Cabinet
Cabinet approves Lucknow Metro Rail Project of Phase-1B of the length 11.165 Km consisting 12 Metro Stations with an outlay of Rs.5,801 crore
12 AUG 2025 3:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved the Phase-1B of Lucknow Metro Rail Project, Uttar Pradesh with corridor for a length of 11.165 Km with 12 stations - 7 Underground and 5 Elevated. On operationalization of Phase-1B, Lucknow city will have 34 Km of active Metro Rail Network.
Benefits and Bolstering Growth:
The Phase-1B of Lucknow Metro Rail Project represents a significant advancement in the city’s infrastructure development. Phase-1B acts as a major expansion of the Metro Rail Network in the city.
Enhanced Connectivity:
Phase-1B of the Lucknow Metro project will introduce approximately 11.165 Km of new metro lines, significantly improving public transportation in the oldest and most densely populated areas of the city, which currently lack efficient connectivity.
This phase aims to seamlessly integrate key zones of Old Lucknow, including:
• Commercial hubs such as Aminabad, Yahiyaganj, Pandeyganj, and Chowk
• Critical healthcare facilities, most notably the King George’s Medical University (Medical College)
• Major tourist attractions, including Bara Imambara, Chota Imambara, Bhool Bhulaiya, Clock Tower, and Rumi Darwaza
• Culinary destinations known for the city's rich and historic food culture
By bridging these vital areas with the metro network, Phase-1B will not only enhance connectivity but also stimulate economic activity, tourism, and ease urban mobility for both residents and visitors.
• Reduction in Traffic Congestion: Metro Rail as an efficient alternate road transport and with Phase-1B as an extension to the Metro Rail network in the Lucknow city is expected to alleviate traffic congestion and will be particularly impactful on heavily congested routes of the Old Lucknow. Reduction in road traffic can lead to smoother movement of vehicles, reduction in travel time, increasing overall road safety etc.
• Environmental Benefits: The addition of Phase-1B Lucknow Metro Rail Project and increase in overall Metro Rail Network in Lucknow city, will significantly reduce carbon emissions compared to traditional fossil fuel-based transport.
• Economic Growth: Reduced travel times and improved access to different parts of the city such as Airport, Railway Stations and Bus Depots can enhance productivity by allowing individuals to reach their workplaces and destinations more efficiently. Also, the enhanced connectivity can stimulate local businesses, especially in areas near new metro stations which can also attract investment and development in previously less accessible regions.
• Social Impact: The expansion of Phase-1B Metro Rail network in Lucknow will provide more equitable access to public transport, benefiting diverse socio-economic groups and reducing transport disparities which will contribute to a higher quality of life by reducing commute times and improving access to essential services.
The Phase-1B Lucknow Metro Rail Project is set to be a transformative development for the city. It promises to deliver enhanced connectivity, reduced traffic congestion, environmental benefits, economic growth, and improved quality of life. By addressing key urban challenges and providing a foundation for future expansion, Phase-1B will play a crucial role in shaping the city's development trajectory and sustainability.

मन्त्रीमण्डल
मन्त्रिपरिषद्ले 5,801 करोड रुपियाँको परिव्ययका साथ 12 मेट्रो स्टेशन भएको 11.165 किलोमिटर लम्बाइको लखनऊ मेट्रो रेल परियोजनाको चरण-1बी-लाई मञ्जुरी दियो
12 AUG 2025 3:25PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले उत्तर प्रदेशको लखनऊ मेट्रो रेल परियोजनाको चरण-1बी लाई मजुरी दिएको छ, जसमा 12 स्टेशनहरू - 7 भूमिगत र 5 उचाइमा) सहित 11.165 किलोमिटर लम्बाइको करिडोर हुनेछ। चरण-1बी सञ्चालनमा आएपछि लखनऊ शहरमा 34 किलोमिटर सक्रिय मेट्रो रेल नेटवर्क हुनेछ।
लाभ र विकासलाई बढ़ावा:
लखनऊ मेट्रो रेल परियोजनाको चरण-1बी ले शहरको बुनियादी ढाँचाको विकासमा एक महत्त्वपूर्ण प्रगतिलाई प्रतिनिधित्व गर्दछ। चरण-1ही ले शहरमा मेट्रो रेल नेटवर्कको एक ठूलो विस्तारको रूपमा काम गर्दछ।
राम्रो कनेक्टिभिटी:
लखनऊ मेट्रो परियोजनाको चरण-1बी मा लगभग 11.165 किलोमिटर नयाँ मेट्रो लाइन बिछ्याइनेछ, जसले शहरका सबैभन्दा पुराना र सबैभन्दा घना आबादी भएका इलाकाहरूमा सार्वजनिक परिवहनमा उल्लेखनीय सुधार गर्नेछ, जहाँ वर्तमानमा कुशल कनेक्टिभिटीको अभाव छ।
यस चरणले पुरानो लखनऊका प्रमुख क्षेत्रहरूलाई निर्बाध रूपमा एकीकृत गर्ने लक्ष्य राखेको छ, जसमा सामेल छन्:
• अमिनाबाद, याहियागञ्ज, पाण्डेगञ्ज र चौक जस्ता व्यावसायिक केन्द्रहरू
• महत्त्वपूर्ण स्वास्थ्य सेवा सुविधाहरू, विशेष गरी किङ जर्ज मेडिकल युनिभर्सिटी (मेडिकल कलेज)
• प्रमुख पर्यटक आकर्षण, जसमा बड़ा इमामबाड़ा, छोटा इमामबाड़ा, भूल भुलैया, घण्टाघर र रुमी दरवाजा सामेल छन्
• शहरको समृद्ध र ऐतिहासिक खाद्य संस्कृतिको लागि परिचित पाककला स्थल
यी महत्त्वपूर्ण क्षेत्रहरूलाई मेट्रो नेटवर्कसँग जोडेर, चरण-1बी ले कनेक्टिभिटी मात्र बढाउने छैन, तर आर्थिक गतिविधि, पर्यटनलाई पनि बढ़ावा दिनेछ अनि निवासी र आगन्तुकहरू दुवैको लागि शहरी गतिशीलतालाई सहज बनाउनेछ।
• यातायात भीडमा कमी: मेट्रो रेल एक कुशल वैकल्पिक सडक यातायातको रूपमा र लखनऊ शहरमा मेट्रो रेल नेटवर्कको विस्तारको रूपमा चरण-1बी सँग यातायातको भीड कम गर्ने अपेक्षा गरिएको छ र विशेष गरी पुरानो लखनऊका अत्यधिक भीडभाड हुने मार्गहरूमा प्रभावकारी हुनेछ। सडक यातायातमा कमीले वाहनहरूको सहज आवागमन, यात्रा समयमा कमी र समग्र सडक सुरक्षामा वृद्धि हुन सक्नेछ।
• पर्यावरणीय लाभ: चरण-1बी लखनऊ मेट्रो रेल परियोजना थपिने र लखनऊ शहरमा समग्र मेट्रो रेल नेटवर्कमा वृद्धिले परम्परागत जीवाश्म इन्धनमा आधारित परिवहनको तुलनामा कार्बन उत्सर्जनलाई उल्लेखनीय रूपमा कम गर्नेछ।
• आर्थिक विकास: यात्रा समय कमी र शहरका विभिन्न हिस्साहरू जस्तै विमानस्थल, रेलवे स्टेशन र बस डिपोसम्म राम्रो पहुँचले मानिसहरूलाई आफ्नो कार्यस्थल र गन्तव्यसम्म अधिक कुशलतापूर्वक पुग्न अनुमति दिएर उत्पादकतामा वृद्धि गर्न सक्नेछ। यसका साथै, राम्रो कनेक्टिभिटीले स्थानीय व्यवसायहरूलाई प्रोत्साहित गर्न सक्नेछ, विशेष गरी नयाँ मेट्रो स्टेशनहरू नजिकका क्षेत्रहरूमा जसले पहिले कम पहुँचयोग्य क्षेत्रहरूमा निवेश र विकासलाई पनि आकर्षित गर्न सक्छ।
• सामाजिक प्रभाव: लखनऊमा चरण-1बी मेट्रो रेल नेटवर्कको विस्तारले सार्वजनिक परिवहनसम्म अधिक न्यायसङ्गत पहुँच उपलब्ध गर्नेछ, जसले विविध सामाजिक-आर्थिक समूहहरूलाई लाभ पुग्नेछ र परिवहन असमानताहरू कम गर्नेछ, जसले यात्रा समय घटाएर र आवश्यक सेवाहरूमा पहुँच सुधार गरेर जीवनको उच्च गुणस्तरमा योगदान पुऱ्याउनेछ।
चरण-1बी लखनऊ मेट्रो रेल परियोजना शहरको लागि एक परिवर्तनकारी विकासको साबित हुनेछ। यसले राम्रो कनेक्टिभिटी, यातायातको भीडमा कमी, पर्यावरणीय लाभ, आर्थिक विकास र जीवनको गुणस्तरमा सुधार गर्ने वाचा गर्दछ। प्रमुख शहरी चुनौतीहरूलाई सम्बोधन गरेर र भविष्यको विस्तारको लागि आधार प्रदान गरेर चरण-1बी ले शहरको विकास मार्ग र स्थिरतालाई आकार दिनमा महत्त्वपूर्ण भूमिका निर्वाह गर्नेछ।