Ministry of Railways
73 Major Stations Facing Rush Situations to Have a Station Director, Empowered to Take “On-the-Spot Decongesting Decisions ” Like Restricting Sale of Tickets as per Capacity & Availability of Trains During Festive Rush
Railways to Enhance Crowd Management with Wider Foot Over Bridges and Creation of Permanent Holding Areas Outside Stations; Pilot Project for Holding Areas in Progress at 5 Stations, Says Ashwini Vaishnaw
CCTV Surveillance, Walkie-Talkies, Announcement Systems and War Rooms Being Set Up at Major Stations to Help Decongest Heavy Crowd Situations
Only Confirmed Ticket Holders to be Given Direct Access to Platforms; Ticketless and Waitlisted Passengers to Stay in the Outside Waiting Area Till the Arrival of Train
01 AUG 2025 6:19PM by PIB Delhi
Indian Railways has planned following actions to handle heavy rush of passengers at stations over the Indian Railways: -
1. Creation of Permanent holding areas at 73 identified stations:
• During the festival season of 2024, holding areas were created outside stations. These waiting areas were able to hold large crowds at Surat, Udhna, Patna and New Delhi. Passengers were allowed to enter only when the train came to the platform.
• Similar arrangements were made during Mahakumbh at nine stations of Prayag area.
• Based on the experience of these stations, it has been decided to create permanent waiting areas outside stations at 73 stations across the country, which periodically faces heavy crowds. Crowd build up will be controlled within the waiting area. Passengers will be allowed to go to platforms only when the trains arrive at the platform. This will decongest the platforms.
• Pilot projects have started at New Delhi, Anand Vihar, Varanasi, Ayodhya, and Ghaziabad stations.
2. Access control:
• Complete access control will be initiated at the 73 identified stations.
• Passengers with confirmed reserve tickets will be given direct access to the platforms.
• Passengers without a ticket or with a waiting list ticket will wait in the outside waiting area.
• All unauthorised entry points will be sealed.
3. Wider Foot-over-bridges (FOB):
• Two new designs of 12 metre wide (40 feet) and 6 metre wide (20 feet) standard FOB have been developed. These wide FOBs with ramps were very effective in crowd management during Mahakumbh. These new standard wide FOBs will be installed in all the stations.
4. Cameras:
• Cameras helped crowd management in a big way during Mahakumbh. CCTV cameras at Railway stations and adjoining areas will aid close monitoring and management of crowd at railway stations.
5. War rooms:
• War rooms at large stations will be developed. Officers of all departments will work in the war room during crowd situations.
6. New generation communication equipment:
• Latest design digital communication equipment like walkie-talkies, announcement systems, calling systems will be installed on all heavy crowd stations.
7. New design ID card:
• All staff and service persons will be given a new design ID card so that only authorised persons can enter the station.
8. New design uniform for staff:
• All staff members will be given new design uniforms so that they can be easily identified during a crisis situation.
9. Upgradation of Station Director post:
• All major stations will have a senior officer as Station Director. All other departments will report to the Station Director.
• Station Director will get financial empowerment so that he can take on-the-spot decisions for improving the station.
10. Sale of tickets as per capacity:
• Station Director will be empowered to control the sale of tickets as per capacity of the station and the available trains.
Further, the following steps are being taken in coordination with other stakeholders to control the rush at stations:-
• Coordination with GRP/State Police and concerned railway departments are made for ensuring crowd management.
• Government Railway Police (GRP) & Railway Protection Force (RPF) staff are deployed at sensitive locations to regulate crowd smoothly during the heavy rush period and render real time assistance to passengers.
• GRP & RPF staff are deployed at foot-over bridges to regulate crowd smoothly in order to avoid stampede like situation during the heavy rush period and render real time assistance to passengers.
• Intelligence units (Crime Intelligence Branch (CIB)/Special Intelligence Branch (SIB)) and plain cloth staff is deployed for collection of information about rush and accordingly arrangements were made associating GRP/Police.
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଧିକ ଭିଡ଼ ଥିବା ୭୩ଟି ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ନିଯୁକ୍ତ ହେବେ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ
କ୍ଷମତା ଅନୁଯାୟୀ ଟିକେଟ୍‌ ବିକ୍ରିକୁ ସୀମିତ ରଖିବା ଏବଂ ପାର୍ବଣ ଭିଡ଼ ସମୟରେ ଟ୍ରେନ୍‌ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ଭଳି ‘ତ୍ୱରିତ ଭିଡ଼ କମାଇବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି’ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ
ପ୍ରଶସ୍ତ ଫୁଟ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ ବାହାରେ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତୀକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି ସହିତ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନାରେ ସୁଧାର ଆଣିବ ରେଳବାଇ
୫ଟି ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରତୀକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଥିବା ସୂଚନା ଦେଲେ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ସିସିଟିଭି ନିରୀକ୍ଷଣ, ୱାକି-ଟକି, ଘୋଷଣା ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଜରୁରିକାଳନୀ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି
କେବଳ ନିଶ୍ଚିତ ବା କନଫର୍ମ ଟିକେଟ୍ ଧାରକମାନଙ୍କୁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରବେଶ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ; ବିନା ଟିକେଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରତୀକ୍ଷା ବା ୱେଟିଂ ତାଲିକାରେ ଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନେ ଟ୍ରେନ୍ ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାହାର ପ୍ରତୀକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିବେ
01 AUG 2025 6:19PM by PIB Bhubaneswar
​​​​​​​
ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଗୁଡ଼ିକରେ ହେଉଥିବା ପ୍ରବଳ ଯାତ୍ରୀ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସୂଚନା ମୁତାବକ ଅଧିକ ଭିଡ଼ ଥିବା ୭୩ଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ଲାଗି ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତୀକ୍ଷା ସ୍ଥାନ ବା ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୪ ମସିହାର ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ, ଷ୍ଟେସନ ବାହାରେ ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରତୀକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସୁରଟ, ଉଧନା, ପାଟନା ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭିଡ଼ ଜମାଇ ପାରିଥିଲା। ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆସିଲେ ହିଁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରୟାଗ ଅଞ୍ଚଳର ନଅଟି ଷ୍ଟେସନରେ ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆଧାର କରି, ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ହେଉଥିବା ଦେଶର ୭୩ଟି ଷ୍ଟେସନରେ ଷ୍ଟେସନ ବାହାରେ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତୀକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସମୟ ସମୟରେ ହୋଇଥାଏ। ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ହିଁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଯିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ। ଏହା ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ଆନନ୍ଦ ବିହାର, ବାରାଣସୀ, ଅଯୋଧ୍ୟା ଏବଂ ଗାଜିଆବାଦ ଷ୍ଟେସନରେ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନରେ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାବରେ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ନିୟୋଜିତ ରହିବେ। ଅନ୍ୟ ସବୁ ବିଭାଗ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ରିପୋର୍ଟ କରିବେ। ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଯାହାଦ୍ଵାରା ସେ ଷ୍ଟେସନର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ। ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ଟ୍ରେନର କ୍ଷମତା ଅନୁସାରେ ଟିକେଟ ବିକ୍ରୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯିବ। ସବୁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନୂତନ ଡିଜାଇନ୍ ୟୁନିଫର୍ମ ଦିଆଯିବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ସଙ୍କଟକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସହଜରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରିବ। ସେହିପରି ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ଓ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଡିଜାଇନ୍ ପରିଚୟପତ୍ର ଦିଆଯିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା କେବଳ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଷ୍ଟେସନ ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବେ।
୭୩ଟି ଚିହ୍ନଟ ଷ୍ଟେସନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରବେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ନିଶ୍ଚିତ ସଂରକ୍ଷିତ ବା କନଫର୍ମ ରିଜର୍ଭେସନ ଟିକେଟ୍ ଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରବେଶ ଦିଆଯିବ। ଟିକେଟ୍ ନଥିବା କିମ୍ବା ଅପେକ୍ଷା ତାଲିକା ଟିକେଟ୍ ଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନେ ବାହାର ଅପେକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ବା ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆରେ ଅପେକ୍ଷା କରିବେ। ସମସ୍ତ ଅନଧିକୃତ ପ୍ରବେଶ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ସିଲ୍ କରାଯିବ।
ଅଧିକ ଭିଡ଼ ଥିବା ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ୱାକି-ଟକି, ଘୋଷଣା ପ୍ରଣାଳୀ, କଲିଂ ପ୍ରଣାଳୀ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜାଇନର ଡିଜିଟାଲ୍ ଯୋଗାଯୋଗ ଉପକରଣ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ। ବଡ଼ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ କୋଠରୀ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ଭିଡ଼ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ସମସ୍ତ ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି କୋଠରୀରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନାରେ କ୍ୟାମେରାଗୁଡ଼ିକ ବହୁଳ ଭାବରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଓ ତତସଂଲଗ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ସିସି କ୍ୟାମେରାଗୁଡ଼ିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଭିଡ଼ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ୧୨ ମିଟର ଚଉଡା (୪୦ ଫୁଟ) ଏବଂ ୬ ମିଟର ଚଉଡା (୨୦ ଫୁଟ) ମାନକ ପାଦଚଲା ଓଭର ବ୍ରିଜର ଦୁଇଟି ନୂତନ ଡିଜାଇନ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନାରେ ରାମ୍ପ ସହିତ ଏହି ପ୍ରଶସ୍ତ ପାଦଚଲା ଓଭର ବ୍ରିଜ ବହୁତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଥିଲା। ସମସ୍ତ ଷ୍ଟେସନରେ ଏହି ନୂତନ ମାନର ଚଉଡା ପାଦଚଲା ଓଭର ବ୍ରିଜ ନିୟୋଜିତ ହେବ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ରେଳ ପୁଲିସ/ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ଏବଂ ରେଳ ବିଭାଗ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ସମୟରେ ସୁଗମ ଭାବରେ ଭିଡ଼ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ରେଳ ପୁଲିସ ଏବଂ ରେଳ ସୁରକ୍ଷା ବଳ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସ୍ଥାନରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ସମୟରେ ଦଳାଚକଟା ପରି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଜିଆରପି ଏବଂ ଆରପିଏଫ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଫୁଟ-ଓଭର ବ୍ରିଜରେ ସୁଗମ ଭାବରେ ଭିଡ଼ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ଭିଡ଼ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଗୁପ୍ତଚର ୟୁନିଟ୍ [କ୍ରାଇମ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ରାଞ୍ଚ (ସିଆଇବି)/ସ୍ପେଶାଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ରାଞ୍ଚ (ଏସଆଇବି)] ଏବଂ ସାଦା ପୋଷାକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ତଦନୁସାରେ ଜିଆରପି/ପୁଲିସଙ୍କ ମୁତୟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।