Ministry of Information & Broadcasting
Government Debunks Pakistani Propaganda Against India and Armed Forces via Official Fact-Check Unit
PIB Fact Check Unit worked round-the-clock During Operation Sindoor to Spot and Stop Fake News, Edited Videos and Counter Pakistan’s Anti-India Propaganda with Swift Rebuttals
Government Blocks Over 1,400 URLs Spreading Anti-India Propaganda During Operation Sindoor
30 JUL 2025 4:46PM by PIB Delhi
The Government takes all possible actions to control the spread of fake and misleading information with the available statutory and institutional mechanisms. During Operation Sindoor, it was observed that massive fake news, misinformation and propaganda campaigns were being run, mostly from outside India. Government took active steps to counter such misinformation campaigns:
Providing authentic information: Government of India held periodic media briefings and kept the media and citizens informed. Details of operations carried out by Defence forces were explained along with relevant audio-visuals and satellite imagery. These briefings provided authentic information.
Inter-ministerial coordination: During Operation Sindoor, a centralized Control Room was established for interdisciplinary and inter-departmental coordination. This Control Room functioned 24x7 and facilitated real-time information dissemination to all media stakeholders. This Control Room comprised nodal representatives from the Indian Army, Navy, and Air Force, along with officers from various Government media units, and officials from the Press Information Bureau (PIB). Social media handles and posts spreading fake news and misinformation were actively identified.
Factcheck
The Unit debunked Pakistani propaganda against India and Indian Armed Forces and fact-checked many posts countering such content. Additionally, the links related to disinformation or false news concerning Operation Sindoor, fact-checked by the FCU, were promptly shared with concerned intermediaries for appropriate action.
The efforts of the Fact Check Unit were appreciated by media. The links of some of the articles are given below:
· India's FCU battles Pakistan's digital propaganda with swift rebuttals following 'Operation Sindoor'
https://www.newindianexpress.com/nation/2025/May/10/indias-fcu-battles-pakistans-digital-propaganda-with-swift-rebuttals-following-operation-sindoor
· Govt fact-checking unit swings into action in the wake of Operation Sindoor to highlight false claims
https://www.livemint.com/industry/media/india-pib-govt-fact-checking-unit-operation-sindoor-misinformation-false-claims-11746770729519.html
· How India is fighting Pakistan’s disinformation campaign
https://www.hindustantimes.com/india-news/how-india-is-fighting-pakistan-s-disinformation-campaign-101746644575505.html
Blocking
It was observed that certain social media handles, many operating from outside India were actively propagating false and potentially harmful information. Under the Section 69A of the Information Technology Act 2000, Government issued necessary orders to block websites, social media handles and posts in in the interest of sovereignty and integrity of India, defence of India, security of the State, and public order.
Ministry also issued directions for blocking of over 1,400 URLs on digital media during Operation Sindoor. The content of these URLs included false, misleading, anti-India news content, communally sensitive content primarily from Pakistan-based social media accounts and inciteful content against Indian Armed Forces.
Advisory to media
On 26th April 2025, Ministry of Information and Broadcasting issued an advisory to all Media channels to refrain from showing live coverage of defence operations and movement of security forces in the interest of national security.
This information was submitted by the Union Minister of Information and Broadcasting Shri Ashwini Vaishnaw in the LokSabha today.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰে অফিচিয়েল ‘ফেক্ট-চেক ইউনিট’-ৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বিৰুদ্ধে পাকিস্তানে চলোৱা অপপ্ৰচাৰক নস্যাত্ কৰি আহিছে
ভুৱা বাতৰি দেখা মাত্ৰেই বন্ধ কৰা, ভিডিঅ’ সম্পাদনা কৰা আৰু দ্ৰুত খণ্ডনৰে পাকিস্তানৰ ভাৰত বিৰোধী অপপ্ৰচাৰক প্ৰতিহত কৰিবলৈ পিআইবি-ৰ ‘ফেক্ট চেক ইউনিট’-য়ে ‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’ৰ সময়ত ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰিছিল
‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’-ৰ সময়ত ভাৰত বিৰোধী অপপ্ৰচাৰ বিয়পোৱা ১৪০০ৰো অধিক ‘ইউআৰএল’ চৰকাৰে ‘ব্লক’ কৰে
30 JUL 2025 4:46PM by PIB Guwahati
ভুৱা আৰু বিভ্ৰান্তিকৰ তথ্যৰ প্ৰসাৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে চৰকাৰে উপলব্ধ বিধিগত আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰে সম্ভৱপৰ সকলো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰে। ‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’-ৰ সময়ত দেখা গৈছিল যে ব্যাপক ভুৱা বাতৰি, ভুল তথ্য আৰু অপপ্ৰচাৰৰ অভিযান চলোৱা হৈছিল, বেছিভাগেই ভাৰতৰ বাহিৰৰ পৰা। এনে ভুল তথ্যৰ অভিযান প্ৰতিহত কৰিবলৈ চৰকাৰে সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল:
প্ৰামাণিকৃত তথ্য প্ৰদান: ভাৰত চৰকাৰে সময়ে সময়ে সংবাদ মাধ্যমৰ বাবে ‘ব্রিফিং’ অনুষ্ঠিত কৰি সংবাদ মাধ্যম আৰু নাগৰিকসকলক শেহতীয়া তথ্য অৱগত কৰি ৰাখিছিল৷ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীয়ে চলোৱা অভিযানৰ সবিশেষৰ লগতে প্ৰাসংগিক দৃশ্য-শ্ৰাব্য আৰু উপগ্ৰহৰ চিত্ৰৰ বিষয়েও ব্যাখ্যা কৰা হৈছিল। এই ‘ব্রিফিং’সমূহত প্রমাণিকৃত তথ্য প্রদান কৰা হৈছিল৷
আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সমন্বয়: ‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’ৰ সময়ত আন্তঃশাখা আৰু আন্তঃবিভাগীয় সমন্বয়ৰ বাবে এটা কেন্দ্ৰীভূত নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰা হৈছিল। এই নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষই ২৪x৭ কাম কৰিছিল আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ সকলো অংশীদাৰক বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য প্ৰচাৰৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছিল। এই নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষত ভাৰতীয় সেনা, নৌসেনা, আৰু বায়ুসেনাৰ ন'ডেল প্ৰতিনিধিসকলৰ লগতে বিভিন্ন চৰকাৰী সংবাদ মাধ্যমৰ বিষয়া, আৰু ‘প্ৰেছ ইনফৰমেশ্যন ব্যুৰো’ (পিআইবি)ৰ বিষয়াসকলো উপস্থিত থাকিছিল। ‘ছ’চিয়েল মিডিয়া হেণ্ডেল’ আৰু ভুৱা বাতৰি আৰু ভুল তথ্য বিয়পোৱা ‘পোষ্ট’সমূহ সক্ৰিয়ভাৱে চিনাক্ত কৰা হৈছিল।
তথ্য পৰীক্ষণ
‘ফেক্ট চেক ইউনিট’(এফচিইউ)-য়ে ভাৰত আৰু ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বিৰুদ্ধে পাকিস্তানে চলোৱা অপপ্ৰচাৰক নস্যাত্ কৰিছিল আৰু প্ৰতিহত কৰা এনে বিষয়বস্তু সম্বলিত বহু ‘পোষ্ট’ৰ তথ্য পৰীক্ষা কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও ‘এফচিইউ’-ৰ দ্বাৰা তথ্য পৰীক্ষা কৰা ‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’ সম্পৰ্কীয় ভুল তথ্য বা ভুৱা বাতৰিৰ সৈতে জড়িত ‘লিংক’সমূহ উপযুক্ত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে সংশ্লিষ্ট মধ্যস্থ সংস্থাসমূহলৈ তত্কালীনভাৱে শ্বেয়াৰ কৰা হৈছিল।
‘ফেক্ট চেক ইউনিট’-ৰ এই প্ৰচেষ্টাক সংবাদ মাধ্যমে বাৰুকৈয়ে শলাগিছিল। এই সন্দৰ্ভত লিখা কেতবোৰ প্ৰৱন্ধৰ ‘লিংক’ তলত দিয়া হ'ল:
• ‘অপাৰেশ্যন সিন্দুৰ’ৰ পিছত দ্ৰুত খণ্ডনেৰে পাকিস্তানৰ ডিজিটেল অপপ্ৰচাৰৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছে ভাৰতৰ ‘এফ চি ইউ’-য়ে।
https://www.newindianexpress.com/nation/2025/May/10/indias-fcu-battles-pakistans-digital-propaganda-with-swift-rebuttals-following-operation-sindoor
• ‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’ৰ পিছত ভুৱা দাবীৰ স্বৰূপ উন্মোচিত কৰিবলৈ কাৰ্যক্ষেত্ৰত নামি পৰে চৰকাৰী ‘ফেক্ট চেক ইউনিট’
https://www.livemint.com/industry/media/india-pib-govt-fact-checking-unit-operation-sindoor-misinformation-false-claims-11746770729519.html
• পাকিস্তানে চলোৱা ভুল তথ্যৰ অভিযানৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে কেনেদৰে যুঁজি আছে
https://www.hindustantimes.com/india-news/how-india-is-fighting-pakistan-s-disinformation-campaign-101746644575505.html
ব্লক কৰাৰ দিহা
কিছুমান বিশেষ ‘ছ’চিয়েল মিডিয়া হেণ্ডেল’, সৰহভাগেই ভাৰতৰ বাহিৰৰ পৰা চলাই থকা, সক্ৰিয়ভাৱে ভুৱা আৰু সম্ভাৱ্য ক্ষতিকাৰক তথ্য প্ৰচাৰ কৰি আছিল। ‘তথ্য প্ৰযুক্তি আইন ২০০০’ৰ ‘ধাৰা ৬৯এ’-ৰ অধীনত ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু অখণ্ডতা, ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা, ৰাজ্যসমূহৰ নিৰাপত্তা, আৰু জনশৃংখলাৰ স্বাৰ্থত চৰকাৰে ৱে’বছাইট, ছ’চিয়েল মিডিয়া হেণ্ডেল আৰু পোষ্ট ব্লক কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় আদেশ জাৰি কৰিছিল।
মন্ত্ৰালয়ে ‘অপাৰেশ্যন সিন্দূৰ’ৰ সময়ত ডিজিটেল মিডিয়াত ১৪০০ৰো অধিক ‘ইউ আৰ এল’ ব্লক কৰাৰ বাবেও নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে। এই ‘ইউ আৰ এল’-সমূহৰ বিষয়বস্তুৰ ভিতৰত আছিল ভুৱা, বিভ্ৰান্তিকৰ, ভাৰত বিৰোধী বাতৰিৰ বিষয়বস্তু, মূলতঃ পাকিস্তান ভিত্তিক ছ’চিয়েল মিডিয়া একাউণ্টৰ পৰা সাম্প্ৰদায়িকভাৱে স্পৰ্শকাতৰ বিষয়বস্তু আৰু ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বিৰুদ্ধে উচটনিমূলক বিষয়বস্তু।
সংবাদ মাধ্যমলৈ পৰামৰ্শ প্ৰদান
২০২৫ চনৰ ২৬ এপ্ৰিলত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ স্বাৰ্থত প্ৰতিৰক্ষা অভিযান আৰু নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ চলাচলৰ ‘লাইভ কভাৰেজ’ দেখুওৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ সকলো মিডিয়া চেনেললৈ পৰামৰ্শ জাৰি কৰিছিল।
আজি লোকসভাত কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অশ্বিনী বৈষ্ণৱে এই তথ্য দাখিল কৰে।