Prime Minister's Office
Atmanirbhar Bharat: The Foundation of a Strong and Developed India
15 AUG 2025 10:20AM by PIB Delhi
On the 79th Independence Day, PM Modi underscored Atmanirbhar Bharat as one of the key foundational planks for Viksit Bharat, citing India’s advances in defence, technology, energy, space, and manufacturing. Highlighting Operation Sindoor, he said strategic autonomy and indigenous capabilities are key to decisively tackling threats, making self-reliance the bedrock of national strength, dignity, and the journey to a developed India by 2047.
Atmanirbhar Bharat: PM Modi’s Key Highlights
1. Defence Self-Reliance and Operation Sindoor: PM Modi hailed Operation Sindoor as a demonstration of India’s defence self-reliance. He emphasized that indigenous capabilities, including Made-in-India weapons, enable India to act decisively and independently, proving that national security cannot rely on foreign dependence.
2. Self-Reliance in Jet Engine: He urged Indian innovators and youth to develop jet engines within India, ensuring that future defence technology is entirely home-grown and self-reliant.
3. Semiconductors and High-Tech Leadership: India will launch Made in India semiconductor chips by the end of 2025, reflecting the nation’s growing strength in critical technology sectors. He emphasized innovation in AI, cyber security, deep-tech, and operating systems for global competitiveness.
4. Space Sector Independence:
• Celebrating the remarkable achievements of Group Captain Shubhanshu Shukla, PM Modi announced ambitious plans for India’s very own space station, signalling a new era of indigenous space capabilities.
• He highlighted that over 300 startups are actively innovating in satellites, exploration, and cutting-edge space technologies, ensuring that India is not just participating but leading globally in space science and exploration
1. Clean and Renewable Energy
• PM Modi stressed the importance of energy independence, adding that for the bright future of youth and for welfare of farmers energy independence will be ensured.
• He declared that while the world debates global warming, India had resolved to achieve 50% clean energy by 2030 but, thanks to the commitment of our people, the goal was met by 2025.
• Solar, nuclear, hydro, and hydrogen energy have been advanced, marking a decisive step towards energy independence.
• PM Modi highlighted India’s focus on expanding nuclear energy through private sector participation. He noted that 10 new nuclear reactors are currently operational and emphasized that by India’s 100th year of independence, the nation aims to increase its nuclear energy capacity tenfold, strengthening energy self-reliance and supporting sustainable growth.
1. National Critical Minerals Mission: To secure resources essential for energy, industry, and defence, India has launched the National Critical Minerals Mission, exploring 1,200 sites. PM Modi highlighted that controlling these minerals strengthens strategic autonomy, ensuring India’s industrial and defence sectors remain self-reliant.
2. National Deepwater Exploration Mission: India will harness its deepwater energy resources, strengthening energy self-reliance and reducing dependence on foreign fuel imports.
3. Agricultural Self-Reliance and Fertilisers: PM Modi stressed the urgent need to produce fertilisers domestically to empower farmers and protect national food security. Reducing import dependence ensures the nation’s agricultural sector thrives independently, safeguarding farmers’ welfare and strengthening India’s economic sovereignty.
4. Digital Sovereignty and Indigenous Platforms: PM Modi called on the youth to develop India’s own social media platforms and digital infrastructure, ensuring communication, data, and technological ecosystems remain secure and independent, reinforcing India’s digital autonomy.
5. Self-Reliance in Medicines and Innovation: PM Modi highlighted India’s strength as the “pharmacy of the world” and stressed the urgent need to invest more in research and development. He asked, “Shouldn’t we be the ones providing the best and most affordable medicines for the welfare of humanity?”
• He highlighted India’s growing strength in domestic pharmaceutical innovation, emphasizing the need to develop new medicines, vaccines, and life-saving treatments entirely within India.
• Drawing inspiration from India’s COVID-19 response, where indigenous vaccines and platforms like CoWin saved millions of lives globally, he urged the nation to expand this spirit of innovation.
• He called on researchers and entrepreneurs to secure patents for new drugs and medical technologies, ensuring that India not only meets its own healthcare needs but also contributes to global well-being, establishing itself as a hub of medical self-reliance and innovation.
1. Championing Swadeshi: PM Modi urged citizens and shopkeepers to champion India-made goods under the “Vocal for Local” initiative, stressing that Swadeshi should stem from pride and strength, not compulsion. He called for visible promotion, such as “Swadeshi” boards outside shops, to boost self-reliance, support entrepreneurship, and strengthen India’s economic and industrial base.
2. Mission Sudarshan Chakra: Honouring Tradition and Strengthening Defence, PM Modi announced the launch of “Mission Sudarshan Chakra”, aimed at neutralising enemy defence infiltrations and enhancing India’s offensive capabilities.
• He linked the mission to the legendary Shri Krishna’s Sudarshan Chakra, highlighting how India draws inspiration from its rich cultural and mythological heritage to guide modern defence innovations. This mission underscores India’s commitment to strategic autonomy, ensuring rapid, precise, and powerful responses to any threat.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতঃ শক্তিশালী আৰু উন্নত ভাৰতৰ আধাৰ
15 AUG 2025 10:20AM by PIB Guwahati
৭৯সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰতিৰক্ষা, প্ৰযুক্তি, শক্তি, মহাকাশ আৰু উৎপাদন ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অগ্ৰগতিৰ উল্লেখ কৰি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতক বিকশিত ভাৰতৰ অন্যতম মূল আধাৰ হিচাপে আলোকপাত কৰে। অপাৰেচন সিন্দূৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ কয় যে কৌশলগত স্বতন্ত্ৰতা আৰু খিলঞ্জীয়া সামৰ্থ্যই ভাবুকিৰ সৈতে নিৰ্ণায়কভাৱে মোকাবিলা কৰাৰ মূল চাবিকাঠি, যাৰ ফলত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি, মৰ্যাদা আৰু উন্নত ভাৰতলৈ যাত্ৰাৰ মূল আধাৰ কৰি তোলা হৈছে।
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত: প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ মূল দিশ
১) প্ৰতিৰক্ষা আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু অপাৰেচন সিন্দূৰঃ ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰদৰ্শন বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অপাৰেচন সিন্দূৰক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে মেড-ইন-ইণ্ডিয়া অস্ত্ৰকে ধৰি থলুৱা সামৰ্থ্যই ভাৰতক নিৰ্ণায়ক আৰু স্বতন্ত্ৰভাৱে কাম কৰিবলৈ সক্ষম কৰে, যিয়ে প্ৰমাণ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব নোৱাৰে।
২) জেট ইঞ্জিনত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাঃ তেওঁ ভাৰতীয় উদ্ভাৱক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক ভাৰতৰ ভিতৰতে জেট ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যাতে ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তি সম্পূৰ্ণৰূপে ঘৰুৱা আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল হয়।
৩) অৰ্ধপৰিবাহী আৰু উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ নেতৃত্ব: ভাৰতে ২০২৫ চনৰ শেষৰ ফালে মেড ইন ইণ্ডিয়া অৰ্ধপৰিবাহী চিপ মুকলি কৰিব, যিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি খণ্ডত দেশৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তিক প্ৰতিফলিত কৰিব। তেওঁ বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাৰ বাবে এআই, চাইবাৰ সুৰক্ষা, ডিপ-টেক আৰু অপাৰেটিং ছিষ্টেমৰ উদ্ভাৱনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল।
৪। মহাকাশ খণ্ডৰ স্বাধীনতাঃ
• গ্ৰুপ কেপ্তেইন শুভাংশু শুক্লাৰ উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বক উদযাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ নিজা মহাকাশ কেন্দ্ৰৰ বাবে অভিলাষী পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰে, যিয়ে থলুৱা মহাকাশ সামৰ্থ্যৰ নতুন যুগৰ সংকেত দিয়ে।
• তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ৩০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপে উপগ্ৰহ, অন্বেষণ আৰু অত্যাধুনিক মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয়ভাৱে উদ্ভাৱন কৰি আছে, যাৰ ফলত ভাৰতে মহাকাশ বিজ্ঞান আৰু অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত কেৱল অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, বিশ্বজুৰি আগবাঢ়ি থকাটো নিশ্চিত কৰিছে।
৫। স্বচ্ছ আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তি
• প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে শক্তি স্বাধীনতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যুৱক-যুৱতীসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে আৰু কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে আৰু এই কাম কৰা হ’ব।
• তেওঁ ঘোষণা কৰে যে বিশ্বই গোলকীয় উষ্ণতা সম্পৰ্কে বিতৰ্ক কৰি থকাৰ সময়তে ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০% স্বচ্ছ শক্তি লাভ কৰাৰ সংকল্প লৈছে যদিও ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ দায়বদ্ধতাৰ বাবেই ২০২৫ চনৰ ভিতৰত সেই লক্ষ্য পূৰণ হ’ল।
• সৌৰ, পাৰমাণৱিক, হাইড্ৰ’ আৰু হাইড্ৰ’জেন শক্তিক উন্নত কৰা হৈছে, যিয়ে শক্তি স্বাধীনতাৰ দিশত এক নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ চিহ্নিত কৰিছে।
• প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে পাৰমাণৱিক শক্তি সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত ভাৰতৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমান ১০টা নতুন পাৰমাণৱিক ৰিয়েক্টৰ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। তেওঁ লগতে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰলৈকে দেশখনে নিজৰ পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষমতা দহগুণ বৃদ্ধি কৰি শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বহনক্ষম বিকাশৰ সমৰ্থন কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে।
৬) ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযানঃ শক্তি, উদ্যোগ আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সম্পদসমূহ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে ভাৰতে ১২০০টা স্থান অন্বেষণ কৰি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই খনিজসমূহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিলে কৌশলগত স্বতন্ত্ৰতা শক্তিশালী হয়, ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ থকাটো নিশ্চিত হয়।
৭) ৰাষ্ট্ৰীয় গভীৰ পানীৰ অন্বেষণ অভিযানঃ ভাৰতে নিজৰ গভীৰ পানীৰ শক্তি সম্পদৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰি শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা শক্তিশালী কৰিব আৰু বিদেশী ইন্ধন আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব।
৮) কৃষি আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু সাৰঃ কৃষক সবলীকৰণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ ঘৰুৱাভাৱে সাৰ উৎপাদনৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে। আমদানি নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিলে দেশৰ কৃষি খণ্ডই স্বতন্ত্ৰভাৱে লাভৱান হোৱাটো নিশ্চিত কৰে, কৃষকৰ কল্যাণ সুৰক্ষিত কৰে আৰু ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক সাৰ্বভৌমত্ব শক্তিশালী কৰে।
৯) ডিজিটেল সাৰ্বভৌমত্ব আৰু খিলঞ্জীয়া মঞ্চঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক ভাৰতৰ নিজা ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্ম আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়, যোগাযোগ, তথ্য আৰু প্ৰযুক্তিগত পৰিস্থিতিতন্ত্ৰসমূহ সুৰক্ষিত আৰু স্বাধীন হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰি ভাৰতৰ ডিজিটেল স্বায়ত্তশাসনক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
১০) ঔষধ আৰু উদ্ভাৱনত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা: প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ শক্তিক “বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী” হিচাপে আলোকপাত কৰি গৱেষণা আৰু উন্নয়নত অধিক বিনিয়োগ কৰাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ সুধিলে, “মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে আমিয়েই উত্তম আৰু সুলভ মূল্যৰ ঔষধ যোগান ধৰা হোৱা উচিত নহয়নে?”
• তেওঁ ঘৰুৱা ঔষধ উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, সম্পূৰ্ণৰূপে ভাৰতৰ ভিতৰতে নতুন ঔষধ, ভেকচিন আৰু জীৱন ৰক্ষাকাৰী চিকিৎসাৰ বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
• ভাৰতৰ ক’ভিড-১৯ সঁহাৰিৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ, য’ত ক’ৱিনৰ দৰে থলুৱা ভেকচিন আৰু প্লেটফৰ্মে বিশ্বজুৰি লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলে, তেওঁ দেশক এই উদ্ভাৱনৰ মনোভাৱক সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
• তেওঁ গৱেষক আৰু উদ্যোগীসকলক নতুন ঔষধ আৰু চিকিৎসা প্ৰযুক্তিৰ পেটেণ্ট নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যাতে ভাৰতে কেৱল নিজৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, বিশ্বৰ মংগলৰ ক্ষেত্ৰতো অৰিহণা যোগায়, চিকিৎসা আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু উদ্ভাৱনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰে।
১১) স্বদেশীক চেম্পিয়ন কৰাঃ স্বদেশীক বাধ্যবাধকতাৰে নহয়, গৌৰৱ আৰু শক্তিৰ পৰাই উদ্ভৱ হোৱা উচিত বুলি জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নাগৰিক আৰু দোকানীসকলক “ভোকেল ফৰ লোকেল” পদক্ষেপৰ অধীনত ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ চেম্পিয়ন হ’বলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধি, ঔদ্যোগীকৰণক সমৰ্থন, ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক আৰু ঔদ্যোগিক ভিত্তি শক্তিশালী কৰিবলৈ দোকানৰ বাহিৰত “স্বাধীন” ব’ৰ্ডৰ দৰে দৃশ্যমান প্ৰচাৰৰ আহ্বান জনায়।
১২) মিছন সুদৰ্শন চক্ৰ: পৰম্পৰাক সন্মান জনোৱা আৰু প্ৰতিৰক্ষা শক্তিশালী কৰা: শত্ৰুৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ অনুপ্ৰৱেশ নিষ্ক্ৰিয় কৰা আৰু ভাৰতৰ আক্ৰমণাত্মক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে “মিছন সুদৰ্শন চক্ৰ” আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে।
• তেওঁ এই অভিযানক কিংবদন্তি শ্ৰী কৃষ্ণৰ সুদৰ্শন চক্ৰৰ সৈতে সংযোগ কৰি ভাৰতে কেনেকৈ আধুনিক প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱনক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ নিজৰ চহকী সাংস্কৃতিক আৰু পৌৰাণিক ঐতিহ্যৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰে সেই বিষয়ে আলোকপাত কৰে। এই অভিযানে যিকোনো ভাবুকিৰ প্ৰতি দ্ৰুত, নিখুঁত আৰু শক্তিশালী সঁহাৰি নিশ্চিত কৰাৰ কৌশলগত স্বতন্ত্ৰতাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে।