Ministry of Railways
Indian Railways Rapidly Emerging as a Global Exporter of Bogies, Coaches, Locomotives & Propulsion Systems under ‘Make in India, Make for the World’ Vision: Ashwini Vaishnaw
Union Minister for Railways Reviews Operations at Savli Facility of Alstom in Vadodara with a Focused Assessment of Its Maintenance Practices
Alstom, with a Strong Commitment to the Government of India’s ‘Make in India’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’ Initiatives, Exports 3,800+ Bogies and 4,000+ Flatpacks (Modules) from India, Driving the Vision to Design, Develop, and Deliver for the World
Shri Ashwini Vaishnaw Advocates Training Collaboration between Indian Railways, Alstom, and Gati Shakti Vishwavidyalaya in Savli
27 JUL 2025 7:30PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways Shri Ashwini Vaishnaw visited Alstom's Savli facility in Vadodara, Gujarat, a key manufacturing hub for railway rolling stock in India. He reviewed Alstom’s operations at Savli facility, with a focused assessment of maintenance practices. He appreciated Alstom’s practice of designing customised solutions for each order - an innovation Indian Railways could emulate - and proposed developing a joint training programme with Gati Shakti Vishwavidyalaya through a creative and collaborative framework. He also suggested that General Managers of all PUs undertake training and exposure visits to Alstom’s Savli unit. Discussions also included the use of sensors and artificial intelligence for preventive maintenance.
Savli facility is producing state-of-the-art commuter and transit train cars, with a strong commitment to the Government of India’s Make in India and Aatmanirbhar Bharat initiatives. With a strong focus on innovation and manufacturing excellence, over 3,400 engineers from India are actively collaborating with 21 Alstom sites worldwide. Since 2016, India has successfully exported 1,002 rail cars for various international projects, reinforcing the country’s position as a trusted supplier of modern rail systems. 450 rail cars were manufactured at Savli and exported to Australia for the Queensland Metro project.
Export Of Critical Rail Components
Savli Unit has successfully exported over 3,800 bogies to countries including Germany, Egypt, Sweden, Australia, and Brazil, along with more than 4,000 flatpacks (modules) supplied to Vienna, Austria. Maneja Unit has made a significant contribution by exporting over 5,000 propulsion systems to various global projects.
Designed in India, Installed in Many Countries
India is currently leading 27 international signalling projects and providing support for an additional 40 projects worldwide. Bangalore’s Digital Experience Centre driving innovation through supporting 120+ projects worldwide, focusing on next-gen signalling using IoT, AI, blockchain, and cybersecurity.
Rising export of India’s Rail Products as part of the vision “Design, Develop, and Deliver from India to the world”
• Metro Coaches: Exported to Australia, Canada
• Bogies: Shipped to UK, Saudi Arabia, France, and Australia
• Propulsion Systems: Supplied to France, Mexico, Romania, Spain, Germany, and Italy
• Passenger Coaches: Delivered to Mozambique, Bangladesh, and Sri Lanka
• Locomotives: Exported to Mozambique, Senegal, Sri Lanka, Myanmar, Bangladesh, and the Republic of Guinea
Boost to Local Economy
A strong network of leading suppliers supports the manufacturing ecosystem near Savli. Prominent players include Integra, Anovi, Hind Rectifier, Hitachi Energy, and ABB, specializing in fabrication, interiors, and electrical systems.
Speaking to the media, the Union Minister of Railways stated that the impact of the Make in India and Make for the World initiatives is clearly visible in the Indian Railways manufacturing sector. He highlighted that the export of railway components to multiple countries is creating significant employment opportunities in India. The Minister further added that Indian engineers and workers are now gaining expertise in international standards, which he described as a major success of the Make in India mission.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ ବଗି, କୋଚ୍, ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଏବଂ ପ୍ରପଲ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମର ବିଶ୍ୱ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉଭା ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ରେଳ: ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଭଦୋଦରାର ଆଲଷ୍ଟମର ସାଭଲି ସୁବିଧାର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଏବଂ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଆଲଷ୍ଟମ୍, ଭାରତରୁ 3,800+ ବଗି ଏବଂ 4,000+ ଫ୍ଲାଟପ୍ୟାକ୍ (ମଡ୍ୟୁଲ୍) ରପ୍ତାନି କରିଛି
ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ସାଭଲିରେ ଭାରତୀୟ ରେଳ, ଆଲଷ୍ଟମ୍ ଏବଂ ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ତାଲିମ ସହଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି
27 JUL 2025 7:30PM by PIB Bhubaneswar
27.07.2025 : କେନ୍ଦ୍ର ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଭାରତରେ ରେଳ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର, ଗୁଜରାଟର ଭଦୋଦରାରେ ଆଲଷ୍ଟମର ସାଭଲି ସୁବିଧା ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରିତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସହିତ ସାଭଲି ସୁବିଧାରେ ଆଲଷ୍ଟମର କାର୍ଯ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅର୍ଡର ପାଇଁ କଷ୍ଟମାଇଜ୍ ସମାଧାନ ଡିଜାଇନ୍ କରିବାର ଆଲଷ୍ଟମର ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ - ଏକ ନବସୃଜନ ଯାହା ଭାରତୀୟ ରେଳ ଅନୁକରଣ କରିପାରିବ - ଏବଂ ଏକ ସୃଜନଶୀଳ ତଥା ସହଯୋଗୀ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଏକ ମିଳିତ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ସମସ୍ତ ପିୟୁର ମହାପ୍ରବନ୍ଧକମାନଙ୍କୁ ଆଲଷ୍ଟମର ସାଭଲି ୟୁନିଟ୍ କୁ ତାଲିମ ଏବଂ ଏକ୍ସପୋଜର ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଆଲୋଚନାରେ ପ୍ରତିରୋଧକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସେନ୍ସର ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା।
ସାଭଲି ସୁବିଧା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କମ୍ୟୁଟର ଏବଂ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ କାର୍ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି। ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଉତ୍କର୍ଷତା ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ଭାରତର 3,400 ରୁ ଅଧିକ ଇଞ୍ଜିନିୟର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ 21 ଟି ଆଲଷ୍ଟମ୍ ସାଇଟ୍ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। 2016 ପରଠାରୁ, ଭାରତ ବିଭିନ୍ନ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ 1,002 ଟି ରେଳ କାର୍ ସଫଳତାର ସହିତ ରପ୍ତାନି କରିଛି, ଯାହା ଆଧୁନିକ ରେଳ ପ୍ରଣାଳୀର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବରେ ଦେଶର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ସାଭଲିରେ 450 ଟି ରେଳ କାର୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ କ୍ୱିନ୍ସଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଇଥିଲା।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକର ରପ୍ତାନି
ସାଭଲି ୟୁନିଟ୍ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଭିଏନାକୁ ଯୋଗାଣ ହୋଇଥିବା 4,000 ରୁ ଅଧିକ ଫ୍ଲାଟପ୍ୟାକ୍ (ମଡ୍ୟୁଲ୍) ସହିତ ଜର୍ମାନୀ, ଇଜିପ୍ଟ, ସ୍ୱିଡେନ୍, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ ସମେତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ 3,800 ରୁ ଅଧିକ ବଗି ସଫଳତାର ସହ ରପ୍ତାନି କରିଛି। ମାନେଜା ୟୁନିଟ୍ ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ 5,000 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରପଲ୍ସନ ସିଷ୍ଟମ ରପ୍ତାନି କରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛି।
ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍, ଅନେକ ଦେଶରେ ସ୍ଥାପିତ
ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ 27 ଟି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସିଗନାଲିଂ ପ୍ରକଳ୍ପର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅତିରିକ୍ତ 40 ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ବାଙ୍ଗାଲୋରର ଡିଜିଟାଲ୍ ଅଭିଜ୍ଞତା କେନ୍ଦ୍ର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ 120+ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରି ନବସୃଜନ କରୁଛି ତଥା ଆଇଓଟି, ଏଆଇ, ବ୍ଲକଚେନ୍ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବହାର କରି ପରବର୍ତ୍ତୀ-ପିଢ଼ିର ସିଗନାଲିଂ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି।
"ଭାରତରୁ ବିଶ୍ୱକୁ ଡିଜାଇନ୍, ବିକାଶ ଏବଂ ବିତରଣ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅଂଶ ଭାବରେ ଭାରତର ରେଳ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ବର୍ଦ୍ଧିତ ରପ୍ତାନି
• ମେଟ୍ରୋ କୋଚ୍: ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, କାନାଡାକୁ ରପ୍ତାନି
• ବଗି: ୟୁକେ, ସାଉଦି ଆରବ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ପଠାଯାଇଛି
• ପ୍ରପଲ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍: ଫ୍ରାନ୍ସ, ମେକ୍ସିକୋ, ରୋମାନିଆ, ସ୍ପେନ୍, ଜର୍ମାନୀ ଏବଂ ଇଟାଲୀକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି
• ଯାତ୍ରୀ କୋଚ୍: ମୋଜାମ୍ବିକ, ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାକୁ ପ୍ରେରଣ କରାଯାଇଛି
• ଇଞ୍ଜିନ୍: ମୋଜାମ୍ବିକ, ସେନେଗାଲ୍, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ମିଆଁମାର, ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ଗିନି ଗଣରାଜ୍ୟକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଇଛି
ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ସାଭଲି ନିକଟରେ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଅଗ୍ରଣୀ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଏକ ଦୃଢ଼ ନେଟୱାର୍କ ସମର୍ଥନ କରେ। ପ୍ରମୁଖ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରା, ଆନୋଭି, ହିନ୍ଦ ରେକ୍ଟିଫାୟର, ହିଟାଚି ଏନର୍ଜି ଏବଂ ଏବିବି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁମାନେ ଫେବ୍ରିକେସନ୍, ଇଣ୍ଟେରିଅର ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ସିଷ୍ଟମରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି କେନ୍ଦ୍ର ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ" ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରଭାବ ଭାରତୀୟ ରେଳ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶକୁ ରେଳ ଉପାଦାନ ରପ୍ତାନି ଭାରତରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନେ ଏବେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ସେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି।