Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 'Uttarakhand Investment Festival 2025' organized on realization of 1 lakh Crore investment in the State; inaugurates and lays foundation stones of various development works of the Uttarakhand Government worth Rs 1,271 crore
Modi Ji is ensuring uniform development of the country by developing small and eastern states
The Union Home Minister congratulates the Uttarakhand Chief Minister and his team on bringing investment of more than one lakh crore rupees in Uttarakhand to reality
Uttarakhand is an excellent example of balance between environment and industrial development
Ayurveda, Yoga, Organic Farming and Natural Treatment are set to become four important pillars of development of Uttarakhand
Opposition should stop the practice of disrupting development of states
Shri Narendra Modi Ji has busted the myth that industrial development and welfare of the poor can’t take place simultaneously
No power can hinder the progress of Uttarakhand — a land graced by one Jyotirlinga, three Shakti Peethas, the Char Dham, the Panch Prayag, the Panch Kedar, and the Sapt Badri
19 JUL 2025 8:00PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the 'Uttarakhand Investment Festival – 2025', organized on the occasion of realisation of ₹1 lakh crore worth of investments in Uttarakhand, and inauguration and foundation laying ceremony of various development projects worth ₹1,271 crore by the state government. On this occasion, Uttarakhand Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami, Speaker of the Legislative Assembly Smt. Ritu Khanduri Bhushan, Union Minister of State for Road Transport and Highways Shri Ajay Tamta, and Yog Guru Baba Ramdev, along with several other dignitaries, were present.
Addressing the 'Uttarakhand Investment Festival 2025', Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that every time he visits Uttarakhand, he returns with a renewed sense of energy. The moment one sets foot in Uttarakhand, he is blessed by the deities residing in the Char Dham, the sacred rivers Ganga and Yamuna, and the saints who have kept the flame of spirituality alive in this land. Shri Shah said that Uttarakhand is rightly called the "Dev Bhoomi" (Land of the Gods), because its mountain peaks elevate not just India but the entire world to spiritual heights. The saints and sages residing here have, for thousands of years, worked to purify and uphold Indian culture flowing alongside the Ganga. At the same time, the rivers of Uttarakhand provide drinking water and irrigation to nearly half of India, sustaining life. He added that Uttarakhand offers a unique confluence of nature and culture.
Shri Amit Shah stated that during the 2023 Global Investors Summit held in Uttarakhand, when Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami informed him that the state had received MoUs worth ₹3.56 lakh crore, he had remarked that signing MoUs is not a major achievement—implementing them on the ground is the real challenge. Shri Shah said that today, investments worth over ₹1 lakh crore have become a reality in Uttarakhand. He noted that bringing investments to landlocked and hilly regions is as challenging as climbing a mountain. However, Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami, despite all adverse circumstances and by breaking traditional perceptions, has successfully brought in investments exceeding ₹1 lakh crore in the state. He added that along with these investments, more than 81,000 jobs have been created in Uttarakhand. Additionally, it is estimated that ancillary industries will generate around 2.5 lakh new employment opportunities. Importantly, investment has reached even Tier-2 and Tier-3 cities. He emphasized that industrial growth in the state has been pursued while maintaining a balance with environmental sustainability. He praised Chief Minister Shri Dhami for outlining a new roadmap for Uttarakhand’s development, marked by transparency in policy, speed in implementation, and vision in planning.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that when the people of Uttarakhand were fighting for a separate Uttarakhand state, the opposition party persecuted the agitators of Uttarakhand. He said that the work of making Uttarakhand a separate state was done by the then Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee. Atal ji created three states - Uttarakhand, Jharkhand and Chhattisgarh. These three states were formed and started moving forward in the path of development. The icing on the cake was when Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's government came to power in 2014. Shri Shah said that whatever Atal ji created, Modi ji worked to improve and enhance it. Now there is a double engine government in Uttarakhand.
Shri Amit Shah said that Modi Ji has drawn the blueprint for the development of the entire country. Whether it is development of infrastructure, bringing clarity in education policy, laying the foundation of industrial development of the country, taking the economy forward, Modi Ji has made many records in every field. He said that the Modi government has increased the length of national highways by 60 percent in the last 10 years. Work has been done to build 8 lakh kilometer of new roads in rural areas. Convenient 'Vande Bharat' trains have reached 333 districts of the country. 45 thousand kilometers of railway lines have been electrified. 88 new airports have been built and inland waterway cargo has increased 11 times. It is the result of these development works that Atal Ji had then brought the economy of this country at number 11 position, which Modi Ji has upscaled it from number 11 to number 4 in 10 years.
Shri Amit Shah said that we are going to become the world's third largest economy in the year 2027. He said that the speed at which development has taken place, our exports in the service sector have doubled and exports have increased by 76 percent, due to which we have become the fastest growing economy. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has busted the myth that if infrastructure is built and industrial development takes place, the welfare of the poor gets affected. He said that the Modi government ensured food security by giving 5 kg of grains free of cost to 80 crore poor people of the country, by providing free treatment up to five lakh rupees to crores of people, their expenses incurred on hospitalization were waived off. For the first time after independence, tap water was provided to 16 crore houses, toilets were built in 12 crore houses, LPG cylinders were delivered to 13 crore houses, electricity was provided to 3 crore houses and four crore people were given houses. Along with this, work was also done to bring 25 crore people above the poverty line.
Union Home Minister said that Modi Ji has pledged to make India fully developed by 2047. It is not possible to build a developed India without a developed Uttarakhand. He said that until our small states progress, there cannot be uniform development in the country. Similarly, until the states of the eastern region progress, there cannot be uniform development in the country. Therefore, the Central Government has paid special attention to the development of small states and eastern states.
Shri Amit Shah said that as far as Uttarakhand is concerned, where one Jyotirlinga, two Shakti Peeths, four Dhams, Panch Prayag, Panch Kedar and Sapt Badri are situated, nobody can stop its development. He said that our government devised a policy that brought stability as per the need of Uttarakhand, provided an environment that rolled out the red carpet for the industry and transparent governance, ensured good law and order and provided such infrastructure so that tourists keep coming 24 hours a day and 365 days a year.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that Modi Ji has left no stone unturned in providing facilities to Uttarakhand. He said that some activists were trying to stop the construction of all-weather roads to our four Dhams, but Modi Ji with great determination fielded the lawyers of the Government of India in the Supreme Court and has almost completed the work of providing all-weather roads to the four Dhams. The day this work is completed, there will be a rush of tourists in Uttarakhand all year round. Shri Shah said that the construction of a 12-km long ropeway from Govind Ghat to Hemkund Sahib at a cost of Rs 2700 crore and the Sonprayag-Kedarnath ropeway at a cost of Rs 4000 crore will attract tourists from all over the world in the coming days. Many such roads are being built for the devotees which will connect Delhi directly.
Shri Amit Shah said that due to stable policies, an environment for industrial investment was created in Uttarakhand. Tourism policy, start-up policy, film city policy, policy for service sector and AYUSH policy were made. By making arrangements for getting all approvals through a single window, the Chief Minister has provided a lot of convenience to the industrialists. Shri Shah said that Ayurveda, yoga, natural treatment and organic farming, these four are going to become the basis of development of Uttarakhand in the coming days. Ayurveda, yoga, natural treatment and organic farming are a tradition here, there is a suitable environment for them and people also have faith in them. There is a possibility of attracting many times more investment and tourists in these four areas. He said that the international container depots built in the state will promote exports and logistics. Plug and play facilities are being developed in Haridwar, Dehradun, Udham Singh Nagar. Many schemes have been brought for start-ups and the current government of the state has created an overall environment for development.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that during the opposition party's government from 2004 to 2014, a total of 53 thousand crore rupees were given to Uttarakhand for devolution and grant-in-aid, while Modi ji gave about three and a half times more i.e. one lakh 86 thousand crore rupees during 2014 to 2024. Apart from this, 31 thousand crore rupees were given for roads, 40 thousand crore rupees for railways and 100 crore rupees for airports. He said that overall we have given four and a quarter times more money to Uttarakhand than the opposition party's government. He told the opposition that when the state develops, the practice of disrupting development should be stopped. When the state is progressing, it is the responsibility of every political party to support it.
Shri Amit Shah said that Modi Ji has also linked heritage along with development. Our aim is to achieve the fastest development in the world without abandoning Indianness, Indian culture and Indian language.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ৰাজ্যখনত ১ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে আয়োজিত ‘উত্তৰাখণ্ড বিনিয়োগ মহোৎসৱ ২০২৫’ত ভাষণ দিয়ে; উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰৰ ১২৭১ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
ক্ষুদ্ৰ আৰু পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনৰ উন্নয়ন কৰি দেশত সমাৱেশী উন্নয়ন সুনিশ্চিত কৰিছে মোদীজীয়ে
উত্তৰাখণ্ডত এক লাখ কোটিতকৈয়ো অধিক টকাৰ বিনিয়োগ বাস্তৱত পৰিণত কৰাৰ বাবে উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু তেওঁৰ দলটোক কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে
পৰিৱেশ আৰু ঔদ্যোগিক বিকাশৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ হৈছে উত্তৰাখণ্ড
আয়ুৰ্বেদ, যোগ, জৈৱিক কৃষি আৰু প্ৰাকৃতিক চিকিৎসা উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ চাৰিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব
বিৰোধীয়ে ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নত ব্যাঘাত জন্মোৱা প্ৰথা বন্ধ কৰিব লাগে
ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু দৰিদ্ৰৰ কল্যাণ একেলগে হ’ব নোৱাৰে বুলি কোৱা ‘মিথ’টোক শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে ভাঙি পেলাইছে
এটা জ্যোতিৰ্লিংগ, তিনিটা শক্তি পীঠ, চাৰ ধাম, পঞ্চ প্ৰয়াগ, পঞ্চ কেদাৰ, আৰু সপ্ত বদ্ৰীৰে শোভা বঢ়া ভূমি— উত্তৰাখণ্ডৰ অগ্ৰগতিত কোনো শক্তিয়ে বাধা দিব নোৱাৰে
19 JUL 2025 8:00PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি উত্তৰাখণ্ডত ১ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ বাস্তৱায়িত কৰাৰ উপলক্ষে আয়োজন কৰা ‘উত্তৰাখণ্ড বিনিয়োগ মহোৎসৱ – ২০২৫’ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে ১,২৭১ কোটি টকাৰে নিৰ্মাণ কৰা এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনীৰ লগতে বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামী, বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমতী ঋতু খান্দুৰি ভূষণ, কেন্দ্ৰীয় পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অজয় টামতা আৰু ‘যোগ গুৰু’ বাবা ৰামদেৱৰ লগতে কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
‘উত্তৰাখণ্ড বিনিয়োগ মহোৎসৱ ২০২৫’ত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰতিবাৰেই উত্তৰাখণ্ড ভ্ৰমণলৈ আহি তেওঁ নৱীকৃত শক্তিবোধেৰে উভতি যাব পাৰিছে। উত্তৰাখণ্ডত ভৰি দিয়াৰ মুহূৰ্ততে ‘চাৰ ধাম’ত বাস কৰা দেৱতা, গংগা আৰু যমুনাৰ দৰে পবিত্ৰ নদী আৰু এই ভূমিত আধ্যাত্মিকতাৰ শিখা জীয়াই ৰখা সন্তসকলে তেওঁক আশীৰ্বাদ দিয়ে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উত্তৰাখণ্ডক "দেৱ ভূমি" (দেৱতাৰ দেশ) বুলি কোৱাটো সঠিক, কাৰণ ইয়াৰ পৰ্বতৰ চূড়াই কেৱল ভাৰতকে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বকে আধ্যাত্মিকতাৰ উচ্চতালৈ উন্নীত কৰে। ইয়াত বাস কৰা সন্ত আৰু ঋষিসকলে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতীয় সংস্কৃতিক কাষেৰে বৈ যোৱা গংগাৰে শুদ্ধ আৰু ৰক্ষাৰ বাবে কাম কৰি আহিছে। একে সময়তে উত্তৰাখণ্ডৰ নদীসমূহে প্ৰায় আধা ভাৰতবৰ্ষক খোৱাপানী আৰু জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা কৰি জীৱন ধাৰণৰ সাধন প্ৰদান কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰাখণ্ডই প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰ সংগমৰ এক অনন্য নিদৰ্শন দাঙি ধৰি আহিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰাখণ্ডত অনুষ্ঠিত ২০২৩ চনৰ ‘গ্ল’বেল ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট’ৰ সময়ত যেতিয়া মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামীয়ে তেওঁক জনাইছিল যে ৰাজ্যখনে ৩.৫৬ লাখ কোটি টকাৰ বুজাবুজি চুক্তি লাভ কৰিছে, তেতিয়া তেওঁ মন্তব্য কৰিছিল যে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাটো কোনো ডাঙৰ কৃতিত্ব নহয়—এইবোৰ ক্ষেত্ৰভিত্তিকভাৱে কাৰ্যকৰী কৰাটো হৈছে প্ৰকৃত প্ৰত্যাহ্বান। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি উত্তৰাখণ্ডত ১ লাখ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিনিয়োগ বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভূমি আৱদ্ধ আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলসমূহলৈ বিনিয়োগ অনাটো পাহাৰ বগোৱাৰ দৰেই প্ৰত্যাহ্বানজনক। কিন্তু মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামীয়ে সকলো প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ মাজতো আৰু পৰম্পৰাগত ধাৰণা ভংগ কৰি ৰাজ্যখনলৈ ১ লাখ কোটিৰো অধিক বিনিয়োগ সফলতাৰে আনিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই বিনিয়োগৰ সমান্তৰালকৈ উত্তৰাখণ্ডত ৮১ হাজাৰৰো অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও আনুষংগিক উদ্যোগসমূহে প্ৰায় ২.৫ লাখ নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল, বিনিয়োগ আনকি দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্তৰভুক্ত চহৰসমূহতো উপনীত হৈছে। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে পৰিৱেশ বহনক্ষমতাৰ সৈতে ভাৰসাম্য বৰ্তাই ৰাখি ৰাজ্যখনৰ ঔদ্যোগিক বিকাশ সাধন কৰা হৈছে। তেওঁ উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ নতুন পথপৰিকল্পনাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰাৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ধামীক প্ৰশংসা কৰে, যি নীতিৰ স্বচ্ছতা, কাৰ্যকৰীকৰণৰ গতি, আৰু পৰিকল্পনাত দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা চিহ্নিত কৰা হৈছে।
গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণে পৃথক উত্তৰাখণ্ড ৰাজ্যৰ বাবে যুঁজি আছিল তেতিয়া বিৰোধী দলে উত্তৰাখণ্ডৰ আন্দোলনকাৰীসকলৰ ওপৰত অত্যাচাৰ চলাইছিল। উত্তৰাখণ্ডক সুকীয়া ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ কাম তদানীন্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অটল বিহাৰী বাজপেয়ীয়ে কৰিছিল বুলিও তেওঁ কয়। অটল জীয়ে তিনিখন ৰাজ্য সৃষ্টি কৰিছিল - উত্তৰাখণ্ড, ঝাৰখণ্ড আৰু ছত্তীশগড়। এই তিনিখন ৰাজ্য গঠন কৰা হ’ল আৰু উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ সময়ত অটল জীয়ে যিয়েই সৃষ্টি কৰিলে, মোদীজীয়ে ইয়াৰ উন্নতি আৰু বৰ্ধনৰ বাবে কাম কৰিলে। এতিয়া উত্তৰাখণ্ডত এখন ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰ আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদীজীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ উন্নয়নৰ ‘ব্লুপ্ৰিণ্ট’ অংকন কৰিছে। আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নেই হওক, শিক্ষা নীতিত স্পষ্টতা অনাই হওক, দেশৰ উদ্যোগিক উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপন কৰাই হওক, অৰ্থনীতিক আগুৱাই নিয়াই হওক, মোদীজীয়ে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বহু অভিলেখ গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ কয় যে যোৱা ১০টা বছৰত মোদী চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ দৈৰ্ঘ্য ৬০ শতাংশ বৃদ্ধি কৰিছে। গ্ৰামাঞ্চলত ৮ লাখ কিলোমিটাৰ নতুন পথ নিৰ্মাণৰ কাম কৰা হৈছে। সুবিধাজনক ‘বন্দে ভাৰত’ ৰে’ল দেশৰ ৩৩৩খন জিলাত উপস্থিত হৈছে৷ ৪৫ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰে’লপথত বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছে। ৮৮টা নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু অভ্যন্তৰীণ জলপথৰ মালবাহী সামগ্ৰী ১১ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। এই উন্নয়নমূলক কামবোৰৰ ফলতেই অটলজীয়ে তেতিয়া এই দেশৰ অৰ্থনীতিক ১১ নম্বৰ স্থানলৈ আনিছিল, যিটো মোদীজীয়ে ১০টা বছৰত ১১ নম্বৰৰ পৰা ৪ নম্বৰলৈ উন্নীত কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি ২০২৭ চনত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’বলৈ ওলাইছোঁ। তেওঁ কয় যে যি গতিৰে উন্নয়ন হৈছে, সেৱা খণ্ডত আমাৰ ৰপ্তানি দুগুণ হৈছে আৰু ৰপ্তানি ৭৬ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ বাবে আমি দ্ৰুতগতিত উন্নতি কৰা অৰ্থনীতিত পৰিণত হৈছোঁ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰি ঔদ্যোগিক উন্নয়ন হ’লে দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণত প্ৰভাৱ পৰে বুলি কোৱা মিথটোক ভাঙি পেলাইছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে দেশৰ ৮০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক ৫ কেজিকৈ খাদ্যদ্ৰব্য বিনামূলীয়াকৈ দি খাদ্য সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰিছে, কোটি কোটি লোকক পাঁচ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰি, চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি হোৱাৰ সময়ত তেওঁলোকৰ খৰচ ৰেহাই দিয়া হ’ল। স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৬ কোটি ঘৰত নলৰ পানী যোগান ধৰা হয়, ১২ কোটি ঘৰত শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা, ১৩ কোটি ঘৰত এল পি জি চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰা হয়, ৩ কোটি ঘৰত বিদ্যুৎ যোগান ধৰা হয় আৰু চাৰি কোটি লোকক ঘৰ দিয়া হয়। ইয়াৰ লগতে ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ অনাৰ কামো কৰা হৈছে।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদীজীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক সম্পূৰ্ণৰূপে উন্নত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে। উন্নত উত্তৰাখণ্ড অবিহনে উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাটো সম্ভৱ নহয়। তেওঁ কয় যে আমাৰ ক্ষুদ্ৰ ৰাজ্যসমূহে অগ্ৰগতি লাভ নকৰালৈকে দেশত সমাৱেশী উন্নয়ন হ’ব নোৱাৰে। ঠিক তেনেদৰে পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ অগ্ৰগতি নোহোৱালৈকে দেশৰ একেধৰণৰ উন্নয়ন হ’ব নোৱাৰে। সেয়েহে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ ৰাজ্য আৰু পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এটা জ্যোতিৰ্লিংগ, দুটা শক্তি পীঠ, চাৰিটা ধাম, পঞ্চ প্ৰয়াগ, পঞ্চ কেদাৰ আৰু সপ্ত বদ্ৰী অৱস্থিত উত্তৰাখণ্ডৰ বিকাশ কোনেও ৰোধ কৰিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে আমাৰ চৰকাৰে উত্তৰাখণ্ডৰ প্রয়োজন অনুযায়ী স্থিতিশীলতা আনিব পৰা নীতি ৰচনা কৰিছে, উদ্যোগখণ্ডৰ বাবে ৰেড কাৰ্পেট আৰু স্বচ্ছ শাসনৰ ব্যৱস্থা কৰা, সু-আইন-শৃংখলা সুনিশ্চিত কৰা আৰু এনে আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যৱস্থা কৰিছে যাতে পৰ্যটকসকলে ২৪ ঘন্টা আৰু বছৰৰ ৩৬৫ দিনতে আহিব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদীজীয়ে উত্তৰাখণ্ডক সা-সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত চেষ্টাত কোনো ত্ৰুটি ৰখা নাই। তেওঁ কয় যে একাংশ আন্দোলনকাৰীয়ে আমাৰ চাৰ ধামলৈ সৰ্ববতৰৰ পথ নিৰ্মাণ বন্ধ কৰাৰ চেষ্টা চলাইছিল, কিন্তু মোদীজীয়ে অতি দৃঢ়তাৰে ভাৰত চৰকাৰৰ অধিবক্তাসকলক উচ্চতম ন্যায়ালয়ত থিয় কৰাইছিল আৰু চাৰ ধামলৈ সৰ্ববতৰৰ পথ প্ৰদানৰ কাম প্ৰায় সম্পূৰ্ণ কৰিছে। যিদিনা এই কাম সম্পূৰ্ণ হ’ব, সেইদিনা গোটেই বছৰটো উত্তৰাখণ্ডত পৰ্যটকৰ ভিৰ লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে গোবিন্দ ঘাটৰ পৰা হেমকুণ্ড চাহিবলৈ ২৭০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ১২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰোপৱে’ আৰু ৪০০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে সোণপ্ৰয়াগ-কেদাৰনাথ ৰোপৱে’ নিৰ্মাণে অনাগত দিনত সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰ্যটকক আকৰ্ষণ কৰিব। ভক্তসকলৰ বাবে এনে বহু পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যিয়ে দিল্লীক পোনপটীয়াকৈ সংযোগ কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সুস্থিৰ নীতিৰ বাবে উত্তৰাখণ্ডত ঔদ্যোগিক বিনিয়োগৰ পৰিৱেশ গঢ় লৈ উঠিছে। পৰ্যটন নীতি, ষ্টাৰ্ট আপ নীতি, ফিল্ম চিটীৰ নীতি, সেৱা খণ্ডৰ বাবে নীতি আৰু আয়ুষ নীতি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। একেখন খিৰিকীৰে সকলো অনুমোদন লাভৰ ব্যৱস্থা কৰি মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে উদ্যোগপতিসকলক যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আয়ুৰ্বেদ, যোগ, প্ৰাকৃতিক চিকিৎসা আৰু জৈৱিক কৃষি, এই চাৰিটা অনাগত দিনত উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ আধাৰ হ’বলৈ গৈ আছে। আয়ুৰ্বেদ, যোগ, প্ৰাকৃতিক চিকিৎসা আৰু জৈৱিক কৃষি ইয়াত এক পৰম্পৰা, এইসমূহৰ বাবে উপযুক্ত পৰিৱেশ আছে আৰু মানুহৰ ইয়াৰ ওপৰতো বিশ্বাস আছে। এই চাৰিটা খণ্ডত বহুগুণে অধিক বিনিয়োগ আৰু পৰ্যটকক আকৰ্ষণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ কয় যে ৰাজ্যখনত নিৰ্মাণ কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কণ্টেইনাৰ ডিপোসমূহে ৰপ্তানি আৰু লজিষ্টিকক প্ৰসাৰিত কৰিব। হৰিদ্বাৰ, ডেৰাডুন, উধম সিং নগৰত প্লাগ এণ্ড প্লে-ৰ সুবিধা গঢ়ি তোলা হৈছে। ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে বহু আঁচনি অনা হৈছে আৰু ৰাজ্যখনৰ বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে উন্নয়নৰ সামগ্ৰিক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে বিৰোধী দলৰ চৰকাৰৰ দিনত উত্তৰাখণ্ডক হস্তান্তৰণ আৰু অনুদান সহায্য হিচাপে মুঠ ৫৩ হাজাৰ কোটি টকা দিয়া হৈছিল, আনহাতে মোদীজীয়ে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ভিতৰত প্ৰায় চাৰে তিনিগুণ অধিক অৰ্থাৎ এক লাখ ৮৬ হাজাৰ কোটি টকা দিছে। ইয়াৰ উপৰিও পথৰ বাবে ৩১ হাজাৰ কোটি টকা, ৰেলৱেৰ বাবে ৪০ হাজাৰ কোটি টকা আৰু বিমানবন্দৰৰ বাবে ১০০ কোটি টকা দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে সামগ্ৰিকভাৱে আমি বিৰোধী দলৰ চৰকাৰতকৈ উত্তৰাখণ্ডক ৪.২৫ গুণ বেছি ধন দিছো। তেওঁ কয় যে বিৰোধী দলসমূহে ৰাজ্যৰ উন্নয়নত ব্যাঘাত জন্মোৱা প্ৰথা বন্ধ কৰিব লাগে। যেতিয়া ৰাজ্যখন আগবাঢ়িছে তেতিয়া ইয়াক সমৰ্থন কৰাটো প্ৰতিটো ৰাজনৈতিক দলৰে দায়িত্ব হোৱা উচিত।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদীজীয়ে উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্যকো সংযুক্ত কৰিছে। ভাৰতীয়ত্ব, ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু ভাৰতীয় ভাষাক পৰিত্যাগ নকৰাকৈ বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশ সাধন কৰাটোৱেই হৈছে আমাৰ লক্ষ্য।