Ministry of Information & Broadcasting
Govt Reaffirms Commitment to Creative Freedom, Enforces OTT Oversight via IT Rules, 2021; Three-Tier Grievance Redressal Mechanism in Place to Regulate OTT Content
Comprehensive Guidelines Drive Govt Messaging Across Print, Digital and AV Media
Government Partners with Global Tech Giants to Develop Skilled Workforce for AVGC-XR; Indian Institute of Creative Technologies (IICT) Launched with Rs. 392.85 Cr Investment to Train Next-Gen Talent in AVGC-XR
06 AUG 2025 2:56PM by PIB Delhi
Creative freedom and OTT regulation:
Freedom of expression including creative freedom is protected under Article 19 of the Constitution.
To address the negative effects of harmful content on OTT platforms, Government has notified the Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media, Ethics Code) Rules, 2021 on 25.02.2021 under IT Act, 2000.
● Part-III of the rules provides for a Code of Ethics for digital news publishers and publishers of online curated content (OTT platforms).
● OTT platforms are under obligation not to transmit any content which is prohibited by law for the time being in force.
These rules further provide a three-tier grievance redressal mechanism as follows:
Level I: Self-regulation by the publishers
Level II: Self-regulation by the self-regulating bodies of the publishers
Level III - Oversight mechanism by the Central Government
Complaints received by the Ministry are forwarded to the concerned OTT platforms for resolution as per IT Rules, 2021.
Following due consultations with relevant Ministries, Government has blocked 43 OTT platforms for displaying obscene content.
Government advertisements:
Central Bureau of Communication (CBC) issues advertisements of Government of India across various media platforms, including newspapers, TV/radio, outdoor, digital media, etc.
To ensure wide coverage of intended message, detailed policy guidelines have been issued in respect of various media such as print, audio-visual, digital, outdoor publicity, etc. These guidelines are available on the CBC website cbcindia.gov.in.
Promotion of AVGC-XR sector:
AVGC-XR includes Animation, Visual Effects, Gaming, Comics and Extended Reality Sector.
Government of India recognises the AVGC-XR sector as a one of the core component of India’s creative ecosystem. A National AVGC‑XR Task Force, constituted in April 2022 has laid down the strategic roadmap for promotion of the sector.
Important initiatives of Government for AVGC sector are as follows:
World Audio Visual and Entertainment Summit 2025
● Held in Mumbai from 1st to 4th May 2025 to position India as a global hub for media and entertainment.
● Create in India Challenge: A nationwide next-generation creative talent hunt across 34 creative categories like animation, gaming, AR/VR and music. It attracted over 1 lakh registrations from creators across the world.
● Featured initiatives such as WAVES Bazaar, WaveX accelerator connecting creators to investors & enabling wider access to markets and mentorship.
● Provided masterclasses and mentorships in storytelling, AI, XR, and digital content creation.
Establishment of Indian Institute of Creative Technologies
IICT has been established as a premier institute for the creative technologies, focusing on industry-oriented curriculum and global best practices.
● Rs 392.85 Cr has been allocated for the development and operations of IICT.
● IICT is modelled on the lines of IITs and IIMs, for creative technologies.
● It has signed MoUs with major global companies including Google, Meta, NVIDIA, Microsoft, Apple, Adobe, WPP, etc. for academic collaboration
● IICT provides advanced training for professionals and trainers in AVGC-XR domains.
● The inaugural academic offering includes four specialized courses in Gaming, four courses in Post Production and nine courses in Animation, Comics and XR.
● Further details are available on the website https://theiict.in.
This information was submitted by Union Minister of Information and Broadcasting Shri Ashwini Vaishnaw in Lok Sabha today

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰে সৃষ্টিশীল স্বাধীনতাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰিছে, আইটি নিয়ম, ২০২১ৰ অধীনত অ’টিটি তদাৰকী ৰূপায়ণ কৰিছে; অ’টিটিৰ বিষয়বস্তু নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে তিনিটা স্তৰৰ অভিযোগ নিৰাময় ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন
বিস্তৃত নিৰ্দেশনাৰ জৰিয়তে ছপা, ডিজিটেল আৰু এভি মাধ্যমত চৰকাৰী বাৰ্তা প্ৰচাৰ
এভিজিচি-এক্সআৰৰ বাবে দক্ষ কৰ্মশক্তি বিকাশৰ বাবে গ্লোবেল টেক কোম্পানীসমূহৰ সৈতে চৰকাৰী অংশীদাৰিত্ব; এভিজিচি-এক্সআৰত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ প্ৰতিভাক প্ৰশিক্ষণ দিবলৈ ৩৯২.৮৫ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ক্ৰিয়েটিভ টেকন’লজি (আইআইচিটি) আৰম্ভ
06 AUG 2025 2:56PM by PIB Guwahati
সৃষ্টিশীল স্বাধীনতা আৰু অ’টিটি নিয়ন্ত্ৰণ:
সৃষ্টিশীল স্বাধীনতাকে ধৰি মত প্ৰকাশৰ স্বাধীনতা সংবিধানৰ ১৯ নং অনুচ্ছেদৰ অধীনত সুৰক্ষিত।
অ’টিটি প্লেটফৰ্মত ক্ষতিকাৰক বিষয়বস্তুৰ নেতিবাচক প্ৰভাৱৰ সমাধানৰ বাবে চৰকাৰে আইটি আইন, ২০০০ৰ অধীনত ২৫.০২.২০২১ তাৰিখে তথ্য প্ৰযুক্তি (মধ্যস্থতাকাৰী নিৰ্দেশনা আৰু ডিজিটেল মিডিয়া, নৈতিকতা সংহিতা) নিয়ম, ২০২১ অৱগত কৰিছে।
· নিয়মৰ তৃতীয় খণ্ডত ডিজিটেল বাতৰি প্ৰকাশক আৰু অনলাইন কিউৰেটেড কন্টেন্ট (অ’টিটি প্লেটফৰ্ম) প্ৰকাশকৰ বাবে নৈতিকতা সংহিতাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
· অ’টিটি প্লেটফৰ্মসমূহে কোনো ধৰণৰ বিষয়বস্তু প্ৰেৰণ নকৰাৰ বাধ্যবাধকতা কৰে যিটো আপাততঃ বলবৎ থকা আইনৰ দ্বাৰা নিষিদ্ধ।
এই নিয়মসমূহে আৰু তলত দিয়া ধৰণে তিনি স্তৰৰ অভিযোগ নিৰাময় ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰে:
· প্ৰথম স্তৰ: প্ৰকাশকৰ দ্বাৰা আত্মনিয়ন্ত্ৰণ
· দ্বিতীয় স্তৰ: প্ৰকাশকসকলৰ আত্মনিয়ন্ত্ৰণকাৰী সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা আত্মনিয়ন্ত্ৰণ
· তৃতীয় স্তৰ - কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ তদাৰকী ব্যৱস্থা
মন্ত্ৰালয়ে লাভ কৰা অভিযোগসমূহ আইটি নিয়ম, ২০২১ অনুসৰি সমাধানৰ বাবে সংশ্লিষ্ট অ’টিটি প্লেটফৰ্মলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়।
সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে যথাযথ আলোচনাৰ অন্তত চৰকাৰে অশ্লীল বিষয়বস্তু প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ৪৩টা অ’টিটি প্লেটফৰ্ম ব্লক কৰিছে।
চৰকাৰী বিজ্ঞাপন:
কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰো (চিবিচি)-এ বাতৰি কাকত, টিভি/ৰেডিঅ’, আউটড’ৰ, ডিজিটেল মিডিয়া আদিকে ধৰি বিভিন্ন মাধ্যমৰ মঞ্চত ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞাপন জাৰি কৰে।
উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত বাৰ্তাৰ ব্যাপক কভাৰেজ নিশ্চিত কৰিবলৈ বিভিন্ন মাধ্যম যেনে ছপা, দৃশ্য-শ্ৰাব্য, ডিজিটেল, বাহ্য়িক প্ৰচাৰ আদিৰ ক্ষেত্ৰত বিশদ নীতি নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে। এই নিৰ্দেশনাসমূহ চিবিচিৰ ৱেবছাইট cbcindia.gov.in-ত উপলব্ধ।
এভিজিচি-এক্সআৰ খণ্ডৰ প্ৰসাৰ:
এভিজিচি-এক্সআৰত এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং, কমিক্স আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি খণ্ড অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে এভিজিচি-এক্সআৰ খণ্ডক ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ অন্যতম মূল উপাদান হিচাপে স্বীকৃতি দিয়ে। ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল মাহত গঠন হোৱা এটা ৰাষ্ট্ৰীয় এভিজিচি‐এক্সআৰ টাস্ক ফ’ৰ্চে এই খণ্ডটোৰ প্ৰসাৰৰ বাবে কৌশলগত ৰোডমেপ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
এভিজিচি খণ্ডৰ বাবে চৰকাৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপসমূহ হ’ল-
বিশ্ব অডিঅ’ ভিজুৱেল আৰু মনোৰঞ্জন সন্মিলন ২০২৫
· ভাৰতক সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জনৰ বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিবলৈ ২০২৫ চনৰ ১ মে’ৰ পৰা ৪ মে’লৈ মুম্বাইত অনুষ্ঠিত।
· ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জ: এনিমেচন, গেমিং, এআৰ/ভিআৰ আৰু সংগীতৰ দৰে ৩৪টা সৃষ্টিশীল শিতানত দেশজোৰা পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সৃষ্টিশীল প্ৰতিভাৰ সন্ধান। ই সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৃষ্টিকৰ্তাৰ পৰা ১ লাখৰো অধিক পঞ্জীয়ন আকৰ্ষণ কৰিছিল।
· ৱেভছ বজাৰ, ৱেভএক্স ত্বৰক যেনে সৃষ্টিকৰ্তাসকলক বিনিয়োগকাৰীৰ সৈতে সংযোগ কৰা আৰু বজাৰত বহল প্ৰৱেশ আৰু মেণ্টৰশ্বিপ সক্ষম কৰা।
· গল্প কোৱা, এআই, এক্সআৰ, আৰু ডিজিটেল কন্টেন্ট সৃষ্টিৰ মাষ্টাৰক্লাছ আৰু মেণ্টৰশ্বিপ প্ৰদান কৰিছিল।
ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ক্ৰিয়েটিভ টেকন’লজিছ স্থাপন
উদ্যোগমুখী পাঠ্যক্ৰম আৰু বিশ্বব্যাপী উত্তম পদ্ধতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তিৰ বাবে আইআইচিটিক এক প্ৰিমিয়াৰ ইনষ্টিটিউট হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে।
· আইআইচিটিৰ উন্নয়ন আৰু পৰিচালনাৰ বাবে ৩৯২.৮৫ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে।
· আইআইচিটিক সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তিৰ বাবে আইআইটি আৰু আইআইএমৰ আৰ্হিত সাজু কৰা হৈছে।
· ই শৈক্ষিক সহযোগিতাৰ বাবে গুগল, মেটা, এনভিডিয়া, মাইক্ৰ’ছফ্ট, এপল, এড’ব, ডব্লিউপিপি আদিকে ধৰি প্ৰধান বিশ্বব্যাপী কোম্পানীসমূহৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে
· আইআইচিটিয়ে এভিজিচি-এক্সআৰ ডমেইনৰ পেছাদাৰী আৰু প্ৰশিক্ষকৰ বাবে উন্নত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে।
· উদ্বোধনী একাডেমিক অফাৰত গেমিঙৰ চাৰিটা বিশেষ পাঠ্যক্ৰম, পোষ্ট প্ৰডাকচনৰ চাৰিটা পাঠ্যক্ৰম আৰু এনিমেচন, কমিক্স আৰু এক্সআৰৰ ৯টা পাঠ্যক্ৰম অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
· অধিক তথ্য ৱেবছাইট https://theiict.in-ত উপলব্ধ।
এই তথ্য আজি লোকসভাত কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অশ্বিনী বৈষ্ণৱে দাখিল কৰে।