Ministry of New and Renewable Energy
India Achieves Historic Milestone of 100 GW Solar PV Module Manufacturing Capacity under ALMM
Remarkable Rise in Solar PV Manufacturing Capacity from 2.3 GW in 2014 to 100 GW under ALMM: Union Minister Pralhad Joshi
13 AUG 2025 8:00PM by PIB Delhi
India has achieved a landmark milestone of 100 GW of solar PV module manufacturing capacity enlisted under the Approved List of Models and Manufacturers (ALMM) for Solar PV Modules. This achievement reflects the country’s rapid progress in building a robust and self-reliant solar manufacturing ecosystem, aligned with the national vision of Atmanirbhar Bharat and the global imperative for clean energy transition.
Highlighting this achievement, Union Minister of New and Renewable Energy Shri Pralhad Joshi said “ India has achieved a historic milestone -100 GW Solar PV Module Manufacturing Capacity under the Approved List of Models and Manufacturers (ALMM) , a remarkable rise from just 2.3 GW in 2014! Driven by the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and transformative initiatives like the Production Linked Incentive (PLI) Scheme for High-Efficiency Solar Modules, we are building a robust, self-reliant solar manufacturing ecosystem. This achievement strengthens our path towards Atmanirbhar Bharat and the target of 500 GW non-fossil capacity by 2030.”
The Government of India’s commitment is to make India self-reliant in solar PV manufacturing and establish the country as a major player in the global value chain. This commitment is supported through a comprehensive set of initiatives, including the PLI Scheme for High Efficiency Solar PV Modules and measures to provide a level playing field for the Indian manufacturers. The catalytic effect of these interventions has resulted in an expansion in solar module manufacturing capacity, from just 2.3 GW in 2014 to over 100 GW today. This reinforces India’s commitment to achieving 500 GW of non-fossil fuel capacity by 2030 and contributes meaningfully to global decarbonization efforts.
The ALMM Order was issued by the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) on 02nd January 2019. The first ALMM list for solar PV modules was published on 10th March 2021 with an initial enlisted capacity of around 8.2 GW. In just over four years, this capacity has grown more than twelvefold, crossing the 100 GW mark. This remarkable expansion is not just limited to depth of capacity achieved, but by the breadth of the number of manufacturers who has also significantly increased from 21 in 2021 to 100 manufacturers, who are operating 123 manufacturing units currently.
This growth includes contributions from both established companies and new entrants, many of whom have adopted high-efficiency technologies and vertically integrated operations. The result is a diverse and competitive manufacturing landscape capable of meeting domestic needs and serving global markets. The crossing of the 100 GW solar module manufacturing capacity underscores the success of Indian solar PV manufacturing story, and the collective efforts of industry, various State governments, and the Government of India.
MNRE remains committed to further strengthening the solar manufacturing ecosystem through continued policy support, infrastructure development, and innovation. The Ministry will continue engaging with stakeholders to ensure India’s solar journey remains inclusive, competitive, and future-ready.

ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାରତକୁ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା
13 AUG 2025 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ଏଏଲ୍ଏମ୍ଏମ୍ ଅଧୀନରେ ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ହାସଲ
ସୌର ପିଭି. ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୨୦୧୪ରେ ୨.୩ ଗିଗାୱାଟରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଏଏଲ୍ଏମ୍ଏମ୍ ଅଧୀନରେ ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି : କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ
ଭାରତ ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ ମଡେଲ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ (ଏଏଲ୍ଏମ୍ଏମ୍) ତାଲିକା ଅଧୀନରେ ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାର ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ଏହି ସଫଳତା ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ସୌର ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣରେ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯାହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି।
ଏହି ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ନୂତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଭାରତ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି । ଅନୁମୋଦିତ ମଡେଲ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ (ଏଏଲ୍ଏମ୍ଏମ୍) ତାଲିକାରେ ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା, ଯାହା ୨୦୧୪ ରେ ମାତ୍ର ୨.୩ ଗିଗାୱାଟ୍ ଠାରୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ବିଶିଷ୍ଟ ସୌର ମଡ୍ୟୁଲ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନା ଭଳି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ସୌର ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। ଏହି ସଫଳତା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଦିଗରେ ଆମର ପଥକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ କ୍ଷମତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବ ।
ସୌର ପି. ଭି. ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବା ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ବିଶିଷ୍ଟ ସୌର ପି. ଭି. ମଡ୍ୟୁଲ ପାଇଁ ପିଏଲ୍ଆଇ ଯୋଜନା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସମର୍ଥନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଉତପ୍ରେରକ ପ୍ରଭାବର ଫଳସ୍ୱରୂପ ସୌର ମଡ୍ୟୁଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୧୪ରେ ମାତ୍ର ୨.୩ ଗିଗାୱାଟରୁ ଆଜି ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ବୈଶ୍ୱିକ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ପ୍ରୟାସରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ନୂତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍‍ଏନ୍ଆରଇ) ଦ୍ୱାରା ୨୦୧୯ ଜାନୁଆରୀ ୨ ତାରିଖରେ ଏଏଲ୍ଏମ୍ଏମ୍ ଆଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା। ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଏଏଲ୍ଏମ୍ଏମ୍ ତାଲିକା ୧୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କ୍ଷମତା ପାଖାପାଖି ୮.୨ ଗିଗାୱାଟ୍ ଥିଲା। ମାତ୍ର ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି କ୍ଷମତା ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରି ବାରଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କେବଳ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା କ୍ଷମତାର ଗଭୀରତା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ୨୦୨୧ ରେ ୨୧ ରୁ ୧୦୦ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ୧୨୩ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି।
ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଉଭୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ସମନ୍ୱିତ ପରିଚାଳନା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଏକ ବିବିଧ ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ଉତ୍ପାଦନ ପରିଦୃଶ୍ୟ ଯାହା ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ। ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ସୌର ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଭାରତୀୟ ସୌର ପିଭି ଉତ୍ପାଦନ କାହାଣୀର ସଫଳତା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ନିରନ୍ତର ନୀତି ସହାୟତା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ସୌର ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଏମଏନଆରଇ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଭାରତର ସୌରଶକ୍ତି ଯାତ୍ରା ସମାବେଶୀ, ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବ।