Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates two major National Highway projects worth Rs.11,000 crore
We are making Delhi a model of growth that reflects the spirit of a developing India: PM
The constant endeavour is to ease people's lives, a goal that guides every policy and every decision: PM
For us, reform means the expansion of good governance: PM
Next-generation GST reforms are set to bring double benefits for citizens across the country: PM
To make India stronger, we must take inspiration from Chakradhari Mohan (Shri Krishna), to make India self-reliant, we must follow the path of Charkhadhari Mohan (Mahatma Gandhi): PM
Let us be vocal for local, let us trust and buy products made in India: PM
17 AUG 2025 3:29PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated two major National Highway projects worth a combined cost of nearly Rs.11,000 crore at Rohini, Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked on the significance of the location, stating that the name of the expressway is “Dwarka,” and the programme is being held at “Rohini.” He highlighted the festive spirit of Janmashtami and noted the coincidence that he himself hails from the land of Dwarkadhish. The Prime Minister observed that the entire atmosphere has become deeply infused with the essence of Lord Krishna.
Highlighting that the month of August is imbued with the colours of freedom and revolution, Shri Modi remarked that amid the celebrations of Azadi Ka Mahotsav, the national capital Delhi is today witnessing a development revolution. He informed that earlier in the day, Delhi received enhanced connectivity through the Dwarka Expressway and Urban Extension Road which will improve convenience for the people of Delhi, Gurugram, and the entire NCR region. He added that commuting to offices and factories will become easier, saving time for everyone. The Prime Minister emphasized that traders, entrepreneurs, and farmers will greatly benefit from this connectivity. He extended his congratulations to all residents of Delhi-NCR for these modern road infrastructure developments.
Recalling his address from the ramparts of the Red Fort on 15th August 2025, where he spoke in detail about the nation’s economy, self-reliance, and self-confidence, the Prime Minister said, “today’s India is defined by its aspirations, dreams, and resolutions—elements that the entire world is now experiencing”. He stated that when the world looks at India and evaluates its progress, its first glance falls upon the national capital, Delhi. Shri Modi emphasized the need to develop Delhi as a model of growth, where everyone can truly feel that this is the capital of a developing and confident India.
Stating that over the past 11 years, the government has consistently worked at various levels to achieve this progress, the Prime Minister highlighted that in terms of connectivity, Delhi-NCR has witnessed unprecedented improvement over the last decade, noting the presence of modern and wide expressways in the region. “Delhi-NCR is now among the most connected areas in the world in terms of metro network”, said Shri Modi. He further added that the region is equipped with advanced systems like the Namo Bharat rapid rail. He emphasized that in the past 11 years, commuting in Delhi-NCR has become significantly easier compared to earlier times.
Affirming that the commitment to transform Delhi into a world-class city is ongoing, Shri Modi stated that today, everyone has witnessed this progress firsthand. Referring to the Dwarka Expressway and the Urban Extension Road, the Prime Minister remarked that both roads have been constructed to excellent standards. He noted that following the Peripheral Expressway, the Urban Extension Road will now provide significant support to Delhi’s infrastructure and connectivity.
Underlining a key feature of the Urban Extension Road, stating that it is also helping to free Delhi from its garbage mounds, the Prime Minister informed that millions of tonnes of waste material have been used in the construction of the Urban Extension Road. He remarked that by reducing the garbage mounds, the waste material has been repurposed for road construction. Pointing out the nearby Bhalswa landfill site and acknowledging the severe problems faced by families living in its vicinity, Shri Modi emphasized that the government is actively working to free Delhi residents from such challenges.
Prime Minister expressed satisfaction that under the leadership of Smt. Rekha Gupta, the Delhi government is consistently engaged in cleaning the Yamuna River. He shared that 16 lakh metric tonnes of silt have already been removed from the Yamuna. Shri Modi further noted that within a short span of time, 650 DEVI (Delhi Electric Vehicle Interconnector) electric buses have been launched in Delhi. He added that the fleet of electric buses in the city is soon expected to cross 2,000, emphasising that this initiative strengthens the mantra of “Green Delhi–Clean Delhi.”
Noting that after many years, their party has formed the government in the national capital, Delhi, the Prime Minister criticised the previous dispensations for the poor pace of development in Delhi. He acknowledged that although it is an arduous task to uplift Delhi from the mess of previous governments, the current Government will strive and restore the pride and development of Delhi. Shri Modi highlighted the unique alignment wherein our governments are currently in place in Delhi, Haryana, Uttar Pradesh, and Rajasthan. He remarked that this reflects the immense blessings the entire region has bestowed upon their party and its leadership. Shri Modi emphasized that, recognizing this responsibility, the government is fully committed to the development of Delhi-NCR. He pointed out that certain political parties are still unable to accept the public’s mandate. He stated that these parties have distanced themselves from both public trust and ground realities. Recalling how, a few months ago, conspiracies were hatched to pit the people of Delhi and Haryana against each other, the Prime Minister mentioned that false claims were made alleging that Haryana residents were poisoning Delhi’s water supply. He asserted that Delhi and the entire NCR have now been freed from such negative politics, reaffirming the government’s resolve to transform the NCR and expressed confidence that this vision will be successfully realized.
“Good governance is the hallmark of our governments and in our administrations, the people are paramount”, said Shri Modi. He remarked that the consistent effort of our party is to make citizens’ lives easier. He noted that this commitment is reflected in the party’s policies and decisions. Referring to past governments in Haryana, the Prime Minister observed that there was a time when even a single appointment was difficult without influence or recommendation. He highlighted that under their government in Haryana, lakhs of youth have received government jobs through a fully transparent process. He commended Shri Nayab Singh Saini for continuing this initiative with dedication.
Prime Minister stated that in Delhi, those who once lived in slums without permanent housing are now receiving pucca homes. He highlighted that areas previously lacking basic amenities such as electricity, water, and gas connections are now being equipped with these essential services. Speaking about the national progress, Shri Modi remarked that in the past 11 years, a record number of roads have been constructed across the country. He noted the ongoing transformation of railway stations and expressed pride in modern trains like Vande Bharat, adding that airports are now being developed in smaller cities. Referring to the NCR region, the Prime Minister pointed out the significant increase in the number of airports. He mentioned that flights are now operating from Hindon Airport to several cities, further informing that the Noida airport is also nearing completion.
Shri Modi stated that such progress has only been possible because the country has changed its outdated approaches over the past decade. He emphasized that the level of infrastructure the nation required, and the pace at which it needed to be built, was not achieved in the past. Referring to the Eastern and Western Peripheral Expressways, the Prime Minister noted that Delhi-NCR had felt the need for these roads for several decades. He mentioned that during the previous government, files related to these projects began moving, but actual work commenced only when the people gave their party the opportunity to serve. He highlighted that the roads became a reality when our governments were formed at both the Centre and in Haryana. The Prime Minister proudly stated that today, these expressways are serving the nation with distinction.
Highlighting that the indifference towards development projects was not limited to Delhi-NCR, but was prevalent across the entire country, Shri Modi pointed out that earlier, the budget allocated for infrastructure was very low, and even the sanctioned projects would take years to complete. He underlined that in the past 11 years, the infrastructure budget has been increased more than sixfold. The Prime Minister emphasized that the current focus is on the rapid completion of projects, which is why initiatives like the Dwarka Expressway are now being realized. He remarked that the substantial investment in these projects is not only creating facilities but also generating large-scale employment. Explaining that massive construction activities provide work to lakhs of individuals—from labourers to engineers, Shri Modi added that the use of construction materials boosts employment in associated factories and shops. He also noted that the transport and logistics sectors are witnessing increased job opportunities due to these developments.
Prime Minister Shri Modi stated that previously those who governed for long periods viewed ruling over the people as their primary objective. He emphasized that their party’s effort is to eliminate both pressure and interference of the government from the lives of citizens. He cited an example to illustrate past conditions, referring to the sanitation workers in Delhi who shoulder a major responsibility in maintaining cleanliness, were treated as if they were enslaved. Shri Modi revealed a shocking truth, stating that under the Delhi Municipal Corporation Act, there was a provision that if a sanitation worker failed to report to duty without prior notice, they could be imprisoned for one month. The Prime Minister questioned the mindset behind such laws, asking how sanitation workers could be subjected to jail for a minor lapse. He criticized those who now speak of social justice, pointing out that they had maintained such unjust laws in the country. Shri Modi declared that it is their government that is actively identifying and abolishing such regressive laws. He informed that the government has already repealed hundreds of such laws, and the campaign continues.
“For us, reform means the expansion of good governance”, exclaimed the Prime Minister, emphasising that continuous focus is being placed on reforms. He announced that in the coming days, several major reforms will be introduced to make both life and business easier. “As part of this effort, a next-generation reform in GST is being planned. This Diwali, citizens will receive a double bonus through the GST reform”, stated Shri Modi. Informing that the complete framework has been shared with all states, Shri Modi expressed hope that all states will cooperate with this initiative of the Government of India. He urged for the swift completion of the process so that this Diwali can be made even more special. Adding that the government aims to simplify GST further and revise tax rates, the Prime Minister highlighted that the benefits of this reform will reach every household, especially the poor and middle class. He added that entrepreneurs of all scales, as well as traders and businesspersons, will gain from these changes.
Underscoring that one of India’s greatest strengths is its ancient culture and heritage, Shri Modi emphasized that this cultural legacy embodies a profound philosophy of life. He remarked that within this philosophy, we encounter both the “Chakradhari Mohan” and the “Charkhadhari Mohan.” He noted that from time to time, the nation experiences the essence of both these figures. Explaining that “Chakradhari Mohan” refers to Lord Shri Krishna, who demonstrated the power of the Sudarshan Chakra, the Prime Minister added that “Charkhadhari Mohan” refers to Mahatma Gandhi, who through the spinning wheel, awakened the nation to the strength of Swadeshi.
“To empower India, we must draw inspiration from Chakradhari Mohan, to make India self-reliant, we must follow the path of Charkhadhari Mohan”, exclaimed the Prime Minister urging that “Vocal for Local” should become a life mantra for every citizen. He remarked that this mission is not difficult for the nation, as India has always delivered whenever it has taken a resolution. Citing the example of Khadi, which was once on the verge of extinction, Shri Modi recalled his appeal to the nation, which led to a collective resolve and visible results. He informed that in the past decade, Khadi sales have increased nearly sevenfold.He noted that the people of India embraced Khadi with the spirit of “Vocal for Local.” The Prime Minister further highlighted the trust shown by citizens in Made in India mobile phones. “Eleven years ago, India imported most of its mobile phones. Today, the majority of Indians use Made in India phones. India now manufactures and exports 30 to 35 crore mobile phones annually”, stated the PM.
Noting that India’s Made in India UPI has today become the world’s largest real-time digital payment platform, the Prime Minister highlighted that Indian-made rail coaches and locomotives are now witnessing growing demand in other countries.
Prime Minister remarked that when it comes to road infrastructure and overall infrastructure, India has developed the Gati Shakti platform. He highlighted that the platform contains 1,600 layers of data. He stated that for any project, the platform provides instant access to all relevant conditions and regulatory requirements—whether it involves wildlife, forest areas, rivers, or drains, noting that all such information is available within minutes, enabling projects to progress rapidly. Shri Modi informed that a dedicated university for Gati Shakti has now been established. He emphasized that Gati Shakti has become a powerful and transformative pathway for the nation’s progress.
Recalling that a decade ago, even toys were being imported into India, Shri Modi said when Indians resolved to embrace “Vocal for Local,” not only did domestic toy production increase significantly, but India also began exporting toys to over 100 countries worldwide.
Urging all citizens to place their trust in products made in India, the Prime Minister appealed to the people to choose Indian-made goods, stating, “If you are Indian, buy what is made in India.” Referring to the ongoing festive season, Shri Modi encouraged everyone to share the joy of local products with their loved ones. He called upon citizens to make a conscious decision to gift only those items that are made in India and crafted by Indians.
Addressing shopkeepers across the country, acknowledging that some may have sold foreign-made goods in pursuit of slightly higher profits, the Prime Minister clarified that they have done nothing wrong, but urged them to now embrace the mantra of “Vocal for Local.” He emphasized that this single step will benefit the nation and every item sold will support an Indian labourer or a poor citizen. Emphasising that the money from each sale will remain within India and benefit fellow Indians, Shri Modi said that this will enhance the purchasing power of Indian citizens and strengthen the economy. He appealed to shopkeepers to sell Made in India products with pride.
“Delhi is emerging as a capital that bridges India’s glorious past with its promising future”, stated the Prime Minister highlighting the recent inauguration of the new Central Secretariat—Kartavya Bhavan—and the completion of the new Parliament building. He noted that Kartavya Path now stands before the nation in its renewed form. Shri Modi remarked that modern conference centres like Bharat Mandapam and Yashobhoomi are enhancing Delhi’s stature. He emphasized that these developments are positioning Delhi as a premier destination for business and commerce. The Prime Minister concluded by expressing confidence that with the strength and inspiration of these initiatives, Delhi will rise as one of the finest capitals in the world.
Union Minister Shri Nitin Gadkari, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinai Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta, Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Ministers of State, Shri Ajay Tamta, Shri Harsh Malhotra were present among others at the event.
Background
The projects — the Delhi section of the Dwarka Expressway and the Urban Extension Road-II (UER-II) — have been developed under the Government’s comprehensive plan to decongest the capital, with the objective of greatly improving connectivity, cutting travel time, and reducing traffic in Delhi and its surrounding areas. These initiatives reflect Prime Minister Modi’s vision of creating world-class infrastructure that enhances ease of living and ensures seamless mobility.
The 10.1 km long Delhi section of Dwarka Expressway has been developed at a cost of around Rs. 5,360 crore. The section will also provide Multi-modal connectivity to Yashobhoomi, DMRC Blue line and Orange line, upcoming Bijwasan railway station and Dwarka cluster Bus Depot. This section comprises:
• Package I: 5.9 km from Shiv Murti intersection to the Road Under Bridge (RUB) at Dwarka Sector-21.
• Package II: 4.2 km from Dwarka Sector-21 RUB to the Delhi-Haryana Border, providing direct connectivity to Urban Extension Road-II.
The 19 km long Haryana section of the Dwarka Expressway was earlier inaugurated by the Prime Minister in March 2024.
Prime Minister also inaugurated the Alipur to Dichaon Kalan stretch of Urban Extension Road-II (UER-II) along with new links to Bahadurgarh and Sonipat, built at a cost of Rs. around 5,580 Crores. It will ease traffic on Delhi’s Inner and Outer Ring Roads and busy points like Mukarba Chowk, Dhaula Kuan, and NH-09. The new spurs will give direct access to Bahadurgarh and Sonipat, improve industrial connectivity, cut city traffic, and speed up goods movement in the NCR.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১১,০০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ দুটা বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
আমি দিল্লীক উন্নয়নশীল ভাৰতৰ মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰা বিকাশৰ আৰ্হি হিচাপে গঢ়ি তুলিছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা, আমাৰ লক্ষ্য প্ৰতিটো নীতি আৰু প্ৰতিটো সিদ্ধান্তক পথ প্ৰদৰ্শন কৰাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ বাবে সংস্কাৰৰ অৰ্থ হ’ল সুশাসনৰ সম্প্ৰসাৰণ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জি এছ টি সংস্কাৰে সমগ্ৰ দেশৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে দুগুণ সুবিধা কঢ়িয়াই আনিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতক শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি চক্ৰধাৰী মোহন (শ্ৰী কৃষ্ণ)ৰ পৰা প্ৰেৰণা ল’ব লাগিব, ভাৰতক স্বাৱলম্বী কৰিবলৈ হ’লে আমি চৰখাধাৰী মোহন (মহাত্মা গান্ধী)ৰ পথ অনুসৰণ কৰিব লাগিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আহক আমি ভোকেল ফৰ লোকেলক আকোঁৱালি লওঁ, আহক আমি বিশ্বাস কৰোঁ আৰু ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰোঁ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
17 AUG 2025 3:29PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দিল্লীৰ ৰোহিনীত প্ৰায় ১১,০০০ কোটি টকাৰ মুঠ ব্যয় সাপেক্ষ দুটা বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানৰ তাৎপৰ্য্যৰ ওপৰত মন্তব্য কৰি কয় যে এক্সপ্ৰেছৱেৰ নাম “দ্বাৰকা,” আৰু কাৰ্যসূচী “ৰোহিনী”ত অনুষ্ঠিত হৈছে। জন্মাষ্টমীৰ উৎসৱমুখৰ পৰিৱেশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজেই দ্বাৰকাধীশ দেশৰ বুলি কাকতলীয়া কথাটো উনুকিয়ায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ সমগ্ৰ পৰিৱেশটো ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ সত্তাৰে গভীৰভাৱে সংপৃক্ত হৈছে।
আগষ্ট মাহটো স্বাধীনতা আৰু বিপ্লৱৰ ৰঙেৰে ৰঞ্জিত বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজাদী কা মহোৎসৱৰ উদযাপনৰ মাজতে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী দিল্লীত উন্নয়নৰ বিপ্লৱৰ সাক্ষী হৈছে। তেওঁ জনোৱা মতে, ইয়াৰ পূৰ্বে দিল্লীয়ে দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱে আৰু নগৰীয়া পৰিৱৰ্ধন পথৰ জৰিয়তে বৰ্ধিত সংযোগ লাভ কৰিছে যিয়ে দিল্লী, গুৰুগ্ৰাম আৰু সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে কাৰ্যালয় আৰু কাৰখানালৈ অহা-যোৱা কৰাটো সহজ হৈ পৰিব, যাৰ ফলত সকলোৰে সময় ৰাহি হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই সংযোগৰ দ্বাৰা ব্যৱসায়ী, উদ্যোগী আৰু কৃষকসকল যথেষ্ট উপকৃত হ’ব। এই আধুনিক পথ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে তেওঁ দিল্লী-এনচিআৰৰ সকলো বাসিন্দালৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
১৫ আগষ্ট, ২০২৫ত লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা দিয়া ভাষণৰ কথা স্মৰণ কৰে, য’ত তেওঁ দেশৰ অৰ্থনীতি, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু আত্মবিশ্বাসৰ বিষয়ে বিতংভাৱে উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “আজিৰ ভাৰত ইয়াৰ আকাংক্ষা, সপোন আৰু সংকল্পৰ দ্বাৰা সংজ্ঞায়িত হৈছে— যিবোৰ উপাদান সমগ্ৰ বিশ্বই এতিয়া অনুভৱ কৰিবলৈ লৈছে”। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া বিশ্বই ভাৰতলৈ চাই আৰু ইয়াৰ অগ্ৰগতিৰ মূল্যায়ন কৰে তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰথম দৃষ্টি ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী দিল্লীৰ ওপৰত পৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দিল্লীক বিকাশৰ আৰ্হি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, য’ত সকলোৱে সঁচা অৰ্থত অনুভৱ কৰিব পাৰে যে এয়া এখন উন্নয়নশীল আৰু আত্মবিশ্বাসী ভাৰতৰ ৰাজধানী।
বিগত ১১ বছৰত চৰকাৰে এই অগ্ৰগতি লাভৰ বাবে বিভিন্ন স্তৰত ধাৰাবাহিকভাৱে কাম কৰি আহিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত দিল্লী-এনচিআৰে যোৱা দশকত অভূতপূৰ্ব উন্নয়নৰ সাক্ষী হৈছে, অঞ্চলটোত আধুনিক আৰু বহল এক্সপ্ৰেছৱেৰ লাভ কৰিছে। “মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত দিল্লী-এনচিআৰ এতিয়া বিশ্বৰ আটাইতকৈ সংযুক্ত অঞ্চলৰ ভিতৰত অন্যতম”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে এই অঞ্চলটো নমো ভাৰত দ্ৰুত ৰে’লৰ দৰে উন্নত ব্যৱস্থাৰে সজ্জিত। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বিগত ১১ বছৰত পূৰ্বৰ সময়ৰ তুলনাত দিল্লী-এনচিআৰত যাতায়াত কৰাটো যথেষ্ট সহজ হৈ পৰিছে।
দিল্লীক বিশ্বমানৰ চহৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি অব্যাহত আছে বুলি দৃঢ়তাৰে শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি সকলোৱে এই অগ্ৰগতি প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱে আৰু নগৰ সম্প্ৰসাৰণ পথৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে দুয়োটা পথ উৎকৃষ্ট মানদণ্ডৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পেৰিফেৰেল এক্সপ্ৰেছৱেৰ পিছত নগৰ সম্প্ৰসাৰণ পথে এতিয়া দিল্লীৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগক উল্লেখযোগ্য সহায় আগবঢ়াব।
নগৰ সম্প্ৰসাৰণ পথৰ এটা মূল বৈশিষ্ট্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি দিল্লীক জাবৰৰ দ’মৰ পৰা মুক্ত কৰাত সহায় কৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনাইছে যে নগৰ সম্প্ৰসাৰণ পথ নিৰ্মাণত লাখ লাখ টন পেলনীয়া সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে জাবৰৰ দ’ম হ্ৰাস কৰি আৱৰ্জনাসমূহ পথ নিৰ্মাণৰ বাবে পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। সমীপৱৰ্তী ভালছোৱা লেণ্ডফিল স্থানটো আঙুলিয়াই দি ইয়াৰ ওচৰ-চুবুৰীয়া অঞ্চলত বসবাস কৰা পৰিয়ালসমূহে সন্মুখীন হোৱা ভয়াৱহ সমস্যাসমূহ স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে এনে প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা দিল্লীবাসীক মুক্ত কৰাৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তা নেতৃত্বাধীন দিল্লী চৰকাৰে ধাৰাবাহিকভাৱে যমুনা নদী পৰিষ্কাৰ কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে। তেওঁ শ্বেয়াৰ কৰে যে ইতিমধ্যে যমুনাৰ পৰা ১৬ লাখ মেট্ৰিক টন আৱৰ্জনা আঁতৰোৱা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে কম সময়ৰ ভিতৰতে দিল্লীত ৬৫০খন DEVI (Delhi Electric Vehicle Interconnector) বৈদ্যুতিক বাছ মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে মহানগৰীত ইলেক্ট্ৰিক বাছৰ চলাচল অতি সোনকালে ২০০০ অতিক্ৰম কৰাৰ আশা কৰা হৈছে, এই পদক্ষেপে “সেউজ দিল্লী–স্বচ্ছ দিল্লী” মন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিছে।
বহু বছৰৰ পাছত তেওঁলোকৰ দলে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী দিল্লীত চৰকাৰ গঠন কৰাটো লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লীৰ উন্নয়নৰ গতি দুৰ্বলতাৰ বাবে পূৰ্বৰ ব্যৱস্থাসমূহক সমালোচনা কৰে। তেওঁ স্বীকাৰ কৰে যে যদিও পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ বেমেজালিৰ পৰা দিল্লীক উন্নীত কৰাটো এক কষ্টকৰ কাম, তথাপিও বৰ্তমানৰ চৰকাৰে চেষ্টা কৰিব আৰু দিল্লীৰ গৌৰৱ আৰু উন্নয়ন পুনৰ ঘূৰাই আনিব। শ্ৰী মোদীয়ে দিল্লী, হাৰিয়ানা, উত্তৰপ্ৰদেশ, আৰু ৰাজস্থানত বৰ্তমান আমাৰ চৰকাৰসমূহ অনন্য পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ অঞ্চলটোৱে তেওঁলোকৰ দল আৰু ইয়াৰ নেতৃত্বক প্ৰদান কৰা অপৰিসীম আশীৰ্বাদৰ প্ৰতিফলন ঘটে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে, এই দায়িত্ব স্বীকাৰ কৰি চৰকাৰে দিল্লী-এনচিআৰৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধ। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে এতিয়াও জনসাধাৰণৰ দায়িত্ব ল’ব পৰা নাই। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই দলসমূহে জনসাধাৰণৰ আস্থা আৰু বাস্তৱ দিশ দুয়োটাৰে পৰা নিজকে আঁতৰাই ৰাখিছে। কেইমাহমানৰ আগতে কেনেকৈ দিল্লী আৰু হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণক ইজনে সিজনৰ বিৰুদ্ধে থিয় কৰাই দিয়াৰ ষড়যন্ত্ৰ ৰচনা কৰা হৈছিল সেই কথা মনত পেলাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে হাৰিয়ানাৰ বাসিন্দাই দিল্লীৰ পানী যোগানত বিষক্ৰিয়া কৰা বুলি ভুৱা দাবী কৰা হৈছিল। এনচিআৰক ৰূপান্তৰিত কৰাৰ চৰকাৰৰ সংকল্পক পুনৰ দৃঢ় কৰি দিল্লী আৰু সমগ্ৰ এনচিআৰ এতিয়া এনে নেতিবাচক ৰাজনীতিৰ পৰা মুক্ত হোৱা বুলি দৃঢ়তাৰে কয় আৰু এই দৃষ্টিভংগী সফলতাৰে বাস্তৱায়িত হ’ব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
“সুশাসন আমাৰ চৰকাৰসমূহৰ প্ৰতীক আৰু আমাৰ প্ৰশাসনসমূহত জনসাধাৰণ সৰ্বোচ্চ”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আমাৰ দলৰ ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টা হৈছে নাগৰিকৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰতিশ্ৰুতি দলৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তত প্ৰতিফলিত হৈছে। হাৰিয়ানাৰ বিগত চৰকাৰসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্য কৰিছিল যে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া প্ৰভাৱ বা পৰামৰ্শ অবিহনে এটা নিযুক্তিও কঠিন হৈ পৰিছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে হাৰিয়ানাত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ অধীনত লাখ লাখ যুৱকে সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছ প্ৰক্ৰিয়াৰে চৰকাৰী চাকৰি লাভ কৰিছে। তেওঁ এই পদক্ষেপক নিষ্ঠাৰে অব্যাহত ৰখাৰ বাবে শ্ৰী নায়ব সিং ছাইনীক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দিল্লীত যিসকলে এসময়ত স্থায়ী বাসস্থান নথকা বস্তিত বাস কৰিছিল তেওঁলোকে এতিয়া পকী ঘৰ লাভ কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে পূৰ্বতে বিদ্যুৎ, পানী আৰু গেছ সংযোগৰ দৰে মৌলিক সুবিধাৰ অভাৱ থকা অঞ্চলসমূহত এতিয়া এই অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহ সজ্জিত কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিগত ১১ বছৰত সমগ্ৰ দেশতে অভিলেখ সংখ্যক পথ নিৰ্মাণ হৈছে। তেওঁ ৰে’ল ষ্টেচনৰ অব্যাহত থকা পৰিৱৰ্তনৰ কথা উল্লেখ কৰি বন্দে ভাৰতৰ দৰে আধুনিক ৰে’লৰ প্ৰতি গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰি কয় যে এতিয়া সৰু চহৰত বিমানবন্দৰ গঢ়ি তোলা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী অঞ্চলৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এতিয়া হিণ্ডন বিমানবন্দৰৰ পৰা কেইবাখনো চহৰলৈ বিমান সেৱা চলি আছে, আৰু নয়দা বিমানবন্দৰটোও সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত দেশখনে নিজৰ আওপুৰণি পন্থা সলনি কৰাৰ বাবেহে এনে অগ্ৰগতি সম্ভৱ হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে দেশৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনিৰ স্তৰ আৰু ইয়াক যি গতিৰে গঢ়ি তুলিব লাগে, সেয়া পূৰ্বতে লাভ কৰা হোৱা নাছিল। ইষ্টাৰ্ণ আৰু ৱেষ্টাৰ্ণ পেৰিফেৰেল এক্সপ্ৰেছৱেৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দিল্লী-এনচিআৰে কেইবা দশক ধৰি এই পথসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰি আহিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত এই প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে জড়িত ফাইলসমূহ স্থানান্তৰিত হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল যদিও প্ৰকৃত কাম আৰম্ভ হৈছিল তেতিয়াহে যেতিয়া ৰাইজে নিজৰ দলটোক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে কেন্দ্র আৰু হাৰিয়ানা দুয়োখনতে আমাৰ চৰকাৰ গঠন হ’লেই পথসমূহ বাস্তৱত পৰিণত হৈছিল৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সগৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে যে আজি এই এক্সপ্ৰেছৱেই দেশক সুখ্যাতিৰে সেৱা আগবঢ়াইছে।
উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ প্ৰতি উদাসীনতা কেৱল দিল্লী-এনচিআৰতে সীমাবদ্ধ নহয়, সমগ্ৰ দেশতে প্ৰচলিত বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ইয়াৰ পূৰ্বে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে আবণ্টিত বাজেট অতি কম আছিল, আনকি অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহো সম্পূৰ্ণ হ’বলৈ বছৰ বছৰ লাগিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত ১১ বছৰত আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট ছয়গুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বৰ্তমানৰ গুৰুত্ব প্ৰকল্পসমূহ দ্ৰুতগতিত সমাপ্ত কৰা হৈছে, যাৰ বাবেই এতিয়া দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱেৰ দৰে পদক্ষেপসমূহ বাস্তৱায়িত হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই প্ৰকল্পসমূহত যথেষ্ট পৰিমাণৰ বিনিয়োগে কেৱল সুবিধা সৃষ্টি কৰাই নহয়, বৃহৎ পৰিসৰৰ কৰ্মসংস্থাপনৰো সৃষ্টি কৰিছে। ব্যাপক নিৰ্মাণ কাৰ্য্যই লাখ লাখ ব্যক্তিক কাম প্ৰদান কৰে বুলি ব্যাখ্যা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে নিৰ্মাণ সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰে সংশ্লিষ্ট কাৰখানা আৰু দোকানত কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধি কৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে পৰিবহণ আৰু লজিষ্টিক খণ্ডত এই উন্নয়নৰ বাবে চাকৰিৰ সুযোগ বৃদ্ধি পোৱা দেখা গৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বে যিসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি শাসন কৰিছিল তেওঁলোকে জনসাধাৰণৰ ওপৰত শাসন কৰাটোক তেওঁলোকৰ প্ৰধান উদ্দেশ্য হিচাপে লয়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁলোকৰ দলৰ প্ৰচেষ্টা নাগৰিকৰ জীৱনৰ পৰা চৰকাৰৰ হেঁচা আৰু হস্তক্ষেপ দুয়োটাকে আঁতৰাই পেলোৱা। তেওঁ অতীতৰ পৰিস্থিতিৰ উদাহৰণ দিবলৈ এটা উদাহৰণ উল্লেখ কৰি দিল্লীৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰখাৰ এক বৃহৎ দায়িত্ব কান্ধত বহন কৰা অনাময় কৰ্মীসকলৰ কথা উল্লেখ কৰি, তেওঁলোকক দাসত্বৰ দৰে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে এটা অপ্ৰিয় সত্য প্ৰকাশ কৰি কয় যে দিল্লী পৌৰ নিগম আইনৰ অধীনত যদি কোনো অনাময় কৰ্মীয়ে পূৰ্বৰ জাননী অবিহনে কৰ্তব্যত উপস্থিত নাথাকিলে তেওঁলোকক এমাহৰ কাৰাদণ্ড বিহা হ’ব পাৰে বুলি এটা ব্যৱস্থা আছিল। এনে আইনৰ আঁৰৰ মানসিকতাক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে কেনেকৈ এটা সামান্য ভুলৰ বাবে অনাময় কৰ্মীক জেলত ভৰোৱা হ’ব পাৰে। তেওঁ এতিয়া সামাজিক ন্যায়ৰ কথা কোৱাসকলক সমালোচনা কৰি দেশত এনে অন্যায় আইন বজাই ৰখা বুলি আঙুলিয়াই দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰেই সক্ৰিয়ভাৱে এনে অযুক্তিকৰ আইন চিনাক্ত কৰি বিলুপ্ত কৰিছে। তেওঁ জনাইছে যে চৰকাৰে ইতিমধ্যে এনে শ শ আইন বাতিল কৰিছে, আৰু এই অভিযান অব্যাহত আছে।
“আমাৰ বাবে সংস্কাৰৰ অৰ্থ হ’ল সুশাসনৰ সম্প্ৰসাৰণ”, সংস্কাৰৰ ওপৰত নিৰন্তৰ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে বুলি দৃঢ়তাৰে কয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে অনাগত দিনত জীৱন আৰু ব্যৱসায় দুয়োটাকে সহজ কৰি তুলিবলৈ কেইবাটাও বৃহৎ সংস্কাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব। “এই প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে জিএছটিৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। এই দীপাৱলীত জিএছটি সংস্কাৰৰ জৰিয়তে নাগৰিকে দুগুণ বোনাছ লাভ কৰিব”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। সম্পূৰ্ণ কাঠামো সকলো ৰাজ্যৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰা হৈছে বুলি অৱগত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰত চৰকাৰৰ এই পদক্ষেপত সকলো ৰাজ্যই সহযোগ কৰিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে। এই দীপাৱলী যাতে আৰু অধিক বিশেষ কৰি তুলিব পৰা যায় তাৰ বাবে তেওঁ এই প্ৰক্ৰিয়াটো ক্ষিপ্ৰতাৰে সমাপ্ত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। জিএছটি আৰু অধিক সৰল কৰাৰ লগতে কৰ হাৰ সংশোধন কৰাৰ লক্ষ্য চৰকাৰৰ লক্ষ্য বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই সংস্কাৰৰ সুফল প্ৰতিটো ঘৰতে বিশেষকৈ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ মাজলৈ যাব। তেওঁ লগতে কয় যে এই পৰিৱৰ্তনৰ পৰা সকলো স্কেলৰ উদ্যোগীৰ লগতে ব্যৱসায়ী আৰু উদ্যোগীসকলো লাভৱান হ’ব।
ভাৰতৰ অন্যতম ডাঙৰ শক্তি ইয়াৰ প্ৰাচীন সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এই সাংস্কৃতিক উত্তৰাধিকাৰত জীৱনৰ এক গভীৰ দৰ্শন সন্নিৱিষ্ট হোৱাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই দৰ্শনৰ ভিতৰত আমি “চক্ৰধাৰী মোহন” আৰু “চৰখাধাৰী মোহন” দুয়োটাকে প্ৰত্যক্ষ কৰোঁ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সময়ে সময়ে দেশে এই দুয়োটা অংকৰ সাৰমৰ্ম অনুভৱ কৰে। “চক্ৰধাৰী মোহন” য়ে সুদৰ্শন চক্ৰৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰা ভগৱান শ্ৰী কৃষ্ণক বুজাইছে বুলি ব্যাখ্যা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে “চৰখাধাৰী মোহন” য়ে ঘূৰণীয়া চকাৰ যোগেদি দেশক স্বদেশীৰ শক্তিৰ প্ৰতি জাগ্ৰত কৰা মহাত্মা গান্ধীক বুজায়।
“ভাৰতক সবলীকৰণৰ বাবে আমি চক্ৰধাৰী মোহনৰ পৰা প্ৰেৰণা ল’ব লাগিব, ভাৰতক স্বাৱলম্বী কৰিবলৈ, আমি চৰখাধাৰী মোহনৰ পথ অনুসৰণ কৰিব লাগিব”, বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “ভোকেল ফৰ লোকেল” প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে জীৱন মন্ত্ৰ হ’ব লাগে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই অভিযান দেশৰ বাবে কঠিন নহয়, কিয়নো ভাৰতে যেতিয়াই সংকল্প লয় তেতিয়াই সদায় কাম সম্পন্ন কৰি আহিছে। এসময়ত বিলুপ্তিৰ পথত থকা খাদীৰ উদাহৰণ দি শ্ৰী মোদীয়ে দেশবাসীলৈ কৰা আবেদনৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে, যাৰ ফলত এক সামূহিক সংকল্প আৰু দৃশ্যমান ফলাফল পৰিলক্ষিত হয়। তেওঁ জনোৱা মতে, বিগত দশকত খাদীৰ বিক্ৰী প্ৰায় সাতগুণ বৃদ্ধি পাইছে।ভাৰতবাসীয়ে “ভোকেল ফৰ লোকেল”ৰ মনোভাৱেৰে খাদীক আকোৱালি লোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে দেশৰ নাগৰিকে মেড ইন ইণ্ডিয়া মোবাইল ফোনত দেখুওৱা আস্থাক আলোকপাত কৰে। “এঘাৰ বছৰৰ আগতে ভাৰতে ইয়াৰ বেছিভাগ মোবাইল ফোন আমদানি কৰিছিল। আজি ভাৰতীয়ৰ অধিকাংশই মেড ইন ইণ্ডিয়া ফোন ব্যৱহাৰ কৰে। ভাৰতে এতিয়া বছৰি ৩০ৰ পৰা ৩৫ কোটি মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ আৰু ৰপ্তানি কৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
ভাৰতৰ মেড ইন ইণ্ডিয়া ইউপিআই আজি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল পেমেণ্ট প্লেটফৰ্মত পৰিণত হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতত নিৰ্মিত ৰে’ল ডবা আৰু ইঞ্জিনৰ চাহিদা এতিয়া অন্য দেশত বৃদ্ধি পোৱা দেখা গৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে পথৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু সামগ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ কথা আহিলে ভাৰতে গতি শক্তিৰ মঞ্চ বিকশিত কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই প্লেটফৰ্মত ১৬০০ স্তৰৰ তথ্য আছে। তেওঁ কয় যে যিকোনো প্ৰকল্পৰ বাবে এই মঞ্চই সকলো প্ৰাসংগিক পৰিস্থিতি আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক প্ৰয়োজনীয়তাৰ তৎক্ষণাত তথ্য প্ৰদান কৰে। সেয়া বন্যপ্ৰাণী, বনাঞ্চল, নদী বা নলা যিয়েই নহওক। এনে সকলো তথ্য মিনিটৰ ভিতৰতে উপলব্ধ, যাৰ ফলত প্ৰকল্পসমূহ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব পৰা যায়। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে এতিয়া গতি শক্তিৰ বাবে এখন সমৰ্পিত বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে গতি শক্তি দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে এক শক্তিশালী আৰু পৰিৱৰ্তনশীল পথত পৰিণত হৈছে।
এক দশক পূৰ্বে ভাৰতলৈ পুতলাও আমদানি কৰা হৈছিল বুলি স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া ভাৰতীয়সকলে “ভোকেল ফৰ লোকেল” আকোৱালি লোৱাৰ সংকল্প লৈছিল, তেতিয়া ঘৰুৱা পুতলা উৎপাদন যথেষ্ট বৃদ্ধি হোৱাই নহয়, ভাৰতে বিশ্বৰ ১০০খনতকৈও অধিক দেশলৈ পুতলা ৰপ্তানিও আৰম্ভ কৰিছিল।
ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ ওপৰত আস্থা ৰাখিবলৈ সকলো নাগৰিকক আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাইজক ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰী কিনিবলৈ কয়। “আপুনি যদি ভাৰতীয় হয় তেন্তে ভাৰতত নিৰ্মিত বস্তু কিনক।” চলিত উৎসৱৰ বতৰৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে সকলোকে স্থানীয় সামগ্ৰীৰ আনন্দ আপোনজনৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ নাগৰিকসকলক সচেতন সিদ্ধান্ত ল’বলৈ আহ্বান জনায় যে ভাৰতত নিৰ্মিত আৰু ভাৰতীয়ৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা সামগ্ৰীসমূহহে উপহাৰ দিব।
দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ দোকানীসকলক সম্বোধন কৰি কিছুসংখ্যকে হয়তো অলপ বেছি লাভৰ তাড়নাত বহিঃৰাজ্যত নিৰ্মিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিছিল বুলি স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে তেওঁলোকে একো ভুল কৰা নাই, কিন্তু তেওঁলোকক এতিয়া “ভোকেল ফৰ লোকেল” মন্ত্ৰ আকোৱালি ল’বলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই একক পদক্ষেপে দেশক উপকৃত কৰিব আৰু বিক্ৰী হোৱা প্ৰতিটো সামগ্ৰীয়ে এজন ভাৰতীয় শ্ৰমিক বা দৰিদ্ৰ নাগৰিকক সহায় কৰিব। প্ৰতিটো বিক্ৰীৰ পৰা পোৱা ধন ভাৰতৰ ভিতৰতে থাকিব আৰু সহভাৰতীয়সকল উপকৃত হ’ব বুলি দৃঢ়তাৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ক্ৰয় ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব আৰু অৰ্থনীতি শক্তিশালী হ’ব। তেওঁ দোকানীসকলক মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ সামগ্ৰী গৌৰৱেৰে বিক্ৰী কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
“দিল্লী ভাৰতৰ গৌৰৱময় অতীতক ইয়াৰ আশাব্যঞ্জক ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযোগ কৰা এখন ৰাজধানী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে”, শেহতীয়াকৈ নতুন কেন্দ্ৰীয় সচিবালয়—কৰ্তব্য ভৱন উদ্বোধন আৰু নতুন সংসদ ভৱন সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কৰ্তব্য পথ এতিয়া নৱীকৃত ৰূপত দেশৰ সন্মুখত ধৰা দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰত মণ্ডপম আৰু যশোভূমীৰ দৰে আধুনিক সন্মিলন কেন্দ্ৰই দিল্লীৰ গুৰুত্ব বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই উন্নয়নসমূহে দিল্লীক ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যৰ বাবে এক প্ৰধান গন্তব্যস্থান হিচাপে স্থান দিছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ শক্তি আৰু প্ৰেৰণাৰে দিল্লী বিশ্বৰ অন্যতম উন্নত ৰাজধানী হিচাপে উত্থান ঘটিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে।
অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰী, দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনা, দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তা, হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নায়ব সিং ছাইনী, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অজয় তামতা, আৰু শ্ৰী হৰ্ষ মালহোত্ৰাৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।