Ministry of Petroleum & Natural Gas
GOVERNMENT STEPS TO ENCOURAGE BETTER CONSUMPTION OF LPG BY PMUY BENEFICIARIES
28 JUL 2025 2:21PM by PIB Delhi
Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched in May, 2016 with an objective to provide deposit free LPG connection to adult women from poor households across the country. The target to release 8 crore connections under PMUY was achieved in September 2019. To cover the remaining poor households, Ujjwala 2.0 was launched in August 2021 with a target to release 1 crore additional PMUY connections, which was achieved in January 2022. Subsequently, the Government decided to release 60 lakh more LPG connections under Ujjwala 2.0 and the target of 1.60 crore Ujjwala 2.0 connections was also achieved during December 2022. Further, Government approved release of additional 75 lakh connections under PMUY scheme which was also achieved by July 2024. As on 01.07.2025, there are 10.33 crore PMUY connections across the country.
LPG consumption of PMUY beneficiaries is monitored regularly through PPAC’s Consumption reports, Common LPG Data Platform (CLDP) and meetings with OMCs. Consumption of domestic LPG by households depends on several factors like food habits, household size, cooking habits, tradition, flavor, taste, preferences, price, availability of alternate fuels etc. To create awareness about the scheme and also to address any issue pertaining to LPG usage, OMCs regularly conduct LPG Panchayats for the customers. Government has taken several steps to encourage better consumption of LPG by PMUY beneficiaries, which include deferment of loan recovery from subsidy amount, Swap option from 14.2 kg to 5 Kg to reduce upfront cash outgo, option of 5 Kg Double Bottle Connection, Conducting Pradhan Mantri LPG Panchayat to convince the beneficiaries to use LPG on sustained basis, mass awareness camps etc.
To make LPG more affordable to PMUY consumers and ensure sustained usage of LPG by them, Government started a targeted subsidy of Rs.200/- per 14.2 kg cylinder for up to 12 refills per annum (and proportionately pro-rated for 5 Kg connections) to the PMUY consumers in May 2022. In October 2023, Government increased the targeted subsidy to Rs.300 per 14.2 kg cylinder. After a targeted subsidy of Rs. 300/cylinder to PMUY consumers, Government of India is providing 14.2 Kg LPG cylinders at an effective price of Rs. 553 per cylinder in Delhi. As a result of these efforts, per capita consumption of PMUY beneficiaries (in terms of no. of 14.2 kg LPG cylinders taken per year) has increased from 3.68 (FY 2021-22) to 4.47 (FY 2024-25).
The dormant or inactive nature of PMUY connections can be assessed through consumers who have taken nil refills after installations of connections. As on 01.07.2025, about 1.3% PMUY consumers have not taken any refill since installation of their connections.
Various independent studies and reports have shown that PMUY scheme has had a significant positive impact on the lives of rural households, especially women and families in rural and remote areas. Some key benefits are briefly explained below:
(i) PMUY had resulted in a shift from traditional cooking methods that involve burning solid fuels like wood, dung and crop residues. The use of cleaner fuel lowers indoor air pollution, leading to improved respiratory health, particularly among women and children who are traditionally more exposed to household smoke.
(ii) Households in rural areas, especially those in remote locations, often spend a significant portion of their time and energy in collecting traditional cooking fuels. LPG has reduced drudgery and the time spent on cooking by women of poor households. The free time, thus, available with them can be utilized in multiple spheres for enhanced economic productivity.
(iii) Transition from biomass and traditional fuels to LPG reduces the dependency on wood and other biomass for cooking purposes, leading to a decrease in deforestation and environmental degradation. This benefits not only the households but also contributes to broader environmental conservation efforts.
(iv) With improved cooking facilities, there is a potential positive impact on nutrition. Families may find it easier to cook a variety of nutritious meals, contributing to better overall health.
This information was given by the MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PETROLEUM AND NATURAL GAS SHRI SURESH GOPI, in a written reply in Rajya Sabha today.

पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
पीएमयूवाई लाभार्थीहरूद्वारा एलपीजीको राम्रो खपतलाई प्रोत्साहन गर्नका लागि सरकारी कदम
28 JUL 2025 2:21PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री उज्ज्वला योजना (पीएमयूवाई) मई, 2016 मा देशभरिका गरीब परिवारका वयस्क महिलाहरूलाई बिना जमा राशिको एलपीजी प्रदान गर्ने उद्देश्यले शुरु गरिएको थियो। पीएमयूवाई अन्तर्गत 8 करोड कनेक्शन जारी गर्ने लक्ष्य सेप्टेम्बर 2019 मा हासिल गरिएको थियो। बाँकी गरीब परिवारहरूलाई कवर गर्नका लागि उज्ज्वला 2.0 लाई अगस्त 2021 मा 1 करोड अतिरिक्त पीएमयूवाई कनेक्शन जारी गर्ने लक्ष्यका साथ लञ्च गरिएको थियो, जुन जनवरी 2022 मा हासिल गरिएको थियो। त्यसपछि, सरकारले उज्ज्वला 2.0 अन्तर्गत 60 लाख अझ एलपीजी कनेक्शन जारी गर्ने फैसला गऱ्यो र दिसम्बर 2022 को अवधिमा 1.60 करोड उज्ज्वला 2.0 कनेक्शनको लक्ष्य पनि हासिल गरिएको थियो। यस अतिरिक्त, सरकारले पीएमयूवाई योजना अन्तर्गत अतिरिक्त 75 लाख कनेक्शन जारी गर्ने स्वीकृति दिएको थियो जुन जुलाई 2024 सम्ममा पनि हासिल भएको थियो। 01.07.2025 सम्म, देशभरिमा 10.33 करोड पीएमयूवाई कनेक्शनहरू छन्।
पीएमयूवाई लाभार्थीहरूको एलपीजी खपतको निगरानी पीपीएसीको खपत रिपोर्ट, कमन एलपीजी डेटा प्लेटफर्म (सीएलडीपी) र ओएमसीसँगको बैठकको माध्यमद्वारा नियमित रूपमा गरिन्छ। घरहरूमा घरेलु एलपीजीको खपत धेरै कारकहरूमा निर्भर रहन्छ, जस्तै खानपानको आदत, परिवारको आकार, खाना पकाउने आदत, परम्परा, स्वाद, रुचि, प्राथमिकता, मूल्य, वैकल्पिक इन्धनको उपलब्धता आदि। योजनाको बारेमा जागरूकता पैदा गर्न र एलपीजी प्रयोगसँग सम्बन्धित कुनै पनि मुद्दालाई हल गर्नका लागि तेल विपणन कम्पनीहरूले नियमित रूपमा ग्राहकहरूको लागि एलपीजी पञ्चायतको आयोजन गर्छन्। सरकारले पीएमयूवाई लाभार्थीहरूलाई एलपीजीको राम्रो उपयोगलाई प्रोत्साहित गर्नका लागि धेरै कदम चालेको छ, जसमा अनुदान रकमबाट ऋण असुलीलाई स्थगित गर्ने, अग्रिम नगद व्ययलाई कम गर्नका लागि 14.2 किलोग्रामबाट 5 किलोग्रामसम्म स्वैप गर्ने विकल्प, 5 किलोग्राम डबल बोतल कनेक्शनको विकल्प, लाभार्थीहरूलाई निरन्तर आधारमा एलपीजीको प्रयोग गर्नका लागि प्रेरित गर्न हेतु प्रधानमन्त्री एलपीजी पञ्चायतको आयोजन, जन जागरूकता शिविर आदि सामेल छन्।
पीएमयूवाई उपभोक्ताहरूका लागि एलपीजी अझ अधिक किफायती बनाउन र उनीहरूद्वारा एलपीजीको निरन्तर प्रयोग सुनिश्चित गर्नका लागि सरकारले मई 2022 मा पीएमयूवाई उपभोक्ताहरूलाई प्रति वर्ष 12 रिफिल (अनि 5 किलोग्राम कनेक्शनको लागि समानुपातिक रूपमा आनुपातिक) सम्म 14.2 किलोग्राम सिलिण्डरमा 200 रुपियाँको लक्षित अनुदान शुरु गर्यो। अक्टोबर 2023 मा, सरकारले लक्षित अनुदानलाई बढ़ाएर 300 रुपियाँ प्रति 14.2 किलोग्राम सिलिण्डर बनायो। पीएमयूवाई उपभोक्ताहरूलाई 300 रुपियाँ प्रति सिलिण्डरको लक्षित अनुदानपछि, भारत सरकारले दिल्लीमा 553 रुपियाँ प्रति सिलिण्डरको प्रभावकारी मूल्यमा 14.2 किलोग्राम एलपीजी सिलिण्डर उपलब्ध गराइरहेको छ। यी प्रयासहरूको परिणामस्वरूप, पीएमयूवाई लाभार्थीहरूको प्रति व्यक्ति खपत (प्रति वर्ष गरिएको 14.2 किलोग्राम एलपीजी सिलिण्डरको सङ्ख्याको सन्दर्भमा) 3.68 (वित्त वर्ष 2021-22) बाट बढेर 4.47 (वित्त वर्ष 2024-25) पुगेको छ।
पीएमयूवाई कनेक्शनहरूको निष्क्रियता वा आकलन ती उपभोक्ताहरूको माध्यमद्वारा गर्न सकिन्छ, जसले कनेक्शन लगाएपछि कुनै रिफिल गरेका छैनन्। 01.07.2025 सम्म लगभग 1.3% पीएमयूवाई उपभोक्ताहरूले आफ्नो कनेक्शन लगाएपछि कुनै पनि रिफिल लिएका छैनन्।
विभिन्न स्वतन्त्र अध्ययन र रिपोर्टहरूले के देखाएका छन् भने पीएमयूवाई योजनाले ग्रामीण परिवार, विशेष गरी ग्रामीण र दुर्गम क्षेत्रका महिला र परिवारहरूको जीवनमा महत्त्वपूर्ण सकारात्मक प्रभाव पारेको छ। केही प्रमुख फाइदाहरू तल संक्षिप्त रूपमा व्याख्या गरिएका छन्:
1. प्रधानमन्त्री उज्ज्वला योजनाको परिणामस्वरूप पारम्परिक खाना पकाउने तरिकामा परिवर्तन आएको छ, जसले काठ, गोबर र फसलको अवशेष जस्ता ठोस इन्धन जलाउनु सामेल छन्। स्वच्छ इन्धनको प्रयोगले घरभित्रको वायु प्रदूषण कम गर्छ, जसले गर्दा श्वासप्रश्वास स्वास्थ्यमा सुधार हुन्छ, विशेष गरी महिला र बालबालिकाहरू जो परम्परागत रूपमा घरेलु धुवाँको सम्पर्कमा अधिक आउँछन्।
2. ग्रामीण क्षेत्रहरूमा, विशेष गरी दुर्गम इलाकामा परिवारहरू प्रायः आफ्नो समय र ऊर्जाको महत्त्वपूर्ण भाग परम्परागत खाना पकाउने इन्धन जुटाउनमा खर्च गर्छन्। एलपीजीले गरीब परिवारका महिलाहरूका लागि खाना पकाउनमा लाग्ने समय र कठिनाइलाई कम गरेको छ। यस प्रकार, उनीहरूसँग उपलब्ध खाली समयलाई आर्थिक उत्पादकत्व बढाउन धेरै क्षेत्रहरूमा प्रयोग गर्न सकिन्छ।
3. बायोमास र परम्परागत इन्धनबाट एलपीजीमा परिवर्तनले खाना पकाउने उद्देश्यका लागि काठ र अन्य बायोमासमाथिको निर्भरता कम गर्छ, जसले गर्दा वन फँडानी र पर्यावरणीय क्षरणमा कमी आउँछ। यसले परिवारलाई मात्र फाइदा गर्दैन तर व्यापक पर्यावरणीय संरक्षण प्रयासहरूमा पनि योगदान पुऱ्याउँछ।
4. राम्रो खाना पकाउने सुविधाहरूको साथ, पोषणमा सम्भावित सकारात्मक प्रभाव पर्दछ। परिवारहरूले विभिन्न प्रकारका पौष्टिक भोजन पकाउन सजिलो पाउन सक्छन्, जसले समग्र स्वास्थ्यमा राम्रो योगदान पुऱ्याउँछ।
यो जानकारी पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालयका राज्य मन्त्री श्री सुरेश गोपीले आज राज्यसभामा एक लिखित जवाबमा दिएका हुन्।