Ministry of Communications
Nationwide Transition of India Post to Advanced Postal Technology (APT)
06 AUG 2025 12:15PM by PIB Delhi
As part of its digital transformation under IT 2.0, India Post has undertaken a massive nationwide rollout of the Advanced Postal Technology (APT) application. This transition from the legacy system marks a major step toward delivering faster, smarter, and more customer-centric postal services.
Given the scale and complexity of this migration—spanning over 1.64 lakh post offices across urban, rural, and remote area slowness was observed during the first day of roll out i.e on 04.08.2025. However, the technical team worked round the clock and rectified the slowness by 05.08.2025.
Anticipating such challenges because of the scale and complexity of this roll out, the Department has already put in place dedicated support teams and real-time monitoring systems to promptly address and resolve operational issues. The APT system is now delivering notable improvements in transaction speed, digital payment integration, real-time tracking, and overall user experience. On 05.08.2025 more than 20 lakh articles were booked and more than 25 lakh articles were delivered through the new application across India.
India Post remains firmly committed to ensuring uninterrupted public service. The Department is closely monitoring performance and continues to take all necessary measures to ensure a smooth and efficient transition. It also extends sincere gratitude to citizens for their patience and cooperation during this critical digital upgrade.

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ପୋଷ୍ଟର ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ଉନ୍ନତ ପୋଷ୍ଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ
06 AUG 2025 12:15PM by PIB Bhubaneswar
ଆଇଟି ୨.୦ ଅଧୀନରେ ଏହାର ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ପୋଷ୍ଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ଏପିଟି) ଆପ୍ଲିକେସନର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରସାରଣ କରିଛି ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ରୁତ, ସ୍ମାର୍ଟ ଏବଂ ଅଧିକ ଗ୍ରାହକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଡାକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ।
ସହରାଞ୍ଚଳ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ୧.୬୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଡାକଘରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଜଟିଳତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଥମ ଦିନ ଅର୍ଥାତ ୪ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମନ୍ଥରତା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିଲା। ତଥାପି ବୈଷୟିକ ଦଳ ଦିନରାତି କାମ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରିମାଣ ଏବଂ ଜଟିଳତା ହେତୁ ଏପରି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରି ବିଭାଗ ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସହାୟତା ଦଳ ଏବଂ ବାସ୍ତବ-ସମୟ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା। ଉନ୍ନତ ଡାକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବର୍ତ୍ତମାନ କାରବାର ଗତି, ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ସମନ୍ୱୟ, ପ୍ରକୃତ-ସମୟ ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଜ୍ଞତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ସାରା ଦେଶରେ ଏହି ନୂତନ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୋଷ୍ଟ ବୁକ୍ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୋଷ୍ଟ ବିତରଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ଭାରତୀୟ ଡାକ ବିଭାଗ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ବିଭାଗ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି। ସୁଗମ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅପଗ୍ରେଡ୍ ସମୟରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
sws