Ministry of Railways
Major Rail Infrastructure Push for North East Region with 12 New Projects of Total Length of 777 Km, Costing Over ₹69,000 Crores
Railway Budget for NER Grows About 5 Times Since 2009-14
17 Railway Surveys Covering 1790 Km Sanctioned in NER Under PM Gati Shakti NMP Since FY 2022-23
06 AUG 2025 7:03PM by PIB Delhi
To augment and increase line capacity of rail network situated in North East Region, 12 Railway projects (08 New Lines, 04 Doubling), of total length of 777 Km, costing ₹69,342 crore falling fully/partly in North Eastern Region (NER) have been sanctioned, out of which 278 Km length has been commissioned and an expenditure of ₹41,676 crore has been incurred upto March, 2025.
The status of work is summarized as under:-
Category
No. of projects
Total Length
(in Km)
Length Commissioned (in Km)
Expenditure upto March, 2024 ( in Cr.)
New Lines
08
448
113
38,078
Doubling
04
329
165
3,698
Total
12
777
278
41,676
Average Budget allocation for Infrastructure projects and other works, falling fully/ partly in North Eastern Region (NER) is as under:-
Period
Outlay
2009-14
₹2,122 crore/year
2025-26
₹10,440 crore ( about 5 times)
Commissioning of sections (New Line, Gauge Conversion and Doubling) falling fully/partly in North Eastern Region (NER) during 2009-14 and 2014-2025 is as under:-
Period
New track Commissioned
Average commissioning of new tracks
2009-14
333 Km
66.6 Km/year
2014-25
1,840 Km
167.27 Km/year (about 3 times)
Projects commissioned falling fully/partly in North East Region since 2014, are as under:
SN
Project
Cost
(₹ in crore)
1
Bogibeel Bridge (92 Km.)
5820
2
Agartala-Sabroom (112 Km.) New Line
3170
3
Agartala-Akaura (5 Km) New Line
865
4
Rangiya-Murkongselek (510 Km) Gauge Conversion
3019
5
Kumarghat-Agartala (109 Km) Gauge Conversion
1242
6
Katakhal–Bharabi (84 Km) Gauge Conversion
348
7
Lumding-Badarpur- Silchar & Badarpur- Kumarghat (412 Km) Gauge Conversion
673
8
Lumding-Hojai (45 Km) Doubling
410
9
Digaru-Hojai (102 Km) Doubling
1873
10
New Bongaigaon-Agthori (143 Km.) Doubling
2048
Some of the main projects falling fully/partly in the North East Region which have been taken up are as under:-
SN
Name of the project
Cost
(₹ In crore)
1
Jiribam-Imphal (111 Km) New Line
18562
2
Dimapur-Kohima (82 Km) New Line
6911
3
Bhairabi-Sairang (51 Km) New Line
5521
4
Murkongselek-Pasighat (27 Km) New Line
980
5
New Bongaigaon-Goalpara-Guwahati (Kamakhaya) (176 Km) Doubling
2950
6
Saraighat Bridge (7 Km) Doubling
1478
7
Aluabari-Thakurganj (20 km) Doublng
327
8
Aluabari-New Jalpaiguri (57 km)3rd & 4th Line
1786
Further, during the last three years i.e. FY 2022-23, 2023-24, 2024-25 and the current FY, 17 surveys (13 New Line, and 4 Doubling) of total length 1790 Km. falling fully/ partly in the North East Region have been sanctioned under PM Gati Shakti NMP. Some important surveys are as below:
SN
Name of Project
Length in Kilometer
1
Zubza-Imphal New Line
150
2
Lanka - Silchar via Chandranathpur New Line
208
3
Sairang-Hbichhuah (Mizoram) New Line
223
4
Agthori-Dekargaon New Line
130
5
Tejpur-Silghat New Line
40
6
Chandranathpur-Agartala Doubling
244
7
Guwahati-Lumding 3rd line
181
8
New Jalpaiguri-Kamakhya 3rd & 4th Line
421
9
Katihar- Aluabari 3rd & 4th Line
145
After firming up of DPR, sanctioning of project requires consultation with various stake-holders including State Governments and necessary approvals viz. appraisal of NITI Aayog, Ministry of Finance etc. As sanctioning of projects is a continuous and dynamic process, exact timelines cannot be fixed.
Similarly, to augment and increase line capacity of rail network situated in North Eastern Railway, as on 01.04.2025, total 17 Railway infrastructure projects (08 New Line, 01 Gauge Conversion and 08 Doubling), of total length of 1,253 km, costing `20,466 crore on North Eastern Railway are sanctioned, out of which 354 km length has been commissioned and an expenditure of `10,486 crore has been incurred upto March 2025. The summary is as under:
Category
No. of sanctioned projects
Total length
(Km)
Length commissioned
till Mar'25 (Km)
Total expenditure upto March 2025 (Cr.)
New Line
8
656
48
4042
Gauge Conversion
1
56
0
260
Doubling /Multitracking
8
541
306
6184
Total
17
1253
354
10486
Details of some of the recently completed projects on North Eastern Railway are as under:
SN
Name of Project
Latest Cost (Cr.)
1
Ghazipur city-Tarighat new line (17 Km)
1766
2
Indara-Dohrighat gauge conversion (34 Km)
213
3
Lucknow-Pilibhit gauge conversion (263 Km)
1634
4
Ballia-Gazipur city doubling (65 Km)
650
5
Aunrihar-Jaunpur doubling (60 Km)
405
6
Malhaur-Daliganj doubling (13 Km)
183
7
Rosa-Sitapur Cantt-Burhwal doubling (181 Km)
2094
8
Varanasi-Madhosingh-Allahabad doubling (120 Km)
2018
9
Aishbagh-Manaknagar doubling (4 Km)
82
Some of the main projects on North Eastern Railway, which have been taken up, are as under:
SN
Name of Project
Cost (Cr.)
1
Anandnagar - Ghughuli via Maharajganj new line (53 Km)
958
2
Etah – Kasganj new line (29 Km)
389
3
Gorakhpur Cantt – Valmiki Nagar Doubling (96 Km)
1121
4
Barabanki-Burhwal 3rd line (27 Km)
426
5
Mankapur-Tikri doubling (28 Km)
280
Total 46 surveys (5 New Line, 2 Gauge Conversion and 39 Doubling), of total length of 1878 Km on North Eastern Railway, have been sanctioned during the last three years (2022-2023, 2023-2024, 2024-2025) and current financial year.
Completion of Railway project/s depends on various factors like quick land acquisition by State Government, forest clearance by officials of forest department, shifting of infringing utilities, statutory clearances from various authorities, geological and topographical conditions of area, law and order situation in the area of project/s site, number of working months in a year for particular project site etc. All these factors affect the completion time and cost of the project/s.
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a written reply to a question in Lok Sabha today.

ৰেল মন্ত্ৰালয়
৭৭৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ১২ টা নতুন প্ৰকল্পৰ সৈতে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে ডাঙৰ ৰে'ল আন্তঃগাঁথনিত নতুন পদক্ষেপ, ইয়াৰ বাবে ব্যয় ৬৯,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক
২০০৯-১৪ চনৰ পৰা এন ই আৰৰ বাবে ৰেলৱে বাজেট প্ৰায় ৫ গুণলৈ বৃদ্ধি
২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা পি এম গতি শক্তি এন এম পিৰ অধীনত এন ই আৰত ১৭৯০ কিলোমিটাৰ সামৰি ১৭টা ৰেলৱে জৰীপত অনুমোদন
06 AUG 2025 7:03PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূব অঞ্চলত অৱস্থিত ৰেল নেটৱৰ্কৰ লাইন ক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু বিকাশৰ বাবে ৭৭৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ১২টা ৰেলৱে প্ৰকল্প (০৮টা নতুন লাইন, ০৪ ডাবলিং)ৰ বাবে ৬৯,৩৪২ কোটি টকা উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ধাৰ্য্য কৰা হৈছে। ইযাৰ ভিতৰত ২৭৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ ব্যয় হৈছে ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহলৈকে ৪১,৬৭৬ কোটি টকা ।
কামৰ অৱস্থা তলত দিয়া ধৰণে সংক্ষিপ্তভাৱে উল্লেখ কৰা হৈছে:-
শ্ৰেণী
প্ৰকল্পৰ সংখ্যা
মুঠ দৈৰ্ঘ্য
(কিলোমিটাৰত)
দৈৰ্ঘ্য কমিচন কৰা হৈছে (কিলোমিটাৰত)
মাৰ্চ, ২০২৪ পৰ্যন্ত ব্যয় (কোটি টকাত)
নতুন লাইন
নতুন লাইন
০৮
১১৩
৩৮,০৭৮
দুগুণ কৰা
০৪
৩২৯
৩
৩,৬৯৮
মুঠ
১২
৭৭৭
২৭৮
৪১,৬৭৬
আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প আৰু অন্যান্য কামৰ বাবে গড় বাজেট আবণ্টন, সম্পূৰ্ণৰূপে/ আংশিকভাৱে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত (এন ই আৰ) ৰ বাবে
সময়
ব্যয়
২০০৯-১৪ চন
২,১২২ কোটি টকাত /বছৰ
২০২৫-২৬ চন
১০,৪৪০ কোটি টকাত ( প্ৰায় ৫ বাৰ)
২০০৯-১৪ আৰু ২০১৪-২০২৫ চনৰ ভিতৰত উত্তৰ-পূব অঞ্চল (এন ই আৰ)ত সম্পূৰ্ণৰূপে/আংশিকভাৱে পৰা অংশ (নিউ লাইন, গেজ কনভাৰ্চন আৰু ডাবলিং)ৰ কমিচনিং তলত দিয়া ধৰণে হ’ব:-
সময়কাল
নতুন ট্ৰেক কমিচন কৰা হৈছে
নতুন ট্ৰেকৰ গড় কমিচনিং
২০০৯-১৪ চন
৩৩৩ কি.মি
৬৬.৬ কিলোমিটাৰ প্ৰতি বছৰ
২০১৪-২৫ চন
১,৮৪০ কি.মি
১৬৭.২৭ কিলোমিটাৰ/বছৰ (প্ৰায় ৩ বাৰ)
২০১৪ চনৰ পৰা উত্তৰ-পূব অঞ্চলত সম্পূৰ্ণৰূপে/আংশিকভাৱে কমিচন কৰা প্ৰকল্পসমূহ, তলত দিয়া ধৰণৰ:
ক্ৰমিক নং
প্ৰকল্প
খৰচ
( কোটি টকাত)
১
বগীবিল দলং (৯২ কিলোমিটাৰ)
৫৮২০
২
আগৰতলা-চবৰুম (১১২ কিলোমিটাৰ) নতুন লাইন
৩১৭০
৩
আগৰতলা-আকৌৰা (৫ কিলোমিটাৰ) নতুন লাইন
৮৬৫
৪
ৰঙিয়া-মুৰ্কংচেলেক (৫১০ কিলোমিটাৰ) গেজ ৰূপান্তৰ
৩০১৯
৫
কুমাৰঘাট-আগৰতলা (১০৯ কিলোমিটাৰ) গেজ ৰূপান্তৰ
১২৪২
৬
কাটাখাল–ভাৰাবী (৮৪ কিলোমিটাৰ) গেজ ৰূপান্তৰ
৩৪৮
৭
লামডিং-বদৰপুৰ- শিলচৰ আৰু বদৰপুৰ- কুমাৰঘাট (৪১২ কিলোমিটাৰ) গেজ ৰূপান্তৰ
৬৭৩
৮
লামডিং-হোজাই (৪৫ কিলোমিটাৰ) ডাবলিং
৪১০
৯
ডিগাৰু-হোজাই (১০২ কিলোমিটাৰ) ডাবলিং
১৮৭৩
১০
নিউ বঙাইগাঁও-আগিয়াঠুৰি (১৪৩ কিলোমিটাৰ) দুগুণ
২০৪৮
উত্তৰ-পূব অঞ্চলত সম্পূৰ্ণৰূপে/আংশিকভাৱে পৰা কিছুমান মূল প্ৰকল্প যিবোৰ গ্ৰহণ কৰা হৈছে সেইবোৰ তলত দিয়া ধৰণৰ:-
ক্ৰমিক নং
প্ৰকল্পৰ নাম
খৰচ
(কোটি টকাত)
১
জিৰিবাম-ইম্ফল (১১১ কিলোমিটাৰ) নতুন লাইন
১৮৫৬২
২
ডিমাপুৰ-কোহিমা (৮২ কিলোমিটাৰ) নতুন লাইন
৬৯১১
৩
ভৈৰবী-ছৈৰাং (৫১ কিলোমিটাৰ) নতুন লাইন
৫৫২১
৪
মুৰকংচেলেক-পাছিঘাট (২৭ কিলোমিটাৰ) নতুন লাইন
৯৮০
৫
নিউ বঙাইগাঁও-গোৱালপাৰা-গুৱাহাটী (কামাখায়া) (১৭৬ কিলোমিটাৰ) দুগুণ
২৯৫০
৬
শৰাইঘাট দলং (৭ কিলোমিটাৰ) দুগুণ
১৪৭৮
৭
আলুৱাবাৰী-ঠাকুৰগঞ্জ (২০ কিলোমিটাৰ) ডাবলিং
৩২৭
৮
আলুৱাবাৰী-নতুন জলপাইগুৰি (৫৭ কিলোমিটাৰ)৩য় আৰু ৪ৰ্থ লাইন
১৭৮৬
ইয়াৰ উপৰি যোৱা তিনি বছৰৰ ভিতৰত অৰ্থাৎ ২০২২-২৩, ২০২৩-২৪, ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষ আৰু বৰ্তমানৰ বিত্তীয় বৰ্ষত মুঠ ১৭৯০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ১৭টা জৰীপ (১৩টা নিউ লাইন, আৰু ৪টা ডাবলিং)। উত্তৰ-পূব অঞ্চলত সম্পূৰ্ণৰূপে/ আংশিকভাৱে পতিত হোৱাক পি এম গতি শক্তি এন এম পিৰ অধীনত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ জৰীপ তলত দিয়া ধৰণৰ:
ক্ৰমিক নং
প্ৰকল্পৰ নাম
দৈৰ্ঘ্য কিলোমিটাৰত
১
জুবজা-ইম্ফল নিউ লাইন
১৫০
২
চন্দ্ৰনাথপুৰ নিউ লাইন হৈ লংকা - শিলচৰ
২০৮
৩
ছাইৰাং-হবিহল (মিজোৰাম) নতুন লাইন
২২৩
৪
আগিয়াঠুৰি-ডেকাৰগাঁও নতুন লাইন
১৩০
৫
তেজপুৰ-শিলঘাট নিউ লাইন
৪০
৬
চন্দ্ৰনাথপুৰ-আগৰতলা ডাবলিং
২৪৪
৭
গুৱাহাটী-লামডিং ৩য় লাইন
১৮১
৮
নতুন জলপাইগুৰি-কামাখ্যা ৩য় আৰু ৪ৰ্থ লাইন
৪২১
৯
কাটিহাৰ- আলুবাৰী ৩য় আৰু ৪ৰ্থ লাইন
১৪৫
ডিপিআৰ দৃঢ় কৰাৰ পিছত প্ৰকল্প অনুমোদনৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰকে ধৰি বিভিন্ন অংশীদাৰৰ সৈতে পৰামৰ্শ আৰু প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন অৰ্থাৎ। যিহেতু প্ৰকল্প অনুমোদন কৰাটো এটা নিৰন্তৰ আৰু গতিশীল প্ৰক্ৰিয়া, সেয়েহে সঠিক সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰিব নোৱাৰি।
একেদৰে উত্তৰ-পূব ৰেলৱেত অৱস্থিত ৰেল নেটৱৰ্কৰ লাইন ক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু বৃদ্ধি কৰিবলৈ, ০১.০৪.২০২৫ তাৰিখলৈকে, মুঠ ১৭টা ৰেলৱে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প (০৮টা নতুন লাইন, ০১ গেজ ৰূপান্তৰ আৰু ০৮ ডাবলিং), মুঠ দৈৰ্ঘ্য ১,২৫৩ কিলোমিটাৰ, যাৰ ব্যয় হৈছে উত্তৰ-পূব ৰেলৱেত `২০,৪৬৬ কোটি, ইয়াৰে ৩৫৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য কমিচন কৰা হৈছে আৰু ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহলৈকে ১০,৪৮৬ কোটি ব্যয় কৰা হৈছে।
শ্ৰেণী
অনুমোদিত প্ৰকল্পৰ সংখ্যা
মুঠ দৈৰ্ঘ্য
(কিলোমিটাৰ)
দৈৰ্ঘ্য কমিচন কৰা হৈছে
নতুন লাইন
৮
৬৫৬
৪৮
৪০৪২
গেজ ৰূপান্তৰ
১
৫৬
০
২৬০
ডাবলিং /মাল্টিট্ৰেকিং
৮
৫৪১
৩০৬
৬১৮৪
মুঠ
১৭
১২৫৩
৩৫৪
১০৪৮৬
উত্তৰ-পূব ৰে’লৱেৰ সম্প্রতি সম্পূর্ণ কিছুমান প্রকল্পৰ সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা হ’ল-
ক্ৰমিক নং
প্ৰকল্পৰ নাম
শেহতীয়া খৰচ
১
গাজীপুৰ চহৰ-তাৰীঘাট নতুন লাইন (১৭ কিলোমিটাৰ)
১৭৬৬
২
ইন্দাৰা-দোহৰীঘাট গেজ ৰূপান্তৰ (৩৪ কিলোমিটাৰ)
২১৩
৩
লক্ষ্ণৌ-পিলিভীত গেজ ৰূপান্তৰ (২৬৩ কিলোমিটাৰ)
১৬৩৪
৪
বালিয়া-গাজিপুৰ চহৰ দুগুণ বৃদ্ধি (৬৫ কিলোমিটাৰ)
৬৫০
৫
আউনৰিহৰ-জৌনপুৰ দুগুণ (৬০ কিলোমিটাৰ)
৪০৫
৬
মালহৌৰ-দলিগঞ্জ দুগুণ (১৩ কিলোমিটাৰ)
১৮৩
৭
ৰোজা-সীতাপুৰ কান্ট-বুৰহৱাল ডাবলিং (১৮১ কিলোমিটাৰ)
২০৯৪
৮
বাৰাণসী-মাধোসিং-আলাহাবাদ দুগুণ (১২০ কিলোমিটাৰ)
২০১৮
৯
আয়শবাগ-মানগৰ দুগুণ (৪ কিলোমিটাৰ)
৮২
উত্তৰ-পূব ৰেলৱেৰ কিছুমান মূল প্ৰকল্প, যিবোৰ গ্ৰহণ কৰা হৈছে, সেইবোৰ তলত দিয়া ধৰণৰ:
ক্ৰমিক নং
প্ৰকল্পৰ নাম
খৰচ
১
আনন্দনগৰ - ঘুঘুলি হৈ মহাৰাজগঞ্জ নতুন লাইন
৯৫৮
২
ইটা – কাছগঞ্জ নতুন লাইন (২৯ কিলোমিটাৰ)
৩৮৯
৩
গোৰখপুৰ কেণ্ট – বাল্মিকী নগৰ ডাবলিং (৯৬ কিলোমিটাৰ)
১১২১
৪
বাৰাবাংকি-বুৰহোৱাল ৩য় লাইন (২৭ কিলোমিটাৰ)
৪২৬
৫
মানকাপুৰ-টিকৰী ডাবলিং (২৮ কিলোমিটাৰ)
২৮০
উত্তৰ-পূব ৰে’লৱেত মুঠ ১৮৭৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ মুঠ ৪৬টা জৰীপ (৫টা নিউ লাইন, ২ গেজ কনভাৰ্চন আৰু ৩৯টা ডাবলিং), যোৱা তিনিবছৰ (২০২২-২০২৩, ২০২৩-২০২৪, ২০২৪-২০২৫) আৰু চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত অনুমোদিত হৈছে।
ৰেলৱে প্ৰকল্প/সমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাটো বিভিন্ন কাৰকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে যেনে ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা দ্ৰুত ভূমি অধিগ্ৰহণ, বন বিভাগৰ বিষয়াসকলে বনাঞ্চল নিষ্কাশন, উলংঘাকাৰী উপযোগীতাসমূহ স্থানান্তৰ, বিভিন্ন কৰ্তৃপক্ষৰ পৰা বিধিগত নিষ্কাশন, এলেকাৰ ভূতাত্ত্বিক আৰু ভূ-প্ৰকৃতিৰ অৱস্থা, প্ৰকল্প/সমূহ স্থানৰ অঞ্চলৰ আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতি, বিশেষ প্ৰকল্প স্থানৰ বাবে বছৰত কামৰ মাহৰ সংখ্যা ইত্যাদি এই সকলোবোৰ কাৰকে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সময় আৰু খৰচৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পেলায় প্ৰকল্প/সমূহ।
এই তথ্য আজি লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় ৰে’ল, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে প্ৰদান কৰে।