Prime Minister's Office
INDIA-UK VISION 2035
24 JUL 2025 7:12PM by PIB Delhi
The Prime Ministers of India and the United Kingdom, during their meeting on 24 July 2025 in London endorsed the new "India-UK Vision 2035” that reaffirms their shared commitment to unlocking the full potential of a revitalised partnership. This ambitious and future-focused agreement underscores the two nations’ resolve to work together for mutual growth, prosperity and to shape a prosperous, secure, and sustainable world in a time of rapid global change.
Increased ambition: Since elevating the relationship to a Comprehensive Strategic Partnership, India and the UK have catalysed significant partnerships and growth across all sectors. The new vision builds on this momentum, setting ambitious goals to deepen and diversify bilateral cooperation.
Strategic Vision: By 2035, flagship partnerships will redefine the India-UK relationship delivering transformative opportunities and tangible benefits for both countries. The India-UK Vision 2035 sets clear strategic goals and milestones, tracking a path for sustained future collaboration and innovation.
Comprehensive Outcomes: The pillars of the India-UK Vision 2035 are designed to reinforce one another, creating a partnership that is greater than the sum of its parts across a wide and deep range of outcomes including:
• Growth and Jobs in the UK and India, building on an ambitious Trade Deal that unlocks markets and opportunities for both countries.
• An Education and Skills partnership to nurture the next generation of global talent, deepening transnational education collaborations between UK and Indian universities, including the establishment of campuses of leading universities in each other’s countries.
• Develop cutting-edge Technology and Research, building on the Technology Security Initiative, focused on future telecoms, AI and critical minerals, laying the ground for future collaboration on semi-conductors, quantum, bio-technology and advanced materials.
• A transformative Climate Partnership focussed on accelerating clean energy, mobilising climate finance at scale, and strengthening resilience.
• Defence and Security cooperation, including a common commitment to peace, security and prosperity in the Indo-Pacific and beyond.
The India-UK Vision 2035 will be anchored in sustained high-level political engagement. Both countries reaffirm their commitment to regular meetings of the two Prime Ministers to provide strategic direction and oversight. Implementation of India-UK Vision 2035 will be reviewed annually by the External Affairs Minister of India and the Foreign Secretary of the UK. The focused Ministerial mechanisms will address cross sectoral issues including technology, trade, investment and financial sector cooperation. These engagements will ensure that the partnership remains dynamic, responsive, and aligned with shared strategic interests.
India and the United Kingdom reaffirm their shared commitment to a rules-based international order and to strengthening multilateralism through meaningful reform. Both sides will work together to promote reform of the United Nations, including the Security Council, and multilateral institutions such as the Commonwealth, WTO, WHO, IMF, and the World Bank, ensuring these bodies reflect contemporary global realities and are equipped to address emerging challenges.
People-to-people links underpin every facet of the UK-India relationship. Both countries will enhance cooperation on education and cultural exchange, and consular matters to better serve the needs of their citizens and diaspora communities.
India and the UK are committed to deepening and diversifying their bilateral cooperation with time bound action under the different pillars of Vision 2035, and preparing our two countries for a BRISK partnership for the future, based on Business, Research, Innovation, Science and technology and Knowledge.
GROWTH
India-UK bilateral trade has grown significantly over the last decade. The signing of the India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) and agreement to negotiate a Double Contribution Convention is a milestone in our bilateral relations. The trade deal will boost economic growth in both countries and support jobs and prosperity. Both sides are committed to working towards early conclusion of a Bilateral Investment Treaty (BIT). The agreed Free Trade Agreement is only the start for our joint ambitious partnership for growth. The UK and India agree to take forward initiatives to drive sustainable long-term growth and job creation for both countries. Both sides will support innovation, research and regulatory collaboration in priority growth sectors such as renewable energy, health and life sciences, critical and emerging technologies, professional and business services, financial services, the creative industries, and defence. The two sides will work together to:
1. Continue to grow bilateral trade between the two countries, both in goods and services, aiming for more ambitious flows in both directions following the India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA).
2. Drive forward the UK India relationship on trade and investment through a refreshed Joint Economic and Trade Committee (JETCO) that will also ensure implementation of the India UK Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA). The Economic & Financial Dialogue (EFD) and strengthened Financial Markets Dialogue (FMD) will continue to serve as key platforms for advancing cooperation on macroeconomic policy, financial regulation and investment. These engagements will help foster a more resilient, inclusive and growth oriented economic partnership between India and the UK.
3. Build strong partnerships between the UK and Indian business community by providing platforms and opportunities for business leaders to meet on a regular basis.
4. Enhance capital markets connectivity between India and the UK and enhance collaboration in the insurance, pensions and asset management sectors.
5. Build on the continued work of the India-UK Financial Partnership (IUKFP) by including new areas for cooperation such as Innovation and Artificial Intelligence (AI) in financial services, green finance, and asset management and investment. Also build on the UK-India Infrastructure Financing Bridge (UKIIFB) to enhance bilateral business flows in selected sectors and unlock infrastructure investment in India.
6. Promote secure economic growth in key industrial sectors through regular dialogue mechanisms on Supply Chain Resilience on mutually identified sectors.
7. Deepen ties between the Indian and UK legal professions by affirming commitment to closer bilateral cooperation via the established UK India Legal Profession Committee.
8. Improve connectivity between the UK and India, expanding air travel and routes between the two countries, working towards renewing the UK India Air Services Agreement and enhancing cooperation on transport infrastructure.
9. Protect and drive a resilient global economic and financial system by using leadership positions in multilateral forums and best practices to address the flow of international illicit finance and strengthen international tax cooperation and tax transparency standards. Both sides reaffirm to strengthen the rules-based, non-discriminatory, fair, open, inclusive, equitable and transparent multilateral trading system, with WTO at its core. Both sides also reaffirm the WTO provisions on special and differential treatment for developing members and LDCs as an integral part of WTO and its agreements.
10. Catalyse inclusive growth through investments from the UK’s Development Finance Institution, British International Investment (BII), and through the UK-India Development Capital Investment Partnership to build markets and sectors of mutual interest, such as green growth, and to boost the UK India investment corridor. Both Governments acknowledged the strength of bilateral investment partnership and will work to mobilise new investments in green enterprises, climate mitigation, tech start-ups, and climate adaptation.
11. UK and India commit to working together on trilateral development cooperation, including on sustainable, climate smart innovation, and building on success stories such as Digital Public Infrastructure and digital governance.
12. Enhance mutual growth in creative and cultural industries through collaborative research, high-level bilateral engagement, capacity building, collaborations between leading institutions, and inclusive platforms like a series of India-UK ‘Creative Economy Weeks’. Implement the Programme of Culture Co-operation Agreement to promote economic growth and opportunities through innovation, entrepreneurship, and enhanced investment in cultural goods and services.
TECHNOLOGY AND INNOVATION
This strategic partnership will accelerate innovation-led growth and strengthen both nations’ roles in shaping the technologies of tomorrow. The United Kingdom and India will harness the power of technology, science, research and innovation to shape a secure, sustainable, and prosperous future. Building on the UK-India Technology Security Initiative, the Science and Innovation Council, and the Health and Lifesciences partnership, the two sides will deepen collaboration in critical and emerging technologies, health, and clean energy, driving breakthroughs that enhance national resilience, unlock trade and investment, and create high value jobs. To further this collaboration, both sides will:
1. Boost research and innovation by harnessing the UK-India Research & Innovation Corridor. Uniting efforts to boost research and innovation productivity by integrating our eco-systems and creating partnerships across people and programmes, such as catapults, innovation hubs, start-ups, incubators, research and innovation supergroups and accelerator programmes.
2. Harness together, the benefits of the global AI revolution and boost economic growth through a UK-India joint centre for AI that will promote trusted real world AI innovations and widespread adoption. Collaborate to create open source solutions that may be leveraged by UK and India business to create and scale impactful AI solutions.
3. Advance next generation, secure-by-design telecommunications through joint research, development and innovation, strategically collaborating on advanced connectivity and cyber resilience. Establish an India-UK Connectivity Innovation Centre to drive digital inclusion and enhance connectivity across both our countries. Work together at international fora like ITU and 3GPP for 6G.
4. Secure resilient and sustainable critical mineral supply chains to power the Fourth Industrial Revolution. Establish a UK-India Joint Industry Guild on Critical Minerals, to transform financing standards and innovation. Together, the two sides will prioritise processing, R&D, recycling, managing risk to supply chains and market development and will champion circular economy principles and advance traceability.
5. Use the UK-India biotechnology partnership to unlock the potential of biomanufacturing, bio-based materials and advanced biosciences and drive innovation across health, clean energy and sustainable agriculture. Tackle global health challenges and strengthen our health systems by application of cutting-edge innovation, including biofoundries, biomanufacturing, bioprinting, femtech and cell and gene therapies.
6. Drive innovation-led growth through the TSI in the fields of semiconductors, quantum, advanced materials, and cyber security.
7. Bring together our respective space communities to explore collaboration in space research and innovation, and commercial opportunities.
8. Strengthen UK-India leadership in global health security to prevent future pandemics and safeguard resilient medical supply chains. The Health and Life Sciences Joint Working Group will advance joint action on pandemic preparedness, digital health, One Health, and antimicrobial resistance, and enhancing cooperation to respond to emerging threats. Together both sides will build robust, agile supply chains and work towards greater collaboration between regulatory frameworks to enable rapid development, production and deployment of vaccines, therapeutics, and medical technologies, protecting lives and strengthening global resilience.
9. Advance strategic trade and economic collaboration between the UK and India to drive shared prosperity, supply chain resilience and security. Hold regular Strategic Export & Technology Cooperation Dialogues to address licensing and export controls issues, unlocking and enabling high-value trade in critical, emerging and other high-end technologies, including in the defence, security and aerospace sectors.
DEFENCE AND SECURITY
The strengthening of India-UK defence partnership leads to a safer international environment and reinforced national security. The complementary strengths of India and UK defence industry provide excellent opportunities for collaboration. Both sides have agreed on expanding engagements with armed forces and advancing defence capability collaboration, and agree to:
1. Promote strategic and defence industry collaboration through the adoption of a 10-year Defence Industrial Roadmap and a joint mechanism at senior official level to monitor its implementation and progress.
2. Deepen collaboration in advanced technologies and complex weapons, supporting innovation and co-development, through cooperation programs such as the Electric Propulsion Capability Partnership (EPCP) and Jet Engine Advanced Core Technologies (JEACT).
3. Strengthen coordination on strategic and operational defence matters by upgrading the existing Foreign and Defence 2+2 senior official level dialogue to next higher level.
4. Enhance cooperation under the Indo-Pacific Oceans’ Initiative (IPOI), through establishing a Regional Maritime Security Centre of Excellence (RMSCE) to build capacity and resilience across the Indian Ocean on non-traditional maritime security threats.
5. Enhance interoperability and readiness by continuing to conduct military joint exercises and expanding training opportunities across all three services. Position military instructors in each other’s training institutions. Reaffirm India as a regional hub for sustainment of logistics support to UK armed forces presence in the Indian Ocean Region.
6. Strengthen research and development on developing new capabilities, including in underwater systems and direct energy weapons; and develop relationships with academia.
7. Condemn terrorism in all its forms and manifestations. Strengthen international cooperation to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner, in accordance with the UN Charter and international law. Counter radicalisation and violent extremism; combat financing of terrorism and the cross-border movement of terrorists; prevent exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes; tackle terrorist recruitment; strengthen bilateral and multilateral cooperation in these spheres, including in information sharing, judicial cooperation, capacity building. Strengthen cooperation to take decisive and concerted actions against globally proscribed terrorists, terror entities and their sponsors.
8. Protect citizens from transnational organised crime, including terrorism, cyber-crime and illicit financial flows through a shared understanding of criminal threats, cooperation in justice and law enforcement and sharing best practice to stop criminals and uphold the rule of law.
9. Build cyber resilience by enhancing our mutual understanding and sharing best practices on responding to cyber security threats and protecting citizens and key services. Promote growth through support and opportunities for cyber security companies; collaboration on cyber and digital governance; and partnership under TSI on secure development of emerging technologies.
10. Reaffirm cooperation in security and curbing irregular migration, including through implementing in full the Migration and Mobility Partnership. Together, India and the UK aim to prevent exploitation by criminal organisations and to safeguard the UK-India living bridge, which reflects the enduring ties between our people.
CLIMATE AND CLEAN ENERGY
Partnership on climate action exemplifies our shared commitment to sustainable, resilient development and protecting the planet. Collaboration on climate change action will help achieve India and UK’s respective ambitious net zero goals, providing leadership on the global climate agenda. It will support trade and investment in green goods and services and increase green manufacturing. The partnership on clean energy and climate will:
1. Mobilise timely, adequate and affordable finance for climate action in India. We will collaborate on reforming global financial systems towards better, bigger and more effective MDBs to enable scaling up of affordable finance for climate action by developing countries.
2. Drive ambitious energy security and clean energy goals, including collaboration on energy storage and grid transformation; working towards a taskforce between the UK’s Office of Gas and Electricity Markets (OFGEM) and India’s Central Electricity Regulatory Commission (CERC); forming the India–UK Offshore Wind Taskforce; the development of the Carbon Credit Trading Scheme (CCTS) to push forwards low carbon pathways for industry; advancing civil nuclear collaboration on nuclear security and waste and decommissioning, including engagement on the next generation nuclear technologies such as small modular reactors under an enhanced India-UK Nuclear Cooperation Agreement. Throughout, UK-India energy collaboration will seize opportunities in the private and public sectors and support the creation of robust supply chains.
3. Accelerate scalable innovations for green growth and a sustainable and prosperous future by deepening collaboration across clean transport, energy, and life sciences, while advancing joint work on AI, renewables, hydrogen, energy storage, batteries, and carbon capture. Jointly support entrepreneurs through the flagship Net Zero Innovation Partnership to develop deep tech solutions to address climate change and to build new markets for growth.
4. Collaborate and exchange best practices to reduce vulnerabilities to climate change and enhance resilient growth by strengthening adaptation planning, mobilising finance, fostering technologies, and scaling up disaster preparedness. Together, the two sides will lead global scientific action on climate resilience and biodiversity with a focus on early warning systems, marine ecosystems and blue carbon.
5. Cooperate on restoring nature and sustainable land use, including via collaboration on agroforestry and forest products traceability under the India-UK Forest Partnership.
6. Strengthen cooperation on climate and energy transition through deepened collaboration on the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, One Sun One World One Grid (OSOWOG), Road Transport Breakthrough, Zero Emission Vehicle Transition Council (ZEVTC). Explore possibilities for working together through the Global Clean Power Alliance (GCPA).
EDUCATION
The education systems of the UK and India and the rich exchange between our peoples and cultures underpin all other areas of our collaboration. The UK is among India’s preferred partners in delivering mutual growth and impact under India’s National Education Policy 2020 and through the Programme of Cultural Cooperation signed in May 2025. People-to-people relations are the golden thread of the India-UK partnership. Building on strong foundations, the intellectual partnership between India and the UK will be responsive to emerging opportunities, adapt to the rapid advancement of technology, and strengthen collaboration in education and research. It will create a skilled and forward-looking talent pool, ready to address global challenges and contribute to a safe and sustainable future for all. Both sides will:
1. Set strategic direction for our educational links, through an Annual Ministerial India-UK Education Dialogue that will drive new areas of collaboration and deepen our education partnerships. Both sides will work together to review mutually recognised qualifications and share knowledge through participating in events and programmes such as the Education World Forum in the UK and National Education Policy platforms in India.
2. Encourage the opening of international branch campuses of leading UK universities and institutions in India and transnational education partnerships for delivering joint and dual degree courses in critical subject areas, boosting the future economies of both countries.
3. Invest in young people and provide them with skills for the future, via an India-UK Green Skills Partnership which will bring together Indian and UK expertise, identify and bridge skill gaps in both countries, and establish joint activities that are mutually beneficial, sustainable, create growth opportunities and positive environmental impacts. Continue to implement our existing India-UK MoU on Mutual Recognition of Qualifications.
4. Encourage exchange and understanding among youth and students, working in partnership across all sectors to promote and maximise the success of existing schemes such as Young Professionals Scheme and Study India Programme.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া-UK ভিজন 2035
24 JUL 2025 7:12PM by PIB Imphal
ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদমগী প্রধান মন্ত্রীশিংনা 2025গী জুলাই 24দা লন্দন্দা পাংথোকখিবা মীফমদা অনৌবা "ইন্দিয়া-UK ভিজন 2035"বু অয়াবা পীখি। মসিনা নৌনা হিংগৎহল্লিবা পার্তনরশিপকী অপুনবা পোতেন্সিএল অদু ফংহন্নবা মখোয়না শরুক য়ামিন্ননংবা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। চাউখৎপা অমসুং তুংলমচৎতা মীৎয়েং থম্বা য়ানা ৱারোল অসিনা লৈবাক অনিমক্না নাকল অনিমক্কী চাউখৎপা, য়াইফবগীদমক অমসুং মালেমগী ওইবা খোঙজেল য়াংনা অহোংবা লাক্লিবা মতম অসিদা চাউখৎপা, সেক্যুর ওইবা অমসুং তুং কোইনা চৎনগদবা মালেম অমা শেমগৎনবা হোৎনমিন্নবগী ফিরেপ অদু ময়েক শেংনা তাক্লি।
পান্দম হেনগৎহনবা: মরী অসি কমপ্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমদা পুখৎলকপদগী, ভারত অমসুং UKনা সেক্তর খুদিংমক্তা মরু ওইবা পার্তনরশিপ অমসুং গ্রোথতা শাহৌ পীখি। অনৌবা ভিজন অসিনা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীনবা হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং দাইভর্সিফাইদ তৌনবা পান্দমশিং থমদুনা মসিগী মোমেন্তম অসিদা য়ুম্ফম ওইরি।
স্ত্রেতেজিক ভিজন: 2035 ফাওবদা, ভারত-UKগী মরী অসি অনৌবা মওং অমদা শেমগৎনবা মরুওইবা পার্তনরশিপশিংনা লৈবাক অনিমক্তা ত্রান্সফোর্মেতিব ওইবা খুদোংচাবশিং অমসুং তেঞ্জিবল ওইবা কান্নবশিং ফংহল্লগনি। ইন্দিয়া-UK ভিজন 2035না ময়েক শেংবা স্ত্রেতেজিক ওইবা পান্দমশিং অমসুং মাইলস্তোনশিং থম্লি, তুংকোইবা তুংলমচৎকী কোলাবোরেসন অমসুং ইন্নোবেসনগীদমক লম্বী অমা থিরি।
কমপ্রিহেন্সিব আউৎকমশিং: ভারত-UK ভিজন 2035গী য়ুম্বীশিং অসি অমনা অমবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দিজাইন তৌরি, মসিগী শরুকশিংগী অপুনবদগী হেন্না চাউবা পার্তনরশিপ অমা মখাদা পীরিবশিং অসি য়াওনা মপুং ফাবা অমসুং পাক চাউবা মখলগী আউৎকমশিং শেমগৎলি:
UK অমসুং ভারত্তা গ্রোথ অমসুং জোব, অচৌবা ত্রেদ দীলদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈবাক অনিমক্কীদমক কৈথেল অমসুং খুদোংচাবশিং হাংদোক্লি।
মালেমগী থাক্তা লৈরিবা তেলেন্তশিংগী মথংগী মীরোনগীদমক এজুকেসন অমসুং স্কিল্স পার্তনরশিপ অমা, অমনা অমগী লৈবাকশিংদা মকোক থোংবা য়ুনিভর্সিতীশিংগী কেম্পসশিং লিংখৎপা য়াওনা UK অমসুং ভারতকী য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরক্তা ত্রান্সনেস্নেল এজুকেসন কোলাবোরেসনশিং হেন্না চেৎশিলহনবা।
• তেক্নোলোজী সেক্যুরিতী ইনিসিএতিবতা য়ুম্ফম ওইদুনা, তুংলমচৎকী তেলিকোম, AI অমসুং মরুওইবা মিনরেলশিংদা মীৎয়েং থমদুনা, সেমি-কন্দক্তরশিং, ক্বান্তম, বাইও-তেক্নোলোজী অমসুং এদভান্স মেতরিএলশিংদা তুংলমচৎকী কোলাবোরেসনগীদমক য়ুম্ফম শেমদুনা, অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজী অমসুং রিসর্চ শেমগৎপা।
ত্রান্সফোর্মেতিব ক্লাইমেৎ পার্তনরশিপ অমা ক্লিন ইনর্জী খোংজেল য়াংশিনবদা, ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিংবু পাক-শন্না মোবিলাইজ তৌবদা অমসুং রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থম্লি।
ইন্দো-পেসিফিক অমসুং মসিগী ৱাংমদা শান্তি, সেক্যুরিতী অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা অপুনবা থৌদাং য়াওনা দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী কোওপরেসন।
ভারত-UK ভিজন 2035 অসি অৱাংবা থাক্কী রাজনিতীগী ওইবা থৌদাং লেপ্তনা লৌবদা য়ুম্ফম ওইগনি। লৈবাক অনিমক্না স্ত্রেতেজিক দিরেক্সন অমসুং ওভরসাইৎ পীনবা প্রধান মন্ত্রী অনিগী চাং নাইনা মীফম পাংথোক্নবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। ভারত-UK ভিজন 2035গী থবক পায়খৎপা অসি ভারতকী মপান থৌরম মন্ত্রী অমসুং UKগী ফোরেন সেক্রেতরীনা চহি খুদিংগী য়েংশিনগনি। ফোকস মিনিস্ত্রিএল মেকানিজমশিংনা তেক্নোলোজী, ললোন-ইতিক, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ফাইনান্সিএল সেক্তর কোওপরেসন য়াওনা ক্রোস সেক্তরেল ইসুশিংদা মীৎয়েং থমগনি। মসিগী এঙ্গেজমেন্তশিং অসিনা পার্তনরশিপ অসি দাইনামিক, রেস্পোন্সিব অমসুং শেয়র্দ স্ত্রেতেজিক ইন্তরেস্তশিংগা চুনবা ওইহনগনি।
ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদমনা নিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী ওইবা কাংলোন অমা অমসুং মগুন লৈরবা রিফোর্মগী খুত্থাংদা মল্তিলেতরেলিজম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়না শরুক য়ামিন্নবা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। নাকল অনিমক্না সেক্যুরিতী কাউন্সিল য়াওনা য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং কমনৱেল্থ, WTO, WHO, IMF অমসুং ৱার্ল্দ বেঙ্ককুম্বা মল্তিলেতরেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী রিফোর্ম প্রমোৎ তৌনবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। মখোয়শিং অসি হৌজিক্কী মতমগী মালেমগী অশেংবশিং উৎলিবা অমসুং থোরক্লিবা শিংনবশিং থেংননবা শেম-শারিবা ওইহল্লগনি।
UK-ইন্দিয়াগী মরীগী লম খুদিংমক্তা মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসিনা য়ুম্ফম ওইরি। লৈবাক অনিমক্না মখোয়গী নাগরিকশিং অমসুং দাইএস্পোরা কম্ম্যুনিতীশিংগী মথৌ তাবশিং হেন্না ফগৎহন্নবা এজুকেসন অমসুং কলচরেল একচেঞ্জ অমসুং কন্সুলরগী হিরমশিংদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লগনি।
ভিজন 2035গী তোঙান তোঙানবা য়ুম্বীশিংগী মখাদা মতম চানা থবক পায়খৎতুনা ভারত অমসুং UKনা মখোয়গী নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীনবা হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং তোঙান তোঙানবা মখলগী মতেং পীনবা অমসুং বিজিনেস, রিসর্চ, ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং নোলেজদা য়ুম্ফম ওইদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অনি অসি তুংলমচৎকীদমক ব্রিক্স পার্তনরশিপকীদমক শেম-শাবদা অচেৎপা ৱাফম থম্লি।
গ্রোথ
হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারত-UKগী বাইলেতরেল ত্রেদ য়াম্না হেনগৎলে। ইন্দিয়া-UK কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (CETA) সাইন তৌখিবা অমসুং দবল কন্ত্রিব্যুসন কনভেন্সনগী মতাংদা ৱারী শানবগী এগ্রীমেন্ত অসি ঐখোয়গী নাকল অনিগী ওইবা মরীশিংদা মরুওইবা মাইলস্তোন অমনি। ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অসিনা লৈবাক অনিমক্তা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগনি অমসুং থবক পীবা অমসুং চাউখৎপা হেনগৎহনগনি। নাকল অনিমক্না বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্ত ত্রেৎ (BIT) অমা অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা হোৎনবদা থাজবা থম্লি। য়ানখিবা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অসি চাউখৎপগীদমক ঐখোয়গী অপুনবা অচৌবা পার্তনরশিপকী অহৌবনি। UK অমসুং ভারতনা লৈবাক অনিমক্তা তুং কোইনা চৎথগদবা অশাংবা মতমগী গ্রোথ অমসুং থবক ফংহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা য়ানখি। নাকল অনিমক্না রিন্যুএবল ইনর্জী, হেল্থ অমসুং লাইফ সাইন্স, ক্রিতিকেল অমসুং ইমেজিং তেক্নোলোজীশিং, প্রোফেস্নেল অমসুং বিজিনেস সর্ভিসশিং, ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং, ক্রিয়েতিব ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং দিফেন্সকুম্বা মরুওইবা গ্রোথ সেক্তরশিংদা ইন্নোবেসন, রিসর্চ অমসুং রেগুলেতরী কোলাবোরেসনদা মতেং পাংগনি। নাকল অনিমক্না মখাদা পীরিবা অসিদা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি:
1. ভারত-UK কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (CETA) গী মতুং ইন্না লৈবাক অনিগী মরক্তা গুদস অমসুং সর্ভিস অনিমক্তা নাকল অনিগী ওইবা ত্রেদ হেনগৎহনবা।
2. ভারত-UK কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (CETA) চৎনহনগদবা জোইন্ত ইকোনোমিক এন্দ ত্রেদ কম্মিতী (JETCO) অমা শেমগৎতুনা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী মতাংদা UK-ইন্দিয়াগী মরী অসি মাংলোমদা পুখৎপা। ইকোনোমিক অমসুং ফাইনান্সিএল দাইলোগ (EFD) অমসুং ফাইনান্সিএল মার্কেতস দাইলোগ (FMD) মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনা মেক্রোইকোনোমিক পোলিসী, ফাইনান্সিএল রেগুলেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্তদা মতেং পীনবগী মরুওইবা প্লেৎফোর্ম ওইনা মখা তানা মথৌ তৌগনি। মসিগী এঙ্গেজমেন্তশিং অসিনা ভারত অমসুং UKগী মরক্তা হেন্না রেসিলিয়েন্ত, ইনক্লুসিব অমসুং গ্রোথ ওরিয়েন্তেদ ইকোনোমিক পার্তনরশিপ অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি।
ন3. UK অমসুং ভারতকী বিজিনেস কম্ম্যুনিতীগী মরক্তা মপাঙ্গল কনবা পার্তনরশিপ শেমগৎপা। মসিদা বিজিনেস লিদরশিংনা চাং নাইনা উনবগীদমক প্লেৎফোর্ম অমসুং খুদোংচাবা পীগনি।
4. ভারত অমসুং UKগী মরক্তা কেপিতেল মার্কেত কনেক্তিবিতী হেনগৎহনবা অমসুং ইন্সুরেন্স, পেন্সন অমসুং এসেত মেনেজমেন্ত সেক্তরশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা।
5. ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস, গ্রীন ফাইনান্স অমসুং এসেত মেনেজমেন্ত অমসুং ইনভেস্তমেন্তদা ইন্নোবেসন অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI) গুম্বা কোওপরেসনগী অনৌবা লমশিং য়াওহন্দুনা ইন্দিয়া-UK ফাইনান্সিএল পার্তনরশিপ (IUKFP) গী মখা তানা থবক পায়খৎপা। খনগৎলবা সেক্তরশিংদা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক্কী ফ্লো হেনগৎহন্নবা অমসুং ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্ত ফংহন্নবা UK-ইন্দিয়া ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাইনান্সিং ব্রিজ (UKIIFB) শেম্বা।
6. মরুওইবা ইন্দস্ত্রীগী সেক্তরশিংদা মরী লৈননা মশক খঙদোক্লবা সেক্তরশিংদা সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্সতা চাং নাইনা দাইলোগ মেকানিজমশিংগী খুত্থাংদা সেক্যুর ইকোনোমিক গ্রোথ প্রমোৎ তৌবা।
7. ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদমগী লিগেল প্রোফেসনশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি হেন্না চেৎশিলহন্নবা য়ুনাইতেদ কিংদম ইন্দিয়া লিগেল প্রোফেসন কমিতীগী খুত্থাংদা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
8. UK অমসুং ভারতকী মরক্তা কনেক্তিবিতী ফগৎহনবা, লৈবাক অনিগী মরক্তা এয়র ত্রাবেল অমসুং রুতশিং পাকথোক চাউথোকহনবা, UK ইন্দিয়া এয়র সর্ভিসেস এগ্রীমেন্ত নৌনা হৌদোক্নবা থবক পায়খৎপা অমসুং ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা।
9. মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা লুচিংবা ফমশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শীজিন্নদুনা ইন্তর্নেস্নেল ইলিসিৎ ফাইনান্সিংগী ফ্লো থেংননবা অমসুং ইন্তর্নেস্নেল তেক্স কোওপরেসন অমসুং তেক্স ত্রান্সপরেন্সী স্তেন্দর্দশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা রেসিলেন্ত গ্লোবেল ইকোনোমিক অমসুং ফাইনান্সিএল সিস্তেম অমা ঙাক-শেনবা অমসুং পুখৎপা। নাকল অনিমক্না ৱারোলদা য়ুম্ফম ওইবা, খেন্নবা লৈতবা, অচুম্বা, ওপন, ইনক্লুসিব, ইক্বিতেবল অমসুং ত্রান্সপরেন্ত মল্তিলেতরেল ত্রেদ সিস্তেমবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। ৱার্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসন অমসুং মসিগী এগ্রীমেন্তশিংগী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা চাউখৎলক্লিবা মেম্বরশিং অমসুং LDCশিংদা অখন্নবা অমসুং দিফরেন্সিএল ত্রেৎমেন্তগী মতাংদা ৱার্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসনগী প্রোভিজনশিংবু নাকল অনিমক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
10. UKগী দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স ইন্সতিত্যুসন, ব্রিতিশ ইন্তর্নেস্নেল ইনভেস্তমেন্ত (BII), অমসুং UK-ইন্দিয়া দিবেলপমেন্ত কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা UK-ইন্দিয়া ইনভেস্তমেন্ত কোরিদোর হেনগৎহন্নবা অমসুং গ্রীন গ্রোথকুম্বা ম্যুচুএল ইন্তরেস্তকী কৈথেলশিং অমসুং সেক্তরশিং শেমগৎনবা ইনভেস্তমেন্তকী খুত্থাংদা ইনক্লুসিব গ্রোথ কেতেলাইজ তৌবা। সরকার অনিমক্না বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্ত পার্তনরশিপকী মপাঙ্গল অদু খঙখি অমসুং গ্রীন এন্তর্প্রাইজশিং, ক্লাইমেৎ মিতিগেসন, তেক স্তার্ত-অপশিং অমসুং ক্লাইমেৎ এদাপ্তেসনদা অনৌবা ইনভেস্তমেন্তশিং মোবিলাইজ তৌনবা থবক পায়খৎকনি।
11. য়ুনাইতেদ কিংদম অমসুং ভারতনা ত্রালেতরেল দিবেলপমেন্ত কোওপরেসনদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অচেৎপা ৱাফম থম্লি। মসিগী মনুংদা সস্তেনেবল, ক্লাইমেৎ স্মার্ত ইন্নোবেসন অমসুং দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিজিতেল গভর্নান্সকুম্বা মায় পাকপগী ৱারীশিংদা য়ুম্ফম ওইগনি।
12. কোলাবোরেতিব রিসর্চ, অৱাংবা থাক্কী বাইলেতরেল এঙ্গেজমেন্ত, কেপাসিতী বিল্দিং, মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা কোলাবোরেসন, অমসুং ইন্দিয়া-UK ইন্নোবেসন, ‌ওন্তপ্রিন্যুওরশিপ অমসুং কলচরেল গুদস অমসুং সর্ভিসশিংদা ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহন্দুনা ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং খুদোংচাবশিং ফগৎহন্নবা কলচরগী প্রোগ্রাম কোওপরেসন এগ্রীমেন্ত ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন
স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসিনা ইন্নোবেসননা লমজিংবা গ্রোথপু খুমাং চাউশিলহল্লগনি অমসুং তুংলমচৎকী তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপদা লৈবাক অনিগী থৌদাং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। য়ুনাইতেদ কিংদম অমসুং ভারতনা তেক্নোলোজী, সাইন্স, রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী শক্তি অসি সেক্যুর, সস্তেনেবল অমসুং চাউখৎপা তুংলমচৎ অমা শেম্নবগীদমক শীজিন্নগনি। UK-ইন্দিয়া তেক্নোলোজী সেক্যুরিতী ইনিসিএতিব, সাইন্স অমসুং ইন্নোবেসন কাউন্সিল, অমসুং হেল্থ অমসুং লাইফ সাইন্স পার্তনরশিপতা য়ুম্ফম ওইদুনা নাকল অনিমক্না মরুওইবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিং, হকশেল অমসুং ক্লিন ইনর্জীদা মতেং পীনবা হেনগৎহল্লগনি। মসিনা নেস্নেল রেসিলিয়েন্স হেনগৎহল্লগনি, ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহল্লগনি অমসুং অৱাংবা ভেল্যুগী থবক ফংহল্লগনি। মসিগী কোলাবোরেসন অসি মখা তানা চৎনহন্নবা, নাকল অনিমক্না:
1. UK-ইন্দিয়া রিসর্চ এন্দ ইন্নোবেসন কোরিদোর শিজিন্নদুনা রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন হেনগৎহনবা। ঐখোয়গী ইকো-সিস্তেমশিং পুনশিন্নদুনা অমসুং মীওইশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং, খুদম ওইনা কেতাপুল্তশিং, ইন্নোবেসন হবশিং, স্তার্ত-অপশিং, ইনক্যুবেতরশিং, রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন সুপরগ্রুপশিং অমসুং এক্সিলরেতর প্রোগ্রামশিং অসিনচিংবদা পার্তনরশিপশিং শেমদুনা রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবশিং পুনশিন্নবা।
2. গ্লোবেল AI রিভোলুসনগী কান্নবশিং পুন্না শজিন্নবা অমসুং UK-ইন্দিয়া জোইন্ত সেন্তর ফোর AIগী খুত্থাংদা শেন্মিৎলোন চাউখৎপা হেনগৎহনবা, মসিনা থাজবা য়াবা অশেংবা মালেমগী AI ইন্নোবেসনশিং অমসুং পাক শন্না শিজিন্নবা হেনগৎহনগনি। UK অমসুং ভারতকী ললোন-ইতিক্না ইম্পেক্ত তৌগদবা AI সোলুসনশিং শেম্নবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক শিজিন্নবা য়াবা ওপন সোর্স সোলুসনশিং শেম্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা।
3. অপুনবা রিসর্চ, দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্নোবেসনগী খুত্থাংদা নেক্স জেনরেসনগী, দিজাইনগী মতুং ইন্না সেক্যুর ওইরবা তেলিকম্ম্যুনিকেসনশিং খুমাং চাউশিলহনবা, এদভান্স কনেক্তিবিতী অমসুং সাইবর রেসিলিয়েন্সতা স্ত্রাতেজিক ওইনা মতেং পাংনবা। ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্তা দিজিতেল ইনক্লুজন অমসুং কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা ইন্দিয়া-UK কনেক্তিবিতী ইন্নোবেসন সেন্তর অমা লিংখৎপা। 6Gগীদমক ITU অমসুং 3GPPগুম্বা ইন্তর্নেস্নেল ফোরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা।
4. মরিশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসনগী পাৱর পীনবগীদমক রেসিলেন্ত অমসুং সস্তেনেবল ক্রিতিকেল মিনরেল সপ্লাই চেনশিং সেক্যুর তৌগনি। ফাইনান্সিং স্তেন্দর্দ অমসুং ইন্নোবেসনদা অহোংবা পুরক্নবা, ক্রিতিকেল মিনরেলশিংদা UK-ইন্দিয়া জোইন্ত ইন্দস্ত্রী গিল্দ অমা লিংখৎপা। পুন্না, নাকল অনিমক্না প্রোসেসিং, R&D, রিসাইকলিং, সপ্লাই চেনশিংদা রিস্ক মেনেজ তৌবা অমসুং মার্কেত দিবেলপমেন্তদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগনি অমসুং সর্ক্যুলর ইকোনোমীগী প্রিন্সিপলশিং অমসুং ত্রেসএবিলিতী খুমাং চাউশিলহল্লগনি।
5. বাইওমেনুফেকচরিং, বাইও-বেজ মেতরিএলশিং অমসুং এদভান্স বাইওসাইন্সকী পোতেন্সিএল অদু ফংহন্নবা অমসুং হকশেল, ক্লিন ইনর্জী অমসুং সস্তেনেবল এগ্রিকলচরদা ইন্নোবেসন পুরক্নবা UK-ইন্দিয়া বাইওতেক্নোলোজী পার্তনরশিপ শিজিন্নবা। বাইওফাউন্দ্রীশিং, বাইওমেনুফেকচরিং, বাইওপ্রিন্তিং, ফেমতেক অমসুং সেল অমসুং জীন থেরাপীশিং য়াওনা অৱাংবা থাক্কী ইন্নোবেসনশিং শিজিন্নদুনা মালেমগী হকশেলগী শিংনবশিং থেংননবা অমসুং ঐখোয়গী হকশেলগী পথাপশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা।
6. সেমিকন্দক্তরশিং, ক্বান্তম, এদভান্স মেতরিএলশিং, অমসুং সাইবর সেক্যুরিতীগী লমশিংদা TSIগী খুত্থাংদা ইন্নোবেসন-লিদেদ গ্রোথতা মতেং পীবা।
7. স্পেস রিসর্চন অমসুং ইন্নোবেসন অমসুং কম্মর্সিএল ওপর্তেন্সিএলশিংদা কোলাবোরেসন এক্সপ্লোর তৌনবা ঐখোয়গী স্পেস কম্ম্যুনিতীশিং পুনশিনবা।
8. মালেমগী ওইবা হেল্থ সেক্যুরিতীদা UK-ইন্দিয়াগী লুচিংবা মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা তুংগী লাইচৎশিং থিংবা অমসুং রেসিলিয়েন্ত মেদিকেল সপ্লাই চেনশিং ঙাকথোকপা। হেল্থ অমসুং লাইফ সাইন্স জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপনা পেন্দেমিক্কী শেম-শারবা, দিজিতেল হেল্থ, ৱান হেল্থ, অমসুং এন্তিমাইক্রোবিএল রেসিস্তেন্সী, অমসুং থোরক্লিবা খুদোংথীবশিংদা পাউখুম পীনবগীদমক মতেং পীনবা হেনগৎহনবগী মতাংদা পুন্না থবক পায়খৎকনি। নাকল অনিমক্না পুন্না মপাঙ্গল লৈরবা, এজাইল সপ্লাই চেনশিং শেমগৎকনি অমসুং ভেক্সিনশিং, থেরাপ্যুতিকশিং অমসুং মেদিকেল তেক্নোলোজীশিং খোঙজেল য়াংনা দিবেলপ তৌবা, পুথোকপা অমসুং শিজিন্নবা ঙমহন্নবা রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিংগী মরক্তা মতেং পীননবা থবক পায়খৎকনি। মসিনা পুন্সিশিং কনগনি অমসুং মালেমগী ওইবা রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
9. য়ুনাইতেদ কিংদম অমসুং ভারতকী মরক্তা স্ত্রেতেজিক ত্রেদ অমসুং ইকোনোমিক কোলাবোরেসন হেনগৎহন্দুনা পুন্না চাউখৎপা, সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্স অমসুং সেক্যুরিতী হেনগৎহল্লগনি। দিফেন্স, সেক্যুরিতী অমসুং এয়রস্পেস সেক্তরশিং য়াওনা ক্রিতিকেল, ইমেজিং অমসুং অতৈ অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজীশিংদা অৱাংবা ভেল্যু লৈবা ত্রেদ ফংহন্নবা অমসুং য়াহনবা, লাইসেন্সিং অমসুং এক্সপোর্ত কন্ত্রোলগী ৱাফমশিং কোকহন্নবা স্ত্রেতেজিক এক্সপোর্ত অমসুং তেক্নোলোজী কোওপরেসন দাইলোগশিং চাং নাইনা পাংথোক্কনি।
দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী
ভারত-UKগী দিফেন্স পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনা হেন্না সেফ ওইবা মালেমগী অকোয়বগী ফিভম অমা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎপা নেস্নেল সেক্যুরিতী অমা ওইহল্লগনি। ভারত অমসুং UKগী দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগী মপাঙ্গলনা মতেং পাংনদুনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী অফবা খুদোংচাবা পীরি। নাকল অনিমক্না আর্মদ ফোর্সেসকা লোয়ননা এঙ্গেজমেন্ত পাকথোক-চাউথোক্নবা অমসুং দিফেন্স কেপাসিতী কোলাবোরেসন হেনগৎহন্নবা য়ানখি অমসুং মখাদা পীরিবশিং অসিদা য়ানখি:
1. চহি 10গী দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল রোদমেপ অমা অমসুং মদুগী ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং প্রোগ্রেস অদু য়েংশিন্নবা সেনিয়র ওফিসিএলগী থাক্তা জোইন্ত মেকানিজম অমা এদোপ্ত তৌদুনা স্ত্রেতেজিক অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোলাবোরেসন প্রমোৎ তৌবা।
2. ইলেক্ত্রিক প্রোপলসন কেপবিলিতী পার্তনরশিপ (EPCP) অমসুং জেৎ ইঞ্জিন এদভান্স কোর তেক্নোলোজী (JEACT) গুম্বা কোওপরেসন প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা, ইন্নোবেসন অমসুং কো-দিবেলপমেন্ত সপোর্ত তৌদুনা, এদভান্স তেক্নোলোজীশিং অমসুং কমপ্লেক্স ওইবা খুৎলাইশিংদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবা।
3. হৌজিক লৈরিবা ফোরেন অমসুং দিফেন্স 2+2 সেনিয়র ওফিসিএল লেভেল দাইলোগ অসি
মথংগী হেন্না ৱাংবা থাক্তা পুখৎতুনা স্ত্রেতেজিক অমসুং ওপরেস্নেল দিফেন্সকী হিরমশিংদা কোওর্দিনেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা।
4. ইন্দিয়ন ওসিনদা লাকপা নন-ত্রেদিস্নেল মেরিতাইম সঢক্যুরিতী মসিগীদমক রিজনেল মেরিতাইম সেক্যুরিতী থ্রেদশিংদা থেংননবা কেপাসিতী অমসুং রেসিজিলিয়ন্ত হেনগৎহন্নবা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স (RMSCE) শেমগৎপগী খুত্থাংদা ইন্দো-পেসিফিক ওসিনস ইনিসিএতিব (IPOI) গী মখাদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবা।
5. সর্ভিস অহুম অসিগী মরক্তা অপুনবা মিলিতরী এক্সরসাইজশিং পাংথোকপা অমসুং ত্রেনিংগী খুদোংচাবশিং পাকথোক চাউথোকহন্দুনা ইন্তরওপরেবিলিতী অমসুং শেম-শারিবা হেনগৎহনবা। অমনা অমগী ত্রেনিং ইন্সতিত্যুসনশিংদা মিলিতরী ইন্সত্রক্তরশিং থমগনি। ভারত মহাসাগর লমদমদা UKগী আর্মদ ফোর্সেস লৈবগীদমক লোজিস্তিক সপোর্ত লেংদনা থম্নবগীদমক রিজনেল হব অমা ওইনা ভারতপু অমুক হন্না থাজবা পীবা।
6. অন্দরৱাতর সিস্তেমশিং অমসুং দাইরেক্ত ইনর্জীগী খুৎলাইশিং য়াওনা অনৌবা কেপাসিতীশিং শেমগৎনবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহনবা; অমসুং একাদেমিক সাইকলগা মরী শেমগৎপা।
7. তেরোরিজমগী মওং অমসুং মেনিফেস্তেসন পুম্নমকপু য়ানিংদবা ফোংদোকপা। য়ুনাইতেদ নেসন্স চার্তর অমসুং ইন্তরনেস্নেল লোগী মতুং ইন্না তেরোরিজমগা পাক শন্না অমসুং মতম চুপ্পদা লান্থেংননবা ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা। রেদিকেলাইজেসন অমসুং হিংসা থোকহনবা এক্সত্রিমিজম থেংনবা; তেরোরিজম শেল থাদবা অমসুং তেরোরিস্তশিংগী ঙমখৈ লান্না চত্থোক চৎশিন তৌবা থেংনবা; তেরোরিস্তকী পান্দমদা অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নবা থিংবা; তেরোরিস্ত রেক্রুত তৌবদা থিংবা; ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা, জুদিসিএল কোওপরেসন, কেপাসিতী বিল্দিং য়াওনা হিরমশিং অসিদা বাইলেতরেল অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা। মালেমগী ওইনা অথিংবা থম্লিবা তেরোরিস্তশিং, তেরোরিস্ত এন্তিতীশিং অমসুং মখোয়গী স্পোন্সরশিংগী মায়োক্তা ৱারেপ লৌবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবা ঙম্নবা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা।
8. ত্রান্সনেস্নেল ওর্গানাইজ ক্রাইম, তেরোরিজম, সাইবর ক্রাইম অমসুং ইলিসিৎ ফাইনান্সিএল ফ্লোশিং য়াওনা ক্রাইম তৌবা মীওইশিং থিংনবা অমসুং আইনগী কাঙলোন ঙাক্না চৎনবগী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবগীদমক ক্রাইমেল থ্রেতস, জষ্টিস অমসুং লো এনফোর্সমেন্তকী লমদা তেংবাং পীনবা অমসুং শেয়র তৌদুনা নাগরিকশিংবু ত্রান্সনেস্নেল ওর্গানাইজ ক্রাইমদগী ঙাকথোকপা।
9. সাইবর সেক্যুরিতীগী খুদোংচাদবশিং থেংনবদা অমসুং নাগরিকশিং অমসুং মরুওইবা সর্ভিসশিং ঙাকথোকপদা ঐখোয়গী পুন্না খঙমিন্নবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌদুনা সাইবর রেসিলিয়েন্স শেমগৎপা। সাইবর সেক্যুরিতী কম্পনীশিংদা মতেং অমসুং খুদোংচাবা পীদুনা চাউখৎপা হেনগৎহনবা; সাইবর অমসুং দিজিতেল গবর্নান্সতা মতেং পীনবা; অমসুং ইমেজিং তেক্নোলোজীশিংগী সেক্যুর দিবেলপমেন্তকী মতাংদা TSIগী মখাদা পার্তনরশিপ শেমগৎপা।
10. মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী পার্তনরশিপ মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী খুত্থাংদা সেক্যুরিতী অমসুং ইরিগুলর মাইগ্রেসন থিংবদা মতেং পীনবা অমুক হন্না ফোংদোক্কনি। অপুনবা ওইনা, ভারত অমসুং UKনা ক্রিমিনেল ওর্গনাইজেসনশিংনা এক্সপ্লোইতেসন তৌবা থিংনবা অমসুং UK-ইন্দিয়াগী লিভিং ব্রিজ ঙাক্নবা পান্দম থম্লি, মসিনা ঐখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা লৈরিবা অচেৎপা মরী অদু উৎলি।
ক্লাইমেৎ অমসুং গ্রীন ইনর্জী
ক্লাইমেৎ এক্সনগী মতাংদা পার্তনরশিপ অসিনা সস্তেনেবল, রেসিলিয়েন্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং গ্রহ অসিবু ঙাক-শেনবদা ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নবা অদু উৎলি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জ এক্সনগী মতাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবনা ভারত অমসুং UKগী অমমম্না পান্দম থম্লিবা নেৎ জিরোগী পান্দমশিং ফংবদা মতেং পাংগনি। মসিনা মালেমগী ক্লাইমেৎ এজেন্দাদা লুচিংবা ওইগনি। মসিনা গ্রীন গুদস অমসুং সর্ভিসশিংদা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত সপোর্ত তৌগনি অমসুং গ্রীন মেন্যুফেকচরিং হেনগৎহনগনি। ক্লিন ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎকী মতাংদা পার্তনরশিপ অসিনা:
1. ভারত্তা ক্লাইমেৎ এক্সনগীদমক মতম চানা, মতিক চাবা অমসুং শেল চংদবা ফাইনান্সিং তৌবা। চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা ক্লাইমেৎ এক্সনগীদমক শেল চঙবা ফাইনান্সিং হেনগৎহন্নবগীদমক হেন্না ফবা, হেন্না চাউবা অমসুং হেন্না ইফেক্তিব MDBগী মায়কৈদা মালেমগী ফাইনান্সিং সিস্তেমশিং শেমগৎপদা ঐখোয়না মতেং পাংগনি।
2. ইনর্জী স্তোরেজ অমসুং গ্রীদ ত্রান্সফোর্মেসনদা তেংবাং পীনবা য়াওনা অচৌবা ইনর্জী সেক্যুরিতী অমসুং ক্লিন ইনর্জীগী পান্দমশিং পুখৎপা। UKগী ওফিস ওফ গ্যাস এন্দ ইলেক্ত্রিসিতী মার্কেৎ (OFGEM) অমসুং ভারতকী সেন্ত্রেল ইলেক্ত্রিসিতী রেগুলেতরী কম্মিসন (CERC) গী মরক্তা তাস্ক ফোর্স অমগী মায়কৈদা থবক পায়খৎপা। ভারত-UK ওফশোর ৱিন্দ তাস্ক ফোর্স শেম্বা। ইন্দস্ত্রীগীদমক কার্বোন হন্থবগী লম্বীদা মাংলোমদা চংশিন্ননবা কার্বোন ক্রেদিৎ ত্রেদিং স্কিম (CCTS) শেমগৎপা। পুম্নমক্তা, UK-ইন্দিয়া ইনর্জী কোলাবোরেসননা প্রাইবেৎ অমসুং পব্লিক সেক্তরশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি অমসুং মপাঙ্গল কনবা সপ্লাই চেনশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি।
3. ক্লিন ত্রান্সপোর্ত, ইনর্জী অমসুং লাইফ সাইন্সকী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্দুনা গ্রীন গ্রোথ অমসুং সস্তেনেবল অমসুং চাউখৎপা তুংলমচৎকীদমক স্কেল তৌবা য়াবা ইন্নোবেসনশিং খোংজেল য়াংশিনবা, AI, রিন্যুএবল ইনর্জী, হায়দ্রোজেন, ইনর্জী স্তোরেজ, বেতরীশিং অমসুং কার্বোন কেপচরদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা। ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংননবা অমসুং গ্রোথকীদমক্তা অনৌবা কৈথেলশিং শেমগৎনবগীদমক দিপ তেক সোলুসনশিং শেমগৎনবগীদমক্তা নেৎ জিরো ইনোবেসন পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা ওন্তপ্রিন্যুরশিংবু পুন্না মতেং পাংগনি।
4. অইং-অশা হোংলকপদা লায়না-লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোক্নবা থৌরাং তৌবা, শেল থাদবা, তেক্নোলোজীশিং ফগৎহনবা অমসুং দিজাস্তরগী শেম-শারিবা হেনগৎহন্দুনা অইং-অশা হোংলকপদা লায়না-লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোকপা ঙম্বগী চাং হন্থহন্নবা অমসুং রেসিলিয়েন্ত গ্রোথ হেনগৎহন্নবা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং এক্সচেঞ্জ তৌমিন্নবা। নাকল অনিমক্না ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্স অমসুং বাইওদাইভর্সিতীগী মতাংদা মালেমগী সাইন্তিফিক এক্সন লুচিংদুনা অঙনবা মতমগী ওইবা ৱার্নিং সিস্তেমশিং, মেরিন ইকোসিস্তেমশিং অমসুং ব্লু কার্বোনদা মীৎয়েং থমগনি।
5. ভারত-UK ফোরেস্ত পার্তনরশিপকী মখাদা এগ্রোফোরেস্ত্রী অমসুং ফোরেস্ত প্রদক্তশিংগী ত্রেসএবিলিতীদা মতেং পীনবা য়াওনা মহৌশাগী ফিভম অমুক হন্না শেমগৎনবা অমসুং লমগী তুং কোইনা শিজিন্নবদা মতেং পীনবা।
6. ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স, কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, ৱান সন ৱান ৱার্ল্দ ৱান গ্রিদ (OSOWOG), রোদ ত্রান্সপোর্ত ব্রেকথ্রু, জিরো ইমিসন ভেহিকল ত্রাঞ্জিসন কাউন্সিল (ZEVTC), গ্লোবেল ক্লিন পৱার এলাইন্স (GCPA) গী খুত্থাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী ওইথোকপা য়াবশিং থিজিনবা।
এজুকেসন
য়ুনাইতেদ কিংদম অমসুং ভারতকী এজুকেসন সিস্তেমশিং অমসুং ঐখোয়গী মীয়াম অমসুং কলচরশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মখল কয়াগী এক্সচেঞ্জনা ঐখোয়গী কোলাবোরেসনগী অতোপ্পা হিরম খুদিংমক্কী য়ুম্ফম ওইরি। ভারতকী নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020গী মখাদা অমসুং 2025গী মেদা খুৎয়েক পীনখিবা প্রোগ্রাম ওফ কলচরেল কোওপরেসনগী খুত্থাংদা নাকল অনিগী চাউখৎপা অমসুং ইম্পেক্ত ফংহনবদা UK অসি ভারতকী পাম্নরবা পার্তনরশিংগী মরক্তা অমনি। পিপল-তু-পিপলগী লৈনরিবা মরী অসি ভারত-UKগী পার্তনরশিপকী গোল্দন থ্রেদনি। মপাঙ্গল কনবা ফাউন্দেসনদা য়ুম্ফম ওইরগা, ভারত অমসুং UKগী মরক্তা ইন্তলেকচুএল পার্তনরশিপ অসি হৌরক্লিবা খুদোংচাবশিং অসিদা রেস্পোন্সিব ওইগনি, তেক্নোলোজীগী অঙম্বা খুমাং চাউশিল্লকপদা খুমাং চাউশিলহল্লগনি অমসুং এজুকেসন অমসুং রিসর্চতা মতেং পীনবা হেনগৎহল্লগনি। মসিনা মালেমগী ওইবা শিংনবশিং থেংননবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্কীদমক সেফ অমসুং সস্তেনেবল ওইবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎপদা মতেং পাংনবা, হৈশিংবা অমসুং মাংলোমদা চংশিনবা তেলেন্ত পুল অমা শেমগৎকনি। নাকল অনিমক্না:
1. ঐখোয়গী এজুকেস্নেল লিঙ্কশিংগীদমক্তা স্ত্রেতেজিক দিরেক্সন অমা শেম্বা, চহিগী ওইনা পাংথোকপা ভারত-UK মিনিস্তরেল এজুকেসন দাইলোগকী খুত্থাঙদা মসিনা কোলাবোরেসনগী অনৌবা লমশিং পুথোক্কনি অমসুং ঐখোয়গী এজুকেসন পার্তনরশিপশিং হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। নাকল অনিমক্না UKদা এজুকেসন ৱার্ল্দ ফোরম অমসুং ভারত্তা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী প্লেৎফোর্মগুম্বা থৌরমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংদা শরুক য়াদুনা অমগা অমগা মশক খঙনরবা ক্বালিফিকেসনশিং য়েংশিন্নবা অমসুং লৌশিং শেয়রনবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
2. লৈবাক অনিমক্কী তুংগী শেন্মিৎলোনদা খুমাং চাউশিলহন্দুনা মরুওইবা হীরমশিংদা জোইন্ত অমসুং দবল দিগ্রী কোর্সশিং পীনবা ভারত্তা UKগী মকোক থোংবা য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংগী ইন্তর্নেস্নেল ব্রাঞ্চ কেম্পসশিং অমসুং ত্রান্সনেস্নেল এজুকেসন পার্তনরশিপশিং হাংবদা পুক্নিং থৌগৎকনি।
3. ভারত-UKগ্রীন স্কিল্স পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা নহাশিংদা শেল থাদবা অমসুং মখোয়গী তুংলমচৎকী স্কিলশিং পীনবা। মসিনা ভারত অমসুং UKগী এক্সপর্সিতী পুনশিন্নগনি, লৈবাক অনিমক্তা স্কিল গেপশিং মশক খঙদোক্কনি অমসুং কোকহনগনি অমসুং ম্যুচুএল বেনিফিসরি, সস্তেনেবল, গ্রোথকী খুদোংচাবশিং অমসুং পোজিতিব এনভাইর্নমেন্ত ইম্পেক্তশিং শেমগদবা জোইন্ত এক্তিবিতীশিং লিংখৎকনি। ম্যুচুএল রিকগনিসন ওফ ক্বালিফিকেসনশিংগী ইন্দিয়া-UKগী হৌজিক লৈরিবা MoU অসি মখা তানা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
4. য়ং প্রোফেস্নেল স্কিম অমসুং স্তদী ইন্দিয়া প্রোগ্রামগুম্বা হৌজিক লৈরিবা স্কিমশিংগী মায় পাকপা হেনগৎহন্নবা সেক্তর খুদিংমক্তা পার্তনরশিপকী থবক পায়খৎতুনা নহাশিং অমসুং মহৈরোইশিংগী মরক্তা এক্সচেঞ্জ অমসুং ৱাখল তামিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎপা।