Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates multiple development projects worth Rs 12,000 crore in Gaya, Bihar
Gaya ji’s spiritual and cultural heritage is both ancient and immensely rich: PM
Operation Sindoor has drawn a new line in India’s defence strategy: PM
Rapid development of Bihar is a major priority for the NDA government at the Centre: PM
Every infiltrator will be expelled from the country, without exception: PM
22 AUG 2025 1:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth Rs 12,000 crore at Gaya in Bihar today. The Prime Minister offered salutations to Gaya ji, the sacred city of knowledge and liberation and extended greetings to all from the glorious land of the Vishnupad Temple. Shri Modi remarked that the land of Gaya ji is a land of spirituality and peace. He highlighted that this sacred soil is where Lord Buddha attained enlightenment. “Gaya ji’s spiritual and cultural heritage is both ancient and immensely rich”, stated Shri Modi. Noting that the people of the region wished for the city to be referred to not merely as “Gaya,” but respectfully as “Gaya ji”, the Prime Minister congratulated the Bihar Government for honoring this sentiment. He expressed happiness that their Governments at Centre and Bihar are consistently working towards the rapid development of Gaya ji.
Highlighting that today, from the sacred land of Gaya ji, projects worth ₹12,000 crore have been inaugurated and foundation stones laid in a single day, Shri Modi said that these projects span key sectors including energy, healthcare, and urban development. He remarked that these initiatives will strengthen Bihar’s industrial capacity and create new employment opportunities for the youth and congratulated the people of Bihar for these transformative projects. The Prime Minister further informed that a hospital and research centre have been inaugurated today to enhance healthcare facilities in the state. He noted that with this, the people of Bihar now have an additional facility for cancer treatment.
Affirming that removing hardships from the lives of the poor and making the lives of women easier brings him the greatest satisfaction as a servant of the people, the Prime Minister reiterated that providing pucca houses to the poor is one of his major commitments. He declared that until every needy person receives a pucca house, he will not rest. He highlighted that, following this resolve, over the past 11 years, 4 crore pucca houses have been built for the poor across the country. Noting that more than 38 lakh houses have been constructed in Bihar alone, and over 2 lakh families in Gaya district have received their own pucca homes, Shri Modi emphasized that these are not just houses, but symbols of dignity for the poor. He stated that these homes come equipped with electricity, water, toilets, and gas connections—ensuring that poor families also live with convenience, safety, and dignity.
Prime Minister stated that continuing this initiative, over 16,000 families in Bihar’s Magadh region have now received their pucca homes. He remarked that this year, Diwali and Chhath Puja celebrations in these households will be even more vibrant. Extending congratulations to all beneficiary families who have received their homes, Shri Modi assured those who are still awaiting benefits under the Pradhan Mantri Awas Yojana that the campaign will continue until every poor citizen receives a pucca house.
“Bihar is the land of Chandragupta Maurya and Chanakya. Whenever India has faced challenges from its enemies, Bihar has stood as a shield for the nation”, stated Shri Modi emphasizing that any resolve taken on the soil of Bihar never goes unfulfilled. Referring to the terrorist attack in Pahalgam, Kashmir, where innocent civilians were killed after being asked their religion, the Prime Minister recalled that it was from the land of Bihar that he had vowed to eliminate terrorism. He asserted that today, the world is witnessing the fulfillment of that resolve taken on Bihar’s soil. Shri Modi reminded the nation that while Pakistan was launching drone and missile attacks, India was intercepting and neutralizing those missiles mid-air like straw in the wind. He affirmed that not a single missile from Pakistan was able to cause harm to India.
“Operation Sindoor has drawn a new line in India’s defence strategy”, exclaimed Shri Modi asserting that now, no one can escape after sending terrorists into India or orchestrating attacks. He remarked that even if terrorists hide in the depths of the earth, India’s missiles will bury them there.
“The rapid development of Bihar is a major priority for the NDA government at the Centre”, emphasised the Prime Minister remarking that Bihar is now progressing on the path of comprehensive development. He underlined that in recent years, solutions have been found for longstanding problems, and new avenues for progress have been created. Recalling the dire conditions during the “lantern regime”, Shri Modi stated that during that period, the region was gripped by red terror, and due to Maoist activities, movement after sunset was extremely difficult. He noted that cities like Gaya ji remained engulfed in darkness under the lantern regime. The Prime Minister pointed out that thousands of villages lacked even basic infrastructure like electricity poles. He asserted that those who governed during the lantern era pushed Bihar’s future into darkness. He further emphasized that there was neither education nor employment, and generations of Biharis were forced to migrate due to these conditions.
Shri Modi stated that the opposition and its allies view the people of Bihar merely as a vote bank. He remarked that they have no concern for the joys and sorrows of the poor, nor for their dignity and respect. The Prime Minister recalled that a former Chief Minister from a certain party had once publicly declared from a stage that people from Bihar would not be allowed to enter his state. Strongly criticizing the deep hatred and contempt towards the people of Bihar by such leaders, Shri Modi stated that despite witnessing such mistreatment, the opposition party’s leadership remained in deep slumber.
Prime Minister Shri Narendra Modi stated that the current Bihar government is responding to the divisive campaign of opposition alliances. He emphasized that efforts are underway to ensure that the sons and daughters of Bihar find employment within the state. Underlining that major projects are now being developed across Bihar, Shri Modi informed that the largest industrial area in Bihar is being established in Dobhi, Gaya ji district and a technology centre is also being set up in Gaya ji. He also mentioned the inauguration of the Buxar Thermal Power Plant today. Recalling that just a few months ago, he laid the foundation stone for the Nabinagar Super Thermal Power Project in Aurangabad, Shri Modi further stated that a new thermal power plant will be constructed in Pirpainti, Bhagalpur. He added that these power plants will significantly enhance electricity supply in Bihar. Acknowledging that increased power generation leads to improved electricity availability in homes and greater supply for industries, Shri Modi said that this expansion in energy infrastructure will also create new employment opportunities.
Stating that the Chief Minister Shri Nitish Kumar has launched a major campaign to provide permanent government jobs to the youth of Bihar, Shri Modi remarked that it is because of Shri Nitish Kumar’s leadership that teacher recruitment in the state has been conducted with full transparency. He emphasized that efforts are being made to ensure that a maximum number of young people in Bihar find employment within the state itself, without having to migrate for jobs. Highlighting that a new initiative by the Central Government will significantly support this goal, the Prime Minister said that in his Independence Day speech, the Pradhan Mantri Viksit Bharat Rojgar Yojana was announced. Under this scheme, when young individuals take up their first job in the private sector, the Central Government will provide ₹15,000 directly to them. He added that private companies offering employment to youth will also receive financial support. The Prime Minister affirmed that this scheme will greatly benefit the youth of Bihar.
Criticising the opposition parties and their governments for never valuing public money, Shri Modi said that for them, public funds were merely a means to fill their own coffers. He highlighted that under the opposition's rule, projects remained incomplete for years. The longer a scheme was delayed, the more money they made from it. The Prime Minister asserted that this flawed mindset has now been changed by their government. He emphasized that after a foundation stone is laid, efforts are made to complete the work as quickly as possible. Citing today’s programme as an example of this approach, Shri Modi recalled that he had laid the foundation stone for the Aunta–Simaria section, and now he is inaugurating it himself. He stated that this bridge will not only connect roads but will also link North and South Bihar. He noted that heavy vehicles, which earlier had to take a 150-kilometre detour via Gandhi Setu, will now have a direct route. The Prime Minister remarked that this will accelerate trade, strengthen industries, and make travel easier for pilgrims. He affirmed that development projects initiated under their government will be completed—this is a certainty.
Prime Minister stated that their governments at Centre and State are working rapidly to advance railway development in Bihar. He highlighted that under the Amrit Bharat Station Scheme, Gaya ji Railway Station is being modernized to offer airport-like facilities to passengers. Shri Modi noted that Gaya is now a city with access to Rajdhani, Jan Shatabdi, and Made-in-India Vande Bharat trains. He emphasized that the direct rail connectivity from Gaya ji through Sasaram, Prayagraj, and Kanpur to Delhi is creating new opportunities for Bihar’s youth and entrepreneurs.
Expressing gratitude for their blessings and the nation’s unwavering trust, which enabled him to begin his tenure as Prime Minister in 2014—a tenure that continues uninterrupted, Shri Modi affirmed that in all these years, not a single stain of corruption has been found on his government. In contrast, he remarked that opposition governments which ruled for six to six-and-a-half decades after Independence, have a long list of corruption cases adding that the corruption by opposition parties is known to every child in Bihar. The Prime Minister stated clearly that to take the fight against corruption to its logical conclusion, no one should be outside the scope of action. He pointed out the current law under which even a junior government employee is automatically suspended if held in custody for 48 hours. He questioned how it is possible that a Chief Minister or Minister can enjoy the privileges of power even while in jail. He cited recent instances where files were being signed and official orders issued directly from jail. Shri Modi said that if this is the attitude of political leaders, then how can the fight against corruption be effectively pursued.
Emphasising that the Indian Constitution expects honesty and transparency from every public representative, the Prime Minister stressed that the dignity of the Constitution must not be allowed to be torn apart. He announced that their government is bringing a stringent anti-corruption law that will apply even to the Prime Minister of the country. He added that Chief Ministers and Ministers will also be covered under this law. Explaining it further, Shri Modi said that once this law is enacted, any Prime Minister, Chief Minister, or Minister who is arrested will be required to secure bail within 30 days. If bail is not granted, they will have to vacate their position on the 31st day. He affirmed that the government is moving forward with the intent to enact such a strict law.
Criticising the opposition parties for opposing this legislation, Shri Modi remarked that their anger stems from fear—those who have committed wrongdoings may hide them from others, but they themselves are aware of their actions. He stated that some leaders from opposition parties are out on bail, while others are entangled in legal proceedings related to scams and these individuals fear that if they go to jail, their political dreams will be shattered. He said this is why they are opposing the proposed law. The Prime Minister reflected that leaders like Rajendra Babu and Dr. Babasaheb Ambedkar could never have imagined that power-hungry individuals would commit corruption and cling to office even while in jail. He asserted that under the new law, corrupt individuals will not only go to jail but will also lose their positions of power. “The resolve to free India from corruption is a collective commitment of crores of citizens—and this resolve will be fulfilled”, stated the PM.
Mentioning that he had raised a serious concern from the Red Fort—one that affects Bihar as well, Shri Modi remarked that the rising number of infiltrators in the country is a matter of grave concern. He highlighted that the demographic profile of Bihar’s border districts is changing rapidly and affirmed that their government has resolved not to let infiltrators decide the future of the nation. The Prime Minister stressed that infiltrators will not be allowed to snatch employment opportunities from Bihar’s youth. He emphasized that facilities meant for Indian citizens will not be looted by infiltrators. To address this threat, the Prime Minister announced the launch of a Demography Mission, which will begin operations very soon. He asserted that every infiltrator will be expelled from the country, urging the people of Bihar to remain vigilant against those within the country who support infiltrators. Shri Modi strongly criticized the opposition parties for attempting to deprive Biharis of their rights and hand them over to infiltrators. He stated that for appeasement and vote-bank politics, those parties were willing to go to any extent. The Prime Minister called upon the people of Bihar to remain extremely alert.
Stressing that Bihar must be protected from the harmful intentions of the opposition parties, Shri Modi emphasized that this is a very crucial time for Bihar. He expressed hope that the dreams of Bihar’s youth will be fulfilled and added that the aspirations of the people of Bihar must be given new wings. Highlighting that the Central Government is working shoulder to shoulder with Shri Nitish Kumar for this purpose, the Prime Minister concluded by affirming that to maintain the pace of development in Bihar, their Governments at Center and State are continuously working hard, adding that today’s development projects are an important step in this direction.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Ram Nath Thakur, Dr. Raj Bhushan Choudhary, Shri Satish Chandra Dubey were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to improving connectivity, Prime Minister inaugurated the 8.15 km long Aunta – Simaria bridge project on NH-31, including the 1.86 km long 6 lane Bridge on river Ganga, constructed at a cost of over Rs 1,870 crore. It will provide direct connectivity between Mokama in Patna and Begusarai.
The bridge has been constructed parallel to an old 2-lane dilapidated rail-cum-road bridge “Rajendra Setu” which is in poor condition forcing heavy vehicles to re-route. The new bridge will reduce this extra travel distance of more than 100 km for the heavy vehicles travelling between North Bihar (Begusarai, Supaul, Madhubani, Purnea, Araria etc) and South Bihar areas (Sheikhpura, Nawada, Lakhisarai etc). It will also help reduce issues of traffic jams in other parts of the region due to the detour which these vehicles were forced to take.
It will boost economic growth in the adjoining areas, especially in North Bihar, which are dependent on South Bihar and Jharkhand for getting necessary raw material. It will also provide better connectivity to the famous pilgrimage place of Simaria Dham, which is also the birthplace of famous poet Late Shri Ramdhari Singh Dinkar.
Prime Minister also inaugurated the four-lane Bakhtiyarpur to Mokama section of NH-31, worth around Rs 1,900 crore, which will ease congestion, reduce travel time, and enhance passenger and freight movement. Further, improvement to the two-lane with paved shoulders of Bikramganj–Dawath–Nawanagar–Dumraon section of NH-120 in Bihar will improve connectivity in rural areas, providing new economic opportunities for the local population.
Strengthening the power sector infrastructure in Bihar, Prime Minister will inaugurate Buxar Thermal Power Plant (660x1 MW) worth around Rs 6,880 crore. It will significantly enhance power generation capacity, improve energy security, and meet the growing electricity demand of the region.
In a major boost to health infrastructure, Prime Minister inaugurated the Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre at Muzaffarpur. The centre includes advanced Oncology OPD, IPD wards, operation theatres, modern lab, blood bank, and a 24-bed ICU (Intensive Care Unit) and HDU (High Dependency Unit). This state-of-the-art facility will provide advanced and affordable cancer care to patients in Bihar and neighbouring states, reducing the need to travel to distant metros for treatment.
Furthering his vision of Swachh Bharat and ensuring Aviral and Nirmal Dhara of river Ganga, Prime Minister inaugurated the Sewerage Treatment Plant (STP) and Sewerage Network at Munger constructed under Namami Gange worth over Rs 520 crore. It will help reduce pollution load in the Ganga and improve sanitation facilities in the region.
Prime Minister also laid the foundation stone for a series of urban infrastructure projects worth around Rs 1,260 crore. These include the STP and Sewerage Network at Daudnagar in Aurangabad, and Jehanabad; STP and interception and diversion works at Barahiya in Lakhisarai, and Jamui. Under AMRUT 2.0, he will lay the foundation stone of Water Supply Projects at Aurangabad, Bodhgaya and Jehanabad. These projects will provide clean drinking water, modern sewerage systems, and improved sanitation thereby improving health standards and quality of life in the region.
Boosting rail connectivity in the region, Prime Minister l flagged off two trains. Amrit Bharat Express between Gaya and Delhi which will improve passenger convenience with modern facilities, comfort, and safety. And Buddhist Circuit Train between Vaishali and Koderma which will give a boost to tourism and religious travel across key Buddhist sites in the region.
Grih Pravesh ceremony of 12,000 rural beneficiaries under PMAY-Gramin and 4,260 beneficiaries under PMAY-Urban also took place with the symbolic handing over of keys to a few beneficiaries by the Prime Minister, thus fulfilling the dream of owning a house of thousands of families.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ଗୟାରେ ୧୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଗୟାଜୀଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମୃଦ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରଣନୀତିରେ ଏକ ନୂତନ ରେଖା ଟାଣିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିହାରର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ବିନା ବ୍ୟତିକ୍ରମରେ ଦେଶରୁ ବିତାଡିତ କରାଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 AUG 2025 1:52PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିହାରର ଗୟାରେ ୧୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ମୁକ୍ତିର ପବିତ୍ର ନଗରୀ ଗୟାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଷ୍ଣୁପଦ ମନ୍ଦିରର ଭବ୍ୟ ପରିସରରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୟା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ଭୂମି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଜ୍ଞାନପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଗୟାର ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମୃଦ୍ଧ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଅଛି।" ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ଏହି ସହରକୁ କେବଳ "ଗୟା" ନୁହେଁ ବରଂ ସମ୍ମାନର ସହିତ "ଗୟାଜୀ" କୁହାଯାଉ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଭାବନାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ବିହାର ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବିହାରରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଗୟାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଆଜି ଗୟାଜୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୧୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବ୍ୟାପୀଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବିହାରର ଶିଳ୍ପ ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସେ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଏକ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସହିତ, ବିହାରର ଲୋକମାନେ ଏବେ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସୁବିଧା ପାଇବେ।
ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରୁ କଷ୍ଟ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ଜନସେବକ ଭାବରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରଦାନ କରେ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇବା ତାଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅସହାୟ ବ୍ୟକ୍ତି ପକ୍କା ଘର ନପାଇବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେ ବିଶ୍ରାମ ନେବେ ନାହିଁ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୪ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। କେବଳ ବିହାରରେ ୩୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଗୟା ଜିଲ୍ଲାରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରଙ୍କୁ ଘର ମିଳିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଘର ନୁହେଁ ବରଂ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ପ୍ରତୀକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ପାଣି, ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଭଳି ସୁବିଧା ରହିଛି - ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଗରିବ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଆରାମ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହିତ ବଞ୍ଚିପାରିବେ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ମଗଧ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୬,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ଏହି ବର୍ଷ, ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଟ ପୂଜାକୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଳନ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଲାଭ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିବା ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାରଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନମିଳିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, "ବିହାର ହେଉଛି ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଚାଣକ୍ୟଙ୍କ ଭୂମି। ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କଠାରୁ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି, ବିହାର ଦେଶର ଢାଲ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ବିହାର ମାଟିରେ ନିଆଯାଇଥିବା କୌଣସି ସଂକଳ୍ପ କେବେ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିନଥାଏ। କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଯେଉଁଠାରେ ନିରୀହ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଧର୍ମ ବିଷୟରେ ପଚାରି ହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ବିହାର ମାଟିରୁ ହିଁ ସେ ଆତଙ୍କବାଦ ସମାପ୍ତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ବିହାର ମାଟିରେ ନିଆଯାଇଥିବା ସଂକଳ୍ପର ପୂରଣ ଦେଖୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ଡ୍ରୋନ୍ ଏବଂ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଆକ୍ରମଣ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସେହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଅଟକାଇ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରୁଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନର ଗୋଟିଏ ବି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଭାରତକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରଣନୀତିରେ ଏକ ନୂତନ ରେଖା ଟାଣିଛି।" ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ କେହି ଆତଙ୍କବାଦୀ ପଠାଇବା କିମ୍ବା ଭାରତରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବା ପରେ ଖସି ଯାଇପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ମାଟି ତଳେ ଲୁଚି ରହିଲେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ସେମାନଙ୍କୁ ସେଠାରେ କବର ଦେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି, "ବିହାରର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା। ବିହାର ଏବେ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମିଳିସାରିଛି ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ରାସ୍ତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।" "ଲଣ୍ଠନ ଶାସନ" ସମୟରେ ଭୟଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଲାଲ ଆତଙ୍କବାଦ କବଳରେ ଥିଲା ଏବଂ ମାଓ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯୋଗୁଁ ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ପରେ ଗତି ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲଣ୍ଠନ ଶାସନ ସମୟରେ, ଗୟାଜୀ ଭଳି ସହର ଅନ୍ଧାରରେ ରହିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ ହଜାର ହଜାର ଗାଁରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଖୁଣ୍ଟ ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ନଥିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଲାଟନ୍ ଯୁଗରେ ଯେଉଁମାନେ ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ବିହାରର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଅନ୍ଧାରକୁ ଠେଲି ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଶିକ୍ଷା କିମ୍ବା ନିଯୁକ୍ତି ନଥିଲା ଏବଂ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ବିହାରୀଙ୍କ ଅନେକ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରବାସନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନେ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତିତ ନୁହଁନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଦଳର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥରେ ଏକ ମଞ୍ଚରୁ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ଏପରି ନେତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଦେଖାଯାଉଥିବା ଗଭୀର ଘୃଣା ଏବଂ ଅବମାନନାର କଡ଼ା ସମାଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର ଦେଖିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତୃତ୍ୱ ଗଭୀର ନିଦ୍ରାରେ ଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିହାର ସରକାର ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ବିଭାଜନକାରୀ ଅଭିଯାନର ଜବାବ ଦେଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାରର ଯୁବକମାନେ ରାଜ୍ୟରେ ହିଁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ବିହାରରେ ଏବେ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକଶିତ ହେଉଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୟାଜୀ ଜିଲ୍ଲାର ଡୋବିରେ ବିହାରର ସର୍ବବୃହତ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଗୟାଜୀରେ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆଜି ବକ୍ସର ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବେ, ଔରଙ୍ଗାବାଦରେ ନବୀନଗର ସୁପର ଥର୍ମାଲ୍ ପାୱାର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସମୟରେ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଗଲପୁରର ପିରପଏଣ୍ଟିରେ ଏକ ନୂତନ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଏହି ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ର ବିହାରରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିବା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପରିବାରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଯୋଗାଣ ଯୋଗାଇଥାଏ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏହି ପ୍ରସାରଣ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଭିଯାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ରାଜ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷକ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ସର୍ବାଧିକ ଯୁବକମାନେ ଚାକିରି ପାଇଁ ପ୍ରବାସ ନକରି ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ ହିଁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇପାରିବେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାଶଶୀଳ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଯେତେବେଳେ ଯୁବକମାନେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଚାକିରି ଆରମ୍ଭ କରିବେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ୧୫୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାରୁ ବିହାରର ଯୁବକମାନେ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇବେ।
ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ସରକାରୀ ଅର୍ଥକୁ ମୂଲ୍ୟ ନ ଦେବାର ଅଭିଯୋଗ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରୀ ପାଣ୍ଠି କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ରାଜକୋଷ ପୂରଣ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶାସନରେ, ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଥାଏ। ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯେତେ ବିଳମ୍ବ ହୁଏ, ସେତେ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସେମାନେ ଏଥିରୁ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି ଭୁଲ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ପରେ ଯଥାଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ସେ ଆଉଣ୍ଟା-ସିମାରିଆ ସେକ୍ସନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେ ଏହାକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଉଦଘାଟନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସେତୁ କେବଳ ରାସ୍ତାକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ବିହାରକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଗାନ୍ଧୀ ସେତୁ ଦେଇ ୧୫୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ନେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିବା ଭାରୀ ଯାନବାହନଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ସିଧାସଳଖ ରାସ୍ତା ମିଳିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଶିଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଅଧୀନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମାପ୍ତ ହେବ - ଏହା ନିଶ୍ଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ତାଙ୍କ ସରକାର ବିହାରରେ ରେଳପଥକୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିମାନବନ୍ଦର ଭଳି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଗୟାଜୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୟା ଏବେ ରାଜଧାନୀ, ଜନ ଶତାବ୍ଦୀ ଏବଂ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିବା ଏକ ସୁଗମ ସହର। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗୟାଜୀରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ସାସାରାମ, ପ୍ରୟାଗରାଜ ଏବଂ କାନପୁର ଦେଇ ସିଧାସଳଖ ରେଳ ସଂଯୋଗ ବିହାରର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
୨୦୧୪ ମସିହାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏତେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଉପରେ ଦୁର୍ନୀତିର ଗୋଟିଏ ବି ଦାଗ ନାହିଁ। ବିପରୀତରେ, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସାଢ଼େ ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶାସନ କରିଥିବା ବିରୋଧୀ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ଦୁର୍ନୀତି ମାମଲା ଲମ୍ବା ତାଲିକା ରହିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ଦୁର୍ନୀତି ବିଷୟରେ ଅବଗତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ଯୁକ୍ତିୁକ୍ତ ପରିସମାପ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେବା ପାଇଁ କାହାରିକୁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପରିସରରୁ ବାଦ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଇନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅନୁଯାୟୀ ଜଣେ କନିଷ୍ଠ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ୪୮ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ଅଟକ ରଖାଗଲେ ସେ ଆପେ ଆପେ ନିଲମ୍ବିତ ହୋଇଯାଆନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲରେ ଥିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ କ୍ଷମତାର ସୁବିଧା କିପରି ଉପଭୋଗ କରିପାରିବେ। ସେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଉଦାହରଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଜେଲରୁ ସିଧାସଳଖ ସରକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଉଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ରାଜନେତାମାନେ ଏହି ମନୋଭାବ ଜାରି ରଖନ୍ତି, ତେବେ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ କିପରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଲଢ଼ିପାରିବେ?
ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନପ୍ରତିନିଧିଙ୍କଠାରୁ ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଶା କରେ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ବିଧାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଉଲ୍ଲଂଘନ ହେବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏକ କଠୋର ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧୀ ଆଇନ ଆଣୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନର ପରିସର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାରିତ ହେବ। ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ, ଗିରଫ ହୋଇଥିବା ଯେକୌଣସି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜାମିନ ମାଗିବାକୁ ପଡିବ। ଯଦି ଜାମିନ ମନା ହୁଏ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ୩୧ତମ ଦିନ ପଦ ଛାଡିବାକୁ ପଡିବ। ସେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏପରି କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି।
ଏହି ଆଇନକୁ ବିରୋଧ କରୁଥିବା ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୋଧ ଭୟରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଛି - ଯେଉଁମାନେ ଭୁଲ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଲୁଚାଇ ପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ନିଜେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅବଗତ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳର କିଛି ନେତା ଜାମିନରେ ଅଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନେ ଘୋଟାଲା ସହିତ ଜଡିତ ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଲୋକମାନେ ଭୟ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ଜେଲ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱପ୍ନ ଭାଙ୍ଗିଯିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ସେମାନେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଆଇନକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ବାବୁ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଭଳି ନେତାମାନେ କେବେ କଳ୍ପନା କରିନଥିବେ ଯେ କ୍ଷମତା ଲୋଭୀ ଲୋକମାନେ ଦୁର୍ନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ରହିବେ ଏବଂ ଜେଲରେ ଥିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ପଦବୀରେ ରହିବେ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କେବଳ ଜେଲ ଯିବେ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ହରାଇବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତକୁ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା - ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେବ।"
ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିବା କହିଥିଲେ - ଯାହା ବିହାରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରେ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏକ ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ସୀମାନ୍ତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ରୂପରେଖ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଏବଂ ଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ନଦେବାକୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞାବଦ୍ଧ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କଠାରୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଛଡ଼ାଇ ନେବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୁବିଧା ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲୁଟ କରାଯିବ ନାହିଁ। ଏହି ବିପଦର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଡେମୋଗ୍ରାଫି ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଦେଶରୁ ବାହାର କରିଦିଆଯିବ ଏବଂ ଦେଶ ଭିତରେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ବିହାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ହାତରେ ଟେକି ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କଡ଼ା ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଏବଂ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ସୀମାକୁ ଯିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷତିକାରକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରୁ ବିହାରକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ବିହାର ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ। ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେବ ଏବଂ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ମିଳିବ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଓ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ତାଙ୍କ ସରକାର ବିହାରରେ ବିକାଶର ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିହାର ରାଜ୍ୟପାଳ, ଶ୍ରୀ ଆରିଫ୍ ମହମ୍ମଦ ଖାଁ, ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ଜିତନ୍ ରାମ ମାଞ୍ଜି, ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ଚିରାଗ ପାସୱାନ, ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, ଶ୍ରୀ ରାମ ନାଥ ଠାକୁର, ଡକ୍ଟର ରାଜ ଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ, ଶ୍ରୀ ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦୁବେ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୩୧ ରେ ୮.୧୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଆଣ୍ଠା-ସିମାରିଆ ସେତୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ୧.୮୬ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ୬ ଲେନ୍ ସେତୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ସେତୁ ୧,୮୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ଏହା ପାଟନାର ମୋକାମା ଏବଂ ବେଗୁସରାଇ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏହି ସେତୁ ପୁରୁଣା, ଜରାଜୀର୍ଣ୍ଣ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିବା ରେଳ-ସଡ଼କ ସେତୁ "ରାଜେନ୍ଦ୍ର ସେତୁ" ସହିତ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଭାରୀ ଯାନବାହନଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ରାସ୍ତା ବଦଳାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ନୂତନ ସେତୁ ଉତ୍ତର ବିହାର (ବେଗୁସରାଇ, ସୁପୌଲ, ମଧୁବନୀ, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ, ଆରାରିଆ ଇତ୍ୟାଦି) ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ବିହାର (ଶେଖପୁରା, ନୱାଡା, ଲଖିସରାଇ ଇତ୍ୟାଦି) ମଧ୍ୟରେ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ଭାରୀ ଯାନବାହନ ପାଇଁ ୧୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଅତିରିକ୍ତ ଯାତ୍ରା ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହା ଅଞ୍ଚଳର ଅନ୍ୟ ଅଂଶରେ ଯାନବାହନଗୁଡ଼ିକର ଗତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ଟ୍ରାଫିକ୍ ଜାମ୍ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଏହା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର ବିହାରର ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଯାହା ଆବଶ୍ୟକୀୟ କଞ୍ଚାମାଲ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ ବିହାର ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ। ଏହା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ସିମାରିଆ ଧାମକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ପ୍ରସିଦ୍ଧ କବି ସ୍ୱର୍ଗୀୟ ଶ୍ରୀ ରାମଧାରୀ ସିଂହ ଦିନକରଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବଖତିୟାରପୁରରୁ ମୋକାମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୩୧ର ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ସହିତ, ବିହାରର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୧୨୦ର ବିକ୍ରମଗଞ୍ଜ-ଦାୱାଥ-ନୱାନଗର-ଡୁମରାଓଁ ସେକ୍ସନକୁ ପକ୍କା କଡ଼ ସହିତ ଦୁଇ ଲେନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ, ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ନୂତନ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ବିହାରରେ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୬,୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବକ୍ସର ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ର (୬୬୦x୧ ମେଗାୱାଟ) ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏହା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଜାଫରପୁରରେ ହୋମି ଭାବା କର୍କଟ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉନ୍ନତ ଅଙ୍କୋଲୋଜି ଓପିଡି, ଆଇପିଡି ୱାର୍ଡ, ଅପରେସନ ଥିଏଟର, ଆଧୁନିକ ପରୀକ୍ଷାଗାର, ରକ୍ତଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ଏକ ୨୪ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆଇସିୟୁ (ଇଣ୍ଟେନ୍ସିଭ୍ କେୟାର ୟୁନିଟ୍) ଏବଂ ଏଚଡିୟୁ (ହାଇ ଡିପେଣ୍ଡେନ୍ସି ୟୁନିଟ୍) ରହିଛି। ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ବିହାର ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ସୁଲଭ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଦୂର ମେଟ୍ରୋ ସହରକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ହ୍ରାସ ପାଇବ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଏବଂ ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ନିର୍ମଳ ପ୍ରବାହ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଙ୍ଗେରରେ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଧୀନରେ ୫୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଏସଟିପି) ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ନେଟୱାର୍କର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଗଙ୍ଗାରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିମଳ ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧୨୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସହରାଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଔରଙ୍ଗାବାଦର ଦୌଦନଗର ଏବଂ ଜେହାନାବାଦରେ ଏସଟିପି ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ନେଟୱାର୍କ; ଲଖିସରାଇର ବାରହିଆ ଏବଂ ଜାମୁଇରେ ଏସଟିପି ଏବଂ ଅବରୋଧ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଅମୃତ ୨.୦ ଅଧୀନରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଔରଙ୍ଗାବାଦ, ବୋଧଗୟା ଏବଂ ଜେହାନାବାଦରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ, ଆଧୁନିକ ସ୍ୱେରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପରିମଳ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ ହେବ।
ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଗୟା ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଯାହା ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା, ଆରାମ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ବୈଶାଳୀ ଏବଂ କୋଡରମା ମଧ୍ୟରେ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ ଟ୍ରେନ୍, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରମୁଖ ବୌଦ୍ଧ ସ୍ଥଳୀ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ୧୨୦୦୦ ଗ୍ରାମୀଣ ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ସହରାଞ୍ଚଳ ଅଧୀନରେ ୪୨୬୦ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ସମାରୋହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭାବରେ କିଛି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚାବି ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ହଜାର ହଜାର ପରିବାରଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ ଘର ପାଇବାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିଥିଲା।