Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Motihari, Bihar
18 JUL 2025 3:53PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
In this sacred month of Sawan, I bow at the feet of Baba Someshwarnath and seek his blessings, so that all the people of Bihar may be blessed with happiness and prosperity.
Hon’ble Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan ji; the popular Chief Minister of the State, Shri Nitish Kumar ji; my Cabinet colleagues —Shri Jitan Ram Manjhi ji, Shri Giriraj Singh ji, Shri Lalan Singh ji, Shri Chirag Paswan ji, Shri Ramnath Thakur ji, Shri Nityanand Rai ji, Shri Satish Chandra Dubey ji, Shri Raj Bhushan Choudhary ji; Deputy Chief Ministers of Bihar, Shri Samrat Choudhary ji and Shri Vijay Sinha ji; my fellow Parliamentarians; senior leader from Bihar, Shri Upendra Kushwaha ji; state President of the Bharatiya Janata Party, Bihar, Shri Dilip Jaiswal ji; the Ministers present; elected representatives; and my brothers and sisters of Bihar!
Thanks to Radha Mohan Singh ji, I often get the opportunity to visit Champaran.This is the land of Champaran—a land that has made history. During the freedom struggle, this land gave a new direction to Mahatma Gandhi. Now, the same land will inspire a new future for Bihar.
Today, projects worth more than Rs 7,000 crore have been inaugurated or had their foundation stones laid. I extend my heartfelt congratulations to all of you, and to all the people of Bihar, for these development initiatives. Here, a young man has come with a complete model of the Ram Temple—what a magnificent creation! I believe he wishes to present it to me. I would like to request my SPG personnel to ensure that he writes his name and address underneath it. I will write a letter to you. Did you make this? Yes? Then kindly hand it over to my SPG personnel when they arrive—you will certainly receive a letter from me. I am deeply grateful to you. In a place where the daily remembrance of Sita Mata is part of the cultural fabric, you are presenting me with a beautiful model of the grand temple of Ayodhya. I am truly thankful to you, young man.
Friends,
In the 21st century, the world is advancing at a rapid pace. Once, power was concentrated in the hands of Western nations, but now, the influence and participation of Eastern nations are growing. Eastern nations are embracing a new momentum of development. Just as Eastern countries are progressing globally, this era in Bharat belongs to our Eastern states. It is our firm resolve that, in the times to come, just as Mumbai represents Western India, Motihari will represent the East. Just as Gurugram offers opportunities, so too shall Gaya. Like Pune, Patna shall witness industrial development. Just as Surat has seen growth, so too shall Santhal Pargana. Let tourism in Jalpaiguri and Jajpur reach new heights like Jaipur. And may the people of Birbhum advance as Bengaluru has.
Brothers and sisters,
To ensure the rise of Eastern Bharat, we must make Bihar a developed state. Today, the pace of development in Bihar is rapid because both the Centre and the State have governments dedicated to Bihar's progress. Let me share a statistic with you. During the 10 years of UPA rule, when Congress and RJD were in power at the Centre, Bihar received only around Rs 2 lakh crore. That is, over 10 years, approximately Rs 2 lakh crore. Clearly, they were punishing Nitish ji’s government, punishing Bihar. In 2014, when you gave me the opportunity to serve at the Centre, I put an end to this old politics of vengeance against Bihar. Over the past 10 years, under the NDA government, the funds allocated for Bihar’s development have increased manifold. Just now, Samrat Choudhary ji was sharing those figures—funds amounting to several lakh crore rupees have been provided.
Friends,
This means that compared to the Congress-RJD era, our government has given Bihar several times more financial support. These funds are being used for public welfare and development projects across the state.
Friends,
It is essential for today’s generation to understand the state of despair Bihar was in two decades ago. Under the rule of RJD and Congress, development had come to a standstill. The funds meant for the poor never reached them. Those in power were primarily concerned with how to loot the rights and entitlements of the poor. But Bihar is the land of bravehearts—those who make the impossible possible, the land of tireless workers. You liberated this land from the shackles of RJD and Congress. You made the impossible possible. As a result, welfare schemes are now directly reaching the poor in Bihar. In the past 11 years, over four crore houses have been built for the poor across the country under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Of these, nearly 60 lakh homes have been constructed in Bihar alone for the poor. That means we have provided pucca houses to more people in Bihar than the entire population of countries like Norway, New Zealand, and Singapore.
Let me give you another example—right here in our own Motihari district, nearly 3 lakh poor families have received pucca houses. And the count continues to rise rapidly. Even today, over 12,000 families here have had the good fortune of moving into their own pucca houses. More than 40,000 poor families have received direct financial assistance in their bank accounts for constructing their homes. Most of these beneficiaries are my brothers and sisters from the Dalit, Mahadalit, and backward families. You are well aware that under the rule of RJD and Congress, it was unimaginable for the poor to get pucca houses. Under their regime, people were afraid even to paint or renovate their homes, fearing they might be harassed or evicted. Those under RJD could never have given you a pucca house.
Friends,
Today, as Bihar moves forward, mothers and sisters of the state are the greatest strength behind this progress. As I observed earlier today, lakhs of women were blessing us—it was a heart-touching sight. The mothers and sisters of Bihar, the women of this land, fully understand the significance of every step being taken by the NDA. Just recall—there was a time when even if you had ten rupees, you had to hide it. You had no bank accounts, nor was anyone allowed to enter banks. Only Modi understands what self-respect means for the poor. Modi asked the banks—how can you not open your doors for the poor? We launched a massive campaign and opened Jan Dhan accounts. This initiative greatly benefitted the women from the poor families. In Bihar alone, approximately 3.5 crore Jan Dhan accounts were opened for women. After that, the money from government schemes began to be transferred directly into these accounts. Just a few days ago, my friend Nitish ji’s government, as he also just announced, increased the pension amount for the elderly, differently-abled, and widowed mothers from Rs 400 to Rs 1,100 per month. This money too will be deposited directly into your bank accounts. In just the last 1.5 months, assistance worth more than Rs 1,000 crore has been sent to over 24,000 self-help groups in Bihar. This has been possible only because our mothers and sisters now possess the power of Jan Dhan accounts.
Friends,
The results of these efforts towards women’s empowerment are clearly visible. Across the country, and in Bihar too, the number of “Lakhpati Didis” is steadily rising. Our target is to make 3 crore women as 'Lakhpati Didis' in Bharat. So far, 1.5 crore women have achieved this milestone. In Bihar too, over 20 lakh women have become “Lakhpati Didis.” Right here in Champaran, more than 80,000 women have joined self-help groups and become “Lakhpati Didis.”
Friends,
Today, a Community Investment Fund of Rs 400 crore has also been disbursed here. This fund will help strengthen the power of women. The 'Jeevika Didi' scheme introduced by Nitish ji has paved the way for lakhs of women in Bihar to become self-reliant.
Friends,
The vision of the BJP and NDA is clear—Bharat will move forward only when Bihar progresses. And Bihar will move forward only when the youth of Bihar progress. Our resolve is clear—A prosperous Bihar, with employment for every youth! To ensure that the youth of Bihar find ample employment opportunities within the state itself, significant work has been undertaken over the past years. Nitish ji’s government has provided employment to lakhs of young people in government jobs with complete transparency. Nitish ji has recently made fresh resolutions for employment opportunities for the youth of Bihar, and the Central Government is working shoulder to shoulder with him.
Friends,
A few days ago, the Central Government approved a major scheme. Under this initiative, any young person receiving their first employment opportunity in a private company will be given Rs 15,000 from the Central Government. This scheme is set to be implemented from 1st August. The Central Government plans to invest Rs 1 lakh crore in this programme—to provide new jobs to new youngsters. Bihar’s youth will also greatly benefit from this initiative.
Friends,
To promote self-employment in Bihar, schemes like the MUDRA Yojana are being accelerated. In just the past two months, lakhs of loans have been distributed in Bihar under this scheme. Right here in Champaran, 60,000 youngsters have received MUDRA loans for self-employment.
Friends,
Those in RJD can never provide you with employment—the very people who, in the name of giving you jobs, would take your land and register it in their own names. Never forget—on one hand, the Bihar of the lantern era, and on the other this Bihar lit with the flame of new hope. This journey has been made possible by walking hand in hand with the NDA. That is why Bihar’s resolve is unwavering—With the NDA, at every moment!
Friends,
In recent years, the firm crackdown on Naxalism in Bihar has paved the way for a better and more secure future for the state's youth. Maoism, which held back districts like Champaran, Aurangabad, Gaya ji, and Jamui for many years, is now breathing its last. The dark shadow of Maoism that once loomed over these regions has lifted, and today, the youth of these areas are dreaming big. It is our firm resolve to completely rid Bharat of Naxalism.
Friends,
This is a new Bharat—one that spares no effort, leaving no stone unturned to bring justice to the enemies of Bharat Mata. From this very soil of Bihar, I had resolved to launch 'Operation Sindoor', and today, the entire world is witnessing its success.
Friends,
Bihar lacks neither potential nor resources. Today, these resources are becoming the driving force of Bihar’s progress. Just look at how, thanks to the NDA government’s efforts, the price of makhana has significantly increased—because we connected the makhana farmers here to larger markets. We are establishing a Makhana Board. Banana, litchi, Marcha rice, Katarni rice, Zardalu mangoes, Magahi paan—these and many other products will now connect the farmers and youth of Bihar to global markets.
Brothers and sisters,
Enhancing agricultural produce and increasing farmers' incomes is our top priority. Under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme, approximately Rs 3.5 lakh crore has already been provided to farmers. Here in Motihari alone, more than 5 lakh farmers have received over Rs 1,500 crore.
Friends,
We do not stop at slogans, nor do we limit ourselves to promises—we deliver through action. When we say that we are continuously working for the backward and most backward sections, this is clearly reflected in both our policies and our decisions. The mission of the NDA government is—priority to every backward section! Whether it be backward regions or socially backward classes, they are our government's foremost priority. For decades, more than 110 districts in our country were labelled as 'backward' and left to their fate. We, however, prioritised these districts—not calling them backward but renaming them Aspirational Districts and driving their development. That is, 'priority to the backward'. Even our border villages were long regarded as the last villages and thus neglected. We changed this mindset—giving priority to the development of these so-called ‘last villages’, and redefined them instead as the 'first villages' of the country. Once again, 'priority to the backward'. Our OBC community had been demanding constitutional status for the OBC Commission for decades. It was our government that fulfilled this demand. Among our tribal communities as well, we identified and prioritised those who were most marginalised through the JANMAN scheme, and Rs 25,000 crore is now being spent for their development. That is why I say—those who are backward are our priority.
And in line with this very vision, another major scheme has just been launched. Two days ago, the Union Cabinet approved the 'Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana'. Under this scheme, 100 of the most agriculturally backward districts will be identified. These are districts that hold immense agricultural potential but still lag behind in productivity and farmer income. These districts will be prioritised and supported under this scheme. That is, 'priority to the backward'—and nearly 1.75 crore farmers across the country will directly benefit from it. A very large number of these beneficiaries will be my farmer brothers and sisters from Bihar.
Friends,
Today, railway and road projects worth thousands of crores of rupees have been inaugurated and had their foundation stones laid. These projects will greatly benefit the people of Bihar. Across various routes in the country, the Amrit Bharat Express has been flagged off. A direct Amrit Bharat Express will now also run from Motihari-Bapudham to Anand Vihar, Delhi. The Motihari railway station too is being redeveloped with a new look and enhanced facilities. The doubling of the Darbhanga-Narkatiaganj rail line will provide a lot of convenience to passengers on this route.
Friends,
The land of Champaran is also deeply connected to our Spirituality and culture. The Ram-Janaki Path passes through Sattarghat, Kesariya, Chakia, and Madhuban in Motihari. The new railway line being constructed from Sitamarhi to Ayodhya will enable devotees from Champaran to travel to Ayodhya for darshan. The greatest benefit of all these efforts is the improved connectivity in Bihar, which will also generate new employment opportunities.
Friends,
Congress and RJD have long practised politics in the name of the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities. But far from granting equal rights, they do not even extend respect to those outside their own families. Their arrogance is now plain for all of Bihar to see. We must protect Bihar from their ill intentions. The team of Nitish ji, the BJP team, and the entire NDA have worked tirelessly here for many years. Distinguished figures like Shri Chandra Mohan Rai ji have guided us along the way. Together, we must accelerate these efforts for Bihar’s development. Together, we must move towards a brighter future for Bihar. Let us take a pledge—Banayenge Naya Bihar, Phir Ekbar NDA Sarkar (We will build a new Bihar, once again with the NDA government!)
With this, I once again extend my hearty congratulations to you all for today’s development projects. Now, with both hands raised high, say with full strength—
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ମୋତିହାରୀଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
18 JUL 2025 3:53PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଏହି ପବିତ୍ର ଶ୍ରାବଣ ମାସରେ ଆମେ ବାବା ସୋମେଶ୍ୱରନାଥଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଠାରୁ ଆମେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆଣିଛୁ ଯେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିହାର ବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୁଖ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଆସୁ।
ବିହାରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ୍ ମହମ୍ମଦ ଖାନ୍ ଜୀ, ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତୀଶ କୁମାର ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଜିତନ୍ ରାମ ମାଞ୍ଝି ଜୀ, ଗିରିରାଜ ସିଂହ ଜୀ, ଲଲନ ସିଂହ ଜୀ, ଚିରାଗ୍ ପାସୱାନ୍ ଜୀ, ରାମନାଥ ଠାକୁର ଜୀ, ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ ଜୀ, ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦୁବେ ଜୀ, ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ବିହାରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ବିଜୟ ସିହ୍ନା ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀଗଣ, ବିହାରର ବରିଷ୍ଠ ନେତା ଉପେନ୍ଦ୍ର କୁଶୱାହା ଜୀ, ବିହାର ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଦିଲୀପ ଜୟସୱାଲ ଜୀ, ଉପସ୍ଥିତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ ଏବଂ ବିହାରର ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ!
ରାଧା ମୋହନ ସିଂହ ଜୀ ମୋତେ ସବୁବେଳେ ଚମ୍ପାରଣ ଆସିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି। ଏହି ମାଟି ଚମ୍ପାରଣର ଭୂମି, ଏହି ଭୂମି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଏହି ଭୂମି ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଖାଇଥିଲା, ଏବେ ଏହି ଭୂମିର ପ୍ରେରଣା ବିହାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଆଜି ଏଠାରୁ 7 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ବିହାରର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏଠାରେ ଜଣେ ଯୁବକ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରାମ ମନ୍ଦିର ନେଇ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, କେତେ ବଡ଼ କାମ ହୋଇଛି, ମୁଁ ଭାବୁଛି ସେ ଏହାକୁ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି? ତେଣୁ ମୁଁ ମୋ ଏସ୍ ପି ଜି ଲୋକଙ୍କୁ କହୁଛି, ଆପଣ ସେଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ଠିକଣା ଲେଖନ୍ତୁ, ଭାଇ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିବି, ଏହା ଆପଣ କରିଛନ୍ତି? ହଁ, ମୋର ଏସ୍ ପି ଜିର ଲୋକମାନେ ଆସି ଯିବେ ତାଙ୍କୁ ଦେବେ । ଆପଣ ମୋର ଚିଠି ନିଶ୍ଚିତ ପାଇବେ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ସୀତାମାତାଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ସ୍ମରଣ କରାଯାଏ ସେଠାରେ ମୋତେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରର କଳାକୃତି ଦେଉଛନ୍ତି, ଯୁବବନ୍ଧୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ । ସାଥିମାନେ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବିଶ୍ୱ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଏକଦା କେବଳ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଥିଲା, ଏବେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ରହିଛି, ସେଥିରେ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବିକାଶର ନୂତନ ଗତି ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ଯେପରି ବିଶ୍ୱରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶର ଦୌଡ଼ରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ସେହିଭଳି ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆମ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ରହିଛି। ଏହା ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଯେ, ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଯେପରି ମୁମ୍ବାଇ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତରେ ଅଛି, ସେହିପରି ମୋତିହାରୀର ପୂର୍ବରେ ଏକ ନାମ ରହିବ। ଯେପରି ଗୁରୁଗ୍ରାମରେ ସୁଯୋଗ ରହିଛି, ସେହିପରି ଗୟାଜୀରେ ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଉଚିତ। ପୁଣେ ଭଳି ପାଟନାରେ ମଧ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ହେବା ଉଚିତ। ସୁରଟ ଭଳି ସନ୍ଥାଲ ପରଗନାର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ହେବା ଉଚିତ, ଜୟପୁର ଭଳି ଜଲପାଇଗୁଡ଼ି ଏବଂ ଜାଜପୁର ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ। ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଭଳି ବୀରଭୂମର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଆମକୁ ବିହାରକୁ ଏକ ବିକଶିତ ବିହାର କରିବାକୁ ହେବ। ଆଜି ବିହାରରେ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ ହେଉଛି, କାରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ବିହାର ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସରକାର ଅଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଆକଳନ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ, ଯେତେବେଳେ କେନ୍ଦ୍ରରେ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆର୍ ଜେ ଡି ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିଲେ, ୟୁପିଏ ଶାସନ କାଳରେ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିହାରକୁ ମାତ୍ର ଦୁଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିଲା, 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ଦୁଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍, ଏହି ଲୋକମାନେ ବିହାରରୁ ପ୍ରତିଶୋଧ ନେଇ, ନିତୀଶ ଜୀଙ୍କ ସରକାରରୁ ପ୍ରତିଶୋଧ ନେଉଥିଲେ। 2014ରେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଆସିବା ପରେ ବିହାରରୁ ପ୍ରତିଶୋଧ ନେବାର ଏହି ପୁରୁଣା ରାଜନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲି। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏନ୍ ଡି ଏ ର 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିହାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯେତିକି ଅର୍ଥ ଦିଆଯାଇଛି, ତାହା ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ। ଏତେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଅର୍ଥାତ୍, ଆମ ସରକାର ବିହାରକୁ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆର୍. ଜେ. ଡି. ଠାରୁ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅର୍ଥ ବିହାରରେ ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି, ଏହି ଅର୍ଥ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜିର ପିଢ଼ିକୁ ଜାଣିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ବିହାର କିପରି ନିରାଶାରେ ବୁଡ଼ି ଯାଇଥିଲା। ଆର୍ ଜେ ଡି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସର ଶାସନ କାଳରେ ବିକାଶ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା, ଗରିବଙ୍କ ଅର୍ଥ ଗରିବଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଅସମ୍ଭବ ଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମନରେ କେବଳ ଏହି ଧାରଣା ଥିଲା ଯେ ଗରିବଙ୍କ ଅଧିକାରର ଅର୍ଥ କିପରି ଲୁଟି ହେବ, କିନ୍ତୁ ବିହାର ହେଉଛି ସେହି ବୀରମାନଙ୍କ ଭୂମି, ଯେଉଁମାନେ ଅସମ୍ଭବକୁ ସମ୍ଭବ କରିଥିଲେ, ପରିଶ୍ରମୀମାନଙ୍କ ଭୂମି। ଆପଣମାନେ ଏହି ଭୂମିକୁ ଆରଜେଡି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସର ବନ୍ଧନରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଅସମ୍ଭବକୁ ସମ୍ଭବ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଜି ବିହାରରେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ସିଧାସଳଖ ଗରିବଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ 4 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ବିହାରରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି 60 ଲକ୍ଷ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ବିଶ୍ୱରେ ନରୱେ, ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର ଭଳି ଦେଶର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟା ତୁଳନାରେ ଆମେ କେବଳ ବିହାରର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଧିକ ପକ୍କା ଘର ଦେଇଛୁ। ବିହାର ବାହାରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, କେବଳ ଆମର ମୋତିହାରୀ ଜିଲ୍ଲାରେ, ଆମର ପ୍ରାୟ 3 ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି। ଏବଂ, ସଂଖ୍ୟା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ 12 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ସେମାନଙ୍କ ପକ୍କା ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ପକ୍କା ଘର ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ 40 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି, ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ଦଳିତ ଭାଇ-ଭଉଣୀ, ମୋର ମହାଦଳିତ ଭାଇ-ଭଉଣୀ, ମୋର ପଛୁଆ ପରିବାରର ଭାଇ-ଭଉଣୀ। ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି, ଆରଜେଡି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସର ଶାସନ କାଳରେ ଏଭଳି ପକ୍କା ଘର ପାଇବା ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଅସମ୍ଭବ ଥିଲା, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଲୋକମାନେ ନିଜ ଘରକୁ ରଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ କରାଇ ନଥିଲେ, ସେମାନେ ଭୟ କରୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ରଙ୍ଗ ଓ ବେରଙ୍ଗ କରି ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଜାଣିବେ ନାହିଁ ଯେ ଜମିଦାର ଉଠିବେ, ଏଭଳି ଆର୍ ଜେଡି ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ କେବେ ପକ୍କା ଘର ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ବିହାର ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ତେଣୁ ଏହା ପଛରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ବିହାରର ମାଆ-ଭଉଣୀମାନେ। ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଦେଖୁଥିଲି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଥିଲେ, ଏହି ଦୃଶ୍ୟ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଥିଲା। ଏନଡିଏ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିହାରର ମାଆ-ଭଉଣୀ ଏବଂ ଏଠାକାର ମହିଳାମାନେ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିଛନ୍ତି। ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ମାଆ-ଭଉଣୀ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ 10 ଟଙ୍କା ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଲୁଚାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ନା ତାଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଆକାଉଣ୍ଟ ଥିଲା, ନା ସେ କାହାକୁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଦେଉଥିଲେ, ମୋଦି ଜାଣନ୍ତି ଗରିବଙ୍କ ସ୍ଵାଭିମାନ କ’ଣ। “ଏମାନେ ମୋଦୀର ଜନତା ଅଟନ୍ତି । ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ଵାର କେମିତି ଖୋଲିବନି ?" ମୋଦି ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ପଚାରିଥିଲେ। ଏବଂ ଆମେ ଏତେ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିଲୁ। ମୋର ଗରିବ ପରିବାରର ମହିଳାମାନେ ଏଥିରୁ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ। ବିହାରରେ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ତିନି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଇଥିଲା। ଏହା ପରେ ଆମେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୋର ବନ୍ଧୁ, ନିତିଶ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରୁଥିଲେ ଯେ ବୃଦ୍ଧ, ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଏବଂ ବିଧବା ମା’ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମିଳୁବାକୁ 400 ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧିକରି ପ୍ରତିମାସରେ 1100 ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରିଦେଇଥିଲେ, ଏହି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯିବ। ଗତ ଦେଢ଼ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ବିହାରର 24 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ 1000 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥିଲା କାରଣ ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଆଜି ଜନଧନ ଖାତାର କ୍ଷମତା ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ଚମତ୍କାର ଫଳ ମିଳୁଛି। ଦେଶରେ, ବିହାରରେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଦେଶରେ ଆମେ 3 କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଢ଼ କୋଟି ଭଉଣୀ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମ ବିହାରରେ ମଧ୍ୟ 20 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ତିଆରି ହୋଇଛି। ଆପଣଙ୍କ ଚମ୍ପାରଣରେ ହିଁ 80 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଏଠାରେ 400 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠିର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅର୍ଥର ଉପଯୋଗ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କରାଯିବ। ଏଠାରେ, ନିତୀଶ ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଜୀବିକା ଦିଦି ଯୋଜନା ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବିଜେପି ଏବଂ ଏନ୍ ଡି ଏ ର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ହେଉଛି-ଯେତେବେଳେ ବିହାର ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଏବଂ, ବିହାରର ଯୁବକମାନେ ଯେତେବେଳେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ସେତେବେଳେ ବିହାର ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି, ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି-ସମୃଦ୍ଧ ବିହାର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକକୁ ନିଯୁକ୍ତି! ଏଥିପାଇଁ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏଠାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିହାରରେ ହିଁ ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ। ନିତୀଶ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହ ସରକାରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି। ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିତିଶ ଜୀ ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ବଡ଼ ଯୋଜନାକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, କୌଣସି ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀରେ ପ୍ରଥମ ଥର ନିଯୁକ୍ତିଦାତା, ଯିଏ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ, ତାଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ 15 ହଜାର ଟଙ୍କା ଦିଆଯିବ। କିଛି ଦିନ ପରେ, ଏହି ଯୋଜନା ଅଗଷ୍ଟ 1 ରୁ ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହା ଉପରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ନୂତନ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି। ଏହା ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ବିହାରରେ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଭଳି ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇଛି। କେବଳ ଗତ ଦୁଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ବିହାରରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଋଣ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଚମ୍ପାରଣର 60 ହଜାର ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପାଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆରଜେଡିର ସେହି ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ କେବେ ରୋଜଗାର ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ, ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ରୋଜଗାର ଦେବା ନାମରେ ଆପଣଙ୍କ ଜମି ପଞ୍ଜିକରଣ କରାଇବେ, ଆପଣ ମନେ ରଖନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ପଟେ ଲଣ୍ଠନ ଯୁଗର ବିହାର ଥିଲା, ଅନ୍ୟ ପଟେ ନୂତନ ଆଶାର ବିହାର। ବିହାର ଏନଡିଏ ସହିତ ଚାଲି ଚାଲି ଏହି ଯାତ୍ରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି, ତେଣୁ ବିହାରର ସଂକଳ୍ପ ଅତୁଟ ରହିଛି, ଏନଡିଏ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ!
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବିହାରରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ନକ୍ସାଲବାଦ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଛି, ସେଥିରୁ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ହୋଇଛି। ଚମ୍ପାରଣ, ଔରଙ୍ଗାବାଦ, ଗୟାଜୀ, ଜାମୁଇ ଭଳି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକାଇ ରଖିଥିବା ମାଓବାଦ ଆଜି ଶେଷ ନିଃଶ୍ୱାସ ପ୍ରଶ୍ୱାସ ନେଉଛି। ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଜି ମାଓବାଦର କଳା ଛାୟା ଥିଲା, ଆଜି ସେଠାରେ ଯୁବକମାନେ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଭାରତକୁ ନକ୍ସାଲବାଦରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହା ହେଉଛି ଏକ ନୂତନ ଭାରତ, ଏବେ ଭାରତ ମାତାର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବା ପାଇଁ ପୃଥିବୀ ଏବଂ ଆକାଶକୁ ଏକତ୍ର କରୁଛି। ବିହାରର ଏହି ଭୂମିରୁ ହିଁ ମୁଁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରର ଶପଥ ନେଇଥିଲି, ଏବଂ ଆଜି ଏହାର ସଫଳତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବିହାରରେ ଶକ୍ତି କିମ୍ବା ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ନାହିଁ। ଆଜି ବିହାରର ସମ୍ବଳ ବିହାରର ପ୍ରଗତିର ମାଧ୍ୟମ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପରଠାରୁ, ମଖାନାର ମୂଲ୍ୟ ଏତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କାରଣ, ଆମେ ଏଠାକାର ମଖାନା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ବଜାର ସହିତ ଯୋଡ଼ିଲୁ। ଆମେ ଏକ ମାଖନ ବୋର୍ଡ ଗଠନ କରୁଛୁ। ଏବେ ଏପରି ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ରହିଛି, ଯାହା ବିହାରର କୃଷକମାନଙ୍କୁ, ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସାରା ବିଶ୍ୱର ବଜାର ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କୃଷକମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦନ, ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ପିଏମ-କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପାଖାପାଖି ସାଢ଼େ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ କେବଳ ମୋତିହାରୀରେ 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କୁ ଦେଢ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ମିଳିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେବା ବନ୍ଦ କରୁନାହୁଁ, କିମ୍ବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବା ବନ୍ଦ କରୁନାହୁଁ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ କହୁ ଯେ ଆମେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ପଛୁଆ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ଏହା ଆମର ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ। ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମାନ-ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା! ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା! ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉ କିମ୍ବା ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମ ଦେଶରେ 110ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ପଛୁଆ ହୋଇ ରହିଥିଲା। ଆମେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ, ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା, ଅର୍ଥାତ୍ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ବିକଶିତ କରିଛୁ। ଆମ ଦେଶର ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ଗ୍ରାମ ଭାବେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଏହି ଶେଷ ତଥାକଥିତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ, ସେଠାକାର ବିକାଶକୁ, ଏବଂ ଆମେ ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ, ବ୍ୟାଖ୍ୟା, ହିଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଦେଲୁ ଏହା ଶେଷ ନୁହେଁ, ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ। ଅର୍ଥାତ୍, ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆମର ଓବିସି ସମାଜ ଓବିସି ଆୟୋଗ ପାଇଁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦାବି କରୁଥିଲା। ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମ ନିଜ ସରକାର ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା। ଏପରିକି ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ, ଯେଉଁମାନେ ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ ଥିଲେ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ 'ଜନମନ ଯୋଜନା’ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ 25 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି-ଯାହା ପଛୁଆ ତାହା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ଏବେ ଏହି ଭାବନାରେ ଆଉ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନାକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ 100ଟି ସର୍ବାଧିକ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ। ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ଜିଲ୍ଲା ହେବ ଯେଉଁଠାରେ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବି ପଛରେ ରହିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଅର୍ଥାତ୍ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ପାଖାପାଖି ଅଢେଇ କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ମିଳିବ। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ବିହାରର ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଏଠାରେ ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି, ତାହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସାରା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ମାର୍ଗରେ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସିଧାସଳଖ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବେ ମୋତିହାରୀ-ବାପୁଧମ୍ ଠାରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଆନନ୍ଦ-ବିହାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ। ମୋତିହାରୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟ ଏବେ ନୂଆ ରୂପରେ, ନୂଆ ସୁବିଧା ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ଦରଭଙ୍ଗା-ନରକଟିୟାଗଞ୍ଜ ରେଳ ଲାଇନର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ମାର୍ଗରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଚମ୍ପାରଣର ଭୂମି ମଧ୍ୟ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ। ରାମ-ଜାନକୀ ପଥ ମୋତିହରିର ସତ୍ତରଘାଟ, କେସରିୟା, ଚାକିଆ, ମଧୁବନ ଦେଇ ଯିବ। ସୀତାମଢୀରୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସୁଥିବା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଚମ୍ପାରଣରୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ପରିଦର୍ଶନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ହେଉଛି ଯେ ବିହାରରେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବ, ଏଠାରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆରଜେଡି ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ନାମରେ ରାଜନୀତି କରୁ ଆସୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ସମାନ ଅଧିକାର ଠାରୁ ଦୂରରେ, ସେମାନେ ପରିବାର ବାହାରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିହାର ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ଅହଂକାରକୁ ଦେଖୁଛି। ଆମକୁ ବିହାରକୁ ସେମାନଙ୍କ ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ହେବ। ନିତୀଶ ଜୀଙ୍କ ଦଳ, ବିଜେପି ଦଳ, ଏବଂ ସମଗ୍ର ଏନଡିଏ ଏଠାରେ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛି, ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ର ମୋହନ ରାୟ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ବିହାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ଆମକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ଆହୁରି ଗତି ଦେବାକୁ ହେବ। ଆମକୁ ଏକାଠି ବିହାରର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ହେବ-ଏକ ନୂତନ ବିହାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ତା 'ପରେ ପୁଣି ଥରେ ଏନଡିଏ ସରକାର ! ଏହା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋ ସହିତ ଉଭୟ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।