Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration of development works in Varanasi, Uttar Pradesh
02 AUG 2025 3:51PM by PIB Delhi
नम: पार्वती पतये, हर हर महादेव, सावन के पावन महीने में आज हमके काशी के हमरे परिवार के लोगन से मिले का अवसर मिलल हौ। हम काशी के हर परिवारजन के प्रणाम करत हई।
UP Chief Minister Yogi Adityanath Ji, Deputy CM Keshav Prasad Maurya Ji, Brajesh Pathak Ji, Agriculture Minister Shivraj Singh Chouhan Ji joining us from Patna, all the respected Chief Ministers joining us from different parts of the country, Governor Shri, Ministers, Ministers of UP Government, UP BJP President Bhupendra Singh Chaudhary Ji, all MLAs and public representatives, and my dear farmer brothers and sisters, and especially my master the public of Kashi!
Today we are connected with lakhs of farmers across the country from Kashi. It is the month of Sawan, a holy place like Kashi and there is an opportunity to connect with the farmers of the country. What can be a greater fortune than this? Today I have come to Kashi for the first time after Operation Sindoor. When there was a terrorist attack in Pahalgam on April 22, 26 innocent people were killed so brutally, the pain of their families, the sorrow of those children, the pain of those daughters, my heart was filled with immense pain. Then I was praying to Baba Vishwanath to give courage to all the affected families to bear this sorrow. My masters of Kashi, the promise I made to take revenge for the sindoor of my daughters has also been fulfilled. This has been possible only with the blessings of Mahadev. I dedicate the success of Operation Sindoor at his feet.
Friends,
These days, when we get the opportunity to see the pictures of Shiva devotees carrying Gangajal in Kashi, and especially on the first Monday of Sawan, when our Yadav brothers used to go out to perform Jalabhishek of Baba, a group of Yadav brothers carrying Gangajal on their shoulders from Gauri Kedareshwar, what a beautiful sight it is. The sound of Damru, the noise in the streets, an amazing feeling is created in the world. I also had a great desire to visit Baba Vishwanath and Markandeya Mahadev in the holy month of Sawan! But so that my going there does not cause inconvenience to the devotees of Mahadev and their darshan is not hindered, I am paying my obeisance to Bholenath and Mother Ganga from here today. We are paying our obeisance to Baba Kashi Vishwanath from this stage of Sevapuri. नम: पार्वती पतये, हर हर महादेव!
Friends,
A few days ago, I was in Tamil Nadu. I visited a thousand-year-old historical temple there, Gangai-Konda Cholapuram Temple. This temple is an ancient center of the Shaiva tradition of the country. This temple was built by the great and famous king of our country, Rajendra Chola. Rajendra Chola connected the North to the South by bringing Ganga water from North India. A thousand years ago, through his devotion to Shiva and Shaiva tradition, Rajendra Chola proclaimed 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. Today, through efforts like Kashi-Tamil Sangamam, we are making a humble effort to take it forward. And when I went to Gangai-Konda Cholapuram recently, it was a matter of great satisfaction for me that after a thousand years, with your blessings, I also went there with Gangajal. With the blessings of Maa Ganga, the puja was performed there in a very sacred atmosphere. I got the privilege of performing Jalabhishek there with Gangajal.
Friends,
Such opportunities in life give a lot of inspiration. The unity of the country awakens a new consciousness in every matter and that is why Operation Sindoor is successful. The unity of 140 crore countrymen became the strength of Operation Sindoor.
Friends,
Operation Sindoor was that moment of valour of the soldiers and today is an opportunity to salute the farmers. Today a huge Kisan Utsav is being organised here. 21 thousand crore rupees have been sent to the accounts of 10 crore farmer brothers and sisters of the country in the form of PM Kisan Samman Nidhi. And when money goes from Kashi, it automatically becomes Prasad. 21 thousand crore rupees deposited in the accounts of farmers.
Friends,
Today, development projects worth more than Rs 2 thousand crores have been inaugurated and foundation stones have been laid. With the blessings of Baba, the uninterrupted flow of development in Kashi is moving forward along with Maa Ganga. I congratulate all of you, the farmers of the country. Just a few days ago, the MP Tourist Guide Competition was also organised in Kashi. That is, skill development through competition, skill development through self-effort, many experiments of this are happening in the land of Kashi today. In the coming days, many more events are going to be organised including Kashi MP Photography Competition, MP Employment Fair. I here publicly congratulate all the government employees and all the officers of the government, so that they can create such wonderful programs by connecting the young generation with public participation and take it forward successfully. All the officers involved in this work also deserve many congratulations. I also wish all the best to those who are taking part in this competition.
Friends,
Our government is continuously working for the prosperity of farmers. In the previous governments, it was difficult to fulfill even a single announcement made in the name of farmers. But the BJP government does what it says! Today, PM Kisan Samman Nidhi has become an example of the government's firm intentions.
Brothers and sisters,
You must remember, when PM-Kisan Samman Nidhi was started in 2019, what kind of rumours were anti-development people, anti-development parties like SP-Congress spreading? They were misleading people, confusing farmers, someone used to say, Modi may have brought the scheme, but the 2019 elections will be held, all this will stop, not only this, the money that Modi has deposited now, he will also withdraw that. What kind of lies do they tell? And this is the misfortune of the country, that people with an opposition mentality, drowned in the depths of despair, are living with such false truths. They can only lie to the farmers and the people of the country. You tell me, was even a single installment ever stopped in all these years? PM Samman Kisan Nidhi is continuing without any break. Till date, 3.75 lakh crore rupees, remember the figure, 3.75 lakh crore rupees have been sent to the accounts of farmers. If you will tell me how much? 3.75 lakh crore. How much? How much? And this 3.75 lakh crore, so much money was deposited in whose account? In whose account was it deposited? It was deposited in the accounts of my farmer brothers and sisters. Here, about 2.5 crore farmers of Uttar Pradesh have also got its benefit. More than 90 thousand crore rupees have been sent to the farmers of UP under this scheme. Not only this, the farmers of my Kashi have also received about 900 crore rupees. You elected such an MP that 900 crore rupees have come to your account. And the biggest thing is that without any cut-commission, no middleman, no cut, no commission, no money manipulation, this money has reached the farmers' account directly. And Modi has made this a permanent system. There will be no leakage, nor will the rights of the poor be snatched away.
Friends,
Modi's mantra of development is- the more backward the country, the more priority it gets! The more backward the country, the more priority it gets! This month, the central government has approved another big scheme. Its name is- Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana. 24 thousand crore rupees will be spent on this scheme for the welfare of farmers, for the agricultural system, for agricultural development. Those districts of the country which lagged behind in the path of development due to the wrong policies of the previous governments, remained backward, where agricultural production is also decreasing, where the income of farmers is also low, hey, there was no one to ask, those districts will be the focus of Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana. This will benefit lakhs of farmers of UP too.
Friends,
To bring about a change in the lives of farmers, to increase their income, to reduce the expenditure on farming, the NDA government is working with full power, putting in all its efforts. We stand with the farmers from seed to market. To ensure that water reaches the farms, irrigation schemes worth lakhs of crores of rupees are being run in the country.
Friends,
The weather has been a big challenge for farmers, sometimes it rains too much, sometimes hail falls, frost falls! To protect farmers from this, PM Fasal Bima Yojana was started. Under this scheme, remember this figure, under this insurance scheme, till now more than 1.75 lakh crore rupees have been given to farmers as claims. 1.75 lakh crore rupees through insurance. How much will you tell? How much? 1.75 lakh crore rupees.
Friends,
Our government is also ensuring that you get the right price for your crop. For this, there has been a record increase in the MSP of crops. The MSP of major crops like paddy and wheat has also been increased. To ensure the safety of your produce, the government is also constructing thousands of new warehouses in the country.
Brothers and sisters,
Our focus is also on increasing the participation of women in the agricultural economy. We are running the Lakhpati Didi campaign. Our aim is to create three crore lakhpati didis in the country, three crore lakhpati didis. These SP people will run away with their bicycles after hearing these figures. Till now more than one and a half crore lakhpati Didis have been created. Half the work of the target of Rs 3 crore has been completed. One and a half crore of our sisters from poor families and farmers' families working in villages, one and a half crore sisters have become lakhpati didis, this is a great work being done. The government's Drone Didi Abhiyan has also increased the income of lakhs of sisters.
Friends,
Our government is also engaged in taking modern research related to agriculture to the fields. For this, a specially developed Krishi Sankalp Abhiyan was run in the months of May and June. With the mantra of Lab to Land, direct communication has been done with more than 1.25 crore farmers. In our country, it is believed and there is a system that agriculture is a state subject and it is right too, but despite that the Government of India, the NDA government, the Modi government felt that even if it is a state subject, the states should do it, whether they can do it or not, there are many states which cannot do it, so we decided that we will do something ourselves and directly communicated with crores of farmers.
Friends,
Today I want to share important information with you so that the benefits of the central government schemes reach you all. And in that I need your help as well as the help of the people sitting here. You know that under the Jan Dhan Yojana, bank accounts of 55 crore poor people have been opened in the country. Accounts of 55 crore people who did not have the good fortune to see the doors of the bank, I have been doing this work since you gave Modi the opportunity to work, 55 crores. Now this scheme has recently completed 10 years. Now there are some rules in the banking sector, the rules say that after 10 years it is necessary to do KYC of bank accounts again. A process has to be completed. Now whether you go to the bank, do it or not, you have to do everything first. Now I have taken the initiative to reduce your burden a little. So, I told the bank people that people should come and do KYC, it is a good thing. We must keep the citizens always alert. But can we run a campaign?Today, I would like to whole-heartedly congratulate the Reserve Bank, all the banks of our country and all the people responsible for the banks. Today he has taken up such a task, which fills us with pride. The bank people should review the KYC of these 10-crore people and these 55-crore people after 10 years, so a huge campaign is going on across the country from July 1 to complete this work. Our banks are reaching out to every Gram Panchayat on their own. They organise fairs there. So far, banks have organised camps and fairs in about one lakh Gram Panchayats. Lakhs of people have also got their KYC done again. And this campaign is going to continue further. I would request every person who has a Jan Dhan account to get his KYC done again.
Friends,
Banks are organising special camps in Gram Panchayats; work is still going on in lakhs of Panchayats. I think that these camps should be taken advantage of. And there are many benefits of it, there is another benefit too, in these camps, registration of many schemes like Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana, Atal Pension Yojana is also being done. And this insurance is such that it costs less than the cost of a cup of tea. These schemes help you a lot. Therefore, take full advantage of the big campaign that the banks have started, I tell the people of the whole country, you must definitely go to these camps. If you have not joined these schemes yet, then register for them and also get your Jan Dhan account KYC done. I would also like to ask all the BJP and NDA representatives to make as many people as possible aware of this campaign, talk to the banks, when and where the camp is going to be held? What help can we provide? We should come forward and help the banks in such a big task, help them and connect as many people as possible to this campaign wherever the camp is held.
Friends,
Today so much development and public welfare was done in the city of Mahadev! The very meaning of Shiva is, the very meaning of Shiva is – welfare! But Shiva has another form too, one form of Shiva is Kalyan, the other form of Shiva is - Rudra form! When there is terror and injustice, then our Mahadev takes the form of Rudra. During Operation Sindoor, the world has seen this form of India. Whoever attacks India will not survive even in the inferno.
But brothers and sisters,
Unfortunately, some people in our country are also having stomach ache over the success of Operation Sindoor. This Congress party and its followers, its friends, are unable to digest the fact that India has destroyed the terrorist hideouts of Pakistan. I want to ask the masters of my Kashi. Are you proud of India's strength or not? Are you proud of Operation Sindoor or not? Are you proud of destroying the hideouts of terrorists or not?
Friends,
You must have seen those pictures, how our drones, our missiles made precise strikes and destroyed the terrorist headquarters. Many air bases of Pakistan are still in ICU. Pakistan is sad, everyone can understand this, but Congress and SP are unable to bear this sorrow of Pakistan, on one side the master of terror cries, on the other side Congress-SP people cry seeing the condition of terrorists.
Friends,
Congress is constantly insulting the valour of our armed forces. Congress has called Operation Sindoor a tamasha. You tell me, can sindoor ever be a tamasha? Can it be? Can anyone call sindoor a tamasha? The valour of our armed forces, and the audacity and shamelessness of calling it a farce in revenge for the sindoor of our sisters.
Brothers and sisters,
Samajwadi Party is also not behind in this politics of vote bank and appeasement. SP leaders were saying in the parliament, why did you kill the terrorists of Pahalgam now? Now tell me. Should I call them and ask? Should I kill SP people or not? Someone please tell me brother, tell me with common sense. Should we wait to kill terrorists too? Should they be given a chance to escape? These are the same people who used to give clean chit to terrorists when they were in power in UP. The cases against terrorists who carried out bomb blasts were withdrawn. Now they are having problems when terrorists are killed. They are facing problems in the name of Operation Sindoor. I want to say this to these people from the land of Kashi. This is the new India. This new India worships Bholenath and also knows how to become Kalbhairav in front of the enemies of the country.
Friends,
During Operation Sindoor, the whole world has seen the power of India's indigenous weapons. Our air defence systems, our indigenous missiles, indigenous drones, have proved the strength of self-reliant India. Especially our Brahmos missiles, their terror has filled every enemy of India. If the sound of Brahmos is heard anywhere in Pakistan, then sleep cannot be lost.
My dear brothers and sisters,
I am an MP from UP. As an MP from UP, I am happy that those Brahmos missiles will also be made in our UP. Manufacturing of Brahmos missiles is starting in Lucknow. Many big defense companies are also setting up their plants in the UP Defence Corridor. In the coming times, weapons made in UP, weapons made in every part of India, will become the strength of the Indian forces. Tell me my friends, when you hear about this self-reliant military power, do you feel proud or not? Raise your hands with full strength and tell me, do you feel proud or not? Do you feel proud or not, say Har Har Mahadev. If Pakistan commits any sin again, then the missiles made in UP will destroy the terrorists.
Friends,
Today UP is developing industrially at such a fast pace, big companies of the country and the world are investing here, the development policies of the BJP government have a big role behind this. During the time of SP, criminals were fearless in UP and investors were even afraid to come here. But, under the BJP government, criminals are scared and investors are seeing confidence in the future of UP. I congratulate the UP government for this pace of development.
Friends,
I am satisfied that the Maha Yagya of development is continuing in Kashi. The rail over bridge started today, projects related to Jal Jeevan Mission, renovation work of schools in Kashi, construction of Homeopathic College, preserving the legacy of Munshi Premchand, all these works will accelerate the construction of grand Kashi, divine Kashi, prosperous Kashi and my Kashi. Coming here to Sevapuri is also a matter of good fortune. This is the gateway of Maa Kalka Devi. From here I pay my obeisance at the feet of Maa Kalka. I am happy that our government has beautified Maa Kalka Dham and made it more grand. Coming to the temple has also become easier. The history of Sevapuri has been the history of revolution. Many people from here participated in the freedom struggle. This is the same Sewapuri where Mahatma Gandhi's dream came true. Here, every household had a spinning wheel (Charkha) in the hands of men and women and look at the coincidence, now with projects like Chandpur to Bhadohi Road, the weavers of Bhadohi are also joining the weavers of Kashi. The weavers of Banarasi silk will also benefit from this, and the artisans of Bhadohi will also benefit from this.
Friends,
Kashi is a city of intellectuals. Today, when we are talking about economic progress, I want to draw your attention to the global situation as well. Today, the world economy is going through many apprehensions, there is an atmosphere of instability. In such a situation, the countries of the world are focusing on their respective interests. They are focusing on the interests of their respective countries. India is also going to become the third largest economy of the world. Therefore, India also has to be vigilant about its economic interests. The interests of our farmers, our small industries, and the employment of our youth, are of paramount importance to us. The government is making every effort in this direction. But as citizens of the country, we also have some responsibilities. And this is not just something that Modi, every person in India should keep saying in their heart every moment, should keep saying it to others, those who want the good of the country, those who want to make the country the third largest economy, be it any political party, be it any politician, leaving aside their hesitation, in the interest of the country every moment, every time, every place, they will have to awaken a feeling in the countrymen, and that is - let us take a pledge for Swadeshi! Now which things will we buy, with which scale will we weigh them.
My brothers and sisters, my countrymen,
Now, whatever we buy, there should be only one scale, we will buy those things which have been made by the sweat of an Indian. And something which is made by the people of India, made with the skills of the people of India, made with the sweat of the people of India. For us, that is Swadeshi. We have to adopt the Vocal for Local, Vocal for Local mantra. We should take a pledge that we will promote only Make in India products. Whatever new goods come to our house; I am talking about new goods. Whatever new goods come to our house, it will be Swadeshi, every citizen of the country will have to take this responsibility. And today I want to make a special request to my brothers and sisters from the business world. I want to request my shopkeeper brothers and sisters, when the world is going through such an environment of instability, then we too, whether it is business, small shop, do business. Now we will sell only and only indigenous goods from our place.
Friends,
This resolution to sell Swadeshi goods will also be a true service to the country. The coming months are the months of festivals. Diwali will come, later the time of marriages will come. Now we will buy Swadeshi every moment. When I told the countrymen, we were in India. Now do not waste the country's wealth by going abroad and getting married. And I am happy that many youngsters used to write letters to me, saying that our family had decided to get married abroad. But after listening to you, we have now cancelled everything there, some expenses were also incurred. But now we will get married in India only. We also have very good places here, where marriage can take place. The feeling of Swadeshi in everything is going to decide our future in the coming days. Friends, and this will also be a great tribute to Mahatma Gandhi.
Friends,
The dream of a developed India will be fulfilled only with everyone's efforts. Once again, I congratulate you for today's development work and in the future if we buy Vocal for Local, we will buy Swadeshi, if we decorate our homes, we will decorate them with Swadeshi, if we improve our lives, we will improve them with Swadeshi. Let us move forward with this mantra. Thank you very much. Say Har Har Mahadev with me.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ বাৰাণসীত উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা, উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
02 AUG 2025 3:51PM by PIB Guwahati
নমোঃ পাৰ্বতী পতয়ে, হৰ হৰ মহাদেৱ, শাওনৰ পবিত্ৰ মাহত আজি কাশীৰ আমাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক লগ পোৱাৰ সৌভাগ্য হ’ল। মই কাশীৰ প্ৰতিগৰাকী পৰিয়ালৰ সদস্যক প্ৰণাম জনাইছোঁ।
উত্তৰপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য জী, ব্ৰজেশ পাঠক জী, পাটনাৰ পৰা আমাৰ লগত যোগদান কৰা কৃষি মন্ত্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান জী, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আমাৰ সৈতে যোগদান কৰা সকলো সন্মানীয় মুখ্যমন্ত্ৰী, ৰাজ্যপালসকল, উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, মন্ত্ৰী, উত্তৰপ্ৰদেশ বিজেপিৰ সভাপতি ভূপেন্দ্ৰ সিং চৌধৰী জী, সকলো বিধায়ক আৰু জনসাধাৰণ প্ৰতিনিধিবৃন্দ আৰু মোৰ প্ৰিয় কৃষক ভাই-ভনীসকল, বিশেষকৈ মোৰ শ্ৰদ্ধাৰ কাশীবাসী!
আজি আমি কাশীৰ পৰা সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ কৃষকৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছো। কাশীৰ দৰে পবিত্ৰ স্থান শাওন মাহ আৰু দেশৰ কৃষকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ আছে। ইয়াতকৈ ডাঙৰ সৌভাগ্য কি হ’ব পাৰে? আজি অপাৰেচন সিন্দুৰৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কাশীলৈ আহিছো। ২২ এপ্ৰিলত যেতিয়া পেহেলগামত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে আক্ৰমণ সংঘটিত কৰিছিল, তেতিয়া ২৬জন নিৰীহ লোকক ইমান নিৰ্মমভাৱে হত্যা কৰা হৈছিল, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ যন্ত্ৰণা, সেই ল’ৰা-ছোৱালীৰ দুখ, সেই ছোৱালীৰ যন্ত্ৰণা, মোৰ হৃদয়খন অপৰিসীম যন্ত্ৰণাৰে ভৰি পৰিছিল। তেতিয়া বাবা বিশ্বনাথৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা কৰি আছিলো যাতে ক্ষতিগ্ৰস্ত সকলো পৰিয়ালকে এই দুখ সহ্য কৰিবলৈ সাহস দিয়ক। মোৰ কাশীৰ মালিকসকল, মোৰ ছোৱালীবোৰৰ সিন্দূৰৰ প্ৰতিশোধ লোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও পূৰণ হ’ল। মহাদেৱৰ আশীৰ্বাদতহে এয়া সম্ভৱ হৈছে। অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সফলতা তেওঁৰ চৰণত উচৰ্গা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজিকালি যেতিয়া আমি কাশীত গংগাজল কঢ়িয়াই নিয়া শিৱভক্তৰ ছবি চাবলৈ সুযোগ পাওঁ আৰু বিশেষকৈ শাওনৰ প্ৰথম সোমবাৰে, যেতিয়া আমাৰ যাদৱ ভাইসকলে গৌৰী কেদাৰেশ্বৰৰ পৰা কান্ধত গংগাজল কঢ়িয়াই অনা যাদৱ ভাইৰ দল এটা বাবাৰ জলাভিষেক কৰিবলৈ ওলাই গৈছিল, তেতিয়া কি যে সুন্দৰ দৃশ্য। ডম্বৰুৰ শব্দ, ৰাজপথৰ কোলাহল, এক আচৰিত অনুভৱৰ সৃষ্টি হয় পৃথিৱীত। পৱিত্ৰ শাওন মাহত বাবা বিশ্বনাথ আৰু মাৰ্কণ্ডেয়া মহাদেৱক দৰ্শন কৰাৰ মোৰো বৰ হেঁপাহ আছিল! কিন্তু মোৰ তালৈ যোৱাটোৱে যাতে মহাদেৱৰ ভক্তসকলৰ অসুবিধাৰ সৃষ্টি নকৰে আৰু তেওঁলোকৰ দৰ্শনত বাধাৰ সৃষ্টি নহয়, তাৰ বাবে আজি ইয়াৰ পৰাই ভোলেনাথ আৰু মা গংগালৈ প্ৰণাম জনাইছো। সেৱাপুৰীৰ এই পৰ্যায়ৰ পৰাই আমি বাবা কাশী বিশ্বনাথক প্ৰণাম জনাইছো। নমোঃ পাৰ্বতী পতয়ে, হৰ হৰ মহাদেৱ!
বন্ধুসকল,,
কিছুদিন আগতে মই তামিলনাডুত আছিলো। তাত হাজাৰ বছৰীয়া ঐতিহাসিক মন্দিৰ গংগাই-কোণ্ডা চোলাপুৰম মন্দিৰ পৰিদৰ্শন কৰিলোঁ। এই মন্দিৰটো দেশৰ শৈৱ পৰম্পৰাৰ এক প্ৰাচীন কেন্দ্ৰ। এই মন্দিৰটো আমাৰ দেশৰ মহান আৰু বিখ্যাত ৰজা ৰাজেন্দ্ৰ চোলাই নিৰ্মাণ কৰিছিল। ৰাজেন্দ্ৰ চোলাই উত্তৰ ভাৰতৰ পৰা গংগা পানী আনি উত্তৰক উজনিলৈ সংযোগ কৰিছিল। এহেজাৰ বছৰৰ আগতে শিৱ আৰু শৈৱ পৰম্পৰাৰ প্ৰতি থকা ভক্তিৰ জৰিয়তে ৰাজেন্দ্ৰ চোলাই ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ ঘোষণা কৰিছিল। আজি কাশী-তামিল সংগমমৰ দৰে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি ইয়াক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক বিনম্ৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছো। আৰু শেহতীয়াকৈ যেতিয়া গংগাই-কোণ্ডা চোলাপুৰমলৈ গৈছিলো, তেতিয়া মোৰ বাবে অতি সন্তুষ্টিৰ বিষয় আছিল যে হাজাৰ বছৰৰ পাছত আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত মইও গংগাজলৰ সৈতে তালৈ গৈছিলো। মা গংগাৰ আশীৰ্বাদত অতি পবিত্ৰ পৰিবেশত তাত পূজা সম্পন্ন কৰা হয়। গংগাজলৰ সৈতে তাত জলাভিষেক পৰিবেশন কৰাৰ সৌভাগ্য পালোঁ৷
বন্ধুসকল,
জীৱনৰ এনে সুযোগে বহুত প্ৰেৰণা দিয়ে। দেশৰ ঐক্যই প্ৰতিটো বিষয়তে এক নতুন চেতনা জাগ্ৰত কৰে আৰু সেইবাবেই অপাৰেচন সিন্দূৰ সফল হয়। ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ ঐক্যই হৈ পৰিল অপাৰেচন সিন্দূৰৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
অপাৰেচন সিন্দূৰ আছিল জোৱানসকলৰ সেই বীৰত্বৰ মুহূৰ্ত আৰু আজি কৃষকসকলক প্ৰণাম জনোৱাৰ এক সুযোগ। আজি ইয়াত এক বিশাল কিষাণ উৎসৱৰ আয়োজন কৰা হৈছে। দেশৰ ১০ কোটি কৃষক ভাই-ভগ্নীৰ একাউণ্টলৈ ২১ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ ৰূপত প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। আৰু যেতিয়া কাশীৰ পৰা টকা যায় তেতিয়া স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে প্ৰসাদ হৈ পৰে। কৃষকৰ একাউণ্টত জমা ২১ হাজাৰ কোটি টকা।
বন্ধুসকল,
আজি দুই হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰি আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। বাবাৰ আশীৰ্বাদত মা গংগাৰ সৈতে কাশীৰ বিকাশৰ নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰবাহ আগবাঢ়িছে। দেশৰ কৃষক সকলকো অভিনন্দন জনাইছো। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে কাশীত সাংসদ পৰ্যটক গাইড প্ৰতিযোগিতাৰো আয়োজন কৰা হৈছিল। অৰ্থাৎ প্ৰতিযোগিতাৰ জৰিয়তে দক্ষতা বিকাশ, আত্মপ্ৰয়াসৰ জৰিয়তে দক্ষতা বিকাশ, ইয়াৰ বহু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা আজি কাশীৰ ভূমিত ঘটি আছে। আগন্তুক দিনত কাশী সাংসদ ফটোগ্ৰাফী প্ৰতিযোগিতা, সাংসদ নিয়োগ মেলাকে ধৰি আৰু বহুতো অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিবলৈ লোৱা হৈছে। মই ইয়াত ৰাজহুৱাভাৱে সকলো চৰকাৰী কৰ্মচাৰী আৰু চৰকাৰৰ সকলো বিষয়াক অভিনন্দন জনাইছো, যাতে তেওঁলোকে যুৱ প্ৰজন্মক জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে সংযোগ কৰি এনেধৰণৰ আচৰিত কাৰ্যসূচী সৃষ্টি কৰি সফলতাৰে আগুৱাই নিব পাৰে। এই কামৰ লগত জড়িত সকলো বিষয়াইও অভিনন্দনৰ যোগ্য। লগতে এই প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা সকললৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে কৃষকৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে। পূর্বৰ চৰকাৰবোৰত কৃষকৰ নামত কৰা এটা ঘোষণাও পূৰণ কৰাটো কঠিন হৈ পৰিছিল৷ কিন্তু বিজেপি চৰকাৰে যি কয় তাকেই কৰে! আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি চৰকাৰৰ দৃঢ় উদ্দেশ্যৰ নিদৰ্শন হৈ পৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
আপোনালোকে মনত ৰাখিব লাগিব, ২০১৯ চনত যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া কেনেধৰণৰ উৰাবাতৰি বিয়পিছিল উন্নয়ন বিৰোধী লোক, সমাজবাদী পাৰ্টী-কংগ্ৰেছৰ দৰে উন্নয়ন বিৰোধী দলে? মানুহক বিপথে পৰিচালিত কৰিছিল, কৃষকক বিভ্ৰান্ত কৰিছিল, আগতে কোনোবাই কৈছিল, মোদীয়ে হয়তো আঁচনিখন আনিছে, কিন্তু ২০১৯ৰ নিৰ্বাচন হ’ব, এই সকলোবোৰ বন্ধ হৈ যাব, কেৱল এইটোৱেই নহয়, মোদীয়ে এতিয়া যি টকা জমা কৰিছে, সেইখিনিও তেওঁ উলিয়াব। কেনেধৰণৰ মিছা কথা কয়? আৰু এয়াই দেশৰ দুৰ্ভাগ্য, যে হতাশাৰ গভীৰতাত ডুব যোৱা বিৰোধী মানসিকতা থকা মানুহে এনে ভুৱা সত্যৰ সৈতে জীয়াই আছে। তেওঁলোকে কেৱল কৃষক আৰু দেশৰ জনসাধাৰণৰ আগত মিছা কথা ক’ব পাৰে। তুমি কোৱা, ইমান বছৰত এটা কিস্তিও কেতিয়াবা বন্ধ হৈছে নেকি? কোনো বিৰতি নোহোৱাকৈ অব্যাহত আছে প্ৰধানমন্ত্ৰী সন্মান কিষাণ নিধি। আজিলৈকে ৩.৭৫ লাখ কোটি টকা, পৰিসংখ্যাটো মনত ৰাখিব, ৩.৭৫ লাখ কোটি টকা কৃষকৰ একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। কিমান? ৩.৭৫ লাখ কোটি টকা। কিমান? ৩.৭৫ লাখ কোটি টকা, ইমান টকা কাৰ একাউণ্টত জমা হ’ল? কাৰ একাউণ্টত জমা হ’ল? মোৰ খেতিয়ক ভাই-ভনীৰ একাউণ্টত জমা হ’ল। ইয়াত উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰায় ২.৫ কোটি কৃষকেও লাভ কৰিছে ইয়াৰ সুবিধা। এই আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰপ্ৰদেশৰ কৃষকলৈ ৯০ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক টকা প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। কেৱল ইমানেই নহয় মোৰ কাশীৰ খেতিয়কসকলেও প্ৰায় ৯০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে। আপুনি এনেকুৱা এজন সাংসদ নিৰ্বাচন কৰিলে যে আপোনাৰ একাউণ্টত ৯০০ কোটি টকা আহিছে। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল কোনো কাট-কমিচন নোহোৱাকৈ, কোনো মধ্যভোগী, কোনো কমিচন, কোনো ধনৰ হেতালি খেলা নোহোৱাকৈ এই ধন পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ একাউণ্টত উপনীত হৈছে৷ আৰু মোদীয়ে এইটো এটা স্থায়ী ব্যৱস্থা কৰি তুলিছে। কোনো দুৰ্নীতি নহ’ব, দুখীয়াৰ অধিকাৰো কাঢ়ি লোৱা নহ’ব।
বন্ধুসকল,
মোদীৰ উন্নয়নৰ মন্ত্ৰ হ'ল-দেশ যিমানেই পিছপৰা সিমানেই অগ্ৰাধিকাৰ পায়! দেশ যিমানেই পিছপৰা সিমানেই অগ্ৰাধিকাৰ লাভ কৰে! এই মাহত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আন এক বৃহৎ আঁচনিৰ অনুমোদন জনাইছে। ইয়াৰ নাম-প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন-ধান্য কৃষি যোজনা। কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে, কৃষি ব্যৱস্থাৰ বাবে, কৃষি উন্নয়নৰ বাবে এই আঁচনিৰ বাবে ২৪ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব৷ পূর্বৰ চৰকাৰসমূহৰ ভুল নীতিৰ বাবে উন্নয়নৰ পথত পিছপৰি থকা দেশৰ সেই জিলাসমূহ পিছপৰা হৈয়েই থাকিল, য’ত কৃষি উৎপাদনো কমি আহিছে, য’ত কৃষকৰ আয়ো কম, হেৰা, সুধিবলৈ কোনো নাছিল, সেই জিলাসমূহেই হ’ব প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন-ধান্য কৃষি যোজনাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰপ্ৰদেশৰ লাখ লাখ কৃষকো উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
কৃষকৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ, তেওঁলোকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিবলৈ, খেতিৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ এনডিএ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰি আছে, সকলো প্ৰচেষ্টা চলাইছে। আমি বীজৰ পৰা বজাৰলৈকে কৃষকৰ লগত থিয় দিওঁ। খেতিপথাৰলৈ পানী যাতে পোৱা যায় তাৰ বাবে দেশত লাখ লাখ কোটি টকাৰ জলসিঞ্চন আঁচনি চলোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বতৰটো কৃষকৰ বাবে ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ আহিছে, কেতিয়াবা বেছি বৰষুণ হয়, কেতিয়াবা শিলাবৃষ্টি হয়, হিম পৰে! ইয়াৰ পৰা কৃষকক ৰক্ষা কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনা আৰম্ভ কৰা হয়। এই আঁচনিৰ অধীনত এই সংখ্যাটো মনত ৰাখিব, এই বীমা আঁচনিৰ অধীনত এতিয়ালৈকে ১.৭৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা কৃষকক দাবী হিচাপে দিয়া হৈছে। বীমাৰ জৰিয়তে ১.৭৫ লাখ কোটি টকা। কিমান? কিমান? ১.৭৫ লাখ কোটি টকা।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰেও নিশ্চিত কৰিছে যে আপোনালোকে আপোনালোকৰ শস্যৰ সঠিক মূল্য পায়। ইয়াৰ বাবে শস্যৰ এমএছপি অভিলেখ পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। ধান, ঘেঁহুৰ দৰে প্ৰধান শস্যৰ এমএছপিও বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আপোনাৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে দেশত হাজাৰ হাজাৰ নতুন গুদামো নিৰ্মাণ কৰি আছে।
ভাই-ভনীসকল,
কৃষি অৰ্থনীতিত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ ওপৰতো আমাৰ গুৰুত্ব। আমি লাখপতি দিদি অভিযান চলাই আছো। আমাৰ লক্ষ্য দেশত তিনি কোটি লাখপতি দিদি গঢ়ি তোলা। এই তথ্য শুনি চাইকেল লৈ পলাই যাব এই সমাজবাদী পাৰ্টীৰ সদস্যসকল। এতিয়ালৈকে ডেৰ কোটিতকৈও অধিক লাখপতি দিদী গঢ়ি তোলা হৈছে। ৩ কোটি টকাৰ লক্ষ্যৰ আধা কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। আমাৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়াল আৰু কৃষক পৰিয়ালৰ পৰা অহা ডেৰ কোটি ভগ্নী গাঁৱে কাম কৰা, ডেৰ কোটি ভগ্নী লাখপতি দিদি হৈ পৰিছে, এইটো এটা ডাঙৰ কাম হৈ আছে। চৰকাৰৰ ড্ৰোন দিদি অভিযানে লাখ লাখ ভগ্নীৰ আয়ো বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰো কৃষিৰ লগত জড়িত আধুনিক গৱেষণাক পথাৰলৈ নিয়াৰ কামত নিয়োজিত হৈ আছে। ইয়াৰ বাবে মে’ আৰু জুন মাহত বিশেষভাৱে বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযান চলোৱা হৈছিল। লেব টু লেণ্ড মন্ত্ৰৰ জৰিয়তে ১.২৫ কোটিৰো অধিক কৃষকৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ যোগাযোগ কৰা হৈছে। আমাৰ দেশত বিশ্বাস কৰা হয় আৰু এটা ব্যৱস্থা আছে যে কৃষি ৰাজ্যিক বিষয় আৰু সেয়াও সঠিক, কিন্তু তাৰ পিছতো ভাৰত চৰকাৰ, এনডিএ চৰকাৰ, মোদী চৰকাৰে অনুভৱ কৰিছিল যে ই ৰাজ্যিক প্ৰজা হ’লেও ৰাজ্যসমূহে কৰিব লাগে, কৰিব পাৰে বা নকৰক, বহু ৰাজ্য আছে যিয়ে কৰিব নোৱাৰে, গতিকে আমি সিদ্ধান্ত ল’লোঁ যে আমি নিজেই কিবা এটা কৰিম আৰু কোটি কোটি কৃষকৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে যোগাযোগ কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি মই আপোনালোকৰ লগত গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্য শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো যাতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিৰ সুফল আপোনালোক সকলোৰে মাজলৈ যায়। আৰু সেইখিনিতে মোক আপোনালোকৰ সহায়ৰ লগতে ইয়াত বহি থকা মানুহৰ সহায়ৰ প্ৰয়োজন। আপুনি জানে যে জন ধন যোজনাৰ অধীনত দেশত ৫৫ কোটি দৰিদ্ৰ লোকৰ বেংক একাউণ্ট খোলা হৈছে। ৫৫ কোটি মানুহৰ একাউণ্ট যিসকলৰ বেংকৰ দুৱাৰ দেখাৰ সৌভাগ্য নাছিল, আপোনালোকে মোদীক কাম কৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ পৰাই এই কাম কৰি আহিছো, ৫৫ কোটি। এতিয়া এই আঁচনিখনে শেহতীয়াকৈ ১০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলে। এতিয়া বেংকিং খণ্ডত কিছু নিয়ম আছে, নিয়মত কোৱা হৈছে যে ১০ বছৰৰ পিছত পুনৰ বেংক একাউণ্টৰ কেৱাইচি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। এটা প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব। এতিয়া বেংকলৈ যাওক, কৰক বা নকৰক, প্ৰথমে সকলো কৰিব লাগিব। এতিয়া মই আপোনালোকৰ বোজা অলপ কমাবলৈ উদ্যোগ লৈছো। গতিকে, বেংকৰ মানুহবোৰক ক’লোঁ যে মানুহে আহি কেৱাইচি কৰিব লাগে, ভাল কথা। আমি নাগৰিকক সদায় সজাগ কৰি ৰাখিব লাগিব। কিন্তু আমি এটা অভিযান চলাব পাৰোনে? আজি ৰিজাৰ্ভ বেংক, আমাৰ দেশৰ সকলো বেংক আৰু বেংকৰ বাবে দায়বদ্ধ সকলো লোকক আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো। আজি তেওঁ এনে এটা কাম হাতত লৈছে, যিয়ে আমাক গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে। এই ১০ কোটি লোক আৰু এই ৫৫ কোটি লোকৰ কেৱাইচি ১০ বছৰৰ পাছত বেংকৰ লোকে পুনৰীক্ষণ কৰক, গতিকে এই কাম সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে ১ জুলাইৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে এক বৃহৎ অভিযান চলি আছে। আমাৰ বেংকসমূহে নিজাববীয়াকৈ প্ৰতিখন গাঁও পঞ্চায়তলৈ হাত আগবঢ়াইছে। তাত তেওঁলোকে মেলাৰ আয়োজন কৰে। এই পৰ্যন্ত বেংকসমূহে প্ৰায় এক লাখ গাঁও পঞ্চায়তত শিবিৰ আৰু মেলাৰ আয়োজন কৰিছে। লাখ লাখ মানুহেও পুনৰ কেৱাইচি আপডেট কৰিছে। আৰু এই অভিযান আৰু আগবাঢ়ি যাব। জন ধন একাউণ্ট থকা প্ৰতিজন ব্যক্তিক অনুৰোধ কৰিম যে তেওঁলোকৰ কেৱাইচি পুনৰ সম্পন্ন কৰক।
বন্ধুসকল,
গাঁও পঞ্চায়তত বেংকসমূহে বিশেষ শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে; লাখ লাখ পঞ্চায়তত এতিয়াও কাম চলি আছে। মই ভাবো যে এই শিবিৰবোৰৰ সুবিধা লোৱা উচিত। আৰু ইয়াৰ বহু সুবিধা আছে, আন এটা সুবিধাও আছে, এই শিবিৰসমূহত প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা, প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনা, অটল পেঞ্চন যোজনা আদি বহু আঁচনিৰ পঞ্জীয়নো কৰা হৈছে। আৰু এই বীমা এনেকুৱা যে চাহ একাপৰ খৰছতকৈও কম। এই আঁচনিবোৰে আপোনাক বহুত সহায় কৰে। গতিকে বেংকে আৰম্ভ কৰা বৃহৎ অভিযানৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লওক, মই গোটেই দেশৰ ৰাইজক কওঁ, আপুনি নিশ্চয় এই শিবিৰবোৰলৈ যাব লাগিব। যদি আপুনি এতিয়াও এই আঁচনিসমূহত যোগদান কৰা নাই, তেন্তে ইয়াৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰক আৰু লগতে আপোনাৰ জন ধন একাউণ্টৰ কেৱাইচি সম্পন্ন কৰক। লগতে বিজেপি আৰু এনডিএৰ সকলো প্ৰতিনিধিকে অনুৰোধ জনালোঁ যে যিমান পাৰি সিমান মানুহক এই প্ৰচাৰৰ বিষয়ে অৱগত কৰক, বেংকৰ লগত কথা পাতক, কেতিয়া আৰু ক’ত শিবিৰ পাতিব? আমি কি সহায় আগবঢ়াব পাৰোঁ? আমি আগবাঢ়ি আহি বেংকক ইমান ডাঙৰ কামত সহায় কৰা উচিত, সহায় কৰা উচিত আৰু যিমান পাৰি সিমান মানুহক এই অভিযানৰ লগত সংযোগ কৰা উচিত য’তেই শিবিৰ অনুষ্ঠিত হয়।
বন্ধুসকল,
আজি মহাদেৱ চহৰত ইমান উন্নয়ন আৰু জনকল্যাণ কৰা হ'ল! শিৱৰ অৰ্থই হ’ল– কল্যাণ! কিন্তু শিৱৰ আন এটা ৰূপো আছে, শিৱৰ এটা ৰূপ কল্যাণ, শিৱৰ আনটো ৰূপ-ৰুদ্ৰ ৰূপ! যেতিয়া আতংক আৰু অন্যায় হয় তেতিয়া আমাৰ মহাদেৱে ৰুদ্ৰৰ ৰূপ লয়। অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত বিশ্বই ভাৰতৰ এই ৰূপ দেখিছে। ভাৰতত যিয়ে আক্ৰমণ কৰিব তেওঁ নৰকতো বাচি নাথাকিব।
কিন্তু ভাই-ভনীসকল,
দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আমাৰ দেশৰ একাংশ লোকে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সফলতাক লৈও পেটৰ বিষত ভুগিছে। এই কংগ্ৰেছ দল আৰু ইয়াৰ অনুগামী বন্ধুসকলে এই কথাটো হজম কৰিব পৰা নাই যে ভাৰতে পাকিস্তানৰ সন্ত্ৰাসবাদী আত্মগোপন স্থান ধ্বংস কৰিছে। মোৰ কাশীৰ মালিকসকলক সুধিব মন গৈছে। ভাৰতৰ শক্তিক লৈ গৌৰৱ কৰে নে নকৰে? আপোনালোকে অপাৰেচন সিন্দূৰক লৈ গৌৰৱ কৰে নে নকৰে? সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মগোপন ঠাই ধ্বংস কৰাটোক লৈ গৌৰৱ কৰে নে নকৰে?
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে নিশ্চয় সেই ছবিবোৰ দেখিছে, আমাৰ ড্ৰোনে, আমাৰ মিছাইলবোৰে কেনেকৈ নিখুঁত আক্ৰমণ চলাইছিল আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ মুখ্য কাৰ্যালয়টো ধ্বংস কৰিছিল। পাকিস্তানৰ বহু বিমান ঘাটি এতিয়াও আই চি ইউত আছে। পাকিস্তান দুখী, এই কথা সকলোৱে বুজিব পাৰে, কিন্তু কংগ্ৰেছ আৰু সমাজবাদী সদস্যই পাকিস্তানৰ এই দুখ সহ্য কৰিব পৰা নাই, এফালে সন্ত্ৰাসবাদীৰ মাষ্টৰৰ কান্দোন, আনফালে কংগ্ৰেছ-সমাজবাদী পাৰ্টীৰ মানুহে সন্ত্ৰাসবাদীৰ অৱস্থা দেখি কান্দিছে।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছে আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ শৌৰ্য্যক অহৰহ অপমান কৰি আছে। কংগ্ৰেছে অপাৰেচন সিন্দূৰক তামাছা আখ্যা দিছে। আপোনালোকেই কওক, সিন্দূৰ কেতিয়াবা তামাছা হ’ব পাৰেনে? সিন্দূৰক কোনোবাই তামাছা বুলি ক’ব পাৰিবনে? আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সাহস আৰু আমাৰ ভগ্নীসকলৰ সিন্দূৰৰ প্ৰতিশোধৰ বাবে ইয়াক প্ৰহসন বুলি কোৱাৰ সাহস আৰু নিৰ্লজ্জতা।
ভাই-ভনীসকল,
ভোটবেংক আৰু তুষ্টিকৰণৰ এই ৰাজনীতিত সমাজবাদী পাৰ্টিও পিছ পৰি থকা নাই। সংসদত সমাজবাদী পাৰ্টীৰ নেতাসকলে কৈ আছিল, এতিয়া পেহেলগামৰ সন্ত্ৰাসবাদীক কিয় হত্যা কৰিলে? এতিয়া কোৱা। মই তেওঁলোকক ফোন কৰি সুধিব লাগিছিল নেকি? মই সমাজবাদী পাৰ্টীৰ মানুহক মাৰিব লাগে নেকি? কোনোবাই অনুগ্ৰহ কৰি মোক কওক, সাধাৰণ জ্ঞানেৰে কওক। আমিও সন্ত্ৰাসবাদীক হত্যা কৰিবলৈ অপেক্ষা কৰা উচিত নেকি? তেওঁলোকক পলায়নৰ সুযোগ দিয়া উচিত নেকি? উত্তৰপ্ৰদেশত ক্ষমতাত থকা সময়ত সন্ত্ৰাসবাদীক ক্লিন চিট দিছিল এইসকল লোকে। বোমা বিস্ফোৰণ সংঘটিত কৰা সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে গোচৰ প্ৰত্যাহাৰ কৰা হয়। এতিয়া সন্ত্ৰাসবাদীক হত্যা কৰাৰ সময়ত তেওঁলোকৰ সমস্যা হৈছে। অপাৰেচন সিন্দূৰৰ নামত সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে তেওঁলোক। কাশী ভূমিৰ এই মানুহবোৰক এই কথা ক’ব বিচাৰিছো। এয়া নতুন ভাৰত। এই নতুন ভাৰতবৰ্ষই ভোলেনাথক পূজা কৰে আৰু লগতে দেশৰ শত্ৰুৰ সন্মুখত কালভৈৰৱ হ’বও জানে।
বন্ধুসকল,
অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ থলুৱা অস্ত্ৰৰ শক্তি দেখিছে। আমাৰ বায়ু প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থা, আমাৰ থলুৱা ক্ষেপণাস্ত্ৰ, থলুৱা ড্ৰোনে স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ শক্তি প্ৰমাণ কৰিছে। বিশেষকৈ আমাৰ ব্ৰহ্ম ক্ষেপণাস্ত্ৰ, তেওঁলোকৰ আতংকই ভাৰতৰ প্ৰতিজন শত্ৰুক ভৰাই তুলিছে। যদি পাকিস্তানৰ ক’তো ব্ৰহ্মৰ শব্দ শুনা যায়, তেন্তে টোপনি হেৰাই যাব নোৱাৰে।
মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
মই উত্তৰপ্ৰদেশৰ এজন সাংসদ। উত্তৰপ্ৰদেশৰ এজন সাংসদ হিচাপে মই সুখী যে সেই ব্ৰাহ্মোছ মিছাইলবোৰো আমাৰ উত্তৰপ্ৰদেশত নিৰ্মাণ হ’ব। লক্ষ্ণৌত আৰম্ভ হৈছে ব্ৰাহ্মোছ ক্ষেপণাস্ত্ৰৰ নিৰ্মাণ। উত্তৰপ্ৰদেশ ডিফেন্স কৰিডৰত বহু বৃহৎ ডিফেন্স কোম্পানীয়েও নিজৰ প্লাণ্ট স্থাপন কৰিছে। আগন্তুক সময়ত উত্তৰপ্ৰদেশত নিৰ্মিত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, ভাৰতৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তত নিৰ্মিত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ ভাৰতীয় বাহিনীৰ শক্তি হৈ পৰিব। কওকচোন বন্ধুসকল, এই আত্মনিৰ্ভৰশীল সামৰিক শক্তিৰ কথা শুনিলে আপোনাৰ গৌৰৱ অনুভৱ হয় নে নহয়? সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে হাত দাঙি মোক কওঁক, গৌৰৱ অনুভৱ কৰে নে নাই? গৌৰৱ অনুভৱ কৰে নে নাই, সকলোৱে কওকস, হৰ হৰ মহাদেৱ। যদি পাকিস্তানে পুনৰ কিবা পাপ কৰে তেন্তে উত্তৰপ্ৰদেশত নিৰ্মিত ক্ষেপণাস্ত্ৰই সন্ত্ৰাসবাদীক ধ্বংস কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি উত্তৰপ্ৰদেশ ইমান দ্ৰুত গতিত উদ্যোগিকভাৱে বিকশিত হৈছে, দেশৰ লগতে বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ কোম্পানীয়ে ইয়াত বিনিয়োগ কৰিছে, ইয়াৰ আঁৰত বিজেপি চৰকাৰৰ উন্নয়ন নীতিৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। সমাজবাদী পাৰ্টীৰ সময়ত উত্তৰপ্ৰদেশত অপৰাধী নিৰ্ভীক আছিল আৰু বিনিয়োগকাৰীয়ে ইয়ালৈ আহিবলৈও ভয় কৰিছিল। কিন্তু, বিজেপি চৰকাৰৰ দিনত অপৰাধীয়ে ভয় খাইছে আৰু বিনিয়োগকাৰীয়ে উত্তৰপ্ৰদেশৰ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত আস্থা দেখিছে। উন্নয়নৰ এই গতিৰ বাবে উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
কাশীত উন্নয়নৰ মহাযজ্ঞ অব্যাহত থকাৰ বাবে মই সন্তুষ্ট। আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে ৰে’ল অভাৰ ব্ৰীজ, জল জীৱন মিছনৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্প, কাশীৰ বিদ্যালয়ৰ সংস্কাৰৰ কাম, হোমিঅ'পেথিক মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ, মুনশী প্ৰেমচান্দৰ উত্তৰাধিকাৰ সংৰক্ষণ, এই সকলোবোৰ কামে ভব্য কাশী, ঐশ্বৰিক কাশী, সমৃদ্ধিশালী কাশী আৰু মোৰ কাশী নিৰ্মাণৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰিব। এই সেৱাপুৰীলৈ অহাটোও সৌভাগ্যৰ কথা। এয়া মা কলকা দেৱীৰ দ্বাৰ। ইয়াৰ পৰাই মা কলকাৰ চৰণত প্ৰণাম। মই সুখী যে আমাৰ চৰকাৰে মা কলকা ধামক সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰি অধিক ভব্য ৰূপ দিছে। মন্দিৰলৈ অহাটোও সহজ হৈ পৰিছে। সেৱাপুৰীৰ ইতিহাস বিপ্লৱৰ ইতিহাস হৈ আহিছে। ইয়াৰ পৰা বহু লোকে স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অংশ লৈছিল। এইখনেই সেইখন সেৱাপুৰী য'ত মহাত্মা গান্ধীৰ সপোন বাস্তৱায়িত হৈছিল। ইয়াত প্ৰত্যেক ঘৰতে পুৰুষ-মহিলাৰ হাতত এটা ঘূৰণীয়া চকা (চৰখা) আছিল আৰু কাকতলীয়া ঘটনাটো চাওঁক, এতিয়া চান্দপুৰৰ পৰা ভাদোহী পথলৈকে প্ৰকল্পৰ সৈতে ভাদোহীৰ শিপিনীসকলেও কাশীৰ শিপিনীৰ লগত যোগ দিছে। ইয়াৰ পৰা বানাৰসী ৰেচমৰ শিপিনীসকলো উপকৃত হ’ব আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা ভাদোহীৰ শিপিনীসকলো উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
কাশী বুদ্ধিজীৱী লোকৰ এখন চহৰ। আজি আমি যেতিয়া অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ কথা কওঁ, তেতিয়া মই আপোনালোকৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰিছো বিশ্বৰ পৰিস্থিতিৰ প্ৰতিও। আজি বিশ্ব অৰ্থনীতি বহু আশংকাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে, সকলোতো অস্থিৰ পৰিৱেশ। এনে পৰিস্থিতিত বিশ্বৰ দেশসমূহে নিজৰ নিজৰ স্বাৰ্থত গুৰুত্ব দিছে। নিজ নিজ দেশৰ স্বাৰ্থৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ভাৰতো বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’বলৈ গৈ আছে। গতিকে ভাৰতেও নিজৰ অৰ্থনৈতিক স্বাৰ্থৰ প্ৰতি সজাগ হ’ব লাগিব। আমাৰ কৃষকৰ স্বাৰ্থ, আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ কৰ্মসংস্থাপন, আমাৰ বাবে সৰ্বোচ্চ গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই দিশত চৰকাৰে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা চলাইছে। কিন্তু দেশৰ নাগৰিক হিচাপে আমাৰো কিছু দায়িত্ব আছে। আৰু এইটো কেৱল এনেকুৱা কথা নহয় যে মোদীয়ে, ভাৰতৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে প্ৰতি মুহূৰ্তত অন্তৰত কৈ থাকিব লাগে, আনক কৈ থাকিব লাগে, যিসকলে দেশৰ মংগল বিচাৰে, যিসকলে দেশক তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিব বিচাৰে, সেয়া যিকোনো ৰাজনৈতিক দলেই হওক, যিকোনো ৰাজনীতিবিদেই হওক, তেওঁলোকৰ সংকোচ এৰি দি, প্ৰতি মুহূৰ্তত, প্ৰতিবাৰেই, প্ৰতিটো ঠাইতে দেশৰ স্বাৰ্থত তেওঁলোকে এটা অনুভূতি জাগ্ৰত কৰিব লাগিব, আৰু সেয়া হ’ল-আমি এটা প্ৰতিশ্ৰুতি লওঁ স্বদেশীৰ বাবে! এতিয়া আমি কোনবোৰ বস্তু কিনিম, কোন স্কেলেৰে আমি সেইবোৰৰ ওজন কৰিম।
মোৰ ভাই-ভনীসকল,
মোৰ দেশবাসী,
এতিয়া আমি যিয়েই কিনিম, মাত্ৰ এটা স্কেল হ’ব লাগে, আমি সেইবোৰ কিনিম যিবোৰ ভাৰতীয় এজনৰ ঘামত তৈয়াৰ কৰা হৈছে। আৰু এনেকুৱা কিবা এটা যিটো ভাৰতৰ জনসাধাৰণে বনাইছে, ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ দক্ষতাৰে নিৰ্মাণ কৰিছে, ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ ঘামত তৈয়াৰ কৰিছে। আমাৰ বাবে সেয়াই স্বদেশী। আমি ভোকেল ফৰ লোকেল মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। আমি প্ৰতিশ্ৰুতি লোৱা উচিত যে আমি কেৱল মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ কৰিম। আমাৰ ঘৰলৈ যি নতুন সামগ্ৰী আহে; নতুন সামগ্ৰীৰ কথা কৈছোঁ। আমাৰ ঘৰলৈ যি নতুন সামগ্ৰী আহিব, সেয়াই হ’ব স্বাধীন, দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে এই দায়িত্ব ল’ব লাগিব। আৰু আজি ব্যৱসায়িক জগতৰ ভাই-ভনীসকললৈ এটা বিশেষ অনুৰোধ জনাব বিচাৰিছো। মোৰ দোকানী ভাই-ভনীসকলক অনুৰোধ কৰিব বিচাৰিছো, যেতিয়া পৃথিৱীখন এনে অস্থিৰতাৰ পৰিবেশৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে, তেতিয়া আমিও ব্যৱসায়েই হওক, সৰু দোকানেই হওক, ব্যৱসায় কৰোঁ। এতিয়া আমি আমাৰ ঠাইৰ পৰা কেৱল থলুৱা সামগ্ৰীহে বিক্ৰী কৰিম।
বন্ধুসকল,
স্বদেশী সামগ্ৰী বিক্ৰীৰ এই সংকল্পও দেশৰ বাবে প্ৰকৃত সেৱা হ’ব। আগন্তুক মাহবোৰ উৎসৱৰ মাহ। দীপাৱলী আহিব, পিছত আহিব বিয়াৰ সময়। এতিয়া আমি প্ৰতি মুহূৰ্ততে স্বদেশী কিনিম। দেশবাসীক কওঁ আমি ভাৰতীয়। এতিয়া বিদেশলৈ গৈ বিয়া পাতি দেশৰ ধন-সম্পত্তি নষ্ট নকৰিব। আৰু মই সুখী যে বহু ডেকা ল’ৰা-ছোৱালীয়ে মোলৈ চিঠি লিখিছিল, আমাৰ পৰিয়ালে বিদেশত বিয়া হোৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে বুলি কৈছিল। কিন্তু আপোনালোকৰ কথা শুনি আমি এতিয়া তাত সকলো বাতিল কৰিছো, কিছু খৰচো হৈছিল। কিন্তু এতিয়া আমি কেৱল ভাৰতত বিয়া হ’ম। আমাৰ ইয়াতো বহুত ভাল ঠাই আছে, য’ত বিবাহ হ’ব পাৰে। সকলোতে স্বদেশীৰ অনুভৱে অনাগত দিনত আমাৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ণয় কৰিবলৈ গৈ আছে। বন্ধুসকল, এয়াও মহাত্মা গান্ধীৰ প্ৰতি এক বৃহৎ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি।
বন্ধুসকল,
এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোন সকলোৰে প্ৰচেষ্টাতহে পূৰণ হ’ব। আকৌ এবাৰ আপোনালোকক আজিৰ উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু ভৱিষ্যতে যদি আমি ভোকেল ফৰ লোকেল সামগ্ৰী কিনো তেন্তে স্বদেশী কিনিম, যদি আমি আমাৰ ঘৰবোৰ সজাই দিম তেন্তে স্বদেশীৰে সজাই দিম, যদি আমি আমাৰ জীৱন উন্নত কৰিম, তেন্তে আমি স্বদেশীৰে উন্নত কৰিম। আহক আমি এই মন্ত্ৰটো লৈ আগবাঢ়ি যাওঁ।
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ।
মোৰ লগত সকলোৱে কওক হৰ হৰ মহাদেৱ।