Cabinet
Cabinet approves Four New Components under the existing Central Sector Scheme of Special Development Packages (SDPs) for Assam and Tripura with a total outlay of Rs.4,250 crore
08 AUG 2025 4:05PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved four new components under the existing Central Sector Scheme of Special Development Packages (SDPs) for Assam and Tripura with a total outlay of Rs.4,250 crore.
Details:
• Rs.500 crore for development of infrastructure in Adivasi inhabited villages/areas of Assam as per the Memoranda of Settlement (MoS) signed by the Government of India and Government of Assam with the Adivasi Groups of Assam.
• Rs.500 crore for development of infrastructure in the North Cacher Hills Autonomous Council (NCHAC) area of Dimasa National Liberation Army/ Dimasa People’s Supreme Council inhabited villages/areas of Assam as per the MoS signed by the Government of India and Government of Assam with the Dimasa National Liberation Army (DNLA) / Dimasa People’s Supreme Council (DPSC) Groups of Assam.
• Rs.3,000 crore for development of infrastructure in the State of Assam as per the MoS signed by the Government of India and Government of Assam with the ULFA Groups of Assam.
• Rs.250 crore for development of tribals of Tripura as per the MoS signed by the Government of India and Government of Tripura with the National Liberation Front of Twipra (NLFT) and All Tripura Tiger Force (ATTF) Groups of Tripura.
Financial implication:
The overall outlay of the proposed four new components will be Rs.7,250 crore, out of which Rs.4,250 crore will be provided under the existing Central Sector Scheme of Special Development Packages for Assam (Rs.4000 crore) and Tripura (Rs.250 crore), and the remaining Rs.3,000 crore will be contributed by the State Government of Assam from their resources.
Out of Rs.4,250 crore, an outlay of Rs.4,000 crore for a period of five years from Financial Year 205-26 to 2029-30 is for three components of Assam and an outlay of Rs.250 crore for a period of four years from Financial Year 2025-26 to 2028-29 is for one component of Tripura as per the Memorandum of Settlements signed among Government of India, State Governments of Assam and Tripura with respective ethnic groups of the concerned State
Impact, including Employment Generation Potential:
• Infrastructure & livelihood projects will create employment
• Will benefit youth and women via skill development, income generation, and local entrepreneurship
• Expected to bring stability and mainstream affected communities
Benefits:
The Scheme is specifically targeted towards the North Eastern States of Assam and Tripura. It will promote equity through:
• Improving the socio-economic condition of vulnerable & marginalised groups of people who have not benefited adequately from various existing Government schemes;
• Boost employment opportunities, provide health services, promote education and skilling and income through livelihood activities for youth and women;
• Increase inflow of tourists from other parts of the country, thereby creating additional employment and livelihood opportunities for the people of the North Eastern Region.
Through this, lakhs of people across Adivasi and Dimasa communities in Assam, people residing in various other districts of Assam and tribal communities of Tripura will be benefitted.
This is a new initiative under the ongoing Central Sector Scheme of Special Development Packages. The previous MoS-based packages (e.g., for Bodo and Karbi groups) have shown positive outcomes in peace-building and development.
Background:
The Memoranda of Settlement were signed among Government of India, State Government of Assam and Tripura with respective ethnic groups (Adivasi groups – 2022, DNLA/DPSC – 2023, ULFA – 2023, NLFT/ATTF – 2024). These MoSs aim to promote peace, inclusive development, and rehabilitation through infrastructure and socio-economic projects.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা লুপা করোর ৪,২৫০গী অপুনবা আউৎলে অমগা লোয়ননা অসাম অমসুং ত্রিপুরাগীদমক স্পেসিএল দিবেলপমেন্ত পেকেজশিং (SDPশিং)গী হৌজিক লৈরিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী মখাদা অনৌবা কম্পোনেন্ত মরি অয়াবা পীখ্রে
08 AUG 2025 4:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা লুপা করোর ৪,২৫০গী অপুনবা আউৎলে অমগা লোয়ননা অসাম অমসুং ত্রিপুরাগীদমক স্পেসিএল দিবেলপমেন্ত পেকেজশিং (SDPশিং)গী হৌজিক লৈরিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী মখাদা অনৌবা কম্পোনেন্ত মরি অয়াবা পীখ্রেL
অকুপ্পা ৱারোলশিং:
• ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকারনা অসামগী আদিবাসী গ্রুপশিংগা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ সেত্তলমেন্ত ((MoS) গী মতুং ইন্না অসামগী আদিবাসীশিংনা খুন্দাবা খুঙ্গংশিং/মফমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর ৫০০ পীগনি।
• ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকারনা অসামগী দিমাসা নেস্নেল লিবরেসন আর্মী (DNLA) / দিমাসা পিপলস সুপ্রিম কাউন্সিল (DPSC) গ্রুপশিংগা লোয়ননা খুৎয়েক পীখিবা MoSকী মতুং ইন্না দিমাসা নেস্নেল লিবরেসন আর্মী/ দিমাসা পিপলস সুপ্রিম কাউন্সিলনা খুন্দাবা অসামগী খুঙ্গংশিং/মফমশিংগী নোর্থ কচার হিল্স ওতোনোমস কাউন্সিল (NCHAC) এরিয়াদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর ৫০০।
• ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকারনা অসামগী ULFA গ্রুপশিংগা খুৎয়েক পীনখিবা MoSগী মতুং ইন্না অসাম রাজ্যদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা লুপা করোর ৩,০০০ পীগনি।
• ভারত সরকার অমসুং ত্রিপুরা সরকারনা ত্রিপুরাগী নেস্নেল লিবরেসন ফ্রন্ত ওফ ত্বিপ্রা (NLFT) অমসুং ওল ত্রিপুরা তাইগর ফোর্স (ATTF) গ্রুপশিংগা খুৎয়েক পীনখিবা MoSগী মতুং ইন্না ত্রিপুরাগী ত্রাইবেলশিংগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক লুপা করোর ২.৫০।
ফাইনান্সিএল ইমপ্লিকেসনশিং:
হৌদোক্লিবা অনৌবা কম্পোনেন্ত মরি অসিগী অপুনবা আউৎলে অসি লুপা করোর ৭,২৫০ ওইগনি। মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৪,২৫০ অসি অসাম (করোর ৪০০০) অমসুং ত্রিপুরা (ককোর ২৫০) গীদমক স্পেসিএল দিবেলপমেন্ত পেকেজকী হৌজিক লৈরিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী মখাদা পীগনি। অমসুং লেমহৌরিবা লুপা করোর ৩,০০০ অসি অসামগী রাজ্য সরকারনা মখোয়গী রিসোর্সশিংদগী শরুক তমগনি।
শেনবা চহি ২০২৫-২৬দগী ২০২৯-৩০ ফাওবগী মনুংদা চহি মঙাগী ওইনা লুপা করোর ৪,০০০গী আউৎলে অসি অসামগী কম্পোনেন্ত অহুমগীদমক অমসুং শেনবা চহি ২০২৫-২৬দগী ২০২৮-২৯ ফাওবগী মনুংদা চহি মরিগী ওইনা লুপা করোর ২,৫০গী আউৎলে অসি ত্রিপুরাগী কম্পোনেন্ত অমগীদমক ভারত সরকার, আসাম অমসুং ত্রিপুরাগী রাজ্য সরকার অমসুং রাজ্য অদুগী মরী লৈনবা কাংলুপশিংগী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ সেতলমেন্তকী মতুং ইন্না ওইগনি।
থবক পীবা ঙম্বগী মতিক য়াওনা কান্নবা:
• ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লাইবলিহুদ প্রোজেক্তশিংনা থবক ফংহল্লগনি
• স্কিল দিবেলপমেন্ত, ইনকম জেনেরেসন অমসুং লোকেল ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী থোংদা নহাশিং অমসুং নুপীশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি
• শোকহল্লবা কম্ম্যুনিতীশিংবু স্তেবিলিতী অমসুং মেনস্ত্রীমদা পুরকপা আশা তৌরি
কান্নবশিং:
স্কিম অসি অসাম অমসুং ত্রিপুরাগী অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিং অসিদা অখন্ননা তার্গেৎ তৌবনি। পীরিবশিং অসিগী খুত্থাংদা মসিনা ইক্বিতী প্রমোৎ তৌগনি:
• সরকারগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মপুং ফানা কান্নবা ফংদ্রিবা লায়রবশিং অমসুং শোত্থরবা কাংলুপশিংগী সোসিও-ইকনোমিক কন্দিসন ফগৎহনবা;
• থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা, হকশেলগী সর্ভিসশিং ফংহনবা, নহাশিং অমসুং নুপীশিংগী হিংননবগী থবকশিং পায়খৎতুনা মহৈ-মশিং অমসুং স্কিলিং অমসুং ইনকম হেনগৎহনবা;
• লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদগী লাকপা তুরিস্তশিং হেনগৎহনবা, মসিনা অৱাং নোংপোক লমদমগী মীয়ামগীদমক অহেনবা থবক পীবা অমসুং হিংনবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি।
মসিগী খুত্থাংদা, অসামগী আদিবাসী অমসুং দিমাসা কম্ম্যুনিতীগী মীওই লাখ কয়া, অসামগী অতোপ্পা জিলা কয়াদা লৈবা মীওইশিং অমসুং ত্রিপুরাগী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং কান্নবা ফংলগনি।
মসি হৌজিক চৎথরিবা স্পেসিএল দিবেলপমেন্ত পেকেজকী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী মখাদা অনৌবা খোঙথাং অমনি। মমাংগী MoSদা য়ুম্ফম ওইবা পেকেজশিং (খুদম ওইনা, বোদো অমসুং কার্বি গ্রুপশিংগীদমক) না শান্তি পুরকপা অমসুং চাউখৎপদা পোজিতিব ওইবা মহৈশিং উৎখ্রে।
বেকগ্রাউন্দ:
ভারত সরকার, অসাম অমসুং ত্রিপুরাগী রাজ্য সরকারনা মরী লৈনবা ইথনিক গ্রুপশিং (আদিবাসি গ্রুপশিং - ২০২২, DNLA/DPSC – ২০২৩, ULFA – ২০২৩, NLFT/ATTF – ২০২৪) গা লোয়ননা মেমোরেন্দম ওফ সেতলমেন্ত সাইন তৌনখি। ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিও-ইকোনোমিক প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাংদা শান্তি, ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং রিহেবিলিতেসন প্রমোৎ তৌনবা MoSশিং অসিনা পান্দম থম্লি।