Prime Minister's Office
PM Modi’s I-Day Address: A Vision for Reform, Self-Reliance, and Empowering Every Indian
15 AUG 2025 10:23AM by PIB Delhi
On the 79th Independence Day, PM Modi addressed the nation, highlighting India’s journey of self-reliance and transformation. He said that over the past decade, India has been reforming, performing, and transforming, but now the time has come to move forward with even greater strength. He emphasized that the government is committed to creating a modern, efficient, and citizen-friendly ecosystem, where laws, regulations, and processes are simplified, entrepreneurship is encouraged, and every Indian can contribute to building a Viksit Bharat.
Simplifying Laws and Compliance
At the outset of his address, PM Modi said that over the past years, the government has undertaken a historic wave of reforms, abolishing over 40,000 unnecessary compliances and repealing more than 1,500 outdated laws. Dozens of other laws were simplified in Parliament, always keeping citizens’ interests at the forefront.
In the recent session alone, over 280 provisions were removed, making governance simpler and more accessible for every Indian. PM Modi emphasized that reform is not just about economics, it is about transforming the everyday lives of citizens.
Among the key achievements, he highlighted:
• Income Tax Reform and Faceless Assessment, making the system transparent and efficient
• Zero tax for annual income up to ₹12 lakh, a benefit that many could not have imagined even a few years ago
• Replacement of outdated criminal laws with the Bhartiya Nyay Sanhita, simplifying justice and legal procedures
These reforms signal a modern, citizen-centric government where ordinary people can experience ease, fairness, and empowerment. PM Modi underscored that India is committed to structural, regulatory, policy, process, and procedural reforms, building a nation where governance works for the people, not the other way around.
Empowering Entrepreneurs and MSMEs
The government’s reforms aim to reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs, while ensuring freedom from the fear of outdated legal provisions. This creates a more conducive environment for business growth, encouraging innovation and economic self-reliance.
Next-Generation Reforms and Task Force
PM Modi announced the formation of a Task Force for Next-Generation Reforms, which will evaluate all current laws, rules, and procedures related to economic activities. The Task Force will work within a set timeline to:
• Reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs
• Provide freedom from fear of arbitrary legal actions
• Ensure laws are streamlined for ease of doing business
These reforms are aimed at creating a supportive ecosystem for innovation, entrepreneurship, and economic growth.
Next-Generation GST Reforms
PM Modi announced the introduction of Next-Generation GST reforms by this Diwali, aimed at reducing taxes on daily-use items. “The government will bring Next Generation GST reforms, which will bring down tax burden on the common man. It will be a Diwali gift for you,” he said, ensuring that these reforms directly benefit citizens and stimulate economic activity.
Vision for the Future
PM Modi reiterated that instead of focusing on others’ limitations, India must extend its own line of progress. In a world of rising economic self-interest, the focus must be on strengthening India’s capabilities, expanding opportunities, and empowering citizens. These reforms mark the beginning of an accelerated phase of governance transformation, ensuring India is more resilient, inclusive, and globally competitive.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণ: সংস্কাৰ, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগী
15 AUG 2025 10:23AM by PIB Guwahati
৭৯সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু পৰিৱৰ্তনৰ যাত্ৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি দেশবাসীক সম্বোধন কৰে। তেওঁ কয় যে বিগত দশকত ভাৰতে সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু পৰিৱৰ্তন ঘটাই আহিছে, কিন্তু এতিয়া আৰু অধিক শক্তিৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময় আহি পৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰখন আধুনিক, দক্ষ আৰু নাগৰিক অনুকূল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, য’ত আইন, নিয়ম আৰু প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সৰল কৰা হয়, ঔদ্যোগীকৰণক উৎসাহিত কৰা হয় আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাব পাৰে।
আইন আৰু অনুসৰণ সৰল কৰা
ভাষণৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিগত বছৰবোৰত চৰকাৰে সংস্কাৰৰ ঐতিহাসিক ঢৌ হাতত লৈছে, ৪০ হাজাৰৰো অধিক অপ্ৰয়োজনীয় অনুসৰণ বিলুপ্ত কৰিছে আৰু ১৫০০ৰো অধিক পুৰণি আইন বাতিল কৰিছে। সংসদত আন কেইবা ডজন আইন সৰল কৰা হৈছিল, নাগৰিকৰ স্বাৰ্থ সদায় আগস্থানত ৰাখিছিল।
কেৱল শেহতীয়া অধিবেশনত ২৮০টাতকৈও অধিক বিধান আঁতৰোৱা হৈছিল, যাৰ ফলত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে শাসন ব্যৱস্থা সহজ আৰু সুলভ হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে সংস্কাৰ কেৱল অৰ্থনীতি নহয়, ই নাগৰিকৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ পৰিৱৰ্তন।
তেওঁ আলোকপাত কৰা মূল কৃতিত্বসমূহ হৈছে:
• আয়কৰ সংস্কাৰ আৰু অজ্ঞাত মূল্যায়ন, ব্যৱস্থাটোক স্বচ্ছ আৰু কাৰ্যক্ষম কৰি তোলা
• ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত বাৰ্ষিক আয়ৰ বাবে শূন্য কৰ, যিটো সুবিধা বহুতে কেইবছৰমান আগতেও কল্পনা কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন
• পুৰণি অপৰাধমূলক আইনসমূহৰ ঠাইত ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ন্যায় আৰু আইনী পদ্ধতি সৰল কৰা
এই সংস্কাৰসমূহে আধুনিক, নাগৰিককেন্দ্ৰিক চৰকাৰৰ সংকেত দিয়ে য’ত সাধাৰণ মানুহে সহজতা, ন্যায়পৰায়ণতা আৰু সৱলীকৰণৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰত গাঁথনিগত, নিয়ন্ত্ৰণমূলক, নীতি, প্ৰক্ৰিয়া আৰু পদ্ধতিগত সংস্কাৰৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, এনে এখন ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলা য’ত শাসন ব্যৱস্থাই জনসাধাৰণৰ বাবে কাম কৰে, বিপৰীত নহয়।
উদ্যোগী আৰু এমএছএমই সকলক সৱলীকৰণ কৰা
চৰকাৰৰ সংস্কাৰৰ লক্ষ্য হৈছে ষ্টাৰ্টআপ, এমএছএমই আৰু উদ্যোগীসকলৰ বাবে অনুপালন ব্যয় হ্ৰাস কৰা, একে সময়তে পুৰণি আইনী বিধানৰ ভয়ৰ পৰা মুক্তি নিশ্চিত কৰা। ইয়াৰ ফলত ব্যৱসায় বৃদ্ধিৰ বাবে অধিক অনুকূল পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হয়, উদ্ভাৱন আৰু অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক উৎসাহিত কৰা হয়।
পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰ আৰু টাস্ক ফৰ্চ
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ বাবে টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যিয়ে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ সৈতে জড়িত বৰ্তমানৰ সকলো আইন, নিয়ম আৰু পদ্ধতিৰ মূল্যায়ন কৰিব। টাস্ক ফ’ৰ্চে এটা নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত কাম কৰিব যাতে:
• ষ্টাৰ্টআপ, এমএছএমই আৰু উদ্যোগীসকলৰ বাবে অনুপালন ব্যয় হ্ৰাস কৰে
• স্বেচ্ছাচাৰী আইনী ব্যৱস্থাৰ ভয়ৰ পৰা মুক্তি প্ৰদান কৰা
• ব্যৱসায়ৰ সহজতাৰ বাবে আইনসমূহ সুশৃংখলিত কৰাটো নিশ্চিত কৰা
এই সংস্কাৰসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে উদ্ভাৱন, উদ্যোগীকৰণ আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ বাবে এক সহায়ক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰা।
পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জি এছ টি সংস্কাৰ
দৈনিক ব্যৱহাৰৰ সামগ্ৰীৰ ওপৰত কৰ হ্ৰাস কৰাৰ লক্ষ্যৰে এই দীপাৱলীৰ ভিতৰত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জি এছ টি সংস্কাৰ প্ৰৱৰ্তনৰ কথা ঘোষণা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে। “চৰকাৰে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰ আনিব, যাৰ ফলত সাধাৰণ মানুহৰ ওপৰত কৰ বোজা কমি যাব।এয়া আপোনালোকৰ বাবে দীপাৱলীৰ উপহাৰ হ’ব।”
ভৱিষ্যতৰ বাবে দৃষ্টিভংগী
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতে আনৰ সীমাবদ্ধতাত গুৰুত্ব দিয়াৰ পৰিৱৰ্তে নিজৰ প্ৰগতিৰ ৰেখা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। বৰ্ধিত অৰ্থনৈতিক স্বাৰ্থৰ পৃথিৱীখনত ভাৰতৰ সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰা, সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ আৰু নাগৰিকক সবলীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। এই সংস্কাৰসমূহে শাসন পৰিৱৰ্তনৰ এক ত্বৰান্বিত পৰ্যায়ৰ আৰম্ভণি কৰে, ভাৰতক অধিক স্থিতিস্থাপক, সৰ্বাংগীন, আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক হোৱাটো নিশ্চিত কৰে।