Prime Minister's Office
PM Modi’s I-Day Address: A Vision for Reform, Self-Reliance, and Empowering Every Indian
15 AUG 2025 10:23AM by PIB Delhi
On the 79th Independence Day, PM Modi addressed the nation, highlighting India’s journey of self-reliance and transformation. He said that over the past decade, India has been reforming, performing, and transforming, but now the time has come to move forward with even greater strength. He emphasized that the government is committed to creating a modern, efficient, and citizen-friendly ecosystem, where laws, regulations, and processes are simplified, entrepreneurship is encouraged, and every Indian can contribute to building a Viksit Bharat.
Simplifying Laws and Compliance
At the outset of his address, PM Modi said that over the past years, the government has undertaken a historic wave of reforms, abolishing over 40,000 unnecessary compliances and repealing more than 1,500 outdated laws. Dozens of other laws were simplified in Parliament, always keeping citizens’ interests at the forefront.
In the recent session alone, over 280 provisions were removed, making governance simpler and more accessible for every Indian. PM Modi emphasized that reform is not just about economics, it is about transforming the everyday lives of citizens.
Among the key achievements, he highlighted:
• Income Tax Reform and Faceless Assessment, making the system transparent and efficient
• Zero tax for annual income up to ₹12 lakh, a benefit that many could not have imagined even a few years ago
• Replacement of outdated criminal laws with the Bhartiya Nyay Sanhita, simplifying justice and legal procedures
These reforms signal a modern, citizen-centric government where ordinary people can experience ease, fairness, and empowerment. PM Modi underscored that India is committed to structural, regulatory, policy, process, and procedural reforms, building a nation where governance works for the people, not the other way around.
Empowering Entrepreneurs and MSMEs
The government’s reforms aim to reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs, while ensuring freedom from the fear of outdated legal provisions. This creates a more conducive environment for business growth, encouraging innovation and economic self-reliance.
Next-Generation Reforms and Task Force
PM Modi announced the formation of a Task Force for Next-Generation Reforms, which will evaluate all current laws, rules, and procedures related to economic activities. The Task Force will work within a set timeline to:
• Reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs
• Provide freedom from fear of arbitrary legal actions
• Ensure laws are streamlined for ease of doing business
These reforms are aimed at creating a supportive ecosystem for innovation, entrepreneurship, and economic growth.
Next-Generation GST Reforms
PM Modi announced the introduction of Next-Generation GST reforms by this Diwali, aimed at reducing taxes on daily-use items. “The government will bring Next Generation GST reforms, which will bring down tax burden on the common man. It will be a Diwali gift for you,” he said, ensuring that these reforms directly benefit citizens and stimulate economic activity.
Vision for the Future
PM Modi reiterated that instead of focusing on others’ limitations, India must extend its own line of progress. In a world of rising economic self-interest, the focus must be on strengthening India’s capabilities, expanding opportunities, and empowering citizens. These reforms mark the beginning of an accelerated phase of governance transformation, ensuring India is more resilient, inclusive, and globally competitive.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী নীংতম নুমিৎকী ৱারোল: অওনবা পুরক্নবা, মরোমদোম লেপচনবা, অমদি ভারত মচা খুদিংমক মপাঙ্গল হাপ্নবা মীৎয়েঙ অমা
15 AUG 2025 10:23AM by PIB Imphal
৭৯শুবা নীংতম নুমিত্তা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক্কী মফমদা ৱা ঙাংলদুনা, ভারতকী মরোমদোম লেপচবা অমদি অওনবা পুরকপগী খোঙচৎপু শিংথাখি। হৌখিবা দেকেদ অসিদা, ভারতনা অওনবা পুরক্লি, থবক পায়খৎলি, অমদি অহোংবা পুরক্লি, অদুবু অহেনবা পাঙ্গলগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিন্নবা মতম অদু হৌজিক য়ৌরক্লে হায়না মহাক্না হায়খি। লৈঙাক অসিনা লো, রিগুলেসন, অমদি প্রোসেসশিং লায়থোকহনবা, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ্পু পুক্নিং থৌগৎপা, অমদি ভারত মচা খুদিংমক্না বিক্সিত ভারত অমা শেমগৎপদা থৌদাং য়াবা ঙম্বা মতমগা চুনবা, মতিং লৈবা অমদি মীয়ামগা চুনবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্ননবা লেপ্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
লো অমসুং কমপ্লাইএন্স লায়থোকহনবা
মহাক্কী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হৌখিবা চহি খরসিদা লৈঙাক অসিনা পুৱারী ওইগদবা মওংগী রিফোর্ম অমা পায়খত্তুনা, মথৌ তাদবা কমপ্লাইএন্স ৪০,০০০ হেন্না মুত্থৎখ্রে অমদি মতমগা চুনদ্রবা লো ১,৫০০ হেন্না চৎনহনখিদ্রে। অতোপ্পা লো দজন কয়াসু পার্লিয়ামেন্ততা লায়থোকহন্দুনা মীয়ামগী য়াইফনবা হায়বসিনা মতম পুম্বদা মাঙদা থমদুনা চৎলি হায়খি।
হন্দক্কী সেসন অসিখক্তদা, হান্না লৈরম্বা প্রোভিজন ২৮০ হেন্না লৌথোক্তুনা লৈঙাক্লোনবু ভারতকী মচা খুদিংদা হেন্না লায়হেল্লে অমদি লায়না ফংবা য়াহল্লে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রিফোর্মশিং অসি শেন্মিৎলোনখক্তগী ৱাফম নত্তে, মসি লৈবাক মীয়াম পুম্নমক্কী নুংতিগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপগী ৱাফম্নি।
মহাক্না থমখিবা মরুওইবা ফংবা ঙমখ্রবা খরদি:
• ইনকম তেক্স রিফোর্ম অমদি ফেসলেস এসেসমেন্ত, সিস্তেম অসিবু ত্রান্সপেরেন্ত অমদি ইফিসিএন্ত ওইহন্বা
• চহিগী শেন্থোক লুপা লাখ ১২ ফাওবদা লৈবশিংগী জিরো তেক্স, চহি খরগী মমাঙদা ওইরক্কনি খল্লুদবা কান্নবা অমা
• মতমগা চুনদ্রবা ক্রিমিনেল লোশিংবু ভারতিয় ন্যায় সমহিতানা মহুৎ শিন্দোক্তুনা অচুম্বা ৱাযেল অমদি লিগেল প্রোসিজরশিং লায়থোকহল্লে
হায়রিবা রিফোর্মশিং অসিনা মীচম মীয়াম্না লায়না, অচুম্বা মওংদা, অমদি মপাঙ্গল লৈনা খুদোংচাবা ফংজবা য়াবা মতমগা চুনবা, মীয়ামদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক অমগী মায়কৈতা পুরক্লি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভারতনা স্ত্রকচরেল, রিগলেতরী, পোলিসীো প্রোসেস, অমদি প্রোসিজরেল রিফোর্ম পুরক্তুনা লৈঙাক্লোন্না মীয়ামগীদমক থবক তৌবা, অদুগা মদুগী ওন্ন-তৈনবা নত্তবা লৈবাক অমা শেমগৎনবা লেপ্লি হায়খি।
ওন্ত্রপ্রিন্যুর অমসুং MSMEs মপাঙ্গল হাপ্পা
লৈঙাক্না পায়খৎলিবা রিফোর্মশিং অসিনা স্তার্তঅপ, MSMEs, অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগী কমপ্লাইএন্স কোস্ত হন্থহন্দুনা, মতমগা চুনদ্রবা লিগেল প্রোভিজনশিংনা অকিবা লৈহল্লম্বা অদুদগী মনিং তমহনবনি। মসিনা বিজিনেস চাওখৎহন্নবা, ইনোভেসন পুক্নিং থৌগৎনবা, অমদি শেন্মিৎলোন্দা মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা হেন্না চুনবা ফীভম অমা শেম্লি।
নেক্স-জেনেরেসন রিফোর্ম্স অমদি তাস্ক ফোর্স
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিংগা মরী লৈনবা লো, রুল্স অমদি প্রোসিজর পুম্নমক নৈননবা নেক্স-জেনেরেসর রিফোর্মসকী তাস্ক ফোর্স অমা শেম্নবা ৱাফম লাউথোকখ। তাস্ক ফোর্স অসিনা অপীবা মতম অমগী মনুংদা মখাগীশিং অসি ফংনবা থবক তৌগনি:
• স্তার্তঅপ, MSMEs, অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগী কমপ্লাইএন্স কোস্ত হন্থহনবা
• মরম চাদবা লিগেল এক্সনশিংনা পীরম্বা অকিবদগী মনিং তমহনবা
• ইজ ওফ দুইং বিজিনেস মওং মরিল নাইহন্নবা লোশিং থম্বা
হায়রিবা রিফোর্মশিং অসিনা ইনোভেসন, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ, অমদি শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবা ঙাক্লৌ পীবা ঙম্বা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
নেক্স-জেনেরেসন GST রিফোর্ম্স
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নুংতিগী শীজিন্নবা পোৎলমশিংদা লৈরম্বা খাজনাগী চাং হন্থহন্নবা হন্দক্কী দিৱালী ফাওবদা নেক্স-জেনেরেসন GST রিফোর্ম্স পুরক্লগনি হায়না লাউথোকখি। “লৈঙাক অসিনা মীচম মীয়ামদা লৈরম্বা খাজনাগী পোৎলুম হন্থহনগদবা নেক্স-জেনেরেসন GST রিফোর্ম্স পুরক্লগনি। মসিনা অদোমগী দিৱালীগী খুদোল অমা ওইগনি,” হায়রদুনা হায়রিবা রিফোর্মশিং অসিনা মীয়ামদা হকথেংননা কান্নহনগনি অমদি শেন্মিৎলোনগী থবক থৌওংশিং হেনগৎহনগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
তুংগী মীৎয়েঙ
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অতোপ্পগী তৌবা ঙমদবশিংদা মীৎয়েঙ থম্বগী মহুত্তা, ভারতনা মশাগী খোঙজেলগী ঙমখৈ পাকথোক চাউথোকহনগদবনি হায়বা ৱাফম ফোঙদোকখি। মশাগী কান্ননবা শেন্মিৎলোনগী ৱাখল্লোন ৱাংখৎলক্লিববা মালেম অসিদা থমগদৌরিবা মীৎয়েঙ অসি ভারতকী মতিং হেনগৎহনবা, খুদোংচাবা পাকথোক চাউথোকহনবা, অমদি মীয়ামবু মপাঙ্গল হাপ্পদা ওইগদবনি। হায়রিবা রিফোর্মশিং অসিনা লৈঙাক্লোন্দা অহোংবা পুরক্নবগী খোঙজেল য়াঙ্খৎহল্লবা তাঙ্কক অমগী খোঙহৌ ওইদুনা ভারতপু হেন্না খাঙবা কনবা, পুম্নমক কোনশিনবা, অমদি মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা ঙম্বা লৈবাক ওইহনগনি।