Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan holds crucial meeting with state agriculture ministers and officials
The ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ for the Rabi crop will begin on October 3 with Vijay Parv
A two-day conference will be held in New Delhi on September 15–16 before the formal launch of the campaign
“If there is a demand for additional urea for farming, we will ensure its availability” – Shri Shivraj Singh Chouhan
“State governments should monitor to ensure that urea is not misused for purposes other than farming” – Shri Chouhan
“If there is any suspicion of black marketing of urea or fertilisers, state governments should immediately take action” – Union Agriculture Minister
“Only the 600 bio-stimulants certified so far should be sold” – Union Agriculture Minister directs officials
“We will not allow the interests of the agriculture sector and the people of the country to be affected under the leadership of the Prime Minister” – Shri Chouhan
14 AUG 2025 6:13PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan, today chaired an important meeting in New Delhi with various state agriculture ministers, Agriculture Secretary Shri Devesh Chaturvedi, Director General of the Indian Council of Agricultural Research Dr. M.L. Jat, along with senior officials and scientists from several states.
Discussions covered a wide range of topics — shortage of fertilisers and urea, certification of bio-stimulants, preparations for the upcoming Rabi crop under the ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’, the National Mission on Natural Farming, increasing pulses and oilseeds production, the 5-year agricultural action plan, settlement of crop insurance claims in flood and disaster-affected areas, and publicising the toll-free number for resolving farmers’ grievances.
Shri Chouhan began the meeting by extending greetings of Independence Day. He informed that a two-day conference on the ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ for the Rabi crop will be organised in New Delhi on September 15–16, and the formal launch of the campaign will be held on October 3, 2025, coinciding with Vijay Parv. The campaign will run from October 3 to Dhanteras on October 18. He urged all state agriculture ministers to prepare seriously for this initiative. He added that he would formally write to Chief Ministers of the states to ensure the presence of Agriculture Ministers and senior agriculture department officials at the conference. Shri Chouhan also asked the ministers to gather data on fertiliser requirements for the Rabi season and come prepared for an in-depth discussion at the conference.
The meeting also reviewed preparations for the National Mission on Natural Farming, which will be launched by the Prime Minister on August 23. Shri Chouhan directed officials to ensure full readiness to meet the mission’s targets and discussed the progress under the Pradhan Mantri Dhan-Dhaanya Krishi Yojana in 100 districts.
The Minister also deliberated on increasing the production of pulses and oilseeds, and urged State Agriculture Ministers to personally lead and promote these important missions, schemes, and campaigns in their states. He stressed that the country must strengthen production of pulses and oilseeds to meet our national demand.
Raising the issue of fake fertilisers and urea once again, Shri Chouhan called upon state governments to take strict action. He noted that around 30,000 bio-stimulant products were being sold earlier, many without proper certification. So far, only 600 bio-stimulants have been certified. He directed officials to ensure that only these certified products reach farmers, and stressed that forcing farmers to purchase other products along with fertilisers is wrong and strict action should be taken against it.
During the meeting, various Agriculture Ministers shared their respective on-ground challenges with the Union Minister. Agriculture Ministers from Rajasthan (Dr. Kirodi Lal Meena), Uttar Pradesh (Shri Surya Pratap Shahi), Madhya Pradesh (Shri Aindal Singh Kanshana), Bihar (Deputy Chief Minister Shri Samrat Choudhary), Karnataka (Shri N. Cheluvarayaswamy), Uttarakhand (Shri Ganesh Joshi), Chhattisgarh (Shri Ramvichar Netam), as well as representatives from Gujarat (Shri Raghavjibhai Patel) and Punjab (Shri Gurmeet Singh Khuddian), requested additional urea supplies. Ministers from Uttarakhand and Uttar Pradesh also reported crop damage due to natural disasters and sought additional financial assistance.
Shri Chouhan said that there could be two main reasons for the increased demand for urea: first, an increase in the sowing of rice, maize, and other crops due to good rainfall; second, possible misuse of urea for non-agricultural purposes. If the demand is genuinely for farming needs, urea will certainly be supplied — the ministry is working promptly on this. However, if there is any suspicion of misuse, it will be seen as a serious matter that will invite strict action. Shri Chouhan urged all State Agriculture Ministers to ensure proper use of urea by forming monitoring committees and strengthening oversight mechanisms.
The Union Minister also instructed officials to prepare the outline for a 5-year agricultural action plan by incorporating suggestions from progressive farmers, experts, and other stakeholders. He also directed wider publicising of the ministry’s toll-free number for resolving public welfare issues.
On the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, Shri Chouhan emphasised that the government is committed to ensuring complete transparency in its implementation. Compensation is being directly transferred to farmers’ accounts through digital payment. If any insurance company or state government delays claim settlement, an additional 12% interest will have to be paid directly to farmers’ accounts.
In conclusion, Shri Chouhan reiterated the Prime Minister’s call to adopt Swadeshi and asserted that under no circumstances will the interests of the agriculture sector or the citizens of the country be compromised. The interests of farmers, as well as livestock rearers and fishermen, will be safeguarded, and the government remains committed to the nation’s goal of agricultural development.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
14 AUG 2025 6:13PM by PIB Bhubaneswar
ରବି ଫସଲ ପାଇଁ 'ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ' ଅକ୍ଟୋବର 3 ରେ ବିଜୟ ପର୍ବ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହେବ
ଅଭିଯାନର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶୁଭାରମ୍ଭ ପୂର୍ବରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 15-16 ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ଦୁଇ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
"ଯଦି ଚାଷ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୟୁରିଆର ଚାହିଦା ଥାଏ, ତେବେ ଆମେ ଏହାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବୁ" - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
"ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ କୃଷି ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୟୁରିଆର ଅପବ୍ୟବହାର ନହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ତଦାରଖ କରିବା ଉଚିତ" - ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
"ଯଦି ୟୁରିଆ କିମ୍ବା ସାରର କଳାବଜାରୀର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ହୁଏ, ତେବେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ" - କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
"କେବଳ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରମାଣିତ 600 ଟି ଜୈବ-ଷ୍ଟିମୁଲାଣ୍ଟ ବିକ୍ରି କରାଯିବା ଉଚିତ" - କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି
"ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରଭାବିତ ହେବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ" - ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ, କୃଷି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ, ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଏମ୍.ଏଲ୍. ଜାଟ ତଥା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ।
ଆଲୋଚନାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଯେପରିକି ସାର ଏବଂ ୟୁରିଆର ଅଭାବ, ବାୟୋ-ଷ୍ଟିମୁଲାଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, 'ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ' ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ ରବି ଫସଲ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନ, ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, 5 ବର୍ଷୀୟ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା, ବନ୍ୟା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଫସଲ ବୀମା ଦାବି ସମାଧାନ ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଟୋଲ୍-ଫ୍ରି ନମ୍ବର ପ୍ରଚାର।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ବୈଠକ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ରବି ଫସଲ ପାଇଁ 'ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ' ଉପରେ ଏକ ଦୁଇଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫-୧୬ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ଏବଂ ଅଭିଯାନର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶୁଭାରମ୍ଭ ୩ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ରେ ବିଜୟ ପର୍ବ ସହିତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି ଅଭିଯାନ ଅକ୍ଟୋବର ୩ ରୁ ୧୮ ଅକ୍ଟୋବର ଧନତେରସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ମିଳନୀରେ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ କୃଷି ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଚିଠି ଲେଖିବେ। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ରବି ଋତୁ ପାଇଁ ସାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗଭୀର ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଆସିବାକୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ବୈଠକରେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ଜାତୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ମିଶନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ୧୦୦ ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶନ, ଯୋଜନା ଏବଂ ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଜାତୀୟ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜର ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ନକଲି ସାର ଏବଂ ୟୁରିଆ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପୁଣି ଥରେ ଉଠାଇ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ବିନା ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ ଜୈବ-ଷ୍ଟିମୁଲାଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲା । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ ୬୦୦ ଜୈବ-ଷ୍ଟିମୁଲାଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦିଆଯାଇଛି। କେବଳ ଏହି ପ୍ରମାଣିତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାର ସହିତ ଅନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିବା ଭୁଲ ଏବଂ ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ବୈଠକରେ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷେତ୍ରଗତ ଆହ୍ବାନ ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ରାଜସ୍ଥାନ (ଡକ୍ଟର କିରୋଡି ଲାଲ ମୀନା), ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ (ଶ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତାପ ଶାହୀ), ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ (ଶ୍ରୀ ଆଇନ୍ଦଲ ସିଂହ କଂଶାନା), ବିହାର (ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ), କର୍ଣ୍ଣାଟକ (ଶ୍ରୀ ଏନ. ଚେଲୁବରାୟସ୍ୱାମୀ), ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ (ଶ୍ରୀ ଗଣେଶ ଜୋଶୀ), ଛତିଶଗଡ଼ (ଶ୍ରୀ ରାମବିଚାର ନେତାମ), ଏବଂ ଗୁଜରାଟ (ଶ୍ରୀ ରାଘବଜୀଭାଇ ପଟେଲ) ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ (ଶ୍ରୀ ଗୁରମୀତ ସିଂହ ଖୁଦ୍ଦିଆନ)ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଅତିରିକ୍ତ ୟୁରିଆ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଯୋଗୁଁ ଫସଲ କ୍ଷତି ରିପୋର୍ଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଲୋଡ଼ିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁରିଆର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧିର ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହୋଇପାରେ: ପ୍ରଥମତଃ, ଭଲ ବର୍ଷା ଯୋଗୁଁ ଧାନ, ମକା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫସଲର ବିହନ ବୃଦ୍ଧି; ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଅଣ-କୃଷି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୟୁରିଆର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅପବ୍ୟବହାର। ଯଦି ଚାହିଦା ପ୍ରକୃତରେ କୃଷି ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ୟୁରିଆ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ - ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହା ଉପରେ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ତଥାପି, ଯଦି ଅପବ୍ୟବହାରର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ହୁଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିଷୟ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବ ଏବଂ ଏହା ବିପକ୍ଷରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତଦାରଖ କମିଟି ଗଠନ କରି ଏବଂ ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ୟୁରିଆର ସଠିକ୍ ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଚାଷୀ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଏକ ବର୍ଷର କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପାଇଁ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଜନ କଲ୍ୟାଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଟୋଲ୍-ଫ୍ରି ନମ୍ବରର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ, ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷତିପୂରଣ ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଉଛି। ଯଦି କୌଣସି ବୀମା କମ୍ପାନୀ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଦାବି ସମାଧାନରେ ବିଳମ୍ବ କରନ୍ତି, ତେବେ ଅତିରିକ୍ତ 12% ସୁଧ ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଦେବାକୁ ପଡିବ।
ଶେଷରେ, ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଲେ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର କିମ୍ବା ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ବୁଝାମଣା କରାଯିବ ନାହିଁ। କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଆଯିବ ଏବଂ ସରକାର ଦେଶର କୃଷି ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।