Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Parliament Clears Coastal Shipping Bill, 2025 to Boost India’s Coastal Economy
“Coastal Shipping Bill, 2025 aims to boost coastal cargo upto 230 million metric tonnes by 2030”: Sarbananda Sonowal
“National Coastal and Inland Shipping Strategic Plan to Steer Future Infrastructure and Policy Under new Act”: Sarbananda Sonowal
07 AUG 2025 7:04PM by PIB Delhi
In a historic moment towards boosting the Coastal Economy of the country, the Coastal Shipping Bill, 2025 was passed by the Rajya Sabha today. This historic act is set to unlock the tremendous and vast potential of India’s 11,098 kms long strategic coastline, spanning nine coastal states and four union territories. The bill was proposed for adoption by the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal.
The Bill, which was earlier passed by the Lok Sabha on April 3, 2025, seeks to simplify and modernise the legal framework governing coastal shipping, replacing Part XIV of the Merchant Shipping Act, 1958 with a new-age, progressive legislation aligned with global cabotage norms.
Introducing the Bill in the Rajya Sabha, Union Minister Sarbananda Sonowal stated that the legislation is central to India’s ambition of “increasing its coastal cargo share to 230 million metric tonnes by 2030, while strengthening the maritime sector’s contribution to Aatmanirbhar Bharat and Viksit Bharat.”
“This is not merely a legal reform but a strategic enabler of economic growth, employment, and logistics efficiency. The Bill reduces regulatory burdens, enhances competitiveness of Indian vessels, and aligns with the Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s long-term vision to make India a global maritime hub,” the Union Minister said.
The Coastal Shipping Bill, 2025 comprises six chapters and 42 clauses. It introduces a simplified licensing system for coastal shipping and lays down the framework for regulating foreign vessels engaged in coasting trade. Additionally, the Bill mandates the formulation of a National Coastal and Inland Shipping Strategic Plan to guide future infrastructure development and policy direction.
The legislation also provides for the creation of a National Database for Coastal Shipping, enabling real-time access to authentic and regularly updated data. This database will keep potential investors informed about the government’s development plans and policy priorities in the sector, promoting transparency and confidence.
Once implemented, the Bill is expected to significantly enhance supply-chain security by increasing Indian ships’ participation in domestic cargo movement. “Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, we are working on a mission mode towards building an Atmanirbhar Bharat. In the same spirit, this bill aims to reduce India’s dependence on foreign vessels, thereby preventing the outflow of foreign exchange. In doing so, it will catalyse local economic development, generate employment opportunities across coastal regions, and strengthen ease of doing business for Indian shipping operators”, Sarbananda Sonowal further added.
“With the passage of the Coastal Shipping Bill, 2025, India takes a decisive step towards building a seamless, efficient, and globally competitive coastal and inland shipping ecosystem. This landmark reform will unlock the immense potential of our coastline, enhance supply chain resilience, and drive economic growth in line with our national vision of Viksit Bharat,” said the Union Minister Sarbananda Sonowal.
With the passage of the Coastal Shipping Act, 2025, the Ministry of Ports, Shipping & Waterways has successfully secured Parliamentary approval for all three critical marine legislations — the Merchant Shipping Bill, 2025, the Carriage of Goods by Sea Bill, 2025, and the Coastal Shipping Act — paving the way for a modern, efficient, and self-reliant maritime ecosystem in line with the vision of Viksit Bharat and Atmanirbhar Bharat.
“Under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, our ministry has undertaken historic legislative reforms to modernise India’s maritime sector. With the passage of all three landmark bills — the Merchant Shipping Bill, the Carriage of Goods by Sea Bill, and the Coastal Shipping Act — we are laying a strong foundation for a future-ready maritime ecosystem that supports Atmanirbhar Bharat and propels us closer to the goal of Viksit Bharat,” said Union Minister Sarbananda Sonowal.
With the passage of this landmark legislation, India moves a step closer to building an integrated, efficient, and globally competitive coastal and inland shipping ecosystem.

ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସଂସଦରେ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ ଗୃହୀତ
07 AUG 2025 7:04PM by PIB Bhubaneswar
- ଭାରତର ଉପକୂଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମିଳିବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
- ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଉପକୂଳ ମାଲ ପରିବହନକୁ ୨୩୦ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍ ୨୦୨୫ : ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ
- ନୂତନ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ନୀତିକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଉପକୂଳ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିମନ୍ତେ ଏକ ରଣନୀତିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ: ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ
ଦେଶର ଉପକୂଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ଆଇନ ଭାରତର ନଅଟି ଉପକୂଳ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଚାରୋଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବ୍ୟାପିଥିବା ୧୧,୦୯୮ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ରଣନୀତିକ ଉପକୂଳର ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଏହି ବିଲକୁ ଗୃହୀତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ବିଲ୍ ପୂର୍ବରୁ ୩ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୫ରେ ଲୋକସଭାରେ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ପରିଚାଳନା ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସରଳ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଆଇନ, ୧୯୫୮ର ଚତୁର୍ଦ୍ଦଶ ଭାଗକୁ ବିଶ୍ୱ କ୍ୟାବୋଟେଜ୍ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି । ଏହା ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଆଇନ ।
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ବିଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଆଇନ ଭାରତର ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏହାର ଉପକୂଳ ମାଲ ପରିବହନ ଅଂଶକୁ ୨୩୦ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏଥିସହିତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ଏହା କେବଳ ଏକ ଆଇନଗତ ସଂସ୍କାର ନୁହେଁ ବରଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତାର ଏକ ରଣନୀତିକ ସମର୍ଥକ। ଏହି ବିଲ୍ ନିୟାମକ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଭାରତୀୟ ଜାହାଜର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏହା ଅନୁରୂପ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଛଅଟି ଅଧ୍ୟାୟ ଏବଂ ୪୨ଟି ଧାରାକୁ ନେଇ ଗଠିତ। ଏହା ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଏକ ସରଳୀକୃତ ଲାଇସେନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ କରେ ଏବଂ ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ। ଏହା ସହିତ, ବିଲ୍ ଭବିଷ୍ୟତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଓ ନୀତି ଦିଗକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଉପକୂଳ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜାହାଜ ପରିବହନ ଲାଗି ରଣନୀତିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଥାଏ।
ଏହି ଆଇନରେ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହା ପ୍ରାମାଣିକ ଏବଂ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଥିବା ଡାଟାକୁ ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରିପାରିବ। ଏହି ଡାଟାବେସ୍ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୀତିଗତ ପ୍ରାଥମିକତା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ, ଏହି ବିଲ୍ ଘରୋଇ ମାଲ ପରିବହନରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଯୋଗାଣ-ଶୃଙ୍ଖଳା ସୁରକ୍ଷାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱ ଅଧୀନରେ, ଆମେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଅନୁରୂପ ଭାବେ, ଏହି ବିଲ୍ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ଉପରେ ଭାରତର ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରାର ପ୍ରବାହକୁ ରୋକାଯାଇପାରିବ। ଫଳରେ ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଚାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଉପକୂଳ ପରିବହନ ବିଲ୍ ୨୦୨୫ ଗୃହୀତ ହେବା ସହିତ, ଭାରତ ଏକ ସୁଗମ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଉପକୂଳ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ପରିବହନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହି ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ଆମର ଉପକୂଳର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିରତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଆମର ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିକାଶ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ୍ କହିଛନ୍ତି।
ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଆଇନ, ୨୦୨୫ ଗୃହୀତ ହେବା ସହିତ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତିନୋଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନକୁ ସଂସଦର ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍ ୨୦୨୫, ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଲ୍ ପରିବହନ ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଏବଂ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ପରିବହନ ବିଲ୍। ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏକ ଆଧୁନିକ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ସାମୁଦ୍ରିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱ ଅଧୀନରେ, ଆମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ଆଇନଗତ ସଂସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ତିନୋଟି ଐତିହାସିକ ବିଲ୍ ଗୃହୀତ ହେବା ସହିତ ଆମେ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସଂକଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିକଟତର କରାଇବ।
ଏହି ଐତିହାସିକ ଆଇନ ଗୃହୀତ ହେବା ସହିତ, ଭାରତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଉପକୂଳ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପାଦ ଆଗକୁ ବଢିଛି।