Cabinet
Cabinet approves Lucknow Metro Rail Project of Phase-1B of the length 11.165 Km consisting 12 Metro Stations with an outlay of Rs.5,801 crore
12 AUG 2025 3:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved the Phase-1B of Lucknow Metro Rail Project, Uttar Pradesh with corridor for a length of 11.165 Km with 12 stations - 7 Underground and 5 Elevated. On operationalization of Phase-1B, Lucknow city will have 34 Km of active Metro Rail Network.
Benefits and Bolstering Growth:
The Phase-1B of Lucknow Metro Rail Project represents a significant advancement in the city’s infrastructure development. Phase-1B acts as a major expansion of the Metro Rail Network in the city.
Enhanced Connectivity:
Phase-1B of the Lucknow Metro project will introduce approximately 11.165 Km of new metro lines, significantly improving public transportation in the oldest and most densely populated areas of the city, which currently lack efficient connectivity.
This phase aims to seamlessly integrate key zones of Old Lucknow, including:
• Commercial hubs such as Aminabad, Yahiyaganj, Pandeyganj, and Chowk
• Critical healthcare facilities, most notably the King George’s Medical University (Medical College)
• Major tourist attractions, including Bara Imambara, Chota Imambara, Bhool Bhulaiya, Clock Tower, and Rumi Darwaza
• Culinary destinations known for the city's rich and historic food culture
By bridging these vital areas with the metro network, Phase-1B will not only enhance connectivity but also stimulate economic activity, tourism, and ease urban mobility for both residents and visitors.
• Reduction in Traffic Congestion: Metro Rail as an efficient alternate road transport and with Phase-1B as an extension to the Metro Rail network in the Lucknow city is expected to alleviate traffic congestion and will be particularly impactful on heavily congested routes of the Old Lucknow. Reduction in road traffic can lead to smoother movement of vehicles, reduction in travel time, increasing overall road safety etc.
• Environmental Benefits: The addition of Phase-1B Lucknow Metro Rail Project and increase in overall Metro Rail Network in Lucknow city, will significantly reduce carbon emissions compared to traditional fossil fuel-based transport.
• Economic Growth: Reduced travel times and improved access to different parts of the city such as Airport, Railway Stations and Bus Depots can enhance productivity by allowing individuals to reach their workplaces and destinations more efficiently. Also, the enhanced connectivity can stimulate local businesses, especially in areas near new metro stations which can also attract investment and development in previously less accessible regions.
• Social Impact: The expansion of Phase-1B Metro Rail network in Lucknow will provide more equitable access to public transport, benefiting diverse socio-economic groups and reducing transport disparities which will contribute to a higher quality of life by reducing commute times and improving access to essential services.
The Phase-1B Lucknow Metro Rail Project is set to be a transformative development for the city. It promises to deliver enhanced connectivity, reduced traffic congestion, environmental benefits, economic growth, and improved quality of life. By addressing key urban challenges and providing a foundation for future expansion, Phase-1B will play a crucial role in shaping the city's development trajectory and sustainability.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବିକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବି ୧୧.୧୬୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ହେବ ଓ ଏଥିରେ ୫,୮୦୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ହେବ
12 AUG 2025 3:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବିକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କରିଡର ୧୧.୧୬୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ହେବ ଏବଂ ଏଥିରେ ୭ଟି ଭୂତଳ ଏବଂ ୫ଟି ଉଚ୍ଚ ଷ୍ଟେସନ୍ ସମେତ ମୋଟ ୧୨ଟି ଷ୍ଟେସନ୍ ରହିବ। ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ ସହରରେ ମୋଟ ୩୪ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ।
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବି ସହରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଦର୍ଶାଏ। ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂପ୍ରସାରଣ ଯୋଜନା ଅଟେ ।
ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ:
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବି ପ୍ରାୟ ୧୧.୧୬୫ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ଯୋଡିବ। ଏହା ସହରର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଘନ ଜନବସତି ଅଞ୍ଚଳରେ ସାଧାରଣ ପରିବହନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଯୁକ୍ତ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଅଭାବ ଅଛି।
ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପୁରୁଣା ଲକ୍ଷ୍ନୌର ପ୍ରମୁଖ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ ଭାବରେ ସଂଯୋଗ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି ଅମିନାବାଦ, ୟାହିଆଗଞ୍ଜ, ପାଣ୍ଡେଗଞ୍ଜ ଏବଂ ଚୌକ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ର; ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ବିଶେଷକରି କିଙ୍ଗ ଜର୍ଜ ମେଡିକାଲ୍ ୟୁନିଭରସିଟି (ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ); ବଡ଼େ ଇମାମାବାରା, ଛୋଟା ଇମାମାବାରା, ଭୁଲ ଭୁଲୈୟା, ଘଣ୍ଟାଘର ଏବଂ ରୁମି ଦ୍ୱାର ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ । ଏହା ସହିତ ଏହା ସହରର ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଖାଦ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ରୋଷେଇ ସ୍ଥାନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ଏହି ପ୍ରମୁଖ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି, ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୧ବି କେବଳ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦା ଏବଂ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗମନାଗମନକୁ ସହଜ କରିବ।
ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ:
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ସହରରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବିକଳ୍ପ ସଡ଼କ ପରିବହନ ଭାବରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଏକ ବିସ୍ତାର ଭାବରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବି ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ପୁରୁଣା ଲକ୍ଷ୍ନୌର ଅତ୍ୟଧିକ ଭିଡ଼ ରୁଟ୍ ଉପରେ ବିଶେଷ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବ। ସଡ଼କ ଟ୍ରାଫିକ ହ୍ରାସ ଯାନବାହାନ ଚଳାଚଳକୁ ସହଜ କରିପାରିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିପାରିବ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକଭାବେ ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରିବ ।
ପରିବେଶଗତ ଲାଭ:
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବି ଯୋଡିବା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ସହରରେ ସାମଗ୍ରିକ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଉନ୍ନତି ପାରମ୍ପରିକ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ-ଆଧାରିତ ପରିବହନ ତୁଳନାରେ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ।
ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି:
ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସହରର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ଯେପରିକି ବିମାନବନ୍ଦର, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ବସ୍ ଡିପୋକୁ ସହଜରେ ପହଞ୍ଚିବା ଦ୍ବାରା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ପହଞ୍ଚିବାର ଅନୁମତି ଦେଇ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ। ଏହା ସହିତ, ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ, ବିଶେଷକରି ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ, ଯାହାକି ପୂର୍ବରୁ କମ୍ ସୁଗମ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ନିବେଶ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ଆକର୍ଷିତ କରିପାରିବ।
ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ:
ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବି ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ସଂପ୍ରସାରଣ ସାଧାରଣ ପରିବହନକୁ ଅଧିକ ସମାନ ସୁଗମତା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ବିବିଧ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ପରିବହନ ଅସମାନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହା ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଉନ୍ନତ କରି ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରିବ।
ପର୍ଯ୍ୟାୟ- ୧ବି ଲକ୍ଷ୍ନୌ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହର ପାଇଁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବିକାଶ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ଏହା ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗୀକରଣ, କମ୍ ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼, ପରିବେଶଗତ ଲାଭ, ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି। ପ୍ରମୁଖ ସହରାଞ୍ଚଳ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରି, ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ବି ସହରର ବିକାଶର ଗତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ଆକାର ଦେବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।