Ministry of Communications
BSNL and NRL Sign Landmark MoU to Accelerate Industry 4.0 Adoption in India
03 AUG 2025 10:42AM by PIB Delhi
In a major step toward accelerating India’s digital transformation and industrial modernization, Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) and Numaligarh Refinery Limited (NRL) signed a landmark Memorandum of Understanding (MoU) during the “Industry 4.0 Workshop for CPSEs” organized under the aegis of the Ministry of Finance in Guwahati.
The workshop witnessed participation from several senior dignitaries, including the Secretary, Department of Public Enterprises (DPE), CMD NRL, Director (Enterprise Business) BSNL, MD NRL, MD AMTRON, and other senior officials from the Ministry of Finance and various CPSEs. Discussions focused on empowering Central Public Sector Enterprises (CPSEs) to embrace transformative Industry 4.0 technologies—including 5G CNPN, Digital Twins, 3D Printing with AI, Virtual Formulation, AR/VR/MR, IoT, and Big Data Analytics—with a view to fostering innovation, efficiency, and Atmanirbhar Bharat.
Under this MoU, BSNL and NRL will collaborate to deploy India’s first 5G CNPN (Captive Non-Public Network) within the refinery sector, ushering in a new era of secure, ultra-reliable, and real-time industrial connectivity. This initiative is a pioneering step in leveraging indigenous 5G infrastructure for mission-critical operations.
The Secretary, DPE praised the initiative as a shining example of the Government’s “Whole of Government” (WoG)approach, underlining its potential to modernize India’s industrial base, promote advanced skilling, and generate employment opportunities—particularly in the North Eastern Region.
CMD NRL stated that the integration of 5G CNPN will not only enhance operational efficiency and cybersecurity but also enable transformative technologies such as AR/VR-based training, Digital Twins, and real-time IoT applications. He called it a game-changing moment for India’s refinery sector.
CMD, BSNL, Shri A. Robert J. Ravi, remarked, “This partnership exemplifies BSNL’s commitment to empowering India’s strategic sectors with next-generation digital infrastructure. The deployment of a dedicated 5G CNPN at NRL will mark a technological leap forward—not only in connectivity but in redefining how core industries can operate in the future. As a trusted public telecom provider, BSNL is proud to pioneer this journey toward a self-reliant, digitally intelligent Bharat.”
Director (Enterprise Business), BSNL added that this collaboration represents a historic milestone in the adoption of 5G and Industry 4.0 within India’s industrial ecosystem. He reaffirmed BSNL’s commitment to supporting Digital India by offering secure, robust, and future-ready communication infrastructure for CPSEs and enterprises.
This partnership between BSNL and NRL is expected to set the stage for replicable models across other industrial sectors, reinforcing the Government of India’s vision for a digitally empowered and self-reliant Bharat

যোগাযোগ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ভাৰতত উদ্যোগ ৪.০ গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ঐতিহাসিক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ বিএছএনএল আৰু এনআৰএলৰ
03 AUG 2025 10:42AM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰূপান্তৰ আৰু ঔদ্যোগিক আধুনিকীকৰণ ত্বৰান্বিত কৰাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি গুৱাহাটীত বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ তত্বাৱধানত অনুষ্ঠিত “চিপিএছইৰ বাবে উদ্যোগ ৪.০ কৰ্মশালা”ৰ সময়ত ভাৰত সঞ্চাৰ নিগম লিমিটেড (বিএছএনএল) আৰু নুমলীগড় শোধনাগাৰ লিমিটেডে (এনআৰএল) এক ঐতিহাসিক বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে।
এই কৰ্মশালাত ৰাজহুৱা উদ্যোগ বিভাগৰ সচিব (ডিপিই), চিএমডি, এনআৰএলৰ সঞ্চালক (উদ্যোগ ব্যৱসায়), বিএছএনএলৰ পৰিচালন সঞ্চালক, এনআৰএলৰ পৰিচালন সঞ্চালক, এমট্ৰন আৰু বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু বিভিন্ন চিপিএছইৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াকে ধৰি কেইবাগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। আলোচনাত কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহক (চিপিএছই) পৰিৱৰ্তনশীল উদ্যোগ ৪.০ প্ৰযুক্তিসমূহ গ্ৰহণ কৰিবলৈ সবলীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়—য’ত ৫জি চিএনপিএন, ডিজিটেল টুইনছ, এআইৰ সৈতে থ্ৰীডি প্ৰিণ্টিং, ভাৰ্চুৱেল ফৰ্মুলেচন, এআৰ/ভিআৰ/এমআৰ, আইঅ’টি আৰু বিগ ডাটা এনালাইটিক্সকে ধৰি উদ্ভাৱন, দক্ষতা আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে।
এই বুজাবুজি চুক্তিৰ অধীনত বিএছএনএল আৰু এনআৰএলে শোধনাগাৰ খণ্ডত ভাৰতৰ প্ৰথমটো ৫জি চিএনপিএন (কেপটিভ নন-পাব্লিক নেটৱৰ্ক) স্থাপনৰ বাবে সহযোগিতা আগবঢ়াব, যাৰ ফলত সুৰক্ষিত, অতি নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু সঠিক সময়ৰ ঔদ্যোগিক সংযোগৰ নতুন যুগৰ সূচনা হ’ব। এই পদক্ষেপটো গুৰুত্বপূৰ্ণ মিচনৰ কাৰ্য্যকলাপৰ বাবে থলুৱা ৫জি আন্তঃগাঁথনিৰ সুবিধা আদায় কৰাৰ দিশত এক অগ্ৰণী পদক্ষেপ।
ডিপিইৰ সচিবগৰাকীয়ে এই পদক্ষেপক চৰকাৰৰ “সমগ্ৰ চৰকাৰ” দৃষ্টিভংগীৰ এক মহান উদাহৰণ হিচাপে প্ৰশংসা কৰি ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক ভিত্তি আধুনিকীকৰণ, উন্নত দক্ষতাক প্ৰসাৰিত কৰা আৰু বিশেষকৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ সম্ভাৱনাক আলোকপাত কৰে।
এনআৰএলৰ মুখ্য পৰিচালন সঞ্চালকে কয় যে ৫জি চিএনপিএনৰ সংহতিৰ ফলত কেৱল কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষা বৃদ্ধি হোৱাই নহয়, এআৰ/ভিআৰ ভিত্তিক প্ৰশিক্ষণ, ডিজিটেল টুইন আৰু সঠিক সময়ৰ আইঅ’টি প্ৰয়োগৰ দৰে পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰযুক্তিও সক্ষম হ’ব। তেওঁ ইয়াক ভাৰতৰ শোধনাগাৰ খণ্ডৰ বাবে এক টাৰ্নিং পইণ্ট বুলি অভিহিত কৰে।
বিএছএনএলৰ মুখ্য পৰিচালন সঞ্চালক শ্ৰী এ ৰবাৰ্ট জে ৰবিয়ে কয়, "এই অংশীদাৰিত্বই ভাৰতৰ কৌশলগত খণ্ডসমূহক পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ দ্বাৰা সবলীকৰণৰ বাবে বিএছএনএলৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে।এনআৰএলত এটা সমৰ্পিত ৫জি চিএনপিএন কাৰ্যকৰী কৰাটোৱে কেৱল সংযোগৰ ক্ষেত্ৰতে নহয়, বৰঞ্চ ভৱিষ্যতে মূল উদ্যোগসমূহে কেনেদৰে কাম কৰিব পাৰে সেই বিষয়ে পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো এক প্ৰযুক্তিগত উত্থান হিচাপে চিহ্নিত কৰিব। এটা বিশ্বাসযোগ্য ৰাজহুৱা টেলিকম সুবিধা প্ৰদানকাৰী, বিএছএনএলে এই যাত্ৰাক স্বাৱলম্বী, ডিজিটেলী বুদ্ধিমান ভাৰতৰ দিশত আগবঢ়াই নিয়াৰ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে।” তেওঁ চিপিএছই আৰু উদ্যোগসমূহৰ বাবে সুৰক্ষিত, শক্তিশালী আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু যোগাযোগ আন্তঃগাঁথনি প্ৰদান কৰি ডিজিটেল ইণ্ডিয়াক সমৰ্থন কৰাৰ বিএছএনএলৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।
বিএছএনএল আৰু এনআৰএলৰ মাজত এই অংশীদাৰিত্বই অন্যান্য ঔদ্যোগিক খণ্ডত অনুকৰণযোগ্য আৰ্হিৰ বাবে মঞ্চ স্থাপন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যিয়ে ভাৰত চৰকাৰৰ ডিজিটেলী সৱল আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক শক্তিশালী কৰিব।