Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participates in a special discussion in Rajya Sabha today on Operation Sindoor - India's strong, successful and decisive response to the Pahalgam terror attack
30 JUL 2025 11:00PM by PIB Delhi
Union Home Minister congratulates the Army and all the security forces who increased India's honour through Operation Sindoor and Operation Mahadev
I want to tell the opposition that you had given POK, the work to bring it back will be done only by the Modi government
I can proudly say that no Hindu can ever be a terrorist
Under the opposition's rule, the army did not had even salt, matches and clothes to wear in the winter, forget about guns and cartridges
Today, under the Modi government, our army is equipped with modern weapons which can reduce Pakistan's entire air defense system into rubble in half an hour
Pakistan and terrorists want to send a message that Kashmir will not be free from terrorism but, Jammu and Kashmir will be freed from terrorism, this is Modi ji's resolve
If the Pahalgam attack had happened during the tenure of the opposition, Pakistan would have got a clean chit long ago
The only reason why terrorism flourished and spread in India is the opposition's policy of appeasement
Today's India sends missiles after terrorist attacks, not dossiers
Through Operation Sindoor, for the first time we attacked at the core of terrorism
The world has proof that these three terrorists were Pakistanis, but the opposition party is giving Pakistan a clean chit
The opposition's priority is not the security of the country or the elimination of terrorism, but vote bank politics
The opposition leaders blaming the name Operation Mahadev as having religious connotations have forgotten that Shivaji Maharaj fought for independence against the Mughals by giving the war cry of 'Har Har Mahadev'
Operation Sindoor was not stopped at anyone's behest. Pakistan came on its knees, its DGMO called and said...'Enough is enough, please stop it now'.
The opposition should tell whether the 1971 war was decisive? If it was, then why did terrorism spread?
Unless the enemy is scared or reforms itself, there will be no decisive end to terrorism. We will destroy terrorism
Terrorism increased in Kashmir due to the policies of the opposition, Jamaat-e-Islami and Hurriyat were promoted by the opposition due to which terrorism engulfed the entire Kashmir
Earlier only three families ruled Kashmir, today through the Panchayat elections the rule of the people of Kashmir has been established
Earlier terrorists did not come from outside, only Kashmiri youth used to pick up guns, in the last 6 months not even a single Kashmiri youth has joined terrorist organizations
Opposition leaders shed tears on the death of the terrorist in the Batla House encounter but not a single tear came out of their eyes for martyr Mohan Chand Sharma
Pandit Nehru committed the sin of giving 38,000 sq km of the country to China. It was Pandit Nehru who refused to become a permanent member of UNSC for China
Rajiv Gandhi Foundation signed MoU with China, took money from China, we legally cancelled Rajiv Gandhi Foundation's FCRA license
What kind of MoU did the opposition party sign with China, how much money did it take from China?
We won over Pakistan in 1971 but what did we do in the Shimla Agreement? We neither took PoK nor occupied 15,000 sq km of land, Not only this, 93,000 Pakistani prisoners of war were also released
Don't worry about PoK, our government will take back PoK too
In Sharm el-Sheikh, the then opposition government compromised with India's honour and gave Pakistan a clean chit on terrorism
Modi ji's leadership is sensitive, decisive and firm, and it is in our national interest
Under Modi ji's leadership, we will end terrorism from the country and Naxalism will end soon
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participated in a special discussion in the Rajya Sabha today on ‘Operation Sindoor’ - India's strong, successful and decisive response to the Pahalgam terror attack.
Replying to the discussion, Union Home Minister and Minister of Cooperation expressed his condolences to the families of the innocent civilians killed in the Pahalgam attack. He said that the country's security forces have increased India's honour through Operation Sindoor and Operation Mahadev. He also congratulated Prime Minister Shri Narendra Modi Ji and said that he showed the political will to give a befitting reply to Pakistan in accordance with the wishes of the 140 crore people of the country.
Shri Amit Shah said that under Operation Mahadev, on 28th July, three Lashkar terrorists - Suleman, Afghan and Jibran - were killed by our security forces in Kashmir and this has confirmed that Lashkar was behind the Pahalgam attack. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi killed the masters of the terrorists through 'Operation Sindoor' and in 'Operation Mahadev', the terrorists involved in the Pahalgam attack were wiped out.
Union Home Minister said that through Operation Sindoor and Operation Mahadev, the security forces of India under the leadership of the Prime Minister have given the most precise and prompt response ever given in the wake of any terror attack in the world. He said that TRF, an outfit of Lashkar, had taken responsibility for the Pahalgam attack and he himself had gone there on the same day and the security situation was reviewed and arrangements were made to ensure that those terrorists are stopped from fleeing the country.
Union Home Minister told the House that three rifles were recovered from the three terrorists killed in Operation Mahadev - one 19 M-4 carbine and two AK 47. He said that after the Pahalgam attack, NIA had recovered emptied cartridges from Baisaran valley and those were examined in the Forensic Science Lab. When these terrorists were killed, the rifles recovered from them were tested and after forensic matching, it was found with hundred percent surety that these three rifles were used in the Pahalgam attack. It was also found that 44 of these cartridges were of 19 M-4 carbines and 25 cartridges were of AK 47 rifles. Shri Shah said that the NIA conducted a thorough investigation and took statements of 1055 people and made sketches of the suspects and the three people who had given them shelter were also arrested.
Shri Amit Shah said that our agencies made continuous efforts from 22 May to 22 July to confirm the information about the presence of terrorists. He said that on 22 July we got success and the presence of terrorists was confirmed. He said that under the leadership of 4 Para of the Army, CRPF and Jammu Kashmir Police personnel together surrounded the terrorists and in the operation conducted on 28 July, all the three terrorists who killed our innocent citizens were eliminated.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that former Home Minister who hails from opposition government is trying to save Pakistan and Lashkar by demanding proof that "terrorists came from Pakistan". He said that the opposition party will not hesitate to support Pakistan and save Lashkar for its vote bank politics. He said that the opposition party blames that we do not know anything except naming the operation with names having religious connotations. He said that the opposition does not know that Har Har Mahadev is not just a slogan in a religion but it was the war cry of Shivaji Maharaj's army when he fought against the Mughals. Shri Shah said that this is a symbol of India, the retaliation given against the attack on India's sovereignty and the encroachment of India's borders. He said that this is a war cry coming from the minds of the soldiers of our army and it should not be seen from the Hindu-Muslim point of view.
Shri Amit Shah said that killing these terrorists was not so easy. He said that for 22 days, CRPF, Army and Jammu and Kashmir Police personnel chased these terrorists in extremely difficult conditions and killed them by living on food sent by drones. He said that the people of the entire country are seeing that the priority of the opposition party is not the security of the country, but politics, their priority is not to end terrorism but their vote bank politics, their priority is not the security of our borders but the politics of secularism and appeasement. He said that the Pahalgam attack took place on 22 April 2025 at 1 pm and he himself had reached Srinagar before evening. He said that the next day he went to pay tribute to those who died and recalled the day as one which he can never forget ever in his life. He said that the heinous crime of selectively killing people in front of their families in the name of religion had never happened till date. Union Home Minister said that the terrorists wanted to give the message that they will never let Kashmir be free from terrorism. He said that today from this House, I want to give this message to the terrorists that Kashmir will be free from terrorism and this is the resolution of Narendra Modi ji’s government.
Union Home Minister said that Prime Minister Modi Ji had said in Bihar that whatever ground is left with the terrorists will be destroyed and today their training camps, headquarters and launch pads have been razed to the ground. He said that the Prime Minister had said that the masters of the terrorists will not be spared and today those who send the terrorists have also been exterminated by our forces. He said that the Prime Minister had said that even the terrorists will not be spared and under Operation Mahadev, those three terrorists were eliminated. Shri Shah said that in a way, every sentence said by Modi Ji were fulfilled by our Army, Air Force, Navy, all Central Armed Police Forces and Jammu Kashmir Police, who gave the terrorists a severe punishment.
Shri Amit Shah said that a meeting of the Cabinet Committee on Security (CCS) was convened on 23 April and a strong message was sent to not only Pakistan but the entire world that there will be consequences for messing with India's border, army, citizens and sovereignty. He said that in the CCS meeting, the 1960 Indus Water Treaty signed by Jawaharlal Nehru, which was unilaterally benefitting Pakistan, was suspended with immediate effect. He said that the Indus Water Treaty was one-sided and the farmers of India also have the right over the water, and now in a short time, drinking water will reach Kashmir, Punjab, Haryana, Rajasthan and Delhi from river Indus. He said that after this, the Integrated Check Post running through Attari was closed, the SAARC visas of Pakistani citizens were suspended and everyone was sent back to Pakistan. Their Defense, Military, Navy advisors working in the Pakistani High Commission in New Delhi were declared undesirable persons and their number was reduced from 55 to 30. He said that in the CCS meeting it was resolved that those who send terrorists and those who commit the act will be punished and for this the army was given a free hand in the CCS meeting.
Union Home Minister said that Prime Minister Modi Ji gave ‘operational freedom’ to the armed forces on 30th April and that both the Defence Ministry and the Army will decide the target, method, place and time. He said that on 7th May at 1:04 am, 9 terrorist bases of Pakistan were destroyed in which at least 100 terrorists were killed and the Modi government and our forces accomplished the task of destroying the headquarters of Lashkar, Jaish and Hizbul. He said that the opposition party had given Pakistan occupied Kashmir but our government will take it back. He said that we attacked the terrorist bases in Pakistan, which Pakistan considered an attack on itself and on 8th May, Pakistan attacked our residential areas and military establishments. He said that the Indian Army destroyed 11 airbases of Pakistan and gave a befitting reply to terrorism. He added that after this, Pakistan bowed on its knees and pleaded to stop the attacks. He mentioned that the ‘Operation Sindoor’ is India's first attack on the core of terrorism.
Shri Amit Shah said that due to the policies of the Modi Government, terrorism in Kashmir has reduced by 70% and is moving towards peace. He said that earlier terrorists did not come from outside, only Kashmiri youth used to pick up guns, now not a single Kashmiri youth joins terrorist organizations. He said that the abrogation of Article 370 has curbed separatism and terrorism in Kashmir. He also added that Pakistan's defence installations were destroyed and the valour of the Indian Army was witnessed during Operation Sindoor.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji , through “Aatmanirbhar Bharat”, export of our military equipment has increased. He said that the appeasement policies of the opposition had given rise to terrorism and now after the Pahalgam attack, India has destroyed the ecosystem of the terrorists. He added that stone pelting and strikes have come down to zero in Kashmir and a new beginning of peace has been established. He said that the Modi government has banned the funerals of terrorists and has taken strict measures. He said that the Indian Army is now equipped with Brahmos and Akash missiles whereas earlier there was a shortage of even salt and sugar. He added that the Panchayat elections have been successful with 98.03% voting as a victory of democracy in Kashmir. Shri Shah said that the financing of terrorists has been curbed and 347 properties have been confiscated.
Shri Amit Shah said that it is a great achievement of the Modi Government that the violence in North East and Naxalism has been reduced by 75%. He said that India has carried out Operation Sindoor in self-defence under the UN Charter. He added that the roots of terrorism have been uprooted in Kashmir and organisations like Jamaat-e-Islami have been banned. He said that the Modi Government has sacked 75 pro-Pakistan employees.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in Operation Sindoor, the Indian Army destroyed terrorist bases and training camps in Pakistan. He said that with 53 projects, an investment of Rs. 59,000 crores has been made in Kashmir, paving the way for new development. He accused the opposition party of nurturing terrorism. Shri Shah said that when the Uri attack occurred, we conducted a surgical strike, in response to the Pulwama attack, we carried out an airstrike, and after Pahalgam, we entered their territory and obliterated them.
Shri Amit Shah said that in 2019, amendments were made to the UAPA, under which 57 people were declared terrorists. He mentioned that amendments were made to the NIA, granting it the authority to investigate outside the country. The NSA was strictly enforced, Article 370 was revoked, PFI was banned, MAC was strengthened, ICJS and NAFIS were established, terror financing was curbed through PMLA, and through NATGRID, terrorist organizations across the country were monitored with a click of a computer. Shri Shah said that the Narendra Modi government is determined to eliminate infiltration and terrorist incidents.
Union Home Minister said that after the 2008 Mumbai terror attack, the Sharm el-Sheikh conference took place, known worldwide as the Balochistan Blunder, where it was proposed that both countries are victims of terrorism. He questioned whether anyone in the world could call Pakistan a victim of terrorism. He accused the opposition party of giving Pakistan a certificate. He said that until terrorism from Pakistan stops, there can be no talks.
Shri Amit Shah said that Modi ji took the G20 to every state, showcasing our culture, capability, power, and democracy to the world. He said that no other country’s leader has received the highest civilian honors from 27 countries, as Modi ji has, and this honor belongs not just to Modi ji but to India’s Prime Minister and its 140 crore people. He said that Prime Minister Modi’s leadership is not emotional but sensitive, decisive, and resolute. During the COVID period, Modi ji remained steadfast, and when the pandemic ended, the world acknowledged that India managed it the best. He said that the Prime Minister, the Government of India, state governments, and 140 crore people fought together against COVID. The Home Minister added that India was among the first to develop a COVID vaccine, and in these 11 years, the world has recognized India’s capabilities.
Union Home Minister said that today, we have risen from the 11th to the fourth largest economy, with our GDP reaching 4.19 trillion. A trillion-dollar digital economy has been created. Per capita income has increased from 68,572 rupees to 1,33,488 rupees. The national highway network has grown by 60 percent, there are 159 operational airports, 136 Vande Bharat trains, and over 97 percent of Indian Railways have been electrified. India is on the verge of becoming the largest mobile phone manufacturing country and has the third-largest startup ecosystem. In the Modi government, 118 unicorns have been created, defense production has reached 1.27 lakh crore, and exports have reached 21,000 crore. Shri Shah said that the Modi government’s greatest achievement is providing 60 crore people with homes, electricity, gas, toilets, drinking water, 5 kg of grains, and healthcare up to 5 lakh rupees.
Shri Amit Shah said that when India’s freedom history is written in the centenary year of independence, this Modi era will be written in golden letters. He said that many things related to our pride, culture, and history were kept pending by the opposition for 75 years.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ৰাজ্যসভাত ‘অপাৰেচন সিন্দুৰ’ -পেহেলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ প্ৰতি ভাৰতৰ শক্তিশালী, সফল আৰু নিৰ্ণায়ক প্ৰতিক্ৰিয়াৰ ওপৰত এক বিশেষ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰে
অপাৰেচন সিন্দুৰ আৰু অপাৰেচন মহাদেৱৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰা সেনাবাহিনী আৰু সকলো নিৰাপত্তা বাহিনীক কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে অভিনন্দন জনায়
মই বিৰোধীক ক’ব বিচাৰিছোঁ যে আপোনালোকে পাকিস্তান অধীকৃত কাশ্মীৰ দিছিল, ইয়াক ঘূৰাই অনাৰ কাম কেৱল মোদী চৰকাৰেহে কৰিব
মই গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰোঁ যে কোনো হিন্দু কেতিয়াও সন্ত্ৰাসবাদী হ’ব নোৱাৰে
বিৰোধীৰ শাসনৰ অধীনত, সেনাবাহিনীৰ নিমখ, মেচ আৰু শীতকালত পিন্ধা কাপোৰ পৰ্যন্ত নাছিল, বন্দুক আৰু কাৰ্টিজৰ কথা বাদেই
আজি, মোদী চৰকাৰৰ অধীনত, আমাৰ সেনাবাহিনী আধুনিক অস্ত্ৰৰে সজ্জিত যিয়ে পাকিস্তানৰ সমগ্ৰ বায়ু প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাক আধা ঘণ্টাৰ ভিতৰতে ধ্বংসাৱশেষলৈ হ্ৰাস কৰিব পাৰে
পাকিস্তান আৰু সন্ত্ৰাসবাদীয়ে এটা বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব বিচাৰে যে কাশ্মীৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰা মুক্ত নহ’ব কিন্তু, জম্মু আৰু কাশ্মীৰক সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰা মুক্ত কৰা হ’ব, এয়া মোদী জীৰ সংকল্প
বিৰোধীৰ কাৰ্যকালত পেহেলগাম আক্ৰমণ হোৱাহেঁতেন, পাকিস্তানে বহু আগতেই এক ক্লীন চিট পালেহেঁতেন
ভাৰতত সন্ত্ৰাসবাদ জাতিষ্কাৰ হোৱা আৰু বিয়পি পৰাৰ একমাত্ৰ কাৰণ হ’ল বিৰোধীৰ তোষামোদৰ নীতি
আজিৰ ভাৰতে সন
30 JUL 2025 11:00PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ৰাজ্যসভাত ‘অপাৰেচন সিন্দুৰ’ -পেহেলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ প্ৰতি ভাৰতৰ শক্তিশালী, সফল আৰু নিৰ্ণায়ক প্ৰতিক্ৰিয়াৰ ওপৰত এক বিশেষ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰে।
আলোচনাৰ উত্তৰ দি, কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে পেহেলগাম আক্ৰমণত নিহত নিৰীহ সাধাৰণ নাগৰিকৰ পৰিয়ালৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয় যে দেশৰ নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে অপাৰেচন সিন্দুৰ আৰু অপাৰেচন মহাদেৱৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰিলে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীকো অভিনন্দন জনায় আৰু কয় যে তেওঁ দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণৰ ইচ্ছা অনুসৰি পাকিস্তানক উপযুক্ত উত্তৰ দিয়াৰ ৰাজনৈতিক ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰিলে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অপাৰেচনৰ মহাদেৱৰ অধীনত, ২৮ জুলাইত তিনিজন লস্কৰ সন্ত্ৰাসবাদী - চুলেমান, আফগান আৰু জিব্ৰানক - কাশ্মীৰত থকা আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে নিহত কৰে আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা নিশ্চিত হৈছে যে পেহেলগাম আক্ৰমণৰ আঁৰত লস্কৰ আছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘অপাৰেচন সিন্দুৰ’ৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদীৰ মূৰব্বীহঁতক নিধন কৰিছিল আৰু ‘অপাৰেচন মহাদেৱ’ত, পেহেলগাম আক্ৰমণত জড়িত সন্ত্ৰাসবাদীক নিশ্চিহ্ন কৰা হ’ল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অপাৰেচন সিন্দুৰ আৰু অপাৰেচন মহাদেৱৰ জৰিয়তে, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে বিশ্বৰ যিকোনো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ প্ৰত্যুত্তৰত দিয়া আটাইতকৈ নিখুঁত আৰু তৎকালীন প্ৰতিক্ৰিয়া দিছে। তেওঁ কয় যে লস্কৰৰ এটা গোট, টিআৰএফে পেহেলগাম আক্ৰমণৰ দায়িত্ব লৈছিল আৰু তেওঁ নিজেই একেদিনাই তালৈ গৈছিল আৰু নিৰাপত্তাৰ পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছিল আৰু সেই সন্ত্ৰাসবাদীহঁতক দেশ এৰি পলায়ন কৰাত বাধা দিয়াটো নিশ্চিত কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে সদনক জনোৱা মতে, অপাৰেচন মহাদেৱত নিহত হোৱা তিনিটা সন্ত্ৰাসবাদীৰ পৰা তিনিটা ৰাইফল উদ্ধাৰ কৰা হৈছে - এটা ১৯ এম-৪ কাৰবাইন আৰু দুটা একে ৪৭। তেওঁ কয় যে পেহেলগাম আক্ৰমণৰ পিছত, বেইছাৰণ উপত্যকাৰ পৰা এনআইএয়ে খালী কাৰ্ট্ৰিজ উদ্ধাৰ কৰিছিল আৰু সেইবোৰ ফৰেণছিক বিজ্ঞানাগাৰত পৰীক্ষা কৰা হৈছিল। যেতিয়া এই সন্ত্ৰাসবাদীহঁতক নিধন কৰা হ’ল, তেতিয়া সিহঁতৰ পৰা উদ্ধাৰ কৰা ৰাইফলবোৰ পৰীক্ষা কৰা হ’ল আৰু ফৰেনছিক সাদৃশ্যৰ পিছত, এই তিনিটা ৰাইফল পেহেলগাম আক্ৰমণত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল বুলি এশ শতাংশ নিশ্চয়তা দেখা গ’ল। লগতে প্ৰতিপন্ন হ’ল যে এই কাৰ্ট্ৰিজসমূহৰ ৪৪টা ১৯ এম-৪ কাৰ্বাইন আৰু ২৫টা একে ৪৭ ৰাইফলৰ আছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নিয়াই এক পুংখানুপুংখ তদন্ত চলায় আৰু ১০৫৫জন লোকৰ বক্তব্য গ্ৰহণ কৰে আৰু সন্দেহযুক্ত লোকৰ স্কেচ নিৰ্মাণ কৰে আৰু সিহঁতক আশ্ৰয় দিয়া তিনিজন লোককো গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমাৰ সংস্থাসমূহে সন্ত্ৰাসবাদীৰ উপস্থিতিৰ বিষয়ে তথ্য নিশ্চিত কৰিবলৈ ২২ মে’ৰ পৰা ২২ জুলাইলৈকে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছিল। তেওঁ কয় যে ২২ জুলাইত আমি সফলতা লাভ কৰিলোঁ আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ উপস্থিতি নিশ্চিত হ’ল। তেওঁ কয় যে সেনাবাহিনীৰ ৪টা পেৰাৰ নেতৃত্বত চিআৰপিএফ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীয়ে একেলগে সন্ত্ৰাসবাদীক ঘেৰি ধৰিছিল আৰু ২৮ জুলাইত চলোৱা অভিযানত আমাৰ নিৰীহ নাগৰিকক হত্যা কৰা তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীকে নিঃশেষ কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিৰোধী চৰকাৰৰ পৰা অহা প্ৰাক্তন গৃহমন্ত্ৰীয়ে “সন্ত্রাসবাদীহঁত পাকিস্তানৰ পৰা অহা”ৰ প্ৰমাণ দাবী কৰি পাকিস্তান আৰু লস্কৰক বচাবলৈ চেষ্টা কৰিছে। তেওঁ কয় যে বিৰোধী দলে ইয়াৰ ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ বাবে পাকিস্তানক সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু লস্কৰক ৰক্ষা কৰিবলৈ কুণ্ঠাবোধ নকৰে। তেওঁ কয় যে বিৰোধী দলে দোষাৰোপ কৰিছে যে আমি ধৰ্মীয় অৰ্থবোধক নামেৰে অভিযানটোৰ নামকৰণ কৰাৰ বাহিৰে আন একো নাজানো। তেওঁ কয় যে বিৰোধীয়ে নাজানে যে হৰ হৰ মহাদেৱ কেৱল কোনো ধৰ্মৰ শ্ল’গান নহয়, কিন্তু মোগলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ সময়ত শিৱাজী মহাৰাজৰ সেনাবাহিনীৰ ৰণধ্বনি আছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এইটো ভাৰতৰ প্ৰতীক, ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ ওপৰত আক্ৰমণ আৰু ভাৰতৰ সীমাৰ বেদখলৰ বিৰুদ্ধে দিয়া প্ৰত্যুত্তৰ। তেওঁ কয় যে আমাৰ সেনাবাহিনীৰ সৈনিকসকলৰ মনৰ পৰা অহা এয়া এক ৰণধ্বনি আৰু ইয়াক হিন্দু-মুছলমানৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা চোৱা উচিত নহয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই সন্ত্ৰাসবাদীহঁতক নিহত কৰাটো ইমান সহজ নাছিল। তেওঁ কয় যে ২২ দিন ধৰি চিআৰপিএফ, সেনা আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীৰ লোকে এই সন্ত্ৰাসবাদীহঁতক অতি কঠিন পৰিস্থিতিত খেদি ফুৰিছিল আৰু ড্ৰ’নে পঠোৱা খাদ্যৰ ওপৰত জীৱন নিৰ্বাহ কৰি সিহঁতক নিহত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ দেশৰ জনসাধাৰণে দেখিছে যে বিৰোধী দলৰ অগ্ৰাধিকাৰ দেশৰ নিৰাপত্তা নহয়, বৰং ৰাজনীতি, তেওঁলোকৰ অগ্ৰাধিকাৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ অন্ত পেলোৱা নহয় বৰঞ্চ তেওঁলোকৰ ভোট বেংকৰ ৰাজনীতি, তেওঁলোকৰ অগ্ৰাধিকাৰ আমাৰ সীমাৰ নিৰাপত্তা নহয়, ধৰ্মনিৰপেক্ষতা আৰু তোষামোদৰ ৰাজনীতিহে। তেওঁ কয় যে ২০২৫ চনৰ ২২ এপ্ৰিলত দুপৰীয়া ১ বজাত পেহেলগাম আক্ৰমণ সংঘটিত হৈছিল আৰু তেওঁ নিজেই সন্ধিয়াৰ পূৰ্বে শ্ৰীনগৰত গৈ উপস্থিত হৈছিল। তেওঁ কয় যে পিছদিনা তেওঁ মৃত্যু হোৱা লোকসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাবলৈ গৈছিল আৰু দিনটোৰ কথা মনত পেলাইছিল যিটো তেওঁ জীৱনত কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে ধৰ্মৰ নামত নিজৰ পৰিয়ালৰ সন্মুখত বাছি বাছি মানুহক হত্যা কৰাৰ জঘন্য অপৰাধ আজিলৈকে কেতিয়াও হোৱা নাছিল। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদীহঁতে এই বাৰ্তা দিব বিচাৰিছিল যে সিহঁতে কাশ্মীৰক কেতিয়াও সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰা মুক্ত হ’বলৈ নিদিয়ে। তেওঁ কয় যে আজি এই সদনৰ পৰাই মই সন্ত্ৰাসবাদীহঁতলৈ এই বাৰ্তা দিব বিচাৰিছোঁ যে কাশ্মীৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰা মুক্ত হ’বই আৰু এইটোৱেই হৈছে নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ চৰকাৰৰ সংকল্প।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে বিহাৰত কৈছিল যে সন্ত্ৰাসবাদীৰ লগত যিখিনি ভিত্তি বাকী থাকে, সেয়া ধ্বংস কৰা হ’ব আৰু আজি তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণ শিবিৰ, মুখ্য কাৰ্যালয় আৰু লঞ্চ পেডবোৰ মাটিত মিহলাই দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৈছিল যে সন্ত্ৰাসবাদীৰ মূৰব্বীহঁতক এৰি দিয়া নহ’ব আৰু আজি যিসকলে সন্ত্ৰাসবাদী প্ৰেৰণ কৰে তেওঁলোককো আমাৰ বাহিনীয়ে নিঃশেষ কৰি পেলাইছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৈছিল যে সন্ত্ৰাসবাদীকো এৰি দিয়া নহ’ব আৰু অপাৰেচন মহাদেৱৰ অধীনত, সেই তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীক নিঃশেষ কৰি দিয়া হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এক প্ৰকাৰে মোদী জীয়ে কোৱা প্ৰতিটো বাক্য আমাৰ স্থলসেনা, বায়ুসেনা, নৌসেনা, সকলো কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীয়ে পূৰণ কৰিছিল, যিয়ে সন্ত্ৰাসবাদীহঁতক কঠোৰ শাস্তি দিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২৩ এপ্ৰিলত কেবিনেট কমিটি অন ছিকিউৰিটি (চিচিএছ)ৰ এখন বৈঠক আহ্বান কৰা হৈছিল আৰু এটা শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰা হয়, কেৱল পাকিস্তানলৈয়ে নহয়, বৰং সমগ্ৰ বিশ্বলৈ, যে ভাৰতৰ সীমান্ত, সেনাবাহিনী, নাগৰিক আৰু সাৰ্বভৌমত্বৰ সৈতে খেলা কৰিলে পৰিণতি ভূগিব লাগিব। তেওঁ কয় যে চিচিএছৰ বৈঠকত, জৱাহৰলাল নেহৰুৱে স্বাক্ষৰ কৰা ১৯৬০ চনৰ সিন্ধু জল সন্ধিখন, যিয়ে পাকিস্তানক একপক্ষীয়ভাৱে উপকৃত কৰিছিল, তাৎক্ষণিকভাৱে কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ স্থগিত ৰখা হয়। তেওঁ কয় যে সিন্ধু জল সন্ধি একপক্ষীয় আৰু ভাৰতৰ কৃষকসকলৰো পানীৰ ওপৰত অধিকাৰ আছে, আৰু এতিয়া কম সময়ৰ ভিতৰতে সিন্ধু নদীৰ পৰা খোৱাপানী কাশ্মীৰ, পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা, ৰাজস্থান আৰু দিল্লীয়ে পাব। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ পিছত, আটাৰীৰ মাজেৰে যোৱা সংহত চেক পোষ্টটো বন্ধ কৰি দিয়া হ’ল, পাকিস্তানী নাগৰিকৰ ছাৰ্ক ভিছা নিলম্বন কৰা হ’ল আৰু সকলোকে পুনৰ পাকিস্তানলৈ ওভতাই পঠিওৱা হ’ল। নতুন দিল্লীত পাকিস্তানী উচ্চায়ুক্তত কাম কৰা তেওঁলোকৰ প্ৰতিৰক্ষা, সামৰিক, নৌসেনাৰ উপদেষ্টাসকলক অবাঞ্চিত ব্যক্তি বুলি ঘোষণা কৰা হয় আৰু তেওঁলোকৰ সংখ্যা ৫৫ৰ পৰা ৩০লৈ হ্ৰাস কৰা হয়। তেওঁ কয় যে চিচিএছ বৈঠকত প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰা হয় যে যিসকলে সন্ত্ৰাসবাদী প্ৰেৰণ কৰে আৰু যিসকলে কূটাঘাত সংঘটিত কৰে, তেওঁলোকক শাস্তি দিয়া হ'ব আৰু ইয়াৰ বাবে চিচিএছ বৈঠকত সেনা বাহিনীক এক মুক্ত অধিকাৰ দিয়া হয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে ৩০ এপ্ৰিলত সশস্ত্ৰ বাহিনীক ‘কাৰ্যকৰী স্বাধীনতা’ দিছিল আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু সেনাবাহিনী দুয়োটাই লক্ষ্য, পদ্ধতি, স্থান আৰু সময়ৰ সিদ্ধান্ত ল’ব। তেওঁ কয় যে ৭ মে’ত পুৱা ১:০৪ বজাত পাকিস্তানৰ ৯টা সন্ত্ৰাসবাদী ঘাটি ধ্বংস কৰা হয় য’ত কমেও ১০০টা সন্ত্ৰাসবাদীক নিহত কৰা হৈছিল আৰু মোদী চৰকাৰ আৰু আমাৰ বাহিনীয়ে লস্কৰ, জয়ছ আৰু হিজবুলৰ মুখ্য কাৰ্যালয় ধ্বংস কৰাৰ কাম সম্পন্ন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে বিৰোধী দলে পাকিস্তান অধীকৃত কাশ্মীৰ দিলে, কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে ইয়াক ওভতাই আনিব। তেওঁ কয় যে আমি পাকিস্তানৰ সন্ত্ৰাসবাদী ঘাটিসমূহক আক্ৰমণ কৰিছিলোঁ, যাক পাকিস্তানে নিজৰ ওপৰত আক্ৰমণ বুলি বিবেচনা কৰিছিল আৰু ৮ মে’ত পাকিস্তানে আমাৰ আৱাসিক অঞ্চল আৰু সামৰিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আক্ৰমণ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় সেনাই পাকিস্তানৰ ১১টা এয়াৰবেছ ধ্বংস কৰে আৰু সন্ত্ৰাসবাদক এক উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ পিছত পাকিস্তানে আঁঠু লয় আৰু আক্ৰমণ বন্ধ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ‘অপাৰেচন সিন্দুৰ’ হৈছে সন্ত্ৰাসবাদৰ মূলত ভাৰতৰ প্ৰথম আক্ৰমণ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰৰ নীতিৰ বাবে কাশ্মীৰৰ সন্ত্ৰাসবাদ ৭০% হ্ৰাস পাইছে আৰু শান্তিৰ দিশে আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ সন্ত্ৰাসবাদী বাহিৰৰ পৰা অহা নাছিল, কেৱল কাশ্মীৰী যুৱকেহে বন্দুক তুলি লৈছিল, এতিয়া এজনো কাশ্মীৰী যুৱকে সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনত যোগদান নকৰে। তেওঁ কয় যে ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিলৰ ফলত কাশ্মীৰত বিচ্ছিন্নতাবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদক ৰোধ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে পাকিস্তানৰ প্ৰতিৰক্ষা আন্তঃগাঁথনি ধ্বংস কৰা হৈছিল আৰু অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত ভাৰতীয় সেনাৰ শৌৰ্য্য প্ৰতিপন্ন হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত “আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত”ৰ জৰিয়তে আমাৰ সামৰিক সঁজুলিৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে বিৰোধীৰ তুষ্টিকৰণৰ নীতিয়ে সন্ত্ৰাসবাদৰ জন্ম দিলে আৰু এতিয়া পেহেলগাম আক্ৰমণৰ পিছত ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদীৰ পৰিৱেশ-তন্ত্ৰ ধ্বংস কৰি পেলাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে কাশ্মীৰত শিল নিক্ষেপ আৰু ধৰ্মঘট শূন্যলৈ নামি আহিছে আৰু শান্তিৰ এক নতুন আৰম্ভণি প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদীৰ অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়া নিষিদ্ধ কৰিছে আৰু কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় সেনাবাহিনী এতিয়া ব্ৰাহ্মছ আৰু আকাশ ক্ষেপণাস্ত্ৰৰে সজ্জিত, ইয়াৰ বিপৰীতে পূৰ্বতে নিমখ আৰু চেনিৰো অভাৱ আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে কাশ্মীৰত গণতন্ত্ৰৰ বিজয় হিচাপে ৯৮.০৩% ভোটদানেৰে পঞ্চায়তৰ নিৰ্বাচন সফল হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিত্তীয় সাহায্য ৰোধ কৰা হৈছে আৰু ৩৪৭টা সম্পত্তি জব্দ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূব আৰু নক্সালবাদৰ হিংসাত্মক পৰিস্থিতি ৭৫% হ্ৰাস পোৱাটো মোদী চৰকাৰৰ এক বৃহৎ কৃতিত্ব। তেওঁ কয় যে ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ অধীনত আত্মৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অপাৰেচন সিন্দুৰ চলাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে কাশ্মীৰত সন্ত্ৰাসবাদৰ শিপা উভালি পেলোৱা হৈছে আৰু জামাত-ই-ইছলামীৰ দৰে সংগঠনক নিষিদ্ধ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে ৭৫জন পাকিস্তান সমৰ্থক কৰ্মচাৰীক বৰ্খাস্ত কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে অপাৰেচন সিন্দুৰত, ভাৰতীয় সেনাই পাকিস্তানত সন্ত্ৰাসবাদী ঘাটি আৰু প্ৰশিক্ষণ শিবিৰ ধ্বংস কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ৫৩টা প্ৰকল্পৰে কাশ্মীৰত ৫৯ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে, নতুন উন্নয়নৰ পথ প্ৰশস্ত কৰা হৈছে। সন্ত্ৰাসবাদক লালন-পালন কৰা বুলি তেওঁ বিৰোধী দলক দোষাৰোপ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যেতিয়া উৰি আক্ৰমণ সংঘটিত হৈছিল, আমি ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক চলাইছিলোঁ, পুলৱামাৰ আক্ৰমণৰ প্ৰতিক্ৰিয়া কৰি আমি বিমান আক্ৰমণ চলাইছিলোঁ, আৰু পেহেলগামৰ পিছত আমি সিহঁতৰ ভূখণ্ডত প্ৰৱেশ কৰি সিহঁতক মচি পেলালোঁ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৯ চনত ইউএপিএৰ সংশোধনী কৰা হৈছিল, যাৰ অধীনত ৫৭জন লোকক সন্ত্ৰাসবাদী বুলি ঘোষণা কৰা হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এনআইএৰ সংশোধনী কৰা হৈছিল, ইয়াক দেশৰ বাহিৰত তদন্ত কৰাৰ কৰ্তৃত্ব প্ৰদান কৰা হৈছিল। এনএছএ কঠোৰভাৱে বলবৎ কৰা হৈছিল, ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিল কৰা হৈছিল, পিএফআইক নিষিদ্ধ কৰা হৈছিল, এমএচি শক্তিশালী কৰা হৈছিল, আইচিজেএছ আৰু এনএএফআইএছ স্থাপন কৰা হৈছিল, পিএমএলএৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিত্তীয় সাহায্য ৰোধ কৰা হৈছিল, আৰু নাটগ্ৰিডৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনবোৰক কম্পিউটাৰৰ ক্লিকেৰে নিৰীক্ষণ কৰা হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অনুপ্ৰৱেশ আৰু সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ডসমূহ দূৰ কৰিবলৈ নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰ বদ্ধপৰিকৰ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০০৮ চনৰ মুম্বাইৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পিছত বিশ্বজুৰি বালোচিস্তান ব্লাণ্ডাৰ নামেৰে জনাজাত শ্বাৰ্ম এল-শ্বেইখ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হয়, য’ত দুয়োখন দেশ সন্ত্ৰাসবাদৰ চিকাৰ হোৱা বুলি প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছিল। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে বিশ্বৰ কোনো লোকে পাকিস্তানক সন্ত্ৰাসবাদৰ বলি হোৱা বুলি ক’ব পাৰে নেকি। পাকিস্তানক প্ৰমাণ পত্ৰ দিয়া বুলি তেওঁ বিৰোধী দলক দোষাৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে পাকিস্তানৰ পৰা সন্ত্ৰাসবাদ বন্ধ নোহোৱালৈকে কোনো ধৰণৰ আলোচনা হ’ব নোৱাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী জীয়ে আমাৰ সংস্কৃতি, সামৰ্থ্য, ক্ষমতা, আৰু গণতন্ত্ৰক বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰি প্ৰতিখন ৰাজ্যলৈ জি-২০ লৈ গৈছিল। তেওঁ কয় যে মোদী জীৰ দৰে আন কোনো দেশৰ নেতাই ২৭খন দেশৰ পৰা সৰ্বাধিক অসামৰিক সন্মান লাভ কৰা নাই, আৰু এই সন্মান কেৱল মোদী জীৰ নহয়, ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ লগতে ইয়াৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণৰ। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্ব আৱেগিক নহয় বৰঞ্চ সংবেদনশীল, নিৰ্ণায়ক আৰু দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ। কোভিডৰ সময়ত মোদী জী অটল হৈ থাকিল, আৰু যেতিয়া মহামাৰীৰ অন্ত পৰিল, তেতিয়া বিশ্বই স্বীকাৰ কৰিলে যে ভাৰতে ইয়াক সৰ্বোত্তমভাৱে পৰিচালনা কৰিলে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী, ভাৰত চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ, ১৪০ কোটি লোকে একেলগে কোভিডৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছিল। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে কোভিড ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰাসকলৰ ভিতৰত ভাৰত প্ৰথমসকলৰ অন্যতম, আৰু এই ১১ বছৰত বিশ্বই ভাৰতৰ সামৰ্থ্যক স্বীকৃতি দিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি আমি ১১তম স্থানৰ পৰা চতুৰ্থ বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ উন্নীত হৈছোঁ, আমাৰ জিডিপি ৪.১৯ ট্ৰিলিয়নত উপনীত হৈছে। ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ এক ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। জনমূৰি আয় ৬৮,৫৭২ টকাৰ পৰা ১,৩৩,৪৮৮ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নেটৱৰ্ক ৬০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, ১৫৯টা কাৰ্যক্ষম বিমানবন্দৰ, ১৩৬খন বন্দে ভাৰত ৰে’ল আছে, আৰু ৯৭ শতাংশতকৈ অধিক ভাৰতীয় ৰে’লৱে বৈদ্যুতিকৰণ কৰা হৈছে। ভাৰতবৰ্ষ আটাইতকৈ ডাঙৰ মোবাইল ফোন নিৰ্মাণকাৰী দেশ হোৱাৰ পথত আছে আৰু ইয়াৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আছে। মোদী চৰকাৰৰ দিনত ১১৮টা ইউনিকৰ্ণ সৃষ্টি কৰা হৈছে, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন ১.২৭ লাখ কোটি হ’লগৈ, আৰু ৰপ্তানি ২১ হাজাৰ কোটি হ’লগৈ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৬০ কোটি লোকক ঘৰ, বিদ্যুৎ, গেছ, শৌচাগাৰ, খোৱাপানী, ৫ কিলোগ্ৰাম শস্য, আৰু ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰাটো হৈছে মোদী চৰকাৰৰ বৃহৎ কৃতিত্ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া স্বাধীনতাৰ শতবৰ্ষত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ইতিহাস লিখা হ’ব, তেতিয়া এই মোদী যুগৰ কথা সোণালী আখৰেৰে লিখা হ’ব। তেওঁ কয় যে আমাৰ গৌৰৱ, সংস্কৃতি আৰু ইতিহাসৰ সৈতে জড়িত বহু কথা বিৰোধীয়ে ৭৫ বছৰ ধৰি ওলমাই ৰাখিছিল।