Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Motihari, Bihar
18 JUL 2025 3:53PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
In this sacred month of Sawan, I bow at the feet of Baba Someshwarnath and seek his blessings, so that all the people of Bihar may be blessed with happiness and prosperity.
Hon’ble Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan ji; the popular Chief Minister of the State, Shri Nitish Kumar ji; my Cabinet colleagues —Shri Jitan Ram Manjhi ji, Shri Giriraj Singh ji, Shri Lalan Singh ji, Shri Chirag Paswan ji, Shri Ramnath Thakur ji, Shri Nityanand Rai ji, Shri Satish Chandra Dubey ji, Shri Raj Bhushan Choudhary ji; Deputy Chief Ministers of Bihar, Shri Samrat Choudhary ji and Shri Vijay Sinha ji; my fellow Parliamentarians; senior leader from Bihar, Shri Upendra Kushwaha ji; state President of the Bharatiya Janata Party, Bihar, Shri Dilip Jaiswal ji; the Ministers present; elected representatives; and my brothers and sisters of Bihar!
Thanks to Radha Mohan Singh ji, I often get the opportunity to visit Champaran.This is the land of Champaran—a land that has made history. During the freedom struggle, this land gave a new direction to Mahatma Gandhi. Now, the same land will inspire a new future for Bihar.
Today, projects worth more than Rs 7,000 crore have been inaugurated or had their foundation stones laid. I extend my heartfelt congratulations to all of you, and to all the people of Bihar, for these development initiatives. Here, a young man has come with a complete model of the Ram Temple—what a magnificent creation! I believe he wishes to present it to me. I would like to request my SPG personnel to ensure that he writes his name and address underneath it. I will write a letter to you. Did you make this? Yes? Then kindly hand it over to my SPG personnel when they arrive—you will certainly receive a letter from me. I am deeply grateful to you. In a place where the daily remembrance of Sita Mata is part of the cultural fabric, you are presenting me with a beautiful model of the grand temple of Ayodhya. I am truly thankful to you, young man.
Friends,
In the 21st century, the world is advancing at a rapid pace. Once, power was concentrated in the hands of Western nations, but now, the influence and participation of Eastern nations are growing. Eastern nations are embracing a new momentum of development. Just as Eastern countries are progressing globally, this era in Bharat belongs to our Eastern states. It is our firm resolve that, in the times to come, just as Mumbai represents Western India, Motihari will represent the East. Just as Gurugram offers opportunities, so too shall Gaya. Like Pune, Patna shall witness industrial development. Just as Surat has seen growth, so too shall Santhal Pargana. Let tourism in Jalpaiguri and Jajpur reach new heights like Jaipur. And may the people of Birbhum advance as Bengaluru has.
Brothers and sisters,
To ensure the rise of Eastern Bharat, we must make Bihar a developed state. Today, the pace of development in Bihar is rapid because both the Centre and the State have governments dedicated to Bihar's progress. Let me share a statistic with you. During the 10 years of UPA rule, when Congress and RJD were in power at the Centre, Bihar received only around Rs 2 lakh crore. That is, over 10 years, approximately Rs 2 lakh crore. Clearly, they were punishing Nitish ji’s government, punishing Bihar. In 2014, when you gave me the opportunity to serve at the Centre, I put an end to this old politics of vengeance against Bihar. Over the past 10 years, under the NDA government, the funds allocated for Bihar’s development have increased manifold. Just now, Samrat Choudhary ji was sharing those figures—funds amounting to several lakh crore rupees have been provided.
Friends,
This means that compared to the Congress-RJD era, our government has given Bihar several times more financial support. These funds are being used for public welfare and development projects across the state.
Friends,
It is essential for today’s generation to understand the state of despair Bihar was in two decades ago. Under the rule of RJD and Congress, development had come to a standstill. The funds meant for the poor never reached them. Those in power were primarily concerned with how to loot the rights and entitlements of the poor. But Bihar is the land of bravehearts—those who make the impossible possible, the land of tireless workers. You liberated this land from the shackles of RJD and Congress. You made the impossible possible. As a result, welfare schemes are now directly reaching the poor in Bihar. In the past 11 years, over four crore houses have been built for the poor across the country under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Of these, nearly 60 lakh homes have been constructed in Bihar alone for the poor. That means we have provided pucca houses to more people in Bihar than the entire population of countries like Norway, New Zealand, and Singapore.
Let me give you another example—right here in our own Motihari district, nearly 3 lakh poor families have received pucca houses. And the count continues to rise rapidly. Even today, over 12,000 families here have had the good fortune of moving into their own pucca houses. More than 40,000 poor families have received direct financial assistance in their bank accounts for constructing their homes. Most of these beneficiaries are my brothers and sisters from the Dalit, Mahadalit, and backward families. You are well aware that under the rule of RJD and Congress, it was unimaginable for the poor to get pucca houses. Under their regime, people were afraid even to paint or renovate their homes, fearing they might be harassed or evicted. Those under RJD could never have given you a pucca house.
Friends,
Today, as Bihar moves forward, mothers and sisters of the state are the greatest strength behind this progress. As I observed earlier today, lakhs of women were blessing us—it was a heart-touching sight. The mothers and sisters of Bihar, the women of this land, fully understand the significance of every step being taken by the NDA. Just recall—there was a time when even if you had ten rupees, you had to hide it. You had no bank accounts, nor was anyone allowed to enter banks. Only Modi understands what self-respect means for the poor. Modi asked the banks—how can you not open your doors for the poor? We launched a massive campaign and opened Jan Dhan accounts. This initiative greatly benefitted the women from the poor families. In Bihar alone, approximately 3.5 crore Jan Dhan accounts were opened for women. After that, the money from government schemes began to be transferred directly into these accounts. Just a few days ago, my friend Nitish ji’s government, as he also just announced, increased the pension amount for the elderly, differently-abled, and widowed mothers from Rs 400 to Rs 1,100 per month. This money too will be deposited directly into your bank accounts. In just the last 1.5 months, assistance worth more than Rs 1,000 crore has been sent to over 24,000 self-help groups in Bihar. This has been possible only because our mothers and sisters now possess the power of Jan Dhan accounts.
Friends,
The results of these efforts towards women’s empowerment are clearly visible. Across the country, and in Bihar too, the number of “Lakhpati Didis” is steadily rising. Our target is to make 3 crore women as 'Lakhpati Didis' in Bharat. So far, 1.5 crore women have achieved this milestone. In Bihar too, over 20 lakh women have become “Lakhpati Didis.” Right here in Champaran, more than 80,000 women have joined self-help groups and become “Lakhpati Didis.”
Friends,
Today, a Community Investment Fund of Rs 400 crore has also been disbursed here. This fund will help strengthen the power of women. The 'Jeevika Didi' scheme introduced by Nitish ji has paved the way for lakhs of women in Bihar to become self-reliant.
Friends,
The vision of the BJP and NDA is clear—Bharat will move forward only when Bihar progresses. And Bihar will move forward only when the youth of Bihar progress. Our resolve is clear—A prosperous Bihar, with employment for every youth! To ensure that the youth of Bihar find ample employment opportunities within the state itself, significant work has been undertaken over the past years. Nitish ji’s government has provided employment to lakhs of young people in government jobs with complete transparency. Nitish ji has recently made fresh resolutions for employment opportunities for the youth of Bihar, and the Central Government is working shoulder to shoulder with him.
Friends,
A few days ago, the Central Government approved a major scheme. Under this initiative, any young person receiving their first employment opportunity in a private company will be given Rs 15,000 from the Central Government. This scheme is set to be implemented from 1st August. The Central Government plans to invest Rs 1 lakh crore in this programme—to provide new jobs to new youngsters. Bihar’s youth will also greatly benefit from this initiative.
Friends,
To promote self-employment in Bihar, schemes like the MUDRA Yojana are being accelerated. In just the past two months, lakhs of loans have been distributed in Bihar under this scheme. Right here in Champaran, 60,000 youngsters have received MUDRA loans for self-employment.
Friends,
Those in RJD can never provide you with employment—the very people who, in the name of giving you jobs, would take your land and register it in their own names. Never forget—on one hand, the Bihar of the lantern era, and on the other this Bihar lit with the flame of new hope. This journey has been made possible by walking hand in hand with the NDA. That is why Bihar’s resolve is unwavering—With the NDA, at every moment!
Friends,
In recent years, the firm crackdown on Naxalism in Bihar has paved the way for a better and more secure future for the state's youth. Maoism, which held back districts like Champaran, Aurangabad, Gaya ji, and Jamui for many years, is now breathing its last. The dark shadow of Maoism that once loomed over these regions has lifted, and today, the youth of these areas are dreaming big. It is our firm resolve to completely rid Bharat of Naxalism.
Friends,
This is a new Bharat—one that spares no effort, leaving no stone unturned to bring justice to the enemies of Bharat Mata. From this very soil of Bihar, I had resolved to launch 'Operation Sindoor', and today, the entire world is witnessing its success.
Friends,
Bihar lacks neither potential nor resources. Today, these resources are becoming the driving force of Bihar’s progress. Just look at how, thanks to the NDA government’s efforts, the price of makhana has significantly increased—because we connected the makhana farmers here to larger markets. We are establishing a Makhana Board. Banana, litchi, Marcha rice, Katarni rice, Zardalu mangoes, Magahi paan—these and many other products will now connect the farmers and youth of Bihar to global markets.
Brothers and sisters,
Enhancing agricultural produce and increasing farmers' incomes is our top priority. Under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme, approximately Rs 3.5 lakh crore has already been provided to farmers. Here in Motihari alone, more than 5 lakh farmers have received over Rs 1,500 crore.
Friends,
We do not stop at slogans, nor do we limit ourselves to promises—we deliver through action. When we say that we are continuously working for the backward and most backward sections, this is clearly reflected in both our policies and our decisions. The mission of the NDA government is—priority to every backward section! Whether it be backward regions or socially backward classes, they are our government's foremost priority. For decades, more than 110 districts in our country were labelled as 'backward' and left to their fate. We, however, prioritised these districts—not calling them backward but renaming them Aspirational Districts and driving their development. That is, 'priority to the backward'. Even our border villages were long regarded as the last villages and thus neglected. We changed this mindset—giving priority to the development of these so-called ‘last villages’, and redefined them instead as the 'first villages' of the country. Once again, 'priority to the backward'. Our OBC community had been demanding constitutional status for the OBC Commission for decades. It was our government that fulfilled this demand. Among our tribal communities as well, we identified and prioritised those who were most marginalised through the JANMAN scheme, and Rs 25,000 crore is now being spent for their development. That is why I say—those who are backward are our priority.
And in line with this very vision, another major scheme has just been launched. Two days ago, the Union Cabinet approved the 'Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana'. Under this scheme, 100 of the most agriculturally backward districts will be identified. These are districts that hold immense agricultural potential but still lag behind in productivity and farmer income. These districts will be prioritised and supported under this scheme. That is, 'priority to the backward'—and nearly 1.75 crore farmers across the country will directly benefit from it. A very large number of these beneficiaries will be my farmer brothers and sisters from Bihar.
Friends,
Today, railway and road projects worth thousands of crores of rupees have been inaugurated and had their foundation stones laid. These projects will greatly benefit the people of Bihar. Across various routes in the country, the Amrit Bharat Express has been flagged off. A direct Amrit Bharat Express will now also run from Motihari-Bapudham to Anand Vihar, Delhi. The Motihari railway station too is being redeveloped with a new look and enhanced facilities. The doubling of the Darbhanga-Narkatiaganj rail line will provide a lot of convenience to passengers on this route.
Friends,
The land of Champaran is also deeply connected to our Spirituality and culture. The Ram-Janaki Path passes through Sattarghat, Kesariya, Chakia, and Madhuban in Motihari. The new railway line being constructed from Sitamarhi to Ayodhya will enable devotees from Champaran to travel to Ayodhya for darshan. The greatest benefit of all these efforts is the improved connectivity in Bihar, which will also generate new employment opportunities.
Friends,
Congress and RJD have long practised politics in the name of the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities. But far from granting equal rights, they do not even extend respect to those outside their own families. Their arrogance is now plain for all of Bihar to see. We must protect Bihar from their ill intentions. The team of Nitish ji, the BJP team, and the entire NDA have worked tirelessly here for many years. Distinguished figures like Shri Chandra Mohan Rai ji have guided us along the way. Together, we must accelerate these efforts for Bihar’s development. Together, we must move towards a brighter future for Bihar. Let us take a pledge—Banayenge Naya Bihar, Phir Ekbar NDA Sarkar (We will build a new Bihar, once again with the NDA government!)
With this, I once again extend my hearty congratulations to you all for today’s development projects. Now, with both hands raised high, say with full strength—
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ মোতিহাৰীত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ মূল পাঠ
18 JUL 2025 3:53PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
এই পবিত্ৰ শাওন মাহত আমি বাবা সোমেশ্বৰনাথৰ ওচৰত প্ৰণিপাত কৰো আৰু বিহাৰবাসীৰ জীৱনত সুখ আৰু সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই আনিবলৈ তেওঁৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰো।
বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰিফ মহম্মদ খান জী, ৰাজ্যখনৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী নীতিশ কুমাৰ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী জীতন ৰাম মাঝি জী, গিৰিৰাজ সিং জী, ললন সিং জী, চিৰাগ পাছোৱান জী, ৰামনাথ ঠাকুৰ জী, নিত্যানন্দ ৰায় জী, সতীশ চন্দ্ৰ ডুবে জী, ৰাজভূষণ চৌধুৰী জী, বিহাৰৰ উপ- মুখ্যমন্ত্ৰী সম্ৰাট চৌধুৰী জী, বিজয় সিনহা জী, সংসদত মোৰ সহকৰ্মীসকল, বিহাৰৰ জ্যেষ্ঠ নেতা উপেন্দ্ৰ কুশৱাহা জী, বিহাৰ ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ সভাপতি দিলীপ জয়ছোৱাল জী, উপস্থিত মন্ত্ৰীসকল, জন প্ৰতিনিধি আৰু বিহাৰৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল!
ৰাধা মোহন সিং জীয়ে সদায় মোক চম্পাৰণ ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ দিয়ে। চম্পাৰণৰ এই ভূমিয়ে ইতিহাস ৰচনা কৰিছে, এই ভূমিয়ে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত গান্ধীজীক এক নতুন দিশ দেখুৱাইছিল, এতিয়া এই ভূমিৰ অনুপ্ৰেৰণাই বিহাৰৰ বাবেও এক নতুন ভৱিষ্যতৰ সৃষ্টি কৰিব।
আজি ইয়াৰ পৰাই ৭ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আৰু বিহাৰৰ সকলো জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো। এজন যুৱকে এটা সম্পূৰ্ণ ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰি ইয়ালৈ আনিছে, বৰ ভাল কাম হৈছে। মই ভাবো যে তেওঁ মোৰ সন্মুখত ইয়াক উপস্থাপন কৰিব বিচাৰিছে। গতিকে মই মোৰ এছ পি জি লোকসকলক কৈছো, ভাই, আপুনি তাত আপোনাৰ ঠিকনা লিখি দিয়ক। মই আপোনাক এখন পত্ৰ লিখিম। আপুনি মোৰ পত্ৰ পাব। মই আপোনাৰ ওচৰত অত্যন্ত কৃতজ্ঞ যে আপুনি মোক সীতা মাতাক সদায় স্মৰণ কৰা অযোধ্যাৰ বিশাল মন্দিৰৰ শিল্পকৰ্ম প্ৰদান কৰিছে। মই আপোনাৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত বিশ্ব অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। এসময়ত কেৱল পশ্চিমীয়া দেশসমূহৰ হাতত থকা শক্তি এতিয়া পূবৰ দেশসমূহৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈ আছে, অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি পাইছে। পূবৰ দেশসমূহে এতিয়া উন্নয়নৰ নতুন গতি লাভ কৰিছে। বিশ্বৰ দৰে পূবৰ দেশসমূহেও উন্নয়নৰ দৌৰত আগবাঢ়ি আছে, ভাৰতত এই পৰ্য্যায়টো আমাৰ পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ। এইটো আমাৰ সংকল্প যে আগন্তুক সময়ত মুম্বাই পশ্চিম ভাৰতত থকাৰ দৰে পূবত মোতিহাৰীৰ নাম থাকিব। যেনেকৈ গুৰুগ্ৰামত সুযোগ আছে, গয়াতো সুযোগ থাকিব লাগে। পুনেৰ দৰে পাটনাতো ঔদ্যোগিক উন্নয়ন হ’ব লাগে। চুৰাটৰ দৰে, জয়পুৰ, জলপাইগুৰি আৰু জাজপুৰৰ দৰে ছান্থাল পৰগণাকো বিকশিত কৰিব লাগে, পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিব লাগে। বেংগালুৰুৰ দৰে বীৰভূমৰ জনসাধাৰণো আগবাঢ়ি যাব লাগে।
ভাই-ভনীসকল,
পূব ভাৰতক আগুৱাই নিবৰ বাবে আমি বিহাৰক এখন উন্নত বিহাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব। আজি বিহাৰত ইমান দ্ৰুত গতিত কাম চলি আছে কাৰণ কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত বিহাৰৰ বাবে এক কাৰ্যকৰী চৰকাৰ আছে। মই আপোনালোকক এটা সংখ্যা দিওঁ, যেতিয়া কংগ্ৰেছ আৰু আৰ জে ডি কেন্দ্ৰত ক্ষমতাত আছিল, ইউ পি এৰ ১০ বছৰত বিহাৰে মাত্ৰ প্ৰায় দুই লাখ কোটি টকা পাইছিল। অৰ্থাৎ এই লোকসকলে নীতিশ জীৰ চৰকাৰৰ ওপৰত প্ৰতিশোধ লৈ আছিল। ২০১৪ চনত আপোনালোকে মোক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছিল, কেন্দ্ৰলৈ অহাৰ পাছত মই বিহাৰৰ পৰা প্ৰতিশোধ লোৱাৰ এই পুৰণি ৰাজনীতিৰো অন্ত পেলাইছিলো। যোৱা ১০ বছৰত এন ডি এৰ শাসনকালত বিহাৰৰ উন্নয়নৰ বাবে যি পৰিমাণৰ ধন দিয়া হৈছে, সেয়া পূৰ্বতকৈ বহুগুণ বেছি। এনেদৰে বহু লাখ কোটি টকা দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
অৰ্থাৎ, আমাৰ চৰকাৰে বিহাৰক কংগ্ৰেছ আৰু আৰ জে ডিতকৈ বহুগুণে অধিক ধন দিছে। এই ধন বিহাৰৰ জনকল্যাণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে, এই ধন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ প্ৰজন্মই জানিব লাগিব যে দুটা দশকৰ আগতে বিহাৰ কেনেকৈ হতাশাত ডুব গৈছিল। আৰ জে ডি আৰু কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত উন্নয়নত বাধা আহিছিল, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ধন দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাটো অসম্ভৱ আছিল, যিসকল ক্ষমতাত আছিল তেওঁলোকৰ কেৱল দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ অধিকাৰৰ ধন কেনেকৈ লুট কৰিব লাগে তাৰ ধাৰণা আছিল, কিন্তু বিহাৰ হৈছে অসম্ভৱক সম্ভৱ কৰি তোলা নায়কসকলৰ শ্ৰমিকসকলৰ ভূমি। আপোনালোকে এই ভূমিক আৰ জে ডি আৰু কংগ্ৰেছৰ বন্ধনৰ পৰা মুক্ত কৰিলে, অসম্ভৱক সম্ভৱ কৰিলে, ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আজি বিহাৰত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ আঁচনিসমূহ পোনপটীয়াকৈ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ওচৰলৈ গৈছে। যোৱা ১১ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ৪ কোটিৰো অধিক গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত কেৱল বিহাৰত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে প্ৰায় ৬০ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ, আমি কেৱল বিহাৰৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক বিশ্বৰ নৰৱে, নিউজিলেণ্ড আৰু ছিংগাপুৰৰ দৰে দেশৰ মুঠ জনসংখ্যাতকৈ অধিক লোকক পকী ঘৰ প্ৰদান কৰিছো। বিহাৰৰ বাহিৰলৈ গৈ মই আপোনালোকক কওঁ, কেৱল আমাৰ মোতিহাৰী জিলাত, আমাৰ প্ৰায় ৩ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে পকী ঘৰ লাভ কৰিছে। এই সংখ্যা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাই আহিছে। আজিও ১২ হাজাৰৰো অধিক পৰিয়ালে ইয়াত তেওঁলোকৰ পকী ঘৰত প্ৰৱেশ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে। ৪০ হাজাৰৰো অধিক দৰিদ্ৰ লোকৰ বেংক একাউণ্টলৈ তেওঁলোকৰ পকী ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে পোনপটীয়াকৈ ধন প্ৰেৰণ কৰা হৈছে, এই লোকসকলৰ অধিকাংশই মোৰ দলিত আৰু মহাদলিত ভাই-ভনী, পিছপৰা পৰিয়ালৰ মোৰ ভাই-ভনী। আপোনালোকে এইটোও জানে, আৰ জে ডি আৰু কংগ্ৰেছৰ শাসনত এনে এখন পকী ঘৰ পোৱাটো দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে অসম্ভৱ আছিল, যাৰ শাসনত মানুহে নিজৰ ঘৰবোৰ ৰঙো কৰা নাছিল, তেওঁলোকে ভয় কৰিছিল যে যদি ৰং কৰা হয়, তেন্তে তেওঁলোক জমিদাৰৰ চকুত পৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি বিহাৰ আগবাঢ়ি গৈ আছে, সেয়েহে ইয়াৰ আঁৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈছে বিহাৰৰ মাতৃ-ভগ্নীসকল। লাখ লাখ ভগ্নীয়ে আমাক আশীৰ্বাদ দিয়া মই আজি প্ৰত্যক্ষ কৰিছো, এই দৃশ্যটো বৰ আন্তৰিক আছিল। এন ডি এই গ্ৰহণ কৰা প্ৰতিটো পদক্ষেপৰ গুৰুত্ব বিহাৰৰ মাতৃ-ভগ্নী আৰু ইয়াৰ মহিলাসকলে ভালদৰে বুজি পাইছে বাবেই ইমান বৃহৎসংখ্যক মাতৃ আৰু ভগ্নী ইয়ালৈ আহিছে। আপোনালোকৰ নিশ্চয় মনত আছে, যেতিয়া আপোনালোকৰ ওচৰত ১০ টকাও লুকুৱাই ৰাখিব লগা হৈছিল। কাৰণ বেংকত একাউণ্ট নাছিল আৰু আপোনালোকক বেংকত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ দিয়া নাছিল, মোদীয়ে জানে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ আত্মসন্মান কি। দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে দুৱাৰ কিয় মুকলি নকৰিব বুলি মই বেংকবোৰক সুধিছিলো। আমি ডাঙৰ অভিযান চলাই জন ধন একাউণ্ট খুলিছো। দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ মহিলাসকলে ইয়াৰ পৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছিল। বিহাৰত প্ৰায় ৩.৫ কোটি মহিলাৰ জন ধন একাউণ্টো খোলা হৈছে। ইয়াৰ পাছত আমি চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ ধন পোনপটীয়াকৈ এই একাউণ্টসমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলো। মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে, মোৰ বন্ধু নীতিশ জীৰ চৰকাৰেও ঘোষণা কৰে যে বৃদ্ধ, বিশেষভাৱে সক্ষম আৰু বিধৱা মাতৃসকলৰ বাবে পেন্সন ৪০০ৰ পৰা প্ৰতি মাহে ১,১০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এই ধন পোনপটীয়াকৈ আপোনাৰ বেংক একাউণ্টলৈ যাব। যোৱা ডেৰ মাহত বিহাৰৰ ২৪ হাজাৰৰো অধিক আত্মসহায়ক গোটলৈ ১,০০০ কোটিতকৈও অধিক টকা প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। এইটোও সম্ভৱ হৈছিল কাৰণ আজি মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ জন ধন একাউণ্ট থকা বাবে এয়া সম্ভৱ হৈছে।
বন্ধুসকল,
মহিলা সবলীকৰণৰ দিশত কৰা এই প্ৰচেষ্টাসমূহেও অভূতপূৰ্ব ফলাফল প্ৰদান কৰিছে। দেশত, বিহাৰত লাখপতি দিদিৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হৈ আছে। আমি দেশত ৩ কোটি ভগ্নীক লাখপতি দিদি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। এতিয়ালৈকে ডেৰ কোটি ভগ্নী লাখপতি দিদি হৈ পৰিছে। আমাৰ বিহাৰতো ২০ লাখতকৈও অধিক লাখপতি দিদি আছে। চম্পাৰণতে ৮০ হাজাৰৰো অধিক মহিলাই আত্মসহায়ক গোটত যোগদান কৰি লাখপতি দিদি হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত ৪০০ কোটি টকাৰ সামূহিক বিনিয়োগ পুঁজিও মুকলি কৰা হৈছে। এই ধন নাৰী শক্তি বৃদ্ধিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। তদুপৰি নীতিশজীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত জীৱিকা দিদি আঁচনিখনে বিহাৰৰ লাখ লাখ মহিলাক আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিজেপি আৰু এনডিএৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে-যেতিয়া বিহাৰ আগবাঢ়ি যাব, তেতিয়াহে দেশ আগবাঢ়ি যাব। বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে বিহাৰো আগবাঢ়ি যাব। আমাৰ সংকল্প হৈছে-সমৃদ্ধিশালী বিহাৰ, প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি! বছৰ বছৰ ধৰি ইয়াত দ্ৰুতগতিত কাম কৰা হৈছে যাতে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিহাৰতে সৰ্বাধিক নিযুক্তিৰ সুযোগ লাভ কৰে। নীতিশজীৰ চৰকাৰেও সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰে ইয়াত লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি দিছে। বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ নিযুক্তিৰ বাবেও নীতিশজীয়ে নতুন সংকল্প লৈছে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে তেওঁলোকৰ কান্ধত কান্ধ মিলাই সমৰ্থন আগবঢ়াই আছে।
বন্ধুসকল,
কেইদিনমান পূৰ্বে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এটা ডাঙৰ আঁচনি অনুমোদন কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত ব্যক্তিগত কোম্পানীত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সুযোগ পোৱাসকলক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পৰা ১৫ হাজাৰ টকাকৈ দিয়া হ'ব। আঁচনিখন ১ আগষ্টৰ পৰাই কাৰ্যকৰী হ'বলৈ গৈ আছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে এক লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলৈ গৈ আছে, নতুন যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন নিযুক্তি। ই বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো যথেষ্ট উপকৃত কৰিব।
বন্ধুসকল,
বিহাৰত স্ব-নিযুক্তিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে মুদ্ৰা যোজনাৰ দৰে প্ৰচাৰ অভিযানসমূহক অধিক গতি প্ৰদান কৰা হৈছে। কেৱল যোৱা দুমাহতে বিহাৰত মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত লাখ লাখ ঋণ দিয়া হৈছে। চম্পাৰণৰ ৬০ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়েও স্ব-নিযুক্তিৰ বাবে মুদ্ৰা ঋণ লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আৰ জে ডিৰ সেই লোকসকলে আপোনাক কেতিয়াও কৰ্মসংস্থাপন দিব নোৱাৰে, যিসকলে কৰ্মসংস্থাপনৰ নামত আপোনাৰ পঞ্জীয়ন কৰায়, আপোনাৰ মনত আছে, এফালে লণ্ঠন যুগৰ বিহাৰ আছিল, আনহাতে ই নতুন আশাৰ বিহাৰ। বিহাৰে এনডিএৰ সৈতে খোজ কাঢ়ি এই যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰিছে, সেয়েহে এনডিএৰ সৈতে বিহাৰৰ সংকল্প অটল।
বন্ধুসকল,
বিগত বছৰবোৰত বিহাৰত যিধৰণে নক্সালবাদৰ ওপৰত আক্ৰমণ কৰা হৈছে, বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। চম্পাৰণ, ঔৰংগাবাদ, গয়াজী, জামুইৰ দৰে জিলাসমূহক বছৰ বছৰ ধৰি পিচুৱাই ৰখা মাওবাদেই আজি শেষ নিশ্বাস ত্যাগ কৰিছে। আজি মাওবাদৰ প্ৰভাৱত থকা অঞ্চলসমূহৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ডাঙৰ ডাঙৰ সপোন দেখিছে। আমি ভাৰতক নক্সালবাদৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত কৰি ৰাখিবলৈ সংকল্পবদ্ধ।
বন্ধুসকল,
এয়া হৈছে নতুন ভাৰত, এতিয়া ভাৰতে মা ভাৰতীৰ শত্ৰুসকলক শাস্তি দিবলৈ ভূমি আৰু আকাশক একত্ৰিত কৰে। এই বিহাৰৰ মাটিৰ পৰাই মই অপাৰেচন সিন্দূৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছিলো আৰু আজি ইয়াৰ সফলতা সমগ্ৰ বিশ্বই দেখিছে।
বন্ধুসকল,
বিহাৰত শক্তি বা সম্পদৰ অভাৱ নাই। আজি বিহাৰৰ সম্পদসমূহ বিহাৰৰ প্ৰগতিৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে। আপোনালোকে দেখিছে, এন ডি এ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত মখানাৰ মূল্য ইমান বৃদ্ধি পাইছে। কাৰণ, আমি ইয়াৰ মখানা কৃষকসকলক ডাঙৰ বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিছো। আমি এখন মখানা পৰিষদ গঠন কৰিছো। কল, লিচু, মৰ্চা চাউল, কাটাৰ্ণী চাউল, জৰ্দালু আম, মগহী পান, এনে বহুতো সামগ্ৰী এতিয়া আছে, যিয়ে বিহাৰৰ কৃষক আৰু বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বৰ বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
কৃষকসকলৰ উৎপাদন আৰু তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰাটো আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ। পিএম-কিষাণ সন্মান নিধি যোজনাৰ অধীনত এতিয়ালৈকে কৃষকসকলক প্ৰায় ৩ লাখ ৫০ হাজাৰ কোটি টকা দিয়া হৈছে। কেৱল মোতিহাৰীত ৫ লাখৰো অধিক কৃষকে ৫০০ কোটিতকৈ অধিক টকা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি শ্লোগানত থমকি ৰোৱা নাই বা প্ৰতিশ্ৰুতিতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই, আমি ইয়াৰ ওপৰত কাম কৰো। যেতিয়া আমি কওঁ যে আমি নিৰন্তৰভাৱে পিছপৰা, অত্যন্ত পিছপৰা লোকসকলৰ বাবে কাম কৰি আছো, ই আমাৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তসমূহতো প্ৰতিফলিত হয়। এন ডি এ চৰকাৰৰ লক্ষ্য একেই-প্ৰত্যেকগৰাকী পিছপৰা লোকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া! প্ৰতিগৰাকী পিছপৰা লোকক অগ্ৰাধিকাৰ! পিছপৰা অঞ্চল হওক বা পিছপৰা শ্ৰেণী, সেইটোৱেই আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰথম অগ্ৰাধিকাৰ। কেইবা দশক ধৰি আমাৰ দেশত ১১০ খনতকৈও অধিক জিলা পিছপৰা হৈ আছিল। আমি এই জিলাসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো, পিছপৰা জিলাৰ পৰিৱৰ্তে, আমি সেইবোৰক আকাংক্ষিত জিলা হিচাপে গঢ়ি তুলি বিকশিত কৰিছো, অৰ্থাৎ পিছপৰা লোকসকলৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ। আমাৰ দেশৰ সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহক অন্তিমখন গাঁও হিচাপে এৰি দিয়া হৈছিল। আমি এই শেষৰ তথাকথিত গাওঁবোৰক, তাৰ উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো আৰু আমি নামটো সলনি কৰি ইয়াৰ ব্যাখ্যা সলনি কৰিছো। বহু দশক ধৰি আমাৰ অ’বিচি সমাজে অ’বিচি আয়োগৰ বাবে সাংবিধানিক মৰ্যাদা দাবী কৰি আছিল। এইটো আমাৰ নিজৰ চৰকাৰেও কৰিছিল। আনকি আমাৰ জনজাতীয় সমাজত, যিসকল আটাইতকৈ পিছপৰা আছিল, চৰকাৰে তেওঁলোকৰ বাবে জনমান যোজনা আৰম্ভ কৰিছিল, এতিয়া তেওঁলোকৰ উন্নয়নৰ বাবে ২৫ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। সেয়েহে মই কওঁ-যি পিছপৰা সেয়া আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ। এতিয়া এই মনোভাৱেৰে আন এখন বৃহৎ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। মাত্ৰ দুদিন পূৰ্বে কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন-ধান্য কৃষি যোজনাত অনুমোদন জনাইছে। এই আঁচনিৰ অধীনত কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত ১০০ খন আটাইতকৈ পিছপৰা জিলা চিনাক্ত কৰা হ’ব। এইবোৰ এনে জিলা হ’ব, য’ত কৃষিৰ সৈতে জড়িত বহুতো সম্ভাৱনা আছে, কিন্তু এই জিলাসমূহ এতিয়াও উৎপাদন আৰু কৃষকসকলৰ উপাৰ্জনৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি আছে। এই জিলাসমূহৰ কৃষকসকলক এই আঁচনিৰ অধীনত অগ্ৰাধিকাৰমূলক সাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব। অৰ্থাৎ পিছপৰা লোকসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব। ই দেশৰ প্ৰায় আঢ়ৈ কোটি কৃষকক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ এক বৃহৎসংখ্যক হৈছে বিহাৰৰ মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকল।
বন্ধুসকল,
ৰে’ল আৰু পথ সম্পৰ্কীয় হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প আজি ইয়াত উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে বিহাৰৰ জনসাধাৰণক যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰিব। সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন পথত অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰত্যক্ষ অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ এতিয়া মোতিহাৰী-বাপুধামৰ পৰা দিল্লী আনন্দ-বিহাৰলৈও চলিব। মোতিহাৰী ৰেল ষ্টেচনটোৱেও এতিয়া নতুন সুবিধাৰ সৈতে এক নতুন ৰূপত সাজু হৈ আছে। দাৰভাংগা-নৰকাতিয়াগঞ্জ ৰে’লপথ দ্বৈতকৰণৰ ফলত যাত্ৰীসকলৰ যথেষ্ট সুবিধা হ’ব।
বন্ধুসকল,
ৰাম-জানকী পথে মোতিহাৰীৰ সত্তৰঘাট, কেশৰিয়া, চাকিয়া, মধুবনৰ মাজেৰে পাৰ হ’ব। সীতামড়ীৰ পৰা অযোধ্যালৈ অহা নতুন ৰে’ল লাইনে ভক্তসকলৰ চম্পাৰণৰ পৰা অযোধ্যা ভ্ৰমণ সূচল কৰিব। এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ হৈছে যে বিহাৰত উন্নত সংযোগ হ'ব আৰু ইয়াত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি হ'ব।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছ আৰু আৰ জে ডিয়ে দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় লোকসকলৰ নামত ৰাজনীতি কৰি আহিছে। কিন্তু সমান অধিকাৰৰ পৰা আঁতৰি, তেওঁলোকে আনকি পৰিয়ালৰ বাহিৰৰ লোকসকলকো সন্মান নিদিয়ে। আজি সমগ্ৰ বিহাৰে এই লোকসকলৰ অহংকাৰ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। আমি বিহাৰক তেওঁলোকৰ দুষ্ট উদ্দেশ্যৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব লাগিব। নীতিশজীৰ দল, বিজেপি দল আৰু সমগ্ৰ এনডিএই ইয়াত ইমান বছৰ ধৰি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে, শ্ৰী চন্দ্ৰমোহন ৰায়জীৰ দৰে ব্যক্তিত্বই আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। আমি একেলগে বিহাৰৰ উন্নয়নৰ বাবে এই প্ৰচেষ্টাবোৰক অধিক গতি দিব লাগিব, একেলগে বিহাৰৰ সোণালী ভৱিষ্যতৰ দিশে আগবাঢ়িব লাগিব। আমি এটা প্ৰতিশ্ৰুতি ল’ব লাগিব-এখন নতুন বিহাৰ সৃষ্টি কৰক, তাৰ পিছত আকৌ এবাৰ এন ডি এ চৰকাৰ গঠন কৰক! ইয়াৰ সৈতে, আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই আপোনালোকক আকৌ এবাৰ বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ সৈতে দুয়োখন হাত ওপৰলৈ তোলক আৰু আপোনাৰ সকলো শক্তিৰে কওক।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।