Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration of development works in Varanasi, Uttar Pradesh
02 AUG 2025 3:51PM by PIB Delhi
नम: पार्वती पतये, हर हर महादेव, सावन के पावन महीने में आज हमके काशी के हमरे परिवार के लोगन से मिले का अवसर मिलल हौ। हम काशी के हर परिवारजन के प्रणाम करत हई।
UP Chief Minister Yogi Adityanath Ji, Deputy CM Keshav Prasad Maurya Ji, Brajesh Pathak Ji, Agriculture Minister Shivraj Singh Chouhan Ji joining us from Patna, all the respected Chief Ministers joining us from different parts of the country, Governor Shri, Ministers, Ministers of UP Government, UP BJP President Bhupendra Singh Chaudhary Ji, all MLAs and public representatives, and my dear farmer brothers and sisters, and especially my master the public of Kashi!
Today we are connected with lakhs of farmers across the country from Kashi. It is the month of Sawan, a holy place like Kashi and there is an opportunity to connect with the farmers of the country. What can be a greater fortune than this? Today I have come to Kashi for the first time after Operation Sindoor. When there was a terrorist attack in Pahalgam on April 22, 26 innocent people were killed so brutally, the pain of their families, the sorrow of those children, the pain of those daughters, my heart was filled with immense pain. Then I was praying to Baba Vishwanath to give courage to all the affected families to bear this sorrow. My masters of Kashi, the promise I made to take revenge for the sindoor of my daughters has also been fulfilled. This has been possible only with the blessings of Mahadev. I dedicate the success of Operation Sindoor at his feet.
Friends,
These days, when we get the opportunity to see the pictures of Shiva devotees carrying Gangajal in Kashi, and especially on the first Monday of Sawan, when our Yadav brothers used to go out to perform Jalabhishek of Baba, a group of Yadav brothers carrying Gangajal on their shoulders from Gauri Kedareshwar, what a beautiful sight it is. The sound of Damru, the noise in the streets, an amazing feeling is created in the world. I also had a great desire to visit Baba Vishwanath and Markandeya Mahadev in the holy month of Sawan! But so that my going there does not cause inconvenience to the devotees of Mahadev and their darshan is not hindered, I am paying my obeisance to Bholenath and Mother Ganga from here today. We are paying our obeisance to Baba Kashi Vishwanath from this stage of Sevapuri. नम: पार्वती पतये, हर हर महादेव!
Friends,
A few days ago, I was in Tamil Nadu. I visited a thousand-year-old historical temple there, Gangai-Konda Cholapuram Temple. This temple is an ancient center of the Shaiva tradition of the country. This temple was built by the great and famous king of our country, Rajendra Chola. Rajendra Chola connected the North to the South by bringing Ganga water from North India. A thousand years ago, through his devotion to Shiva and Shaiva tradition, Rajendra Chola proclaimed 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. Today, through efforts like Kashi-Tamil Sangamam, we are making a humble effort to take it forward. And when I went to Gangai-Konda Cholapuram recently, it was a matter of great satisfaction for me that after a thousand years, with your blessings, I also went there with Gangajal. With the blessings of Maa Ganga, the puja was performed there in a very sacred atmosphere. I got the privilege of performing Jalabhishek there with Gangajal.
Friends,
Such opportunities in life give a lot of inspiration. The unity of the country awakens a new consciousness in every matter and that is why Operation Sindoor is successful. The unity of 140 crore countrymen became the strength of Operation Sindoor.
Friends,
Operation Sindoor was that moment of valour of the soldiers and today is an opportunity to salute the farmers. Today a huge Kisan Utsav is being organised here. 21 thousand crore rupees have been sent to the accounts of 10 crore farmer brothers and sisters of the country in the form of PM Kisan Samman Nidhi. And when money goes from Kashi, it automatically becomes Prasad. 21 thousand crore rupees deposited in the accounts of farmers.
Friends,
Today, development projects worth more than Rs 2 thousand crores have been inaugurated and foundation stones have been laid. With the blessings of Baba, the uninterrupted flow of development in Kashi is moving forward along with Maa Ganga. I congratulate all of you, the farmers of the country. Just a few days ago, the MP Tourist Guide Competition was also organised in Kashi. That is, skill development through competition, skill development through self-effort, many experiments of this are happening in the land of Kashi today. In the coming days, many more events are going to be organised including Kashi MP Photography Competition, MP Employment Fair. I here publicly congratulate all the government employees and all the officers of the government, so that they can create such wonderful programs by connecting the young generation with public participation and take it forward successfully. All the officers involved in this work also deserve many congratulations. I also wish all the best to those who are taking part in this competition.
Friends,
Our government is continuously working for the prosperity of farmers. In the previous governments, it was difficult to fulfill even a single announcement made in the name of farmers. But the BJP government does what it says! Today, PM Kisan Samman Nidhi has become an example of the government's firm intentions.
Brothers and sisters,
You must remember, when PM-Kisan Samman Nidhi was started in 2019, what kind of rumours were anti-development people, anti-development parties like SP-Congress spreading? They were misleading people, confusing farmers, someone used to say, Modi may have brought the scheme, but the 2019 elections will be held, all this will stop, not only this, the money that Modi has deposited now, he will also withdraw that. What kind of lies do they tell? And this is the misfortune of the country, that people with an opposition mentality, drowned in the depths of despair, are living with such false truths. They can only lie to the farmers and the people of the country. You tell me, was even a single installment ever stopped in all these years? PM Samman Kisan Nidhi is continuing without any break. Till date, 3.75 lakh crore rupees, remember the figure, 3.75 lakh crore rupees have been sent to the accounts of farmers. If you will tell me how much? 3.75 lakh crore. How much? How much? And this 3.75 lakh crore, so much money was deposited in whose account? In whose account was it deposited? It was deposited in the accounts of my farmer brothers and sisters. Here, about 2.5 crore farmers of Uttar Pradesh have also got its benefit. More than 90 thousand crore rupees have been sent to the farmers of UP under this scheme. Not only this, the farmers of my Kashi have also received about 900 crore rupees. You elected such an MP that 900 crore rupees have come to your account. And the biggest thing is that without any cut-commission, no middleman, no cut, no commission, no money manipulation, this money has reached the farmers' account directly. And Modi has made this a permanent system. There will be no leakage, nor will the rights of the poor be snatched away.
Friends,
Modi's mantra of development is- the more backward the country, the more priority it gets! The more backward the country, the more priority it gets! This month, the central government has approved another big scheme. Its name is- Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana. 24 thousand crore rupees will be spent on this scheme for the welfare of farmers, for the agricultural system, for agricultural development. Those districts of the country which lagged behind in the path of development due to the wrong policies of the previous governments, remained backward, where agricultural production is also decreasing, where the income of farmers is also low, hey, there was no one to ask, those districts will be the focus of Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana. This will benefit lakhs of farmers of UP too.
Friends,
To bring about a change in the lives of farmers, to increase their income, to reduce the expenditure on farming, the NDA government is working with full power, putting in all its efforts. We stand with the farmers from seed to market. To ensure that water reaches the farms, irrigation schemes worth lakhs of crores of rupees are being run in the country.
Friends,
The weather has been a big challenge for farmers, sometimes it rains too much, sometimes hail falls, frost falls! To protect farmers from this, PM Fasal Bima Yojana was started. Under this scheme, remember this figure, under this insurance scheme, till now more than 1.75 lakh crore rupees have been given to farmers as claims. 1.75 lakh crore rupees through insurance. How much will you tell? How much? 1.75 lakh crore rupees.
Friends,
Our government is also ensuring that you get the right price for your crop. For this, there has been a record increase in the MSP of crops. The MSP of major crops like paddy and wheat has also been increased. To ensure the safety of your produce, the government is also constructing thousands of new warehouses in the country.
Brothers and sisters,
Our focus is also on increasing the participation of women in the agricultural economy. We are running the Lakhpati Didi campaign. Our aim is to create three crore lakhpati didis in the country, three crore lakhpati didis. These SP people will run away with their bicycles after hearing these figures. Till now more than one and a half crore lakhpati Didis have been created. Half the work of the target of Rs 3 crore has been completed. One and a half crore of our sisters from poor families and farmers' families working in villages, one and a half crore sisters have become lakhpati didis, this is a great work being done. The government's Drone Didi Abhiyan has also increased the income of lakhs of sisters.
Friends,
Our government is also engaged in taking modern research related to agriculture to the fields. For this, a specially developed Krishi Sankalp Abhiyan was run in the months of May and June. With the mantra of Lab to Land, direct communication has been done with more than 1.25 crore farmers. In our country, it is believed and there is a system that agriculture is a state subject and it is right too, but despite that the Government of India, the NDA government, the Modi government felt that even if it is a state subject, the states should do it, whether they can do it or not, there are many states which cannot do it, so we decided that we will do something ourselves and directly communicated with crores of farmers.
Friends,
Today I want to share important information with you so that the benefits of the central government schemes reach you all. And in that I need your help as well as the help of the people sitting here. You know that under the Jan Dhan Yojana, bank accounts of 55 crore poor people have been opened in the country. Accounts of 55 crore people who did not have the good fortune to see the doors of the bank, I have been doing this work since you gave Modi the opportunity to work, 55 crores. Now this scheme has recently completed 10 years. Now there are some rules in the banking sector, the rules say that after 10 years it is necessary to do KYC of bank accounts again. A process has to be completed. Now whether you go to the bank, do it or not, you have to do everything first. Now I have taken the initiative to reduce your burden a little. So, I told the bank people that people should come and do KYC, it is a good thing. We must keep the citizens always alert. But can we run a campaign?Today, I would like to whole-heartedly congratulate the Reserve Bank, all the banks of our country and all the people responsible for the banks. Today he has taken up such a task, which fills us with pride. The bank people should review the KYC of these 10-crore people and these 55-crore people after 10 years, so a huge campaign is going on across the country from July 1 to complete this work. Our banks are reaching out to every Gram Panchayat on their own. They organise fairs there. So far, banks have organised camps and fairs in about one lakh Gram Panchayats. Lakhs of people have also got their KYC done again. And this campaign is going to continue further. I would request every person who has a Jan Dhan account to get his KYC done again.
Friends,
Banks are organising special camps in Gram Panchayats; work is still going on in lakhs of Panchayats. I think that these camps should be taken advantage of. And there are many benefits of it, there is another benefit too, in these camps, registration of many schemes like Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana, Atal Pension Yojana is also being done. And this insurance is such that it costs less than the cost of a cup of tea. These schemes help you a lot. Therefore, take full advantage of the big campaign that the banks have started, I tell the people of the whole country, you must definitely go to these camps. If you have not joined these schemes yet, then register for them and also get your Jan Dhan account KYC done. I would also like to ask all the BJP and NDA representatives to make as many people as possible aware of this campaign, talk to the banks, when and where the camp is going to be held? What help can we provide? We should come forward and help the banks in such a big task, help them and connect as many people as possible to this campaign wherever the camp is held.
Friends,
Today so much development and public welfare was done in the city of Mahadev! The very meaning of Shiva is, the very meaning of Shiva is – welfare! But Shiva has another form too, one form of Shiva is Kalyan, the other form of Shiva is - Rudra form! When there is terror and injustice, then our Mahadev takes the form of Rudra. During Operation Sindoor, the world has seen this form of India. Whoever attacks India will not survive even in the inferno.
But brothers and sisters,
Unfortunately, some people in our country are also having stomach ache over the success of Operation Sindoor. This Congress party and its followers, its friends, are unable to digest the fact that India has destroyed the terrorist hideouts of Pakistan. I want to ask the masters of my Kashi. Are you proud of India's strength or not? Are you proud of Operation Sindoor or not? Are you proud of destroying the hideouts of terrorists or not?
Friends,
You must have seen those pictures, how our drones, our missiles made precise strikes and destroyed the terrorist headquarters. Many air bases of Pakistan are still in ICU. Pakistan is sad, everyone can understand this, but Congress and SP are unable to bear this sorrow of Pakistan, on one side the master of terror cries, on the other side Congress-SP people cry seeing the condition of terrorists.
Friends,
Congress is constantly insulting the valour of our armed forces. Congress has called Operation Sindoor a tamasha. You tell me, can sindoor ever be a tamasha? Can it be? Can anyone call sindoor a tamasha? The valour of our armed forces, and the audacity and shamelessness of calling it a farce in revenge for the sindoor of our sisters.
Brothers and sisters,
Samajwadi Party is also not behind in this politics of vote bank and appeasement. SP leaders were saying in the parliament, why did you kill the terrorists of Pahalgam now? Now tell me. Should I call them and ask? Should I kill SP people or not? Someone please tell me brother, tell me with common sense. Should we wait to kill terrorists too? Should they be given a chance to escape? These are the same people who used to give clean chit to terrorists when they were in power in UP. The cases against terrorists who carried out bomb blasts were withdrawn. Now they are having problems when terrorists are killed. They are facing problems in the name of Operation Sindoor. I want to say this to these people from the land of Kashi. This is the new India. This new India worships Bholenath and also knows how to become Kalbhairav in front of the enemies of the country.
Friends,
During Operation Sindoor, the whole world has seen the power of India's indigenous weapons. Our air defence systems, our indigenous missiles, indigenous drones, have proved the strength of self-reliant India. Especially our Brahmos missiles, their terror has filled every enemy of India. If the sound of Brahmos is heard anywhere in Pakistan, then sleep cannot be lost.
My dear brothers and sisters,
I am an MP from UP. As an MP from UP, I am happy that those Brahmos missiles will also be made in our UP. Manufacturing of Brahmos missiles is starting in Lucknow. Many big defense companies are also setting up their plants in the UP Defence Corridor. In the coming times, weapons made in UP, weapons made in every part of India, will become the strength of the Indian forces. Tell me my friends, when you hear about this self-reliant military power, do you feel proud or not? Raise your hands with full strength and tell me, do you feel proud or not? Do you feel proud or not, say Har Har Mahadev. If Pakistan commits any sin again, then the missiles made in UP will destroy the terrorists.
Friends,
Today UP is developing industrially at such a fast pace, big companies of the country and the world are investing here, the development policies of the BJP government have a big role behind this. During the time of SP, criminals were fearless in UP and investors were even afraid to come here. But, under the BJP government, criminals are scared and investors are seeing confidence in the future of UP. I congratulate the UP government for this pace of development.
Friends,
I am satisfied that the Maha Yagya of development is continuing in Kashi. The rail over bridge started today, projects related to Jal Jeevan Mission, renovation work of schools in Kashi, construction of Homeopathic College, preserving the legacy of Munshi Premchand, all these works will accelerate the construction of grand Kashi, divine Kashi, prosperous Kashi and my Kashi. Coming here to Sevapuri is also a matter of good fortune. This is the gateway of Maa Kalka Devi. From here I pay my obeisance at the feet of Maa Kalka. I am happy that our government has beautified Maa Kalka Dham and made it more grand. Coming to the temple has also become easier. The history of Sevapuri has been the history of revolution. Many people from here participated in the freedom struggle. This is the same Sewapuri where Mahatma Gandhi's dream came true. Here, every household had a spinning wheel (Charkha) in the hands of men and women and look at the coincidence, now with projects like Chandpur to Bhadohi Road, the weavers of Bhadohi are also joining the weavers of Kashi. The weavers of Banarasi silk will also benefit from this, and the artisans of Bhadohi will also benefit from this.
Friends,
Kashi is a city of intellectuals. Today, when we are talking about economic progress, I want to draw your attention to the global situation as well. Today, the world economy is going through many apprehensions, there is an atmosphere of instability. In such a situation, the countries of the world are focusing on their respective interests. They are focusing on the interests of their respective countries. India is also going to become the third largest economy of the world. Therefore, India also has to be vigilant about its economic interests. The interests of our farmers, our small industries, and the employment of our youth, are of paramount importance to us. The government is making every effort in this direction. But as citizens of the country, we also have some responsibilities. And this is not just something that Modi, every person in India should keep saying in their heart every moment, should keep saying it to others, those who want the good of the country, those who want to make the country the third largest economy, be it any political party, be it any politician, leaving aside their hesitation, in the interest of the country every moment, every time, every place, they will have to awaken a feeling in the countrymen, and that is - let us take a pledge for Swadeshi! Now which things will we buy, with which scale will we weigh them.
My brothers and sisters, my countrymen,
Now, whatever we buy, there should be only one scale, we will buy those things which have been made by the sweat of an Indian. And something which is made by the people of India, made with the skills of the people of India, made with the sweat of the people of India. For us, that is Swadeshi. We have to adopt the Vocal for Local, Vocal for Local mantra. We should take a pledge that we will promote only Make in India products. Whatever new goods come to our house; I am talking about new goods. Whatever new goods come to our house, it will be Swadeshi, every citizen of the country will have to take this responsibility. And today I want to make a special request to my brothers and sisters from the business world. I want to request my shopkeeper brothers and sisters, when the world is going through such an environment of instability, then we too, whether it is business, small shop, do business. Now we will sell only and only indigenous goods from our place.
Friends,
This resolution to sell Swadeshi goods will also be a true service to the country. The coming months are the months of festivals. Diwali will come, later the time of marriages will come. Now we will buy Swadeshi every moment. When I told the countrymen, we were in India. Now do not waste the country's wealth by going abroad and getting married. And I am happy that many youngsters used to write letters to me, saying that our family had decided to get married abroad. But after listening to you, we have now cancelled everything there, some expenses were also incurred. But now we will get married in India only. We also have very good places here, where marriage can take place. The feeling of Swadeshi in everything is going to decide our future in the coming days. Friends, and this will also be a great tribute to Mahatma Gandhi.
Friends,
The dream of a developed India will be fulfilled only with everyone's efforts. Once again, I congratulate you for today's development work and in the future if we buy Vocal for Local, we will buy Swadeshi, if we decorate our homes, we will decorate them with Swadeshi, if we improve our lives, we will improve them with Swadeshi. Let us move forward with this mantra. Thank you very much. Say Har Har Mahadev with me.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উত্তর প্রদেশকী বারানসীদা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
02 AUG 2025 3:51PM by PIB Imphal
নমহ পার্বতী পতয়ে, হর হর মহাদেব, সাৱানগী শেংলবা থা অসিদা ঐহাক্না কাশীগী ঐগী ইমুংগী মীওইশিং উনবগী খুদোংচাবা ফংজখি। ঐহাক্না কাশীগী ইমুংগী মীওই খুদিংমক্তা ইকোক নোন্না খুরুমজরি।
য়ু.পি.গী মুখ্য মন্ত্রী য়োগী অদিত্যনাথজী, দিপুতী সি.এম. কেশব প্রসাদ মোর্য়জী, ব্রজেস পাথকজী, পতনাদগী ঐখোয়গা লোয়ননা শরুক য়ারিবা লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী শিবরাজ সিংহ চৌহানজী, লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী ঐখোয়গা লোয়ননা শরুক য়ারিবা ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিং, রাজ্যপাল শ্রী, য়ু.পি.গী সরকারগী মন্ত্রীশিং, য়ু.পি.গী বিজেপিগী প্রসিদেন্ত ভুপেন্দ্র সিংহ চৌধরীজী, এম.এল.এ.শিং অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিজরবা লৌমী ইচিল-ইনাওশিং, অমসুং কাশীগী মীয়াম!
ঙসিদি ঐখোয়না কাশীগী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংবগী লৌমী লাখ কয়াগা শম্নরে। হৌজিক অসি সাৱনগী থানি, কাশীগুম্বা শেংলবা মফম অমা অমসুং লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগা শম্নবগী খুদোংচাবা অমা, মসিদগী হেন্না লাইবক ফবা অমা করি লৈবগে? ঙসি ঐহাক ওপরেসন সিন্দুরগী মতুংদা অহানবা ওইনা কাশীদা লাক্লি। এপ্রিল ২২দা পহলগামদা তেরোরিস্তশিংনা লান্দারকপা মতমদা, মীচম মীওই ২৬ তমথিনা হাৎখি, মখোয়গী ইমুং-মনুংগী অৱাবা, অঙাংশিং অদুগী অৱাবা, ইচানুপীশিং অদুগী অৱাবা অদুনা ঐহাক্কী থম্মোয় অসি য়াম্না নুঙাইতবা ফাওখি। মতুংদা ঐহাক্না বাবা বিশ্বনাথদা শোকহল্লবা ইমুং পুম্নমক্তা অৱাবা অসি কোকহন্নবা থৌনা পীননবা হায়জখি। কাশীগী ঐহাক্কী ভগৱানশিং, ঐহাক্কী ইচানুপীশিংগী সিন্দুরগীদমক ঐহাক্না লমন খুম্নবা শকখিবা ৱাশক অদুসু মপুং ফানা পাংথোক্লে। মসি মহাদেবকী য়াইফ-মঙ্গোলদগী ওইথোকপা ঙমখি। ঐহাক্না ওপরেসন সিন্দুরগী মাইপাকপা অসি মহাক্কী মফমদা কত্থোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, শিব ভক্তাশিংনা কাশীদা গঙ্গাজল পুদুনা লাক্লিবা অদুগী ফোতোশিং ঐনা উবা ফংলি। মরুওইনা সাৱানগী অহানবা থাগী অহানবা নীংথৌকাবা নুমিৎতা, ঐখোয়গী য়াদব মচিল-মনাওশিংনা বাবাগী জলঅভিশেক পাংথোক্নবা চৎপা মতমদা, গৌরী কেদরেশ্বরদগী গঙ্গাজলবু লেংজুমদা পুদুনা চৎলিবা য়াদব ইচিল-ইনাওশিংগী কাংলুপ অমা উবা ফংলি। দমরুগী খোঞ্জেল, লম্বীদা থোকপা মখোল, মালেম অসিদা অঙকপা ৱাখল্লোন অমা থোরকই। ঐহাক্না শেংলবা সাৱান থাদা বাবা বিশ্বনাথ অমসুং মার্ককেন্দিয়া মহাদেবকী মফমদা চৎনীংবগী অপাম্বা য়াম্না লৈখি! অদুবু, ঐহাক্না মফম অদুদা চৎপদা মহাদেবকী ভক্তাশিংদা খুদোংচাদবা লৈহন্দনবা, মখোয়গী দর্শন থিংহন্দনবা, ঙসি মফম অসিদগী ঐহাক্না ভোলানাথ অমসুং মা গঙ্গাদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি! ঐখোয়না সেৱাপুরীগী স্তেজ অসিদগী বাবা কাশী বিশ্বনাথতা ইকায় খুম্নবা উৎলি। নমাহ পার্বতী পতায়ে, হর হর মহাদেব!
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক তামিল নাদুদা চৎখি। ঐহাক্না মফম অদুদা চহী লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা পুৱারী ওইরবা মন্দির অমা, গঙ্গাই-কোন্দা চোলাপুরম মন্দিরদা চৎলি। মসিগী লাইশং অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা নিংথৌ রাজেন্দ্র চোলানা শাগৎখি। রাজেন্দ্র চোলানা অৱাং ভারতদগী গঙ্গাজল লৌদুনা অৱাং অমসুং খা শম্নহনখি। চহি লিশিং অমগী মমাংদা, শিব ভক্তিশিং অমসুং শেবকী চৎনবীগী খুত্থাংদা রাজেন্দ্র চোলানা 'এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত' হায়না লাউথোকখি। ঙসিদি কাশী-তামিল সঙ্গমমগুম্বা থৌওংশিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মসিবু মাংলোমদা পুখৎনবা হোৎনরি। অমসুং ঐহাক্না গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরমদা চৎখিবা অদুদা, চহি লিশিং অমগী মতুংদা, অদোমগী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা, ঐহাক গঙ্গাজলগা লোয়ননা মফম অদুদা চৎখিবা অসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। মা গঙ্গাগী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা, মফম অদুদা পুজা অসি য়াম্না অফবা মওং অমদা পাংথোকখি। ঐহাক্না গঙ্গাজলগা লোয়ননা জলঅবিশেক পাংথোকপগী খুদোংচাবা ফংখি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা পুন্সিদা থোক্লিবা থৌরমশিংনা ইথিল য়াম্না পীরি। লৈবাক অসিগী অপুনবা অসিনা হীরম খুদিংমক্তা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পোকহল্লি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ওপরেসন সিন্দুর অসি মায় পাক্লি। লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী অপুনবা অসিনা ওপরেসন সিন্দুরগী শক্তি ওইহল্লি।
মরুপশিং,
ওপরেসন সিন্দুর অসি লান্মীশিংগী থৌনা ফবগী তাঙ্কক অমনি অমসুং ঙসিদি লৌমীশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎপগী তাঞ্জা অমনি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মওংদা লৈবাক অসিগী লৌমীগী ইচিল-ইনাও করোর ১০গী একাউন্তশিংদা লুপা করোর ২১গী শেনফম থাদোকখ্রে। অমসুং কাশীদগী ফৌ অমা চৎখিবা মতমদা, মসি মশা মথন্তা প্রসাদ ওইরকই। লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর ২১,০০০ দিপোজিৎ তৌরে।
মরুপশিং,
ঙসি লুপা করোর লিশিং অনি হেনবগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। বাবাগী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা কাশীদা মা গঙ্গাগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী লেপ্তনা চংশিল্লি। লৈবাক অসিগী লৌমী পুম্নমকপু ঐনা থাগৎচরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা কাশীদা এম.পি. তুরিস্ত গাইদ কম্পিতিসনসু পাংথোকখি। হায়বদি, কম্পিতিসনগী খুত্থাংদা স্কিল দিবেলপমেন্ত, ইশানা হোৎনবগী খুত্থাংদা স্কিল দিবেলপমেন্ত, মসিগী এক্সপরিমেন্ত কয়া অমা ঙসি কাশীগী লমদম অসিদা পাংথোক্লি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা কাশী এম.পি. ফোতোগ্রাফী কম্পিতিসন, এম.পি. এমপ্লোইমেন্ত ফেয়র য়াওনা থৌরম কয়া অমা পাংথোক্কনি। ঐহাক্না মফম অসিদা লৈরিবা সরকারগী এমপ্লোয়ী পুম্নমকপু, সরকারগী ওফিসর পুম্নমকপু মীয়ামগী শরুক য়াবগী খুত্থাংদা নহা ওইরিবা মীরোলশিংবু শম্নহন্দুনা অমসুং মখোয়বু মায় পাক্না মাংলোমদা পুখৎতুনা অসিগুম্বা অফবা প্রোগ্রামশিং শেম্লিবা অসিগীদমক মীয়ামগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। থবক অসিদা য়াওরিবা ওফিসর পুম্নমকসু থাগৎপা ফোংদোকচরি। মসিগী কম্পিতিসন অসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংদা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। মমাংগী সরকারশিংদা, লৌমীশিংগী মিংদা লাউথোকখিবা অমত্তা মপুং ফাহনবদা অৱাবা ওইরম্মি। অদুবু বি.জে.পি.গী সরকারনা মখোয়না ফোংদোকখিবা অদু থবক ওইনা পাংথোকই! ঙসি পি.এম. কিসান সম্মান নিধি অসি সরকারগী অচেৎপা পান্দমগী খুদম অমা ওইরে।
ইচিল-ইনাওশিং,
পি.এম.-কিসান সম্মান নিধি অসি ২০১৯দা হৌদোকখিবা মতম অদুদা, এস.পি.-কংগ্রেসকুম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী মায়োক্তা লৈবা মীওইশিং, চাউখৎ-থৌরাংগী মায়োক্তা লৈবা পার্তীশিংনা করম্বা ৱাফমশিং শন্দোক্লম্বগে হায়বদু অদোম্না নীংশিংগনি। মখোয়না মীয়াম্বু লান্না লমজিংখি, লৌমীশিংবু লান্না লমজিংখি, খরনা হায়রম্মি, মোদীনা স্কিম অসি পুরকপা য়াই, অদুবু ২০১৯গী মীখল পাংথোক্লগনি, মসি পুম্নমক লেপ্লগনি, মসি খক্তমক নত্তে, মোদীনা হৌজিক থাদোরক্লিবা শেনফম অসিসু মহাক্না অমুক হন্না লৌশিল্লগনি। মখোয়না করম্বা মখলগী অরানবা ৱাফমশিং ঙাংবগে। অমসুং মসি লৈবাক অসিগী নুংঙাইতবা অমনি, মদুদি অপনবা পীবগী ৱাখল্লোন লৈবা মীওইশিংনা, নীংবা কাইবগী ইরোলনুংদা লুপতুনা, অসিগুম্বা অরানবা ৱাফমশিং অসিগা লোয়ননা হিংলি। মখোয়না লৌমীশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ওইদবা খক্তা ঙাংলি। অদোম্না ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, চহিশিং অসিদা ইন্সতোলমেন্ত অমত্তা লেপখিবা লৈব্রা? পি.এম. সম্মান কিসান নিধি অসি লেপ্পা লৈতনা মখা চত্থরি। ঙসি ফাওবদা, লুপা করোর লাখ ৩.৭৫, মশিং অদু নিংশিংবিয়ু, লুপা করোর লাখ ৩.৭৫ অসি লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা থাদোকখ্রে। করিগুম্বা অদোম্না ঐঙোন্দা কয়া য়াম্না হায়বা তারবদি? লুপা করোর লাখ ৩.৭৫। কয়া হায়বা? কয়া হায়বা? কয়া হায়বা? অদুগা হায়রিবা লুপা করোর লাখ ৪.৭৫ অসি কনাগী একাউন্ততা দিপোজিৎ তৌখিবগে? কনাগী একাউন্ততা দিপোজিৎ তৌখিবগে? মসি ঐগী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগী একাউন্তশিংদা দিপোজিৎ তৌখি। য়ু.পি.দসু, চাউরাক্না লৌমী করোর ২.৫না মসিগী কান্নবা ফংখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা য়ু.পি.গী লৌমীশিংদা লুপা করোর ৯০,০০০ হেন্না পীরক্লে। মসি খক্তা নত্তে, ঐগী কাশীগী লৌমীশিংনা লুপা করোর ৯০০গী চাংদা ফংখ্রে। অদোম্না অসিগুম্বা এম.পি. অমবু খল্লকপদগী অদোমগী একাউন্তদা লুপা করোর ৯০০ লাকখি। অমসুং খ্বাইদগী চাউবা ৱাফমদি, কত-কম্মিসন অমত্তা য়াওদনা, দলালি য়াওদনা, কম্মিসন অমত্তা য়াওদনা, মনি মেনিপ্যুলেসন অমত্তা য়াওদনা, শেল অসি লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা য়ৌরে। অমসুং মোদীনা মসিবু পর্মিনেন্ত সিস্তেম অমা ওইহনখ্রে। লীকেজ লৈররোই, অমসুং লাইরবশিংগী হকশিং মুনবা তৌররোই।
মরুপশিং,
মোদীগী দিবেলপমেন্তকী মন্ত্রদি- লৈবাক অদুনা শোত্থরিবমখৈ, মদুদা অহেনবা প্রাইওরিতী ফংই! লৈবাক অদুনা শোত্থরিবমখৈ, মদুদা অহেনবা প্রাইওরিতী ফংই! থা অসিদা, কেন্দ্র সরকারনা অতোপ্পা অচৌবা স্কীম অমা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মমিংদি- প্রধান মন্ত্রী ধন-ধন্যা কৃশি য়োজনা। লৌমীশিংগী য়াইফনবা, লৌউ-শিংউগী পথাপকীদমক, লৌউ-শিংউগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মসিগী স্কিম অসিদা লুপা করোর লিশিং ২৪ চাদিং তৌগনি। লৈবাক অসিগী দিস্ত্রিক্তশিং অসি মমাংগী সরকারশিংগী ফত্তবা পোলিসীশিংনা মরম ওইদুনা চাউখৎপগী লম্বীদা শোত্থনা লৈরমখি, লৌউ-শিংউগী পোত্থোকসু হন্থরক্লি, লৌমীশিংগী শেন্দোংসু হন্থরক্লি, হায়রিবশিং অসি প্রধান মন্ত্রী ধন ধন কৃশি য়োজনাগী মীৎয়েং ওইগনি হায়না কনানসু হায়খিদে। মসিনা য়ু.পি.গী লৌমী লাখ কয়াদসু কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা, মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎনবা, লৌউ-শিংউগী চাদিং হন্থহন্নবা, এন.দি.এ. সরকারনা মপুং ফানা থবক তৌরি। ঐখোয়না লৌমীশিংগা লোয়ননা মহৈ-মরোং থাবদগী হৌরগা কৈথেল ফাওবা লেপমিন্নরি। লমদম অসিদা ঈশিং ফংহন্নবা লুপা করোর লাখ কয়াগী ইরিগেসন স্কিমশিং পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ৱেদর অসি লৌমীশিংগীদমক অচৌবা শিংনবনি, করিগুম্বা মতমদা নোং য়াম্না চুই, করিগুম্বা মতমদা লেন তাই, উন তাই! মসিদগী লৌমীশিংবু ঙাকথোক্নবা পি.এম. ফাসল বিমা য়োজনা হৌদোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা, হায়রিবা মশিং অসি নিংশিংবীয়ু, হায়রিবা ইন্সুরেন্স স্কিম অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা লৌমীশিংদা ক্লেম ওইনা লুপা করোর লাখ ১.৭৫ হেন্না পীখ্রে। ইন্সুরেন্সকী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ ১.৭৫। অদোম্না কয়া য়াম্না হায়গনি? কয়া য়াম্না? লুপা করোর লাখ ১.৭৫নি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনসু অদোমগী মহৈ-মরোংগীদমক অচুম্বা মমল ফংহন্নবা হোৎনরি। মসিগীদমক, মহৈ-মরোংশিংগী এম.এস.পি.দা রেকোর্দ ওইবা হেনগৎলকপা অমা লৈরে। চেং অমসুং গেহুগুম্বা মরুওইবা মহৈ-মরোংশিংগী এম.এস.পি.সু হেনগৎহনখ্রে। সরকারনা লৈবাক অসিদা অনৌবা গুদাম লিশিং কয়াসু শারি। মসিনা অদোমগী পোত্থোকশিং অসি শাফনা থম্বা ঙমহল্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৌউ-শিংউগী শেন্মিৎলোনদা নুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহনবদা ঐখোয়না মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না লাখপতি দিদি অভিয়ান পাংথোক্লি। ঐখোয়গী পান্দমদি লৈবাক অসিদা লাখপতি দিদি করোর অহুম, লাখপতি দিদি করোর অহুম শেমগৎপনি। হায়রিবা এস.পি.গী মীওইশিং অসি অসিগুম্বা মশিং অসি তাবদা মখোয়গী সাইকলশিংগা লোয়ননা মাংখিগনি। হৌজিক ফাওবদা, লাখপতি দিদী করোর অমা মখায়রোম হেন্না শেমখ্রে। করোর অহুমগী পান্দমগী তংখাইদি ফংখ্রে। লাইরবশিংগী ইমুংশিংদগী, খুঙ্গংশিংদা থবক তৌরিবা লৌমীশিংগী ইমুংশিংদগী ঐখোয়গী ইচানুপী করোর অমা মখায়রোমনা লাখপতি দিদী ওইরকপা, মসি য়াম্না চাউবা থবক অমনি। সরকারগী দ্রোন দিদি অভিয়াননা নুপীমচা লাখ কয়াগী শেন্থোক হেনগৎহনখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা মোদর্ন রিসর্চশিং লমদমসিদা য়ৌহন্নবা হোৎনরি। মসিগীদমক্তা, মে অমসুং জুন থাদা অখন্ননা শেমগৎলবা কৃশি সঙ্কলপ অভিয়ান অমা পাংথোকখি। লেব তু লেনগী মন্ত্র অসিগা লোয়ননা লৌমী করোর ১.২৫ হেনবগা হকথেংননা পাউ ফাওনখ্রে। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউ অসি রাজ্যগী হীরম অমনি হায়না থাজবা লৈ অমসুং মসি চুম্নসু ওইরি, অদুবু মসি লৈরবসু ভারত সরকার, এন.দি.এ. সরকার, মোদী সরকারনা রাজ্যগী হীরম ওইরবসু রাজ্যশিংনা মসি তৌগদবনি হায়না খল্লি, মখোয়না তৌবা ঙম্বা, মসি তৌবা ঙমদবা রাজ্য কয়া অমা লৈ, মরম অদুনা ঐখোয়না ঐখোয় ইশামক্না করিগুম্বা খরা তৌনবা ৱারেপ লৌখি অমসুং লৌমী করোর কয়াগা হকথেংননা ৱারী শানখি।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা অসি নখোয় পুম্নমক্তা ফংহন্নবা ঙসি ঐহাক্না নখোয়দা মরুওইবা পাউ খরা পাউদমবা পাম্মি। অমসুং মসিদা ঐহাক্না অদোমগী মতেংগা লোয়ননা মফম অসিদা লৈরিবশিং অসিগী মতেংসু মথৌ তাই। জন ধন য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিদা লায়রবা মীওই করোর ৫৫গী বেঙ্ক একাউন্ত হাংদোকখ্রে হায়বসি অদোম্না খঙই। বেঙ্ককী থোঙ উবগী খুদোংচাবা ফংলমদ্রবা মীওই করোর ৫৫গী একাউন্ত হাংলে, অদোম্না মোদীদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীবদগী ঐহাক্না থবক অসি তৌদুনা লাক্লি, করোর ৫৫। হৌজিত্তি স্কিম অসিনা চহি ১০ মপুং ফারে। হৌজিক বেঙ্কিং সেক্তরদা চৎন-কাঙলোন খর লৈরি, চৎন-কাঙলোনশিং অসিনা হায়রি মদুদি চহি ১০গী মতুংদা বেঙ্ক একাউন্তশিংগী কে.ৱাই.সি. তৌবা মথৌ তাই। প্রোসেস অমা লোইশিনবা তাই। হৌজিক্তি নহাক্না বেঙ্কতা চৎলবসু, চৎত্রবসু, নহাক্না অহানবদা পুম্নমক পাংথোকপা তাই। হৌজিক ঐহাক্না অদোমগী অৱাবা অদু খরা হন্থহন্নবা ইনিসিএতিব লৌরে। মরম অদুনা ঐনা বেঙ্ককী মীওইশিংদা হায়খি মদুদি মীওইশিংনা লাক্তুনা কে.ৱাই.সি. তৌবা অসি অফবনি। ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা নাগরিকশিংবু শাফনা থমগদবনি। অদুবু ঐখোয়না কেম্পেন অমা পাংথোকপা য়াগদ্রা? ঙসি ঐহাক্না রিজর্ব বেঙ্ক, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী বেঙ্ক পুম্নমক, বেঙ্ক মেনেজর পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঙসিদি, মখোয়না ঐখোয়বু চাউথোকচবা পোকহল্লিবা থবক অমা পায়খৎলি। চহি ১০গী মতুংদা বেঙ্ককী মীওইশিংনা মীওই করোর ১০ অমসুং করোর ৫৫গী কে.ৱাই.সি.গী রিভিয়ু তৌগদবনি। মরম অদুনা থবক অসি লোইশিন্নবা জুলাই ১দগী লৈবাক শিনবা থুংনা অচৌবা কেম্পেন অমা চত্থরি। ঐখোয়গী বেঙ্কশিং অসি গ্রাম পঞ্চায়ৎ খুদিংদা য়ৌরে। মখোয়না মফম অদুদা মেলাশিং পাঙথোকই। হৌজিক ফাওবদা বেঙ্কশিংনা অসিগুম্বা গ্রাম পঞ্চায়ৎ লাখ অমদা মখোয়গী কেম্পশিং অমসুং মেলাশিং পাংথোকখ্রে। মীওই লাখ কয়ানা মখোয়গী কে.ৱাই.সি. তৌখ্রে অমসুং মসিগী কেম্পেন অসি মখা তানা চৎথখিগনি। ঐহাক্না জন ধন একাউন্ত লৈবা অসিগুম্বা মীওই খুদিংমকপু মখোয়গী কে.ৱাই.সি. অমুক হন্না পাংথোক্নবা হায়জরি।
মরুপশিং,
বেঙ্কশিংনা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংদা অখন্নবা কেম্পশিং পাংথোক্লি, পঞ্চায়ৎ লাখ কয়াদা হৌজিকসু থবক পায়খৎলি। ঐনা থাজৈ মদুদি কেম্পশিং অসি শিজিন্নগদবনি। মসিগী কান্নবা কয়া অমসু লৈরি, অতোপ্পা কান্নবা অমসু লৈরি, হায়রিবা কেম্পশিং অসিদা প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষ বিমা য়োজনা, প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনা, অতল পেন্সন য়োজনা অসিনচিংবা স্কিম কয়াগী রেজিস্ত্রেসনসু তৌরি। অমসুং মসিগী ইন্সুরেন্স অসি চা কপ অমগী মমলদগী হন্থবা মমল ওইগনি। মসিগী থৌরাংশিং অসিনা অদোমদা য়াম্না মতেং পাংই। মরম অদুনা, বেঙ্কশিংনা হৌদোক্লিবা অচৌবা কেম্পেইন অসিগী মপুং ফানা কান্নবা লৌবীয়ু, ঐনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা হায়জরি, অদোম্না তশেংনা কেম্পশিং অসিদা চৎকদবনি। করিগুম্বা অদোম্না হৌজিক ফাওবদা স্কিমশিং অসিদা য়াওদ্রবদি, মদুগীদমক রেজিস্তর তৌবীয়ু অমসুং অদোমগী জন ধন একাউন্তকী কে.ৱাই.সি.সু তৌথোকপীয়ু। ঐহাক্না বি.জে.পি. অমসুং এন.দি.এ.গী মীহুৎ পুম্নমক্তা হায়জগনি মদুদি মখোয়না য়ারিবমখৈ মশিং য়াম্লবা মীওই কয়াবু মসিগী কেম্পেন অসিগী মতাংদা খঙহনগদবনি, বেঙ্কশিংগা ৱারী শানগদবনি। কেম্প অসি কদাইদা অমসুং কদাইদা পাংথোক্কদগে? ঐখোয়না করম্বা মতেং পাংবা য়াবগে। ঐখোয়না বেঙ্কশিংবু মসিগী অচৌবা থবক অসিদা মতেং পাংনবা অমসুং মখোয়বু মতেং পাংনবা লমজিং লমতাক্কদবনি অমসুং কেম্প অসি পাংথোক্লিবা মফম খুদিংমক্তা, ঐখোয়না মসিগী কেম্পেন অসিদা য়ারিবমখৈ মীওই কয়া শরুক য়াহনগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মহাদেবকী শহর অসিদা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং য়াইফ-থৌরাংগী থবক কয়া অমা পাংথোকখ্রে। শিবা হায়বসিনা য়াইফবা হায়বনি! অদুবু, শিবগী অতোপ্পা মওং অমসু লৈ, শিবগী মওং অমনা য়াইফ-থৌরাংনি, শিবগী অতোপ্পা মওং অমনা রুদ্রা মওংনি! করিগুম্বা তেরর অমসুং ইনজষ্টিস লৈরবদি, ঐখোয়গী মহাদেবনা রুদ্রগী মওং লৌই। ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা, মালেমনা ভারতকী অসিগুম্লবা মওং অসি উখি। ভারত্তা লান্দারকপা মীওই অমত্তনা নোরোক্তসু হিংবা ঙম্লোই।
অদুবু ইচিল-ইনাওশিং,
লাইবক থিবদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মীওই খরদি ওপরেসন সিন্দুর মায় পাক্লকপদা নুংঙাইতবা ফাওরি। মসিগী কংগ্রেস পার্তী অমসুং মসিগী মরী লৈনবশিং, মসিগী মরুপশিং অসিনা ভারতনা পাকিস্তানগী তেরোরিস্তশিংগী মফমশিং থুগাইখ্রে হায়বা ৱাফম অসি দাইজেস্ত তৌবা ঙমদ্রে। ঐগী কাশীগী মপুশিংদা ঐনা ৱাহং অমা হংগে। ভারতকী মপাঙ্গল অদুদা অদোম্না চাউথোকচবা পোকপ্রা নৎত্রগা পোক্তব্রা? অদোম্না ওপরেসন সিন্দুরদা চাউথোকচবা ফাওই নৎত্রগা ফাওদে? তেরোরিস্তশিংগী লোৎফমশিং মাংহনবদা অদোম চাউথোকচবা পোকপ্রা নৎত্রগা পোক্তব্রা?
মরুপশিং,
ঐখোয়গী দ্রোনশিং, ঐখোয়গী মিসাইলশিংনা মতৌ করম্না চপ চানা লান্দাখিবগে অমসুং তেরোরিস্তকী হেদক্বার্দরবু থুগাইখিবগে হায়বদুগী ফোতোশিং অদু অদোম্না উবা ফংলে। পাকিস্তানগী এয়র বেজ কয়া হৌজিক ফাওবা আই.সি.য়ু.দা লৈরি। পাকিস্তান অসি নুংঙাইতবা ফাওই, মসি মীপুম খুদিংমক্না খঙবা ঙম্মী, অদুবু কংগ্রেস অমসুং এস.পি.না পাকিস্তানগী অৱাবা অসি খাংবা ঙমদে, অমরোমদা তেরোরিস্তশিংগী মাস্তরনা কপ্পি, অমরোমদা কংগ্রেস-এস.পি.গী মীয়াম্না তেরোরিস্তশিংগী ফিভম উবদা কপ্পি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী থৌনাবু লেপ্পা লৈতনা ইকায়খুম্নবা উৎলি। কংগ্রেসনা ওপরেসন সিন্দুরবু তামশা হায়না কৌখ্রে। অদোম্না ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, সিন্দুর অসি তামশা অমা ওইবা য়াব্রা? মসি ওইথোকপা য়াব্রা? অদোম্না সিন্দুরবু তমশা হায়না কৌবা য়াব্রা? ঐখোয়গী লান্মীশিংগী থৌনা অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগী সিন্দুরগী লমন খুম্নবা হোৎনরিবা অসি তামশা অমন হায়বা অসি ‌ইকাইনীংঙাই ওইবা অমনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভোৎ বেঙ্ক অমসুং এপিজমেন্ত পোলিসী অসিদা সমাজৱাদী পার্তীসু শোত্থনা লৈতে। এস.পি.গী লুচিংবশিংনা পার্লিয়ামেন্ততা হায়খি মদুদি ঐখোয়না পহলগামগী তেরোরিস্তশিংবু করিগীদমক হৌজিক হাৎলিবনো? হৌজিক ঐঙোন্দা হায়বিয়ু। ঐনা মখোয়দা ফোন তৌদুনা হংগদ্রা? ঐনা এস.পি.গী মীওইশিংবু হাৎপা য়াগদ্রা য়ারোইদ্রা? কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, ঐখোয়না তেরোরিস্তশিংবু হাৎনবা ঙাইগদ্রা? মখোয়বু নান্থোক্নবগী খুদোংচাবা পীগদরা? হায়রিবা মীওইশিং অসি য়ু.পি.দা মখোয়না লৈঙাক পায়রিঙৈদা তেরোরিস্তশিংদা ক্লিন চিৎ পীখিবা মীওইশিংনি। মখোয়না বোম্ব ব্লাস্ত তৌখিবা তেরোরিস্তশিংগী মায়োক্তা লৈবা কেসশিং লৌথোকখি। হৌজিক্না মখোয়না তেরোরিস্তশিং হাৎপদা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। মখোয়না ওপরেসন সিন্দুরগী মিংদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরি। কাশীগী লমদমগী মীওইশিং অসিদা ঐহাক্না হায়জনীংই। মসি অনৌবা ভারতনি। অনৌবা ভারত অসিনা ভোলেনাথপু ইকায় খুম্নৈ অমসুং লৈবাক অসিগী য়েক্নবশিংগী মমাংদা মতৌ করম্না কালভৈরব ওইগদগে হায়বদুসু খঙই।
মরুপশিং,
ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা, মালেম পুম্নমক্না ভারতকী লমদমসিগী খুৎলাইশিংগী শক্তি অদু উখি। ঐখোয়গী এয়র দিফেন্স সিস্তেমশিং, ঐখোয়গী লমদমসিগী ওইবা মিসাইলশিং, লমদমসিগী ওইবা দ্রোনশিং অসিনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকী শক্তি অদু উৎলি। অখন্ননা, ঐখোয়গী ব্রহ্মোস মিসাইলশিং, মখোয়গী শাথিবা মতৌনা ভারতকী য়েক্নবশিংবু মপুং ফানা অকিবা পোকহনখ্রে। করিগুম্বা পাকিস্তানগী মফম অমা হেক্তদা ব্রহ্মোসকী মখোল তারবদি, নহাক্না অহিংবা তুম্বা য়ারোই।
ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
ঐহাক য়ু.পি.দগী লাকপা এম.পি. অমনি, য়ু.পি.গী এম.পি. অমা ওইনা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ব্রহ্মোস মিসাইলশিং অসি ঐখোয়গী য়ু.পি.দা পুথোক্কনি। লখনৌদা ব্রহ্মোস মিসাইল পুথোকপা হৌরে। অচৌবা দিফেন্স কম্পনী কয়ানা য়ু.পি. দিফেন্স কোরিদোরদা মখোয়গী প্লান্তশিংসু লিংখৎলি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, য়ু.পি.দা শাবা খুৎলাইশিং, ভারতকী মফম খুদিংমক্তা শাবা খুৎলাইশিং অসি ভারতকী লান্মীশিংগী পাঙ্গল ওইগনি। মরুপশিং, ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, অদোম্না অসিগুম্বা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা মিলিতরী পাৱরগী মতাংদা খঙলকপা মতমদা, অদোম্না চাউথোকচবা ফাওই নৎত্রগা ফাওদে? নহাক্কী খুৎ অদু মপুং ফানা থাংগৎলু অমসুং ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, নহাক্না চাউথোকচবা ফাওই নত্ত্রগা ফাওদে? অদোম্না চাউথোকচবা পোকপ্রা নৎত্রগা পোক্তব্রা, হায়বিয়ু হর হর মহাদেব। করিগুম্বা পাকিস্তান্না অমুক হন্না হিংশাগী থৌওং অমা পাংথোক্লবদি, য়ু.পি.দা শাবা মিসাইলশিংনা তেরোরিস্তশিংবু মুত্থৎলগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি য়ু.পি.না ইন্দস্ত্রীগী ওইনা য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লি। লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী অচৌবা কম্পনীশিংনা মফম অসিদা ইনভেস্ত তৌরি। মসিগীদমক বিজেপি সরকারগী দিবেলপমেন্ত পোলিসীশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। এস.পি.গী মতমদা, ক্রিমিনেলশিংনা য়ু.পি.দা থাজবা লৈরমদে অমসুং ইনভেস্তরশিংনা মফম অসিদা লাকপদা থাজবা লৈরমদে। অদুবু, বি.জে.পি.গী সরকার অসিদা, ক্রিমিনেলশিংদি অকিবা লৈরি, অমসুং ইনভেস্তরশিংনা য়ু.পি.গী তুংলমচৎতা থাজবা উরি। চাউখৎপগী খোঙজেল অসিগীদমক ঐনা য়ু.পি. সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
কাশীদা চাউখৎ-থৌরাংগী মহা যজ্ঞ অসি মখা তানা চৎথরক্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ঙসি রেল ওভর ব্রিজ হৌদোকখ্রে, জল জীবন মিসনগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং, কাশীদা স্কুলশিং নৌনা শেমগৎপা, হোমিওপেথিক কোলেজ শাগৎপা, মুনশি প্রেমচান্দগী লেগেসি ঙাক-শেন্দুনা থম্বা, থবকশিং অসিনা ভাব্য কাশী, দিব্য কাশী, সমৃদ্ধ কাশী অমসুং মেরি কাশীগী শেমগৎ-শাগৎপগী থবক অথুবা মতমদা পাংথোকহল্লগনি। সেভাপুরীদা লাকপা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। মসি মা কালকা দেবীগী থোংনি। ঐহাক্না মফমসিদগী মা কালকাগী খুয়া খাদা খুরুমজরি। ঐখোয়গী সরকারনা মা কালকা ধামবু হেন্না ফজহন্দুনা মসিবু ফজহন্দুনা চাউথোকচরি। লাইশঙদা লাকপা অসিসু লায়থোক্লে। সেৱাপুরীগী পুৱারী অসি রিভোলুসনগী পুৱারীনি। মফমসিগী মীওই কয়ানা নীংতম্বগী লান্থেংদা শরুক য়াখি। মসি মহাত্মা গান্ধীগী মঙলান মঙফাওনখিবা সেবাপুরিনি। মফম অসিদা, ইমুং খুদিংমক্তা নুপা অমসুং নুপীগী খুৎতা তরেং অমা পায়রম্মি। হৌজিক চান্দপুরদগী ভাদোহী রোদ ফাওবগী প্রোজেক্তশিং অসিগা লোয়ননা ভাদোহীগী ৱিভরশিং অসি কাশীগী ৱিভরশিংগা পুনশিল্লি। মসিনা বরানসীগী মুগাগী ফী শাবীশিং অমসুং ভাদোহীগী আর্তিসানশিংদসু কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
কাশী অসি ইন্তেলেকচুএলশিংগী শহর অমনি। ঙসি ঐখোয়না ইকোনোমিক প্রোগ্রেসকী মতাংদা ৱা ঙাংলিঙৈদা, মালেমগী ফিভমগী মতাংদসু অদোমগী পুক্নিং চিংশিনবা পাম্মি। ঙসিদি, মালেমগী শেন্মিৎলোন অসি অৱাবা কয়া অমা মায়োক্নরি, স্তেবল ওইদবা ফিভম অমদা লৈরি। অসিগুম্বা ফিভম অমদা, মালেমগী লৈবাকশিংনা মখোয়গী ইন্তরেস্ততা মীৎয়েং থম্লি। মখোয়না মখোয়গী লৈবাকশিংগী কান্নবশিংদা মীৎয়েং থম্লি। ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী অহুমশুবা মফমদসু ওইগদৌরি। মরম অদুনা, ভারতনা মাগী শেন্মিৎলোনগী ইন্তরেস্তশিংগী মতাংদসু চেকশিন্না লৈগদবনি। ঐখোয়গী লৌমীশিং, ঐখোয়গী অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং, ঐখোয়গী নহারোলশিংগী থবক ফংহনবা অসি ঐখোয়গী মরুওইবা অমনি। মসিগী মাইকৈ অসিদা সরকারনা হোৎনরিবশিং পুম্নমক পাংথোক্লি। অদুবু লৈবাক অসিগী নাগরিক অমা ওইনা ঐখোয়গীসু থৌদাং খরা লৈ। অমসুং মসি মোদী খক্তনা হায়দে, ভারতকী মীপুম খুদিংমক্না মহাক্কী থম্মোয়দা মতম খুদিংগী হায়গদবনি, অতোপ্পদা হায়গদবনি, লৈবাক অসিগী অফবা পামজবশিং, লৈবাক অসিবু খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী অহুমশুবা লৈবাক ওইহনবা পামজবশিং, মসি রাজনিতীগী পার্টি অমা ওইরবসু, রাজনিতীগী মীওই অমা ওইরবসু, মহাক্কী পুক্নিং চিংশিনবশিং থাদোক্তুনা, লৈবাক অসিগী য়াইফনবগীদমক মতম খুদিংগী, মফম খুদিংগী, লৈবাক মীয়ামদা ৱাখল্লোন অমা পোকহনগদবনি, অমসুং মদুদি - ঐখোয় স্বদেশী ওইনবা অচেৎপা ৱাফম অমা লৌগদবনি! হৌজিক ঐখোয়না করম্বা পোৎলমশিং লৈগদগে, করম্বা স্কেলদা অদু ওনগদগে।
ঐগী ইচিল-ইনাওশিং, ঐগী ইরৈবাকচাশিং,
হৌজিক, ঐখোয়না করিগুম্বা অমা লৈরবসু, স্কেল অমা খক্তমক লৈগদবনি, ঐখোয়না ভারত মচা অমনা শাবা পোৎলমশিং অদু লৈগনি। অমসুং ভারতকী মীয়াম্না শেমখিবা, ভারতকী মীয়ামগী স্কিলনা শাবা, ভারতকী মীয়ামগী শুমাং-শুমাংনা শেবা, ঐখোয়গীদমক্তদি, মসি স্বদেশীনি। ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেল, ভোকেল ফোর লোকেলগী মন্ত্র অসি শিজিন্নগদবনি। ঐখোয়না মেক ইন ইন্দিয়াগী পোত্থোকশিং খক্তমক প্রমোৎ তৌগনি হায়না অচেৎপা ৱাফম অমা থমসি। ঐখোয়গী য়ুমদা অনৌবা পোৎলম অমা লাক্লবসু, ঐহাক্না অনৌবা পোৎলমগী মতাংদা ঙাংলি। ঐখোয়গী য়ুমদা অনৌবা পোৎলম অমা লাক্লবদি, মদু স্বদেশী ওইগদবনি। লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্না মসিগী থৌদাং অসি লৌবা তাই। অমসুং ঙসি ঐহাক্না বিজিনেস লমগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংদা, ঐহাক্না দুকান মপু ইচিল-ইনাওশিংদা অখন্নবা ৱাফম অমা হায়জবা পাম্মি, মালেম অসিনা অসিগুম্বা তংদু লৈতাদবা ফিভম অমদা লৈরিঙৈদা, মদুদি বিজিনেস ওইগেরা, অপীকপা দুকান ওইগেরা, অচৌবা দুকান ওইগেরা। হৌজিক ঐখোয়না ঐখোয়গী মফমদগী স্বদেশীগী পোৎলমশিং খক্তমক য়োল্লগনি।
মরুপশিং,
স্বদেশীগী পোৎলমশিং য়োনবগী ৱারেপ অসিসু লৈবাক অসিগী অচৌবা থৌদাং অমা ওইগনি। লাক্কদৌরিবা থাশিং অসি কুমহৈশিংগী থাশিংনি। দিৱালী লাক্কনি, মতুংদা লুহোংবগী মতম লাক্কনি। হৌজিক্তি ঐখোয়না স্বদেশীগী লৈগনি। ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা ভারত্তা ৱেদ ইন তৌনবা হায়খি। হৌজিক্তি মপাল লমদা চৎতুনা অমসুং লুহোংদুনা লৈবাক অসিগী শেল-থুম মাংহনগনু। অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি নহা কয়ানা ঐঙোন্দা চিথী ইদুনা ঐখোয়গী ইমুং-মনুংনা মপানদা লুহোংনবা ৱারেপ লৌরে হায়খি। অদুম ওইনমক অদোমগী ৱারোলগী মতুং ইন্না, ঐখোয়না মদু কেন্সেল তৌখ্রে, শেল খরসু চংখি। অদুবু হৌজিক্তি ঐখোয়না ভারত্তা খক্তদা লুহোংগনি। ঐখোয়না মফম অসিদা লুহোংবা য়াবা মফম কয়া অমসু লৈরি। পুম্নমক্তা স্বদেশীগী ৱাখল্লোন অসিনা লাক্কদৌরিবা তুংগী মতমশিংদা ঐখোয়গী তুংলমচৎকী ৱারেপ লৌগনি। মরুপশিং, মসি মহাত্মা গান্ধীগী মফমদসু অচৌবা ইকাই খুম্নবা অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অসি মীপুম খুদিংমক্কী হোৎনবশিংগা লোয়ননা মপুং ফাহনগনি। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অমুক হন্না অদোমবু থাগৎচরি অমসুং তুংলমচৎতা ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেল লৈরবদি, ঐখোয়না স্বদেশী লৈরগনি, ঐখোয়না ঐখোয়গী য়ুমশিং লৈতেংবা মতমদা ঐখোয়না স্বদেশী লৈরগনি, ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লবদি, ঐখোয়না স্বদেশীগা লোয়ননা মখোয়গী পুন্সি ফগৎহল্লগনি। ঐখোয়না মসিগী মন্ত্র অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনসি। অদোমবু হন্না-হন্না থাগৎচরি। ঐগা লোয়ননা হায়বীয়ু হর হর মহাদেব।