Ministry of Steel
INS Ajay and INS Nistar: Latest Milestones in SAIL’s Strategic Steel Support to Defence Indigenization
04 AUG 2025 3:28PM by PIB Delhi
Steel Authority of India Limited (SAIL), India’s largest steelmaking Maharatna PSU, continues to play its pivotal role in defence indigenization by supplying critical-grade steel for INS Ajay, launched by Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd. (GRSE) and INS Nistar, commissioned by Hindustan Shipyard Ltd. (HSL) during July, 2025.
SAIL has supplied the entire quantity of special DMR grade steel plates for INS Ajay ensuring structural integrity and stealth performance. INS Ajay is the eighth and final vessel in the indigenously built Anti-Submarine Warfare Shallow Water Craft (ASW-SWC) series constructed by GRSE.
SAIL has also supplied the entire quantity of special grade Plates for the newly commissioned INS Nistar, India’s first indigenously designed and built Diving Support Vessel (DSV). INS Nistar, delivered by HSL, is poised to play a vital role in submarine rescue operations, deep-sea diving, and sustained patrolling.
SAIL’s commitment to powering India’s naval strength underscores its strategic support to national defence goals and its integral role in building an Atmanirbhar Bharat. With every tonne of steel, SAIL continues to forge the backbone of India’s maritime readiness and defence resilience.

ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ଅଜୟ ଏବଂ ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ନିସ୍ତାର ପାଇଁ ସେଲ୍ ଇସ୍ପାତ ଯୋଗାଣ କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି
04 AUG 2025 3:28PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀ ଷ୍ଟିଲ୍ ଅଥରିଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ସେଲ୍) ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାହାଜ, ଆଇଏନ୍ଏସ୍ 'ଅଜୟ' ଏବଂ ଆଇଏନ୍ଏସ୍ 'ନିସ୍ତାର' ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଇସ୍ପାତ ଯୋଗାଣ କରି ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସ୍ୱଦେଶୀକରଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ଏହି ଦୁଇଟି ଜାହାଜ ମଧ୍ୟରୁ, ଆଇଏନ୍ଏସ୍ 'ଅଜୟ'କୁ ଗତ ବର୍ଷ ଜୁଲାଇ ମାସରେ ଗାର୍ଡେନ୍ ରିଚ୍ ସିପ ବିଲ୍ଡର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (GRSE) ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ନିସ୍ତାରକୁ ମଧ୍ୟ ଗତ ବର୍ଷ ଜୁଲାଇ ମାସରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ସିପ୍ୟାର୍ଡ ଲିମିଟେଡ୍ (HSL) ଦ୍ୱାରା କମିଶନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆଇଏନ୍ଏସ୍ 'ଅଜୟ' ପାଇଁ ସେଲ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିମାଣର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡି. ଏମ୍. ଆର୍. ଗ୍ରେଡ୍ ଷ୍ଟିଲ୍ ପ୍ଲେଟ୍ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି, ଯାହା ଏହି ଉଚ୍ଚମାନର ଇସ୍ପାତ ଜାହାଜର ଗଠନାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗୁପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଇଏନ୍ଏସ୍ 'ଅଜୟ' ହେଉଛି ଗାର୍ଡେନ୍ ରିଚ୍ ସିପ ବିଲ୍ଡର୍ସ ଆଣ୍ଡ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (GRSE) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଅଷ୍ଟମ ଏବଂ ଶେଷ ସ୍ୱଦେଶୀ ଆଣ୍ଟି-ସବମେରିନ୍ ୱାରଫେୟାର ଶ୍ୟାଲୋ ୱାଟର କ୍ରାଫ୍ଟ (ASW-SWC)।
ସେହିପରି ନୂତନ ଭାବରେ କମିଶନ ହୋଇଥିବା ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ନିସ୍ତାର ପାଇଁ ସେଲ୍ ତରଫରୁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରେଡ୍ ପ୍ଲେଟ୍ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ନିସ୍ତାର ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ନିର୍ମିତ ଡାଇଭିଂ ସପୋର୍ଟ ଜାହାଜ (DSV)। ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ସିପୟାର୍ଡ ଲିମିଟେଡ୍ ଦ୍ୱାରା କମିଶନରେଟ୍ ହୋଇଥିବା INS ନିସ୍ତାର, ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ, ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ଡାଇଭିଂ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପାଟ୍ରୋଲିଂରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ସେଲ୍ ଭାରତର ନୌସେନା ଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ କମ୍ପାନୀର ରଣନୈତିକ ସମର୍ଥନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହା 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ଗଠନରେ ସେଲର ଅଭିନ୍ନ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟନ୍ ଇସ୍ପାତ ସହିତ, SAIL ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ମୂଳଦୁଆକୁ ନିରନ୍ତର ମଜବୁତ କରୁଛି।