Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan, Hon’ble Education Minister to inaugurate Akhil Bharatiya Shiksha Samagam 2025 at Bharat Mandapam tomorrow to commemorate 5 years of NEP 2020.
New Initiatives, Inauguration of Campuses and foundation stones to be unveiled.
Thematic sessions on key areas of NEP to be discussed, setting the agenda for next phase of Educational Transformation.
Multimedia Exhibition on Best Practices being showcased.
28 JUL 2025 4:49PM by PIB Delhi
The Ministry of Education is organizing the Akhil Bharatiya Shiksha Samagam, 2025 on 29th July, 2025 to coincide with the 5th anniversary of NEP 2020 at the Bharat Mandapam premises. The day long deliberations will be inaugurated by Education Minister Shri Dharmendra Pradhan. The Akhil Bharatiya Shiksha Samagam (ABSS) 2025, marking the fifth anniversary of the National Education Policy (NEP) 2020, ABSS 2025 will serve as a platform for academicians, policymakers, educators, industry leaders, and government representatives to review the remarkable progress made under NEP 2020 and chart the way forward. The deliberations during ABSS 2025 will focus on making education more accessible, practical, skill-oriented, and seamlessly integrated with employment opportunities, ensuring students are equipped for a dynamic global economy. Special focus on the discussion will be placed on re-envisioning secondary education to achieve 100% GER by 2030, Bharatiya Bhasha, leveraging technology in classrooms, mainstreaming Indian Knowledge Systems (IKS), and fostering inclusivity to make learning accessible to all.IV. ABSS 2025: 5th Anniversary of NEP 2020
In the last five years since its inception, NEP 2020 has revolutionized India’s education landscape, in Higher Education, introducing transformative policies that foster flexibility, inclusivity, and innovation. The National Credit Framework (NCrF)—adopted by 170 universities—has enabled seamless credit accumulation across academic, skill-based, and experiential learning. The Academic Bank of Credit (ABC) has onboarded 2,469 institutions, issuing over 32 crore IDs, with 2.36 crore unique APAAR IDs already seeded with credits. The introduction of multiple entry and exit options across 153 universities, while biannual admissions, approved by the UGC, are driving India closer to its 50% Gross Enrolment Ratio (GER) target by 2035.
Technology-driven learning has expanded significantly, with 116 higher education institutions offering 1,149 Open and Distance Learning (ODL) programs, benefitting over 19 lakh students, alongside 107 institutions providing 544 online courses. The SWAYAM platform now facilitates credit transfers up to 40%, with 388 universities integrating its courses. Digital initiatives like SAMARTH Supports digital governance across more than 13,000 HEIs, across 32 states/UTs across 440 districts streamlining admissions, payments, and academic records, 518 universities and 10,465 institutions accredited and 6,517 institutions participating in the National Institutional Ranking Framework (NIRF). The One Nation One Subscription (ONOS) initiative grants access to nearly 13,000 e-journals across 6,300 institutions, fostering a robust research environment. The Malaviya Mission Teacher Training Programme (MMTTP) has empowered over 2.5 lakh faculty members with more than 3,950 training programs, equipping educators with expertise in AI, cybersecurity, mental health, and entrepreneurship.
The Department of School Education & Literacy (DoSEL) has made remarkable progress in implementing NEP 2020 with multifarious interventions and initiatives across all levels of school education. 14.72 lakh schools, over 98 lakh teachers, and catering to approximately 24.8 crore students as per UDISE+ 2023-24 from pre-primary to higher secondary levels, spanning diverse socio-economic backgrounds. Government schools have shown greater gains than private schools, with the 2022–2024 period marking the sharpest improvement in a decade. PARAKH Rashtriya Sarvekshan 2024 and ASER 2024 findings highlight a significant improvement in foundational literacy and numeracy skills outcomes, reflecting the positive impact of the NIPUN Bharat Mission as envisioned in NEP 2020. The ULLAS adult education scheme has registered 2.60 crore learners and 42 lakh volunteer teachers, with more than 1.7 crore neo-literates. Ladakh became the first fully literate administrative unit under this initiative followed by Mizoram, Goa and Tripura.
Assessment and monitoring have been strengthened through:
• PARAKH Rashtriya Sarvekshan (Dec 2024): 21.15 lakh students across 74,000 schools.
• National Achievement Survey (NAS) 2021: 34 lakh students and 1.18 lakh school.
• State Educational Achievement Survey (SEAS): 84 lakh students across 4 lakh schools.
The PM SHRI initiative has selected 13,076 schools to become exemplar schools for NEP 2020 for transformation, while the PM POSHAN scheme now includes Bal Vatika students and supports School Nutrition Gardens in over 6.28 lakh schools. Existing 12 DTH Channels of SWAYAM PRABHA for School Education extended to 200 channels with a total of 92,147 Video Contents equals 26,662 hours of telecast received from States/UTs/ABs in 30 languages.
One of the key highlights of Akhil Bharatiya Shiksha Samagam (ABSS) 2025 will be the thematic areas of discussion with key policy makers, academic and stakeholders. The critical area of discussion will be:
• Use of Bharatiya Bhasha in Teaching- Learning.
• Anusandhan and Prime Minister’s Research Fellows (PMRF): Nurturing India’s Next Generation of Academic and Industry Leadership.
• Re-envisioning Secondary Education to achieve 100% GER by 2030.
• COE in AI for Education-Transforming Teaching and Learning Ecosystem.
ABSS 2025 agenda will highlight these achievements while setting the course for the next phase of educational transformation. Discussions will focus on deepening industry-academic collaboration, refining vocational pathways, expanding digital infrastructure, and embedding sustainability in curricula. As India's premier education summit, ABSS 2025 will reaffirm the nation’s commitment to equity, excellence, and innovation, ensuring that NEP 2020’s impact continues to drive educational progress for years to come.

মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
শিক্ষামন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে এনইপি, ২০২০-ৰ ৫ বছৰ পূৰ্তি উপলক্ষে কাইলৈ ভাৰত মণ্ডপমত অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগম, ২০২৫ উদ্বোধন কৰিব
নতুন পদক্ষেপ, চৌহদ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
এনইপি-ৰ মূল ক্ষেত্ৰসমূহক লৈ আলোচনা কৰিবলগীয়া বিষয়ভিত্তিক অধিবেশন, শৈক্ষিক ৰূপান্তৰৰ পৰৱৰ্তী পৰ্য্যায়ৰ কাৰ্য্যসূচী নিৰ্ধাৰণ
শ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি সন্দৰ্ভত মাল্টিমিডিয়া প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন
28 JUL 2025 4:49PM by PIB Guwahati
শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে ভাৰত মণ্ডপম চৌহদত এনইপি, ২০২০-ৰ ৫ বছৰ পূৰ্তিৰে সংগতি ৰাখি ২৯ জুলাই, ২০২৫-ত অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগম, ২০২৫-ৰ আয়োজন কৰিছে। শিক্ষামন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে এই দিনজোৰা আলোচনা কাৰ্য্যসূচীৰ উদ্বোধন কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি (NEP), ২০২০-ৰ পঞ্চম বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে আয়োজন কৰা অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগম (ABSS), ২০২৫-এ শিক্ষাবিদ, নীতি নিৰ্ধাৰক, শিক্ষক সমাজ, উদ্যোগৰ নেতা আৰু চৰকাৰী প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে এনইপি, ২০২০-ৰ অধীনত সাধন হোৱা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিসমূহৰ পৰ্য্যালোচনাৰ লগতে আগন্তুক পথ-নিৰ্ধাৰণৰ বাবে এখনি মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰিব। ইয়াত কৰিবলগীয়া আলোচনাত শিক্ষাক অধিক সুলভ, ব্যৱহাৰিক, দক্ষতামুখী আৰু নিয়োগৰ সুযোগৰাজিৰে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে সংযুক্তকৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল গতিশীল বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ বাবে সজ্জিত হৈ উঠিব। ২০৩০-ৰ ভিতৰত ১০০% জিইআৰ, ভাৰতীয় ভাষাত উপনীত হ’বলৈ মাধ্যমিক শিক্ষাক পুনৰ-কল্পনা কৰা, শ্ৰেণীকোঠাত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ, ভাৰতীয় জ্ঞান ব্যৱস্থা (IKS)-ক মূলসুঁতিলৈ অনা আৰু সকলোৰে বাবে শিক্ষণক সুলভ কৰি তোলাৰ অৰ্থে অন্তৰ্ভুক্তিৰ পোষকতা আদিত আলোচনাত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
ৰূপায়ণৰ পৰা যোৱা পাঁচ বছৰত এনইপি, ২০২০-এ ভাৰতৰ শিক্ষা বাতাবৰণ, উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। ৰূপান্তৰশীল নীতি প্ৰৱৰ্তন কাৰ্য্যই নমনীয়তা, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু উদ্ভাৱনক ত্বৰান্বিত কৰিছে। ১৭০ খন বিশ্ববিদ্যালয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ঋণ কাঠামো (NCrF)-ক অভিযোজনাৰ ফলশ্ৰুতিত শৈক্ষিক, দক্ষতা-ভিত্তিক আৰু অভিজ্ঞতা-ভিত্তিক শিক্ষণৰ মাজেৰে নিৰৱচ্ছিন্ন ক্ৰেডিট আহৰণ কাৰ্য্য প্ৰশস্ত হৈছে। একাডেমিক বেংক অৱ ক্ৰেডিটে (ABC) ২,৪৬৯ প্ৰতিষ্ঠানক সামৰি লৈ ৩২ কোটিৰো অধিক আইডি জাৰি কৰিছে, ইতিমধ্যে ২.৩৬ কোটি ইউনিক আপাৰ (APAAR) আইডি ক্ৰেডিট প্ৰদান কৰা হৈছে। ১৫৩ খন বিশ্ববিদ্যালয়ত একাধিক প্ৰৱেশ আৰু প্ৰস্থান বিকল্প প্ৰৱৰ্তনৰ সমান্তৰালকৈ ইউজিচি-ৰ অনুমোদিত দ্বি-বাৰ্ষিক নামভৰ্তি ব্যৱস্থাই ভাৰতক ২০৩৫-ৰ ভিতৰত ৫০% মুঠ নামভৰ্তি অনুপাত (GER)-ৰ লক্ষ্যৰ ওচৰ চপাই নিছে।
প্ৰযুক্তি-চালিত শিক্ষণ ব্যৱস্থাৰ যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে, ১১৬ খন উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানে ১,১৪৯ মুক্ত আৰু দূৰ শিক্ষা (ODL) কাৰ্য্যসূচী আগবঢ়াইছে, যিয়ে ১৯ লাখৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক উপকৃত কৰিছে। লগতে ১০৭ খন প্ৰতিষ্ঠানে ৫৪৪ টা অনলাইন পাঠ্যক্ৰম আগবঢ়াইছে। স্বয়ম (SWAYAM) প্লেটফৰ্মে এতিয়া ৪০% পৰ্য্যন্ত ক্ৰেডিট ট্ৰেন্সফাৰৰ সুবিধা প্ৰশস্ত কৰিছে, ৩৮৮ খন বিশ্ববিদ্যালয়ে ইয়াৰ পাঠ্যক্ৰমসমূহক একত্ৰিত কৰিছে। সমৰ্থ (SAMARTH)-ৰ দৰে ডিজিটেল পদক্ষেপসমূহে ১৩,০০০-ৰো অধিক উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানত ডিজিটেল শাসন ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত কৰিছে, ৩২ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৪৪০ খন জিলাত নামভৰ্তি প্ৰক্ৰিয়া, পেমেন্ট আৰু শৈক্ষিক ৰেকৰ্ডক সুশৃংখলিত কৰিছে। ৫১৮ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ১০,৪৬৫ খন স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত প্ৰতিষ্ঠান তথা ৬,৫১৭ প্ৰতিষ্ঠানে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানিক ৰেংকিং কাঠামো (NIRF)-ত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ওৱান নেচন ওৱান চাবস্ক্ৰিপচন (ONOS) পদক্ষেপে ৬,৩০০ প্ৰতিষ্ঠানত প্ৰায় ১৩,০০০ ই-জাৰ্নেলৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিছে, যিয়ে এক সমৃদ্ধ গৱেষণা ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছে। মালব্য মিছন শিক্ষক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচীয়ে (MMTTP) ৩,৯৫০-ৰো অধিক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচীৰে ২.৫ লাখৰো অধিক ফেকাল্টী সদস্যক সমৃদ্ধ কৰিছে, শিক্ষক সমাজক এআই, চাইবাৰ সুৰক্ষা, মানসিক স্বাস্থ্য আৰু উদ্যমিতা বিশেষজ্ঞতাৰে সজ্জিত কৰিছে।
বিদ্যালয় শিক্ষা আৰু সাক্ষৰতা বিভাগে (DoSEL) বিদ্যালয় শিক্ষাৰ সকলো স্তৰতে একাধিক মধ্যৱৰ্তিতা আৰু পদক্ষেপৰে এনইপি, ২০২০ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। ইউডিআইএছই+ অনুসৰি ১৪.৭২ লাখ বিদ্যালয়, ৯৮ লাখৰো অধিক শিক্ষকে ২০২৩-২৪ ত প্ৰাক-প্ৰাথমিক পৰ্য্যায়ৰ পৰা উচ্চতৰ মাধ্যমিক পৰ্য্যায়লৈকে ভিন্ন আৰ্থ-সামাজিক পটভূমিৰ প্ৰায় ২৪.৮ কোটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক সামৰি লৈছে। ব্যক্তিগত বিদ্যালয়তকৈ চৰকাৰী বিদ্যালয়সমূহে অধিক ফলাফল দেখুৱাইছে, ২০২২–২০২৪ ৰ সময়ছোৱাত এটা দশকৰ ভিতৰত দ্ৰুত অগ্ৰগতি প্ৰত্যক্ষ হৈছে। পৰক্ষ (PARAKH) ৰাষ্ট্ৰীয় সৰ্বেক্ষণ, ২০২৪ আৰু এএছইআৰ, ২০২৪-ৰ তথ্যই মূল সাক্ষৰতা আৰু সংখ্যাগত দক্ষতাৰ ফলাফলৰ উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিত আলোকপাত কৰিছে, যিয়ে এনইপি, ২০২০-ত কল্পনা কৰা অনুসৰি নিপুণ ভাৰত মিছনৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱকে প্ৰতিফলিত কৰে। উল্লাস প্ৰাপ্তবয়স্ক শিক্ষা আঁচনিখনত ২.৬০ কোটি শিক্ষাৰ্থী আৰু ৪২ লাখ স্বেচ্ছাসেৱী শিক্ষকে পঞ্জীয়ন কৰিছে। ইয়াৰ ১.৭ কোটিৰো অধিক হৈছে নতুন-শিকাৰু। এই পদক্ষেপৰ অধীনত লাডাখ প্ৰথম সম্পূৰ্ণ সাক্ষৰ প্ৰশাসনিক ইউনিট হিচাপে পৰিগণিত হয় আৰু তাৰ পিছতে আছে মিজোৰাম, গোৱা আৰু ত্ৰিপুৰা।
নিম্ন-উল্লেখিত পদক্ষেপৰাজিয়ে মূল্যায়ন আৰু নিৰীক্ষণক সুদৃঢ় কৰিছেঃ
• পৰক্ষ ৰাষ্ট্ৰীয় সৰ্বেক্ষণ (ডিচেম্বৰ, ২০২৪): ৭৪,০০০ বিদ্যালয়ত ২১.১৫ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী।
• ৰাষ্ট্ৰীয় কৃতিত্ব সমীক্ষা (NAS), ২০২১: ৩৪ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু ১.১৮ লাখ বিদ্যালয়।
• ৰাজ্যিক শৈক্ষিক কৃতিত্ব সমীক্ষা (SEAS): ৪ লাখ বিদ্যালয়ত ৮৪ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী।
পিএম শ্ৰী পদক্ষেপে ১৩,০৭৬ খন বিদ্যালয়ক এনইপি, ২০২০-ৰ বাবে আদৰ্শ বিদ্যালয় হিচাপে নিৰ্বাচিতকৰণৰ সমান্তৰালকৈ পিএম পোষণ আঁচনিখনে এতিয়া বাল বাটিকাৰ শিশুসকলক অন্তৰ্ভুক্তকৰণেৰে ৬.২৮ লাখৰো অধিক বিদ্যালয়ত বিদ্যালয় পুষ্টি উদ্যানলৈ সমৰ্থন আগবঢ়াইছে। বিদ্যালয় শিক্ষাৰ বাবে স্বয়ম প্ৰভাৰ বৰ্তমানৰ ১২ টা ডিটিএইচ চেনেলক ২০০ চেনেললৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে আৰু মুঠ ৯২,১৪৭ টা ভিডিঅ’ কন্টেন্টে ৩০ টা ভাষাত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল/এবি-সমূহৰ পৰা লাভ কৰা ২৬,৬৬২ ঘন্টাৰ টেলিকাষ্টক সামৰি লৈছে।
অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগম (ABSS), ২০২৫-ৰ অন্যতম মূল আকৰ্ষণ হ’ব মূল নীতি নিৰ্ধাৰক, শৈক্ষিক আৰু অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনাৰ বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰসমূহ। আলোচনাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহ হৈছেঃ
• পাঠদান-শিক্ষাদান কাৰ্য্যত ভাৰতীয় ভাষাৰ ব্যৱহাৰ।
• অনুসন্ধন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গৱেষক ফেল’ (PMRF): ভাৰতৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ শৈক্ষিক আৰু উদ্যোগ নেতৃত্বক লালন-পালন কৰা।
• ২০৩০-ৰ ভিতৰত ১০০% জিইআৰ-ত উপনীত হ’বলৈ মাধ্যমিক শিক্ষাৰ পুনৰ কল্পনা।
• শিক্ষা ব্যৱস্থা-ৰূপান্তৰকাৰী পাঠদান আৰু শিক্ষণ ব্যৱস্থাৰ বাবে এআইত চিঅ’ই।
এবিএছএছ, ২০২৫-ৰ কাৰ্য্যসূচীয়ে উক্ত কৃতিত্বৰাজিত আলোকপাতৰ লগতে শৈক্ষিক ৰূপান্তৰৰ পৰৱৰ্তী পৰ্য্যায়ৰ পথ-নিৰ্ধাৰণ কৰিব। আলোচনাসমূহে উদ্যোগ-শৈক্ষিক সহযোগিতাক গভীৰ কৰা, বৃত্তিমূলক পথসমূহ পৰিশোধন কৰা, ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু পাঠ্যক্ৰমত বহনক্ষমতাক সন্নিৱিষ্টকৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। ভাৰতৰ আগশাৰীৰ শিক্ষা সন্মিলন হিচাপে এবিএছএছ, ২০২৫-এ সমতা, উৎকৃষ্টতা আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি দেশৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰিব। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত এনইপি, ২০২০-ৰ প্ৰভাৱে আগন্তুক বছৰসমূহলৈ শৈক্ষিক অগ্ৰগতি অব্যাহত ৰখা কাৰ্য্য নিশ্চিত কৰিব।