Lok Sabha Secretariat
LOK SABHA SPEAKER EXPRESSES ANGUISH ON PLANNED DISRUPTIONS IN THE HOUSE
SHOUTING SLOGANS, DISPLAYING PLACARDS AND CONTINUOUS DEADLOCK ARE INSULTS TO PARLIAMENTARY DECORUM: LOK SABHA SPEAKER
MEMBERS FROM ACROSS THE POLITICAL SPECTRUM WERE GIVEN ENOUGH OPPORTUNITIES TO SPEAK IN THE HOUSE, SERIOUS AND MEANINGFUL DISCUSSIONS SHOULD BE TAKEN FORWARD: LOK SABHA SPEAKER
SPECIAL DISCUSSIONS ON ‘OPERATION SINDOOR’ AND THE ACHIEVEMENTS OF INDIA'S SPACE PROGRAMME TOOK PLACE IN THE HOUSE
LANGUAGE OF MEMBERS SHOULD ALWAYS BE DIGNIFIED IN THE HOUSE AND PARLIAMENT PREMISES: LOK SABHA SPEAKER
TOTAL NUMBER OF SITTING HOURS IN THE FIFTH SESSION OF 18TH LOK SABHA WAS 37 HOURS AGAINST ALLOTTED TIME OF 120 HOURS: LOK SABHA SPEAKER
DUE TO DISRUPTIONS, ONLY 55 STARRED QUESTIONS COULD BE ANSWERED ORALLY AGAINST 419 LISTED: LOK SABHA SPEAKER
14 GOVERNMENT BILLS WERE INTRODUCED IN LOK SABHA AND 12 BILLS WERE PASSED DURING THE SESSION: LOK SABHA SPEAKER
FIFTH SESSION OF EIGHTEENTH LOK SABHA ADJOURNED ‘SINE DIE’
21 AUG 2025 4:08PM by PIB Delhi
The fifth session of the 18th Lok Sabha which commenced on 21 July, 2025 concluded today.
In his Valedictory Address on the concluding day of the session, Lok Sabha Speaker Shri Om Birla expressed anguish on continuous and planned disruptions in the house. Observing that sloganeering, displaying placards in the Lok Sabha or the parliament premises and planned disruptions harm the dignity of parliamentary proceedings, Shri Birla noted that the public has great expectations from the representatives and therefore, they should utilise their time in the House for serious and meaningful discussions on problems and issues of public interest and on important legislations.
The Speaker mentioned that during the session, he had given enough opportunities to the Members from across the political spectrum to speak in the House and to discuss on important legislations and issues of public interest. However, he lamented that continuous deadlock in the house was unfortunate. Serious and meaningful discussions should be taken forward while avoiding sloganeering and disruptions in the House, he stressed.
He said that kind of language and behavior witnessed in the Monsoon Session was not in keeping with the decorum of Parliament. He reminded the house that language of Members, both inside and outside the House, should always be restrained and dignified. He urged the Members to make sure that their work and conduct should set an example for the nation and the world.
Shri Birla informed that 419 starred questions were listed in the agenda of the session, but due to planned disruptions, only 55 questions could be taken up for oral answer. Whereas all parties had decided at the beginning of the Session that the House would discuss and debate for 120 hours in this session and the Business Advisory Committee also agreed to this but due to continuous deadlock and planned disruptions, the House could barely work for 37 hours in this session, he added. Shri Birla also informed that fourteen Government Bills were introduced and twelve Bills were passed, during the session.
Shri Birla informed that the discussion on ‘Operation Sindoor’, commenced on 28 July 2025 and concluded on 29 July 2025 with a reply from the Prime Minister. On 18 August, 2025, a special discussion was initiated on the achievements of India's space programme, Shri Birla informed.

ଲୋକସଭା ସଚିବାଳୟ
ସଦନରେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବିଭ୍ରାଟ ସୃଷ୍ଟିକୁ ନେଇ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକାଶ କଲେ ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
21 AUG 2025 4:08PM by PIB Bhubaneswar
- ନାରାବାଜି କରିବା, ପ୍ଲାକାର୍ଡ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ଗତିରୋଧ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସଂସଦୀୟ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ଅପମାନ: ଲୋକସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ
- ସବୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସଦନରେ କହିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଗମ୍ଭୀର ଓ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଉଚିତ: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
- ‘ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର’ ଏବଂ ଭାରତର ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ଉପରେ ଗୃହରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି
- ସଦନ ଓ ସଂସଦ ପରିସରରେ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଭାଷା ସର୍ବଦା ଶାଳୀନ ହେବା ଉଚିତ: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
- ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭାର ପଞ୍ଚମ ଅଧିବେଶନରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ୧୨୦ ଘଣ୍ଟା ଥିବା ବେଳେ ମାତ୍ର ୩୭ ଘଣ୍ଟା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇପାରିଥିଲା: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
- ବିଭ୍ରାଟ କାରଣରୁ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀର ୪୧୯ଟି ପ୍ରଶ୍ନ ମଧ୍ୟରୁ ମାତ୍ର ୫୫ଟି ତାରକା ପ୍ରଶ୍ନର ମୌଖିକ ଉତ୍ତର ଦିଆଯାଇପାରିଛି: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
- ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ଲୋକସଭାରେ ୧୪ଟି ସରକାରୀ ବିଲ୍ ଆଗତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୧୨ଟି ବିଲ୍ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
- ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭାର ପଞ୍ଚମ ଅଧିବେଶନ ଅନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାଳ ପାଇଁ ସ୍ଥଗିତ
୨୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୫ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭାର ପଞ୍ଚମ ଅଧିବେଶନ ଆଜି ସମାପନ ହୋଇଛି।
ଅଧିବେଶନର ଶେଷ ଦିନରେ ତାଙ୍କ ଅନ୍ତିମ ଅଭିଭାଷଣରେ, ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ସଦନରେ କ୍ରମାଗତ ଏବଂ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବିଭ୍ରାଟ ସୃଷ୍ଟିକୁ ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଲୋକସଭା କିମ୍ବା ସଂସଦ ପରିସରରେ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେବା, ପ୍ଲାକାର୍ଡ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦ୍ୱାରା ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନସାଧାରଣ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ଆଶା ରଖନ୍ତି । ତେଣୁ, ସେମାନେ ଗୃହରେ ସେମାନଙ୍କର ସମୟକୁ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ୟା ଓ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନ ଉପରେ ଗମ୍ଭୀର ଓ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ।
ବାଚସ୍ପତି କହିଥିଲେ, ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ସେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ବର୍ଗର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଗୃହରେ କହିବା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନ ଓ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ତଥାପି ଗୃହରେ କ୍ରମାଗତ ଅଚଳାବସ୍ଥା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ବୋଲି କହି ସେ ଦୁଃଖପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, ସଦନରେ ନାରାବାଜି କରିବା ଏବଂ ବିଭ୍ରାଟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରଖି ସାର୍ଥକ ଆଲୋଚନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଉଚିତ୍‌।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଭାଷା ଏବଂ ଆଚରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଗଲା, ତାହା ସଂସଦର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଅନୁରୂପ ନୁହେଁ। ସଦନ ଭିତରେ ଏବଂ ବାହାରେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଭାଷା ସର୍ବଦା ସଂଯମତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଶାଳୀନ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ । ସଦସ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଆଚରଣ ଜରିଆରେ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ବୋଲି ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ, ଅଧିବେଶନର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ୪୧୯ଟି ତାରକା ଚିହ୍ନିତ ପ୍ରଶ୍ନ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବିଭ୍ରାଟ ଯୋଗୁଁ ମାତ୍ର ୫୫ଟି ପ୍ରଶ୍ନର ମୌଖିକ ଉତ୍ତର ଦିଆଯାଇପାରିଲା। ସେ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭରେ ସମସ୍ତ ଦଳ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ସଦନ ୧୨୦ ଘଣ୍ଟା ଚର୍ଚ୍ଚା ଏବଂ ଆଲୋଚନା କରିବ। ବ୍ୟବସାୟ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟି ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କ୍ରମାଗତ ଅଚଳାବସ୍ଥା ଏବଂ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କାରଣରୁ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଗୃହରେ ମାତ୍ର ୩୭ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପାରିଲା। ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ୧୪ଟି ସରକାରୀ ବିଲ୍ ଆଗତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୧୨ ଟି ବିଲ୍ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା କହିଥିଲେ, ‘ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର’ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ୨୮ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୨୯ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉତ୍ତର ସହିତ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା। ୧୮ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ଭାରତର ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ଉପରେ ଏକ ବିଶେଷ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।