Prime Minister's Office
PM to visit Tamil Nadu on 26-27 July
PM to Lay foundation stone, Inaugurate and Dedicate to the nation various Development Projects worth over ₹4800 crore in Tuticorin, Tamil Nadu
PM to inaugurate New Terminal Building at Tuticorin Airport
PM to dedicate to the nation multiple rail and road projects worth over ₹3600 crore for efficient regional connectivity
PM to lay the foundation stone for the Inter-State Transmission System for Kudankulam Nuclear Power Plant for electricity transmission
PM to inaugurate cargo handling facility at V.O. Chidambaranar Port
PM to participate in Commemoration of 1000 years of maritime expedition of Rajendra Chola I to South East Asia & Commencement of Construction of Gangaikonda cholapuram temple
25 JUL 2025 10:09AM by PIB Delhi
Immediately after returning from his visit to UK and Maldives, Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone, inaugurate and dedicate to the nation various Development Projects worth over ₹4800 crore at a public event at Tuticorin, Tamil Nadu at around 8 PM on 26th July.
On 27th July, Prime Minister will participate in the celebration of the birth anniversary of the great Chola emperor Rajendra Chola I with the Aadi Thiruvathirai Festival at around 12 noon at Gangaikonda Cholapuram Temple in Tamil Nadu.
PM in Tuticorin
After completing his state visit in Maldives, Prime Minister will directly reach Tuticorin and will inaugurate and dedicate to the nation a series of landmark projects across multiple sectors which will significantly enhance regional connectivity, boost logistics efficiency, strengthen clean energy infrastructure, and improve the quality of life for citizens across Tamil Nadu.
In line with his commitment to developing world-class air infrastructure and enhancing connectivity, Prime Minister will be inaugurating the New Terminal Building at Tuticorin Airport developed at a cost of around ₹450 crore, designed to meet the growing aviation demands of the southern region. Prime Minister will also undertake a walkthrough of the new terminal building at Tuticorin Airport.
Spread across 17,340 square meters, the terminal will be equipped to handle 1,350 passengers during peak hours and 20 lakh passengers annually, with future expansion capacity up to 1,800 peak hour passengers and 25 lakh passengers annually. With 100% LED lighting, energy-efficient E&M systems, and treated water reuse through an on-site Sewage Treatment Plant, the terminal has been built to achieve a GRIHA-4 sustainability rating. This modern infrastructure is expected to significantly enhance regional air connectivity and stimulate tourism, trade, and investment in southern Tamil Nadu.
In the road infrastructure sector, Prime Minister will dedicate to the nation two strategically significant highway projects. The first is the 4-laning of the 50 km Sethiyathope–Cholapuram stretch of NH-36, developed at more than ₹2,350 crore under the Vikravandi–Thanjavur corridor. It includes three bypasses, a 1-km four-lane bridge over the Kollidam River, four major bridges, seven flyovers, and several underpasses, reducing travel time by 45 minutes between Sethiyathope–Cholapuram and boosting connectivity to Delta region’s cultural and agricultural hubs. The second project is the 6-laning of the 5.16 km NH-138 Tuticorin Port Road, built at around ₹200 crore. Featuring underpasses and bridges, it will ease cargo flow, cut logistics costs, and support port-led industrial growth around V.O. Chidambaranar Port.
In a major boost to augment port infrastructure and clean energy initiatives, Prime Minister will inaugurate North Cargo Berth–III with a cargo handling capacity of 6.96 MMTPA at V.O. Chidambaranar Port worth around ₹285 crore. This will help in meeting the growing demand of handling dry bulk cargo requirements in the region, thereby improving overall port efficiency and optimizing cargo handling logistics.
Prime Minister will dedicate three key railway infrastructure projects in southern Tamil Nadu to boost sustainable and efficient connectivity. The electrification of the 90 km Madurai–Bodinayakkanur line will promote eco-friendly transport and support tourism and commuting in Madurai and Theni. The ₹650 crore doubling of the 21 km Nagercoil Town–Kanniyakumari section, part of the Thiruvananthapuram–Kanniyakumari project, will strengthen links between Tamil Nadu and Kerala. Additionally, the doubling of the Aralvaymozhi–Nagercoil Junction (12.87km) and Tirunelveli–Melappalayam (3.6 km) sections will reduce travel time on major southern routes like Chennai–Kanyakumari and enhance regional economic integration by improving passenger and freight capacity.
Further strengthening the state’s power infrastructure Prime Minister will lay the foundation stone for a major power transmission project - the Inter-State Transmission System (ISTS) for evacuation of electricity from Kudankulam Nuclear Power Plant Units 3 and 4 (2x1000 MW). This project, developed at a cost of around ₹550 crore, will include a 400 kV (quad) double-circuit transmission line from Kudankulam to the Tuticorin-II GIS substation and associated terminal equipment. It will play a pivotal role in strengthening the national grid, ensuring reliable clean energy distribution, and meeting the rising power demands of Tamil Nadu and other beneficiary states.
PM at Gangaikonda Cholapuram Temple
Prime Minister will release a commemorative coin honouring one of the greatest emperors of India, Rajendra Chola I, celebrating Aadi Thiruvathirai Festival during a public event at Gangaikonda Cholapuram Temple.
This special celebration also commemorates 1,000 years of the legendary maritime expedition of Rajendra Chola I to South East Asia and the commencement of the construction of the iconic Gangaikonda Cholapuram temple, a magnificent example of Chola architecture.
Rajendra Chola I (1014–1044 CE) was one of the most powerful and visionary rulers in Indian history. Under his leadership, the Chola Empire expanded its influence across South and Southeast Asia. He established Gangaikonda Cholapuram as the imperial capital after his victorious campaigns, and the temple he built there served as a beacon of Shaiva devotion, monumental architecture, and administrative prowess for over 250 years. Today, the temple stands as a UNESCO World Heritage Site, renowned for its intricate sculptures, Chola bronzes, and ancient inscriptions.
The Aadi Thiruvathirai festival also celebrates the rich Tamil Shaiva Bhakti tradition, fervently supported by the Cholas and immortalized by the 63 Nayanmars—the saint-poets of Tamil Shaivism. Notably, Rajendra Chola’s birth star, Thiruvathirai (Ardra), begins on 23rd July, making this year’s festival all the more significant.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী জুলাই ২৬-২৭ তা তামিল নাদুদা চৎকনি
প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুগী তুতিকোরিন্দা লুপা করোর ৪৮০০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমগনি, শঙ্গাগনি অমদি লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা তুতিকোরিন এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাগনি
প্রধান মন্ত্রীনা রিজনেল কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনগদবা লুপা করোর ৩৬০০ হেনবগী রেল অমদি লম্বীগী প্রোজেক্তশিং লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা ইলেক্ত্রিসিতী ত্রান্সমিসনগীদমক কুদনকুলম ন্যুক্লিয়র পৱার প্লান্তকী ইন্তর-স্তেত ত্রান্সমিসন সিস্তেম উরেপ উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা ভি.ও. চিদম্বরম হিথাংফমদা কার্গো হেনদ্লিং ফেসিলিতী শঙ্গাগনি
প্রধান মন্ত্রীনা অদি তিরুবতিরাই কুমহৈদা তিরিচিরপ্পলিদা চৎকনি
প্রধান মন্ত্রীনা রাজেন্দ্র চোলা ১ না খা নোংপোক এসিয়াদা চৎখিবা মেরিতাইম এক্সপিদিসন অমদি গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম লাইশঙ শাবা হৌবগী চহি ১০০০ ফারকপগী কুমওন থৌরম শরুক য়াগনি
25 JUL 2025 10:09AM by PIB Imphal
য়ু.কে. অমদি মাল্দিব্স খোঙচত্তগী হেক হল্লকপগা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জুলাই ২৬গী নুমিদাংৱাইরম পুং ৮ লোম তাবা মতমদা তামিল নাদুনা তুতিকোরিন্দা মীয়াম তিনবা থৌরম অমদা লুপা করোর ৪৮০০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমগনি, শঙ্গাগনি অমদি লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্কনি।
জুলাই ২৭তা, প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুনা তিরুচিরপ্পলিদা লৈবা গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম লাইশঙদা নুমিৎয়ুংবা পুং ১২ রোম তারকপদা অথোয়বা চোলা নিংথৌরেল রাজেন্দ্র চোলা ১গী মপোক কুমওনগা লোয়ননা আদি তিরুবতিরাই কুমহৈ শরুক য়াগনি।
তুতিকোরিন্দা প্রধান মন্ত্রী
মাল্দিব্সতা মহাক্কী লৈবাক্কী থাক্কী ওইবা খোঙচৎ লোইরবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা তুতিকোরিন্দা হকথেংননা চৎকনি অমদি তামিল নাদুগী রিজনেল কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনগদবা, লোজিস্তিক্কী মতিং হেনগৎহনগদবা, ক্লীন ইনর্জী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা, অমদি মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহনগদবা মশক নাইবা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাগনি অমদি লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্কনি।
মালেমগী থাক্কী এয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমদি কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা মহাক্কী খোঙফম পরিংদা, প্রধান মন্ত্রীনা খাথংবা শরুক্কী হেনগৎলক্লিবা এভিএসন দিমান্দ ফংহন্নবা শেম শারবা, লুপা করোর ৪৫০ রোম চঙনা শাগৎখিবা তুতিকোরিন এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাগনি। প্রধান মন্ত্রীনা তুতিকোরিন এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং মনুংদা চঙদুনসু য়েংগনি।
স্ক্বার মিতর ১৭,৩৪০ পাক শন্না লৈরিবা তর্মিনেল অসি পীক মতমদা পেসেঞ্জর ১,৩৫০ অমদি চহিদা পেসেঞ্জর লাখ ২০ চনবগা লোয়ননা, মশিং অসি পীক মতমদা পেসেঞ্জর ১,৮০০ অমদি চহিদা পেসেঞ্জর লাখ ২৫দা খুদোংচাবা পীবা য়াবগী চাংদা তুংদা পাকথোক চাউথোকহনবগী মফম লৈ। চাদা ১০০ LED লাইতিং, ইনর্জী ইফিসিএন্ত E&M সিস্তেম, অমদি মফমদুদা লৈবা সিৱেজ ত্রীতমেন্ত প্লান্তকীখুত্থাঙদা চুমথোক্লবা ঈশিং অমুক হন্না শীজিন্নবা য়ারবা তর্মিনেল অসি GRIHA-4 সস্তেনেবিলিতী রেতিং ফংবা ঙম্নবা শাখিবনি। মতমগা চুনরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা তামিল নাদুগী খা থংবা শরুক্তা রিজনেল এয়র কন্নেক্বিবিতী মশক থোক্না ফগৎহনগনি অমদি লল্লোন ইতিক, লম কোয়বা, অমসুং শেল থাদবা হেনগৎহনগনি হায়না পারি।
লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরদা, প্রধান মন্ত্রীনা স্ত্রেতেজিক ওইবা মীৎয়েঙদা মরুওইবা হায়ৱে প্রোজেক্ত অনি লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্কনি। অহানবা অসিনা বিক্রাবন্দি-থঞ্জবুর কোরিদোরগী মখাদা লুপা করোর ২,৩৫০ হেন্না চঙনা শেমগৎখিববা NH-6 কী কিলোমিতর ৫০ শাংবা সেথিয়াথোপে-চোলাপুরম শরুক লেন ৪ ওইহনবনি। মসিদা বাইপাস অহুম, কোলিদাম তুরেল মথক্তা কিলোমিতর ১ শাংবা লেন মরিগী থোং, অচৌবা থোং মরি, ফ্লাইওবর তরেৎ, অমদি অন্দরপাস কয়া য়াওদুনা সোথিয়াথোপেদগী চোলাপুরম ফাওবা চৎপগী মতম মিনৎ ৪৫ তেনশিনহল্লে, অমদি দেল্তা রীজনগী কল্চর অমদি লৌউ-শিংউগী মফমদা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লে। অনিশুবা প্রোজেক্ত অসিনা লুপা করোর ২০০ রোম চঙনা শেমগৎখিবা কিলোমিতর ৫.১৬ শাংবা NH-138 তুতিকোরিন হিথাংফম লম্বী লেন তরুক্তা শেমগৎপনি। অন্দরপাস অমদি থোং কয়া য়াওবা লম্বী অসিনা কার্গো ফ্লো কোমহনগনি, লোজিস্তিক কোস্ত হন্থহনগনি, অমদি ভি.ও. চিদম্বরম পোর্তকী অকোয়বদা পোর্ত-লেদ ইন্দস্ত্রিএল গ্রোথ পুরকপদা মতেং ওইগনি।
হিথাংফমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা অমদি ক্লীন ইনর্জীগী থৌশিলদা অচৌবা ইনোৎ অমা হাপ্পা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ২৮৫ রোম চঙনা ভি.ও. চিদম্বরম পোর্ত্তা শেমগৎখিবা ৬.৯৬ MMTPA গী কার্গো হেনদ্লিং কেপাসিতী লৈবা নোর্থ কার্গো বর্থ-৩ শঙ্গাগনি। মসিনা লমদম অদুদা দ্রাই বল্ক কার্গো হেনদ্লিংগী মথৌ তাবা হেনগৎলক্লিবা অদু ফংহন্দুনা মপুং ওইবা হিথাংফমগী মতিং হেনগৎহনগনি অমদি কার্গো হেনদ্লিং লোজিস্তিক মওং মরিল নাইহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সস্তেনেবল অমদি ইফিসিএন্ত কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা খা থংবা তামিল নাদুদা মরুওইবা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর অহুম লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্কনি। কিলোমিতর ৯০ শাংবা মদুরাই-বোদিনয়াক্কনুর লাইন ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবনা ইকো ফ্রেন্দলী ত্রান্সপোর্ত য়োকখৎকনি, অমদি মদুরাই অমসুং থেনিদা লম কোয়বা অমদি চত্থোক চৎশিন তৌবদা মতেঙ ওইগনি। তিরুবনন্থপুরম-কনিয়াকুমারী প্রোজেক্তকী শরুক অমা ওইনা, লুপা করোর ৬৫০ চঙনা কিলোমিতর ২১ শাংবা নগরকোইল তাউন-কনিয়াকুমারী সেক্সন দব্লিং তৌবনা তামিল নাদু অমসুং কেরলাগী মরক্তা লৈরিবা লম্বী থোংগী ফীভম ফগৎহনগনি। মসিগী মথক্তা, অরালবেমোঝী-নগরকোইল জংসন (কিমি ১২.৮৭) অমসুং তিরুনেলবেলি-মেলাপ্পলায়ম (কিমি ৩.৬) সেক্সন দব্লিং তৌবনা চেন্নাই-কন্যাকুমারীনচিংবা মরুওইবা খা রোমগী লম্বীশিংদা চৎপগী মতম হন্থহনগনি অমদি পেসেঞ্জর অমসুং ফ্রৈত কেপাসিতী হেনগৎহন্দুনা রিজনেল ইকনমিক ইন্তিগ্রেসন হেনগৎহনগনি।
মখা তানা স্তেত অদুগী পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা অচৌবা পৱার ত্রান্সমিসন প্রোজেক্ত অমা ওইরিবা – কুদনকুলম ন্যুক্লিয়র পৱার প্লান্তকী য়ুনিৎ ৩ অমসুং ৪ (MW 2x1000) দগী মৈ পুথোকখিনবা ইন্তর-স্তেত ত্রান্সমিসন সিস্তেম (ISTS) কী উরেপ উয়ুং তমগনি। লুপা করোর ৫৫০ রোম চঙনা শেমগৎকদৌরিবা প্রোজেক্ত অসিদা তুদনকুলমদগী তুতিকোরিন-২ GIS সবস্তেসন অমদি মরী লৈনবা তর্মিনেল ইকুইপমেন্তশিং ফাওবগী ৪০০ kV (ক্বাদ) দবল-সর্কিত ত্রান্সমিসন লাইন য়াওরি। মসিনা নেস্নেল গ্রিদ মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং য়াদুনা, থাজনিংঙাই ওইবা ক্লীন ইনর্জী দিস্ত্রিব্যুসন ফংহনগনি, অমদি তামিল নাদু অমসুং অতৈ কান্নবা ফংগদৌরিবা স্তেতশিংগী হেনগৎলক্লিবা পৱার দিমান্দ ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রী তিরুচিরপ্পলিদা
প্রধান মন্ত্রীনা গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম লাইশঙদা মীয়ামগী ওইবা থৌরম অমদা আদি তিরুবতিরাই কুমহৈ শরুক য়াদুনা ভারতকী খ্বায়দগী অথোয়বা নিংথৌরেল অমা ওইরম্বা রাজেন্দ্র চোলা ১ বু ইকায়খুম্নবা ওইনা নীংশিং শেনয়েক অমা ফোঙগনি।
অখন্নবা থৌরম অসিনা রাজেন্দ্র চোলা ১ না খা নোংপোক এসিয়াদা মমিং লৈরবা মেরিতাইম এক্সপিদিসন চৎখিবা, অমদি চোলা য়ুমশারোলগী মশক নাইরবা খুদম অমা ওইরিবা গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম লাইশঙ শাবা হৌখিবগী চহি ১০০০ ফারকপগী কুমওন থৌরমসু ওইগনি।
রাজেন্দ্র চোলা ১ (1014–1044 CE) ভারতকী খ্বায়দগী মতিক লৈবা অমদি মীৎয়েঙ শানবা লৈঙাকপশিংগী মনুংদা অমনি। মহাক্কী লুচিং মখাদা, চোলা এম্পাইয়রনা মখোয়গী ইথিল খা অমদি খা-নোংপোক এসিয়াদা শন্দোক্লমখি। মহাক্না গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরমবু মহাক্কী মায় পাক্লবা কেম্পেনগী মতুংদা নিংথৌ কোনুং ওইনা শেমগৎলম্মি, অমদি মফমদুদা মহাক্না শারম্বা লাইশঙ অদুনা চহি ২৫০ হেন্না সৈব লাইনিং, অচৌব আর্কিতেকচর, অমদি লৈঙাক্কী মতিক্কী মফম অমা ওইরম্মি। ঙসি, লাইশঙ অসি য়ুনেস্কো ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইত অমা ওইদুনা মশিগী মচা খায়না নুংদা হক্লিবশিং, চোলাগী পিথ্রাই অমদি অরিবা মতমগী খুৎয়েক্কীদমক মমিং চৎলি।
আদি তিরুবতিরাই কুমহৈনা চোলাশিংনা কন্না শৌগৎলম্বা অমদি তামিল সৈবিজমগী লম্বোইবা ৱাকম-নয়নমার ৬৩ না চঙনা থম্লম্বা তামিল সৈব ভক্তি চৎনবীবুসু হরাও তয়াম্না পাঙথোক্লি। পনবা য়াবদি, রাজেন্দ্র চোলাগী মপোক থৱানমিচাক, তিরুবতিরাই (অর্দ্র)গী মতম জুলাই ২৩ দগী হৌদুনা চহি অসিগী কুমহৈ অসি হেন্না ৱাহন্থোক লৈবা কুমহৈ ওইহল্লি।