan accounts, which greatly benefited women, with approximately 3.5 crore women in Bihar now having Jan Dhan accounts. Shri Modi emphasized that government scheme funds are now being transferred directly into these accounts. He further mentioned that the Bihar government, under Shri Nitish Kumar, recently increased the monthly pension for the elderly, differently-abled, and widowed mothers from ₹400 to ₹1,100. The Prime Minister pointed out that this money is being deposited directly into beneficiaries’ bank accounts. He further stated that in the past one and a half months alone, over 24,000 self-help groups in Bihar have received more than ₹1,000 crore in assistance, attributing this success to the financial empowerment provided by Jan Dhan accounts held by mothers and sisters.
Underlining the powerful outcomes of women empowerment initiatives, noting the rising number of ‘Lakhpati Didis’ across the country and in Bihar, the Prime Minister stated that the national goal is to create 3 crore Lakhpati Didis, and so far, 1.5 crore women have achieved this milestone. He emphasized that over 20 lakh women in Bihar have become Lakhpati Didis, with more than 80,000 women in Champaran alone joining self-help groups to reach this status. Shri Modi announced the release of ₹400 crore as a Community Investment Fund, aimed at strengthening the power of Nari Shakti. He praised the “Jeevika Didi” scheme launched by Shri Nitish Kumar, which has paved the way for lakhs of women in Bihar to become self-reliant.
Reiterating their party’s vision: ‘Bihar’s progress is essential for India’s progress’, Shri Modi emphasized that Bihar will advance only when its youth move forward. He reaffirmed the government’s commitment to a prosperous Bihar and employment for every youth. The Prime Minister stated that significant efforts have been made in recent years to create employment opportunities within Bihar itself, commending Shri Nitish Kumar’s government for appointing lakhs of youth in government roles with full transparency. He noted that new resolutions have been taken by Bihar Chief Minister to further employment for Bihar’s youth, and assured that the Central Government is fully supporting these efforts shoulder to shoulder.
The Prime Minister announced that the Central Government has recently approved a major scheme aimed at supporting first-time job seekers in the private sector. Under this scheme, youth receiving their first appointment in a private company will be granted ₹15,000 by the Central Government. He stated that the scheme will be implemented starting August 1 and will involve an expenditure of ₹1 lakh crore by the Centre, emphasising that this initiative will significantly benefit the youth of Bihar. Shri Modi also highlighted efforts to promote self-employment in Bihar through schemes like the Mudra Yojana. He noted that in the past two months alone, lakhs of loans have been disbursed under the Mudra Yojana in Bihar, adding that in Champaran specifically, 60,000 youth have received Mudra loans to support their self-employment ventures.
Asserting that leaders from other parties can never provide employment, especially those who, under the guise of offering jobs, seize people’s land, Shri Modi urged the public to remember the contrast between the era of lanterns and today’s Bihar, illuminated by new hopes. He credited this transformation to Bihar’s journey with their coalition government, affirming that Bihar’s resolve remains firm and unwavering in its support for the coalition.
The Prime Minister highlighted the decisive action taken against Naxalism in recent years, which has greatly benefited the youth of Bihar. He stated that districts like Champaran, Aurangabad, Gaya, and Jamui—once held back by Maoist influence—are now witnessing the decline of extremism. He emphasized that in areas once overshadowed by Maoist violence, youth are now dreaming big, and reaffirmed the government’s commitment to completely freeing India from the grip of Naxalism.
“This is a new India—an India that spares no effort in punishing the enemies, mobilizing forces from both land and sky”, declared Shri Modi, recalling that it was from the soil of Bihar that he had resolved to launch Operation Sindoor. He affirmed that today, the success of that operation is being witnessed by the entire world.
The Prime Minister affirmed that Bihar lacks neither capability nor resources and today, Bihar’s resources are becoming instruments of its progress. He highlighted the rise in makhana prices following efforts by their government, attributing it to the integration of makhana farmers with larger markets. He also mentioned the formation of a Makhana Board to further support this sector. Shri Modi listed several key products—banana, litchi, Mircha rice, Katarni rice, Zardalu mango, and Maghai paan—as examples of Bihar’s agricultural richness. He emphasized that these and many other products will connect Bihar’s farmers and youth to global markets.
Stating that increasing farmers’ produce and income is a top priority for the government, Shri Modi highlighted that under the PM-Kisan Samman Nidhi Yojana, approximately ₹3.5 lakh crore has been disbursed to farmers across the country. He noted that in Motihari alone, over 5 lakh farmers have received more than ₹1,500 crore through this scheme.
The Prime Minister affirmed that the government does not stop at slogans or promises,it delivers through action. He emphasized that when their Government says it works for the backward and extremely backward communities, this commitment is reflected in its policies and decisions. He stated that their mission is clear: priority to every backward individual, whether it is backward regions or backward classes, they remain central to the government’s priorities. Shri Modi pointed out that for decades, over 110 districts were labeled as backward and neglected and their government prioritized these districts by designating them as aspirational districts and driving their development. The Prime Minister noted that even India’s border villages were long considered “last villages” and left behind, but the government redefined them as “first villages” and prioritized their development. He highlighted that the OBC community had long demanded constitutional status for the OBC Commission—a demand fulfilled by their coalition government. Shri Modi mentioned the launch of the Janman Yojana for the most marginalized among tribal communities, with ₹25,000 crore being allocated for their development. The Prime Minister announced a new major initiative aligned with this vision: the Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana, recently approved by the Union Cabinet. Under this scheme, 100 districts,agriculturally rich in potential but lagging in productivity and farmer income will be identified and prioritized. He stated that farmers in these districts will receive targeted support under the scheme. He emphasized that this will directly benefit nearly 1.75 crore farmers across the country, with a significant share belonging to Bihar.
Highlighting the inauguration and foundation laying of railway and road projects worth thousands of crores, Shri Modi stated that these projects will significantly enhance convenience for the people of Bihar. He also flagged off the Amrit Bharat Express on four different routes across the country. The Prime Minister also highlighted that the Amrit Bharat Express will now run directly from Motihari-Bapudham to Anand Vihar, Delhi, mentioning that the Motihari railway station is being redeveloped with modern facilities and a new look. He added that the doubling of the Darbhanga-Narkatiaganj rail line will greatly improve travel convenience on this route.
Emphasizing Champaran’s deep connection with India’s faith and cultural heritage, Shri Modi stated that the Ram-Janaki Path will pass through Motihari’s Sattarghat, Kesariya, Chakia, and Madhuban. He highlighted that the new railway line being developed from Sitamarhi to Ayodhya will enable devotees from Champaran to travel to Ayodhya for darshan. He remarked that these initiatives will significantly enhance connectivity in Bihar and generate new employment opportunities in the region.
The Prime Minister criticised the previous governments for having long engaged in politics in the name of the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities and that they not only deny equal rights but also fail to show respect to those outside their own families. He asserted that Bihar is witnessing their arrogance clearly today. Calling out for protecting Bihar from their malicious intent, Shri Modi praised the dedicated efforts of the current Bihar Government and urged everyone to collectively accelerate Bihar’s development and move toward a brighter future. He concluded by calling for a shared resolve to build a new Bihar and congratulated the people for the development projects inaugurated today.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Ramnath Thakur, Shri Nityanand Rai, Shri Satish Chandra Dubey, Dr. Raj Bhushan Choudhary were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation development projects catering to Rail, Road, Rural Development, Fisheries, Electronics and Information Technology sectors.
In line with his commitment to boost connectivity and infrastructure, Prime Minister dedicated to the nation multiple rail projects. It includes automatic signalling between Samastipur-Bachhwara rail line that will enable efficient train operations in this section. Doubling of Darbhanga-Thalwara and Samastipur-Rambhadrapur rail line part of Darbhanga-Samastipur doubling project worth over Rs 580 crore that will enhance the capacity of train operations and reduce delays.
Prime Minister also laid the foundation stone for multiple rail projects. Rail projects include development of infrastructure for maintenance of Vande Bharat trains at Patliputra. Automatic signalling on Bhatni-Chhapra Gramin rail line (114 km) to enable streamlined train operations. Upgradation of traction system in Bhatni-Chhapra Gramin section to enable higher train speeds by strengthening the traction system infrastructure and optimising energy efficiency. Darbhanga-Narkatiaganj rail line doubling project worth around Rs 4,080 crore to increase sectional capacity, enable operation of more passenger and freight trains, strengthen connectivity between North Bihar and the rest of the country.
In a major boost to road infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for 4-laning of Ara bypass of NH-319 that connects Ara-Mohania NH-319 and Patna-Buxar NH-922 providing seamless connectivity and reducing travel time.
Prime Minister also inaugurated the 4-lane Parariya to Mohania section of NH-319, worth over Rs 820 crore, part of NH-319 which connects Ara Town to NH-02 (Golden Quadrilateral) that will improve freight and passenger movement. Among others, a 2-lane with paved shoulder from Sarwan to Chakai of NH-333C which will facilitate the movement of goods and people and act as a key link between Bihar and Jharkhand.
Prime Minister inaugurated New Software Technology Parks of India (STPI) facility at Darbhanga and State of the art Incubation Facility of STPI at Patna for promoting IT/ITES/ESDM Industry and Startups. These facilities will help in boosting IT software and service exports. It will also nurture the tech startup ecosystem for budding entrepreneurs, encourage innovation, IPR and product development.
In a major step towards strengthening the fisheries and aquaculture sector in Bihar, Prime Minister inaugurated a series of fisheries development projects sanctioned under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). This will mark the launch of modern fisheries infrastructure including new fish hatcheries, biofloc units, ornamental fish farming, integrated aquaculture units, and fish feed mills across various districts in Bihar. Aquaculture projects will help in generating employment opportunities, enhance fish production, promote entrepreneurship, and accelerate socio-economic development in rural areas of Bihar.
In line with his vision of a future-ready railway network, Prime Minister
flagged off four new Amrit Bharat trains between Rajendra Nagar Terminal (Patna) to New Delhi, Bapudham Motihari to Delhi (Anand Vihar Terminal), Darbhanga to Lucknow (Gomti Nagar) and Malda Town to Lucknow (Gomti Nagar) via Bhagalpur improving connectivity in the region.
Prime Minister also released Rs 400 crore to around 61,500 Self-Help Groups in Bihar under Deendayal Antyodaya Yojna-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). With a special focus on women-led development, over 10 crore women have been connected to Self-Help Groups (SHGs).
Prime Minister also handed over keys to some beneficiaries as a part of Griha Pravesh of 12,000 beneficiaries and released over Rs 160 crore to 40,000 beneficiaries of Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহারগী মোতিহারিদা লুপা করোর ৭,০০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে
ভারত্ত, হৌজিক ঐখোয়গী নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী যুগনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী ৱাশক্তি লৈবাক অসিদগী নেক্সালিজম মপুংফানা মুৎথৎপনি: প্রধান মন্ত্রী
চাউখৎত্রিবা মফমশিং ঐখোয়না মরুওইনা লৌরি, মন্ত্রীমন্দলনা প্রধান মন্ত্রী ধন-ধন্যা কৃষি য়োজনা অয়াবা পীদুনা মসিগী মখাদা লৌউ-শিংউগী লমদা খ্বাইদগী শোৎথরিবা জিলা ১০০ মশক খঙদোক্লগনি: প্রধান মন্ত্রী
18 JUL 2025 2:17PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহারগী মোতিহারিদা লুপা করোর ৭,০০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে। শেংলবা সাৱন থা মনুংদা বাবা সোমেশ্বরনাথকী খুয়াদা চঙজরদুনা, বিহারগী মীয়াম হরাওনবা অমসুং নুংঙাইনা হিংনবা বর পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা থৌনিজখি। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চম্পারনগী লমদম অসিনা পুৱারি শেমখি। নিংতম ইহৌ মনুংদা লমদম অসিনা মহাত্মা গান্ধীদা অনৌবা মাইকৈ অমা তাকখি। লমদম অসিনা হৌজিক বিহারগী অনৌবা তুংলমচৎ শেমগনি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক বিহারগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাদা য়াংনা চাউখৎলকপা উবা ফংলে, মতম অমদা নোংচুপলোমগী লৈবাকশিংনা পাল্লম্বা অদু হৌজিক নোংপোক্কী লৈবাকশিং চাউখৎপা হেনগৎলক্লি। হৌজিক নোংপোকলোমগী লৈবাকশিং চাউখৎপগী অনৌবা খোঙজেলদা চৎলি। মালেমদা নোংপোকলোমগী লৈবাকশিং চাউখৎলকপগু, ভারত্ত, হৌজিক ঐখোয়গী নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী যুগনি। নোংচুপ্ত মুম্বাই মমিং চৎপগুম্না নোংপোক্ত মোতিহারি চাউখৎহনবা হায়বসি সরকারগী ৱারেপনি। গুরুগ্রামদা ফংলিবা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং গয়াদা, পুনেদা উদ্যোগ চাউখৎলিবা অদুগুম্না পাত্নাদা পীনবা পান্দম থম্লি। জালপাইগুরি অমসুং জাজপুরগী তুরিজম অসি জয়পুরগুম্না অনৌবা রেকোর্দশিং থমগনি অমসুং ভিরভুমগী মীয়াম বেঙ্গালুরুগী মীয়ামগুম্না চাউখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নোংপোক ভারত চাউখৎনবা বিহার চাউখৎলবা রাজ্য অমা ওইহনগদবনি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য অনিমক্না বিহার চাউখৎনবা হোৎনবদগী বিহার য়াংনা চাউখৎলকপনি। মমাঙ সরকারগী চহি ১০ গী মতমদা মখোয়না কেন্দ্রদা শক্তি পায়রিঙৈদা, বিহারনা লুপা করোর লাখ ২ খক্ত ফংখি, মসিদা নিতিস কুমারনা লুচিংবা সরকারনা সরকারগী মথক্ত রাজনিতিগী লালহৌ অমা চৎথখি। ২০১৪ দা শক্তি পায়রকপদগী মহাক্কী সরকারনা হৌখিবা চহি ১০দা বিহারগী চাউখৎ-থৌরাংগী লুপা করোর লাখ ৯ রোম কাইথোকখি। মসি মমাংগী সরকারদগী শরুক মরি হেল্লবনি অমসুং মসিনা মীয়াম য়াইফনবা অমসুং বিহার শীনবা থুংনা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং পায়খৎনবা শীজিন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক্কী মীরোলশিংনা চহি ২০ গী মমাঙদা লৈখিবা বিহারগী ফিবম খঙবা য়াম্না মরুওই। মমাঙগী সরকারশিংনা চাউখৎপা থিন্থহনখি অমসুং লায়রবশিংদা ফন্দশিং য়ৌবা ঙমখিদে। মতম অদুগী লুচিংবশিংনা লায়রবশিংগী শেনফম লুত তৌখি। বিহারগী মীয়াম্না অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্বা অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং লমদম অসি ওইথোক্তবশিং ওইথোকহনবা লমদম অমনি। হৌখিবা সরকারগী অৱাবশিংদগী নান্থোকপা ঙম্বগীদমক বিহারগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং লায়রবশিংগী য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিং হকথেংননা ফংহনবা ঙম্লে। হৌখিবা চহি ১১ দা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা য়ুম করোর ৪ হেন্না শাবদা বিহারগী য়ুম লাখ ৬০ রোম শাখ্রে। মসিগী মশিং অসি নোরৱে, ন্যু জিলেন্দ অমসুং শিঙ্গাপুরগুম্বা লৈবাকশিংগী অপুনবা মীশিংদগী হেল্লে। মোতিহারি জিলা খক্তদা ইমুং লাখ ৩ রোম পাক্কাগী য়ুমশিং ফংলে। ঙসি লমদম অসিগী ইমুং ১২,০০০ হেন্না মখোয়গী অনৌবা য়ুমশিংগী শোশিং ফংলে। দলিত, মহাদলিত অমসুং শোৎথরবা ফুরুপশিংগী লায়রবা ইমুং ৪০,০০০ হেন্না পাক্কাগী য়ুমশিং শানবা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা ফন্দশিং ফংলে। মমাং সরকারগী মতমদা, অসিগুম্বা য়ুম ফংগনি হায়বা লায়রবশিংগী ৱাখলদা ফাওবা খল্লমদে। মতম অদুগী লৈঙাকপশিংনা কৈদৌঙৈদা মীয়ামদা পাক্কাগী য়ুমশিং ফংহল্লমদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিহারদা নুপীশিংনা মখোয়গী সরকারনা পায়খৎলিবা থবক খুদিংমক্কী মরুওইবা অদু নাখৈ শেংনা খঙলে। থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা নুপীশিং বেঙ্ক একাউন্তশিং লৈতবদগী লুপা ১০ ফাওবা মখোয়না লোন্না থমখি অমসুং মখোয় বেঙ্কশিংদা চঙবগী অয়াবা ফংখিদে। করিগীদমক মখোয়গী থোংশিং লায়রবশিংদা থিংলিবনো হায়না মহাক্না বেঙ্কশিংদা হংখি। জন ধন একাউন্তশিং হাংদোক্নবা অচৌবা কেম্পেনশিং পাংথোক্তবদগী মসিনা বিহারদা হৌজিক নুপী করোর ৩.৫ রোমগী জন ধন একাউন্তশিং লৈরে। হৌজিক সরকারগী স্কিমগী ফন্দশিং মখোয়গী একাউন্তশিংদা হকথেংননা পীরে। নিতিস কুমারগী মখাদা বিহার সরকারনা অহলশিং, হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিং অমসুং মপুরোইবা লৈখিদ্রবী নুপীশিংদা পীবা থাগী পেন্সন লুপা ৪০০ দগী লুপা ১,১০০ দা হেনগৎলে। হায়রিবা শেনফমশিং বেনিফিসরিশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা হাপচিল্লে। হৌখিবা থা খর অসিদা বিহারদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ ২৪,০০০ হেন্না লুপা করোর ১,০০০ হেনবগী মতেং ফংলে, মসিনা জন ধন একাউন্তশিং হাংলিবা নুপীশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহল্লে।
লৈবাক অমসুং বিহার শীনবা থুংনা লাখপতি দিদি মশিং হেনগৎলক্লিবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী পান্দমদি লাখপতি দিদি করোর ৩ শেম্বনি অমসুং হৌজিক ফাওবদা নুপী করোর ১.৫ পান্দম অসি ফংবা ঙম্লে। বিহারদা নুপী লাখ ২০ হেন্না লাখপতি দিদি ওইরে অমসুং মসিগী মনুংদা চম্পারনগী নুপী ৮০,০০০ হেন্না লাখপতি দিদি ওইরে। নারী শক্তিগী ফিবম ফগৎনবা কম্মুনিতি ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ ওইনা লুপা করোর ৪০০ থাদোক্লে। শ্রী নিতিস কুমারনা হৌদোকপা স্কিম জিবিকা দিদি স্কিম অসিনা বিহারদা নুপী লাখ কয়া মশা মরোমদোম লেপচনবা লম্বী শেম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি ভারত চাউখৎনবগীদমক বিহার চাউখৎপা তঙাইফদে। রাজ্য অসিগী নহারোল চাউখৎলবা মতম খক্তদা বিহার চাউখৎকনি। বিহার চাউখৎনবা অমসুং নহারোল খুদিংমক থবক ফংনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। বিহার মশাদা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীনবা চহি খর অসিদা থবক কয়া পায়খৎলে। মখা তানা বিহারগী নহারোলশিং থবক পীনবা বিহারগী চীফ মিনিস্তরনা অনৌবা ৱারেপশিং লৌরে অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসিদা কেন্দ্র সরকারনা মপুংফানা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রাইভে সেক্তরদা অহানবা ওইনা থবক ফংলবশিং মতেং পাংনবা অচৌবা স্কিম অমা হন্দক কেন্দ্র সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা লনাই কম্পেনি অমদা অহানবা থবক ফংলবা নহারোল অমদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা ১৫,০০০ পীগনি। স্কিম অসি ওগস্ত ১ দগী চৎনবা হৌগনি অমসুং মসিদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লাখ ১ চাদিং তৌগনি অমসুং মসিদা বিহারগী নহারোলশিং কান্নবা য়াম্না ফংগনি। মুদ্রা য়োজনাগুম্বা স্কিমশিংনা বিহারদা মশানা মশাবু থবক পীজবা পুক্নিং থৌগৎলে। হৌখিবা থা অনি অসিদা মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা বিহারদা লোন লাখ কয়া য়েন্থোকখ্রে অমসুং চম্পারন খক্তদা নহারোল ৬০,০০০ মুদ্রা লোনশিং ফংলে।
অতোপ্পা দলশিংগী লুচিংবশিংনা কৈদৌঙৈদা থবক পীখিদ্রি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীয়াম্না লানতের্নশিংগী মতম অমসুং ঙসিগী বিহার অনিগী মরক্ত লৈরিবা খেন্নবা নিংশিংগদবনি। চুংশিন্নবা সরকার লাকপদগী বিহারদা অওনবা পুরকপা ঙম্বনি অমসুং চুংশিন্নবা অসিদা বিহারনা শৌগৎনবা অচেৎপা থাবা থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি খর অসিদা নেক্সালিজমগী মায়োক্ত অকনবা থবকশিং পায়খৎপদগী মসিনা বিহারগী নহারোলশিংদা কান্নবা পীরে। মতম অমদা মাওইস্তশিংগী ইথিল লৈরম্বা চম্পারন, ঔরাঙ্গবাদ, গয়া অমসুং জমুই হৌজিক এক্সত্রিমিজম হন্থরকপা উরে। মতম অমদা মাওইস্তকী ইরাং লৈরম্বা মফমশিং, হৌজিক নহারোলশিং অচৌবা মঙ মঙলে অমসুং ঐখোয়গী ৱাশক্তগী লৈবাক অসিদগী নেক্সালিজম মপুংফানা মুৎথৎপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক অনৌবা ভারত অমনি- য়েক্নবশিং চৈরাক পীনবা থবক অমতা হোৎনদনা তোক্তবা, কংফাল অমসুং অতিয়া অনিমক্ত ফোর্সশিং থৌরাং তৌরিবা ভারত অমনি। বিহারদগী ওপরেসন সিন্দুর হৌনবা ৱারেপ লৌখিবনি। ঙসি ওপরেসন অসি মাইপাকপা মালেম শীনবা থুংনা উরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিহারগী তৌবা ঙম্বা নত্ত্রগা লন-থুম ৱাৎপা লৈতে, বিহারগী লন-থুমশিং রাজ্য অসি চাউখৎনবা মচাকশিং ওইরে। সরকারনা হোৎনবদগী মখানাগী মমল হেনগৎলক্লে অমসুং মখানা লৌমীশিং অচৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌবা ঙমলে। মখানা বোর্দ অমা শেম্বনা মখা তানা হিরম অসি শৌগৎকনি। লফোই, লিতচি, মির্চা রাইজ, কাতারনি রাইজ, জারদালু হৈনৌ অমসুং মাঘাই পান অসি বিহারগী লৌউ-শিংউগী পোৎথোক মরাং কাইবগী খুদমশিংনি। পোৎথোকশিং অসিনা বিহারগী লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিং মালেমগী কৈথেলশিংগা শম্নগনি।
লৌমীশিংগী পোৎথোকশিং অমসুং শেন্থোক হেনগৎহনবা অসি সরকারগী মরুওইবা থবক্নি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম-কিষান সম্মান নিধি য়োজনাগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীসিংদা লুপা করোর লাখ ৩.৫ রোম য়েন্থোকখ্রে। মোতিহারি খক্তদা স্কিম অসিগী মখাদা লৌমী লাখ ৫ হেনবনা লুপা করোর ১,৫০০ হেন্না ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা ৱাশক নত্ত্রগা খোল্লাউশিং লাওরগা তোক্তে, থবক ওইনা পাংথোক্লি। ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংগী থবক পায়খৎলি হায়খি, থাজবা অদু সরকার অদুগী থৌশিলশিং অমসুং ৱারেপশিংদা মমি তাখি। হৌখিবা চহি কয়া মখোয়গী সরকারনা জিলা ১১০ হেন্না চাউখৎত্রিবা জিলাশিংনা হায়না লাউথোকখি অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা মখোয় এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং হায়না মমিং থোনখি অমসুং মখোয় চাউখৎনবা থবকশিং পায়খৎখি। ভারতকী ঙমখৈশিংদা লৈবা খুঙ্গংশিং ফাওবা অরোইবা খুঙ্গংশিংনি হায়না খনখি অমসুং মখোয় নাথৈদুনা থমখি , অদুবু সরকার অসিনা মখোয় অহানবা খুঙ্গং হায়না অমুক হন্না মমিং থোল্লে অমসুং মখোয় চাউখৎনবা থবক পায়খৎলে। ও.বি.সি কম্মিসন সংবিধান্না মশক খঙনবা মতম শাংনা তক্নদুনা লাকপা অদু মখোয়গী চুংশিন্নবা সরকারনা থবক ওইনা পাংথোকখ্রে। লুপা করোর ২৫,০০০ কাইথোক্তুনা ত্রাইবেলশিং চাউখৎনবা জনমন য়োজনা হৌদোক্লে। হন্দক কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা প্রধান মন্ত্রী ধন-ধন্যা কৃষি য়োজনা অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা, লৌউ-শিংউগী খুদোংচাবা য়াম্না লৈবা জিলা ১০০ অদুবু পোৎথোক য়াম্না পুথোকপদা মনিংদা লৈরিবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক নেম্বশিং মশক খঙদোক্কনি অমসুং থবক পায়খৎকনি। স্কিম অসিগী মখাদা হায়রিবা জিলাশিং অসি মতেং পাংগনি। মসিদা লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমী করোর ১.৭৫ রোম কান্নবা ফংগনি, বিহারগীশু চাকথুং য়াম্না ফংগনি।
লুপা করোর লিশিং কয়াগী রেল অমসুং লম্বীগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রোজেকশিং অসিনা বিহারগী মীয়াম খুদোংচাবা য়াম্না পীরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান তোঙানবা লম্বী মরিদা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস লমথাখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক অমৃত ভারত এক্সপ্রেসনা মোতিহারি-বাপুধামদগী অনন্দ বিহার, দিল্লি ফাওবা চেল্লগনি, মোতিহারি রেলৱে স্তেসন অসি অনৌবা খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা অমুক হন্না শেমগৎলে। দরভঙ্গা-নারকাতিয়াগঞ্জ রেল লাইন দবল ওইহনবা অসিনা লম্বী অসিদা চৎথোক-চৎশিন্দা খুদোংচাবা য়াম্না হেনগৎহল্লগনি।
ভারতকী লাইনিং অমসুং চৎনবীগা চম্পারনগা লৈনরিবা অচেৎপা মরীগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাম-জনাকি লম্বী অসি মোতিহারিগী সাত্তরঘাত, কেসারিয়া, চাকিয়া অমসুং মধুবন ফাওদুনা চৎকনি। সিতামারিদগী অয়োধ্যা ফাওবা শেমগৎলিবা অনৌবা রেল লম্বী অসিনা ভক্তশিং লাই খুরুম্নবা চম্পারনদগী অয়োধ্যা ফাওবা চৎপা ঙমহল্লগনি। থবকশিং অসিনা বিহারদা চৎথোক-চৎশিন শিংথাবা য়ানা ফগৎহল্লগনি অমসুং লমদম অসিদা অনৌবা থবক কয়া পীরগনি।
লায়রবা, দলিতশিং, তোল্লবা কাংলুপশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী মিংদা মতম শাংনা রাজনিতি তৌবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মমাঙগী সরকারশিং চৈখি। মহাক্না হায়খি মখোয়গী মঙক কনবা অদু ঙসি বিহারনা উবা ফংলে। মখোয়গী ফত্তবা ৱাখল্লোন অদুদগী বিহার কনগদবনি অমসুং হৌজিক পাল্লিবা বিহার সরকার অসিনা অখন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং মীয়াম্না পুন্না বিহারগী চাউখৎপা য়াংখৎন্নবা অমসুং অফবা তুংলমচৎ অমদা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। অনৌবা বিহার অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না পুন্না ৱাশক লৌমিন্নরসি অমসুং ঙসি শঙ্গাখিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নারিবা মীওইশিংগী মনুংদা বিহারগী রাজ্যপাল শ্রী অরিফ মোহমদ খান, বিহারগী চীফ মিনিস্তর শ্রী নিতিস কুমার, য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী জিতন রাম মানঝি, শ্রী গিরিরাজ সিংহ, শ্রী রজিব রঞ্জন সিংহ, শ্রী চিরাগ পাসৱান, শ্রী রামনাথ থাকুর, শ্রী নিত্যানন্দ রাই, শ্রী সাতিস চন্দ্র দুবে, দোক্তর রাজ ভুসন চৌধুরি য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা রেল, লম্বী, খুঙ্গং চাওখৎ থৌরাং, ঙা য়োকপা, ইলেক্ত্রোনিক্স অমদি ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী সেক্তরগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমদি লৈবাক্কী মফমদা কৎথোকখ্রে।
কন্নেক্তিবিতী অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা মহাক্কী ৱাফম পরিংদা, প্রধান মন্ত্রীনা রেল প্রোজেক্ত কয়া লৈবাক্কী মফমদা কৎথোকখ্রে। মসিদা সমস্তিপুর-বছ্চ্বারা রেল লাইন্দা মতিং লৈনা ত্রেন ওপরেসন তৌবা য়াননবা ওতোমেতিক সিগনেলিংগী থবক য়াওরি। লুপা করোর ৫৮০ হেনবগী দর্ভঙ্গ-সমস্তিপুর দব্লিং প্রোজেক্তকী শরুক অমা ওইনা ত্রেন ওপরেসনগী কেপাসিতী হেনগৎহনগদবা অমদি থিন্থবা হন্থহনগদবা দর্ভঙ্গ-থলৱারা অমসুং সমস্তিপুর-রামভদ্রপুর রেল লাইন দব্লিং তৌবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা রেল প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুংসু তমখি। মসিদা পাত্লিপুত্রদা বন্দে ভারত ত্রেনশিংগী মেন্তেনেন্সকী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, ত্রেন ওপরেসন মওং মরিল নাইহন্নবা ভত্নি-ছপ্রা গ্রামিন লাইন (কিমি ১১৪)দা ওতোমেতিক সিগ্নেলিং হাপ্পা, ভত্নি-ছপ্রা গ্রামিন সেক্সন্দা ত্রেক্সন সিস্তেম ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অমদি ইনর্জী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্দুনা ত্রেনগী খোঙজেল য়াঙ্খৎহন্নবা ত্রেক্সন সিস্তেম অপগ্রেদ তৌবা, সেক্সনেল কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা, পেসেঞ্জর অমদি ফ্রৈত ত্রেন মশিং হেন্না লৈহন্নবা, অৱাং বিহার অমদি লৈবাক্কী মফম অতৈগা শম্নরিবগী চাং হেনগৎহন্নবা লুপা করোর ৪,০৮০ রোম চঙনা দর্ভঙ্গ-নার্কতিয়াগঞ্জ রেল লাইন দব্লিং তৌবগী প্রোজেক্তশিং য়াওখি।
লমদম অসিদা লম্বী-থোংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা ইনোৎ হাপ্পা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা অপনবা লৈতবা কন্নেক্তিবিতী ফংহনগদবা অমদি খোঙচৎকী মতম তেনশিলহনগদবা অরা-মোনিয়া এন.ঐচ-৩১৯ অমসুং পত্না-বুক্সার এন.ঐচ-৯২২ শম্নহল্লিবা এন.ঐচ-৩১৯ গী অরা বাইপাস লেন ৪ ওইহন্নবা প্রোজেক্ত উরেপ উয়ুং তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পোৎ পুথোক পুশিন অমদি মী চত্থোক চৎশিনগী ফীভম ফগৎহনগদবা, এন.ঐচ-০২ গী অরা তাউন (গোল্দন ক্বাদ্রিলেতরেল) গা শম্নহল্লিবা এন.ঐচ-৩১৯ গী শরুক অমা ওইনা লুপা করোর ৮২০ হেন্না চঙনা শেমগৎলিবা এন.ঐচ-৩১৯ গী পরারিয়াদগী মোহনিয়া ফাওবগী শরুক লেন ৪ ওইহল্লিবা অসি শঙ্গাখি। অতৈ প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা, মী অমদি পোৎ পুথোক পুশিন্দা কান্নহনগদবা অমদি বিহার অমসুং ঝার্খন্দগী মরক্তা মরুওইবা লম্বী অমা ওইরিবা এন.ঐচ-৩৩৩ সি সর্বনদগী চকাই ফাওবা পেব সোল্দরগা লোয়ননা লেন-২ ওইহল্লিবা অসি য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা আই.তি/আই.তি.ই.এস/ই.এস.দি.এম ইন্দস্ত্রী অমদি স্তার্তঅপশিং য়োকখৎনবা দর্ভঙ্গদা অনৌবা সোফ্তৱ্যার তেক্নোলোজী পার্ক ওফ ইন্দিয়া (এস তি পি আই) ফেসিলিতী অমদি পত্নাদা এস.তি.পি.আই গী স্তেত ওফ দি আর্ত ফেসিলিতী শঙ্গাখি। ফেসিলিতীশিং অসিনা আই.তি সোফ্তৱ্যার অমদি সর্ভিস এক্সপোর্ত হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। মসিনা মচিন তুমখৎলক্লিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশীংগী তেক স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম মখোঙ শোমবিগনি, ইনোভেসন, আই.পি.আর অমসুং প্রদক্ত দিভেলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎকনি।
বিহারদা ঙো য়োকপা অমদি এক্বাকল্চরগী লম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা গী মখাদা সেংসন তৌখিবা ফিসসরিজ দিভেলপেন্ত প্রোজেক্ত কয়া অমা শঙ্গাখি। মসিনা বিহারগী তোঙান তোঙানবা দিস্ত্রিক্তশিংদা অনৌবা ফিস হেতচরি, বাইওফ্লোক য়ুনিৎ, ওর্নামেন্তেল ফিস ফার্মিং, ইন্তিগ্রেতেদ এক্বাকল্চর য়ুনিৎ, অমদি ফিস ফীদ মিল য়াওনা মতমগা চুনবা ফিসরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং হৌদোকপা ওইগনি। এক্বাকলচর প্রোজেক্তশিংনা বিহারগী খুঙ্গংগী লমশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা শেমগৎপদা, ঙা পুথোকপা হেনগৎহনবদা, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ য়োকখৎপদা, অমদি খুন্নাই-শেন্মিৎলোন খোঙজেল য়াঙ্খৎহনবদা মতেং পাংগনি।
তুংগীদমক শেম শারবা রেলৱে নেতৱর্ক প্রোজেক্ত অমগী মঙলান পরিংদা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজেন্দ্র নগর তর্মিনেল (পত্না) দগী নই দিল্লী, বাপুধাম মোতিহারিদগী দিল্লী (অনন্দ বিহার তর্মিনেল), দর্ভঙ্গদগী লখ্নৌ (গোমতি নগর), অমদি মাল্দা তাউন্দগী লখ্নৌ (গোম্তি নগর) ভিয়া ভগলপুর ফাওবগী অনৌবা অমৃত ভারত ত্রেন মরি লমথাদুনা লমদম অসিগী কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা দীনদয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনা-নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন গী মখাদা বিহারগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ ৬১,৫০০ রোমদা লুপা করোর ৪০০ গী শেনফমসু থাদোকখি। নুপীশিংনা লমজিংদুনা চাওখৎপা পুরকপদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমদুনা, নুপী করোর ১০ হেনববু সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ শিংগা শম্নহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা বেনিফিসিরী ১২,০০০ গী য়ুম শঙ্গাবগী শরুক অমা ওইনা বেনিফিসরী খরদা শো খুৎশিন্নখি অমদি বেনিফিসরী ৪০,০০০ গী লুপা করোর ১৬০ হেনবগী শেনফম থাদোকখি।
आज बिहार के मोतिहारी से हजारों करोड़ रुपये की विकास परियोजनाओं का लोकार्पण और शिलान्यास कर अत्यंत प्रसन्न हूं। राज्य के चहुंमुखी विकास के लिए एनडीए सरकार प्रतिबद्ध है। https://t.co/qMOMBKqdno
— Narendra Modi (@narendramodi) July 18, 2025
भारत में ये दौर हमारे पूरबी राज्यों का है। pic.twitter.com/MtZ36lUVX7
— PMO India (@PMOIndia) July 18, 2025
हमारा संकल्प है कि हम भारत को नक्सलवाद से पूरी तरह मुक्त करके रहेंगे। pic.twitter.com/pZsZUivrSm
— PMO India (@PMOIndia) July 18, 2025
जो पिछड़ा है, वो हमारी प्राथमिकता है: PM @narendramodi pic.twitter.com/potk2iH287
— PMO India (@PMOIndia) July 18, 2025