Prime Minister's Office
PM to visit Tamil Nadu on 26-27 July
PM to Lay foundation stone, Inaugurate and Dedicate to the nation various Development Projects worth over ₹4800 crore in Tuticorin, Tamil Nadu
PM to inaugurate New Terminal Building at Tuticorin Airport
PM to dedicate to the nation multiple rail and road projects worth over ₹3600 crore for efficient regional connectivity
PM to lay the foundation stone for the Inter-State Transmission System for Kudankulam Nuclear Power Plant for electricity transmission
PM to inaugurate cargo handling facility at V.O. Chidambaranar Port
PM to participate in Commemoration of 1000 years of maritime expedition of Rajendra Chola I to South East Asia & Commencement of Construction of Gangaikonda cholapuram temple
25 JUL 2025 10:09AM by PIB Delhi
Immediately after returning from his visit to UK and Maldives, Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone, inaugurate and dedicate to the nation various Development Projects worth over ₹4800 crore at a public event at Tuticorin, Tamil Nadu at around 8 PM on 26th July.
On 27th July, Prime Minister will participate in the celebration of the birth anniversary of the great Chola emperor Rajendra Chola I with the Aadi Thiruvathirai Festival at around 12 noon at Gangaikonda Cholapuram Temple in Tamil Nadu.
PM in Tuticorin
After completing his state visit in Maldives, Prime Minister will directly reach Tuticorin and will inaugurate and dedicate to the nation a series of landmark projects across multiple sectors which will significantly enhance regional connectivity, boost logistics efficiency, strengthen clean energy infrastructure, and improve the quality of life for citizens across Tamil Nadu.
In line with his commitment to developing world-class air infrastructure and enhancing connectivity, Prime Minister will be inaugurating the New Terminal Building at Tuticorin Airport developed at a cost of around ₹450 crore, designed to meet the growing aviation demands of the southern region. Prime Minister will also undertake a walkthrough of the new terminal building at Tuticorin Airport.
Spread across 17,340 square meters, the terminal will be equipped to handle 1,350 passengers during peak hours and 20 lakh passengers annually, with future expansion capacity up to 1,800 peak hour passengers and 25 lakh passengers annually. With 100% LED lighting, energy-efficient E&M systems, and treated water reuse through an on-site Sewage Treatment Plant, the terminal has been built to achieve a GRIHA-4 sustainability rating. This modern infrastructure is expected to significantly enhance regional air connectivity and stimulate tourism, trade, and investment in southern Tamil Nadu.
In the road infrastructure sector, Prime Minister will dedicate to the nation two strategically significant highway projects. The first is the 4-laning of the 50 km Sethiyathope–Cholapuram stretch of NH-36, developed at more than ₹2,350 crore under the Vikravandi–Thanjavur corridor. It includes three bypasses, a 1-km four-lane bridge over the Kollidam River, four major bridges, seven flyovers, and several underpasses, reducing travel time by 45 minutes between Sethiyathope–Cholapuram and boosting connectivity to Delta region’s cultural and agricultural hubs. The second project is the 6-laning of the 5.16 km NH-138 Tuticorin Port Road, built at around ₹200 crore. Featuring underpasses and bridges, it will ease cargo flow, cut logistics costs, and support port-led industrial growth around V.O. Chidambaranar Port.
In a major boost to augment port infrastructure and clean energy initiatives, Prime Minister will inaugurate North Cargo Berth–III with a cargo handling capacity of 6.96 MMTPA at V.O. Chidambaranar Port worth around ₹285 crore. This will help in meeting the growing demand of handling dry bulk cargo requirements in the region, thereby improving overall port efficiency and optimizing cargo handling logistics.
Prime Minister will dedicate three key railway infrastructure projects in southern Tamil Nadu to boost sustainable and efficient connectivity. The electrification of the 90 km Madurai–Bodinayakkanur line will promote eco-friendly transport and support tourism and commuting in Madurai and Theni. The ₹650 crore doubling of the 21 km Nagercoil Town–Kanniyakumari section, part of the Thiruvananthapuram–Kanniyakumari project, will strengthen links between Tamil Nadu and Kerala. Additionally, the doubling of the Aralvaymozhi–Nagercoil Junction (12.87km) and Tirunelveli–Melappalayam (3.6 km) sections will reduce travel time on major southern routes like Chennai–Kanyakumari and enhance regional economic integration by improving passenger and freight capacity.
Further strengthening the state’s power infrastructure Prime Minister will lay the foundation stone for a major power transmission project - the Inter-State Transmission System (ISTS) for evacuation of electricity from Kudankulam Nuclear Power Plant Units 3 and 4 (2x1000 MW). This project, developed at a cost of around ₹550 crore, will include a 400 kV (quad) double-circuit transmission line from Kudankulam to the Tuticorin-II GIS substation and associated terminal equipment. It will play a pivotal role in strengthening the national grid, ensuring reliable clean energy distribution, and meeting the rising power demands of Tamil Nadu and other beneficiary states.
PM at Gangaikonda Cholapuram Temple
Prime Minister will release a commemorative coin honouring one of the greatest emperors of India, Rajendra Chola I, celebrating Aadi Thiruvathirai Festival during a public event at Gangaikonda Cholapuram Temple.
This special celebration also commemorates 1,000 years of the legendary maritime expedition of Rajendra Chola I to South East Asia and the commencement of the construction of the iconic Gangaikonda Cholapuram temple, a magnificent example of Chola architecture.
Rajendra Chola I (1014–1044 CE) was one of the most powerful and visionary rulers in Indian history. Under his leadership, the Chola Empire expanded its influence across South and Southeast Asia. He established Gangaikonda Cholapuram as the imperial capital after his victorious campaigns, and the temple he built there served as a beacon of Shaiva devotion, monumental architecture, and administrative prowess for over 250 years. Today, the temple stands as a UNESCO World Heritage Site, renowned for its intricate sculptures, Chola bronzes, and ancient inscriptions.
The Aadi Thiruvathirai festival also celebrates the rich Tamil Shaiva Bhakti tradition, fervently supported by the Cholas and immortalized by the 63 Nayanmars—the saint-poets of Tamil Shaivism. Notably, Rajendra Chola’s birth star, Thiruvathirai (Ardra), begins on 23rd July, making this year’s festival all the more significant.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৬-২৭ জুলাইত তামিলনাডু ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
তামিলনাডুৰ টুটিকোৰিনত ৪৮০০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
টুটিকোৰিন বিমানবন্দৰত নতুন টাৰ্মিনেল বিল্ডিং উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
দক্ষ আঞ্চলিক সংযোগৰ বাবে ৩৬০০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ একাধিক ৰেল আৰু পথ প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বিদ্যুৎ সৰবৰাহৰ বাবে কুডানকুলাম পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্পৰ বাবে আন্তঃৰাজ্যিক সংবহন ব্যৱস্থাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ভি.অ’ চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰত কাৰ্গো পৰিচালনাৰ সুবিধা উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
আদি তিৰুৱাতীৰাই মহোৎসৱ উপলক্ষে তিৰুচিৰাপল্লী ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
দক্ষিণ-পূব এছিয়ালৈ ৰাজেন্দ্ৰ চোল প্ৰথমৰ ১০০০ বছৰীয়া সামুদ্ৰিক অভিযানৰ স্মৃতিচাৰণ আৰু গংগাইকোণ্ডা চোলাপুৰম মন্দিৰ নিৰ্মাণ উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
25 JUL 2025 10:09AM by PIB Guwahati
ব্ৰিটেইন আৰু মালদ্বীপ ভ্ৰমণৰ পৰা উভতি অহাৰ লগে লগে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৬ জুলাইৰ নিশা প্ৰায় ৮ বজাত তামিলনাডুৰ টুটিকোৰিনত অনুষ্ঠিত এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত ৪৮০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব।
২৭ জুলাইত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তামিলনাডুৰ তিৰুচিৰাপল্লীৰ গংগাইকোণ্ডা চোলাপুৰম মন্দিৰত দুপৰীয়া প্ৰায় ১২ বজাত আদি তিৰুৱাতীৰাই উৎসৱৰ লগতে মহান চোল সম্ৰাট ৰাজেন্দ্ৰ চোল প্ৰথমৰ জন্মবাৰ্ষিকী উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
টুটিকোৰিনত প্ৰধানমন্ত্ৰী
মালদ্বীপত ৰাষ্ট্ৰীয় ভ্ৰমণ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পোনপটীয়াকৈ টুটিকোৰিনত উপস্থিত হ’ব আৰু একাধিক খণ্ডত কেইবাটাও যুগান্তকাৰী প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব, যিয়ে আঞ্চলিক সংযোগ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব, লজিষ্টিক দক্ষতাৰ বিকাশ ঘটাব, স্বচ্ছ শক্তিৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিব আৰু সমগ্ৰ তামিলনাডুৰ নাগৰিকৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰিব।
বিশ্বমানৰ বিমান আন্তঃগাঁথনি বিকাশ আৰু সংযোগ বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দক্ষিণ অঞ্চলৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বিমান পৰিবহণৰ চাহিদা পূৰণৰ বাবে প্ৰায় ৪৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা টুটিকোৰিন বিমানবন্দৰত নতুন টাৰ্মিনেল বিল্ডিং উদ্বোধন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টুটিকোৰিন বিমানবন্দৰত নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনৰ মাজেৰেও খোজ কাঢ়িব।
১৭,৩৪০ বৰ্গমিটাৰ বিস্তৃত এই টাৰ্মিনেলটোৱে ভিৰৰ সময়ত ১,৩৫০ জন যাত্ৰী আৰু বছৰি ২০ লাখ যাত্ৰীক চম্ভালিব। ভৱিষ্যতে ভিৰৰ সময়ত ১৮০০ জন যাত্ৰী আৰু ২৫ লাখ পৰ্যন্ত যাত্ৰী পৰিচালনাৰ বাবে সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষমতা থাকিব। ১০০% এল ই ডি লাইটিং, শক্তি-দক্ষ ই এণ্ড এম ব্যৱস্থা, আৰু স্থানীয় নলা পৰিশোধন প্লাণ্টৰ জৰিয়তে পৰিশোধিত পানীৰ পুনৰ ব্যৱহাৰৰ সৈতে টাৰ্মিনেলটো জি আৰ আই এইচ এ-৪ বহনক্ষম ৰেটিং লাভ কৰিবলৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে আঞ্চলিক বিমান সংযোগ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব আৰু দক্ষিণ তামিলনাডুত পৰ্যটন, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
পথ আন্তঃগাঁথনি খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৌশলগতভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ দুটা ঘাইপথ প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰে প্ৰথমটো হৈছে ৩৬ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৫০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ছেথিয়াথোপ–চোলাপুৰম অংশৰ চাৰিলেনযুক্ত, যিটো বিক্ৰবান্দী–থাঞ্জাভুৰ কৰিডৰৰ অধীনত ২,৩৫০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰে বিকশিত কৰা হৈছে। ইয়াত তিনিটা বাইপাছ, কলিডাম নদীৰ ওপৰত ১ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰিলেনযুক্ত দলং, চাৰিখন প্ৰধান দলং, সাতখন ফ্লাইঅভাৰ, আৰু কেইবাটাও আণ্ডাৰপাছ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ছেথিয়াথোপ–চোলাপুৰমৰ মাজত যাত্ৰাৰ সময় ৪৫ মিনিট হ্ৰাস পাইছে আৰু ব-দ্বীপ অঞ্চলৰ সাংস্কৃতিক আৰু কৃষি কেন্দ্ৰসমূহৰ সৈতে সংযোগ বৃদ্ধি পাইছে। দ্বিতীয়টো প্ৰকল্প হৈছে প্ৰায় ২০০ কোটি টকাৰে নিৰ্মাণ কৰা ৫.১৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১৩৮ টুটিকোৰিন বন্দৰ পথৰ ৬ লেনযুক্ত। আণ্ডাৰপাছ আৰু দলঙৰ বৈশিষ্ট্যযুক্ত এই পথে কাৰ্গো প্ৰবাহ সহজ কৰিব, লজিষ্টিক খৰচ কমাব আৰু ভি.অ. চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰৰ চাৰিওফালে বন্দৰ নেতৃত্বাধীন ঔদ্যোগিক বিকাশত সহায় কৰিব।
বন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ পদক্ষেপ বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভি. অ". চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰত প্ৰায় ২৮৫ কোটি টকা মূল্যৰ ৬.৯৬ এম. এম. টি. পি. এ. কাৰ্গো পৰিচালনা ক্ষমতাৰে নৰ্থ কাৰ্গো বাৰ্থ-৩ উদ্বোধন কৰিব। ই অঞ্চলটোত শুকান বাল্ক কাৰ্গোৰ প্ৰয়োজনীয়তা পৰিচালনাৰ বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণ কৰাত সহায় কৰিব, যাৰ ফলত সামগ্ৰিকভাৱে বন্দৰৰ কাৰ্যক্ষমতা উন্নত হ'ব আৰু কাৰ্গো পৰিচালনাৰ লজিষ্টিক অনুকূল কৰিব।
বহনক্ষম আৰু কাৰ্যক্ষম সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দক্ষিণ তামিলনাডুৰ তিনিটা মূল ৰে’ল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উছৰ্গা কৰিব। ৯০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ মাদুৰাই–বোদিনায়ক্কনুৰ পথৰ বৈদ্যুতিকৰণে পৰিৱেশ অনুকূল পৰিবহণৰ প্ৰসাৰ ঘটাব আৰু মাদুৰাই আৰু থেনিত পৰ্যটন আৰু যাতায়তত সহায় কৰিব। তিৰুৱনন্তপুৰম–কন্যাকুমাৰী প্ৰকল্পৰ অংশ হিচাপে ২১ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নাগাৰকোইল টাউন–কন্যাকুমাৰী শাখাৰ ৬৫০ কোটি টকাৰ দুগুণ বৃদ্ধিয়ে তামিলনাডু আৰু কেৰালাৰ মাজত সংযোগ শক্তিশালী কৰিব। ইয়াৰ উপৰি আৰালভায়মোজি–নাগাৰকোইল জংচন (১২.৮৭ কিলোমিটাৰ) আৰু তিৰুনেলভেলি–মেলাপ্লায়াম (৩.৬ কিলোমিটাৰ) অংশ দুগুণ কৰাৰ ফলত চেন্নাই–কন্যাকুমাৰীৰ দৰে দক্ষিণৰ প্ৰধান পথসমূহত যাত্ৰাৰ সময় হ্ৰাস পাব আৰু যাত্ৰী আৰু মালবাহী সামৰ্থ্য উন্নত কৰি আঞ্চলিক অৰ্থনৈতিক সংহতি বৃদ্ধি কৰিব।
ৰাজ্যখনৰ বিদ্যুৎ আন্তঃগাঁথনি আৰু অধিক শক্তিশালী তথা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কুডানকুলম পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্পৰ ৩ আৰু ৪ (২x ১০০০ মেগাৱাট)নং ইউনিটৰ পৰা বিদ্যুৎ সৰবৰাহ কৰাৰ বাবে আন্তঃৰাজ্যিক সংবহন ব্যৱস্থা (আইএছটিএছ) নামৰ এক বৃহৎ বিদ্যুৎ সঞ্চালন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। প্ৰায় ৫৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰিবলগীয়া এই প্ৰকল্পটোত কুডানকুলামৰ পৰা টুটিকোৰিন-২ জি. আই. এছ. উপ কেন্দ্ৰলৈ ৪০০ কে. ভি. (কোৱাড) ডাবল চাৰ্কিট ট্ৰেন্সমিশ্যন লাইন আৰু আনুষংগিক টাৰ্মিনেল সঁজুলি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হব। ই ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰীডক শক্তিশালী কৰা, নিৰ্ভৰযোগ্য স্বচ্ছ শক্তি বিতৰণ নিশ্চিত কৰা আৰু তামিলনাডু তথা অন্যান্য হিতাধিকাৰী ৰাজ্যসমূহৰ বৰ্ধিত শক্তিৰ চাহিদা পূৰণ কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
তিৰুচিৰাপল্লীত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গংগাইকোণ্ডা চোলাপুৰম মন্দিৰত এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত আদি তিৰুৱাতীৰাই উৎসৱ উদযাপন কৰি ভাৰতৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ সম্ৰাট ৰাজেন্দ্ৰ চোল প্ৰথমক সন্মান জনাই এটা স্মাৰক মুদ্ৰা মুকলি কৰিব।
এই বিশেষ উৎসৱ দক্ষিণ-পূব এছিয়ালৈ ৰাজেন্দ্ৰ চোল প্ৰথমৰ কিংবদন্তি সামুদ্ৰিক অভিযানৰ ১০০০ বছৰ পূৰ্তি আৰু চোল স্থাপত্যৰ এক সুন্দৰ নিদৰ্শন ৰূপে পৰিগণিত গংগাইকোণ্ডা চোলাপুৰম মন্দিৰৰ নিৰ্মাণৰ স্মৃতিত উদযাপন কৰা হয়।
ৰাজেন্দ্ৰ চোল প্ৰথম (১০১৪–১০৪৪ খ্ৰীষ্টাব্দ) ভাৰতীয় ইতিহাসৰ অন্যতম শক্তিশালী আৰু দূৰদৰ্শী শাসক আছিল। তেওঁৰ নেতৃত্বত চোল সাম্ৰাজ্যই সমগ্ৰ দক্ষিণ আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়াত প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিছিল। তেওঁৰ বিজয়ী অভিযানৰ পিছত তেওঁ গংগাইকোণ্ড চোলাপুৰমক সাম্ৰাজ্যৰ ৰাজধানী হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰে আৰু তাত নিৰ্মাণ কৰা মন্দিৰটোৱে ২৫০ বছৰতকৈও অধিক কাল শৈৱ ভক্তি, কীৰ্তিচিহ্নস্বৰূপ স্থাপত্য আৰু প্ৰশাসনিক দক্ষতাৰ আলোকস্তম্ভ হিচাপে থিয় দি আছে। জটিল ভাস্কৰ্য্য, চোল ব্ৰঞ্জ আৰু প্ৰাচীন শিলালিপিৰ বাবে বিখ্যাত এই মন্দিৰটো আজি ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
আদি তিৰুৱাতীৰাই উৎসৱত সমৃদ্ধ তামিল শৈৱ ভক্তি পৰম্পৰাও উদযাপন কৰা হয়, যাক চোলসকলে আন্তৰিকতাৰে সমৰ্থন কৰিছিল আৰু তামিল শৈৱ ধৰ্মৰ সন্ত-কবি ৬৩ জন নয়নমাৰে অমৰ কৰিছিল। উল্লেখযোগ্য যে ৰাজেন্দ্ৰ চোলৰ জন্ম নক্ষত্ৰ তিৰুৱাতীৰাই (আৰ্দ্ৰা) ২৩ জুলাইত আৰম্ভ হৈছে, ফলত এই বছৰৰ উৎসৱটো অধিক তাৎপৰ্যপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।