Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses eighth National Security Strategies Conference in New Delhi
Prime Minister Modi, demonstrating strong political will, has once again not only reaffirmed the policy of zero tolerance against terrorism but also presented it before the world in a remarkable manner through Operation Sindoor
The Modi government has resolved numerous issues scattered across various states
India is one of the fastest emerging economies, and with that, the challenges before the country are also increasing; we must stay more vigilant and tackle problems with heightened awareness
This conference is significant in enabling senior officers to guide young officers, familiarize them with challenges, and show them the path to finding solutions
Police forces of all states and central investigative agencies should move forward with the goal of becoming the best in the world
To address the challenges coming before the nation, a reliable ecosystem for real-time data sharing must be established
All agencies must make a security-first approach, habitual alertness, and coordination an integral part of their working methodology
26 JUL 2025 10:55PM by PIB Delhi
The eighth National Security Strategies Conference/NSSC concluded with the address of the Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today in New Delhi. Home Minister paid homage to the martyrs on the occasion of Kargil Vijay Diwas and saluted the efforts of the armed forces and BSF during Op-Sindoor. He mentioned that Prime Minister Shri Narendra Modi’s strong resolve and the support of fellow citizens sent a strong message of zero tolerance to terrorism across the world.
Pointing out that India’s economy had risen to the fourth position globally, Union Home Minister Shri Amit Shah observed that India was now a world leader in new and emerging technologies, start-ups, green energy and innovations. He emphasized that India’s rising stature would lead to increasing national security challenges in the years to come. Stressing that these challenges needed to be tackled through better coordination, he directed the formation of homogenous teams of Central and State agencies to develop strategies, implement and monitor them. He also instructed the involvement of young Police officers in each State to brainstorm on national challenges and devise solutions to address them. He mentioned that this conference is significant in enabling senior officers to guide young officers, familiarize them with challenges, and show them the path to finding solutions. He urged that the use of national databases like NATGRID, NIDAAN, iMoT and CBI’s fugitive database be inculcated amongst young officers by including them in all training programs. To address the challenges coming before the nation, a reliable ecosystem for real-time data sharing must be established.
Adding that the Modi government has resolved numerous issues scattered across various states, UHM emphasized that the next 5-10 years would be very important for the development and security of the country. Observing that internal security challenges would remain dynamic in view of India’s geo-political neighbourhood, he exhorted the State Police forces and Central security agencies to adopt the motto of ‘Suraksha, Sajagta & Samanvay’ (Security, Alertness & Co-ordination). While appreciating the achievements in the LWE, North East & J&K theatres, he asked DGsP to adopt a similar approach for effective implementation of the three new criminal laws and tackling the challenge of narcotics. He advocated the need for a top-to-bottom and bottom-to-top approach in initiating action against big drug cartels, besides focusing on extradition of narco-offenders. DGsP were directed to make it the prime agenda of the Police for the next three years in the path towards ‘Nasha Mukt Bharat'. Pointing out that the Police Station was the focal point of intelligence collection, he called upon the Police leadership to evolve a credible platform for sharing real time information up to the Police Station level.
Emphasizing upon the primary duty of the Police to protect the life, property and dignity of citizens, Union Home Minister directed each State Police force and Central agency to strive towards excellence, and nurture a spirit of healthy competition to address internal security challenges. Stressing upon the need for all round development in LWE affected areas, Shri Amit Shah urged the DGPs to coordinate with State Administrations to ensure the implementation of more than 300 Central and State development schemes at the grass root level. Underscoring the importance of securing smaller seaports along our maritime borders, Shri Shah emphasized on capacity building of State Police to counter infiltration and smuggling activities. He also reviewed the counter terror initiatives and directed to take stringent legal action against repeat offenders.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଷ୍ଟମ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ରଣନୀତି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଦୃଢ଼ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁଣି ଥରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତିକୁ ଦୋହରାଇ ନାହାନ୍ତି ବରଂ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଜରିଆରେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଢଙ୍ଗରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ହୋଇ ରହିଥିବା ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି
ଭାରତ ହେଉଛି ଦ୍ରୁତତମ ଉଦୀୟମାନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି; ଆମକୁ ଅଧିକ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଅଧିକ ସଚେତନତା ସହିତ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡିବ
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୁବ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବା ଏବଂ ସମାଧାନର ରାସ୍ତା ଦେଖାଇବା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ପୋଲିସ ବାହିନୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ
ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଆସୁଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ବାସ୍ତବ-ସମୟ ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ
ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ସୁରକ୍ଷା-ପ୍ରଥମ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ଅଭ୍ୟାସଗତ ସତର୍କତା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟକୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତିର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ
26 JUL 2025 10:55PM by PIB Bhubaneswar
ଅଷ୍ଟମ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ରଣନୀତି ସମ୍ମିଳନୀ/ଏନ୍ଏସ୍ଏସସି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ସହିତ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ ଅବସରରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅପରେସନ-ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ର ପ୍ରୟାସକୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମର୍ଥନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇଛି।
ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ରାଷ୍ଟ୍ର। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଉନ୍ନତ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ସମଜାତୀୟ ଦଳ ଗଠନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ଜାତୀୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଯୁବ ପୁଲିସ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ସେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୁବ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବା ଏବଂ ସମାଧାନର ରାସ୍ତା ଦେଖାଇବା ଦିଗରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ନାଟ୍ଗ୍ରିଡ୍, ନିଦାନ, ଆଇଏମ୍ଓଟି ଏବଂ ସିବିଆଇ ର ପଳାତକ ଡାଟାବେସ୍ ଭଳି ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସର ବ୍ୟବହାର ସମସ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୁବ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଆସୁଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ବାସ୍ତବ-ସମୟ ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ମୋଦୀ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ହୋଇ ରହିଥିବା ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ୫ ରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ଦେଶର ବିକାଶ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ଭାରତର ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ପଡ଼ୋଶୀଙ୍କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନ ଗତିଶୀଳ ରହିବ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ସେ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ବାହିନୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ 'ସୁରକ୍ଷା, ସଜ୍ଜାଗତା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ' (ସୁରକ୍ଷା, ସତର୍କତା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ) ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦୀ ସହିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ଆହ୍ବାନର ସଫଳ ମୁକାବିଲାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେ ଡିଜିଏସପି ଙ୍କୁ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମାନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ। ସେ ନାର୍କୋ-ଅପରାଧୀଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ବ୍ୟତୀତ ବଡ଼ ନିଶା କାରବାରୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ଉପରରୁ ତଳ ଏବଂ ତଳରୁ ଉପର ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ‘‘ନିଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତ" ଦିଗରେ ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହାକୁ ପୁଲିସର ମୁଖ୍ୟ ଏଜେଣ୍ଡାରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ଡିଜିଏସପିଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ଗୁଇନ୍ଦା ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ସେ ପୋଲିସ ନେତୃତ୍ୱଙ୍କୁ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାସ୍ତବ ସମୟ ସୂଚନା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନ, ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ପୋଲିସର ପ୍ରାଥମିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ବାହିନୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସିକୁ ଉତ୍କର୍ଷତା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାର ଭାବନା ପୋଷଣ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଡିଜିପି ମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ଲାଗି ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିକାଶ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ। ଆମ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୀମାରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଚୋରାଚାଲାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ଅପରାଧ ଘଟାଉଥିବା ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।