Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the M.S. Swaminathan Centenary International Conference
Dr. Swaminathan led the movement to make India self-reliant in food production: PM
Dr. Swaminathan went beyond biodiversity and gave the visionary concept of bio-happiness: PM
India will never compromise on the interests of its farmers: PM
Our government has recognised farmers' strength as the foundation of the nation's progress: PM
Building on the legacy of food security, the next frontier for our agricultural scientists is ensuring nutritional security for all: PM
07 AUG 2025 11:22AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and addressed the M.S. Swaminathan Centenary International Conference at ICAR PUSA in New Delhi today. Paying tribute to Professor M. S. Swaminathan, the Prime Minister described him as a visionary whose contributions transcend any single era. He added that Professor Swaminathan was a great scientist who transformed science into a medium of public service. Shri Modi highlighted that Professor Swaminathan dedicated his life to ensuring food security for the nation. Noting that Professor Swaminathan awakened a consciousness that will continue to guide India’s policies and priorities for centuries to come. He extended his best wishes to all on the occasion of the Swaminathan Birth Centenary Celebrations.
The Prime Minister acknowledged the occasion of National Handloom Day and highlighted that in the past ten years, the handloom sector has gained new recognition and strength across the country. He extended his greetings to all, especially to those associated with the handloom sector, on National Handloom Day.
Sharing his association with Dr. M. S. Swaminathan spanned many years, Shri Modi recalled the earlier conditions in Gujarat, where agriculture faced severe challenges due to droughts and cyclones. Noting that during his tenure as Chief Minister, work began on the Soil Health Card initiative, he remembered Professor Swaminathan showing great interest in the initiative, offering open-hearted suggestions that significantly contributed to its success. Shri Modi mentioned visiting Professor Swaminathan’s Research Foundation Centre in Tamil Nadu nearly twenty years ago. He stated that in 2017, he had the opportunity to release Professor Swaminathan’s book, ‘The Quest for a World Without Hunger’. He added that in 2018, during the inauguration of the International Rice Research Institute’s Regional Centre in Varanasi, Professor Swaminathan’s guidance was invaluable. The Prime Minister remarked that every interaction with Professor Swaminathan was a learning experience. He recalled Professor Swaminathan once saying, “Science is not just about discovery, but delivery,” and affirmed that he proved this through his work. Shri Modi emphasized that Professor Swaminathan not only conducted research but also inspired farmers to transform agricultural practices. He stated that even today, Professor Swaminathan’s approach and ideas are visible throughout India’s agriculture sector. Describing him as a true gem of Mother India, Shri Modi expressed his privilege that Professor Swaminathan was conferred the Bharat Ratna during his government’s tenure.
“Dr. M. S. Swaminathan led the campaign to make India self-reliant in food production”, emphasised the Prime Minister stating that Professor Swaminathan’s identity extended beyond the Green Revolution. He highlighted that Professor Swaminathan consistently raised awareness among farmers about the risks of increasing chemical use and monoculture farming. Shri Modi noted that while Professor Swaminathan worked to boost grain production, he was equally concerned about the environment and Mother Earth. To balance both objectives and address emerging challenges, the Prime Minister said that Professor Swaminathan introduced the concept of the Evergreen Revolution. He added that Professor Swaminathan proposed the idea of Bio-Villages to empower rural communities and farmers. The Prime Minister remarked that Professor Swaminathan promoted innovative ideas such as Community Seed Banks and Opportunity Crops.
“Dr. M. S. Swaminathan believed the solutions to climate change and nutritional challenges lie in the very crops that have been forgotten”, said the Prime Minister highlighting Professor Swaminathan’s focus on drought tolerance and salt tolerance in agriculture. He noted that Professor Swaminathan worked on millets or Shri Anna at a time when they were largely overlooked. Shri Modi recalled that years ago, Professor Swaminathan had suggested transferring the genetic qualities of mangroves into rice, which would help make crops more climate-resilient. He emphasized that today, as climate adaptation becomes a global priority, it is evident how far-sighted Professor Swaminathan’s thinking truly was.
Prime Minister stated that while biodiversity is a topic of global discussion and governments are taking various steps to preserve it, Dr. M. S. Swaminathan went a step further by introducing the idea of biohappiness. He remarked that the gathering today is a celebration of that very idea. Quoting Dr. Swaminathan, who believed that the power of biodiversity could bring transformative change to the lives of local communities, Shri Modi highlighted that through the use of local resources, new livelihood opportunities could be created for people. He noted that true to his nature, Dr. Swaminathan had a unique ability to translate ideas into ground-level action. The Prime Minister emphasized that through his Research Foundation, Dr. Swaminathan consistently worked to ensure that the benefits of new discoveries reached farmers. He stated that small farmers, fisherfolk, and tribal communities greatly benefited from Dr. Swaminathan’s efforts.
Expressing happiness over the launch of the M. S. Swaminathan Award for Food and Peace, instituted to honour the legacy of Professor Swaminathan, the Prime Minister stated that this international award will be conferred upon individuals from developing countries who have made significant contributions in the field of food security. He emphasized that the relationship between food and peace is not only philosophical but also deeply practical. Quoting a verse from the Upanishads, Shri Modi underlined the sanctity of food, asserting that food is life itself, and must never be disrespected or neglected. Warning that any crisis of food inevitably leads to a crisis of life, and when the lives of millions are endangered, global unrest becomes inevitable, Shri Modi underscored the importance of the M. S. Swaminathan Award for Food and Peace in today’s world. The Prime Minister congratulated Professor Adenle of Nigeria, the first recipient of the award, describing him as a talented scientist whose work exemplifies the spirit of the honour.
“Witnessing the current heights of Indian agriculture, Dr. M. S. Swaminathan would surely feel proud wherever he may be”, stated Shri Modi highlighting that India today ranks first in the production of milk, pulses, and jute. He noted that India is second in the world in the production of rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables and added that India is also the world’s second-largest fish producer. The Prime Minister shared that last year, India achieved its highest-ever food grain production. He emphasized that India is setting records in oilseeds as well, with soybean, mustard, and groundnut production reaching record levels.
“Welfare of farmers is the nation’s highest priority”, affirmed the Prime Minister declaring that India will never compromise on the interests of its farmers, livestock rearers, and fisherfolk. He reiterated the government’s continuous efforts to increase farmers’ income, reduce agricultural expenses, and create new sources of revenue.
“The government has always considered the strength of farmers as the foundation of national progress”, affirmed the Prime Minister, stating that the policies formulated in recent years were not merely about assistance, but about instilling confidence among farmers. He highlighted that the PM-Kisan Samman Nidhi has empowered small farmers through direct financial support, while PM Fasal Bima Yojana has provided farmers with protection against agricultural risks and irrigation challenges have been addressed through the PM Krishi Sinchai Yojana. Shri Modi further emphasized that the creation of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) has strengthened the collective power of small farmers. He stated that financial support to cooperatives and self-help groups has given fresh momentum to the rural economy. Mentioning the e-NAM platform, Shri Modi said it has made it easier for farmers to sell their produce while the PM Kisan Sampada Yojana has accelerated the development of new food processing units and storage infrastructure. He informed that the recently approved PM Dhan Dhanya Yojana aims to uplift 100 districts where agriculture has lagged behind. “By providing facilities and financial assistance in these districts, the government is instilling new confidence in farming”, said the PM.
“21st century India is fully committed to becoming a developed nation and this goal will be achieved through the contribution of every section of society and every profession”, emphasised Shri Modi. Drawing inspiration from Dr. M. S. Swaminathan, the Prime Minister stated that India’s scientists now have another opportunity to create history. He highlighted that the previous generation of scientists ensured food security, stressing that the current focus must shift towards nutritional security. Calling for the large-scale promotion of bio-fortified and nutrition-rich crops to improve public health, Shri Modi advocated for reducing the use of chemicals in agriculture. He urged for greater promotion of natural farming, stating that more urgency and proactive efforts are required in this direction.
Acknowledging that the challenges posed by climate change are well known, the Prime Minister stressed on the need to develop a greater number of climate-resilient crop varieties. He highlighted the importance of focusing on drought-tolerant, heat-resistant, and flood-adaptive crops. Shri Modi called for increased research on crop rotation and soil-specific suitability and further stressed the need to develop affordable soil testing tools and effective nutrient management techniques.
Emphasizing the need to intensify efforts towards solar-powered micro-irrigation, the Prime Minister stated that drip systems and precision irrigation must be made more widespread and effective. Posing the question of integrating satellite data, AI, and machine learning into agricultural systems, Shri Modi asked whether a system can be developed that forecasts crop yields, monitors pests, and guides sowing practices and whether such a real-time decision support system can be made accessible in every district. The Prime Minister urged experts to continuously guide agri-tech startups. He noted that a large number of innovative youth are working to solve agricultural challenges and remarked that with guidance from experienced professionals, the products developed by these youth will be more impactful.
“India’s farming communities possess a rich repository of traditional knowledge. By combining traditional Indian agricultural practices with modern science, a holistic knowledge base can be created”, emphasised the Prime Minister. Underlining that crop diversification is a national priority, Shri Modi stressed the need to inform farmers about its importance. He stated that farmers must be made aware of the benefits of diversification, as well as the consequences of not adopting it. He remarked that experts can play a highly effective role in this effort.
Recalling his visit to the PUSA campus on 11 August 2024, where he had urged for intensified efforts to take agricultural technology from lab to land, Shri Modi expressed happiness over the launch of the “Viksit Krishi Sankalp Abhiyan” during the months of May and June 2025. He highlighted that, for the first time, over 2,200 teams of scientists participated across more than 700 districts. Noting that more than 60,000 programmes were conducted, the Prime Minister stated that these efforts directly connected scientists with approximately 1.25 crore farmers. He commended the initiative as a highly commendable effort to expand scientific outreach to farmers.
“Dr. M. S. Swaminathan taught us that agriculture is not just about crops, it is about life”, stated Shri Modi emphasizing that farming is the livelihood of people. He highlighted that the dignity of every individual connected to the field, the prosperity of every community, and the protection of nature form the strength of the government’s agricultural policy. Stressing the need to connect science and society through a common thread, the Prime Minister stated that the interests of small farmers must be given top priority. He emphasized the importance of empowering women working in the fields. Concluding his address, the Prime Minister affirmed that the nation must move forward with this vision and remarked that the inspiration of Dr. Swaminathan continues to guide all.
Union Minister, Shri Shivraj Singh Chouhan; Member, Niti Aayog, Dr. Ramesh Chand; Chairperson of M.S. Swaminathan Research Foundation, Ms. Soumya Swaminathan and other dignitaries were present at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated M.S. Swaminathan Centenary International Conference today at ICAR PUSA in New Delhi.
The theme of the conference “Evergreen Revolution, The Pathway to Biohappiness” reflects Prof. Swaminathan’s lifelong dedication to ensuring food for all. The conference will provide an opportunity to scientists, policymakers, development professionals, and other stakeholders to discuss and deliberate on furthering the principles of ‘Evergreen Revolution’. Key themes include sustainable management of biodiversity and natural resources; sustainable agriculture for food and nutrition security; strengthening climate resilience by adapting to climate change; utilizing appropriate technologies for sustainable and equitable livelihoods; and engaging youth, women and marginalized communities in developmental discourses.
To honour his legacy, the M.S. Swaminathan Research Foundation (MSSRF) and The World Academy of Sciences (TWAS) launched the M.S. Swaminathan Award for Food and Peace. Prime Minister also gave the first award to the recipient on the occasion. This international award will recognise individuals from developing countries who have made outstanding contributions to improving food security and advancing climate justice, equity, and peace for vulnerable and marginalised communities through scientific research, policy development, grassroots engagement, or local capacity building.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
07 AUG 2025 11:22AM by PIB Bhubaneswar
- ଭାରତକୁ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ କରିବା ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଡକ୍ଟର ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଡକ୍ଟର ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଜୈବ-ସୁଖ ଭଳି ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଧାରଣା ଦେଇଥିଲେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଭାରତ କେବେବି ଏହାର କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ସାଲିସ କରିବ ନାହିଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଆମ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ଦେଶ ପ୍ରଗତିର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଧାର ଭିତ୍ତିରେ ଆମ କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷଣ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଆଇସିଏଆର୍ ପୁସାରେ ଆୟୋଜିତ ଏମ୍. ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମେଳନର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଫେସର ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କ ଅବଦାନ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଜଣେ ମହାନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଥିଲେ ଯିଏ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଜନସେବାର ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଏକ ଜ୍ଞାନଚେତନା ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଭାରତର ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତି ହାସଲ କରିଛି । ସେ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଡକ୍ଟର ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ସହିତ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ପୂର୍ବ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ମରୁଡ଼ି ଏବଂ ବାତ୍ୟା ଯୋଗୁଁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର କଠିନ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ସେ ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଇଥିବା ଏବଂ ଖୋଲା ହୃଦୟ ସହ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯାହା ଏହାର ସଫଳତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରାୟ କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ତାମିଲନାଡୁରେ ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୭ ମସିହାରେ, ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ପୁସ୍ତକ 'ଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ ଫର୍ ଏ ୱାର୍ଲ୍ଡ ୱିଦାଉଟ୍ ହଙ୍ଗର' ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୮ ମସିହାରେ, ବାରାଣସୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଧାନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ ସମୟରେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଲୋଚନା ତାଙ୍କୁ ଏକ ଶିକ୍ଷଣୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେଇଥିଲା । ସେ ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କୁ ଥରେ କହିଥିଲେ ଯେ, "ବିଜ୍ଞାନ କେବଳ ଆବିଷ୍କାର ନୁହେଁ, ବରଂ ବିତରଣ", ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ କେବଳ ଗବେଷଣା କରିନଥିଲେ ବରଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ମଧ୍ୟ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ମାତାର ଜଣେ ପ୍ରକୃତ ମଣି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ସୌଭାଗ୍ୟବାନ ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
"ଡକ୍ଟର ଏମ. ଏସ. ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଭାରତକୁ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ପରିଚୟ ସବୁଜ ବିପ୍ଳବଠାରୁ ଆଗକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ରାସାୟନିକ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଏକକ ଚାଷ ବୃଦ୍ଧିର ବିପଦ ବିଷୟରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେ ପରିବେଶ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ମାତା ପ୍ରତି ସମାନ ଭାବରେ ବିବ୍ରତ ଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଉଭୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଚିରସବୁଜ ବିପ୍ଳବର ଧାରଣା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଜୈବ-ଗ୍ରାମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିହନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଅର୍ଥକରୀ ଫସଲ ଭଳି ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
"ଡକ୍ଟର ଏମ. ଏସ. ସ୍ୱାମୀନାଥନ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ସେହି ଭୁଲାଯାଇଥିବା ଫସଲରେ ରହିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷିରେ ମରୁଡ଼ି ସହନଶୀଳତା ଏବଂ ଲୁଣ ସହନଶୀଳତା ଉପରେ ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ବାଜରା କିମ୍ବା ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ମାନ୍‌ଗ୍ରୋଭ୍‌ର ଜେନେଟିକ୍ ଗୁଣଗୁଡ଼ିକୁ ଧାନରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଫସଲକୁ ଅଧିକ ଜଳବାୟୁ-ସ୍ଥାପକ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି, ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳନ ଏକ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ସହିତ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରକୃତରେ କେତେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଥିଲା ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜୈବ ବିବିଧତା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ଏବଂ ସରକାର ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଥିବା ବେଳେ, ଡକ୍ଟର ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ଜୈବ-ସୁଖର ଧାରଣାକୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରି ଆଉ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ଯାଇଥିଲେ । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ସମାବେଶ ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରାର ଏକ ପ୍ରତିଫଳନ । ଡକ୍ଟର ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ, ଜୈବ ବିବିଧତାର ଶକ୍ତି ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ, ତାଙ୍କ କଥା ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପଦର ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ସ୍ୱଭାବ ଅନୁଯାୟୀ, ଡକ୍ଟର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ପାଖରେ ଧାରଣାକୁ ଭୂମିସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବାର ଏକ ଅନନ୍ୟ କ୍ଷମତା ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଡକ୍ଟର ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ନୂତନ ଆବିଷ୍କାରର ଲାଭ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଛୋଟ ଚାଷୀ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଡକ୍ଟର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ପ୍ରୟାସରୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ଲାଭବାନ ହୋଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଫେସର ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗକୁ ସ୍ମରଣ କରି ସ୍ଥାପିତ “ଫୁଡ୍ ଏଣ୍ଡ ପିସ୍ ପାଇଁ ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ ପୁରସ୍କାର” ଆରମ୍ଭ ହେବାରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶର ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଯେଉଁମାନେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ କେବଳ ଦାର୍ଶନିକ ନୁହେଁ ବରଂ ଗଭୀର ବ୍ୟବହାରିକ ମଧ୍ୟ । ଉପନିଷଦର ଏକ ଶ୍ଳୋକକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖାଦ୍ୟର ପବିତ୍ରତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ଜୀବନ, ଏବଂ ଏହାକୁ କେବେବି ଅସମ୍ମାନ କିମ୍ବା ଅବହେଳା କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ସେ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଖାଦ୍ୟର ଯେକୌଣସି ସଙ୍କଟ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ ଜୀବନର ସଙ୍କଟ ଆଡ଼କୁ ଟାଣି ନେଇଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବିପଦରେ ପଡ଼ିଯାଏ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅଶାନ୍ତି ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜିର ବିଶ୍ୱରେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ ପୁରସ୍କାରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାରର ପ୍ରଥମ ପ୍ରାପ୍ତକର୍ତ୍ତା ନାଇଜେରିଆର ପ୍ରଫେସର ଆଡେନଲେଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ପ୍ରତିଭାବାନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯାହାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏହି ସମ୍ମାନର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
"ଭାରତୀୟ କୃଷିରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରାଧାନ୍ୟତାକୁ ଦେଖି ଡକ୍ଟର ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ଯେଉଁଠାରେ ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବେ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଆଜି କ୍ଷୀର, ଡାଲି ଏବଂ ପାଟ ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଦେଶ ଚାଉଳ, ଗହମ, କପା, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି ଏବଂ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତ ସର୍ବାଧିକ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିଛି । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ତୈଳବୀଜରେ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି, ସୋୟାବିନ୍, ସୋରିଷ ଏବଂ ଚିନାବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
"କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ହେଉଛି ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ କେବେବି ଏହାର ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ସାଲିସ କରିବ ନାହିଁ । ସେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି, କୃଷି ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ଏବଂ ରାଜସ୍ୱର ନୂତନ ଉତ୍ସ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
"ସରକାର ସର୍ବଦା କୃଷକଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଆସିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଣୀତ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସହାୟତା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ନିହିତ ଥିଲା । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି । ଏଥିସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କୃଷି ବିପଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାଇ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳସେଚନ ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ୧୦,୦୦୦ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (FPO) ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ମଜବୁତ ହୋଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମବାୟ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଇଛି । ଇ-ନାମ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରୟ କରିବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ନିଧି ଯୋଜନା, ନୂତନ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିଛି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସମ୍ପ୍ରତି ଅନୁମୋଦିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧାନ୍ୟ ଯୋଜନା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ୧୦୦ ଟି ଜିଲ୍ଲାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । “ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ସରକାର ଚାଷ ପ୍ରତି ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, "ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୃତ୍ତିର ଅବଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯିବ" । ଡକ୍ଟର ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏବେ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ସୁଯୋଗ ଆସିଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବ ପିଢ଼ିର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ପୁଷ୍ଟିକର ସୁରକ୍ଷା ଆଡକୁ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଉନ୍ନତି ନିମନ୍ତେ ଜୈବ-ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କୃଷିରେ ରାସାୟନିକ ଦ୍ରବ୍ୟର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଦିଗରେ ଅଧିକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ କ୍ରିୟାଶୀଳ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବଜନବିଦିତ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଜଳବାୟୁ-ନିରୋଧୀ ଫସଲ କିସମ ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ମରୁଡି-ସହିଷ୍ଣୁ, ଉତ୍ତାପ-ପ୍ରତିରୋଧୀ ଏବଂ ବନ୍ୟା-ଅନୁକୂଳ ଫସଲ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଫସଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଉର୍ବର ମୃତ୍ତିକା ଉପରେ ଗବେଷଣା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏଥିସହିତ ସୁଲଭ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷା ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପୁଷ୍ଟିକର ପରିଚାଳନା କୌଶଳ ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ସୌରଚାଳିତ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସିଞ୍ଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ସଠିକ ଜଳସେଚନକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀରେ ସାଟେଲାଇଟ୍ ତଥ୍ୟ, ଏଆଇ ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂକୁ ଏକୀକୃତ କରିବାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ, ଫସଲ ଅମଳର ପୂର୍ବାନୁମାନ, କୀଟପତଙ୍ଗ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ବିହନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରାଯାଇପାରିବ କି ଏବଂ ଏପରି ଏକ ରିଅଲ ଟାଇମ୍‌ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମର୍ଥନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ସୁଗମ କରାଯାଇପାରିବ କି ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ କୃଷି-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପକୁ ନିରନ୍ତର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଉଦ୍ଭାବନଶୀଳ ଯୁବପିଢ଼ି କୃଷି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଏହି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବ ବୋଲି ମତ ଦେଇଥିଲେ ।
"ଭାରତର ଚାଷୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ପାଖରେ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି । ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନ ସହିତ ସମିଶ୍ରଣ କରି, ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଜ୍ଞାନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଫସଲ ବିବିଧତାକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବା ଉପରେ ମତ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବିବିଧତାର ଲାଭ ଏବଂ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ ନକରିବାର ପରିଣାମ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦିଗରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିପାରିବେ ।
୧୧ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ତାଙ୍କର PUSA କ୍ୟାମ୍ପସ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରୁ କ୍ଷେତକୁ ନେବା ଦିଗରେ ଦୃଢ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୨୫ ମସିହା ମଇ ଏବଂ ଜୁନ୍ ମାସରେ "ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ" ଆରମ୍ଭ ହେବା ଉପରେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ୭୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୨୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ୬୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ସଂଯୁକ୍ତ କରିଥିଲା । କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଉଦ୍ୟମ ଭାବରେ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କୃଷି ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବିକା ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ , "ଡକ୍ଟର ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ଆମକୁ ଶିଖାଇଛନ୍ତି ଯେ, କୃଷି କେବଳ ଫସଲ ନୁହେଁ, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଜୀବନ" । ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମ୍ମାନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରକୃତିର ସୁରକ୍ଷା ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ନୀତିର ପ୍ରାଥମିକତା । ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଏକ ସାଧାରଣ ସୂତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କ୍ଷେତରେ କାମ କରୁଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶକୁ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ସମସ୍ତଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଚାଲିଛି ବୋଲି ମତ ଦେଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ; ନୀତି ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ ଡକ୍ଟର ରମେଶ ଚାନ୍ଦ; ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ସୁଶ୍ରୀ ସୌମ୍ୟା ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ICAR PUSA ଠାରେ ଏମ୍. ଏସ୍ ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ "ଚିରସବୁଜ ବିପ୍ଳବ, ଜୈବ ଖୁସିର ପଥ" ପ୍ରଫେସର ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ବିକାଶ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ 'ଚିରସବୁଜ ବିପ୍ଳବ'ର ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା; ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟି ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି; ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇ ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା; ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସମାନ ଜୀବିକା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରିବା; ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ ଆଲୋଚନାରେ ଯୁବପିଢ଼ି, ମହିଳା ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସାମିଲ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ତାଙ୍କର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ଉତ୍ତରାଧିକାରକୁ ସ୍ମରଣ କରି, ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (MSSRF) ଓ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ ଆକାଡେମୀ ଅଫ୍ ସାଇନ୍ସେସ୍ (TWAS) ମିଳିତଭାବେ “ଏମ୍.ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଫୁଡ୍ ଏଣ୍ଡ ପିସ୍ ପୁରସ୍କାର” ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ବିଜେତାଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବ ଯେଉଁମାନେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା, ନୀତି ଉନ୍ନୟନ, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତି କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁର୍ବଳ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ତଥା ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ, ସମାନତା ଏବଂ ଶାନ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।