Ministry of Health and Family Welfare
ICMR Organizes ICMR-SHINE Initiative – Science & Health Innovation for the Nextgen Explorers – a Nationwide Student Outreach Program
This is a unique initiative of ICMR to ignite scientific curiosity, foster innovation and inspire the next generation of health researchers: DG, ICMR
The event drew more than 13,000 students in grades 9-12 from over 300 schools across 39 districts in 16 states and union territories to various ICMR institutes in the country
Students witnessed a range of interactive activities including guided laboratory tours, research exhibitions, poster walks, video presentations, and live demonstrations of ongoing scientific work
08 AUG 2025 1:03PM by PIB Delhi
In line with Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi’s call for students to “spend one day as a scientist”, the Department of Health Research (DHR) and the Indian Council of Medical Research (ICMR) organized a nationwide open day titled S.H.I.N.E. – Science, Health and Innovation for Nextgen Explorers across its institutes and DHR- Model Rural Health Research Units (MRHRUs) on 7th and 8th August 2025.
The event welcomed 13,150 students in grades 9-12, drawing participants from over 300 schools across 39 districts in 16 states and union territories to various ICMR institutes. The initiative aimed to introduce students to the field of health and biomedical research, highlight ICMR’s contributions to improving the nation’s health, and motivate young learners to pursue careers in science and public health, supporting India’s journey towards Viksit Bharat by 2047.
Speaking on the occasion, Dr. Rajiv Bahl, Secretary, DHR & Director General, ICMR stated, “this is a unique initiative of ICMR to ignite scientific curiosity, foster innovation and inspire the next generation of health researchers.”. He emphasized the importance of scientific temper, innovation, and youth engagement in shaping the future of Indian research and healthcare. “Today is not just a visit, it’s an invitation to step into the shoes of a scientist,” Dr Bahl said while addressing the students. “We want you to observe, question, and experience firsthand the spirit of scientific inquiry. Engage with our scientists, explore the labs, and witness the strides India has made in medical and health research. This is how we shape a Viksit Bharat — through curiosity, evidence, and ambition,” he added.
The programme included a range of interactive activities such as guided laboratory tours, research exhibitions, poster walks, video presentations, and live demonstrations of ongoing scientific work. The students also had the opportunity to interact with ICMR scientists, gaining insights into their research journeys, areas of expertise, and everyday work in public health. To make the experience more engaging, a mascot named Dr. Curio was introduced as a friendly and relatable guide for the students throughout the day.
In addition, students viewed four specially curated short films highlighting ICMR’s key initiatives: the development of Covaxin-India’s indigenous Vaccine, the iDRONE initiative for innovative healthcare delivery, India’s TB elimination efforts, and Vishanu Yudh Abhyas - a nation-wide mock drill to assess future pandemic preparedness.
Notably, 8th of August also marked the 104th birth anniversary of Dr. Vulimiri Ramalingaswami, a distinguished Indian medical scientist, pathologist, medical writer, and Director General of ICMR. His legacy continues to inspire generations of researchers and added significance to the occasion.
Through the S.H.I.N.E. initiative, ICMR reaffirmed its commitment to fostering scientific curiosity among young learners and promoting awareness of the vital role of research in advancing public health.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
’ଆଇସିଏମଆର - ସାଇନ୍’ : ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନବସୃଜନ’ ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଛାତ୍ର ଯୋଗାଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା ଆଇସିଏମଆର
08 AUG 2025 1:03PM by PIB Bhubaneswar
• ବୈଜ୍ଞାନିକ କୌତୁହଳକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଆଇସିଏମଆରର ଏକ ଅନନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ : ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଆଇସିଏମଆର
• ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧୬ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୩୯ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲରୁ ନବମ ରୁ ଦ୍ଵାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ୧୩୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଆଇସିଏମଆର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଆସି ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିଲେ
• ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଭ୍ରମଣ, ଗବେଷଣା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ପୋଷ୍ଟର ୱାକ୍, ଭିଡିଓ ଉପସ୍ଥାପନା ଏବଂ ଚାଲୁଥିବା ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିକଟରୁ ଦେଖିଥିଲେ
ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ "ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ବିତାଇବା" ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଅନୁଯାୟୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ବିଭାଗ (ଡିଏଚଆର) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏମଆର) ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଡିଏଚଆର୍ - ମଡେଲ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ୟୁନିଟ୍ (ଏମଆରଏଚଆରୟୁ) ରେ ’ସାଇନ୍ - ଆଗାମୀ ପିଢିର ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ନବସୃଜନ’ ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମୁକ୍ତ ଦିବସ ୭ ଏବଂ ୮ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ରେ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୯ମ – ୧୨ଶ ଶ୍ରେଣୀର ୧୩,୧୫୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରୁ ୧୬ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୩୯ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲରୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଆଇସିଏମଆର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜୈବ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବା, ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉନ୍ନତିରେ ଆଇସିଏମଆରର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ୟାରିୟର କରିବାକୁ ଯୁବ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା, ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ବିକଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ରହିଥିଲା।
ଏହି ଅବସରରେ, ଡିଏଚ୍ଆର୍ ସଚିବ ଏବଂ ଆଇସିଏମ୍ଆର୍ ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ରାଜୀବ ବହଲ କହିଛନ୍ତି, "ଏହା ବୈଜ୍ଞାନିକ କୌତୁହଳକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ଆଇସିଏମ୍ଆର୍ ର ଏକ ଅନନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ।" ଭାରତୀୟ ଗବେଷଣା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଯୋଗଦାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଡକ୍ଟର ବହଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ "ଆଜି କେବଳ ଏକ ଗସ୍ତ ନୁହେଁ, ଏହା ଜଣେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ରୂପରେ ପାଦ ରଖିବାର ଏକ ନିମନ୍ତ୍ରଣ," । "ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ଆପଣ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନର ଭାବନାକୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ, ପ୍ରଶ୍ନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରନ୍ତୁ। ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ପ୍ରୟୋଗଶାଳାଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣାରେ ଭାରତ କରିଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ନିକଟରୁ ଜାଣନ୍ତୁ। ଏହିପରି ଆମେ କୌତୁହଳ, ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରୁ " ବୋଲି ସେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଭାବବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା, ଯେପରିକି ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ପ୍ର​​‌ୟୋଗଶାଳା ଭ୍ରମଣ, ଗବେଷଣା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ପୋଷ୍ଟର ୱାକ୍, ଭିଡିଓ ଉପସ୍ଥାପନା ଏବଂ ଚାଲୁଥିବା ବୈଜ୍ଞାନିକ କାର୍ଯ୍ୟର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଦର୍ଶନ। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଆଇସିଏମଆର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାବବିନିମୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଗବେଷଣା ଯାତ୍ରା, ବିଶେଷଜ୍ଞତାର କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ହାସଲ କରିଥିଲେ। ଅନୁଭବକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ, ଡକ୍ଟର କ୍ୟୁରିଓ ନାମକ ଏକ ମାସ୍କଟକୁ ସାରା ଦିନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସହଜ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହା ସହିତ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଆଇସିଏମଆରର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁଥିବା ଚାରୋଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ସଂଗୃହୀତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର : କୋଭାକ୍ସିନ - ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ଟୀକାର ବିକାଶ, ଅଭିନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଆଇଡ୍ରୋନ୍ ପଦକ୍ଷେପ , ଭାରତର ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ ପ୍ରୟାସ, ଏବଂ ବିଷାଣୁ ଯୁଦ୍ଧ ଅଭ୍ୟାସ - ଭବିଷ୍ୟତର ମହାମାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ କୁ ଦେଖିଥିଲେ ।
ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ବୈଜ୍ଞାନିକ, ରୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଚିକିତ୍ସା ଲେଖକ ଏବଂ ଆଇସିଏମଆରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ଡକ୍ଟର. ଭୁଲିମିରି ରାମଲିଙ୍ଗସ୍ୱାମୀଙ୍କ ୧୦୪ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ପାଳିତ ହୋଇଥିଲା। ତାଙ୍କର ଐତିହ୍ୟ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଆସୁଛି ଏବଂ ଏହି ଅବସରରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ସାଇନ୍ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆଇସିଏମଆର ଯୁବ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ କୌତୁହଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଉନ୍ନତିରେ ଗବେଷଣାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁଣିଥରେ ଦୋହରାଇଛି।