Ministry of Home Affairs
TACKLING NUCLEAR DISASTERS
23 JUL 2025 1:43PM by PIB Delhi
As informed by National Disaster Management Authority, as per the National Disaster Management Plan (NDMP, 2019), the response plan in public domain for a nuclear emergency has been a part of the integrated District Disaster Management Plan (DDMP) for emergency response under an all-hazard approach. For any Nuclear and Radiological related disasters, Department of Atomic Energy (DAE) is the Nodal agency and it has prepared Crisis Management Plan (CMP) for the same.
Under Nuclear and Radiological related emergencies, there are emergencies such as Plant Emergency, Site Emergency and Off-Site Emergency. The off-site emergency involves a very unlikely accident condition/emergency situation involving excessive release of radioactive materials/hazardous chemicals from the plant to the public domain calling for intervention.
For Plant emergency and Site emergency at each Nuclear Power Plant (NPP) site, its Emergency Preparedness and Response (EPR) plan is a mandatory requirement for issuing license for operation of Nuclear Power Plant (NPP).
The off-site EPR plan for all sites where NPPs are located, response actions in the public domain are prepared by District Administration and District Disaster Management Authority (DDMA) in coordination with the NPP, as per the guidelines of NDMA. In order to further strengthen the level of preparedness, new system for conducting off-site emergency exercises is being developed by Atomic Energy Regulatory Board (AERB). Different type of exercises are conceptualized and conducted, focusing on different aspects of emergency management.
The police personnels are one of the stake holders in the above plan. They are provided with required training periodically. Moreover, NDMA is conducting one day program on Chemical Biological Radiological and Nuclear (CBRN) awareness around 7 nuclear plant sites for all stake holders for capacity building.
NDMA has distributed three different types of instruments namely Go-No-Go instrument, Dosimeter and Survey meter across the police station of 56 Cities in the country to identify any orphan source related to Nuclear and Radiological emergencies.
NDMA has also conducted CBRN emergency training on Airport/Seaports to make the emergency responders trained on CBRN emergencies at the point of entries. Till date, 38 trainings courses have been organized and more than 1500 people trained.
Ministry of Health & Family Welfare, under Central Sector Scheme ‘Health Sector Disaster Preparedness and Response’, approved for the period 2021-26, provides for skill-based training on medical management of radiological & nuclear emergencies to the doctors working in offsite plans of Nuclear Power Plants (NPPs) and cities vulnerable to terrorism (including cities where Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) infrastructure projects are being undertaken/planned. These training workshops are being undertaken through seven Nuclear Power Plants (NPPs) across the country under the aegis of Nuclear Power Corporation of India, (NPCIL). A total of 991 Health Care personnel from 30 States/UTs have been trained since 2021 as on date 15th July, 2025.
The role of doctors in taking timely and effective medical response in treating patients with radiation induced symptoms has already been recognised. Major hospitals in cities like Delhi, Mumbai, Hyderabad, and Chennai are part of Radiation Emergency Medical Networks under DAE. Ministry of Health & Family Welfare conducts periodical workshop on Medical Management of Nuclear and Radiological Emergency for doctors to build up capacity. Though medical facilities and medical professional are available near nuclear facilities, all efforts are being made to augment facilities to treat such patient in all major cities.
The current EPR/CMP plan in public domain is well thought of and very robust and prepared by NPCIL, DAE and DDMA under the guidance of NDMA. It is felt that, at present, there is no requirement to modify the existing EPR plan on the basis of Korea’s Act on Radiation disaster.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
পাৰমাণৱিক দুৰ্যোগৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ পদক্ষেপ
23 JUL 2025 1:43PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষই জনোৱা মতে, ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা পৰিকল্পনা (এনডিএমপি, ২০১৯) অনুসৰি পাৰমাণৱিক জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বাবে ৰাজহুৱা ক্ষেত্ৰত সঁহাৰি পৰিকল্পনা পদ্ধতিৰ অধীনত জৰুৰীকালীন সঁহাৰিৰ ক্ষেত্ৰত সংহত জিলা দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা পৰিকল্পনা (ডিডিএমপি) বিশেষ অংশ হৈ আহিছে। যিকোনো পাৰমাণৱিক আৰু ৰেডিঅ’লজিকেল দুৰ্যোগৰ বাবে পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগ (DAE) হৈছে ন’ডেল সংস্থা আৰু ইয়াৰ বাবে ই সংকট ব্যৱস্থাপনাৰ পৰিকল্পনা (CMP) প্ৰস্তুত কৰিছে।
পাৰমাণৱিক আৰু ৰেডিঅ’লজিকেল সম্পৰ্কীয় জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ অধীনত প্লাণ্ট ইমাৰ্জেন্সি, ছাইট ইমাৰ্জেন্সি আৰু অফ-ছাইট ইমাৰ্জেন্সি আদি জৰুৰীকালীন অৱস্থা আদিক গণ্য কৰা হয়। অফ-ছাইট জৰুৰীকালীন অৱস্থাত অতি কম সম্ভাৱনাপূৰ্ণ দুৰ্ঘটনা সম্পৰ্কীয় আশংকা/জৰুৰীকালীন পৰিস্থিতি জড়িত হৈ থাকে , য’ত প্ৰকল্পৰ পৰা ৰাজহুৱা ক্ষেত্ৰলৈ তেজস্ক্রিয় পদাৰ্থ/বিপজ্জনক ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ অত্যধিক হাৰত বিয়পি পৰাৰ বিষয়ত হস্তক্ষেপ কৰা হয়।
প্ৰতিটো পাৰমাণৱিক শক্তি কেন্দ্ৰ (এনপিপি)ৰ প্লাণ্ট ইমাৰ্জেন্সি আৰু ছাইট ইমাৰ্জেন্সি অৱস্থাৰ বাবে জৰুৰীকালীন প্ৰস্তুতি তথা সঁহাৰি (ইপিআৰ) পৰিকল্পনা পাৰমাণৱিক শক্তি কেন্দ্ৰ (এনপিপি) পৰিচালনাৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত বাধ্যতামূলকভাবে প্ৰয়োজনীয় ।
এনপিপিসমূহ থকা সকলো স্থানৰ বাবে অফ-ছাইট ইপিআৰ পৰিকল্পনা, ৰাজহুৱা ক্ষেত্ৰত সঁহাৰিমূলক কাৰ্য্যসমূহ পৰিকল্পনা জিলা প্ৰশাসন আৰু জিলা দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষই (ডিডিএমএ) এনপিপিৰ সমন্বয়ত প্ৰস্তুত কৰে। এয়া এনডিএমএৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি কৰা হয় । প্ৰস্তুতিৰ স্তৰ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে অফ-ছাইট জৰুৰীকালীন অনুশীলন চলাবলৈ পাৰমাণৱিক শক্তি নিয়ন্ত্ৰণ ব’ৰ্ডে (এইআৰবি) নতুন ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰিছে। জৰুৰীকালীন ব্যৱস্থাপনাৰ বিভিন্ন দিশত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বিভিন্ন ধৰণৰ অনুশীলনৰ ধাৰণা গ্ৰহণ কৰা লগতে সেইবোৰ ৰূপায়ন কৰা হয়।
ওপৰত উল্লেখ কৰা পৰিকল্পনাৰ অন্যতম অংশীদাৰ হৈছে আৰক্ষী কৰ্মীসকল। সময়ে সময়ে তেওঁলোকক প্ৰয়োজনীয় প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হয়। তদুপৰি, এনডিএমএই সামৰ্থ্য বিকাশৰ বাবে সকলো অংশীদাৰৰ বাবে ৭টা পাৰমাণৱিক উদ্যোগ স্থানৰ আশে-পাশে ৰাসায়নিক জৈৱিক ৰেডিঅ’লজিকেল আৰু নিউক্লিয়াৰ (চিবিআৰএন) সজাগতা বিষয়ক এদিনীয়া কাৰ্যসূচী চলাই আছে।
পাৰমাণৱিক আৰু ৰেডিঅ’লজিকেল জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সৈতে জড়িত যিকোনো উৎস চিনাক্ত কৰিবলৈ দেশৰ ৫৬খন চহৰৰ আৰক্ষী থানাত এনডিএমএই তিনিটা ভিন্ন ধৰণৰ যন্ত্ৰ ক্ৰমে গ’-ন’-গ’ যন্ত্ৰ, ড’জিমিটাৰ আৰু জৰীপ মিটাৰ বিতৰণ কৰিছে।
এনডিএমএই বিমানবন্দৰ/সাগৰীয় বন্দৰসমূহত চিবিআৰএন জৰুৰীকালীন প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিছে, যাতে জৰুৰীকালীন সঁহাৰিদাতাসকলক আৰম্ভনিতে চিবিআৰএন জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বিষয়ত দক্ষ কৰি তুলিব পাৰি। আজিলৈকে ৩৮টা প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমৰ আয়োজন কৰা হৈছে আৰু ১৫০০ৰো অধিক লোকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
২০২১-২৬ চনৰ বাবে অনুমোদিত কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি ‘স্বাস্থ্য খণ্ডৰ দুৰ্যোগ প্ৰস্তুতি আৰু সঁহাৰি’ৰ অধীনত স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে পাৰমাণৱিক শক্তি কেন্দ্ৰ (এনপিপি) আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ আশংকা প্ৰৱণ চহৰসমূহ (য’ত ৰাসায়নিক, জৈৱিক, ৰেডিঅ’লজিকেল আৰু নিউক্লিয়াৰ (চিবিআৰএন) আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ কাম হাতত লোৱা হৈছে/পৰিকল্পিত কৰা হৈছে , তাত কাম কৰা চিকিৎসকসকলৰ বাবে ৰেডিয়লজিকেল আৰু পাৰমাণৱিক দুৰ্যোগৰ চিকিৎসা ব্যৱস্থাপনা বিষয়ক দক্ষতা ভিত্তিত প্ৰশিক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। এই প্ৰশিক্ষণ কৰ্মশালাসমূহ ভাৰতৰ পাৰমাণৱিক শক্তি নিগম, (এনপিচিআইএল)ৰ তত্বাৱধানত অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। ২০২১ বৰ্ষৰ পৰা ১৫ জুলাই, ২০২৫লৈ ৩০ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৯৯১ গৰাকী স্বাস্থ্য কর্মীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
তেজষ্ক্ৰিয় বিষক্ৰিয়াৰ লক্ষণ থকা ৰোগীৰ চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত সময়োপযোগী আৰু ফলপ্ৰসূ চিকিৎসা সঁহাৰি গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত চিকিৎসকৰ ভূমিকাক ইতিমধ্যে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। দিল্লী, মুম্বাই, হায়দৰাবাদ আৰু চেন্নাইৰ দৰে চহৰৰ ডাঙৰ ডাঙৰ চিকিৎসালয়সমূহ ডি এ ইৰ অধীনত ৰেডিয়চন ইমাৰ্জেন্সি মেডিকেল নেটৱৰ্কৰ অংশ হৈ পৰিছে। স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে চিকিৎসকসকলৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে পাৰমাণৱিক আৰু ৰেডিঅ’লজিকেল ইমাৰ্জেন্সীৰ চিকিৎসা ব্যৱস্থাপনাৰ বিষয়ত সময়ে সময়ে কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰি আহিছে। যদিও পাৰমাণৱিক প্ৰকল্পৰ ওচৰত চিকিৎসা সুবিধা আৰু চিকিৎসাক্ষেত্ৰৰে জড়িত পেছাদাৰী লোক উপলব্ধ, তথাপি সকলো ডাঙৰ চহৰতে এনে ৰোগীৰ চিকিৎসাৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
ৰাজহুৱা ক্ষেত্ৰত বৰ্তমানৰ ইপিআৰ/চিএমপি পৰিকল্পনা অধিক চিন্তা-চৰ্চাৰে অতি শক্তিশালী কৰি তোলাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এনডিএমএৰ নিৰ্দেশনাত এনপিচিআইএল, ডিএই আৰু ডিডিএমএই এনে পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ধাৰণা কৰা হৈছে যে, বৰ্তমান সময়ত কোৰিয়াৰ বিকিৰণ দুৰ্যোগৰ আইনখনৰ ভিত্তিত বৰ্তমানৰ ইপিআৰ পৰিকল্পনাটো সংশোধন কৰাৰ কোনো প্ৰয়োজনীয়তা নাই।
ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই কথা উল্লেখ কৰে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নিত্যানন্দ ৰায়ে।